Munkkappan åkte av!


Ja, fast här var den på. För detta är platsen en liten bit ifrån Husaby kyrka där Olof Skötkonung döptes o kristnades omkring år 1000. Här hade även kronprinsessan Viktoria varit på besök o skrivit sitt namn på kalkstenen liksom Gustaf den V m.fl.. Hit gick vi alltså efter besöket i kyrkan. Historiens vingslag, javisst!

Vi var och åt på flera ställen bl.a. på nått som hette X:et. Där satte jag mig ner vid ett bord där några SPF:are satt som jag inte kände precis. Jag nämnde vid bordet att jag var uppväxt i Örebro och bott på Sturegatan 16. Då tittade en dam förvånat på mig och frågade om jag hette Ekblom. Jaa, sa jag det heter jag. Då var det ju din familj som bodde i lägenheten mitt emot oss. Det visade sig att damens far ägde huset o var i samma ålder som mina systrar och dom lekte mycket tillsammans. Ja, visst kommer jag ihåg dig sa jag. Men det är ju över 60 år sen vi sågs sist. Ja, där ser man hur man kan stöta ihop med någon som man inte sett på så många år. Otroligt!  Fotot ovan är från de s.k munkängarna, ja ängar o ängar i närheten av iallafall. Namnet kommer ifrån att Alvastra kloster ägde marken här. Så var det nog?

Här är en bild på ett stort kalkstensbrott som försåg en cementfabrik i Hällekis med kalksten bl.a. Tydligen går det att fiska här. Brytningen  här var till vara ända in till våra dagar 60-70 eller 80-talet. Det går runt i huvudet på en så här i efterhand för det var så mycket att se inom detta område inte långt Vänern.
Varför inte avsluta med en bild över en del av Vänern! Nånstans i den första trdjedelen av bilden vid "horrisonten" ligger Läckö slott, det är den lilla fyrkanten som lyser vit .Det jag kallar för horrisonten är naturligtvis Kållandsö!
                                       Denna bild får som sagt avsluta en resa i nutid o dåtid. Otrolig intressant och för ens fantasi massor!  Jag kan se mycket framför mig. Munkar, riddare, biskopar,  bönder mm. Dessutom hade vi en SPF:are som guide som kom härifrån och hade sommarstuga i området. Ochså mycket kunnig i bygdens o medeltidens historia! Det gjorde ju inte resan mindre intressant!
                           Ja, nu till annat! Igår var jag nästan euforisk över Barcelonas vinst över Man. United o deras superdiva Ronaldo! Prata om kattens lek med råttan!  VIVA Barcelona, Viva Messi!
                     Imorgon åker jag till S-holm. Enl SMHI skall det bli superväder i helgen. Och ett av våra "evenemang" Elitloppet ser intressant ut med alla möjliga hästar välkända som okända. Loppet håller bra klass enl. tidningarna.
Rapport kommer i nästa vecka. I kväll stängs datan och den öppnas om några dar, i början av nästa vecka. Om jag inte vinner en massa pengar förståss. Då vet man inte när jag kommer hem!?

Färd mot medeltiden o Svea rikes vagga!


I går var jag och mina SPF-kamrater med på en mycket intressant o trevlig färd i Arns rike!  Vi for" längs" Billingen till Hällekisområdet i vid Vänern i Västergötland. Vi besökte flera berömda kyrkor, byggda på 1100-talet. För mig som katolik
var det ju väldigt intressant. Mystifierande, spännande o högtidligt. Det här med rötter sätter sina spår, för min del mer o mer positiva ju äldre jag blir. Reformationen i Sverige började ju 1520 och beseglades 1593. En del påstår att Gustav Wasa egentligen inte var så intresserad av att införa protestantismen i Sverige utan brandskttade katolska kyrkan på pengar för att betala skulder till tyska furstar som lånat honom pengar till krigen.
                    Tyvärr så "misshandlades" de gamla kyrkorna till en del och de vackra takmålningarna vitkalkades bl.a. Det var väl ochså på vippen att en del av de gamla kyrkorna blev rivna på !800-talet då föga intresse visades för medeltiden! Kyrkan på bilden Husaby kyrka är den första kyrkan som blev biskopssäte i Sverige. I närheten av kyrkan döptes ochså Olof Skötkonung av den engelske missionsbiskopen Sigfrid.

Jag tar kyrkobesöken till att börja med och gör ett senare inlägg med naturbilder mm. Ja, som sagt sen kom vi till Västerplana kyrka, en mycket mindre kyrka och ganska skonad från omfattande restaureringar och förändringar på senare tid. Men visst allt är inte bevarat, den här altarfonden tror jag var från 1600-talet. Men det är klart visst känner man rökelsedoften o den katolska "andan" liksom när man besöker de medeltida gotländska kyrkorna! Västerplana kyrka kan vara tillägnad Jungfru Maria.


Den här mannen väntade oss vid Forshems kyrka. Hans namn är Karl- Henrik Falkenberg och kyrkoherde i det här kyrkotäta området. Hans förfäder har invandrat till Sverige från Tyskland. Tyskland ja! Egentligen invandrade hans förfäder från Livland.   Ända in på  1800-talet fanns det ju tyska småstater. Det var ju Bissmark som förenade dessa stater i slutet på, jaa på 1880-talet tror jag. Min mormors föräldrar t.ex fick visa fram sina Preussiska handlingar när de ville bli svenska medborgare på 1870-talet!
                  Ja det här var en utvikning. Kyrkoherden visade sig vara en fantastisk berättare om medeltiden, kyrkorna o riddarna. Den här kyrkan uppfördes till vår herre Jesus Kristus och Den heliga gravens ära. Vem som hellst fick inte uppföra en kyrka med det namnet utan att ha varit o knöböjt o bett där den heliga graven finns, i Jerusalem! Kyrkoherden pratade då om att antagligen var det en mäktig svensk riddare som deltagit i korstågen i det heliga landet som kunnat tillägna kyrkan detta namn. Troligtvis eller kanske är riddaren begravd under huvudingången till kyrka, Kyrkoherdens föredrag om kyrkan, riddarna o då medeltiden var för mig höjdaren på resan. Hela sommaren skall det tydligen vara guidning i kyrkan. Ja jag säger det vilken höjdare! Inne i kyrkan fanns det ju texter på latin , väggmålningar, symboler, dopfunten relieffer mm mm. Sen fick vi ochså sjunga en psalm och önska oss 3 saker( vad som hellst) för egen del. Det var ganska högtidligt för Falkenberg gick in i ett litet rum vid sidan o altaret o slog 3 skarpa slag på nån triangel eller liknande med några sekunders mellanrum. Nu går det nästa runt i huvet på mig av alla intryck, men det är härligt!
                                   Just det 2 saker. Jan Guillou har vart i den här kyrka och i området och fått uppslag o ideer till Arnböckerna. Sen det här om Sveriges vagga. En del säger att den fanns i Uppsala området men jag tror att de flesta, därav Jan Guillou, tror att det var i detta området!

En vandring i solen....


Kl 9 i morse kom min kompis Torsten o hämta mig för en fotvandring på Långsjöleden i Tiveden. Vi körde nån mil längs vägen mot Laxå. Sen vek vi in på en mindre väg söderut tills vi efter några kilometer kom till vandringens början o dess slutpunkt. Ledens längd är ca 1,2 mil fram och åter. Det här kan man nästan säga är Tivedens början, naturligtvis beroende från vilket håll man kommer ifrån. Området tror jag tillhör Laxå kommun och i Laxås kommun finns Sveriges tätaste område av småsjöar! Utgångspunkten heter Röde Broar och sjön Huvudsjön.Efter att ha gott en stund och hälsat solen välkommen kom vi till denna lilla vackra sjö som heter Hultatärn. Ja, jag skulle tro att det är 3 gången Torsten o jag går på denna led. Här är så vackert. Torsten o jag har gått på flera fotvandringar innan och den här var den första för året! Vårt ( åtminstone mitt) mandomsprov var när vi i september 2007 gick halva Vasaloppsspåret. Att gå en fotvandring, kort eller lång, är en upplevelse som alla skulle känna på.
Några djur ser man ju sällan så här mitt på dan. De enda djur som vi sett på våra fotvandringar är en huggorm och 3 förrymda får! som stod långt inne i den djupaste skogen i en grandunge. Jag fota dom och fotot finns här i ett tidigare inlägg på bloggen har jag för mig! jag undrar om dom här fårena klara sig för lodjur o kanske en o annan varg finns ju i området. Sveriges sydligaste vargområde är ju Hasseforsområdet o det går ner i Tiveden

Sen fortsatte vi vår vandring o satte oss ner på en mossig sten o åt o drack kaffe som vi hade med oss, så klart. Ja ni ser själva, vilken utsikt! Sjön heter här heter Långsjön och är inte så små som dom andra 2 som vi passera. Pratar gör vi ju i ett så det är kanske inte så konstigt att vi inte ser nåra djur. Apropå djur så fick jag mina första myggstick idag!
                            Jag har sagt det förr. I Närke finns en mycket omväxlande natur! Från Tiveden o Askersunds skärgård i söder via Närkesslätten till Kilsbergen i norr. Landskapet är 3 minst i Sverige. Endast Gotland o Blekinge är mindre!
Sen gick vi delvis samma väg tillbaks. Vi tog det ganska lugnt o med raster o lite svårframkomliga ställen tog det nog en fyra timmar! 
.
När vi sen körde hem så tittade vi till detta naturvårdsminne. Detta är den s.k. Kullängsstugan byggd 1693 och, hör och häpna , bebodd till 1936! Stugan kallas för parstuga och är knuttimmrad av stockar i väldiga dimensioner. Stugan var ett torpställe under Dohnafors bruk, men var troligen större än ordinära torp på den tiden. Stugan skänktes efter 1936 till Örebro läns museum. Stugan är öppen för besökare i sommar 1 juli-9 augusti onsdag-söndag kl 11-17.
Källa: Örebro läns museum 
                                         Nu är jag ganska trött och kommer snart att se IFK Göteborg möta Malmö ff i herralsvenskan. Och i morgon skall jag banne mig gör en utflykt till. Tillsammans med 40 pensionärskompisar skall jag åka med buss till Västergötland o Billingeområdet mot Vänern till. Vi åker 8 och är hemma vid 20-tiden!

För fjortonde året i rad!


Den här vackra hästen heter Copiad och vann Elitloppet på Solvalla i Stockholm 2 år i sträck, 1994 o -95. Första året vann han ju en bejublad seger efter att han slagit världshästen Pine Chip som gallopera uppgivet på upploppet. Det såg jag i TV. Men året därpå var jag och en av mina kompisar Björn i Stockholm och såg loppet live på Solvalla. För mig var det första gången! Den gången vann Copiad bl.a. över Zoogin som spurtade bra och närmade sig starkt.
                            O naturligtvis skall jag åka till Stockholm i år ochså. Vara där i 4 dagar och en krydda är att gå på Elitloppet för fjortonde gången i rad. Den här gången med kompisen Lars som kommer med flyget från Skåne. För en annan blir det numera buss från Askersund till Hallsberg och sen X-2000 mot Stockholm. För Lars är det nog tolvte året i sträck. Och boendet på hotell Columbus på söder är för sjunde året i sträck. Boendet betalas med inspelade pengar under årets lopp. I år fick vi in mer än vi la ut på spelet, några hundralappar! Roligt o bra sätt att spara!
                                         Själv så har jag nu bestämt att satsa på en sak när jag spelar på lördagarna. Inga 50 kr på Harry o 50 kr på dubbeln o nått annat spel. Så nu tog jag mig i hand på att bara spela på V-75 o tippa själv. Ja fresten en liten dubbel för 20 kronor blir det om jag känner för det!. Harry får endast spelas om jag skulle köra fast! Så jag satte mig ner och hade tålamod att titta ordentligt på loppen. Börja redan i onsdags med detta. Inne på nätet läser man ju ochså.
                                       O kan ni tänka er! Jag fick in 3 sexor o då en massa femmor. 2220 spänn!
                              Sägas kan ochså att jag åkte i lopp sex där Luft Kolgini vann från åttonde spår! Den hade jag ingen tanke på. Så nu har jag tagit mig i hand på att inte hatta hit o dit med spelet utan ge detta koncept chance en längre tid. Tålamod var ordet. Och dessutom fick jag in 3000 kr på svågerns tips för några veckor sen. O på det är vi fem stycken med. Så det blev femdubbel glädje. På sommaren går det ju mer pengar så det här var inte dumt!
                          Jag för statistik i datan på mitt V-75 spel! Det kunde ju inte börjat bättre. O står jag bara fast vid min plan så kommer mer, det är jag säker på! Jag har sagt det innan, det brukar bli som jag föresatt mig. Jag kör mitt race!
                                Tyvärr är det ju så att det ibland behövs även pengar för att genomföra sina drömmar. Mina drömmar då?
Jag har det bra men drömmar ska vi ha. Örebro vill jag flytta till så småningom, det känns inombords  Längre boenden när jag åker utomlands, 1 månad i stöten och då främst i Israel o Slovenien! Men som sagt. Drömmar hör till vardagen och kan nog sättas på trivselnivåns och äventyrslystnadens konto! Bild stallanette.se

På västfronten inget nytt, eller?


Tjaa, nytt o nytt . Det har regnat mycket så motion o styrketräning har varit inomhus. Allt går! O i går var jag ute o gick på efttermiddagen o då tog jag dessa foton. Att "tackla" vardagen är ju inget svårt när man får vara frisk men att göra roliga grejor förutom det säger jag ju inte nej till! Så på måndag skall jag gå ut o fotvandra iTiveden med min kompis Torsten. Tisdag blir det bussresa till Billingen med pensionärsföreningen. alltså besök i Västergötland. Torsdag går jag o EU-röstar på rådhuset( så har jag det gjort). Fredag åker jag till Stockholm för 4 dagar där jag träffar min kompis Lars som kommer dit  från Skåne. Vi kommer att bo på hotell Columbus på söder för sjunde året i sträck. O jag företar samma resa för, få se nu, jo trettonde året i sträck, Lars för tionde. På söndan( 31) blir det  Elitloppet på Solvalla. Det är kul att se på fin travsport men dom andra dagarna är minst lika värdefulla. Bara o promenera omkring på söder o krydda med öl på Medborgarplatsen o "tjafsa" med folk. Sen är jag ju född i Stockholm förståss!
                            Fotot ovan tog jag spontant. Jag viker ju av till höger. Men jag blev förtjust i motivet. Man ser inte slutet på nått vis!?


Sen kom jag ju ner till strandpromenaden så småningom. Här brukar vara massor med änder o ankorna förståss. I år är det glest med närvaron. Jag funderar på om det är dom här stenarna vid strandkanten som stör? Dom har lagts dit i vår för att skydda strandkanten från högt vatten bl.a..


Här har vi mer sten borta vid boulebanan, inte så långt från hamnen. Här finns det snokar. Någon har man sett ligga o sola på nån nedsjunken gammal brygga, men dom är "utrensade" Jag hoppas snokarna är kvar för dom här stenarna måste väl passa alldeles utmärkt för dom. Men frågan är om det inte blir svårare o se dom
                                  I dag har jag ochså suttit o satt ihop mitt  v-75 system inför morgondagen, Förra veckan blev det 4 rätt men då tog jag en Harry Boy. Hoppas det går bättre för Jan Boy. Om jag vann mycket pengar. Jo då skulle jag bo en månad i Israel o sen en månad i Slovenien!. Varför just dom länderna? Jo, det är känslan! I det förstnämda landet har jag varit innan. Och sen skulle jag dela ut pengar till mina barn-barn som är 7 st och i sommar blir 8. Jag kocentrerar mig starkt på att det skall bli som jag vill! Det brukar ge resultat!

Kulorna i luften, nä hellst på marken!


Idag var det  boule för hela slanten o visst var kulorna i luften men som väl var så låg dom mest på marken.  Vi brukar spela på tisdagar och idag var vi hela 6 st ! O vi var inte många fler förra året. men det blev ju 2 lag x 3. Mitt lag vann med 13-10 över Örjans. Vi var 2 herrar o 4 damer som spelade. Örjan är mannen i den röda jackan. Dom som vet vem undetecknad är  kan ju  räkna ut detta efter en del hjärngymnastik?  Dom som räknade ut det genom att veta att jag inte har nån röd jacka får inga pluspoäng! Vi har roligt när vi spelar o ett visst kampmoment blir det!
                              Det är ju bland annat skåningar o närkingar som läser min blogg. Varför  kom jag o tänka på det? Jo, i morgon spelar Örebro SK mot Malmö FF i Malmö! Örebro vinner ytterst sällan över MFF. Jag tror att jag sett dom vinna på 80-talet i Malmö eller slutet av 70-talet. Jag kommer iallafall ihåg att Tomas Nordahl var med i ÖSK och att jag hade mina söner med mig, kanske inte alla!

Bää! Vad sa du?


Jaha, hej på er! Idag blev det ingen motionsrunda förrän 14 då "regnet det bara öser ner, trallallalallallala". Det gjorde det alltså i förmiddas. Under min färd idag förundrades jag över det mycket kraftiga blåbärsriset översållat med blommor o mjuka kart(i sin linda). Hoppas det får vara ifred för frost. Regnat har det ju gjort bra så nu skall det bli varmt ochså. O då kommer man kunna plocka många liter bär varje dag när dom är färdiga!

Fårena tyckte jag fick ha ett besök idag på hembygdsparken. Dom har blivit fästa vid vaktmästarn! Så fort han visar sig så bräker dom o kommer fram. Tyvärr kom som synes bara armen på honom med på bilden. Men armen är sig lik, känner nån igen honom?

Det här blev en bra bild tycker jag! Vad sa du! BÄÄÄÄ.
                             Ikväll spelar Aik mot Djurgården. lite oviss match. Jag håller ju på AIK av hävd. Min far höll ochså på AIK. Mitt andra favoritlag i herrallsvenskan(mina damer) Örebro vann ju igår över Gais. Örebro vann rättvist sa min "gamle" Björneborgskompis Rolf som såg matchen live!. Tiden går så fort, matchen går snart på tv med världens bästa bisittare, Jens Fjellström o Pelle Blom!

Vilka skall "vi" skylla på den här gången då?

Idag blev det rundan efter ett pars dagars cyklande o "lufsande" O det är konstigt det här med att gå ganska fort o regelbundet verkar vara bra för kroppens välbefinnande. Rundan gick inte så bra idag. Höften kändes besvärlig o under högra hälen kändes en hälsporre av o det är ju ingen höjdare. I detta trygghets -narkomanernas land skall ju allting vara som vanligt annars så går det runnt i huvudet på folk. Det är bara bita i, det finns inte vaccin mot allt. Det här landet är så till den milda grad vaccinerat mot allt så den minsta förändring blir ett aber istället för nytänkande vilket kan hämma o pacificera ett helt folk om jag nu skall överdriva en smula.
                                 Ja, efter dessa sunda tankar tänker jag på gårdagens Eurovisionsfestival. Norge vann, Island blev tvåa o Azebaijan blev trea. O Sverige kom på tjugoförsta plats. Nu kan "vi" ju i norden inte skylla på de östeuropeiska länderna längre att vi inte vinner utan vi är kanske inte så duktiga längre på att göra låtar som slår! För min del tycker jag ju Malena Erdman gjorde en bra insats men.... Det har ju varit med operasångerskor innan men dom har inte gjort nån succe. 
 Sen tycker jag att vi blir lite "storsvenska" emellanåt. 
                              För min del så kom många av mina favoriter långt upp! Albaniens låt tyckte jag om från början! Den kom väl mitt i nån stans. Turkiets var bra, Azerbaijans, Moldaviens, Armeniens, Rumäniens. på nått vis har de här länderna förenat moderna tongångar med sin egen folkmusik. Men ju mer jag hörde Islands låt desto bättre tyckte jag om den! O Norges, Jag vet inte vad jag skall säga! Den måste ju ha varit bra så mycket poäng som den fick, men jag tyckte Islands var bättre! 

                                  Bilderna visar getmamman på hembyggdsgården o ugglan vid strandpromenaden! Vilken inverkan getmamman har på mig vet jag inte men från ugglan får jag säkert mina kloka tankar!                                 


Bland tomtar o troll o andra figurer!


. Idag körde några av oss SPF:are norrut för att vandra i skogen o ta oss
en kopp kaffe på ett lämpligt ställe. Tomtar o troll har man ju läst om men
att vi skulle komma mitt in i där dom höll till det hade vi ju inte trott!

I en glänta uppenbarade sig dessa små hus men inga innevånare syntes till.
Antingen hade väl dom låst in sig eller sprungit ut i skogen när dom hörde
stegen av de stora människorna som nog inte var så populära direkt. Men
förundrade tittade vi på husen. Vad var det för några som bodde där egentligen
Tomtar eller troll eller några andra figurer? Större än några decimeter kunde dom
absolut inte vara.

Plötsligt när vi hade lämnat de små stugorna stötte vi på denna myrstack!
Myrorna var flera decimeter långa. Kan tänka mig att stugornas innevånare
kanske var väldigt vaksamma o försiktiga med dessa jättemyror in på
knutarna. Jag själv aktade mig väldigt noga o höll mig på avstånd . Jag
hade dock sinnesnärvaro att ta detta kort! . Efteråt var jag alldeles kallsvettig!

Jag och Torsten kom ifrån de andra ett tag. Då fick vi plötsligt syn på denna hydda
och en huldra som gick mot den. Undrar om hon bodde där eller skulle besöka nån.
Vi smög försiktigt där ifrån förundrade över vad vi sett.
                                 Dessa kort och några fler kommer jag att spara och donera till
eftervärlden som bevis på att vi inte skall taga något för givet här i livet!

En vanlig dag på "jobbet"


En vanlig dag på jobbet var det! För mig är det ju motionen i Askersund
som är som en dag på "jobbet" O vilket jobb sen! Att ha betalt av staten o gå
ut i naturen o motionera o titta o lyssna, få kondis mm. Sen kommer det ju
"småsemestrar" då och då som t.ex gårdagen! I morgon skall jag och en del
SPF-kompisar åka  norrut nån mil på "upptäcktsfärd". Och om 2 veckor åker
jag till Stockholm i fyra dar. Är man pensionär får man på nåt vis söka vardagens
tjusning, dels på grund av sämre inkomst men ochså p.g.a. att man uppkattar den
på ett annat sätt.
                           Nu är det slut på vårbilderna. Vi har ju följt vårens "framfart" under några
månader. Nu skall vi snart hälsa sommaren välkommen. Den visade ju sig lite i april!
                   Ja, jag tar en bild med från gårdagen där jag sitter mellan mina systrar. Fick
den idag via nätet av en av mina svågrar!

My sisters in town!
Mina systrar o svågrar från Hjo kom och hämta mig vid 10-tiden för att åka upp mot
Tjälvesta naturreservat som jag pratat mycket om. Och faktum är ju att det
är ganska unikt i Sverige med sin natur  o det kalkrika isälvsmatererialet.
Men istället för en ås blldades ett stort sand-och grusdelta. Det står att läsa
om detta unika område på webben. Skriv bara Tjälvesta på Google t.ex.


Innan vi gick runt på en del av området satte vi oss ner och drack kaffe 0 åt
wienerbröd som systrarna inhandlat på vägen i Karlsborg. Smaskens!
Vi gick ochså o letade efter en bäverhydda som jag såg när jag var här sist,
men den hitta vi inte. Tre sjöar finns ochså på reservatet. Här är så fint o
vackert o lummigt så ni kan inte tro. Sällsynta örter finns det ochså som trivs
i den kalkrika jorden!  Hackspettar hörs i ett tidigare på våren. Nu häckar dom väl
så på den fronten var det tyst.
                     Vid  12-tiden åkte vi tillbaks till Askersund för att äta middag på Klockar-
gården  på hembyggdsgården. Innan dess tog vi en promenad i parken!. Efter en god
middag körde Hjoborna hem mig. Innan dom åkte mot Hjo igen gick dom upp o hälsa
på min parakit Kalla som med intresse tittade på hunden Edda som ochså var med på färden!

Det var med glädje jag cykla dit!


Idag kände jag för att cykla till den Katolska kyrkogården  vid sjön Åmme-
lången, 8 km öster Askersund. Samhället heter Åmmeberg. här står jag på
en liten bro som tar mig över till andra sidan sjön där kyrkogården ligger.

Efter att ha cyklat en 4-500 m så kommer man fram till kyrkogården. På
staketet vid grinden sitter följande plakat som förklarar kyrkogårdens
tillkomst! Jag hoppas ni kan läsa texten så får ni  historien bakom den!

För ett, ett och ett halvt år sen ca, så snyggades till min glädje platsen upp
och nu är det med ännu större glädje o tillfredsställelse jag cyklar hit. På
våren o sommaren försöker jag cykla hit en gång i månaden. Och här under
trädet gör jag korstecknet och ber för mina anhöriga, även dom som är döda.
Jag kan väl säga att jag har min egen lilla gudstjänst här och det känns
mycket bra. Det är en sån rofylld plats och det är så vackert med sjön inpå
ja, hur skall jag beskriva det, högtidligt, tidlöst, positivt, pastoralt......minnen.

Att jag mycket tänker på min mor o mormor o  är inte så konstigt.
Det är dom jag har mina katolska o utländska rötter ifrån. På den här grav-
stenen står det Schmidt o då tänkte jag ännu mer på dom, ty min mammas
mormor hette just Schmidt som ogift. Det hade naturligtvis varit roligt att
forska i rötterna längre tillbaks, för jag har ochså nederländska rötter men
för mig räcker det att ha dom inom mig o "fantisera" om dom!. Dom neder-
ländska rötterna är ochså på min mormors sida! När jag tittar noga på stenen
så ser jag faktiskt min skugga på den!

Det här är utsikten från kyrkogården över Åmmelången. Så mycket mer
är väl inte o säga mer än det som kommer under nästa bild.

Här står jag då och tittar mot kyrkogården. Egentligen skulle jag haft en
liten dator eller anteckningsblock med mig o skrivit ner vad jag tänkte o 
kände just på plats. Men det får gå så här. Jag är väldigt intresserad av
mina rötter. Inte av att räkna upp alla personer, årtal o.s.v. Det är kraften
av dom o "mystiken". Rötterna använder man sig av i nuet som en resurs
och kraftkälla. O egentligen är väl inte det så konstigt, utan dom vad hade
vi väl varit då. 
                      Jag har alltid återkommit till mina rötter ända sen jag var liten.
Speciellt då på närkesrötterna o de utländska. Närkesrötterna går att hänföra
ända sen 1600-talet o då kring Gällersta socken i mil söder Örebro, ca.
                       Sen står jag långt ifrån Freud i min "inställning" till livet. Min "mentor
är den samtida psykiatrikern Carl Gustav Jung o utan egentligen att jag förstått det.
När jag senare har läst om hans begrepp arketyp och funktionerna, tanke, känsla,
förnimmelse, intuition mm, så kan jag skriva under på allt han kommit fram till i
sina läror!

Fel årstid, my godmother!

Ja, det tycker jag verkligen, mormor!  För min mormor höll mig när jag döptes i katolska kyrkan i Stockholm. För mig är dom rötterna o den verkligheten ett arv som jag tar vara på på mitt sätt. För mig är mormor lika viktig på nått vis som Einstein, Darwin, Freud m.fl. Vad jag menar är att vår hjärna förstår inte allt, sen får Freud, Darwin, Einstein m.fl tycka vad dom vill! För mig är det mycket roligare att tänka på Mormor o fantisera runt "auran" kring det. Hon är symbolen för mina rötter här o där. För mig är rötterna en del av nuet!
                      Vad jag liksom försökte förklara för Mormor idag det var att det är ju maj o inte oktober! Det var 7 grader när jag gick ut o jag ångra att jag inte hade tagit vantarna på mig. O det blåste en kall vind från norr!
Getterna på hembyggdsgården har snabbt anpassat sig till "sommarlovet"
Dom verkar trivas i sin nya miljö! Fåren såg ochså ut att trivas!

Den här katten träffar jag ofta på mina rundor. Han, hon kommer fram,
jamar o stryker sig mot byxorna. Här har den vänt ryggen till, nä vad säger
jag, svansen till o går sin väg. antagligen tillfreds med tillvaron.       

 

Den här katten har jag inte sett förut. Den stötte jag på när jag gick mot
strandpromenade. Den fanns på en villatomt tillsammans med en något mindre
katt med samma färger. Det finns ju en väldig massa olika färger på våra
kattor. Ja, alltifrån mellan vitt till svart

 
Sen kom jag ner till strandpromenaden. Jag har ju berättat om att det
håller till 4 ankor bland änderna i Askersund. Här är det ena paret. vi kan ju
tydligt se skillnad mellan en andhane o denna ankhane. Huvudet är svart o
inte grönt. O sen är ju övriga fjäderdräkten utom bröstet vit o grå. Det andra
paret består ju av den vita ankan o en likadan ankhona som den på bilden!
Även ankhonorna skiljer sig från andhonorna. Ljusare bruna, lite mindre o
rundare. Även näbbarna skiljer sig mellan strandpromenadens ankor o
änder. Ankornas är mindre o ej så gula.
                         I kväll spelar Örebro sk hemma mot Hammarby på Berhn Arena. Matchen visas på Canal +1 kl 20. Men min kompis Rolf kommer att se matchen live. Vi håller tummarna. Kanske jag ser dig o svågrarna på TV?

Vaccinium myrtillis, vad är det för något?


Jaa, det kan man ju fråga sig! Jag tar fortfarande ur frysen av detta och äter
till gröten när jag varit ute o motionerat på morgonen. Blåbär var namnet på
detta nyttiga ris o trots att folk sa att det är inte mycket blåbär i år så fick jag ihop
ett helt frysfack fullt i somras. I år verkar det bli betydligt fler om det inte blir frost
några nätter eller ihållande torka sätter käppar i hjulet. Som ni ser på mitt
foto från idag så är det mycket kart,blommor på riset. Ovanligt mycket
tycker jag! Så här skall plockas i sommar!
 Bild Marek Silanski, Wikipedia:Blåbär.
Så här ser ju blåbärna ut när dom är färdiga att plockas. O gott o nyttigt
är det ju att äta dom. Mycket antioxidanter finns det i dom och lutein
som är bra för synen. Bra för minnet lär dom vara och kan förhindra 
demensjukdomar? mm, mm. Jag tar 2 matskedar i gröten varje dag. 
Hoppas jag får ihop så jag har ett helt år igen! Jag fick i hop lite lingon
ochså förra året men det blev inte så många! Jag prioriterar blåbär fram-
för svamp o frysa in. Jag har 3 frysfack tillhörande kylskåpet så de andra 2
använder jag till annat! Svamp plockar jag för dan o steker upp!

Det var allt om detta nyttiga bär. Nere vid strandpromenaden blåste det ordentligt
o segelbåten guppade i det "vitgässade" vattnet. Det är inte ofta jag upplever att
det blåser så här nere men vinden kom snett från sjön så det var inget som tog
emot. O rundan gick bra!
                     Nu kommer jag att hamna i sportens värld. För det blir mycket fotboll
o ishockey i e.m. o kväll. Leve entusiasmen o spänningen om det så gäller blåbär
eller matchen Arsenal- Chelsea!

Svart o vitt var ordet!


Fåren har ochså anlänt till hembyggdsgården. Även dom svarta o vita.
Och dom här lammungarna blir nog ochså favoriter hos barnen.

här är ju en lammunge med nästan vitt huvud. Dom stod snällt vänta för
morsorna åt först av maten som utfodrades. Vädret var inte dumt annars
när jag gick ut, solen lyste.

Sen kom jag ner till hamnen. Där låg en båt från sjöräddningen förlagd. Det
skall bli festligheter i  hamnen i helgen och båten har väl lagt till för att bli
förevisad! Även hotell Norra Vättern är involverat i festligheterna!
                             När jag var ute o gick i dag "exprimenterade" jag med mitt gående. Att man skall gå med snabba korta steg har jag lärt mig. Men i går läste jag i Aftonbladet på nätet att man ofta går för mycket "på hälarna" och att man mer skall lägga tyngden på framfoten så att säga. Detta var det viktigaste o inte så mycket vilka skor man hade enl experten! Och jag försökte på promenaden ändra på min gång och även skjuta ifrån lite mer med benen. Ofta skjuter man ifrån för lite med det benet som man sätter ner först. Jaa, det gick alldeles utmärkt att ändra på gången o få lite mer tyngd på trampdynorna där framme på foten. Idag gick det så bra med rundan att jag skulle kunna gått mycket längre men det är ju semifinal i hockeyn i kväll så jag ville inte trötta ut mig för mycket. Dessutom skall jag på det sista styrelsemötet med SPF innan "sommarlovet" börjar! Nu är det förresten mulet ute o regnet hänger i luften
                            Jag tittade på båbärsriset idag. Blir det varmt nu de närmaste veckorna kan det bli en väldig massa blåbär!

En dag i Ivan Turgenjevs liv..

Ja, som det kan bli ibland! Denna rubrik på mitt inlägg har jag i många herrans år haft i mitt huvud. Min far hade böcker skrivna av ryska författare. På 50-talet läste jag en bok (häfte)  av Ivan Turgenjev o sen dess har jag haft den där ramsan i huvudet! Inte ständigt naturligtvis utan nån gång då och då. Nu är det konstiga att det finns ingen bok som heter så utan det finns en som heter "en dag i Ivan Denisovitjs liv"! o den är skriven av Alexander Solsjenitsyn! Som det kan bli!
                          Men jag har kommit på vilken bok det var som jag fäste mig vid! Den var skriven av Ivan Turgenjev och hette "en jägares dagbok"
                          Jag har tydligen varit så faschinerad av "en jägares dagbok" att det har varit en dag i Ivan Turgenjevs liv på nått vis. För Solsjenitsyns bok gavs inte ut förrän på 60-talet. Det är väl härligt att gå o nysta i sånt här! O boken "en jägares dagbok" skall jag beställa på bokhandeln eller på datan!
                          I dag har det regnat hela dagen o det regnar ännu mer nu! Nått som jag gått o tänkt på är matchen igår mellan Chelsea o Barcelona. Jag trodde inte mina ögon när Essien dundrade in 1-0 efter 10 min för Barcelona startade bäst, tycker jag. Sen kom det några tveksamma domslut. Jag fäster mig vid en hands i Barcelonas straffområde som nog skulle varit straff och sen tycker jag att Barcelonas spelare inte skulle blivit utvisad! O sen gör Niesta 1-1 när nästan matchen är slut. Och jag fick min drömfinal! Jag tror att det blir en ännu bättre match mellan Barcelona o Man.United i finalen!
                        Men innan dess blir det en spännande? ishockeymatch i kväll mellan Tjeckien o Sverige i VM i Bern. Jag kom o tänka på Att Bengt-Åke Gustavsson har inte haft några större framgångar sen han hade det av  Mats sundin m.fl. förstärkta laget 2006! Vi hoppas att Sverige vinner så klart! Och idag fyller mitt äldsta barn-barn Pelle 21 år. Bara en sån sak. O han o hans flickvän bor i Karlstad! Må solen lysa över dom!!!

En "fårskalle" bland andra fårskallar?


Det är inte så farligt som det låter. Att någon antagligen tycker att jag är en riktig fårskalle tycker jag är en ren förolämpning mot de får som idag hade anlänt till hembyggdsgården! Men allvarligt talat så regna det så jag tog bara den här bilden i min dokumentation om värens framskridande. Fåren kommer jag att fotografera i morgon eller på fredag. Getterna stod och tryckte vid huset i sin inhängnad, antagligen p.g.a. regnet. Hur som hellst kommer det en härlig tid nu!

Regnet tilltog mer o mer och det var inte mycket folk jag mötte på rundan. Tog det här fotot från balkongen som vanligt. Jag tycker att här har det blivit mycket grönare bara på en vecka. Jag skall gå in o titta under kategorin Vårbilder bara jag skrivit färdigt. Där kan man ju se skillnaden, det är det som är vitsen!
                             Rundan gick bra idag för övrigt. Men lite trött var jag när jag gick ut. Jaa, det här med Arsenals förlust igår tog hårt. I kväll håller jag på Barcelona!

Jag sket i regnet!


Igår var jag o Lars Å. i egenskap av SPF:s KPR-ombud(kommunala pensionärsrådet) i Örebro för att bl.a lyssna på ovanstående kvinna, Ebba, som är hälsoutvecklare i en kommun i Örebro län. Hälsoutvecklare är något nytt som på försök drivs i vissa kommuner och som man får söka bidrag av staten till. Detta med hälsoutvecklare har visat sig falla väl ut. Det går ut på, kan man väl säga att ytterligare förfina äldre pensionärers boende o livstil innan dom blir sjukare så att säga. Allt sker under förutsättningen att att kontakten sker under ömsesidig respekt, inga pekpinnar o så vidare. I vissa länder såsom England, Danmark m.fl. finns det en lag om att kommunen skall ha en sån här resurs. Jag fäste mig ochså vid att Ebba inte kallade äldre människor för pensionärer utan SENIORER! Bara en sån sak! Jag hoppas att
alla kommuner tillsätter en sån här tjänst!


Jaa, visst sket jag i regnet idag. Det var 6 grader bara ute så jag tog på mig understället, keps o vantar o knalla iväg. Regnet ökade hela tiden men vadå! Det var väl så att det behövdes. Jag gick fort idag och tack vare det så frös jag inte. Seniorer har kanske lite lättare för det. Så nu vet ni det, pensionär vill jag inte kallas för! Senior var ordet! Tack, Ebba!
                                   Bilden ovan visar getterna som anlänt till Askersunds hembyggdsgård. Jag trodde det skulle gå att läsa texten lite bättre på fotot. Barnen på bilden är dom som äger getterna o bor i Fjugesta. Dom har alltså "leasat" ut getterna till hembyggdsparken! O precis nu kom solen fram genom fönstret!

Gammelgeten o hans vänner!


 Jo men visst! Vi får ju ha en bild på gammelgeten ock. Jag satte kameran på en sten och så fotografera jag mig själv. Men vadå! På blogg.se har väldigt många unga damer fina bilder på sig själv, välklädda o chicka. Så här har vi en välklädd svettig "goding" i sina bästa år! Undrar om jag kan konkurera med nån? Jag får ju säga att jag är ovanligt fräsch för att hålla ett högt tempo?! Ja, nu får det vara nog med "egotrippning"!

Precis när jag kom gående genom hembyggdsgården så lastades årets leasade getter av en bil!  Rätt många tittade på faktiskt. Såg inte ut o gå nån nöd på dom! Det var 2 vuxna getter o 2 killingar! O dom här killingarna var för näpna. Dom kommer att bli favoriter bland barnen! En var svart o en var vit!

Getterna har en väldigt fin plats att vara på med ett litet hus o ganska stor inhägnad med stenblock och klpphällar. Jag har sett getterna som varit här innan o dom var jäkliga på att klättra på stenarna. Ja, getterna tog snabbt utrymmet i besiktning och verkade anpassa sig fort. Tyvärr fick jag inte med den svarte killingen på bilden men man kan skymta den bakom dom andra! Getter är ju mycket roligare o titta på än får, mycket busigare. Förra året var det  får ochså men jag vet inte om det kommer några i år. Hönsen hade ochså anlänt!
                      Idag gick jag bl.a. o tänkte på Barcelonas utspelning av Real Madrid i går. Makalös uppvisning, bockar o bugar! Rena förnedringen! Real Madrids annars så kaxiga spelare såg alldeles förvirrade ut.....Jag håller på Barcelona i alla sammanhang o det här var roligt och sevärt. Jag tror inte Chelsea ska känna sig alltför säkra på tisdag i semifinal två i Champ. L
                 Idag pröva jag att gå fort o ännu fortatre upp för backarna. Det gick alla tiders! Tacka ... för det. I sånt väder o med sådana positiva tankar!

Det är kul med många vänner!


På lördagarna tar jag mig alltid en cykeltur ner till hamnen, om vädret är skapligt. O det var det ju idag minst sagt!. Det är den här glasskiosken som gäller!. Man skymtar min cykel tii höger om den O till vänster om kiosken kan man ana en bänk o där brukar jag sitta o äta min glass o språka inte enbart med vanligt folk utan ochså med fåglarna som är väldigt nära en o nästan står på kö o vill ha smulor eller en skvätt glass.

I kön idag befann sig 2 änder, 2 kajor, 3-4 pilfinkar o en tuff skrattmås. Sina egna gelikar körde han väck utan prut, kajorna klara han inte riktigt, dom var för snabba men småfåglarna hade respekt för honom. Änderna däremot fick han "stå i kö" efter. Den här skrattmåsen är högst en meter ifrån mig. han fick både glass o smulor.
                        Det här med fågellivet är ju ochså intressant. I år är det ovanligt lite änder i hamnen o vid strandpromenaden. Dom här fåglarna som uppehåller sig bl.a. i hamnen är populära bland folk o skitar ner gör dom inte mycket. Dom har nog sin toalett  nere i vattnet mest!
                        Idag när jag cykla nere vid strandpromenaden fick jag  sällskap av ett doppingpar som simma med nån 100 m bara en 3-5 meter ifrån mig. O vad vackra dom är i sin dräkt. Det är skäggdoppingar som det gäller alltså.. Jag försöker lära mig deras läte som är lite skorrande på nått vis. Häromdan "skorra" jag med en nere i vassen vid kyrkan o hon, han, skorra banne mig tillbaks ett par gånger!. Jag hoppas dom får häcka ifred i år från grävskopan som var i vassen o röjde förra året!!

Sköna maj, välkommen!


Det passar väl bra med detta foto på dessa påsk o pingstliljor som blommar på Hembyggdsgården. Efter att igår återkommit efter min kusins begravning i onsdags återkom ju vardagen. Begravningen var fin men jobbig naturligtvis. Men när man ser dom här blommorna så, ja jag tillägnar dom till levande o döda som finns i o passerat mitt liv i nån slags positiv anda o livsglädje.
                          Efter begravningen i Gällersta kyrka åt vi på Forngården lite längre bort o då hade ju stämningen lättat. Senare på kvällen var jag o Rolf o Ann-Marie, som jag bodde hos, o åt  kvällsmat hos Sven-Arne o Margareta. Som sagt Rolf o Sven-Arne är ju mina "lekkamrater" sedan 40-talet och vi "Björneborgare" följde Björneborgarn Gunnar till den sista vilan tillsammans hans fru, barn, barn-barn o vänner. Som sagt Björneborg ligger i Attersta som ligger i Gällersta som ligger ca 1 mil söder Örebro.
                  Det gick bra med rundan idag o som nästan alltid stanna jag o prata med någon. O vilket väder det är, strålande sol o inga moln på himlen!

RSS 2.0