Idag börjar det !


                     Askersund är ju byggt på "hällar o berg" med stenar o klippblock och med skogsområden insprängda. Här befinner jag mig på min första skogsrunda men den i stadsparken, hembyggdsparken, är ochså bland stenar o klippblock o hällar. Bilden här ger inte riktig rättvisa åt stupandet västerut. Ja, det är upp o ner i stan ! Rundan gick bra idag och jag tänkte på hur fort tiden går, det är ju snart första maj !
                 Ishockey-vm börjar ju idag. Ishockey är som gjort för mediet TV ! det kommer jag att följa för det går ju inte på nätterna eller förmiddagen,. Det går i Slovakien ! Det är fler länder nu som är bättre , t.ex. Danmark, Norge o Schweiz. Det här skall bli kul bland allt annat som är kul. Och så blir det ju V-75 i morgon ochså. Det hade inte varit dumt med en vinst nu inför sommarens och höstens begivenheter !
                                    Trevlig helg ! P.s Idag har jag anmält mig till lägenheter för äldre, Cederbergska stiftelsen i Örebro. Som hyresgäst där ingår bestämmelsen, förmånen om att äta mat 6 dar i veckan. Kostnad ca 1000kr/månad. Hyrorna i äldre hus är som här där jag bor, i nyare dyrare. Och så betalar jag en hundring om året i "köavgift" ! Så nu köar jag både till Öbo o Cederbergs ! Ja, på Cederbergs ingick ochså gratis läkarvård och damen jag prata med sade att över 85 års ålder tog dom inte emot och man fick genomgå en läkarundersökning innan man flytta in. Tydligen skall man vara ganska pigg vare sig man är 75 eller 85 år ! D.s.

Härligt, härligt, härligt !


                      Det är sällan jag tycker livet är kass ! I går kväll njöt jag ochså när Barcelona slog slog Real Madrid med 2-0 ! Idag njöt jag av det vackra vädret. O kompressionsstrumporna hade jag på mig för första gången. Det kändes skönt faktiskt ! O "allt elände i Sverige" o det verkliga eländet som finns i världen kan jag ej göra mycket åt. Om eländet är värre än andra delar av 1900-talet o början av 2000-talet tycker jag inte ! Det är nog så att många av oss har blivit bortskämda, särskilt i Sverige. Och det kommer alltid att finnas någon som har det sämre än den andre av olika orsaker som varken det eller det andra partiet kan göra något åt, tycker jag !
O nått sorts elände har det väl alltids funnits på jorden sen " den föddes" !  Att "predika o tro" på nått slags Shangrila verkar väldigt verklighetsfrämmande ! Det sätter människans väsen på gott o ont stopp för ! Därför får man glädja sig "åt det lilla" även om man " inte kan få en ipod" , tycker jag ! Och jag ber inte om ursäkt för att jag tycker livet är härligt ! Men jag tror inte på nått  Shangri La som sagt ! Och sätter fötterna på jorden o tänker på livets innebörd "alla skall vi den vägen vandra"
                    Och den här vägen gick jag idag vid idrottsplatsen i början av rundan. Har precis kommit "ner" från den första skogsrundan.

           Och här har jag kommit ner på strandpromenaden. Denna "splittrade" pil  har jag haft med innan på bloggen. Ingen som jag frågar vet varför den blivit så. Pilen har funnits i många år ! troligvis så har den vuxit så här från allra  första början. Ett bra klätterträd är det för dagisbarnen bl.a. O kraft i det finns det som synes !            

Marknad, pizza o umgänge !

Jaa, har varit en bra dag hittils ! Vid 10.tiden ? kom mina kompisar från Örebro, Norra Bro, Rolf o Ann-Marie o ringde på. Det var väntat ! Vi skulle gå o titta på marknaden i Askersund ! Och mens vi satt här o prata och bestämde viken fotbollsmatch vi skulle se i sommar i Örebro så började det regna. J-lar tänkte jag, har ju inget paraply. Jo visst, jag har ju ett jättestort som jag inte använt på flera år. På detta paraply står det med relativt små bokstäver BIGGUS DICKUS ! All right detta skall inte stoppa mig tänkte jag och såg kanske det positiva med namnet ? Det här parplyt är reklam för en " V-75 klubb", tippande sådan med detta namn, som är nedlagd sen 7-8 år sen. Sätet var i Ängelholm och vi hade jätteroligt på våra årsmöten dit jag for med min motorcykel och låg över hos min kompis Björn och hans fru Barbro. Vi var 20 medlemmar ca så det blev stora system och det gick mer än ihop under årens lopp !
  Så knalla vi iväg på stan o gick bland stånden ! Det var ungefär som på alla marknader, allt från dansbandsmusik till renkorv ! Om vi köpte nått, jaa vi köpte vars 2 par kompressionsstrumpor som är bra att ha när man sitter stilla länge, reser, eller motionerar, nått slags stödstrumpor ! Nu har jag ju inte inga besvär med åderbråck men de skulle vara bra o gå ut med ändå sa damerna som sålde. Och så fick vi 2 par för priset av 1.
 Sen sluta regnet o då gick vi och åt pizza. Jag tar alltid med bearnaissås bl.a. och det gjorde Rolf o Ann-Marie ochså men jag har glömt namnet på pizzan. O vi hade det gemytligt och vi knalla upp till där jag bodde där mina vänner tog bilen mot norr och så småningom hemmet !
      I kväll blir det spännande, Real-Madrid möter Barcelona i första semifinalmatchen. I går såg jag Schalke 04 bli fullständigt avklädda av Manchester United i den andra semifinalen. Finalmatchen vill jag ha mellan Barcelona o Manchester United som nog kan räknas som klara redan ?!

Boule and the lonely goose !


                Idag var det boule som vanligt på tisdagar. Det var väldigt "fotovänligt" väder tyckte jag så jag tog en del foton i anslutning till boulebanan ! Det här är taget mot Borgmästarholmen även kallad Barnens egen ö.

               Här har vi gåsen och i bakgrunden  kan man ana campingen i Askersund. När det gäller gåsen så är det en kanadagås. Han, hon lever ensam verkar det som.  Här längre öster ut längs strandpromenaden har jag ochså sett 2 par kanadagäss. Doppingar har jag sett idag o änder. Däremot har jag inte sett ankorna på ett tag. Hörde på radio att det synts en vit anka i svartån som går genom Örebro. Men kan dom ha flygit dit ?

          O gåsen är värd en bild till ! Han är gärna i vassen o letar efter växter under vattenytan. Hela halsen blir dold av vattnet när han letar.

             Ja, här har vi boulebanan. Tom, alla har gått hem. Fotot har jag tagit mot hamnen o landskyrkan. I dag var vi 5 st så vi spelade individuellt. Vem som vann ? Jo det gjorde undertecknad ! Här på en bänk satt jag kvar länge i det fina vädret o spana o sola ! Men några ormar verkar svårt att få syn på ! Jag tycker dom skulle trivas bland stenrösen vid strandkanten. Dom fanns ju här innan stenen blev ditlagd !
                I kväll hoppas jag att Schalke 04 slår Manchester United men det är jag väl ensam om ? Nu skall jag se på Vetenskapens värld på Svt-play !

Vilken helg o vilken utflykt !

Jaa, helt fantastisk ! I går cykla jag iväg till natureservatet Tjälvesta Ängar alldeles intill samhället Snavlunda 7-8 km norr Askersund. Cykla iväg vid 9-tiden o var hemma vid 13-tiden. En undebar vandring på området avbrutet av kafferast med mackor och utsikt över en av sjöarna. En del människor mötte jag ochså som jag pratade med !

             Här har vi svaret på min fråga i förra bloggavsnittet. Det var en bäver som satt sina avtryck på spånan. Man kan ju se framtändernas avtryck på flisstycket, som med ett stämjärn, fast 3. O runt en av sjöarna fanns sådana här avtryck, en del färska. Det här är inget litet träd som bävrarna gett sig på !

           Här har vi bäverhyddan, bra dold vid en av sjöarna. Att den har innevånare det visar alla de färska avvärkningarna på runt sjön. Det här måste ju vara ett av de sydligare ställena för bävern och det bekräftas på en karta som jag tittat på över utbredningen i Sverige. Jag vet ochså att det finns bäver i någon eller några av Tiveden-sjöarna ! Bävern tillhör naturligtvis gnagarna, men har bara 2 arter, den eurropeiska, som är något mindre, o den nordamerikanska. Läs gärna mer  via google ! Närmast jag kom bävrar o snokar var plask, små o stora. Tror att  om man skall få se några är om man kommer tidigt i gryningen till reservatet o tyst sätter sig nån stans vid hyddan eller nån annanstans vid sjökanten ! Och det gäller att ha tålamod o ögonen med sig, ständig spaning o en kikare !

                Här är utsikt från min favoritstubbe. Det är ganska torrt som synes !

            Här är en av stigarna längs sjöarna. Vitsippor o båsippor blomma för fullt en en o anna hackspett trummade o "tjoade".

                         Det här är en bra bild att sluta med. Det här var absolut ett av mina trevligaste besök på Tjälvesta-Snavlunda naturreservat. Ett reservat vars isälvsområde är ganska unikt i Sverige o tyvärr ganska okänt  för gemene man !

Vad kan det här vara för spåna...


                   Spåna vidare så får ni reda på det imorgon. Om ni vet så kommentera gärna mitt inlägg !

På spaning efter...

...efter en svunnen tid. Jaa, en svunnen tid blir en bra mix med nuet o framtiden, tycker jag !

       Nä, här är det fråga om snokspaning. Här har funnits snokar innan vid stranden vid promenaden. Och jag hittade för några år sen en död på gräsmattan i närheten. Men för 2 år sen ungefär fylldes standkanten med sten för att stärka den. Jag tycker dock här borde vara ett eldorado för snokarna bland stenarna men så är det kanske inte ? Hur som hellst går jag ju här( i närheten av boulebanan) nästan varje dag o spanar nu i värmen efter dessa intressanta varelser. Den här plattan här nere borde ju vara ett perfekt ställe för en snok att sola sig på ?

          Det här är ju en snok men jag har nog sett mer huggormar i mitt liv. Det fanns massor där min farmor bodde ! Vi  hade ofta stövlar på oss när vi t.ex. lekte på terassen !

           Påsken tillbringas i Askersund som vanligt ! I det här vädret så kommer det att solas o ätas glass o cyklas o gås. Påskafton går ju V-75 direkt från Romme( Borlänge) så då blir det gottis med äggmackor o sill o kanske en liten snaps !På söndag blir det cykelfärd norrut till det pittoreska Snavlunda och  Tjälvesta naturreservat för ormjakt o beundrande av ängar med vitsippor har jag tänkt mig. Min favoritstubbe där börjar bli hårt åtgången av gröngölingar eller kanske nån spillkråka. Kaffe medtages och, jaa där är så vackert.
                      Var det nått mer nää ! Jag får önska en TREVLIG PÅSK ! Det skall jag ha ! Inte svårt med det vädret som utlovas. Bloggen får vila, fina foton kommer nog på söndag eller måndag från Tjälvesta Ängar !

Prata om o vara svartis !


                  Idag närma jag mig ankhanen av mysksort försiktigt ! Han är ju så svarsjuk när man går fram o glor på fruarna så man nästan "darrar av skräck" ! Fruarna är ju coola och inte ett dugg i luven på varann. Jag trodde nästan det skulle vara tvärs om i dammen, att fruarna skulle vara svartsjuka på varann. Det är "kanske lite annorlunda" i ankvärlden. Det är klart, hur var det inte i ett harem. Dom var väl glada o överleva dom fruarna !?
                  Efter dessa djupsinnigheter i "fablernas värld" så får jag säga att rundan var alla tiders idag. Dock så blåste det från den ännu kalla sjön mot strandpromenaden. En tröja till kunde jag haft på mig.
                I dag har jag varit o påskhandlat. Och däribland kakor o gottis till v-75 på lördag. Och i kväll är det jackpot på v-64:n. Har köpt en sån där system där vi är åtta st, blir ju fler rader o större vinstchans ! Kostade mig 50 kr ! O sen har jag pratat med Rolf om ÖSK:S match i måndags där dom förlora mot Gävle. I morgon spelar ÖSK mot Häcken och i kväll spelas 2 intressanta matcher på TV,nästan samtidigt ! Det är Tottenham mot Arsenal i serien o Real Madrid mot Barcelona i spanska cup-finalen Vilka jag håller på ? Barcelona o Arsenal !

Strålande väder för boulepremiär !


            Det var det verkligen ! Och vi fyra som nog utgör kärntruppen var som kalvar på grönbete. Skall man dissa nått så gäller det ju uppslutningen ! Men herrarna bilda ett lag o damerna ett. Och vi herrar vann två matcher i sträck. Nu på tisdagar blir detta min motion !
                 För övrigr är jag besviken på Örebro Sk som förlora i allsvenskan mot Gävle med 2-3. O på torsdag får dom det inte lätt för då skall dom till Göteborg o möta ett lag som öser in mål, Häcken ! Och ett av mina andra favoritlag, Arsenal"slarvar" alltid bort viktiga poäng i kampen om ligatiteln.
         Och i påsk skall det fina vädret fortsätta då skall jag "tillbringa" en del  eftermiddagar nere vid strandpromenaden och sola o njuta ! O en o annan glass kommer det att bli ! Och på påskafton tänkte jag vinna på V-75....! så då blir det tv:n och balkongen o "påskgodis". Nu skall jag ringa till Rolf som såg Örebros match i går !

Bilder för Melissa..

....och andra ochså så klart.

              Det här fotot av Melissa är taget 2009 på sommaren ! Och i sommar skall Melissa komma att hälsa på Farfara Jan. Innan har Tåtte, Moa o Viktor o Emil o Måns hälsat på i Askersund en barnvänlig stad särskilt på sommaren. Och när barn-barnen fyller allt mellan 5-8 år så hittar jag på nått med dom. Nu är det bara Abbe kvar men han blir 2 i sommar så han skall jag hitta på nått med när jag blir 78 så där. Då lär jag befinna mig i Örebro om allt går väl! Och sen vill jag säga det att givetvis är alla barn välkomna när dom vill "stora som små" ! På nått vis har ju åldermannen just sådana från snart 50 till 2 år och andra därtill knytna !

            Jaa, du Melissa är det inte en sån här sol vi skall titta på när du kommer? Tänk om vi har sån tur att det är sånt väder som idag ! Vi får hålla tummarna!

           Här har jag ochså fotat idag. Den här fina badstranden ligger på nått som heter barnens egen ö. Hit kan man gå på en bro från stranden i Askersund. O här är det jättefint att bada ! O olika lekgrejer finns det !

                  O mycket vattenfåglar finns det i Askersund. Det här är en kanadagås. Den hann väl aldrig flyga med sina kompisar dit dom skulle. Och på Hembyggdsgården inte så långt härifrån finns det kaniner, ankor, får, o höns o de roliga getterna.

Fantasier ,fakta o äventyrslust..


Via detta korts data på baksidan har jag hittat ännu en släkt på min mormors sida som knyts till GEUKENS, Bönners ! Den här propra damen har jag presenterat innan som hustru till min mors, mors, fars, far Johannes Heinrich Geuken född i Amsterdam 1818.
Denna en av mina rötter heter Maria Anna Geuken, född Bönner och född i Köln 1826. Nu fantiserar jag lite ! Under Napoleons härjningar var ju delar av Preussen under franskt styre. Detta får mig att tro att Maria Annas föräldrar varit underställda Napoleon en period ? Områdena blev ju  återerövrade ca 1812, har jag för mig, av bl.a. Peussiska trupper . Det här är spännande tycker jag !
               Namnet Bönner finns i nuvarande tyska telefonkatalog bara på 113 adresser. Måste ha varit en liten släkt. ja, namnet är ju inte vanligt i Tyskland. Är det ett franskt, förtyskat namn ? Vissa områden i i Tyskland/ Frankrike har det ju kivats om,bl.a. området i nu nordöstra Frankrike Alsace-Lorraine på tyska Elsass-Lothringen. 
                  Tänk om man kunde få känningar av ahnungen o fått i klä sig i kläder från ca 1800-talet i det här fallet o fått vandra omkring i områdena där Bönners bodde. Men med lite fakta o äventyrslust kan man kanske komma långt med fantasins hjälp. Och är det från Bönners en del av de mörka rötterna kommer ifrån ? Anletsdragen på Maria Anna känns välbekanta på nått vis, kanske inte så konstigt !? 

Besök i ankdammen !


                 Jaa, det var ju lite överdrivet . Vid ankdammen, för nått bad blev det inte ! Den här ankan försökte en av "gubarna" på hembyggdsgården lura i mig att det var en korsning mellan en anka o kalkon. Jaa, det var nästan så jag gick på det för det ser ju ut som det ! Vad den här ankan kallas för har jag en svag aning om men jag inte komma på det ! 2 ankhonor med mera "normalt" utseende håller sig gottegrisen med i dammen. Dem höll han ett vakande öga på ! Nämnas kan ochså att detta var de första djuren som kommit till gården i år. Sen kommer getter,höns, får o kaniner till barnens o andras glädje ! Jag tror dom leasar in allt  från gårdar. Och jag tycker getterna är roligast följt av ankorna !

               Härom dagen så var jag ju med o invigde en minnestavla i Västerby gruva. Artikel med bild kan ses  i na.se , tryck på Askersund o gruvolycka eller vad det står. Nått på gruva.
          Det här är en annan minnestavla som står på hembyggdsgården i närheten av ankorna. Alla ser ju att det gäller Carl x1v Johan. Tydligen har han färdats en nylagd ? väg mellan Aspa i Nerike och Undenes Vestergötland. Aspa ligger ju inte långt från Olshammar och landsvägen förbi går ju till Karlsborg, Hjo o Jönköping, nr 49 tror jag !?  Carl den x1v köpte ju Stjärnsunds slott men jag tror det var senare än 1814-15 ? På tavlan står ju ochså VID TIDEN AF SVERIGE OCH NORGES FÖRENING. Det klingar ju bra o neutralt !
                      Motionen gick bra i det råkalla vädret, 3 grader när jag gick ut. Men det kunde ju bli uppåt 15-20 grader i eller efter helgen som ju nu är här igen ! O den här veckan kör jag med en Harry Boy. Jag får inte rätt med tipset och dessutom är det dubbelt open stretch på Åby, 2 innerspår mot slutet kan man säga. På nått av dom eller bägge går det ju o spurta om ledarhästen på upploppet ! Det gör ju  det inte lättare att tippa!
                        TREVLIG HELG !

Härligt,strålande väder !


              Det klart att man tycker om när det blir ljusare o varmare o går mot sommar. Men jag är ochså glad över att det har varit en vit vinter o inte en regnig o disig o rå sådan. Idag hade de första djuren anlänt till hembyggdsgården. 3 ankor varav en med speciellt utseende. Får titta närmare på dom i morgon o fota! Påskliljor börjar ochså komma upp på det vanliga stället såg jag.

              Sådana här bilder gillar jag skarpt. Solens strålar syns ju på vattnet. Jaa, solen den är trägen som väl är ! O den visar sig för alla. Ingen diskriminering där inte ! Fullständig jämlikhet i frågan !
                Jag fick ju lite ont i höger knä häromdagen men inget svullet. Idag hade jag ingen känning men tog det med jämnare fart, inget ryck.Men är det nån som tror att allt kan ske "friktionsfritt" ?
          Idag var jag och mina "polare" från gruvbesöket med i Nerikes Allehanda, Askersundssidan i sydnärkesdelen. Mycket bra reportage av journalisten som hette Katarina ! Jag skall titta efter om reportaget finns på na.se, Askersundsdelen. Finns det där ochså så är det ju bara att klicka in sig o titta efter för intresserade !
                 I kväll blir det hockey, jag hoppas Skellefteå vinner. O gör dom det så blir det en match till i allafall.
   Ja, just det, sen försöker jag samla mina inlägg om gener o rötter på just kategorin rötter och inte allt möjligt !

Invigning minnestavla och en tyst minut .


                   Det här är gruvhålet till Västerby gruva där ett ras inträffade kl 10 13/4 för 243 år sen. 12 människor omkom och hur många som levde av de 10 instängda visste ingen men från gruvan hördes rop på hjälp o suckar av smärta o dödsångest.  Kanske den näst största olyckan i svensk gruvindustri. 2 skadade som transporterades bort beskrevs som "att bägge var illa sårade med armar o ben mer och mindre krossade" Källa Västerby o Garpa Gruvor-ett annorlunda utflyktsmål/Torsten Nilshamre

                Och idag var eldsjälen min kompis Torsten, undertecknad, kommunens ordförande Per Eriksson, Kyrkoherde Linderoth i Hammar, en journalist från NA, och en besökare i Västerby gruva  för invigning av minnestavlan som syns på bilden. Torsten höll först en skildring av gruvan och då främst om olyckan. Sen höll vi en tyst minut för de omkomna. Sedan förklarade Per Eriksson minnestavlan för invigd. Kyrkoherden sade ochså några ord. Nämnas kan att brytningen upphörde efter olyckan men var igång i liten skala till 1781. Efter några år nådde man platsen för olyckan och man kunde ta reda på kvarlevorna efter de omkomna. Först sommaren 1793 begravdes de sista offren från raset på Hammars kyrkogård. Gruvan las ner 1855.

                  Innan vi får hem åkte jag, Torsten, journalisten och kyrkoherden till den närliggande större Garpa gruva för att visa denna för den intresserade journalisten. Garpa gruva har jag skildrat innan på bloggen. Den är som "bergakungens sal" nästan. Där finns numera en liten scen för uppträdande och nedanför den kan nog rymmas 100 besökare. Även här är ordninggjort av kommunen och Sveaskog och denna gruvan är handikapvänlig. Men utan Torsten så hade nog inte denna "uppfräschning" av gruvorna för att göra dom mer kända i Askersunds kommun  blivit av. Parkering finns en hundra meter nedan som även rymmer nån buss. Även en liten parkering intill gruvan för de som har svårt att gå t.ex. Torsten hade kaffe och bullar med sig. Det drack vi så småningom.
                   Dom här gruvorna ligger en bit nedanför stora vägen mellan Åmmeberg och Zinkgruvan till vänster. Allt är bra skyltat både vid vägen o senare. Västerbygruvan kommer först och sedan nån några kilometer på då denna mindre väg ligger Garpagruvan. Och den första parkeringen ligger inte långt från Västerby gruva. Så parkerar man bilen där så har man ochså tillfälle att gå längs banverksvägen som den heter tiil den längre bort belägna Garpagruvan. Och som sagt allt är bra skyltat och vägen är ochså uppfräschad !
                Och senare har jag varit på SPF:S månadsmöte som sagt ! Och för  en halvtimme sen har jag pratat med min ena syster om deras Cypernresa som varade i 3 månader. "Så är det o så får det bli" som meteorologen Anders säger på tv 4.
                       

Mens jag är i farten...


          Det gäller släkten GEUKEN, Johannes o Helenas barn . Här är 6 av dom. Om min mormor Maria är till vänster eller höger på fotot är jag lite tvetydig om, mormor hade en äldre syster, Louisa som men hon var född redan 1886 . Det är troligtvis mormor Maria till vänster och hennes yngre syster Elizabeth till höger för Elizabeth var 3 år yngre. I så fall heter småsystrarna Helana och Anna-Maria. Ja, mormor Maria var född 1893 och Anna-Maria som sitter i hennes knä ,1904 ! Sönerna torde var 2 av följande. Johannes, Karl eller Frans . Frans dog 1907 o var född 1901 . Karl föddes 1900 och Johannes 1898. Helena föddes 1902 . 
               Mer kort kommer, kanske nått ochså återkommer !
      All right här kommer alla barnen !
Theodor        1882-1918
Margaretha    1883-1899
Josef             1884- ?
Louisa           1886-1923
Theodor        1887-?
Paulus           1891-?
Maria            1893-1966
Elizabeht       1896-?
Johannes       1898-1977
Karl              1900-?
Frans            1901-1907
Helena          1902-1974
Anna-Maria    1904-1970
               Jaa, när jag läser denna lista så kommer många tankar i mitt huvud ang. denna familj ! Och min mammas mormor Helena Schmidt/ Geuken dog 1919, 58 år gammal. Då var min mamma bara 4 år !
          Och vad Helena fått genomgå med alla födslar o tragedier ? Jag känner starkt ochså för denna kvinna. Därför "retar" det mig att jag inte kommer längre bakåt i tiden när det gäller släkten Schmidt än när Helena föddes 1861 o Halle o Preussen. Vad sysslade hennes släkt med o vad fanns i generna ?            

Fin miljö utan miljötänkande...


                   Nu är det ännu härligare på min motionsrunda. För nu kan jag nästan dagligen gå förbi det här stenblocket i den omväxlande Askersundska miljön ! Här är ochså ett av mina blåbärsställen. Det gör inget att jag avslöjar det för blåbär finns det gott om i Askersund stad och omgivningar.

               Idag var det en fantastisk sikt ut över norra Vättern. O vattnet var i det närmaste blågrått. Det var ganska milt i luften men alls inte så varmt som igår .

                  Jaa, det här med miljötänkande ! Lite längre bort på gräset vid promenaden sågs dessa utslängda cigarettfimpar. Jag kunde ju "skyllt" på nån mås eller skata som tagit detta ur nån soptunna eller sån där skräp eller hundbajstunna men dom har lock ju, åtminstone längs strandpromenaden. Men inget förvånar en ! I vintras såg jag ju en utsängd strykbräda. Och på mina cykelturer ser jag ganska ofta sopor som slängts i diket eller på dikesrenen. Några gånger har jag sett gamla bilvrak i skogsbrynet !
                  I morgon f.m. hämtar min kompis Torsten mig för vi skall åka till Västerby gruva där minnestavla med namn är uppsatt i vår över de omkomna i den tragiska gruvolyckan för 243 år sen. Torsten skall hålla minnestal och sedan blir det en tyst minut. Och jag skall videofilma med min lilla kamera som upptar ljud bra ! Sen på e.m. blir det sista månadsmötet för SPF( pensionärsföreningen)  innan sommaren !

Idag var det ett snäpp varmare !


                     Jaa, jag blev svett utan underställ, keps o vantar ! Men inte inbillar jag mig att det kan fortsätta bli 15 grader varmt ! O vi talar om i skuggan ! Men snöfritt o isfritt är det praktiskt taget ! Bara en sån sak ! På fotot kan ni se Stjärnsunds slott på andra sidan. Dit går o cykla längs Vättern på en grusväg som går genom campingen. Det blir snart för min del. Och även att cykla till Snavlunda och promenera i Tjälvesta naturreservat. Och så skall jag även  cykla till katolska kyrkogården som ligger vackert vid sjön Åmmelången. Det blir på en av motionsdagarna varje vecka. Jag säger bara ..... ALLA TIDERS ! Och i kväll kommer ett av mina favoritprogram på TV , Vetenskapens Värld !
             Och här om dagen kom min ena syster o hennes man hem från Cypern där de vistats i 3 månader. Vi har mycket o prata om i telefon !
                             O motionsrundan ! Alla tiders för i natt blev jag inte störd av "fyllekajor" ? o andra kajor som ochså blev störda !  Om inte annat så märkte jag betydelsen av att sova gott om natten som jag brukar göra !
            Om det är nån Geuken som tittar här så fanns alla år som jag tittade på det pampiga gravmonumentet detta på mellersta kyrkogården i Malmö ! Om det är flyttat måste detta ha hänt för några år sen eller ochså finns det 2, ett i Arlöv o ett i Malmö ?!

Varmast i år !


              Och ändå så är det lite is kvar på skogsrundorna.Särskilt på rundan vid idrottsplatsen som här. Nu gick det ju att gå bredvid  och jag vill lova att det var glatt på isen. Den andre rundan är ju i stadsparken med hembyggdsgården ! Jaa, jag skulle tippa att det var 12-15 grader.

            Det här är min favoritbänk i närheten av badet i början av strandpromenaden om man kommer från hembyggdsgården. Här sitter jag och solar en del eftermiddagar på våren o sommaren. O tittar ut över Norra Vättern !

         Och här är jag nästan framme vid hamnen. Här spelar några i SPF:gänget boule när vädret så passar. På tisdagarna.  Der dröjer nog inte så många dar innan vi kan spela. Det beror på vädret naturligtvis.
             Sen gick jag hem via hamnen. Och som vanligt hann jag prata med folk jag mötte bl.a. en dam med 3 små hundar. O några änder var i närheten utan att vara ett dugg rädda. Ja, dom övervintrande är praktiskt taget tama!
                Rundan gick bra o spänsten består. Uppvärmning är viktigt innan. Och blir mer o mer viktig har jag förstått ! Idag har jag ochså pratat med min kompis Rolf o hans fru Ann-Marie i Örebro . Som vanligt så blir det fotboll och besök i sommar hos dom. Har blivit tradition ! Och första gången Rolf och jag såg varandra måste ha varit  för ca... Rolf bodde i närheten av min farmor i mil söder Örebro. Jag kom till Örebro när jag var 3 år. Vi säger att vi träffades när jag var 5 år -43. Alltså så där cirka för 68 år sen ! Och nu "leker" vi igen ! Liksom med den andre kompisen Sven-Arne o Margareta som bor i närheten av Rolf. Sven-Arne bodde ochså i närheten av farmor.  Och en av mina söner Bengt har träffat dom i höstas var det väl ! Och jag syftar till att flytta till Örebro senast 2013 ! Och i sommar kommer Melissa , 8 år o hälsar på liksom barn-barnet Tåtte förra året ! Det gläder jag mig mycket åt. Det första barn-barnet Pelle var jag med i Stockholm år  1993. Då var han 5 år gammal Så ni förstår att det är ålderskilnad på mina barn-barn . Och i sommar blir dom 9-10 st till antalet. O nästa barn-barn åker jag ut med, eller kommer o vistas hos mig när jag blir..... upp mot 78 år ! Det är väl ingen ålder !

En sång o dansman !


                   Jaha, den här bilden är från min 70-årsdag för snart 3 år sen ! O det här med "sång o dans" har varit i utveckling under årens lopp. Hittat rytmen o själen på nått vis ! Nu har jag ju ochså, som sagt, börjat sjunga i vår lilla kör i pensionärsföreningen som bildats förra året ! Där finns både rutinerade o mindre som en annan men det går alldeles utmärkt ! O sen sjungs det ju tillsammans med grupper o enskilda på youtube när jag tänder på en låt, då mest världsmusik. O dansas gör det, i hemmet till bl.a. till det rumänska kultbandet Fanfare Ciocarlia. Oj, vilket tempo o bra för konditionen ! O rytmen fås in perfekt. Få se om jag lägger ut dansen på youtube ! På festen dansade vi till musik som passade födelsedagsbarnet bra. Tyvärr så "kunde det macedonska bandet Bioritam inte komma" . Musik som det ochså gillas o dansa till.  Men det gick bra ändå skall ni tro.

  O visst vill man dansa o sjunga nu när våren kommer ! Snön är nästan borta och isarna försvinner nere vid strandpromenaden. Och jag tänker fortsätta "dansa mig fram" så länge det orkas o filosofera o säga vad jag känner o tycker. Och det skulle inte falla mig in att tycka annat än att livet är härligt. Hav fötterna på jorden o armarna mot himlen. Vi lever bara en gång !             TREVLIG HELG !

Nu går vi betydligt längre tillbaks !


            Den här bilden är från en bok som jag har i min ägo. Morgengebet som synes, som Johannes Geuken, momors far, år 1881 förärade den då 20-åriga Helena Schmidt senare med namnet Geuken i gåva ! Historiens vingslag på nått vis. Antagligen hade paret då träffats i Halle, Helenas hemstad eller i närheten av. En katolsk morgonbönebok är det ju. Med fina bilder o skrift ! 

                  Även i boken har jag svårt att läsa vad Johannes skrivit på nån av de första blanka sidorna men namnet Helena Schmidt syns ju längst ner till höger av det skrivna.

              Och under det han skrivit står hans namn i som jag tycker i vacker skrift !
        Och jag hoppas att detta är intressant för någon med samma rötter som jag har från min mormor Maria. Och hittar jag fler gamla kort eller annat att fotografera av så kommer det på bloggen !

          Jaa, som avslutning visar jag den här sidan lite längre fram i boken. Och p.g.a. mitt "sinnelag" använder jag samtliga mina rötter som jag otvivelaktigt "kommer närmare" till att förlika mig med mitt öde som jag med trygghet ser framför mig och vi skall ju alla den vägen vandra. Så länge vi förtränger detta får vi ingen ro ! Och några omvägar finns inte hur mycket vi än "försäkrar" oss i ett " negativiserat" samhälle som "allt är fel på" . Fötterna på jorden o armarna mot himlen, solen !

O idag blåser det bra !

Och blåsten skall kulminera i eftermiddag. Idag tog jag till "tortyrredskapet" motionscykeln som jag har i sängkammaren. Det skall jag säga att hade jag inte lyssnat på zigenarmusik till "det meningslösa STILLASTÅENDE trampandet " så hade det inte blivit nån motion. Musik är bra till mycket ! Vad har jag gjort mer, jo datan så klart !? Där såg jag att det ändrat sig med den hårda vinden som skulle kommit i helgen tyckte jag läste i nån "katastrofdiagnos" för nån dag sen !

           Och sen har jag tittat på gamla kort, gamla o gamla . Men tiden går ju så fort. Det här kortet som togs är snart 3 år gammalt. Det var då jag fyllde 70 år och "klanen" , ättlingar från föräldrarna med respektive samlades hos en av mina systrar. Ett av mina barn-barn fattades bara ! Den minste ! Det var en härlig fest med mycken glädje. För första gången var vi alla samlade. Jag kan ju inte gå igenom alla men jag kan peka ut var mina söner står ! Alla står i översta raden. Från vänster står sonen Bengt som nummer 3. Sen kommer man i mitten till en gråhårig man i blått. Det är undertecknad. Till höger vid sidan om står sonen Peter. Sen kommer man till fjärde personen från höger. Det är min son Martin.
                           Här var det ju sommar, juli, som synes. Härligt och tiden går som sagt fort ! För fort, ah jag vet vad som gäller. Carpe diem med framtidstro !

Grått, disigt o tråkigt !


          Naturligtvis gäller detta vädret ! Jag har för mycket " roligheter i huvet" för att låta mig nedslås även om solen är min symbol, mitt bokmärke ! Jag vet att den finns ovan molnen ! Och nästan oavsett hur vädret är så kör jag mitt race. Jaa, isarna på skogsvägarna och i norra Vättern har svårt att lätta ! Kylskåpskallt får jag än en gång kalla vädret nere vid strandpromenaden ! Men som sagt jag ger mig inte och i dag fick jag mina biljetter till Stockholmsresan, bara en sån sak. Pass upp Medborgarplatsen och övriga "södern", snart är jag på plats !

        Här vid minneslunden där jag stannar till på mina rundor är det för första gången i år alldeles snöfritt ! O här far anhöriga o kompisar "både i himlen och på jorden"  "runt i mitt huvud o hjärta". Man är ju som sagt var närvarande i nuet i högsta grad. Idag blir det kaffe på fiket med kompisar. Tyvärr är vår sångledare Bertil sjuk så det blir ingen sångträning innan. Jag får sjunga till musik på youtube när jag kommer hem. Ett bra sätt att öva sig o få känna att man sjunger rent ! För när det "skär sig" gör det ont i hela "knoppen o kroppen" !
                 O nu kom solen fram lite mellan molnen. O ÖSK slog Ifk Göteborg i måndags om jag inte har sagt det !


Jan blandar o ger, 1

           Ja, det kommer jag att göra när det passar mig ! Det har med nån slags livsglädje att göra i mitt NU.

                 Då börjar vi mitt barn-barn Fia, på fotot 17 tror jag ! Oj, vad jag är stolt över alla mina barn-barn på väg att bli 9 st + något "bonus" som jag ochså tänker på !

          Den här killen kommer jag bra överens med ! Det är nämligen undertecknad 12 år gammal !

                     Min kära mor Birgit, tippar 12-13 år gammal. ja vet ni vad, va vacker hon var !

     O här är min mormor Maria, 15 år gammal. Brun som en pepparkaka i oktober 1908  då kortet togs !


            När jag ser dom här korten så gläds jag över att vara människa o få känna allt möjligt inombords ! Carpe diem, mina vänner, meine freunde, my friends ! Det kan man göra på väldigt många sätt ! Oj, vad mitt hjärta fylls av allt möjligt när jag ser dessa foton ! O just nu börjar solen leta sig in genom fönstret! Som sagt Carpe diem !

              Kommer att göra sådana här "blandningar" när jag känner för dom ! Vissa kort kan som sagt återkomma. Och här har vi alla på fotona Geukenrötter- o gener i oss mer eller mindre ! Hur vi än ser på saker o ting kan vi aldrig komma ifrån detta faktum ! 
           

Hit o dit, här o där .........


        Idag skulle jag ändra i "släkträff annodazumal " Jag ändrade Johannes Geukens födelseår till 1858. Jag hade skrivit 1558 ! O hela inlägget hamna överst ! Men det bjuder jag på !
                    Här var det så halt på vägen nedan så jag fick gå upp i skogen o gå en omväg över stock o sten. Ni ser vilka nivåer det är i Askersunds Stadspark !

             Det här fotot är taget nere vid strandpromenaden. Det är dock inte Vätterns vatten utan en översmämmad gräsmatta. Nånting är tydligen gott nere på "botten". Kan det vara maskar på väg upp ? Man kan ju se fullt med maskar på gräsmattorna när det regnat !  Vissa änder övervintrar ju alltid här i Askersund o man kan nästan "ta på dom" !

                      Från Askersund transporterades det förr i tiden järnmalm från Zinkgruvan vidare på Vättern. Detta block är en symbol för det antar jag. Idag är jag pigg igen som vanligt efter några halvtrötta dagar i veckan och stark o fast som detta block. Fast o jordnära, i nuet med rötter o gener o framtidstro. Lyssnar på "min" musik", "fantiserar" om "inre" resor o kommande "yttre" som då Stockholm, Skåne o Örebro o Hjo m.fl. små ! Örebro säger nån dit är ju bara 4,5 mil. Men förbindelserna direkt är så dåliga och jag vill vara längre i Örebro än jag kan för en dag. Har ingen bil. O det tänker jag inte skaffa heller. Jag prioriterar annat som ensamstående pensionär !
Det är på nått vis att ta eget ansvar, det !   Nä, nu  försvann "anno dazumal gänget" bakåt igen !    

Nu vill jag komma in på Geukens på Google !


                 Mormor hette Maria Geuken som ogift ! Jan I Askersund. Så här gör jag för att komma in på Geuken på google. Trycker jag då på bilder så kommer det in släktingar med namnet Geuken ochså ingifta då kanske !Eftersom fotot är nytaget vill jag ha in det !
            
                        Elisabeth Geuken gift Brunner. 3 år yngre syster till min mormor Maria.

"Inbyggt" aprilskämt, eller ?


             I dag var jag betydligt piggare och gick den snöiga rundan i stadsparken och kom till hembyggdsgården och försökte fota den hackspett som satt o sjöng för full hals likt en näktergal. Tur att jag hörde den fantastiska sången, för att se den var omöjligt !

              Sen kom jag ner till strandpromenaden där gräsmattorna till en del förvandlats till dammar. Nere i vattnet syns tvenne gravänder. Verka inte prcis rädda. Tyvärr så är min annars utmärkta lilla kamera inte försedd med nån "stor" inzoomning precis men gravänder är ju svartvita, det syns på den vänstra !

                       O äntligen hade de 3 ankorna kommit åter till strandpromenaden efter vinterns vedermödor. Som vanligt har dom klarat sig bra . Här har dom sällskap med en and. Ankorna är i det närmaste tama och flydde för ca 3-4 år sen hit ner från en gård i närheten. Flyger gör dom alldeles utmärkt !
              Jaa, gått folk ! Var här nån "osanning" inbyggt på det jag skrivit ?
            Nu är det ju helg igen och jag kom på varför jag varit trött några dagar. Det har naturligtvis med att jag bar ut möblerna på balkongen i söndags ! Det tar på krafterna ! Och så gjorde jag det ju kl 02 på natten, en får ju inte vara dum ! Jaa, nu blir det ju till att titta på V-75 o hitta en lösning. Det är långt mellan dom lösningarna, mycket långt. Men ibland brukar svågern få in nått precis innan jag åker till Stockholm. Det har hänt 2-3 ggr sen jag flyttade upp hit ! Och en av mina idoler i tennis Maria Sharapova, som varit mycket skadad har gått till final i turneringen i Miami. Jag såg när hon gjorde det igår. Och tyvärr så har ju Elena Dementieva slutat. Hon hade ochså fihting spirit som Maria har.
                                   Trevlig helg !

RSS 2.0