Vantar på, framåt marsch!


Efter gårdagen filosofier om, av mig önskad ordentlig vinter, så blev det nattfrost här i Närke o i andra delar av landet förståss. Men det blev ytterligare en fin dag. + 1,3 grader när jag gick ut vid nio-tiden. O strålande sol! O vantarna fick vara på till att börja med.

Några som inte verka frysa var min favoritkvartett, de förrymda ankorna. Dom är riktiga sollapare, ja, det är ena riktiga livsnjutare, ankorna o deras kusiner änderna. En hund gick förbi med matte på bara nån meters avstånd, men, ah det var väl inget med det!

Når som inte var tysta när hunden gick förbi på strandpromenaden var de här Kanadagässen som snattrade o tjattrade vid åsynen. Det kommer kanadagäss varje dag o landar i Vättern. Dom kanske just nu har vattnet som bas här och flyger ut på mornarna o uppsöker jordbruksmark där de äter på fälten av spillsäd o nysått antar jag. Inte populära fåglar hos jordbrukarna. Har försökt titta efter om det dyker upp nån annan art av gäss, men det har jag inte sett.  Jag tittar i fågelboken. I Sverige finns kanadagås, vitkindad gås, prutgås, grågås och sädgås. Ja, fjällgås ochså.
                    Igår spela Zlatan igen i champions L. Jag tycker han blir bättre för varje gång i Barcelona. Inga mål gjorde han, trots bra chanser, men vilken passning han slog till Pedro vid 2-0 målet. Arsenal vann ochså! Djurgården vann i ishockey över Skellefteå vilket jag gläder mig till! Mif van i hockeyallsvenskan borta mot Västerås det gläder mig ochså!  Källström gjorde mål för Lyon men Liverpool förlora mot Fiorentina! I kväll är det fotboll igen i Champions L, oj vad jag njuter!

Höstlöven falla men kloten de rulla!


Den här bilden är från i vintras. Jag älskar sådana här vintrar! Det är väl mycket bättre än regn, blåst o ett par plus-grader! För mig får gärna vintern komma i november o sluta i mars men det har jag nog bara upplevt när jag bodde i Luleå på 50-talet. Men tänk så mycket ljusare det är när det är en vit vinter! All right, det är vad jag tycker! Motionera t.ex kan jag göra året om oavsett väder!
                  Idag glömde jag kameran när jag o några SPF-kompisar skulle spela boule nere vid strandpromenaden en bit ifrån där det här fotot är taget! Vädret var kyligt men soligt i den starka blåsten. Det var i det närmaste "vantväder" men kul var det trots att man frös om händerna med de kalla kloten!
                         Hur kom jag nu på att tänka på vinter! Jo, nere vid strandpromenaden är det otroligt vackert när det är snö och is på Vättern liksom uppe i Stadsparken!
                  På sportfronten gladde jag mig år att Örebros hockeylag slog Mora i allsvenskan i ishockey. Tyvärr förlora ÖSK mot GAIS i allsvenskan i fotboll! Men AIK slog Djurgården vilket gör allsvenskan spännande nu mot slutet ty AIK har kvar att bl.a. möta både Elfsborg ovh IFK Göteborg!
                      

Det är krut i gubben, även idag!


Rundan gick bra idag, inget o klaga på! Vet förutsättningarna! I Stadsparken mötte jag en skolklass som var ute  o gick och sprang med lärarn i spetsen. Eleverna var väl ungefär i 11-års åldern. Äntligen tror jag att skolmyndigheterna förstår att rörelse o motion gör att man orkar med skolarbetet bättre, nått som har varit eftersatt de senaste åren! Ja, minst hela 2000-talet!
                      Jag letar upp lite gamla kort i arkiverade bilder. Det här kortet av undertecknad är taget för  ungefär 3 år sen och då i bloggens "födelse" Det är Stefan på datorbutiken i Askersund som tog det med min då nyinköpta kamera! Det är en viss symbolik i bilden. Jag har lite svårt för att hålla mig för skratt men så här skulle jag kunna ställa mig i dag ochså.  "Jag kör mitt eget race", bara så ni vet! Jag kör en inre och en yttre resa mot mitt slutmål! Det här med en inre resa är inte något som jag bara kommit på. Att människan följer o "kör" en inre resa är vetenskapligt bevisat enl. program jag såg på svt för några veckor sen. Resan har i sin grund uppväxt, rötter o händelser där de poitiva mest blir kvar i ens inre. Detta blir då riktlinjer tiil hur man gör sin inre resa o tar beslut för framtiden och i nuet. Att se detta tv-program var väldigt intressant o stärkte mig i min åsikt om livets förnöjsamma resa där nuet, rötterna, klanen, kompisar o annat blandas i en "salig röra" som ger en en framtidstro. Att barndomen spelar roll förstår jag eftersom jag har slutmålet ? örebro i sikte. Min längtan till Örebro går inte att stoppa.
                     Annars är det mera som jag "förutsett" som slagit in. Det gäller det tyska valet!
              Ikväll spelar ÖSK mot GAIS borta, det blir en svår nöt att knäcka för ÖSK. Jag håller o Rolf A håller tummarna bl.a. En viktig match till är den mellan AIK o Djurgården. Aik i toppen, Djurgården i botten
Det är en högriskmatch. Skall se den på Canal +!                 

Åldern tar ut sin rätt!


Sorry, det var inte min ålder det var frågan om! Dom här "antika" byggnaderna har jag haft ögonen på sen jag flytta till Askersund för fyra år sen. Jag tycker att det inte blåser så mycket i stan men iallafall så står byggnaderna pall. Jag funderar på om det är något "gammalt fornminne" som "vårdas" av Länsstyrelsen i Örebro Län? Nä , skämt åtsido, hur länge skall dom hålla! Eller det kanske är kommunen som vårdar dom?
Rundan idag gick skapligt, inga sensationer! Men en dopping simmade "med mig" på behörigt avstånd några hundra meter,väldigt nyfiken
Inget på V-75, men gårdagens e.m. o kväll var fylld med annan fin sport! Bl.a. såg jag Zlatan göra sitt femte mål i rad på fem ligamatcher! Redan betyder Zlatan mycket för Barcelonas spel, imponerande!!!. Innan dess såg jag delar av ishockeymatchen mellan Frölunda -Timrå. Det är nog två lag som blir bra i år trots olika förutsättningar. Lägenhetsfronten? Tar det lugnt, är inne o tittar på Örebrobostäder varje vecka. Behöver ha fler poäng för att "konkurera". Jag får ju en poäng om dan, har nu cirka 40-50. En del som söker olika lägenheter har allt mellan 200 till 1500-2000 i poäng. Men jag kanske vinner en massa pengar så jag kan köpa mig en lägenhet, då går det nog fortare! Men 1 poäng om dan ger 360 på ett år, take it esay, Jan!
Har jag nått annat på hjärtat, nää .

Nu bränns det!


Vadå? Fett naturligtvis! Jag har ju lätt att lägga på mig även om jag äter mindre när jag inte motionerar regelbundet. O var fettet sätter sig , jo på magen! Förr hade man några bortförklaringar alla, jo, vi har kraftig diafragma i släkten. Men jag har ju sett av erfarenhet att det är en dålig bortförklaring. Nu har jag iallafall gått ner 2 kilo på 2 veckor o magfettet reducerat. Det märks när jag går, fötterna mår bättre, jag går lättare o mjukare på nått vis!
               Fotot ovan tog jag inte för så länge sen när jag var ute o cykla en runda. För 3 veckor sen ungefär. Jag tycker om det här motivet från Gårdsjön alldeles norr om Askersund!
                   Det var attan vad tiden går fort! O ju äldre jag blir desto fortare går den, tycker jag. Men i dag på rundan var det lite sommar igen o det skulle bli ännu lite varmare till helgen. Fredag är det ju o nu blir det till att gå o handla o sen skall jag titta på V-75:an. Jag har nu nån "vildsint" ide om att jag skall "skita" i vad tidningarna tycker utan köra vad jag tycker. Det enda jag skall se på är om nån tidning har en riktig fidus som jag kan ha med när jag har fler hästar i ett lopp! Det kul o spännande när man får lite egna ideer, tycker jag
              När det gäller sport så såg jag en spännande match igår, den mellan HV 71 o Djurgården i elitserien i ishockey som sluta med resultatet 7-6 ! Mitt favoritlag i elitserien är Djurgården( man är ju uppvuxen på Lasse Björns o Tumbas tid)  och jag tycker Djurgårn slarva bort åtminstone 1 poäng. Dumma utvisningar i slutet av matchen!            

Absolut mina favoriter i denna genre!

Idag gick motionen som jag önskade! Hur mycket jag fick upp pulsen vet jag inte. Kanske skulle jag skaffa mig en pulsklocka. Vad jag vet är att den går ner kvickt i allafall. Låg puls är ju jättebra att ha naturligtvis men ibland måste man få upp den för njurarnas o leverns blodtillförsel (syresättning) har jag för mig att nån sa härom dan. Allright jag känner mig i fin form det är huvusaken!

Hög puls får jag när jag ser detta plan De Haviland P 51 Mustang på flyguppvisningar på youtube. En del har väl hört talas om detta från andra världskriget betydelsefulla plan.  Sverige importerade Mustang från Amerika strax efter kriget och planet fick beteckningen J 26. Bland annat fanns planet på F 21 i Kallax inte långt från Luleå. O i Luleå bodde jag en del av 5o-talet Planet har jag alltså sett vid ett flertal tillfällen. Även på senare år ty det finns fortfarande många exemplar som deltar i flyguppvisningar världen över! Bl.a såg jag för några år sen planet på Sturups, jag tror 20-års jubileum. Det här planet är häftigt tycker jag, både o se o höra! Visst krig är ruskiga men jag ser planet ur ett annat perspektiv! Och skall man hårddra det så kanske Hitler fick nått år mindre vid makten, sån betydelse hade planet för de allierade!

Här har vi nästa "goding". Kanske ännu mer känt än Mustangen. Det är fråga om Supermarine Spitfire som fick lika stor betydelse under andra världskriget. Spitfiren deltog i försvaret av tyskarnas luftangrepp 1940-41  på England och blev så framgångsrikt främst tillsammans med Hawker Hurricane att det tyska bombflyget mer eller mindre demoulerades och vingklipptes. Även detta plan har jag sett  på Kallax men jag kan inte komma ihåg det nu. För även Spitfire fanns på Kallax på 50-talet under beteckningen S 31 som spaningsflyg. Jag har ochså sett detta plan på flyguppvisningar ty liksom Mustangen uppträder det på olika flyguppvisningar världen över! Ett 50-tal exemplar lär finnas kvar.
                            Att se och höra de här planen på en del avancerad flygning är inte dåligt! Naturligtvis tar dom inte i för fullt men det är ändå imponerande. Likheten mellan planen  är ju inte stor förutom att dom är av samma storlek, ensitsiga och enmotoriga. Vingarna till exempel är det stor skillnad på som synes. Dock hade planen samma motorer, Rolls-Royce Merlin på 1 480 hk, från början och även senare tror jag, även om motorerna utvecklades. Skillnad var ochså på uppdragen Mustangen användes mycket som eskort till det allierade bombflyget mens Spitfiren som ej hade så lång räckvidd mer användes för "närliggande" uppdrag
                  Båda planen ställde till mycken förtret för det tyska flygvapnet och bidrog med all säkerhet till att kriget avslutades tidigare!
                          Jag( under signaturen JAN I Askersund) skriver om flyg på min blogg på expressen.se under kategorin POLITIK men där jag bl.a. har underkategorin FLYG. Det här var bara ett smakprov!
                 
                        Ösk och IfK Göteborg spelade ju oavgjort i går på Berhn Arena. 0-0 blev det. Ingen sprudlande match, kamp, kamp, kamp. Resultatet var rättvist och bäddade kanske för AIK?!
                  Foton: Från Wikipedia.

Heja Ösk! Hoppas ni vinner i kväll!

Det blev ingen motion idag för det har varit möte i  e.m med SPF. Månadsmöte. Trevligt som vanligt. Nää hör ni, jag har bara matchen mellan ÖSK o IFK Göteborg i huvet. Den börjar på Canal + kl 20.00 så jag får se den in live. Skulle Ösk(Örebro sportklubb), det är kanske någon som inte är intresserad av sport, vinna fotbollsmatchen så spetsar det till sig i Allsvenskan!  Mitt andra favoritlag AIK gynnar det ochså.
         Zlatan gjorde mål igår igen, det fjärde i rad av 4 matcher, inledningen på serien. Ingen ny spelare har börjat så bra i Spanska ligan efter vad jag förstår. 
             I morgon blir det full satsning på motionsrundan! Behöver få upp pulsen emellanåt eftersom den är så låg! I vila ca 50.

"Att bränna fett o kröka rygg"

I dag blir det inga bilder, det regna som attan när jag gick min runda.Där gick jag o gladde mig åt Malmö FFs seger med 5-0 mot Elfsborg. När Malmö spelar som dom gjorde då blir man glad som fotbollsälskare! Sen att "divorna" från Elfsborg får sig en riktig käftsmäll, inte mig emot. Och Aik vann ochså, bara en sån sak. Min far Nils tyckte om AIK så lite i arv har det ju gått!
                Det här med att bränna fett o kröka rygg, ja. jag kan ju "slå mig lite för bröstet" för jag lever som jag lär! Ingen skall inbilla mig att jag hade haft samma liv om jag fortfarande vägt 98 kg som jag gjorde när jag var som tyngst i början på 2000-talet! Nu väger jag kring 84 kg och jag inbillar mig att jag har en annan livssyn och spar pengar till staten! Jag hade  ochså högt kolestorol men skapligt blodtryck ändå. Det  som var bra när jag fick besvär, bl.a.ochså med förhöjt blodsocker, var att det upptäcktes, när jag lämnade blodprover, var att sköldkörteln producerade för lite hormon. Sköldkörtelhormonet är jätteviktigt för en massa saker! Matsmältningen o andra medicinska grejor. Dessutom kan bristen leda till depression o svängande humör vilket gör att ta ett blodprov ang. sköldkörteln är jätteviktigt. Jag får nu äta en tablett varje dag som höjer upp nivån som den skall vara! Jag tror ochså att detta hjälpt mig i mitt motionerande!
                     Det här med att kröka rygg o bränna fett. Det är upp till varje människa men jag undrar om inte folk har glömt hur viktigt det är. Nånting som man försvarar sig med på nått vis ibland är ju "ah man måste ju unna sig nått, man lever ju bara en gång". Även andra saker, vad är det för mening med det, hur orkar du hålla på, du kan väl inte ha nått kul os.v., o.s.v. Sen tror jag att en del människor föredrar att gapa o tro att det flyger stekta sparvar in i munnen utan att "ge järnet" i alla möjliga sammanhang! Det unnar jag mig!
               

Att vara nöjd, det är ochså härligt!


Att vara nöjd, det är kanske det som är härligast. Hur som hellst så tänker inte jag göra avkall på det p.g.a. att andra människor inte är det eller p.g.a. att andra har det svårt av olika anledningar. Jag kan inte mer än beklaga detta o känna respekt för det!
                   På min runda idag var det ungefär som det varit den sista tiden. Soligt, snabbt o friktionsfritt! O så grönt det är ännu! Dock syntes det mer kanadgäss vid strandpromenaden. Jag räknade till ungefär ett hundratal!
Fotot är taget åt det hållet jag kom ifrån på strandpromenaden.

 Det här fotot blev väldigt bra, tycker jag. Det är från den "andra sidan"! Alltså den andra sidan bron som går in till Askersund vid hamnen. Då är jag på väg hem. Ni kan se den s.k. Landskyrkan o till höger skymtar hotell Norra Vättern
                     På mitt V-75 blev det inget. Men när det gäller sport, då fanns det en hel del o glädja sig åt. Zlatan gjorde åter mål för Barcelona, Bofors slog Leksand i hockeyallsvenskan! Det jag gläder mig mest åt är att ÖSK slog Kalmar i herrallsvenskan. Mycket bra gjort, eller hur Rolf i Norra Bro! Och på onsdag möter ÖSK Ifk Göteborg på Bernhs Arena och det går på Canal +! Jag ringer efter den matchen Rolf, på torsdan  Arsenal vann ochså, och Liverpool. Ikväll spelar Malmö FF mot Elfsborg. Där håller jag tummarna för MFF! Aik spelar ochså ikväll. AIK, har jag hållt på ända sen jag var pojk, förutom Örebro förståss. Hoppas dom slår Örgryte!

Jag kunde lagt mig hos dom?!


Vilka låg inte en bit ifrån änderna idag på strandpromenaden när jag var ute o gick min runda. Jo, de förrymda 4 ankorna. Det är ju inte svårt att se vilka som är hanar o honor. Honorna är ganska lätt att skilja från andhonorna, bl.a.  på näbbarna som är kortare o annan färg på. Även på olika bruna nyanser o så är dom lite,lite mindre. När det gäller hanarna så skiljer den sig i mitten genom färgen på huvudet som är nästan svart och då även näbben. Även färgen! Vita änder har vi ju alldrig hört talas om!
 Dom är ju väldigt orädda de här ankorna. Och i år är det 3 året som dom är nere vid sjön i Askersund. Fågellivet för övrigt. Såg ett doppingpar men jag tycker det har varit mindre doppingar i år!
                 Vädret idag härligt och nu sitter jag och skall gå in o titta på V-75-seiter för att få lite vägledning och läsa tidningar.

I natt trodde jag det var kört för...


Jaa, jag trodde det var kört för min parakit Kalla! Jag gick upp för att kissa vid 2-3 tiden. Och gick förbi köket där Kalla vistas. På nätterna sitter hon o sover antingen på en gren som går ut från gardinstången, en gren som går ut vid burluckan och i buren. Alltså, jag hörde ett väldigt brak, en smäll. Tände kökslampan och vad såg jag? Jo, Kalla på golvet, huvet "rotera" som en långsam propeller o vingarna flaxade svagt. Nej, nej, tänkte jag nu har hon brutit nacken. Det är ju en svag punkt på fåglar, det vet vi ju. Men när jag tog upp henne i handen så rättade allt till sig o omtöcknad som hon var kunde jag sätta henne på grenen till buren. Det var en pärs, både för Kalla o mig. Det har gått till så  förstår jag att fågeln har drömt eller blivit skrämd när jag gick förbi och med full kraft flygit in i skåpet som står ovanför frysen. Det är ett skåp som tillhör frysen och är av plåt. Har bröd o sånt i det. Luckan går inte att stänga helt utan står öppen en aning. Detta gjorde att det small så förbaskat när hon flög in i den! Som ni ser så är det inget fel på Kalla. Eftersom hon flyger fritt i köket när hon vill och gnager på grenar så tror jag hon fått starka muskler. Det tror jag rädda henne från att bryta nacken!

Vi fortsätter på djurfronten. Jag försöker ju ta bilder i "ögonblicket" när jag går mina motionsrundor. Det här blev en bra bild tycker jag!
                      I morse var det bara 4 grader när jag gick ut men strålande sol. Inget o klaga på o motionen gick efter beräkningar, snabbt o bra
                   I går såg jag ju främst på sport varav Barcelona-Inter var det mest intressanta .Nog har Inter en del kvar att fila på innan dom kommer till Barcelonas klass. Zlatan var bra men kunde gjort något mål tycker jag. Barcelona borde vunnit matchen som sluta oavgjord.
                   Innan sporten såg jag ett program på tvåan som hette-Hur fungerar minnet" och där fick jag en bra förklaring till att jag ibland använder uttrycket -Jag kör mitt eget race-. Det återkommer jag till,och ett mycket bra program var det!
                      I eftermiddag skall jag gå och äta ärtsoppa och pannkakor med sylt o grädde på klockargården på hembyggdsgården. Det kan man unna sig när man motionerar som jag. Jag "belönar" mig helt enkelt!

I dag var det härligt igen!


Det är en enkel förklaring till detta, idag var jag utsövd! Det här med härligt ja. Livet kan faktiskt var härligt utan att man kan ha det "till hundra procent" alltid. Allt kan inte vara perfekt. Längtar man till en plats där man växt upp när man som jag blivit äldre då får man ta det valet. Jag kan ju inte bo på 2 platser på en gång! Miljonär är jag inte( vill naturligtvis gärna bli) är numera låginkomsttagare men livet kan väl vara härligt för det. Jag ser inte mina barn-barn o barn o andra så ofta men livet kan väl få vara härligt för det!
                    Sen kom jag jag ochså på att det är faktiskt när jag ger järnet på min runda som "skavankerna" bättrar sig. Det har jag förstått sen jag fick de här som det nu verkar tillfälliga besvären med ryggen och hälsporren. Bl.a. gör jag ochså övningar där jag "går upp på tå" för hälsporrens "skull".
                 Sen tror jag utan att förhäva mig att det mesta har med entusiasm o livsvilja o göra förutom att "kröka rygg" som jag uttrycker det! Är nån som sett "Jante" förresten! Nä, det var väl bra. Ju fortare han försvinner desto bättre!
                    Ja, rundan gick alldeles utmärkt som ni förstår. På mina rundor ser jag ofta skolungdomar som är ute o rör på sig och utövar olika aktiviteter. Är det så att skolpolitiker o rektorer har begripit att även det unga släktet behöver ut o röra på sig mera förutom dom som deltar i idrott på sin fritid. Jag hoppas det. För annars får vi väl i framtiden en människa med knappt några ben, stort huvud o långa fingrar med armar utan muskler?
                            Ungdomarna på fotot sysslade med stövelkastning på bandybanan. I statsparken är det orienteringsskärmar uppsatta. Ibland finns det frågor om allt möjligt uppsatta på träd för en s.k. tipspromenad! Alla tiders!        P.s  Apropå härligt så skall jag ikväll först se premiären i hockeyallsvenskan mellan Malmö och AIK. Ja, även Örebro spelar ikväll o det i ett lokalderby mot Bofors. Sedan skall jag se Inter mot Barcelona i Champ. L. D.s.

Idag är jag trött o lite besviken...


Ja,jag är besviken över att Roger Federer förlora mot Del Potro. Och trött är jag för jag såg denna fantastiska match i natt. Klockan var nog 2-3 när jag la mig. O andra sidan så ger jag spelarna vars en hibiskusblomma. O varför? Joo, för att jag anser att Federer är en fantastisk idrottsman överhuvudtaget. Och Del Potro får den för att han var bäst i den här matchen. Han är ju inte mer än 21 år och sen är det roligt att det kommer fram en spelare som kan ta upp kampen med dom etablerade.
                 Apropå mina hibuskasar så blommar dom fortfarande. Fotot tog jag idag! För övrigt så gick jag upp vid 7-tiden ändå, åt frukost o hade lite pappersarbete. O det berodde på att jag efter 6 år förstod att vill man få ut sin premiepension så får man söka hos myndigheten för att få ut den. Jag undrar hur många som vet det? Nu är jag ju född -38 så vi har bara fått 2 % så att säga av det nya pensionssystemet. Inte blir det många tior mer i månaden jag kommer att få men jag tänker inte skänka bort några pengar till PPM o staten!
                Idag har vi spelat boule nere vid strandpromenaden. Vi fyra SPF:are som brukar göra det. O jämnt blev resultatet! Och vilket kanonväder vi har just nu. I morgon blir det motion som vanligt. Strävar nu efter att gå ner 2-3 kilo till 83-84 beroende på att några kilo mindre är bra för ryggen o benen!

Såg ni slaget?


Jag är ju sportintresserad. Tycker sport är bra att se på för en entusiast och livsnjutare. Och spännande!
                      Jag har ju sett mycket tennis på tv genom åren och spelat tennis i korpsammanhang o med kompisar o barn. I natt fick jag se ett helt fenomenalt slag från mannen på bild. En man som jag håller för att vara en av historiens bästa idrottsmän och mest sympatiska sådan. Han genomförde ett slag som var det värsta jag har sett! Federer hann upp en boll med ryggen mot nätet som var långt borta, slog klockrent till bollen mellan benen och paserade en förbluffad Djokovic med som det blev ett, fantastiskt passerslag. Publiken på Artur Asche stadion stod upp o o skrek av hänförelse. Jag själv bara gapade. I kväll möter Federer Del Potro i finalen. Gissa vem som sitter o ser den matchen o håller på Federer!

Den här damen, "bondmoran" som jag med beundran döpt henne till, gjorde ochså en stor prestation i US-open! Hon vann i finalen över danskan Wozniacki. Kim Cleisters var inte ens seedad i turneringen och gjorde comeback efter 2 år och barnafödande. Grattis Kim!

Det närmaste sport jag kom idag, utom snabb motion, var att gå förbi arenan som det spelas bandy på i Askersund. Nu är det grus som gäller och på vintern får man lita till minusgrader annars spelas matcherna i Örebro. Förr i tiden på 40-50-talet var Askersund i allsvenskan och spelade lokalderby mot ÖSK:s välkända lag, ett av de bästa i Sverige. Nu är det andra ordningar. Ett lag finns dock? men .....
                      När vi nu är inne på sport så är jag ju betydligt mer förtjust i ishockey. Och nu blir det full fart på den fronten. Både elitserien o hockeyallsvenskan kan jag se i höst o vinter på tv. Nämnas kan att Örebros hockeylag tagit sig till hockeyallsvenskan o får möta sådana storheter som t.ex. Bofors(lokalderby), Aik, Leksand, Mora o Malmö IF. Ishockey gör sig väldigt bra i TV.

Härlig motion, härligt väder o härliga tankar!


Här har vi då en karta över statsparken o angränsande område. Hembyggdsgården ligger  längst ner på bilden och tillhör alltså inte naturreservatet. Det är här jag går bl.a minst 4 dar i veckan
                 Det var det här med härligt. Att tycka att livet för det mesta är härligt har både med intryck,  känsla och lärdom tycker jag. Det går faktiskt att lära sig att tänka positivt. Bara det att ha förmånen att blivit född är väl skäl nog. O är det verkligen "spännande" att leva i en "övertrygg" eller perfekt värld! O sen tror jag att vi måste inse att alla inte kan ha det lika bra, varken inombords eller fysiskt. Livsnjutarna skall inte ta det på sig! Förlåt Jante
Egentligen skulle jag inte be Jante om förlåtelse! Jag skulle gärna kunna ge honom en "käftsmäll"
          Vad jag tänker på när jag går min runda! Sport, djur, musik, politik, datan, Gina Lollobrigida(symboliskt), Örebro, Gällersta, Björneborg, de olika rötterna mm,mm! Givetvis tänker jag på barn-barnen, deras familjer, andra anhöriga o kompisar. Men det tycker jag är så självklart att det säger sig självt. Överhuvudtaget "fantiserar" jag om det mesta i "vänliga" ordalag. Dock icke talibaner och dess gelikar, islamistiska fundamentalister bl.a. Sen har jag sen länge satt ner foten när det gäller politisk "tillhörighet" o det är jag glad för!

Dass var dass som tysken säger. Nu tittar vi på en bild från hembyggdsgården. Nu är alla djuren borta för denna säsongen verkar det som. Framtiden är inget fel att tänka på även i min ålder. Det är spännande! En bild jag får när jag går här är hur fint här var även i vintras när det var ganska gott om snö här. Hoppas det blir en sån vinter i år ochså!

 Nere vid stranpromenaden ser man oftare o oftare kanadagäss som slår sig ner. Dom som vi vet ju om att det skall bli höst o kallare. Jag skall titta efter i fågelboken om hur det är med övervintringen. Ett ögonblick. Jo, övervintrare o flyttfågel( Danmark, Tyskland) står det!

Så här såg det fortfarande ut i hamnen. Ganska mycket folk på chokladmässan o musik från tälten. Blev det nån choklad för min del.? Nä, jag köpte ett kexchoklad på Netto i fredags! Det får räcka!

Jag säger väl statsparken då!


Jag har ju innan kallat skogsområdet i anslutning till hembyggdsgården för hembyggdsparken men överallt på skyltar o i broschyrer står det STATSPARKEN så jag får väl krypa till korset! Denna statspark som numera är naturreservat.
                Idag var det ju en sån här helt underbar dag igen, inte ett moln på himlen! Efter att ha gått igenom statsparken kom jag då som vanligt till hembyggdsgården och från den högsta punkten där det stupar ner tog jag denna bild mot ett ganska stort bostadsområde. Det är naturligtvis Vättern som syns i bakgrunden eller Alsen som en del vill kalla denna nordligaste del av sjön. Men jag säger Vättern för det är Vättern! Nedanför de här husen, en bit till vänster från dom, börjar ju strandpromenaden. Några villor finns ochså dess förinnan.

Rundan gick ju bra. "Fyrtornet o släpvagnen" såg jag inte till men den vita ankan fanns vid promenaden som vanligt o på samma ställe som vanligt nu ett tag.
                      Till hamnen kom jag o där fanns en del tält. Det visste jag om för det skall var en allt mer känd schokladmässa i stan. Jag undrar om det inte är för 3 året. Det är mycket fin schoklad som visas o säljs det kan jag prata om utan att ljuga! Jag sitter nästan o blir sugen! Få se om jag kan få mig en godbit imorgon  innan jag lämnar in v-75 tipset!

I Marco Polos fotspår!


Jaa, det låter ju förmätet o övermaga o jämföra sig med Marco Polo, men en upptäcktsfärd är en upptäcktsfärd! Idag hoppa jag på cykeln när jag kom ut för att gå min morgon runda. En spontan handling! Sen cykla jag iväg med min vattenflaska och kom ut på Vretstorpsvägen, cykla en bit, vek av till vänster och via en grusväg kom jag in i denna skog. Lämna cykeln i skogsbrynet och gick in i skogen för att se om det fanns nån svamp. Kan bara ta för dan för jag har mina frysfack fulla av blåbär!

Några taggsvampar var allt som fanns utom flugsvamp o andra som jag ej plockar. Plockar bara såna som jag känner till till 100 procent. Taggsvampar går alldeles utmärkt att äta o går bra att blanda med kantareller, tycker jag!

Sen fortsatte jag på grusvägen som blev sämre o sämre. att jag cykla norrut var inte svårt att se, solen var i söder. Jag tänkte det här blir spännande, var hamnar jag nånstans. Till slut upphörde vägen och jag fick gå och cykla längs gärden o "hoppa" över nått dike. Gick ganska länge o tiil slut fick jag syn på...

 Den här gården som plötsligt dök upp. Jag kom ner ifrån skogen. Ingen människa syntes till men det stod en bil på gården. Fortsatte tills jag kom till en större grusväg  som jag står på när jag tog kortet. Klev upp på cykeln o cykla iväg.

När jag kommit en bit så stannade jag vid den här gården, var befann jag mig nånstans? Lite längre till höger fanns nån byggnad där arbete pågick. Jag frågade en grabb som var i närheten, var är jag nånstans. Vet ni vad, JAG HADE UPPTÄCKT BYN LÄGGESTA! Det ni! Glad i hågen cykla jag vidare och hamnade på vägen som gick till Askersund, Vretstorpsvägen. den jag börja på på min upptäcktsfärd, fastän längre söderut.

Sen cykla jag då mot Askersund. Utanför Askersund ligger Gårdsjön, en liten vacker sjö som jag vandrat runt för några år sen. Då fick jag gå på landsvägen en bit. Vackert motiv som jag tagit foto på innan.

Sen vek jag av på landsvägen längre söderut. Kom in i en skog med en gångstig. Jag gick med cykeln delvis. När jag gått en bit kom jag till ett ställe vid Gårdsjön varifrån jag fotat förr. ett av mina favoritmotiv. Det här är alltså sydligaste delen av Gårdsjön och jag tar fotot mot stället där jag tog förra bilden. Längs, längst upp går vägen som jag cykla på o där jag stanna o tog fotot hitåt. Det här relativt lilla skogsområdet som jag nu kom in i heter Väderkvarnsreviret,backen, o är numera naturskyddat. Alltså finns i Askersund 2 naturskyddade områden, detta och det som finns i hembyggdsparken!

Efter en stund kom jag ut nedanför Väderkvarnsområdet. Nu var min upptäcktsresa i det närmaste slut. Härifrån var det inte långt hem. Bara gå en bit med cykeln. Sen hamna jag på en bro med cykelväg. Där träffa jag en trevlig dam som jag inte sett på ett tag. Vi pratade ganska länge. Sen hade jag bara 5 minuters väg hem.
               Det här var ingen dålig dag. Det var den dan som jag upptäckte byn Läggesta!

Mitt möte med "fyrtornet o "släpvagnen" !


Idag innan jag skulle gå min runda skulle jag slänga förpackningar här på miljöstationen bara ett hundratal meter ifrån där jag bor. Fick vänta mellan behållarna tömdes. Jaa, det är fint med den här stationen. Numera kan man slänga hård -och mjukplast i samma behållare. Alla tiders!

I hembyggdsparken la jag märke till en relativt nyanlagd myrstack som inte hade hunnit bli så stor ännu. O den var perfekt "lagd" söder ut. Trots det varma sensommar vädret var aktiviteten inte så stor. Men en o annan myra kan man se på bilden om man ser den i skärmstorlek. En myra syns ju till vänster om det ljusa bladet.

Det är inte första gången jag fotograferar detta motivet vid strandpromenaden. Jag tycker om det! Idag blåste det men det var nästan lika varmt som en högsommardag tyckte jag. Ser inte bilden varm ut på nått vis?

 Jaa, Fyrtornet o Släpvagnen  var det. De orginella orginalen är det väl inte några yngre människor som kommer ihåg men folk i min ålder gör det nog. Jag har för mig att det var danska komiker, som gjorde stor succe i världen i sina filmer. Jag kan se dom framför mig så där lite suddigt. Fyrtornet är den jag mest kommer ihåg. Ganska klar bild faktiskt. Man ser ju aldrig några filmer med dom nu för tiden. Det går ju nästan aldrig filmer med Abbott o Costello eller Helan o Halvan heller t.ex.. Annan sorts humor. Men det är inget fel på Seinfeldt eller mina Värsta år t.ex. som man med jämna mellanrum kan se på tv 
                                   Jaa, dom här hundarna fick mig faktiskt att tänka på Fyrtornet o Släpvagnen men först kallade jag dom Helan o Halvan Men ett bra foto blev det. Fånga ögonblicket som det heter!
                                    Ja, det här med bostad i Örebro är väldigt spännande o tänka på o det känns bra att ha satt ner foten. Nu har jag 22 poäng, får en för varje dag både på +55-lägenheter o "vanliga". Dock ser jag när jag går in och tittar på objekt att 22 poäng är inte mycket. Det finns sökande som har flera hundra poäng o jag såg nån som hade 900 poäng eller nått sånt. Men sen tänkte jag att på ett år blir det ju 365 poäng! Men jag kommer ju ändå lämna in mitt intresse på diverse objekt. Är inte rädd för att söka något område i staden. För annars kan det nog ta lång tid att få en lägenhet. Ja, som sagt spännande är det och jag sitter inte i sjön!

Vad är det här för maskin, månne?


Det är ju så att jag även har en blogg på expressen.se under kategorin politik. Men jag skriver även om musik, flyg, sport mm. Idag har jag i expressenbloggen bl.a. skrivit om detta flygplan som jag själv sett på 50-talet när jag bodde i Luleå. Ja, egentligen inte detta utan spaningsversionen som hade lite svagare motorer av typ s.k stjärnmotorer. Denna plantyp på bilden med s.k.radmotorer har jag sett över Skåne på 50-talet. Då fanns nämligen denna typ placerad på F 17 i Kallinge. Det är alltså frågan om SAABs enda två-motoriga militärplan B 18 eller i Luleå S 18(spaningsflyg). Flygflotiljen i Luleå hette F 21. På F 21 fanns även Spitfire som spaningsplan och Mustang(J 26) som jaktplan. Jag såg på flera flyguppvisningar på F 21 och blev speciellt förtjust i Mustangerna. Och kan ni tänka er att nån gång i början av 50-talet på vintern o på Luleälvens is stod "lille" Jan och tittade på en uppvisning med Sveriges första militära jetplan, det Engelska J 28 Vampire. Det är inte konstigt att jag är intresserad av flyg för på somrarna utanför Hjo där familjen hade sommarstuga fick jag se militärflyg från F 6 i Karlsborg alltifrån J 21 Tvesjärten på 40-talet till J 37 Viggen på 90-talet!
                     För övrigt idag har jag spelat boule. Nu mellan varven ser jag på tennis på Eurosport, US-Open o det tänker jag gå o göra nu igen! God kväll!         foto.web.telia.com

Ah, jag glömde ju mitt sista o åttonde barn-barn som föddes för ett par veckor sen. Det är en pojke och det verkar som ett av namnen han skall begåvas med är Abbe. Abbe har jag hört snusa o "prata" i telefonen nån timme efter han föddes. Det tog ett tag innan jag la ihop 2 o 2! Abbe är bror till Pelle, Fia o Tåtte o kan han vara mitt sista barnbarn? Feministfundamentalisterna är nog inte nöjda för herrarna är i majoritet men än har jag inte hört av dom! Härligt är det o stolt är jag o mina gener kommer att "drabba" fler!

Halvklart eller halvmulet?


Är man optimist som undertecknad så tycker man givetvis att det är halvklart. Det är inte mycket negativt som rör sig i mitt huvud när jag går mina turer eller har det bra i hemmet. Att ochså veta att man har en stor klan o bra kompisar gör självklart inte tillvaron sämre. Jag är ochså en entusiast vilket kanske en del människor upplever som tjatighet. Men det står jag ut med. Nu får jag sluta med detta för annars får jag väl "jantelagarna" på mig! Du skall inte tro att du är nått!
               Mannen på bilden  stöter jag ofta på på hembyggdsgården, året om. Idag slår han gräs med lien för att få mat till kaninerna som fortfarande har "semester" på hembyggdsgården just.

Idag vände mig norrut på strandpromenaden o tog denna bild på husen i närheten. Tänk o bo så nära sjön. Fin utsikt har dom ju. Stora villor är det ochså. Annars är husen billigare här i Askersund än på Österlen i Skåne t.ex., åtminstone vanliga villor.

Den här bilden har jag tagit på norra delen av rundan. Den visar att båtlivet inte upphör förrän man kommer hit upp. Som jag sagt innan så är Askersund ett båtarnas paradis, väldigt många finns det! Sen kom jag hem och parakiten Kalla "skällde" ut mig. Det är väl som med de flesta kvinnor o lumpen. Det är inte bra med för sen ankomst. Nä, jag bara skoja, "feministfundamentalisterna"!
                        Ja, nu till nått annat. Att jag har satt upp mig på lägenhet i Örebro, både på 55 + och en vanlig är väl inte en hemlighet. Poäng får jag ochså för varje dag som går. Nu är det ju så att i år går ju inte att flytta, har ju som de flesta 3 månaders uppsägning på min lägenhet och dubbla hyror, nej, nej nej inte att tänka på om jag inte vinner en del pengar förståss! Men nästa år då blir det allvar! Och då är det att räkna 3 månader framåt. Jaa, givetvis kan jag börja söka  i november, december!  Jag sitter inte i sjön men till Örebro skall jag!

Det här är mitt näst yngsta barn-barn, Tåtte. Vi "träffades" mycket när Tåtte var 1-3 år. Då passade jag honom ofta på helgerna. Tåtte blir 7 år nästa år och då är det tänkt att han skall komma upp till farfar på sommaren, ev Melissa ochså! Vi får se, hoppas! På fotot är nog Tåtte 4 år tror jag! Tåttes syskon är Pelle o Fia.

Sur som ättika!


Jag kör på med mitt race som jag uttrycker det. Så här grönt var det på hembyggdsgården idag. Det är enbart på björkarna som man kan se lite gul nyans. September är det ju! September är ju ofta en fin månad liksom oktober tycker jag. Men november, nja det är ingen höjdare vädermässigt sett. Det är väl långt? till vintern ännu men jag hoppas på en rejäl sådan. Frisk o härlig!

Nere vid hamnen kom denna segelbåt glidande. Motorn hördes knappt. När jag börja rundan var det ca 13 grader o disigt. Men nu när jag tittar ut så försöker solen göra sig gällande bland molnen. Ljusnat har det. Längre upp ovanför bron vid norra båtplatsen på grusvägen hem träffade jag en av mina SPF-kompisar, Örjan. Vi pratade lite om allt möjligt. Sen tog det väl en kvart sen var jag hemma!

När jag kom hem möttes jag av denna sura parakit. Kalla, som hon heter, måste ha vaknat på fel sida idag. Ibland kan det hända att hon blir sur. Fåglar är ju väldigt observanta. Det kan vara nått som har ändrat sig på platsen, en bagatell bara. Har jag nått plagg på mig som hon inte sett. Ja, det är inte populärt. Kul är det att studera dom iallafall. O roligt sällskap är det!

Nån som inte är sur här iallafall är mitt barn-barn Viktor. Han är bror till Moa och dom är tvillingar. Viktor är en fena på att spela gitarr och tennis. Även fotboll  är populärt. Och liksom sin far håller han på Liverpool o Malmö FF i denna sport! Nu har jag 2 barn-barn kvar att presentera och det är dom yngsta!

Idag motion, igår Ånnaboda!


Idag gick jag ut på min runda i regnet. Den gick snabbt o bra. Varken ryggen eller hälsporren hade en chance.  Dom fick vad "dom" tålde"! Idag är det bättre. Sofflocket o värktabletter är inget för mig!
              Men igår var vi 7 st från SPF i Askersund som åkte till Ånnaboda för den årliga tävlingen mellan 5-mannalag från olika pensionärsföreningar i länet. Socialt o kul! Bland grenarna ingår hästskokastning o pilkastning mm. Men innan vi börja med tävlandet så gick hälften av deltagarna runt den mycket vackra Ånnabodasjön o svarade på frågor som var uppsatta längs vägen.Foto från resguiden.se

Här har vi en del av gänget inna vi tävlade. Tävlandet gick bra o roligt hade vi ,tycker jag. Vann gjorde vi inte men vi fick ihop bra med poäng. Det var nog ungefär 75 lag som tävlade men deltagarantalet sjunker år för år. Vädret var skapligt , regnade inte, men en envis dimma blev kvar nästan hela tiden!

Innan priserna blev utdelade satte vi oss vid det vänstra bordet och åt av våra medhavda matsäckar o pratade om allt möjligt. Om det hade regnat hade vi kunnat gå in i lappkåtan o satt oss, för där fanns ochså bord med bänkar. Jaa, det kom jag ihåg att jag legat över i en mindre kåta tillsammans med andra ungdomar nån gång i slutet på 50-talet men inte i Västerbottens lappmark där jag vistades ett halvår utan jag tror nånstans uppe i norra? Ångermanland. Jag minns vi hade sovsäckar o att min sprack av nån anledning! Tänk vad en lappkåta i Ånnaboda kan få en o minnas!

Ja och här har vi guben själv. Det är väl ingen risk att han spräcker sovsäckar nu för tiden?

Välkommen Måns. Han är bror till Emil o kortet har jag tagit när han komfirmerades i början av juli Måns är 15 som ni förstår och är nog fortfarande med i scouterna och innebandy spelar han! Ja och nu har jag kvar 3 barn-barn till att "presentera"

Sicken jäkla smäll!


Jaa, smällen kom senare än när jag gick förbi coolingen ankan med sina coola andkompisar. Den vita ankan kisade lite med ögat när jag gick förbi men i övrigt inga rörelser. Hård natt kanske? Om dom legat så någon eller några timmar senare hade dom nog rest sig upp iallafall. Jag återkommer till detta! Rundan okej men jag hade nog legat "fel" i natt för i morse var ryggen stelare än på länge. Men jag får säga att jag sover väldigt bra på nätterna, kan känna nån gång att det gör ont. Men det är på"långt håll" på nått vis.

Det här är Carl-Gustav, ett granatgevär! Ja vapnet är döpt till det och har exporterats framgångsrikt till många länder sen 1948 då det såg "dagens ljus" Jag har blivit utbildad på vapnet när jag gjorde lumpen på 50-talet. Vapnet är inte så stort precis, man kan bära det med sig en sträcka. Vapnet är pansarbrytande. Ja, o smäller gör det när man skjuter iväg pansarskottet, värre än en kanon nästan tycker jag Lite skarpare ljud. Och varför skriver jag om detta förödande vapen. Jo, för när jag satt vid datan för några timmar sen så small det så jäkligt som om "Carl- Gustav "var i farten". Det var nästan så det skakade. Det kom som en blixt från klar himmel. En jäkla åskknall kan ni tro, helt oförhappandes. Vad jag gjorde? Jo automatiskt drog jag av sladden till datan, modem har jag ju inte längre. O sen börja det regna. I radion sa dom att det hagla o åska i södra Närke. O det kom bara en enda smäll här över iallafall. Jaa, o nu lyser solen ute igen
Jag titta  på åskseiten för ett tag sen. Det verka bara vara här i området som det åskat. Jag var ju åskrädd förr, riktigt! Idag tycker jag mest det är lite obehagligt. Jag har haft lite egenterapi. Jag har läst om åska här på nätet o följt den på sin väg. Har den närmat sig så har jag dragit av sladden till datan o tv:n. Det har bara åskat lite i Askersund i år men idag kom en jäkla smäll. Det var nog det värsta jag har hört på mången god dag!

Ja, då har vi kommit till nästa barn-barn. Han heter Emil och skall bli 18 i november. Han är näst äldst av "pöjkera". Han spelar trummor bl.a. Jag tycker ju om världsmusik och jag har skickat min favoritmusik av olika slag till honom på datan via youtube. Klezmermusiken tyckte Emil om,  bl.a. melodin Yidl mit´n fidl med Budapest klezmer band! Kanske ni förstår varför om ni spelar upp låten på youtube?

En härlig och vederkvickande cykelfärd!


På förmiddagen spelade jag boule med några av SPF-kamrater. Vid 13-tiden cyklade jag iväg mot Åmmeberg för att besöka den katolska kyrkogården där. På vägen dit tog detta foto av en mindre sjö inte så långt från stan. I Närke finns ju både en del av Vättern o Hjälmaren men det finns många medelstora-och små sjöar i Närke

Om så där en 45 minuter kom jag fram till kyrkogården som numera är  minnesskyddad eller vad det heter. Den sköts inte om av katolska kyrkan i länet utan av gruvbolaget i Zinkgruvan. Detta beroende på att Belgare o Nederländare o Tyskar är begravda här. Dom byggde en järnväg till gruvan i mitten på 1800-talet i trakterna. På två gravstenar, de 2 främst på bilden står det Schmidt. Det är ju ett vanligt namn i Tyskland men min mormors mor hette Schmidt som ogift! Här mediterar jag o går runt o tittar på de vackra omgivningarna längs sjön som bara ligger 30 m från kyrkogården.

 Så här kan det se ut nedanför kyrkogården. Och faktum var att där jag står ungefär fanns det blåbärsris. O inte bara det det fanns söta ,goa blåbär på riset dessutom. Åt väl en deciliter, sådär. Jag har inte under mina turer träffat en enda människa på kyrkogården men min ena syster o hennes man har varit med mig här. Här är så lugnt. Man kan filosofera om rötter, nuet mm o be en bön så klart. Man kan t.ex. tänka på sitt nyfödda barn-barn o sin  mormor som höll mig i katolska kyrkan i Stockholm då jag döptes.

Jaa, sen cykla jag hemåt En sån här fin bild Kan man ta nära samhället Åmmeberg innan man viker av mot vägen till Askersund. Jag kunde cykla i t-shirt idag, så varmt var det. O vilken grönska överallt, inte tror man att det är den 1 september. Ja 1 september ja! Idag för 60 år sen anföll Tyskland Polen. Då var jag lite mer än ett år gammal. En del människor är emot EU. Faktum är att föregångaren Kol och Stålunionen som bildades ganska snart efter kriget, bildades just bl.a. för att förhindra krig av detta slag att börja i Europa igen och sprida sig vidare!

Det här är mitt äldsta barn-barn Pelle. Han är 21 år det är lätt att räkna ut för jag blev 50 det året han föddes. Pelle bor just nu i Karlstad där han läser. O han är bror till Fia som inledde min kavalkad på barn-barnen!

RSS 2.0