Inget dumt foto..


...om jag får säga det i all anspråkslöshet ?  För jag har ju själv tagit det ! Och en lite närmare bild på min nya dator blir ju uppvisad !
            I dag har jag lagt ytterligare 5 km på min väg genom livet ! Tjaa, bättre det än " att ligga i soffan o dricka öl o äta chips o  gnälla på allt o alla " ! Ett av mina " symboliska favorituttryck" ! En annan ligger inte ens i soffan när det " konstateras o tycks " !
            Tennisen jaa ! Klitova vann ju WTA-finalen i 3 set. En bra match tycker jag. Azarenka verka tröttna i 3:e set. Dom här kvinnorna är inte mer än 22 respektive 21 år.  Jag tror liksom reporten Maria Stranlund/ Tomsvik att danskan Wozniacki får se upp nästa år i kampen om första platsen på listan särskilt då för Klitova. Och enligt min mening är inte Wozniacki i närheten av den utstrålning som damerna i finalmatchen har. 3 damer önskar jag lycka till nästa år när WTA-touren drar i gång igen ! Sharapova( som faktiskt bara är 24 år), Klitova o Azarenka ! Azarenkas hemsida har jag bland mina bokmärken. Dom andras skall jag " boka in".
              Rundan gick bra idag i det 10-gradiga vädret. Pratade med några jag mötte ! I morgon blir det ju ingen boule som är slut för i år. I stället möts vi på fiket för att umgås nån timme. Vi löser " världsproblemen" och pratar om bl.a. släktforskning som en del utför allá min ene svåger. Min egen rör sig ju mest om "var kom dom ifrån" var kom dom mörka generna ifrån, från, och hur såg det ut i området o landet när dom växte upp på t.ex artonhundra-talet. Intressant för mig är speciellt området i västra Tyskland mot gränsen till Frankrike där ständiga krig pågick mellan Preussen o Frankrike för där fanns min mormors farmors släkt . En mycket liten släkt i dagens Tyskland. På den släkten, Bönner lägger jag som jag sagt mitt krut för den vet jag minst om av mina släkter tillsammans med släkten Schmidt. Men då det finns 260 000 tusen med namnet Schmidt o många  tusentals i östra Tyskland, o många i Halle an der Saal-området så är det ju svårt med det !
                           Men spännande är det och jag vet hur jag skall tackla det med Bönners !

Varken vettlös eller rådlös !


                         Vad är det nu med guben ? Inget särskilt, bara bra och jag skriver precis som jag känner o tycker o som det är ! Jantelagen biter inte på mig ! Trots att Jan ingår !
                Över den här bron på strandpromenaden har jag vandrat åtskilliga gånger i nästan 6 år. Hur många ?  Ca tusen gånger lågt räknat ! Hur många mil har jag gått på mina rundor här i staden ? Ca 400 !  Lågt räknat ! Och alla cykelturer, gåenden utöver motionsrundan är inte medräknade. Svårt o uppskatta !

                       Jag har ju märkt i många år långt innan jag flytta upp hit att jag sliter mycket mer på nedandelen åt vänster på vänsterklacken än på andra delar av träningsskornas klackar. Så därför har jag räknat ut att om jag höjer upp nån, några mm genom att sätta i det fotograferade lädret så kanske detta motverkar ? För det är stor skillnad på slitningen på detta ställe på vänster-och högerklacken. Kostar mig nog ett par x-tra träningsskor om året !
                                     Apropå o slita "träningsskor" så börjar finalen i Wta-turneringen i Istanbul kl 16. Undrar vem som vinner ? Svårt att tippa men jag tror Azarenka vinner över Klitova p.g.a. bättre timeing i slagen!? O innan dess skall jag nu se Engelska antikrundan på play!

Bra att det blev final mellan dom !

Jaa, mellan Azarenka o Klitova i damernas Wta-slutspel. Vem jag håller på ? Inte lätt men lite grand på Azarenka ! Nu blir det kommisarie Frost och Örebro slog för nån timme sen Leksand i Hockeyallsvenskan och denna match var min kompis Rolf o såg ! Får slå en signal till honom om nån dag ! Jaa, just det, Arsenal slog Chelsea på bortaplan med 5-3. Räkna inte ut Wenger. Och Vermalen är tillbaks och Wilchare är på gång !

Tack för det Magnus Härenstam !

Jaa, innan sporten hinner jag " trycka" in detta. Magnus Härenstam har jag alltid tyckt om och många med mig gör det ! I dag lyssnade jag på Magnus i tv 4:s morgonprogram där han blev intervjuad. Han sa ett ord som ingår i mitt sätt o se det, belåten ! Vidare svarade Magnus på frågan om hur han tacklade  den begynnande ålderdomen . Han svarade, utan katastrofkänsla ! Jag kan ju för min del ochså lägga till, utan domedagstänkande ! Som sagt, tack för det Magnus !
              Tennisen igår ja ! I den ena gruppen var det ju oerhört spännande att se vilken som gick till semifinal förutom Klitova. Det blev  Zvonareva ! I den andra gruppen var ju redan Stosur o Azarenka klara varför den sistnämndas match mot inhopparen, Bartoli blev en enda lång gäspning ! Azarenka visste inte riktigt hur hon skulle bete sig inför dagens semifinal, spara krafter, mot Zvonareva ,  särskilt inte som matchen tog slut fort som hon nog trodde ty Bartoli gjorde fantastiskt motstånd och vann i 3 set !

Nu äter dom upp sig inför vintern ?


                 Ja, den vita ankan o hans andkompisar dricker inte vatten utan dom liksom silar, äter nått med en väldans frenesi. Kan det vara småmask,småkryp eller annat som kommer upp mot ytan när det regnat ? Många änder o de 3 ankorna är stationära i Askersund och dom som inte är det springer i väg när man kommer !

                Så här såg det ut den 10/11 i Askersund med omgivningar förra året ! Hoppas det blir en lika fin vinter i år !   Men faktum är att vintern som börja vid årsskiftet 2010-2011 var ännu mera snörik här i området. Det är bra o ha bildbevis !
               Jaa, tennisen, Wta-slutspelet. Där fick både Zvonareva o Wozniacki stryk igår ! Av Radwanska o Klitova. I kväll avgörs vilka som går till semi av de 8 damerna. Tyvärr har Sharapova fått dra sig ur p.g.a  ny fotskada. Wosniacki blir jag inte klok på. Hon spelar ju otroligt många matcher på ett år, vunnit 6 titlar o ligger världsetta ! Men nån grand-slamturnering har hon inte vunnit. I matchen igår fick en doktor komma in o ta puls o bltr. på henne men hon spela vidare, inget fel tydligen. Hon får nog vila upp sig riktigt tills nästa år !?
              En annan sportare var ute o motionerade som brukligt idag. Och tänkte på min färd i det inre som fortsätter i lugn takt i roddbåten mot " målet" " längs stilla flyter Don " ja eller nån annan "liten å". Den färden går stadigt framåt och längs stranden står alla släktingar o vänner i nuet o dåtiden o vinkar o "min världsmusik" klingar i bakgrunden ! Det ni !

Lite så här känner jag mig ibland..


          Som kung Salomo ! Och att min superba huvudbonad är tillverkad av ett av mina barn-barn Tåtte gör inte saken sämre. Han visste vad han gjorde till farfar utan "fördomar" ! För jag förlitar mig inte bara på den vetenskap som med "domedagsprognoser räknar ut en värld  p.g.a. av sista ca 50 årens kunskaper " ! Vetenskap i all ära men vem "förutsade" världen som den ser ut nu för 150 år sen. Ja, det är synd att man inte får vara med från nu ? o 150 år framåt. Det tråkiga är att det är "lobbyister som styr" och dom som inte tror på alla "domedagsprofetior kommer i skymundan" ! 
          Detta tänkte jag på idag när jag efter det jag mött en dam på stan som jag brukar prata med. Vi bryr oss om varann utan att veta "vad vi heter". Damen frågade undertecknad hur jag mådde och jag sa alla tiders ! Det där får man inte höra mycket nuförtiden sa damen och gladde sig över vad jag sa !
         För mig får dom hålla på med sitt " domedagssnack" i alla former !  Jag går nästan varje dag förbi kyrkogården som jag bor nära och uppsöker minneslunden som jag förtäljt innan. Där ber jag en bön, som jag uttrycker mig, för mina anhöriga " på jorden och i himlen". Ävenledes för mina kompisar ! Och sen jag kom upp hit till Askersund så har jag alltid, när jag är vaken, min mormors gamla radband på ! Och det är en symbol som för mig är viktig och rogivande
                        Och att förena det ena med det andra, hjärnan och det inre , gör åtminstone min person nöjd !  
                
                  Och tennisen igår. Det tråkigaste var väl att det meddelades att Sharapova fick dra sig ur Wta-mästerskap p g.a. fotskadan. Tog hon en chanse utan att den ar läkt! Det roligaste hittils är att Azarenka slog Stosur och Zonareva slog Wosniacki . I dag möts bl.a. Clitova och Wosniacki.  Och att säga vem som vinner turneringen, det är knappt lönt att tippa . Jättekul att titta på ! Och igår vann Örebro och Malmö i hockey-allsvenskan ! Det gillar jag ochså !
              Och så måste jag säga att jag även ibland ber en bön för mig själv, sicken egotrippad typ man är ?  Och fotot togs väl för 2 år sen, nånting. 

Det är bra med play i datan !

Jaa, verkligen ! För nu går mycket i sportens värld på TV för en annan o andra ! Den här veckan sportar undertecknad på förmiddan som vanligt med nått undantag. Och nu har WTA-slutspelet för damer inletts i Istanbul. Det är alltså tennis det är frågan om. Och den utsändningen börjar 16:00 varje vardag nu i veckan. O det intresserar mig ! Mina favoriter är Sharapova, Azarenka och numera ochså Klitova. 3 olika länder är damerna ifrån ! Och dam-tennisen är jämnare än herr-tenissen där 4 st för det mesta slåss om titlarna ! O kväll blir det till att Zappa för Örebro spelar tidig seriefinal i hockey-allsvenskan mot Västerås O innan allt detta blir det sång med några SPF-kompisar !

En hälsning från pappa !


                     Det tänkte jag på att jag fått när jag kom hem från årets sista boule ! Jag har ju nu redan en del att läsa i utdragen jag får i datan från hans dagböcker från Örebrotiden. En del kommer jag ihåg och att mycker rör sig om farmors Björneborg är inte så konstigt ! Mycket kan jag se framför mig och min personlighet har inte ändrat sig mycket förutom då av  " tidens o erfarenheternas" gång. Och entusiasmen är obruten o livslusten !
                         Jaa, nu fungerar ju datan till fullo med det som är viktigt för mig ! O den är så tyst så den hörs inte ! Jag hade ju min gamla fasta i 5,5 år ca. Jaa, utvecklingen går framåt men Windows 7 ingår ju idatan !
                          O Örebro slog Södertälje i går hemma i ishockyn med 2-0. O fotbollen är slut så när som på kvalet och cupen. Och om 2, 5 veckor ca kommer vinterstudion tillbaks på tv....

" Händige" Jan i farten


                   Det är knappt jag kan hålla mig för skratt. Själv har jag inbillat mig att den personen är inte praktisk o den är. Jaa, man pådyvlar folk allt möjligt. Kanske det är så att man "blir praktisk" av det  man är intresserad och så " skyller man ifrån sig" om man inte är road av att t.ex tapetsera.
             Idag hade jag mycket att stå i ! Dammsugarn bar sig konstigt o " tappa sugen". Då visade det sig att dammet kom utanför påsen. Fick göra rent o bytte påse. Sen gick det igen som vanligt! Sen kom " min datakille" o tog itu med problemet "e-mailen vägrar ta emot skrivna dokument, varningsflagg"  Det fixade sig o lite annat som behövde slimmas ! Men sen när han hade gått så skulle jag öppna de komna dokumenten. Då hade jag inte program till det.  2 alternativ kom upp, ett som kosta o ett som var gratis ! Valde det som var gratis o ladde upp detta. Efter en del " ångest" fick jag ordning på det ! Men sen börja den dumma skrivaren att "löpa amok". Plötsligt höll alla färgpatronerna på att ta slut "sa den". Jag kolla, det stämde inte. Det var bara 2 som höll på att ta slut. Och trots att svart nästan var full så skulle den bytas. Och när jag skulle skriva ut så syntes ingen text. Sen tog jag ilsket av dom en efter en, satte dit dom igen och stängde locket. Och då fungera det !   Och kunde öppna dokumenten med avskrifter från min fars dagböcker från 40-talet ! Han börja skriva dom när han blev 40, 1944. Idag har jag varit o köpt en pärm där jag satte i pappren med början augusti 1944 !
                                    Jag har läst lite i dagboken. Bl.a. läste jag att min far skrev att nu hade Jan, (6 år), för första gången rest själv med buss till farmor i Gällersta o då vårt kära Björneborg !
                                    Fotot är från torget mot pappershandeln där jag köpte pärmen ! O Liverpool spela oavgjort mot ett bra Norwich!. Det får inte glömmas. I kväll kan jag se hockey i tv, Örebro- Södertälje !

Yippie, yippie, yippie....

6-1 till Man City över Man United ! O Arsenal vann ! Mer behövs inte sägas !


I dag var det härligt väder...


                  .....när jag gick ut på motionsrundan ! För första gången i höst var det frost o minus kl 9 ca när det gicks ut på rundan. Några nätter o tidiga mornar förstår jag att det ochså varit frost. Och rundan gick i bra fart ! Trodde jag skulle vara lite trött efter gårdagens vaccination mot kommande influensa som ingen vet  när den kommer.
               Mera då, jaa man är ganska trött på att se de blodiga bilderna på Khadaffi ! Och alla olika versioner om hur han bragts av daga ! Allt säljer "utom konserverad gröt" och som vanligt finns det 2 sidor av samma mynt, det får man nog tänka på. Diktatorerna skall bort men vad kommer sen ?
               Nu är det ju v-75 i morgon igen med jackpot. Jag har nu tippat " svågertipset" ett tag men utan framgång ! Kanske jag tar november ochså, får se ! Och fortfarande tycker jag fotona blir " ännu bättre" i den nya datan ?

Manschmal finde ich es schön in Deutch zu schreiben !


                Dieses foto finde ich auch sehr schön. Ich garantiere nicht das ich perfekt Deutch schreiben kan ! Aber ich habe Deutch ins schule gelernt. Auch Englisch, latin und französisch habe ich ins schule gelernt.Leider habe ich latin und französisch vergest ! Zum Weihnachten schreibe ich zu mein guter freund Cai aber das ist auch alles.  Einige gang ins e-mail.
                   Då har jag övat mig lite idag. Och jag tänker på att min mor o mormor ganska ofta pratade tyska hemma. Mormor kunde lika bra tyska som svenska beroende på hennes tyska föräldrar. Nederländska har pratats en del antaglingen beroende på mormors farfar som var holländare ! Det är speciellt det hollänska språket. Det hade inte varit lätt o lära sig !

Utsikt från motionsrundan .


                     I dag var det fint väder så det blev den ständiga favoritrundan.Och lyssnande på snäckradion. Huvudnyheten för dagen hörde jag först för ett tag sen för innan dess hann jag cykla ner till min doktor o få en spruta mot årets befarade influensa. Tja, jag brukar säga så här ! För fattiga människor o övrig befolkning har det ingen betydelse om kulorna kommer från höger eller vänster !

O nya kort har dykt upp !


                     Jaa, det här kortet är taget på 40-talet, närmare bestämt, som jag tror, i början av 1943. Då skulle jag vara på väg mot 5 år och den äldre av mina 2 systrar mot 1 år ?
               Jag skall höra med Marianne som jag fått kortet av men jag är nog ganska rätt på det.
                  Idag har det varit månadsmöte i SPF-föreningen. Biblotikarien i Askersund var och informerade oss. Även annan information o vanligt samkväm. På onsdag nästa vecka skall vår lilla sångkör  träffas igen. Jag värmer upp rösten ständigt. Just nu med att sjunga Hava nagila. Text finnes på ett av You Tube klippen av den välkända sången !

O blommor har jag bytt ut !

Jag har ju haft hibiskusar i flera år och dom har trivts bra till stor del. Problemet har varit de små fönsterbrädorna för dom blir rätt stora. Jag funderar på om jag kan ha en ståndes i en hörna på nån liten träbänk eller nått. Dom här hibiskusarna behöver ju mycket ljus och det har inte varit några problem för jag har fönstrena mot söder.I en hörna till höger om fönstrena  går kanske att ha nån.

   Ja dom här små blommorna, St Paula passar alldeles utmärkt  i på mina fönsterbräden ! Men egentligen skall dom inte stå i söder sägs, åtminstone inte på sommaren ?

             O här har vi en till. Nu skall jag bara ha 2 tiil som skall ställas i sängkammaren ! Så finns det blommor i alla  fönster ! O vattnas på fatet skall dom ! Det har jag fått " stränga order" om av Kalla. Kanske det skulle vara gula i köket där hon håller till ?

Brödlös o rådlös ?


              Nä, inget av det ! Visste ni fresten att är man tvungen eller vill leva billigt så läste jag att det räckte att äta följande mat varje dag ! Potatis, sill o morötter ! Så dåligt är det inte för min del för tillfället men jag har varit på gränsen att följa denna "metod" för att få ihop till årets begivenheter.
             Sen när det gäller rådlös så kan man inte vara det häller. I dag regnade det kraftigt så till den milda grad att någon motion utomhus var ej att tänka på. Jaa, då får man ju ta tjuren vid hornen o bestiga den för mig "förhatliga " träningscykeln som inte går en meter framåt. Spinning blev det i femminuters perioder och där emellan gymnastik o gående i lägenheten. Spinningen blev dock mindre tråkig tack vare spelande av zigenarmusik på datan. Och Kalla, min parakit, tittade förvånat på mig när jag tog några danssteg i köket.
                              Som sagt "brödlös o rådlös" behöver man inte bli !

The sunny side off life !


                  Än har det inte blivit nått handlande. Regnet står som spön i backen. Men jag bara inväntar posten sen går jag ut ! Det här fotot tog jag i förrgår ! Och solen lyser ju alltid ovan molnen. Sen är det upp till var och en att framkalla den bilden ! Jag gör det med en åsnas envishet och fötterna på jorden !
                        Och eftersom jag hittat mitt gamla icakort så går jag först o handlar där !

En har framtiden för sig...

Följande rubrik såg jag igår på Svt-text -100-ÅRING SPRANG MARATON I TORONTO- ! Jaa,mitt i alla domedagspredikningar o negativism i dagens medier, vilket sprider sig till "folket", så är det ju härligt för en optimist-konsulent att läsa sånt här ! Och när det gäller ordet optimistkonsulent så läser just nu min ena syster o svåger, och skriver även av, min fars dagböcker från bl.a. 40-talet. Av dom framgår bl.a. när det gäller mig  att jag även på den tiden var optimistkonsulent o livsnjutare. Bl.a. tyckte jag att det skulle bli härligt att gå till skolan för första gången. Och när jag hade fått min första skärmmössa så fick min mor gå ut med mig på en promenad för att förevisa mössan. Tyvärr mötte vi ingen som jag fick hälsa på men plötsligt hade jag fört handen till mössan och sagt goddag herr Svensson. Min mor hade förvånat tittat sig omkring, såg ingen . Jaa, med fantasins hjälp så fick jag stolt förevisa min nya skärmmössa !
                Idag skulle det blivit boule men det gick ju inte dels p.g.a. regnet o dels för att det skulle komma en och slimma upp min data efter mina behov. Tyvärr ringde ringde dom från firman och sa att min " mentor o installerare", som skulle slimma upp det jag är intresserad av, var sjuk !
                            På tisdagar brukar jag veckohandla ! Det ämnar jag göra i full regnutrustning ! Sen blir det till att städa o plocka undan, cykla lite på min "innomhuscykel" o gymnastisera, lyssna på musik i datorn o sjunga o gnolamed, titta på play o champions-Leage. Carpe deum var det ! Utan oro o negativism !

Hur var det nu, Anna ?


              Farfar Jan har glömt om det var Abbe eller Kalle ?

            O är det här Kalle eller Abbe ?

           Jaa, det är väl härliga " problem" o grunna på. Men allt är inte "glasklart" ! En del har tagit fel på mig o barn-barnet Viktor när vi var i samma ålder !
            Joo då, jag gick ut o motionera idag. Fint väder, frisk luft o kallt. Varit frost i natt igen, syntes på bilar o gräsmattor i morse. I morgon får jag besök av min " datamentor" som skall slimma upp det som jag är intresserad av för det är lite annorlunda i windows 7 än i xp som jag hade tidigare ! Har ochså fått fina foton på mn e-mail från min tyske kompis Cais dotter Anke som fått en andra son.
          Assosierar gör ju alltid en vaken hjärna. Där fick jag till det ! Anke träffa jag o en av mina kompisar i Berlin när vi var där på fotbolls-vm 2006 ! Hon visa oss runt vid Brandenburger Tor o riksdagshuset bl.a. En hel söndag nästan. Björn o jag bodde cirka en halvtimmes väg i från dessa ställen i det pitoreska östra Berlin . Dass var dass für heute in dieses medium, oder wass est heist ? Computer, data ?

Varför inte en "söndagspromenad" !

Promenad o promenad, bra fart var det ! Förutsättningen för bra fart är att värma upp hemma innan ! Och jag har märkt att det är nödvändigt ännu mera ju äldre jag blir !
                    Idag var det inte många människor som var ute o gick i det strålande vädret ! Jag tänkte på en del som vanligt utan "katastrofkänsla o domedagstänkande". ! O naturligtvis tänker jag på att slå farmors fars Anders rekord på att bli över 90. Faktum är att sådana här "inprogrammeringar" har betydelse enligt min mening. Bakåt i tiden är hjärnan programmerad på positiva händelser o inte " tillkortakommanden". Vad kan jag göra åt dom den 16/10 2011. Jag tänkte ochså på att min äldste son nu bott längre( några år) än jag gjort i Simrishamn. Sen är det ganska likt mellan mig o mellansonen. Det kan ju va nått o tänka på för dom som är uppväxta i Skåne ! 
                 O sen är jag väldigt nöjd med att Sveriges herrar gick vidare till EM-slutspelet. Jag är nöjd med att den nya datan funkar o i veckan kommer installatören o slimmar upp den ytterligare ! O sen är jag nöjd med att jag lever oavsett " fattigdom eller rikedom". O sen är jag nöjd över att jag har "fräckheten" att skriva att jag är nöjd i "avundens o jantelagens Sverige " ! Och att jag har förmågan "att se mig om i världen" !

Det här var kul, eller ?

      För några dar sen hittade jag följande rubrik i Aftonbladet ! "Sjukt glad ? Då kan du ha hjärnfel".  Att vara optimist är kanske inte längre så bra då det kan innebära att optimister tar dumma beslut och har orealistiska förväntningar !- Att se glaset halvfullt snarare än halvtomt kan vara väldigt positivt. Det minskar ångest o stress och har positiv effekt på vår hälsa. MEN det kan ochså betyda att vi inte vidtar försiktighets
åtgärder som t.ex skyddat sex eller pensionsspara, Säger doktor Tali Sharot till Metro-
                Jaa, jag tänker åtminstone fortsätta o kalla molnigt väder för halvklart o inte halvmulet, så optimistisk är en annan!
                          www.aftonbladet.se/halsa/article13773493.ab?service=print

Idag blev det......Halsduk på, manöver !

Ja den orden gav jag själv som gammal gruppchef i det militära. Det är ju attan om man inte skall kunna ta befäl över sig själv o bruka sunt förnuft !? 1,2 minus var det när jag gick ut vid 9-tiden. Det har säkert varit 3-4 minus i natt ?
        Rundan gick bra i dag efter omständigheterna och höften mjukades upp efter hand. Jag cyklar ju ochså alltid på min träningscykel några minuter innan utgång. Vad jag tänkte på det var bl.a. just sunt förnuft. Det är nog en viktig egenskap som behövs bland " kreti o pleti" ! Och att motionera efter behov o förmåga är ochså sunt förnuft , tycker jag. Och jag tänkte ochså på att det var många år sen jag åt broccoli. Jag läste på nätet att det går utmärkt o använda mikron när man lagar till den ! Jaa, apropå sunt förnuft så förstår ni säkert vad det tänkts om detta " i dessa dagars Grönköpingsaktiga såpopera"
          Idag blir det  en titt på lördagens V-75, ishockey på tv o kommisarie Morse. Tennis pågår nog ochså på tv idenna stund ! Tjinge-ling ! 

Nog ser jag fram emot detta..


              ...för vintern kommer ! Jag vill ha sådana här vintrar o inte slask, blåst o ett par plussgrader. Vi bor i norden och lever just nu den 13/10 2011. Vad som händer i framtiden vet ingen bestämt och tänker man på att vi både haft istid, palmer(sydsverige) o olika klimatsituationer i miljarder år så tycker inte jag att man  på en mansålder kan räkna ut vår jord. Eländes o domedagspredikningar får andra stå för o vill "folk gå på dom" så är det deras sak ! Och när vi hade varma perioder fordom så fanns det ju inga fordon, kolkraftverk o andra utsläpp. De enda "utsläpp som fanns var väl när människor o djur fes" o när vulkaner hade utbrott t.ex. ! På sätt o vis har vi människor aldrig haft det så bra på jorden, lever längre o.s.v. Att överleva var säkerligen mycket svårare förr i tiden och ingen hade säkert tid att oroa sig, bara att överleva. Folk led ännu mer av pest o kolera o andra sjukdomar o fattigdom. O krig fanns även långt tillbaks, neanderthalarna utrotades av "vår ras" homo sapiens,sägs det. Jag tänker inte oroa mig dom sista åren jag har kvar för allt möjligt o bära nått sorts ok  ! Jag är glad för varje dag som går och försöker leva efter min tro o framtidstro även om den bara varar till morgondagen !. Jag tänker inte gå med i " självplågarnas o domedagspredikarnas buffelhjord" ! Tyvärr är det den som "säljer mest" ! Men min favoritsymbol solen lyser ute o eftersom det är klart så blir det frost i natt o "inga palmer i sikte" ! O i Sverige gnälls det mer än vi skulle " bo i Nordkorea" . O i Nordkorea har folk det ju "rättvist o jättebra" . Varför det ?  90 % ? är i "jämlikhetens o solidaritetens namn" lika fattiga !

Utfärd i väster..


           Ja, igår så var vi på pensionärsföreningen,Spf, ute på en dags utfärd i västra Närke. Det var 2 saker som jag tyckte var mest intressanta. På förmiddan besökte vi Tångeråsa träkyrka, en av Sveriges bäst bevarade timmerkyrkor och en av de äldsta träkyrkorna i världen. Till största delen härstammar den från 1200-talet . Vi hade guide som förevisade kyrkan och det hela var mycket intressant. Kyrkan har numera till del fått medeltida utseende igen efter diverse "moderniseringar" sen Gustav Vasas tid. Kyrkan är då nu åter mera lik sitt ursprung sen den katolska tiden och bl.a. 2 medeltida målningar sen 1300-talet är väl bevarade. På förmiddan var vi ochså på Trystorps slott, drack förmiddagskaffe(hade själv med) på en hembyggdsgård i närheten . Efter kyrkobesöket blev det middag på en restaurant i Fjugesta. Foto från kyrkokartan.se/Bertil Mattsson

          Sen efter middagen åkte vi till Riseberga kloster i närheten som var ett nunnekloster av cisterciensorden. Det ar verksamt åtminstone från 1180 till 1534. Sedan förföll klostret under reformationen i Sverige under Gustav Vasa. Vår guide var klädd i nunnekläder som framtagits efter bilder o utsagor, så det hela blev en upplevelse där fantasin spela. Jag kommer ihåg att klostret hade 18 nunnor och en abbedissa som hade stor makt. Och det här klostret hade liksom andra enorma tillgångar i jord o skog både i Värmland, Västergötland o Närke då, ja t.o.m. på Öland hörde jag. Och många människor sysselsattes , med dagsverken o annat. Sedan avslutades det hela med besök på Mullhyttan, en av många nedlagda hyttor i Bergslagen där malmbrytning ägde rum för många år sen. Och här besökte vi byggde vi bygdegården o bagarstugan där det serverades hyttkaka o kaffe. Och den gamla kvarnen som drevs av vattenkraft hade satts igång igen och användes för att mala säd till bl.a. hyttkakan i liten och idiell skala men bröd såldes på sommarmånaderna tills nuvar det kanske . Foto Länsstyrelsen.se/Elisabet Carlsson.
                   Det var väldigt mycket information att smälta. För mig var som sagt besöken på Tångeråsa kyrka och Riseberga kloster väldigt intressanta och vissa rötter o gener gjorde sig påminda. Spännande. Tyvärr "kludda"jag bort mina foton vid införandet i datan. Så därför har jag hämtat bilder på nätet !
                      Och Sverige kvalificerade sig  till fotbolls-em ! Vad det var spännande ! Saker o ting är både spännande i nuet liksom i dået. Det håller jag styvt på !

Varför inte plocka fram en ljus bild...


   Vi som har framtidstro tycker om en sån här bild, tagen i vintras !  Sen får var och en filosofera som den vill ! "Att rädda världen och människorna" är lovvärt men jag tycker att man har fullt schå att tänka på de närmaste o andra man känner och hoppas att det går dom väl här i livet o i nuet ! Ibland kan man nästan få "prestationsångest" över detta ! Nån gång har jag tänkt på att det finns farfrar som bara har en son eller dotter som har ett eller några barn . Det blir kanske lättare att "strukturera upp känslorna" då ? Men "vissheten att ha en hel klan" övergår det mesta och är positivt. Farfar har många o tänka på som sagt och många har EN far o farfar o tänka på ? Hur som hellst  när jag skickar brev så ritar jag alltid en sol på dom.
                 Det är ju en vinterbild som visas ! Jag vill ha ordentliga vintrar o inte slask, regn o blåst ! Här i norden har ju människor lätt för att bli deppade när mörkret kommer. Skulle tro att ett vinterlandskap med snö kan hjälpa liksom ljusterapi hjälper en del människor. O det enda vädret som jag ej går ut o motionerar i är slagregn o åskväder !
                Idag motionerades det som vanligt. Det gick alla tiders, nema problema ! Det är så mycket roligt o tänka på o filosofera om när man går ut. Och om en timme skall jag se på Engelska antikrundan !

Jag får väl visa paketet !


Jaa,det får jag göra ! Högtalarna är sen innan liksom skrivaren. Dom passade här ochså. Rundan idag gick alla tiders och allt är frid o fröjd ! Förnöjsam o nöjd är jag och på tisdag åker jag och SPF på en runda i västra Närke ! Men imorgon blir det motion igen ! 
    


Utsikt från en bro....


 ... o den här bron som jag står på leder till Borgmästarholmen som ligger nära strandpromenaden. Jag tycker bilderna blivit  av ännu bättre kvalitet när dom överförts i min nya dator ? Kanske jag är färgad av eufori över att äntligen ha en data som fungerar ?

          Här har vi ett annat motiv från bron....

...o här ett till !

Jag får ju visa kepsen !


Som "part i målet" tycker jag att detta är den snyggaste keps jag haft ! Att jag passade väldigt bra i den bekräftades av en förtjust expedit som bland ett par valde ut den här, som absolut inte var dyrast ! Även mina kompisar som var med tyckte det samma. Och denna keps skall beskådas i"södern" så småningom så får inblandande se den "in live" ! För övrigt fick jag själv ordning på det här med lösenordet till datorn som jag inte behövt innan ! Både windows o f-secure var "inblandade" i det hela! Så nu fungerar den nya datan till hundra % ! Men en del gammalt får behandlas på nytt sätt för undertecknad. Nu är det snart v-75 som med entusiasm följes av en del i " min stora klan" !  Lycka till som Uno Hedin brukar säga i sportradion !

Yppie ! Nu är jag på banan igen men.....

Men det är lite ovant med laptoppen och det är annorlunda mellan Windows xp o Windows 7. Allt är bra med mig och det tyckte doktorn ochså efter det årliga besöket ! I går var jag ochså förutom då på besök hos doktorn och köpte den nya datan i affär på stan(fick den levererad idag) ute och åkte med Torsten och hans fru ! Vi åt middag på ett ställe nära Motala och sedan var vi på ett stort köpcentrum utanför Linköping där jag köpte mig en mycket snygg keps ! Puss o kram på er !

RSS 2.0