Idag blev det full fart igen!


Bde med motionen o yogan! Jag blev riktigt trött så jag vilade mig en halvtimme innan jag cykla o fredagshandlade. V75 har jag börjat titta på men det är bara en massa favoriter o då brukar det ofta bli så att många går in och i nått lopp så går en 30 oddsare eller liknande in o då åker man på sjuan och så blir det jackpot på femmorna och 20 kr på en sexa t.ex! O dom omgångarna är tråkiga! Den här gången är det ovanligt många favoriter och vilka skall man gardera upp? Jag såg att det gick direkt från Jägersro i morgon med början 14 på tv. Men nu är det väl snart den tiden på året att loppen går i efterhand kl 18. Det är inte så roligt, tycker jag.
                   Annars så är det ju avslut av herrallsvenskan i helgen! Gissa om jag håller på AIK! Kl 17 på söndag kommer avsl. i efterhand på SVT. I och med att jag inte kan se på Canal+ längre efter byte av kabeltv bolag i huset så ser jag mer o mer på Viasat History. Skall ochså gå på biblioteket o se om det finns litteratur till hjälp att ytterligare fördjupa mig i Marco Polos öden o äventyr. Det blir i nästa vecka.
                   Annars  så tänker jag inte "spöka" i helgen. Det är bäst o hålla sig inne. Man vet inte vad man råkar ut för spöken. En del brukar ju komma fyra, fem st o ge sig på äldre gentlemän och kvinnor o andra. Tänk vad fega människor har blivit, särskilt ungdomen!

En lite dystrare dag men ändå positiv!

Det dystrare var att jag var på begravning i Kumla. Det var min kusin Åke som begrovs. Han blev 79 år gammal.
                         Det som var poitivt o "kärkommet" var att jag träffade kusiner,som jag ej sett på minst 50 år o deras barn. Några mer ord behövs ej.

Riktigt så långt har jag inte färdats, ännu?


 Troligtvis kommer jag inte att färdas så långt heller. Jo, på den inre resan o i fantasin så klart. Idol o idol!? Men när jag gick i skolan blev jag faschinerad av denne man. Och sen när jag hör eller ser hans namn så riktigt "klickar" det till i sinnena! Filmen om honom som visades på tv för många år sen gjorde ju att jag blev ännu mer intresserad. Vid jämna mellanrum dyker namnet upp hos mig. Namnet är ju väldigt lätt att komma ihåg tycker jag! Tänk om jag hade fått vara med honom, hans far o farbror. När det gäller upptäcktsresanden är han för mig nummer ett trots Columbus, James Cook, Sven Hedin o allt vad dom heter. Mannen på bilden heter Marco Polo!
                  Marco Polo föddes 1254 o dog 1324 i Venedig. han reste i Asien o levde där i 24 år!!
                           Marco Polos far o farbro hade i början av 1260-talet företagit en landsresa till Peking(Cambuluc) och Khubilai Khan. Där blev dom vänligen mottagna och återvände 1269 välbehållna hem.
                       Endast 17 år gammal fick Marco följa med sin far o farbror på en ny resa som gick via Mosul o Bagdad, Persien, Gobiöknen, området i yttersta Kina på ömse sidor om den stora muren. Till slut anlände våra resenärer till Xanadu(Changtu) där khanen hade sitt sommarresidens. Denna resa måste ju varit fantastisk för en sjuttonårig yngling. Marco blev väl omhändertagen av khanen och användes dels i förvaltningen, dels i beskickningar till olika delar av khanens rike. Detta gjorde att han fick tillfälle att lära känna större delen av Kinas land och folk samt angränsnde länder

             På denna karta kan man ju se vilka väldiga områden som Marco Polo färdades i till fots eller med häst eller kameler. Det som gör att vi vet så mycket om denne berömde upptäcktsresande är ju Marco Polos skrift om sin resa och upplevelser.  Khubilai Khan var ju mongol och bildade en mongolisk dynasti i Kina. Kinas historia är minsann inte bara kommunism och andra moderna "påfund". Kinesiska muren byggdes ju för att hålla alla horder av mongoler o andra folkslag borta som med jämna mellanrum skövlade Kina. Här har funnits många krig o dynastier. Detta behöver man ha reda på när man skall förstå Kinas historia o dess väldiga land även i våra tider!
                        När jag sitter o tänker på Marco Polo o hans resor i detta stora område i Asien så känner jag dofter av kryddor, ser siden i olika färger framför mig, snedögda mongoler, marknader, kameler, hästar o även ett liv i sus o dus. Naturligtvis ochså ett grymt liv. Marco Polo måste varit mycket respekterad som kom undan med livet i behåll och återvända till Venedig efter 24 år
                               Sen får vi inte glömma att Marco Polo var den förste resande som färdades genom Asien till hela dess längd, sett Kinas rikedom och träffat olika folkslag med dess egendomliga seder o bruk, lärde känna landet Tibet och kunde berätta om olika länder i området!!!
          Källa wikipedia, bilder myhero.com 

Idag är jag lite irriterad!


Rundan var ju skön fastän det regna som attan! Men jag var väl "förpackad! Skulle man fortsätta längs strankanten här på bilden så hade man så småningom hamnat på strandpromenaden. Men man hade fått gå längre in från vattnet för att klara det, tror jag! Det här fotot är taget från första rundans avsnitt.
.
Sen kom jag då via statdsparken och hembyggdsgården till strandpromenaden. Vilka träffa jag inte på där, jodå ankorna o änderna. Jag "qackade" på dom o då kom dom med full fart, säket en 15-20 st av dom "hemtama"!
                           Det är bra o gå en runda när man är lite irriterad! Vad jag är irriterad på är dels att jag inte kan få upp min bild på bloggen här som har försvunnit. Har skrivit till "teknikerna" på blogg. se och fått ett svar hur jag skall göra men det har inte hjälpt! Sen är jag ochså irriterad på Canal Digital som jag ringt till. Har nämligen några extrakanaler på husets kabeltv som jag naturligtvis fått betala för, sport 1 o 3 filmkanaler. Nu har Askersundsbostäder bytt leverantör från Svedsat till Telia. Telia har inget avtal med Canal Digital, så nu är det svart på  den fronten. Har ringt Canal digital o sagt att jag tänker inte betala för nått som jag inte kan se. Oj, oj, oj, vilka om o men. Dom säger sig inte ha fått reda på kanalbytet och skall ringa upp mig. Jag har inte lust att betala för 3 månaders uppsägningstid för nått som jag inte kan se längre!! Än har ingen hört av sig!
                                 Nya kanaler som vi fått sen Telia tog över? Jo Mtv, z-tv, kanal 9 och tv 4 sport. Nu har jag ju Visat på parabol så jag får nöja mig med allsvenskan i ishockey  i stället t.ex. Min favortkanal på Visasat är History! För övrigt är det ju mycket fotboll även på Tv 4 Sport. Så det går ingen nöd på mig. Men att betalaCanal Digital för "svart i rutan" har jag ingen lust med!

Hä novemberväder på nått vis!


Ja, det är det faktiskt. Dimmigt, 5+ o mörkt. Det är sånt här väder som det kan bli vissa vintrar, särskilt söder över i landet. Faktum är ju att Askersund ligger ju i södra Sverige om man ser till kartan!
                       Sverige är alltså 157 mil långt och 50 mil brett. Om du åker Sveriges längd söderut från den sydligaste udden Smygehuk så hamnar du ungefär i Neapel i södra Italien. 50 mil motsvarar ungefär streckan Askersund- Simrishamn! Mera fakta. Sveriges areal är ca 449 900 kvadratmeter. O den ytan motsvaras av t.ex Spanien, Irak o Marocko. Sverige är ett stort land, till ytan. Men befolkningsmässigt är vi ett väldigt litet land om vi jämför med Europa i övrigt! Vi har gått om utrymme, 22 innevånare per kvadratkilometer. I Holland t.ex. finns 372 innevånare per kvadratkilometer! Jämför vi oss med världens största land Kina, så har jag räknat ut att det går 1 svensk på 110-120 kineser! Det är nått för oss "storsvenskar" att tänka på! Är alla som lever i sin "inrutade" vardag medvetna om det här!?
                            Om man är intresserad av att lära sig mer om länder o Sverige så rekommenderar jag detta. lantmateriet.se och geografi.nu
                   Några som "skiter" i "novembervädret" är mina hibiskusar. Dom bara blommar på som synes! Om jag skall sitta o "kura" i e.m.? Nä, inte alls. Jag skall gå och se vad "curling utan is" är för något. Det spelas på en matta 14 meter lång och med en sorts stenar, blåa o gula. Kanske något som kan ersätta spelandet av boule under höst och vinter?
                      För övrigt skall jag handla, titta vidare på V-75:an o se på matchen BP- IFK Göteborg på tv. Ja, och i morgon är det lördag minsann! Då blir det inget bloggande, sport, sport, sport utan motion. Vikten då? Jo, cirka 83 kg, mycket bra!

Tiden bara rusar iväg!


Det kanske stämmer det där att tiden går fortare o fortare ju äldre man blir! Men varför är det så då? Ja, för när man jobbade så trånade man efter frihet på nått vis ibland, att styra sin dag som man ville. 
                         När jag sen blev pensionär fanns orken o viljan att utnyttja kraften till förändring! O det gör jag ju nu! Har aldrig motionerat som när jag blev pensionär o särskilt när jag kom till Askersund. lyssnar på mer musik än nånsin, bloggar o står i. Inga måsten än att få ekonomin o gå runt o rätta mun efter matsäcken Flyttat upp mot en del av mina hemtrakter. Människor som har varit på samma ställe hela livet i det stora hela har nog svårt att förstå en som växt upp på en annan plats o en helt annan miljö!
                       Rundan gick bra idag. Lika dimmigt som i tisdags men det hindrar inte en motionär som vet vad han vill. När det gäller att hitta lägenhet i Örebro så har jag nu fått ihop över 60 poäng, men det räcker inte på långa vägar. Men det vet jag om! Huvudsaken är att jag satte ner foten o anmälde mig på Örebrobostäder. Är inne o tittar varje fredag på datan. Dom som är i bostadskön o gör en intressanmälan på en lägenhet har oftast flera hundra poäng o ibland flera tusen. Jag har flera år på mig om jag får behålla min hälsa!
                  Jaa, det är ju torsdag! Det är ju snart tid att titta på V-75:n! Spännande! Läste en artikel på nätet av en framgångsrik storspelare som sa att man alltit skulle spela reducerade system. Men då spela han nog mer än för hundra kronor. Kanske man ändå kan göra 2 för femti kronor! In på nätet o titta, Jan! Tack för idag!

Int blev det nån städning int!


Nää, det blev det inte! Det blev musik på datan via youtube. Världsmusik gillar jag o däribland klezmermusik! Vad är nu det undrar kanske nån! Joo, klezmer har sitt ursprung har sitt ursprung i den musik som framfördes av  judiska spelmän i öst-och centraleuropa fram till 2 världskriget. Numera är den "moderniserad" och ej så lik sitt ursprung. Musiken är dock mycket influerad av östeurpeisk folkmusik o romsk musik. Klezmermusiken är numera ochså influerad av jazz. Många  östeuropeiska judar flyttade på slutet av 1800-talet o början av 1900-talet till USA.   Följande låt rekommenderas. YIDL MITN FIDL med just Budapest klezmer band. Bara o gå in på youtube!
                        Jo, sen spela jag videos med den persiska sångerskan SHAKILA som sjunger melodier influerade av  persisk folkmusik. Denna sångerska uppträdde i tidig ålder i Iran och vid 15 års ålder börja hon studera persisk folkmusik. Vid 18 års ålder for hon till Amerika och studerade musik vidare. Har tydligen aldrig åkt tillbaks till Iran, vilket jag förstår, men önskar innerligt att få återvända en gång och uppträda i landet igen. Finstämd musik tycker jag, vacker. Bara gå in på youtube o skriv hennes namn!
                       SHAKIRA har väl alla hört talas om. Den världsberömda colombianska sångerskan Vad nog inte alla vet är att hon har libanesiska rötter på sin fars sida. Det kan man höra på hennes melodie OJOS ASI som på yuotube avlyssnats o setts av ca 9 miljoner människor hittils tyckte jag att jag såg.
                      En av mina absolut största favoriter, Ivan Rebroff har jag ochså lyssnat på. Otrolig stämma och berömd för sin tolkning av ryska folksånger Exempel, the natingale, Cossack patrol. Ochi chernyie(Svarta ögon) m.f. Han sjöng de flesta sångerna på ryska men egentligen var han tysk och hette Hans Erik Rippert! Men han kunde utmärkt ryska, vistats i Sovjet några år o bland annat efter vad jag kommer ihåg sjungit med Donkosackerna. Han dog i mars 2008, 78 år! Han sålde tror jag ca 40 guldalbum och hade ett omfång i sin röst utan dess like. Ja, han slog fresten i genom i SPELMAN PÅ TAKET I SLUTET AV 60-talet. En otrolig sångare, jag ryser när jag hör honom på Youtube!!
                             Ja, det var ett litet smakprov vad jag lyssnar på av all den världsmusik som finns!                      

In i dimman....


Det syns nästan på bilden att det var lite dimmigt idag. November över vädret. Idag var det mest "värdsliga ting jag fundera på. Bl.a hur Obama skall tackla Pakistan o Afganistan. I hans vallöfte ingick ju att placera om trupper från Irak till Afganistan och stödja de båda länderna i deras kamp mot talibanerna och Al Quida. Obama har mitt fulla stöd o kallar han på mig så kommer jag!. Sen kan man väl säga att Obama har kommit ner på "jorden" igen efter att folk placerat honom i "himmelriket". Jag tror Obama själv tycker det är rätt skönt att få ha "fötterna på jorden". Norrmännen är ganska "fjantiga" o "populistiska" som gav honom Nobelpriset. Det får väl finnas ett facit innan han får ett sånt pris!
                     I går kväll gick jag ochså in i "dimman". IfK Göteborg har ju en jäkla tur i sin väg mot eventuellt guld. Malmö var ju det mycket bättre laget ! Tröttna mot slutet dock! Nu har alltså Elfsborg tagit 3 poäng på feldömd straff och IFK Göteborg 3 poäng på en(nästan) enda målchans. Nu hoppas jag AIK har lika stor röta i sin jakt på guld!

Det här blev ett bra foto, tycker jag! Givetvis taget från strandpromenaden. Lite disigt var det här ochså men alldeles lugnt. Gässen var som bortsopade och bara änderna o ankorna syntes i vattnet. En pråm var på väg med en liten traktor med skopa mot borgmästarholmen. Jag frågade en av kommunens gubbar längre bort vad som skulle göras. Jo, dom skulle fräscha upp holmen o bl.a. lägga sand på gångarna. Tyvärr sa han så är ungdomar och fördärvar på holmen. Inget förvånande nu för tiden ! Det går ju att stänga broförbindelsen med en grind men då stänger man ju ute dom som njuter av dess natur o läge!
                          I kväll Champions League på Viasat! Hoppas Zlatan kan vara med. Sen skall jag peppa upp mig för storstädning i köket i morgon innan jag går på SPF:s månadsmöte på eftermiddan!

En vandring i solen och på jorden....


Solen lyser o jorden fryser? Nä, det stämmer inte! Idag var det 6 + när jag gick ut på min runda. Fick plocka av mig en jacka, så varm blev jag. Ja, luvan o vantarna ochså. Nere vid strandpromenaden var det som vanligt, lite med folk men massor med gäss och en del änder i vattnet.

Vad tänkte jag på idag? Jo, idag tänkte jag på Moder Jord. Vad vet jag om jorden egentligen. Att än så länge har inte något liknande liv upptäckts nån annan stans i vårt solsystem. Jorden är rund( förr, till medeltiden? trodde man att den var platt). Jorden består mest av vatten. Utan syre hade vi inte kunnat leva på jorden. Sen vet jag ju att vi inte heller kan leva utan solens strålar och jag tror att månen har stor betydelse för jorden. Jag vet ochså att jorden fortfarande glöder innuti.
                               Då går jag in i Wikipedia o tittar! Jorden är ungefär 4,54 MILJARDER år( +- 1 %) sen. Jorden och andra planeter bildades ur SOLNEBULOSAN(en skivformad massa av stoft och gas som blev över när solen föddes). Jorden "samlade" in gas, stoft o annan materia och blev ett glödande klot. Det varade sådär en 10-20 miljoner år. Efterhand kyldes de yttre delarna av jorden ner så pass mycket av att vatten ackumulerades i atmosfären och regn föll ner och en fast yttre skorpa bildades. Vulkaner är ju exempel på att jordskorpan inte är så tjock.

Utan vår gubbe, månen klarar vi oss inte heller! Månen bildades "strax" efter jorden. Och tillkomsten kom till,tror man,genom en kollision mellan jorden och en annan planet. En stor del av denna materia skulle stannat på jorden medan en annan stor del slungades tillbaka. Och den materian skulle hamnat i omloppsbana runt jorden och det blev då  "vår" kära måne?! Det här med gravitationen har ju månen med att göra o månen är den enda planet som människan varit på utanför jorden, det vet vi ju!     fakta wikipedia. bilder nybohovsskolan,stockholm.se och soffie69.blogg.se
                   Nu går det runt i huvet igen, precis som när jag skrev om solen! Men jag är mer intresserad av "filosofiska" tankar än en massa fakta. När jag gick idag i det vackra vädret tänkte jag, vad jag är priviligierad som att vara människa! Jag kunde ju lika gärna vara nån "bakterie" nere i nån kalkstensgrotta eller liknande Sen tänkte jag på allt klagande över allt möjligt. Egentligen skulle vi skämmas. På sätt o vis är det ju "rena turen"? att jag, vi, existerar överhuvud taget!  Sen är det ju en j-la tur att hjärnan inte begriper allt och kan det ena existera utan det andra. Och sen verkar det ju vara "slump" en hel del. Men för mig är det otänkbart att ha evolutionen som ledstjärna. D.v.s. apropå "från bakterie till människa". Jag tror på ett positivt sätt att som väl? är förstår inte vår hjärna en hel del saker. Mycket tror jag går utanför vårt förstånd. Det tycker jag är spännande att tro. Det där med evolutionsteorin det är inte hela förklaringen. Hur är det egentligen, vilket kom först, hönan eller ägget?
                               Idag skall jag ha sill till middag. Vilket kom egentligen först, sillen eller rommen? Och sen skall det ju mjölke tiil! När kom den?

                              Nu sätter jag "tungt" ner foten. Ikväll spelar Malmö FF mot Ifk Göteborg i Malmö. Gissa om att jag håller på Malmö! Varför det?  Jo, jag tycker att Malmö spelat fin fotboll mot slutet och hoppas AIK skall vinna allsvenskan! Heja Malmö! Däremot är jag väldigt besviken på mitt andra favoritlag Örebro. Platt fall mot slutet. Vad har det gått åt dom?
                      Elfsborg unnar jag absolut inte att vinna allsvenskan! Särskilt inte efter Ishizakis "skådespeleri" i straffområdet mot Trelleborg. Tänk om den felaktiga straffen skall avgöra hela allsvenskan? Skäms på dig Ishizaki!

Iskalla regndroppar men full fart!


Jap, full fart blev det i, o lättare o lättare går det. För nu väger jag 82,6 kg på min våg! Det är alla tiders!
                          Vädret är ju inte alla tiders men det skiter jag i! O titta på solen, ni som  har svårt med mulet o grått. Solen finns alltid bakom molnen. I morgon e.m. lär den titta fram igen!
                            Nu i e.m. skall jag se på V-75 loppen, koka några potatisar o äta middag, spela lite världsmusik måhända. På tv har jag ingen aning om vad det är. I går slog jag på Viasat History igen o då visades potatisens betydelse för världen såsom födoämne och dess väg till Europa från Sydamerika. Faktum är att potatisen inte alls var så populär att äta till en börja med. Den användes mycket till prydnadsväxt! Innan i går såg jag Frölunda krossa Färjestad i elitserien i hockey! 6-1!
                              När det gäller världsmusik ja. Jag är ju mycket förtjust i den. Mycket av den musiken är ofta mitt emellan glädje o sorg. Vacker musik är ju ofta även en del mollbetonad. Exempelvis klezmermusik. Visste ni fresten att klezmermusiken har influerat jazzmusiken en hel del!
                             Nu börjar ju herrallsvenskan i fotboll igen. Det är ju spännande både i toppen o botten. Jag håller ju på Aik o Örebro. Örebro hoppas jag börjar vinna igen o jag hoppas Malmö vinner över IFK Göteborg på måndag, om inte annat för AIk:s skull.
                            Nere vid strandpromenaden hade alla av de hundratals gässen flygit i väg. Utom en enda! Kan det var den gåsen med skadad vinge som alltid dyker upp på hösten och som jag skrivit om innan. Det verkar som den håller till nån annan stans på våren o sommaren. Men det är ju inte säkert att det är den i år ochså. Jag vet var skadan sitter men den här var för långt ut! Bild  familyliving.se

Det gäller ha fötterna på jorden och.....


Jag tycker om sådana här bilder där solens strålar anas. Längst upp till höger i grenverket ser man faktiskt moder Sol. Vilket väder i dag ochså! O inte mycket blåst. De många kanadagässen ligger fortfarande en liten bit ut från strandpromenaden och där i närheten kom en del änder och de 4 ankorna simmande i fin v-formation. Jag lade märke till att den vita ankan var näst längst fram, tvåa i hierarkien?

Innan jag gick ut på min runda fick jag reda på att min kusin Åke i Kumla dött för några dar sen, 79 år gammal. Den här bilden av fortfarande blommande hibiskus tillägnar jag Åke.
                     På cykelresan hem från Örebro i somras besökte jag äntligen Åke o Ragnhild i deras bostad. Åke satt i rullstol men var pigg. Vi pratade om vårt kära Björneborg i Gällersta o om allt annat möjligt. Vi hade inte setts på många, många år . Det känns skönt att jag hann besöka Åke och han uppskattade verkligen besöket.
                          På vägen hem på min runda stannar jag alltid till på norra kyrkogårdens minneslund! Det har blivit en bra vana. Sätter mig ner o tar det lugnt. Tänker på anhöriga o kompisar, både dom på jorden o i himlen. Ibland ber jag en "hemmagjord" bön för dom. Det är bara att ha fötterna på jorden o händerna mot himlen. Idag fick Åke vara i centrum i min "församling" ! Det gäller att förlika sig med "sitt öde" i all "oändlighet"

Slentrian, vad .... är det?


Jag har nu gått, praktiskt taget, samma runda sen jag kom hit till Askersund. Tycker jag det innebär slentrian, nä absolut inte! Varje dag ser jag nått nytt om det så bara är en liten detalj. I dag såg jag t.ex 3 rådjur och en mindre hackspett som trummade på en torr tallstam. O sen träffade jag en man och hans hund. Det gör jag nästan varje vecka, samma man alltså. Däremot kan det vara något som jag inte gör så ofta som kan hamna på "högsta lägsta" nivån ang. slentrian. Annars så lider jag inte av slentrian, tråkighet. När jag var liten kunde jag känna en "våldsam" entusiasm bara jag t.ex. hitta en groda nånstans. Min mor hade nog tålamod med det men när hon öppna badrumsdörren på Sturegatan i Örebro, där vi bodde på 40-talet, och det hoppa ut en massa grodor då tyckte hon nog att det gick för långt! Entusiasm för vissa saker leder till"tjatighet" men det har jag påpekat för omgivningen.
                      Ja visst, har jag ochså tyckt det har varit tråkigt nån dag men det har inte lett till slentrian o livsleda. Sen har ju tråkiga saker hänt en själv o ens omgivning men det är ju en annan sorts tråkigheter.
                      "Glädjeentusiasm" då är man så uppe i det att man kortsiktigt kan göra en del "felbedömningar" men hellre det än att inte våga!
                   Vad som entusiasmerar mig är sport, världsmusik, natur, politik, flyg(jaktflyg)  Sen finns det ju saker som att träffa anhöriga o kompisar mm som entusiasmerar men gör det inte det, självklart tycker jag!
                       Skulle man haft det tråkigt i livet o entusiasmen tar över så glömmer man ju tråkigheten. Hä slår bara om, man rister på sig!

 Skulle ni nu tycka jag verkar tjatig ibland så vet ni att det är entusiasmens "fel".
                            Idag på rundan tog jag dessa kort. Det översta är från första rundan innan stadsparken o det är Vättern som skymtar mellan träden. Sen kortet här ovan är taget från strandpromenaden. Ni ser det vita tornet ovanför det röda taket. Det är stadskyrkan o dit upp sneddade jag via torget där jag hämtade v-75 program. Från kyrkan har jag inte långt hem! Vet ni fresten att en man här från Askersund vann 11 miljoner på måltipset i helgen. Den skylten såg jag på spelhålan vid Ica-hallen på torget när jag hämta programmet. Vad kände den mannen egentligen. Det måste ju vara lika stor entusiasm som när jag fånga en groda som barn. eller?
                        Motionen gick i bra fart, jag tror ochså att det har med entusiasm o livsglädje o göra!

Hä motion det ochså!


Jag har ju tisdagar o lördagar som "utegångsfria". Boule är ju för kallt att spela nu ochså. Men det innebär ju inte att man ligger o "drar sig"! Nädå ! Jag har storstädat i badrummet och sovrummet! Riktigt ordentligt! På skrivbordet har jag en stationär data, ingen laptop. Den brukar jag öppna ibland o skruva av fläktarna o gör dom o datan ren från damm. Det är nämligen så att dammet sätter sig på fläktarna och ett biljud uppstår så småningom. Jag är nöjd med min data! Den är inte så gammal, drygt 3 år ! Nån laptop vill jag inte ha. det är skönt o vara datafri när man är bortrest t.ex.
Jag är djupt koncentrerad när jag städar, inga filosofier eller tankar, det är nuet som gäller. Var sak på sin plats, både i huvet o i sängkammaren. Och jag fick brev från Tåtte, mitt näst yngsta barn-barn idag. Livet är härligt!

I går hade jag tankar o filosofier om min mormors bakgrund på sin mors sida. Då nämnde jag inte att hon var katolik liksom hennes syskon o föräldrar. Det här på bilden är hennes radband som jag fått efter min mor som ochså var katolik. Och det är jag ochså. Min mormor höll mig vid dopet. Jag har inte gått mer i kyrkan för det men jag kommer att "ta upp det" när jag flyttar till Örebro, där jag blev komfirmerad vid 11 års, i den s.k.heliga kommunionen för barn . Tyvärr är jag väl den siste i raden när det gäller mormor Marias ättlingar. Men hon hade ju elva syskon, så det finns gott om katoliker i hennes släkt, både i Sverige o utomlands! Jag har fresten en bönbok för katolsk ungdom som jag fick av min mormor  1949 i samband med kommunionen. Den heter Skyddsängeln o den har jag på köksbordet!

Vad har jag m.fl. för nått gemensamt med "Hercule Poirot"?


Rättare sagt, David Suchet, skådespelaren som spelar rollen som Poirot på ett mästerligt sätt!
         Jo det kan jag prata om! Vi frågar oss ibland "vem är jag" d.v.s. vi tänker på våra rötter av alla de slag. I ett program som jag ibland sett på Viasat History o som just heter "Vem är jag" var det i går kl 22 David Suchets tur att stilla sin längtan, nyfikenhet att få reda på detta.
                             Han kom ganska snabbt fram till genom några resor inom England att hans morfars, morfars, morfars, morfar var sjökapten nångång på 1860-talet. Det förklarade, tyckte han,  hans intresse för havet o vattnet! Foto contaktmusik.com
                       Däremot var det besvärligare o ta reda på bakgrunden på hans fars förfäder till mitten på 1800-talet sådär. O det var både en känslosam o intressant resa med början i London, sen till Paris och vidare till någon av de baltiska staterna, den närmast Ryssland. Jag drar inte allt här men att det var judar på Suchets fars sida var ingen hemlighet och egentligen var namnet Suchewitz. Det visade sig att förfadern på 1870-talet tagit detta namnet för att dölja sitt judiska ursprung där namnet var Shohet, slaktare, Butcher
                          Ingen skall tro att inte judarna var förföljda bara under andra världskriget. I Ryssland var dom t.ex inte särskilt välsedda. Ghettona i forna Tyskland har väl många hört talas om, där bland annat liksom särskilt i Östeuropa det speciella språket Jiddish utvecklade sig o det redan på 1600-talet.

 Vad har detta med mig o göra. Jo jag har ganska bra koll på rötterna på min farfars, morfars o farmors sida. Rötter från Värmland, Göteborg o Närke. Men jag har sämre koll på min Mormors rötter och då speciellt på hennes mors sida. Jag vet så mycket att min Mormors fars föräldrar kom från Holland o flytta till Preussen där fadern föddes. Sämst koll har jag på min mormors mors ursprung. Även hon var född i Preussen i staden Halle men sen vet jag inte hennes ursprung. Min Mormors mor, mormor o min kära mamma var brunögda o mörka personer. Det har jag ochså ärvt en del av, bland annat bruna ögon. Hur som hellst så var min mormors föräldrar preussiska medborgare när de kom till Sverige i början av 1880-talet till Arlöv i Skåne via Finland. Jag har i min ägo ett papper där min mormors far avsäger sig sitt preussiska medborgarskap 1883. Min mormor föddes 3 år efter ankomsten till Sverige Hon var ungefär mitt i barnaskaran. Hennes mor hette Helena. Schmidt var hennes flicknamn innan hon gifte sig och födde 12 barn! Sägas kan ochså att Mormor far, Johannes var ljus o båögd!
                            Jag skulle vilja knäcka den här nöten på de brunögda generna som jag har! Här har vi då 3 generationer! Det första fotot föreställer min mor i 12-13 årsåldern, det andra min mormor i 55-årsåldern och det 3 min mormors mor, som kan vara allt mellan 40-60 år. Mina barn o barn-barn är alla brunögda trots att det blåögda är mest förekommande bland rötterna som jag förstår. Men brunt slår igenom mycket starkt. Dock är t.ex. mina systrar blåögda efter vår far!
                                           Jag skulle vilja göra en resa som tog mig till min mormors rötter på hennes mors sida. Men dom hade kanske bott i Preussen med närhet i många, många århundraden. Men det hade ändå varit intressant, mycket intressant! Men det skulle inte förvånat mig helt om det visade sig att dom någon gång kommit öster ifrån!

Statistiken talar o "klagar"!


                        Ja, vad säger jag om gårdagens viktiga match mellan Danmark o Sverige. Dels känns det lite ledsamt att inte Sverige blir med i Vm i Sydafrika. Visst det är fenomenalt o ha gått till Vm o Em så många år i rad! Men har Lagerbäck utvecklat landslaget? Det är frågan? Har landslaget kommit så mycket längre i sitt spel. Att gå vidare från gruppen i ett slutspel har ju gått men sen har det varit stopp! O laget -94 spelade mycket bättre fotboll, teknisk o snabb!
                     Jag ville att Lagerbäck (och Andersson) skulle sluta efter senaste EM ! Jag tyckte att då var det nog med deras "fotbollsfilosofi". Måltorka har det ju varit i en del säsonger förutom mot sådana lag som Malta o Lichtenstein. Zlatan utnyttjas ju inte som han ska. Han har ju alltid 3-4 man emot sig. Han ska nicka ,klacka, frälsa, skjuta mål , passa, springa sig fri. Han måste ha en annan omgivning där framme. Jag fattar inte att Lagerbäck har satsat på Henke i så många matcher. Henke har inte gjort mål på 8 matcher! Trams!
                                     Sen kommer ju alltid en massa bortförklaringar om stolpe ut och så vidare. Det köper jag inte. Laget hade ju  stolpe in både mot Ungern o Malta. Mål i sista sekunden mot Ungern, 3 istället för 1 poäng. I den skandalöst dåliga matchen mot Malta borta, fixade ett självmål 3 poäng.
                                 Här har vi fakta över VM-kvalet till dags dato!
   
                   Danmark 16-4
                   Portugal  13-5
                   Sverige     9-4 ! Med en sån målskilnad är man inte värd att ta sig till VM ! 0-0 matcher o hemmaförluster tar man sig inte till VM på!
                        Själv skakade jag av mig den värsta besvikelsen på dagens motionsrunda. Och Lagerbäck skall ha credit för de uppnådda resutaten men inte den här gången. Och han har en genomskådbar taktik. Danskarna genomskådade den igår. Crossbollarna till Bendtner som överraskade att gå på kanten. "Belastningen" på högerkanten och sökandet efter skottläge utanför vårat straffområde. Inte var Sverige bättre än Danmark! Första halvlek vann dom ju klart på poäng! Vår enda chans att hamna på andra plats nu om vi slår Albanien är att Malta tar poäng borta mot Portugal! Det gör dom nog inte men...? Nää!

Nästan lika högt som Stefan Holm!


När jag var ute o tog min runda idag så var det 2 saker jag fäste mig vid och dom inträffade på nästan samma gång. Jag gick o lyssna på radio P4 Örebro. Det var en man, 83 år gammal som önskade en skiva i Bosse Jadlers musikprogram. Han pratade om att han gick ut o dansa, som jag fattade ett par gånger i veckan. Bosse Jadler fråga då, det är väl gammeldans. Näha, sa mannen. Det är bara till för gamlingar, det dansar inte jag! Nått sånt! Nä, det är tango, slowfox, foxtrot, bugg mm som gäller. Attan vet om han inte sa disco ochså. Ja, den mannen har samma "tankegång" som jag har! OJ,oj, oj,! Man har mycke o se fram emot när man kommer till Örebro. Jag är ju bara 71 år!
                  På nästan samma gång som jag lyssnade på mannen i radio, hoppade 2 rådjur över ett stängsel, på ca 1,5 m höjd, cirka 20 m längre fram. Det var ena riktiga spänstfenomen. Jag överdriver inte, dom var närmare 2 m upp i luften när dom hoppade över. Det ena rådjuret fick ta sats 2 ggr. och den sista ansatsen var inte mer än högst 4-5 m lång. O kvickt gick det. Skådespelet var över på en 10 sek! Ja, det är mycket jag får se o höra när man är ute på sina rundor!
                 Ja, rundan gick riktigt snabbt, mycket snabbt. Jag får revidera vad jag skrev för någon månad sen att jag känner av att jag blivit äldre o det är lite jobbigare på motionsrundan. Det stämmer inte alls! För nu är jag i högform. Den här kroppsyogan jag har börjat med verkar alldeles utmärkt att hålla på med. Den har helt klart hjälpt till! Dock funderar jag över min målsättning att nå 80 kg. Förra fredagen vägde jag 83,4 o det gjorde jag idag ochså. Jag titta efter i mina anteckningar. Jag har ändå gått ner från 86,5 till 83,4 kg på 1,5 månad. Jag tittade längre bak i anteckningarna på kalendrarna. Har inte varit under 82 kg nån gång sen jag kom till Askersund. Det är nog en vikt som jag ochså hade så länge sen som i 20-25 års åldern. Om min "matchvikt" är 83 kg så är det bra nog. Det viktiga är att den vikten sparar rygg, höfter, hälsenor o fotvalv. Fötterna på jorden o armarna mot himlen!

Solen,grädden på moset!


Jaa, solen ja! Den är ju helt nödvändig för vår överlevnad. Den har ju ochså en viktig symbolfunktion. Jag t.ex. ritar nästan alltid en sol i vänstra hörnet där uppe på ett brev eller kort som jag skickar till anhöriga eller kompisar. O man vet ju alltid att den finns bakom molnen och den är lika nödvändig där som annars. O börja tänka på solens tillkomst det gör jag inte, hjärnan räcker liksom inte till, sjävlklarheten är inte tillräcklig så att säga.
Men lite fakta gör ju ingenting. Det är faktiskt så att i Vintergatan är solen en ganska vanlig o oviktig stjärna bland miljardet andra. Ja, där ser man! Solen lär ochså lysa allt starkare trots att den hela tiden blir lättare. O solens levnad uppgår till drygt TOLV MILJARDER ÅR! Solen energi "hålls igång" genom att väte i kärnan omvandlas till helium. Det är ju ochså förklaring till att solen blir lättare. Helium är lättare än väte.
Ja, det var lite fakta om vår kär sol. Det börjar gå runt i huvet på mig så nu "sätter jag fötterna på jorden" igen. Ja, syre o sol, det skall nog gå o leva ett tag ännu för oss!
Hur var det "på jorden" idag då. Alla tiders, vilket väder! 2,5 grader + när jag gick ut  vid 9-tiden. Lugnt. Och jag gick rätt in i solen som synes!
Ja, en sak till! Om vi förvandlar solen till en fotboll med 22 cm i diameter o jorden till en kula med 2 cm i diameter så är det skillnaden i storlek mellan solen o jorden! Det ni!        Fakta kosmologika.net
Rundan gick med fart idag.  Målsättningen att komma ner i 80 kg går bra. Det är faktiskt den vikt som min kroppskonstitution egentligen skall ha. Har varit o köpt riktigt smör idag. "Riktigt" fett behövs vid hårdträning! Ja, liksom bönor( proteiner), durummakaroner för energin. Ja , o mycket c-vitamin( en apelsin om dagen) mm som fisk o ägg. Funkar jättebra för mig!

Surt sa räven om rönnbären!


Det ordspråket tänker man nästan automatiskt på när man ser rönnbär! O det gjorde jag när jag fick syn på den här klasen när jag min motionsrunda som vanligt. Vill gärna försöka ta bilder som blir spontana nu på rundorna. En del har ju varit spontana innan. Ja, nu tar vi bort ordet spontant, annars blir det ju inte spontant?!
                              Jag har ju märkt att rubrikerna spelar roll för hur många som går in o tittar på bloggen. Den dagen som folk besökt bloggen mest var rubriken "Det är krut i gubben, även idag!" Då var det 45 unika besökare o 51 sidvisningar. "Bottennappet" har väl varit 5-6 besökare men det är länge sen. En sak kan jag med bestämdhet säga. Hade jag rubriker med smaskiga sexgrejor o ord så hade jag fått många fler besökare. I expressen där jag ochså har blogg så läses "sexbloggarna" av många, många fler än oss med andra kategorier. Men i den "musfällan" går jag inte
 
Jag kom hem i dag ochså och här är de sista av "mina" kroppsyoga" övningar. Idag körde jag alla från början till slut. Det går utmärkt men det är jobbigt! Det verkar som om övningarna gör mig ännu starkare o "fräschare"! Jag kör dom "bara" 3 dar i veckan. Måndag o torsdag endast motion, tisdagar o lördagar "ledigt" lördagarna är härliga på ett annat vis! Då sportar jag i fåtöljen med V-75, fotboll, ishockey som huvudmeny. Äter en chokladkaka o libanesiskt bröd där jag rullar i olika saker såsom ost, leverpastej o annat gott. Sen tar jag mig en jäkel eller 2 av svågern Erlands hemgjorda , ganska starka vin. Det är fråga om snapsglas annat hade det ju inte räckt långt. Hoppas jag får mer om några månader om han har nått över?

Den här mannen är unik bland 6, än så länge!


Min barndomskamrat o kompis, Rolf  i Örebro och undertecknad, har brytt vår hjärnor i några dagar ang. vilka som har mest A-landskamper i Sverige och har kommit upp i hundra o däröver! Idag tog jag reda på det o ringde Rolf!
                Följande spelare i herrarnas a-landslag har spelat hundra landskamper och mer!

                 Thomas Ravelli             143
                 Roland Nilsson              116
                 Björn Nordkvist             115
                 Niklas Alexandersson     109
                 Henrik Larsson              105
                 Anders Svensson           100
Så ligger det till, mina vänner. Hur vi kom att tänka på detta, Rolf o jag. Jo, jag tror att vi pratade om Örebros matcher nu mot slutet o kom in på Orvar Bergmarks landskamper. Rolf trodde han gjort över 100 landskamper. Jag var lite mer tveksam. Och sen missa vi både Henrik Larsson o Roland Nilsson i vår genomgång o teorier.
                     Det kan ju ochså vara så att man tänker på den mycket viktiga VM-kval matchen mot Danmark på lördag. Vinna eller försvinna. åtminstone när det gäller direktplatsen till VM i Sydafrika!
                     Det som bekymrar mig är  Sveriges ranking på FIFAS lista. 42 plats. Både Danmark o Norge, och kanske Finland?, rankas högre! Visserligen har Sverige gjort en bra match, den mot Ungern, men annars har det varit dåligt med målskyttet. Matchen mot Malta borta, som slutade 1-0 efter självmål, var bland det sämsta jag sett ett svenskt herrlandslag spela o uppträda på. Hemma blev det ju 4-0 och det friserade ju upp den dåliga målkvoten en aning!
                     Jaa, spänningen stiger inför lördagens match som kommer att gå på tv 5 efter vad jag förstår. Jag Vill att Sverige vinner, håller tummarna, men realistiskt tror jag det blir oavgjort! Sen tror jag danskarna är otroligt revanschsugna efter den olyckssaliga matchen på Parken i em-kvalet 2007 då Danskarna gick miste om en poäng när en åskådare sprang in o skulle ge domaren en dagssedel. Matchen avbröts ju o Sverige tilldömdes 3 poäng!
                   Ja, vi håller tummarna, jag är redan" tänd på uppgiften"!  Men som vanligt tycker jag att vi skall få en, endast en, ny förbundskapten. Lagerbäck o Andersson har dock äntligen förstått hur viktig Kim Källström är, men det hjälper inte! Oavsett resultat så tycker jag att vi skall ha EN ny förbundskapten                

Livet på Borgmästarholmen av idag o anno dazumal.


Det här lågtrycket fylldes  ut o nån storm blev det inte, åminstone i Askersund. Så i det fina vädret i dag så gjorde jag en avstickare på min runda till Borgmästarholmen. Här är jag på väg ut via bron. Gott om segelbåtar ännu men om en månad är det nog inte många kvar?!

Ön är ju inte stor o här har jag nog fotat lite söder om medelpunkten. Mellan träden längre bort så anar man på andra sidan den för säsongen avsomnade ganska stora campigen. Borgmästarholmen går ochså under benämningen "barnens egen ö". På sommaren är ju badande, mycket barnfamiljer. Kaferörelse  finns även på ön sommartid, även en dansbana finns. Vad jag tänker på är att på 1860-talet nånting så tog Borgmästarn ön i "besittning. Jag fantiserar om en ljummen vår eller sommarkväll med båtar som anländer med Borgmästarn i spetsen. Damer med stora hattar ur den dåtida sociteten med artiga välklädda män o kavaljerer i sällskap. Punschflaskor o groggar. Stora feta cigarrer. Sorl o ett liv i sus o dus. Det hade varit roligt o vara med, inte tu tal om annat!
                    Jag brukar ta mig en tur till Borgmästarholmen i bland. En avstickare från rundan som sagt. Det är inte ofta jag stöter på nån annan människa vid den här tiden på året! Några änder och småfåglar ser jag men annars inget större djurliv. Men det är rätt spännande o gå runt den lilla ön!

 Ja, sen kom jag ju hem så småningom. O då var det ju lämpligt att genomföra de här "kroppsjogaövningarna". Här är ett par till. I morgon kommer de sista på bild
                          Det var ju flera intressanta fotbollsmatcher i går. Det gick ju inte "min" väg precis mer än förståss att Sevilla slog "divorna" från Real Madrid med 2-1 i en bra match! Aik fick bara 1 poäng mot "divorna" från Elfsborg men godkänt. Liverpool förlora mot Chelsea tyvärr och Örebro har tappat formen o förlora mot MFF. Men en kan inte "få" allt här i livet!

Lågt, mycket lågt!


Det kan man absolut säga! Det var länge sen jag sett barometern stå så här lågt! När jag gick ut på min runda idag så var det skapligt väder. Dock förstår jag att när lågtrycket passerat, så kommer det att blåsa kraftigt. Lågtrycket verkar ha stannat upp för baraometern står lika lågt som för ett par timmar sen. Sen hade jag ändå tur med vädret för när jag kom hem efter en bra runda så kom det en kraftig regnskur, ja, himlen öppna sig!

!
Men då hade jag kommit igång med min joga, som jag börja med för några dar sen. Gör den alltid när jag kommer hem innan jag gör ryggövningar o armhävningar. Det finns fler övningar. Dom får ni se i morgon!
Bild Istockfoto. Från NA:s Latte

Här har jag precis inlett den första övningen. Vikten ja, den har jag jobbat med de sista månaderna och nu är jag ett par kilo lättare, vilket givetvis är bra för rygg, fotvalv, knän mm. Jag har en ganska spenslig kroppsbyggnad egentligen och när jag går upp i vikt så sätter sig nästan allt på magen. Så även 86-88 kg är för mycket för mig. Nu väger jag 83,5 kg ca och magen "är borta". Längden? Jo 1,83  Ja, det gäller o "kröka rygg" o ge sig f-n på både det ena o andra. För det mesta går det vägen!
                     
                        Idag blir det en högtidsstund för en sportälskare! Först kommer fotbollsmatchen Chelsea- Liverpool, sen Elfsborg- Aik o till sist Sevilla- Real Madrid o allt kan jag se på TV.  Örebro spelar ochså mot MFF på Berhn Arena!
                  Vilka jag håller på? Sevilla, Liverpool, Aik o Örebro!

En man kan visst göra mer än en sak på samma gång!


I morse när jag gick ut var det -2 grader o sol. Frost naturligtvis. Rundan gick bra. Väldigt lite folk var ute o gick i det strålande vädret. Ja, en dam träffa jag som var ute o gick med stavar.

Ja, här är ett ställe som  jag brukar stanna på. Det är längst bort åt öster på strandpromenaden där badet ligger. Jag tror att Edö-området ligger vid kusten längst bort Idag kissade jag här o det var då jag kom underfund med att jag kunde göra mer än en sak åt gången. Jag kissa på samma gång som jag fotografera! De ni "feministfundamentalister"! Allvarligt talat så kan jag göra mer än en sak åt gången. Häromdan stod jag och pratade med en utomstående och tog ledningen i boule efter ett perfekt slag, o de på samma gång! Och när jag gör ryggövningar hemma så lyfter jag vänster arm på samma gång som höger ben! O de på samma gång som jag tittar in i väggen. O dessutom fantiserar jag över en massa grejer. Det är FYRA saker som jag gör på samma  gång!!! Så de så!

På hemvägen gjorde jag ett besök på Pingstkyrkan. En katolik i pingstkyrkan, allright Men det var inte fråga om några predikningar utan PRO skall i källaren börja på med något som heter Curling utan is. Fotot är taget från en reklambrochyr. Det här ser inte dumt ut! Alternativ till boule på vintern? I egenskap av SPF:are blev jag uppringd av eldsjälen i PRO som ordnat detta. Vi var alltså välkomna även vi i SPF!
                         Nu skall jag titta på morgondagens travlopp på v-75:an. Det blir roligt! Vad jag skall göra om jag vinner en massa pengar. På lotto är det ju uppe i en vinst på flera hundra miljoner, tror jag. Jag har inte sett att nån har tagit den?! Jo, vad jag gör. Köper en bostadsrätt i Örebros innerstad! Resten ger jag till mina 8 barn-barn, förutom några hundratusen som jag behåller själv. Jaa, jag delar ochså ut lite här o där!

Underställ o regnkläder på, framåt marsch!


Ja, vad tänker man inte på när man blir "varm i kläderna". Rundan idag började som ni förstår i ösregn o kyla. Bara 4 grader ute, blött o jäkligt. Men det är ingen förevändning för att "kröka rygg" som jag uttrycker det!
Jaa, Gina Lollorigida, ja!  När jag började gå på bio i Luleå som jag bodde i på 50-talet, så blev jag väldigt förälskad i denna kvinna. Det var ju många vackra filmstjärnor på den tiden förutom Gina! Sophia Loren, Janet Leigh, Brigitte Bardot(lite senare väl?), Lana Turner,  ja, det var väldigt många som var väldigt vackra. Marilyn Monroe tyckte jag inte var vacker faktiskt! Men av alla dessa hade som sagt ingen chans motför Gina Lollobrigida. Jag glömmer aldrig när Gerhard Philippe stod framför henne och med ett landskap i bakgrunden med kullar. Men Gerhard tiita inte just på dom kullarna, o det gjorde inte jag heller, när han utbrast, vilka vackra kullar jag ser i omgivningen! Ja, nånting sånt. Det här har jag skrivit om förr i något sammanhang, men jag glömmer det alldrig!
Gina Lollobrigida är nu säkert 75 år, ett par år äldre än mig, men hon är för mig fortfarande en symbol för allt vackert! Och kanske för några andra damer som man kännt mera så att säga!
Det är sånt här man tar med sig på "hemmet" nån gång o som finns "i den inre resan"
En resa blir det om några månader till det åttonde barn-barnets dop. Vilken "resa" är inte det att tänka på alla barn-barnen. Har man nått o klaga på, nä inte ett skit! jo, Talibanerna o liknande förståss, men det gör jag så gärna liksom jag...... det tar vi nån annanstans

RSS 2.0