Jaa, Good morning, Guten morgen , Bon jour !

 Jaa, god förmiddag ! Och naturligtvis hälsar   jag everyone who reeds my blog God Morning from Russia to Brazil !
   Vädret är blåsigt o regnigt i dag i Simrishamn som ligger i Sverige Europa o Världen ! Landet Sverige jaa, Ett litet land till innevånarantalet som ibland tar i över sin förmåga ! I att visa hur gott o humanistiskt landet är ! Och ibland spårar man en viss naivitet i detta i att visa hur duktigt man är ! O Sverige har tagit in mest flyktingar  per capita i Eu jämte Tyskland var det väl ! Och det här med ut o in o problem mellan olika kulturer o t.ex. Sunni o Shia finns även i Sverige ! Nu har man väl sett att resurserna inte är nog utan nu sägs att tusentals flyktingar skall avvisas ! Och från Finland talar man om 20.000 från sitt land !
           Vett o sans efter förmåga ! Det är ett utryck som jag använt mig av i många år ! O det skall väl inte tolkas som att man är mot invandring i ordnade former ! Jaa, just nu vet tydligen politikerna varken in eller ut ! Och dom som har makten har ju störst ansvar !
 
          Jaa, o bilbomberna brisser fortsatt i Världen, liksom de bombförsedda livbältena ! Och ett av dom största problemen är ju fiendskapen mellan Sunni o Shia ! Hur löser man det 600-åriga problemet ?
 
           Men  lever mitt liv efter ålder o förmåga ! Och kunskap , livslust o livserfarenhet ! Nu är det ju helg och  tänker bibehålla min enusiasm och intresse när det gäller bl.a. sport ! Och på söndag skall jag gratulera 2 personer , svärdotter o barnbarn ! Det näst äldsta av 11 o 3 andra som bonus !
         Jaa, idag blåser det mycket i staden Simrishamn och regnet det bara öser ner ! Men på stan skall jag ! Inväntar mindre regnande ! Jaa, det här med ett avlångt land o lågtryck o olika vindriktningar ! Idag har i söder Göteborg + 6 C och i norr har Naimakka - 27 C ! Och Yakutsk i Ryssland har -38 C ! Och som motpol tar jag Melbourne som har över 20 C i skuggan ! Jaa, oavsett tiden som räknas där ! Tennismatcherna går ju bl.a. när det är natt i Europa ! Och alltså finnss det så här års temperaturskillnader på minst uppåt 70 C ! Och det är inget nytt i vår Värld ! Vi har ju halvklot som kallas för södra o norra !
 
 
            Önskar alla en trevlig helg ! From Brazil to Russia ! Människorna i länderna varav en stor majoritet vill ha fred på jorden ! Är jag säker på ! Men minoriteten ondska får bestämma för mycket !
            

Jaa, 5 + västlig kuling o nån glipa i molntäcket !

 Joodåå, som sagt är intresserad av väder o klimat i nuet o hur det har varit ! Att sia om vädret o klimatet i framtiden får stå på de datoriserade matematiska mallarnas bord ! Jaa, en del säger att solvariationer kan reglera temperaturvariationerna på jorden och utan växthuseffekt hade inte varit nått liv på jorden ! Och det sägs ochså att utan växthuseffekt hade det varit -18 C på jorden. Jaa, det här med spelet om nån nån, några grader hit eller dit ! Och vad föredrar ni ca + 14,5 C i medeltemperatur på jorden eller -  18 C ! Men som sagt statistik från förr finns på klimatet sen mätningarna börja i en del fall för 100-150 år sen ! I världen där allt gick framåt för människorna ! O fattigdomen minskade undan för undan t.ex.  Och som sagt när min äldste son föddes 1962 då var det ungefär hälften så mycket människor som för närvarande ! Jaa det här med att vara påläst när lobbyisterna o populisterna håller på som värst utan facit !
 
 
Och jag är optimist till läggningen , ingen naivist men en realistisk optimist ! Och skulle alldrig falla mig in annat för detta mitt yngsta barnbarns skull ! Och på nätet kan man på Goda nyheter  läsa om att 2015 var det bästa året i Jordens historia ! Källa dn.se. ! Oavsett vad som hänt de sista 5 åren sen Libyens befrielse ?  O då utropandet av den Arabiska våren i massmedia ! Ang det hur gick det med friheten för en del länder i Mellanöstern o Afrika ? Tänker bl.a. på Isis, Al shabab, Talibanerna o Biko Harems härjningar o interna uppgörelser som i Syrien t.ex.! Med stöd här o där ifrån .! Och min fråga på nätet är ständigt vad för religiös o politisk  tillhörighet har revolutionärerna i Syrien ! Ingen ger svar på frågan !
 
  Jaa, ovanstående foto  togs igår efter sången ! När jag tittade upp till Anna o barnbarnen ! Som inte bor så långt ifrån lokalen där sång övas ! Lite suddigt foto men vadå , leendet syns från den  mer än 5 månader gamla Rut !
 
        Joo, då tänker gå på stan i blåsten ! Bla. hämta V-75 program till loppen på Bergsåker/Sundsvall på lördag ! Banan ? Jaa, det här med kyla o värme ! O den trakten ! Och idag är temperaturskilnaden mellan Kalmar o Nattavaara 28 C ! Inte konstigt "att det blåser på månen ", förlåt Jorden ! :)
           

Förintelsens minnesdag var det !

Och det sänder tankar o känslor genom mitt sinne ! Och dagens människor är ju inte skuld till det hela även ifall man kan hitta nån 90-åring som deltagit i det hela ! Men antisemitismen o rasismen består ! Och landet Israel är numera bl.a. en syndabock ! När man skall förklara varför det ena o det andra förekommer ! Till och med legitimeras   knivskärningar o raketanfall utan förvarning t.ex.  Ja, terrorismen som förekommer i Världen .utförs ju bl.a av religiösa extremister som ställer upp på agendor när det gäller Israels o Judars utplåning ! Och att känna detta hot ständigt som nation bidrar ju till åtgärder som självförsvar ! Och inget land som är så hotat gör inga misstag ! Vad hade t.ex. staten Sverige gjort om raketer skjutits mot t.ex södra Sverige utan förvarning ?
 
    Men det här med Förintelsen ! I början av1988 besökte jag och min kompis Bengt Israel i fjorton dar ! Bodde i Eilat , badade o solade  gjorde utflykt på Röda Havet och även en bussresa i delar av landet ! Rundtur från Eilat via, Döda havet , Masadaklippan, världens äldsta synagoga fanns där troligen !? Jeriko och Jerusalem ! 
 
            Jerusalem ja ! Besökte moskee o kristen kyrka den Koptiska och även Heliga Gravens kyrka , Klagomuren o andra ställen med grönsaker o försäljning t.ex. ! Dom här gamla portarna , nån av dom ?
'
Men besöket i Förintelsemuseet glömmer jag aldrig ! Till vänster innan man gick in var ljus tända och namn på alla Förintelselägren ! Jaa, och vad hördes när man kom in i lokalen ! Hitlers röst emellanåt ! Jaa, och sorgligheter o avskyvärdheter i bild o skrift gjorde att man kände sig närmast chockad ! En del kände man ju till ! Men...
      Det vet jag ! När jag gick ut hade man inte långt till tårarna ! Det hela var så ofattbart ! Och i närheten av museet var ett träd till Raol Wallenbergs minne planterat ! Inne i museet fick man  inte fotografera men jag har nog varit så berörd att jag glömde fotografera utanför ! Hoppas kompisen Bengt gjort det !
           Har själv tyska katolska anor ! Tänker inte anklaga dagens tyska befolkning för detta ! Jag gillar både Tyskland o Israel o klezmermusik med Jiddish som text !
 
 
 Varför inte en del foton från besökt i Israel. ! Och detta foto från en färd på Röda havet har kompisen Bengt tagit !
 
Och det här är nog ett foto från Döda havet ! Om jag inte missminner mig ! Och tror att tjejen på fotot är från Simrishamn ! Bengt får rätta mig om jag har fel !
 
 
Och det här är en utsikt från Masadaklippan ! Och vill man läsa om denna klippa o annat som man redovisar så finns nätet till förfogande ! 
 
 
Jaa, kommer ju inte ihåg allt exakt innan detta men nu står jag som synes o betraktar en skylt med namnet Jericho innan vi gick in i staden ! 
 
 
Sen åkte vi på en slingrig väg på bl.a höjder till Jerusalem via Betlehem tror jag ! Men på vägen dit besökte vi ett Grkiskt-Ortodoxt kloster längre ner från vägen ! Och på vägen då mot Betlehem/ Jerusalem åkte vi förbi ett  Beduinläger ! O då tänker jag på sångerskan Ofra Haza !
 
 
Sen avslutar jag med detta foto från Jerusalem ! Och en del av dessa  avfotograferade foton har ju visats förut på denna blogg ! Och en del foton har man nog gjort av med ! 
 
Mitt besök i Israel är ett av mina minnen för livet ! Och ibland längtar man tillbaks dit som man ochså kan till Frankentahl o Moseldalen o Köln t.ex. ! Sånt är livet på en pinne !
        O nu blir det snart sångövningar , nere i staden Simrishamn !
 

Jaa, det här med att reda ut begreppen !

Är ju vän av tex. landet Israel ! Är man flyktinghatare för det ? Pratat öppenhjärligt med flyktingar i våras ! O rasism är jag väldigt mycket emot ! För en hel del år sen fick man syn på Samernas hemsida o det här med rasbiologiska institutet  ! Innan pressen tog upp detta med Rasbiologiska institutet bildat  1923 i Sveriges dåvarande riksdag !  Samtliga partier låg bakom efter vad man förstår !
       
    Och Israel har ju ända sen staten bildades varit hatat av olika länder i området o ständigt haft hotet över sig om utplånande av staten o Judar ! Har själv läst agendan från extremistiska fundamentalister ! Och landet har flera ggr anfallits från stater i närheten ! Nu finns dock diplomatiska  förbindelser mellan Israel o länderna Jordanien o Egypten !
 
   Syrien ja, hur har det gått för folket där sen den arabiska våren utropades efter Libyens fall ! Och frågar ständigt mig själv och andra vad revolutionärerna i Syrien har för poilitisk o religiös tillhörighet ! Vi som känner till den ständiga fiendskapen mellan Sunnimuslimska o Shiamuslimska   grupper o ledare förstår ju hur folken i en del muslimska länder har det ! 
 
Nu skall vi ta fram det här med Talibaner ! Som är sunnimuslimska vilket de flesta extremisterna inom Islam är ! Och Afghanistan ! Jaa, har inte glömt hur Afghanistan hade det sen Talibanerna tog över där 1996 ! Inte så förtvivlat länge sen ! Och makten förlorades 2001 ! Nää, kommer aldrig att glömma hur denna brutala regim uppträdde med sina hårda Sharialagar ! Talibanerna visar ju stundtals ännu upp sitt fula tryne i Afghanistan ! Jaa, det här med skolflickor som fick syra i ansiktet i det närbelägna Pakistan , Swatdalen ja, ! Stenande av kvinnor o grymma straff ! Offentliga avrättningar mm. Al Quida skall vi inte heller glömma ! Idag har vi ochså IS , Al Shabab, Boko Harem m.fl. Sunnimuslimska grupper. O ser man till Hamas agenda så hör dom ochså dit ! 
       Israel få ju ibland vara syndabock i Mellanöstern ! Raketer har bl.a. skjutits utan förvarning ! Och hur komma åt  den militära grenen av Hamas Al Aqsa brigaden som görmmer sina raketer i och vid civila anläggningar !
         Jaa, hur länge kommer dessa att kunna hålla fingret från avtryckaren ! Jaa, landet Israel har ständigt fått leva under hot om förintelse liksom Judarna ochså alltid gjort o råkat ut för ! 
 
 Även idag var jag o hälsa på de övervintrande svanarna ! Och hade några brödskivor med mig den här gången när de  kom simmande mot mig ! Matningen gick bra till att börja med men sen kom skrattmåsarna utan sin bruna hjässa ! Och försåg sig mitt framför näbben på svanarna !      
 
Och i närheten fanns ett par från Aghanistan som jag växlade några ord med ! Vad tror ni dom tyckte om Talibanernas härjande ? Och vad la jag mer märke till att det fanns massor av gravänder i hamnen !
 
  Som sagt Israelvän ! Och vill folk vara elaka o kalla mig för flyktinghatare så får det stå för dom ! Den stora merparten av flyktingarna är ju ochså utsatt för extremistiskt elände ! Men tyvärr så slår fiendskapem mellan Sunni o Shia till även i Sverige på t.ex.på boenden ! Vilket icke skall förtigas !    
 

Jaha , motionsrunda utan broddar idag !

 
 Så här ser det ut utanför mitt idag ! Jaa,gumman Tö slog till ! Men kung Bore slog  i helgen bl.a.  till mot  USA o Sydkorea med våldsamma snöstormar ! Och Washington blev bl.a.drabbat ! O snöstormen sades vara lika stor som Sverige och då kan man ju tänka sig hur många miljoner som drabbades ! Och som sagt för ungefär ett år sen läste vi om rekordkyla i t.ex. i USA !
 
 
Blev en lite längre runda idag beroende på att inga broddar behövdes ! Disigt väder över innanhavet ! Foto från hamninloppet !
 
 
Och då tar vi veckans foto från Fågeldagboken ! Skrattmåsen larus ridibundus ja ! Och det visste man inte  
att den saknade nästan helt den bruna färgen på huvudet vintertid !
 
 
Jaa, vad träffa man inte på nere vid hamnen  ! Ett svanpar som övervintrar ! Joo, träffade man som sade detta ! Och svanarna hade flyttat sig hit tack vare arbetet mellan hamnkiosken o seglarpaviljongen ! Skulle tro att svanarna utfodras för dom kom simmandes så fort dom fick syn på mig !
 
       Jaa, helgen fick in en sexa o då några femmor på v-75 tipset Ca 300 kr då ! Bra till nästa V-75omgång som går på Bergsåker ! Jaa, men Arsenal förlora mot Chelsea med 1-0 fick Martesacker utvisad efter 16 minuter , tyvärr ! Vilket  nog avgjorde matchen men Arsenal kämpade på bra i andra halvlek !
 
      Längdskidåkningen ! Bredden i Sverige är inget vidare ! Det märker man när några är sjuka eller borta av andra skäl ! Och norrmännen , norskorna vann stafetterna ! Men en fransman vann 15 km i lördags med norrman på andra plats o ryssen den unge lovande Ustiugov blev trea ! Och i stafetten körde han in sitt lag som tvåa ! Hålla ögonen på denna lovande man ! Norrmännen behöver motstånd för sportens skull !
 
               Jaa, dass war alles für heute ! Von Jan, Jahan, Johannes ! Mein Grossmutters Vaters name war Johannes ! So ich verstehe varum ich bekam mein name Jan ! Und ich verstehe auch warum mein Mutter Birgit  auch bekam die name Eugenia ! Unsere Katolische ahnen !
 
 
         

Jaa, det här med foton från här o där !

 
     Det här fotot togs i morse via fönstret o terrassen ! Tär dimma rådde vilka försett träden med rimfrost . O .-11 C var det !
 
 
Jaa, ett foto taget för nån minut sen ! O klockan närmar sig nu 13 ! Solen visar sig som synes och vilken vacker vinterbild det blev ! O tempen ute - 3 C !  Bara tacka o ta emot i detta nu !
 
Helgen jaa, inre tjänst idag med bl.a städning o lyssnande på parakiten Totte när han visslar bitar ur Kalinka som jag lärt honom göra ! Och folk har kunnat höra detta via telefonen ! :) Jaa, motionen blir ju inte lika omfattande vintertid när bl.a. drobbar behövs ! Men det tas igen senare ! 
 
       Jaa, vad har nu helgen i sitt sköte bl.a. vintersport, Engelsk fotboll o V75 på Axevalla känt för sitt långa upplopp ! Och där jag och en av mina svågrar varit många ggr på stochampionatet o tittat o tippat lite !
 
 Och en av mina söner kommer hem efter vistande på lassarett ! Ringde han o sa ! Nåting att verkligen glädja sig åt !
 
 
Har ju följare på en social sajt som förser mig med foton bl.a  från Ireland ! Detta är ett foto från Valentia Island ! Och en följare är Pictureireland ! Men finns från andra länder ochså med retweeter från andra !
 
              Jaa, denna gubbe håller igång med allt möjligt ! Det är bra för både kropp o sinne ! I mediabruset där kunskap verkligen behövs på många områden !  TREVLIG HELG !

Det blev det i dag ! Ner till hamnen o fotade i kylan ! O gick sen o handla !

 
Jaa, blir det som man tror så blir det väl att sola här o äta  glass när den tiden kommer ! Men det här är dagens verklighet och pass upp för Gumman Tö ! På söndag skall hon visa sig här i sydvästen , sägs det !
        Joodå det gick utmärkt med sången igår ! Fortsättning följer o trevliga körkompisar ! 
 
 
Jaa,lite vinterfoton i nuet från Europa ! Det här fotot är från Bayerns höjder ! Via Fredy Koglin ! Vi får  väl se hur länge snön varar här ! Gumman tö har bra register när hon är på det humöret ! Även i januari !
 
Även Ireland har fått lite snö  på höjderna ! Få se när gumman Tö slårt till där ! Retweetat via Picturesireland !
 
 
 Jaa, just det, det här är en del av lokalen där sångövningarna äger rum under skicklig ledning !
 
 
  Till slut ! Fotografi från Grönköpings Veckoblad ! Med texten som syns dåligt ! BÖR SKONAS FRÅN PENSIONSREKLAM ! 
 
 

Det ryktas det om !

 
Vad ryktas det om ? Joo, att sydvästen/syden återkommer med gumman Tö  till helgen ! Till sorg för en del o glädje för andra ! Jaa, det här med lagom väder ! Men t.ex. småbarnen vill nog fotsätta att gotta sig åt snön !
Jaa, igår kväll hade Soppero i Lappland -38 C men...nu har vi det här med högtrycks lägen o lågtrycks riktningar o vandringar ! Det absolut viktigaste för hur vädret blir oavsett var !
            Jaa, som sagt det är bra med bildbevis hur vädret är o var. Och detta  kan jag bl.a tacka mitt motionsintresse/ naturintresse med kamera / mobil för ! Här har vi dagens läge ! Och ändringar utanför fönstren fotograferas bl.a. ! När så krävs !
        Jaa, det här med att återspegla verkligheten i nuet och dået  är för mig intressantare än att räkna ut med matematiska datoriserade mallar hur vädret/ klimatet blir om 50-100 år ! :)
 
               Är ju släkt med hela världens befolkning vare sig vi är blåögda eller brunögda t.ex. ! Jaa, nått jubileum ang. nått land i Baltikum läste jag om idag ! Jaa,dom länderna har inte haft det lätt under århundrandens lopp när det gäller sina grannar av olika slag ! Jaa, det här med kampen om Finland o Sveriges Baltiska provinser ! Och varför Oslos största gata heter Karl Johan gate !
 
 Jaa, stormaktstiden ! Är ju inte bara fråga om försvarskrig ! Och vilka får oavsett lida mest ! Som vanligt Civilbefolkningen !
 
O det här med de hornförsedda vikingahjälmarna ! Dom sattes på på 1800-talet av " kultureliten " i Sverige !
 
       Jaa, Carpe et Crea Diem ! Idag blir det sång igen ! Och kängorna kommer att förses med broddar ! När det gås till lokal en bit ifrån hemmet !
 
 
 

Jaa, det här med hur människor har det på olika platser i Världen !

 
Jaa, det här är ett foto frrån Yumantang i Himalaya ! Och togs i samband med en serie om folket där i Svt ! Och hur dom levde ! Och hur alla fick hjälpas åt av kvinnorna när männen arbetade nån annan stanns för överlevnaden !
 
 
Och denna dokumentär handlade mest om en flicka i 12-årsåldern vars namn jag glömt ! Och om hennes liv i kämpandet för tillvaron ! Med att hjälpa de andra kvinnorna med bestyr när männen t.ex. var på säsongsarbete för att få ihop till brödfödan ! Och flickan fick som synes samla ris o ved ! Även hjälpa till med att vakta boskap o andra göromål !
 
 
Har för mig att flickan ochså förkovrade sig i läsandets konst och annat om omvärlden ! Som sagt en gripande serie / dokumentär !
 
Jaa, ger ibland rapporter från kalla platser i Världen ! Och tänker på folket som lever där i t.ex.Sibirien utan att fixera mig vid Putin t.ex. ! Detta är ett foto från från Yakutsk , i Sibirien då ! Brukar ju ha Verkhoyansk som ledstjärna , ligger längre öster ut ! Där har dom för närvarande ca -40 C ! På båda platserna  Och i juni, juli har dom väl nått som kan likna sommar ! Kylan kommer tidigare än till oss o varar naturligtvis längre ! Och jag tänker ochså på motpolen Austarlien som har hög värme så här års ! Och det är heller inget nytt ! Och ni vet väl att Australien o Antarktis suttit ihop en gång för länge, länge sen !
             Och idag hade New York minusgrader o det har numera ochså Moskva, sen flera veckor ! Men det här med syd o sydväst ! I världen året om ! Och nord, nordväst o osten !
 
          Jaa, det var allt från Jans VÄRLD ! Och som av en händelse blåser det sydvästen i Simrishamn o snöar o är nu + 0,2 C !

Jaa, motion blev det ! O idag har man återsett en gammal god vän !

  
" Vännen " väntar jag med ! Nu kommer foton från dagens  motionsrunda som gick bra när man koncentrerade sig på asfalt som var utan is ! Men.. ! Och det är lika dant som i t.ex Askersund när jag bodde där , olika underhåll på trottoarerna utanför husen ! Jaa, dessa kanoner vinner ju om en svunnen tid då man  t.ex.skrämde barnen i södra Tyskland med  Gustav den Andre Adolf !
         Jaa, vädret fint som synes men temperaturen har nu  stigit till nån minus o baraometern har sjunkit en aning ! Molnigt men ser inte varifrån det blåser !
 
 
  Jaa, här gick ju bra att gå och man kan ju gå runt på samma ställe för att underhålla kondisen ! I det här fallet förbi hotell  Svea o sen åter hit ! Jaa, nån is syns inte ännu nära land ! 
    Jaa, ikväll då ! Glöm inte handbollen mot Tyskland i herrarnas Em ! Vi har ju en del unga nya spelare  i laget  men dom lyckades ju slå Slovenien ! Och jaa, liverpool förlora igår mot Man. U , tyvärr ! O Arsenal hade en svår motståndare i Stoke på bortaplan ! Stoke går ju bra just nu men Arsenal klarade oavgjort o leder ligan ! 
           Joodå visst hoppas man att nuvarande väder står sig liksom att man vill  att det skall bli varmt o skönt i sommar o t.ex. inte en så kylig vår o sommar som förra året !
 
Jaa, det här med en " gammal god vän " ! För en del år sen premunerade jag både på Grönköpings Veckoblad o Söndags Nisse Strix ! Den senare har väl lagts ner men har med förtjusning återupptagit prenumerationen på Grönköpings Veckoblad ! Jaa , det här att med insekterna består av nyttigt protein har ni väl hört talas om !
                Och journalisternas klurighet o ironi o satir när dom genomskådar bl.a. journalistiken i den Svenska ankdammens skvalpande kan man skratta mycket åt ! Jaa, du milde politikerna har stängt av klaffbron över Grönköpingsån för hemlösa som kommer via Skövde ! Stor skandal ! Beroende på att flyktingboende är fullt ! Jaa, humor behövs även i en Värld på Gott o Ont ! Liksom musik o sport o Vackra Bilder t.ex. 
 
 
          Ja det här med Vackra Bilder från olika länder  o årstider ! Foto  retweetat från Panoramicireland ! 
    
Glömde en sak ! I veckan har man även haft läsare/sidvändare  från Cambodia, Serbia o belgium !

Lika kallt som i München !

 
Så här ser det ut utanför mitt fönster ! Högtrycksväder , lugnt o - 6,3 C ! O då strålande sol ! Och mycket snö faller i Alperna bl.a. ! Kommentatorerna/bisättarna hängde nu upp sig på det under slalomen eller var det storslalomen ! Jaa, det här med vindsnurrorna i Sverige, kan man fundera på i högtrycksväder, som sagt ! Och nu hänger vissa upp sig på miljödiesel ! 
   I helgen jaa, ! Varit bl.a. på bilfärd med äldste sonen bl.a längs vinterklätt kustlandskap ! Jaa, vi får se om Kung Bore kan hålla stånd .eller Gumman Tö kommer ridande på sydvästvindar t.ex. Med gråväder o blåst o regn ! Det är bra med bra minne ! Från bl.a olika platser i Sverige !
 
             Stina Nilsson o Ida Ingemanson ! Vann sprintstafetten i Planica på fin bana ! Tänka sig , inget klagomål då väl ? Och Byggmark blev sensationellt 4 i slalom ! Jaa det var väl där i Wengen som det klagades på ymnigt snöfall ? Jaa V-75 inget ! Och nån utdelning fick man ej reda , krångel på ATG ! Skall titta efter ! 
 
Jaa, ny vecka o ny fågelbild från julklappen Fågeldagboken ! Behöver ju inte presentera denna påpulära fågel ! Texten talar sitt tydliga språk ! Tyvärr får jag spana ut över terrassen ! Får inte mata fåglar med något o ej ha fågelbord ! Vet varför och fick ej heller göra detta på 3 våningen i Askersund ! Men som sagt iakttaga går ju ! O lära sig mer om fåglar via denna utmärkta dagbok !
   
           Idag då ? Det är bättre väglag ute nu i stan ! Beroende på ständigt minus några dagar o uppröjt på de flesta trottoarer ! Få se hur det ser ut nere vid hamnen ! Och om det kan bli någon vacker vinterbild därnerifrån ?
 
 

Jaa, kampen fortsätter mellan Gumman Tö o Kung Bore

 
Jaa, nu är det ju lika mycket snö som det var innan sydvästen återtog kommandot ! Och skall man tro på  prognosen framåt så kommer nog gumman Tö o visa sig igen här nere i sydost ! Det verkar ochså som om mellan-o norra Sverige skulle få det mindre av kylan som beskrevs på löpsedlar som köldchock , ja nått liknande ! Jaa, en annan som har bra minne har ochså sett namnet monsterkyla i sammanhanget ! På löpsedel ! Jaa, detta scenario gäller även i t.ex. Nordamerika ! Skillnaden i östara Usa motför vid ca samma tidpunkt förra året ! Jaa, det här med lågtrycken t.ex. o vandringarna ! Verkar inte vara lätt att hålla reda på oavsett århundrande  ! Och trevlig helg oavsett !
 
 
Jaa, vad är det för ett djur som tar sig över staketet till min terrass ! Gissar på en katt ! Man kan ju se ett spår av en tass på fotot o sen flera av olika storlek ! Och det var lika dant ungefär när det var snö här innan den töade bort förra gången ! Men detta inträffar alltså på nätterna ! Intessant !
 
          Jaa, då har man en helg framför sig igen ! Med V-75 i Gävle o världscup utför o på längden ! Och Premier league ochså förmodar jag ! Och idag är det tävlinar utför både från Wengen o Flachau där väl natursnö fyllts  på ! Trevlig helg !
          Joo det får man ju inte glömma ! I morgon fyller min Örebrokompis o gamle lekkamrat Rolf år ,grattis men jag ringer ! 

Jaa, 32 % av mina läsare är denna vecka från andra länder !

Och som sagt nästa vecka kan det vara från andra länder ! Men har alltid läsare / sidvändare från USA o Germany ! Och denna veckan/ tidsperioden även  från Brazil, Swizerland, Denmark, United Kingdom , Netherlands ,Finland ! Har tyvärr inte fört protokol på länderna som varit här men Ryssland ibland o Kina, bl.a ! Sammanlagt har man väl 100- 150 läsare i veckan ! Vackert så ! Man har väl inte gjort sig nått större  namn här i Världen ! :)
 
       Men dom här namnen har man gemensamma gener med ! Geuken , Schmidt, Boenner/ Bönner o naturligtvis andra som är anknytna till dessa släkter ! Brunner ja, anknytning via mormors syster , Scmidt anknytning via mormors mamma , Geuken anknytning via mormors farfar, född i Amsterdam, o Bönner anknytning via mormors farmor !  Jaa, skrivit om detta innan o det beror väl att jag skulle vilja släktforska mer angående dessa släkter ! O då innan 1800-talet ! Som sagt ! Har ju födelsedatum o platser !
     Vi kan ta Johan Heinrich Geuken född i Amsterdam 1818-01-04 o frun Maria Anna Bönner född i Köln 1826--11-15. O Teodor Josef Johannes Geuken född i Magdeburg 1858-04-07 o frun Emma Helena Scmidt född i Halle 1861-08-08  ! Och det är som sagt den kvinnliga släkten till min mormor vars anor längre bak i tiden är skrivet i stjärnorna ! Jaa, jag är ju så fjantig att jag känner av mina gener inombords o det här med nyfikenheten på allt ! O känslor via musik mm. !
 
Jaa, nu ser det ut här som det gjorde för några dar sen då den första snön anlände ! Men sen tog ju Gumman Tö över men nu har Kung Bore tagit över igen men ...har ju erfarenhet av vädret här nere i södra Sverige , bl.a. !           
              Jaa, vilken match den i går mellan Liverpool o Arsenal ! I iskallt regn med snö inslag ! Liverpool pressade o förde matchen o oavgjort var verkligen rättvist ! Men låg under med 2-3 tills slutet och 3-3 målet kom när det bara var några minuter kvar !

Jaa, det här med att ha olika intressen o vara påläst !

 
Intressen ja !Bl.a. Klimatet/vädret , Jerusalems historia, motion, politik musikhistoria bl.a från den Bysantinska/ Grekisk Ortodoxa  tiden , sport,ja o då musik bl.a. från Centraleuropa,o bl.a. Ryskromsk,klezmermusik.  ! Jaa, eget sjungande i kör.. . :Allt längs livslinjen från Rötter till Barnbarn !
       Är inte ute efter o skryta men visst måste detta uppräknandet vara bra både för själ, sinne o kropp ! O hålla hjärnan i gång . Och skiter fullständigt i Jantelagen !
         Ovanstående fågel är en s.k. lappmes ! Ett vedertaget namn utan att man glömmer ordet same ! Och detta foto är taget från Fågeldagboken som man fick i julklapp från barnbarn ! Och varje vecka finns foto från fågel i boken ! Kommer jag att lägga ut här varje torsdag ! Fåglar som man missat innan jag fick denna ide ! Strömstare, havsörn/ kungsörn ! Och är man intresserad av beskrivning av dessa fåglar som kommer att visas finns nätet att tillgå !
 
 
Jaa, den här boken skriven av historikern Simon Sebag Montefiere  fick man av sönerna för en del år sen ! Rekommenderas ! Och på baksidan av boken står ! Historien om Jerusalem är historien om Världen ! Jaa, helt rätt ! Och visst jag har varit i Jerusalem under rundresa som utgick från Eilat ! Till Döda havet, Masadaklippan. Jeriko, ett grekiskt-ortodoxt kloster och till Jerusalem ! Och kommer ihåg resan då från Jeriko via klostret till Jeriusalem ! Vilka höjder !
 
 
     Och det här fotot har kompisen Bengt tagit  från  innan vi kom in i staden Jericho ! Denna resa är en av mina minnens höjdpunkt när det gäller semesterresor !
 
 Jaa, nu kommer kängorna med broddar att påtagas för promenad med försiktighet ner i stan Simrishamn ! Vädret/klimatet ja. Fortsatt snöande ute i stigande temperatur ! Från -3 i morse till -1 just nu ! Jaa, innanhavet gör att det lätt bildas snöbyar när nordosten blåser ! Och om man skall tro på prognoserna så skall  kampen mellan sydvästen/ Gumman Tö o nordosten/ kung Bore bestå ! Inget nytt för den som är inne på sitt 48 :nde år här nere ! Och som har bl.a ochså varit med om regn på julafton i Luleå på 50-talet o med + 13,6 C  på julaftonen 1977 här i Simrishamn ! Och när det gäller Götaland så hade som sagt Allgunnen 1973 den 5/1 + 12,4 C ! Och när det tittas på februari i Götaland så hade  Västervik 18/2 1961 + 16,5 C ! Fakta Luleå Jan fakta för övrigt SMHI ! :)  Och som jag brukar säga ! Är glad för varje  dag när jag tittar ut o ser att det är VÄDER ute ! Särskilt i min ålder !

Joo, då ! Skall återse en gammal vän igen !

Jaa, en gång i tiden prenumerera jag på Grönköpings veckoblad ! Och nu skall man bli prenumerant igen ! Ingen större kostnad , tidningen kommer ut en gång i månaden ! Kommer att även det bli en bra avlastning för dagens skvalp i t.ex. den politiska ankdammen i dagens Sverige ! Där det tävlas i att säga olika självklarheter utan att se till den verklighet som finns på gott och ont ! Och där man mycket skall rätta sig efter den s.k. kultureliten som ibland beskriver sig som Godhetens Apostel ! Och där rädsla för den nya situationen i Sverige från många håll leder till att rösta på ett parti längst till höger ! Och Sverige är ett duktigt land oavsett ! Tagit in mer flyktingar per capita i Eu ! Och om man inte förstår att t.ex. kulturkrockar ställer till problem så är det ju bland annat att bara  tänka på hedersmord t.ex.Är ju inget nytt ! Hur  mycket mörkertal finns det där ? 
 
 
Och så här såg det ut utanför mitt fönster för några timmar sen och solen närmar sig från öster ! Och nu är det -3 C ute och lite nykommen snö ! Halkrisk ? Och tänker om några timmar gå ner till Församlingshemmet o träffa folk som sjunger !
                   

Äras den som äras bör ! I det här fallet sonen Bengt !

 
Detta är en av dagens absoluta sanningar ! Idag fyller mellansonen Bengt 50 år ! Brukar skämta med sönerna o säga nu är du snart lika gammal som jag är  ! Och som alla mina söner är Bengt en go kille ! Och det här fotot  så bra av honom att pappan Jan o  sonen Emil ochså får vara med ! Men just nu så är  t.ex. Bengt o Emil i Thailand o firar födelsedagen ! Ha det så skönt hela gänget på den stora dagen ! 
  
Det var allt för tillfället ! Grattis som sagt Bengt ! 

Olika falla vädrets makter ! Det har man ju lärt sig !

 
I dag blev det en lite längre runda med ett litet nedslag hos kompisen Bengt , på vägen hem ! Här har vi hamnen i Simrishamn ! En gång i tiden Sveriges största fiskehamn när det gällde att ta emot bl.a torsk ! Ni kan tro här var liv o rörelse ! Och i slutet på 50-talet höll undertecknad till här ! Bodde på fiskebåten Hanö ! Praktiserade på båten några veckor ! Tyvärr togs det inte mycket foton på den tiden ! Men skepparen Jonas Olsson, Göte Isaksson o Ingvar o Tuvesson ! Jag kan se dom framför mig ännu ! Jaa, Göte bodde ochså på båten !  Kanske nån besöker bloggen från Simrishamn ?
 
 
Jaa, olika falla vädrets makter ! Idag pratas det om en halv meter snö i norra Dalarna , Värmland t.ex. Här i Simrishamn är nästan de 2 decimeter snö som föll för några dagar sen borta o idag klarade man sig utan broddar , på vägen in till stan ! Och som synes är ju asfalten bar till höger på gångbanan vid vägen ! Står på gångbana in till hemmet o tar fotot !
 
Jaa, V-75:an ! Otroligt svår att hitta ! 2 st fick tydligen in 11 miljoner ! Om man hade vunnit det ! Delat ut till nära o kära och sen köpt en bostad utomlands o pendlat dit när andan fallit på ! Att drömma kan ju ingen förbjuda en att göra !  Ju mer man trivs desto lättare kan man nog det ! Det här med livsglädje ! Och Tour de ski är ju avslutad ! Och den ende som tog plats bland de 6 bästa när priserna utdelades till herrar o damer var ryssen Ustiugov som blev 3 ! Kalla blev 4 o det jublades det över ! Herrarnas slalom i Adelboden vanns av en norrman ! Och den svenska insatsen skall vi tala tyst om ! Det här med att kunna åka på olika underlag ! Det skall man väl kunna utan bortförklaringar ! 
 
     Jaa, läste igår på text-tv att svenskarna var mest oroliga för  framtiden när det gällde terrorism, inte klimatet ! Jaa, nu är det mycket skrivande om de här sexuella trakasserierna i Köln o även i Sverige som lär ha mörkats ! Politiker går bl.a. som katten kring het gröt där ! Har dom aldrig hört talas om det här med hur olika kulturer ser på saker o ting bl.a. då när det gäller det synen på kvinnor i generationer ! Och skillnaden på kvinnors deltagande i samhällslivet ! Jaa, har pratatat regelbundet med flyktingar varannan tisdag i våras ! Bl.a om Isis o Sunni-o Shiamuslimers fiendskap ! Sen har vi ju de hårdhänta Sharialagarna som drabbar olika länder o områden o remsor ! Minnet är kort ! Kan ju nämna Malala, Swatdalen syror i ansiktet på skolflickor, mm,mm ! Jaa, den 600-åriga fiendskapen mellan Sunni o Shiamuslimska ledare o grupper som drar skam över Muslimerna men detta skall inte förtigas ! Nu drar jag inte alla över en kam men terroristerna har ju en förskräcklig syn på saker o ting ! Och verkar kunna med list o fanatism ställa till elände lite här o var ! Oavsett hur många flyktingar vi tar emot ! Vill vara vän med alla o  pratar med alla ! Men som sagt det här med kulturkrockar ! Och politikerna har gett sig in i nån slags tävlan....jaa, titta så human jag är !  
 
Och Dmi säger ! Tillfälligt mild innan frosten kommer tillbaks !
          

Jaa, ett foto från nuet !

 
  Jaa, så här ser det ut just nu  utanför mitt fönster ! Det samlar fortsatt  på sig ! Och tempen är +- 0 ! Jaa, det här med vädret en vetenskap som jag som sagt är intresserad av i nuet o dået ! Därför accepterar jag numera att när jag ser mig om i Världen att även tycka om foton från vita stränder i bland annat Thailand,i vintertid här hemma ! ! Och vita bilder från nuet i Simrishamn ! Men enligt prognos från Dansken så skall det bli mildare här i södern !
 
              Jaa, Sverige är ett avlångt land ! Lägger man sträckan söder över så hamnar man i södra Italien ! Och en annan har ju bott o växt upp på olika platser ! Bra att ha bl.a väderminnen från dem ! Och som sagt när jag föddes 1938 var det ca 2,3 miljarder människor på jorden nu är det bortåt 7,2 miljarder !
  
          Brukar ibland titta på följande för mig bekanta  platser när det gäller vädret i nuet ! Och det gäller då Simrishamn , Örebro o Luleå ! Och skall man nu tro på Norsken så blir det plus övervägande i Simrishamn i 10 dagar ! Däremot i Örebro o luleå enbart minus ! Och nu dånade det bra på terassen, en stor snöklump föll från taket !
 
            Och med detta så önskar jag alla i Världen oavsett det är vitt eller grönt en bra helg ! Och hoppas att det fortsätter att bättra sig för en närstående ! 

Rubrik löpsedel . Rekordkyla med snöstorm ! Vafalls !

 
Foto taget under hemfärd med broddar på fötterna ! Efter att inköpt broddar i närheten av boendet och promenad till stan och hälsat på son o barnbarn på Stenbocksgatan ! Mamma Anna o Rut var inte hemma ! Ute på stan ! Men Christer var o hälsa på ! Sen blev det att gå till Bokvaruhuset o hämta V-75 program ! Sedan till livsmedelsaffär och hem med kassar i båda nävarna ! Och nu 15:00 börjar det falla lite snö ute igen ! Temp -1,4 ! Konstaeras under lyssnande på den Grekiska sångaren Manolis Lidakis ! Det här med att njuta av bl.a grekiska sångare o sångerskor ! Fortsätter med samma goda känsla som innan. Jaa, det här med att kunna igenkänna toner från Mellersta Östern t.ex. 
 
  Jaa, idag är det ingen sport på Tv men skall göra 2 V-75 system till 2 gäng ! Varav ett skall inlämnas i morgon ! Sen har jag ochså mitt eget att göra !
 
Jaa, det här fotot är taget framför porten till där man bor ! Har fallit mycket snö bara på några dar ! Och DMI förvarnade om denna kyla med sydost, ost o nordostvindar ! O nu har jag fått fler bildbevis ang. vädret för dom som minnet sviker ! När värmesnacket florerar ! Jaa, kommmer ni ihåg snacket om nästan varmare någonsin under julhelgen ! Nu kan vi snacka om rekordkyla med snöstorm ! Och det här med växlingar i vädret årsvis , under hundratals år o tusentals !
 
 Hopp o förtröstan inplanterar jag via tankar till en nära anhörig som vårdas på sjukhus ! Och det verkar bättra sig ! Och mer kommenterar jag inte ! Livet har ochså sina växlingar ! På gott o ont !
 
 

Från DAGENS verklighet. Men Gumman Tö på lut via sydvästen ?! Som sagt !

 
Som sagt var det är bra med bildbevis när minnet sviker ! Från den 6/1 2016 ! Kung Bore på visit , Över en dm snö ute, -2,7 C och friska nordostliga vindar ! Snöfall ännu ! Och klockan är nu 8:43 ! Jaa, det här med kontraster o skiftningar i vädret o klimatet ! Påminner om att t.ex. Allgunnen i Småland den 5/1 1973 hade + 12,4 C ! Påminner ochså om att 1970 var det 3,7 miljarder människor på Jorden ! Nu över 7 miljarder !
           Jaa, vilken spännande   match finalen mellan Finland o Ryssland . Avgjordes i sudden death väldigt hastigt tyvärr ! En rysk spelare ramlade o hindrade målvakten från att kunna ingripa när finnarna avgjorde efter inte ens en minut var det väl. Men grattis Finland !
 
            Får se om vinterkängorna åker på idag ! Och en promenad i sakta mak blir det i så fall ! Halkrisk ?
 

Kung Bore har inte gett upp ! Men sydvästen står på lur igen ?

 
Så här såg det ut utan för min lägenhet för några timmar sen ! Kung Bore har om än kanske tillfälligt fått grepp i Simrishamn liksom ostan ! Men vinterknäppar har man varit med om förr liksom kyliga vårar ! Den förra våren t.ex. ! Jaa, vad betyder sydvästen o ostan sommar och vintertid i östra Sverige t.ex. ?
          Just nu är det minus 2 C ! Och just nu vid 17-tiden snöar det ymnigt o blåser !
 
          Jaa, bäst när det gäller ! Kan man fundera på idag. Sverige förlora kvartsfinalen mot laget dom slog med 1-0 i gruppspelet USA i J-vm med 3-8 .
 
       Och när det gäller Tour de Ski så föll både Kalla, Nilsson o Falk i sprinten. Föret skylldes naturligtvis på av kommentatorerna men inga Norskor föll ! Och Ida Ingemansson som blev 4 i finalen skyllde inte på väglaget utan sade att spetsarna framåt är det som gällde ! Men en Amerikanska vann sprintfinalen !  Och Usiogov blev 2 i herrarnas sprint ! Och Kazaken Poltaranin 3 ! Norrman vann ! 
 
Det verkar som det är olika med snötillgången i Alperna precis som i Sverige ! Slalomen för damer gick i Santa  Caterina i Italien i ett fantastiskt vinterlandskap med fina banor ! Om det skylldes på underlaget vet ej men ingen svenska bland de 3 bästa ! En Norska vann överlägset ! Hennes första Världcupsseger !
 
 Och nu ser jag fram emot det som jag hoppas blir dagens höjdpunkt, sportsligt ! Finalen mellan Finland o Ryssland i J-Vm ! Kommer att bli fullt ös på läktarna i Helsingfors !
              Jaa, det här med att skylla på det ena eller andra ! Nu var lagledaren inte på alerten nog i sin coucining eller var det heter ! Men hade Sverige vunnit då hade det varit spelarnas förtjänst !
 
         

Även om man ibland har tankar på annat håll.. 4 mil härifrån...

Såå, kommer jag att se på semifinalen mellan Finland o Sverige i J-vm i ishockey i e.m. Blev ju en drömsemifinal eftersom turneringen spelas i Helsingfors ! Och den andra semifinalen tänker jag ochså se , den mellan Ryssland o USA !
 
 
 Det här är ett av mina favoritfoton ! Taget 8/2 2010 i Askersund ! Och idag tänker jag ochså på hur man hade det i t.ex. östra USA för snart ett år sen ! Koas o iskyla o snöstormar o kallt ända ner i Jacksonville ! Minnet är kort som sagt när värme är det ständiga samtalsämnet !
          Och idag har vi -3,2 C i Simrishamn men ingen snö har fallit och enligt Dmi så kommer det att återgå till plusgrader här o i Danmark om några dar,sias det om ! Detta scenario har en annan varit med om många ggr !
 
Tour de ski håller ju ochså på ! Uppehåll idag men imorgon sprint i Obersdorf ! Där det verkar bli snö !? Ja, och igår i Lenzerheide så klagades inte på vädret under refetatet från jaktstarten !
 
Det här med överlägsen nation ! Jaa Norge dominerar ju nu dessa tävlingar ! I numera vanlig överlägsenhet ! Och det är ju naturigt tillfredställande för dom ! Men är detta bra i längden för sporten ? Givetvis är det den norska bredden och det här med generationsväxlingar som är en del i det hela ! Även om Hjalmarsson o Hellner drabbats av sjukdomar ! 
 
          Fakta går ju inte o resonera bort ! 3 norskor ligger först i touren , Kalla ligger på fjärde plats ! 3 norska herrar ligger först med ryssen Usiugov på fjärde plats ! Tycker som många svenskar om att titta på bl.a.  längdskidåkning men norsk defilering tar ju bort en del av spänningen !
 
     Och nu blir det snart en tur ner till stan i det soliga vädret för uträttande av ärenden !
 

Jaa, god fortsättning på det nya året !

Jaa, vädret ! Vinterknäpp, kyla från öster utlovat ! I Simrishamn verkar inte kylan vara så länge enligt " siarna " ! Idag har vi + 4 C o sydostlig vind o molnigt! Men det vet jag sen gammalt att det känns rått, och - 4 o sol o lugnt känns  t.ex bättre ! 
 
Jaa, igår slog Sverige Kanada med 5-2 ! Bra gjort ! Men det kan faktiskt bli så att Sverige o Kanada kan mötas i en semifinal om Kanada slår Finland o Sverige slår Slovakien i morgon ! O underskatta inte Ryssland som vann sin grupp ! Ja,ja, vet att Peter den Store slog Karl den Tolfte men är ingen Rysshatare för det ! Och i sammanhanget kan man tänka vilket land som har haft mest överhöghet över Finland i historien ! Baltikum ej heller att förglömma i sammanhanget !
 
Tour de Skie börjar idag ! Fantastiskt rolig tävling att titta på ! Och inleds  i Lenzerheider i Scweiz ! Verkar vara bra väder för vintersport om man skall tro dagens prognos ! Och backhoppningen från Garmisch är ju en nyårsdags tradition !
 .Jaa, nu är det väl 5 år sen sen revolutionen i Syrien inleddes ! Och läste att 55 000 människor dödats i detta vansinniga krig 2015 ! Det här med revolutioner för FOLKETS skull ! Regeringstruppernas o Isis status känner vi till men vilka är revolutionärerna som ochså skjuter skarpt ! Vad tillhör dom politiskt o religiöst ! Den frågan har jag ställt många ggr på nätet men får inget svar ! Det här med den Arabiska våren som väl massmedia yttrade ! Kan man tänka på ! Sen oroligheterna i i Mellanöstern tog fart för 5 år sen ! Med början i Libyen ! Och mitt i hela soppan ligger Israel som hotas från olika håll med förgörelse !

RSS 2.0