Dimman lättar eller taagen letter !


                  Och det ena uttrycket är på svenska och det andra på danska. På norska är det tågen letter ! Dimman lättar är ett mycket känt musikstycke för flöjt o harpa som den världsberömde danske kompositören Carl Nielsen skrev !
              Och detta mitt foto från idag passar som handsken i en ask till denna vackra musik. Ni får gå in o lyssna på youtube ! Skriv taagen letter bara !
          Idag var det 2 grader + i Askersund när jag gick ut på rundan för 4 dan i sträck . I Prudhoe Bay i Usa var det - 40 och i Bagananpalle i Indien + 29. Jaa, ju äldre jag blir desto mer vill jag " titta mig omkring i världen"  både " geografiskt o musikaliskt". O dessutom lär man sig mycket om olika länder. Och rytmen o tonerna i romsk, jiddisch, östeuropeisk, grekisk, macedonisk, georgisk mm, mm passar mig perfekt ! Och klassisk musik lyssnar jag på ibland. Det är ochså världsmusik !
              Idag har vi fikat ochså några stycken i em . Och i kväll spelar Sverige sin enda träningsmatch mot Kroatien innan EM-fotbollen i sommar ! O Örebro o Leksand är klara till elitseriekvalet. Men inte Karlskoga-Bofors som har Västerås i hälarna !

Solen lyser även i Askersund !


                   Och det gör den även ovan molnen ! I söndags var jag som sagt på 75-års uppvaktning. Föremålet för denna uppvaktning sitter till vänster på bilden. Alla 3 på bilden är SPF-kompisar och Vivi-Ann är gift med en av mina kompisar Torsten. Vi fotvandrar ju ihop ! Det var tur att inte min mor var med så många kakor o så mycket tårta jag åt. Hon beklagade sig ju över min vurm för kakor när jag följde med henne på olika kafferep på 40-talet !

                 Igår tog jag denna bild av mig själv " framåt marsch mot dammråttorna" . Den är ochså med på facebook där jag avhandlar lite om rutavdraget !

             Och liksom igår och i söndags var jag på motionsrunda. Idag fick jag för mig att det var måndag ! Demens i antågande ? Men jag hitta hem iallafall ! Det brainstormas ofta när det gås rundan ! Det är bra mot demens så jag är inte oroad. Och ibland kommer trevliga människor på rundan, nya o gamla bekantskaper ! Jag har börjat på o dricka mer te men jag känner att jag ändå behöver ta en kopp på eftermiddan, får lite huvudvärk då men simsalabim så är den borta efter koppen, stor sådan!
              Idag var det några plusgrader i Askersund ! Men i Khatanga i Ryssland var det - 42 och i Bafouelabé i Mali var det + 29 ! Är det konstigt att det blåser på månen, ah jorden menar jag !
               I helgen ringde ett av mina barn-barn Tåtte. Han berätta att han inte vann på lotten men det blev puss o kram ! Och för hans far berätta jag att jag våldgästar honom i Simrishamn i samband med hans 50-års dag  i sommar ! Jaa, snart är han ju nästan lika gammal som jag är !

Vad funderar man på idag då !


                  Med detta 5 år gamla foto ställer jag mig den frågan ? Jag tänker på att Viktoria och Daniels flicka fick namnet Estelle, ett  franskt namn som betyder STJÄRNA . Stella är latin och betyder även det stjärna. Föregångare !  Tidningarna tävlar nu " i posivitet " över det hela med braskande rubriker. Jag som rojalist gläds och blir förbannad över " hånfullhet" i en del kommentarer från "motståndarsidan". Alla skall väl ha rätt att glädja sig över att bli föräldrar utan att genast debatten kommer ned på sandlådenivå ?
              Jag har naturligtvis varit ute o motionerat idag ochså ! All snön är nu borta och bara en del hård is ligger på första skogsrundan ! Det är 5 dan i sträck idag, så lite trött är jag ! 
             Nu skall jag se på tennis från Dubai ! På söndag skall jag gå på  75-års uppvaktning. Torsten fru fyller ! Och för övrigt i helgen skall jag ta det lugnt ! O hellst vara " fri från datan" !
                              

Det är väl skönt med omväxling i vädret !


      Men eftersom det fortfarande är årstider i världen o till och med i Sverige så håller jag fortfarande på min önskan om kalla vintrar med snö och varma somrar ! Så här börja det på rundan i går och det var till att gå mycket i skogen för att komma framåt så att säga. Och det var inte bara här som det såg ut så här !

            Men bara nåra hundra meter bort så blev väglaget annorlunda ! O så var det även idag på främst rundan ovan idrottsplatsen ! Otroligt glatta ställen varvat med isfria grusiga !

                  Och nära hemmet ligger norra kyrkogården som jag går igenom på varenda motionsrunda ! Här var det 1 dm snö bara för några dar sen ! Och i morse var det + 3,5 i Askersund o sol ( som synes). i Zhigaiska i Ryssland - 38 och i Chirguana i Colombia + 29 ! Det är alltid 2 sidor på samma mynt !
                Den här veckan har det först varit motion o från kl 11 har jag tittat på tennis från Dubai, WTA-turneringen ! Tyvärr kunde inte Vika Azarenka ställa upp p.g.a.fotskadan från turneringen i Doha som hon trots allt vann ! Maria Sharapova laddar upp inför kommande turnerigar i USA i mars ! Men det är fin tennis att titta på en då. Kl 16 skall serbiskan Ana Ivanovic möta danskan Wosniacki. Jag håller på Ana Ivanovic och båda är f.d. världsettor ! I går var det dock sång och cafébesök på eftermiddan men nån match såg jag ! Och datan kan fått " vila " ibland !
                      Och naturligtvis är jag som rojalist,  född på franska nationaldagen o diggare sen många år av Viktoria, väldigt glad över att en prinsessa blivit född ! Och republikanska föreningen " gnisslar tänder " !

Ingen ihärdig motionärs favoritunderlag precis !


           Men hellre gå i naturen o skogarna än gå 5 km i stan ! Det är ju så att det töar o regnar, blötsnöar och fryser på nätterna i en hastig eller långsam övergång till vår ! Idag var det väldigt glatt, även på vissa ställen i stan. Gående vid sidan om och drobbar gör att det går ! Och balanssinne ! I skogarna tar det längst tid innan " pansarisen" försvinner. Förra året tog det ända till slutet av april innan den definitivt tinades upp.

               Till slut kom jag ju ner till strandpromenaden ! Där var det både is innanför och utanför som synes. Vädret var fint annars men nu ser jag att det mulnar på ! Snö eller regn är frågan, kanske det blir blötsnö ! Idag var det - 4 i Askersund i morse, -40 i Cherskiy i Ryssland och + 28 i Gunmi i Negeria !
              Och Azarenka vann WTA- turneringen i Doha och 16 matchen i följd. Hennes facebook sida, via hemsidan, är jag inne på varje dag. I går gratulera jag henne så mycket och fick tummen upp av någon med italienskt namn ! I dag börjar tävlingen i Dubai, där skall hon ochså vara med !
              Och Örebro tog en poäng mot ett uppåtgående Malmö i hockeyallsvenskan trots massor av skador !

Vad har vi från ljugarbänken idag !?


                  Oj,oj, oj här ska ljugas ! Men jag kommer fram till att det är inte mycket jag har att ljuga om ! Temperaturen förmiddags när motionen inleddes  var -10 grader ! Vid hemkomsten -1 ! Och nu snöar det . Enligt den norska väderseiten skall Gumman Tö "städa upp" nästa vecka d.v.s. plusgrader ända till +7 mot slutet !? Som världsmedborgare tar man ju en ständig titt både musikaliskt och med nyfikenhet på omvärlden. Dessutom lär man sig om  olika länders historia o kulturer. Just nu tittar jag på arabstaterna där enbart endast 3 av 22 är demokratier ! Och kommer ochså underfund med att revolutioner som säger sig vara i " folkets och de fattigas namn" inte alltid är så lyckade vare sig dom sker via " Lenin eller Hitler eller facebook eller twitter" ! Ett av arabvärldens största problem är enligt min mening fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimernas ledare. Irak. numera en demokrati hade en Sunnimuslimsk ledare  i Saddam Hussein ! Diktaturen  Iran har Shiamuslimska ledare o.s.v. Och idag hade Chersky i Ryssland - 37  och Birao i Central Afr. republiken + 27

              Genom hembyggdsgården går jag alltid på mina motionsrundor. O på sommaren har Melissa o Tåtte o andra " små och stora barn" gått med mig här o tittat på kaniner, ankor, höns , getter o får ! Och ätit mat o glass ! Idag fick man pulsa lite i dm-djup snö !

                       Sen kommer man ju ner mot sjön som sagt. Om det skall bli så milt nästa vecka som norsken säger så går det nog inte o gå här längre då ! Och förra vintern var det lurigt att gå här och förbjudet efter ett tag då isarna gick upp p.g.a snötyngd o blåst. Vatten kom fram på sina ställen.  Delvis berodde det ochså på att isarna frös till i samband med snöfall, ingen bottenfrysning ?
                     Jag ljuger inte heller om jag blev djupt besvikna på Arsenals insats mot Milan igår. Arsenals spelare var totalt tagna av stundens allvar o spelade som en " samling småpojkar ". O Zlatan var bra o hade rena högtidsstunden i sitt Milan ! Men Örebro vann i hockeyn o är väl så gott som klara till kvalserien till elitserien ! O i kväll blir det dubbla antikrundor ! Den på SVT o sen den på tv 8 ! 
                    

Så här ser det ut i Askersunds skogar idag !


              Nu skall jag snart på SPF:S årsmöte ! Så det blir en snabbis ! I dag blev det till att  pulsa ! Bra för kroppen ! Rådjursspår överallt där deras stråk går  ! I hembyggdsparken( nästa skogsområde) får dom inte jagas, inte här heller tror jag, så dom vackra djuren har en fin tillvaro här i området !
                            Viva Barcelona säger jag. Ikväll säger jag viva Arsenal ! Båda dessa lag är mina favoriter bl.a beroende på deras spelstil !  Och Zlatan får ursäkta ! Men en gång i tiden höll jag på Milan. För dom som vet hur gammal  en är så räcker det med att säga Grenoli ! Ha en bra eftermiddag ! Det tänker jag ha !

Att fotografera djur o fåglar är ju inte lätt när man motionerar !

Då skall man ju sätta sig på ett "skyddat" ställe i soluppgång, tidigt på morgonen ! Och hellst om vindriktningen är mot en ! Så har jag fattat det ! Hur som hellst så såg jag idag ett rådjur som stod på skogsvägen och tittade på mig ! Avstånd 30 m cirka. Jag hann säga goddag, goddag innan det försvann! Men en fågel hann jag fotografera men den var på hembyggdsgården. Skogsduva verkade det som ! Och kurrade gjorde den!

              Sen blev det ju färd mot strandpromenaden ! Och det hade kommit nån cm snö till o spätt på det tunna snötäcket så det var lite mjukare o motionera för benen !

                    Det går ju nerför hela tiden mot strandpromenaden från då hembyggdsparken. I morse, idag var, är ju sånt väder som skall vara vid den här årstiden, tycker jag ! 4 grader - o lugnt o halvklart ! Var inne o titta på den norska vädersajten i morse. Enligt den skulle det bli både regn o snö i helgen där jag bor. Men det kan redan ha ändrat sig till i kväll ! Det vet jag som har undersökt saken i frågan ! Och i Borogontsy i Ryssland var det - 37 och i Amapala Honduras + 33. Och efter helgens "vedermödor i länsstolen" ( sport, sport, sport mm) så var det skönt att sätta full fart med motionsträningen igen ! Och i kväll spelar Örebro borta mot Rögle i hockeyallsvenskan. Och det visar dom på TV. På en av mina 4 sportkanaler på bredbandet ! Sen har jag ju 2 på kabelnätet och dom ingår i hyran ! Och  är fortsatt nöjd med tillvaron. Och dessutom har jag ingen bil men sopsorterarar. Så det deltas inte i " scenariot världens undergång ". Och fortfarande , trots enl undersökning som visar att varannan svensk löper risk att bli dement ( att dom orkar hålla på med alla sina scenarior), så vet jag att det går en svensk på ca 125 kineser ! Och när man ser alla " snusförnuftiga" väljarundersökningar så skall man se efter om dom är "statistiskt säkerställda" . Och jag "litar bara" på SCB och Sifo. Och som " genomskådande av populistiska lobbyistiska budskap" vets det att min egen situation, o inte heller andras, INTE påverkas särskillt mycket av vilka som har makten i Sverige ! Men hur det går i arabvärlden, USA eller Kina t.ex. torde spela mycket större roll tycker världsmedborgaren Jan !

I dag " provtryckte " jag kondisen !


               Det kan man verkligen säga ! Snabb ökning av tempot uppför backar. Inte ett " dubbelslag" o pulsen fortsatt låg efter omständigheterna ! - 11 grader var det när jag gick ut ! Och eftersom vi även i Sverige tillhör planeten Tellus så lämnar jag följande uppgifter ! Oymyakon i Ryssland hade -47 och Am Timar i Chad hade + 22 !
                         När jag kom till affären mot slutet av runda slog följande rubriker emot mig ! På Expressens första sida : Snö, sol o kyla under sportlovet ! På Aftonbladets : Då kommer våren där du bor ! Vad det stod på " Grönköpings Veckoblad " missade jag !
                       Nu blir det WTA-tennis o senare hockey ! Och " gamla prylar" ev. på Play ! Det blir inte dumt !
                       

En dag med motion, sång o kafé !

Det låter väl inte dumt ? I morse var det -1,5 i Askersund, -47 i Oymiakon i Ryssland och + 39 ! i Geikie Georg National park i Australien ! Jag undrar vilka som klagar mest ? För det finns innevånare på alla platserna !
                  Nu snöar det ute och idag på rundan var det ganska rått ! Inte många i "spåret" precis ! Efter sen frukost som vanligt så begav jag mig till platsen vid landskyrkan där sången klingar ! På vägen dit, ca 20 min hemmifrån, mötte jag 3 skolflickor varav en gick i en t-shirt vilket avslöjade  " det mesta" ! Men då tänktes det på gårdagens Vetenskapens värld som visade att människan verkar kunna vänja sig med det mesta bl.a. kyla !
                 Efter sången begav jag mig och Örjan till gänget på kafeét ! Jag beställde kaffe och en semla och sen pratade vi om allt möjligt bl.a. flyttningar hit o dit i våra liv ! Efter " seansen " så begav jag mig till apoteket som numera är privat ! Jag har ett kort som drages innan jag betalar som ger mig lite rabatt. Och ingen skillnad sen det privatiserades och samma personal är det !
                Sen gick jag o handla på ett ställe där det ochså dras ett kort innan jag betalar med ett annat ! Och sen blev det hemmet " Svårare har inte undertecknad det här i livet ", vilket gör att denne man är" ödmjuk och tacksam" . Men en del " hjälper han själv till med för att ha det så " Absolut !

Tiden går väldigt fort, har ni tänkt på det !


                         Det tänkte jag på idag ! Trots att det är 62 år mellan dessa 2 kort. Jag blir faktiskt nöjd när jag tittar på båda korten varav ett nytaget idag. Det får ni gissa vilket ! 62 år ja, vad gör man åt det mer än att gilla läget . När jag tänker på hur jag håller på idag med allt möjligt med " entusiastisk prägel " så är det inte så stor skillnad på de " båda pojkarna" !
                            Idag var det - 5 när jag gick ut på rundan. Rått, mer än när det varit kallare. Ingen sol lite disigt ! I Sarylakh i Ryssland var det idag -47 och i Galgani i Sudan + 26, i morse . Motionsrundorna går just nu väldigt friktionsfritt. Det har nog även med inställningen o göra . Det går att progammera in mycket i hjärnan med vilja och återupprepning. Det förstod jag när jag titta på Vetenskapens värld igår på tv !
                  I em har jag tittat på WTA-tennis och läst lite i boken om Jerusalems biografi ! Där skulle jag kunna bo utan svårighet. Blir jag miljonär så blir det halva året i Örebro och halva året i Jerusalem ! Annars så en resa dit om det går !
          Allt detta kan man ju syfta till om man har bott ca 45 år av sitt liv på samma ställe !

För en soldyrkare med solen även som symboliskt bokmärke..


                  ....Är det ju inte svårt att mata på med sådana här bilder ! Efter " motion i länsstolen" så blir det nu " om gud rår" fem dagar med ihärdig motion i ca 1,5 tim per dag ! Att vädret är fint f.n. syns ju på fotot ! Det var - 8 när jag gick ut, blåste en del vilket "noga påpekades " av dom jag mötte ! Aldrig " får man vara glad ". Jo då, jag är nöjd så länge jag kan gå ut ! Och i Ust-Nera Ryssland var det -44, i nationalparken Purnunnulo Australien var det + 38 !  Jag tittar ofta på fakta, och mest då fakta där det finns facit från. Utan facit inga fakta, bara " domedagspredikningar " ! Igår hann jag mellan sporten på tv läsa om den lilla istiden som drabbade Europa o världen från 1850 ca o 500 år bakåt i tiden. Denna istid bjöd på missväxt o fattigdom p.g.a. kallare väder med varmare " småperioder ". Den möjliggjorde ochså t.ex Karl den x Gustavs tåg över stora Bält på 1600-talet. Det går att läsa om denna istid på nätet som sagt som en del säger beror på solfläckar,  andra på ett par vulkanutbrott med några års mellanrum, nått ämne i askan ! Och vulkanutbrott på jorden kan komma " när som hellst"  som vi vet ! I så fall blir inte alls den " stora temperaturhöjning" på jorden om hundra år av som en del forskare säger ej går att förutse " utan betydande osäkerhet" Och det stämmer nog för jag kan se "förutsägelser" alltifrån 0,7 till 9,0 % höjning av jordens medeltemperatur om hundra år. För min del säger jag i all ödmjukhet " att jag skiter i sånt som det inte finns facit på " ! Jag" tittar på solen i nuet".
                         Själv har jag ju mycket " tja symbolik,ibland ironi i mina åsikter. En lyder följande " Om dom inte ens har rätt i sina 10-dygnsprognoser, hur kan dom då ha rätt i 100-årsprognoser " ? En annan " kulorna som kommer från vänster eller höger bryr sig inte om vilka dom träffar"
                                Och Örebro slog Karlskoga/ Bofors, Arsenal slog Blackburn med 7-1. Verkar ha en bred trupp nu ! Och jag såg höjdarmatchen Chelsea- Man United. Uj,uj, uj säger jag !

Ibland är det svårt att hitta " en säljande rubrik" !


                Hoppas då att mina naturbilder "säljer" ! Har jag nått negativt att förtälja idag ! Nää !! Att tycka och konstatera efter sin " egen bibel" om saker o ting är inte negativt. Om andra människor, släkt och vänner har det" negativt" då ? Jaa, vad kan man som enskild människa göra åt detta. Ha  empati för situationen, tänka på dom och hoppas att det ordnar sig ! Eftersom jag känner mig som världsmedborgare så tänker jag ofta på förföljda folk i världen som assyrier/syrianer, judar, romer m.fl, m,fl . Skänker jag pengar till nått ? Ja mindre summa om året till skolor i fattiga områden i Afrika !
               Vädret idag i Askersund ! -13 grader o lite blåsigt och lätta snöbyar i solljuset som gör att det ser ut att glittra när snöfligorna är på väg ner. Inget o klaga på ! Däremot känner jag med folket i centraleuropa som har det bra mycket värre än oss, även som bor vid ostkusten. Det verkar som flera hundra har dött av kylan i centraleuropa. Sen säger jag inte mer ! Nån påstod att dom inte är vana vid vintrar i detta område! Det är dom visst. Det är bara det att befolkningen har inte den standarden som i Sverige, fattigare med många uteliggare mm t.ex. ! 
                 Apropå kyla så hade idag Aliskerouo i Ryssland kallast i världen -51 ! Varmast hade Roudoume i Australien + 29. Varför jag skriver dessa siffror. Tjaa, det kan kanske leda till lite eftertanke häruppe i " kalla norden" . Och människor bor kring båda platserna !
            
               Örebro vann igår i hockeyn och tog 2 nya poäng ! Och i morgon spelar dom mot tvåan i serien, Karlskoga- Bofors, på hemmarinken ! Det går på tv har jag för mig ! Lokalderby ! Trevlig helg !

                

Och idag blev det av !


         Att gå på isen vid strandpromenaden och längre ut ! Och jag nådde strandpromenaden ganska fort eftersom jag tog min runda motsols för att handla i affär mot slutet av den. Idag var det -11,4  i Askersund, -51 i Aliskerovo i Ryssland och + 29 i Roedurne i Australien. Och jag gör alltid så att jag gnider in synliga delar av ansiktet med snö när det är så här kallt o lite blåsigt. Sen har jag inget besvär med ansiktet. Vintern innan den förra vintern var det som mest -23 i Askersund. Det här med att gnida in snö i ansiktet funka då ochså liksom för övrigt ! Snökanonen skall nu drabba ostkusten i sydsverige. I  så fall är det inte första gången. Det har den gjort många ggr. " Katastrofjournalistiken " förnekar sig inte men folk " tycks njuta av att bli oroade" för allt här i detta land !?

                Jag mötte inte nån på rundan idag ! Kylan ? Men som sagt solen strålade och isarna hade etablerat sig med eller utan lite snölager. Här ser vi höjdskillnaden på en av de olika platser jag passerar invid Vättern förutom vid strandpromenaden ! Och nu är handladet av mat avslutat för denna veckan. Det innebär inte att handlandet att motionera är avslutat. Det handladet blir ochså imorgon !
                 Och ikväll tänker jag se antikrundan på svt och därefter Antique Road Show på tv 8. Det är historien runt förmålen som mest intresserar mig ! Och Örebro hockey får börja ta poäng igen i hockeyallsvenskan. Det går inte o " somna in" för att man leder serien !
                     

Nu går det att gå på isen !


                     Dels så såg jag att kommunens " gube" var ute o körde med sin lilla traktor och mätte isens tjocklek! Nu finns en skylt där man går ut på den med texten " skridskoåkare åker på egen risk" ! Det är liksom klartecken när den skylten kommer upp för gående t.ex och pimplare ! Så imorgon blir det en tur trots att isen på vissa ställen är rena glansisen ! Men broddarna på kängorna skall väl " rädda en från fall " !
                                     Nu pratas det om snökanoner på ostkusten, mest i Kalmar län ! Undrar vad det kallades för som drabbade österlen o sydkusten i Skåne omkring  1980 då t.ex. Trelleborg blev isolerat och pansarbandvagnar kom till hjälp ! Hur som helst så var det i morse -5,4 i Askersund, - 48 i Allakaket i USA och + 31 i Bentiu i Sudan. Vi tillhör ju samma jord vilket man ibland inte verkar vara medvetna om i Sverige på många sätt !
                      Vad jag har gjort i em ? JO, jag har tillsammans med några SPF-kompisar varit på besök på en ganska känd chokladfabrik i stan  ! Vi fika där och hade trevligt tillsammans. Dom liksom har servering och säljer sina varor där ochså förutom att dom levererar till större grossister. Jag köpte lördagsgodis ! Goa konjakspraliner som kallas Dark Cognac ! Dom skall smakas långsamt även om jag "vinner på V-75" lova jag personalen!

RSS 2.0