Jaa, ganska roligt faktiskt !

O till del genomskådbart ! Inte vet jag hur dom hittar mig ! En del, några, yngre kvinnor från andra länder på Facebook ! Antagligen ser man yngre ut än man är på  fotot eller ochså är dom ute efter sol o vår ! 
       Några har jag svarat med orden, i am an old man and i have no money ! O sen har jag tryckt bort dom ! Jaa, fanatiskt religiöst har det ochså varit några ggr med denna huvudbonad på bild ! Från  män , antagligen unga ?
 Jag är  ju kallar mig ju för en Världsmedborgare men religiösa fanatiska grupper o sammanslutningar i minoritet vurmar jag verkligen inte för ! Jaa, det är tur att man kan trycka bort folk med pekfingret än att behöva kasta ut dom , handgriplingen eller att " man blir halshuggen " ! Eller får raketer över sig ! Utan förvarning !
        Är vän av landet Israel  ! Har man aldrig gjort nån hemlighet av ! Men det hindrade mig inte när jag köpte denna huvudbonad i Turkiet för 16 år sen på en fin semester ! Tiden går !

Kyligt o klart i natt !

   På väg mot boulebanan vid strandpromenaden ! Kyligt o klart i natt ! Innebar skönt i solen i fm, åtminstone ! Lite molnigare nu, men inga mörka ! Hur det gick i boulen ? Jaa, ah ! Damerna vann med 2-0 ! Men en match slutade 13-12 ! Det här är väl bra för feminismens självförtroende ! ? Men dom är nog inte så undertryckta som det låter ! Inte i Sverige i varje fall ! Och jag har ju valt att känna för Gina Lollobrigida ! Det kan väl inte vara nån nackdel  för dom ?
 När boulen var slut cykla jag till hamnen, på vägen hem togs detta foto från den , åt söder ! 
              Just nu lyssnas det  ochså på klezmermusik, spelandes av bl.a större orkester ! Visste ni att klezmermusiken är en av föregångarna till jazzen ? 
          Jaa, ikväll är det Champions League matcher igen ! Tänker se Paris st Germain mot Barcelona ! Som leder Spanska ligan ! Nytt bättre lag på gång ! Hoppas jag ! 

Cirkeln sluts , kul !

          Alliansare ! Yes ! Anser inte att jag är en sämre människa o humanist för det ! Och efter år som Alliansare men inte medlem i ett parti på några år satte man ner foten o blev Centerpartist ! Och när det tittats i min fars dagböcker så såg jag att han var eller varit medlem i Bondeförbundet ! Cirkeln är sluten !
                 Jaa, det känns rätt ! Är det jordbrukarrötterna i mig på farmors sida ! ? Någon socialist kommer jag aldrig att bli mer när jag skärskådade vad som hände 1989 och vidare till 2006 ! Och det går ju lätt att slå sig för bröstet när det bara gick upp i världen efter efter kriget ! Som vi inte behövde vara med i ! Att vara påläst hjälper en mycket !
               Annie Löff ja ! Vilken kvinna , ung  när hon blev partiledare ! O smutskastad i medierna och med ständiga skadeglädjen över under 4 % ! Men Massmedia fick hålla käft om detta när valdagen var över ! Lika gott åt dom ! Och vilken insats hon gjorde i valrörelsen ! 
          

Det här med rötter är för mig inte heller oviktigt !

O när jag ser på programmet Vem tror du att du är så vaknar bl.a. intresset till liv igen ! Naturligtvis blir jag nyfiken på mina tysk/ nederländska rötter på min mormors sida när kändisarna bl.a. får släktforska i Tyskland ! Men jag har ochså en morfar, farmor o farfar ! Den långe mannen på fotot är min morfar Lennart Lander , född i Stockholm ! Reservkapten o tjänsteman född 1888 död 1952 ! Fick alltså bara träffa min morfar i 14 år ! Vad jag kommer ihåg från honom var humorn o vänligheten ! Han kallade mig för sin lilla ponke, hade ju själv ingen son !
 
 Men en del vet jag om hans släkt ! Via proband och min mor ! Och det går ju att ringa in vad man har i sina rötter ! Släkten Lander , alla hette Olsson från början i hans fars släkt men några tog namnet Lander ! Och naturligtvis är det mängder med olika namn om man tittar på probandet som tar en tillbaks mot 1600-talet !
     Och mängder av namnen kan härledas till Kungsbacka / Tölö 2,8 mil från Göteborg, i Halland ! Och sjöfarare , kaptener, styrmän mm är är yrke som återkommer ! Kofferdister som min mor sade till mig , när jag frågade henne om denna släkt ! När jag frågade henne under de sista av hennes år !
         Vi kan väl ta några namn namn  ? Pehr Hogård Skeppare född 1726, Tölö ! Andreas Hög , kofferdi-kapten född 1746 Tölö, Bengt Hogård född 1762 Tölö kofferdi-kapten !  Ett annat namn i denna min och morfars rötter som går att hitta är Bengt Holmström länsman född 1698 och namnet orten Tölö återkommer ! Namnet kofferdi-styrman har jag ochså sett i probandet !
                 Jaa, att åka till Tölö/Kungsbacka o ta reda på mer om dessa mina rötter !? Och nu tänker jag ännu mer på det här med Ostindiska kompaniet ! Och deras fartygs färder mot bl.a. Kina !
                Min farfars släkt i Värmland förekommer orts namnen Kil o Grava ofta ! På min farmors sida är Gällersta socken i Närke och orter i dess närhet nästan alltid förekommande ! Jordbrukar rötter till stor del !
             
 
 

Jaa, gårdagens x-tra V-75 !

Du milde tid ! Ingen utdelning på 7 rätt ! Men stor utdelning på 5 o 6 rätt ! Men det är väl stora  system som tog hem vinsterna ?! Inga småspelare ! Man kan säga att 2 favoriter gick in ! I lopp 1 o 5 !  I dom andra loppena föll favoriterna och segrarna togs från bakspår !  En fullständig omöjlighet att lösa ! Inte en enda människa i Sverige fick 7 rätt ! Och inte spikar väl nån en 31 oddsare t.ex. !? Och min Harry boy var lika chanslös som alla andra !
       Man kanske kan lära sig att inte spika hästar i 3-åringslopp ! Oavsett hur stora favoriter dom är ! Men som sagt i kriteriefinalen vann en 31 oddsare ! Hade man kanske fått en Lidnersk knäpp o tagit den på kusken Johan Untersteiner o hans far tränaren Peter ?  Och Johan vann även lopp 2 !  Från 8 spår har jag för mig !
           Bortkastade pengar ? Jaa, men det är spännande och nån speldjävul lider man ju inte av !  Och så fick man ju som sagt 100 kr på bingolotta ! Alltid något sa han som...lägg till vilket ni tycker passar bäst !

Det är väl en bra motpol !

 Här en bid från forskningsstaionen Vostok Stn på Antarktis ! Belägen flera tusen meter över havet ! Ständigt mycket kallt !
          Annars stiger ju nu temperatuen i Antarktis o sjunker i Arktis ! Motpoler ja, till det ständiga ältandet om värmehöjningen, extremvärme o.s.v. ! Att isarna i juni var mer utbredda än nånsin i Antarktis skrivs inget om, ej heller om det minskade ozonskiktet som är återställt till nivå som för 30 år sen ! Men att ta ut elände i föeskott , säljer naturligtvis mer ! Jag tittar hellre på motPOLERNA ! Foto från Wikipedia.
        Som sagt varje måndag kommer nya temperaturer från dessa ställen ! Och från orten Punta Arenas i södra Chile där temperaturen är låg när vi har sommar ! Och nu kommer naturligtvis temperaturen i Australien t.ex. att stiga !
            Punta Arenas 0 C, Antarktis : Vostok Cabo -10 C, Vostok Stn - 55 C, Mc Murdo Stn  -15 C  Arktis :Pruhoe Bay 1 C, Grise Fiord -11 C, Thule -9 C, Verkhoyansk 0 C ! 
         Och temperaturerna i Arktis sjunker som sagt för varje vecka som går !
              Och jag vann 100 kr på bingolotto ! I går !

Inte blev det någon vinst i går heller !

 På V-75 ! Men har ju vunnit en dag till i mitt liv ! Bara en sån sak ! På svågertipset, som jag nu skall stå för i en månad fick svågern in en femma ! Idag är det kriteriefinaler på Solvalla ! X-tra V-75 ! Där får Harry Boy hjälpa  mig ! Det är ju tråkigt att spela Harry Boy !  Men prövar en månad ! Så slipper jag tänka dubbelt när jag står för Svågertipset !
        Arsenal spela ju oavgjort igen i ligan mot Tottenham ! Har inte förlorat nån ännu ! Men det går ju inte bara o samla på enpoängare !  Vunnit Två ? Resten oavgjorda ! O skadorna finns på spelare redan men fler skadade igår ! Hoppas inget långvarigt ! Och tror dom saknar centern Giroud  mycket ! Som varit borta ett tag nu !
        Örebro är ju en bra sportstad ! Många lag i de översta ligorna ! Och när det gäller herrarna i fotboll så ligger dom ju på ganska fast mark ! Även ifall dom förlora mot Ifk Göteborg ! 
         Damerna i fotboll Kif ligger nu tvåa i damernas allsvenska !  Ligger bra till för att spela cupmatcher !
 Örebro hockey går ganska bra nu ! 2 vinster i rad ! Men slarva bort en poäng mot Djurgården ! Ledde med 4-1 men vann med 5-4 i förlängning !
            Jaa, dass var alles von Johannes, Jahan, Jan ! Denna uppräkning är en symbol för generna inom mig ! Dom som jag inte vet nått om innan 1800-talet ! Dom i Tyskland ! O nu blir det snart motion ! Med avbrott för köp av en Harry Boy ! Håll tummarna !
              Hittas det  något bra motiv för mobilen eller kameran ? Så tittar jag kanske in här innan V-75 börjar på TV ! 
         Det är  många herrans år sen det spelades  ! Bingolotto ! Men Ingvar Oldsberg har ju trätt in på arenan ! Så det blir att spela 18:30 ! Han drar nog folk Ingvar ! 

Ja visst ! Är jag även intresserad av det ! Vädret !

Ang.lära mig om väder o vind i nuet o hur klimatet varit ! O varför ! Att ta ut elände i förskott när det gäller vädret intresserar mig inte ! Sällar mig inte till domedagspredikanterna, som sagts innan !
               Häromdagen såg jag en stor svart löpsedel tillhörande en av kvällsblaskorna ! Dom som ett år slogs om monsterkyla i mars eller extremvärme samma månad ! Om det komms ihåg vem som gissa rätt ? Gör jag men nämner inget namn !
         Joo, så här Blir vädret i oktober stod det ! Hur många likn. rubriker har man inte sett under de senaste åren ! Med siande ännu längre fram i tiden ! Och tjatas på meterologerna har jag förstått att det gör !
          Nu jag gått in o på en vädersajt ! En med komboväder ! Väder från 3 olika håll , norskt,svenskt o amerikanskt ! O denna sajt kunde inte säga hur det blev i Oktober , p.g.a. det o det ! Man trodde att vädret skulle bli normalt för denna månad ! Jaa, dessa förbaskade kvällsblaskor ! Inte konstigt att dom sjunker i popularitet ! Själv köper jag som sagt inga längre ! På nätet tittar jag bara på sporten på nätet, och med ingående av  V-75 ! Dessa jädra kvällsblaskor ställer till förtret för människor som inte är pålästa ! Men deras löpsedlar med stora svarta bokstäver undgår man ju inte o se i t.ex. affärer ! Och det här konstateras o tycks ! För människornas skull !
              Jaa, vädret har nu varit under det normala för dygnets medeltemperatur för de senaste 4 dagarna enl. svensk vädersajt utan reklam ! Bara så ni vet !
          
         V-75 tippset var det ! Tävlingarna går i dag på Solvalla ! Famlar i blindo som vanligt ! Skall man ta 3 favoritspikar eller chansa på andra ! Verkar som ingenting hjälper nu förtiden ! Går dom in så blir det ju låg utdelning för det mesta ! Går dom in och det blir 2 högoddsare så blir det ibland som sist ! Ingen utdelning på 5 rätt ! Och går dom inte in då blir det ju inget ! Men den enda, enligt mitt sätt o se det, relativt stora vinst man fått in var ett system med 3 favoritspikar ! Och någon tusenlapp har jag nån gång fått in på en 50 kr Harry boy !
                       Nej jag ger aldrig upp, förrän jag satt skorna ! Sen får jag väl ha ombud !? Oj, oj ! ! Men lite lotto är det över även detta spel ibland !
                   Jag nu hoppas jag på en bra helg i sportens begivenheter ! MM !

Visst är jag en livsnjutare !

 På min livslinje Från rötter till barnbarn ! Och efter mina omständigheter ! Att ha facit på detta , både via bildbevis o annat är inte dumt ! Ger mig inget annat val ! Inte svårt att leva upp till det oavset Världens upp o ner ! Hjälper jag nån genom att gå med i domedagskören ? Är man kärringen mot strömmen ? Hoppas inte !
           Och detta motiv utanför fönstret har även upprepat sig idag ! Får man vara nöjd o tacksam över oavsett ! Hjälper det andra om man springer med i buffelhjordens uselhet ? Där allt görs till vitt eller svart ! 
Motiven upprepar sig som sagt ! Men utan sol idag ! Men med en liten titt ! Cyklade till stan, uträttade ärenden och tog en tur på strandpromenaden !
 Sen cyklades det lite i utkanterna av staden Askersund ! En stad med en fantastisk natur med höjder, skogar o dalar ! O t.ex. en strandpromenad som börjar bli välkänd ! Är här norr om stan ! Man färdas ju på livets väg ! Det är bara att tacka o ta emot oavsett när färdandet tar slut ! Och tack vare mina rötter så färdas jag på denna stig ! Jaa, det här med att filosofera om realiteter o förnöjlelse ! Det håller mig på banan oavsett vad som händer imorgon !
 

Skall bli mycket intressant att följa !

I riksdagsvalet blev ju de rödgröna större än Alliansen ! Med SD som vågmästare ! I Stockholm blev det ju motsatsen ! Alliansen förlora röster men blev fortsatt större än de rödgröna ! Med SD som vågmästare !
               Det skälls ju på partier som inte vill gå över blockgränsen ! I kommuner är det ju inte ovanligt ! Med olika konstelationer ! Men i Riksdagen och det stora Stockholm vill nog ingen sälja sin själ o bli hjälpryttare till  nån på andra sidan ! Centerpartiet samarbeta ju med S under en del år ! O det vann dom inga röster på i det kommande riksdagsvalet !
                  Jaa, världen ja ! Den är inte ett dugg sämre nu än den har varit sen tidernas begynnelse, i ups and downs ! I nedgång o uppgång , om vartannat ! Med tider av olika förlust av människoliv ! Gäller sjukdomar, härskarpolitik o klimat ! Neanderthalarna lär ju blivit utrotade av oss, vår stam !
             Den stora skillnaden är det massmediala samhället som styr o ställer ! O vinklar allt hit o dit i mammons tjänst ! Ju eländigare desto mer säljer dom ! Revolutioner kan ju göras via sociala media på nätet ! Sen vilka som ligger bakom står skrivet i stjärnorna ! Oftatst sägs revolutionerna  göras för folkets skull ! 
                Arma Syrien, arma Irak, arma Afghanistan m.fl. ! Och nu trappas allt upp ännu mer när aktören det hemska Islamistiska fronten har uppenbarat sig ! Och i detta sammanhang är det väldigt viktigt att lära sig om mänsklighetens historia ! Jerusalems historia är ochså viktig att lära sig, känna till ! Där finns mycket vägledning !
         Hur har Sverige burit säg åt fordom ? Det är väl ingen tillfällighet att Oslos största gata heter Karl Johann ! Det är väl ingen tillfällighet att barnen i t.ex. Tyskland fruktade de hemska svenskarna under 30-åriga kriget !
                Rysshatet som ännu finns i våra dagar ! Var vi så mycket bättre ? Vem anföll vem ?

Jag gav järnet !

 Jaa, det gjordes ! Efter att gått kortrunder i närheten av hemmet, 30-45 minuter ca tio dar gav jag mig ut på min långrunda på ca 2 timmar , nått ! I god fart o med handlande mot slutet ! Fick tåga hem med tunga kassar ! Har lite träningsverk nu i vaderna ! O det är väl bättre det än att sitta i soffan o gnälla på Alliansen eller grannen ! Nått som en annan inte ägnar sig åt ! Då hade jag väl inte haft  den gnista som finns !? Denna gnista tänds ganska lätt även i vardagen  beroende på bl.a. att jag fått bli så gammal som jag är !!! Vare sig det bos i " Korpilombolo eller Katmando ! " Symbolik för personligheten !!!
         Och det är väldigt bra att ha facit på att man lever som man lär !
 Vackra bilder var det ! Dom är bra att för sinnet oavsett om dom kommer från Askersund eller Karpaterna  !
               Och som sagt lär man sig nåt om mänsklighetens o o klimatets historia o lägger till gener o dna så kommer man underfund att mänskligheten är på gott o ont, liksom klimatet ! För att den består av en MÄNSKLIGHET av MÄNNISKOR ! Ibland är det en slump , vad som kommer fram hos individen beroende på arv o miljö, benägenhet ,händelser, plats på jorden o.s.v. !
 Så småningom kom jag upp till hembygdsgården ! Det var som att återse en gammal kär vän ! Efter en del dars frånvaro ! Kommer att ta ett foto här en gång i veckan för att följa vädrets präglande ! Intressant  ! Får väl bli torsdagar då ! Och sen gick jag in i stadsparken !
            Jaa, om jag tänker på alla år en bott i Askersund ! Hur många ggr har man inte gått här sommar som vinter , vår som höst ? Snabb uträkning ! 2 x 52x 9 ! Nått !  1000 ggr nånting ! Men det är här ! Rundorna o cykelturerna ! Kommer ju upp ännu fler ggr ! Km då ? Mycket mycket, mycket mer !
Och här avlägsnar sig guben från stadsparken mot nästa skogsområde ! Det vid idrottsplatsen ! 
 Och här har jag gått igenom detta skogsområde  till vänster o befinner mig vid idrottsplatsen ! Man kan ochså se stadsparken härifrån , uppe till höger !
                     Här har man väl en 20 minuter till hemmet ! Men innan  dess så handlades det ju ! Visst är man en handlingens man ! Ännu en skön dag i Jahans liv ! Jaa, Johannes, Jahan, Jan !
           Har väldigt svårt för att uppsöka mörkrets furste ! P.g.a. kunskap om det som varit i våra geners historia !  Carpe o Crea diem med förvissning om att Världen inte är uslare än någonsin o inte klimatet heller ! Om vi följer mänsklighetens historia !  O vet du hur det blir om 50 år, klimatet ? Då är du den förste domedagsprofeten som har lyckats !

Taggen är Världsmusik !

Jaa, musiken på Balkan med flera länder går rakt in i mitt sinne o hjärta ! Jag njuter så ! Om ni bara visste ! 
          Jag sjunger ju själv i en liten kör o då sjunger vi mest svensk musik ! Just nu övar vi på Bellmans visor ! Innan var det Taube ! O det går bra ! Klarar mig utan noter , lyssnar in  ! O kommer rätt ! Kommer naturligt ! Jaa, Bellmans visor är kul o sjunga ! Texten beskriver den tidens närvaro ! Har inte svårt o vara  med, fantisera om, på Bellmans beskrivningar ! Och han hade nån annan som hjälpte honom med texterna , har jag hört .
 Den här damen den Grekisk- Cypriotiska sångerskan Glykeria Kotsoulas sånger har jag fäst mig mycket vid ! 
 O kunna ta in den här musiken är väldigt positivt för mig ! Och det är inte bara en annan som uppskattar henne ! Hon är ochså populär o har uppträtt i Turkiet, Israel, Frankrike, Usa , Australien, Nya Zeeland, Spanien bl.a.! 
          Ja det är tur att man har musikkanaler att lyssna på i datorn ! Men hade jag fått höra på ett liveuppträdande nånstans på av artisterna  jag gillar  ! Vilken upplevelse ! För det är många fler än Glykeria på Balkan o östeuropa t.ex. som jag gillar. O Klezmer, Romsk musik ingår ju där ochså ! Men hon är för mig en av de bästa ! Och blanda inte ihop Världsmusik med politik  ! Jag hatar inga folkslag ! Ogillar bara  deras i minoritet extremister ! O Rasister ! Foto o biografi från Wikipedia 

Jaa, det är väl härligt o prata om, eller ?

 Är jag en förädare nu när jag tycker att det är positivt att prata om att ozonlagret är på väg att repareras o många männsskor i med detta kan ungå att få cancer ! Eller att det njutes av att prata om temperatursänkning än att ständigt få höra på ältande om temperaturhöjning utan facit på ?
          
 Nått annat som är positivt är att boule kunde spelas idag, trots temperatursänkning ! Och fotot är taget under kaffepausen mellan de 2 omgångarna ! Som slutade 1-1 mellan herr -o damlaget !
 Och avslutar med detta foto ! Vem tänker på att ta ut elände i förskott  när man ser detta foto inte jag iallafall ! Men så orättvist  som Sverige skrivits ner under valrörelsen så undrar jag " om det inte är dags att söka visum till Nordkorea " ! Jaa, med den kunskap jag har om åren mellan 1989 o 2006 så har mycket sten slängts i glashuset under tider som inte var så dåliga som nu ! Världen haft så stor ekonomisk kris sen 2008 ! Nästan utan dess like !
               Om jag nu inte emigrerar så kommer jag med kunskap o vetskap följa de 4 åren som kommer i massmedia ! Och med vetskap om de  löften som bl.a. S gett svenska folket ! Kanske en oväntad högkonjunktur kan rädda bl.a S !?

Boule i temperatursänkning !

Det blir det ju ! Var frostvitt på gräsmattan när jag vaknade vid 7-tiden ! Tänk att få skriva ordet  temeperatursänkning ! Det är väl som att svära i kyrkan !? Kommer o cykla ner strandpromenaden med mer kläder på mig än på länge ! Fortfarande pratas det ständigt om värmeökningen i framtiden ! Att ozonlagret i nuet är på  väg att repareras har det inte pratats så mycket om ! Jaa, det är ju inte första gången man räknar ut jorden ! Men den har hittills klarat sig som synes !
               

Jaa, vem tror du att du är !

Otroligt intressant var det ochså att se Eva Rydberg ställa den frågan ! Sysslingar, bryllingar mm o ännu längre bort i tiden ! Mormors  farmors,  farfars , farfars o.s.v. ! Och dom generna finns ju hos en ! Och ännu mycket längre bort i tiden ! Det hela är otroligt komplicerat ! Men visst kan man ha en gen från nån långt tillbaks i tiden ! Och enligt forskning, teorier har vi ju alla en gemensam urmoder !
                Och vad en massa oväntade saker Eva Rydberg hittade i sitt släktträds grenar !  Genuin skånska , icke sa nicke ! Släkt med vildhussen , teaterchef för operan o dramaten i S-holm Adlig släkt , livmedikus hos Karl 
Karl den I4  Johan mm, mm, mm ! Gener som finns gemensamma hos dessa !
                Vad har du fått för några gener ! Det är banne mig inte oväsentligt ! Det undrar man ju över utseenden hos anhöriga t.ex. ! Var kom dom ifrån längre tillbaks i tiden ! Gemensamma  gener ? Jaa, dom finns ju hundratals, tusentals år tillbaks ! Därför är ju nyckeln till dom  otaliga generationer bakåt  ! Därför är frågan Vem tror du att du är berättigad o ställa ! Och synnerligen fantasieggande ! Innan den tiden allt bokfördes t.ex. Vad finns gömt där i ditt dna, gener ? 
  Hur många gener ! Har en människa ? Uppgifter finns från 27 000 till  upp mot 200 000 ! Forskarna är inte eniga !
 2 % av dom tros vara från apor ! Neanderthalares gener kan Europeer o Asiater ha I/5-del av !
                      O då kan man kanske förstå att det inte är oviktigt med gener innan bokföringen av namn, orter  födelseår o eventuellt yrken ! Att dom ochså har betydelse för oss som personer, människor ! Ända från dess vandringen från Afrika inleddes  ! Men hur var mina förfäder som personer ? Det går ju inte att få reda på längre tillbaks ! Bara  dom nära in på ! Och med utseende som  som finns i minnet eller på foton ! Och hörsägen !
                     På många vis  jag valde jag fel yrke ! Men man utvecklas och får vara nöjd ändå , ha fantasi o tycka det mesta är spännande av det som ochså varit ! O ta rötterna med sig in i nuet ! Utan dom hade jag inte existerat !

Det var en märklig match !

Den mellan Leicester o Manchester United ! 0-2, 1-3, 5-3 ! Anfall är bästa försvar gäller nog inte om man har ett dåligt försvar ! Inköp av världsspelare i anfallet verka inte heller hjälpa om man har ett dåligt  försvar ! Från höga hopp till djupdykning !  Men hur mycket förståsigpåare man är så är inte en match färdigspelad för än slutsignalen gått ! Engelska ligan är kul att se på beroende på att sånt här kan inträffa ! Stundtals !
        Jag vet inte riktigt men dom enda lag som inte förlorat är ju Chelsea och Arsenal ? Det stämmer , har tittat efter !
       Är ochså fans av Barcelona ! Har inte övergett dom heller ! Och nu leder dom Spanska ligan ! Att Real Madrid vunnit nån match med 8-2 , har ingen betydelse ! Och är det alltid säkert att en massa nyförvärv frälser ett lag ? Men det hör till spelets regler i dagens värld ! Vad det än är så går det inte att drömma om gamla tider som vi har facit på ! Inte ens som politiker  eller annan människa !

Ja, det glömde jag ju !

Ang. vädret ! När jag stod framför fönstret i går vid middagstid så bixtrade det plötslgt o dånade ! Höll väl på nån halvtmme !  ? Varmt o kallt möttes väl i omslaget ! Första blixten gick mellan 2 moln ! O sladdar åkte ur ! Togs inga risker ! Åska i september ? Har säkert hänt för ! Själv har jag sett ett moln med hagel vintertid i Skåne avge blixt o dunder ! Och har varit på 70-talet ! När det boddes i hus ! Finns i minnet ännu ! 

Världens mest diskuterade ämne !

Är ju vädret ! I Sverige är det väl bara dikussionen om Sverigedemokraterna som är lika stor ! O vems fel det är att   dom finns ! Att ständigt ha dom i fokus tjänar väl massmedia mest på ! I sålda exemplar t.ex ! O Sverigedemokraterna i ökande röster !
                Men nu var det vädret ! I Askersund har vi  8 C blåsigt o regningt , Punta Arenas södra Chile 4 C ! Och i närliggande Antarktis har Mc Murdo stn -19 C och Vostok stn 2000 m över havet -46 C Sen har vi Arktis, Prudhoe Bay 0,C, Grise Fiord -6 C, Thule -5 C o Verkhoyansk 5 C ! 
           Jaa, temperaturerna sjunker ju i Arktis ! Är ju inget konstigt ! Extremt ? Nää, det är nog bara när värmen diskuteras som det är populärt att understryka extremt ! I domedagspredikarnas anda !
         Det här med det positiva med ozonhålet ! Är nog inte lika populärt o diskutera om ! Det positiva i media verkar för det mesta lysa med sin frånvaro ! 
                 Det var veckans rapport från de kalla platserna , oavsett dom går mot + eller - !

Två skrällar o tre favoriter !

O det resulterad i 0 utdelning på femmorna på V-75 i går !  Det är ofta det inte är nån utdelning på femmorna, tycker jag ! Men allright det är kul att se på loppen ! Nästa lördag går V-75  på Solvalla, finaler !
          O Arsenal har fortfarande inte förlorat nån match i ligan ! Slog Aston Villa borta med 3-0 ! Närmar sig toppen !
        Örebro hockey förlora igen ! Mot Linköping med 3-0 ! Dåliga på att få igång målskyttet ! Kan inte se Shl , elitserien på tv ! Men däremot hockeyallsvenskan ! Där  t.ex. Rögle o Aik inlett dåligt !
     Men Örebrp Sk vann igen, klättrar i tabellen ! Slog Falkenberg borta med 3-1 ! Och allsvenskan kan jag inte heller se på tv ! Har inte råd att ha allt !
         Vädret ja ! Som jag tycker är intressant att titta på, jorden runt !  Det här med brittsommar ! Nu skall det bli kyligare o regn ! Men brittsommar har upplevts någon gång i oktober ! Och snöstorm i november  ! Från min del ! Och nu pratar jag inte om Norra Sverige ! Man skall nog akta sig för att använda ordet extremt i nuet för att ta politiska poäng på framtidens väder ! Och fortfarande har jag inte hört något jubel från vissa kretsar ang. ozonlagret på väg att repareras ! Vilket sparar människoliv på jorden !  Varför får ni själva räkna ut !
                  Regnet hänger i luften ! Kanske hinner jag gå ut innan ?

Jaa, och då var det lördag igen !

Oavsett vad som hänt i Världen eller på hemmaplan kan inget hindra  detta ! Livet går upp o ner ! Tragiska händelser ingår i Mänsklighetens historia ! O nuet ! Drabbar många ! Förutsett eller oförutsett ! Och att känna för dom som råkat ut för tragik ! Det gör man ju , utan att kunna göra något åt det ! Eller vara på  plats !
              V-75 går idag på Solänget, Själevad , 6 km från Ö-vik ! Kan väl vara roligt att veta ! O ta itu med tipset blir det nu, snart ! Skall man ha favoritspikar eller chansa ! Eller göra 2 system ! En stolle ?
         Jaa, idag spelar ett av mina favoritlag i Världen Arsenal borta mot Aston Villa ! Ingen lätt match ! Arsenal har inte förlorat än i ligan men spelat oavgjort i flera ! Och det syns ju på poängskörden !
          Det pånyttfödda Örebro sk spelar borta mot Falkenberg ! Brukar ha  svårt mot dom ! 
   Och i SHL spelar Örebro hockey borta mot Linköping ! Spelar väl inte dåligt hittills men har svårt med  målskyttet  !
                 Och för övrigt tror jag inte Putin tänker erövra varken Gotland, Warszava eller Kiev ! Men han är naturligtvis pressad av Natos framryckande ! Som vanligt gäller det att vända på myntet i denna fråga både i nuet o bakåt i tiden ! Utan att göra allt till svart eller vitt ! O utan göra den ene till ängel o den andre till djävul ! Sånt sysslar ju massmedia med ! Säljer bäst ! 
                 
                    
         

Visst blev det en runda idag ochså !

 Mot väderkvarnsbacken ! Inte ett moln som synes som synes ! Lite ont i vaden ! Men vad då då ! Hanteras efter omständigheter ! Visst det är riksväg 50 mot Örebro ! Och efter bron går man ner mot grusvägen till vänster ! Och Kvarnbacken når man utan att gå på 50-vägen !
 Och uppe vid Väderkvarnsbacken finns denna skylt över alldeles naturreservatet som ligger där !
Och sen när det gicks mot hemmet togs följande bra foto ! Jaa, nu använder jag bara mobilen när jag fotar ! Kameran får vara reserv ! Nu skall jag titta på morgondagens V-75 o lyssna på Glykeria ! Den senast upptäckta Grekiska sångerskan !  Kul med många intressen ! Och med vaden är det status quo ! 

Varför inte det ?

Framtidtro ! För mig är det inget problem ! Bara att gå ut en runda om nån timme är väl roligt att tänka på ! Även om den kanske blir kortare o långsammare ! Hitta nytt motiv o fota ! Träffa nån kändis eller inte kändis längs vägen ! Lyssna på Världsmusik i eftermiddag o mysa ! Njuta i nuet med framtidstro ! O skriva vad jag tycker, känner o konstaterar ! Och förstå mänsklighetens historia utan att göra den bättre eller sämre ! O koncentrera mig på det som är positivt ! Det är mitt val med kunskap om både det positiva o negativa ! Har ni hört att ozonlagret är på väg att repareras ! Tänk på det några minuter !
                Och igår träffades gänget som trivs med varann ! För att dricka kaffe ! Hos Torsten o Vivi-Anne ! 4 st. På en balkong ! I strålande väder ! Bara en sån sak ! 
              Det är ganska märkligt ! 3 oppositionspartier vann valet ! Att sen inte S-ledaren vill ha VP med i en regering skall väl inte Alliansen lida för !

Det kan man ju fundera på !

Om alla 3 oppositionspartierna, S, MP o VP bildat regering ? Hade det pratats om blockpolitik då av S-ledaren ? Den diskussionen blev ju av t.ex. när han ratade VP !
Följande siffror kan jag ju visa för dom som säger att ett visst parti gjort katastrofval ! Valet 1994 hade S 45,25 av väljarnas röster och M 22,35 ! Vilka har tappat mest röster under årens lopp tills nu ?

Där ser man !

Enligt institutet Real Clear Politics så har nu President Obama känning av att Amerikanska folkets gunst minskar ! Har 2 månader innan mellanårsvalet till kongressen liknande  opinionssiffror i linje med dom George Bush hade år 2006 !
          Det går  att räkna ut varför !  De olika engagemangen utomlands ! Som både kostar pengar o vapen o civila även om raketer o bomber riktas mot extrema grupper ! Amerikanska folket, vis av skadan, funderar nog på detta oavsett angelägenhet ! Ukraina, Irak o Syrien, Afghanistan t.ex. Är områden i Världen som berörs ! Och det blev  inte som människor trodde när han valdes ! Vad det det här som folk ville ha efter Bush-tiden ? Jaa, det går nog inte att utropa nån frälsare i Världen ! Oavsett ! Kommer ihåg tongångarna när presidenten blev vald ! Mycket  okades på hans axlar !

Vilket bra uttalande av Annie Lööf igår !

Jaa, jag beundrar denna kvinna ! Och igår hade hon ett uttalande i Svt som var rakt o ärligt ! Och med tankar som jag ochså har ! Om det nu blir en regering bestående av S o Mp och dom lägger fram ett förslag som går igenom om SD röstar ja till det ! Drar dom tillbaks det då ? Sd har ju varit i riksdagen dom senaste 4 ! Och gått emot regeringen då ! O vad har då inträffat ? Tror ni att S-oppositionen rösta med den dåvarande regeringen Reinfeldt !
          Jaa, håller på Alliansen ! Och efter att hört Annie Lööfs uttalande i går, innan och under valrörelsen så blir hon min nya taleskvinna inom Alliansen ! Hon uttalar sig precis som jag tycker/tyckt o tänker o säger om de rödgröna !
                  Efter gårdagens cykeltur och gående uppför backar så vaknade jag idag i fin form och kämpaanda ! Motion allá vanligt blir det med handlande på vägen hem ! Dimma är det nu , 6 C ! Och hösten närmar sig, kan väl inte ens MP säga emot ! Och Mp hur har vi det nu med ozonhålet o isarna i Antarktis ? Var nu lite positiva ! Det här har vi ju facit på !

Har genomfört den färd jag föresatte mig ! Till Åmmelången !

 Står på en bro som går över Åmmelången !  Vägvisare ganska  , ganska nära Åmmeberg !  Till Katolska Kyrkogården. Och på högra sidan ligger  kyrkogården ja,  1,5 km bort nått ! Det är ju historia knuten till detta o invandring beroende på att järnvägen byggdes av folk utifrån ! Järnvägen kom att gå mellan Åmmeberg o Zinkgruvan ! För just transpoterande av zinkmalm , kanske annat ochså ! Går o läsa på nätet ! Både om Zinkgruvan o järnvägen !
 Och på den här vägen cyklades det mot platsen för kyrkogården ! Hade ochså fint väder som synes !
  Här är man framme vid denna  katolska kyrkogård ! Som besökt åtskilliga ggr. innan ! Men har aldrig träffat någon här ! Men Zinkgruvan sköter om kyrkogården ! Såg hyfsat ut !  Bland  dom som byggde järnvägen och kanske ochså jobbade i Zinkgruvan så fanns det Katoliker och vem som bestämde att dom skulle vila här ?. Det skulle kanske skiljas ut från den vanliga kyrkogården ? På mellersta kyrkogården i Malmö där min mormor vilar ligger de katolska gravarna insprängda för sig, liksom judiska o romska ! 
    Förutom att här är väldigt frifullt o vara så kommer många tankar i huvet ang. historia o rötter ! Och det är spännande o fantasin får sitt ! Min mormors föräldrar kom ju till Sverige några år innan hon föddes ! Och min mormors far o farfar var utbildade inom sockerindustrin o ledde sockerbruk ! Min mormors far i Arlöv ! Det är ochså företagshistoria. Och när mormor far jobbade så var inte Arlövs sockerbruk statligt, har jag för mig !
 Här blir det ju lite associationer ! Min mormors mor hette Schmidt som flicka ! Namnet Schmidt är ju ett väldigt vanligt namn i Tyskland ! Och kan tänka mig att både protestanter, katoliker har detta namn ! Båda grenarna finns ju i Tyskland ! Katoliker mest i södra , väl !?  Men har ochså läst att judar tagit sig , haft detta efternamn ! Kanske för att försvinna i mängden ! Jaa, det Jiddisha språket har ju många tyska ord !
           Bejakande av sina rötter, jaa, ! Så klart ! Även de andra 75 % :en
 Och lite nedan för kyrkogården, vid vattnet är detta foto taget ! Västerut ! Tror Åmmelången går i nord-sydlig riktning ? Har inte tittat på nån karta !  Vilka vyer ! som sagt
 
 Det här fotot är taget längst till söder ! Mot norr ! Nu är nån kvarndamm inblandad här ochså mot slutet av sjön ! Det här fotot är inte taget så långt ifrån det välkända Hotell Motagne ! Och det hotellet har liksom Zinkgruvan en Belgisk historia ! Bolaget som bildades på 1850-talet hette  Vieille Montagne och ägdes fram till 1994 !
        Nu glömde jag att fotografera hotellet, men bild finns på nätet ! Men knallade in på hotellet och pratade med den nuvarande ägaren , en svensk ! Och vi pratatde länge om både det ena o det andra angående hotellet o gruvan ! Han var gift med en italienska som var katolik förståss ! Och han berättade att bolaget tvångsinlöstes både under första o andra världskriget ! Misstänksamhet mot utlänningar ? Han ville visa mig runt i detta  anrika  hotell ! Men det får bli en annan gång ! Och  plånboken hade jag glömt så nått att äta blev det inte !
 Och det här fotot är taget på hemvägen mot Askersund inte så långt från  infartsvägen mot Edö ! Och på vägen mot Edö ligger på en höjd en bit från  Vätterns vatten riktning Askersund, minnesmärket över Sveriges första kvinnliga aviatör/ flygare o fallskärmshopparen skånskan Elsa Andersson ! Som så tragiskt omkom i ett fallskärmshopp o dog ! Skärmen löste inte ut ! 
                  Och detta kommer att bli min nästa utflykt med redovisning ! När vädret är bra och jag känner för det !

Då skall jag ge mig ut på ett litet äventyr !

 Inte så långt bort ! Och målet är sjön Åmmelången och den Katolska gravplatsen där ! Närmaste stället där jag kan bejaka mina Katolska rötter och meditera på en då vacker plats ! Några mil framåt o tillbaks blir det väl !
      Och där kommer mina tankar ochså att gå till  en person o en familj i släkten ! Denna familj med 3 barn miste igår sin far ! I ålder med min mellersta son ungefär ! Detta fick jag reda på via telefonsamtal i går ! Efter det utfärden bestämts ! Tragiskt oavsett väntat eller inte  !
                           Livet är ju grymt ! Men ...hur skall vi undvika allt tragiskt ! Eftersom både glädje o sorg tillhör livet ! Och sorgen kan ju vara väntad o oväntad  ! Vare sig vi vill eller inte ! Och livet måste gå vidare oavsett för de efterlevande skull !
              Om det fås som jag vill så kommer foton med rapport från utflykten !

Dimman lättade, boulen blev underhållande !

     Jaa, det här fotot är taget från boulebanans närhet  ! Kan man annat än njuta o känna livsglädjen som man har i sina rötter bl.a. ! Har väl nån jag brås på förr i tiden ! O inte är det sämre att ha den i nuet eller för nästa dag framåt i tiden ! Och just nu när jag skriver lyssnar jag på den Grekiska sångerskan Glykeria från Cypern o även omtyckt i bl.a. Mellersta östern ! Musiken på de grekiska öarna  skiljer sig åt ! Men det är för komplicerat för mig att lära skilnaderna ! Huvudsaken är  att man tycker om den o är insatt i dess gamla rötter ! Som ger det här vackra glidandet mellan moll o dur ibland ! Vacker musik i moll ! Oj, den ger mig fina känslor !
 Jaa, visst det här är taget med min mobil ! Boulen ja ! Matcherna slutade 1-1 mellan herrarna o damerna ! Alla blev nöjda o roligt har vi när vi ger våra kommentarer ang. vårt spel ! Mycket kul !
 Lite disigt var det när man anlände till boulebanan ! Men dimman lättatde ! 
      Det är roligt att planera saker o ting ! Även korta resor, i ens närhet ! I morgon förmiddag skall jag cykla till Åmmeberg o sjön Åmmelången och den Katolska begravningsplatsen ! Viker av över bro för att komma dit ! Och platsen är väldigt vackert belägen med härlig utsikt mot andra sidan sjön ! Där jag kommer ifrån !
             Jaa, det här är den närmaste platsen där jag kan bejaka mina Katolska rötter ! Se Bl.a. Belgiska, o Tyska namn på gravstenarna ! Och platsen lämpar sig för mediditation o vackra tankar ! Tyska o Belgiska namn ? Jaa, folk därifrån hjäpte på 1800-talet till att bygga järnvägen mot Zinkgruvan ! Går att googla om det ! Ett namn som finns på en gravsten är Schmidt, vanligt namn i Tyskland ! Och det hette min mormors mor som flicka ! Och begravningsplatsen sköts av Zinkgruvan ! Skall kolla upp dess skötsel ! Har varit si och så nån gång ! Men när jag var där förra året var den bra skött ! Och det fina vädret , kanske det blir lite molnigare ! Men  " siarna " har haft fel förr !

Det här tycker jag är intressant !

                 Detta är ett foto från Punta Arenas i södra Chile ! Från Wikipedia .
 
Det pratas ju så mycket om extremvärme o kodioxidhotet ! Man dissar kärnkraft o kolkraft ökar ! Vad man i dom kretsarna inte pratar om är att ozonlagret är på väg att repareras ! Och att isarna i Antarktis aldrig har varit så omfattande i modern tid som i juni i år ! Det har gått så mycket presige i klimatfrågan att det knappt inte nämns !
     Antarktis ja ! Punta Arenas ligger i sydligaste Chile ! Och då relativt nära kontinenten Antarktis ! Där har orten idag 3 C ! På Antarktis har Vostok Stn. 2000 m över havet -58 C, Mc Murdo stn på marknivå o sydligare -24 C !
      Askersund har idag på morgonen 7,5 C o dimmigt ! Varit kyligt i natt alltså ! Värdet ingår då i dygnets medeltemp i skuggan ! Och nu tar vi Arktis ! Prudhoe Bay på Alaska  har 3 C , Grise Fiord i norra Kanada har -6 C, Thule på Grönland -1 C och i Sibirien har Verkhoyansk 7 C ! Och det här värdet kommer att ändra sig var så säkra ! Varför ? Det får ni själva räkna ut !
          Visst har dessa orter platser områden o kontinenten Antarktis betydelse för klimatet när man pratar om det mycket viktiga begreppet kyla ! Utjämning ! Och vill påminna om att temperaturerna kommer att sjunka i Arktis o stiga på Antarktis ! Men inte  mycket på dess höjder på denna stora kontinent ! Jaa, Antarktis räknas som kontinent !
                   Förträngs det mer av värmehöjningens eländesutropare ? Jaa, att värmeökningen på jorden stannat upp de sista 15 åren ! Vilket FN:s klimatpanel bl.a inte kunde förklara ! Och vill påminna om att för 2-3 år sen användes ordet monsterkyla som var på väg mot Sverige det året ! Gällde mars eller april  har jag för mig !
                       Och idag är det tid för Boulespel igen ! Och nu duger " slita sönder o eländesalliansen "  när den skall rädda S-ledaren !

Vilka fina foton med mobilen vågrätt !

 Jaa, jag kommer att noga se om den nya regeringen håller alla sina löften ! Och älter man t.ex. elände o går sönder tillräckligt ofta så går folk på det ! Psykoligiskt knep !
 Det är knappt så man behöver sin vanliga kamera längre ! Vilka foton från dagens motionsrunda ! Kyligt på nätterna, soligt på dagarna ! Och kyliga nätter räknas in i medeltemperaturen ! Så det där med extremt varmt lägger vi undan !
 Det gick bra ochså på dagens runda ! Trotts nattvaket ang. valet ! Vaknade dock 8 ! Så det blev rätt bra sömn !  Och om jag är deprimerad efter valet ! Nähä, vi lever ju i en demokrati ! Så nån statskupp behövde vi inte uppleva ! Jaa, SD ! Det är lite psykologi där ochså ! Ju mer man älter om dom desto mer röster får dom, verkar det som ! O hitta t.ex. då att deras ledare spelat på nätet ! Då blir han mobboffer ! Massmedia säljer väl på honom men nått psykologiskt tänkande verkar dom inte ha !
  Och på den här bergsknallen nära Hembygdsgården står det en träbänk ! Som man kan sitta ock filosofera på ! Jadå, det är Vättern som skymtar ! Och rasism det gäller ochså minoriter i Världen ! Inte bara invandrare ! Jag vurmar mycket för Romer, Judar , Syrianer m.fl. folkgrupper ! Dom har varit förföljda i århundraden ! Och idag var jag en riktig förrädare ! Gav ett leende o en 5-krona till en Romsk kvinna !

Det skall man nog akta sig för ?

Att i en valrörelse o i ett land som ändå tillhör dom bättre att påstå¨att det faller sönder ! Och vem vill ha ett missnöjesparti som är 3 störst ! Vi lever i en demokrati, folk får rösta på vad dom vill ! Och att kalla 13 % av väljarkåren ,  dra alla över en kam o kalla dom för rasister ? En del av dom tycker kanske att integrationen är misslyckad och att man skall påverka länder i övriga Europa att öppna sina portat mer ?
               Rasism ja,  detta eländiga tilltag kan drabba människor på olika sätt ! Och avarterna av den , som religiösa minoritetsgrupper som hatar allt av vad västerlandet gör t.ex.  Är ochså en slags rasism mot olika länder t.ex. Mot minoritetsfolk ! Tro inte att bara rasismen finns i ett parti ! Och rasist /extremist kan man säket vara både på höger-o vänsterkanten ! Jag är ingen rasist, vurmar bl.a. för olika minoriteter i världen som förföljts ! Syrianer , indianer, judar, romer mm. Som sagt rasister finns det i alla läger ! Men vem skulle erkänna detta i en vetenskaplig undersökning !
            Som liberal fick jag ju inte som jag ville ! Men vilken upphämtning av alliansen gjorde den sista månaden ! Jaa, inget parti gick väl framåt förutom SD. Fi fick glädjesiffror till att börja med men inga 4 % när rösterna räknats !
             MP som tampades med SD om att bli 3 största parti kom långt efter dom ! Liksom de andra småpartierna ! C och KD , som hela tiden av massmedia poängterats att de ligger under 4 % ! Gick över den gränsen ! O finns kvar, hela Alliansen finns kvar men M byter partiledare ! Att vara statsminister i 8 år och i 6 år i en värld med stor ekonomisk kris ! Skulle ochså avgått ! Och i Europa har många regeringar fallit p.g.a. denna kris , till höger o vänster ! Och Norge har t.ex. förra året bytt till en borgerlig regering !
            Nu har vi en annan verklighet i Sverige ! Delar av Europas verklighet har kanske kommit ifatt oss ?
  Undertecknad fyller 80 år när valet 2018 inträffar ! Förvånar mig inte om det då blir regeringsbyte igen ! Sånt är livet ! Men inga kulor viner över mitt huvud och mina motioner och andra intressen fortsätter som vanligt ! Jag lever idag ochså och 4 intressanta år kommer i Sverige ! Kommer utropade löften att hålla med lovade skattehöjningar och annat ! Såg att kronan föll igår ! Hoppas det bara var tillfälligt för rikets skull !
           Och det här med temperaturerna på de kalla delarna av världen tar vi i morgon ! Dom i Antarktis o Arktis ! 

O visst rörde jag på mig !

             Först cyklade jag en lång runda ! Ställde Cykeln vid skylten nära Kvarnbackens naturreservat och gick stigen mot Gårdsjön ! Och tog detta foto ! Och gick med raska steg tillbaks ! Cykla mot hemmet och gick med cykeln på kyrkogården och mediterarde ett tag ! Har mediterat på många olika kyrkogårdar ! Och har inte blivit deprimerad av det ! Fötterna på jorden o armarna mot himlen ! En av mina favoritslogans ! Kan lägga till, vare sig jag bor i Korpilombolo eller Katmando ! Här gäller det att hålla grytan kokande ! Sen blev det till att cykla förbi affären o köpa något gott till kvällens valvaka !
            Blev en väldigt bra motionsrunda ! Testade ganska hårt tempo ! Och kroppen verka välkomna detta o vaden höll ! O höften, knappt nån känning ! Ibland får man spänna bågen ! Håller inte igen på vandringen längs livslijen Från rötter till barnbarn ! Det är jag ett levande exempel på ! Det kan ingen förneka ! Och fotobevis finns på allt ! Visst skall det bli spännande ikväll ! Men massmedias vurm för oppositionen kan t.o.m. avgöra valet !
                 Vinner oppositionen tror jag nog att det blir ny regering igen om 4 år ! 

Det kommer jag att göra !

Om oppositionen vinner valet så skall det bli mycket intressant , även spännande att se om dom lever som dom lär ! O om vi får det eldorado som lovas ! Det kommer att kollas upp noga i 4 år ! Ochså nått att se fram emot i så fall, liksom mycket annat som inte har med politik o göra. Ozonlagret ja, MP !  När kommer ni att nämna detta positiva ?
        Nu gäller det V-75 ! För mig blev det inget men svågern gav oss andra 4 i hans tips ,en månads frirundor  via 6 rätt ! Var väl inte så dumt ! Imorgon är det ju x-tra V-75 på Solvalla var det väl ! Får bli en hundrings insats !
       I pauser i går under hästloppen sågs på matchen mellan Arsenal o Manchester City ! Vilken toppmatch det var ! 2-2 ! Och bästa matchen hiitills sa repotrarna när jag såg deras sammanfattning efter matchernas slut. Liverpool förlora mot Aston Villa men Chelsea går som tåget ! Jaa, Arsenal, Chelsea, Liverpool o Manchester city har nu ochså liksom Malmö, med början på tisdag Champions Leauge att tänka på ! Måste ju ha  stora trupper för att fixa det hela ! 
           Och vad har man lärt sig av valrörelsen ! Att gnälla över allt o svatmåla kan ge många röster ! Bl.a. dom som är dåligt pålästa ! Både om nuet o det som varit ! Och att massmedia numera är en faktor som via negativism o enskilda exempel kan avgöra ett val ! Trots att det mesta i majoritet funkar efter svåra omständigheter ! Nu får vi se om det redovisas tillkortakommanden i massmedia om det blir ny regering ? Med svarta rubriker !
             Nu skall det ut o röras  på sig sen blir det valvaka , särskillt i kväll !

Har röstat sen över en vecka sen !

Det är ju bra o veta vilket ben man  står på ! O ju mer dom älter om SD desto mer röster får dom !   Vilket kommer att krångla till det för det politiska livet i Sverige ! Vare sig dom får 8 eller 10 % av rösterna ! Vi har ju en demokrati och SD är ju inte förbjudet ! Men det är inte förbjudet att bemöta dom ! Sen oavsett regering, vad gör en regering om dom inte stöder eller stöder deras förslag ! Om dom inte  har med invandring o göra !
            För min del får man ju gratulera  om  "rödslipsarna ,  bröderna Marx " vinner valet ! Men jag kommer inte att gratulera svenska folket i så fall ! Desperationen verkar stor ! Läste igår att när det skulle räknas ut vem som vann duellen i  tv-4 av S-eller M-ledaren ! Då saboterades denna uträkning av en S-sympatisör ! Men enligt senare uppgift vann statsminstern den. Skall inte sådana här tilltag beivras !? 
             Nått eldorado i  Sverige med det tillstånd i Världen som det är , ekonomiskt bla. o krig mot I slamistiska staten t.ex., vad än oppositionen än lovat, lär det inte bli ! Hade varit bättre o ha en regering som består av 4 samspelta partier ! Hur mycket t.ex olika skatter skall höjas, vilka % satser,  har ingen  nån aning om när det gäller oppositionen ! Och Sverige tillhör ju toppen av länderna som betalar mest skatt, särskilt då progressiv ! Skall landet nu få ännu högre i en lågkonjunktur ? Det kan ju dom tänka på som går o röstar idag !

Jaa, det tycker jag !

Att svartmåla sitt egna fädernesland för o ta populistiska politiska poäng när det är en lågkonjunktur , nästan utan dess like i världen är omänskligt o ruttet ! De röda slipsarna får ett stort bu av undertecknad ! Svagaste regeringsalternativ någonsin !

Röda slipsar i nickande o samförstånd ?

  Valdebatten : Man blir ju lite betänksam över vad som komma skall ? Om man är påläst om en sån sak om  vad  som händer i Världen, både med ekonomin o annat ! Hur kan man då lova guld o gröna skogar o göra sitt land uslare än någonsin på nästan alla plan ? Utan att nämna det positiva som finns ! Liksom stoppa huvudet i sanden likt strutsar !  Som de rörgröna gör ! Och förtränga " egna gamla synder " ? Skall ligga i spetsen i världen på exporten, ha lägst arbetslöshet i Europa om några år mm, mm, o allt skall fxas med ökade skatter ! Jaa, det här med att ha fötterna på jorden ! Tittade nu på den senaste valbarometern, som kom idag ! Fridolineffekt ? MP tappar 2 % och SD får nästan 2 % mer än MP, Fi får 3 ! Vad betyder detta om oavsett vem som får regeringsmakten ? Polsk riksdag i Sverige ? Och Annie Lööf , vilken kvinna ! Vad bra hon har varit i debatterna ! Och vilken revansch hon har tagit efter allt mobbande sen hon blev partiordförande ! Succe ! Grattis ! Om de rödgröna vinner får man ju gratulera S-ledaren men inte Sverige !  Dom har mycket press på sig" rödslipsarna " o leva upp till alla löften ! Regeringen kan ju ta semester från makten i 4 år men dom liksom jag kommer nog att se " en röra " värre en någonsin ! Tyvärr ! Om man skall "få allt uselt i Sverige att ligga i framkant i Världen "! 
         Kom o tänka på en sak ! Varför hade inte Fridolin grön slips på sig ? Nu blev det ju bara en röd röra ! Oj,oj, oj !
 
V-75 : Har nu skrivit mina småsystem ! Tävlingarna går på Färjestad som har kort upplopp ! Spetsvinster ? Vinna pengar ? Visst vill man det men det är spännande att ochså se loppen ! Sportsligt sett ! Vi får se hur det går !
 
Engelsk fotboll : Idag möter Arsenal Manchester City hemma ! Matchen  börjar 13:40 så här gäller det att glimtvis titta till ! V-75 sändningarna börjar kl 14 ! Och nästa vecka börjar gruppspelet i Champions League ! Det kan jag ju ochså se på TV ! Alltid är det nått roligt ! Detta att vara intresserad av allt möjligt ! Bra för hjärncellerna !

Det funderar man ju på !

Hur mycket civilbefolkningen får lida när Isis, Islamistiska Staten skall utrotas ! Bl.a. i Irak o Syrien ! Där redan går andra fronter, strider ! Det här tänker man på bl.a. som Röda Kors medlem ! Kulorna tar ju ingen hänsyn till varifrån dom kommer ! Ändamålet helgar medlen ?  Visst det är inte bara Isis man vill dra dit pepparn växer ! Finns ju fler fanatiska grupperingar i Världen !
      Oavsett syftet så var ju bombningarna av Dresden under andra Världskriget fruktansvärda ! Eldstorm med kvinnor, barn, gamla, unga i centrum ! Visst vi kan hitta liknande exempel på båda sidor ! Men bomningarna över Dresden var så fruktansvärda så Churchill ångrade styrkan av dom !
                  Det här med hjältar ! Oavsett man är överlägsen, anfallen eller försvarare ! Det hela är egentligen absurt ! Och vad tittar vi på på TV ! I spänning ! Krigsfilmer , mord , föröddelse av olika slag ! Det är bara att konstatera ! Människan är på gott och ont även om medlen helgas !
                    Ja visst det var väl bra att Sadam Hussein försvann i  Irak ! Men har civilbefolkningen där det bättre nu ? Och i Syrien, har civilbefolkningen det bättre än innan revolutionen o Isis uppenbarande ! Och jag tror inte presidenten i Syrien har kallat på Isis ! Han är varken sunni-eller Shiamuslim ! Isis vill ochså ha bort honom ! Och kanske ta makten överhuvudtaget ! Är det inte deras syfte med detta agerande som plötsligt tog Världen på sängen !
      Och Världspolisen på gott och ont Usa skall nu träda in på scenen igen ! Under ledning av sin president Obama, i allians med andra ! Måtte inte det bli ett utdraget krig med ännu mera civila offer ! Och även dom som skjuter raketer mot andra länder bidrar ju till förrödelse bland sin egen befolkning !
                
           

Det är många " nya ord " man får lära sig i den politiska debatten !

Typ, käbbel, bluff , dumheter mm ! När man drar till med sånt ordval ! Kan man då bli statsminister ? Och hur behandlar man folk i andra sammanhang när man blir pressad ?
         Följde noga gårdagens debatt ! Där 4 deltagare hållit ihop länge, ingen regeringskris sen 2006 ! Sen var det 4 partier som inte bildade nån plattform precis , av olika skäl ! Har inte läst några rescensioner av proffsen ! Detta är egna iaktagelser ! 
       Jag beundrar Annie Lööf ! Som kommit tillbaks efter utmobbning o elakheter och skadeglädje över att ligga under 4 % spärren ! Vilken insats hon gjorde ! Bra för regeringens skull ! Har faktiskt fått tweet favoritmarkerad av Annie Lööf i morse !
          Att svara ja eller nej i kärnkraftsfrågan för S-ledaren verkar ju inte vara möjligt ! Men  hur han uttalat sig innan som fackordförande går ju inte o komma ifrån ! Naturligtvis för att han skall samarbeta med Mp ! Då räknas inte utrednigar i frågan !
      Det här är min åsikt i det hela !  Har läst o läser på om saker o ting ! För att bedöma saker o ting RÄTTVIST ! 
 När det gäller det politiska så gäller detta ochså ! Vet vad som regeringen fick ta över i Sverige år 2006 ! Och vet ochså vilken stor Världkris regeringen fått handha sen 2008 !
          Att gnälla ner sitt egna fosterland, eländesförklara, går det hem i stugorna ! Jaa, antagligen hos en del unga o andra  som inte heller är pålästa ! Fick vi nån färdig plattform från 3 av opposisionspartierna, regeringskandidaterna ? Den ene förhandlar med den andre o den tredje ställer krav ! Nära innan valet !
           Hur höga skall skatterna bli t.ex.? Apropå skatter så la man märke  till följande ! Att s-ledaren inte svarade på denna  fråga ! Ang. sänkningen av skatterna för de mest förmögna på 1990-talet ! Även frågan om de många förtida , hundratusentals, förtida pensioneringarna under den förra regeringens period ! Då drog han till med siffran 11 000 ! Ja , folk blir väl förtida pensionerade nu ochså !  Eller det var bara naturligt när S-regeringen hade makten ?
          Kommer även noga att följa kvällens debatt i SVT ! Även programledarnas frågor o inställning ! Slogan brukar ju vara Fria och oberoende för detta publik Service företag ! Brukar skärskåda deras rubriker o inlägg på text-tv ! Vurmen för vilka är inte så svårt att genomskåda ! 
   Om nån inte tror att det här hade betydelse för år 2006 när det gäller både långtidssjuka eller långtidsarbetslösa som det ochså fanns ! Så är det ju upp till var och en ! Och då kan man ochså ställa frågan ? Hur hanterade man en del av det hela ? Hört talas om förtida pensioneringar ? 
         

Nu blir det som sagt inte så mycket mer valpropaganda !

Men det är väl inte bara politikerna som får säga vad dom tycker o vet ! Ja, vi får se ikväll på debatten o den i morgon  Jag har ju mina uttryck ! Hur skall det nu gå för partiet som går  upp o ner efter ozonhålets storlek ?
 Idag är det min gamla lilla kamera som står för fotona ! Vilken härlig motionsrunda ! Trots lite ont i vaden ! Vad gör det ! I det stora hela ! Och det gläder mig verkligen det här med det minskande ozonhålet ! Och fortsätter med att inte ta ut elände i förskott ! Styrkt av detta !  
 Vilka foton, vare sig det är nya motiv eller inte ! O dom har jag facit på ! Och eftersom jag är en handlingens man så handlades det på hemvägen ! Och i morgon blir det åter motion i vackert väder ! Barometern står rätt högt ! Och nu lyssnar jag den grekiske sångaren Yiannis Kotsiras ! Sjunger mycket vackert !

Jag kan inte räkna dem alla !

Väljarundersökningarna ! Än så går dom upp o än så går dom ner ! Än så har Fi 2,1 % o nästa dag 4,0 % ! Och om 3 platsen bland väljarna, mellan Mp o Sd  så kan nån komma över 10 % och nästa gång kan det vara 8,9 ! Och än räknas alliansen ut o än kan dom ha möjligheter ! Och den sista som visade större skillnad, beskrevs glatt i nån tidning med orden att alliansen fick en ishink vatten över sig ! O dom här massmedia, tidningarna, som  jag tycker har valt sida för länge sen är knutna eller har knutit an till vissa institut !
                   Men nu verkar det som dom inte kan räkna ut C eller KD längre ! Har ju varit stora rubriker när dessa partier legat under 4 % . Jaa, det är det här med att sälja  tidningsexemplar ! Och på nätet är dom översållade av reklam. Enligt min mening är massmedia sämre än någonsin ! Ibland kommer svarta rubriker ut innan dom är bekräftade ! Och orkar dom vända på myntet så blir det en liten notis inne i tidningen ! Privata vårdhem skrivs med stora bokstäver om det begås tillkortakommanden , mänskliga eller omänskliga, kommunala med små bokstäver ! 
                Sverige ligger enl. undersökningar bla.till de bättre när det gäller välfärd mm i Europa ! Ja du milde vad genomskådbar denna valrörelsen är ! Regeringen läggs det ut en spikmatta för ! Oppositionen färdas på en utlagd fin matta ! 
           Såg att det skall vara en partilledardebatt i TV 4 i kväll ! Den kommer att ses ! Och naturligtvis den i morgon på Svt ! Regeringen vet jag var jag har ! Dom har regerat tillsammans i 4 år utan regeringskris !  Kommer särskillt noga följa oppositionens 3 ledare ! Och utfrågarnas neutralitet ! Jag vet år vilket håll journalisterna lutar åt i Sverge ! Vi får se hur det är med utfrågarnas fria och oberoende utropande !
             Det är bra att vara påläst om vad som hände i Sverige mellan 1989 till 2006 ! Ex ! En S-ledare sänkte skatterna för de rikaste i Sverige med 20 miljarder ! Han var rädd för att dom skulle skriva sig utomlands ! För att rädda finanserna togs av ATP-pengarna ! Arbetslösheten friserades ! Det bockades för " finansvalparna i New York " .
 Följande siffror ang. arbetslösheten finnes Juli 2005 7,7 %, Juli 2006 7,0 %, Juli 2014 7,1 %  ! Och ungdomsarbetslösheten räknas inte på samma sätt som en del andra länder gör i Europa ! vilket gör att den ser högre ut än den förtjänar ! Unga väljare verkar väldigt dåligt pålästa när det gäller hur det varit !
                    Och blir någon av partiledarna aggresiv o inte svarar på direkta frågor utan glider undan ! Då är dom avslöjade direkt , vare sig dom bor på Östermalm eller inte ! Det här med att leva som man lär !
                 Har redan röstat ! Och nu kommer bara egna tankar ang. valdebatterna ! Det känns väldigt bra att vara påläst när dom ses  ! Men efter valet....det blir det det intressantaste ! Och enligt min mening är det S-ledaren som får det besvärligast ! Hur skall han sy ihop det ! Vilka skattehöjningar blir det ! Hur blir det med kärnkraften, hur blir det med försvaret och så vidare ! Klarar han pressen ? Om han skall bilda regering !
             Vet var jag står ! Har skrivit vad jag tycker ! Så nu inväntar vi debatterna o valresultatet !

Verkligen intressant att läsa !

För oss som inte tar ut elände i förskott med datoriserade matematiska mallar ! Eller utan ! Det är nämligen så att ozonlagret är på väg att repareras och kan återställas till den nivån som det var för drygt 30 år  sen ! Detta har WMO meddelat  idag !  Har själv undrat över de låga siffrorna ang. UV-stråningen som jag läser om ibland , lågt ,minimalt !
                   Och det här med isarna i Antarktis, som var mer utbredda än nånsin i juli ! Som sagt ta inte ut elände i förskott på det ni inte har facit på ! Ingen människa i Världen , inte ens vetenskapsmän kan veta vad som händer med klimatet ! Har skrivit det innan . Jorden, månen o solen  o mycket annat hittar på saker som ingen kan förutsäga ! Hur många matematiska datoriserade mallar dom än har ! 
                Och dubbla budskap ang, isarna i arktis kan man få ! Det har gått sån prestige i klimatfrågan ! Men ingen vet vad jorden kan hitta på ? Kanske kan självläka ? Har ju överlevt svåra katastrofer o sträng kyla o hög värme o meteoritnedslag ! Oavsett domedagspredikningar så var det här en glad nyhet i NUET !

Blev både bra väder o bra sång !

 
 Och det här fotot tog jag innan jag kom till lokalen  där vi har våra sångövningar ! Och även sopplunch serveras där ! Sången kom igång " när den tagit slut " ! Och vad kul det var att sjunga med kören igen ! Och vi skall  öva oss på att få Bellmansånger att sitta !  Uppträdande i mars ! Och rösten ! Inget fel håller igång genom att sjunga till musik på datan ! Och sånger som Havah Nagilah eller Tumbalalaika sjunger jag upp mig med ! Då får jag in en bra känsla ! Man har ju bara ett liv? ! Vill göra det bästa av det, efter sina omständigheter ! Oavsett !  Livsglädje efter omständigheterna , kan kanske ge en några år till ! Jaa, musik t.ex. betyder mycket för mig ! Även när jag sitter hemma o  lyssnar på den, sjunger den eller gnolar med ! Just nu lyssnar jag på den grekiska sångerskan Eleni Vitali ! Och då känner jag mig väldigt vital ! Tar några danssteg emellanåt !
 Inte har man nån dålig utsikt från balkongen ! Så grönt o fint allt är oavsett om det är " extremt för årstiden "
         Har ingen aning om vad det är på tv i kväll ! Men antagligen börjar väl hockeyallsvenskan snart, den kan jag se på tv ! Men inte elitserien ! Shl ! Och nu sätter väl Engelska ligan o allsvenskan igång igen efter Em-kvalet Och kan som sagt se Engelska ligan, Premier league på Tv men inte Allsvenskan !
      Vad har jag mer på gång ? Joo, nu blir det bl.a motion på torsadag, fredag, söndag ! Efter andra aktiviteter !
         Och på fredag kommer jag att se debatten i tv innan valet ! Har ju redan röstat men skall skärskåda de 3 oppositionspartierna ! Vad kommer dom att lova ! Vad kommer dom att komma överens om ? O S-ledaren lägger nått slags ansvar på Alliansen för att han skall kunna bilda regering ! Jaa, så fort han blir pressad så vill han ha en blocköverskridande lösning ! Hörde honom själv på tv ! 

Det går alldeles utmärkt !

Vadå ? Att ta ett fotbad mens jag skriver detta ! Livsglädje ? Varför inte ! Jag har ju facit på att jag har det ! Och idag hades det förmånen att få vaknas igen och det utan att kulorna visslar över huvudet och förmånen attt inte ha drabbats av extremväder med många dödsoffer på kontot ! Och i eftermiddag börjar sångövningarna för säsongen, bara en sån sak ! Staten Sverige är välskött och bra efter omständigheterna i Världen, stor omfattande lågkonjunktur ! Men svenska folket börjar jag undrar jag lite över !  Inget land är perfekt , tillkortakommanden förekommer ! Men att räkna upp det som inte i minoritet fungerar verkar vara populärare än att se det som i majoritet fungerar ! Särskilt innan ett val !
      Det här med minoriter som fördärvar för minoriteter ! Höger -o vänsterextremister fördärvar för en majoritet, minoriteter religiösa extremister fördärvar för en majoritet muslimer ! Vad är följden av detta ! Rasism mot majoritet ! Ryssar i gemen ? Är väl ochså utsatta för rasism ! Alla dras över en kam ! liksom dom rysktalande i Ukraina ! Jaa, Valloner har ochså utsatts för religiös rasism i Sverige ! O tvingats ha sin religiösa stunder på undanskymd plats !
                     Har ni hört talas om dom så kallade dessidentlagarna i Sverige som stiftades 1860 0 1873 ! Innan dess var det ett måste för utländska medborgare att tillhöra Svenska kyrkan för att få bli medborgare i Sverige,har jag för mig ! Kom bara o tänka på det !
           En minoritet brottslingar fördärvar ju för dom som sköter sig i Sverige ! Och är nånting uslare i Sverige än innan ett val ! Där det i minoritet som inte funkar ger stora svarta rubriker ! Trots att så mycket fungerar i majoritet ! Ibland skulle man nästan kunna tro att en majoritet av svenska folket går på knäna ! 
               Idag slår jag ett slag för STORA VITA RUBRIKER för det som fungerar i Sverige ! Ett Sverige som är en del av en global Värld !
             

Vad intressant att se när Michael Wiehe tog reda på..

...vem han var ! Vilka resor dom här kändisarna får göra ! Vare sig dom medverkar i svenska eller program från utlandet !  Han som spelar Poirot, David Suchets sökande efter Vem tror jag att jag är, kommer jag ihåg när han kom längre bak i tiden ! Man har ju sig själv som utgångspunkt ! I resan bakåt i tiden !
           Men som det påpekats innan ! Har namn o orter på Farmors, Farfars till mitten av 1600-talet ! Och min morfars till slutet av 1600-talet ! Och vad kan man då komma fram till !  Mest Jordbrukarrötter på Farmors sida o koffertister på Morfars sida ! Mycket sjöfarare ! Koffertister är ett namn som min mor nämnde för mig ! På Farfars sida värmlänningar men yrken ? längre bak i tiden !
             Jag har skrivit om detta ofta ! Min mormors släkt, ingen susning innan 1800-talet ! Dom enda yrken jag känner till är sockerbruksledare ! Min mormors far o farfar ! 
 Har ju 25 % rötter från min mormor ! Det är ju inte så lite precis, om man tänker på de utländska generna ! Jag tror jag hade fått en del svar på  frågan Vem tror du att du är om jag kommit längre bak i tiden ! Kanske när det gäller min musiksmak bl.a. ! ? Min mor var ju liksom en främmande fågel med sitt utseende  när jag tänker på de andra Ekblomarnas utseenden ! Dom jag sett ! Och har foton på ! Även när det gäller min mors morfars Nederländska släkt ! Så min mors utseende har då med hennes kvinnliga släkt att göra? ! Hennes mormors o hennes mors farmors !  Det är där jag skulle vara intresserad o släktforska ! Men...?
               Det här med min mormors farmor ! Det namnet hon hade som flicka finns inte många med i nuvarande Tyskland !  Har tittat i Tyska telefonkatalogen för en del år sen ! Kanske bara högst 1000 människor med namnet ! Av en befolkning på 70 miljoner ! 
               Och  i morgon skall jag titta på TV-play o se Eva Rydberg ta reda på vem hon är ! 
                      Jaa, jag behöver skriva av mig ang, det här med de många frågorna ang. min mormors mors och  farmors släkter ! Hennes fars släkt har funnits i Nederländerna sen 1500-talet har jag hört ! Och hennes farfar flyttade ju till Preussen !  
                                När jag tittar på de här programmen i tv så är mina 25 %  utländska gener precis lika intressanta o forska bäkåt i tiden på som kändisarnas ! Som kanske inte ens har 25 % från början ! Kan upptäckas långt bak i tiden ! Men gener är gener ! Dom finns bevarade oavsett , i ens person !
        Jag har behov att skriva om det här ibland !  O det tänker jag fortsätta med !

Det verkar bli mer spännande än man, dom trott !

Enligt tidnings uppgift nu på morgonen med vidhängande institut så är avståndet mellan blocken halverat på 3 dagar ! Folk börjar väl på o tänka efter ? O det förstår man ! När man ser så många okunniga uttalanden från oppositionens makthavare ! Vad vill oppositionen ! Vilka får ge med sig når krav ställes ! Hur skall dom prata ihop sig ? Val på söndag ! 4 partier är överens , regeringspartierna ! Hur har vi det med de 3 oppositionspartierna ? 5 dar kvar till valet ! Folk börjar väl på att undra ! Vad får vi om det blir maktskifte ?

Få se om vädret håller !?

Kl 10 skall vi ju spela boule ! Om vädret tillåter ! O skurgumman ! Annars så är jag fortfarande nöjd med en poäng mot Österrike , i Em-kvalet ! Men Sverige har inte hamnat i nån lätt grupp precis ! Om man ser till landets nuvarande styrka ! Ryssland, Österrike o Montenegro bl.a blir inte lätt !

Ja, det blev ju som jag tippa !

1-1 i Em-kvalet mot Österrike ! Godkänt , kämpainsats !

Nu drar det ihop sig !

Em-kvalmatchen mot Österrike i fotboll ! Vad spännande det skall bli ! Visst är sport en krydda i tillvaron ! Och för entusiasmen ! Så har det alltid varit för mig ! O valet ? Skiter jag i just nu ! Resultat ..1-1 ?
Nu bänkar vi oss ! Lycka till Hamren o laget !

Det går o fundera på !

 Det här med rasism ! I smyg o dold ! Själv skulle jag som liberal bli väldigt upprörd om man kalla mig för rasist ! Men det här med rasism är verkligen ingenting man bara skall förknippa Sverigedemokraterna med ! Varken nu eller förr i Världen ! Skulle tro att rasismens fula tryne kan visa sig där du minst tror ! I andra partier, bland andra personer ! Smygrasism ! Det är ju omöjligt att genomföra en sån undersökning genom att fråga folk ! Ingen skulle erkänna det utan kan då i lugn o ro överlåta frågan till SD ! Är nu alla som röstar med SD rasister ! Eller nazister ? Kanske en del av deras väljare tycker integrationen varit ganska misslyckad ! 
            Döljer man saker o ting o sticker fingret i luften då är det ju lätt att ha SD som slagpåse ! Debatten i Sverige går enl.en journalist ut på att göra  en del goda o andra onda  ! Oppositionen tar ju godhetens stämpel på sig t.ex. ! Och massmedia ! Det hela håller på att spåra ur ! På det svartvita brädet !
               Idag sakall vi återigen prata om Rasbiologiska institutet som bildades 1922 o upphörde 1958 ! Jag har en känsla av att rasism fanns ännu mer förr i tiden ! Fritar inte dom som är rasister nu ! Men avvikelser finns troligtvis i andra partier ochså !?
             Det här med rasbiologiska institutet ja ! Där mättes då rasernas förmåga genom att mäta långskallar o kortskallar ! Tänker på min mors o mormors anletsdrag t.ex. För följande människor mättes ! Romer/ resandefolket,  Judar,Samer o Valloner ! Skulle bevisas att dom var underlägsna den övriga befolkningen t.ex ! Antagligen ! Och vem förstod inte i sin ungdom att Negrer o Judar inte var nått att hålla i handen enl många som var äldre, vuxna ! Smygrasism ja ! 
          Rasism finns den inte ochså hos vänsterextremismen ! ?

Jaa, det här med vädret ja !

Tittar ju hellre på vädret i nuet och på det jag har facit på ! Än o tar ut elände i förskott , hundra år framåt !
         Så idag kommer rapporter från jordens kalla hörn ! I Askersund har vi 13 grader men här kan ochså vara ett kallt hörn. Det är bara att titta på bilder o temperaturer från 3 vintrar i sträck , för några få år sen 2 nått ! 
          Jaa, har har vi ett foto från den 22/12 2012 ! Och någon av dom här vintrarna höll på länge !
             Men idag hade Prudhoe Bay -8 C, Grise Fiord - 3 C Thule  -1 C och Verkhoyansk + 10 C ! Och det här gäller Arktis från Alaska till Sibirien !
       Antarktis ! Det högt belägna Vostok Stn -58 C, 3000 m över havet ! Medeltemperatur under året- 57 C ! Så där har vi ständigt en kall luftmassa liggande ! Men det markbundna Mc Murdo stn. hade  -21 C ! Men där kommer temperaturen att stiga av förklarliga skäl  !
            Visst, tycker om värme ! Men i allt extrem ältandet om detta känns det skönt att älta om kalla områden som t.ex med hjälp av solen slåss mot värmeökningen som faktiskt avstannat de sista 15 åren ! Och när startade rapporterna i Världen på det man har facit på ? Förutom borrandet i isarna ! Och t.ex istäcket på Antarktis höjder är 4000 m tjockt ! Det tål att tänka på !

En ny spännande vecka på gång !

Med valet på söndag som clou ! Men redan i kväll har vi em-kvalet i fotboll mellan Österike o Sverige !
                Tittar man framåt en vecka så vet ingen, inte ens vetenskapsmännen vad som skall hända ! Och för min del ser jag hellre fram mot den än o oroar mig. Tänker man på det som är spännande o roligt, bättre utgångsläge !
           Fotbollen ja !  Alla skäller på Hamren men har liksom honom ingen Henrik Larsson, Ljungberg , Mellberg o annan o ta ut som håller sån klass  som Zlatan ! Jag hoppas på vinst men Österike borta , har väl allrig varit nån lätt  nöt att knäcka ? Oavgjort ?
 Valet ja ! Är landet så uselt som det sägs ? Verkar alltid bli uslare o uslare ju närmare valet man kommer ! O det som funger bra pratas knappt om ! Och Världen utanför räknas inte ! Jo, bara när man tar poäng på att försvaret skall ökas ! Det gäller o vara påläst både om nuet o innan 2006 !
               Och nu kommer det som sagt ett ensidigt gnällande hur uselt det är i Sverige ! Här gäller det att vända på myntet !

Och idag är det söndag hela dan !

Angående US-open i tennis så är det bara en av 8 högst rankade spelarna som tagit sig till final ! Serena Williams !
        Igår åkte Jokovic o Federer ut i semin ! Mot Japanen Nishikori och Kroaten Cilic. Federer var fullständigt chanslös mot den perfekt servande Cilic ! Och han sevade inte bara bra, returerna var fantstiska ! 3-0 i set ! Och innan dess hade Nishikori slagit ut Jokovic med 3-1 i set ! Jokovic var inte att känna igen ! Värmen o blåsten pratas det mycket ! Men kanske den höga luftfuktigheten ställer till mest besvär då  ?
           Damfinalen går idag ! Serena Williams lär väl serva danskan Wosniacki, sönder o samman ! ? Blir väl ingen särskild spännande match ?! Men------! ? Kanske  jag ser den ! 
         V-75 ! Storvinst ! Oj,oj, ! 2 sexor gav 52 kr !  Idag blir det fina tävlingar på Jägersro igen med Svenskt travderby bl.a. Spännande ! Spelas för en hundring på hemvägen av motionen ! 
          Sport ja, för mig en av många kryddor som förgyller livet ! Men imorgon är det ju  måndag då blickar jag ut över de kalla områdena i Världen. Och speciellt är ju Arktis intressant för vår del i Europa/ Norden t.ex. ! Där det nu går mot kallare väder ! Och som sagt ! Extremvärme o monsterkyla har funnits på jorden i miljontals, miljarder år ! Och när börjades medeltemperaturen bokföras på modernt sätt ! Ett genomsnittligt människoliv är inte ens hundra år på jorden , en jord som är över 4 miljarder år !
            

Lördag hela dan !

Med V-75 o tennis, spänning o livslust ! Och som människa har man faktiskt rätt att även påpeka det som är positivt för en som individ ! Det är ganska märkligt att  det positiva ang. det som faktiskt även är poitivt säljer så dåligt ! O det behöver inte betyda att man är övermaga o en egoist ! Vem vill inte att alla skall ha det så bra som jag har ! O nu pratar jag inte om pengar ! Man har ett liv men en del drabbas olika , av egen förskyllan eller andras ! Låt oss som har solen som bokmärke synas lite mer !
     Har satt ihop 4 spikhartys a` 50 kr styck ! Det har jag råd med !  Och det är roligare att sätta ihop fler system än ett enda ! Och i morgon kommer x-tra V-75 på Jägersro men då satsas det en betydligt mindre peng !
        Tennis ja ! I dag kommer 2 fina semifinaler för herrana i US-open på tv , efter V-75 ! Och en av dom idrottsmän som jag beundrar mest Roger Federer, numera med Stefan Edberg som mentor, spelar i en av dom mot den mycket duktige kroaten Cilic ! O som Federer vände på matchen mot Monfils ! I den andra spelar favoriten till titeln Jokovic mot japanen ..  nånting, glömt namnet ! Youkoshira , nää
          O nu när jag lämnar in tipset snart så kommer det att inhandlas trisslott och något smaskigt till middag ! Som inte behöver lagas till ! Ja det här med att livsnjuta det går med små medel om man har det rätta sinnelaget !
         Och med facit i hand är detta bekräftats ang. undertecknad  sen länge !  Vardagsnjutandet via motion t.ex. o kryddor till helgen !
               Våga vinn , var dig själv o kör ditt race, efter förmåga ! O rita solar !
         

Det gick på stubinen !

  Jaa, plötsligt vid 12-tiden fick man för sig att cykla ut o plocka svamp ! Känner till en del ställen ! Och har sett på mina rundor i Askersunds skogar, jaa, Askersunds stad har skogar varav en är naturreservatet stadsparken, att det varit mycket soppar ! Och det finns olika soppar , inte bara av märket Karl Johansvamp ! Jaa, bara man inte förser sig med gallsopp, bittersopp eller eldsopp t.ex.
 Men jag begav mig inte till Askersunds skogar utan en bit ovan stan ! Där har jag hittat kantareller, den underskattade taggsvampen o soppar , under årens lopp ! Idag lyste kantarellerna o taggsvampen med sin frånvaro ! Men inte sopparna ! Och då 2 Karl Johannsvampar ochså ! Det finns många soppar som är ätliga o kan blandas med varandra ! Min morfar som ledde svamputflykter i Stockholms området var en fena ochså på svamp ! Hans älsklingssvamp var smörsopp ! 
 O här har vi dagens skörd , förvälld ! En del av dessa soppar skall stekas upp o skall användas i dagen soppa, som jag imundigar mig vid 17-tiden ! Jag har roligt med, i mitt liv ! Detta danades i farmors damm på landet ! Och min fars kommentar i dagboken när familjen med systrar i sadeln ? cyklade förbi ett zigenarläger är, var , den ende som var intresserad av lägret var Jan ! Behåll barnet i dig , det skadar inte !
                  Och i morgon ser jag framemot V-75 på Jägersro och tennissen i Us-open ! Fotbollen vilar p.g.a. em-kval ! Igår var det ju träningsmatchh mot Estland ! Vanns med 2-0 ! Men det är inget snack oavsett Zlatan ! Hamrén har sämre material än Lagerbäck, Tommy Svennson t.ex. att röra sig med ! Ingen Ljungberg, Henrik Larsson , Mellberg , Thern ,Patrik Andersson, Schwarz, Brolin, Ingesson, kan räkna upp fler ! Och dagens allsvenska ? Oavsett Malmö ! Räddningen verkar t.ex. kunna bli våra invandrarbarn ! Även om dom ochså blir proffs ! Örebro har ju levererat duktiga ! Till Malmö t.ex. !
               Och jag ser med förväntningar fram mot helgen där motion, om allt går i lås, återkommer på söndag !

Man måste våga här i livet !

Försöka vara sig själv ! Försöka konstatera o tycka o känna ! Försöka att även se det positiva ! Försöka låta bli att sticka fingrarna i luften för att se åt vilket håll vindarna blåser ! Försöka ha en egen uppfattning ! Försöka leva efter egna omständigheter o drömmar ! Försöka var sin egen guru ! Försöka prata med alla oavsett ! Försöka spela den musik man tycker om ! Försöka gå dom vägar man tycker om ! På sin livslinje Från rötter till barnbarn ! Vare sig man bor i Korpilombolo eller Katmando !

Och så var det fredag igen !

Jaa, om man hunnit bli 76 år så är väl det härligt ! Ja, vet jag kunde blivit ordentligt sjuk, suttit i rullstol, varit förgrämd , utan barn o barnbarn , o haft det sämre än grannen ! Empati kan man ha för människor " vare sig man är fattig eller rik " ! Men jag som långt ifrån är nån miljonär, förmögen , förvägrar inte andra o vara det vare sig dom vunnit en miljon på lotteri eller slitit ihop till det ! Ser inte ner på nån ! 
                I Sverige upplever jag just nu att folk tycker vi har det väldigt besvärligt ! Och negativismen sprider sig över landet som om vi bodde i ett u-land ! Det värsta jag vet är när man " förtalar sitt egna fosterland , får det sämre än det ser ut och inte tar reda på fakta eller döljer dom " Kallas det för rättvisa bedömningar av ett land ! Okunskap om omvärlden hjälper till att skapa denna negativism ! Bl.a.förträngs den ekonomiska nedgången sen 2008 ! Europa o USA t.ex. har drabbats av den kanske värsta av lågkonjunkturer nånsin !
              Ibland undrar jag om det inte varit bra att bo i ett land där man verkligen har anledning att gnälla, när kulorna viner över huvudet o man får fly därifrån utan o veta om man får mat för dagen ! Bara för att förstå hur bra vi har det här i landet ! Utan fruktansvärda  oväder , jordbävningar mm.
                        Bortskämdhet o trygghetsnarkomani ! Jaa, du milde ! O i vilket land i världen råder fullständig rättvisa o jämlikhet , oavsett staten eller nån annan garanterar det !?
                      Det är märkligt att den som enligt uträkningar tillhör den sämsta tredjedelen i Sverige, gällande inkomst, skall tycka han har ett härligt liv ! Oavsett om han får 50 kr mer i månaden eller 100 ! Men systemet i Sverige gör att oavsett regim får jag samma nettoinkomst efter 14/ 9 ! Sen vil jag inte ha nån regering som baktalar sitt egna fosterland för att ta makten ! O som inte lever som man lär när det kommer till kritan ! O med en ledare som inte står för vad han uttalat siig om förr i tiden  När han var i en annan position ! O inte svarar direkt på en del frågor, en vecka innan ett val ! O inte heller har reda på fakta ! Vilket även en del av hans partners heller inte har ! Mycket förbluffande ! 
                Om nu folk har det sämre eller bättre än mig ! Har jag då ändå inte rätt att tycka att jag har ett bra liv utan att snegla på grannen ! Nää, då räknas man väl som en egoist eller att vara empatilös ! Hur man verkar vara som individ o människa räknas inte i Jantelagens Sverige ! Där alla ska gå i samma  kostym, ha lika mycket betalt, vara lika lite sjuka, lika lite arbetslösa , leva lika länge mm, mm, ! Utan att det egna ansvaret bl.a. räknas in !
 Den här planeten tror jag mycket mer på än oppositionen t.ex. ! Och den gnäller inte heller ovan molnen ! Och den är fullkomligt rättvis ! Lyser över alla ! Och håller inte med om alla domedagspredikningar som man tar politiska poäng på ang. framtiden, så länge det lyser om den  ! O hade den inte lyst , även ovan molnen ,så hade jag t.ex. aldrig kunnat skriva detta ! Gnäll på svenska folk !
        Obs  ! KONSTATERAr O TYCKER detta för Sveriges skull ! Men är ochså en påläst Världsmedborgare !

Vem njuter inte av det !

Vackert väder ! Hellre än att ta ut elände uti förskott ! Och det här vackra vädret har jag ju facit på !
 Idag var jag brevduva åt pensionärsföreningen ! Efter det cyklade jag ner till min  favoritbänk , längst bort på strandpromenaden !  Hur gammal den här ekbänken är har jag ingen om, ingen annan heller verkar det som !
 Och vilken utsikt man har från denna bänk ! Det här motivet har säkert tagits förr men va då då !
 Jaa, här har jag tittat österut ! Inget fel på detta motiv heller trots visats tidigare !
 Sen vände man på näsan o cykla till hamnen ! Där precis en glasskiosk öppnades ! Tjejen som kom fick frågan , hur visste du att jag precis skulle komma ? Skrattade glatt ! Och strut med kula av blåbär blev det !
 O ha en kamera som tål motljus är bra att ha ! Och vem tänker på vetenskapsmän, metreologer o politiker när dom dömmer ut jorden med sina datoriserade matematiska mallar ! Utan facit !!!!

Jag blir nästan yr i skallen av dom !

Oppositionen ! Nää, hur kommer dom att kunna regera ihop, om det blir så ? Man får ju inte reda på nått, när det gäller kärnkraft, försvar o skatter o mycket mera ! Jaa, jag känner mig tryggare med nuvarande regering än oppositionen även när dom ses på foton t.ex. Och inte är det nån i alliansen som pekar finger mot dom andra ! Och okunniga verkar dom vara om viktiga siffror o annat ! Var är Fridolin fresten ! Och i tv får man ju inga rejäla svar när dom ställs till svars ! Det hela verkar oproffesionellt ! Lite Grönköping över det !
             Jag vet vad jag skall rösta på för allians ! Gör jag ingen hemlighet av ! Men skapar inte oppositionens agerande en del  osäkerthet ang. Sveriges framtid ?! O vad säger man om dom som kallas för språkrör !? Nää, vet ni vad !
          

Jaa, fler vackra bilder !

Jaa, jag har ju svårt att ta ut elände i förskott ! Att  älta,o ta politiska poäng på uselt klimat i framtiden ! Då pratar jag hellre om hur fint vädret är idag ! Begriper mig inte på folk ibland ! Carpe o crea diem med framtidstro även om det bara håller till i morgon !
 Tror att jag börjar med det här fotot ! Har haft något likn. häromdagen ! I närheten av strandpromenaden !
 Vi fortsätter framåt ! Och då togs detta foto ! Har tagit liknande foton innan , men vad då då, detta togs idag !
Det är bra att ha bildbevis när det pratas om hur uselt klimatet ochså är , extremt hit o dit ! Tror vi att det alltid varit ett jorden eldorado innan ! Vädret kanske blir ännu bättre i framtiden ? Nu svors det i kyrkan ! För naturligtvis har " du" bevis på att det inte skall bli så ! 
 Det här fotot är taget längst bort på strandpromenaden , österut ! Och platsen här är Hagabadet ! Och här har Tåtte o Melissa badat ! Hoppas nån visar dom detta fotot ! Jag har mest badat på Borgmästarholmen !
Och det här fotot är taget på holmen som syns på föregående foto ! En liten en förbunden med fastlandet via lång spång ! 
 Efter detta foto begav jag mig av till affär norr om där jag bor ! Så motionsrunda blev ganska lång ! Och när jag gick ut på den var det 12 C o molnigt men under färden kom solen fram och nu är det över 20 C ! Obs. i skuggan ! Få se om det blir nått mer inlägg idag ! Och har väldigt svårt för politiker som bara letar efter fel fast det finns det som är bra efter omständigheterna ! SCB :Svensk jobbmarknad bättre än Eu ! Men nervositeten att förlora ytterligare ett val gör att nuvarande regering inte får ett enda beröm trots ekonomisk nedgång i en global Värld ! Sånt där genomskådas i RÄTTVISANS namn !

Jaa, dom kan man fundera över ! Som fri tänkare !

Jaa, att massmedia har betydelse inför detta val , mer än någonsin, är inte svårt att upptäcka ! Och att genomskåda vissa media som kallar sig fria o oberoende är inte heller svårt ! Få se om dom kan hålla  sin slogan  fria o oberoende under den sista partiledardebatten ! Jaa, vi kan ta det här med rubrikskrivandet på text-tv  t.ex. eller en tidning ! Läser man sen det finstilta så ser man den populistiska överdriften på rubriken ! O hur pålästa är en del journalister o politiker i vissa frågor eller förtränger man fakta åt motsatta hållet " o stoppar fingret upp i luften  för att se var vindarna blåser utan att ha facit i frågan " ? Fakta från förr i tiden förträngs både när det gäller politik eller klimat ! Sånt som är facit på  är ju betydligt mer säkert än säljande spekulationer ang. nuet eller framtiden !
        Det värsta med massmedia är spekulationerna o antagande i säljande syfte utan bekräftelser ! Hur många ggr  kommer det sen inte en dementi i mindre bokstäver .  Vi har det här med Ebola t.ex. I Berlin bl.a. eller annat. Hörsägen o spekulationer utnyttjas hänsynslöst i säljande syfte ! O en del görs till goda o andra till onda innan bevis finnes, ochså i säljande syfte !
              Det är inget snack ! Massmedia i Sverige har till stor procent bestämt sig för att " bilda ny regering " Som sagt att vara påläst kan vara bra för bl.a. yngre väljare ! Som inbillas att nuvarande regering är skuld till allt ! Och jag ställer mig fortfarande denna fråga ? Hur mycket är dagens yngre journalister pålästa om nuet o det som varit ? Och vad lär dom sig på Journalisthögskolan ? Är det bara att kunna sätta svarta säljande rubriker ?

Vilken bra dag hittills !

  O detta  foto  togs vid  hemomsten ! Och innan den hade det hunnits spelats boule, 1-1 mellan lagen ! Hastigt besök vid alliansens valstuga o därefter förtidsröstande på  kommunalhuset ! Sedan inhandlande av Chiafrön i närliggande affär ! Vad jag rösta på ! Liberalerna o det skäms jag inte det minsta för ! Förstår inte det här med hemlighetsmakeriet med vad man röstar på ! Jag väljer inte mina kompisar efter vad dom röstar på, vare sig dom är " fattiga eller rika " ! O mina barn o barnbarn får rösta vad dom vill på ! Dom är ju myndiga ! 
        Nu kan man tillbringa söndagen den 14 ännu mer framför tv:n ! Blir spännande ! Som en fotbollsmatch ! Men att studera Världens ekonomi  kanske inte skadar  innan man kör på med valfläsket ! Det kan nog börja på " o lukta illa " ?
 Jaa, sen har vi ju även ett em-kval i fotboll som väntar för herrarna ! Inte mindre spännande !
          Jaa, stadsbilder var det ! Den här visar situationen just nu i mitt närområde !
 Det här är mitt senaste barnbarn Franke ! Hans blick mot farfar värmer hans hjärta o gör livet ännu mer härligt o intressantare ! Vare sig, eller inte ! Tänk att man på livslinjen Från rötter till Barnbarn kan lägga till dessa gener ! Som man är delaktig i ! O han  "skiter väl i " att Farfar är liberal ! Han tycker om honom ändå , som synes !!!

Som väljare gäller det att vara påläst...

...o inte sticka upp fingret i luften o känna efter vilket håll  vindarna blåser ! Och vad hände egentligen efter dessa kurvor och innan ? Joo många levande , unga som gamla sattes " som undantatag ensamma i hemmet " ! Och försvann från arbetslöshets statistiken ! 
         Ibland tas ju det här med barnfattigdom efter svenska mått mätt upp innan ett val. För dom som då inte är pålästa så rekommenderar jag Rädda Barnens statistik i frågan inte bara för 2013 i utan även många år innan dess , innan 2006 !
           Och sen vet vi ju sen förra valet att regeringen förhörs om enskilda människor som trillat mellan stolarna ! Om ni nu tittar på ovanstående kurvor ! Vad tror ni hände med dom människorna ? Apropå trilla mellan stolarna !
          Nuär det ju inte många dar kvar till valet ! Själv skall jag gå att förtidsrösta idag ! Efter boulen ! Och en av otaliga väljarundersökningar har kommit idag ! S tappar bl.a. inget parti utom Fi är under 4 % och SD är större än Mp ! 13,6 % av väljarna har inte bestämt sig och undersökningen är inte statistiskt säkerställd ! Nu först så här nära valet kan man lägga vikt vid dessa undersökningar, kommenterade av statsvetare för det mesta med vänstersympatier ! En sak är säker efter att ha läst om S-ledarens uttalanden kommer inte förvirringen att minska o den rödgröna röran att bli mindre rörig !

Rätt stora sensationer !

I damtennisen ! Både Sharapova, Halep , Radwanska o Klitova är utslagna innan kvartsfinalerna ! Och Sharapova blev utslagen av en pånyttfödd Caroline Wozniacki ! En fantastisk match att se ! 
                       Tyvärr vet jag inte hur det gått för vitryskan Azarenka , som kommit tillbaks efter skador ! Kanske tar Serena Williams hem Us Open men ibland servar hon som en hel karl o motspelerskorna är chanslösa, o matcherna blir tråkiga ! 
   O Anders Svensson har angripit Zlatan o påstår att landslaget spelat bättre utan honom ! Verkar  som han skall bli expert så han behöver väl profiliera sig !  Han tål väl inte att Zlatan var/är bättre än han själv ! 

O Vackert väder var det ochså !

 
 Stadsbilder kan ochså bli bra ! Taget på torget i Askersund ! Sen gicks mot hamnen o strandpromenden.
 Jaa, det går att hitta hur mycket gamla som nya motiv i denna lilla stad ! Ochså innehållande skogar o höjder !
 O detta foto är  taget i naturreservatet Stadsparken ! O solen lyste som sagt !
   O det här fotot togs  på strandpromenaden, ganska nära boulebanan ! Mmm, det blev en bra lång runda idag ! Där jag gick för LIVET utan att ta ut elände i förskott ! Hur gammal jag är ? Ingen betydelse efter omständigheterna ! Individen har betydelse ! 

Då gör jag vad jag har sagt !

 Rapporter varje måndag ! Och varför får vi nu kallare i Sverige o Europa t,ex,? Beror det på växthuseffekten ? Nä, det beror på solens läge , högtryck, lågtrycks placering bestämmer ochså hur mycket  kallare ! Och nu blir det ju ochså varmare i Ausrtralien t.ex ! På Arktis blir det kallare o i Antarktis, påfallande på de lägre liggande stationerna men inte så mycket  på de högre ! Antarktis har bergskedja på 2000 tusen meters meters höjd !
         Då börjar vi med följande orter, ställen ! Askersund har 9 C !  Så börjar vi med Arktis , från Alaska till Sibirien ! Prodhoe Bay 2 C, Grise Fiord 0 C , Thule 0 C   o Verkhojansk 11 C !  O på Antarktis har det högt belägna Vostok stn -58 C o det lägre belägna Mc Murdo stn - 16 C  ! Och nu blr det sådana här rapporter varje måndag ! Och underskatta inte solens betydelse vare sig du tar ut saker i förskott eller inte !
             Extremt väder, monsterväder ! I dagens mediasamhälle t.ex. är det ju lätt att slänga sig med sådana uttryck ! Dom var ju som jag inte heller med förr i tiden ! Om dom funnits på istiden ? Vad hade dom då kallat vädret ! Jaa, och fortfarande finns det olika saker som vi har facit på som överträffat dagens uttryck , extrem och värre än någonsin ! Både när det gäller mänsklighetens historia eller klimatet !
    Och i Askersund är vädret inte värre än att det går ut o motionera ! Och ta ut elände i förskott får andra syssla med o ta politiska poäng på ! Ofta ochså p.g.a. att få allt till att se värre ut än någonsin ! Sen kan man ju fundera på det här med antalet människor på jorden i våra dagar varav en del vill komma upp i vår, Sveriges levnadsstandard t.ex. Kan ni tänka er Kina fyllt av vindkraft o solceller ? Som ochså har sina nackdelar ! stillastående , molnigt ! Hur många Svenskar det går på 130 kineser ? 1 !
         Det finns ju små länder i världen som pekar finger mot andra som inte kommit så långt ! P.g.a. olika orsaker ! I stället för att predika här hemma borde t.ex. miljöpartiets språkrör göra en rundresa i Kina o prata om för dom vad dom skall göra för sina 1,3 miljarder människor ! Och dessutom kan dessa språkrör åka runt i Världen o prata bort kärnkraften o kolkraften som fortfarande är den källa som till 60 % ger delar av Världens folk att få del av att få lampor att lysa o annat för att klara sitt uppehälle ! Lycka till ! Och vem har sagt att inte vetenskapen hittar " uppfinningar " som förbättrar kärnkraft o kolkraft ! När vi nu har uran o kol ! O vindkraften liksom etanolen kommer det att bli en gökunge i boet ! Anser en " dum amatör " som en annan ! Men iså fall finns det många fler " dumma amatörer "  i Sverige t.ex. !
                   

RSS 2.0