Fotbolls VM 1958, gruppspelet

 Fotbolls VM spelades 1958 i Sverige mellan 8-29 juni Jag koncentrerar mig på gruppen där Sverige spela men grupperna var 4 och hade följande sammansättning. Orvar Bergmark  Julle Gustavsson  och Gunnar Gren på bilderna.
Grupp 1                             2                                3                              4

Argentina                 Frankrike                     Mexiko                Brasilien

Nordirland              Jugoslavien                Sverige                England

Tjeckoslovakien    Paraguay                    Ungern                Sovjetunionen

Västtyskland          Skottland                     Wales                 Österrike
Nämnas kan ju att på den tiden  var ju inte Tyskland enat, Tjeckvakien inte delat o Sovjet inte splittrat.  Man fick 2 poäng för vunnen match o 1 för oavgjord. Det betydde kanske att man gick vidare på 3 oavgjorda vilket knappast går i våra dar. I Kvalet till VM turneringen deltog 53 lag o när allting var genomfört blev det ju 16 lag. Västtyskland var direktkvalificerat som Världsmästare o Sverige som arrangör.. Sveriges matcher spelades på Råsunda i Stockholm
Från grupp  1 gick Nordirland o Västtyskland vidare, från grupp 2 gick  Frankrike o Jugoslavien vidare.
Från 4 gruppen gick Sovjet o Brasilien vidare På bilden ser vi Kalle Svensson, Rio-Kalle kallad, från Hälsingborg, och en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna tycker jag. Nu går vi på Sveriges matcher i gruppen Från dom matcherna kommer jag inte ihåg mycket   Jag undrar om jag inte kommer ihåg att det regna mycket i en av matcherna.
Hur som hellst så gick VM:s invigningsmatch  mellan Sverige o Mexico på  Råsunda 8 juni inför 34.107 åskådare. Svenskarna vann med 3-0 efter mål 2 mål av Agne Simonsson och ett av Nisse Liedholm, herrarna på bilderna tillsammans med Sigge Parling
 Motståndet  visste man inte mycket om. Mexikanerna visade dock upp en fin teknik. Mexico var ochså en "måstematch". Försiktig inledning då båda lagen var nervösa. Sverige tog doch ledningen i matchen genom Agne Simonsson  på pass av Nacka Skoglund. I andra halvlek tog Sverige kommandot i matchen och Sverige fick en straff som Nisse Liedholm satte i mål. Slutresultatet sattes allts å till 3-0 genom mål av Agne Simonsson på framspelning av Nacka. 2 poäng!

Nästa match gick den 12 juni på Råsunda och inför 38.850 åskådare mot Ungern. Sverige vann med 2-1 efter 2 mål av Kurre Hamrin. Ett mål som bortdömdes gjordes av Sigge Parling, mannen bredvid Agne Simonsson på bilderna längre upp. Våra berömda yttrar, Kurre Hamrin och Nacka Skoglund finns ovan. Har Sverige haft ett bättre ytterpar? Ungern hade ju under hela 50-talet varit ett av världens bästa lag men efter Sovjets invasion -56 hade många gått i landsflykt däribland de största fotbollsstjärnorna med Puskas i spetsen. Ungern kvalade med nöd och näppe in till slutspelet. Sverige tog ledningen med 2-0 men ungrarna kom starkt igen och Kalle Svensson fick göra ett antal kanonräddningar!  2 poäng. Nu undrar någon hur i allsin dar kan han komma ihåg så mycket plötsligt. Jo, matchreferaten finns på svenskfotboll.se

Ja, så kom den sista matchen mot Wales som var betydelselös då Sverige redan var klart till kvartsfinal. Matchen spelades även den på Råsunda inför 30.000 åskådare. Den mest kände spelaren i Wales var centern John Charles. Denne Charles fick då gå ner på mittfältet från vilket han pumpade bollar på brorsan Mel. Detta hjälpte dock inte, matchen sluta 0-0 mot Sveriges reservbetonade lag men Wales gick överraskande till kvartsfinal där dom fick möta Brasilien. 
 Ja, då var vi framme vid kvartsfinalerna o följande lag möttes. Sverige-Sovjet, Västtyskland- Jugoslavien, Frankrike- Nordirland, Brasilien- Wales. Foton vastrasicklao.se, idrottsforum.org, ois.se, svd.se, orebro.se, ab.se.


Årets första blåbär.


När jag kom till hembyggdsgården gick jag som vanligt o titta på ankungarna. Jag förvånar mig över att dom växer så fort. Det klart det är ju så med alla fåglar men här har jag ju följt dom som nykläckta till dags dato. Det är verkiligen en härlig bild med morsan på topp! Ja, jag undrar vad människomorsor hade sagt om en sådan kull, det hade nog blivit klagande, jag menar kvackande i den "ankdammen" Några regndroppar började falla under min väg ner till strandpromenaden, o mörka moln tornade upp sig runt hela Askersund. Bestämde mig ändå för att ta långrundan norrut längs en bit av början på Vretstorpsvägen.

Det här fotot är taget när jag vikit av Vretstorpsvägen. Särskilt till vänster var det blåsvart. Men inget regn eller åska blev det. Precis som molnen gick runt, runt. O när jag kom hem o skulle gå in i huset kom det en solglimt!

Jag åt min sena frukost, läste NA:n och ut igen för nu hägra blåbären. Hade ju sett en del börja mogna längs vägen på rundan. Nu var en del mogna o dom tog jag men lämna dom som var på väg att mogna så klart. Kart fanns det ochså så här mognas det i flera omgångar. Bara o börja om från samma ställe igen. Men sånna mängder som förra året blir det inte. Men är jag ute varje dag o plockar utan stress men med tålamod så kommer jag att få ihop en hel del bär. Ja, då har jag fryst in årets första blåbär. O jag tar fortfarande av  förra årets mastodontskörd. Det är grejor att ha i gröten eller filen!
Jan i blåbärsskogen.

Inget snack, grattis Spanien!


Denna mannen, Fernando Torres, avgjorde i första halvlek (visade sig)   EM-matchen mot Tyskland med sitt 1-0 mål. Segern var rättvis och statistiken visar ju på alla vis att  Spanien  var turneringens bästa lag. Dom toppade den! Och dom hade bästa målvakten o bästa forwarden, mannen på bilden. Tyskarna skall ha all heder men jag tyckte dom var bättre i VM iTyskland för 2 år sen. men dom har ett ungt lag o kommer tillbaks. Spanien blir svårslaget framöver, dom har ochså ett rätt ungt lag. Båda lagen kommer säkert att vara bland favoriterna i VM om 2 år. Jag förmodar att dom tar sig dit!. Jag är glad att inte Portugal vann. Torres tycker jag mycket bättre om än Ronaldo t.ex.. Ja, nu skall man ställa om till o se på allsvensk fotboll på canal digital o tv 4 igen, vilken kontrast! Foto filmsnack.se

I väntans tider...

Även en karl kan gå i väntans tider om det gäller sport t.ex! Nu väntar jag o många med mig på EM finalen kl 20:45. Jag tror på Tyskland men kommer Ballack att spela? När jag titta på SVT-text så fanns det kanske en chans att han spela.
                                          Fortfarande tycker jag inte Sverige gjorde nått bra EM. Herre gud det är ju välbetalda proffs dom ochså. Kondisen tyckte jag var under all kritik t.ex. Och sen när jag läste vidare på text-tv såg jag följande: SVERIGE ANFÖLL MINST I EM:  I em har de som VÅGAT satsa framåt vunnit på det- det visar statistik från Uefa. Men på det området var vi sämst i klassen.
De lag som hållit bollen mest är de 4 lag som gick till semifinal. Sverige ligger sist med 42,69 % bollinnehav.. Laget  anföll i snitt 9,67 gånger per match vilket ochs innebär en sistaplats bland de 16 lagen i em.
                                           Sverige sköt i snitt   11 skott per match, vilket ger en ny föga hedrande sistaplats!. I sportspegeln, svt 1 20:00 kommenterar förbundskapten Lagerbäck statistiken
                              
Ja, alltså nu blir det väl en massa kända bortförklaringar igen! Jag vill ställa den här frågan: Hur kunde Sverige nästan ha motsatta siffror vid Vm-94. Vad har man inte tagit nytta av  sen den tiden. Även  EM -92 var det ju mer anfall o mer teknisk fotboll. Nä, eran Lagrell, Lagerbäck o Andersson bör avslutas fortast möjligt. Det verkar som Sverige har låst upp sig i nått slags feghetsrecept sen länge. Försiktigt efter våra reurser, försiktigt, försiktigt försiktigt ..... åsså bollen på Zlatan som skall gör allt!!! Måtte han inte tröttna. In med unga spelare efterhand. Nån finns i Spanien, några i Holland, några i England , Elmander o Larsson o någon till. Mellberg är bättre än någonsin. Men ut med en 4-5 st ur landslaget till att börja med! Gör det bättre själv brukar man få höra ibland. Ja, om jag hade haft deras lön o fått träna som dom så hade det inte varit omöjligt!

Ibland undrar man...

Jag undrar om tidningarna har dom här glädjeprognoserna ang. vädret enbart i syfte av att sälja lösnummer. Både Aftonbladet o Expressen hade ju braskande löpsedlar om att värmen kommer nu i veckan o framöver. Var inne o titta på Smhi här på datan för jag prata med Ann-Marie i telefon o då blev jag förvarnad. Fint väder skall det antagligen bli men nog inte mer än ett par tre dagar! Nu får man ju hoppas att det ändrar sig, men att man aldrig lär sig!

Var det inte en förnimmelse av den utlovade värmen....


Det här är en bild från rundan i själva hembyggdsparken. Ankorna uppe i hembyggdsgården växer nått kollosalt. Jag känner knappt igen dom från gång till gång. Ja, sen bar det av mot strandpromenaden
Vid strandpromenaden låg en flock kanadagäss. Dom har jag inte sett  på länge. Nåra som växt är doppingungarna. Det har ochså gått undan. Hade jag nu haft kamera med teleobjektiv så hade dom ochså synts på bilden! I dag var det varmt så den utlovade värmen fick man en föraning om. Jag tycker om värme o lider inte av den när jag är ute o går. Jag mötte som vanligt damen med taxarna. Hon spelar ochså boule på tisdagarna. Hon är rätt kul! På hemvägen genom hamnen tänkte jag på det här med VM-58. Jag tror att jag sparar det som utkast varje gång jag skriver, sen tar jag ut det på bloggen när det är klart. Får se om det funkar!


Det här var en höjdare!


Det är ju 50 år sen som  Sverige arrangerade VM i fotboll. Tänkte jag skulle skriva om Sveriges matcher på min blogg. Hur följde jag VM på den tiden. Jo, efter lite funderande kom jag fram till det. Jag lyssnade på radio på mitt rum i Forsmo utanför Sollefteå. Jag  jobbade på en fiskodlingsanstalt som Vattenfall drev. Det var praktik men jag hade ändå lön. Nån TV fanns ej, det var ju precis i begynnelsens tider. Men oj så spännande det var o lyssna till Lennart Hylands referat av Sveriges matcher.
                                          Några .bestämda åsikter om saker o ting tror jag inte det  blir  nästa vecka. Jag kommer att koncentrera mig på VM-58. Dessutom tänker jag plocka de blåbär som är färdiga(inte många) på eftermiddagarna. Möjligtvis blir det nån rundanrapport.. Sen skall jag åka o se på Fagertärns röda näckrosor hoppas jag. Kommer att ringa Rolf A ang detta. Det finns alltid något o hitta på för en livsnjutare. O i morgon går EM-finalen!

Så här kommer vi o ha det i slutet av nästa vecka?!


Ja, så säger Expressen!  Hoppas att det håller i sig i många veckor! Foto Johanna Petersson
På Svt-text står det: 1000 anmäls för svartjobb: Cirka 1.000 personer har polisanmälts av skatteverket under en granskning av företag som hyr ut arbetskraft, uppger Göteborgsposten. Misstänkt fiffel för 2 miljarder kronor har avslöjats. Hittils har 800 företag granskats och ytterligare 300 står på tur. Uthyrningen sker till såväl till privata som offentliga arbetsgivare. Bygg, transport och städning är de vanligaste branscherna. Ett relativt nytt inslag är att en allt större del av svartjobben organiseras av kriminella gäng.
Bra regeringen, äntligen nån som tar itu med det här även om det skulle gjorts för flera år sen. Hoppas inte det är för sent!  Oppositionens o socialdemokraternas största insats var väl att jaga regeringsmedlemmars m.fleras synder för flera år sen med svart barnvakt t.ex(nått som dom säkert haft själva nån gång) Hörde fresten i radion att det är bl.a. kriminella mc-gäng bla.som står bakom men dom har bulvaner som jobbar åt sig!
 På text-tv står det ochså: Ökade klyftor under S-regeringar.  Ja, det är ju något att tänka på för länets socialdemokratiska riksdagsledamöter. I Nerikes Allehanda står det: Socialdemokratisk offensiv inför den andra halvleken. Ja, sen verkar det som socialdemokraternas tidräkning börjar som sagt 2006. För sedan står det så här; Ökade orättvisor  och ökade klyftor. Det är vad den borgerliga regeringens politik har inneburit när den sammanfattas med socialdemokratiska ögon.
Har socialdemokraterna tagit skygglapparna på sig!

                                                   GREVEN
Greven stirrade på grevinnan när hon stapplade in genom dörren i neglige.
-Oh, älskade Adolf, sa hon kelsjukt , pigan brände vid frukosten.
Kan du inte ta lite kärlek som frukost istället?
- För all del, snörvlade greven, skicka upp människan...
                            Inför kommande begivenheter
                   EN SEXA SKÅNE
1 st  vykort av  Skåneslätten
6 dl hembrännt
Häll upp spriten i ett snapsglas(eller tager vad ni haver)
Svep drycken
Studera vykortet
 Går lika bra med Närkes eller Varaslätten för dom som så önskar o behöver!

Vilken utblick!


Ankmamman har verkligen skaffat sig en bra utsikt över sina telningar som växer som bara den. Häromdagen var det lite kaos i ankdammen. När jag kom förbi där så jagade mamman tillsammans med en del ungar en annan unge som var sjuk o bet den. Ja, man skulle kunna tro att det var ett värstinggäng som var ute! Det är som jag säger, vårt samhälle avspeglar sig i ankdammen. Jag gick o sa till en av personalen o dom gjorde vad dom skulle med den sjuka ungen. Sen hade hanen blivit utvisad till hönshuset, hade tydligen inte klarat o ha 2 honor omkring sig. Rundan, nema problema

Ingen chans...


Jaa, Ryssland förlora med dunder o brak. Kanske det var åskan över Wien som spelade in. Dom kanske är vana med mer åska i Spanien. Nä, allvarligt talat, spanjorerna var överlägsna särskilt i andra halvlek. Finalen blir oerhört intressant på söndag o jag håller på tyskarna. Sen skulle det glädja mig å Elin Ekblom-Baks vägnar(släkting? vet ej men min farmor hette ochså Elin Ekblom) Elin är inte direkt förtjust varken i Jens Lehman eller det tyska laget. Visst dom har spelat lite ojämnt men är trots allt i final och slagit Portugal på vägen. Ja, vi får se på söndag Elin, heja Tyskland säger jag!

Lever som hon lär?


Damen på bilden är f.d. stadsrådet Ylva Johansson S.  Enl Aftonbladet gör exministern stora "pigavdrag" Tidigare S-ministern Ylva Johansson var en av "pigavdragets" mest hårdnackade motståndare. Nu får hon en skattelättnad på 6.200 kr. Genom att själv utnyttja den nya lagen. "Nu tar moderaterna upp sitt pigavdrag suckade Johansson(S) i en riksdagsdebatt 2004  skriver Svenska dagbladet.. Hon menade att lagen om hushållsnära tjänster, som regeringen drev igenom den 1 juli förra året,  innebar "att öppna för en  helt ny låglönesektor" . En poltik som hon "bestämt" avvisade Jag följer de skatteregler som gäller säger hon till tidningen. men hon tar bestämt avstånd  från förslaget och tycker det är orättvist. Det skall avskaffas om det blir ett maktskifte!  Maken till hyckleri kan man leta efter! Jag säger inte mer. Foto scanpix
                            Sverige tillhör skattevärstingarna i Europa står det ochså i Aftonbladet. Ja,ja, no komments!
                  Enl. SVT-text. Talibanerna har hittat nya mål:  Talibanerna har förstört Pakistans enda skidort. De flesta byggnaderna i skidanläggningen brändes ner . Talibanerna sköt ochså 2 släktingar till en lokalpolitiker. En kvinna brändes ihjäl i ett hus som stuckits i brand.  Dom är väl duktiga, packet!

                             Så tar vi nått roligare: Miljönämnd stoppar pratglad goja: Papegojan Girli får bara vara ute i sin voljär 2 tim. varje dag och inte alls på helgerna. Det har miljönämnden i  Grönköping, förlåt , Lerum bestämt. Orsaken är att gojan pratar så mycket goja att grannarna blir störda. Striden har pågått sedan 2002, då grannarna för första gången vände sig till nämnden, skriver Göteborgsposten. De krävde åtgärder för att få tyst på Girli o 40 andra burfåglar i samma villaträdgård. Girlis ägare har överklagat beslutet. Girli själv pratar glatt vidare: "Goddag, goddag, tittut!"
    
Tja, man kan väl säga att Ylva ochså pratar en massa goja på sitt vis?
Nä, nu blir det fotboll. Jag håller på Ryssland!

Rättvisa, för vem?

idag har jag tvättat o lyssnat på min världsmusik. Hur jag skall få den övergången till dagens ämne det vet i katten. Men det bara o bjuda på sig.
                                 Rättvisa är ju ett ord man svänger sig med o då särskilt i valtider, särskilt då socialdemokraterna. Rättvisa åt folket har ju klingat över världen i alla tider och lett till bl.a revolutioner av alla slag. Ryska revolutionen, Castros revolution, franska revolutionen m.fl. En del av dom blev ju inte särskilt lyckade. Det blev ju så i Sovjetunionen t.ex. att dom som genomförde folkets makt där blev knappast bättre makthavare än tsaren. Kommunisterna i Sovjet tog ju livet av fler människor än Nazitysklands anhang. Sverige var ju ett av de fattigaste länderna i Europa ända in på nästan 1900-talet. Då var det ju ett orättvist samhälle p.g.a. samhällsstrukturen.  Medelklassen har växt men skillnade mellan fattiga o rika har återigen börjat öka från år 2000. För var ju arbetarklassen nedtryckt men idag är det ju många som tjänar mer än t.ex sjukvårdspersonal.
                             Är det t.ex. rättvist att en miljonär har lika mycket i barnbidrag som en ensamstående mamma Är det rättvist att den som tänar en miljon betalar 300.000 i skatt o får 700.000 över när den som har 200.000 betalar 70.000 o får 130.000 kvar? Ja, vi har ju väldens högsta skattetryck, drabbar det dom som  har höga löner. Nä, inte om jag tar exemplet som jag just redogjorde för. Kommunisterna kom ju på iden att gruvarbetare skulle ha mer betalt än läkare. Blev sovjetväldet rättvisare för det. Problemet i samhället tycker jag är inte att människor har olika lön utan att de fattigaste i samhället inte har tillräckligt stora möjlighet att tjäna bra med pengar p.g.a. för höga skatter, En del tycker(jaa) att  de höga skatterna både hämmar enskilda människor och tillväxten genom att minska motiven att tjäna pengar genom eget arbete. Det kan ju inte vara en tillfällighet att Sverige haft mest sjukskrivna o förtidspensionerade i åtminstone Europa. Är det så konstigt att en del har svårt att få pengarna att räcka till  när vi i Sverige har högst skatter o är mindre betalda än i övriga norden. Det gäller säkert pensionerna ochså!
                            Om jag går till doktorn får jag väl betala 200 kr precis som den som tjänar 10 ggr så mycket? Går jag och handlar får jag betala lika mycket som dom som tjänar 10 ggr mer. Nä, vi gör så här! Alla medborgare i Sverige får 300.000 i lön, det blir väl riktigt rättvist. Är det nån som går på det.? Inte ens miljöpartiets ledning gjorde det!
                            För det är ju nämligen så att alla människor inte är lika. Alla människor kan o vill inte bli företagsledare eller politiker. En människa är inte mindre värd för att hon/han inte har läst i många år till höglönejobb t.ex. Alla människor har som tur är inte samma mål  med sina liv därför är det fel att att utgå från att det är orättvist att människor  tjänar olika eller att människor har olika livssituationer
                        Mona Sahlin, du har sagt att samhället blivit orättvist de här 2 sista åren. Viket j-la hyckleri. Tycker du att samhället var rättvist när socialdemokratin regerade i alla år med den strukturen som ni har byggt upp. Ja, allt går o säga i partpolitikens o maktens anda. Vilka floskler du kör med!  O ibland går det ju så att dom som säger att dom vill bygga ett rättvist samhälle o tar makten gör det orättvisare än någonsin! Varför då? Jo det är inte rättvisa dom är ute efter utan den egna makten, Sovjet t.ex. Vänstern behöver inte gör sig bättre än den är. Vänsterradikaler är inte ett dugg bättre än högerradikaler!  Du Mona fresten, vad har du i lön. Jaa, ca i mille. Jaha, då förstår jag varför du har så lätt för att prata om t.ex rättvisa!

Det var hårt, men i final.

Ja, det är bara att konstatera, tyskarna är i final igen! Vann med 3-2 Turkarna var långa stunder det bättre laget, men den här gången var det Tyskland som avgjorde nära stopptid. Tyskarna verkade tagna av stundens allvar favoriter som dom var men deras kvalitet finns trots dåligt spel. lahm som gjorde segermålet var upphov till många missar i tyskarnas försvarsspel. Trots att han hade en dålig dag blev han matchhjälte. Det tyder på mental styrka. Dom tar nog turneringen och dom är nog inte favoriter när dom möter antingen Spanien eller Ryssland på söndag!

Aktuellt på flera sätt..


I Tyskland har ju makten växlat ganska ofta mellan vänster o höger sedan ja, femtitalet. Det trort jag är bra för ett land. för då är risken för att få ett stort dominerande synsätt och maktfullkomlighet mindre. Folk ser att det kan gå bra även med andra regeringar om dom får chansen mer än en period! För närvarande regerar vänstern o högern(socilldemokrater o CDU jhop sen 4-5 år. Det verkar gå alldeles utmärkt. Att världen är inne i en svår lågkonjunktur det kan varken dom eller svenska regeringen göra något åt i det stora hela. Fördelen med regeringen i Tyskland är ju ochså att de 2 största partierna inte kan skylla på varann, dom regerar ju ihop. Hur skulle Mona Sahlin o socialdemokraterna klara sig om dom inte hade det "stygga" moderaterna att hacka på. Fördelen eller nackdelen är ju nu att hon nu får hacka på 4 partier, men det är ju fortfarande av  partipolitiska skäl mest lönande o hacka på det "stygga" moderaterna. Det säger liksom partiboken sen början av 1900-talet. Hade människor förstått att växling vid makten kan vara bra, då partierna har olika saker som är bra för landet. Det blir inte lätt för den nuvarande regeringen o reda ut en del misstag  som socialdemokraterna först nu börjar erkänna!
                                  Det var det! Jag är glad att jag kan tänka till själv o inte gå med i den "allsmäktiga" trons halvsanningar så att säga. Partipolitik är lätt att följa om den är poppulistisk. Att genomskåda en del av den är svårare
                                 I kväll spelar ju Tyskland o Turkiet semifinal i EM i fotboll. Där är jag ochså engagerad. Jag håller på Tyskland och jag tippa ju dom till att nå finalen tillsammans med Frankrike, men trodde Frankrike skulle vinna den! Jag gillar Tyskland och jag högaktar tyska folket för att deras "fanatism" för det största partiet sedan länge försvunnit! Tyskland gick mycket  framåt sen partierna gick varandra till mötes för 4-5 år sen. Det är kanske så det skall gå till för att ta tag i avarterna i dagens samhälle, eller vad säger du Mona Sahlin?

Apropå kritiken mot det svenska rättsväsendet

Ja, det berörde jag igår! Jag vill ochså påminna om igen att tidräkningen inte börja 2006.
                  I dagens Aftonblad står det: Han sparkades i huvudet- har väntat i fem år på på rättegången. Igår slog Jo larm till regeringen om de långa väntetiderna i rättssystemet. Kan vi överhuvudtaget tala om rättssäkerhet? frågar sig Aftonbladets Kerstin Weigl som mött människor det gäller Ett exempel är då Roman Gyodakyan som 2003  misshandlades svårt utanför ett gatukök i Kumla. Sedan dess har han väntat på rättegången. Det finns 2 vittnen till misshandeln och 4 gärningsmän pekades ut dagen efter brottet- trots det låter rättegången vänta på sig!  Sen står det så här i artikeln o det berörde jag igår: Att rättssamhället knakar i fogarna märks först på de mindre ärendena, de som inte ger så stora rubriker. Som går sist i kön till domstolarna.. Det handlar om brottsmål där ingen häktats, ingen är minderårig. man kan kalla det "småbrott"  O sen kommer det som jag berörde  igår  på bloggen: Men inga fall år obetydliga för brottsoffren, för de vanliga människor som levt i tron att systemet fungerar
                        Sen kommer det många fler exempel på vardagsmänniskor som "övergivits" av rättsväsendet.
Här finns ett stort parti i Sverige, ja det största, som jag inte röstat på sen en 15 år tillbaka. Deras prat om rättvisa, solidaritet o välfärd ger jag inte mycket för! Ordet bidrag, är det lika med välfärd? fanns med i den sista valrörelsen. Det är klart att folk som har det svårt skall få bidrag men att liksom sko sig på det ordet  för att få röster, det är cyniskt! 
 Nä, jag skulle vilja att Mona Sahlin förklara för mig de fina begreppen  jämställdhet, rättvisa, frihet m.m. Tycker hon verkligen de orden idag klingar lika fint i hennes mun efter ett långt socialdemokratiskt maktstyre där förnelkelser, bortförklaringar, maktfullkomlighet o självgodhet präglar ett parti som har satt skygglapparna på!

Tidräkningen började även innan år 2006...

Allt från SVT-text: Klyftor ökade under S-regeringar. Ensamstående  mammor t.ex tillhör den grupp som släpat efter mest ekonomiskt.  2006 kunde 20 proc av dem betecknas som fattiga- med en ekonomisk standard lägre än 60 proc av medianlönen.
Det är en fördubbling av fattiga ensamstående sedan 1995. Även gruppen unga vuxna har fått det relativt sett sämre. Där har inkomsten minskat för dem mellan 20 och 29 år.
  Ja, Örebro län t.ex har haft den största arbetslösheten i Sverige när det gäller unga vuxna. Länet styrs av S. När det gäller pensionärer med låg pension. Ja dom har alltid blivit styvmoderligt behandlade. I en del länder får de betala mindre skatt än de som jobbar. Men inte i det här socialdemokratiserade landet!
                  FRA-avlyssning S-förslag redan 2005: Redan 2005 föreslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen att Försvarets radioanstalt(FRA) bör få avlyssna internet och mobiltelefoner. Men bara vid misstanke om yttre hot. Uttökningen antyddes redan i höstbudgeten året innan. Förslaget var en kosekvens av den tekniska utveckligen och nya säkerhetshot som terrorism. Försvarsminister Björklund sade i en intervju till SR:S Ekoredaktion att " människors integitret skall säkras genom att  Försvarets underrättelsenämnd granskar verksamheten" 
Ja, jag tycker att det är synd att inte förslaget gick igenom redan då! Men det är klart, tänker man efter vilka deras samarbetsparter var så "våga" dom väl inte lägga fram förslaget.
                    Biobränsle ökar fattigdomen: Biobränsle ligger bakom 30 proc. av de stigande matpriserna i världen o har tvingat 30 milj. människor ut i fattigdom, enligt  hjälporganisationen OXFAM.. Det ökade bruket av biobränsle leder till brist på säd, sämre miljö och stigande matpriser. Biobränsle tar över jordbruksmark och tvingar jordbrukarna att odla på skogsmark och våtmarker, viktiga lungor i naturen. Oxfam uppmanar nu de rika länderna att skrota sina mål att öka användningen av biobränsle.
För flera månader sen kallade jag etanol för en blivande gökunge i det svenska samhället.
Jaa,  företrädare för de svenska partierna med Peter Eriksson i spetsen så går det när man inte tänker innan man handlar!

Uschligt...


I morse letade jag efter min utmärkta miniradio med hörsnäckor som jag ibland har på mig på rundorna. Nä. fanns ingen stans. Kom o tänka på att jag tog av den när vi spela boule igår o la  den på ett bord i närheten. Idag på rundan gick jag ju förbi där. Nä, ingen radio. Kom o tänka på, är det här boven, måsungen på fotot. Nä, det är nog en betydligt större 2-foting som har tagit den. Ja, den här apparaten som jag blev av med köpte jag i S-hamn på Glenmarks för 10-15 år sen och den har varit alldeles utmärkt. På hemvägen gick jag in på Euronics o där fanns en likadan, Sony, och naturligtvis modernare men lika liten. 900 spänn fick jag ge, surt! Sen kom jag hem och kolla posten, där fanns ett brev från Nordea som upplyste mig om att den månatliga utdelningen på 2000 kr (efter skatt )på mitt privata pensionssparande nu upphört efter 5 års utbetalning. Detta visste jag men ändå, prata om att strö salt i såren! All right jag får vara glad för dom årens tillskott, nu blir det andra tider! Ah, jag har ju 5 veckors lotto, snart ringer säkert Tommy Wahlgrens "formstarka" dotter från tipstjänst i Visby o gratulerar mig! Jaa, hon har såna former, titta på keno skall ni se!

Boulekul(or)


Kategorin Allt möjligt är bra att ha. Den begränsar en del av kategoriorden. Rundan idag avstannade vid boulebanan kl 11. Det är attans kul att spela.boule. Vi är ett gäng från SPF som träffas varje tisdag o spelar i ca en timme. Har vi tur så får vi ihop ett damlag o ett herrlag, annars får vi hoppa över "skacklarna". Jag måste ju säga det att damlaget leder på poäng efter spelandet.
                              Jag är lite irriterad. Varje dag i 2 veckor ,utom lördag o söndag,  har det stått  info10(hemligt nr) nr på min display när jag kommer hem från förmiddans övningar. Det går ochså att spela in samtal för den som ringer. Men icke något!
                             På nätet läser jag i Karlskoga  Kuriren:  Örebro Läns vårdcentraler svårast att nå i landet. Oacceptabelt, bortförklaringar. Att vårdcenteralerna i Örebro län är sämst i landet på att svara i telefon får hård kritik Landstingsstyrelsens  ordförande Marie-Louise Forsberg- Fransson ,S, betonar att de vill prioritera tillgängligheten inom vården- Det är absolut inte bra. Det är A och O att kunna nå sin vårdcentral, säger hon. Jag har sagt innan att landstingen är fulla med olika befattningshavare som i okunnighet o okänsla prioriterat fel saker. Om det är nån stanns som det är viktigt att det fungerar så är det  där det börjar så att säga. Även trycket på akutavdelningarna skulle minska om vårscentralerna fungera både för gamla o unga. Nä, o skaffa toppmoderna maskiner, fantastiska kirrurger till höga löner, m.m., det är prioriterat. Ja o sen skryta om i media hur långt framme vi ligger där! Vad hjälper det gemene man som inte ens kommer till på vårdcentralen o sen om dom gör det får stå i flera månaders vårdkö. Nä makthavarna o främst dom som har haft makten mest , skäms!
                            Sen gick jag in på Svt-text o där kan man läsa om nått liknande, fast om polis o åklagarvsendet: Jo: Vardagsbrott bli lidande. Chefs-jo Mats Melin riktar skarp kritik mot polis o åklagarväsende. Deras felprioriteringar och bristande kompetens gör att VARDAGSBROTT förblir olösta, hävdar han. - Situationen är helt oacceptabel, säger Melin till TT. En utredning från J O visar att det främst är vardagsbrott som blir lidande av att polis- och åklagararbetet inte sköts som det ska. Anmälningar om misshandel, bedrägerier och stöld blir liggande till dess preskriptionstiden gått ut- ibland trots att en misstänkt gärningsman pekats ut, enligt  Melin. JO= Justitieombudsmannen.
Ja, likheten är slående motför prioriteringarna inom sjukvården. " Fina", svåra brott  räknas som viktigare o lösa. Att sen många fler människor blir kränkta ända in in i själen av de s.k. mindre viktiga brotten det är det ingen som bryr sig om!. Nä makthavarna o främst dom som haft makten mest, skäms!

                      Ja, sen kan vi ta lite om dom som vi män liknades vid en gång i tiden av en feministfundamentalist, talibanerna!  FN: Talibanerna rika på opium. Talibanrebellerna i Afganistan tjänar omkring 100 milj. dollar, motsvarande 600 milj. kronor, årligen på att BESKATTA opiumodlande bönder. Det säger Antonia Maria Costa, chef för Unodoc, FN:S organ för narkotika och brott, till BBC. Även andra krigsherrar antas berika sig på råvaran till heroin.
                      
Sådana här extremgrupper är det värsta jag vet. Dessutom består ju inte bara talibanerna av Afganer! Många av dom är halvkriminella typer från andra länder som skor sig på bl.a. bönders odlingar o dödar under bl.a. förevändningar  genom egna tolkningar av Koranen i Allahs namn. Hur det var i Afganistan när dessa vetvillingar hade makten, det har vi väl glömt. Stenkastning av kvinnor offentligt, offentliga avrättningar, inga skolor för kvinnor som inte fick visa ansiktet offentligt, tyrrani i Allahs namn m.m, m.m.

Ibland funderar jag på orden välfärd o rättvisa som vårat största parti i Sverige har som honnörsord. Återkommer jag till vid tillfälle.


Värd en applåd!


Vi börjar med att applådera det här. Nån gång i nästa vecka(slutet?) kommer det som sagt att bli sommar igen säger metrologer enligt Expressen. 27 grader stod det. Jag säger uj,uj,uj, alla tiders! Fotot från Expressen.


Den här mannen har spelat elittennis i 17 år, vunnit 51 dubbeltitlar, singeltitlar,Davis Cup o spelat ihop ca 84 milj(svenska kr). Efter OS lägger han av. Det tycker jag han gör rätt i. Ett aktat namn i tennisvärlden. Ja visst, hans namn är Jonas Björkman Foto Scanpix
När vi ändå är inne på sport så vann ju Spanien efter straffar mot Italien i em fotbollen. Rättvist blev det efter dåligt 120 minuters spel. Jag tror faktiskt att det blir Tyskland- Spanien i finalen, men jag hoppas på Tyskland- Ryssland.
Idag är det ju första kvällen på ett tag som det inte blir nån match på tv. Lite abstinens har man ju men på onsdag smäller det igen. I kväll skall jag se på deckaren Foyles War på tv 1. Att rekommendera!.
Rundan gick bra i dag i skurarna. Jag har tiitat lite på Svt text Ska vi ha lite "brott o straff" först. Jag rekommenderar folk att inte tränga sig före i kön, ty då kan det gå så här Misshandel: En 29-årig man misshandlades grovt i kön till incheckningen på Arlanda i går eftermiddag. En annan man tyckte att 29-åringen trängde sig före i kön och slog honom så hårt att käken gick av . Polisen har gått hopp om att få tag i gärningsmannen.  Dom får kanske hämta honom på Mallorca?! Kan det här va så gott?  Knark:En svensk kvinna fastnade i går natt i tullen vid Gardemoens flygplats i Oslo med 80! påsar narkotika i magen. Hon greps, misstänkt för narkotikasmuggling  och fördes till sjukhus. I veckan har flera gripits med narkotika vid gränsen mot Sverige.  Jaa, det synd om norrmännen, ha ett sånt j-la grannfolk!
Bilister med centrallås läs det här!  Bilar plundras med hjälp av sändare. Kolla alltid att billåset verkligen fungerar när du låser bilen med fjärrnyckeln. Det förekommer att tjuvar slår ut läset med störsändare. Även lagliga radiosändare kan hindra centrallås att fungera. Ja, vad är det man brukar säga, brottslingarna brukar alltid ligga ett steg före!
 Det är inte konstigt att fiskbeståndet minskar i Östersjön! Döda bottnar sprider sig i Östersjön Sju av de tio största döda bottnarna i världshaven finns i Östersjön och de täcker 40.000 kvadratkilometer. Det visar forskning som Världsnaturfonden presenterar idag. Vi vet ju alla att det beror på övergödnig och jordbruket  är den främsta källan. Även klimatförändringarna är en bov i dramat. Ja, lobbyisterna hos fiskarna o miljöexperterna kan trättas hur mycket som hellst, innan dom slutat har väl fisken försvunnit! Nä, nu skall jag se på J 29 Tunnan på Youtube o höra o se på världsmusik på samma utmärkta seit!
 

Söndag med v-75 o kass superettafotboll...


Vi börjar med rundan. I hembyggdsparken var det några som sjöng för en liten publik, kanske nått frikyrkligt? Annars bra fart som vanligt o nema problema med höften! Ja, bilden. Den är tagen nära hamnen vid strandptomenaden. Längst ut på den slitna bryggan står en fiskmåsunge. Där har den stått de senaste 2 veckorna minst. Den matas av  föräldrarna fortfarande o växer som bara den! Det är ju ochså här ungefär som man kan se snokar om man har tur!
 Det här med FRA gick jag o fundera lite på. Lobbyister o journalister använder ju datan till att hitta uppgifter o skvaller som dom sedan använder i sensationssyfte inom politiken mot sina meningsmotsåndare, o enskilda människor. Då är det inte så noga med entegriteten o sanningen många gånger! V-75 blev det inget på. Såg andra halvlek mellan Landskrona Bois o Ängelholm. Det var inget vidare fotboll. Det är ju ändå näst högsta serien. I kväll är det den sista kvartsfinalen i EM mellan Spanien o Italien. Jag tror Italien vinner.

Den lille Tsaren, Rysslands nye storspelare


I  upphetsningen har jag glömt namnet på den lille ryske spelaren, 1.72 lång!. De arroganta (trots en del rötter där)holländarna förlora med buller o brak! Inget osnacka om! Tur att  Lille tsaren inte var fulltränad mot Sverige. men Holland såg försiktiga o osäkra ut idag o slutkörda blev dom trots flera dagars vila än ryssarna. Nu kan det ju bli så att Spanien o Ryssland möts i den andra semifinalen! Fastän det verkar som om Spanien har det ruskigt svårt mot italien i Em o VM turneringar.Nu skall väl de s.k. experterna framhäva Sverige tack vare att Ryssland slog Holland. Holländarna brukar dock inte komma mycket längre i turneringarna än dom gjorde den här gången. Och jag rubbar inte på mitt bedömande om Sverige. Dötrist fotboll liksom i allsvenskan!

YouTube är bra.

Jag sitter ofta o lyssnar på musik på  datan. Har bra högtalare tycker jag. Jag lyssnar ju mycket på världsmusik. Favoriter är Ivan Rebroff med sin ryska folkmusik, grekisk, turkisk, ziegenarmusik, jiddish o klezmermusik, Israelisk o östeuropeisk. Den här musiken är ihopvävd på något sätt, influenserna av varandras musik är påfallande. En artist som jag återuppväckt inom mig är Ivan Rebroff som jag lyssnade mycker på  under 70 o 80-talet. Andra är Maria Farantouri som sjöng mycket musik av Mikis Theodorakis, Ofra Haza , israelisk sångerska. Nyupptäckta är Haris Alexiou, grekisk sångerska, Cardan Ercetin, turkisk sångerska. Jag lyssnar ochså på Budapest klezmer band, finns flera såna band. m.m m.m
                                            Sen lyssnar jag  med glädje på Kate Bush som jag hade lp-skivor med., rockband som jag lyssna på i 40-50 års åldern. Klassisk musik, igår lyssna jag på Haydns trumpetkoncert och Tavlor på en utställning av Mussorgski, pianomusik ursprungligen men orkestrerad av Ravel
                                                Musik för mig är ochså, speciellt från jaktflyg, dånet  från flyguppvisningar o av enskilda flygplan. Dånet från en  P51 Mustang i luften liksom se en J 37 Viggen lyfta från landningsbanan under öronbedövande dån, det är grejor det, tycker jag. Allt detta kan man se på Youtube. Bara skriva namnet på musikern eller flygplanet! Själv har jag lagt in en del på favoriter!

Otroligt.....

Turkarna gjorde det igen i fotbolls em. Uj,uj,uj säger jag. Ställningen vid full tid mot Kroatien var o-o. I förlängningen tog kroatien ledningen med 1-0 sent in på andra förlängningskavarten. När det återstod 1 sek! av matchen gjorde turkarna 1-1. O sen när det blev straffsparkar hade Kroatien ingen kraft kvar, turkarna satte alla sina o stod som segrare! När man ser turkarnas fighting spirit och deras engagerade lagledare så..... all right jag ska inte säga nått!

Inte mycket folk ute.....


Dock var den här duvan ute o gick i hembyggdsparken. Jag har träffat på den flera gånger och den är inte alls rädd av sig. Har sett skogsduvor här ochså men dom är rädda o mycket större. Det här är väl den vanliga stadsduvan. Att det inte var mycket folk ute är kanske inte så konstigt, en del led väl av självförvållad huvudvärk. Vi svenskar har en konstig inställning till alkohol. Var på en fest med nysvenskar en gång. Dom har ett annant förhållande till alkohol, har inte behov av o vräka i sig! Har även rekognoserat ang. blåbär. På måndag skall jag nog få hem några dl iallafall. men som förra året är det ju inte! Sen behöver man ju inte jäkta, brukar cykla ut på e.m. o gå i skogen några timmar, natur o blåbär, kan de bli bättre! Har fått en blåsa på hälen, ganska stor, men jag brukar sticka hål på den! På måndag får jag gå på apoteket o köpa compeed o lägga på, de här mjuka plåstren, då läker det bra! Full fart  o extrasteg i skogen så det blev en lång runda.

Statistiken var inte plåster på såren...

Expressen har gått igenom den officiella statistiken från gruppspelet i  EM i fotboll. Den avslöjar att Sverige var ett av EM:S sämsta lag---på allt ifrån att slå passningar till avslut. Det förvånar inte europeisk press. Sverige är bland de  3 sämsta i 12 av 20 kategorier och är topp 10 i bara 2 O det ena är då antalet räddningar, där Sverige toppar, vilket visar att Sverige släppt till alldeles för mycket chanser bakåt! Europeisk press förvånar sig ochså över att Lagerbäck inte utnyttjat den talang han har på mittfältet. Det är otroligt att Lagebäck låter Kim Källström, som tillhör de bästa unga mittfältarna i Europa, börja på bänken. Vidare skriver utländska journalister. Lagerbäck har varit för defensivt inriktat, det känns som han har tagit bort glädjen i spelet!

 Det är inte frågan om att slå på en som redan ligger, men fakta är fakta.  När försvarsspelet enl. statistiken är så dåligt, då faller den floskeln att Sverige lever på sitt goda försvarsspel. Jag säger än en gång, anfall är bästa försvar. Se till att jobba lika mycket med anfallsspelet i Sverige. Det är väl där vi har våra största stjärnor o blivande. Nu säger väl nån, ah det här lilla landet o alla andra floskler. Dom som spelar är proffs, bra betalt o många, de flesta är gångbara i Europa. Så dåliga fotbollspelare är dom inte. Taktiken behöver ändras, det klarar dom! Ikväll spelar ett land som är betydligt mindre än Sverige, Kroatien, dom klarar både försvarsspel o anfallsspel, ibland via fasta situationer i moståndarförsvaret. Det hade vi ochså klarat. Vårt fotbollstänkande är hjärntvättat av en tränarkader som fixerat sig på detta, försiktighet, försvarsspel, våga inte o ta inga risker. Vi har inget matreal till att spela anfallsfotboll, snick snack, det  är rädslan för  att förlora som är för stor! Optimism segrar till slut här i livet, det är bara frågan om att våga,våga,våga!

Felaktigt fokus i frågan....

Ja, det tycker FRA:S generaldirektör Åkesson i frågan om signalspaningen via kabelnätet.
                          Han säger vidare:Det är bissart att tänka sig att staten ska snoka i människors privatliv Felaktigt fokus i frågan. Det är en vansinnig tanke.

 
Alltså, det är så att jag skicka precis ett e-mail till en kompis!  Hur skall det gå, jag är jättenervös. Kommer Säpo att stå utanför min dörr? Kommer mina anhöriga att råka illa ut. O hur går det med min integritet,  o tänk om dom ger sig på parakiten Örnie! Vågar jag gå förbi den Svenska ankdammen i hembyggdsparken där ankerna tjattrar o hatobjekten frodas. Nä jag böjer knä o ber en bön. O  store gud, låt lobbyisterna o journalisterna ta över i Sverige så det äntligen kan bli ordning i den Svenska ankdammen!


Släng dig i väggen Ronaldo!


Ja, minsann!  I VM 2006 var den här mannen Sebastian Schweinsteiger en av dom dominerande spelarna, lite över 20 år gammal. Idag var han med och sänkte Portugal med 1 mål o 2 fina inlägg som ledde till mål! Jag skrev häromdan på bloggen, hur bra är Ronaldo när dett blir allvar Ja, jag blev glad å Tysklands vägnar och jag hade ju tippat att finalparet skulle bli Frankrike mot Tyskland men jag trodde Frankrike skulle vinna. Det här bäddar för Kroatien mot Tyskland i semin. Gissa vilka som brinner av revanchlust! Heja Tyskland! Foto: wdr.de

Känner mig inte särskilt nedslagen...

Nää, antagligen var nånting inom mig förberett. O sen när man såg dom andra lagen spela o kom ihåg Sveriges dåliga träningsmatcher innan E:M. o slutfasen av själva E:M kvalet så sa  väl förnuftet  ifrån o la ihop 2o 2. Jag såg ju alla matcher innan sista rundan o f-n vet om inte Sverige o Grekland spela mest primitiv fotboll! Jag tycker faktiskt både Österrike o Schweitz spelade trevligare fotboll o de vågade faktiskt anfalla ganska mycket. Men vad är det för spel Sverige håller på med egentligen, det har försämratts undan för undan. Den här j-la Sverigemodellen den är ju genomskådad för länge sen. Hur litet land man är hur små reurser man än har, hur många bortförklaringar än har så är väl ändå anfall det bästa försvaret. Bygg upp laget"kring" Zlatan, in med Källström o ge honom chansen mer än några minuter, låt honom få känna förtroende. En spelare kan väl inte vara så dålig som spelar i en toppklubb som Lyon o är värd 80 milj. på marknaden! In med Sebastian Larsson, Markus Berg m.fl. unga lovande spelare. Vilhelmsson är ok,  men han är ochså beroende av rätt omgivning. Nånstans måste vi förnya oss, möjligtvis då till priset av att ej gå vidare i ett o annat kval O framför allt in med 3 nya istället för Lagrell, Lagerbäck, Roland Andersson. Det kan vara ett sätt att bryta en nedågående trend
                                 För en sport o fotbollsälskare, leve idrotten, kommer nu 4 intressanta matcher, kvartsfinalerna. O faktiskt är det inte "rätt" lag som hamnat där, tycker jag. I kväll går en intressant match mellan Tyskland o Portugal. Jag håller på Tyskland, men favorit är ju Portugal. Ska bli intressant o se hur det går för Ronaldo. Lahm är nog lika snabb som han!? O nu kopplar jag av Sverige, dom var dåliga!

Regn i luften.....


Rundan idag tog jag från motsatt håll. Nere vid strandpromenaden invid den splittrade pilen gick de 4 ankorna och betade i gräset. Nä, vänta nu de 3 högra är ankor den fjärde and. Den fjärde ankan , en hona, var väl bland änderna på ett annat ställe. Naturligtvis fanns gårdagens förlust mot Ryssland i huvet men... ja, jag återkommer till det. Vad jag gjorde ochså på rundan var att kolla det myckna blåbärsriset, och jag hitta mitt första mogna blåbär för i år. Det har ju varit torrt i markerna så på ställen där solen då kommit åt är det knappt några kart på risen. Men jag sökte mig längre in i skogen o där var det ställen med kart o halvmogna bärs. Men den mängden som fanns förra året kommer det inte alls att bli. Jag fyllde ju min frys! Jag vet inte om dom kan gå i blom en gång till nu när det regnat lite, men det vet jag inte. Ankungarna i Hembyggdsparken växer som attan o folk är nyfikna på den nya attraktionen. Full fart idag ochså kände ingenting o jag förstår ingenting, så ont som jag hade en period. Det är bara o tacka o ta emot!


Vi slog åtminstone den enda 0 poängaren i E.M

Redan för några dar sen revidera jag Sveriges insats mot Grekland sen jag såg Ryssarna även slå Grekerna. Skrev det i min blogg. Prata även med min son Bengt om det! Allt prat om att det var en lätt grupp faller tillbaks på både experter o förbundskaptener. Det svenska spelet är t.o.m. sämre än lagom. Det visa sig att Sverige skapa minst målchanser i hela E.m. i gruppspelet. Nu kommer det att ju bli en massa bortförklaringar. Klimatet, många matcher i allsvenskan, litet land, spelar efter våra resurser, o.s.v. Laget består av många proffs, o före detta sådana. Dessutom har man unga lovande spelare men dom fick knappt spela något. Nädå , 35 åringar o 36 åringar skall vara med. Nån gång borde väl det gå upp för Sveriges förbundsledning att anfall är bästa försvar, träna teknik o snabbhet. Nu tycker jag det är dags att  byta ledningen för landslaget. Lagom o försiktighets taktikens saga måste ta ett slut. För annars kommer inte klubbfotbollen heller o bli bra! Det finns många lovande spelare som klarar sig bra i Europa. Vi får inte hoppas att Zlatan tröttnar på att röja i ingenmansland utan att vi kan bygga upp ett lag runt honom! Annars kommer vi inte att kunna vara med i slutspelen som kommer! Tänk efter, vi slog endast  E.M;s enda  0 poämgare, ett katastrofalt dåligt Grekland. Nu måste Sverige göra något. De andra länderna har ju genomskådat vår s.k. fantastiska försvarstaktik!
                                 O jag vill inte höra hur litet land vi är! Kroatien t.ex är inte mer än hälften så stort!

Kanske integriteten skyddas av Fralagen i stället för att hotas?

Fakta om lagförslaget: Myndigheten Försvarets radioanstalt(FRA) får rätt att förutom radiotrafik ochså spana i kabeltrafiken, d.v.s. i e-post och telefonsamtal TILL OCH FRÅN UTLANDET.

Det är frågor som rör Sveriges säkerhet och som har sin utgångspunkt  UTOMLANDS. Syfter är att upptäcka "yttre hot"

Jakten på hoten skall ske automatiserat och spaningen sker genom sökbegrepp. Det kan vara organisationsnamn eller kodord. SÖKNING PÅ PERSONER FÅR ICKE SKE.

Försvarets underrättelsenämnd (FUN) ska ge tillstånd och uttöva tillsyn över FRA:S spaning. FUN är det organ som KONTROLLERAR HELA DEN MILITÄRA UNDERÄTTELSEVERKSAMHETEN.

Kraven på ökat skydd för den personliga integriteten ska tillgodoses genom att det inom FRA inrättas ett integritetsskyddsråd..

Integritetsskyddsrådets ledamöter kommer att utses av regeringen.
Källa: TT via SVTTEXT

Det är ju faktiskt så att det inte är nån som skall spana på mig om jag skickar t.ex. mail till mina systrar i Hjo.
Som jag ser det är det ju lobbyister o journalister o andra av Sveriges s.k. elit som känner sig hotade. Poppulisten Thomas Bodström(f.d Justitieminister) sa idag att det ochså måste finnas en lag  ang. kabeltrafiken. Felet är väl bara det att han inte själv får vara medelpunkten o lägga fram lagförslaget! Jag har för egen del ingenting emot att det framläggs en lag ÄVEN för kabeltraffiken. Den kommer förr eller senare än då, För mig som medborgare känns lagen helt ok, sen får den s.k. eliten tycka vad dom vill. Fresten, jag vill inte kalla  dom för elit, jag kallar dom för naivister. O inbilla mig inte att spaning på allt möjligt inte förekommit innan utan sanktion så att säga. Nu blir den ju legitimerad! Sen finns det ju dom som skriker o domederar över allt utan att ta reda på fakta. Dom kallar jag för kappevändare o dom har egentligen ingen egen åsikt, det är liksom enklast o hänga alla lobbyister i svansen!
                                         Det här med poppulism föresten. På Wordpress finns en seit som heter monaljuger. Där kan man se hur en politiker "svänger" sig med fakta i "rörelsens" tjänst" Sån är politiken!

Italien blir farliga!

Frankrike hade väl lite otur, men Italien var klart bäst och förpassade mitt favoritlag dit pepparn växer. Jag tror Spanien kan få problem med Italien när dom möts i kvarten. I den andra matchen möttes Holland o Rumänien. Holland vann trots många reserver med 2-0, oj,oj! Ja, oj.oj. för Sverige får möta Holland i kvartsfinal om dom spelar minst oavgjort mot Ryssland. Jag har rötter på min mormors sida i Holland men jag har aldrig hållt på dom direkt, kanske när Croife(antagligen felstavat) spela för 30 år sen.  Jag kan faktiskt inte komma på vilka jag hållit på under årens lopp, förutom Sverige förståss!
                                          Ja, vi får hålla tummarna för Sverige ikväll o hoppas att vi får möta Holland. Sen är det väl kört, men....  Nu lyser solen igen, måtte den lysa över Sverige ikväll rent symboliskt, vädret ska tydligen vara dåligt  där dom ska spela.

En lång en!


Rundan idag var längre än på länge, en lång en!  Vädret var fint, solen lyste o lite blåst. ankorna var fina, änderna var fina, Stjernsunds slott lyste fint på andra sidan viken, damen som vinkade på mig är fin(möttes 2 ggr). Höften var fin.

När jag hade gått genom den fina hembyggdsgården, tagit fotot på den fina Borgmästarholmen o gått på den fina strandpromenaden o genom den fina hamnen kom jag så småningom norr om stan ovanför riksväg 50 o tog det här fotot där båda Askersunds kyrkor syns. Ovanför där jag står  finns en brant backe,  fin att ha om det blir vinter ochså! Ja, så småningom kom jag hem. Då blev det mindre fint. Häftiga regnskurar, utan åska dock, börja uppträda och jag hade en stor blåsa på höger häl! Äh, vem bryr sig, det är ju bara bagateller i det fina!

Dåtid i nutid, en bra blandning!


Ja, o tar man dessutom sina rötter med sig så blir dagen bra, tycker jag Jag är ju en sann vän av Israel, det gör jag ingen hemlighet av. För 20 år sen,tror jag i januari var jag och min kompis Bengt i Israel. Vi var där i 14 dgr. och hade Eilat som resmål. Men vi var ochså på en busstur i Israel i 3 dgr eller var det 2? Ja hur som hellst så är det här fotot taget  på badstranden i Eilat o det är Bengt som ligger o gottar sig! Eilat ligger ju vid Röda havet o maken till vatten finns väl knappt, tempen går alldrig under 23 grader. Röda havet lär ochså vara ett eldorado för dykare. Jag skriver det här ur minnet, har inga anteckningar, bara foton. Jag kommer ihåg att vi valde mellan att åka till Egypten eller i Israel, vi valde som sagt  Israel. Efter nån vecka eller så åkte vi iväg på bussturen. Jag har för mig att det första långa uppehållet var vid Döda havet och att bland medresänärerna var en norrman som hette Rolf och Ingrid från Simrishamn. Nu skriver jag inte har för mig eller tror utan nu skriver jag rakt upp o ner! Döda havet var ju en upplevelse o bada i med sin höga salthalt. Vi fick flyta på rygg o akta oss för att snurra runt för då kunde ögonen råka illa ut. men det gick bra. Det fanns duschar på stranden för det var viktigt att spola av sig saltet. Sen körde vi genom öknen till nästa stora mål, Masadaklippan. Den låg högt flera, hundra meter och vi fick ta linbana upp. Masadaklippan är känd genom historien p.g.a. en Israelisk eller Jeminitisk stam tog sin tillflykt dit efter att ha jagats av Romarna. Folket som var ungefär 500 st höll länge stånd men när efter en lång belägring slutet  närmade sig begick samtliga kollektivt självmord. På Masadaklippan fanns den första synagogan och som kontrast till det fanns en pluton Israeliska kvinnliga soldater ochså där. jag kommer ihåg att dom sa monkeys när vi fotade dom. Jag tänker så det knakar! Jo det fanns nått slags bad med lämningar av ett fint mosaikgolv.

Sedan for vi mot Jeriko. Här står Bengt vid en skylt om Jerikos mångtusende historia, bl.a. lär några av människans första boningar hittats där. Inne i själva Jeriko var det gott om palmer, araber, kameler o en del turister förutom oss. En oas i den sterila öknen. Jaa, hela den här resan var så fantastisk. Israelresan var utan tvivel den av mina resor som gjort mest intryck på mig!

Ja, här står undertecknad o jag kan tänka mig att jag njuter av tillvaron. Livsglädjen o äventyrligheten spirar i kroppen, det känns t.o.m. nu!

Sen for vi på slingrande, smala grusvägar genom ett bergslandskap på aktningsvärd höjd. Vi åkte mot Jerusalem. Nån stans på vägen såg vi ett Grekiskt- Ortodoxt kloster som låg på en klippa.  Otroligt pampigt o liksom sagolikt, oåtkomligt! Var vi där? Glömt! Sen kom vi till Jerusalem, staden på 800 meters höjd bland klippor o berg. Denna stad som betytt så mycket historiskt! Staden med sin mur, sina tusenåriga portar bl.a. Herodes port, klagomuren, Al Aqsamoskeen, Klippmoskeen, gamla staden öster därom Oljeberget med olika berömda kyrkor Fotot har jag tagit från Oljeberget(tror jag).                            Ja, det är som jag sagt tidigare, semestern i Israel är min höjdare bland semesterresor. Tyvärr fick vi  känna på början av intifadan, bildäck brändes och det sköts med tårgas. Vi hamna väl inte mitt i det hela, men det utspann sig i närheten!    Mera om staden Jerusalems historia kommer på min blogg så småningom!
                                                

Olika företeelser i Örebro län


Så här såg det ut igår vid 15-tiden utanför Örebro. Ett åskväder höll på i 2 tim. enl. NA. Det hela avslutades med en storm  som hade hagel med ett körsbärs eller vindruvors storlek. En liten del syns på bilden.
                                       Ja, för landstinget i Örebro län är det lite stormigt ochså. Förutom att stora besparingar måste göras på lasaretten, en del vårdcentraler har dålig tillgänglighet p.g.a. läkarbrist bl.a, så visar det sig att länets kvinnor är fetast i Sverige, detta står i många tidningar. Dessutom får Örebro län tillsammans med Gotlands o Sörmlands sämst betyg ifråga om diabetesvården. står ochså i tidningarna.
                                   I den politiska ledningen för landstinget i Örebro län står Socialdemokraterna med  Marie-Loise Forsberg-Fransson som ordförande i spetsen. Jag har för mig att sossarna har haft makten ganska länge i landstinget
                                 Men hur som hellst det är väl inga problem, det är bara o göra som meningsfränderna i oppositionen, skylla allt på den nuvarande regeringen!? Ja men haglena då, ja det skulle inte förvåna mig om dom skyller på regeringen där ochså. Möjligtvis överlåter dom den frågan till sina kolleger i Miljöpartiet!

Till kvartsfinal mot Portugal..

Tyskland vann igår mot lillebror Österrike med 1-0 efter ett fantastiskt mål av Ballack på frispark. Men  matchen som sådan var dålig. Österrikes kunnande var inte tillräckligt för att rubba tyskarna, o tyskarna imponerade inte. kanske dom visar ett annat ansikte i kvarten mot Portugal. Den andra matchen såg jag inte, nu går ju matcherna samtidigt o jag har inte tv4 sport heller. Men Kroatien vann med 1-0 mot Polen trots en del reserver. Så nu blir det Kroatien- Turkiet i en kvart..
                   I kväll ger det sig vilket lag som följer Holland till kvarten och där får möta Spanien. Det är inte omöjligt att det blir Rumänien som spelade jämnt med Holland i kvalet. Holland ställer nog ochså upp med reserver för att spara sig mot Sverige! Oj, OJ, Ja, en sak i sänder!

Lite skvättande bara...

Det såg mörkt ut på himlen när jag gick ut på min runda och en del regnskurar följde mig på rundan. De olycksbådande mörka molnen tappa dock både sting o färg och solen kom fram emmelanåt. Körde hårt idag ochså, det känns precis som kroppen ber mig om fart. Det var som vanligt på rundan, behagligt o skönt. Tittade till ankungarna i hembyggdsparken, änderna o deras kusiner uppförde sig som vanligt, strandskatan gick o plocka mask. Snokar var inte lönt o titta efter, inte tillräckligt varmt. men när jag gick över kyrkogården kom 2 harar springande i full fart. Och när jag kom hem var jag ganska blöt men vad gjorde det!

(s) hemliga valstrategi: Framställ regeringen som hjärtlös

Så står det i Aftonbladet idag. Jaa, i krig o kärlek är allt tillåtet. Tydligen ochså i politiken Själv har jag räknat ut för länge sen att med den eminenta förtryckar mentaliteten o  att alltid veta bäst mentaliteten hos socialdemokratin så kommer sossarnas lobbyister att komma fram till detta. Ja, den oförsonliga dåliga förlorarandan visar sitt rätta ansikte. Men jag går inte på sånt här snack!
Ta t.ex. alla förtida pensioneringar som hände under socaldemokraternas regeringsperiod. Tror folk dom gjordes med någon omtanke om den enskilde. Nä, förtidspensioneringrna gjordes för att spara pengar o fräscha upp arbetslöshetsstatistiken. Spara pengar? JOO, det var nämligen så att sjukskrivna fick 80% av lönen i ersättning. Blev man förtidspensionerad fick man bara 65% av lönen. Prata om hjärtlöst. I det perfekta samhället, det socialdemokratiskt socialdemokratiserade samhället glömmer man så lätt efter 2 år. Det visar ju att man redan glömt bristerna i skolan, vårdköerna, den styvmoderligt behandlade vårdcentralen, bristerna i äldrevården, psykiatrins kollaps m.m. Inte ska någon inbilla mig att det har uppkommit de senaste 2 åren. Men är man ett stort maktfullkomligt parti, då kan man inbilla folk vad som hellst i sin iver att återta makten!


Mittens rike, som det kallas...


Det är ju Kina det gäller. Sitter o läser i en artikel i NA från TT skriven av  Tomas Bengtsson. Kina är ett land som jag är nästan lika intesserad av som Israel. Jaa, ett mycket litet land o ett mycket stort land! Verkliga kontraster!
                                   Det har ju varit tyst om Kina nu ett tag. Både om OS o Tibet. Antikinalobbyister kom väl så att säga i skymundan av jordbävningen. Så här står det i början av artikeln: Kinas tillväxt och blomstring saknar motstycke i dagens världsekonomi. Ändå talar tecknen för att resan bara börjat. Det kommer att fortsätta de närmaste 30 åren, säger den  aktade ekonomiprofessorn Yi Xianrong i Peking.  O många ekonomiska bedömare håller med. Vidare står det: Trots årliga tillväxtökningar på drygt 10 procent de senaste åren ser Yi ännu oerhörda outnyttjade resurser i ekonomin. En är att landet  har mycket teknisk utveckling att ta in. Det kommer att i sig öka utbildningsnivån på arbetskraften och framförallt ge stora produktionsökningar. Det pågår redan främst i städerna men kommer att sprida sig ut över landet och skapa mycket välstånd. Det här tycker jag ochså är intressant!: Ytterligare tillväxt kan skapas genom att flytta produktion från de rikare kustprovinserna i öst till de ekonomiskt mer utsatta i väst- där utbudet av arbetskraft är större och lönerna lägre. Sen står det i artikeln:  Redan i år  passerar Kina Tyskland som världens största exportland. Exportframgångarna har givit Kina världens största reserv av utländsk valuta- i mars den ogripbara summan 1 682 miljarder dollar, en ökning med 40% på ett år. Ja det räcker med detta utdrag, det säger allt!

I början på  90-talet var jag och en kompis nära att beställa en resa till Kina. Vi skulle åka dit med transsibiriska  järnvägen. Vi skulle nog varit i Kina 3 veckor efter vad jag kommer ihåg. Det blev motorcyklar istället och det var ochså en höjdare. Men hade det nu blivit Kina istället så hade vi säkert tillbringat några timmar på Kinesiska muren, ett av världens underverk. Jag tycker att Kina har lika stor rätt att bli en välfärdsstat som Sverige har blivit. Stort eller litet det skall väl inte ha betydelse. Det är faktiskt inte så länge sen vårt land var ett av europas fattigaste länder! Och hur har vi burit oss åt mot vår urbefolkning, samerna. Krigat har vi gjort i många århundraden över våra gränser förutom inne i landet! O särskilt demokratiskt har vi väl inte alltid varit, det tycker nog inte norrmännen t.ex.! Ja, det är det här med pekfingrarna, dom har vi lätt o ta till i alla möjliga sammanhang. Ödmjukhet krävs nog i ankdammen annars druknar vi i oceanen! O fresten hur var det nu igen, Kina 1,2 MILJARDER innevånare, Sverige 9,3 MILJONER, prata om övertal i lika värde!
Foton varldens.flaggor.se. muren-travelaid.se.

Vilken upphämtning, trodde inte mina ögon!

Jag menar naturligtvis  matchen mellan Turkiet o Tjeckien. Tjeckien ledde ju klart o rättvist efter första halvlek med 2-0 tror jag. Sen i andra satte turkarna enorm fart. Fick dock en kontring med skott i stolpen på sig, i samband med skada, så det kunde ju stått 3-0 till Tjeckien. Men sen gjorde turkarna som sagt en ännu mer fantastisk halvlek än den mot Schweitz. Tränaren gjorde ochså en del byten i halvleken o bidrog med sin taktik o entusiasm till miraklet som man får kalla det. Sen gjorde ju visserligen Peter Chech en tavla vid 2-2 målet men 3-2 till turkarna blev det!. Har inte Lagerbäck lite o lära från turkarna. Jag menar att inte vara så in i bombens försiktig i alla lägen, våga byta ut spelare betydligt tidigare m.m. Men det skall väl vara typiskt svenskt, försiktigt, säkert, föutsett och tryggt. ja, sen alla floskler om att vi inte kan spela på nått annat sätt p.g.a. det o det o det.!
                             I den andra matchen "fick" värdlandet Schweitz vinna med 2-0 o ta sina första 3 poäng över ett reservbetonat Portugal. Men det förändra inget i gruppen. Vinner Tyskland över Österrike i kväll så möts dom och Portugal i kvarten. Men matchen mot grannlandet o lillebror Österrike, ja derby, man vet alldrig!

Några regnstänk, inte mer....

Enligt SMHI har det kommit 0,2 mm hittils i Askersund. Men på andra ställen i Sverige har dom fått betydligt mer regn o även åska. Har sett på åskseit att det åskat rätt mycket vid Vänern, ja lite runt i kring.
Rundan idag  gick snabbt. Alla husbilar var försvunna, d.v.s. tradjazz enntusiasterna. Jag fick mitt lystmäte o trevligt hade jag med vännerna. Nu hade jag ju tur o fick höra det kanske bästa bandet i en timme. O höra på en massa band i flera timmar, nä, sån fantast är jag inte! Det var lite folk ute överhuvudtaget. Dom trodde kanske att det skulle bli mer regn o åska som dom varnat lite förr i lokalradion! Ja, som sagt det var nästan maxfart idag o höften klara sig bra.


Fotbollen hm, inte bra

Ryssland slog ju Grekland igår. Sveriges vinst mot Grekland värdesätter jag inte så stort längre men dom här 3 poängen betyder ju mycket efter gårdagens match mot Spanien. Under Sveriges match i går höll jag på att bli vansinnig som sagt. Den ene spelaren efter den andre blev tröttare o tröttare i andra halvlek o ingen avbytare kom in. O ännu tröttare blev dom, bara slog ifrån sig. Nu är vi där igen, skall vi våga lite mer med offensiva byten i tid eller skall vi " tjongspela"för att hålla resultatet. Spelet i andra halvlek var ju uruselt, inte en enda passning fick dom fram o Rosenbergs insats var filmningar vilket gjorde domaren benägen att inte blåsa för frisparkar. O skylla på domaren är svagt för egentligen skulle Spanien haft en straff det såg väl alla! O sen skylla på att inte Zlatan var med i andra halvlek. Tänk då om Zlatan slutar i landslaget eller blir långtidsskadad då verkar ju det som vi inte kommer o vinna en match! Jag förstår inte riktigt Anders Svensson är ju bra på att fördela bollar o Kim Källström kan ju slå svepande crosspassningar. In med Kim o Sebastian Larsson: Ljungberg o Henrik Larsson är väl ändå inte nånting att bygga ett landslag på. Dom är ju inte som dom har varit trots allt. Vi har ju Marcus Berg ochså m fl. Till VM-kvalet får dom köra in en del nya spelare.
Nu har vi ju matchen mot Ryssland kvar på onsdag. Båda lagen har fått stryk av Spanien o slagit ett dåligt Grekland som inte haft den minsta gnista. Matchen på onsdag kan gå hur som hellst sen får experterna säga vad dom vill! Glorian på Lagerbäck har kommit lite på sned, det är inte bara jag som retar upp mig på det här med de alltför sena bytena. Och för attan . Spanien vann ju helt rättvist!

Här är han, Eddie Bruhner.


Har varit inne o läst lite på vebben om Eddie. Sveriges Jazzband är still going strong, utan Gösta Linderholm o kanske med en del nya killar; men dom uppträder fortfarande! Dessutom läste jag att Eddie varit i 53 länder o spelat och även tillsammans med Louis Armstrong så det är en lång karriär denne man haft. Dessutom har han varit med i radioprogram o lett svensktoppen. Mångsidighet var tydligen ordet! Och han är ju en helt fenomenal trumpetare som även spelar tuba i vissa sammanhang!

På väg mot hamnen


Det här är från torget. Margaretas hatt syns till vänster. Festligt var det hela o mycket folk som synes!

Mina vänner från Örebro


Nu är jag irriterad över att inte kunna ta bilderna under samma rubrik. Men det skall Sven-Arne eller Margareta inte lida för! Sven-Arne och jag var som ler o långhalm under tiden jag bodde i Örebro. Han bodde nämligen i närheten av min farmors hus där jag var ofta! Min farmor bodde 1 mil syd Örebro.

Igår var det tradjazz för hela slanten..


 Ja, även i fredags och idag. Men jag brukar vilja träffa mina vänner Margareta o Sven-Arne från Örebro på lördagsförmiddan då alla tradjazzmusikerna går spelande från torget till hamnen o intar olika platser i staden för musik. Efter promenaden till hamnen gick vi och åt o sen gick vi upp till ett tält utanför hotellet Norra Vättern. Där spelade "gubbarna" på bilden högklassig tradjazz. Orkestern anfördes av mannen till höger en engelsman, som sades vara en av de bästa i sitt slag på klarinett i tradjazz. O det blev inte sämre av att han för detta tillfälle hade med  den trumpetspelande mannen i den röda slipsen,  Eddy Bruhner! Jag såg honom förra året i hembyggdsparken, vilken skicklig trumpetare. En del känner nog till honom som den som tillsammans med Gösta Linderholm ledde Sveriges Jazzband för en så där 30 år sen. Hoppas han kommer nästa år ochså. Sen har jag förstått att han och andra tradjazzare finns i olika konstelationer. Får ta ett kort i taget då det är nått fel i överföringen från fotoarkivet vid sidan om html.

Inget regn idag heller i Askersund.


Sol till och med! Efter gårdagens tradjazz i Askersund och snöpliga förlust i fotbollsem(återkommer till detta) blev det en skön runda i det fina vädret. Fotot är taget på rundan innan hembyggdsparksrundan. Såna här stenblock finns det många i närheten av rundan i parken med omnejd. Sen kommer man ju ner till strandpromenaden till en helt annan natur, omväxlande. Änderna med ankkusiner låg mellan husbilarna o betade av gräset. Dom verkar ofta vilja ligga i skuggan o dom är mest på land åtminstone på sommaren. Bra runda som vanligt o det verkar som ankungarna har blivit favoriter i hembyggdsparken. Idag är det slutdagen för tradjazzen o den sker i hembyggdsparken så ankungarna får höra på mycket musik. Jag gick inte dit senare, det räckte för mig att lyssna på min favorit igår!

Irriterande, Lagerbäck!

Varför böt du inte in Sebastian Larsson o Kim Källström flera minuter innan. En del spelare var ju så trötta så dom inte ens orkade springa i nytt läge för passning. O ännu fler spelare blev ännu mer trötta p.g.a. att bytena kom alldeles för sent!. Det är ju för j-ligt att förlora när det återstår 1,5 min! Jag vänta o vänta på bytena o såg hur en del spelare var totalt slut! Ja, det är min åsikt om det hela! Spanien vann dock rättvist p.g.a. sin andra halvlek. Men Lagerbäck såg du inte hur trötta Elmander o Henke var. Dom borde bytts ut minst 5-10 min innan!

Holländarna går på..

Holländarna går på o italienarna kör fast. 2 bra matcher idag(igår) tycker jag. Den ena(Italien- Rumänien) höll god klass. Tycker dock att Italien berövades ett regerätt mål som blev avblåst för offside! Dock kunde italienarna tacka Buffon som genom sin straffräddning höll Iitalienarna kvar som slutspelskandidat. Italien- Frankrike bli ju en höjdare. Tror att Frankrike går vidare!
I den andra matchen  spelade Holland mot Frankrike. Holland är just nu lika bra som Portugal o straffade Frankrike med sina kontringar o passningsspel. Dock gick Frankrike miste om en solklar straff vid ställningen 1-0 till Holland. En minut efteråt gjorde Holland 2-0. Men alla spelarna är just nu på topp i Holland o den gamle målvakten Van Der Saar är i en strålande form. Holland har ochså flyt just nu. Kommer det att leda hela vägen fram? Nja.
 Imorgon spelar Sverige mot Spanien. Där får vi se om Spanien är av den klass som många tycker. Jag tror det blir 1-1!

Nöjd o missnöjd

Nöjd är jag med att 7 partier har kommit överens i försvarsberedningen. I en så viktig fråga som framtidens försvar måste det råda enighet. Folkpartiet vill dock att vi skall  tillhöra Nato, o det vet ju alla. men det  hade ingen betydelse när det gällde beslutet. Det får bli en kommande debatt i valrörelsen.
Enl. Svt text välkomnar försvarsminister Sten Tolgfors beslutet ett bantat försvar Han säger:- Det är de sista resterna  av den gamla neutralitetspolitiken som nu utrangeras-
Försvarsberedningen vill att hemvärnet skall kallas "nationella skyddsstyrkor" och ingå i insatsorganisationen tillsammans med stående förband och kontraktsförband.
Efter vad jag ochså förstod skulle den allmänna värnplikten avskaffas. Om det skulle bli en yrkesarme uppfatta jag inte i radion men nån slags blir det väl då(kontraktsförband?), bra tycker jag.
Den otympliga och penningslukande administrationen skall bantas kraftigt med 3-4 miljarder bl.a. genom att slås samman till ett verk!
Missnöjd är jag med Irländarna som tydligen kommer att säga nej till EU:s nya fördrag. Att Irländarna med Eu:s hjälp gått från det fattigaste landet i EU till det nästan rikaste landet inom unionen det bryr sig tydligen inte irländarna om! Otack är världens lön heter det ju!
Det finns tydligen en sanning om Nicolas o Charlottes(Perellis) separation står det I AB som hänvisar till nån bilaga. Att dom orkar! Är inte sanningen den att paret tjänar en massa pengar på allt skvaller!
Norge har begärt hjälp av övriga Europa med en mycket stor skogsbrand! Norge har inte haft en sån stor brand sen 2 världskriget!
Om det nu är nån som röker vattenpipa så är det farligare än att röka cigaretter står det i AB.

Imorgon är det jackpott på V-75(går i Tv 4) o efter det i samma kanal  Sverige -Spanien i fotbolls em! Oj,oj,oj, säger jag bara.

Tyskarna fick smaka på kroatiskt stål.

I matchen mellan Kroatien o Tyskland kom tyskarna ner på jorden igen! Tillfälligt? Kroatien som var så dåliga mot Österrike i andra halvlek, var nu bra hela matchen o vann enligt min mening  rättvist med 2-1. I den andra matchen Öaterrike-Polen, kom Polen undan med blotta förskräckelsen i första halvlek. Österrikarna pressade o pressade o hade en 3-4 klara målchanser o dom går det ju inte o missa om man skall vinna en match. . Polen var dock bäst i andra halvlek o resultatet blev 1-1 vilket gör att båda lagen inte är helt avskrivna från att gå vidare. Kroatien har redan gått vidare med sina 6 poäng. Troligtvis går ju ochså tyskarna vidare. kan inte tänka mig att dom förlorar mor Österrike, men ett derby blir det ju mellan grannarna!


Den här mannen, Jens Fjellström utlånad till tv 4 av Canal +, är min absoluta favorit bland de s.k. fotbollsexperterna.
Förklarar allt på ett fantastiskt sätt om spelet, taktiken m.m. O dessutom är han ju jättetrevlig, killen! Bild, resume.se


När regna det sist?


idag var det strålande sol o varmt på rundan. Kunde inte låta bli o fota ankmamman med alla ungarna, hennes o morsans!  Nere vid stranpromenadens parkeringsplats stod det många husbilar, men det gav änderna attan i! Dom låg lika lugnt  kvar i gräset vid sidan om, alldeles inpå. Alltså p-platsen är i gräset bl.a.. Nere vid hamnen var det glest med folk. men det lär bli fler, jazztradfestivalen invigs vid middagstid. Men det gav undertecknad fasen i , köpte AB och gick hem. Cyklar ner på stan när jag skrivit färdigt i datan o ser på festligheyerna På hemvägen tänkte jag på det fina vädret o undrade över när det sist regnade i Askersund. Gick in på mina dagliga anteckningar  ang. vädret. Oj, det har inte regnat sen den 18/5 i Askersund. Har varit mulet 2 mornar under den tiden. Visserligen var jag i S-holm 4 dgr i slutet av maj, men jag tror inte att det regna här då heller!. Den här veckan har dom varnat för regnskurar varje dag men det har inte blivit några. Tempraturen har dock gått ner en del.

Ödmjuk var ordet

Nu tror en del experter att det  redan nästa år kan bli en tillväxt i ekonomin igen!  Mona Sahlin tycker ju att det är regeringens fel att det i den rådande lågkonjunkturen går sämre för Sverige. Frågan är då vad hon skall säg nästa år om det vänder uppåt igen!? Men eftersom hon är bra att trolla med siffror som Lena Melin på Aftonbladet säger, så lär hon nog inte erkänna att nån annan gör nått bra än hennes eget fullkomliga parti. Hon kan tiill och med få det till att allt som har varit o är fel i Sverige beror på nuvarande regeringens tvååriga maktinnehav.  Skulle inte förvåna mig om det var den nuvarande regeringens fel att vi förlora slaget om Lytsen ochså  eller varför inte matchen i ishockey mot Vitryssland! Ja, sån är politiken!

Vattenpolo o fotboll...

I den första matchen igår, Tutrkiet-Schweitz, regna det till den milda grad så bollen knappt rulla. Schweitz behärskade underlaget bättre i första halvlek o tog rättvist ledningen med 1-0, tycker jag. I andra halvlek regna det inte så mycket o turkarna hade gjort några byten. Dom kämpade o slet o vann till slut matchen med 2-1. Nämnas kan dock att schweitzarna missa en öppen målchans vid ställningen 1-0. Ja, nu är Schweitz utslagna o det är nog fara för att den andra värdnationen Österrike blir det ikväll mot Polen!
Den andra matchen, Portugal-Tjeckien blev en av de bästa matcherna hittills i turneringen, tycker jag. Portugal vann till slut rättvist med 3-1. Ronaldo gjorde ett mål. Han är naturligtvis bra, men han får baske mig sluta med filmningarna emellanåt, han är faktiskt lite primadonna. Han växer väl till sig han ochså. Fortfarande har han nog inte satts på riktigt prov. Få se hur han klarar att möta sådana lag som Tyskland eller Holland. Då får vi se vad han går för!

Shalom!


 Började idag min runda från motsatta håll. Alltså kom jag ner i hamnen ganska fort. Shalom heter den här båten hemmahörande i Oskarshamn. Den ägs av en allkristen förening. Shalom är et fint namn tycker jag. Ordet härstammar från salem, ett hebreiskt och arabiskt ord. Shalom betyder fred eller frid. Bra hälsning!  Efter att ha pratat med en tjej på båten fortsatte jag längs strandpromenaden. Inga snokar i sikte, för kallt idag? Däremot såg jag en fiskmåsunge sitta på en liten brygga o vänta på mat från den i närheten ängsligt flygande mamman. Änderna låg som vanligt o drönade på gräset. Ibland ligger dom o äter av det dessutom, snacka om o koppla av ! . Sen kom jag till hembyggdsparken o träffade några av de som jobbar där vid ankdammen. Det visar sig att ungarna är komna från både mor o dotter och fadern har då gottat  sig  med båda 2! Ja, så går det till i dom kretsarna. Men det är dottern som får passa hela flocken!

I början eller slutet av rundan ligger Askersunds Bandybana, ej konstfrusen. Nu för tiden blir det sällan några matcher här beroende på de milda vintrarna. Men 06-07 var det ju vinter så då såg jag faktiskt min första bandymatch här sen 40-talet i Örebro. Askersund hade faktiskt ett av Sveriges bästa bandylag på 40-50 talet. Nu förtiden har laget sin "hemmabana" i Örebro o jag tror att dom ligger i division 2 eller 3. Ja, härifrån var det bara ca 10 minuter hem. Vägde mig idag. Vägde 83,6. Har ambitionen att hålla mig under 85. Vänsterhöften "utsattes" för uppmjukningövningar både innan o efter motionen!

Fåglar i hamnen...


Cykla ner till hamnen för att äta en glass. Värmen är ju försvunnen, det var säkert inte mer än 15 grader. Förutom en del folk så finns det mycket fåglar, särskilt när dom upptäcker att man äter något. Idag  fick jag sparvar, änder, skrattmåsar, fiskmåsar o kajor runt ikring mig på marken. Sparvarna äter ur handen o tappar man lite glass på marken så äter fåglarna det ochså.

Sitter man still om man slängt en liten bit  av struten så kan  kajorna så småningom våga trippa fram på nån meters håll o snabbt ta biten. Änderna o sparvarna är mycket modigare eller mindre vaksamma.
 Jag skulle lyssna på musik(jazz) på torget som Radio Örebro  ordnat men jag frös om armarna så jag  köpte goda belgiska jordgubbar o åkte hem i stället!

Blåbär,ankor, elefanter o snokar..


När jag gick upp i morse vid 8-tiden såg det ganska mulet ut o det kom några
regnstänk på köksfönstret. All right tänkte jag bara det inte åskar så går jag ut
Men solen kom fram och några regnkläder behövdes inte. När jag  kom upp på
första slingan innan Hembyggdsparken tänkte jag på hur en väldig massa
blåbär jag plocka förra året. Hela frysen var proppad och jag tar av dom ännu!
Första året hade jag frysen full av svamp, men jag föredrar o ha den fylld med blåbär.
Hoppas på nått liknande i år!

Sen kom jag till Hembyggdsparken o kollade upp ankungarna bl.a. Häromdan
räkna jag dom tlll ungefär 30 st! O växer gör dom! Nu är det ganska
mycket folk i parken o till söndagen blir det ännu  fler när tradjazzen flyttar upp hit.
Hoppas vädret blir bra då!

Sen kom jag ner till stranpromenaden o vad fick jag se, jo ytterligare ett djur i
den Askersundska faunan. Skall banne mig skriva till gurun Pär Holmgren på SMHI
o fråga om det har med klimatförändringen o göra!
Så fortsatte jag mot hamnen o boulebanan strax innan. Nedanför den på nån av småbryggorna brukar det ligga snokar o sola sig. men idag såg jag ingen.
 Inte mycket känning av höften idag. har börjat med några övningar innan jag går ut. En får inte ge sig o ibland har man glädjande nog fel i sina analyser! Heja Sverige!

Oh store konung, jag ger mig!


Jag knäböjer, jag kysser din hand! Vad hände, jag är alldeles konfunderad. Var Sverige så bra att grekerna såg ut att ha ätit sömnpiller eller var dom dålgt tränade eller var dom paralyserade av Zlatans gestalt. Hur som hellst får hela laget en eloge. Daniel Andersson visade sig vara lika bra som Linderoth. Mellberg var fantastisk, Zlatan är ett fenomen. Men vad höll grekerna på med. hade dom druckit för mycket ouzo eller klara dom inte trycket som europamästare! Nu blir det en rolig match att se mot Spanien på lördag. Spanien slog ett RYssland med 4-1 som såg, ja jag blev inte klok på dom heller. Pojklagsaktigt i vissa situationer. För dom som inte vet det slog Sverige Grekland med 2-0 efter bl.a ett drömmål av Zlatan! Foto svenskafans.com

Är han ute efter oavgjort?


Jag har precis läst den svenska laguppställninge. Att Anders Linderot inte skulle vara med, det är naturligtvis riktigt med en sån lång skadeperiod men vad i allsindar är Lagerbäck ute efter, gneta sig igenom gruppen. Hade jag fått ta ut laget hade jag ersatt Chippen med Sebastian Larsson, det har jag sagt innan. O Källström en spelare av internationellt snitt o värde, han nobbas som vanligt. Meningen är väl att Kim skall komma in om Sverige ligger under!
                                      Jag säger en gång till JAG VILL HA EN NY FÖRBUNDSKAPTEN med andra kvaliteer. Visst det är jäkligt bra att ta oss till slutspel varje gång men..... han måste ju börja förnya en gång för alla! Jag är ochså bekymrad över Ljungbergs status. Lagerbäck måste nån gång lägga av med "de heliga korna"
                                     Det är möjligt att det går bra ikväll men in med unga spelare, duktiga i Europa efter EM.
Foto  fotbollsexpressen.se

Kiruna, 9 juni: minusgrader och 8 cm snö

Jaa, det vad man bl.a.  kan läsa i AB idag. Andra rubriker: Dilba rånades på pokerklubb, Anders Eklund attackerad av psykpatienter,  Algerna anfaller, Perelli tar timeout- från maken, Nu är det fullt krig på torpet, Ernst nya show går samtidigt som "Sommartorpet", Höjd säkerhet på allsången, bombhot mot Anders Lundin. Henke skall lura  Grekerna, ny taktik
 Ja det var allt från ankdammen idag. Journalistiken når nya höjder!

Rumänien vill inte o Frankrike orkade inte

Den första matchen igår, Rumänien- Frankrike, blev EM;s hittils tråkigaste match tycker jag. Resultatet, 0-0, blev väl ingen katastrof för lagen då ju Italien förlora med 3-0 mot ett ettrigt o storspelande Holland. Italien förlora väl inte bara för att Cannavarro inte var med men oj vad Italien saknade hans snabbhet bl.a!  Mazerati var ju en katastrof med sin långsamhet! I Andra halvlek  som inleddes med 2-0 blev dock lite bättre för Italien men vilket dåligt understöd Luca Toni hade. Dett blev bättre då Del Piero  o backen(glömt namnet) kom in! Som jag ser det nu så är Holland o Tyskland  o Portugal de bästa lagen(inte oväntat) men än finns det plats för sensationer. Att dock förlora första matchen kan vara förödande.
                              I kväll smäller det för Sverige, är vi fågel eller fisk, det ger sig. Att spela hedersamma oavgjorda resultat ger nog inget vidare spel efter gruppmatcherna med dagens 3 poängsystem! Hur det går, jo jag tror 2-0 till Spanien mot Ryssland o på 1-1 mellan Sverige o Grekland. Jag tycker faktiskt att Sverige gör det bra om dom tar sig vidare från gruppen men så säkra som tidningarna är o har varit att dom gör det, det är inte jag!

Grenar o kvistar m.m. yrde omkring..

Det blåste ordentligt på rundan idag. Grenar o kvistar låg överallt. Allt möjligt yrde omkring, ochså plastpåsar o papper bl.a. Annars lyste solen o det var varmt o skönt. Rundan avbröts vid boulebanan där vi spelade damer mot herrar i 1,5 timme ungefär. Även här var det blåsigt men kloten var ju tunga så det gjorde inget. Vi herrar lät damerna vinna första matchen men vi vann den andra så det blev 1-1. Det roligt o spela boule, trevligt spel! Sedan bar det av till bankomaten för min del och ner till hamnen där jag köpte tidning. O sen fullföljdes rundan mot hemmet. Höften höll bra idag.

Nu fick man se en potentiell vinnare

Inte i den första matchen igår, Österrike-Kroatien i EM fotbollen. Den var usel utom de 30 första minuterna då Kroatien spela bra. Visst Österrike förde matchen i andra halvlek, skenbart, hade en del chanser visst, men Kroatien sparade nog på krutet tror jag.
Den andra matchen, Tyskland- Polen var bra. Tyskland blir inte att leka med o Kroatien kan nog få besvär med Polen som ochså visade bra spel liksom Tyskland. Bästa matchen hittils tycker jag. I kväll blir det en höjdarmatch, Holland- Italien och sen får man se vad mina favoriter Frankrike går för mot Rumänien! Och imorgon får Sverige bekänna färg mot Grekland, oj,oj,oj,!

Väpnat bankrån i Årjäng

Lite Grönköping är det väl över det hela ochså. O ovanligt är detta ju inte. 3 eller 4 män sågade sig först in i westra wermlands sparbank- men banken flyttade i förra veckan till annan lokal. Men det gjorde väl inget, Det var bara att gå  lugnt o stilla till Nordeabanken 40 m  ifrån o bryta sig in där! En polis i civil bil som följde rånarna lär ha blivit beskjuten, men ingen skadades! Från SVT Text
                                  Ja, vad säger man. Det är tydligen lätt att vara bankrånare i Sverige, lukrativt yrke? Nån tidsnöd verkar det inte heller finnas, åtminstone inte under brottets utförande! Vänta! Var det inte i Grönköpings Veckoblad jag läste det här? Nää, faktiskt inte!
                                  

Den var lång idag...


ja, rundan alltså om det var nån som trodde nått annat! Jag går ibland en längre runda och kommer bakvägen i in mot där jag bor, norrifrån. Här på fotot ser man riksväg 50 mot Örebro. Längst i bakgrunden bakom alla grönskande träd ligger Askersund. Jag har kommit från en annan väg, vägen mot Vretstorp, och genat över hit.

Nu har jag vänt mig om och fotat norrut!  Bron går över riksväg 50 då och där går jag till höger och  söderut igen förbi ett villaområde och en skola och där i närheten bor jag!
                            Rundan idag gick bra, höften kändes av men det bara o gå på enl. koceptet. Turen tog ungefär 1 1/2 tim.

En bra o en dålig match tycker jag!

Premiärmatchen i EM i fotboll, Schweitz - Tjeckien, var väl ingen höjdare, resultatet inte förvånande. Ett rutinerat tjeckiskt lag vann över ett ungdomligt entusiastiskt lag. Det var bara som om tjeckerna vänta på ett tillfälle o sätta dit ett mål o sen spela av matchen. Nu hade dom tur, tjeckerna dessutom. Schweitz hade en boll i ribban och gick kanske miste om en straff. Men på nått vis blev resultatet det förväntade, tycker jag!
Den andre matchen, Turkiet- Portugal var betydligt roligare. En bra match. Portugal har ett bra lag, tillhör favoriterna. men inte hos mig. Turkiet gjorde en bra match men när Portugal får möta ännu bättre lag, nää. Ronaldo ja, han är ju jättebra men vad händer när han möter kvalificerat motstånd och går på pumpen några gånger. Då kommer han att förstärka fällningarna o slå ut med armarna som en Totti o få publiken emot sig, tror jag.
                               Zlatan har ju uttalat sig om i vänliga ordalag om sina lagkamrater Sebastian Larsson och Fredrik Stoor och ochså om att han hellst har Henrik Larsson som anfallspartner. Men jantelagen trädde i kraft som den brukar göra i det svenska samhället. Ska den nu ochså börja styra i fotbollslandslaget. Vi skall vara jäkligt glada att vi har en värdsstjärna som Zlatan. Nä, Zlatan du skall inte vara förmer, viktigare; än någon annan fastän du är bäst, typ! Jag hoppas de där tråkmånsarna till förbundskaptener har vett o sluta efter EM hur det än går. Nytt tänkande behövs, ny tränare. Och så det där snacket om att vi inte kan bli bättre för vi är ett litet land. Hur många innevånare har t.ex. Kroatien. Eller Danmark som vann fotbollsem -92?  Ja, o Zlatan kunde ju spelat i Kroatien om han velat. Då skulle säkert en del jantelagare jublat o andra ochså, tror jag. Förresten heja Federer, han är ju från Schweitz. O jag har släktingar där på min mors sida som heter Brunner, bara en sån sak!

Full fart, nu orkar jag dagens fotboll ochså..

Javisst, nu är konditionen på topp efter rundan, även inför tennisfinalen kl 15.00  Där håller jag på Federer!
Nu var det rundan det gällde. Bra som vanligt, lite känning i höften. Fotot är taget  från den sista rundan på väg mot hemmet. Det visar "tarmen" av Vättern norrut. Även här ligger det båtar o sjöbodar o små stugor. bron som man ser tillhör riksväg 50 mot Örebro. Ja, det var bara o njuta på i det fina vädret. Väl hemma styrketränade jag (lätta vikter), sittups, ryggträning o några specialövningar för höften. Ännu en förmiddag i  Patriarkens liv! P.s. Alla förstår väl att man tar sig på fullt allvar när man kallar sig Patriark. Det inte lätt att kunna jämföra sig med Moses t.ex, men har man bara förutsättningarna så!

Patriarken uppsökte Borgmästarholmen..

Ja, idag uppsökte den "gamle" patriarken Borgmästarholmen, ett av hans favoritställen( patriark är en stamfader och ärkefader, och bör som sådan mötas med respekt ) Nu förtiden har samhället tappat respekten för ålder o vishet, tycker jag. Det finner jag mig inte i om det så rör släkt eller andra! Så de så!
                                    Det var första fikat för i år  på Borgmästarholmen. och jag beställde kaffe o en kladdig kaka med vispgrädde. De kul att unna sig nått när man är vältränad! Damen som står för serveringen känner jag ju nu efter många besök och vi hann prata om allt möjligt innan andra kunder kom. Sen satte jag mig o blickade ut över vattnet o solen tittade fram. En kallfront gick nog över oss men den utlovade åskan verkade åtminstone tillfälligt gjort sitt lite längre norr ut som jag såg på datan i morse. Satt säkert nån halvtimme o sola sen gick jag ner till vattnet o kände på det. Inga badade men vattnet kändes varmt. Gick en runda på ön. Det jag la mest märke till var doppingarna som simmade längs ön. räkna till minst tio st. Men det var inget mot ölburkar som låg lite var stans. Prata om respekt! För j-ligt! Många småfåglar såg jag ochså och en andhona med sina ungar kom gåendes. Sen tog jag cykeln o cykla över bron till strandpromenaden. i gräset över allt låg änder o vila sig, helt obekymmrade över folk som kom gåendes eller cyklande. Jag cykla sen till hamnen där det var mycket folk för att vara i början i juni. Hur skall det då inte bli nästa helg när jazzfestivalen går istad i Askersund!. Sen for jag över på kyrksidan o tittade på en dopping  som dök o fick upp fisk efter fisk bara några meter från mig invid stranden! Sedan bar det av hemmåt och nu snart blir det V-75 o sen EM i fotboll för hela slanten Vi får hoppas på en liten vinst till undertecknad och sen får vi se om Schweitz kan slå Tjeckien o Turkiet Portugal. Knappast men man vet alldrig. Oavgjort i båda matcherna kanske? 

Tänker både på Nationaldagen o EM i fotboll


Denna vackra bild symboliserar mycket! Idag är det  ju Nationaldagen o imorgon är det premiär för fotbolls EM. Skulle det då gå bra för Sverige så viftas det med flaggor både här o där o nationalismen  ser inga gränser! Jaja, även innan matcherna viftas det med dom. Så är det ju i alla länder. men en sak blev jag nyfiken på. Hur fick vi vår flagga.
                                 Många teorier finnes. Enligt en legend såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under korståget 1157. men för detta finns inga belägg. Beskrivningar finns först 400 år senare ca. av den blågula fanan! Enligt en teori av den svenske historikern alf Åberg uppkom den svenska flaggan som en motståndsflagg i mitten av 1400-talet dv.s. man ändrade färgerna på den korsfärga som danskarna haft. Upprorsmakaren Karl Knutsson Bonde skulle legat bakom detta. Historikern Carl- Gustav Liljenberg trodde  att Erik X1V anamadde Rigas blågula korsvapen 1562:
                                 Den första bild av en blå duk med gult kors som en svensk flagga är ett landskapsvapen för södra Finland från 1550-talet samt en från Gotland i Gustav Vasas liktåg från 1562. den första officiella beskrivningen av Sveriges nationalflagga  finns iett kungligt brev från 1569 är att den skall ha"gult udi korssvijs påå blott"
                               Den svenska flaggan tycker jag är så vacker med sitt gula kors på blå botten. Solen o himlen som jag ser det, vilken symbol!  Relaterad länk Wikipedia Foto sweden.se

Nya innevånare i ankdammen


Många ungar, måste vara relativt nykläckta, uppträdde med övervakande morsa i hembyggdsgårdens ankdam. Ja, fantastiskt så här på Nationaldagen. Naturligtvis har de begåvats med svenskt medborgarskap. De andra 2 ankorna simmade lugnt omkring. Vem som är pappan har jag ingen aning om, nån av dom så klart men dnatest behövs nog inte. Tänkbart är ju att det är 2 morsor förståss för det var en väldig massa ungar i olika färger. Bilden är suddig tyvärr. Ibland blir den det när jag zoomat in.


Nere vid strandpromenaden zoomade jag in dessa änder o ankorna som jag berättat om. Ibland möter jag en man i rullstol som har bröd med sig o då blir det fart omkring honom. Ja, fåglarna har det bra här nere vid vattnet, grönt gräs o äta, bröd från folk o nate o insekter i vattnet. Sicket gottebord!

I närheten gick en strandskata omkring o letade efter insekter o maskar i gräset. Här hade det varit bra med en kamera med kikarsikte, men den kameran jag har tar bra bilder efter omständigheterna.

En del flaggor såg man...

Rundan idag blev av som vanligt. Söndag som vardag, ingen betydelse. Dock är lördagen motionsfri och ibland torsdagen som ägnas till städning eller numera Spf promenad nån timme på f.m. Höll bra fart som vanligt. Några flaggor var hissade längs vägen men nån känsla av festyra såg jag inte till. Har inte sett nån annons om nånting heller men det kan jag ha missat. Däremot var det fest i ankdammen i hembyggdsparken o även vid strandpromenaden. Det kommer jag till!

Dom här spelar final, tror jag...


Ja, varför inte. Tyskland hade ju en svacka i slutet på 1900-talet o början på 2000-talet. Det bevisade dom inte minst i sitt hemma vm 2006. Redan då hade dom unga spelare som t.ex. Schweinsteiger o lite äldre som Klose o Ballack. Målvakten Lehman är ju ytterst rutinerad o såna räddningar som han gjort under årens lopp, helt fenomenala! Jag har alltid hållit Lehman högt. Tyskland är ju alltid ett snäpp bättre i allt än Sverige men har ochså Sveriges förmåga att organisera sitt lag. därför brukar vi sällan ha en chans mot dom. Ja, Tyskland är den ena parten i finalen, tror jag!
Bild marias.tillvaro.net


O i finalen får dom möta Frankrike, ett Frankrike som jag tycker har ett spännande lag!  T.ex. Henri o Viera med erfarenhet, Rieberi, Bensoma, Maladou som nya friska fläktar. Både Tyskland o Frankrike har ju Österike o Schweitz som grannländer, bara en sån sak. Maten inga problem t.ex även om lagen har egna kockar med sig. Språket inte heller. Schweitz är ju fyrspråkigt, Italienska, franska, tyska och, ja, vad är det nu igen? I Österike pratar ju man tyska det vet vi ju!
                                  Jag tror att Frankrike vinner EM i fotboll. Ska satsa en hundring på dom! Bild heeleena.blogg.se

Runda som slutade med glass i hamnen

Idag knallade jag och en Spf:are till iväg på "fågelskådningsmotionen" Men det var inte samma kompis som förra gången. Hur som hellst hade vi trevligt, såg på doppingbona, hörde konstiga ljud från vassen och såg andmamma med barn. Sen skulle vi ut på ön(Borgmästarholmen) o dricka kaffe men serveringen öppnar först nästa vecka på vardagarna. Vi gick runt ön iallafall. Sen gick vi tillbaks till hamnen, köpte glass, o satt o prata nån timme om allt möjligt. Sen gick var o en hem till sitt. Hemma gick jag igenom posten, förutom reklamen som vanligt så hade det kommit nytt kort med engångskoder trots att jag fick kortläsare härom dan. Den ene handen vet inte vad den andre gör. Det kostar pengar det! Nu fortsätter jag o skriva om mina tankar om fotbolls em och vilka lag jag tror går till final!

Betyder mest, tycker jag!


Nu börjar snart ju snart fotbolls EM. Fottbol på VM o EM (herrarrna, damerna får ursäkta!) är den bästa sportupplevelse  jag kan tänka mig. Jag var ju i Berlin på fotbolls VM -06. Tyvärr hade vi otur med utlottningen så vi fick inga biljetter men vi var med om stämningen i Berlin o det var vackert så.! Dom här 4 spelarna, Zlatan, Henke, Olof o Andreas tror jag är viktigast för det svenska laget. Lyckas dom inte så går inte Sverige vidare från gruppen anser jag. Sen tror jag  som jag sagt att man helt enkelt får skippa Linderoth o ta in Anders Svensson på hans plats. Linderoth är ju nästan totalt matchotränad o nu är det ju andra bullar än i träningsmatcherna och i EM läggs inga fingrar imellan!
                               Får  Zlatan  det understöd som han behöver så blir det succe o i så fall beror det till en del på mannen nedan!
Henrik Larsson, Sveriges frälsare! Nä så enkelt är det ju inte men hade inte Henke tackat ja så tror jag Inte Sverige haft en chans att ta sig vidare från gruppen. Nu kan det gå, men det blir inte lätt!

Dom här 2 killarna, Olof Mellberg o Andreas Isaksson behöver ochså spela absolut på topp för att vi skall gå vidare från gruppen.
                                       Förbundskaptenerna! Chansa inte med Linderoth i matchen mot Grekland o ta med Sebastian Larsson i stället för Chippen i startelvan. Annars kommer grekerna att såga oss på den kanten tror jag!
                                  HUR DET ÄN GÅR FÖR SVERIGE VILKEN FEST DET KOMMER ATT BLI PÅ TV 4!
Givetvis heja Sverige friskt humör.....!   Foton Henrik redcafe.net, Zlatan spaces.live.com, Olof hk.geocties.com, Andreas fr.uefa.com

Sol, sol, sol,sol o sol!


O vad härligt vädret är. Jag själv har ingen svårighet med värme. Sen är det inte den här fuktiga värmen som ibland kan kännas obehaglig för vissa människor med astma m.m. Det märks ju på nätterna när tempen sjunker ner mot 10 grader, åtminstone i Askersund. När jag gick rundan idag fick jag för mig att fotografera de 2 kommunala baden i Askersund. Det går ju naturligtvis att bada var som hellst i Vättern.. Här borta slutar strandpromenaden öster ut o här kan man se det första inringat av nått sorts stängsel som läggs ut på våren. Det finns en liten sandstrand ochså, klippor o en liten ö i närheten som man kan gå ut till på en liten bro.
                                Rundan hur gick den, alla tiders, bra fart!


Sen vände jag på kuttingen o gick väster ut på strandpromenaden. Kom till bron till  Borgmästarholmen, gick ut dit o på södra sidan ligger det här fina badet. Här är perfekt för barnfamiljer för här finns gungor, klätterställningar m.m. och servering som nu är öppen hela sommaren. På båda dom här badställena är det mycket barn o ungdomar o andra när skolorna slutat o semestrarna börjat.
                                                Jaa, nu börjar ju EM i fotboll snart. Nu skall jag gå ut o sola på balkongen men jag kommer kanske med funderingar om detta senare.

Ja verkligen allt möjligt..

Dan bara försvann idag. Upp samma tid som vanligt. Åt mitt ägg o drack mitt kaffe.Försåg mig med radio med hörlurar, vattenflaska, kamera o mobil och sen gick jag iväg på rundan. När jag gått en bit ringde mellansonen Bengt. Vi pratade säkert minst under halva rundan som nog tog ca 1 1/2 timme. Tog en lång runda idag eftersom jag knappt kände nått i höften. använder nu mina mjukare skor(nygamla). Tror du det kan vara anledningen, Rolf A. Sen när jag kom hem ringde min syster Elisabeth som jag sökt. Vi pratade i angeläget ärende. Sen blev det grötfrukosten med tidningsläsning. Duschade. Bytte om. Efter det kom posten med  kortläsare från min bank Blev nyfiken på detta men cykla ner i stan för att köpa Clarityn på apoteket. Jag är nämligen allergisk mot myggstick, får svullnader  o klåda. Det har ochså bättrat sig i e.m. Från apoteket via hamnen (runda)till Lilla Kafeet för möte med SPF:s styrelse(extra). Kaffe , kakor o prat om hösten o utfärder m.m. Efter det mötet som nog varade 2 tim(fanns ingen anledning o jäkta) cyklade jag förbi hemmet upp till Netto där jag veckohandlade. Hem åt middag samyt gick in på databanken med den nya kortläsaren. Gick alldeles utmärkt, skönt o slippa dom här skrapkoderna. O nu är kl. nu 18:50. Nu får det nog va så med datan idag. Nu skall jag läsa AB:s EM magasin o se på fyrans EM magasin.det drar ju ihop sig!

Trollar-med siffror


Lena Mellin i Aftonbladet har liksom Lotta Gröning sunda sätt att genomskåda politikernas floskler o bollande med siffror t.ex. Idag skriver hon: Sahlin visar sitt nya vapen- Mona Sahlin har sitt nya vapen. Statistik. Hon trollar med siffror som den värsta illusionist. En vanlig journalistisk metod är att jämföra löften med resultat. Så sa de så blev det. Ja, sen drar  Mona Sahlin upp på LOkongressen statistik på hur det blev dom här 2 åren!. Inflationen har gått upp, tillväxten har halverats, priserna ökat snabbare m.m. Allt är visserligen sant skriver Lena Mellin men med statistik kan man bevisa vad som hellst. Mona Sahlin väljer de siffror som passar henne. samtidigt som hon, givetvis  bortser från att konjunkturen ser betydligt mörkare ut än för 2 år sen!  Mona Sahlin kunde lika gärna säga att arbetslösheten har minskat med 60.000 personer sedan april 2006. Hon skulle ochså kunna säga att lönerna ökat betydligt mer nu än då. Och att värdet av exporten ökat med  37 miljarder, eller 13 %.  Jag själv skulle kunna lägga till att statsskulden har ej varit så låg som den är nu och statens finanser är bättre än på mången god dag!  Lena Mellin avslutar: Mona Sahlin trollade med siffror i sitt tal. I jakten på makten är det mesta tillåtet. Oavsett om man tillhör det röda laget eller det blåa.
                           Det är strålande skrivet Lena Mellin! Precis vad jag berört innan när jag skrivit att de här 2 partierna är beroende av varann för att "existera". Halvsanningar kan dom bombardera väljarna med o dom går på det, men inte jag iallafall, det har jag skrivit långt  innan på min blogg! Sätta ner foten får man ju dock göra som väljare o människa trots att man genomskådar en del. Men det finns fortfarande inga partier som har monopol på den enda sanningen! Dock tycker jag att Socialdemokraterna har en väljarkår som sväljer deras halvsanningar väl lätt. O det är väl för dom är störst o har regerat längst i Sverige. Störst är ju alltid bäst inbillar sig folk. För mig är inte socialdemokraterna bäst, störst eller vackrast. Högmod går före fall. Vi får väl se om 20-30 år. Kanske det går som i övriga Europa, där är inte Socialdemokraterna störst. Men valnederlaget var nog nyttigt för Socialdemokraterna. Hoppas dom tagit lärdom av det o blivit mer ödmjuka. Men jag förstår om dom är desperata, det är snart bara 2 år kvar till nästa val. Åker dom dit då igen så blir det svårt att komma tillbaks. o alla löften om "återställarna" efter den nuvarande regeringens i deras ögon misslyckade politik. Tänk om välden har ännu större lågkonjunktur 2010. Skall det då bli skattehöjningar o ökande stadsskuld igen. Är det nått o ha igen? Teckning  Attila.tecknare.se

Det är bra med några "paradis"....


Javisst är det bra att ha några paradis som man upptäckt o sen återvänder till. Efter att jag ätit en rejäl grötfrukost bryggde jag en termos kaffe, fyllde en litersflaska med vatten, la allt i en ryggsäck tillsammans med ett äpple o en kikare, smörjde in mig med sololja tog cykelhjälmen på, ner på gården, låste upp cykelno iväg till naturreservatet 6 km från Askersund. Innan jag svängde upp mot reservatet från Vretstorpsvägen träffa jag en annan gube som fyllde på vatten i en tank från en å alldeles i närheten. Han berättade att det fanns bävrar längre upp i Kyrksjön(en av sjöarna i reservatet). Ibland dämde dom upp i ån och då fick han tillstånd att riva upp fördämningen då bävrarna inte hade sin hydda där! Det lät ju intressant! Väl framme vid parkeringen där jag lekte gömma cykel, begav jag mig in i det rätt stora reservatet riktning Bysjön sydväst åt. Det första jag såg var ett spillkråkepar som snabbt förflyttade sig från närområdet. Jag kom ochså o tänka på att sist jag var här i april var det lummigt o grönt men det var inget mot för nu! När jag gått så långt jag kunde vände jag helt om riktning favoritområdet vid Kyrksjön. Efter att ha gått ca 20 min uppsökte jag min favoritstubbe där jag drack kaffe o vatten! För utom några kor på vägen hit som gick o beta såg jag inte en enda tvåbent varelse!

Det var så skönt o sitta o njuta på stubben med sitt kaffe. Det här fotot är taget ifrån stubben mot Kyrksjön som man kan ana mellan träden. Vad jag spana efter idag speciellt i det varma vädret var ormar. Borde ju finnas både huggorm o snok! Jag har faktiskt sett mer huggorm än snok för huggormar var vanliga på min farmors terass på Björneborg.(Gällersta) Jag tog fram kikaren o tittade i träden men inga ormar syntes o inte fåglar heller för den delen. Det blev ju lite fel men hasselsnoken går väl i buskar o träd, meningen var ju att jag skulle vara lite rolig Fågelsång hörde man dock i mellanåt.  Vad jag ochså la märke till under mitt gående var nedtryckt gräs under ett träd. Det verka som nåra stora djur legat där, älgar ? Korna kunde det inte vara för dom var inhängnade på ett annat håll!

Fotot har jag tagit från stubben västerut där, nja sydväst, jag kom ifrån. Korna gick längst upp i första gattet. Vad jag la märke till på min favoritstubbe var att en hackspett varit där o hackat. Troligtvis en gröngöling för dom är mer markbundna än dom andra hackspettarna o älskar enligt sakkunskapen att hacka efter myror o myrägg o andra "markbundna" larver. Så småningom lämna jag stubben o gick ner mot sjön!

Nu forsatte jag neråt igen för att komma över på andra sidan så att säga bakvägen där jag kommit ifrån. Meningen var att leta upp bäverboet som låg på den sidan. Men jag hitta inget..  Den rätta ån såg jag nog för den korsa jag under vägen över en bro. På bron kunde jag sitta på en bänk o titta mot stubbsidan. Fotot är taget från bron. Satt länge här o titta på trollsländor o kryp på vattnet men några ormar såg jag ej varken i vattnet eller på land. Snoken är ju nästan en vattenorm. Fortsatte ett tag till men vände om och korsa bron på återvägen igen. När jag sen lämnade sjön o gick åter mot parkeringen ca en kvart bort, gick jag över en liten träbro o vad fick jag syn på där, jo en liten snok ca 5 dm lång, inte alls fullvuxen men iallafall! Jag tänkte nu har jag nästan alla aktörerna i paradiset. Jan, äpplet, ormen. det var bara Gina Lollobrigida som fattades, men man kan ju inte få allt!
                                   Ja, sen kom jag fram till parkeringen o cykeln(som jag knappt höll på att hitta), äntrade den o cykla hem med ett leende. Fattas bara annat. Ja, jag log faktiskt när jag cykla hit ochså, jag visste vad som väntade mig, ett paradis!

Hipp, Hipp, hurra för Måns idag!


Jag tittar på klockan det har ju precis blivit den 2/6. Grattis Måns på födelsedagen. Måns är som alla förstår ett av mina barn-barn. Kortet är 2 år gammalt men jag hoppas vi träffas längre fram i sommar då kommer jag o ta nya kort på er, Barn-barn! Jag hoppas du har badat idag för det har inte farfar. Jag har sportat framför tV:n istället! Nä, jag har varit ute o gått i förmiddags ochså. Kram från farfar!

Grandios självbild hos svenskar?!

Ja, den rubriken mötte mig när jag tittade på texttv idag. fanns både på 4 o Svt. Så här stod det sen: Svenskarna lider av en skev självbild. Vi tror att vårt land är mer spännande och attraktivt än vad andra tycker, visar en undersökning som Svenska institutet (sI) har gjort. Vidare skriver man: De höga förväntningar  på framgångar som vi hade i t.ex  Eourvision Song Contest var ingen tillfällighet. Svenskar  har en tendens att övervärdera omvärldens uppfattning vad vi har att erbjuda, särskilt på kulturområdet.  Omvärlden sätter oss lågt, vi har inget Louvren eller några pyramider, inget stort klassiskt kulturarv. säger Olle Västberg, Gd för SI.
Nä, det stämmer ju! Vi har ju heller ingen värdsberömd författare som Danmarks  H.C Andersen eller som Norges Ibsen. Inga berömda tonsättare som Danmarks Nielsen, Norges Grieg eller Finlands Sibelius Astrid Lindgren är ju naturligtvis välkänd o Ingmar Bergman men vi har för få. Ibland är det ju faktiskt ochså så att  Sverige ibland blandas ihop med Schweitz som är mycket mer välkänt i världen Men när det gäller såna här "tråkiga" grejor som samhällstyrning, förvaltning o låg korruption då ligger vi i topp! På miljöområdet ligger vi ochså i topp enl. undersökningen o det är ju bra för det kan vi dra nytta av!
                        Sverige kom sammanlagt  9 på listan där människor i 35 länder svarat på frågor om som vads bedöms viktiga för ett lands varumärke, ex export, förvaltning, kultur och turism. Svenskarna rankade landet Sverige som etta, men etta blev ett land inte så långt ifrån oss, Tyskland!
                            Jag har ju berört det här lite när jag brukar säga, Sverige är inte jordens medelpunkt lika lite som t.ex Askersund, Simrishamn eller Korpilombolo. Ja, ibland behöver vi nog lyfta ur vår lilla ankdam o landa i en större sjö, då kan vi nog se oss själva i rätt perspektiv o vara glada att vi är med i EU t.ex.
                                    

Nä, det var inte bra utom Sanna förståss!

Ja, Zlatan får ju godkänt ochså. Men om vi börjar med fotbollen då. Det här med Linderoth tycker jag är bekymmersamt. Han har ju bara spelat , ja va blir det,  en on halv match på 6 mån! Att kanske då satsa på honom i hårda matcher i gruppspelet, det tycker inte jag man skall göra. Jag tycker Anders Svensson är en gnällspik, särskilt då i allsvenskan men jag tycker man skall satsa på honom på Linderoths plats. Sen är nog Chippen bra på sitt sätt, men hur mycket jobbar han bakåt om det går honom emot. För mig är Sebastian Larsson mycket mer given i en startelva!
                         Sen tar vi handbollslandslaget som när det verkligen gällde inte pallade för trycket. Jag är väl ingen s.k. expert men hur kunde lagledningen köra med Kim Andersson match efter match. Obegripligt!  Den mannen måste fått kortslutning! Inga mål o ingen fantasi. Det är för jäkligt, missa OS! Jag vet inte men det verkar som de yngre spelarna mer tänker på klubblagen än att ge järnet i landslaget. Ja, samma mentalitet som de många ishockeyspelare som tacka nej till VM i ishockey
                      Sanna Kallur gjorde ju ett fint lopp i Golden Liege. Hon strålade av lycka när de intervjuvade henne efteråt. Hoppas skadan håller!
Nu tänker jag på fotboll igen. Är det så självklart att vi går vidare ur gruppen som många experter säger. Jag tror att laget kan falla på att det gör för lite mål. Spela o-o i tre matcher, det går man inte vidare på nuförtiden. Jaa, kul ska det bli med EM, nu är det bara 6 dar till det börjar och nio dar till Sverige spelar den första matchen, nyckelmatchen mot Grekland!

En av njutandets stunder...


Jag har ju inte besvär med värmen så det gick med bra fart i de nygamla skorna. Lite prat med folk blev det o besök på toa i hembyggdsparken för vattning av huvudet. Det nya pannbandet kom väl till pass, det brukar jag blöta upp. Ja, sen kom jag ner till hamnen där Wettervik höll på att lägga till efter färd i skärgården. Måns o Emil, ni kommer ju säkert ihåg den här båten men idag var det ännu varmare än när vi åkte med den! I morgon blir det till cykelfärd till paradiset, d.v.s.  Tjälvesta Naturreservat där jag kommer att ta en långpromenad med uppehåll vid favoritstubben bl.a. Kikare o matsäck kommer att medhavas. Ni blir sugna va?
                       Nu blir det mycket sport om ett tag. Först Golden Liege sen Sverige-Ukraina i fotboll(Sveriges sista match innan EM) sen Os-kval Island- Sverige i handboll. Jag säger bara, kör hårt Sanna, Zlatan o Dalibor !

RSS 2.0