Det är långt till Vm i Falun !

Och därför är  en Världscuppremiär inget att hetsa upp sig över, vare sig det går dåligt eller bra för skidåkarna ! Det är klart det är roligt att inkassera segrar o  topplatser ! Och många Världscuptävlingarär kvar innan Vm i Falun februari i Men vad kul det är att se längdskidåkning, snöklädda granar o fina spår ! Och vyer av natur som man vill se en vinter !
          O vintern i Sverige i mina trakter skall väl infalla kring juletid har jag för mig ! Alls inte mig emot !Som sagt !
Jaa, tycker att Kallas 3-plats idag på 10 km klassiskt var härligt att skåda ! Hade ju hård kamp med Björgen om denna 2 plats ! Johaug, fantastisk ! Utklassade dom andra ! Kowazchuk 4 ! Jag håller på Kalla de svenske o Kowalzcuk i kampen mot de överlägsna norskorna !
 Och när det gällde herrarna får Halvarsson godkänt för sin 6 plats ! Och jag tycker det var roligt att finnarna på hemmaplan blev 1 o 3 med favoriten norrmannen Sundby emellan sig !
           Jaa, norrmännen, norskorna, behöver allt motstånd de kan få för sportens skull !
                   Och har för mig att norrmänen var överlägsna till dess OS börja förra året men då visade Sverige bra form ! Nått att tänka på  ! 
                  Jaa, tycker dessa helger o andra dar med skidåkning som nu kommer ända till April är toppen att vara med om ! På första parkett ! O nästa vecka är det Världscup i Lillehammer, lejonets kula  ! En s.k. minitour med början på fredag ! Bara att glädja sig över att bl.a. det förgyller mitt sinne !
       V-75 ! På Jägersro i går ! Har alldrig varit med om så låg utdelning någon gång, som jag vet ! 154 kr för 7 rätt ! Men på 2 av 3 satsade 50 kr spikharrys fick jag in 300 kr ! Som åkte i resebörsen för, vårens, sommarens inrikes begivenheter ! Roligt att bl.a. skaffa sig en sån morot ! Spännande ! Storvinst utlandsresa !
                Och i kväll skall det bli bingolotto efter mitt spännande koncept, våga vinn !
 

Dimma i förmiddags ! Men när jag kom hem....

 Så kom solen fram, klarnade upp !  Och nu är temperaturen under 0 ! Naturligtvis ! Vi får väl se hur det blir i morgon ! Vet via vädersajters bilder att det är ett stort högtryck öster ut ! Och i södra Tyskland , München är det bara +3 grader C nu !
      Oj,oj, ! Jag väntar på den värsta vintern på 33 år i Europa ! Spännande o se om siandet slår in !
  Jaa, man ger järnet så länge det går ! Och hoppas att kämpaandan kan ge en några år till ! Hellre det än att negativisera ner sig o ta ut elände i förskott, som sagt !
 I tv-rummet/vardagsrummet kommer man att ha det så här mysigt i helgen ! O tänka på det positiva liv man har o titta på sport o annat spännande ! Denna känsla som jag har nu kan ingen ta ifrån mig ! Även ifall det finns dom som har det sämre , eller bättre ! Och nu lyssnas på den Grekiske sångaren Yannis Kotsiras ! Om jag njuter ? Vad trodde ni ! ? Och glöm inte På spåret i kväll !
 

Mycket att glädja sig åt !

Motion blir det ! I som vanligt dimmigt väder sen nån vecka med något undantag ! Vädret blir som det blir oavsett vad de datoriserade matematiska mallarna kommer fram till ! Och oj, vad det tjänas pengar på olika väderprognoser med bl.a. reklam o massmedia som stöttar olika sajter ! På saker o ting uttagna i  förskott ! Och allting går som sagt ut på att ta ut elände i förskott !
        V-75 går ju på Jägersro ! Verkar vara stora favoriter ? Får väl lägga in några stollar till tips ! Spel jaa, är ju ochså med på lotto o spelar bingolotto ! Det är ju spännande ! 
       O sen börjar ju På spåret idag ! 
    Och i helgen börjar Världscup- tävlingarna på längdskidor ! I Kuusamo ! O utförsåkningen flyttar till Usa , var det väl ? Kanske man hinner att se lite Engelsk fotboll ochså ! 
            Och oavsett " Isis eller Putin " så måste man ju kunna föra en optimistisk tillvaro o ta vara på godbitar i stort o smått ! Gör väl inte " Mänskligheten bättre " om man negativiserar ner sig i avgrunden ! Och ser man till Mänsklighetens historia så har ju alltid Världen kommit igen ! Efter stora katastrofer som krig o svåra pester , mm !
                Man bor i ett land som har det bättre än de flesta andra länder ! Men negativism o domedagspredikningar verkar sälja bäst ! Är 76 år, kommer inte att låta mig dras med i detta !
                

Jag kallar det för jubileumsrunda !

        Jaa, i november för 9 år  sen flytta man till Askersund ! Men vilken dag har glömts ! Och ganska fort inledde man ju en karriär där ännu mer motion ingick ! Så jag kallar dagens motionsrunda för en nio-årig jubileumsrunda !
O inte har dom här ochså givande åren på annat vis blivit sämre av allt motionerande inte ! Kanske har dom förlängt mitt liv med nått år ? Och jag har ju en del natur att jämföra med om det tänks på vilka ställen man besökt för mer än några veckor eller när det botts på olika andra ställen ! 
  Jaa, det här är ju välkända foton för mig o andra ! Och här har vi dagens foto från hembyggdsgården ! Där det ochså snöpulsats en del !
 Nu har jag kommit till ett av de två skogsområden som tillhör denna min favoritrunda ! Och ser man det motsols som idag så är det här det sista av dom ! Dagens runda ! Nära 2 timmar !
          Jaa, nu får vi se om det blir något 10-års jubileum november 2015 ! Jag planterar in det i huvet ochså ! Våga, vinn ! Och tycker man att man har ett bra liv och haft det så är det bara att köra på ! O inte gå ner sig i negativitetens träsk ! Utan acceptera nuet o det som varit ! O inte ta ut elände i förskott ! Vara ödmjuk över att man fått leva så länge som jag fått göra ! Oavsett om jag bor i "Korpilombolo eller Katmando " !

Det här med att kunna glädja sig o det lilla !

Jaa, en del tycker att sport är oväsentligt t.ex. Inte för mig ! Spänning, olika länder möts o lägger politisk ovänskap åt sidan , idrottare finner varandra ! Och nackdelar går ju att hitta på allt här i livet om man fokuserar sig på det ! Dessa människor kallar jag för glädjedödare !
        I går gladde jag mig t.ex. åt att Arsenal vann i Champions League ! Och att Örebro hockey vann i Shl ! Samtidigt gläder man sig åt att det blir motion utomhus idag ! Med handling på hemvägen ! Har 2 affärer som jag uppsöker varje vecka ! Olika dagar !
             Det här med att ha tråkigt ! Jag är " egoistisk " nog att inte tycka att mitt liv är särskillt tråkigt ! Med de intressen jag har i gåendet längs livslinjen Från Rötter till Barnbarn, med fötterna på Jorden o Armarna mot Himlen ! Och jag tycker att man har ett bra liv ! O därför är det inte svårt att programera in mina slogans i hjärnan, hjärtat o medvetandet ! Och efter mina omständigheter i tillvaron ! Och som sagt med en realistisk syn på en 76-årings liv ! Om jag är tjatig ! Jaa, är entusiastisk o levnadsglad ! Det bjuder jag på ! :)
         Vädret ? Det är ochså ett av mina intressen som sagt ! Men inte som gnällobjekt ! Förespråkar både sommar o vinter ! Har fattat att jag bor i norra Europa ! O tar inte ut elände i förskott ! Men skärskådar diagnoser  för framtiden ! Vare sig dom är på 10 dagar eller 100 år !
       Vädret idag då ? Jaa, solen visa sig ju för 2 dar sen men nu är det molnigt, dimmigt igen ! Och bara nån plussgrad ! Mycket kläder påtages under dagens förestående motionsrunda !
           Är ingen beundrare av nuvarande regering ! Och hur kommer egentligen de 2  partierna överens där ? Och ansvaret läggs ständigt på Alliansen ! Att dom skall hjälpa till ! Och det här med paxis ang. budgeten ! Det kan man tänka på när den framlades förra gången av den då borgerliga regeringen ! Och jag hänvisar fortfarande till att alla partier i riksdagen är demokratiskt invalda ! Och att man röstar på mer än migration, Eu och försvarsfrågan !
T.ex. på en framlagd budget !
 

Yes, sångövningarna avverkade !

  Det här fotot togs efter sången, på väg hem ! Och sen cyklades över bron mot hemmet ! Norrut !
          Nu blir det inga sångövningar förrän efter 13-helgen ! Men jag håller rösten igång genom att sjunga eller gnola till min favoritmusik som kommer från mina utmärkta högtalare kopplade till datan ! Jag njuter av att lyssna på den musik som jag gillar från andra länder bl.a. ! Havah nagilah ! Låt oss fröjdas ! Jaa, Tumbalalaika , spela balalajka kan jag ju sjunga ! Spelat in med bakgrund ! Visat bla. på facebook ! 
          Det pratades ju om sol ! O den kom ju igår ! Men idag kom dimman i förmiddags ! Såg på en tysk vädersajt att mäktigt högtryck finns österut. Och i Tyskland skulle dom få nattfrost på vissa håll ! Jaa, det skall bli spännande o se om den befarade värsta vintern i Europa på 33 år blir av ! Har de matematiska datoriserade mallarna räknat rätt eller hur nu spådomen går till ?
          I morgon blir det motion utomhus  igen om jag får bestämma ! Och handlande på hemvägen ! Det ser jag fram emot !

Fortsatt nöjd med livet !

Och i em. cyklas det ner i stan för att med vår lilla sångkör ytterligare förkovra oss i sjungandet av Fredmans epistlar ! Men jag hade lika gärna kunnat sjunga Hava Nagilah eller Tumbalalajka eller Kalinka t.ex. Men man är väl en främmande fågel ?
         Sol lovades idag men dimma flöt in över Askersund ! Troligtvis tillfälligt !? Men det hindrar ju inte mig i mina föresatser !
       Ett oroat folk ! ? Det är ju nu mera i det moderna samhället olika intressen som slåss mot varann ! Via lobbyism o populism ! O det gäller ju miljoner miljarder i pengar ! O dubbla budskap ang. farlighet utropas ständigt i bl.a. massmedia ! Den ena veckan är det farligt o den andra inte ! O tvärsom ! Elenergislag slåss mot varann ! Där bara fördelar påpekas ! Miljarder, miljoner på spel !
      Jaa, är 76 år ! Har säkert fått i mig en del gifter och s.k. onyttig mat under årens lopp ! Från barnsben ! Liksom många andra pensionärer en del flera år äldre än vad jag är ! Vad det kan kommas ihåg från min barndom är att spenat skulle vara väldigt nyttigt ! Och tydligen serverades det mycket hemma , för kort eller lång tid ! För mig har berättats att jag utbrast , vill inte ha nån spanat ! Men kommer inte ihåg om man var tvungen o äta upp den ! Kan det ha med Karl-Alfred o göra ! Den tidens lobbyism ?
                   Jaa, det är ju märkligt att medelåldern ökar när allt är så farligt !
      Sen kan ma fundera på det där med farlighet efter omständigheterna i ett land ! Förmåga att titta sig omkring i Världen verkar vara dålig i detta land ! 
                    Har jag otur så kan man dö oförutsett hur mycket man garderar sig eller försäkrar sig ! Även om det inte regnar granater eller kulorna visslar över huvudet , även om inte nån jordbävning slår till med påföljande tsunamis , även om inte orkaner eller tyfoner härjar varje år i landet MM,mm, !
        Men att oroa sig för allt, delvis med massmedias hjälp ! Kan inte det förkorta ens liv ? I onödan !

Välkommen min sol !

 
 Vi kan ju börja med det här fotot ! Taget utnför lokalen där vi spelar boule ! Taget med mobilen ! Och tydligen går det alldeles utmärkt att fotografera med den i motsol ! Om det nu blir sånt här väder i några dar så har väl ingen nått emot det ! Och har för länge sen kopplat av " sommar året runt " ! Vi bor faktiskt inte så långt från polcirkeln ! Och det är säkert nån idag som gnäller över att dom har solen i ögonen !
   O idenna lokal spelar vi boule , fikar emellan o diskuterar o " spänner musklerna " ! Idag vann jag och min medspelare Vivi-Ann alla 3 matcherna ! Mot olika lag ! Och vi hade ämnet som vi diskuterade idag ! Alla dubbla budskap i tidningarna ang.t.ex. fördelen eller nackdelen med ekologisk odling o mat t.ex. Och vi har ju nått en hög och ännu högre ålder vi som spelar ! O alla har ätit den mat  vi tyckt om under årens lopp !
     För min del tror jag det här med motionen gör att jag klarar mig bra med den mathållning jag har ! Med gottis o " Dagobertsmörgåsar " på lördan !
                    Dagens massmedia ja ! Idag skall man oroa sig för svårare vinterkräksjuka i år, Fn-insatsen KAN bli en svensk mardröm, den stackars gamlingens oro blir allt mer befogad .hjälp av matrobot? Gott om trasiga billysen, halka i natt, o att dom rika inte är generösa.! Mm,mm, av alla olika slag !Jag är ingen rik människa , om man ser till pengar ! Men betalar inte rika mer i skatt , dessutom proggresiv sådan !
     Nää, vet ni vad ! Jag som ser mig om i Världen ang. hur många länder har det ! No komments !
           Egentligen är solen det mest värdefulla vi har ! Utan den hade vi överhuvud taget inte levt ! Vare sig den lyser ovan molnen eller inte ! Och med detta ytterligare foto av solen en bit österut på strandpromenaden avslutas detta inlägg !
 

Det ämnar jag göra !

Jaa, om vi börjar med vädret, som  är ett av mina intressen rent veteskapligt, så har vädersajterna varit lite oäkra i framåtittandet i 10-dagarsprognoserna ! Ändrar sig nästan för varje dag från milt till lite kallare  ! Kallare nätter  o nu solsken ! O då sänks ju medeltemperaturen ! Tar gärna kallare om solen lyser !
            Ja tiden går väldigt fort ! Men utan jäkt ! Motionen lutar jag mig som sagt emot ! Och idag ingår boule i konceptet som vanligt på tisdagar ! Förmiddagar kl 10 Inomhus med mjuka klot !
         Och därefter blir det handling ! Ja, man är en handlingens man ! Tycker livet är spännande ! Vad händer framåt i år ! Med vädret t.ex. Mycket är ochså tillfälligheter i människors liv ! 
           Jaa, Engelska Antikrundan i går handla inte om prylar utan om minnen från krig ! Fotografier, kärleksbrev , besked om stupande mm. Bl.a berättade en 89-årig dam om att hon överlevt 6 koncentrationsläger under 2 världskriget ! Fått ta farväl av sin käraste som skickades nån annan stans när de skildes från början. Hade tillverkat en enkel förlovningsring i smyg som han överlämnade innan de skildes ! Ringen hade hon kvar ! Och paret lovade varran att träffas efter kriget ! Och detta gjorde att damen fick sån livslust i eländet att hon överlevde ! Med knapp nöd ! Men fästmannen sköts i tillsammans med andra i lägret han hamna ! O höra hennes berättelse och se ringen hon fått , mycket rörande !
          O vi i Sverige ! Jaa, själv föddes man 1938 och slapp vara med om krig i landet ! Min mor t.ex. föddes 1915 ! Ett år efter det första Världskriget bröt ut ! Det kriget slapp vi ochså vara med om i Sverige ! No komments men....!
             En av av deltagarna i Falklandskriget , där då Engelsmän o Argentinare stupade , träffade numera den Argentinare o hans familj som skjutit raketer/ missiler mot hans fartyg, som dock klarade sig ! Och följande kommentar kom från hans läppar i programmet ! DET ÄR INGEN IDE ATT VINNA KRIGET OM MAN INTE VINNER FREDEN !
                 Klagar inte över mitt liv ! Men en del tankeställare kan man få om sitt egna land , o dess befolkning ! Trygghetsnarkonamani ! Inget får gå snett ! Ständiga varningar om farligheter som avlöser varann varje vecka ! O letande av fel i minoritet !

En av Världens största idrottsmän genom tiderna !

Och en av mina favoriter som trevlig o sympatisk ! Och landet han kommer från Schweiz , intressant land med 4 språk ! Hade man fått "splittra sig i flera  länder" så hade det ochså varit intressant o bo där ! O tagit tag i gemensamma gener ! Inte med namnet Federer men med namnet Brunner, som sagt !
 O jag gläds med Roger som i helgen äntligen vann Davis Cup med sina kompisar ! Nu har han inget mer kvar att vinna ! Denne enligt min mening bäste tennispelaren genom tiderna ! Och hur länge kommer han nu att hålla på ?
                   Grattis Roger Federer ! 
      Yes ! foto från Wikipedia 

Hur mycket får man "skryta med sig själv" ! ?

 
 Pratar man bara om vad man står för här i livet och har en del fakta på att man lever som man lär , då är det inte svårt o borsta Jante av ryggen ! O inte i min ålder vare sig jag " bor i korpilombolo eller Katmando " ! Det här med att vara avundsjuk på " grannen vare sig han, hon är fattig eller rik " är väl en svensk folksjukdom " !
 Destruktivitet o inte kunna njuta av det lilla här i livet...?
       Min musiksmak står jag för ! Och att jag vurmar för minoriteter som Judar , Romer ,Syrianer m.fl. ! Och jag " hatar " inte det Ryska folket ! O deras folkmusik med Romska inslag tycker jag ochså om ! Liksom Gipsy musik o Kletzmer musik ! O Balkan musik som sagt ! Grekland t.ex. hör till Balkan !
           Nu pausas det lite ! Men oj vad det spinns på min cykel när jag lyssnar på ovan nämnda musik ! Oj, vad  rytmerna tas in ! O sen gås det med snabba steg emellanåt i lägenheten ! Och det njuts så ! 
          Det här med att skriva vad man känner o tycker ! Det verkar för mig inte vara nått negativt ! Finns ju facit på ! Och kl är 12:19  när jag skriver detta ! Och nu skall jag fortsätta att njuta i nuet ! Med bl.a då motionen en del till !
 
 
 

Då tar vi en titt igen ! Det är måndag !

Jag är väldigt intresserad av vädret ! Inte som gnällobjekt ! Utan hur klimatet varit och är och prognosernas tillförlitlighet 10 dar framåt, för året ! Hur det blir om 50-100 år, det får andra bry sitt huvud med ! Det här med Nordamerikas snöfall på 3 dagar som gav siffror som för 1 år ! Var det uträknat via datoriserade matamatiska mallar ? Och jag ser med spänning fram mot om siandet och uträknandet om värre vinter än på 33 år som komma skall ? ! 
            Idag har vi, konstateras, i Askersund + 5 C o regn ! Och i Kiruna är - 6 C, Östersund + 1 C och i Malmö + 8 C ! Jag tänker int gagga om var temperaturen i Världen stiger eller sjunker när det gäller de kalla platserna ! Tar dom i turordning ! Punta Arenas + 5 C, Vostock C - 4, Vostok - 40 , Mc Murdo stn - 7 , Prudhe bay - 29 , Grise Fiord - 25, Thule -16 och Verkhoyansk -34 C !
            Inre tjänst blir det ! Inomhusmotion, lyssnande på musik o städning ! Ja städning är ju ochså en slags motion ! 
            Och interssant på Tv är det i kväll ! Först blir det Engelska antikrundan , Antique roadshow , Vem vet mest , Jeopardy, Historieätarna och Vetenskapens värld  ! Ett av dom 2 sistnämnda får ses på play senare !
            Nää. har inget o klaga på ! Rockandet i lördags har inte gett nån träningsverk ! Får nog tacka det idoga motionerandet för det ! Nää, vann inget på bingolotto ! Men vad trevlig Ingvar Oldsberg är och intressanta gäster var det o Fredag spelade ! Nya tag på söndag ! Då är det månadsfinal :) !

Vilken start på säsongen !

            Jaa, av Charlotte Kalla ! Vunnit alla 3 damernas tävlingar i säsongsavtakten ! I Bruksvallarna ! Överlägset ! Än så länge verkar hon fullständigt överlägsen bland de svenska damerna ! Och överhuvtaget är hon väl den största svenska skidstjärnan överhuvudtaget i dag ! Men Charlotte deklarerar att hon kommer att satsa mest på de längre distanserna ! O i Tour de Skie skall hon inte åka ! Foto Wikipedia .
         Herrarna då ! Behöver visa lite mer ! Halvarsson verkar vara på gång ! Men Vm är ju det stora målet för alla ! Men världscuptävlingarna blir ju spännande att se ! Nu börjar dom till  nästa helg i Kuusamo ! O då blir det ju väldigt spännande o se de andra ländernas stjärnor ! Och hur t.ex. Kalla står sig mot Björgen och Johaug !           
          Jaa, skidor ligger mig liksom många andra svenskar varmt om hjärtat ! Och vi äldre kanske ännu mera ? Och själv ser fram emot en ny skidsäsong att följa ! Även utförsåkningen !
 Och nu har jag haft denna parakit i 4-5 år ! Och varför tror ni jag döpt henne till Kalla ?

Inte jazz direkt ! Blues, bluegrass och rock !

 Gänget var på nya stället Krokodil o mingla ! Öppnades i går ! Jaa, och det bästa av musiken tycker jag att sångaren Tom Levin stod för ! Han har anknytning både till Usa o Kanada ! Där han tydligen går hem till del ! Bor i Stockholm var det väl o gett ut några Cd-skivor ! Vi pratade lite med honom när han skulle gå sälja den senaste !
  Om ovanstånde gube deltog i dansandet ! Jaadå, märkte att rytmen fanns o orken när ett band spelade rock ! Fotot visar inte nån av damerna som jag  dansade med vid  annat tilfälle ! Och golvet var fyllt av både gamla o unga ! Ensamdansande o i bland med partner ! Och sägas kan ochså att man fick ha med sig tilltugg och nått att dricka ! Så bara en lättöl intogs, baren fanns inte ännu ! Det här med att få kontakt ! O få en dans ! Vänligt leende o visad rytm i kroppen !
           Det här var ju kul ! Får se om det blir nån Krokodil fler ggr ! ?
Jaa, V-75 , som det sågs på innan jag gick iväg ! Storvinst , 36 kr på 2 femmor ! Svågern fick dock in en frirunda på det tipset som systrarna ochså är med på ! Och ikväll blir det till att spela på bingolotto ! Och Oldsberg är tillbaks igen !
            Och nu blir det snart till att titta på sprinten i skidor från Bruksvallarna ! Kalla verkar vara i fantastisk form !
 

Här har vi dagens 3 riktmärken !

I Jahans bra liv ! Jaa, Johannes, Jahan o Jan.  I nämnd ordning om man ser till åldern på namn !
       Nu skall det tittas på V-75 ! Det är spännande att se vad jag får ihop för system ! Kanske det blir t.ex.till en taverna i Grekland ! Kul o tänka på !
      Skidor i Bruksvallarna ! 2 lopp ! 15 km för herrarna o 10 km för damerna ! fritt väl ? Försöka följa så mycket som möjligt ! Innan sändningarna från Bjerke, Norge börjar där V-75 går !
      O efter det så skall det med kompisar lyssnas på Jazz ! 
         Jamen vädret då ! Paraply o varma kläder finns ju att tillgå i så fall ! O musiken äger ju rum inomhus !
                  För mig är vädret väldigt roligt att syssla med ! Bl.a.att med facit i hand se om datoriserade matematiska mallar slår in ! Bl.a. den om den värsta vintern på 33 år i Europa ! Undrar om dom räknat ut den ihållande snöstormen i Nordamerika med matematiska datoriserade mallar ! Det är ju enorma mängder snö som kommit där !
         Och förmodar att detta blir ytterligare en bra dag i Jahans liv !

Ibland går allt så bra för mig.. i min målsättning !

..Har du vunnit en miljon ? Nää, jag får det att går runt ! Är tacksam över det ! Har så mycket annat o glädja mig åt, som dagens motionsrunda t.ex. ! Tänkte jag skulle prova mitt ekg idag ! Jasså ! Ja, på mitt vis ! Har du apparat hemma ? Nää, så här går det till ! Går i full fart uppför en av stans brantaste backar den så kallade "Mördarbacken " ! Och eftersom det just nu sitts här o skrivs så blev ju resultatet bra !
         Har stor hjälp av min filosofi när jag går längs livslinjen från Rötter till Barnbarn och vidare mot Rötterna ! Det gör vi väl alla ! Joo, jag använder mig ochså i nuet av Gud, Mormor Maria o övriga rötter ! Och det verkar ju funka om man ser till min ålder o person ! Och bevisas av att man lever som man lär ! Och elände i förskott skulle jag aldrig ta ut ! Hellre tro på framtiden, morgondagen o sånt som man har facit på !
        O det här håller jag inte för mig själv ! Pratar med folk om det o min relitet Fötterna på Jorden o Armarna mot himlen !  Tittade efter något i massmedia, för utom sport, som var positivt idag ! Hastigt överslag 2 av 10 ! 
               Och många människor har nytta av sin religion o religiositet ! Att det sen finns förskräckligheter som t.ex. Isis, Boko haram, Hamas m.fl. fanatiker innebär inte att man skall dra alla religiösa människor över en kam ! Människor som inte vill nått ont !
  Och detta gladde man sig åt idag ochså ! VADÅÅ då  ! Förlåt ! Joo, att det var lite ljusare idag ute ! Och just nu gläder jag mig åt att det njuts så av att lyssna på Grekisk musik ! O att man imorgon skall gå o lyssna på jazz med kompisar ! Hoppas det är trad. jazz ! Men... !
           Men V-75 hinner jag titta på i tv i morgon  ! Och vi får se vad det hittas på med tipset ! Spännande ! Kanske man om ett tag kan sitta på en Grekisk taverna o njuta av bouzokiemusik t.e.x. !! :)

Ibland får man väl spexa lite ! O sticka ut hakan !? :)

  " Tänk om Världen som består av 7 miljarder människor varit lika god som du och jag ! Vilket Eldorado o Shangri la det blivit ! " 

Det här med vädret ja !

Såg att New York hade + 6 C nu svensk förmiddag ! Usa o Kanada dessa till ytan stora länder !  Syd o väster ut är det varmt men i nordöstra Usa fortsatt kallt ! O norra Kanada ligger ju i Arktis ! Och på Grönland var det - 18 C !  Jaa, det här med högtrycks o lågtrycks placering o rörelse och vindarnas riktning ! Och golfströmmen gör att vid norska kusten är det plussgrader även i norr ! Men i Sverige på nästan samma breddgrad kallare ! Och över Sverige är det ju övervägande nordost vindar ! Men havet är ju isfritt ännu !
               Efter som en annan inte intresserar sig för att ta ut elände i förskott , oavsett väder ellerr annat så är  det mer intressant för mig som av vana tittar på kalla platser varje måndagmorgon att " hålla ögonen" på förutsägelsen som pekar på en kallare vinter i Europa sen 33 år tillbaks i tiden ! Det skall bli spännande o se om de matematiska datoriserade modellerna ang. vädret slår in !
                   Jaa, det här med mänsklighetens historia är ju intressant att titta på i dessa dagar ! I ett samhälle som har ändrat sig så otroligt ! Tänk på alla svåra pester som hemsökte världen utan att kunna bekämpa dom ! Jaa, halverades inte nästan befolkningen i delar av Europa/världen vid något tillfälle ? Jaa, järnåldern, Vikingatiden,medeltiden, Sveriges storhetstid o.s.v. Och på 1850-talet tillhörde ju Sverige de fattigaste länderna i Europa !  Men sen kom ju uppfinningar, innovationer ! Och brytandet av kol t.ex. och eldandet med det förde t.ex. särskillt Västvärlden framåt i välstånd ! Jaa, Det är ju lätt att peka finger åt detta i våra dagar ! Men hade vi haft det bättre i Världen om inte kolet använts som energikälla ! ?
                     Över 7 miljarder människor skall nu föras in i samma bås ! Av alla ,vare sig dom sätter sig på en pidestal eller ej ! Med dom gener o rötter vi har i oss, med dagens masmedia och annat,lobbyism o populism, styra o ställa ! Det behövs egen kunskaap mitt i allt !
                Jag kallar mig för en relistisk humanist ! Och jag frågar ständigt...hur hade du varit som människa om du fötts i ett helt annat land med helt annan struktur ! Där du " kanske ständigt har en pistol i nacken " Typ !
      Och för min del försöker jag se Folket framför mig ! O inte dra all över en kam ! O tro att jag " hade varit så mycket bättre om..... " Och jag tänker inte grubbla " ihjäl mig över " en Värld med 7 miljarder människor som inte går att få in i samma fålla " !  Det kommer jag väl aldrig att få reda på vilken del av Världen, "dynasti ", som tar ledningen i Världen ! Eller vilket energislag som " tar makten " ! Där står miljarder på spel !
      Och nu blir det snart motion ! Det är på nått vis att ta ansvar för sig själv ! Efter egna omständigheter o förutsättningar ! Vi är ju inte stöpta på samma sätt, " utom möjligen enväggstvillingar " !
                 Det är kul o filosofera lite ! Hålla hjärnkontoret o liksom fysiken igång ! Utan o stirra sig blind på det negativa !
              

Vi tar med det här fotot ochså...

...från dagens motionsrunda ! Tycker det blev så bra ! Och när isarna lägger sig så kommer här en skylt som ger klartecken för att gå ut på dom ! Mätes ! Men ibland kan det bli stopptecken ! Vi får se när isarna lägger sig i år. Har kunnat gå ut på dom varje år, mer eller mindre !

Visst blev det det !

 
Motion ! Att jag lever som jag lär behövs  ju inte bevisas med foton ! Men vem säger nej till vackra bilder !
 Vädret idag ? Gråkallt och stundtals kom det iskalla droppar uppifrån ! Vadådå, varma kläder finns ju ! Och jag föredrar ju minusgrader med sol ! Men då hade väl nån gnällt på det o tänkt på snö ? Konstateras det !
           Just nu går dom här motionsrundorna väldigt bra ! Som dom gör för det mesta ! Och jag väntar på väder som blir soligare ! O då blir det buss till Örebro ! För en dag !
       Man har ju sitt sätt o uppmuntra sig på ! Ofta utropas det " kom igen gubbstrutt, hjärtat slår fint " ! Bra inprogrammering i hjärnan ! 
 Sen kom jag ju på denna 1,5 timmes motion in i Askersunds skogar ! Och när det hade gåtts ett tag så hörde jag läten från korpen, för första gången på ett tag ! Går inte o ta fel på ! Och i våras häcka dom nog i detta skogsområde för då hördes dom var och varannan dag ! Och efter skogspartierna och genomgång genom villaområdet Lingon o blåbär blev det handlande innan hemkomsten !
 Korpen jaa, den skall vara en klok fågel som levt jämsides med människan i tusentals år ! Mytomspunnen dessutom ! Oden o hans korpar t.ex. ! Försök har ochså visat att det är en väldigt intelligent fågel ! Och därför får en korp inrama mitt inlägg ! Har för mig att den ochså förebådat krig o nöd, i folktron. Mer går o läsa på nätet !
 

Det här med dubbla budskap !

Det kan vi ju tänka på ! Och dagens massmedia . Ofta följer dom trenden om det som är uttaget i förskott om vädret t.ex. Uträknat via datoriserade matematiska mallar ! Och orden växthuseffekt o värmeökning är ständigt på tapeten ! Plötsligt dyker motsatsen upp ! I nuet ! Som snöstormen som drabbat USA t.ex. Där snö har kommit för ett helt år på 3 dagar ! O det är ju fakta i nuet ! O igår kom då en förtsägelse om den värsta vintern i Europa på 33 år är i faggorna  ! Denna förutsägelse är ju mera i nuet än domedagspredikningarna om 50-100 år om värmeökningen ! Denna värmeökning ! Ibland kommer det uppgifter om att den planat ut de sista 15 åren ! Det finns ju facit på !
           Som sagt ! Högtrycks o lågtrycks placering, påstås ju reglera vintern, o solfläckar t.ex. Hur stor betydelse har det ? Och ibland pratas det ju om en nyi istid långt fram i tiden ! Om man vill vända på myntet så rekommenderas www.klimatupplysningen.se ! Och deras inlägg tar jag ibland ut på twitter o Facebook !
          När det gäller isbjörnens " vara och icke vara " så får man ochså dubbla budskap ! Och i sommar i juli fick man reda på att isarna i ANTARKTIS aldrig varit så utbredda i juni. Och vi har och ochså fått reda på att ozonlagret är på väg att repareras ! Hur mycket har detta faktum återupprepats i massmedia !?
                    Hur som helst tittar jag på fakta i nuet o dom som finns bakåt ! Och då undrar man hur det kunde vara så varmt på 1700-talet t.ex.Och hur kunde det vara lika varmt  nån dag i oktober i början av 1900-talet , eller mot slutet av1800-talet ,var det kanske, som det var i oktober 2014 ?
             Hur som hellst är  jag glad  när det tittades ut genom fönstret i dag ! O utropar , titta det är väder ute idag ochså ! Nuet ! Motion !
 Prognosen för Askersund är idag, lätt regn med snöinslag ! Det skall man väl klara av ! Dessutom skall det handlas på hemvägen o uträttas ärende inne i stan ! Det gäller att vara tacksam i nuet med framtidstro när det gäller en själv ! Vilken väg som uppenbarar sig ? Står skrivet i stjärnorna ! Fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! En av mina deviser !
                              
 

Nu pratas ju det om den kallaste vintern på 33 år i Europa !

 Jag har läst detta i dag i massmedia ! Om det scenariot slår in så blir det väl monsterkyla i stället för extremvärme som rubrik i massmedia ! Och det är ingen tillfällighet att jag tar data från de kalla platserna i bla. Arktis !  Och i Usa, bl.a. New York har dom besvär med snö just nu ! Det fins videos att titta på om detta på nätet ! Bl.a. visar nån tysk väderseit på Facebook detta ! 
            Jaa, det här kom ju överraskande efter allt skrivande om extremvärme ! Som räknas ut framåt i tiden via datoriserade matematiska mallar ! Är dom i farten nu ochså ? Siarna som låser fast sig " i bastun " !
    Och vädret ute idag var ju mulet , kall vind med några plussgrader ! Då föredra jag det här ! Även ifall det kan bli en o annan snöstorm ! Nu " svär jag i kyrkan " det vet jag ! Men kanske det jämnar ut sig som jag brukar säga trots domedagspredikningarna om värmeökningen ?
Och den här trevliga figuren finns altid även ovan molnen ! Som tur är ! Annars hade jag inte kunnat skriva detta ! O ingen kunnat läsa det heller !
 
          

Jag är väldigt tacksam över det !

Att man tycker livet är härligt o är nöjd med det ! Och att man kan tillgodgöra sig som jag tycker vacker musik vare sig den går i dur eller moll ! När jag skriver detta hör jag på den grekiske sångaren Giorgos Papadopoulos !
              Och besöket i Olshammar med ätandet av höstbuffé var lyckat ! Och visst togs det foton från besöket ! 
      Det här är Olshammars-gården där buffé åts ! God mat var det med tårta till efterrätt ! Och i detta hus växte som sagt Verner von Heidenstam  upp ! Då såg ju inte huset ut som nu ! Men ett rum finns bevarat där han höll till ! Med liknande möblering ! Efter folks minne ? Eller foton ?
 O bara ett stenkast från Olshammargården ligger Birgittakyrkan ! Välbesökt turistmål t.ex. Heliga Birgitta byggde ett kapell på den plats där kyrkan som uppfördes 1620, ligger idag ! Byggdes av ett barnbarn till Eric den XIV ! Mer går o läsa på nätet ! Jaa, Heliga Birgitta ja !! Vi blev guidade i kyrkan ! Mycket intressant !
   Och en del är bevarat från gamla tider bl.a golvet av kvadratiska  tegelstenar från 1600, eller var det tidigare ?  Mer går o läsa på nätet som sagt ! Jaa, visst tänkte tänkte jag på min mormor o andra längs vägen Från Rötter till Barnbarn  !
 Och här ligger Birgittastenen ! Inte långt, ca 20 m från kyrkan söderöver !  Birgitta var så kort att hon använde denna sten för att komma upp på hästen som hon red på för att inspektera ägorna bl.a. ! Som jag tror ! Och Birgittas make Ulf Gudmarsson ägde Olshammar på 1320-talet ! Sånt här tycker jag är intressant att fantisera om i denna verklighet från våra förfäders tid ! Med ochså med dess skrönor ! Som lite motvikt till dagens massmediasamhälle t.ex. !
              Vädret ja, åkte ju mest bil o satt mest inne ! Men vi bl.a. underrtecknad, Torsten, Viviann o Ingalill la märke till en väldigt kall vind när vi gick ut till bilen bla. ! Och Ingalill är en berundransvärd kompis, inte långt från de 90 !
 

Det tycker jag !

O det står jag för ! Att dom finns i nuet ! Eftersom jag bär på dom ! Mina gener o rötter ! Kanske jag har ett övervägande sinnelag från  en av mina föregångare ?  Huvudsaken är kanske att jag tivs med mig själv och livslinjen Från Rötter till Barnbarn ! För den livslinjen är intressant att gå på ! Har för det mesta nått roligt o spännade o tänka på !
    Vad har man på agendan idag då ? Jo ett besök med pensionärskompisar i Olshammar för att äta höstsuppé ! Och besöka i Birgittakyrkan , alldeles i närheten ! 
         Verner von Heidenstam har väl de flesta hört talas om !? En av våra stora författare ! Som myntat strofen ..Jag längtar stenarna ...o.s.v.! Han föddes här ! Och mitt emot på andra sidan Vättern ligger det berömda Övralid där han bodde mellan 1925 o 1940 ! O kanske det är där han skrev Jag längtar stenarna ... när han titta mot barndomshemmet i Olshammar ?
            Och själv har jag varit där med föräldrar o systrar när jag var barn ! Och med fru och mina egna barn ! Troligtvis i början på 70-talet ! Med det kommer dom nog inte ihåg ?
           Jaa, fotbollen, träningslandskampen mot Frankrike igår ! Förlust med 1-0 ! Bra försvars insats ! Och tycker att mittbacken Pontus Jansson skall spelas in i landslaget ! O fler lovande spelare är på gång ! Som t.ex. anfallaren Isaac Kiese-Thelin ! O John Guidetti ! O Albin Ekdahl har väl etablerat sig i landslaget !
          

Visste ni det ?

Att klezmermusik med bl.a. sång på Jiddish är en av föregångarna till jazzen ! Och jag tycker ochså om den musiken ! Kan bl.a sjunga Tumbalalaika ! Med jiddish text ! Kan inte jiddish men språket har ochså inslag av tyska ord ! Just nu lyssnar jag på klezmermusik, under rubriken Klezmer juice ! Varför jag tycker om den musiken ochså ! Den här musiken har jag inte fastnat för nu ! Det är en del år sen ! Liksom den Grekiska t.ex. går den ända in i själen ! Liksom musik från Ryssland/ Ukraina med romska inslag t.ex. ! 
                  Varför, varför ? Plågar mig inte särskillt ! Den passar mig ! Som person ! O min musikalitet !

Samma väder som varit i flera dar !

Kryper in genom kläderna ! Fuktigt o rått ! Men vad gör det när boule spelas inomhus , som idag då ! O det  tar inte så lång tid o cykla ner till kåken där vi spelar ! Som ligger i närheten av utomhusbanan vid strandpromenaden ! Jaa,som vanligt hade vi trevligt och mellan spelen drack vi kaffe och diskuterade ett ämne som vi är intresserade av som pensionärer ! Men idag var min dagsform usel ! Men vadå ! Det jämnar ut sig !
            Det är ju inte roligt att läsa om hur det går till i Jerusalem just nu ! Staden jag varit i ! Och hyllandet från motsidan över brotten ! Yxmord i Synagoga t.ex. !
          Alltså det är ganska märkligt ! En del politiker i Sverige t.ex. verkar nonchalera att stater o extrema rörelser har på agendan att utrota Israel o Judar ! Sen långa tider ! Och denna vetskap har naturligtvis Israels befolkning ! Vilken press att leva under ! Har själv läst t.ex.Hamas agenda som  om i förskräckliga ordalag talar om att utrota Israel o Judar ! Härom dagen uttalade sig ochså nån mulla i Iran i liknande ordalag , såg jag !
              Som sagt ! Israel är ett litet land i mellersta östern ! 30 mil långt o 15 mil brett ! 8 miljoner innevånare nånting ! Och omgivet av muslimska stater ! Tror det sammanlagt måste bli uppåt 50-80 miljoner innevånare ! ? Och det är bara Egypten o Jordanien som erkänt Israel av dessa stater !
                O tydligen är det så att raketer är all right att skjutas mot Israel ! Slår Israel tillbaks så får dom alltid skulden ! Och dessa raketer var skjuts dom ifrån ! Naturligtvis från byggnader o i närheten av bostäder ! Det har vi ju bildbevis på ! Och tunnlarna som byggdes mot Israel ! Och vem, vilka , förser Hamas styrkor med vapen, raketer ! Hur får dom dom ?
      Nu är ju inte alla muslimer som Hamas o Isis t.ex. Vi skall inte dra alla över en kam ! Och jag återkommer igen till muslimernas största problem ! Fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! 
 
      Det här är ett foto jag tagit under mitt besök i Israel ! Är inte riktigt säker om jag tagit det från Masadaklippan eller från färd med buss från Jeriko till Jerusalem ! Eller kanske nån annanstans i från i landet ! Men det tror jag ej ! Som den person jag är skulle jag mycket väl kunna bo i Israel ! Det har inte bara med religion att göra ! På baksidan av min bok Jerusalem biografin av Simon Sebag Montefiore står det : Historien om Jerusalem är historien om Världen !       

Det blev motion idag !

 Här har vi ett foto från hamnen ! Konstaterar att det är samma tråkiga väder som varit i flera dagar ! Några plussgrader, rått som attan ! Värre än att gå ut i minus , sol o snö ! Absolut ! 
           Så motionen blev ganska kort ! Men alla vet väl vad jag har hemma ? En spinningcykel ! Så motionen slutfördes på den ! Till musik på you tube ! En får aldrig ge sig ! Det finns alternativ att ta till !
Och tar med detta foto av min kära Mormor ! Hur gammal ? 45-50 !? Jaa, min kära Mormor ! En av ledsagarna i mitt liv under färden längs livslinjen från Rötter till barnbarn ! Med fötterna på jorden o armarna mot himlen !

Om jag även är intresserad av mina gener o rötter ?

Vad hade man varit utan dom ? Nothing ! Och ingen kan väl förneka att jag kommer dom närmare för varje dag som går ! Igår titta jag i ett gammalt album från 1925 med foton från Schweiz! Som min mormor o mamma besökte ! En syster till mormor, Elisabeth, Bettan, hade flyttat till Scweiz o gift sig med en man som hette Brunner i efternamn  Och det visar foton från bla. Grindenwald !
 Och här har vi ett foto från dagens Grindelwald ! Oj vad vackert ! Fot Wikipedia/ Google !
  O det här fotot är från Grindenwald 1925 ! Som då nån släkting tagit ! Och då har ju sällskapet besökt detta område i alperna ! Jungfrau regionen ! Med en del kända skidorter !
 Och här har vi de äldre av sällskapet ! Om barnen var med här vet ej ! Mormor står längst fram ! Inte svårt för mig att se !
 Och det här kortet är från detta album ochså ! Från ..Jaa, bodde familjen Brunner i Bern ? Har glömt ! Ja, och här är min kära mor 10 år gammal ! Och kusinen heter Frans ! Och när jag ser detta foto så inte konstigt att jag är nyfiken på mina rötter o gener innan då 1800-talet !
 Har haft det med förr ! Detta fotot är taget i Berlin när mormor var på besök där i 15-årsåldern ungefär har jag räknat ut ! Jaa, 1909 omkring ! Som sagt är det så självklart att jag begåvats med hennes gener o rötter ? Men tack för det kära mormor ! O morfar, farfar o farmor ! Utan er hade jag varit nothing ! Vad är självklart till 100 % här i livet ? Det kan man ju fundera på ! Och hur skall det gå att undvika ? Men tiden innan dess kan man ju ta vara på efter egen förmåga o omständigheter ! Och Världen är inte sämre idag än innan ! Det är bara det att massmedia t.ex. kan slå " ner på allt " ! Med helt andra förutsättningar än på medeltiden t.ex. ! Jaa., i dag börjar serien Historieätarna igen ! Och den maten som ätes har våra gener o rötter stoppat i sig ! Efter förmåga o omständigheter !

Ännu en vecka i sikte !

Och det mest troliga att ta ut i förskott är att det blir väder ! Och ett väder som här i Askersund spås bli någon, några +-grader ! Idag blir det som vanligt rapport från de kalla platsernas temperaturer som går upp i, vid sydpolen o ner vid nordpolen !
         Här i  Askersund har vi + 3, Malmö + 8, Österund 0 o Kiruna -11 !
  Och på Antarktis och dess omnejd har Punta arenas + 6 C, Mc murdo stn -12, Vostok cabo -12. Vostok - 36 . Och i Arktis har Pruhoe bay - 6 C , Grise fiord - 20, Thule  -12 och Verkhoyansk -36 ! Jaa, det är väl bra att kunna kyla ner sig i "växthusvärmen " !
   Fotboll ! Jaa, Island fick stryk borta mot Tjeckien i em-kvalet med 2-1 ! Första förlusten i em-kvalet ! Såg inte allt zappade emellanåt ! Tjeckien vann välförtjänt , kan jag förstå !
        För herrarna gick det inte så bra i slalomen i Levy som för damerna ! Och till helgen blir det skidpremiär i bruksvallarna för längdskidorna ! Så sen är all skidsport i gång för säsongen ! Skidskytte o backhoppning ochså antar jag !
             Det är  härligt med skidsport ! O sitta på första parkett o se den i tv !

Det här med att lyda av Ryss-och vargskräck !

Tror ju inte Putin är nån ny Stalin ! Som tänker errövra världen ! Och är mer intresserad av ryska folket än Putin ! Deras fina folkmusik bl.a. Med romska inslag t.ex. ! 160 miljoner Ryssar ! Och 60 % rysktalande på Krim ! Som överlämnades till Ukraina under Chrustjevs tid ! Sanktioner ! Drabbar inte det ryska folket mer än Putin ? Sen har vi ju det här med psykologisk krigföring ! Meddelas det o det ! Sen har ju Ryssland slutit ett luckrativt gasavtal med Kina ! Leverans ! O sen har jag alltid frågat mig , är Ukraina så rumsrent ? Jaa, sen tillhör länderna samma folkslag, östslaverna ! Jaa, musiken o danser t.ex. påminner om varandra ! 
          Läste att en björn bitit, rivit en jägare, var det väl ! Gud mig förbarme om det varit en varg i stället för en " nallebjörn " ! Vilka rubriker !
      Är nöjd med 1-1 i em-kvalet mot Montenegro borta  ! Och feldomslut är ju inte Hamréns fel ! SVerige ligger 2 i tabellen ! Och har t.ex Österike o Montenegro hemma i vår ! Så räkna inte ut dom ! Och i kväll efter bingolotto kommer en em-kvalmatch match i tv som blir rolig att se ! Tjeckien mot Lagerbäcks Island !
      Och idag är det om en 45 minuter herrarnas slalom från Levi ! Där verkar inte råda " nån växthuseffekt " ! Kul skall det bli att titta på ! Det är kul att titta på skidåkning vare sig den är längs med eller utför ! Jaa, skidåkning sitter ju i bl.a. den svenska folksjälen !
             Jaa, och det letas väl ständigt efter extremt väder, här o där, säljer bäst hos det oroade svenska folket ! Tur det finns fakta om jordens klimathistoria !
         Jaa, V-75 ! Favoriter ! Nästan i alla lopp, utom de 2 sista ! Detta gav mig 2 femmor á 38 kr ! Men väldigt fina lopp att titta på, sportsligt !
       Och i går lade jag mig vid 24-tiden ! Och vakna vid 7:30 tiden ! Nää, har inte mycket o klaga på, konstateras !
   Konstaterar att det has ett bra liv ! Vidimerat av detta foto ! Farfars 3 minsta godingar ! Abbe bak, sen Franke o Kalle ! Det ni ! 

V-75 tipset inlämnat ! Spännande dag väntar !

Lade faktiskt ner mer arbete än vanligt på mina småsystem till V-75 ! Mer organiserat genomtänkt ! Om det sen hjälper är en annan sak ! 
 
  Skidor ja ! Utförsåkningen började ju i Sölden förra helgen ! Men idag har jag sett första åket i damernas slalom i finska Levi ! Fin bana i strålkastarljus ! Och Frida H och Maria Ph ligger tvåa o trea efter första åket ! Och nästa vecka såg jag att längdskidåkningen inleds i Bruksvallarna !
          Jag tycker det är härligt med vintersäsong ochså ! O se snöklädda banor o vita spår ! Sen får det ältas om växthuseffekter utan facit bäst det vill ! Kung Bore ger sig inte så lätt ! Förra året var det ju iställd tävling i Vale, tror jag det var, p.g.a. för sträng kyla ! Men det var inte många tävlingar som blev inställda p.g a för  hög värme ! Knappt ! Men fortsätt o älta  ni som tror på elände uträknat via datoriserade matematiska mallar ! Titta gärna på temperaturer i Sibirien o norra Kanada ! I nuet !
 
  Och i kväll spelas match i herrarnas Em-kval i fotboll ! Borta mot Montenegro ! Ingen lätt match ! Men vi hoppas på minst 1 poäng ! Men Sverige börjar få ett intessant lag med nya profiler ! Bra tänkt Hamrén ! 
    Lite ord på vägen ! Tomma tunnor skramla mest, är det bara ens fel när 2 träter o det här med att flyttta fram gränser o ingripa här o där ! Världspolitik är lätt att genomskåda ! Oavsett Isis eller Putin ! Och där anser jag Isis framfart är Världens största problem ! Sen finns det väl stater som " slåss " om Världshegemonin ! Jaa, hundra år på jorden är en piss i Nilen när det gäller en tidsrymd ! O där utopiska löften hela tiden utropas utan garanti ! Och med bl.a sång o röda fanor sen 1870-talet nått !

Ibland blir jag irriterad !

Jaa, jag har Israel i mitt hjärta o det har jag haft i många Herrens år ! Är mot rasism ! Vurmar för Judar, Romer o Syrianer m.fl. Betyder detta att jag " hatar alla muslimer " ! Katolik ! Jaa, jag är döpt till det o det har man inte mått illa av ! 
               Och fortfarande säger jag ! Dra inte alla över en kam även fast det finns fanatiker i " alla skrymslen " ! Och om nån kallar mig fanatiker för att jag gillar det lilla landet Israel o bl. Judar ! Så får det stå för dom ! O fanatism finns i alla religioner , mer eller mindre !
         Sen har vi det där att dra alla religiösa över en kam ! O det här med religionsfriheten ! Visst  religiöst  motivierade brott o hatbrott är inte bara ett problem för de direkt inblandade , det är i grunden ett demokratiproblem ! Och religionsfriheten är inte mycket värd om de som utövar sin tro inte kan känna sig trygga ! Håller fullständigt med om detta som Elisabeth Svantesson tar upp i Gästkrönikan i dagens NA !
                  Det här med att dra alla över en kam ! Det finns väl ateister som begår brott o hatbrott ! Är dom som inte gör det förföljda ?
              
                

Åter en dag som jag tackar Gud o rötterna för att jag fick uppleva !

  Och sen såg jag i tidningen att bl.a. Emil hade namnsdag ! Ett av alla mina barnbarn ! Inte gjorde det saken sämre ! Emil lär ha som ursprungsnamn Aemilius som via franskan hämtats från det romerska släktnamnet , ursprung grekiskt !
Jaa, det blev motion som utlovats ! Norr, öster o söderut mot hemmet ! Vädret konstaterades vara grått , kyligt mulet, disigt o duggregn Men vaddådå ! Det var väl inget att gnälla över ! Huvudsaken är att man fick förmånen att fortsätta sitt motionerande var o varannan dag ! Lägga till en dag ytterligare !
         Jaha, nu lyssnas det på Glykeria när detta skrives ! Och innan dess har det dammsugits, badats i kar och ätits brunch ! Behövligt efter snabb 1-timmesmotion ! 
          Och när detta är skrivet skall det bl.a. tittas på morgondagens V-75 lopp !
    Och Örebro hockey tog igår 2 poäng mot Liunköping hemma ! Glädjande ! 
      Och spår av miniubåt hittade i S-holms skärgård ! Såg att det var en miniubåt till salu på google, rubrik sen innan ! ! Men vilken färg var det ? Vet ej. Jaa, kränkningar är inte bra, får ej förekomma ! Men det här försvarstalet var väntat där det ingick att visa muskler o handlingsförmåga ! Vår beredskap är god ? Men bevis mot nation saknas !
        Och i morgon är det kl 21 Em-kval mellan Montenegros och Sveriges herrar i fotboll ! Oj, vad spännnade , det ochså ! Liksom mitt enkla liv är !
              

Väldigt tjat om motion !

Foto från hamnen västerut !  Jaha motion ja !! Och det ingår i min förhoppning att få några år x-tra ! O hittils har det levts upp till förväntningarna när det gäller att hålla sig alert , både när det gäller kropp o sinne !  Jaa, det här med som en dans ! Nån gång kan det ta emot men då säger jag, skärp dig gubbstrutt, du vet att det gör nytta ! Och det programmeras ständigt in i huvet , vad hjärtat slår fint i dag ochså ! Det gör det ju ! 
       O dom här massmedia ! Nu skall du göra si o så o det här är farligt o inte bra ! Men jag har levt ungefär på samma sätt när jag gick i pension för 11 år sen vid 65 ! O ätit ungefär det samma ! O sen är det här med att vara påläst ! O stå för vad man tycker ! Om det som är viktigt ! I nuet o dået ! Då hänger man med i massmedia o vet vad man talar om ! Det är nödvändigt när " hatet visar sitt fula tryne " o drar alla över en kam !  Och är man t.ex. Israelvänlig som jag är betyder inte det att jag dra alla muslimer över en kam ! Tycker att deras extrema fundamentalister i minoritet är förskräckliga !
 Geologi, ilandisarnas tryck, smältande o efterföljande landhöjningar o dalar ! Här har vi ett minne ! O det finns det många i Skandinavien ! Men vi har ju det t.ex. i övriga Europa ochså ! Alperna o deras dalar ! Men många landområden flyttade sig ju ochså ! Det där går o läsa om ! Så det är upp till var och en ! Men vilka krafter när den tjocka , tjocka isen tryckte o sen började smälta !
                    I dag såg jag att det var Mitt i naturen på tv ! O därefter Naturrutan  på annan kanal ! Det ser man fram emot ! 
  

Intressant program att se !

Visst var det intressant ? Jag tyckte ! Att se programmet Från fisk till människa ! Hur lika uppbygnaden är mellan en fisk o människa ! Och vad det är som gör att benen i armen byggs upp, t.ex. ! Via en liten,  liten molekyl , ja, nått ! Dna, Rna , Nukleotider ! Har det bara uppkommit genom att "  knäppa med fingrarna " ?
          Men det allra första lilla ursprunget till början av de olika arternas utveckling ! Där finns det väl fortsatt bara teorier ! Och då tänker jag ibland på hur kan Världsaltet uppstå ur ingenting ! Från nån slags noll-punkt ! Och därför räknar jag inte bort sånt som vi inte kan förklara ! Och när man sen får reda på vad för  osynligheter som far omkring i " luften " som vi inte ser ! 
               Det är just det här hur kan nått uppstå från noll ! Man pratar om bakterier , o meteoriter o kalksten ! Men vad fanns innan ? Det är spännande o tänka på ! Men inget grubblande på det ! Carpe o Crea diem ! Jag kör fortsatt mitt race. Med Fötterna på Jorden o Armarna mot Himlen !
          Att veta allt det gör säkerligen inte ens vetenskapsmännen ! Ibland skulle man kunna tro att dom har mest koll på sånt som skall hända i framtiden ! Utan att ens veta " hur morgondagen blir " ! Typ !

Foton från dagens motionsrunda !

 Mot hamnen framåt marsch ! Rått var det i luften idag ! Temperatursänkning ! Men vadå ! Motionen var huvudsaken ! 
  Så småningom hamnades det som nästan alltid på strandpromenaden ! Och därifrån kan man gå via denna träbro till Borgmästarholmen ! O här har man inte bara gått själv utan med barnbarn , kompisar, o andra från " klanen " ! Jaa, på sommaren är det särskillt  uppskattat att gå hit o sola o bada o äta glass o dricka kaffe t.ex ! Servering brukar finnas ! Dansbana finns ochså bevarad ! 
 Sen har jag kommit upp på höjderna i skogsrundan som avslutas med idrottsplatsen , eller börjas ! Det här är ju minne från istiden ! Som präglar Askersund och omgivningarna ! Ja, Skandinavien befolkades av människor,  Germaner söderifrån när inlandsisen långsamt drog sig norrut ! Detta skedde nog för ca 12000 år sen , ungefär ! 
              När jag går här tänks det ofta på vandrargenerna i mig o på dom som slog sig ner i Sverige ! De var då det, ja, ja, ja, men vilka umbäranden våra förfäder fick handha ! Undrar om dom hade  " tid o ork o gnälla så fort det tog emot " ? Det gällde att överleva !
          Vi kommer inte ifrån vårt ursprung ! Vare sig delar av oss som kom hit då eller senare ! 
            Intressant o tänka på som t.ex. musikens ursprung ! Jodå  njuter av musik med Bysantinsk touche idag ochså ! O dess rytmer o tonglidningar tas emot ! Gör gott för själ o sinne ! Och en viss längtan har man att umgås med människor med den musiksmaken !
                    Nää, glömde inte o handla på hemvägen ! Och nu skall det ses på från Fisk till Människa på Vetenskapens värld, hette det nog,  på via-play !, Det här med gener o dna o Rna ! Det tål att tänka ! Nää, jag ser det vid 21-tiden i kväll !

Tiden går verkligen fort !

Jaa, det här med att många tycker att den går fortare ju äldre man blir ? O varför ? Den kanske går fortare för man kopplar av mer o tar dan lite mer som den kommer ? O inte oroar sig för allt o accepterar saker o ting o inte tittar på klockan i ett ? Men ändå ser fram emot nått med spänning eftersom ingenting är fastställt ! 
       Hade man ständigt oroat sig för Världen, anhöriga o sitt egna öde ! Då hade nog tiden gått mycket långsamt ! Nånstans får man ha nån livsfilosofi o ta sig fram på livslinjen, min t.ex. Från Rötter till Barnbarn ! Efter sina omständigheter o behov ! Ständigt försöka vara påläst, vända på myntet o tänka på hur hade jag varit som människa om jag varit i dom omständigheterna, bott i det landet , haft den kulturen " o slagits för livet " ! Det gäller ochså att bejaka sig själv, sin egen personlighet o kunna Mänsklighetens historia ! Dynastier kommit o gått, olika maktcentra funnits o poler mot varandra ! Som kommunism o fascism t.ex. Och vad är en lång tidsera ! Har vi i landet humanistiskt varit så mycket bättre i det förgångna , när vi spred skräck över delar av Europa ! ? Rasism ! Usch ! Men en annan sorts minoriteter fördärvar ständigt för Världen ! Dom som i Guds namn erövrar mark o dödar " otrogna " ! O så dras alla religiösa över en kam !
           Och den under de senaste 11 åren, sen det gicks i pension vid 65 års ålder, utökade motionen är ochså ett led i gåendet längs livslijen Från Rötter till Barnbarn ! O idag blr det motion, in till stan o förnya lotto och sedan motion längs " inmutat " stråk och innan återkomsten till det sköna hemmet handlas det i närheten ! Det ni !
         Och så här får jag ochså säga ! Det var stort att få en liten kram av Annie Lööf ! Längs min väg Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! Vare sig jag bor i " Korpilombolo eller Katmandou " ! :)  
           O nu skall det gås till köket o skrivas inköpslista !

Allt ser ut som vanligt...

...och boule var lika kul att spela idag ! Inomhus ! Och  behöver ju inte ständigt visa foton som bekräftar " att jag lever som jag lär " ! Och tänk att få förlänga säsongen för boule inomhus ! 
         Idag har jag haft ett bra samtal med en av mina systrar i Hjo ! Har som sagt inte bott så nära dom sen det flyttades hemifrån omkring 1960 !
          Och som sagt man röstar på det partiet man tror på ! Har bara varit medlem i ett parti, nått några år efter 2006 sen inget men nu ett annat i Alliansen ! C ! Som väl förståtts ?
             Ingen sång i morgon men gnolar nu till musik sjungen av den grekiske sångaren Antonis Remos ! Det duger bra det ochså !

Funderingar o tankar ! Fötterna på Jorden o armarna mot Himlen !

När det gäller mig själv så tycker jag att man skall ta hand om människor som lider av krig o nöd ! Men för även deras skull så måste det finnas resurser när mottagandet ÖKAR i det lilla landet som tar emot mest flyktingar efter Tyskland i Europa per capita ! Jämfört mellan våra nordiska grannar så är det ju t.ex. stor skillnad ! Integrationen/organisationen t.ex. är ju viktig både för vårt land och invandrarna ! Funkar inte den så är det till förfång för alla !
        Som sagt , man kan bli kallad för mycket när man ser realistiskt på saker o ting ! O det är ju många som gör ! Kan bli kallad för rasist, facsist mm. o få stryk från båda håll !
          Jaa, min partledare Anni Lööf, C, anförde igår att enl. undersökning så är det många pensionärer o unga som röstar med SD ! Och dom gör det inte  p.g.a. att dom är rasister utan många av dom av andra anledningar, pensionerna o arbetslöshet t.ex. !
           Dra inte alla över en kam, vänd ständigt på myntet o var kunnig om t.ex. fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! När det t.ex. gäller boende för våra flyktingar och i stadsdelar, t.ex. 
                Jag hur får man ordning på en delvis misslyckad integration när vi vet att vi kommer att ta emot flera flyktingar än innan !
       Tiggarna som kommer till Sverige är ochså hatobjekt hos en del människor ! Och det är mig främmande att göra detta ! Romer, judar, Syrianer t.ex. är föremål för rasism sen årtusenden ! Och Kurder är bra och ha när dom slåss mot ISIS ! En folkgrupp som inte är Araber, Turkar eller Persier t.ex. ! Problemet är väl att dom är övervägande sunnimuslimer ! Detta är en folkgrupp beskriven för första gången sen 3000 år sen ! Och dom har ju forfarande inte ett eget land, en egen stat ! 
                 Och för att kunna ta emot människor som lider av krig o elände så bör integrerarna/ landet  ha reda på olika motsättninga som varit i många århundraden ! Utanför Sveriges gränser !
           Vi som kallar oss då Svenskar och germaner ! Även inom våra  led finns det minoriteter som begår olika  brott ! Och det gäller naturligtvis flyktingar som kommer hit, i minoritet !
 Men dra som sagt inte alla över en kam ! Hatet sprider sig i Sverige verkar det som ! Tråkig utveckling ! Landet börjar polariseras ! Tråkig utveckling !
           Men det hindrar inte mig från att veta var jag står ! Att vara påläst hjälper mycket i olika frågor ! 
              Och nu blir det boule ! Inomhus för andra gången ! Ett väldigt bra alternativ när hösten pågår o vintern närmar sig !
                 

Det är inte dåligt o få en kram ..

 ...av.sin partiledare Annie Lööf ! Har ju blivit favoritmarkerad av henne på nätet så det var bara o gå fram o presentera sig ! Och inför menigheten så fick jag en kram av henne ! Bra med vittnen ! Men det hela var spontant så ingen hann fota oss !
        Det var bara det ! Ett minne för livet ! Det är första gången man fått en liten kram av en partledare ! Mycket trevig dessutom !

Ja, det blir en radda foton igen !

 Idag gicks det norrut mot Kvarnbacken i  Askersund ! Är brantare än det ser ut tycker jag ! Och på vintern blir det mycket tefats -o skidåkning här ! Och naturen är även vacker snöbelagd ! 4 årstider ! Står vi inte ut med det ..?
 På väg bort från Kvarnbacken mot villaområde ! Efter att gått över en bro över riksväg 50 ! En bit längre fram !
                     Och innan dess paserades en liten bro över en bäck !
 Och här har jag passerat  villaområdet o är på väg mot hemmet söderut ! Efter att ha vikit av från öster !! 
           Dagens motionsrunda tog ca 1 timme ! Mest på asfalt ! O som sagt i god fart utan uppehåll ! Och 3 trappor togs i god fart innan min dörr till lägenheten öppnades ! Det är bara o tacka o ta emot som svågern Erland säger ! 
    Har många o tänka på ! Skulle jag ständigt oroa mig för dom så hade jag slagit knut på mig själv ! 
                O i kväll  skall jag träffa en av mina ledare ! :)
 

Det här med kalla platser !

Jaa, det är kul att följa ! Oavsett över eller under det normala ! I november hittills i Sverige varierar det ! Ovan Östersund har det varit flera dar under det normala ! O 2-3 dagar i mitt område ! Värmerekord Sverige ! Det kan nämnas att enl. uppgift så var det i Bie i Svealand 6 november 1899 + 16 C ! Hur kunde det vara så varmt då ? :) ! Ugerup i Götaland hade  2 november 1968 + 18,4 C  ! Och att Hudiksvall 1 november 2011 hade + 16 C .
    Nu är ju November slut ! Men jag konstaterar ständigt att variationer i temperatur förekommit på vår jord ! Oavsett 7 miljarder människor eller 0 ! Och detta finns facit på ! Via borrande i isar t.ex. !
             Det vet väl alla att temperturerna stiger på södra halvklotet ! I Antarktis, Australien , södra Chile t.ex. Idag hade Punta Arenas +6 C, Vostok Cabo -1 C , Vostok hög höjd - 39 C , Mcmurdo stn. -12 C ! I Arktis hade Prudhoe bay - 12 C , Grise fiord -21 C , Thule - 20 C och Verkhoyansk -37 C ! Den ständiga kampen mellan varmt o kallt pågår !
         I Australien t.ex. stiger ju temperaturen ! Idag har Sydney + 20 C och Melbourne + 17C ! Och för otroligt många år sen var ju Australien och Antarktis ett område , har jag för mig ! Nu räknas båda som kontinenter, har jag för mig !
        Och i vårt avlånga land har dessa temperaturer uppmätts i dag ! Askersund + 6 C, Malmö +9, Östersund +4 och Kiruna - 4 C !
                 Och själv försöker jag leva ett normalt liv efter mina omständigheter där leva som man lär ingår ! :)

Varför skulle jag inte kunna lyssna på Orlando Di Lasso ?

 Foto från dagens motionsrunda i bra väder ! Det är väl kul att få prata om bra väder ! Och som far har jag dessutom mottagit hälsn. från söner ! Orlando Di Lasso för mig tidlös musik på latin från sen medeltid den här gången , från datorn ! Inte tidig som den med  Bysantinsk touche ! Har ju själv hört på gudstjänster på Latin ! Mormor ledsagare bl.a.!
  Uppför var det ! I full fart ! Det är bara o tacka o ta emot ! På min livslinje, Från Rötter till Barnbarn !
  Nedför var det ! Bara att tacka o ta emot ! På min livslinje, Från Rötter till Barnbarn ! Med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen !
 Sen avslutas med detta foto från stranpromenaden ! O då filosoferas det om vad som tillhör de  viktigaste bitarna i livet ! Och tackar min gener för vad jag har i mig bl.a. då Orlando Di Lasso ! Njuter och känner tillfredställelse  av även dessa mina känslor !!!
 
 

Oj, oj, oj, säger jag bara !

Jaa, efter gårdagens V-75 lopp så blev man ju " lång som en fiollåda i ansiktet " ! Untersteiners hästar vann 5 av loppen i Halmstad ! Bl.a. vann Johan Untersteiner med en 28 oddsare ! 
      Jag fick väl 2 rätt ! Jaa, tänk om man hade kopplat ihop Untersteiners med Halmstad o struntat i vad dom stod i för odds ! För dom 2 loppen vanns väl en favorit o en , nästan favotit med Björn Goop !
              Tänk om ! Lidnersk knäpp ! Men inbillar mig att några människor i landet fick detta ! Satte dit en sjua ! Är säker på det ! Trodde utdelningen skulle bli högre ! O nu pratar jag inte om Nybrink som spela ett jättestort system !  
       Det tänkte jag ! Motionera ! Och sen bl.a titta på Arsenals match mot Swansea ! Ingen lätt uppgift ! O senare i kväll  har vi bingolotto ! En skall aldrig ge sig tycker han Jan !
              Och så får vi gratulera alla pappor idag ! Så är det väl ?
                                         Min far Nils ! En realitet i mitt liv ! Kram !

Nu skall jag sätta mig ner..

...och sätta ihop v-75 systemen ! Såg att det var 2 strykningar i V¨-75 6 som gynnar favoriten ! Men häst nr 6 i loppet ! Bergs långtradare som körs av Örjan Kihlström ?
         Det här är en av mina många kryddor i tillvaron ! Har många o räkna av de små i livslinjen Från Rötter till Barnbarn ! Denna livslinje är ju en förutsättning för  många små kryddor i tillvaron ! Som ochså musik med Bysantinsk touche !
             
          Mer på dagordningen ! Göra goda mackor, se på V75-loppen förståss, fotboll men Arsenal spelar imorgon ! Och se på tv i kväll förståss ! Kommisarie Morse går i repris t.ex ! Men går o se om ! Fantastisk bra serie att återse ! Även om man kommer ihåg vem boven var ! :)

Vilken motionsrunda ! Bara tacka o ta emot !

 Lång med bra fart ! O allt var sig likt ! Oavsett " extremvärme eller extremkyla " ! Jag måste vara född under en lycklig stjärna o tackar mina rötter som gett mig den personlighet som has ! På gott o ont ! Och att kämpa efter sina omständigheter det tänktes det på idag ! Pratar ibland med en ung man som kommer farandes i en rullstol där armarna används som kraft ! Och här på strandpromenaden träffa jag på en äldre dam , några år äldre än mig ?, som gick frenetiskt med vaggande gång med stavar ! Vi pratatade rätt så mycket ! Det här efter sina omständigheter !
 Ja så småningom kom jag upp till Askersunds skogar ! Först genom det naturskyddade stadsparken ! Sen påbörjades gåendet i detta skogsparti ! Här tänker man ju på istidens härjningar som märks i Askersund  ! O då tänker jag på att kyla o värme avlöst varandra på jorden ! Går vi till 1700-talet var somrarna extremt varma då ! Sen följde  t.ex.mellan 1820-1840 en kall period ! Sen har vi ju 1940-talet, kall period ! T.ex. !
        Och efter vad jag förstår kan man trots talet om temperaturhöjning inte säga att det är tänkbart att istid inte återkommer på vår planet ! När ? Vad vet man om framtiden oavsett om kyla eller värme utropas ? Och jag är glad bara jag får se att det är väder ute !
        Jaa, V-75 går på Halmstadstravet ! Har bestämt mig för att göra 2 system, olika men via spikharry ! O inte för mer än vad  det  brukas spela för ! Har en ide ! Får jag inte rucka på !
             Nöjd och med drömmar ! Drömmar har även jag ! Men det skulle aldrig falla mig in att drömma om elände i framtiden ! Men Sveriges tillstånd är jag bekymrad över efter valet ! Och det jagas syndabockar som utses om man inte gör som regeringen vill ! Syndabockar fanns innan valet o syndabockar utses nu ! Billigt sätt att komma undan !
           Och som sagt man skall inte dra alla över en kam ! Men vi får nog börja på o vända på myntet när det gäller en del frågor när det gäller vissa ambitioner !
       Vi Sverige är inte något undantag i Världen ! Inget undantag från vad som drabbar andra länder ! Vi måste ochså gardera oss mot alla sorters extremism, politisk eller religiös i minoritet ! Som inte skonar nån ! Varken majoriteten av invandrarna eller oss ! Extremismen gör inget undantag !

Jaha, fredag igen !

Det är knappt man hinner med ! Så fort  tiden går ! Det är bara att konstatera ! Och den lilla snö som kom kommer att försvinna ! Vi är ju i början av november ! Ingen halka idag ! 
             Det här med integrationen ! Det finns ju invandrare i Sverige som ochså är oroliga över Isis och även över situationen i Sverige ! I Örebro har man fått stänga högstadiet i stadsdelen Vivalla p.g.a.8  bränder på 2 och en halv vecka  ! Och i Vivalla och Oxhagen påverkas vardagslivet av kriminella nätverk, droger mm ! Källa NA. 
           Jaa, Kriminella nätverk ! Har ju funnits länge i Sverige ! I Göteborg skrevs det ju ofta för några år sen om Albanligor som slogs med ligor från det forna Jugslavien om jag inte missminner mig ! Sen har vi ju MC-ligorna av olika slag som verkar härja även idag ! Nämner inga namn !
               Jag säger igen ! Pratar ganska ofta eller hälsar på människor från Syrien, Syrianer eller Syrier, även Irak ! Och frågar dom om dom är muslimer eller kristna ! O dom svarar rakt på det ! Jaa, för dom som inte vet så är Syrier araber , muslimer och Syrianer kristna, en  minoritetsgrupp i Syrien  ! En delav dom av dom har jag läst är oroliga över revolutionen i Syrien och Isis uppträdande ! I Syrien är de flesta av innevånarna Sunnimuslimer ! I Irak t.ex.är majoriteten Shiamuslimer, liksom i Iran och dess mullor, styre ! I Saudiarabien är de flesta Sunnimuslimer liksom då ledningen av Shejker ! Mm, mm ! 
            Hur många av våra politiker sätter sig in i det där ? Irak shiamuslimskt, Syrien sunnimuslimskt t.ex. Och jag räknar upp alla extrema rörelser igen Isis ,Hamas, Boko harem, Talibaner, Al quida, många fler finnes t.ex. Shiamuslimska Hizbollah ! Och i t.ex. finns en extrem antidemokratisk muslimsk organisation i Danmarksom heter Hizb Ut-Tahir, t.ex. !
                    Vi alla tar avstånd från det här liksom kriminalitet överhuvudtaget i Sverige ! Vare sig den utförs av " blåögda eller brunögda " ! Joo, det är naturligtvis fråga om minoriteter ! Men kan man bara försvara sig med det , politiker ! ?  Det är dessa hemska organisationer som florerar i muslimska länder ochså ! I minoritet ! Och dom slåss ochså inbördes verkar det som ! Är det till gagn för FOLKEN ? 
         Som sagt jag är ingen fascist, rasist, kommunist eller ovän med majoriteten av folken i den Muslimska världen ! Men tyvärr drabbas denna befolkning av Världens största fiende just nu , extrema fundamentalistiska rörelser vars grymhet är obeskrivlig ! Och detta kommer nog inte ens Sverige undan ?
 

Jaa, vädret var det !

 Så här såg det ut för några timmar sen efter urättat ärende ! Lite halkigt ! Men regnblandad snö ! Men prognoserna ? Längre upp i landet verkar - grader bestå ! Och i natt klarnar det kanske upp här där det nu är över noll ! O blir minus ? Som sagt det där med högtryck o lågtryck !
              Jaa, migrationen jaa ! Jag försöker alltid vända på myntet o förstå att det blir problem om man tar på sitt ansvar att integrera bl.a. inkommande flyktingar ! Och skall vara " bäst så in i Norden " ! Som Världen ser ut som den gör med ISIS o andra fundamentalistiska extrema organisationer ! Här gäller det att inte bli för naiv ! " duktighetens släptåg " ! Jaa, och även i Sverige kan det bli fiendskap mellan olika fraktioner ! Stämmningen i Sverige börjar bli obehaglig ! Alla dras över en kam och hatet sprider sig från olika håll !Och det finns minoriteter som kan utlösa avskyvärda saker ! Från olika håll ! Och hur kollar man upp alla flyktingar som nu kommer att komma i stort antal ? Isis t.ex. ! Dom hade man ju inte hört talas om för nått år sen !
           I ivern att visa hur humanistiska många politiker är verkar det som dom blundar för den andra sidan av myntet ! 

Snöflingor i luften ! Men lugn !

    Första snöflingorna för säsongen ! Kanske det kommer att bli ett litet snötäcke ! Men lugn ! Inget som kommer att ligga kvar ! Inte enligt prognos för kommande dagar ! November är ju en höstmånad ! Och kung Bore visar väl då för det mesta att han" finns till " ! 
      Jaa, det är väl skönt " att inte bara höra talas om extremvärme " ! :) Och - 11 C är det just nu i Kiruna ! 
        Inrikespolitik ja ! Förvirringen är stor ! Och fortfarande verkar allt ansvar läggas på Alliansen ! Och naturligtvis är det inte svårt att räkna ut vad som smides i S tankesmedja ! Splittra Alliansen ! Det här med demokrati ! Som vän av Alliansen säger jag så här ! Alla partier är invalda demokratiskt ! Att sen SD är 3 största parti med råge ! Går ju inte att resonera bort ! Det röstas ju på annat i riksdagen än migration ! 
          Naturligtvis skall man tänka på alla som lider av krig o andra grymheter ! Men dom som kommer hit skall få en vettig integration som skall finnas resurser till ! I ett litet land ! Sverige tar ju emot mycket mer flyktingar än sina nordiska grannar t.ex. jaa, tror inte det håller i längden ! Migrationen skall tydligen diskuteras nu ! Mellan partier ? Det finns alltid 2 sidor av myntet ! Och liksom dom som är svenskar sen "urminnes tider " så finns det minoriteter bland flyktingarna som inte heller " är rumsrena " ! Det finns ju faktiskt i minoritet motsättningar i Sverige mellan invandrare från Balkan ! Olika ligor ! Man har läst om ! I Göteborg t.ex. !
        Alla som vill ha en vettig disskusion i frågan skall inte kallas för rasister eller fascister t.ex. ! Nånstas kan inte Sverige alltid bli " godhetens paradis " ! O slå knut på sig själv !
               På med riktigt varma kläder idag ! O motion blir det !

Det gick bra !

 Med sjungandet ! Och egotrippad eller ej så har man väl rätt att få titta sig själv i ögonen o tycka att man gjort något bra ! O Jante skiter jag i för länge sen ! Och om man är nöjd med även  sig själv så är väl inte o trycka ner nån annan ?
 Det här vi har våra sångövningar ! Alla på plats nästan ! Sen sitter vi på stolar nere vid pianot ! Under ledning av vår sångledare Bertil ! O viis övade vi oss vidare på Fredmans epistlar ! Nytt sjungande om 3 veckor !
 
          Fotboll ja ! Arsenal ledde med 3-0 mot Anderlecht i Champions League ! Slutresultat 3-3 ! Anderlecht gjorde 3-3 i 90 minuten ! Inte nöjd ! Men troligtvis tar dom sig vidare från gruppen !
                      Thats all folks ! :)

Jaa, så blir det !

Jaa, idag skall det cyklas ner på stan, vid 13-tiden ! Och då skall jag tillsammans med vår sångkör i SPF fortsätta att öva sånger ur Fredmans epistlar ! Om man skall lyssna på dom på nätet t.ex så rekommenderas bl.a Fred Åkerström !
  Vädret var det ! Temperaturen faller nu ! Tillfälligt, antagligen ! Och vintern i mitt område skall ju enligt fakta inte börja nu ! Normalt enligt statistik, kring jul ! Har jag för mig !
             Vädret ja ! Är intressant att titta på med facit i hand ! Sia får andra göra ! Vi pratar ständigt om temperaturhöjning och extremvärme ! Nu är ju Sverige 160 mil långt, sådär !  När man då ser på oktober så hade de nordligare delana 18 dagar under det normala i temperatur ! Det är väl inget att skriva om ! Då räknas man väl som " förrädare " ! :) Och t.o.m. en meterolog har skrivit om att faktiskt de senaste 15 åren temperaturhöjningen stannat av ! Det finns det ju facit på ! Liksom ozonhålets reparation ! Elenergislagens kamp om miljarder fortsätter ! Och Fn:s klimatpanel kan ju inte " riktigt " förklara det här med de sista ca 15 årens avstanning av värmehöjningen ! Och dagar med " extremvärme " går ju alltid o hitta och värre än för 50, 125 år sen ! Hur kunde det vara så varmt då ? Jag frågar detta ständigt !
        Nu har temperaturen sjunkit till + 4 C där jag bor ! så nu får vi se om det tas några " extrema poäng " i motsatt rikning , ang temperatur !
 Och den kommande vintern vill jag gärna motionera i detta scenario ! Inte i t.ex. regn, blåst, 4 +C t.ex. Vilket väder tror ni är hälsosammast ? 

Jaa, god eftermiddag !

 Joo då ! Visst blev det boule inomhus som sagt ! Vi var 9 st som spelade ! O regnet ! Vadå ! Och det här var väldigt roligt att spela ,ochså ! Kloten är naturligtvis inte av metall utan av läder ! Och svarta fanns ochså ! Bra när vi delade upp i lag ! Och som vanigt hade vi kaffe mellan spelen ! Men bara en av oss kom med på bild ! Och lite annorlunda teknik behövdes ! Och min aktivitet i morgon blir tillsammans med andra att sjunga Fredmans epistlar ! Av Bellman !
 Det är ju tur vi har ljuset ! Att luta oss emot ! Tycker jag ! 
           Härom dagen pratades ju om mjölk med svarta rubriker ! Efter en svensk undersökning ! I dag lästes på löpsedel , För lite sömn kan ge demens ! Och på den andra konkurentens stod det med svarta bokstäver , Bli kvitt nagelsvamp.  Vet inte om jag skall skratta eller gråta  ! Trygghetsnarkomaniserat land ! Inget får gå snett !  Alla ska ha det lika bra, inget får drabba oss  Jaa, i morgon får vi se vad vi skall akta oss för ! Med svarta bokstäver ! Nää, jag kan inte  komma på en försäkring mot döden , oväntad eller väntad ! Inte ens i Sverige !
          Vet ni vad skall göra ? Jo en datoriserad matematisk mapp som visar hur min framtid blir ! Kan man inte göra pengar på att göra sådana till hjälp för folk ?
             Jaa, kan man göra det ang. klimatet ! Så !
 Ikväll är det ju matcher i Champions League ! Intressantast Malmö ffs och Arsenals ! Kan se båda ! Så det blir till att zappa !
 

Måndag o november !

Och måndag innebär rapport om vädret I Antarktis o på Arktis t.ex. ! Intressant ? Det tycker jag, en tradition man har sen flera år  när vintern närmar sig !
                I går  påpekades på väderraporten att det var ovanligt milt för årstiden i Örebro, t.ex ! Men man fick ju lägga till än på 40 o 125 år var det väl ! Min kommentar är då , hur kunde det vara så varmt då ? Mindre bilar, flyg o människor ! T.ex.
     Då tar vi högsta uppmätta temperatur för November i Sverige ! Ugerup den 2 1968 är 18,4 C ! Har vi inte bra väder den här perioden som jag t.ex. lever i efter omständigheterna på jorden om man jämför med klimathistorien ? O vi är nu över 7 miljarder människor och sen 1850 när ångmaskinen uppfanns väl ungefär, haft då uppfinningar  som lett mänskligheten framåt ! O människor lever längre i medeltal t.ex. ! Vad förväntar man sig ? Orkaner, stormar, jordbävningar, vulkanutbrott , Zunamis, pester, krig, istider, varma perioder, landsänkning, landhöjningar o annat har förekommit förr på jorden ! Sen kan man ju ochså fråga sig ! När uppfanns termometern ?
                  Det kommer ju ständiga domedagsrapporter baserade på matematiska datoriserade mallar för framtiden ! Troligt med all säkerhet ! Nått om ozonhålets reparation med facit nämns knappt !
        Och idag har Askersund + 12 C, Kiruna - 2 C , Östersund + 6 C och Simrishamn 12 C !
        Antarktis : Vostok cabo - 10 C, Vostok -  42 C, Mc Murdo stn -12 C och i södra Chile Punta arenas + 6 C ! Arktis: Prudhoe bay - 6 C, Grise fiord -10 C, Thule - 8 C och Verkhoyansk - 30 C !!
             Som sagt Verkhoyansk ligger i Sibirien !
    Om det blir motion ! Det får vädret utläsa ! Plan B finnes ! Om det blir inre tjänst !
               Spel o dobbel ? Inte ett dugg ! Men spänning fanns ! Bra helg ändå ! Nya tag ! Ingår i livsstilen ! Utan att " förhäva " sig ! I konstaterandets anda ! Beskriver hur jag lever i nuet utan att oroa mig för vad som komma skall ! Det kan kanske ge mig några år x-tra ! ?

En dimmig kulen mörk dag !

Det är väl inte ovanligt i november ! Fråga Gustav den II Adolf ! Han fick ju erfara det söderöver !
         Tur att man kan ha ett eget hem o sitta inne se på dagens x-tra V-75, spela ett system ! Inget i går som vanligt ! Sen har vi ju Bingolotto o se fram emot ikväll ! Köpt en dubbellott !
          Arsenal vann igår o ligger nu på 4 plats i ligan ! Idag är det ochså en stormatch i ligan ! Man U mot Man C ! Blir till att zappa lite ! Emellan kanalerna ! O Örebro sk vann över Häcken med 5-2 igår ! Blev sexa i allsvenskan !
        Och Örebro hockey tog 2 poäng borta mot Djurgården borta igår ! Bara o gratulera där ochså ! Ligger fyra i tabellen !
                 Som sagt ! Carpe och Crea Diem ! Efter egen förmåga o omständigheter ! Utan o gräva ner sig i domedagspredikningar ! Det har mänsklighetens historia lärt åminstone mig ! Ang. gott och ont !
              Ja visst blir det en liten runda ! I samband med tipsinlämningen !
 
       Och igår hade jag ett ljus tänt ! Kändes bra ! Men det här med människan och dess uppträdande ! En del andra tyckte tydligen att det var roligare o i fylla slå sönder saker o ting o bråka ! 
 

Då har jag lämnat in !

Lugn ! lämnat in V-75 ! Jaa, då ! Rötter av olika slag går alldeles utmärkt ihop med sport o musik ! Ingen har förbjudit mig att njuta av även detta ! I nuet !
                Har inte tittat efter om det även regnar i Eskilstuna där V-75 går ! ligger ju inte så långt från Askersund ! Jaa, som vanligt är det väl turen som gör om man får in nått så man kan få råd att ytterliggare förhärliga sitt liv ! Men jag är inte skapt till att förlora hoppet !
             Dass war alles für heute ! Haben sie ein gutes tag ! Det skall undertecknad ha ! 

Alla Helgons Dag är det !

   Mina rötter ja ! För mig är dom inte oväsentliga ! Från något håll ! Och kommer aldrig att förneka att man är döpt i Katolska kyrkan i S-holm ! Som ochså kallades för Eugeniakapellet ! Finns inte längre ! Kyrkan finns nu nära Kungsträdgården ! Att min Mormor var min gudmor förnekas inte heller  !
    Från Rötter till Barnbarn ! På den livslinjen vandras det så länge man lever ! Och här t.v. ligger kyrkan där jag döptes ! Har  minnen härifrån när jag med min mormor gick hit varje dag när hon besöktes henne o det boddes hos henne på Skeppargatan ! Jaa, varje morgon följde jag med mormor ! Och detta har då varit på 40-talet ! Kanske nån gång på 50-talet ? Eftersom det själv nästan varje dag  gicks till Skansen via Strandvägen så kan man ju inte varit så liten ! Vilka minnen ! Inte oväsentliga i den åldern ! Och ljusa för mig ! 
   O här är vi inne i kyrkan ! Vad finns det  för minnen ? Joo då ! Vi brukade sitta ganska  ganska långt fram så interiören känns igen  ! Och latin hölls morgonbönen på ! Rökelse ! Vacker sång ! Nån känsla ? Jaa,bl.a. av spänning ! Dessa foton har  hittats innan ! Inte idag ! Men idag överfört dom på en mapp ! Känslor ? Bara positiva ! Igenkännande ! Kan ochså se framför mig när vi traskade till kyrkan ! Alltså gåendet tillsammans !
 Det här är det närmaste jag kommer min Mormor o alla andra rötter ! Nu förtiden ! Förutom nått besök på Katolska kyrkogården i Åmmeberg och besöket i Katolska kyrkan i Örebro när det övernattades för nått år sen ! Förbindelserna gör att det inte går att komma dit på söndagar !
                Men här går jag förbi nästan varje dag ! Asklunden på Norra kyrkogården i Askersund ! Inte långt från där det bos ! O här filosoferas det och bes en bön för mina anhöriga o andra, i Himlen och på Jorden som det uttryckes  ! 
                Folk får tycka vad dom vill o kalla saker o ting för oväsentligt ! Det är min egna känsla som gäller ! O om man ser till mitt facit på jorden hittils så verkar den känslan vara till hjälp för mig ! 
   Och här kände jag ochså igen mig för nått år sen var det ca 2 ? Och det här visar interiören i Katolska kyrkan i Örebro ! Har jag ochså minnen ifrån ! Detta är alltså  ett foto som en annan tagit ! Och visst har man gått hit med min mamma o mormor ochså ! Och dom och flera såg på när jag knäböjde framför altaret med 2 andra grabbar som deltog i Kommunionen för unga ! Nån slags katolsk konfirmation !  Fick en bok som  av Mormor som hette Skyddsängeln ! I den står årtalet !  7/1 1949 ! Har minne av det ochså och vad kyrkohedern hette ! De Bee nånting ! Från Belgien tror jag ?
                    Det  här är reliteter i min uppväxt, i mitt liv ! Dom gör mig stark och långt ifrån är dom deprimerande ! Minnena finns i nuet !

RSS 2.0