Det här med att se på livet med ödmjukhet !

Vid den här tiden 1938 var jag 5 månader 17 dagar gammal ! Idag är man 77 år 5 månader o 17 dar gammal ! Olika falla ödets lotter här på Jorden tänker jag som den Världsmedborgare man är ! Ödmjukhet  var ordet !
 
   Jorden har överlevt klimatförändringar o förskräckliga scenarior under miljarder år enligt utsago o med facit ! Mänskligheten tusentals år med klimatförändringar mellan t.ex värme o kyla ! Överlevt katastrofer av olika slag ! Från t.ex krig till jordbävningar från vulkanutbrott till svårartade pester som digerdöden mm ! Ändå är vi nu över 7 miljarder människor på Jorden varav många fått det bättre o medelåldern har ökats ! Och en annan tänker inte kasta sig utför nån ättestupa !
 
Även massmediasamhället har ändrat sig ! Och utbudet av att ständigt påpeka elände har ju utökats från en å till en stor flod ! I mammons intresse bl.a..
 
             Jaa, tänker inte ta ut elände i förskott ! Eftersom jag vet att det inte hjälpt i tusentals år ! Och hur man skall få en fullständigt rättvis Värld där alla lever lika länge ,tror på samma sak och har det lika bra ekonomiskt tjänar lika mycket  pengar o ser lika dana ut ! Hade nog inte ens Einstein kunnat räkna ! Och i vilket land man hamnat i Världen är väl närmaste en slump o beroende av var en stor del av de tidigare förfäderna stanna upp på vägen norrut ! Det räcker ju att se bl.a. på hur många som lever i Skandinavien !
 
                  Och oavsett dettaså tittar jag ofta på denna glödande planet och gläder mig åt för varlje dag som den lyser ! Och jag vill krama om alla denna dag från Ryska folket till Amerikanska folket  ! Med den insikten att mänskligheten i alla tider varit på gott och ont ! Men jag kramas hellre än att slå nån på käften ! Eftersom jag inte har några förutfattade meningar över dom jag inte känner ! Men dom som har ont i sinnet , får varken eller !
 
 
 Som sagt det här med att känna sig som en del av något ! Som väl inte funnits om denna planet inte lyst över oss ! Gott nytt år, Happy  New Year, Glückliches neues jahr, Bonne Année, önskas till alla mina släktingar på Jorden ! Men dom som har ont i sinnet får ingen kram som sagt ! Men det är kanske det dom hade behövt ha ?
 

Två roliga matcher att se !

Jag är ju intresserad av sport, vacker musik o vackra bilder ! O det är en väldigt bra o ha en stötdämpare mot allt gnällande o alla eländesförklaringar just nu ! Där det utropas värre än någonsin i parti o minut ! Verkar sälja bäst !
 
          Först slog Sverige i Junior-vm i hockey en av de stora favoriterna USA till att vinna gruppen o hela vm med 1-0 i en veklig kämpamatch ! Det enda man kan anmärka på var att Sverige drog på sig många utvisningar men vilket försvarsspel ändå ! O vilken målvakt ! Nu har Sverige 6 poäng , vunnit 2 av 4 matcher !
 
Sen såg jag en match i den andra gruppen mellan Finland o Ryssland ! Finland spelade ut Ryssland och ledde med 3-1 i andra perioden med bud på 4-1 men plötsligt kom ryssarna igen o gick upp till 5-3 i perioden ! Och när matchen var slut så  blev resultatet 6-4 till Ryssarna ! Imponerande upphämtning av Ryssarna ! Grattis ! Jaa,  vadå ! Ryska folket kan väl inte rå för att Peter den store slog Karl den X11 ! Och i sammanhanget kan man ju fundera på vilket land som har haft längst överhöghet över Finland ! 
 
        Jaa, junior-vm i ishockey har ju blivit en succe hos bl.a. svenska folket ! O det förstår jag ! O matcherna som är kvar är mot Danmark o Canada innan kvartsfinalerna kommer igång !

En liten rapport innan det alpina !

Jaadå innan utförsåkningen börjar ! Simrishamn tillhör ju inte de kallare plataserna just nu men temperaturen har sjunkit och är nu + 3 C ! Även i Moskva är det betydligt kallare går mot nordostvindar o kallare o soligare ! -15-20 C ! 
Ytterligheterna Punta Arenas har + 6 C o Reykjavik + 1  .
 
          Pruhoe Bay har idag -20 C, Grise Fiord -  35 C, Hall Land -37 C o Verkhoyansk - 40 C ! Och om det skulle bli kallare så ändrar sig naturligtvis vindriktningarna ! Men som sagt var det här med vinterknäppar i t.ex. Europa o Usa , inget ovanligt ! Kan titta på en vädersajt som spår vädret ända in i mars.i t.ex Simrishamn . Skall man tro på den så blir det inte mycket till vinter i Simrishamn ! Men anar kyligt mars till en början ! Om man skall tro på så långa prognoser !
                 Joo ämnar ta en runda på stan ! Och lite mer kläder på mig !
 

Jaa, det här med vinterknäppar ! O den medeltida värmen !

 
Så här ser det ut utanför mitt idag ! Regnigt blåsig sydväst o + 8 C  !  Inget väder som gås ut o motioneras i ! Men egna minnen av vädret sen 40-talet finns ! Ett år på julen hos farmor utanför Örebro skulle det på 40-talet åkas med häst o släde  till julottan ! Gick inte p.g.a.tö eller snöbrist ! Läst i min fars dagböcker ! Har suttit i Luleå på julafton o sett att det regnat ute , gäller 50-talet ! Varit med om + 13,7 C julafton 1977 i Simrishamn ! I slutet på 60-talet överraskats av snöstorm till påsk när ägg hämtats i Skillinge ! 1979  varit med om en hård snöstorm i Simrishamn ! Prata om snökanoner ! Joo, det året Trelleborg blev isolerat ! Vi kan ju ochså ta det här med reviärasomrar när ostan råder ! Minne fråm Pite havsbad en sommar på 50-talet o många från Simrishamn o då Hjo på 40-50-talet !
 
 
Det här med  vinterknäppar var det ! Detta foto är taget i Askersund den 12/1 2015 ! Ungefär  då en av de värsta snöstormarna i bl.a. Östra Usa ägde rum ! Idag har bl.a.  Hall Land på nordvästra Grönland - 36 C och Verkhoyansk i Sibirien -40 C ! Och det här med nord, nordost och ostvindar på vintern , i delar av Nordamerika o i Europa ! Och lågtrycks o högtrycks lägen o banor !
 
               Utom t.ex. några svartvita vinterbilder från Stockholm har jag inga här hemma mer än dom från Askersund mellan år 2006 till 2015 ! Med snöiga o kalla vintrar mellan 2008 o 2012 som ochså nämnts i artikel i Svd.se  plus då många andra kalla vintrar sen 1960 var det nog ! 
 
           Och nu idag läste jag på vädersajt att i Simrishamn kan de bli 5,5 mm snö den 4/1 ! Alltså sägs vi gå mot en vinterknäpp även i södra Sverige ! Såg att vindriktningar från nordost, sydost , nord nämndes ! Vi har nu chanse att se om prognosen stämmer ! Men det vimlar av olika prognosmakare o vädersajter ibland med oenighet ! Så det är väl inte samma datoriserade mallar dom använder sig av vare sig det är om 10 dagar eller 50-till 100 år ! Typ ! :)
          Och jag vänder ju alltid på myntet o läser vad Stockholmsintiativets sajt  www.klimatupplysningen.se skriver, idag under rubriken MEDELTIDSVÄRMEN SOM IDAG OCH GLOBALT ! Mycket intressant läsning vilken leder till tankar om det ständiga ältandet om varmare än någonsin ! Och utlovande av elände för framtiden. Såvitt jag vet fanns det varken så många människor o t.ex. inga kolkraftverk o bilar på medeltiden ! Och det finns ju ochså upptäckter ang t.ex. ochså. värmen på vikingatiden via bl.a  den här kol-14-metoden !  Som väl använts  i Härjedalsfjällen !
 
        Är mycket intresserad av vädret och klimatet i nuet o fordom ! Vilket finns facit på ! Vill sen folk ta ut elände i förskott så är det deras business ! Det här med klimatet har gått prestige i ! Och miljarder står på spel ! Vilka bl.a.vindkrfafts/solcellsdirektörer/ miljöpolitiker o massmedia tjänar miljarder på liksom vetenskapsmän ! Och enligt min mening är bortpratandet av kärnkraftens betydelse ett stort misstag ! Kanske nån här läst om att vi för närvarande får importera kolkraftsel ! Och har ju ochså läst om nått  liknande när det gäller Tyskland ! För nått år sen ! Dessutom har jag läst om vindkraftspark som stängts på grund av haveri ! Vindkraftsverk välte i stormen ! Nej det är inget nytt med bl.a stormar, orkaner eller tyfoner på vår jord ! Eller översvämningar eller landhöjningar !
 
                
 
               
 
        

Och nu är det Annandagen !

 
 Igår var jag där igen ! Hos  Peter o Anna ! O vi åt pizzor på kvällen ! Och då var även de 2 äldsta barnbarnen där ! Pelle o Fia ! Tänk Pelle är 27 år o lilla Rut ca 3,5 månader ! Bara en sån sak ! 
 
 
Och vem känner inte Bob ! Fias kille ! Som här syns med Franke ! Jaa, vilken julhelg hittills ! O just nu spelar jag vacker musik på datan när detta skrivs ! Av Orlando di Lasso ! Passar bra tycker jag nu till julhelgen ! Går in i mitt inre o förgyller tillvaron och rötterna ! 
 
       Men idag börjar ju ishockey-vm för juniorer i Finland ! Och Sverige möter i sin första match Schweiz ! Och i England är det fullt med matcher från ligan ! Bl.a. möter Arsenal Southhampton ! Och inte nog med det , V-75 går på Solvalla ! Och detta har säkert inte Mormor nått emot ! Hom kände nog på sitt barnbarns entusiasm redan på 40-talet ! När han själv sprang till Skansen och gick omkring där !
 
 
Det här är min tyske kompis Cais dotter Anke och hennes familj ! Som skickat mig detta foto ! 2006 var jag och en kompis i Berlin ! På fotbolls-Vm och då var Anke och hennes nuvarande man Eberhardt med oss o titta på storbildsskärm ! Fick inga biljetter till matcherna ! Och Anke visade även oss runt i Berlin ner mot Brandenburger Tor området ! Fina minnen och idag är detta hennes familj ! Jaa, tiden går fort ! So ist es ! Och vilka fina minnen man har lieber Anke und Eberhardt ! Und Cai und Ingrid !

Den här fotot är inget fel på !

 
              Taget i Annas o Peters lägenhet där  far, svärfar o farfar firade julafton i går ! Och vilken härlig julafton man fick uppleva igen, efter en del år, bland anhöriga i staden Simrishamn ! Många minnen från när  barnen var små o de större barnbarnen var små ! Men nu firades med de minsta ! Tåtte , Abbe, Kalle, Franke o lilla Rut föd den 13 /9 i år !
 
 
 
 
Lilla Rut o farfar ! Behövs inga kommentarer till denna bild ! En härlig julafton för farfars hjärta o hjärna ! Mycken frid pumpades in !
 
 
Jaa, här tittas på Kalle Ankas jul ! Och Franke har fått fatt i farfars mobil ! Oj,oj,oj, ! :)
            Och god julmat blev det och det tittades även på Kan du vissla Johanna ! En klassiker på julaftonen sen många år ! Med t.ex. Per Oskarsson !
 
   Och sen blev man hemkörd av Anna ! För det regna o blåste en del ute ! Och temperaturrekordet i Simrishamn på julaftonen 1977 på + 13,7 C slogs inte ! + 8 C var det när jag promenerade iväg ner o firade julaftonen ! Jaa, vädret ja ! Faktiskt är det -12 C i Reykjavik idag ! Island ligger ju nära Grönland ! Och i Punta Arenas staden som ligger närmast Antarktis är det -1 C ! Och där skall ju nu bli varmare ! Av kända skäl ? Jaa, även t.ex i Australien skall det ju bli varmare liksom i Antarktis !
 
 
 
           Och när jag kom hem så tittades på mässan från Rom ! Med Påven ! Och då tänkte jag på min salig Mormor som höll mig i Eugeniakyrkan i Stockholm när jag döptes 1938 ! Och här är nu en interiör från denna Katolska kyrka som inte finns längre ! En annan byggdes i stället o där har man inte varit ! Men på 40-talet var jag med min mormor i denna kyrka varje morgon när hon besöktes ! Minns att vi t.ex. satt på bänk långt fram !  Hon bodde på Skeppargatan då ! Och var inte så långt därifrån från Skeppargatan 11 , var det väl, ganska nära Strandvägen !
 
  Jaa, + 6 C just nu och sol verkar kunna visa sig ! Och som sagt temperaturen tas i skuggan ! Så kanske det blir en motionsrunda ! Men imorgon vilken sportdag framför tv:n ! Bla.  med Juniorhockey !

Jaa, en Svensk är väl ochså Världsmedborgare !

Antagligen trots allt är det väl så att Sverige behöver Världen bättre än Världen behöver Sverige !
      Och där med önskar jag, Merry Christmas, Pozdrevlyau s Prazdnikom Rozhdestva,  Fröhlicher Weinachten, Moàdim Lesimkha Shanah , Vrolijk Kerstfeest, Buon Natale, Felix Navidad, Joyeux Noel.
       Jaa, Världen är ju inte täckt med dessa julhälsningar men.. en gör så gott man kan !
  Har ju läsare o sidvändare från en del andra länder ! O skulle kunna bo i många av dom ! Men  förfäderna tog mig hit upp till högan nord ! O det kan man ju inte göra nått åt ! Att vara nöjd är inte svårt oavsett 
 
 
Jaa, det här fotot från World Love Flower tycker jag om ! Oavsett det ena eller andra. Ger mig fortsatt positiva känslor ! Oavsett utagande av elände i förskott ! 
 
 
Och med bl.a. dessa goa telningar skall julafton firas i morgon ! Storebror Tåtte o lillsyran Rut skall ochså vara med ! Pluss son o svärdotter ! Grönt i morgon ochså utan att rekordet + 13,7 C slås ! Om nu inte nån tittar på soldränkt termometer ! 
    Som sagt var Världen har alltid varit på gott och ont ! Och i morgon passar det väl bra att tänka mest på det goda ! Vilket en annan försöker göra för det mesta ! Som sagt God Jul !

Trubbel på sidan ! Och tryckt bort meddelande !

 
Här tänks inte gå in på några sexsajter ! Meddelandet borttryckt ! Jaa, det här med upp o ner ! Detta foto är från början november 2007 ! Taget i Tiveden av min kompis Torsten ! Då kung Bore var på tillfälligt besök en helg !
 
Är ju intresserad av klimatet nu o då ! Eftersom det varit så många skiften under Jordens klimathistoria ! Både i det lilla o stora ! Och hade nu det varit  snöstorm och nordostliga vindar mitt i jultrafiken i söder upp till Norrland ! Gud bevars vilket gnällande det varit ! Det här med Norrland ! Och längden på Sverige !
    En vädersajt har i många år haft följande konstaterande ! Chansen till vita jular är störst i norra Sverige ! Det hade till och med en annan kunnat räkna ut ! :)
 
       Jaadå inre tjänst idag ! Men imorgon efter kl 12 firas jul bland stora o små i annan lägenhet i stan ! Och då skall bl.a Rut omkramas ! Det ni ! 
      

Jahaja ! Good morning, guten morgen , god morgon !

Jaa, det här med värme o kyla ! Som kan växla inom en 10 års-period eller under tusentals år !
 
 
          Tulpaner o Nederländerna ! Detta foto retweetas fråm Tulip Festival ! Tyckte jag läste nått om Amsterdam ochså !  Jaa, och det här fotot tillägnas det gröna och värmen på Jorden ! Men nu vid den här tiden är det väl växthus som gäller ! Oavsett värmen i Europa !
 
 
  Det här är ochså en vacker Bild ! Vit o fin ! Nedladdad från Vladimir Antolov/ Der Brettermacher ! Och det får mig att tänka på kylan i Arktis/ Sibirien ! Och  med dessa temperaturskillnader motför Europa just nu o det här med t.ex. lågtryck o högtryck o stormar o fronter ! Funderar ochså på om Nordamerika/ Östra USA får kalluftsutbrottet nästa år igen ! Rubriken som jag sparat från den 21/1 2015 löd Rekordkyla i Östra USA källa AFP ! Jaa, några rubriker fanns ju inte från t.ex. Vikingatiden ! Men provtagningar i Härjedalsfjällen visar ju att den var väldigt varmt vid tillfällen, glaciärer smälte o återuppstod t.ex.!  Klimatet är en intressant vetenskap ! Vare sig bilar eller annat på jorden !
                     Och idag kyler vi ner oss med följande temperaturer från Arktis ! Prudhoe Bay- 29 C , Grise Fiord - 25 C , Hall Land - 33 C och Verkhoyansk -49 C ! Jaa, lika kallt   i Irkutsk ! Har ju skrivit här på bloggen om temperaturer många år vintertid då från Arktis ! Ser ingen större skillnad !
 
                  Sporten ja ! V-75 nää, tillskott därifrån , stiltje ! Skidortävlingar kunde genomföras över allt trots naturlig snöbrist ! Men tydligen är det minus på nätterna i bla. alperna vilket gör att det var fina spår via konstsnö ! Sen hörde jag att det är lite olika med den naturliga snötillgången ! Ang. turismen !
'             Fotboll ! Leicester bara vinner o ligger etta i ligan ! Och Manchester United bara förlorar ! Ikväll får vi se vilka som lägger sig 2 i tabellen ! Arsenal eller Manchester City ! Båda ganska skadedrabbade ! Oavgjort ?
                Joodå får bli en runda på stan ! Hur lång ? Får se !

Banne mig , var det inte fredag igen !

 
Detta foto är retvitat från Der Brettermacher som wüncht guten morgen ! Vacker bild !
           
Jaa, fredag igen som sagt ! Nu jobbar man ju inte sen länge men en helg blir det som vanligt med vintersport, V-75 o fotboll från bl.a England ! På spåret i kväll skall vi inte heller förglömma ! Men en fördel är ju ochså att man är fri varje helg ! Det var man inte när man jobba på lasarettet !
         En höjdpunkt kommer ochså att vara måndagens kvällsmatch mellan Arsenal o Manchester City ! 
 
 
 
Med denna bild överförd från Best Pictures så visas en lite vintrig bild ! Vi får se hur vintern blir i år ! Vi har faktiskt ochså januari, Februari o mars framför oss innan vi gör en sammanfattning! ! Men ta de sista 10 åren så har det växlat mellan olika typer av vinterväder ! Men minnet är väldigt kort har man förstått ! Och kung Bore har alltid kommit igen ! Under årtusendens lopp !
                  Vill återigen påminna om att Frankrikes största elenergigivare är kärnkraft ! Med över 60 % till konsumenterna o övriga intressenter  ! O det här med klimatmötet just i Paris ! Hur mycket diskuterades kärnkraften ! ?
            Jaa, fick syn på WWW.KLIMATUPPLYSNINGEN.SE för många år sen ! Och sen dess har jag då haft förmånen att vända på myntet o höra andras åsikter som är insatta i ämnet !
           I dag har studerat artikeln som lyder KLIMATAVTALETS GRANDIOSA MAGPLASK . Mycket intressant att läsa . Ja det här som är comme il faut . Styrs ju även av människor som inte är några kännare i ämnet ! Vagnen hoppas på och de som har andra åsikter verkar närmast bli kallade för okunniga förrädare !
           Själv har jag pratat med en fysiker om Jordens klimat o vad som styr det mest ! 
             Jag rekommenderar människor att mitt i allt eländesutropande att vända på myntet o läsa om Klimatavtalets Grandiosa Magplask ! På klimatupplysningens hemsida ! Och följa denna insatta sajt i ämnet !
             Have a nice weekend !
              

Jaa, det vet vi väl alla ?

Vad sydvästvindar betyder i t.ex. Simrishamn o t.ex. på ostkusten året runt överhuvudtaget i Sverige t.ex. Därför är det väldigt intressant tycker jag att ta reda på o ha reda på orsaker till det ena eller andra utan förutfattade meningar om morgondagen ! Jaa, är ju intresserad av allt från klimatet till Mellanöstern t.ex. Och hur man än vrider o vänder på det hela så är solen det viktigaste vi har !
 
 
Jaa, det här bildbevistet hittades i det digra fotoalbumet ! Från ett besök i Garpa gruva utanför Askersund den 30/1 2015 ! I år alltså ! Jaa, kung Bore visa sig ett tag ! Hade jag glömt !
 
 
Och detta foto visar min gode vän Torsten i Askersund ! Eldsjälen för det vaknande intresset för bl.a. Garpa gruva ! O en fotvandrarkompis som jag bl.a vandrat halva sträckan av Vasaloppet tillsammans med !
 
                 Som sagt bodde 10 år i Askersund ! En period även det för personlig utveckling och inläsande av det ena och andra ! För att ha kött på benen att komma med stöttad av bl.a ålder, pålästhet o livserfarenhet 
Jaa, och som den optimist man är så tror jag på ännu mer utveckling här i Simrishamn bland bl.a nära o kära ! Under devisen: fötterna på Jorden o armarna mot Himlen längs livslinjen Från Rötter till Barnbarn !
 
 
Det här med långa tidsperioder emellan ! I en Värld som är över  4 miljarder år o mänskligheten under tusentals år  upplevt scenarior som överlevts ! 
 
       Det här är ett foto från den isbelagda Vättern utanför strandpromenaden i Askersund taget 26/2 2013 ! Under mina 10 år i Askersund har jag kunnat gå på isarna 9 år av dom !  Och naturligtvis är chansen till att kunna göra detta utanför Simrishamn otroligt mycket mindre o utanför Luleå kanske varje år ? Men vem kommer inte ihåg en julafton i Luleå på 50-talet då samma väderscenario som nu tydligen rådde när det gällde lågtryck o högtrycks lägen o vandranden ! Regna en julafton ! Och innevånarantalet på Jorden var betydligt mindre då ! Jaa, det här med att ta reda på saker o ting ! 1950 var Jordens befolkning till antalet 2 miljarder 520 miljoner ! Jaa, tredubblad nu ! Nästan !
 
        Jaa, mitt ihärdiga bildbevistagande hoppas jag få fortsätta med de närmaste 10  åren i Simrishamn ! En droppe i havet om man ser till vår planets ålder ! Man kan ju delegera till nån anhörig att fortsätta med detta bildbevistagande när så behövs ! Nää, tänker inte gräva ner mig i eländespredikandets djupa håla ! Jaa, gräva ner en av andra orsaker får väl andra göra ! :)  Det här med fötterna på Jorden o armarna mot himlen var det ! 
         Det här med elände på Jorden har ju övervunnits förr ! Det finns det facit på !
Jaa, just nu börjar parakiten Tåtte vissla toner från Kalinka ! Som jag envist håller på att vissla för honom ! Kalinka, kalinka, kalinka min vän ! La,laa, la la la laa la. Har svensk text till den nånstans ! Gillar Rysk/Romsk folkmusik bl.a. ! Som sagt !
  På stan blir det ! Och efter det besöket hoppas man få igång mobilen igen ! Jaadå , regnrock påtages o barometern sjunker o temperaturen är + 8 C o sydväst vindar råder ! Vadådå ! En har väl varit med förr ! Blir även roligt att få se om rekordet från julaftonen 1977 i Sverige på + 13,7 C från här i stan slås, en annan upplevde det ju ! Men som sagt Carpe o Crea Diem med positiv syn på morgondagen !
 
               Jaa, och naturligtvis går det väl att översätta detta till annat språk !? Eftersom andra Världsmedborgare ibland tittar in på bloggen !

Jaa, en tur på stan blev det !

Och batteriet till mobilen ! Blir fixat i morgon , ej avhämtat på postutlämningen....
 
Har inte fotat finns andra som gör ! Bl.a via Best Pictures ! Håll till godo vare sig det är grönt eller vitt ! Jorden klarar sig säkert ändå ! Är som sagt inte mycket för att ta ut elände i förskott ! Eftersom jorden under 4,3 miljarder år har överlevt ett otal katastrofer och för inte så lång tid sen då oväntade ! 
 
Jaa, det här fotot är hämtat från World Love Flower ! Varför inte visa det !
 
 
Det här fotot har man haft upladdat länge i en mapp ! Och det visar a Night Irkutsk ! Det här med Rysskräck nej ! Ryssar är ochså människor oavsett vilka ledare de haft ! Det har Svenska folket ochså känt på en gång i tiden , det här med grymma ledare ! I Tyskland t.ex.skrämde man ju barnen med die grausame Schweden under Gusavd den 11  Adolfs anfall mot Tyskland ! Jaa, folk led på den tiden ochså ! Jaa, det här med vår historia som en del hyllar ! Knappast dom i Baltikum eller Finland t.ex.!

Lite humor får man väl ha !?

 
 Jaa, den här  teckningen hitta jag och fotografera av den via datans skärm ! Dit jag ladda upp den ! Jaa, det här med värmen efter istiden ! Utan ångkraft, kolkraft, bilar eller annat !
 
Jaa, dxet här fotot togs i förmiddags ! Vyn är annorlunda men scenariot inget nytt vid denna tiden ! Grönt vid denna tiden har man varit med om förr i  tiden o i nutid ! Med några kalla vintrar imellan ! Bra att ha bildbevis !
         Nån vit jul blir det inte om högtrycken och lågtrycken har sina lägen o banor som även i november ! Mycket övervägande Syd, sydväst o västvindar ! Men i Europa är det ochså milt ! Jaa, men vintersporten hålls igång tack vare kallare på natten o konstsnö, på en del ställen ! Men minnet är kort ! I år gnälldes  det ju mycket över den kyliga våren o sommaren i Sverige t.ex. !
 
          Jaa, varit på stan ! Men batteriet till mobilen kommer först i morgon ! Men alvedon inköptes , dragit på mig en förkylning ! Men handlat har man ochså gjort ! Så frisk luft har det blivit !
 
 
Fotot hämtat via Best Pictures ! Jaa, jag själv är ju vintermänniska, en vit vinter är även bra för sinnet ! Lyser upp. Men numera på " ålderns höst " är jag glad för varje år som man t.ex. får uppleva en jul ! Och för mina små  barnbarns skull hoppas jag på en vit jul ! Kanske vi kan få lite  frost på träden, om inte annat !
 
 
 Apropå vinter ! Detta foto är taget i Stockholm ! Året 1940 kanske ! Och personerna förutom mig på sparken är  min kära mor, morfar o colliern King !  Och tiita på samspelet mellan mig o min kära morfar ! Var ju hans första barnbarn ! Vad är det han har under armen ! Min mor fyllde ju år den 3 december !
             Att få se sådana här bilder från tidiga år ! Härligt för sinnet ! Och har mycket att vara tacksam över ! 
 Och Långängen hette ett ställe där vi hade ett hus ,i Stocksund ? Innan Örebroflytten ! Och tror fotot är taget av min far  i närheten av huset  ! Nu blir det strax att titta på Vem vet mest ! 
 

Då får man hinna med nått innan Engelska Antikrundan börjar !

Jaa, den Engelska Antikrundan tycker jag är mycket bättre än " efterapningarna " !
 
 
Jaa, visst var jag o gratulera mitt näst yngsta barnbarn Franke som fyllde 2 år i lördags ! Jaa, vilken kille ! 
 
 
Och alla var där av Frankes syskon ! Och detta är lilla Rut som är 3 månader nu ! En riktigt liten kalasböna ! Vilket smile när farfar pratar med henne ! Tycker ju om det här med att ta reda på namns ursprung ! Rut sägs ursprungligen vara ett Hebreiskt namn ! Namnets betydelse en av förklaringarna är Herdinna andra vänskap , medkänsla ! Det var inte dumt o få ett sånt namn ! 
          Jaa, Franke är ju av Nederlänskt ursprung som nämnts innan ! Och lär bl.a. betyda spjut ! Abbe då ! Naturligtvis ett smeknamn för bl.a Abraham ! O Kalle jaa. Karl väl då ! Men såg något med Finsk inblandning !
                 Jaa, då var Engelska Antikrundan sedd ! Mycket bra program ! Slår den svenska med god marginal !Jaa, det här är ju på nått vis en dagbok ! Med som den är döpt till med Allt möjligt ! Startade 2007 !
 
         Jaa fortfarande har batteriet till mobilen inte anlänt ! Och idag på förmiddan sågs vid 12-tiden lottningen till åttondelsfinalerna i Champions League ! Tyvärr lottades Arsenal mot Barcelona ! Men håller ju på båda !
 
          I värmeältandet utan facit kan det ju vara kul att kyla av sig med några minusgrader i Arktis oavsett + 1,5 C eller 2 ! Idag har Verkhoyansk -33 C, Hall Land -32 C, Grise ford -22 C ! Jaa i Antarktis stiger nu temperaturen, har inte ett dugg med nån växthuseffekt att göra ! På södra halvklotet går nu temperaturen upp ! Av helt naturliga skäl ! Australien,t.ex. som en gång hörde ihop med Antarktis går man ju nu mot sommar !
      Men i Vostok på Antarktis höjder är det - 25  C !
 
                      

Så är det ! Inget snack !

        Denna planet är det viktigaste vi har frånsett om det blir + 1,5 C eller - 1,5 C !
Det här med populism, lobbyism, miljarder o prata för varan o bara prata om fördelar för det nya ! Har ni fresten hört talas växthuseffekten i växthus o varför växterna växter ännu bättre där ? Sen kan man tänka på att det forskas även över att göra t.ex kärnkraften säkrare o mer effektiv ! Dum i huvet eller ej kan man filosofera över en Värld enbart beroende av solceller o vindkraft ! Och stormar med stiltje bakefter ! Eller tjocka moln som skymmer solen nån vecka eller ännu längre !
 
               Sen kan vi ochså fråga oss hur miljarder människor hade haft det med välfärden om inte t.ex. träkol, ångkraft, kolkraft eller kärnkraft uppfunnits ! O det gjordes väl inte av elakhet mot Moder Jord ! Fabriker som kom igång o så vidare !
 
 
 
  Det här är Lagos i Portugal ! Hämtat från Every World City !
 
            Nu kommer en intressant o spännande helg igen ! Inte minst beroende av att jag skall uppvakta det näst yngsta barnbarnet Franke som blir 2 år i morgon ! Franke jaa, då tänker jag på min mormors flicknamn Geuken o hennes farfar född i Amsterdam ! Hallo you from the Netherlands ! 
              Och ha en trevlig helg ! Have a nice weekend !
 
                       

Från 2 till 7,3 miljarder människor på Jorden.!

 
Jaa, detta är staden Torres Vedras i Portugal ! Ingen stad man har hört talas om men här bor ochså medmänniskor ! Jaa, det här med att känna sig som Världsmedborgare är  naturligt för mig  ! Och mänskligheten ! Nämn nått land, stat som har varit riktigt rumsrent nu eller  i det förflutna ! Och det här med att räkna antal döda t.ex är väl mest rättvist att göra per capita. Och i så fall lär slaget vid Lund ha varit ett av de grymmaste, blodigaste ! Fotot via Every World City !
 
   Jaa, idag blev det en rejäl runda i stan ! Eftersom telefonen inte kommer till användning föränn på måndag gick jag tiil dom som står för det som bl.a. kommer i tv :n  ! Har varit väldigt dålig bild i flera dagar ! Och varför fick jag reda på när jag besökte kontoret ! Nån apparat hade gått sönder och träffade bl.a han som skulle byta ut den ! Alltså ingen box hos mig , på vägen till mig o andra kan man säga !
 
Jaa,  Arsenal klara ut det , med kniven på strupen ! Slog Olympiakos o gick vidare i Champions League ! Trots avsaknad av en del ordinarie spelare ! Vann med 3-0 ! Laget verkar alltid skärpa sig i pressat läge ! Och dom ligger ju 2:a. Premier League ! Och bredden på toppen och ingen har dragit ifrån ! Men som sagt tv-bilden var urusel ! Men nu har den blivit normal igen ! Har kollat !

Jaa, det blåser i träa idag ochså !

Men som jag påpekat innan, delvis av eget kunnande innan tv-programmet angav de troligtvis 10 största katastroferna under jordens historia så tar jag inte båsandet så hårt om man tänker på hur bl.a mina förfäder haft det från syndaflod till tsunami. Och ingenting torde haft något med växthuseffekt att göra ! Så på stan blir det snart ! För inhandlande av bl.a. glödlampa ! Jaa, det här med glöd inombords o Island o Pompeiji ! Jaa, det här med empati över hur våra förfäder hade det från dagens tidpunkt o bakåt ! Via bl.a översvämningar o istider !
 
 
Och följande scenario mötte mig i går kväll ! När jag närmade mig porten till min o släktens kommande ? lägenhet ! Ja ingången är inte långt borta ! Inget dumt foto ! Det här med sol o ljus i tillvaron ! Vilket är viktigare än det oavsett godhet eller ondska eller stormar !

Dagarna går fort !

Och idag visade sig att batteriet till mobilen var obrukbart ! Hade svällt ! Nytt kommer förhoppningsvis på måndag ! Jaa, dom närmaste har fått reda på det ! Och efter motion i förmiddags med handlande mot slutet ! Så fick jag besök av en av sönerna och ett av barnbarnen ! Glass spisades o alla var på bra humör ! Och i kväll skall jag på möte med bostadsrättsföreningen i huset man bor ! Jaa mycket mer är inte att förtälja ! Dass war alles für heute !

Jodå som utlovat blev det julbord på hotell Svea ! Ordnat av SPF !

 
Foto taget via fönster på hotellet ! God julmat var det av traditionellt snitt ! Och den ende som jag  kände igen från fordom i Spfgänget var Harald Wall ! Och Harald kände igen mig ! 
    Och jag anmälde mig till en resa till Malmö i mars för att lyssna o se Wiener Sängerknaben ! Och sedan fick man kontakt med en man som sjöng i en liten sångkör ! Ej inom Spf ! Ringa honom efter helgerna !
         Och i kväll spelar ju Malmö mot Ral Madrid borta ! Målkalas ?
 
Här har vi ett foto av vackert snitt ! Jaa, fortsätter bl.a. sydväst vindarna i bl.a sydsverige så undrar man om man får se sådana här scenarior till jul 
 
 
Och dom som inte gillar snö o vinter kan ju trösta sig med denna bild o förbanna våra förfäder som inte stannade upp i Italien t.ex. ! Dass war alles für heute !

Jaa, då var det måndag igen ! Och man lever o frodas ännu !

 Och i veckan som var har jag haft 38 utländska besökare ! Och dom var från Usa , Tyskland, Norge, Frankrike , Japan o Ryssland ! Och så dom övervägande svenska förståss ! Jaa, Japan o Ryssland , inte första gången ! Jaa Ryssar ! O Ryska folket ! Har ingenting emot ! Älskar deras musik med bl.a. Romska inslag ! Kalinka , m.fl., m.fl. Och bl.a.har ju Ivan Rebroff/ Hans Rolf Rippert  sjungit in många av dessa ! Och en båttur på floden Volga har man ju ofta pratat om !
              Jaa, det har ju stormat mycket som sagt ! Men efter storm kom solsken , idag . Och tänker fortfarande på när jag med mina söner Peter, 5 år då och Bengt på väg mot 2 år o frun Signe stod i vardags rummet i oktober 1967 o såg taket från hyreshuset inte långt bort precis flygit ner på gatan framför oss ! Prata om storm ! Längre ner på gatan förstördes en gavel !
 
              Inga skidtävlingar blev inställda ! I lillehammer funka föret men där  blev det ju ett norskt mästerskap ! Men blir nog inte så påfallande när tävlingarna fortsätter ute i Europa och även minitour nästa år nån gång går i Canada ! Jaa, läste på nån löpsedel hur Kalla skall krossa Jouhaug , nått sånt var det ! Inte ens Björgen tror jag hade haft nån chans mot Jouhaug i helgen ! Skidskyttet funka i Östersund ! O utförsåkningen i Beaver Creek o Lake louise ! Och nått långlopp som Rickardsson var med i ! Inget inställt !
          Och Leicester leder Premier legaue före Arsenal , O Barcelona spela oavgjort mot Valencia ! Men leder Spanska ligan !
           O Sara Sjöström o Katinka Hosszu ! Vilka fantastiska simmare ! O systrarna Hansson o  Simon Edin såg till att Sverige tog 7 medaljer ! O någon till i lagkappen !
 
 
Nää, guben ger sig inte ! Har dock hållt upp med motionen 4 dar p.g.a. blåsten ! Och det här med motion märker då hur viktigt det är med den ! Minst 5 dar i veckan skall det vara ! Men nu håller man ju både lördag o söndag p.g.a. skidtävlingarna ! Och stormen tog bort 2 dar i veckan som gick ! Och idag cykla man ut till Vårhallarna o gick en bit norrut !
 
 
Jaa, och på min vandring gick jag förbi detta  minnesmärke från svunna tider då vi slapp vara med i ett krig med stora fasor ! Liksom det som började 1914 ! Och en halvtimme innan så kom av en händelse 2 Jas Gripen flygandes nära starnden på ganska låg höjd ! 
 
             Och idag blir det ju temperturer från Arktis ! Prudhoe Bay har -41 C, Grise Fiord - 27 C , Hall Land -26 C o Verkhyansk - 42 C ! I början av detta året hade ju bl.a. östra USA en svårare vinter än på länge ! Kommer dom att få det även nästa år ? Då vi hade en mild vinter ! Det här med väderläget o lågtryck o högtryck  bl.a. Vi får se !
 
 

Jaha, då var det plats för Helga !

Men vi på Österlen får väl inte samma dignitet som den som stormen Gorm avgav ? Verkar mera t.ex. Närke som blir utsatt ? Tänker t.ex. på den svåra storm som drabbade Sverige i början på 1900-talet ! Då var inte altt så väl förankrat som nu ! Och det var jo faktiskt ungefär då t.ex. min far föddes och hans föräldrar levde ! Mänskliga varelser dom ochså !  
 
          Jaa, plötsligt dök fredag upp igen och man får nytta av medfödd entusiam o spänningsnjutande !  Jaa, ränderna går aldrig ur, som väl är ! Även här i nuet !
 
        V-75 går på Romme ! Verkar bli plusgrader där men banan ? När det gäller övrig sport så fortsätter ju längdskidåkningens världscup i Lillehammer o det verkar gå o genomföra ! Frågetecken för backhoppningen ! Jaa, tyvärr så har Stna Nilsson o Markus Hellner tvingats ge återbud, förkylda !
 
 Och i Nordamerika forsätter utförsåkningen, fartgrenarna, i Lake Louise o Beever Creek ! O där är det kallt på höjderna . Och den ända tävlingen som hittils från mitten av november blivit inställd är utförsåkningen i Levi ! Jaa, skidskytte i Östersund har ju då ochså gått o genomföra ! Jaa fotboll blir det ochså i helgen ! O fortsatt tävlingar i Israel i kortbaneem i simning ! O Sara tog guld igår på 50 meter fjäril !
                    Då önskar man en trevlig helg ! Och vet att Världen inte alls ä uslare än den nånsin varit ! Möjligtvis massmediasamhället ! Som delvis lever på att skriva om " värre än nånsin  o uselhet med braskande rubriker " !
          

Äras den som äras bör !

 
Jaa, idag för 100 år sen föddes min kära mor ! Hon blev 78 år gammal ! Men på nått vis kommer jag närmare o närmare hennes o mina andra rötter ! Nästa år i juli blir jag 78 ! Hoppas jag ! Och här kommer fler foton av mamma !
 
 
Kanske ett förlovningsfoto  från cirka 1935 ! Oavsett, en mörk , brunögd vacker kvinna var min mor ! Jaa, det här med gener o rötter på hennes kvinliga sida undrar jag ju ibland över ! För hennes morfar var ljus o blåögd Liksom hans far om man tolkar gamla foton rätt ! Ser här på sajten att någon från norra Nederländerna tittat in på min blogg ! Min mormors namn var Geuken som flicka ! Och hennes farfar föddes i Amsterdam men emigrera till Preussen ! Så när hennes föräldrar o äldre syskon flytta till Sverige var dom Preussiska medborgare ! 
 
 
 Och detta foto av min mor är nog när hon var i 70-årsåldern ! Taget i hennes älskade Sjöliden utanför Hjo, sommarstuga ursprungligen där en annan tillbringat somrar av olika längd !
 
 
Jaa, vem tycker inte om detta foto ! Taget på min 50-årsdag ! Som firades hos mamma !
 
 
Sen avslutar jag the tribute too my mother som då föddes 1915 ! Det här kortet från 1940-41, kommentarer överflödiga ! Ett foto som jag ganska ofta tittar på och blir då ödmjuk ! För när mamma var 3 år sluta första Världskriget men Spanska sjukan slog till 1918 o tog livet av 50-till 100 miljoner människor i Världen på 2 år ! Och även Sverige drabbades ! Jag vet att nån av min mormors syskon avled av denna fruktansvärda pest !
              Jaa, det här med ödmjukhet det kan både min kära mamma o jag skriva under på ! Jaa, hundra år har gått fort även 77 ! 
 
         Jaa, för en del år sen fick man ju syn på det här med rasbiologiska institutet på en Samesajt, Innan massmedia tog upp det ! Bildat 1925 av Riksdagen. Jaa, både min mormor, mor o  jag har  ju döpts i Katolsk kyrka ! Dessutom gick min mor Birgit i Franska skolan i Stockholm ! Men Sverige fick ju religionsfrihet i mitten på 1800-talet var det väl !
           O när jag läste det här om rasbiologiska institutet tänkte jag genast på min mors utseende ! Har sett människor, gamla som unga, med liknande utseende som skallar mättes på ! O vilka man mätte skallarna på för att förstärka de rasistiska dragen i Sverige ! 
        Hursom hellst har min mor levt som barn i ett land som klarade sig från första Världskriget ! O både  hon och undertecknad klara sig från det andra ! Ej att förglömma !

Jaa, det är jag !

 
 
 
 Intresserad av klimatet o vädret som vetenskap i nuet o dået ! Framtiden siar jag inte om ! Oavsett så är högtrycks o  lågtrycks cirkulerande som sagt viktigt för hur väddret blir ! I vinrtras var det ju milt till stor del och sedan gnälldes det ju om kylig vår och sommar  !
         
                Det är ju 55 mil mellan Simrishamn o Askersund ! Och det här är ett bildbevis från Askersund julafton 2014 ! Sen kom det det ju lite vinter i januari ! Men isarna vid stranpromenaden var inte mycket o tala om ! Var inte ute på dom nån gång ! Pimplare kunde synas en period ! Och det var första gången sen jag kom till Askersund 2005 som inte gåtts på isarna !
 
     Har bildbevis på julafton från år 2008  i Askersund Och fotona visar grönt 2013 men på juldagen kom lite snö, tillfälligt liggandes ett tag ! Och 2014 grönt på julafton !
 
                  Men fotona från juaftnarna  2008 till 2012 visar snö  på marken ! Rikligt i många fall !
Jaa, med tanke på det låsta läget ang. t.ex. lågtryckens cirkulerande så  tror jag att julafton i år blir av grönt snitt i Simrishamn ! Tyvärr men inte första gången sen man flytta till Simrishamn på 1960-talet ! Skulle tro att gröna juaftnar varit övervägande ! I sammanhanget så påminner jag om julafton 1977 i Simrishamn då det var + 13,7 C ! O det var en annan med om som sagt ! 
 Jaa, det här med vädrets lynnighet o upp  o ner ! Vem kommer inte ihåg vintern 1979 i Skåne ! Trelleborg blev så isolerat av snö så bandvagnar fick sättas in ! Var det växthuseffektens fel ? Det är nog att  göra det lätt för sig att tro det !

Jaa, prima liv för mig, oavsett alla eländesförklaringar !

Om jag förhäver mig ? Nej ! Tänker inte grava ner mig i förtid genom att oroa mig för allt ! Det här med morgondagen ! Hur blir den ? Bra HOPPAS jag !
 
    Här kommer riktmärken ! Min fars farfar Adil föddes 1843, min mor 1915, jag själv 1938, min äldste son 1962 o äldsta barnbarnet 1988 !
 
                                                    Befolkningstal på jorden !
 
1850     1 miljard   260 miljoner
1920     1    "        860    "
1940     2    " er    300    "
1960     3      er    020   "
1990     5      er    270   "
 
     Efter 1988 är mitt senaste barnbarn fött i september 2015 !
2015     7 miljarder   200 miljoner !
 
     Jaa, min fars farfar Adil föddes väl ungefär när -ång-och kolkraft började användas till fromma för befolkningens utveckling o ökande välfärd ! Fler jobb skapades t.ex. via bommulsspinnerier t.ex o kolbrytning mm.! Vem tänkte då på nackdelarna ! Nää, det tänktes naturligtvis på fördelarna !
 
              Nu klagas det över att det är för mycket folk på jorden ! Jaa, man får väl " gå o slänga sig utför ättestupan  o efter det skälla ut förfäderna för vad dom ställde till med när industrisamhället danades" !
 
            Och det här med när man inte vågar, vill, framföra nackdelar när det gäller vindkraften ! Det är som o svära i kyrkan  ! Det här med stormar o stiltje o utbredning, natur o fågelliv ! Anser liksom många tänkte om etanolen ! Ett gökägg i fågelboet !

Jaa, oavsett olika domedagsprofetior under olika skeden !

 Så har jordens befolkning ökat från 0 till 7,3 miljarder ! Jaa, det här med den förestående värmeökning o hur det blir om 50-100  år ! Tyvärr lär man inte få uppleva om alla spådomar slog in ! Det här med datoriserade matematiska mallar som bl.a. användes ang medeltemperaturens uppgång ! Har läst om allt från + 0,5 C till+ 4 C !
   Nånstans har jag läst om att om 50 år är det inte omöjligt att temperaturen går ner i stället ! Är det en fördel ?
                 Jaa, idag i Arktis har Prudhoe Bay - 23C  Grise Fiord -29 C  Hall Land -36 C och Verkhoyansk - 39 C ! 
 Och januari och februari är ju kallast ! För det mesta hos oss o i Arktis ! Kan ochså nämnas ! I Verkhoyansk kan på sommaren , i juli ha + 20 C ! Jaa, Verkhoyansk ligger i Sacha-regionen och huvudstad i denna delstat heter Jakutsk ! Och Sibirien har ni väl hört talas om . Och jag njuter av att redovisa kalla platser mitt i värmeältandet !
 
 
       Jaa, i går kväll togs detta foto ! Och idag börjar ju julveckan ! Ser man fram emot ! Här i Simrishmn har upplevts både  gröna o vita jular ! Troligtvis övervägande gröna, det här med julafton 1977 , + 13,7 C ! Och för mina barnbarns skull , mest de minsta, hoppas jag på en vit jul ! Kommer ihåg hur roligt mina barn hade det kring t.ex ankedammen när de  var små ! Lekplats o gick att åka med tefat nerför !
 
Da capo ! Foto taget med blixt ! Med min kära mor i högsätet ! Kommer att hylla henne den 3 december här på bloggen med fler foton ! Då  föddes hon för 100 år sen !
 
 
Taget från dagens motionsrunda ! O det här med solens betydelse ! Någon följare tyckte jag skulle skicka fotot till klimatkonferensen i Frankrike ! Vi amatörer och vetenskapsmän som inte har ssmma syn på siandet kommer inte till  tals i t.ex. massmedia ! Bl.a. har det klagats på Sr-koncernen i det fallet !
 
    Och för ett tag sen fick man besök av sonen Peter o barnbarnen Abbe o Franke ! Glasspinnar serverades ! Sen rensade vi altanen från bråte ! Som sedan kördes till tippen ! En härlig dag hittills ! Vågar man i negativismens tidevarv prata om att man har många sådana ! Och när jag skriver detta lyssnas på musik med den Grekiska sångerskan Haris Alexiou ! Bara en sån sak !

RSS 2.0