Teaterbesök i Örebro.


Idag vi 1/2-tiden åkte några (15 st) SPF-medlemmar i 3 bilar,däribland undertecknad, för att se pjäsen Lejonets Unge på  Örebro Teater. Pjäsen var skriven av Frida Steenhoff, dramatiker, författare o debbatör. Man kan säga att damen  introducerade begreppet feminism  i den svenska debatten och pjäsen orsakade på sin tid moralpanik o debatt. Frida ville belysa och förändra och diskutera kvinnans position, barnets rätt och en förädling av faderskapet. Hon påstod ochså att den enda riktiga förbindelsen är den som bygger på kärlek oavsett lagar o normer, Inget fel på den tanken, tycker jag!
                   Pjäsen handlade om kärlek mellan 2 ungdomar och hur dom fann varann o bröt  fördomar och åkte tillsamman till Paris, vilket kvinnan ensam skulle göra från början(hon var konstnär). Men kärleken övervann allt och dom åkte med högburet huvud som sagt tillsammans mot äventyret. Vädigt förenklat det här, går säkert att hiita mer på datan om både författarinnan o pjäsen. Pjäsen var bra tyckte jag. Proffesionella skådespelare.
                                   Jag har varit på teater förr men inte så mycket och det är länge sen. Mitt starkaste minne är dock när jag var på Kölneroperan 1954 och såg operan Faust av Gounod. Det var pampigt, det glömmer jag alldrig!

Var är solen?


Ja, det kan man fråga sig! Titta på min nätdagbok och i Askersund har solen inte visat sig sen den 16/1!
Annars var det en bra runda idag. Där det rådde is var det inte alls så glatt utan strävt, uppruggat på nått vis. Detta gjorde att jag kunde hålla bra tempo och stativet höll bra! När jag kom ner till strandpromenaden och kom bort mot Borgmästarholmen tog jag ovanstående foto. Isen har ju "glattat" till sig igen o verkar inte ha blivit så mycket tunnare. Man kan ochså se stenen som kommunen vräkt ut längs strandkanten som förstärkning. Och till höger kan man se bron ut till holmen. Jag gick ut på holmen och gick en runda och där höll man ochså på o "putsa"upp. Röjde o så. Annars intet nytt. Inga fåglar o tala om.

Sen återvände jag till strandpromenaden via bron. Från bron tog jag detta foto på skolungdomarna som var ute på isen. Det har ju inte precis varit minusgrader den sista veckan men isen har tydligen klarat sig bra som synes sen den la sig. O det gjorde den ju när det var 10-15 minus på nätterna för några veckor sen.
                      Jo, jag träffa en man och vi började bl.a. om vargen och åsikterna om detta delvis hatade djur. En förklaring tyckte han var att vargen o en del jägare var väldigt lika varran i beteendet så att säga. Ja, där har vi det naturligtvis!

I vargens spår....


Vargen är väl det djur som rör upp känslorna mest bland oss svenskar  Vargen en är väl det mest hatade djuret i vår fauna och det sitter i sen gammalt enligt min mening. Vargen har endast bitit ihjäl en människa sen det började dokumenteras, och det  i mitten av 1800-talet. Björnen t.ex. har ju skadat flera människor och är ju närmare inpå bebyggelsen i vissa fall. Vad beror då varghatet på? Enligt min mening sitter det i "generna" på folk o en del jägare sen den tiden vargen verkligen var en stor konkurrent om jaktbytet på grund av ett stort antal. Även det att vargen angriper o dödar hundar som är lössläppta bidrar till varghatet. Enl. min mening försvarar ju vargen sitt revir
                                 Vargen river enl uppgift 40 får av 25.000 som går i fårskock. Det är ju ingen stor %. Klart är ju att det blir ett problem för den enskilde fårägaren men han eller hon kan ju både få ersättning till elstängsel o för förlusten, har jag för mig. Sen är ju det här med älgstammen. Där råder det ju delade menigar om vargens inverkan. O när det gäller vargens"vara eller icke vara"  o antal, är det ju mycket delade meningar mellan naturvårdarna och jägarkåren. Nu verkar ju det som 200 vargar i Sverige skulle kunna vara gränsen för antalet och att en 20-40  behöver skjutas per år. Tjuvjakt pågår o inavel i stammen finns i hög grad. Vi får se åt vilket håll det går för vargen. Jag tycker absolut att den skall finnas i vår fauna, en del fanatiker vill faktiskt inte ha nån varg i Sverige. Ja, vi får se åt vilket håll det går för den!
                             Vargen är ett rovdjur med spridning över hela världen, finns 100.000-200.000. Det finns 6.000 i Västeuropa, flest finns  i Spanien o Rumänien ca 2.000 i varje land. I Finland finns det t.ex. 200-300 st. I Ryssland finns det ca. 45.000 o i Nordamerika ca 60.000 varav 50.000 i Kanada
                         Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjuren som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen skandinavisk varg väger 35-55 kg, inte så mycket tycker jag! Dock väger vargarna i Alaska o Kanada betydligt mer, ända upp till 80 kg!  Berättelser om rovgiriga vargar får man väl sätta på hatets konto. Enl aktuella forskningar  behöver en varg 500 till 800 kg föda per år. I genomsnitt äter en individ 2 kg  per dag men vargarna går ochså hungriga under längre perioder
Vår  skandinaviska varg till hör underarten Canis Lupus Lupus, eller eurasisk varg. Det kan vara svårt att skilja en varg från en vargliknande hund. Hundraser som jämthund, Siberian husky, Alaskan Malamute och liknande kan var mycket lika vargen till utseendet men vargar är oftast stora, betydligt större än liknande hundar, håller svansen oftast vågrät eller lite ner mens hundar går med upprätt eller inrullad svans. Skandinaviska vargar kännetecknas även av ljusare kind-och hakpartier.
                 Spåren då? Jo det är mycket svårt att skilja vargspår från spår av hundar. Dock har få hundar så stora tassar, dock har varghonor inte i allmänhet inte större tassar än en grå-eller jämthunds. Vargen går nog ofta mer rakt( målmedvetet) än en hund som mer brukar springa kors o tvärs?
                 Vargflocken består av  föräldraparet(alfadjuren), deras årsvalpar samt tidigare ungar. Antalet beror på födotillgången. Flockens revir är mellan 75.000 och 200.000 hektar.  Bild seniornet.se
                      
I Sveriges gamla landskapslagar var det tydligt att varg var vanligt i landet. Man var skyldig enl.allmänna landslagar att förutom vargnät hålla sig med vargtrumma, vargtång, spjut, gevär och lapptyg. Olaus Magnus skriver i mitten på 1500-talet att vargen är mycket talrik och hemsöker byar under stränga vintrar. !647 infördes skottpengar på varg i Sverige. Före1850 var vargar talrika till och med i Skåne men 1862 fälldes de sista 6 vargarna där.
                      Fram till 1800-talets början fanns varg i hela Sverige. !840 sköts närmare 600 vargar. Från mitten av 1800-talet inleddes som sagt en kraftig nedgång och snart var vargen försvunnen från södra Sverige. Ända fram till 1965 betalade staten ut skottpengar för varg men från den 1 januari 1966 blev vargen fridlyst. Vid den tidpunkten fanns det bara högst ett tiotal vargar kvar. P.g.a. olaga jakt fanns det 1980 endast en! varg kvar!
                                    I hela Sverige finns det nu ca 200 vargar. Stammen har sin huvudsakliga utbredning i mellersta Sverige och i angränsande delar av sydöstra Norge. Örebro Län där undertecknad bor är vargtätast i Sverige, i förhållande  till befolkningsmängd o tätorter. Det finns 5 revir  i länet. Hasselfors, Loka, Ulriksbergs, Kloten och Uttersbergsreviret.  Kilsbergsreviret är numera tomt på vargar. Antalet i länet är ca 30 st varav 5 st i Hasselforsreviret. som är längst söderut o ganska nära Askersund där undertecknad bor, ca 3-3,5 mil ifrån( se illustration)
 I närheten av Finnerödja slutar reviret söderut och där i trakterna har jag fotvandrat o cyklat.
                                                 Vargen har ju i sagor o historier beskrivits som ett ondskans väsen såsom i t.ex. Rödluvan och Gösta Berlings saga. Som det kan bli. Ondskans väsen. Ja, ja, jag tror att när det gäller ondska har den långt kvar till människans klass. Den jagar för mat för dagen och för att överleva o inte för nöjes skull.. En jägare t.ex, han eller hon jagar väl inte längre för överlevnadens skull utan mest för nöjes skull, eller? Vargen är en skygg varelse. Några vargar har visat onormalt beteende o inte blivit så mycket skrämda av människor när dom angripit får utan återkommit. Kan vara yngre vargar där alfahonan skjutits eller utsvultna vargar eller inavlade vargar, tror undertecknad
                                   Jag tror nog att hade jag fått välja mellan o vara lobbyist hos jägarfolket elle naturvårdarna så hade jag valt naturvårdarna, så känner jag. Nära utrotning som i början på 80-talet vill jag inte ha igen! o det är nog nästan alla överens om!      Fakta från Wikipedia, Nerikes Allehanda  bild från Nerikes Allehanda, illustration Riad Al- Khiat
                           Det var min motion idag! "i vargens spår".

En eftertänksamhetens dag....


En utmärkt runda idag. Denna backe är brantare än vad fotot ger sken av och här går jag alltid på mina rundor. Idag gick det ju inte så fort uppför. Jag fick gå vid sidan om och där var fruset ochså o knagligt. Det är precis som gumman Tö och kung Bore inte vet hur dom vill ha det för idag var det ca 0 i temraturen. Jag var inne o titta på SMHI nu. Enligt dom skall det bli snö i Askersund på torsdag och sen kallare. En sak är ju säker, många växter o träd mår bättre av att det är vinter, då får dom vila upp sig.

Sen kom jag till hembyggdsgården, denna pärla! Där smiddes det av en man som ochså är med i SPF, så honom har jag träffat innan flera gånger. Tyvärr glömde jag att fråga honom vad han smidde. Hembyggdsgården är som sagt en pärla. Det finns 3 andra gejor som skall vara med på samma halsband. Strandpromenaden, Borgmästarholmen o hamnen. Ja,ja, det finns mer. Torget skulle kunna vara med men det förstör bilarna. In o ut, in o ut!

Sen kom vi ned mot strandpromenaden. Så här såg det ut vid stranden. Kommunen håller på för fullt, fäller träd o fyller ut strandkanten på vissa ställen med stor sten. Ja sen bar det av förbi hamnen o hemåt

 Idag är det ju Förintelsens dag. Den 27 januari 1945 befriades koncentrationlägret Auschwitch från nazisterna. Därför firas den dagen i dag för att vi skall tänka på alla 6 milj judar som dog o gasades. Även 4,3 milj romer, homosexuella, oliktänkande, m.fl. gick samma väg.
                  Jag har aldrig varit o besökt nått bevarat koncentrationsläger men jag har besökt Jerusalem. På det besöket stiftade jag bekantskap o besökte  Yad vasim(förintelsemuseet). Jag tror det  ligger i utkanten av Jerusalem men jag kommer ihåg att det fanns ett monument utanför av Raul Wallenberg. Jag vär där 1988 i januari och jag har nog förträngt en del av vad jag såg. Jo , nu kommer jag ihåg att när jag gick in i museet så till vänster så var det namn på alla koncentrationsläger på skyltar på marken eller på små "podier", stenar eller likn. När man gick förbi dessa skyltar så spelades sorgemusik. Sen när man kom in längre så kunde man höra Hitlers röst, naturligtvis på ett olycksbådande o suggestivt sätt. Ja, sen har jag nästan förträngt resten. Det var ruskigt. Det var ju den obehagliga  sanningen, visst jag, visste om den men här var man så "långt" ifrån den men ändå så nära inpå. När jag kom ut  efter nån timme kanske, ja, jag var djupt rörd. Jag tror det är ibland det värsta jag varit med om! 
                                       Nämnas skall att jude och Israelvänlig har jag varit långt innan Israelbesöket. Skulle tippa sen, ja, det går inte o sätta nått datum på det, det blev så. Rötter? I så fall på min Mormors sida. Min mormors mor hette Schmidt, det heter en del judar! Vem vet? 
            Jag tror inte man fick fotografera inne i museet så bilden är från jerusalemshot.com och föreställer ett monument  till minne av alla barn som dog i lägren.

Ja, så gick den helgen!


 Undertecknad har ju "sportat" inomhus i helgen VI var väldigt bra i skidskytte o bandy, men i skidor, handboll o fotboll var DOM inte särskilt bra. Jaa, så är det ju vi är bra o dom är dåliga! V-75 inget!
                               Ibland tänker jag på vår dåliga ranking i fotboll. Vi ligger på ca 30:nde plats. Kom nu inte med det där snacket om att vi är ett litet land, det är lika små länder som har bättre ranking. Sen undrar jag om dom här intetsägande matcherna långt borta är nån mening med att ha. Nu förlora dom mot USA:s, ja b-lag, med 3-2. Byt ut dom här "gubbarna Lagerbäck o Andersson. Är fotbollslandslaget rankat som nr 30, jaa det är skäl nog!
               Gumman Tö ser ut att ha fått övertag nu utom i hembyggdsparken där det var lika isigt i "spåret", fick gå vid sidan om vägen!
                Sen kom jag ner på strandpromenaden där dom röjer o förstärker. Hoppas dom blir klara till sommaren!


I hamnen låg isen på vissa ställen ännu liksom vid strandpromenaden. Det här fotot är taget mot en "inbuktning" där många båtar ligger fötöljda o upplagda för vintern. Doppingarna brukar häcka i vassen t.v. om den röda byggnaden!

Där det var isfritt fanns många änder med den vita ankan i spetsen. En enda hade flygit upp på kajen o stod lugnt o titta på mig när jag gick förbi. Bra foto tycker jag! Ibland blir det enklaste bäst! Efter den lugna o försiktiga färden i hembyggdsparken med omg. gick det fort när jag kom ner till strandpromenaden. Gick som vanligt igenom kyrkogården nära hemmet,där jag tänkte på levande o döda, i ja, förnöjsamhetens tecken!

Idag gick det bättre!


Bilden är från nybyggt område och ovanför det viker jag av till höger in på skogsrundan.
       Ja visst,  det var mycket säkrare o gå idag. Broddarna gjorde susen för det var precis lika glatt idag på vissa ställen. Broddarna använde jag mycket vintern 05-06, sen har jag knappt använt dom.
                        När det gäller vädret så såg jag på datan att det i Askersund skall bli snö i morgon som övergår i regn. Skall bara vara nån + grad. Regn o nån plusgrad är inget för mig. Sen på söndag skulle det bli snö igen o nån plusgrad.
På radarbilden har jag sett nederbördsområdet en bit väster om Sverige
                      Idag har det varit fredagshandlande. Till min glädje fanns ett Libanesiskt bröd(mjukt) som ibland är slut. Det är som mjukt polarbröd men jag tycker det är godare.
                   V-75 förväntningarna har jag fått ner "på jorden". Visst jag spelar för en hundring och så svågertipset som jag är med på för en 50-lapp. Ja, vi får se hur det går. Däremot har jag fått för mig att dom ringer från Visby på måndag o gratulerar mig till en stor storvinst på lotto! Jag tittar alldrig på dragningen(har stående rader) utan jag förnyar systemet var femte vecka!
         Imorgon är det skidor, vet ej om Kalla skall vara med. Skall fråga henne!  Handboll, Ishockey o spansk fotboll. Hä grejor hä!

I morn blir det broddar!


 Gårdagen användes på f.m till att ta reda på fakta om Iran. Att  Iranierna inte är släkt med araber och pratar persiska visste jag och att dom är Shiamuslimer. Perserna(iranierna)är av indoeuropeisk härkomst. Ja, jag sympatiserar med folket men absolut inte med den grymma regimen! På e.m. var det månadsmöte på SPF. Månadsmötena tycker jag om att gå på.  Ger mig betydligt mer än styrelsemötena t.ex.
                      Idag har jag mest halkat mig fram på rundan. Trodde inte att det skulle vara så j-la halt på vissa ställen. Borde ju förstått det för i morse var det -1,5 och disigt. jaa, Det gäller o hålla tungan rätt i mun. Jag har gått o tittat i backen som jag skulle vara djupt deprimerad eller värdsligt frånvarande. men jag var inte ensam om o titta i marken idag!


 På några ställen var det snö o gå på, o då blev det ju betydligt behagligare!

 Sen fick jag syn på den här tavlan. Det visar sig att numera är Askersunds statspark( jag kommer att kalla den hembyggdsparken även i fortsättningen) ett naturresarvat med allt det innebär. Parken ligger alltså inom de röda strecken. Hembygdsgården ligger utanför som synes. Parken består ju av naturlig uppväxt skog, inget anlagt. All right den får väl heta park. Hur som helst är det ju fantastiskt o ha en sån park i stan och som är naturresarvat.
                        Rundan tog säkert en halvtimme längre idag men höften höll bra trots glattandet!

Ja, idag svärs han in!


Gick o fundera på Barak Obama idag. Den mannen har inte lite förväntningar på sig. Kulten o dyrkan runt honom är nästan abnorm o manisk. Sen förstår jag inte varför han kallas för Amerikas förste SVARTE president. Hans mor är ju vit!
Bara en fundering. Jag hoppas att Obama får en bra start men vi vet hur "buffelhjordarna" lätt kan ändra riktning och börja en jakt utan vett o sans. För min del är jag väldigt till freds med att Hillary Clinton blev utrikesminister. Bra och smart gjort av Obama att välja henne, tycker jag!
                      Som synes så är det gott om snö fortfarande på hembyggdsgården men det var rätt blaskigt o tunga våta snöflingor föll till att börja med. Det är 2+ just nu och gubben tö har fått ett stort övertag, tyvärr tycker jag.

Så här ser det ut när man tittar mot västra delen av stan från strandpromenadens början(slut). Fullt med snö på isen och bakom träden t.v. ligger hamnen. Och i hamnen var det fullt med änder men jag kunde inte se den vita ankan bland dom!
                              Rundan gick bra som vanligt, känning har jag alltid av höften. Men varken smärta eller rörlighet förvärras!
O då är det som sagt inget o klaga på!
                              Idag gick jag ochså o tänkte på gårdagens handbollsmatch mellan Sverige o Spanien i VM som Sverige vann. Vilka kämpar o vad spännande! O Dalibor Doder var ju helt outstanding liksom Skövdes målvakt, Sjöstrand. O vilka förbundskaptener dom har i Olsson o Lindgren! Där finns kunnande o engagemang!

Intressant att höra på radio idag!

 Vid bandybanan
Ja, det var det! För i p4 radio Örebro intervjuades Amanda Ekblom Käck, barn-barn till min kusin Gunnar på Björneborg utanför Örebro. Amanda är dotter till Elsabeth och bor i Örebro. Är redan nu lite kändis och verkar vara väldigt kreativ. Hon håller på att avsluta sin första långfilm, -Och Picadilly Cikus ligger inte i Kumla-  där hon fick en huvudroll bland många sökande. Filmen skall handla om 60-talet  Amanda har ochså vunnit första pris för en kortfilm där hon var regissör. Amanda är 19 år
                           Helgen ja!  V-75 gick som vanligt inte, Det går så dåligt så nu tror jag mer på mina stående lottorader. det var inte ens nån som fick  7 rätt i lördagens omgång.. Sport i tv har det ju varit och jag gladdes åt skidframgångar och att Arsenal fortsätter att vinna och att Djurgården kämpar på i elitserien i hockey o vann sin 4 match i sträck!
                        Nu har det kommit ett riktigt snötäcke igen i Askersund. När jag gick ut på min runda i morse så var det nån plusgrad o en 5-6 cm snö.

Och när jag kom hem tog jag som vanligt ett kort från balkongen när det kommit ordentligt med snö igen. Har kortet ochså mitt album -09. Aha, var det så mycket snö i vintras, typ. Rundan gick bra idag och det var riktigt  "mjukt" att gå!
Jag glömde ju det här kortet., taget nere vid strandpromenaden. Här kan ni se träbron som går ut till Borgmästarholmen( Barnens egen ö). Nu ser ni hur den ter sig i vinterskrud!

En kortare o snabbare runda..


I dag var det 11 grader kallt när jag gick ut. All right, tänkte jag här blir det en kortare snabbis för o hålla värmen. Mobilen har jag alltid med mig, den linda jag in i flera lager hushållspapper innan jag la den i byxfickan. Kameran är i läderfodral så den var jag mindre "ängslig" för!. Fotot är taget mot det hållet jag bor, 1 km bort ungefär på andra sidan gamla Örebrovägen. Nu går ju väg 50 utanför stan.

Här har jag kommit längre mot söder och man kan säga att västra delen av hembyggdsparken med hembyggdsgården ligger bakom skogsområdet alldeles i närheten. Fotona ljuger lite, det ser ut att vara längre bort än det är! Strålande sol ser ni att det är! Ja, sen gick jag i rask takt västerut förbi vårdcentralen och..

hamna till slut i närheten av Icajouren och tog fotot mot baksidan av bostadshuset där jag bor på 3:e våningen. Så för en gångs skull "missade" jag både hembyggdsparken, strandpromenaden o hamnen. En riktig snabbis blev det men jag styrketränade när jag kom hem!

Idag blev det ordning igen!


O det berodde på att det var minusgrader o lite pudrat på marken efter en veckas plusgrader. Solen höll på att arbeta sig fram genom molnen när jag gick min runda bland tomtar o troll i den bergiga terrängen! Ja, för det tänker jag på ibland när jag bl.a. går i hembyggdsparken. Lite tomtar o troll skadar inte o ha i huvet, alltså fantasin! Det är lika dant när jag spelar min världsmusik på Youtube eller tittar på flyguppvisningar på samma media. Det är nästan som om man blir Biggles på nytt!

Lite längre bort kom jag in på hembyggdsgården. T.v. syns hörnan på Klockargården. Man ser ju ochså att bebyggelse ligger tätt på. Dom som bor där har inte långt till parken med den fina hembyggdsgården. Frågan är ju om dom uppskattar den lika mycket som dom som inte bor alldeles i närheten.


Sen kom jag ner till början av strandpromenaden, eller slutet! Isen här nere hade ändå hållt sig till en del och den var ,som synes, täckt av lite snö. Nu är det ju betydligt mer förädiskt att gå ut på den än när den var blank. Sen begav jag mig mot hamnen. 10-15 minuter tar det nog dit härifrån, kanske 20! I hamnen var vattnet delvis öppet till ändernas o mina favoriter ankornas glädje. Den vita av ankorna är ju mycket lätt att se bland änderna. Hade jag inte sett den hade jag nog blivit bekymrad, han ingår liksom i mitt "kontaktnät"!  Fysiken i dag då? Jodå, lite mer ansträngt i stativet antagligen p.g.a. mera hårt o glatt på marken, men så farligt var det inte. Jag har koll, det är inget som försämras. Status quo kan man säga!

Cyklat nordväst åt


Igår hade SPF sitt månatliga styrelsemöte på e.m. Jaa, jag börjar nog på o tröttna på mina åtaganden. Ja, pröva på saker o ting  är en sak men jag är nog ingen styrelsemänniska o det är samma ena som i princip håller på det mesta. Nä, jag trivdes bättre när jag gick på de vanliga månadsmötena o följde med på bussutflykter o bil-dito. Spela boule är ochså kul men där är vi alldrig mer än 6-7 st. Nä, det går mot det hållet igen! Är ju ute o går nästan varenda dag o det går hela förmiddagen åt med förberedelser, styrketräning o annat!

Apropå SPF så cyklade jag idag till villaområdena i nordväst o dela ut post till en del medlemmar. Vägen som skymtar på bilden är riksväg 50 mot Örebro. Kommer från ett av villaområdena och är på väg till ett nytt. Det är bergigt i Askersund med omgivningar o rätt som det är så kommer det en liten "holme" som på översta bilden!
                           Ja, efter att ha delat ut breven så återvände jag hem vid 11-tiden. styrketränad(åt en halv banan) samt åt sen en nyttig frukost med ägg, te, gröt med äpple och 3 matskedar av  en blandning av blåbär och granatäpple. Har blåbär kvar sen i somras! Sen en näve jordnötter o sen strör jag till sist kanel på "Jans röra" Ja, det glömde jag ju, jag pressar saften ur en 1/2 apelsin o slår i ochså. Det är så vitaminerna "sprutar" ur örona.

"Missriktad" höst?


Från vinter till vadå, ja det funderade jag på när jag motionerade idag. Nära första slingan ligger Askersunds idrottsplats med bl.a. fotbollsplanen. Grön gräsmatta, verkar inte tagit så mycket stryk av den senare tidens nattkyla med många minusgrader. lite blöt o blaskig är den ju förståss. På nått vis tycker jag det verkade vara  återgång till grå novemberhöst.

Det här är inne i skogen. Is o snö är ett minne blott. Idag har det varit riktigt mörkt ute och inne. Parakiten Kalla har lampan tänd i köket t.ex. På det här fotot skulle man nästan kunnat tänka sig att det var början av mars. Men det var för dåligt ljus för det, tycker jag. Jag säger som jag sagt innan, låt det vara riktig vinter när det så skall va. Naturen mår mycket bättre av det o får "vila" sig!

Ja, sen kom jag ner till strandpromenaden så småningom. Isen ligger ju men mycket vatten på den och eftersom det är 5-6 plusgrader ute idag så bryts den nog upp om några dar om inte vädret ändrar sig. Men det är som alltid  här i livet, inget ont utan det har något gott med sig. Det är ju betydligt skonsammare för kroppen att få fäste i gåendet o slippa glattandet. Jag har visserliggen broddar att sätta på kängorna men då skall det vara vinterväglag hela sträckan!
                                  Rundan gick alldeles utmärkt idag och sen körde jag med lite träning för rygg-höft och styrketräning. Nu är jag inne i den icke föraktfulla vardagslunken igen. Som vanligt inget att klaga på, Konstatera kan jag ju göra!
                                                 

Isen låg o marken var frusen!


Efter ett tag på rundan i Askersund hamna jag som vanligt på hembyggdsgården. Vädret var lite ruggigt, blåsigt och +2 men det kändes kallare o råare än när det var sol o minus 10 för nån vecka sen. Marken var ochså frusen ännu. Byggnaden föreställer Klockargårdens servering och den är öppen mellan april o september, även lite vid jultiden. Här är fint, populärt ställe. Dagens rätt serveras och naturligtvis kaffe o kakor o mackor. Släkten o kompisar trivs bra här när dom är på besök o systrar o svågrar har "bokat" in sig till våren. Barnvänligt är det naturligtvis o höns , ankor, kaniner o får o getter anländer till våren.

Efter en liten stund kommer jag ner till strandpromenaden och har gått så långt österut som möjligt på den(bara en liten bit). Här har vi ett bad med sandstrand och en liten holme med liten broförbindelse. Där är fint, längst ut kan man sitta o njuta av utsikten mot Stjärnsunds slott Jag har alldrig badat här, föredrar badet på Borgmästarholmen. O vill jag gå dit då gör jag helt om och går som vanligt västerut mot bron dit o senare hamnen.

O det gjorde jag som vanligt. O isen låg ochså som synes. Folk satt o pimpla o någon skridskoåkare syntes. Dom här nätterna med mycket minus gjorde isen bra tjock. Jag tycker ändå det ser lite farligt ut. Alldeles vid stranden är det vatten på isen på en del ställen. Men folk vet naturligtvis vad dom gör, dom är nog "rutinerade".

Sen kom jag ju ner till hamnen. Där var det både is o öppet. O en väldig massa änder, antagligen dom halvtama från strandpromenaden o andra. Dom kom springandes på isen mot mig där jag stod på kajen. En del åkte kana i full fart, helt under kontroll. Det såg så roligt ut, liknade fjäderbeklädda kälkåkare på något vis Tyvärr syns det inte på bilden, bl.a. beroende på att den annars utmärkta kameran inte går att zooma in med så mycket precis. "Farbror Lotto", det är nått för dig! Ja, sen blev det hemåt marsch via kyrkogården(närmsta vägen) men visst stannar jag till vid minneslunden o tänker på levande o döda! Känns helt naturligt!
                                  V-75 igår, njet, nix, nothing!  Jag har spelat v-75 o då innan v-65 i många år, både andels spel o små egna system men alldrig har det gått så dåligt som 2008 tills nu. Men det är ju en liten krydda i tillvaron. Dessutom besöker jag Solvalla o Axevallatravet på plats en gång varje år, Elitloppet o Stochamionatet. Är tradition sen många år o även en social grej!
                              Kl 17:00 skall jag se Manchester United mot Chelsea på Canal +. Hoppas Chelsea vinner! Fresten igår vann mitt favoritlag Arsenal efter överlägset spel med 1-0 mot Bolton!
                                   P.s  Det blir kanske lite "upprepning" med bilder från Askersund, men det är förmodligen nytt folk som kommer in på min blogg emellanåt, o varje bild är ju unik! D.s.
                        Nä, nu skall jag gå in på min Expressenblogg!

Idag är det datan, spel o sport

Apropå datan så gläder jag mig år att Anders hörde av sig o tyckte gårdagens bilder på min blogg var fina. Det är inte svårt att få vackra bilder från Askersund med omgivningar. I Närke är det mycket fin natur överhuvudtaget, från Kilsbegen till skärgården vid Askersund. I Laxåområdet finns det mest småsjöar i hela landet. O Tivedenområdet med sjön Fagertärn med sina fina röda näckrosor. O Närke är ett av Sveriges minsta landskap. Örebro län däremot är stort! Går ända upp till Dalarna bl.a.  Ja, Närke är underskattat. Har väl kommit i kläm mellan de större landskapen Dalarna, Värmland, östergötland, Västergötland o Västmanlamd.
                       Jaa, idag får vi se hur det går med sjuttifemman, V-75:an alltså! O det är är ochså fotboll o ishockey på programmet. När jag är hemma så är lördagen "helig" för mig. Jag rör mig inte utanför dörrarna utom att jag lämnar in v-75:an på spelhålan 200 m härifrån. O, jag blir så entusiastisk, o tänk jag kanske vinner pengar så att jag kan åka till Slovenien o Israel! Lotto hoppas jag ju ochså på. Har stående på lördagar!
                     Ja, lite krydda på tillvaron är det ju. Sen tycker jag att största kryddan för mig är när jag kan gå o cykla i naturen. En annan krydda hade ju varit att träffa "Gina lollobrigida" igen. Jag säger så här. Jag är glad att jag träffat henne några gånger(symbolik). Nu är hon väl 75, ja, va då då , hur gammal är jag själv! Tiden går fort, eller hur "Gina"?
                  Det här blev lite kåseriaktigt, livet är skönt med minnen av alla de slag mitt i nuet! Hä bra det för en "äldre" hjärna som gärna "leker" med, ja just hjärnan!

Som en kalv på grönbete!


Det var en vecka sen jag gick min runda i Askersund. Idag var det 4+ men fruset på marken. På början av min färd gick jag förbi bandybanan som var frusen och det verkade som dagisbarn eller förstaklassare var dom som prövade isen


Vidare in i skogen lyste solen som innan med sin närvaro, det var inte ett moln på himlen. Nån stans skriade en rovfågel, möjligtvis en fiskljuse. Man kan nästan säga att det var lite vår-vinter över området. Inte en människa mötte jag här eller senare i hembyggdsparken


När jag kommit en bit nere på strandpromenaden så låg isen fortfarande på sjön o flera pimplare satt o metade längre ut på isen. Här nere, nästan vid bron till Borgmästarholmen, har kommunen börjat på o förstärka promenaden mot vattnet med sten o annat. Allt för att vattnet skall hålla sig där det hör hemma, i sjön. Fortfarande mötte jag ovanligt lite människor.


Men nere vid hamnen återfann jag efter mer än 2 veckor "mina" änder. Vattnet hade öpnnat sig i närheten av stenbron o fullt av änder kom rusande mot mig, men tyvärr, jag hade inget bröd med mig. En av ankfruarna såg jag, och när jag tittade ut mot det öppna vattnet så sam minsann den vita ankan mitt ibland de andra änderna. Han verkar vara en ledartyp den där ankan o dessutom har han ju 2 ankfruar(systrar?) o en bror. Ja, fåglarna såg välgödda ut och har naturligtvis vistats i öppet vatten nånstans längre upp eller kommit flygandes lite söderifrån där det inte varit nån is
                        Ja, det här var en bra runda o kondisen är det inget fel på! Vänsterbenet funka skapligt!

På promenad


     Oj,oj oj!  Slovenien var det!
Utsikt mot Vättern.
Vi var ute o gick några halvlånga runder i Hjo. Ja, snarare Björkenäs då. Här var det o hade det varit nästan lika kallt som i Askersund. Naturen här är ju helt annorlunda mot för i Askersund. Inga öar o holmar. Däremot kan man ju se andra sidan av Vättern, den som gränsar mot Östergötland. Vättern är ju bara 2 mil bred ungefär. O 13 mil lång. Omberg ligger mitt i mot Hjo. O på 40, 50 o 60-talen åkte vi på somrarna med ångbåten Traffik från Hjo till Hästholmen o där ifrån gjorde vi utflykter till det vackra Omberg. Jag har för mig att Omberg numera är naturresarvat.
                Idag i Askersund har det snöat o tempen är på väg upp mot tö verkar det som. Själv har jag mys o pysseldag och datadag. I morgon börjar strukturerad motion igen. Där ges ingen "pardon". 
                Jag har faktiskt "plockat" ner alla Europas länder till datan med kartor ,historia och allt. Fnns bland favoriter. Så när jag t.ex. trycker på Slovenien så kommer karta på landet upp, historien, vilken religion, namn på städer, floder, sjöar m.m. Jag har blivit intresserad av Slovenien, en liten udda provins i det FORNA Jugoslavien. O religionen är Romersk-Katolsk. Så det är inte bara Kroatien som var och är katolskt i det forna Jugoslavien!
             Jag var inne o titta lite på Slovenien, nu precis. Det finns bara 2,1 milj innevånare. O landet gränsar mot Italien, Österrike o Kroatien. Landet har en kuststräcka som endast är 4 mil lång. Och landet består av höga berg o djupa dalar. Jag glömde o se efter vad huvudstaden heter men jag är nästan säker på att den heter Ljubliana, ja, nått sånt. Jag kan tänka mig att det måste vara väldigt vackert där! Ja, "farbror lotto" tänk på mig! Jag vill gärna resa till Israel igen och Slovenien. Sen blir jag nöjd!

Hemma igen. Hä int dumt de heller!

 Svågern Erland med sina kompisar.
Ja, då var jag hemma från trettonhelgsbesöket i Hjo hos mina systrar o svågrar. Erland hämtade mig i Askersund, fresten. Det var ett bra besök med diskussioner o gemenskap. Vädret var kallt ända till i natt då det blev +-grader men nu är det - igen o strålande sol. Men tyvärr skall det väl bli "sydvästläge" till helgen med blåst o regn, jä-lar! Trettonafton firade vi hos syster Elsabeth ,där jag brukar bo. God mat o nåt glas vin o nån whisky. Skrapade lotter efter efterräten. Jag vann en på 25 kr o Erland 2x25. Vi gick  promenader på förmiddagarna o så blev det ju nån dubbel på hästar, men utan resultat.
Systrar o svågrar.
Jaa, sen på trettondagen blev det mat hos syster Marianne inne i Hjo. Svåger Jan hade lagat till Smyrnakorv(Soudzoukakia), en kötträtt från Grekland, Turkiet! Den var mycket god. På datan kan nog ni intresserade hitta ett recept. Hur som hellst så innehåller rätten bl.a köttfärs(hellst av nöt o lamm), vitlöksklyftor, vitt bröd, ägg m.m. Bullarna, korvarna som man gör skall sen först stekas o sedan kokas i tomater. Jan severade ris till korvarna o sås från koket(tror jag). Rekommenderas och som sagt recept går o hitta på nätet! Ja sen blev det nån snaps och till kaffet nån whisky. O sen åkte vi hem vid 17-tiden till huset i Björkenäs( 5km norr Hjo) Huset är mina föräldrars från början. Syster Elisabet o Erland har bott där sen början av 90-talet efter vår mors död.Jag har tillbringat somrarna där på 40-talet då vi bodde i Örebro.
                       Sen idag blev det hemfärd. Min syster Marianne o svågern körde hem mig till Askersund vid 9 o 30-tiden. Innan vi körde till lägenheten så var vi på kafe Tutingen o fika. Sen körde vi till bostaden och syster o svågern "hälsa" på min nya parakit Kalla, som titta intresserat på sällskapet. När syster o svågern gått fick jag mig en riktig utskällning av fröken Kalla. Antagligen är det väl så att hon likt en del andra "fröknar" inte tycker om när man är ute själv?! Ja, sen lugna det ner sig o jag ringde på hos grannfrun o "barnvakten" o fråga hur det gått. Lite rädd hade Kalla varit, annars hade det gått bra!

Sport, sport, sport o sport!

 Bild rtr.ch
                                                        Skidor
Den här killen Dario Cologna Lite stolt är jag ju för jag har släktingar på min mormors sida i Schweitz som heter Brunner men nån av dom har jag inte träffat sen jag var pojke. Dario vann Tour De Skie på ett imponerande sätt!  Killen är bara 22 år och har framtiden för sig. Jag tycker det är kul när fler o fler länder kommer in i längdskidåkningen.
                          På damsidan vann Virpi Kautonen men som sagt, ja, jag är inte lika imponerad av det. Hon är ju mer etablerad O sen var det ju som upplagt för henne, då tävlingarna var mest i klassisk stil!
                                              Ishockey
                          I går såg jag Frölunda-Linköping  på tv. Mycket bra match som Linköping vann med 3-2. Dom kommer o bli svåra i slutspelet!. Sen såg jag en rysarmatch som Sverige vann över Slovakien i JVM. Det var ingen lätt match men Sverige visade sin styrka i 3 perioden! Canada vann på straffar mot Ryssland så nu möts Sverige o Kanada i finalen, precis som förra året då Sverige förlora i förlängningen!
                                              V-75
           Inget spel går in, Harry misslyckades totalt. Det är tråkigt när man aldrig vinner nått! Dock var det roligt att se Lufti Kolgini vinna hela 4 lopp. Hans hästar gick som tåget.
                                             Fotboll
          I går vann Barcelona mot Mallorca med 3-1. Tyvärr vann Real Madrid i dag med 1-0 igen, den här gången mot Vallaloid. Men dom ligger 10 poäng efter Barcelona så det är lugnt
                                       Jag kommer banne mig inte i håg allt som jag sett i helgen!
 Vad jag däremot kommer ihåg är att jag skall till mina systrar i Hjo i morgon. Blir en visit över trettonhelgen. Min svåger Erland kommer o hämtar mig!
                          I morse var det -15,5 grader i Askersund. Kylan skall väl stå sig några dar men sen verkar det som om det skulle bli mildare o plusgrader till nästa helg enl. SMHI! Tyvärr tycker jag. Regn o blåst o 3 grader + är inget o hänga i julgran, t.ex!

Ja, vem är det här?


Sitter här  vid datan o tittar mellan idrottsevenemangen. Just nu har jag sett damernas massstart i Tour De Skie o som vanligt vann Kuitunen när det gäller klassiskt o ingen sprint. Det är som upplagt för finskan i år. Hon har rätt bra försprång inför klättringen i morgon i jaktstarten. Men det är fristil så man vet aldrig. Kanske den andra finskan, Saarinen hinner i kapp. Apropå Virpi Kuitunen så är jag lite dubbelbottnad. Visst, gamla synder o.s v. men hon har ändå varit avstängd för doping 2001 o i 2 år. Jag tycker det förtar en aning av entusiasmen när jag ser henne vinna. O finnarna o finskorna har ju dopat sig mycket på 2000-talet.
                            Idag har jag gjort en v-75 för 50 spänn och även köpt en Harry för samma summa. Det blir ju ochså nån sorts tävlan.  Nästa evenemang är herrarnas jaktstart 15:20. O sen kommer det slag i slag  V-75 loppen, ja apropå v-75 så ringde svågern Erland in "syster"tipset precis, Ishockey Frölunda- Linköping och dagens höjdare?, semifinalen mot Slovakien i JVM i ishockey i Kanada. Kanske hinner jag se lite spansk fotboll ochså. Ligan sätter i gång idag efter juluppehållet.
                        När det gäller vädret så fick vi 1 cm snö till i morse. I morgon skall det bli "attans" kallt  såg jag på SMHI:s seit!
                     Ja, vem damen på bilden är? Jo det är Anna Haag som gjorde ett bra lopp på damernas jaktstart i dag och nu ligger på 9 plats inför morgondagens jaktstart. Hon bär fanan högt nu när Kalla inte tävlar på Tour De Skie i år. Men förra året vann hon ju! Anna är bara något år äldre än Charlotte och verkar i det närmaste lika lovande. Som vanligt så grasserar förkylningar hos det svenska laget. Hälften av laget har väl åkt hem redan! Foto Bildbyrån.

Lite mystiskt faktiskt!


Jaa, mitt inlägg från igår finns inte med på ekblo.blogg.se men här där jag skriver finns det med.. Får se hur det går med det här inlägget!
                        Rundan i dag lika suverän som i går! Sol, vindställa o ca-10. Uppe vid bandybanan i början på rundan spolades isen ytterligare för nu kan Askersunds bandylag äntlingen spela på sin hemmabana. Annars brukar dom få åka in o spela sina hemmamatcher i  Örebro på deras konstfrusna bandybana! I dag kändes det faktiskt ännu lite kallare i luften o på väg från hemmet mötte jag ytterligare en dam som var sjuk o skulle gå på vårdcentralen. hosta o feber. O det verkar grassera här i Askersund!
                       När jag kom ner på strandpromenaden gick jag över till Borgmästarholmen(barnens egen Ö) och fotograferade badviken. Där badade jag i slutet av juli då vi hade en liten värmebölja har jag för mig. Se foto!

Kunde säkert gått över isen till ön, för som synes gick det bra att åka skridskor. Ja, fortsätter det här kalla vädret så kommer jag o ta broddarna på kängorna o vandra mellan holmarna. Japp, nu skall jag cykla o handla på Netto. Bra för höften o cykla emellanåt. Jaa, dass var alles fyr heute! Nä, nu kom det andra inlägget med plötsligt!

Vilken inledning på 2009!

När jag gick ut i förmiddags var det strålande solsken, vindstilla o 9,8 grader minus. Isen var nu så stark så folk åkte skridskor nere vid stranspromenaden. Mötte ochså en dam där nere som pratade om att många i Askersund hade hosta med feber och frågade om inte jag kände nått. Nä, sa ja, det gör jag inte. Kan det vara nån slags influensa men det har jag ju för en gångs skull vaccinerat(stavas det så?) mig mot. Nånting som jag aldrig haft är kräksjukan. Har väl gen mot den! Ja, nu skiter vi i sjukdomar. Kan bara konstatera att jag sällan är sjuk!
                                      Hade ju tagit fina kort på dagens runda men dom tryckte jag bort innan jag skulle ta in dom i datan( även solen har sina fläckar) Tar nya i morgon. Skall bli lika fint väder då!
                              Ja, vädret är ochså intressant att ta del av. I datan bl.a. Jag går  ut i allt sorts väder utom störtregn, storm eller åska. O sån dag som det varit i Askersund o lite snö på marken. Året kan inte börja bättre! Konstaterar undertecknad!
                       Ah, vi tar en bild på en törnskata. Det blev bara så utav nån anlednig! Kylan kanske?

RSS 2.0