Har även en fågel att tänka på och omhulda mitt i alltet !

 
Jaadå ! Husdjur kan även en fågel kallas för ! Och idag har min friflygande parakit Totte fått sin lilla bostad rengjord och även fröer o fredagsgottiset hirskolv har tillförts ! O vatten är utbytt o påfyllt ! O nu sitter Totte på axeln när detta skrives. Människan har ju satt sig själv överst på rankingen men djur skall inte underskattas som en krydda i tillvaron. O stora stygga vargen ? Skillnaden är väl att den  att vargen inte har7hade nån pilbåge eller bössa att skjuta med !
             Jaa, helgen då ! Inga internationella sport- evanemang på Tv ! O svensk fotboll på tv kan jag inte se , t.ex. Jaa, men snart börjar olympiaden i Rio. Tyvärr hittas inga tv-tider just nu. Men har för mig att Fotbolls-vm i Brasilien inte visades mitt i natten ! O engelska ligan börjar väl igen omkring den 15/8 !? O World Cup i Canada börjar i september . Uj, uj, uj, vad spännande saker att se fram emot ! När det gäller sportens Värld !
 
 Men som vanligt så går V-75 i morgon. O i Bollnäs !  O hur många år har man inte tittat på det i Tv. Sen intresset kom via kompisen Bengt ! I början på 1980-talet var det väl !? Joo ! Och koncentrerar mig på spel på V-75 inte V-86 eller V-64 t.ex. Sen turas jag o en kompis Lars med att spela på dubbel, tvilling t.ex. varannan vecka på lördan. Pengarna vi får in sparas  som tillskott till  elitloppet på Solvalla o  vistelsen i Stockholm !
   Vädret jaa. .Är ju intresserad av vädret o klimatet i nuet o genom tiderna ! Siande o långtidsprognoser är en annan sak ! Det här med att se på 10-dygnsprognoser o på olika sajter med eller utan reklam. Ganska faschinerande hur svårt det verkar att få in dom ! O olikheten dag för dag på dom !
           Och nånstans såg jag att det förmodligen kan bli stigande temperaturer o högtrycksläge ? bortemot 4-5 augusti.
                Jaa, lite kul uttryck får man ju ha för sig ! ....Jaa, hur det blir om 10 dar är inte alltid rätt i prognosen men hur eländigt det skall bli om t.ex. 50 år det vet dom !  All negativism som sprider sig o säljer  mest via braskande svarta rubriker.
                Och det är inte svårt att utröna att mina förfäder inte hade det ett dugg bättre  oavsett det ena eller andra. När kurirerna kom ridande med senaste nytt ! Efter dagar av ridande !
                 Trevlig helg !

Och vid 12- tiden fick Putte i blåbärsskogen besök.

 
O den här sjön, gölen har man fotat fler ggr.Ligger nära mitt blåbärsställe synligt från motionsslingan.
        Jaa, som vanligt syntes inte många bär. Har ingen bärplockare men har upptäckt att drar jag riset mot mig o tittar bakom bladen så finns det rätt många bär.! Nu har jag fått fatt i ca 5 liter sammanlagt ! Och är det skapligt väder nästa vecka så går det att plocka fler. Värmen har gjort att det fortsatt mognar bär !
 
Det här är ju inte nått som skall göras på accord ! Så njuta av att sitta på hällen o blicka ut över naturen finns det gott om tid till.: Funderar på varför man aldrig sett nån orm i Bäckhalladalen . Man tycker att t.ex. snokar skulle finnas när det finns några småsjöar. 
 
Och den här utsikten hade man från hällen österut  ungefär . Jaa, nån dag i början på nästa vecka kommer det att kommas hit o plockas om vädret tillåter.
  
 
 Och här har vi dagen skörd som nu är infrusen. Och hoppas på mer nästa vecka. För blåbär är ju vädigt nyttiga ! Tänker på våra förfäder långt bak i tiden som levde på jakt, fiske o bären i skogen. O vandrade o vandrade o vandrade . 

Jaa, minnet är ju kort ibland.

     
Jaa, idag påmindes man på ett socialt media som ibland vill man skall dela foton till vännerna som är från år bakåt i tiden. och vintern 2011 gällde det. Den som ochså guiden på Bornholm beskrev för oss på bussturen dit i våras ! Som besvärlig. Det här fotot är ochså från vintern 2011 , kul ! Och den här strykbrädan kommer jag ihåg att den fotograferades när man gick mot hemmet efter en motionsrunda i Askersund. Jaa, det här med vad en lång tidsålder är ! 
 Och enligt Smhi beskrivs vintersäsongen 2010-2011 som kallare än normalt i hela Sverige och i södra Götaland o norra Norrland som något kallare än i fjol.Alltså 2009-2010 .
           Och från 9/1 2015 har jag sparat följande artikel från Dn.se med rubriken REKORDKYLA I ÖSTRA USA .Och i artikeln nämns ochså att köldrekord har satts på en rad orter och snöbyar förekommer ända ner i Jacksonville i Florida .
            Och dessa ord har hittats på löpsedlar de senaste åren. Supervärme o monsterkyla.  Ord som ochså gäller hur klimatet varit sen människans första dag på Jorden !  Och det här med frånvaron av braskande löpsedlar.
 
 
 Jaa, foto taget för ca 30 minuter sen.Jaa, enligt en forskare jag pratat med så tjänar massmedia miljoner på att ständigt skriva om växthuseffekten. O även t.ex. vindkraftsdirektörerna kan jag lägga till. Och vi lär haft väldigt grönt i Skåne även långt bakåt i tiden. Dessutom kan man läsa om att glaciärer smält och återkommit i t.ex. Härjedalsfjällen kring 1000-talet tror jag det var. Jaa, när det gäller växthus som odlar ! Så höjs den där så växer det bättre Men har funderat som  amatör på detta .Det här med att räkna ut att Jorden mår bäst av en medeltemperatur som är uträknad till ett visst värde. ! Om nu jordens medeltempertur skulle sänkas med minus 1-2 grader C  Hur skulle det bli om en liten istid  om 50 år som det inte var för så länge sen, kom . Utan några utsläpp mm.så sägs att en liten istid varade i Sverige bl.a. mellan 1400- till mitten på 1800-talet. 
            Har dom avfotde nånstans i nått album ! Samma månad ett år hade löpsedlar från olika tidningar rubriker om att mars skulle bli ovanligt kall. nån vecka efter på en annan ovanligt varm. 
           Idag blir det besök i naturen ! Oavsett om det är lagom väder ute eller ej . Har i veckan hört olika tolkningar på vad lagom bra väder är , så här års .
                      Jaa, dagens massmediasamhälle och metreologen som jag chattade med för några år sen. och som var så trött på alla journalister som ringde o ville ha reda på hur blir vädret i sommar, hur blir vädret i vinter hur blir vädret i höst o.s.v.  Det här med om Världen  skall bli mycket sämre . Massmediasamhället beskrivs ju ibland som den tredje statsmakten. Ligger nått i detta. I dagens samhälle som ständigt matas med braskande svarta säljande rubriker ofta med uttagande av elände i förskott ! Jaa, påminner om fakta. Om alla fruktansvärda pester som förekommit på jorden, om jordbävningar om t.ex. vulkanutbrottet på Island i slutet av 1700-talet . Om mammutarna som frös ihjäl , om dinosaurerna som försvann, om tåget över Stora Bält en vinter, om kvinnorna i England på 1700-talet som fick växla mode o ta tunnare kläder på sig ! Mm, mm, Och en människa är väl en människa även om de fanns i mindre antal än nu förr i tiden ! Och deras kämpande i tillvaron som genererat över 7 miljarder människor på Jorden ! 
 
           
         

Det här med foton från en del hörn av Världen.

 
       Jaa, tycker som sagt om att visa Vackra bilder från en del hörn av Världen.! Som bara skrivs ner ! Av nån konstig  anledning så är vi över 7 miljarder människor på Jorden . Trots grymma krig , svåra oväder, jordbävningar, vulkanutbrott  pester o annat.som skiftningar i klimatet sen Jordens tillkomst..
          O det här fotot är från Earth Pics o visas med texten Grand canyon sunrise.
 
Sen reser vi till Schweiz med hjälp av Eath Pics. med texten Swiss alps, Schwizerland. Och i det sammanhanget erinrar jag mig ett foto från ett av min mormors o  mors besök i Schweiz i bl.a. alperna i Grindelval. Med min mormors systers familj . Gift med en Schweizare.
 
 
Sen beger vi oss av till Prague med hjälp av Sming 7655. Och själv hade jag för några år sen beställt en bussresa till Prag. Men intresset fär resan var för litet så den inställdes p.g.a. för lite platser fyllda. Och pengarna återbetaldes .Men snopet var det .
 
 O de här fotot är retweetat från Life on Earth med texten Hornstrandir the northermost Peninsula  of Iceland. Photo Jeffery Carlson.Jaa, kanske det går flyg från Prag till Island.:)
 
Sen avslutar vi med ett vackert foto från Marie Douglas med texten sunsetting Lough More . Och Irland var det.
        Vädret verkar bli skapligt ! Så planer finns på aktivitet i fm o em. Korta färder går ju även att ta via cykel o apostlahästar !
 
 
 

Jaa, idag fyller äldste sonen år.

 
Äras den som äras bör i dag fyller äldsta sonen Peter år. Foto från 60-talet 
 
  Och här har vi mitt näst yngsta  barnbarn , Franke ! Som fotograferats igår vid stranden !
 
 
Och här har vi mitt yngsta barnbarn Rut .. Jaa, det här med Från Rötter till Barnbarn : På ens livslinje ! 
      
      Alla vet vi väl vad som händer när varmare luft möter svalare luft ,inte ovanligt med åska o skyfall. Inget nytt under solen. Och det här med braskande säljande löpsedel ang. omslaget i vädret !
 

Det är bara att köra på , efter egen förmåga.

 
Jaa det här med Tobisviken o Vårhallarna ! Ofta ett mål för en annan . Med minnen av högtryckssomrar o ostvindar som var väldigt ihärdiga förr i tiden. När barnen var små o en annan skolgrabb o tonåring när man bada i Vättern på somrarna med stabilt högtryck o även där ostvindar .
 
 
   Jaadå välkänd plats för oss som t.ex. bor i Simrishamn o även turister som ständigt återkommer till Österlen.  Jaa, det här med vackra platser på vår jord . Och i dag på klipporna pratade jag med en Stockholmare som bodde nära Solvalla och som var här med familjen ! O även 2 killar som kände ett av mina barnbarn ! O andra !
 
          Jaa, inget dumt foto detta heller även om man fotat liknande innan. Det är ju idag som gäller
           
 
Och så här ser det ut när man går tillbaks till den parkerade cykeln och cyklar på cykelvägen in till stan.
              Jaa, det här med super värme o varmare än någonsin. Kan då återigen upplysa om följande . Borås 20 juli 1901 + 36,0 C. Augusti närmar sig rekordet där är från Holma 9/8 1975 med 36,8 C. Och Örebro hade detta år den 7/8 36,0 C .
 
 
Från det ena till det andra ! Från Life on Earth. Alligitors in Texas. Jaa, det här med olika djurliv i Världen. Kan ju vara bra att tänka på ! När man ondgör sig över djur i den svenska faunan i Sverige !
                

Visst är jag en Världsmedborgare..Som alla andra.

 
Jaa, då Världsmedborgare var det. Via Life on Earth visas dettta foto från Lake Pethoe  i Patagonien Chile ! Jaa, Punta Arenas som man skrivit om ligger I sydligaste Chile och varför man bara har 2-3 plusgrader där nu ? Namnet Antarktis är kanske bekant ?  
 
Från Life on Earth , Cape Town in South Africa är  väl bekant ?
 
 
Från det ena till det andra. Detta foto är taget av Jan in the World ! Från gaveln i huset där jag bor ! 
          Nu är det ju slut på junior -vm i friidrott som gick i Polen ! En bronsmedalj blev det till Sverige o  4 fjärdeplatser.. 
          Och vad har inte en entusiast med många strängar på lyran i vänten. Os i Rio, Engelska ligan börjar väl i Augusti och sen har vi ju ochså Canada cup i ishockey.
            Jaa, då . Jag tänker ochså på hur man fortfarande har det i Syrien där min fråga var revolutionärerna står politiskt o religiöst man inte får nått svar på och hur läget i Syrien förvärrades stort när revolutionen började ! Irak kan man fundera på liksom Afghanistan. Och det här med Arabiska våren som utropades i massmedia efter kriget i Libyen tog slut var blev den av ! 
         Och i landet Sverige har vi inte varit inblandat i något krig sen 1808 .Vi har aldrig haft stora jordbävningar, inga tsunamis, mm.mm. Det är lätt att slå sig för bröstet .O sopa under mattan hur vi bar oss åt innan 1808 . O det här med Finland o de Baltiska staterna t.ex.
                 Jag trivs där jag bor men det här med utropad präktighet efter omständighets coeficienten !

Jaa, så här innan helgen .

 
Varför inte inleda med denna bild från S.M.H. Amsterdam . Good morning another fine day, enjoy, enjoy enjoy.
 
 
Jaa, foto från gårdagen. Som sagt man lever som man lär ! Och här har man kommit en bit till stället där man beträder naturreservatet Bäckhalladalens slingor. Jaa, kanske man har nån ny läsare idag !? Då får man ju skriva vad det rör sig om för plats.I Scania ,Simrishamn, Österlen , Sverige :
 
 
För fjärde dan i sträck plockades i naturreservatet en del blåbär/ odon . O det var ju bra att jag själv tittade efter trots att person pratat om att här finns inga . Och cykelkorgen är ju bra när dom skall transporteras hem. Och nu blir det uppehåll till måndag med plockande ! O värmen har tydligen genererat mer bär, upptäcktes.
 
Detta foto är taget från en bänk man satt på ! Inte så långt från innnanhavet inte så långt från badhytterna  . Och igår rådde ostvindar med värme ! Och stranden var välbesökt liksom utebadet Tobisvik. Idag råder sydvindar . Tittar varje dag även på den Danska vädersajten ! Där står idag följande Sommervaermen angribes från west näste uge , konstateras.
      Jaa, vem kommer som sagt inte ihåg somrar med långvarigt högtryck bra värme,o ostvindar . Även från barndomen när det badades i Vättern. Och det här med hur braskande rubriker utvecklats under tiden tills nu. Har antecknat följande på rubriker de  senaste 4 åren i minnet. Supervärme o monsterkyla.
        Om man tittar på värmerekord eller köldrekord genom tiderna i Världen eller Sverige skall man tänka på det här med när tempeaturmätningarna började ! Oavsett så kan konstateras att klimatet alltid varit växlande med sträng kyla o hög värme ! O det här med syd-o nordpolen. När vi har har höst o vinter tittar jag ju alltid på hur kallt det är i Canada, på Grönland o i Sibirien. Och nu tittas det på platser i Antarktis o dess närhet ! Det högt belägna Vostok har tydligen rekordet i kyla genom tiderna och medeltemperaturen/dygnsgenomsnittet där om året är på -57 C.Och köldrekordet lär ligga från år 2013, numera . Men jag rapporterar  alltid  från markstationen Mc Murdo stn. Och idag är det - 38 C . Och staden som ligger närmast Antarktis Punta Arenas i sydligaste Chile har + 4 C..
            Jaa, och inför helgen . Inre tjänst idag men besök i staden därefter. O tittande på det spelet som jag tycker är roligast att spela o titta på ! V-75 som går både lördag o söndag på Axevalla nära Skara . Men koncentrerar mig på lördagens ! Om man har varit o sett trav på Axevalla in live ! Jaa.på Stochampionatet !    
            Jaa, nu får man se vad denna helg har i sitt sköte ! Det kan väl inte ens domedagsprofeterna veta ! Som ständigt tar ut elände i förskott ! Ha en bra helg ! Oavsett ! 
      
 
 

Jaa, det här med nyttiga insikter o insekter .

 
Det går ju att se vem jag retweetat detta foto från ! Wasp, geting, Säkerligen även till nytta i naturen.Jaa, ett minne jag har är från ett sommarlov då jag var och sommarjobbade i Finnerödja o röjde i en skog tillsammans med andra . Och råkade komma åt ett jordgetingbo.. Och sprang med förskräckelse där ifrån. Fick många stick genom en tröja och fick gå hem o vila mig i baracken som boddes i.. Och där fick jag stanna. Och behövde inte uppsöka nån doktor..O nästa dag var jag i skogen igen.  Jaa, det här med minnen som kommer fram, då och då !
 
Jaa, getingar är väl som sagt även dom nyttiga i naturen. Tar skadeinsekter t.ex. Men här har vi ju ett bee, bi . Jaa, det här med uttrycket att flöda av mjölk och honung är ju ett uttryck som säkerligen gäller genom tiderna oavsett livsåskådning .
             
 

Ja det här med blåbär, o odon går ochså bra att plocka !

 
Ganska kul historia : När jag i söndags motionerade i Bäckhalladalen på stigen i närheten av gölen på långa slingan så träffa jag en person och vi börja prata om blåbärstillgången och så tittade jag ut över riset.. Nää, här finns inget sa personen. Och sen gick personen vidare. Men jag gick in några meter bland riset och visst fanns det både blåbär o o odon. Och nu har jag plockat bär i 3 dagar på samma ställe ! Och det här med att vända på bladen, riset. Och det här är dagens skörd. Och odon är även dom nyttiga att plocka.
 
Jaa, fotat har man gjort som vanligt ! Och i gölen lilla sjön jag nämnt så finns dessa näckrosor ! Lite gulvita.
 
 
O här har man fotat den liila sjön/gölen från ett annat håll än det som jag tagit o visat här innan.! Och här intill satt en man med kamera med teleobjektiv o fota . Jaa, fina motiv går att hitta i Bäckhalladalen och som sagt är naturreservat med fridlysta blommor , hasselmöss o lövgrodor bl.a.
 
Jaa, har har vi fridlysta o sällsynta blommor . Finns väl även på andra platser., naturreservat ! Men blåbär  får man iallafall plocka .
 
     Och den här fågeln, rosenfinken med störst utbredning i Sibirien o centralasien har tydligen ochså rört på sig västerut och kan tydligen finnas här i Bäckhalladalen/Skandinavien.
           Jaa, det här med att smida mens järnet är varmt. Det blir blåbärsplockning även i morgon ! Och kanske man får syn på  nån Rosenfink. Lövgroda har jag sett för rätt så många år sen. Finns ju bl.a. i träd.o buskar. Och finns nu endast i södra Skåne.
              Har böjt/ bockat mig mycket dessa dagar . Men inga problem med stativet Både gått o cyklat inget försämrat !
          
 
Och det här med att knalla omkring i vackra naturreservat ! Det här är ett foto från natureservatet Tjälvesta Ängar norr Askersund . Isälvsområde.Vem har inte ochså njutit av detta vackra  reservat. Ochså värt ett besök ! 

Jaa, Vackra bilder var det !

 
Jaa, igår blev det cykeltur till Bäckhalladalen ! Och rundan inleddes med foto av denna lilla göl .
 
Och om man tar den långa rundan så stöter man på denna småsjö, större än den föregående !
 
Jaa, sen knallades det iväg ett stycke , gick in till vänster och fick fatt i 2 liter ca. Innan färden mot hemmet. 
 
Som sagt ! Det här med att se sig om i Världen ! I närområdet eller den övriga ! Är inte dumt ! Även om man inte sett platserna så är även det positivt . From Life on Earth Prince Leopold island Nunavat Canada. Och idag inleds dagen med handling i stan ! Sen hem och så småningom bestigande av cykeln igen o ut på välkända stigar !

Vilken cirkus o vilket party .

 
Jaa, på torsdags kväll blev det cirkus med  son o 2 av barnbarnen. Toppen ! O själv kommer jag inte ihåg när jag var på cirkus sist ! I I tv har man ju då sett nån gång. O hundarna o kamelerna  o de andra djuren såg inte ut att vantrivas dom heller ! Jaa, det är förbluffande det här med vad som går att nöta in o lära sig både hos människan o de övriga varelserna .
 
 
 Har strul med bildöverföringen ! Men nu lyckades den ! O det här fotot är taget under  pausen mellan akterna ! O vem känner inte Kalle o Abbe ! Jaa, det här med många barnbarn från 28 år till ca 9 månader ! Det ni ! :)
 
 O på fredagen kl 18:00 började firandet av tvillingarna Moa o Viktor som fyllde 18 år ! O i partytältet var släkt , kompisar o andra inblandade i firandet. O till och med farfar var inblndad i dansandet ! Det var så många människor av alla åldrar och alla kusinerna var där från Rut till Pelle men olika länge.En annan kom hem vid 3-tiden.
 
 Tyvärr fick jag inte tillfälle att fotografera tvillingarna tillsammans. Slarvfel ! Men här har vi syskonen Fia o Tåtte ! O det får räcka med de här fotona !
 
 
 
 Men envis som han är så har guben ochså motionerat i helgen ! Cyklande fram och åter med lite gående emellan ! Och bildbeviset kommer här !
 
Och på hemvägen från en av cykelfärderna  togs detta foto ! Från småbåtshamnen i Simrishamn ! Och ständiga väst och sydvästvindar ser  till att havets temperatur hålls nere ! Jaa, det här med prognoser. På en i Tv så var det ovisst när det gällde helgen som kommer ! Ang. högtrycks o lågtrycks lägen o vandringar.
               Joo då ! Utsövd o med motion i sikte ! Jaa, ändrar inte på hittills vinnande koncept !
 
 
 

Det här med Franska nationaldagen ! O dom som fyller år då !

 
Gratulerar Kronprincessan ! Och du har alltid varit en av mina favoriter !  Foto wikipedia.
Det här fotot är väldigt bra att ta fram ! En sån här dag .O  fler fyller ju år den 14/7 . Dom får ju ochså ha en hälsning , Världen över ! :)

En ganska bra sommardag. Lite mindre blåst o mycket sol.

 
Och här slog jag mig ner o sola ett tag.I Som vanligt vind från sydväst/väst Och fortsatte en bit norrut Jaa, Danskarna säger idag på sin vädersajt Vestenvinden har låst sig fast . Men på stranden vid badhyttorna låg ganska mycket folk men inte många i vattnet . Vet vi ju varför !
 
Jaa det här en vy som jag tycker om ! Visar gärna igen . Och en liten bit längre bort går grusvägen ner till Vårhallarna . Yes the Boltic sea you can see ! From the sourheast coast of Sweden
 
Och på hemvägen fota man mot den välkända ankedammen . Där det finns lekplats bl.a. Och detta skrivs efter städning av hemmet ! Så nu blir det middag . Sen får man se vad det är på TV . Thats all. 

Jaa, det här med somrar , då och nu ! Och bra minne sen 40-talet.

 
Jaa,  jag har varit med om många fina, fina somrar ! O några utomlands ! Minnen sen 40-talet ! I Och då utanför bl.a. Hjo ! Av byggd flotte o dagar i sträck med högtryck o värme ! 
 
 
Har ett svagt minne av detta ! Med mormor i Stenungsund .   sommaren 1943 troligtvis! Då läste ju folk kanske mest om de hårda krigsvintrarna . Och den här unga damen hette Sonja ! Har läst det nånstans  men vardå ! Kanske på nått vykort från mormor till föräldrarna, jaa, kanske baksidan på fotot !?
 
Och varmt sommarväder kan man ju ochså uppleva i Israel i Januari månad  ! Från besök i slutet av 80-talet ! 
 
Jaa, det här med platsen utanför Hjo där man upplevt många härliga somrar i högtrycksväder ! Flotte som jag och Claes Sahlström m.fl. byggde när man var skolgrabb ! Och när det här blåser ostvindar i bl.a. i samband med högtrycksväder ! Prata  om badande dagar i sträck ! Och detta har ochså upplevts i nutid !
 
Jaa, det här med bad i Simrishamn eller dess närhet ! Foto från 2012 ! Och vilka otal av varma sköna sommardagar man upplevt där med med bl.a barn o barnbarn, kompisar o själv ! Från ca 1960 o till  nutid ! Förra året var väl ingen hit när det gällde sommaren i Sverige i t.ex. Askersund ! Vi får se om vi kan få ett högtryck med ostvindar o värme ! Men det  är ju redan snart halva juli.! Jaa, har man ochså varit med om under många års lopp., Ihärdiga sydvästvindar med kyligare väder o klena vattentemperaturer 
 
 
 
 
 
 
 Joodå ! Bjuder på ett vackert foto  från Schweiz ! Via Life on Earth.i ! Och Bodensjön finns ju att bada i ! Och ett  intresse finns ju för detta land ! Att ha syssling eller sysslingar födda där bl.a.Är inget som jag förtränger. Tremänning är ochså ett ord för min mors kusins barn. Som då finns i nuet men var. ? Och namnet Brunner är vanligt i Schweiz !
         Jaa, vädret ute ! Denna ständiga blåst från sydväst, väst ! O de nyckfulla skurarna med ibland åskinslag. Bara o konstatera. Nu kommer att tittas på radarbild för att se nuläget. Åskvädret i söndags natt . kunde räknas ut i förväg ang. riktning o styrka via tittande  på åsksajt efter finalen i fotbolls-em.
 
 

Lite abstinens har man ju !

Jaa, har man följt alla Em-matcherna i Frankrike så får man lite abstinens ! Men lugn . Tydligen kommer t.ex. VM i fridrott för juniorer att visas i Tv o sen börjar ju Olympiaden i Brasilien, Rio De Janeiro 5 augusti, Tidsskilnaden ? Kanske man får se saker o ting mest  i sammandrag ?
 
Visst blev det motion igår ochså, söderöver . Och hemfärden gick på en ännu bättre cykel ! 
         Och Portugal vann ju finalen mot Frankrike med 1-0 . Och fransmännen fick inte igång sitt anfallspel som man räknat med ! Portugal försvarade sig väl och Fransmännen verka tagna av stundens allvar. Sen gick man o la sig o mitt i natten väckte Tor en men hade på radarbild på åsksajt sett varåt det lutade när fotbollen var slut. 
             Det kan ju bildas värmeåskväder även när högtryck råder ! Men det här med stadigvarande högtryck o värmande ostvindar som t.ex. ochså upplevdes på 1940-talet. Under somrarna.
 
Från Earth Pics I could sitt here in Yosemith Park  all day. Jaa, tycker som sagt om att visa vackra bilder från olika hörn av Världen.
Life on Earth . Downtown Bnff Alberta Canada . Jaa, det här med Canadas storlek o kylan i de norra delarna .
 
Lite djubilder .Life on Earth . Making love in Scotland 
 
Sen kan vi ta den här Vackra bilden från Mikaela peter . Salzburg !
 
Från life on Earth. Artic love/ life . När det gäller isbjörnar så läste jag för nått år sen att dom inte då gick ner i antal. Tyvärr så kan man ibland få motsatta uppgifter om hur det ligger till i frågan. Frågan är hur svåra dom är att räkna . Precis som bl.a. Världens alla träd o buskar är .Har jag ochså läst om.  . 
 Jaa, idag då . Träffat en go kompis , druckit kaffe o haft en fin tillvaro på fiket och gått armkrok ner mot hamnen. Där vi skilldes åt ! För den här gången. 

En snabbis så här innan ..

 
 Från Dicover Slovenia Platsen är Zelenci . Jaa, Slovenien har ju ochså  gräns mot Italien tänker jag på när jag ser namnet på platsen.Förutom då mot Ungern, Österrike o Kroatien : Jaa, Slovenien tillhör dom länder som jag är mest intresserat av..
 
 
Joodå blev en cykelfärd igår . Och denna gamla stenbro nära,  campingen i Simrishamn har man passerat åtskilliga ggr . Och sedan fortsätter cykelvägen norrut eller om man vill vika av mot badet eller hamnen t.ex.
 
Och när man har  cyklat förbi Tobisviksbadet med bassäng så är det inte så långt till havsbadet där dessa badhytter finns ! Jaa renoverade .Sen när ?
Och vem har inte varit här med barn o barnbarn o kompisar o andra .Men det finns andra bad som besökts under årens lopp , längs kusten.
            
                       Jaa, V-75 o friidrott på tv idag.Och innan dess ner i stan för inlämning av tips ! O kanske lite dammsugning ! Och imorgon ser man naturligtvis fram emot finalmatchen i fotbolls-vm mellan Frankrike o Portugal . Och där håller jag på Frankrike o tror dom vinner !
            Och innan dess blir det om vädret så tillåter en cykelfärd ! 
 

Trots byig vind som vanligt, cyklande på Österlen.

 
Motionen är utförd idag ochså ,i vacker omgivning ! Jaa, det här med byig vind. Är inget som man är ovan med ! O får stå ut med. Vindstilla ? Då får vi nog ha ett mäktigt högtryck över oss med förhoppningsvis ostvindar !
Jag förstår att konstnärer trivs på Österlen ! Går o hitta fina motiv , både här o där ! Och när detta motiv dök upp ! Inget snack om att det fotades !
 
 
 Och kanske någon förstår var jag bl.a tog min cykeltur o så småningom vände nosen åter mot stranpromenaden,cykelvägen . 
 
 
Det här med motiv. Foto mot staden Simrishamn . Jaa, det här med böljande sädesfält o ibland kulligt landskap ! Det här med platt som en pannkaka håller jag inte med om. Och andra slätter har man ju sett ,t.ex. Närkesslätten , ochså den mycket bördig !
 
Jaa, så avslutas med detta foto ! Som inte heller skäms för sig ! Och inte illa ! När jag tänker på alla vackra platser med omgivningar av olika slag som jag fått uppleva , bott på o besökt. I Sverige ! Men känner mig som en Världsmedborgare o ingen nationalist ! Så därför känns det bra att även visa foton från olika delar av Världen !      
    Och motionen överstökad. O nu Em i friidrott som kommer att avlösas av semifinalen mellan Tyskland o Frankrike fotbolls-Em och då vilket land som ställs mot Portugal i finalen ! Som sagt Tyskland saknar ett par spelare ! Håller nog Frankrike som favorit men...Tyskland skall man ju aldrig räkna bort.
         Jaa, idag var det skapligt väder ! Men till början behövdes 2 tröjor i den svala vinden till att börja med på cykelrundan. Men sen blev det varmare när solen strålar visade sig mer , o en tröja åkte av..
       Jaa, följande läste jag idag på en vädersajt. Det svala o ostadiga vädret fortsätter även framöver vilket börjar dra ner betyget för juli månad ! Jaa, det här med " siandet " ! 10 dagar framåt eller 50 år framåt.
           
 
 
 

Some higgely-piggledy fhotos

 
Hjo, Hjo, ! Vem känner inte till den platsen ! Uppvuxen där på somrarna på 40-50 talen ! Och sedan nästan årliga besök ! Men Rut har inte varit där ! Men hon har fastrar som bor där o i närheten !
 
Plötsligt kan dom dyka upp i t.ex. mobilen. Jaa, försöker erinra mig när detta foto av denna  slipsklädde yngling  i mockajacka kan vara taget ! Kul att visa det här med håret som grånade ganska tidigt ! 
 
 
Jaa, kan det här lumparkortet vara en ledtråd om man ser till håret ! I så fall  i 18-årsåldern ! Och det här med likheter som spridit sig via gener !  Går inte o frita sig ifrån.
 
 
 Huller om buller var det ! Detta foto är från den baltiska kusten är retweetat via Sming 7655/ www.zineye.com
 
 
Och detta foto har jag hittat hos www zineye. com ! Foto mot Narva. O den staden har vi svenskar ju en del erfarenhet av. 
 
Jaa, dettta foto dök upp signerat sming 7655 ! O vem tycker inte om vackra bilder oavsett årstid ! Och själv tycker jag om även kalla vita frostiga vintrar ! Och oavsett vad man tycker så har jag inte räknat bort kung Bore !
 
Och det här fotot är taget 2010 i Askersund ! Det här med en långtidsperiod och vad som menas med det !
 
                       Som sagt det här med att njuta av foton från olika årstider ! Som går att ta eller finns i arkivet !
      I kväll smäller det ! Då möts Frankrike o Tyskland i den andra semifinalen i em-fotbollen. Jaa, Tyskland får spela utan Hummels t.ex. Avbräck ! Spännande blir det att se vilka som går till final mot Portugal.
             Och innan dess blir det motion i skapligt väder men i blåst som vanligt . Därefter några ärenden på stan. 

Jaa, det här med sydvästen, västen o nordvästen på sommaren .

 
            Fotot taget för en kvart sen ! Lite kyligt i lägenheten , tunga regndroppar o nordvästlig vind  . Vi " som varit med förr  " vet vad t.ex. sydväst, väst o nordväsvindar betyder t.ex. här på ostkusten när de dyker upp sommartid ! Och även vad ost, nordost o nordvindar betyder vintertid bl.a. här på Österlen ! Så enkelt är det ! Alltså betyder ju då t.ex. ostvindar på sommaren, om det står sig en del dar, för badlivet varmt i vattnet o roligare på stranden !
        Och det finns foton nånstans från härliga somrar på 40-o 50-talet från utanför Hjo.Då högtryck o ostvindar rådde. en längre tid ! Och en flotte som gjordes dyker upp i minnet o namnet Claes Sahlström !
          Tror inte att det blir nån motion idag ! Lite övningar kan man ju hitta på o pyssel ! O njuta av musik sittandes i fåtölj med fotpall. 
 
Jaa, det här fotot har retweetats från Lucie ! A peaceful morning in Alberta Canada .Jaa, har hört att bl.a Canadas natur påminner om Sveriges ! Eller tvärs om ! Det går många Sverige arealmässigt om man ser till Canadas yta ! Efter Ryssland det största landet i Världen. Befolkning lite över 35 miljoner ! O det här med kylan på vintern i de nordliga delarna bidrar väl till stor glesbyggd i de väldigt kalla områdena ! Påminner ochså om Kanadas närhet  till Grönland i de nordligare delarna . Är ju ingen vetenskapsman men det här med kalluftsutbrott som kan drabba Nordamerika o Europa ! Verkar avlösa varandra ?
 
 Och det här fotot fick jag syn på idag o förde det till mitt album diverse ! En symbolisk bild ! Oavsett ! Alla har vi väl försökt klättra upp o uppför på en stege . Och det här vilka som ligger till grunden för detta klättrande längs livslinjen/stegen Från rötter till barnbarn !
            Och i kväll kommer en höjdare för oss bl.a. fotbollsälskare ! Semifinalerna inleds med matchen i fotbolls-em i Frankrike med Wales mot Portugal ! Håller på uppstickaren Wales. Och morgondagens semi. Uj,uj,uj !

Jaa, ytterligare en bra dag i Jahans liv.

 
På väg mot Vårhallarna togs detta foto från en välkänd bro vid en damm nära campingen i Simrishamns stad ! Har visat detta motiv förr men vadå då. Men som sagt några hägrar har ej upptäckts !
 
Att motiv återkommer har ju ingen betydelse ! Nya läsare dyker ju med all säkerhet upp  från olika länder ! Och det är the Baltic sea som skymtar mellan träden ! Foto taget från då the southeastcoast of Sweden !
 
Och här har vi då ett foto taget norrut från Vårhallarna ! Ett ställe med ochså hundbad o vacker natur . Och fortsätter man norrut så kan man gå till Baskemölla .
 
Och korna trivs i ett inhängnat område ! Rasen ? Vet ej 
 
Och här har man varit många ggr o tittat. Och om det var denna befästning som räddade Sverige ! Knappast ! Snarare det här med rälsens bestående för transporten av järnmalmen , typ.
 
 
 Sen begav man sig tillbaks mot den parkerade cykeln vid hundbadet ! Och solen synes här ha träffat lyktor o bilars vindrutor .
 
Jaa, och så småningom var man inne i staden igen o på väg mott livsmedelsaffär fotades detta par som verkade ta det lugnt o njuta av lite sömn ! Och inne i livsmedelsaffären kom man först i slang med ett par män från Nederländerna , engelska så klart ! O strax därefter med en dam från Tyskland o hennes man där hon mest med förtjusning pratade  med mig ! Givetvis på tyska . Fattas bara ! Jaa, det här med att kunna slå sig i slang med många utan krussiduller ! Kul !
             Jaa, vädret ! Bra men som vanligt blåsande o som för det mesta då från sydväst ! Och Dansken skriver nu Risiko för kraftig regn og skybrud ! Och för ett tag sen såg jag att det åskade vid gränsen mellan Tyskland o Danmark ! Inte så många smällar. Men det verkar som Bornholm och Simrishamn  ofta inte får det som bl.a övriga Danmark o får .o delar av Skåne
 

Jaa, andras bilder är inte dumt att visa !

 
Jaa, detta foto är från Life on Earth ! Canadian pacifik railway ! Jaa, det här med retuscherade foton. Håller jag ju inte själv på med ! Så äkta foton som möjligt vill man retweeta ! Nått kul kan ju slinka med ! Fanatiker är inget för mig ! 
 
Här har vi ett foto från Life on Earth igen. Vet ej var ifrån ! Men det här med bergstoppar. Kom då att tänka på Antarktis ! Och de ständiga minusgraderna på Vostok station belägen på 3.500 meters höjd på den östra sidan. ! Årsmedel temperaturen är där på -57 C ! Och om man då tänker på bergskedjan Himalaya så ligger dom högsta högsta topparna där på 8000 m höjd .Och idag har markstationen på Antarktis Mc murdo stn. -38 C och staden i södra Chile Punta Arenas som är den stad i Världen som ligger närmast Antarktis har + 3  C.
 Jaa, det här med när kylan avlöser varann ! När vi har sommar blir det kallare på Sydpolen o tvärs om.!
 
 
 
 Och detta foto retweetade jag för några dar sen från Marie Douglas ! Perfect end of evening Garda Lake !
Vilket foto !
         Jaa, vädret ja ! O det här nu med sommaren hit o dit. Och bra minne av den förra i Askersund. Där inte sommar värd namnet kom förrän i början av augusti ! Till och med " vedertjänsten " fick prata om att förra årets vår o sommar var kyligare än på länge !
           Jaa, nån värmebölja pågår ju inte nu i Sverige ! Högsta temp kl har Hårsfjärden på + 19 C lägsta Stekenjokk på + 5 C ! Vädret idag då jaa, Danskarna varnar för kraftigt regn o torden/ åska O sydsverige ligger ju nära Danmark ! Kommer noga att följa åskseiten ! Men hittills har ju t.ex.staden Simrishamn  klarat sig från nått större åskväder i sommar !
           Och nu inväntas cykeltur med handlande på hemvägen ! O Tor skall hålla sig i skinnet annars skall han få med mig att göra !
 
Joodå , det här med nyklippt o nytaget foto ! Varför inte , ljuger ju inte ! Från en som är nöjd med sitt liv ! Sen att  det finns dom som har det bättre eller sämre än jag har , det är en annan femma för en medelsvensson/ pensionär ! Med sjukvårdspension Och medelklassen är ju numera störst i Sverige ! Oavsett vilket håll man hänger sig till ! O sen kan vi ju tänka på det här med proggresiva skatter ! O dom som har förmåga att betala dom !
 

Så här innan motionen..

 
Kan ju visa detta foto från Discover Slovenia !  Med texten Krnica valley-A lonley cottage in the alpine valley near Kranska Gora, photo Matijal.
         Nu har man läst ordet Brexit i parti o minut , nu är det Almedalen som figurerar i parti o minut.Och allas sanningar o snusförnuftighet. Och jag håller med historikern Dick Harrison som säger detta Ta det lugnt ,historiskt sett är brexit bara en krusning på ytan. Nu har vi dessutom det här med brunkolsaffären . Sverige kan ju inte ta på sig det här med Världens samvete i  dess duktighets o godhetssyndrom. 
      Ånga o kol förde ju Världen framåt en gång i tiden . Satte igång många industrier som lyfte välfärden ! Och detta gjorde man nog inte för att vara elak. Inte det här med oljeindustrin heller. Jag filosoferar över hur Världen sett ut om inte dessa  energieslag hade utnyttjats.
       Vi har t.ex. länderna Kina o Indien. Som tillsammans har över 2,3 miljarder innevånare . Och som har varit och är fortsatt beroende av kolkraft Så det är nog inte bara att knäppa med fingrarna o fylla dessa länder med enbart vindkraft o solenergie O ofta är det ju så i debatten att dessa enegieslags nackdelar inte berörs. Och något som inte pratas om i Sverige t.ex. är kostnaderna som föjler om man skall ersätta all kol o kärnkraft med andra energiegivare ! Och hur mycket pratas det om när det gäller Frankrike som får 65  % av sitt energiebehov täckt av kärnkraft o där det forskas om den ? Det görs det ochså ang. kolkraftsverkens utsläpp, reningen . Har jag förstått.
            Och i Sverige begrep man tydligen att det här med att göra sig av med kärnkraften i nuvarande läge inte var särskilt bra.  Jaa. och jag frågar hur många vindkraftverk behövs t.ex. för att ersätta kärnkraft ,kolkraft, naturgas m.m. Och det här med solpaneler har väl ochså sina nackdelar ?
           I vissa kretsar anses väl  inte " en vanlig väljare " vara nån att lyssna på ! Men vi lever i en demokrati där man kan skriva vad man känner o tycker ! Även om man inte tillhör " comme il fautfolket ".
             Och 2012 gjorde jag uttdrag av en artikel från Epoch Times med rubriken- Nära 1.200 kolkraftverk planeras över hela världen enligt rapport- 4 år sen , världens energiebehov lär inte ha minskats sen dess ! Och några kärnkraftverk så usla som Tjernobyls var på den tiden finns väl knappast. Och som sagt var i Frankrike o många andra länder verkar dom funka bra nu förtiden. 
                 Man kommer väl inte att få uppleva o se om Världen kommer o vara fyllt av vindkraft o solkraft o elbilar  t.ex. Det är det här med en realistisk syn på saker o ting.
                Jaa, det här med pekfingrar får man väl nu ! Men bor ochså i ett land som har lätt i att dela ut pekfingrar mot andra länder som har en svårare situation, beroende på en stor befolkning t.ex.  ! Och det här med ju bättre man har det ..
  Och vädret ja ! Nu är vi ju i Juli ! Följande värmerekord ? från olika delar av Sverige kan anföras enl. Smhi.
 Götaland ,Borås 20 juli 1901 36,0 C , Svealand Ultuna 9 juli 1933  38,0 C och Norrland  Harads 17 juli 1947 36,9 C ! O så länge vi har t.ex sydvästvindar, västvindar eller nordvästvindar  lär inga rekord slås ! O varför innebär dessa vindar värme på vintern ?
            Och ikväll torde Frankrike bli Tysklands motståndare i semifinalen i Em i fotboll i Frankrike ?
        

Härligt väder, cykling till Vårhallarna och gående på området

 jJaa, Vårhallarna var det ! Ochså värkänt område  på Österlen , nära Simrishamn . Med bl.a. hundbad och ett klippigt  område som så många andra längs t.ex. kusterna, präglat av inlandsisen o landhöjningar o havssänkningar ! O mer går o läsa på nätet !  Och hur länge har denna båt legat här ?
 
En hur gammal är den här gränsdragningen ganska nära stranden ? Ganska lång sträcka på den ! Och här satt jag ett tag o myste ! 
                                            Som sagt ! Inte så liten sträcka 
   Det här fotot är taget åt väster , ungefär ! Och längre upp går en cykelväg längs landsvägen mot Kristianstad ! Och på den cykelvägen har cyklats mycket under årens lopp . Även bil o mc har körts på landsvägen  när det begav sig !
 
Och denna utsikt har man när näsan vändes mot öster ! Jaa, hur många ggr man har varit här under årens lopp med hund,eller  kompisar, eller anhöriga : Och vänder man näsan mot norr då kan man går härifrån till Baskemölla och sen vidare till Vik ! Därifrån det både cyklades o gick ledandes med cykeln för några dar sen mot Baskemölla !
 
Jaa, det här med klippformationer har det ju pratats om ang. Vårhallarna ! Jaa, vilka krafter fanns det inte när istiden drog sig tillbaks norrut ! Och då människan kom till södra Sverige bl.a. 
           Härlig färd idag med träningsskor på foten ! Och promenad med dom var ett tag sen . Så nu kan man köra på som vanligt igen. 
          Jaa, det här med att köra på som vanligt ! Och tänka på motionerandet sen 2005 i Askersund ! Då man spikade nuvarande koncept ! Och bildbevis finns sen 2006  och skrivande i denna blogg sen 2007 ! Tänka sig i november är det 11 år sen flytten till Askersund och och snart 13 år sen man gick i pension ! Och fortfarande kan man köra sitt koncept som förädlades i Askersund. Och idag cyklas ungefär lika fort som innan ! Och i lite  mindre omfattning med gående en sträcka sen cykeln parkerats ! Men Bäckhalladalen väntar.!
           Jaa, tänker man på dessa år så har ju hälsan verkligen stått en bi, och vem har inte kämpat för detta med lyckat koncept ! ! Och dagens runda bekräftade verkligen detta ! 
       Jaa, Em-i fotboll i Frankrike ! Den första kvartsfinalen igår mellan Polen o Portugal avgjordes ju på straffar till förmån för Portugal. Och Polen hade svårt med Portugal ! Och i Portugal kunde man  se 18-åringen Sanches överglänsa Ronaldo . Jaa, en spelare som Bayern München kommer att få nytta av.
          Ikväll spelar ju Belgien mot Wales ! Och jag hade Belgien som stora favoriter i denna match men igår sas det  att viktiga kuggar vara skadade ! Hazard o Vertongen ! O då blev jag osäker ang. matchens utgång ! Vi får la se !
       Jaa, V-75 går i morgon i Eskilstuna ! Och V-75 är nått som för mig är en av spänningshöjarna ! Och imorgon kolliderar inte V-75 med Em-fotbollen. Och vilken match i morgon kväll. O den har man  verkligen sett fram emot ! Tyskland mot Italien ! Uj,uj,uj säger man bara !
                    Jaa, och en trevlig helg önskas trots ev. en blänkare i den !
 
 

RSS 2.0