Jaa, minnet skall man inte klaga på !

 
Hittade till och med ner till hamnen i dag, tänka sig ! Och där möttes jag av en skur som inleddes med hagel ! Jaa, och som sagt inget värmerekord för mars i Sverige inte ens för Simrishamn ! Vi får nöja oss över rekordet i värme för december,  julaftonen 1977 ! Jaa, det här med fakta i nuet o dået ! O inte på det om 50-100 år !
  Jaa, fortsatt kallt i delar av Arktis och sjunkande temperatur i Antarktis !
               Är mycket på twitter o debatterar o skriver vad jag tycker ! Och det är ganska märkligt känner till en del av det som händer o har hänt som man inte får ta i p.g.a. hänsyn till ..! Innebär inte att man drar alla över en kam !  Och min inläsning på bl.a Mellanöstern o fiendskapen inom samma religion o förföljeser mot 2 andra ! Och Hamas agenda mot Israel o Judar t.ex. Idag slår jag ett slag för folket i Iran bl.a o via detta ! www.iran-demokrati.se ! Jaa, när det gäller bl.a Iran o Saudiarabien o stormakterna o oljan t.ex. !
 
 
   Jaa, har så många fina minnen från mina resor utomlands ochså ! O dom ploppar upp i bland ! Joo, Resor till Mallorca,  Israel, England, Rohdos, Österrike, Tyskland, Turkiet. Norge räknas ochså dit, praktiserat där ! Tyvärr saknas foton från en del platser ! Leta i kistan o förrådet när hösten kommer !
       Men idag när jag såg detta foto från Dublin, Retweetat via Picture Ireland, poppade ett minne upp från en resa till london ! Jag och en kompis bodde på en tvärgata intill Kensington Park sommaren, våren ? 1989 ! På en pub där i närheten satte vi oss hos en trevlig man o pratade länge ! Och han var från Dublin i Irland  ! Jag kan se honom o Thomas framför mig ! Och han tyckte nog ochså vi var trevliga för han tyckte vi skulle besöka den Gröna ön o honom ! Blev ju inget av ! Men ibland skulle man vilja skaffa vingar o besöka många intressanta ställen i Världen ! Men är nöjd över att det kan poppa upp minnen från mina resor oavsett ! Tänk vad mycket det kan poppa upp i en hjärna när man stimulerar den både med minnen o påläsande om det ena o det andra ! O har positiva tankar o tycker o tänker efter egna egenskaper o pålästhet ! Och sen har man ju upptäckt musikalitet på köpet bl.a ! Joo spelade ju klarinett några år i tonåren förståss ! Och Ivan Rebroff t.ex. hur många år sen är det inte sen dess jag upptäckte denna en av mina favoriter !
               Joodå Jerusalem skulle jag kunna bott i o i många andra städer ! O då är det bra med den musiksmak man har bl.a. !
          Jaa, nu har jag hämtat lördagens program gällande veckans trav ,V-75 på Solvalla ! Jaa, en tipsvinst hoppas väl alla på ! Och en resa hägrar ju just till Stockholm ! Men hade jag vunnit en bra slant så hade jag gärna tagit nån med mig " som hållt reda på gubben " :) till plats jag gilla ! Oavsett ny sådan eller en sån där fina minnen finns i från ! Har inte svårt att prata med människor man inte känner ! Men har bra utbyte med att ha resekompis med mig ! Jaa, bara att ha sådana här roligheter i huvet ! Håller en kanske ännu längre i trim ! :)

Jaa, det här med aningslöshet kontra pålästhet !

 
   Jaa, jaa, mitt intresse för Vackra bilder  oavsett vilket land o vem man kan retweeta dom från är nått som ochså förgyller min tillvaro ! Och själv försöker jag visa vackra motiv ! Från bl.a. närområdet ! Allt från barnbarn till naturbilder ! Denna bild retweetad från S.M.H. Amsterdam/ Havenlust ! 
              Jaa, idag skall vi prata om olika konstitutioner i Arabvärlden o situationen där ! O det har inte med att göra att jag saknar känsla för dom som måste fly från Syrien t.ex.Men det här med att t.ex. för ca 5 år sen utropa den Arabiska våren i t.ex. massmedia när kriget i Libyen tog slut ! Och då genast hylla revolutionärerna i  Syrien i skrift och med vapen utan att ta reda på vad de gick för.  Oavsett Alawiten Assads egenskaper som ledare eller inte så visar det sig ju att tills nu har döda, skadade o flyktingar ökat sen den hyllade revolutionen började för då ca 5 år sen ! Och när revolutionen inleddes läste det i en artikel att de kristna i Syrien var oroade över vilka egentligen revolutionärerna var och vad dom stod för ! Ständigt har jag frågat massmedia detta, var står revolutionärerna, befriarna ? i Syrien politiskt o religiöst !
         
           Det här med konstitutioner i den Muslimska Världen o vara påläst om olika  länder i frågan ! Förskräckligheter via självmordsbombning i en park i Staden Lahore i Pakistan där både Kristna o Muslimska barn dödades ! La märke till att antalet Kristna barn som dog var färre reporterades i en tidning ! I vilket syfte nämndes det ? Barn är väl barn ?
     För mig som påläst angående Talibaners förskräckligheter i bla. Swatdalen för några år sen. Och skrev om detta på ett inlägg ! Och vem har inte läst om syra som slängts i ansiktet på skolflickor ! Jaa, det här med kvinnosynen inom Islam o dess religiösa FANATIKER O EXTREMISTER ! Sen kan jag ochså nämna fredspristagaren Malala och hur man kan bära sig åt mot andra inom samma religion !
 
                Det är hemskt att människor måste fly från sitt land ! Och när flyktingströmmen ökar ! Men roten till det onda måste ochså nämnas ! Bl.a hatet mot andra religioner och hatet inom den egna religionen ! 
             Jaa, Den Islamistiska statens entre för några år sen bl.a. i Syrien o Irak ! Och läste nån slags förklaring om att dom inte har med religion o göra ! Varför kallar dom sig då för ISLAMISTISKA staten. Fritar inte heller talibaner, Al Qaida, Boko Haram , Hamas o de otaliga klangrupper som tydligen finns i Islamistisk författning ! 
  Och om hur situationen i Libyen blev efter det landets befrielse oavsett hur ond Khadaffi var ! Det skrivs inte så mycket om den av de som t.ex. utropade den Arabiska våren ! 
      Och mitt minne är bra ! Innan Khadaffi utropades till den störste boven hyllades han några år innan från land, länder ang. sin insats med att hjälpa till med att  att klarlägga Lockerbie bombningen ! 
                Som avslutning det här med utropande av Arabisk vår o hyllandet av nätrevolutioner ! Och Egypten och Muslimska brödraskapet o Hamas anknytning till den sammanslutningen !
                   Och oavset detta så blir det sångövningar i eftermiddag ! Och kallar ni mig för allt möjligt sen jag skrivit detta så skall  ni vara klara över att jag  pratat med en del flyktingar via Röda Korset ! Förra våren ! Och även spontant vid andra tidpunkter !

Jaa, då var ännu en motionsrunda i hamn !

 
Jaa, i hamn var det ! Joo, just nu har man en motionsrunda som passar för tillfället innan t.ex cyklandet o gåendet förenas till ett ! Jaa, gående efter parkering av cykel !
 
 
Jaa, det här fotot är ochså taget i hamnen ! Och detta svanpar vilar upp sig efter det dom haft en ganska "våldsam" kärleksuppvisning mitt framför näsan på mig ! Vi får väl  hoppas att äggen kläcks så småningom ! Och att dom kan gömmas så att minkar o andra djur/ fåglar inte kommer år dom ! Men kanske dom turas om att  ligga på äggen o vakta dom ?
 
 
Och även idag satt jag på en bänk med utsikt mot hamnkiosken o glasskioskerna ! Jaa, det här området som förnyats mellan hamnkiosken o seglarpaviljongen ! Alla tiders tycker jag !
 
             Jaa, det pratas nästan alltid med kända o okända ! Och vem träffa jag inte idag som hastigast ! Svågern Malte o hans fru Ulla som skulle äta på en av restaurangerna inte långt från hamnen . Blev några kramar o ett fint återseende ! Jaa, sen gicks det o handlades en bit ost i en av affärerna ! O där träffa jag en dam uppvuxen i Nederländerna ! Jaa, minsann ! Och hon var 90 år ! Och hon tyckte det var bra att jag visste att det rätta namnet är Nederländerna o inte Holland som är en provins  i landet ! Och berättade att jag hört detta av en man med Nederländsk far som det ficks sällskap med under en cykelfärd från Askersund till Sjöliden/Hjo  !
   
 
     Jaa, det här med fåglar ! När det stängts för dörrar o dragit för förhänget så brukar Totte sitta o vänta på mig här eller motsatt sida när jag är ute på vift ! Och vad hör man inte när man kommer in genom dörren till hallen ! Totte duktig, Totte duktig med en vissling bakefter o kanske med visslande av en bit från Kalinka ! 
      Vill inte att Totte skall flyga ut i köket när jag inte är hemma ! För där finns en porslinsblomma ! Och den är giftig ! Har läst om vilka växter som inte papegojor tål !
 
 

Oj då ! Då var det tisdag igen ! Tiden bara rusar iväg !

Då var påsken över ! O det har varit en bra helg även den ! Men det här med Carpe et Crea Diem för varje dag ! Utan o oroa sig för morgondagen ! Ser man till mänsklighetens historia så har ondskan alltid härjat på Jorden mer eller mindre ! Jaa, det här med % när det gäller att räkna ut allt möjligt elände på jorden ! När det gäller död o pina ! Trots detta finns det faktiskt över 7 miljarder människor på jorden numera ! 1960 fanns det ungefär hälften så många ! Vad tyder detta på ?
         Har mycket roligheter som snurrar i i huvet efter min pålästhet o fantasi ! Idag tar vi det här med kalla platser ! Vi börjar med forskningsstationen Vostok på ca 3.500 m höjd  på Antarktis ! Och där stiger inte temperaturen precis nu. Beroende på att det blir kallare på Antarktis när vi varmare på vår halva av jordklotet ! bl.a. i Arktis ! Och det är inte så länge sen som Vostok det blev den kallaste platsen på jorden genom tiderna !
         Som sagt idag medeltemperaturen på Vostok är faktiskt -57 C för ett år ! Jaa, nu tar vi temperaturen mera på marknivå ! I Arktis är det fortfarande kallt ! O i Reykjavik på Island är det idag -3 C o lätt snöfall ! Ja,ja, närheten till södra Grönland men även golfströmmen !
 Jaa, på Alaska är det fortfarande kallt -23 C i Prudhue bay, norra Canada Grise Fiord - 25 C och på Grönland har Thule air base - 18 C ! Sen går vi på marknivån på Antarktis till Mc Murdo stn. ! Där nu ochså temperaturen sjunker som i Vostok ! Och idag är temperaturen där  -21 C och på torsdag väntas -26 C ! Kanske Mc Murdo stn tar täten då !
 
              Jaa, när vi  pratar temperaturer så kan nu konstateras att nått värmerekord för mars inte slås i Sverige varken för Götaland , Svealand eller Norrland ! Om inte nått sensationellt inträffar de sista dagarna ! 
     I Götaland är värmerekordet från den 30 mars 1968 på + 22,2 C .i Orskarshamn, i Svealand på + 21,3 C från den 27/3  2012 i Säffle. i Norrland från  den 27/3 i Gävle på + 18,3 C ! Jaa, o så vet vi väl alla att tempen tas i skuggan !
         Joodå är tacksam över att vi har våra polers kyla i Världen/ på Jorden ! Jaa, utan våra poler hade vi väl knappast  varit i stånd att ständigt fokusera o gnälla över växthuseffekten ! Jaa, och när folk ibland färdades i långa tidsperioder med is o snö ! Då längtade väl dom efter växthuseffekt !

Vi inleder med veckans fågel .

 
Jaa, foto från Fågeldagboken ! O den hä veckan stiftar vi bekantskap med rörhönan gallinula chcloropus . Finns i södra  o mellersta Sverige i vegationsrika  vatten . Namnet känner man igen men tror aldrig jag har sett nån !
 
 Fin utsikt har dom , min yngste son o hans familj ! Och igår uppvaktade jag Martin som fyllde år och även äldste sonens fru o barn var med ! O naturligtvis var lilla Rut medelpunkten ! Och här ser vi Martin ha Rut i knät o bredvid sitter dottern Moa ! 
 
Jaa, mörka foton men vadådå ! Moa har en tvillingbror som heter Viktor o här har vi lilla Rut i hans knä ! Och året när tvillingarna föddes var jag 60 ! Föddes dagen efter min födelsedag ! 15/7 ! Jaa, dom blir 18 i år !
 
 O här har vi foto från dagens motionsrunda i lugn takt ! Är lite trött idag ! Efter helgens begivenheter ! Men vadådå ! Fint väder idag som synes ! Och ankedammen var det ! Gås ofta förbi på vägen ner mot havet ! Innanhavet ! Som vanligt växlades några ord på vägen med kända o okända ! 
 
En stor t.ex. lottovinst hade väl gjort att man skulle ha råd o köpt t.ex. en sån här farkost ! Men jag har aldrig varit den som varit avundsjuk på dom som har möjlighetet att införskaffa saker som jag själv inte har eller har haft råd med. O sen betalar man ju högre o högre skatt eller förmögenhetsskatt ! Och proggresiv skatt ! Nää, jag ser varken ner på fattiga eller rika ! Jaa, en del har ju föreslagit medborgarlön en gång i tiden ! Jaa, folk får tro att de skulle ge ett bättre samhälle !
 
Jaa, här har vi en lite mindre farkost ! Och som sagt det blåser en del i Simrishamn ! Och när hårda vindar kommer öster ifrån ! Då är det bra med vågbrytare ! Joo, utan att överdriva så är nog Simrishamn den emellanåt blåsigaste orten jag bott på ! Och det är ju ostkusten ! Hade man bott på västkusten hade man väl tyckt detsamma !?
 
Här satt jag o sola ett tag ! Och solen stod i söder ! Men för kyligt i längden !  Och vantar i skuggan o blåsten idag, rätt Jan ! Och här kan skymta kioskerna som var öppna idag. Och när jag kom dit så åt några glass o nån annan hamburgare , typ ! Men väntar med glassköp tills det blir varmare ! Mellan seglarpaviljongen o hamnkiosken är det ju nygjort ! O fint har det blivit ! Här skall det bl.a sittas o njutas när värmen kommer ! 
'
        Jaa, dom här extremistiska fundamentalistiska rörelserna ! Består ju inte bara av den s.k. Isamistiska Staten IS ! Har hela tiden påpekat närvaron av även  andra fundamentalistiska  organisationer de flesta av sunnimuslimsk karaktär ! Först Bryssel ! Och inte många dar efter fick man igår, förrgår reda på talibaners grymma dåd mot bl.a. lekande barn på en lekpark i Lahore i Pakistan ! Där en del av barnen var kristna men andra var muslimer o vuxna ! Massmedia ja ! En tidning påpekade att det var BARA 14 barn av de omkomna som var kristna ! Här är det fråga om människors liv o inte komma med sådana kommentarer ! Nää, talibanerna har inte slagit sig till ro ! Och vem läste inte om deras grymhet i Afghanistan när de hade makten där några år i slutet på 90-talet ! Och deras sharialagar med olika grymheter som drabbade bl.a. kvinnor ! Och Al Quida o Bin Ladens närvaro ! Och det här med skyskraporna den 11 september i USA som fick bl.a Usa att gå i krig mot Talibanerna ! 
            Jaa, hur mycket håller de här Fundamentalistiska extermisterna ihop ! Nu tar vi dom igen ! Boko Haram , Al Quida,Talibaner, Hamas, Al Shabab , Muslimska brödraskapet m.fl. Och Islamistiska Staten hörde man ju  talas om för ett par år sen ! Och hur ser alla de här organisationerna på varann ? Har dom nått samarbete ! Och i Syrien där det talas om 100 olika grupper inom de revolterande trupperna ! Och fortfarande får man inte svar på sin fråga som lyder ...Var står de revolutionära trupperna religiöst o politisk ! 
           
         
 

Solen lyser ute ! O i dag fyller en av sönerna år !

        Igår ja på påskaftonen ! Var jag o hälsade på hos lilla Rut o hennes 3 bröder ! Och vi åt påskmat o gottade oss ! Och titta på vilken ögonkontakt med detta mitt minsta barnbarn ! Jaa, det här med att vara nöjd med livet o gotta sig åt det yngsta barnbarnet, 7 månader o sedan de andra med Pelle som äldst o som blir 28 år ! O det är lätt att hålla reda på ! För när Pelle föddes skulle jag bli 50 år ! Några månader efteråt !
 
Och norrut en liten bit från Simrishamn ligger Baskemölla  och dit for Ruts bröder o sonen Peter och farfar för att gå en bit vid havet ! Och en del andra hade ochså kommit på samma ide ! Efter god mat antagligen . I det fina soliga vädret ! O här tittas det på hästmyror som tydligen visade sig när solen lyste ! Hade bo där . .
 
O här har vi farfar o Kalle, Franke o Abbe ! Och det här tycker jag är ett bra foto av många under årens lopp ! På min livslinje från Rötter till Barnbarn ! 
 
 
Det här fotot är taget mot nationalparken Stenshuvud ! Som är värd ett besök av dom som inte varit där ! Kan   ochså nämna att här i Baske har badats  en del på sommaren under årens lopp  , både med barn o barnbarn o andra ! Inte just här utan vid en strand närmare bilparkeringen !
 
 Sen följde vi en bäck ner mot stranden ! Där en stor svan satt på en sten en bit ut. ! O visst var det kul för de små att gå omkring här o kasta en o annan sten en liten bit ut i vattnet !
 
Och med  detta foto längs bäcken uppåt från stranden som tagits av sonen Peter avslutas reportaget från vår  utflykt ! På självaste påskaftonen ! Som sagt !
 
Höll man på att glömma ! Detta är ett foto av den berömda backen där den berömda äggkastningen äger rum som bl.a. Baskemölla är välkännt för ! Och , jaa, denna äggkastning lär ha Nederländska anor ända sen 1600-talet ! Går o läsa mera på google !
        Och idag då skall man fira den yngste sonen Martin i Viarp ! Han fyller år idag ! Inga jämna men vadådå ! Nu har man  närmare till bl.a. dessa festligheter o med samvaro med nära o kära igen  ! Ser fram emot vår o sommar då cykelfärder kan företagas igen ! Både hit o dit ! Vill inte ha några isiga vindar på mig ! Fattas bara !
       En god fortsättning på helgen önskas ochså bl.a mina kompisar Sven Arne o Rolf o deras familjer  i Örebro ! Som har ubytts hälsningar med  igår  via sms o telefon ! Jaa, önskas även dom från olika länder som sidvänder o läser på denna blogg ! 
 

Tiden går verkligen fort, väldigt fort !

 Har nu bott i Simrishamn i över ...7 månader o lilla Rut är nu ochså över 7 månader ! Har mycket att vara tacksam över !
Nytaget foto ! + 3 C i morse ! Och ang. det här med temperaturer så observarade jag detta ! På lördag kommer Grise Fiord i Arktis ha samma temperatur ungefär som Mc Murdo st,.i Antarktis, -24 C ! Och våra poler o deras kyla o värme under motsatta årstider ! Nån slags reglering av klimatet !
 
Idag är det ju Skärtorsdag ! Och nu inleds ju påsken ! Joo, jag vet innebörden av detta namn ! En del fnyser väl åt det ! Men oavsett så går mina tankar i dessa tider ochså till Bryssel ! Och Islamistiska terrorister tar ingen hänsyn till vilka som träffas av deras bilbomber o bombbälten ! Vare sig expolosionerna äger rum i Europa, Afghanistan, Syrien , Irak, Jemen, Libyen,Sinaihalvön !! Jaa, vi har ju Nigeria där Kristna utsätts för våld av Boko Harem ! Även Kristna i Syrien utsätts för förföljelse ! O Hamas grymma agenda mot Israel o Judar cirkulerar ständigt i luften ! Och det här är ett konstaterande !  ! 
    Jaa, mig  skall ingen störa i min målsättning ! Att önska en VILSAM PÅSK där då undertecknad tänker göra hembesök hos nära o kära o  tänka på dom som firar påsk nån annan stans ! Åker cykeln ut ochså ?
          O detta foto togs i hastigt mod, spontant, med då min parakit Totte på axeln ! 
 
               Jaa, det här med att inte dra alla över en kam ! Men de politiker o andra som hänvisar bl.a. till Breviks fruktansvärda dåd skall känna empati för de många människor i Sverige o i andra länder som känner skräck, olust o rädsla när de beskådar Världen, Europa inberäknat ! O det här i Belgien har ju inte varit det enda dådet när man tittar bakåt i tiden på senare tid och då även i Mellanöstern !
 
             Joodå, skall motionera även idag ! Är en envis man som följer det egna konceptet o konstaterarar o filosoferar längs livslinjen Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen  vare sig jag bor i Korpilombolo ellet Katmandu ! Detta står jag för o det verkar fungera och Carpe et Crea Diem med övervägande positiva tankar utan att " kasta bort morgondagen " !
 
 
 
 

Jaa, det här med att reda ut begreppen !

 
Joo,   då det blev motion idag ochså med inhandlande av bl.a påskägg ! Erinra mig om att jag aldrig firat påsk med 4 av mina minsta barnbarn ! Och apropå barn o barnbarn ! Det här är en vy man sett många, många ggr ! Sommar, höst, vinter o vår ! Under många år ! Som synes lyste solen idag på rundan ! Men ångrade att jag inte tog vantar på ! Kyligt i vinden o i skuggan o solen värmde inte som jag trodde !
 
Här  har vi en annan vy från staden Simrishamn ! Och nu är man inte så långt ifrån där man svänger av upp mot stan förbi hamnkiosken ! 
     Jaa, har sett på uttalanden från politiker när det gäller det tragiska som hänt i Belgien ! Ygeman S säger i ett uttalande att Sveriges beredskap är god . Peter Erksson MP säger att Belgiens beredskap var dålig. Och Carl Bildt säger att IS låg antagligen bakom ! Fick jag meddelande om sen jag  loggat in på bloggen ! Och nu har dom tagit på sig det hela läste jag ! Dessa Sunnimuslimska extremister !
       Varför har man så svårt att sätta ner foten när det gäller religiös EXTREMISM ! Vi vet väl alla att IS o många andra religiösa EXTREMISTISKA o fundamentalistiska rörelser finns särskillt  bland Sunnimuslimska grupperingar i Syrien o på andra håll ! Och är religiös terrorism nått nytt inom Islam ? Har inte glömt nått som hette Svarta september t.ex. ! O tyvärr läser man ju om ibland att det shiamuslimska Moskeer i Irak t.ex. drabbats av bilbomber o självmordsbombare från bla. IS !
          O det här med att prata om att framhålla politisk terrorism som minst lika omfattande förr i tiden ! Och det här med att urskulda sig med att framhålla andras terrorism ! Hjälper väl inte de som dödats o skadats ! Här i landet finns en politiker från förr som så fort det händer nått terrorattentat hänvisar till högerextremisiska sådana , och att dom varit talrikare förr i tiden. Och det här med Vänsterextremism o vänstervåld nämns sällan !  Men Säpo har även koll på det ! Har dom själv meddelat vid tillfälle ! Efter Uppdrag granskning för några år sen  har jag för mig ! Och Vänsterextremism vet väl alla att det även förekommit i Världen ! 
 

Avskyvärt, fruktansvärt !

Jaa, då var det dax igen ! Terrorismen har återigen slagit till i Europa ! I Belgien ! Och det låg ju i luften ! Tentaklerna från de religiösa extremisterna når långt ! Och tydligen så hjälper inte vaksamheten mot den ! Jaa, Is, islamistiska staten m.fl.bl.a. sunnimuslimska fundamentalister o deras ledare är ett gissel för all mänsklighet även för dom som drivits på flykt !
Det här med oro. ängslan o rädsla blir ju inte mindre hos t.ex. svenska folket o den politiska extremismen får nu chansen till att agera ännu mer ! Vilket kan ställa till tragedier även i Sverige ! Och varje människa som t.ex. dödas av bilbomber o självmordsbombare är en förlust för mänskligheten ! Där de övervägande goda krafterna får stryka på foten !!!

Jaa, är nöjd med att åter bo i Simrishamn ! Fattas bara !

Men är ju född i Stockholm, uppväxt i Örebro o Luleå, bott utanför Hjo på somrarna när man växte upp ! 2 år  i Kristianstad och sedan 45 år i Simrishamn och sedan 11 år i Askersund och förra året åter till Simrishamn ! Men har även sett mig om under några år efter boendet i Kristianstad och då avslutandet av skolan ! Och då kommer t.ex. platserna Överuman/ södra Lappland och Forsmo/ Sollefteå även på min karta !
 
      Kort från uppväxt o leverne  innan Simrishamnstiden , då var man inte så intresserad av att ta foton av förklarliga skäl ! Och sen 2006 har det gjorts fotoalbum här på datan varje dag nästan o varje månad ! Blir en slags dagbok i bilder av olika slag ! Även då fotograferat av gamla foton sen anno dazumal ! Beroende på min utmärkta lilla kamera som går att ta närbilder med typ då av hackspetten här !
 
 
Det finns ochså teckningar i Fågeldagboken ! Och det här är då en större hackspett ! Jaa, mina intressen bland fåglar är dom större mest, hackspettar, rovfåglar, andfåglar, kråkfåglar ! Och hackspettar har man sett många under motionerandet , gång o cykelfärder ! I bl.a. Askersunds skogar o naturreservatet Tjälvesta ängar ! O nu blir det om jag får som jag vill gående igen i natureservatet Bäckhalladalen o cyklande till nationalparken Stenshuvud t.ex. 
 
Här när jag vandrat i naturreservatet Tjälvesta ängar när våren etablerat sig innan sommartid har det hörts många hackspettar . O även setts ! Detta naturreservat ligger ca.1 mil norr om Askersund ! Jaa, det här med återblickar med foton finns det plats för även i nuet !
 
Jaa, det här fotot är taget vid besök i Tjälvesta ängar unikt i Sverige ! Kallas för isälvsområde ! Och fotot är taget från en liten bro över en av sjöarna i området, Kyrksjön !
 
          Jaa, då ! Att ha sett olika platser via resan från Stockholm till Simrishamn kortare eller längre tid under vandringen från Rötter till Barnbarn är naturligtvis nått som är positivt för livsgnistan ! Nostalgi ? Är tacksam över vad jag fått uppleva i mitt liv med Fötterna på Jorden o armarna mot himlen !
 
           O tänka sig ! Såg teckningen med hackspetten o sen kom tankarna om det man varit med om i sitt liv hittils ! I det stora hela !
  Jaa, naturbilderna är från 2013 !
 

Bra motionsrunda ! Och det brukar det bli oavsett vädret !

 
Och idag är det ju ochså tid för veckans fågel från Fågeldagboken ! Morkulla som synes ! Scolapax rusticola ! Jaa, det här med att det är Sveriges vanligaste vadarfågel har jag aldrig vetat ! Finns överallt i Sverige utom i fjällen ! Resten får ni ta reda på !
 
 
Jaa, det här trädet har jag säkert sett sen många år tillbaks ! Och inte så långt bort från här mötte jag oförhappandes svärdottern Anna o 3 av mina minsta barnbarn ! Varav 2 , Kalle o Abbe kom springandes o krama om mig ! Prata om vackra bilder i ens inre o för ögonen ! Franke låg i vagnen o var kanske litet trött tror jag ! Kanske jag väckte honom ? Jaa, det är inte ovanligt att man stöter ihop med dom oförhappandes ! Tillfälligheter ? Säg det ? Glömde ju o fota dom men får se dom snart igen ! :)
 
Jaa, sen gick jag nere i småbåtshamnen mot hamnkiosken !  Och fota detta gåspar ! Troligtvis grågås ! O inte särskilt rädda !
 
 
Joodå visst är solen det viktigaste för vår existens på jorden  ! Utan solen ingen mänsklighet på den ! Joo det här fotot är taget i Brunnsparken i stan ! Där jag stannade till efter att ha handlat o lapade sol ett tag ! Jaa, det här med eget ansvar när det gäller för mycket eller för lite sol får man ju tackla individuellt i landet Lagom ! O det här med att oroa sig för det ena o det andra ! Det här med oväntade tillkortakommanden finns ingen försäkring emot även om vetenskapen gått framåt o svåra sjukdomar ibland kan botas o lindras t.ex. Joodå prostatacancer är en av dom ! 
 
                      Jaa, det här med folkomröstningar om allt möjligt  har dom ju i Schweiz bl. a. I Sverige förekommer det inte särskillt ofta ! Tror  inte det varit särskillt populärt bland massmedia eller politiker i Sverige ! Men idag läste jag följande på nätet ! Innevånarna i Sorsele sade nej till vindkraft ! Jaa, det här med vindkraften o dess nackdelar är ju inte comme il faut att prata om ! Men innevånarna i Sorsele fick som dom ville o blev inte överkörda av myndigheterna , kommunledningen ! Det här med demokrati ! Låt oss få fler folkomröstningar i Sverige ! Men fruktar att myndigheterna kommer att köra över de flesta !
 Idag tänkte jag ochså på näthatet vars like jag aldrig varit med om sen valet 2014 ! Jaa, det här med blåögda o ljushåriga , mörkhåriga o brunögda o kvinnor o män ! O de olika lägrens hat mot varann !  O det här med att alltid skylla på motparten när det är nått ! Och för min del så är det här med religiös o politisk extremism det som fyller Världen med hat ! O minoriteter t.ex. kan utsättas för rasism både här o i t.ex. Mellanöstern ! Jaa, och även minoriteter av nyanlända o länge boende i Sverige  skall stå till svars för tillkortakommanden ! Vare sig dom har det eller det utssendet ! Inget av dessas tillkortakommanden skall sopas under mattan ! Och hur man än resornerar så är extremismen o terrorn utmärkande för den näst största religionen i Världen o folket i dessa länder får lida för detta o andra länder i omgivningen ! Och i Sverige är vi bäst i Eu per capita att ta emot människor från bl.a annat Mellanöstern som fått lida för de egna ländernas uppgörelser mellan t.ex. Sunni och Shiamuslimers ledare ! Och det här om vilka som stöder dessa extremistiska krafter !
        
 

Det här med att vara intresserad av Jordens klimat !

 
Jaa, hoppas ni har haft en bra helg ! Det har jag haft ! Men att få in nått på V-75 verkar svårt just nu ! Den här veckan på Momarken gick det in oväntade högoddsare vilket fördärvar för små spelare eller dom som inte haft alla hästar med i loppen som gav högoddsarna ! O kört med rätt spikar ! Typ !
     Och nu är ochså alpint avslutat för den här säsongen, Hansdotter o Myhrer är väl årets namn för oss i Sverige, o vi ser fram emot allsvenskan o friidrotten, Em i fotboll o olympiaden i Rio de Janeiro i Brasilien ! Som nu i vissa kretsar enbart görs till ondo för landet ! 
          Jaa, jag tillhör ju inte dom som låter mig slås ned av predikan om växthuseffekten 1 eller 2 grader + över medel ! Har ju lärt mig att titta på det klimat som visat sig på vikingatiden och medeltiden ! Då det fanns otroligt mycket mindre människor o t.ex. inga bilar eller kolkraftverk ! Jaa, jag tycker det är otoligt att det finns över 7 miljarder människor på Jorden efter dom katastrofer o upp o ner mellan kyla o värme som funnits under miljoner år under mänsklighetens historia o under miljarder år under Jordens historia ! Punkt slut !
         Och idag skall vi prata om vårdagjämningen ! Det  är den tid på året då Jordens syd-o nordpol exponeras precis lika mycket mot solen ! Och att det börjar kännas som vår i luften ochså hos oss i Norden är väl då inget märkligt när solen står högre och högre på himlen o lyser med sina strålar mer o mer !
         Jaa, nu stiger ju temperaturen i Arktis o närliggande områden ! O i Antarktis sjunker den och i närliggande områden !
        Och då börjar vi med dom städer som det jämförs emellan Punta Arenas som är staden i södra Chile som ligger allra närmast Antarktis o staden Reykjavik på Island som ligger nära Arktis , jaa Grönland då !
           Och för närvarande har då Reykjavik temperaturen + 3 C och Punta arenas + 7 C ! När vi går till själva Antaktis så har naturligtvis Vostok på 1000 m höjd nu temperatur som blir ännu lägre men mitt riktmärke är Mc Murdo stn på marknivå och där är nu temperaturen -29 C ! Gått snabbt ! Tar vi då Arktis så har Grise fiord i Canada nu - 24 C och Thule Air base på Grönland -18 C ! 
        Och det här kan vi säga utan att överdriva ! Hade inte temperaturen sjunkit på Antarktis varenda år , prrata om växthuseffekt ! Eller om temperaturen inte sjunkit på Arktis varenda år !
 
     Och nu blir det snart motion med handling på hemvägen ! Vårkänslor ? Jaa, om solen visar sig ! Och tempen i Simrishamn var i morse + 3 C , lite blåsigt från nordväst o gluggar i molntäcket ändå ! :)

Fler system med mindre insats !

Fredag igen ! Och nu är det reklam åter på bloggen ! Tack vare att inte betala för mer information t.ex. om från vilka länder o städer som man besöker den ! Är ingen kändis och är nöjd med om man har några läsare o sidvändare varje dag ! Joo då ! Just nu har jag en av genomgångarna av V-75-travet på Momarken i Norge i morgon ! I kväll en till ! Kör med flera 50 kr system den här veckan ! Och nu skall man göra det nån månad ! O ge det en chans ! Med detta önskas en bra helg !

Hoppas inte dom möts i kvarten

Jaa, Bayern Münchens upphämtning mot Juventus var ju av sällan skådat slag ! O Barcelona slog ju som väntat Arsenal ! Och jag hoppas inte att Bayern o Barcelonas lottas i hop i lottdragningen till kvarten !

Jaa, vet ju nu vilka länder som mest besöker min lilla blogg ! Av många !

   Jaa, räcker att få reda på hur många besökare man har varje dag ! Kostar pengar att få mer uppgifter ! Från vilka  länder. eller städer t.ex. 
Jaa, världscupen i skidor avslutas i St Moritz i Schweiz ! Idag kördes herraarnas- o damernas super-g. O idag var det ett strålande vinterväder där ! Varit -12 C i natt ! Om bisittaren var nöjd med underlaget ! Njaa,, det här med solens strålar som värmde upp o skuggan ! Men Kajsa Kling lyckades bli 4 , bra gjort ! Och dom förväntade var i topp ! Bland de främsta ! O programledaren o bisittaren älter hela tiden om ett lands, Österikes, tillbakagång när det gäller fartgrenarna ! Vill påminna om Sveriges ökenvandring i bl.a fartgrenarna !
 
Jaa, Schweiz jaa, . Fotot är från ett av mormors besök från någonstans i alperna i mitten på 1920-talet, tror jag,med  bl.a. syster som var gift med en Schweizare ! Joodå som sagt innan ! Min mor hade kusin där då o han fick ochså barn så småningom ! Vad kallas då dessa mina släktingar ! Joo, sysslingar eller tremänningar väl ? Folk gläds ju ibland när det hittas släkt från t.ex. 1600-talet .Jaa, o det här med att vara brunbränd kan man ana på mormor som står längst fram !
        Landet som har 4 språkgrupper, kantoner, folkomröstningar , välkänt alplandskap ! Och chocklad o klockor mm.. Och ibland blandas ihop med Sverige av folk utomlands ! Jaa, har ofta tänkt på, fantisera kan man alltid göra , att här i detta land hade jag ochså  passat att vara ! O det här med släkt hade naturligtvis varit en bonus ! Jaa, det här med att göra en rundresa o träffa sina utländska släktingar på ganska nära o även långt håll ! Det är så dags att tänka på nu ! Men fantasin flödar med ett sånt underlag ! Spännande !
 
 
Jaa, det här fotot visar jag gärna igen när jag är inne på ämnet Schweiz ! Detta foto är från Luzern tror jag ! Och det visar min brunbrända mor o hennes kusin Frans ! Foto taget ca 1925 har jag räknat ut !
 
 
Jaa, med detta foto från dagens motionsrunda hyllas både mina döda o levande släktingar längs livslinjen Från rötter till Barnbarn ! Och utan att solen funnits hade det varken funnits levande eller döda på denna planet ! Kan nog garanteras ! Foto taget idag ! Solen står nu högre o högre på himlen ! Idag var den första dagen i år när värme kändes ! Bla.då ochså beroende på att inga vindar från norr eller havet fanns med kyligt o rått väder !                   I sammanhanget erinrar jag mig följande uttryck taget från kvällstidningars löpsedlar bokförda efter 2008 ! Och det var under samma vintersäsong ! Vilket som utropades först har glömts ! På  löpsedlarna kunde då läsas orden EXTREMVÄRME  eller innan eller efteråt i månaden  MONSTERKYLA !
          Och när det gäller mars har jag uppgifter på varmast någonsin SEN MÄTNINGARNA BÖRJA från Götaland, Svealand o Norrland ! När månaden är slut om 14 dagar får vi se om nått rekord slogs ! Inget slogs idag i Simrishamn iallafall ! Om man nu inte lurats o tagit tempen i solen ! Vid nån husvägg ! :)
 
 
 
 

Jaa, en kortis blir det idag !

 
 Fint väder och skönt i strålande sol ! Motionrundan blev kort beroende på att jag spontant gick o hälsade på en gammal vän o släkt i släkten ! Och det bjöds på middag minsann ! O Siv var pigg o glad ! Oj vad mycket vi hade o prata om ! Och sen gick jag hem o såg Seinfeldt på tv ! 
 
Och nu förbereder jag mig för kvällen och så småningom då att se Barcelona spela mot Arsenal o det zappas nog mot matchen Bayern München-Juventus ! Jaa, Har ju de här lagen , Barcelona o Arsenal o Bayern som lag jag gillar ! Men Arsenal kan nog få det väldigt besvärligt ! Så att Barcelona o Bayern München går vidare är nog väldigt givet ! Dass war alles für heute !

Jaa, funderade jag på under dagens motionsrunda !

 
Joo, vi är ju ett av de länder i Eu som tagit emot mest flyktingar per capita ! Detta är ju fakta o då skall man ta hand om dom på bästa sätt ! När det gäller integrationen t.ex. Men det får inte bli så att man blundar för att det blir problem p.g.a. möte mellan olika kulturer ! O att det även bland flyktingar finns människor som begår icke önskvärda saker ! Då försöker man bl.a. skyla över detta och påpeka att sånt har begåtts förr i Sverige ! 
         Fotot är taget på motionsrundan mot hamnen !
 
 Jaa, försöker förklara för folk även gjort för flyktingar att ett av dom största problemen i Världen just nu är ovänskapen mellan riktningar i Världens näst största religion ! Den mellan t.ex. sunni - o shiamuslimer ! Dagaligen läser vi nästan om bilbomber o andra utlösta bomber ! Både  i Mellanöstern o ibland i Afrika eller på andra platser ! Och i Ankara har det ju även inträffat nyligen bl.a. !
           Jaa, nu närmar jag mig hamnen på min motionsrunda !
 
 
Jaa, ställer ständigt följande fråga ! Jaa, varför accelererade flyktingkrisen sen den Arabiska våren utropades när Libyen befriades ! Jaa, för nån dag sen var det 5 år sen som inbördeskriget i Syrien började  äga rum ! Och vilken röra det är där ! Med så många olika krafter inblandade från bl.a. regeringstrupper, rebeller / revolutionärer o IS ! Hur var det nu i Syrien innan kriget bröt ut ! Största delen av folket är Sunnimuslimer, en mindre del Shiamuslimer o en mindre del Alawiter o Kristna . Judar har ochså fiunnits där men de allra flesta har väl farit till Israel ! Sen kan man som en av mina söner påpekade läsa in sig på området sen bl.a. Alexander den stores tid !
 
            Och här befinner jag mig nere i hamnen inte långr från Röken ! Matservering !
    Jaa, som sagt har pratat med flyktingar både organiserat o spontant ! Och varför skall man inte kunna samtala med dom ang. problemen inom deras religion när det gäller fiendskapen mellan olika fraktioner ! Och empati behövs för dom innevånare i Sverige som blir rädda, oroliga , o osäkra när de ständigt läser om bilbomber bla. som tar livet av även oskyldiga barn o andra innevånare !
 Och på hemvägen tänkte jag ochså på att måtte inte ochså mitt i allt raketer skjutas mot Israel ! 
       Jaa, idag köptes det frö o kraftfoder o hirskolvar till  parakiten Totte !
 
            Vädret jaa, Häromdagen ropades det ut att det kunde bli varmare än någonsin om någon några dar. Nu pratas det om att vinterkläderna behövdes dras på i helgen !Med den erfarenhet jag har så har man varit med om växlande väder i mars ! Även i april ! Jaa, det här med att allt är växthuseffektens fel ! Som man påpekat innan så har man ju kunnat påvisa att det var lika varmt på vikinga-o medeltiden som nu ! Går o läsa om på nätet ! Jaa, hur mycket människor o t.ex. bilar o kolkraftverk fanns det t.ex.på medeltiden ?
         Jaa, det här med miljön o Sveriges fördelar ! Jag tänker på hur det kommer att prägla miljarder människor i Kina o Indien t.ex. när a energislagen med el skall bytas ut mot den s.k. fönybara ! När en del kratftverk inte snurrar när stiltje/ högtryck råder veckovis ! Eller när molnigt väder eller orkaner råder t.ex.
          
       
 

Joo, på barndop minsann ! Bara en sån sak !

 
         Jaadå ! I lördags döptes mitt yngsta barnbarn Rut . Under närvaro av sina syskon o farfar o mormor. Och som sagt det här med det äldsta o yngsta av de 11 barnbarnen ! Pelle snart 28 år o Rut  7 månader ! Snacka om att ha det bra förspänt ! O allt gick bra ! Och huvudpersonen skall naturligtvis vara  med på bild ! O prästen kom med på köpet !
 
 
Och här har vi veckans bild från Fågeldagboken ! Jaa, det här med sim -och dykänder ! Det här är en dykand under benämningen brunand, Authya ferina . Och som vanligt får mina läsare för att få reda på mera googla ! 
       Inte mycket fågelliv på gräsmattan utanför mina fönster ! Nån rekordvärme har ej varit i Simrishamn ! Kyligt o rått i vinden ! Rekordvärme utropades i nån tidnong på nätet för Stockholm ! Men till helgen skulle det bli kallare igen !? Jaa, all right , håll ögonen på detta ! Jaa, när det gäller Götaland så hade Orskarshamn den 30/3 1968 + 22,2 C ! Då får vi se om det här rekordet för mars kommer att slås ! Inom cirka 14 dar !
 
Den här bilden fick jag syn på på nätet ! Retweetad från Sergey Silkie ! Den föreställer en vy från staden Luzern i Schweiz ! Det här med mina gener o andras nu o då ! Min mormor hade många syskon bl.a. då systrar ! Och en av dom som var yngre än henne, Bettan/ Elisabet gifte sig med en schweizare o bosatte sig där ! O har för mig att det var i Luzern dom bodde o namnet hon fick till efternamn var Brunner ! Därav intresset för fotot !
 
 
Jaa, det passar ju bra att avsluta detta med denna skulptur som står utanför  kyrkan i Simrishamn ! Den heter Systrarna och är gjord av Carl Milles ! Och här  på bloggen har innan visats skulpturen Ängel med trumpet som även den står utanför kyrkan ! Och är gjord av Milles !
 Sporten ja, inga Svenska framgångar ! Och på V-75 jackpott ! Ingen utdelning på 5 rätt ! Och Arsenal fick stryk av Watford på hemmaplan i Fa-cupens semifinal ! Jaa, det går dåligt för Arsenal just nu !
 
 
 

Jaa, det här med teknikens under !

 
Har installerat en nyare version av windows ! Funkar bra men att överföra foton från mobilen går inte bra när det gäller mina bilder till User ! Men med kameran funkar det ! Det här togs för några minuter sen , visar min skärmbild  ! Får väl ringa till nån som förstår sig på det av släkten !
 
           Jaa, nu har ju solen precis kommit fram ! Kl är 17 ca ! Men under motionen som avslutades från ca 3 timmar sen så var det molnigt o en isande nordostlig vind kom emot en ! Konstateras ! Är säkert isande i skuggan nu ochså !
 
Jaa, o ikväll fortsätter snart längdskidåkningen i Canada tour med fristilslopp tror jag det var ?! Och den ende som kanske kan sätta in en kil i den norska dominansen är väl ryssen Ustiuguv ! Och han kan kanske bärga slutsegern när touren är färdig efter helgen ! 
 
Och så har vi/jag ju V-75 på Kalmar att se fram emot i morgon bl.a.  Sen fortsätter ju ochså utförsåkningen ! Några tävlingar kvar innan finalen i St Moritz ! 
                Joo ! O här njutes av tillvaron i stort o smått ! Och min kunskap om allt möjligt är mig till stor gagn o glädje !  Ha en trevlig helg !
 
 
 
 

Jaa, motion blir det fram emot vid 12-tiden !

 
Jaa, så här ser det ut utanför mig idag. Och såg igår att vår är utropad bl.a. i Stockholm : Men det här med nattemperturer ! För min del så utropas vår när solen lyser hela dan under den här månaden.! För nu på förmiddan är det + 3 c här o disigt o nordostlig svag vind men högtryck har vi över oss ! Så solen visar väl sig såsmåningom ? Det går ju att utropa vår framför  datan men det här med känslan när man är ute varje dag nästan som en annan är ! Man har fått ha varmt på sig fortfarande ! Rått väder har stundtals rått ! :)
   Jaadå ! Igår stod Zlatan för en passning o mål när Paris st Germain besegrade Chelsea med 2-1 och gick till kvartsfinal i Champions League ! Alla tiders ! Hoppas nu dom har tur i lottningen !
 
Canada tour ! Verkar vara rena sjukstugan i det svenska laget ! Och förutom Stina Nilsson o bl.a Kalla så hade man väl inga förhoppningar när truppen åkte till Canada ! Och i går var ju t.ex Stina o några andra inte med när skiatlohn avgjordes ! Jaa, det är väl bara ryssen Ustiuguv som kan ge norrmännen en match om toursegern ! Jaa, de norska damerna är  ju ännu överlägsnare ! Pinsamt överlägsna även om dom  skall ha credit för sin stora bredd ! Jaa, vi får se vem som tar hem denna tour Weng eller Johaug !
 
Jaa, nu är klockan 10 o nån sol har inte visat sig ! Har tittat lite på en veckas statistik här på bloggen. när det gäller städer. Den leds av Redmond före New York, Malmö, , Moutain View o Örebro ! Men fler länder är representerade , bl.a. Tyskland , Österrike, Polen o Thailand !  Svensk , svenskar i Thailand ?
 
Jaa, vi vet ju om att i t.ex.i lander i  Mellanöstern  förnekas Judeutrotningen ! Men det finns INNEVÅNARE även i Sverige som gör det ! Därför blev jag inte förvånad när jag läste på länstidningen.se att  Ledamot förnekar Judeutrotningen- på fullmäktigemöte ! Bara o titta efter ! Jaa, det här med ökande rasism mot minoritet i t.ex.Malmö som ochså har påtalats utomlands ! Ingen hemlighet för mig !
 
Jaa, efter förfrågan hos mina sångkopisar godkändes att ta detta foto igår. När vi övade på nya psalmer ! Nadja saknas vid pianot ! Uträttade ärende av något slag ! Ja, vilken musikant Nadja ! Tryggt o sjunga när man lyssnar på hennes pianospel till sången ! Gör ingenting att fotot blev suddigt ! Blev ännu sämre med blixt !
            
 
 
 

Inte har man nått tråkigt liv precis !

 
Jaa, det  här fotot, månadens, är hämtat från almanackan jag har på väggen från Naturens Ark ! Mycket fin !
  Det här är en Orusthöna, tupp ? speciellt anpassad till Bohusläns karga natur ! Och fotot är taget av Eva Fredriksson ! Och vill man veta mer om Naturen Ark o t.ex Orusthönan så är det bara att googla 1
 
 
Joodå som sagt ! Igår var jag på pensionärföreningens  månadsmöte i annexet tillhörande hotell Svea ! Och där var huvudpersonerna paret Gunnel o Åke Möller som pratade om och visade foton från deras seglatser här o där i världen ! Mycket intressant ! Dessutom höll en man från kommunen ett föredrag om  apparaturens inträde i bl.a. äldreomsorgen ! :) Efter detta severades kaffe inne på hotell Svea och som vanligt så hade man nytta av sin, skall vi säga t.ex. frimodighet ! Förlåt Jante ! Och hade tur igen o vann på lotteriet en flaska rött igen ! Och när jag lämnade hotellet pratades det ett tag med paret Görefeldt ! Som väl känner till mig o mina barn o barnbarn ! Och på hemvägen togs detta foto mot seglarpaviljongen från hamnkiosken ! Jaa, här kommer jag bl.a. sitta o njuta när det blir vår o sommar när hela projektet är färdigställt !
 
 
Och så här kommer det att se  ut om man ser till den motsatta riktningen jämfört med mitt foto i nuet ! Oavsett delade meningar om projektet så skakar jag det av mig o kommer o njuta här med t.ex. barnbarn o kompisar ! Om man får som man vill ! Och på hemvägen stötte jag ihop med svärdottern Sara som gav mig lift till parkeringen vid hemmet ! Bara en sån sak ! 
          Jaa, på nått vis känns det som mitt liv blivit ännu mer intressant o innehållsrikt ! Joodå trivdes visst i Askersund med Örebro o farmor inom synhåll ! O med mina kompisar där uppe ! O det är väl ingen nackdel att känna här bland nära o kära !
    Jaa, idag skall man sjunga upp sig här hemma o sedan knalla mot församlingshemmet o öva på nya sånger ? Tlllsammans med trevliga människor ! O vi brukar alltid dricka kaffe innan vi går hem ! Jaa, och då blir det ju även en promenadliknande motion idag !
    Tyvärr kunde ju inte t.ex. Stina Nilsson deltaga i sprinten i Canmore i går ! På grund av halsont ! Men hon hade ju redan säkrat 3 platsen i sprintcupen ! Jaa, Kalla då ? Tog sig till semifinal men föll i den ! O det är ju inte för första gången ! Jaa, som vanligt norsk dominans bland damerna ! Men italienaren Pellegrini vann herrarnas sprint före en fransman och en norrman ! 
  Och i kväll svensk tid går tävlingarna vidare med skiathlon ! Blir det norsk defilering o kan ryssen Ustjogov stå emot  dom norrmän som jagar honom om förstaplatsen ! Som han fortfarande har i touren ! Åt Jouhaug är väl inte mycket att göra även om Weng leder !
                    Jaa, dass war alles für heute , glaube ich ! Och vielleicht hatte ein von Österreich meine foto von Wiener sängerknaben hier entdeckt !? Hoffe ich !
 
 
 

Promenad till annexet blir det i eftermiddag !

 
 Joodå !    I eftermidddag har vi månadsmöte i annexet strax bortanför denna byggnad ! Och månadsmötet gäller min pensionärsförening ! Spf .Och enligt 10 dygnsprognos för Simrishamn så väntar nu en del soligt väder ! Och då fås det ju mer vårkänslor än när det blåser kyligt och t.ex. regnar o är rått !
 Mars jaa, och det här med högst uppmätta temperaturer i Sverige, sen när frågar jag mig alltid som t.ex. vet hur varmt det var på vikinga-eller medeltiden enligt nutida  vetenskapliga undersökningar !
           Följande temperatur mättes upp i Oskarshamn Sandbäckshult den 30/3 1968 ! + 22,2  C ! Nu har vi det som riktmärke den här månden ! 
 
Och nu inledes de sista längdskidtävlingarna väster ut i Canada Tour i Canmore ! Där verkar det vara mildare väder ! O här kommer nu Världscupen avgöras ! Och det verkar som tävlingarna håller på även till kommande helg ! Det blir Stina Nilsson i sprint som vi vet har en plats på pallen när tävlingarna är slut ! Och ingen annan !
          Intenationella kvinnodagen idag ! Visst det här med lika rättigheter som de utskällda männen ! Kan bara konstatera utan en far hade man icke levt , oavsett ! Och sen funderas på det här med fanatism när man drar alla över en kam !
 
              Jaa, kvinnodagen ! Vem tänker då inte på sin mor o barnens mor o andra kvinnor i ens liv !
 
    Som sagt var ! Oavsett det ena eller andra behövs det en man för att bl.a. feminism skall uppstå ! Och " elaka gossar " :)

Jaa Det här med sången i kyrkan o kören Psalvia !.

 
 Jaa, det här är ett bra foto från St Nicolai kyrkan i Simrishamn ! Som jag tagit från Kyrkokartan.se ! Och våra 4 sånger sjöng vi uppradade vid pianot längst fram till höger . Och kören Psalvia beteckas som av det enklare slaget men vår ledare Nadja borgar bla. för bra sång ! Och hon sa bra jobbat innan vi gick hem och jag berömde henne o sa att det här var en höjdare för min del ! Och trevliga människor finns i kören ! Och till och med lite applåder fick vi !
 
Och det här fotot har tagits av mig. Och under predikan o psalmsången satt vi på stolar i en rad längst upp i kyrkan ! Med denna utsikt frmför oss ! Men under psalmsången spred vi ibland ut oss i gångarna bl.a. o sjöng där ! Bland besökarna ! 
  Som sagt denna kyrka omnämnes 1161, ( nuvarande koret) då Sverige och Danmark var katolskt ! Och munkarna från ett kloster som grundades i Tumatorp/ Tommarp 1155 fick överta kyrkan !! Jaa, Skåne blev svenskt 1658 !
           Men tänka sig jag bor på en gata som heter Tumatorpsvägen ! O inte nog med det, tillhör Sankt Nikolai 
Katolska församling i Ystad ! Och det visar sig att församlingen som nu har gudstjänster lokalt i församlingshemmet i Simrishamn kommer att när det blir sommartid ha gudstjänster i denna kyrka som fotona är ifrån ! Kl 15 på söndagar ! Med detta i sinnet så är det ju inget fel att tillhöra kören Psalvia ! Och min tillhörighet är ingen hemlighet varken för någon eller mina körkompisar ! Ej heller för  prästen som höll predikan igår !

Två musikaliska upplevelser av olika snitt !

 
 
Jaa, i lördags var man med om en höjdare musikaliskt i Malmö ! Tillsammans med kompisar i pensionärsföreningen ! Efter middag i Åkarp ställdes färden mot det nya konserthuset på Malmö Live ! Och vilka som det hördes på ! Joo, tillsammans med 1.200 andra fick jag en muskikalisk upplevelse av stora mått !
 
Joodå fick tillåtelse att fotografera utan blixt ! Satt på 4 bänk och bara 10 m cirka från den yngsta delen av Wiener sängerknaben som stod längst till vänster om symfoniorkestern, den andra hälften, de äldre pojkarna, stod till höger om ! ! Och musiken som spelades med , jaa, med två undantag kanske, mest med sång till var allt från Vivaldi till We ar the World !! Och prata om vacker sång för ett bra musiköra ! Det här var en av mina största musikaliska upplevelser ! Och som jag förstod även andras ! 
 
 Och den här pojken stod närmast mig ! Och gick bra att urskilja hans röst ! Går inte att beskriva så vackert bl.a. han sjöng ! Och vilken inlevelse ! Och en av pojkarna här framför mig, syns inte här,  stegade fram så småningom under koncerten o sjöng ensam tillsammans med orkestern Ave Maria av Schubert ! Helt otroligt utan att darra på manchetten !
 
Orkestern ej att förglömma under dirigenten Aleksandar Markovic ! Lite om Wiener sängerknaben ! Kören grundades redan 1498 av Kejsar Maximilian ! Och idag finns det ca 100 aktiva körgossar mellan 9 o 14 år ! O dom är indelade i 4 turnerande körer med namnen Bruckner, Haydn, Mozart och Schubert som turnerar Världen över ! Den som lyssnades på här i Malmö var kören Bruckner ! Och den här kören består av 27 pojkar från många olika länder i Världen !
             Jaa, inget mer att tillägga från den här musikaliska höjdaren ! Kan inte beskriva med ord nog hur vackert det sjöngs o spelades ! Och tänkte typ ...varför blev man inte född i Österike . Jaa, blanda inte in denna slogan me  att jag inte trivs med att bo där jag bor ! Och är ingen utbildad sångare men har förstått att jag är född med en bra röst och musiköra ! O man blir aldrig för gammal för att  pröva nått nytt förutan klarinettspelet på 50-talet !
 
 
Och här är jag på väg att så småningom komma till den utgång som man vikarer av ifrån ner mot höger för att komma till utgången en bit ner ! Den med svängdörrar !
  Ja, vilken tur att jag tänkte till och bestämde mig för att göra denna resa till Malmö o konserten med Wiener sängerknaben i det nya Malmö Live ! O det nya konserthuset !
  Jaa, några rader kommer så småningom i all blygsamhet om uppträdandet av kören Psalvia i St Nicolaikyrkan i då Simrishamn ! 

Jaa, tiden går fort, även när man är friherre ! O inte jobbar !

a
 
Lovade ju omplantering av porslinsblomman , ett arv via anhöriga från frun Signe ! O här  har vi resultatet ! Enligt sakkunskapen Kenne som jag besökte innan så behövdes inte större kruka utan jord byttes o klätterställning sattes i, och rötterna var fina ! Jaa, rätt bra att skriva på den här bloggen även om de allra flesta anhöriga o andra är närmare mig nu !
 
Jaa, det här med livslust och olika intressen längs vägen Från rötter till Barnbarn med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Bra , för mitt sinne ! Att man sen har tur och är frisk och kry efter sin ålder har man säkerligen även själv en del i ! Jaa, det här med Jantelagen på axlarna ! Icke för min del ! Även ifall man inte vet hur dagen blir i morgon ! Och oroa mig ? Ingen har som sagt facit på ens morgondagen ! 
         Det här fotot är taget via datan för ca 45 minuter sen ! Strålande vinterväder o mer snö kommit i Kranska Gora ! Vad tycker växthuseffekten om det ? :) Det här med det ständiga ältandet om underlaget ! Nu i första åket avtog gaggandet ang.underlaget från t.ex. bisittaren när den ene efter andre tog sig förbi svensken som hade tidigare startnummer ! Jaa, sen får ju svensken om han klarar sig kvar bland de 30 bästa starta bland de första när det gäller andra åket ! Joo, svensken är Myrer ! Får se hur det går i andra åket !
 
Igår blev det motion i staden via hamnen norrifrån längs stranden ! Kom ner hemifrån till Röken ! Inte så långt borta från här där kortet togs ! Jaa, sommarstaden Simrishamn ! O då är här fullt med båtar ! Så klart ! Vi kan ju bl.a. tänka på traden mot Blekinge skärgård o norrut ! Har haft tur att bo invid och i sommarstäder ! Dom 3 jag tänker på är Hjo, Simrishamn o Askersund ! Men Örebro ligger ju vid Hjälmaren och har sin Svartå och Luleå har ju skärgård där uppe i norr ! Och där har det badats i t.ex. lule älv o Pite havsbad har bl.a. besökts ! Farbror hade sommarstuga där .
 
 Jaa, det här stället känner man naturligtvis till ! Ända sen 1960-talet ! Ombyggt har det blivit o här har många kändisar övernattat ! Utom en annan förståss ! Men omkring -60 eller nått , några år dessförinnan,då en annan anlände till staden, så skaffa jag mig en del kompisar bl.a en som jobba här som nattportier. Bara en sån sak ! Så här  har man även varit på spill o dans som det heter ! O oven ätit god mat o även inte så länge sen sist !
 Sen avslutar vi med detta avhuggna foto. fick inte med tornet ! Fotot visar den sen den Katolska tiden anrika kyrkan St Nicolai ! Äldsta koret är från 1161 , långskeppet från 1200-talet och tornet från 1500-talet ! Och i början på 1900-talet, var det väl, så kom den ursprungliga hallastenen fram igen via bortkanckande av betong ! Och då , en staty syns av 2, så placerade statyer av Carl Milles ut vid kyrkan ! Mer går o googla om om man är intresserad !
               Jaa nu önskas trevlig helg o rapport från den förhoppningsvis på måndag !

Jaa, så här innan sången .

 
Jaa, eftermiddag blir det ju sångövningar ! O blir då en promenad ner i stan till  platsen för den fram och åter. Om man hinner hem till massstarten i Välrdscupen på skidor i Montréal i Canada , nää men delar av damernas kommer jag att se och då hela herrarnas ! 
          Och igår så blev ju Stina Nilsson tvåa i sprinten i Gatineau ! Caspersen -Falla vann men Jessica Higgins USA kom trea !   Glädjande fördelning på  pallen
         Herrarnas sprint ! Inga svenskar på  pallen ! Hade vi inte räknat med ! Men den unge lovande ryssen Ustiogov vann före en fransman och och Hamilton från USA ! Du store tid ingen norrman på pallen 
Men idag så blir det väl Norsk dominans på masstarterna i klassiskt .
 
Jaa, porslisblomman ja ! Ett arv från barnbarnens farmor Signe ! Som då levt kvar via skott, väl  ! Fick den här av svärdottern Anna när jag flytta hit ! Jaa, kommer nu ihåg var porsinsblomma stod på den tiden när familjen bodde i Simrislund ,på  Fyhns väg när barnen växte upp ! Får kolla med inblandade om jag minns rätt .
      Och imorgon tänker jag gå ner till stan och köpa större kruka , ny jord o nån sorts klätterställning o plantera om porslinblomman  o hoppas kunna sköta om den lika bra som  Signe gjorde ! Och sen i september har den ju överlevt ! :)

Jaha ja 1 mars minsann ! Och Gatenau har ni väl hört talas om !?

 
 Jaa, det här är ett foto från staden Gatineau ! I Canada ! Och där börjar idag tävlingarna i Canada Tour skie som ingår i Världscuptävlingarna i längdskidåkning ! Och har för mig att det är sprinten som går där idag ! Och inleder touren ! Och fotot ovanför är från nån del av Gatineau ! Och hämtat från Wikimedia org. Jaa, vi får se nu hur det går för Stina t.ex. Och tävlingarna visas på tv i kväll ! Det här med tidsavstånd ! Spännande !
    Kalla platser var det, nu går ju Antarktis o Australien t.ex. mot kallare väder ! Och längsamt börjar temperaturen stiga i Arktis t.ex. ! Ja i Mc Murdo stn. på Antarktis har tempen sjunkit till - 16 C ! Och i Verkhoyansk i Arktis/ Sibirien är det - 33 C ! Andra jämförelse ställen kan vara Punta Arenas + 10 C i södra Chile o Rejikjavik på Island + 1 C !  Intressant att  se när temperaturerna möts så att säga ! Jaa, det här med bl.a. klimatet o vädret som vetenskapligt intresse o inte gnällobjekt 
             I Simrishamn idag var det i morse + 2 C o ostlig vind ! Jaa, bra med minne ! Förra  året i mars eller april sågs följande rubrik på löpsedel - Nu rusar våren o sommaren in i södra Sverige ! Jaa, sen blev det  ju kyligare både vår o sommar än det spåtts om ! Faktum är att i Askersund frös vi ibland när boule spelades utomhus ! Och den verkliga värmen kom ju inte förrän början av augusti , ungefär ! 
                 Nu blir det motion om nån timme ! Här gäller att inte vila på lagrarna ! Och när det vaknades fick jag återigen hade man förmånen att återigen se att det var klimat med väder ute ! O Moder sol som vakar över oss !
Jaa, Canada ! Vilket intressant land ! Det näst största till ytan i Världen ! Och den längsta kusten i Världen .  tala någon om för mig ! O prata om temperaturskilnader i landet t.ex. vintertid ! Och närheten till t.ex. Grönland o nordostvindars härjande ! Som kan visa sig ända nere i Florida , t.ex. Och det här med Franskt o Engelskt ! Och en Liberal stadsminister !

RSS 2.0