Det är inte första gången jag läser det..

             Att förintelsen förnekas av judar o andra minoriteter. För en som t.ex. har besökt Förintelsemuseet i Jerusalem så blir sådana här påståenden obegripliga ! Själv gick jag ut därifrån med tårar i ögonen. Jag låter denna sol flöda över alla förintade och förföljda minoriteter i världen och deras anhöriga som skall behöva läsa sådana här påståenden !!! Vad det grundar sig i är ju inte svårt att förstå, antisemitism ! Och mina tankar går ochså till alla som levt i ghetton o progromer under århundradens lopp. Och jag har sett filmer både från ghetton i Warschava o Krakov. Bland annat propagandafilmer som förledde folk från sanningen ! Det finns som sagt andra folkminoriteter som fått lida under årtusendens lopp. Men det är inget försvar för förnekelsen av förintelsen !!
         Det här är en av mina " filosofibänkar" där jag pausar några minuter på motionsrundan ! O det är verkligen inte helt fel. Ibland får jag ett spontant uppslag om vad jag skall skriva  t.ex. o då gör jag det ibland ! O står upp för vad jag tycker ! Det här jag skrivit om ovan hade jag inte läst innan jag gick ut på rundan ! 
               Nää, nu skall jag gå och se på tennis från Franska öppna om det inte är avbrott p.g.a. regn !
 

Tiden går ju väldigt fort..

Jaa, för en vecka sen åkte jag ju till Stockholm ! Att tiden går fort... jaa, vad skall man göra åt det ? För min del ser jag det så här ! Hade inte tiden gått fort så hade jag väl inte trivts med tillvaron ! Har jag nått att oroa mig för, nää inte ett dugg ! Jag kan bara vara nöjd som det är och är väldigt ödmjuk över att jag har det så pass bra i min ålder ! Men jag genomför min plan för att behålla hälsan, och hittils har det lyckats ! Beroende på att kroppen trots att den blir äldre och äldre håller sig fräsch efter omständigheterna. Jag kommer på övningar som är bra för ryggen, värmer upp på träningscykeln innan jag går ut, mm,mm,. Och höftens status är status quo, håller sig i schack. Jaa, jag vet väl att " jag ochså en gång får börja gå med rullator och får vara mera inomhus " ! Frågan är vem som kommer att oroa sig mest för det ? Fötterna på jorden, armarna mot himlen och " bibehållen vandring på min utstakade väg från rötter till barnbarn ". Jag har ju en " symbolisk resa " o det är den att jag färdas fram på en å med min eka, på stranden står alla  inblandade o vinkar från rötter till barnbarn och det spelas min världsmusik från Havah nagilah till Kalinka av alla mina favoritorkestrar o artister från Ivan Rebroff till Budapest klezmer band !
              Jaa, så är min resplan här i livet, inriktningen finns i fullständig ödmjukhet ! Och nu skall jag snart fortsätta min resplan genom att "motionera ut i den härliga naturen  o tänka på positiva saker för världen är  " inte enbart ond tycker världsmedborgaren " ! 

Ännu mera grönt ljus...

             Och jag ger mig själv ständigt grönt ljus i min förmåga att ta vara på min livsnjutning i " stort o smått " !
Det är väl inte så svårt för det positiva överväger det negativa " vilken regering som än har makten " ! Att negativera samhället har vi väldigt lätt att göra i det " perfektionistiska trygghetsnarkomanins samhälle " om man ser till hur många människor har det i världen ! Och att gå in att läsa warldkoll.se eller seiten Sverige är inte jordens navel skadar inte t.ex ! Det är" livsfarlig propaganda " den som ständigt  bara fokuserar sig på det negativa " ! För det vet jag att det positiva överväger i Sverige ! Men det säljer inte lika mycket !
           Idag skall vi ta några positiva saker. Från Na.se. - LAGEN GAV DEM RÄTT ATT BO TILLSAMMANS,Rune fick flytta  på sin hustrus särskilda boende . !!!
          Och det gläder mig väldigt när tidningschefen bjuder på följande rubrik ! -DET ÄR LÄTT ATT GLÖMMA DE GODA NYHETERNA - ! Och faran är att när man medvetet politiserar, negativiserar o lobbyismar, oavsett regim, är att  människorna ochså negativiseras. Och är det bra för samhället, oavsett ? Varför inte dra fram det positiva som finns o inte tro att man " förlorar politiska poäng på detta " !
   
             Det är ochså positivt att minnas Stockholmsresan ! Och ju äldre jag blivit, ju mer positivt blir det att sitta på t.ex. en vacker kyrkogård o filosofera i all stilla ro, som sagt ! 

Visst är det grönt !

         Det här fotot togs från min balkong igår. Det framgår ju inte men det regnade så det stod som spön i backen. Kom ju inte ut på min runda för där gick gränsen ! Men motionen skedde ju inomhus med hjälp av den stationära träningscykeln. Till musik och sedan blev det tennis, Paris Öppna Grandslam ! En bra dag var det men idag verkar det som, om man tittar på radarbild, att jag kommer ut o kan motionera ! Dessutom behöver jag handla på vägen hem och lägga på ett brev !  Och jag konstaterar att det är väldigt grönt ute och grönt ljus ges till mig själv ochså ! Är fortsatt nöjd o har inget att  klaga på. Vad andra hittar på kan jag föga göra något åt utan  fortsätter konstatera o tycka o filosofera på mitt vis ! Och det är ju faktiskt inte lätt att veta vad människan hittar på i förväg på gott o ont !

Man får aldrig bli slav i sin egen verklighet ..

Nä verkligen inte ! Idag hade jag ju tänkt att motionera som vanligt igen efter hemkomsten ! Men idag regnar det kraftigt och då vänder jag på myntet ! Motionerar på min stationära träningscykel i sängkammaren o lyssnar på min världsmusik under tiden. Och i Paris pågår franska öppna i tennis o det kommer jag ochså att titta på i tv ! Om jag hänger upp mig på vädret o längtar utomlands ? Nää, längta utomlands kan jag göra ändå ! P.g.a. äventyrslystnad o nyfikenhet, vare sig vädret är dåligt där eller inte ! Och till exempel på grund av ett " trygghetsnarkomaniserat svenskt folk som aldrig får det bra nog " ! Och tror dom " kan undkomma all världens faror " !
          Min store idol i tennis är ju Roger Federer. Nu är han ju över 30 år men håller hög klass ännu. Och visst tycker jag han är världens bäste genom tiderna ! O så elegant han spelar o vilken klass han har hållit i 10 år ca. Och så kommer han ju från Schweiz ! O då blir det ju en " krydda av samhörighet ", typ !
 

Och inget av det ena behöver hindra det andra !

   För nu är jag hemma sen igår. I dag har det hittils varit ett strålande väder och det var det även i förmiddags när vi spelade boule o drack kaffe emellan. Herrarna vann med 2-0, tog hem båda matcherna ! O nu lyssnar jag på min världsmusik när jag skriver ! O mitt hjärta fylls av glädje när jag lyssnar på den vackra musiken i både dur o moll !

Nää, det är inget som jag har svårt med !

           Nää, inte har jag det ! Har alltid gått till  kyrkogården i Gällersta utanför Örebro när jag varit där, där ligger  min farfar o farmor begravda plus en del andra av Ekblomarna ! Geukens familjegrav i Malmö där min mormor ligger begraven på mellersta kyrkogården har jag varit på med anhöriga o kompisar ! Den enda som jag inte har besökt är min morfars. Det får jag försöka hinna med när jag kommer till Stockholm en annan gång. I Simrishamn besöker jag även kyrkogården där emellanåt när jag är där. 
                 Här befinner jag mig själv på Katarina kyrkogård, inte långt från Cornelis Vreeswijks grav ! Det här är en väldigt rofylld kyrkogård och här sitter jag o min kompis Lars alltid innan vi åker hem !
                Och här ligger Cornelis begravd ! Och han var ju faktiskt född i Nederländerna !
             Lars och jag är ju mycket ute o går  på söder. Här har vi kommit upp mot Maria kyrka. O här var otroligt vackra omgivningar ! Jaa, Stockholm ja ! Det kvittar var man bor, i södra, mellersta eller norra Sverige. Vi har en väldigt vacker huvudstad ! Det är bara att finna sig i ! Och 2 norrmän som jag pratade med vid nått tillfälle tyckte att Stockholm var vackrare än Oslo ! Det säger inte lite !
          Jaadå ! Jag kan även sitta och njuta på kyrkogården nära där jag bor i Askersund ! Och ibland besöker jag katolska kyrkogården vid sjön Åmmelången nån mil från Askersund. Med en fantastisk utsikt över sjön. Det är bara att förlika sig med sitt öde. Inte ens " jag kan leva för evigt " ! Dona nobis pacem...giv oss frid ! Den kan jag sjunga själv den gamla latinska hymnen ! Att var medveten om " sakernas betydelse " fördärvar åtminstone inte mitt liv !

Nach hause igen !

            Jaa, här vi ingången till hotellet om jag och min gode vän från Skåne, Lars bott på i mer än tio år i sträck ! Och detta var 19 året i sträck som jag var i Stockholm ! Och hotellet ligger på söder ! Och relationen till några av damerna i receptionen som varit där så länge vi bott där år från år är verkligen mänskligt varm och det sparas inte på kramarna o dialogen ! Jaa, det är härligt att uppleva mänsklig värme och omtanke som går över generationer när det inte bara gäller ens klan ! 
Jaa, jag kan ju inte prata bort att jag är född i Stockholm ! Tillhörde Oskars församling ! Flyttade där ifrån i 3 års ålder !  Och döptes där i katolska kyrkan som sagt ! 
          Apropå mänskliga relationer så har jag fått kontakt med en syssling i Stockholm ! Och det känns ochså bra ! Har jag aldrig haft innan trots att det finns en del i Stockholm från 2 släkter ! Och lite om släkternas historia har jag bidragit med för min morfar var bror till Angelas farfar o min mormor var syster med Angelas farmor ! Och jag tror inte Angela har något emot att jag visar ett foto här på bloggen som kompisen Lars tog !
               Jaa, det här är ochså ett fot som visar att mänsklig värme o gemensamma rötter kan uppskattas ! Jaa, Ett intressant möte var det och vi "kännde på nått vis igen varann " när jag såg Angela komma gående när jag satt o väntade på trappen till badhuset på medborgarplatsen. ! Alla tiders säger jag !
 
           Och på Elitloppet på Solvalla var jag för 19 året i sträck  ! En av kryddorna på Stockholmsbesöket ! Även om det mer och mer blir det viktigaste att besöket i Stockholm äger rum o känna t.ex. atmosfären på söder eller i gamla stan som vi dock inte besökte i år ! Och i gamla stan hade mina föräldrar en lägenhet, bara ett stenkast från slottet innan jag föddes ! Inte något som är oviktigt för mig ! Jaa, det var ett strålande väder när vi anlände till Solvalla ! Men sen kom ett kraftigt regn vid 13-14 tiden men det regnade  inte så mycket på elitloppsfinalen så den kunde vi se där ute ! Men innan dess hade vi stått rakt upp och ner bland folk packade som sillar i flera timmar. Jaa, det var tur att vi så småningom kom ut i friska luften igen  !  Vi gjorde en prestation som klarade av ståendet i så många timmar ! Så kraftigt har det nog aldrig regnat på Solvalla när vi varit där ! Och vi spelar ju aldrig för mycket pengar men spelet gick väldigt dåligt ! Men vadå, traditionen o mötena är det viktigaste ang. Stockholmsresan ! Mer bilder kommer från besöket !

Det tycker jag att jag upplever...

Ja, det blir lite mer avslappat när man blir äldre ! Och glömmer jag nått som t.ex. stänga kylskåpsdörren så brukar jag säga till mig själv " vad håller du på med gubbskrälle" o sen skrattar jag efteråt. Det är rätt skönt när man blir äldre o bejakar barnet i sig ! Det är väl därför man " oftare o oftare kramar om sin kära mor o sen tänker på barnbarnen " t.ex. Och så har man satt ner foten efter sin personlighet ! O jag har min livslinje klar ! " Från rötter till barnbarn " . Och så vet jag var jag står, o står för det ! Utan o blygas ! Och så livsnjuter jag efter min förmåga och gläder mig åt det mesta och älskar min världsmusik ! Allt från klezmer till Haris Alexiou, typ ! Blandar dur med moll o njuter av det ! Så är det bara o det känns skönt ! Och jag skulle aldrig orka att förställa mig ! Det hade varit som att strypa sig själv o sin personlighet !

Regnet det bara öser ner..

          ..men solen lyser även ovan molnen ! Som väl är ! För min del är det viktigt att motionera för hälsans skull oavsett väder ! Har högt kolestorol. ärftligt och enbart medicin  hjälper inte då, sägs det ! Doktorn ! Men man får ju ochså fina naturupplevelser om man går min runda ! Det här fotot tog jag när jag kom hem ! Och grönskan just nu är överväldigande ! Kanske bl.a. därför att det regnar ibland och har varit snötäcke i vinter ?
  " Svenska folket behövs uppmuntras " ! Det gör jag  med denna bild på en man som verkligen inte säger nej  "till motion i vattnet, på sandstranden eller i baren ". Fotot är taget antingen i Turkiet, Israel, på Mallorca eller på Rhodos. Minnet är kort men fotot är taget för en del år sen ! Jag försöker tänka efter.... tror det är på Mallorca !?
               Ni  får väl ha mig i dubbel upplaga om ni blir sugna ! Nån " stötte " för mycket på mig !
                    O det skålar vi på !

Det är nästan löjligt !

Vadå ? Joo, medias " mani" över att ständigt publicera väljarundersökningar från otaliga institut som ständigt tvingas skriva mot slutet " Samtliga förändringar inom felmarginalen "  ! Det måste ju kosta " enorma summor " att ständigt publicera dom här undersökningarna från de olika bolagen, instituten ! Och de skiljer sig ständigt från varann ! Det kan vara fråga om ett par % på nått parti ! Det hela är ochså ganska genomskådbart ! Har med " politisk populistisk lobbyism " att göra ! Den här bilden tycker jag skall vara med i sammanhanget. Han hade kunnat gör mycket roliga inslag av denna " vurm att ta ut saker o ting i förskott " !

Jaa, godmorgon på er !

I dag tittar jag på gamla svartvita kort. Och dessutom med välbehag i nuet ! Och tacksamhet ! För mitt övervägande positiva liv är präglat av bl.a. min mor. Och det skall ni ha klart för er att sådana här foton betyder mycket för  en när man kommer upp i min ålder ! Det här ögonblicket när kortet togs var jag var 5 månader gammal, " det är mitt alldeles egna " och innebär en "av mina präglingar " för framtiden. Om jag snyftar p.g.a. nostalgi när jag ser fotot, nää, det skall ni ha klart för er att jag inte gör ! Tvärsom, jag känner nån inre frid, tacksamhet o levnadsglädje ! O vad har jag att klaga över ! O sen när jag tittar på foton av t.ex barnbarn så gör inte det saken sämre ! Vare sig jag bor i " Korpilombolo, Baku eller Catmandu ".
           Jaa, vilken början på en livscykel ! Har räknat ut att fotot måste blivit taget i november 1938 då förståss ! Tyvärr kan jag inte hitta nått foto från när jag döptes i katolska kyrkan i S-holm ! Min mormor blev ju ochså min gudmor ! Och det verkar jag inte ha fått ett sämre liv av !
           Under det här fotot står det, sista besöket på Skansen innan vi flyttar till Örebro. Året är 1942 ! Skansen ja ! När jag själv besökte min mormor på senare delen av 40-talet så var nästan det första jag gjorde, en del av detta kan jag ha nämnt innan det får ni stå ut med, att själv gå till Skansen via Skeppargatan/ Strandvägen o titta på alla djuren. Började alltid med sälarna, tog hissen upp när jag passerat bron, framsidan  . Ni Stockholmare vet !
             Idag har jag för mig att jag skall läsa i boken ETT KORT UPPEHÅLL på vägen från Auschwitz ! Och det är jag visst det ! Medlem i en Svensk-Israelisk förening i Örebro ! Men kommer aldrig in på mötena p.g.a. dåliga förbindelser ! Men tankar ! finns om att företa en samordnad resa till Jerusalem " om tiden står mig bi ". Har varit där ! Och att vara kristen och Israelvänlig, judevänlig går ochså väldigt bra, finns kyrkor av olika slag i t.ex. Jerusalem ! O inte långt från Klagomuren ligger t.ex. Klippmosken. O koptiska kyrkan finns mm,mm ! Och inte är jag motståndare till den muslimska majoriteten av människor ! Jag " pratar med alla " ! Men tyvärr förstör fanatiska minoriteter för religionerna ! Och jag är viss om att världen inte hade varit bättre om den enbart bestod av ateister o anarkister !
          Om man berättar om sitt liv så blir det många jag ! Det har inte med egoism att göra ! eller att upphöja sig själv på " en piedestal " ! Men Jante står jag emot ! Jag tycker att jag lever " ett märkvärdigt härligt liv " !
                 Nää, jag kunde inte låta bli att ta med detta foto av min mor . Svårt o säga  men jag tror att det tagits innan jag föddes, nått eller några år ! Och utseendet grundar sig på nån av den kvinnliga ingifta delen av släkten Geuken, är troligt ! ? Tyvärr så kommer jag inte längre bakåt än början av 1800-talet i den frågan ! Men det finns släkforskning där det tas DNA-prov för att "släktforska djupare på ursprung och djupare släktforskning " som det heter ! Men det kostar mycket pengar, tusentals kronor ! Men jag har inte gett upp !

Ytterligare en dag i Ja(ha)ns behagliga liv !

          Jaa, kl 10 blev det boule som vanligt är på tisdagar ! Och kaffe hanns det ochså med. O ingen sura över att det småregna, tänka sig ! Och det blev 1-1 mellan damerna o herrarna så ingen surade där heller !
         Och jag skulle hämta ett nytt pass efter 13 på  polisstationen så för att i stället att cykla hem så blev jag kvar i innerstan, gick på min favorit Ristorante La Luna som jag gillar och åt en pizza med bernaisesås o invänta det hela.O slängde ett par ord med ägaren ! O gott var det o lite omväxling i kosten utan " att världen störta samman" ! Och nu har jag nytt pass ifall....vem vet ?! Och nu skall jag gå ut, in o se vad som har hänt utomlands ! Det bor ju människor där ochså !
           Och sen sitter jag o tänker på att jag bott mer än 6 månader på dessa platser i mitt liv ! Med andra ord sett mig omkring ordentligt där. Ingen ordning på uppräknandet från norr till söder ! Luleå, Kristianstad, Örebro, Överuman, Sollefteå/Forsmo, Stockholm, Simrishamn, Hjo, Askersund. Har ni bott på dessa  platser mer än 6 månader o kan ni peka ut dom på kartan ! O vilket län eller landskap hör platserna till ? Och hur många har varit i residensstaden Luleå av er ? O ligger Askersund vid Vänern eller Vättern ?

Jaa, idag är det ju måndag--

Efter detta unika konstaterande så får vi ju följa Vårens ankomst som jag nu " oavsett gnällanden " döpt om till Sommarens ankomst !
   Den 13/5 såg det ut så här när jag tittade ut från min balkong !
  Idag den 20/5 ser det ut så här. Nämnas kan att det var mulet när detta foto togs men på en vecka har det hänt mycket ! Jaa, jag tycker det blir grönare för varje år innan sommaren anländer ! O inte blir det mindre grönt fast det varit några stränga vintrar de senaste 3-4 åren ! Idag ser jag att Västeuropa har betydligt kyligare än Osteuropa ! Detta borgar för ostadigt väder med blixt o dunder i Europa ! Jag för min del hpppas ju att det blir bra väder till helgen, men det återstår att se. Alla vill väl ha bra väder på helgerna , särskillt de som jobbar hela veckan !

Får man belöna sig själv med en blomma ?

          Det får  man om man har lite självförtroende o tycker om sin egen person " på gott o ont " o sruntar i jantelagen" o förstår " att även en farfar har sin egen personlighet vare sig han bor i "Korpilombolo, Baku eller Kathmandu " oavsett avstånd hit eller dit ! Och är nöjd med sitt liv, oavsett !
           Färgen på blomman ? Har ingenting med " rosor eller blåklint " att göra ! Den köpte jag för att den var fin o grön. Sorten, tjaa, det får ni klura ut !
             Kathmandu ja ! Det ligger väl i Nepal ! Och en resa dit kostar 17000. Så skall jag hinna med en resa dit under min " resas gång " så får tipsvinsten utökas ! Och småsparandet !
              " Äventyrslusta, go o förnöjsamhet " är bra egenskaper oavsett... Det skall du ha beröm för Jahan ! O jante fick sig en rak höger !
                

Det är bara att gratulera vinnarna...

..o de övriga pristagarna. Vi börjar med ishockeyn ! Ett med " domedagspredikande " iver, allá fiaskostämpel i media Sverige tog guld i detta vm ! Nu skylls väl " segern på att bröderna Sedin kom med ". Dom ställde ju upp, o tillhörde laget i de 4 sista matcherna,  ! Jag predikar ständigt om att " ta inte ut några domedagspredikningar i förskott som är utan facit " ! O det gäller det mesta ! O vilken prispall vi fick ! Sverige, USA o  Schweiz ! Utan då Kanada, Ryssland, Tjeckien o Finland ! I dag har man nästan abstinens efter högtidsstunderna på Tv i helgen !
              Och jag hann ochså se slutet, omröstningen o snuttarna på Eurovision song contest ! Men visst vann rätt låt ! Grattis Danmark ! Och ha flöjten med i musiken, tjusigt ! Och Ukrainas bidrag har jag sett innan o då föll jag  för det, och dom blev ju 2. Och Azerbajdzjans bidrag blev 3 , inget fel på det, enligt min mening. Jag tänker se mera av musiken på play senare !
       Och nu skall jag " bli av med abstinensen " genom att motionera ! Men fler evenemang kommer snart !

Solen bröt fram !

              Jaa, den här bilden har väl ingen nått emot att se o äntligen säger många ! Det finns mycket segel-och motorbåtar i Askersund och på sommaren kommer många på besök !
               Jag hade tumme med vädret  för när jag kom hem så mulnade det ganska fort o enligt radarbild så dröjer det inte så länge innan det blir regn. Fyra årstider har vi med växlande väder. Så är det bara ! Jaa, det är ganska märkligt det här med vädret i Sverige " som aldrig verkar bra nog, länge nog " och ofta kallas för uselt ! Vad man då jämför med det har jag fortfarande inte förstått ! " Vit sandstrand, palmer o 25 grader plus i skuggan året om ? Nej, nej, då hade " det gnällts över det "  Och varför blev vi inte kvar i "Afrika i stället för att vandra upp hit eller stannade upp i Italien " t.ex ? Jag för min del är nöjd för varje dag som jag kan se att det är väder ute !
            Det blir nog en svår match att vinna, den mot Assyriska för Örebro Sk. Jag hoppas på en poäng, värdefullt på bortaplan !
            

Mycket sport blir det idag ochså men....

...det blir motion först ! O det är väl en bra kombination , tycker jag ! Om jag såg Eurovision song contest ? Sjungandet av bidragen mot slutet och hela omröstningen ! Och jag tycker att de 3 låtarna som låg i topp förtjänade detta ! 
           Vädret idag. Är mulet här i området ! Och jag ser att det åskar nere vid Blekinge /Smålandskusten, Det kan gärna hålla sig borta. Och kommer Tor o dånar mitt i den fina sporten på tv, då skall han få med mig o göra !
      Jag såg ju att matchen mellan Assyriska o Örebro sk i superettan i fotboll ochså går i Tv idag. Och sen kommer bronsmatchen i Ishockeyn mellan Finland o Usa o sen finalen mellan Sverige o Schweiz. Och emellan ishockeymatcherna kan man se spårlottningen till Elitloppet på Solvalla !
                  Det blir ytterligare en fin dag i Jahans liv det här med entusiasm och spänning o naturupplevelser !  Johannes, Jahan o Jan. Samma person ! Av århundradens betydelse av samma namn i denna följd !
            Huvudbonaden är tillverkad av barnbarnet Tåtte för några år sen ! Och apropå barnbarn så är mitt tionde på väg ! Det är inte konstigt att man ser nöjd ut !

Fantastiskt roligt !

Jaa, fullständigt rättvist vann Schweiz över USA i den andra semifinalen i Vm-hockeyn ! Och Schweiz har inte förlorat en match ännu ! Vilket starkt lag ! Frågan är ju om journalisterna inte skall fiaskostämpel över sig ? Tydligen dåligt pålästa om det Schweitsiska laget ! Det är ju ingen slump att dom spelar det spelet som dom gör. Hårt arbete bakom långt innan Vm börja så klart ! O Usa var blev deras spel av ? Märkligt ! Fin match i morgon ! Skall Sverige få revansch för förlusten gruppspelet ?

Sverige till final..

Det är klart att det är positivt ! Och dessutom vann jag 700 kr på en Harry boy för 50 kr ! 4x 5 rätt hade jag ! Mitt eget tips för 100 kr var kass ! Och nu blir det spännande att se vilka Sverige får möta i final i ishockey-vm, Schweiz eller USA. Jag tror som sagt var USA !

Då var det inlämnat !

Då var mitt system på V-75 inlämnat ! Och visst hoppas jag på vinst som alla andra ! Men eftersom jag är nöjd med mitt enkla liv och har råd med en bussresa nästa år så är det inte livsviktigt ! I Sverige bl.a. sätter man ibland grupper mot varandra, som " rika och fattiga". Jag ser inte rika o fattiga " som bovar eller hjältar " , jag ser dom som människor med mänskliga egenskaper ! Och jag vet att " fullständig rättvisa " inte kan skapas p.g.a. att människor blir t.ex. sjuka eller arbetslösa. Visa mig ett land där fullständig rättvisa o jämlikhet existerar !

I sportens tecken..

i dag kan man ju ha kategorin Allt möjligt ! Sverige spelar mot Finland i ishockey-vm, V-75 går på Gävle-travet, ser jag i efterhand kl 18. Sen blir det Schweiz mot USA i den andra semifinalen ! Melodifestivalen ? Än är jag inte taggad för den, får se !
         Och efter gårdagens insats i fotvandringen i Mariedamms området så är det skönt att lägga upp dan på det här viset. Och Dagobertssmörgåsar skall jag ochså göra ! Det ni ! Och i öster vid Åland mullrar åskan, hoppas den håller sig i det området !
            

Gubbar på vift !

 Och start och mål för Mariedamms leden är Trehörnings masugn där man ochså anlägger kolmilor. ! Här ligger en färdig sen förra året från vilken man kan köpa kol i sommar, höst. Det här med kolmilandet är en tradition och attraktion ! Och den här kolmilan är döpt till Ingrid ! Milorna skulle enligt tradition döpas  till ett kvinnonamn !
 
          11 km gick vi i ett  riktigt försommarväder ! Mariedam ligger inte så långt från Östergötland i södra Närke !
Här har vi Torsten på marsch !
           Här gick vi förbi i början av vandringen. 
         Här har vi kommit en bra bit på väg. Och här tog vi en andra rast !
                   Ytterligare en bit på väg o nu var det riktigt varmt !
         Ytterligare en bit på väg i den omväxlande terrängen ! Med en grillplats i kiken !
    Och här var vi framme vid grillplatsen som ligger vid sjön Trehörningen, ett vanligt namn på sjöar i Sverige ! Och här finns det färdighuggen ved att grilla med. Och både Torsten o undertecknad hade falukorv med oss som vi grillade !
 
             Och den här vackra utsikten hade vi från grillplatsen !
 Och det här fotot kunde jag inte låta bli o ta på den  här växten som trivs bra  vid vatten, vid en liten bäck t.ex. Och vad växten heter har jag glömt !
             Och här har vi inte långt kvar till utgångsplatsen. Sjön heter fortfarande trehörningen o i den finns det bäver ! Och nu här hemma är jag ganska trött men nöjd med ytterligare en dag i mitt liv !

Jaa, vad roligt och Finland i semi !

Dom, Sverige gjorde det trots Edlers utvisning med matchstraff ! Slog Kanada i straffläggning ! O kämpade väl och gjorde 2 powerplay mål ! Jaa, Finland ja ! Kan dom slå Kanada så kan dom slå Finland ! Jaa, det blir spännande att se den semin på lördag och även Schweiz mot USA ! Där håller jag nog USA som favorit ! 
           Och i morgon blir det vandring på Mariedammsleden !

Vad hände med finnarna ?

Ledde med 3-0 efter första perioden efter bra spel ! Trodde dom att det var klart ? Slovakien gick upp till 3-3 efter nån minut i tredje perioden. Efter att ha reducerat till 2-3 i andra ! Ärligt talat ser man till de 2 sista perioderna så kunde lika gärna Slovakien vunnit. Nån guldkandidat tror jag inte finnarna är ! Dom var ju rent slut i 3 perioden men  vann med 4-3 !  Hittils har ju USA imponerat mest särskilt med sin superba skridskoåkning !  Nu blir det spännande ! Kanada har ju det bästa laget på papperet tycker jag, men heja Sverige !.  Men det är inte omöjligt att det blir en final mellan Kanada o USA !?

Jaha, då fick Tjeckerna resa hem !

Schweiz  har inte förlorat en match i Vm ännu ! Och idag gick dom till semifinal genom att då slå Tjeckien med 2-1 ! Du milde,Ryssland o Tjeckien utslagna ur VM ! Slovakien har ju varit lite upp o ner och möter ju Finland i matchen som kommer snart ! Dom är ju naturligtvis favoriter Finland men ...jaa, vi får se !

Vem hade trott det !

Jaa, nu var första matchen klar av de 4 kvartsfinalerna i ishockey-vm som sagt ! Ryssarna förlora mot USA med 8-3 ! Jag vet inte vad det har gått åt ryssarna ? Visserligen är USA bra och jag hade väl trott på en jämn match men det här ? Det måste vara osämja mellan Nhl-spelarna och dom från Khl, inhemska ligan, eller nått sånt ? O sämre o sämre har Ryssarna blivit under resans gång !  Ja, nu får vi se hur det går i matchen mellan Schweiz o Tjeckien ! Måtte den bli mer spännande !

Jag fick dom precis ! Korten, via e-mail !

 Appropå livsdevisen från rötter till barnbarn ! Här har vi yngsta barnbarnet Kalle !  Av 9 st men.....oj,oj, oj, det kommer nog att bli 10 i år !
             Och här har vi nr 7 i ordningen av mina barnbarn ! O han heter Tåtte ! Och jag är så stolt över mina barnbarn där den äldste blir 25 i år ! Jaa, som sagt från rötter till barnbarn. Spännnde liv i nuet !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I dag blir det rena orgien !

Få nu inte fel vibbar bara av rubriken ! Först motion med handling av mat mot slutet. Sen blir det ishockey-vm från kl 12, alla kvartsfinaler ! Hela dan går åt ! O  det blir spännande ! Tror på Tjeckien, Finland, Ryssland o Kanada ! Men hoppas naturligtvis på Sverige ! Thats all for know folks !

O sen cykla jag hem från hamnen..

             O innan dess titta jag på när denna svan matades ! Och nån svan har jag inte sett i hamnen eller nån annanstans i Askersund på mina sju år här !. En knölsvan är det ju. O dom brukar ju var ett par för det mesta men den här var ensam. Stiliga fåglar och den här var ringmärkt !
           O sen cykla jag längs strandpromenaden mot hemmet ! Och satte mig och sola på en bänk och iaktogs hela tiden av denna kanadagås  Nu zomma jag ju in den men jag tror inte den var mer än 10 meter ifrån mig ! Och avslappad var den och lade sig ner. När jag fick syn på den innan jag satte mig på bänken så gjorde jag väldigt långsamma rörelser så att jag inte skrämde bort den !  O den här gåsen verka ochså vara själv ! Eftersläntare ! Något par kan man se här nere vid strandpromenaden, men nästan alla kanadagäss drar vidare nu på våren. De flesta simfåglar här i Askersund är gräsänder, varav en del övervintrar. O dom har ochså ett eldorardo, i hamnen sommartid. Dom är så tama att dom "nästan hoppar upp i knät"på folk o tigger mat !
                    Ja det var allt från fåglarnas värld i dag !

En verkligt fin dag i " Ivan Turgenevs liv "...

           Det är nån ramsa jag har i huvudet, det här med den ryske författaren Ivan Turgenev ! Idag klev vi pensionärer som sagt på den här båten för färd i norra Vätterns vackra skärgård. Ombord var det framplockat kaffe med smörgås som vi imundiga på färden ut mot den naturskyddade skärgården ! Vädret var lite småregnigt så vi satt inne, ej på däck ! Den här båten har några av mina barnbarn åkt med mig på !
          Och här ser vi några av mina kompisar vid bordet jag satt ! Viviann och Ingalill. Och Viviann är gift med min fotvandrarkompis Torsten som satt till höger om mig ! Han " fick inte vara med på kort " !
     Och här har vi en vy från skärgården !
 
        Och här en till ! Och så småning kom vi hem igen efter några lyckade timmar ! Kaptenen var ciseron på färden o pratade om platser och Askersunds historia. Men det har jag och många andra hört förr men kanske inte alla ? Och så hade vi lottdragning ! Jag vann inget men Torsten vann en lott ! Och när jag hade gått av stötte jag på Harley Davidsson motorcyklister från Hannover i Tyskland. Så det blev språkande om allt möjligt, övar upp min tyska.Brukar komma en del turister från Tyskland av olika slag när säsongen börjar ! Dom här såg rätt tuffa ut så jag tog inget foto på dom !

Jag fick lite tid över....

      Jaaa, jag erkänner gärna med stor innerlighet att min plattform i livet, ju äldre jag blir, basseras i tankar o välust på allt ifrån rötter till barnbarn ! Det är inte mors dag ännu men detta är en hyllning till min mor ! Hennes armar känner jag mer o mer omkring mig ! O det gör mig glad o rörd ! Och hos min mor såg jag ju dagens ljus, min första boning ! O min mor var en verkligt varm människa med temperament o omtanke ! Hoppas att jag ärvt något av henne ! Och jag vet att jag tillfogat henne både glädje o sorg ! Och mamma och Gina Lollobrigida är det vackraste jag vet !  Och mitt hjärta sväller av ömhet när jag känner hennes armar om mig, precis som när jag blir kramad av ett av mina barnbarn ! Förstår ni varför jag njuter av mitt liv !?
            Tyvärr kan jag ej reda ut min mors o mormors kvinnliga  rötter längre än till 1800-talet ! Men det får bli ett spänningsmoment i livet !
                   Jag vet inte var det här fotot är taget i Stockholm. Men att min mamma och jag var på Skansen ibland det vet jag ! Och när jag hälsade på min mormor ibland på 40-talet i 8-12 års åldern och jag vet att jag via Skeppargatan alldeles själv ibland gick just till Skansen med stor iver fram och åter !
                 Och om inte så lång tid räknar jag med att jag skall jag fira min 75:års dag. Då tror jag att min mor "tittar ner från himlen o ger mig ett leende " ! Tack " världen " för att jag finns till !
              Och här har ni delar av min härliga klan i nuet i min tes " allt från rötter till barnbarn " !

Vad händer idag då ?

Joo då, idag skall jag städa mitt goa hem, lyssna på min världsmusik på datan och på eftermiddagen företa en båtresa med pensionärskompisar i norra Vätterns vackra skärgård ! Foton kommer !

Kul med med gamla foton när livet spelar revy !

             Det här är min tyske kompis Cai ! Han kom till oss 1948 i Örebro som krigsbarn från Köln . Även barnen i Tyskland led naturligtvis av krigets omständigheter ! Han var 8 år då, 2 år yngre än mig ! Han var hos oss i nått år. Jag kan ochså nänmna att han o hans syskon och föräldrar 1945 flydde från allt de hade med ryssarna hack i häl och lyckades med nöd och näppe komma in i amerikanska zonen ! Cai har aldrig glömt året han var hos oss.
           !956 på sommaren åkte jag själv tåg till Köln från Luleå där vi bodde !  Uppehåll hos mormor i S-holm nån natt har jag för mig !  Och jag kommer ihåg att Cai och hans syskon inte hade sommarlov för än i augusti. Dom gick i skolan när jag var där och tante Edith tog väl hand om mig på dagarna. Jag vet att jag själv tog bussen från ytterområde i Köln in till centrum och gick runt katolska kyrkan där och tittade in i den ! Oj vad stor den var och är ! De allierade flygarna gjorde allt för att spara den har jag förstått. Några skador fick den dock ! Kommer ochså ihåg när vi var på ett badhus och jag med stora ögon la märke till många enarmade och enbenta människor som badade där ! Operabesök och mycket annat var jag ochså med om, bl. en färd på Rehn ! På fotot syns jag och Cais lillasyster ! Som hade smeknamnet Püppchen !
         Jaa, jag får ju ha med detta  kort ochså ! Det är så väldigt bra tycker jag ! Från 1948 ! Mina systrar, jag, Cai och min vackra brunbrända mor ! Henne kunde jag " lika gärna ha placerat i Italien  eller nån annan stans i söder eller öster ut" !
             Det  här  är inget dumt foto att sluta detta inlägg med ! Ett liv som yngre generationer inte varit med om, som anhöriga i nuet ! Jag drar nytta både av min kära klan o kära minnen, då jag växte upp ! Och det ena " behöver inte utesluta det andra " . Och alla är inte uppväxta på samma ställe ! Utan i andra miljöer ! Och varför inte " dela med sig av lyckliga stunder som för det mesta överskuggar det negativa " !
            Och nästa år ämnar jag hälsa på Cai och hans familj ! Det kommer jag att jobba på !
 Och jag motsätter mig absolut att jag skulle leva i det förflutna ! Jag har anhöriga o  rötter med mig i nuet ! O drar nytta av det i min positivitet !!! 
 

Jaa, det såg jag nu !

I em, kl 16 går den intressanta matchen i ishockey-vm mellan Norge o Tjeckien ! Den som vinner där tar sista kvartsfinalplatsen ! Sverige är ju redan klart för det men matchen mot Danmark i kväll blir intressant för då  träder bröderna Sedin o backen Edler in i handlingarna. Är det inte så här ? Vinner Sverige över Danmark så får dom möta  Kanada i kvartsfinal, förlorar dom så slipper dom det ? Jag titta nu på resultat ! Slovenien tog en poäng mot Kanada ! Jaa, då är det väl ännu mer troligt att Schweiz tar hem gruppen ? Och att Sverige får möta 2:an Kanada i semi som 3:a ! Och jag kan ju inte tro att Sverige lägger sig mot Danmark ? Om förutsättningarna är som jag tror !

Jaa, då var det boule igen...

...om vädret tillåter ! Det verkar som det regnat i natt men radarbild visar att det skall klarna upp. Visserligen pratas det om kommande regnskurar. Kl 10 börjar vi iallafall. Vi får se om herrarna klarar damerna. Damerna var nog bäst förra säsongen ! Jag säger nog så har jag inte tagit i !

Kul att dom vann !

Och det var ju inte oförtjänt Örebros vinst med 2-0 mot Degerfors. Jaa, första halvlek hade Örebro bollen mycket och fina inlägg slogs men väldig innefektivitet framför mål ! I andra halvlek kom de 2 målen men fortsatt innefektivitet ! O dom sista 10 minuterna kom Degerfors starkt. Då räddade den duktiga målvakten Örebro från ett baklängesmål ! Och jag undrade om dom har glömt o träna försvarsspelet för det inger inte samma förtroende som spelet på mittfältet. Och imorgon skall jag ringa  o prata om detta med min kompis o gamla lekkamrat Rolf som såg matchen på plats !

När jag ändå håller på..

            Så här såg det ut den 7 när jag tittade ut från min balkong ! Inte mycket hade hänt på en vecka !
        Idag den 13 maj tog jag detta foto ! Mycket har hänt på en vecka ! Titta på grönskan längst bort på bilden, så ser ni skillnaden. 

Ibland kan man få sådana där aha-upplevelser !

Igår satt jag o zappa lite efter hockeyn. Kom då till svt 24 och fick höra den mest underbara körmusik. Ett franskt program. Med kör/ kyrkomusik från medeltiden ! Jaa, jag njöt o jag njöt ! Och latin var den då på, förståss ! Monteverdi har jag lyssnat på nån gång och han fanns med med här ! Dessutom kan jag sjunga den latinska hymnen Dona nobis pacem, giv oss fred/ frid, själv eller tillsammans med "min " kör ! Men en av kompositörerna som framfördes hette Allesandro Striggio ! Och han hade skrivit ett verk som upphittats i våra dagar. Ett verk som gjots för fem åttastämmiga körer ! " Om jag blir salig nån gång " då vill jag höra på denna oerhört vackra musik ! Den finns bara 5 dagar till på svt-play. Och de vackra sångerna av då olika kompositörer varar mer än en timme ! Det var säkert inte slumpen som gjorde att plötsligt denna vackra musik " uppenbarade" sig för mig !

Då var det dax igen !

Jaa, vädret är ju fint i Askersund trots att koldioxidhalten är uppe  400,08 ppm i jordatmosfären. Jaa, det gäller att hitta så negativa siffror som möjligt o sen göra en domedagsprognos på dom utan facit ! Om de negativa prognoserna får motsägande uppgifter så nämns inte detta. Alla forskare håller nämligen inte med om att allt skall bli så förskräckligt. Läs gärna seiten www.theclimatescam.se ! En del forskare säger ju att temperaturhöjningen på jorden " stagnerat ", jämnats ut , typ ! Jaa, jag kan ge några intressanta temperaturer idag ! På Alaska/ arktis har Grise Fiord idag -19 C och snöfall ! MCMurdo station på Antarktis har idag extremly cold, enligt dom själva, -24 C ! Däremot har Verkhojansk i Sibirien + 5 C. Om det är " normalt eller inte " vet jag ej ...tittade efter inte onormalt när det går mot sommar eller för maj då !
                Och som sagt att temperaturhöjningen på jorden planat ut, det har man ju facit på ! Det är klart det blir motion idag ! I Askersund är det 10 C och sol, så några regnkläder behövs inte ! Vad väljer du föresten att tro på sånt man har facit på eller tro på sånt man inte har facit på ! ?

Jaa minsann, äntligen en liten vinst !

      Det här fotot tog jag när jag var och lämnade in mitt V-75 system på pizzerian i närheten ! Det extra som idag gick i Oslo ! 700 kr för 2 sexor och en del femmor fick jag ! Äntligen, det var länge sen !  Men det kommer flera förutom de ordinarie den här månaden ! Redan på torsdag den 16 kommer ett extra igen på Åby och ännu ett den 26 på söndagen då elitloppet går !  O sen har vi som sagt var de ordinarie den 18  och 25 ! O det är väl bara kul, nu fick jag ju in pengar till några omgångar !

Det kallar jag det för...

               Kalles klätterträd ! Det finns där ständigt vare sig jag bor i " Korpilombolo eller Baku " ! Det här är skön symbolik över livet ! Kanske nån kan reda ut symboliken !?

Så kan det va !

1,4 miljoner kr förra lördan för 7 rätt o 240 kr igår ! Och dubbel jackpot i dag då på den x-tra V-75:an på Oslo travet ! Och 2 sexor hade jag igår. Men vad hjälpte det ! Åkte på Abboren lopp 2 som spik. Och annars så var det bara favoriter som gick in, kanske nån andrahandare ? Ibland är man lite " obetänksam ". Att spika hästar på tillägg !
Men jag skall på det idag igen. Och spela en hundring på hemvägen på motionsrundan ! Spikarna har jag gjort klart vid första titten ! Första intrycket skall man inte ändra på det har jag lärt mig,.... så småningom ! När jag vann en lite större vinst satte jag ihop systemet väldigt fort ! Och som småspelare så kör jag alltid med 3 spikar !
Och vädret ser ut att bli skapligt ut idag. Har hittat en tysk väderseit, bra sådan där Sverige, upp ovanför Stockholm,  är med och hela övriga Europa  ! Och den översätter jag inte till svenska, fattas bara ! Men jag tittar även på svenska väderseiter. Är intresserad av vädret som " fenomen ", inte gnällobjekt. Och kl. 14:00 går travet direkt i TV ! Intressantare lopp än igår tycker jag !

Nu har jag gjort mitt system !

På då V-75 ! Det blev en spikharry ! Det är nästan roligast o spela, tycker jag ! För man sätter ju ut spikarna själv plus öppnar de andra loppen med t.ex en skräll som man garderar upp ! O då får hjälp av Harry ! Den enda vinst värd att nämna, för min del, vann jag på en spikharry ! I morgon är det ju x-tra V-75 på Oslotravet med Oslo Grand-prix som huvudlopp, nummer ! Och den enda vinsten att tala om, vann jag på en x-tra V-75 omgång !

Jaa, den blir ju intressant !

Jaa, matchen ikväll mellan Ryssland o Finland blir ju intressant ! Och en annan skräll i den gruppen var ju att Lettland slog Slovakien !
Ja, sen har jag börjat titta på V-75 tipset ! Det är ju med det här att få en egen idé ! Det försöker jag få ! För att få nånting på ett småsystem anser jag att man måste ha 3 spikar ! Kanske man kan ta en outsider som spik på en av dom ? Det gäller ju att våga ochså ! Läste att nån lämnat in ett system på 65 kronor på Örebrotravet o vunnit 1,4 miljoner på V-75 där i lördags !
                       Och i morgon cyklar jag nog ner till hamnen o köper en glass sen jag lämnat in tipset p V-75 !

Så ligger det till !

Jag har ju framtidstro, vare sig jag " hamnar i rullstol eller får gå med rullator " ! Och i år åker jag ju inte utomlands, mycket annat roligt i görningen ! Men nästa år ämnar, tänker jag åka till Tyskland ! Varför ? Joo, jag trivs bra i Tyskland. O det beror nog delvis på att jag behärskar språket bra och har rötter från landet via min mormors sida !
                 Jag har varit i Köln 1955, i Berlin, fotbolls-vm 2006, i Frankenthal ca 2000 ! I Moseldalen, i Rehndalen ! Bilat runnt med kompisar. Var i Frankenthal med ett av mina barnbarn. Varit på Rügen flera gånger med Simrishamnskompisar. Åkt igenom landet till Wien ! Inte inte tänker jag så mycket på autobahn, många delar av landet är ju mycket vackra, utan att åka på småvägar i landet, komma in i de där härliga småstäderna med sina fina korsvirkes o torg ! Fler städer än de jag räknat upp har  jag sett men bara några timmar på dan.
        Köln ja ! Den här kyrkan , Kölnerdomen har jag gått runt ! Och varit inne i ochså. !955-56 var jag i Köln o hälsa på min tyske kompis Cai och hans familj. Var alltså inte mer än 16 år, ungefär. Om jag var där 1 eller 2 månader kommer jag inte ihåg. Och jag åkte tåg till Köln alldeles själv från Luleå. Har för mig att jag hälsade på min mormor i S-holm nån dag innan jag fortsatte till Köln. Jag hade det bra hos familjen och vet att jag själv nån gång åkte in till stadens centrum ! På opera var jag ochså där , Faust hette den och var skriven av Gounod  ! Jag kommer ihåg mycket mer men det tar jag inte upp här. Det enda negativa jag kommer ihåg var att jag blev utskälld av en tysk konduktör på ditresan och att en äldre dam hjälpte mig i trångmålet !
          Och som sagt var, jag och mitt barnbarn Måns åkte omkring år 2000 till Frankenthal med tåg från Simrishamn/ Malmö ! Frankenthal är en mindre stad inte långt från Mannheim där Cai hämta oss ! Foton från resan har Måns, det vet jag ! Frankenthal ligger ungefär en 20 mil från München ! Där var vi inte ! Men Heidelberg var inte långt ifrån Frankenthal o där var vi alla ! Och sen åkte vi runnt ofta i området o det tyckte Måns var roligt. O Cai bjöd " ständigt " på glass och annat. Vi bodde ju hos Cai och hans fru Ingrid ! 1 vecka cirka !
                 Jaa, nu blir jag ännu mer sugen. Tänk om Måns kunde köra 1 vecka med farfar i Tyskland ner till Cai ? !
 
          Som sagt 2006 var jag i Berlin ! Tyvärr fick min kompis Björn och jag inga biljetter till nån match vid utlottningen !. Men vi såg matcher på storbildsskärm ! På bilden syns Cais dotters man med ölglaset i hand ! Och båda är läkare ! Det är Anke som tog fotot ! Vi bodde i östra Berlin, mysigt och hade väl en halvtimmes väg ner till Brandenburger Tor. Och en av dagarna visade Anke oss runt i delar av Berlin ! Och vi flög fram och åter mellan Katstrup och Tempelhofen, historiens vingslag fick vi vara med om för 2008 las Tempelhofen ner !
                 Och Berlin var alla tiders. Nu blev jag sugen igen !
             Och här avslutar jag med ett kort på Anke och mig. Jag kan  ochså prata om att jag gått ner i vikt sen den tiden ! Men det är en annan historia ! Och så kom jag att tänka på Moseldalen, denna vackra plats ! Och så kom jag att tänka på....... och så......!  Dom 2 översta fotona från Wikimedia Commons !

Ingen bra dag på jobbet..

Sveriges Tre Kronor fick ju välförtjänt stryk av Kanada i gruppspelet i ishockey-vm. Det hänger inte jag läpp för. Men Sverige spelade inte bra. Fick kanske inte chansen till det. Men jämför man lagen så är ju kanadensarnas spelare mycket mer välmeriterade ! Hoppas Sedinbröderna och backen Edler kan höja upp laget ! Chansen att få möta Kanada igen i kvartsfinal är väl ganska stor !?
          Det här vm:et visar att " allt kan hända" ! " Blåbären " går inte att nonchalera längre ! Det tycker jag är kul ! För igår slog Frankrike Ryssland med 2-1 i gruppspelet i Helsingfors ! Och Tjeckien kunde lika gärna ha förlorat mot Danmark.! Nu vann Tjeckien till slut på straffar !!

Jaa, då var jag hemma igen !

            Efter dagens utflykt till Västerby o Garpa gruvor . Det här är i från Västerby gruva där Torsten höll ett litet föredrag för några från Åmmebergs bygdeförening ang. nya rön gällande gruvan och den stora olyckan på 1700-talet. Torsten håller ochså på att skriva en bok i ärendet ! Här blir Torsten fotograferad av en journalist från sydnarke.se som var närvarande under föredraget !
 
          Men vi förflytta oss snabbt nån kilometer till den handikapanpassade Garpa gruva ! Garp är lika med tysk på medeltidssvenska. Tyskarna hade stor betydelse fö bl.a. vår gruvindustri i Sverige. Liksom Vallonerna för vårt smide och Nederländarna för vår sjöfart ! Och detta är ingången till gruvan !
               Och efter att vi städat och gjort i ordning gruvan inför bl.a. turistsäsongen så bjöd ordföranden i Åmmebergs bygdeförening Roger Schmidt på korv o bröd ! Och när sällskapet skingrats så gick Torsten och jag och satte oss vid ett bord nedanför ingången och drack kaffe
                  Det här var en väldigt trevlig förmiddag, åkte  hem vid 13-tiden, i Jans " positiva klubbliv " liv !

Så blir det !

Idag på fm skall jag följa med Torsten till Västerbo-och Garpa gruvor ! Där skall vi träffa personer från Åmmebergs Byggdeförening ! Torsten skall hålla ett litet föredrag i Västerbo gruva och sedan skall vi kratta och städa upp i Garpagruvan inför besökssäsongen. Foton kommer !

Det gick ju vägen !

Både för Sverige, Usa och Schweiz i ishockey-vm. Och nu får Norge o Tjeckien fajtas om 4-platsen i gruppen, en kvartsfinalplats ! Norrmännen spelar ful hockey tycker jag och inte var dom mycket bättre idag mot Sverige än igår mot Kanada. Finland är en besvikelse i den andra gruppen tycker jag , förlora med 4-1 mot Usa. O Schweiz ångar på i ullstrumporna, vann över Slovenien med 7- 1.
           Och jag har sett på radarbilder att det åskar på  ostkusten, Blekinge , Småland o Gotland.  Har dock avtagit nu har jag precis sett på radarbild. Men det är nog så att det bildas mera åskväder över Tyskland t.ex. som rör sig norrut ?

Vi kan väl tagga upp oss med kvällens match--

..den mellan Sverige o Norge i ishockey-vm. Jaa, det såg ju ut som dom " sparade sig " mot Kanada igår, norrmännen. Och spännande blir det !
            Jaa, det här fotot tog jag idag på min motionsrunda  ! Jaa, den bilden kan man " filosofera " mycket om ! Livsbejakande jordnära på nått vis ! Idag har  jag skrivit mina " sanningar " på facebook ! Konstaterar att jag börjar tröttna  på svenska folkets gnällande på allt möjligt ! I ett land som vi har det bättre i än de flesta " oavsett vi är fattiga eller rika, sjuka eller friska, arbetslösa eller arbetande " !
               Jaa, och här satt jag på en bänk på strandpromenaden o filosoferade o njöt ! Och tänkte på att om jag skall emigrera från vårt vackra land så kommer jag inte göra det för att landet är uselt utan på grund av " det bortskämda gnällandet folket " !

En snabbis innan jag går ut !

Jag skrev ju om blixt o dunder igår. Ett " vädersystem " som jag inte ser nån tjusning med ! Men som jag ändå följer ! Det har man god hjälp med via radarbilder ! Och visst i natt, morse hade det åskat lite i sydsverige mot Danmark ! För övrigt så skall jag ochså handla lite idag på hemvägen ! Och sen får vi se i kväll om Norge har "sparat " sig till matchen mot Sverige i hockey-vm. Klart att jag tror på seger för Sverige ! Men det blir " kubbning" o hårda tag !

Tro mig !

Det blir en hård match mot Norge i morgon för Sverige ! Norrmännen " åkte bara o vänta på den " under matchen mot Kanada som slutade i förlust med 7-1 ! Höll "skenet uppe " så gott dom kunde !

Jag anade det !

När jag såg att Norge skulle möta Sverige i morgon och Kanada idag då tänkte jag att mot Kanada kommer inte huvudsaken vara att vinna utan det är mot Sverige !  Och Norge ställer upp med en ung reservmålvakt utan internationell rutin. Norrmännen spelar uselt och förlorar första perioden med 4-0 ! Svagt Norge ! Hoppas Sverige ger dom en omgång i morgon ! O föresten skottstatistiken 13-1 till Kanada ! Hur många mål kommer det att bli innan matchen tar slut ? Det skall jag gå  o se nu !

Det har jag inte problem med o erkänna !

Vadå ? Joo, att jag inte är nån vän av " blixt o dunder ". En del åskrädd alltså !  Tydligen var jag inte det innan ca 10-årsåldern om jag  ser i min fars dagböcker. Men min farmor var det vet jag ! Men jag tror jag vet varför jag blev det. Det var en sommar när vi var i sommarstugan utanför Hjo på 40-talet. Familjen satt på verandan, jag tror nattetid, och darrade i flera timmar p.g.a. ett mycket kraftigt åskväder. Och på morgonen konstaerades att blixten bl.a. slagit ner i ett stort träd hundra meter ifrån där vi satt.  På en av grannarnas tomt !
             Jag för min del är så pass tuff att jag kan erkänna denna obehaglighetskänsla ! Det kan inte alla, det vet jag ! Hur som hellst så går jag aldrig ut om det åskar och experter säger ju att man skall hålla sig inomhus ! Men jag har ochså tacklat min rädsla genom att titta på radarbilder och där följa åskans väg ! Och när jag ser att den inte är långt borta från mitt område då drar jag ut alla sladdar från modem, tv o datan t.ex.. Det är den bästa " hemförsäkringen "  i det fallet !  Så mitt i allt är jag rationell !  Och jag är ochså intresserad av vädret som ett fenomen, inte gnällobjekt !
               Och nu har jag sett att det åskar på många ställen i Europa. Och då bl.a. i Holland o Tyskland ! Och på DMI läste jag att det finns ett scenario där åskan kan närma sig Danmark. Men det är visst väldigt ovisst !?
                        Och det märkliga är att i det militära sköt jag bl.a. med granatgevär. O det "small o blixtra " nästan värre än kanonskott ! Men det gav mig ingen obehagskänsla ! Sen har jag aldrig varit förtjust i att åka berg o dalbana. Och vägrade detta när nån tjatade på mig. Men bara för att " motverka denna svaghet " så åkte jag med europas största , på den tiden, berg o dalbana på Lisseberg ! Så det så !! Har ni nått som ni är "tuffa nog att erkänna ". !

Så har jag tänkt mig !

Att i början av varje vecka  "studera " vårens ankomst via ett foto från balkongen ! Hur träden slår ut mer o mer !
          Så här såg det ut för en vecka sen, 29/4 ! Inte särskilt mycket utslaget och det var väl inte att förvänta sig !
                Och idag den 7/5 tog jag detta kort ! Gräsmattorna är lite grönare men för övrigt märks det väl inte nån större skillnad !
                 Grönt eller inte men idag gratulerar jag mitt äldsta barn-barn Pelle som blir 25 år ! Grattis o kram Pelle från farfar !

Idag blir det boulepremiär !

Och i strålande sol, verkar det som ! Jaa, jag läste i en morgontidning, nästan fiasko, över Tre kronors match mot Vitryssland, 2-1 ! Men Tjeckien vann bara med 2-0 över dom ! Tiderna är nog förbi när det blev resultat som 11-1 eller 8-0 mot " blåbärslagen " ! Och jag hävdar igen att journalisterna av idag vet att " braskande negativa rubriker " säljer mer. Det visar ochså innehållet över huvud taget, särskilt i den s.k. kvällspressen, tycker jag ! Wiederhören !

Med andan i halsen...

..vann ju Sverige över Vitryssland med 2-1 ! Ett Vitryssland som inte alls var nått blåbär ! Finland hade besvär med Frankrike o Slovakien mot Tyskland. Jag tycker det är kul att det inte är siffror allá 10-0 längre. O på onsdag spelar Sverige mot Norge. Det blir ingen lätt match !

Det är väl bara att omvärdera Schweiz !

Jag som varit med ett tag vet att Schweiz o Sverige hade många hårda duster med varann i ishockeyn förr i tiden bl.a. på 50-talet. Och Schweiz tillhörde eliten mellan 1920- till -50 -talet då såg jag på google ! Och jag vet att jag satt o lyssna på radion när t.ex. Sverige mötte Schweiz ! Och jag tycker det är roligt när dom har blivit bättre igen  på 2000-talet. Och idag får man nog fundera på journalisternas fiaskostämpeln över Sveriges insats mot dom igen ! För dom slog nämligen Tjeckien i dag med 5-2 ! Leder sin grupp som obesgrade ! Nu kommer s.k. lättare lag för dom , Vitryssland, Norge o Danmark. Då får vi se om dom håller skärpan ! Och snart spelar Sverige mot Vitryssland o dom är inte heller så dåliga !

O sportat har jag gjort..

       ..även ifall att det tog emot lite idag, stel i ryggen ! Körde några övningar när jag kom hem vilket gav positivt resultat. Flitig som en myra jaa, det är jag ! Dom här myrorna höll antagligen på att rekognosera efter läge för ny stack i söderläge. För det fanns ingen stack i närheten ! Jaa, myrorna lägger sig nog inte heller " i soffan när det tar emot, äter chips, dricker öl o skyller allt på Jan....Björklund " . Typ !
          Uppe på hembyggdsgården är ochså gubbarna, eldsjälarna flitiga som myror. Dom planar ut o förstärker vägarna för att traktortåget som går från hamnen hit upp under säsongen skall kunna köra upp ända upp hit o inte stanna nedanför på Hagagatan ! 
 
                   Och getterna har kommit till hembyggdsgården !
             Liksom myskankan Kalle hans nya ? fjälla, hönsen o kaninerna ! Det ni alla barn !

Vi börjar veckan med sol utan moln !

i dag går det säkert att sätta sig o sola några minuter vid strandpromenaden o titta ut över Alsen/ Vättern ! Och sen i eftermiddag så kommer matchen Tjeckien- Schweiz. Den blir väldigt intressant och det är väl Tjeckien som har pressen på sig ! Sen i kväll spelar Sverige mot Vitryssland ! Och själv sportar jag om 2 timmar cirka då bl.a. längs strandpromenaden !

Ja dom tiderna är förbi !

Jaa, det är dom ! När t.ex.Norge o Danmark förlorade mot de etablerade lagen i ishockey med stora siffror ! Jag tror  Sverige kan få problem mot t.ex Norge ! Och Norge och Schweiz leder gruppen i Stockholm. Nää, idag vann ju Norge med 3-2 över Danmark ! Och dom är inga  är inga blåbär längre ! O inte Vitryssland heller ! Det är dom som Sverige skall möta imorgon !

Oj " vilket fiasko för Kanada " !

Förlora mot " ett så uselt lag som Schweiz " ! O vilka rubriker för de " eminenta journalisterna ". Nää, om jag skulle nämna ordet fiasko så är det nog för journalisterna. Särskilt pålästa verkar dom inte vara ! Det enda dom lär sig på journalisthögskolan nuförtiden är väl " att  sätta braskande svarta rubriker som säljer mest , dom yngre då ! O det gäller inte bara sport, enl. min mening. O det är nog inte " lönt att söka in på journalisthögskolan om man inte är till vänster eller miljöpartist ", TYCKER och TROR jag med visst symboliskt tänkande !
          Schweiz vann alltså matchen mot Kanada efter straffar. Och knäppte journalisterna på näsan !

Vilka tidsenliga miljöer !

Nu har jag sett det 4 av 5 av Unge kommissarie Morse ! Jag har sagt det innan ! Jag tycker engelska deckare är vida överlägsna andra. Dock tycker jag ochså om sådana som Miss Fishers mysteris och Murdocks mysteries som ochså är i tidsenliga miljöer. Och när kommissarie Morse o Frost går i repris ser jag gärna om dom ! Det kan påminnas om att kommissarie Morse spelades in mellan åren 1987 till 2000 och kommissarie Frost mellan 1992 o 2009 ! Och avsnitten med Agatha Cristies Poirot med David Suchet som Poirot kan jag se om " hur mycket som hellst " ! Men det finns ju fler förnäma  engelska deckare. Jag kan inte räkna upp dem alla !
                   Och nu är det snart hockey. Det är ochså spännande att titta på !

Visst blåste det och ...

....det fick man reda på ! Men jag brukar svara följande ! Men solen lyser ju o vindkraftverken går ju" ihop sig ", snurrar ju !
               Och en härlig motionsrunda blev det ! Trots blåsten gick det att sola emellan ! Förlåt att jag påpekar det ! Och nu skall jag titta på Unge kommisarie Morse på play !

Vad har vi att se fram emot idag då ?

Jaa, för min del har jag mycket att se fram emot. Första förutsättningen för detta var ju att jag såg att det var väder ute när jag vaknade ! Oavsett man är fattig eller rik så får man sig ju en tankeställare när någon som är ung  inte får vakna upp  o se sina små barn o käresta mer. Inte ens i Sverige har " vi  försäkringar som hjälper mot avigsidorna här i livet " ! Därför har jag väldigt svårt att " gnälla över allt ". Och ständigt " reta upp mig på att grannen har det bättre än jag har ".  
            Joo då, i dag blir det motion igen i det soliga vädret ! Att det blåser, vadå då ? O inga palmer i sikte, vadå då. Sen kommer jag hem, äter och innan hockeyn ser jag på gårdagens avsnitt av Unge kommisarie Morse på play. Matchen Danmark- Norge i i Ishockey-vm skall jag se liksom Schweiz- Kanada. Jag ser fram emot detta ! Vad mer kan  "jag göra för dom som har det  sämre eller bättre än jag har "  och som aldrig verkar bli nöjda ?

Gav svar på tal !

Det skall spelas 7 matcher i gruppspelet innan kvartsfinalerna börjar i ishockey-vm ! Men det är klart att det säljer bättre att skriva fiasko redan när första matchen spelats och man inte har facit ! Och Schweiz är inte så dåliga. Har spelat jämnt med andra bra nationer. Är lite upp och ner bara ! Journalismen i Sverige tycker jag numera är skitdålig ! Och negativa rubriker verkar sälja mest. Jag tycker inte det är så konstigt om ett ungt lag med många nya spelare är spända och spelar under sin förmåga i den första matchen t.ex. Men det begriper inte journalisterna ! Fiasko säljer mera ! Och idag var det svenska laget bra när dom besegrade Tjeckerna med 2-1 ! Svenska folket verkar vara mer mottagliga i " all sin felsökning" för negativt än positivt vilket ochså " media uttnytjar ", tycker jag ! Inom alla områden ! Och ingenting blev det på V-75 ! Men det går nya tåg !

Visst är det kul att..

..."förenkla saker o ting till ens egen tes " fötterna på jorden o armarna mot himlen " Jag tänker inte " vända upp och ner på himmel o jord för jag tycker att det inte gör mig så mycket att det blåser ute, regnar ute, snöar ute, är kallt på nätterna o dagarna, varmt på nätterna o dagarna och att jag inte ser vita sandstränder o palmer året runt " .

Vadå då !

Ja, visst, Sverige förlora mot Schweiz med 3-2 i ishockey-vm. Men Finland höll på att åka dit mot Tyskland och Tjeckien gneta sig till 2-0 mot Vitryssland.4 lag går till kvartsfinal ju i 2 grupper ! Och nuförtiden är det fler lag som inte får stryk med 9-0 o.s.v. Grupperna är jämnare ! Så gnäll inte redan på Tre Kronor ! O det är ett ungt lag. O redan i kväll skall Sverige spela mot Tjeckien !
    V-75 går ju på Örebrotravet med många fina lopp. Och det blev inget besök där ! Jag ser det på tv som vanligt ! Och det är ochså spännande ! Svågern har ju fått in många frirundor till oss som är med på hans tips.! Med mitt eget går det inte bra ! Men...jaa, jag har ju lite symbolik där " skall jag få in en vinst så jag kan färdas längs Sidenvägen i Marko Polos fotspår " . Definitionen på den symboliken är livsglädje o spänning !
                          Och nu skall jag titta på mitt eget tips för 100 kr !

Nu är det snart hockey-vm på tv !

              Men innan  dess var krutgubbarna Torsten o Jan på en utfärd till Hallsberg o Kumla. Och träffade många trevliga människor av alla de slag. O passet är klart, och resturang åt vi på och hade ett mycket intressant samtal med ägaren, en kurd av andra generationen ! God mat var det ! Och här skall vi sätta igång ! 
 
   Och för 3 månader sen invigde Kumla sitt nya badhus och där basta vi, Torsten simma lite ochså och vi drack även kaffe där. Verkligen ett fint badhus ! Nu är det snart hockey, Sveriges första match går mot Schweiz !

Nu skall jag ta i !

O det vågar jag för att jag är 75 år snart och är nöjd med mitt enkla liv !
Jag anser att "svenska folkets oroande och.gnällande över allt möjligt är betydligt sämre för vårt lands klimat än vårt usla väder t.ex ". !!! Och vad menas med uselt väder i Sverige " om man orkar titta sig omkring i världen " ? Nu skall jag ha en härlig dag i ett land " som har det mycket bättre än ett bortskämt folk vill ha det till, oavsett fattig-eller rikedom " !

Mycket på gång...

Ja idag har jag mycket på gång ! Äta frukost, gå o handla,åka till Hallsberg, Torsten kör för mig, gå till polisen o skaffa nytt pass, äta dagens, bjuda Torsten, ev gå till simhallen i Hallsberg, Askersund har varken simhall eller ordnande av pass, bara utlämnande, åka hem, se på Sveriges match i ishockey-vm. Det ni ! Här vilar inga ledsamheter ! Och i morgon kan det bli trav, V-75 i Örebro med svåger ! Kan bli !!

Tjaa, så är det...

När jag läser , tidningar, nätet, insändare mm, då skulle det gå åt "ett dygn för o bara göra det " Vadå ? Oroa mig för allt ! Men som väl är är det mitt val !

Oroandets oroliga land ?

Ibland kan man se frågor till svenska folket som har det bättre än de flesta länder på många vis ! T.ex. vad oroar du dig mest för ? Och sen kommer svar på från allt möjligt, från" klimatet till maten mm ,mm " Som jag ser det så borde det unisona svaret vara " jag oroar mig för allt som jag oroar mig över " !
Jag är snart 75 år ! Mitt svar blir ! "Jag oroar mig inte för något eftersom jag inte har facit på det ". Inte ens om jag "skulle bli matförgiftad ", typ !

Så är det !

Jag har inget att erinra mot de myndigheter i Sverige som jag har kontaktat per telefon ! Har alltid blivit vänligt bemött, t.o.m. skojat lite o skrattat tillsammans ! Vad tror ni detta kan bero på ? Joo, jag har alltid varit vänligt inställd när jag ringt ! Det är nämligen inte dom som " handleder, svarar o vägleders " fel om nått gott snett ! " Gnällspikar " !

Tider kommer, tider går !

Det verkar nästan vara lite skadeglädje över att se " Barcelona förnedras " ! Är det någon som tror att samma lag kan vara" bäst i klassen " i mer än 5, 6, 7år ? Spelarna som har varit stommen blir äldre, skadas oftare och orkar rinte dra lasset längre. Oavsett Messi eller ej ! Jag tycker inte om när man slår " på nån som redan ligger " ! Referenterna, experterna verkar "överförtjusta " i att annalysera alla fel som Barcelona gör, gjorde ! En som är bra är Glenn Strömberg ! Han förklarade med " hjärta o sans " att Barcelona liksom andra storlag inte hela tiden kan vara bäst ! Han vet själv med IFK Göteborg, det var en generation, en tränare som kommer fram en period ! Och Barcelona har fortfarande chans att vinna ligan, jag hoppas laget kan fortsätta vara ett av de bättre och tackar för högtidsstunderna de sista 5 åren !
               Och jag hälsar ett fantastiskt Bayern München välkommen ! Nu får vi se hur länge deras storhetstid ? varar ?. Och ny tränare skall dom få ! Vem då ? Joo, Pep Guardiola ! Det har varit bestämt ett tag !

Det här med att " göra sig bättre än man är " som land !

Jaa, för ett tag sen läste jag på samer.se följande !
         LÅNGA SKALLAR OCH KORTA SAMER
 För hundra år sen delades människor in i långskallar o kortskallar. Samerna var kortskallar och därmed ansedda som en lägre stående ras. Skallmätningarna utfördes av Statens rasbiologiska  institut som fanns kvar ända till 50-TALET. Varför jag tar upp detta. Dels för att det var andra minoriteter i Sverige som råkade ut för detta förnedrande och för att jag vurmar för minoriteter i världen som har råkat ut för förföljelser ! Och som är förtryckta i länder ! Minoriteter som inte blivit " påhittade " utan funnits i tusentals år ! Och spridits i världen ! " Utkastade och åter utkastade" 
          Man pratar ju ofta om hur ursprungsbefolkningen indianerna blivit behandlade i USA ! Och även då av engelsmän o fransmän i ett tidigare skede ! Frågan är hur vi har behandlat samerna i Sverige och andra länder ?
   Och 1930 hade Rasbiologiska institutet en egen monter vid Stockhomsutställningen med sina bilder av landets " raser ". Av SV Valloner,SV judar, finska typer,Lapska typer.. Romer/ resandefolket var säkert ochså med på ett hörn !
       Det är nästan som att man spyr som human beeing !!!

Då kommer den andra semifinalen i kväll !

Den mellan Barcelona o Bayern München. Och ett 0-4 underläge måste Barcelona ta upp ! Det tror jag inte dom klarar ! Men ligan kan dom vinna ! Behöver bara vinna en av dom kvarvarande matcherna, tror jag ! Och just nu spelar jag musik med den grekiska sångerskan Elli Kokkinou ! Man är väl världsmedborgare ! Sverige är inte jordens navel , typ ! Finns ochså en hemsida med det namnet. Och i dag på första maj borde man kanske förstå det !?

Och denna utsikt hade jag från strandpromenaden !

             Jaa, jag motionerade en timme ! O sen satte jag mig här o sola på en bänk ! O pratade både här och på rundan med många människor, alla okända för mig  ! . Och ett stycke härifrån kom några barn och deras mor gående hitåt ! Och jag gav dom ett leende o fråga var kommer ni ifrån ? Och dom var från Turkiet , Kurder. Pratade engelska med dom. Nån kunde svenska ! Och det är väldigt lätt att få kontakt med världsmedborgare via ett leende. Och jag är ju själv världsmedborgare. Och vi hade mycket gemensamt. 90 % av världens befolkning är ju brunögda ! Som sagt ger man ett leende så går det bra att få kontakt, via frågan , var kommer ni ifrån ? Jaa, för några månader sen pratade jag med några Macedonier i närheten av hamnen Och jag kände till en känd orkester därifrån via mitt världsmusik intresse. Prata om kontakt !!! Vad känner ni till om Macedonien egentligen ? Där "bor ochså människor " !

Det är bara att njuta !

Jag tycker om att " bombardera " folk med solen, solkort ! Solen finns ju som väl är, även ovan molnen ! Utan den ....jaa, tänk efter ! Fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Och solen lyser över alla,orättvist eller ej,sen är det upp till var och en " hur mycket strålar man vill släppa in ...
Så jag vet vad jag kommer att göra om nån timme ! Gå ut motionera o sola nere vid strandpromenaden ! Kanske till och med på Borgmästarholmen. Som det går en bro ut till !

RSS 2.0