Idag gick det lika bra som vanligt !

Med motionen ! Inga rysningar, inga frysningar o ingen yrsel ! Visserligen dricker jag nu C-vitamin  Såna tabletter som brusar i vatten !  1/2  på morgonen Innan motionen o en 1/2 när jag kommer hem !
  
 Visst jag är stor vän av Israel ! Men jag pratar ganska ofta med  muslimer från särskilt Syrien ! Och nån gång kristna syrianer ! Som sagt ! Och dessa människor har ju inte kommit hit för att Israel har skjutit raketer på dom !  Utan det är andra muslimer som gjort, nu även på senare tid Isis ! Har ju läst Hamas agenda mot Israel o judar ! Den är fruktansvärd ! Är denna organisation så mycket bättre än Isis ? O Hamas samarbetar med Plo ! Med Abbas i spetsen !   Och enligt uppgift har Fatah o Abbas manat till våldsamheter i Jerusalem idag !?
          Jaa, denna sol tillägnar jag staten Israel o judar som alltid blivit bespottade och hotats med utrotning även i våra dagar och i nuet !
  Det här fotot togs när undertecknad och kompisen Bengt besökte Israel ! Och jag är ganska säker på att jag tog detta foto när Masadaklippan besöktes ! Kan vara foto från en av världens äldsta synagogor ! 
                                  Jaa, här har vi ett foto taget i Israel ! Bussinisen i full gång !    
 Och det här fotot är taget på väg från Jeriko till Jerusalem ! Och på vägen som gick på höjder vred vi av och besökte ett Grekiskt Ortodoxt munkkloster ! Jaa, här gäller det att gräva i minnet ! Och  en bit från vägen vägen mot Jerusalem kommer jag ihåg att det låg Beduinläger ! Och då tänker jag nu på Ofra Haza !
 Sen kan vi ju visa ett foto från Masadaklippan ! Den här resan till Israel har jag ochså ständigt i mitt minne ! Och resan företogs 1988 ! Och  var Israelvänlig långt innan dess ! Jaa, i den bibehållna formen jag har skulle ett besök i Israel ej vara , nått omöjligt här i Världen ! Och skulle gärna velat bo där o lyssna på bl.a klezmer o Jiddishmusik t.ex. Men som jag har sagt innan ! I bland får man leva på minnen o " ta små steg framåt " ! Vårda det som är inom räckhåll ! Det är ochså fråga om ekonomi !
 
                

Det saknas ju fullständigt !

I Sverige ! Att granska avigsidor trots goda intentioner ! I integrationens spår ! Är varken rasist, kommunist eller fascist ! Men i Sverige uppträder ibland något som jag skulle kalla för nån slags orealistisk humanism när det gäller integrationen ! Alla invandrare är inte rumsrena , dom som har bott här innan är ju inte det heller , vare sig man är " blåögd eller brunögd " , typ !
                Men mitt i alla goda intentioner får man sätta ner foten ! Sen har vi ju de ständiga motsättningarna mellan Sunni o -Shiamuslimer ! Även den finns naturligtvis i Sverige bland extrema personer !
           Häromdagen pratade jag med folk från Syrien och Irak på strandpromenaden ! Männen pratade engelska !  ! Alla var muslimer ! Dom har ändå fått fly från sina muslimska länder ! O nu  är det ju ochså beroende på det Sunnimuslimska IS, Isis ! Och dom tyckte dom lika illa om som jag gör ! Men tyvärr verkar  finnas små grupper i Sverige som diggar ISIS !
            I Irak är sunnimuslimer en minoritet !  Saddam Hussein var sunnimuslim t.ex.! Men shiamuslimer är mindre till antalet i Världen ! Irans ledare är dock shiamuslimer ! Saudiarbien är sunnimuslimskt ! I Syrien är ledaren är ledaren en alawit ! I Syrien är majoriteten sunnimuslimer av folket ! Där finns ochså den kristna minoriteten syrianer, druser m.fl. Även en judisk minoritet har funnits har jag för mig !
               Det had varit roligt att förhöra en del politiker om det här ! Det finns nått som kan kallas för realistisk humanism ! Den saknar en del politiker i Sverige ! 
           Man kan prata om nån slags polarisering i Sverige ! Där dom som har kunskap inte får prata om avigsidor ! Och judehatet har väl snarast ökat i Sverige !
           

Det är klart det blev motion !

 Lite förkyld känner jag mig, nysningar ! Så det togs det lungt men en lång runda ! Jaa, det är inte ofta man behöver upplysa om att man känner sig lite däven ! Och här är jag på väg in i stadsparken som då ju är naturreservat som nämts innan !
 O i slutet på rundan i stadsparken har det nu kommits fram till hembygdsgården ! Hur många gånger har man inte gått här igenom !? Blir långt över 1000 ggr , lågt räknat !
 Och sen är det inte så långt hit från hembygdsgården ! Inte långt härifrån börjar strandpromenaden som ochså ju är väldigt uppskattad av dom som går där ! Vare sig det är stadsbor eller turister ! Visst mina rundor är de samma ! I stan ! Men det gör inget ! Och så träffar man nästan ständigt nån man känner eller inte känner !
  Och det här är nästan början av strandprmenaden ! Mot hamnen framåt marsch ! Hamnen syns inte här ! Så det är en bit dit , väster på ! 
            O idag slog man på stort ! Köpte en dubbelott till söndagens bingolotto ! Nån slags jubileumslott ! Ska titta efter !.............25-års jubileum ! Med Loket ochså ! Blir 2 trevliga herrar att höra o se på !
                Annars då spelar ? Spelar musik med Elli Kokkoinou ! En av mina många Grekiska damer !
     Tiden går  ju så fort ! Fredag i morgon igen ! O 1 november på lördag ! 

Ändrar tillbaks igen !

Det här med att ha kategorin Allt möjligt passar mig bästa att ha ! Det flyter bättre för mig om sen ämnet är en tagg ! Vad jag skall skriva om ! Så nu är det slut med detta velande !
        Vädret jaa ! I natt har det varit nån minusgrad här hos mig som det verkar  ! Tack vare att det varit klart i natt ! O då sjunker ju dygnets medeltemperatur  ! Jaa, nu får vi se om det kommer ett värde i november,nån dag som är varmast någonsin sen 1756 ! Har fortfarande inte fått svar på vilken dag i Stockholm i slutet av oktober som var näst varmast sen 1756 ?
          Men efter vad jag har förstått så var det ovanligt varmt i t.ex. England i slutet av 1700-talet ! Och all vet vi ju att det tågades över det isbelagda stora Bält på 1600-talet ! Tänk att göra stora rubriker av en enda dag i slutet av oktober ang Stockholms värme ! 
             Jaa, det här med Palestina ! Har inget emot Araber/ Muslimer ! Bara deras fundamentalistisk extrema islamistiska grupper i minoritet som skadar deras rykte ! Som ISIS, Hamas, Boko haram o.s.v.! Finns fler extremistiska grupper ! 
        Palestina skall ju erkännas av den svenska regeringen ! Av de nordiska länderna är det ju bara Island som gjort det ! O knappt några länder i Eu heller ? Några från Östeuropa , 6 st ! Jaa, det här med Hamas ! Jag undrar om den svenska nuvarande regeringen har läst deras agenda mot judar o Israel  o vet organisationens syn ang. sharialagar ! 
             Och om nu raketer avlossas mot Israel igen ! Vad ger det för signaler ?
          Jaa, då motion blir det om ett tag ! Efter ett bra koncept i nuet och framtiden ! Oavsett hur lång den blir ! Inga domedagspredikningar här inte ! Det är klart man är trött nån dag efter ihärdigt motionerande ! Då anpassas farten o längden efter denna dag !

Jag har ju svårt att måla upp negativa bilder !

Av mitt egna liv ! Eftersom jag fått leva så länge som jag gjort hittills ! Oavsett om man bor i Korpilombolo eller Katmando ! Och brukar ju ochså säga att även om jag får gå med rullator så är man nöjd ! Det här med att förbereda sig även om man inte styr sitt öde !
                 Visst längtar man utomlands emellanåt ! Har inte med bad o sol o göra !  Men för mig är det mest väsentliga att inrikta mig på resor i Sverige ! Att kunna genomföra dom till våren o sommaren ! Till Örebro, Stockholm, Simrishamn o Hjo ! Visst längtas det efter att slå sig ner nånstans utomlands , lyssna på landets musik o insupa både det ena o andra ! Men känslan använder jag mig av i spelandet av min Världsmusik ! Från vissa områden !
      Bara vädret blir lite bättre så tänker jag åka in till Örebro ! Och vädret är ju godtagbart om det inte regnar o blåser ! Det blir troligtvis en dagstur !
 Jodå motion o handlande på hemvägen som sagt ! Och här är jag på väg till torget för att lägga på några brev ! O hämta V-75 program ! Sen blev det en runda på över en timme ! Gatan heter storgatan !
                   

Jaa, för mig är han en hjälte på många vis !

Tyvärr så dör människor både oväntat o väntat även  i unga år, ganska unga år ! Frid vare med dom !  Jaa, inte ens i Sverige kan vi skaffa oss alibi för döden ! Rättvisa ? Det bryr inte döden sig om ! Hur mycket vi  än försäkrar oss mot den !
Många av oss har varit med om att anhöriga ryckts bort i förtid ! Oavsett om det var väntat eller oväntat !
       Och denna man , Klas Ingesson,kämpade mot cancer länge , men dog för ett kort tag sen , meddelades i morse ! Och det är ju inte länge sen ,någon vecka som han avsa sig sysslan som lagledare i Elfsborg ! Ungefär 46 år blev Klas ! Och det är inte länge sen som en man i min släkt i ungefär samma ålder,ochså dog av en sjukdom som inte gick att stoppa !
             Jaa, vetenskapen går framåt, medellivslängden ökar ! Men döden är oavsett det inte rättvis o ingen kan skaffa sig alibi mot den !
 Jaa, i dom banorna tänkte undertecknad när han gick sin härliga runda i dag i bra väder ! Man får tänka till lite grand i en värld som är som den är ! Och då skänker jag en tanke till dom som inte är hos mer ! O känner mig väldigt ödmjuk för varje dag som går ! Med Fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! 

Ja, nu skall det ske !

Nu skall jag gå o handla ! Oavsett ! Om jag oroar mig ! Nää, " alla skall vi den vägen vandra " !

Jaa, vilket farligt land man lever i !

Men det mest farliga för svenska folket är alla dubbla budskap när det gäller mat t.ex. !
      Vem har inte sett alla annonser om hur nyttigt det är att dricka mjölk för barn o vuxna t.ex. Under årens lopp !
           Nu plötsligt visas bl.a. dessa rubriker i massmedia ! Mjölk kopplas till ökad dödlighet ! Mjölkdrickande kan förkorta liv ! 
         En ny vetenskaplig undersökning i Uppsala säger sig ha kommit fram till detta !
Mjölk har väl druckits av alla djurarter i alla tider ! Typ t.ex homo sapiens ! 
           Hela tiden får man reda på i bl.a. motsägelsefulla undersökningar vad man inte skall äta eller äta ! Den ena veckan är det farligt, den andra veckan är det inte farligt ! Smör är bra, nej smör är inte bra !  Proteinkost skall det va ! Nää, mycket kolhydrater är bäst , mm.mm !
           Jaa, ett oroat svenskt folk blir följden av alla dessa vetenskapliga undersökningar ! Tänker på alla unga människor som inte skaffat sig en egen plattform här i livet !
            Själv har jag ätit ungefär det samma sen jag blev ensamboende ! Körde med smothis  några månader för några år sen ! Men nu är det samma mathållning som innan. Lite för högt blodsocker har jag motionerat bort sen det upptäcktes 2003, var det nog ! ! Att jag tar medicin mot högt kolestorol beror på ärftlighet sägs det ! Äter ett ägg om dan ! Dricker några glas mjölk ! Äter durummakaroner o bulgarvete, tonfisk, bönor, kyckling i folieformar mm.mm.  O på lördan blr det gottis ochså ! Lite kakor o så. Kan även löpa nån färdiglagad rätt nån gång eller en minipizza ! O mina blodprover är bra hos doktorn !
             Vi har det bra i Sverige på många vis men ...oroandet o negitiviserandet  när det gäller levandet ! ? Vår medellivslängd har ökat ! Vad kan det bero på ?
                      Idag skall jag gå ut i blåsandet ! Va, är du inte rädd " att få ett träd i skallen " ! Den risken får jag ta ! Det är värre att sitta inne o oroa sig för allt möjligt ! Kanske även för medellivslängden !?

Jaa, vacker bild var det !

Jaa, vackra bilder går att även få inombords ! När man tittar på solen med skugga från balkongens tak !
Och när det gäller politiken har jag bestämda åsikter ! Röstar på C och hoppas alliansen håller ihop ! Men skulle gärna vilja dricka kaffe inte bara med Annie Lööf utan ochså andra partiledare utan " att hata dom " för att vi har olika åsikter !
Jag är för invandring ! Men för allas skull bör integrationen förbättras ! Så slipper en del dra alla över en kam ! Och alla har sitt ansvar för att förbättra den ! Även invandrarna ! Att anpassa sig till det nya landet ! O förstå t.ex. att kvinnorna är likvärdiga ! Inte några " som man låser in " ! Och det gäller nog för en del kvinnor hos invandrarna att förstå detta !
Det är ingen lätt process det här ! Och den sprider alldeles för mycket hat från " motsatta kretsar " ! Även politiskt !
Men problemet mellan Sunni-och Shiamuslimer måste ochså den Islamistiska Världen lösa ! Detta är nästan ett måste !

Utomhus var det sista dan för året !

  Jaa, 1-1 blev det mellan herrar o damer ! Och eftersom bl.a. kommunen hämtat in bänkar o bord så blev det bestämt att det inte blir mer boule i år ! Men vi skall spela inomhus i stället med inomhus-klot , samma dagar ! Jaa, det var väl bra ! Börjar med 7 tisdagar framåt !
 

Har aldrig varit med om något liknande !

Oavsett vad jag röstat på under årens lopp ! O ha en finansminister som beskriver sitt eget fädernesland som att " bestå av tomma tunnor o lador " ! Omvärlden förvånas ju av denna beskrivning ! Själv har ja tillhört borgerligheten sen 90-talet ! Och nu är jag Centerpartist ! Som sagt det gick ju an att slå sig för bröstet när man hade 40- 50 % av väljarna ! O det bara gick uppåt i Världen ! Bl.a skall vi tacka vår industri , innovatörer, och att vi slapp vara med i 2 världskrig för våra industriella framgångar ! 
         Sverige är ett av 3 länder som har högst skatter i världen ! Och bland de högsta proggresiva skatterna ! Nu skall dom höjas ytterligare ! Och titta er ut i Europa när det gäller de statliga finanserna ! Tyskland börjar t.o.m. svikta ! I Frankrike är de statliga affärerna usla, Grekland , Italien, Spanien, m.fl. länder ! Prata om tomma tunnor o tomma lador !
          Oj vad jag saknar Alliansen som regering ! Nu läggs det press på alliansen för dom skall gå emot sig själva för att rädda regeringen ! Och hålla SD utanför ! Hade en socialdedemokratisk/ MP regering med stöd av VP gjort detta ? 
     Det pratas mycket om moderaternas tapp från  26 till 22 % ! ! Vid valet 1994 hade socialdemokraterna 45,4 % av rösterna ! Vid valet i år fick dom 31 % ! Enligt nån mätning för nån vecka sen hade dom 26 % O moderaterna 24 % ! Om jag inte missminner mig !
              Och hur man än vrider o vänder på saker och ting så är nu SD riksdagens 3 största parti, demokratiskt invalt ! Och när Riksdagen röstar så handlar det inte bara om migration,Eu o försvaret !  Där brukar de flesta av partierna vara ense ! Jaa, det finns många andra frågor som Alliansen inte skall " lägga sig platt på marken för " !!!!
         Och alla som röstar med SD behöver inte vara rasister eller främlingsfientliga ! En del tycker kanske att integrationen inte fungerat som den ska ?

Vi tar väl några bilder från rundan !

            Blåsigt , men vadå ! Här är jag en liten bit från hamnen ! På rundan från hemmet norrut ! Har nog tagit 20 minuter hit ?
 Dom här sociala stannänderna är inga problem att få kontakt med !  På vintern håller dom till i hamnen när vattnet frusit till ! O blir mycket matade ! Och deras  själsfränder, som stannar upp för att flyga vidare söderut , dom flyger ut i vattnet om man närmar sig !
 Sen kom jag upp till hembygdsgården ! På toaletten där fotade jag denna bild ! På 40-talet fanns det sådana här bilder på farmors utedass ! Kommer så väl ihåg det ! Var farmor bodde ? 1 mil söder Örebro ! I Attersta by, Gällersta socken ! Mitt smultronställe , som barn !
  Sen kom jag in i Askersunds skogsområden ! På min vandring mot hemmet ! Det här är som jag påpekat minnen från inlandsisen ! Dom minnena är mycket påtagliga i bl.a stan !
Här tog jag till vänster ! För att sedan gå igenom bostadsområdet Lingon o blåbär ! Därifrån är det bara 15 min hem ! Mot söder igen ! Jaa, har man nu motionerat här i nära 9 år så  återkommer givetvis en del motiv ! Men det är ju dagens !
                         Och några ubåtar sågs ej i Norra Vätterns skärgård ! :)
 

Jaa, så är det väl !

Blogg hittas på Jan i Närke, ekblo.blogg.se , heter Allt möjligt men olika kategorier o taggar ?? Och det gäller o pröva sig fram ! Men bara nån läser bloggen så ! Oavsett man är kändis eller inte ! :)

Måndag igen !

Inge fel på det ! Varit en bra helg, inga vinster men.....carpe o crea diem ! 
 Kategorier ja ! Denna blogg heter ju Allt möjligt ! Jaa, kategorierna är ju olika liksom taggarna ! Vi kör med det igen ! Så idag är kategorin Vädret !
 Väder var det ja ! Foto från gårdagen ! Inga periskop siktade i Norra Vätterns skärgård ! Men di kanske är så dumma så de tar sig in via Göta kanal ? :) Du milde !
     
      Idag är det ju måndag så " då har jag varit ute o tagit temperaturer igen ! Vi börjar med Sverige ! Askersund + 12 C, Östersund + 5 C och Kiruna + 1 ! Av detta kan man förstå att sydvästvindar är i landet ! Inget ovanligt ! Påminner om högsta temp någonsin i Oktober i landet !
          Ja, nu kommer vi till de kalla platsena ! Arktis : Prudhoe bay - 11 C, Grise fiord - 21, Thule - 18 o Verkhojansk -19 !
 Antarktis : Sydspetsen Chile Punta Arenas + 7, Vostok - 46 C, Vostok cabo -9 , Mcmurdo stn.-16 C. 
        Jaa, det här tycker jag är roligt att syssla med som mycket annat ! Ett sätt att med spänning se vilken sorts vinter går vi emot ! ? Och att hålla hjärnkontoret igång ! Fysiken sköts ju ochså !
        Det är så lätt att glömma ! I Askersund hade vi för 2 år sen eller 3, vintrar värda namnet Nån börja till jul o nån till nyår har jag för mig !?
                  Det blåser bra ute idag ! Regnar det inte så blir det motion i stans skogar ! Annars inre tjänst !

Det bjuder jag gärna på !

Prövar nu att ta lite närbilder ! Med min mobil ! På gamla foton t.ex. O det har jag gjort nu ! Och här har vi resultatet ! 
  Vem ärar inte sin mor ! Utan henne hade jag ju vart intet ! Oj,oj, vad vacker hon var ochså ! Hur gammal hon är här ?  Gissningsvis 20-års åldern ? Och jag blir alldeles varm inombords när  jag ser detta foto , ståendes på kistan i vanliga fall ! Som det står Anna Elesbrockes anno 1687 på ! Historia okänd ! Nederländsk ?
 Här ett yngre snitt på min kära mor ! Var nog rätt tidigt utvecklad !  Jaa, på det här fotot står det 12 år på baksidan ! O naturligtvis funderar jag till över min mors kvinnliga gener på sin mors sida , min mormors då ! 
  Och nu vet jag att närbilder ochså går bra att ta med mobilen ! O bättre motiv kunde jag inte få ! 
 

Gjorde ni det ?

Gick upp o " ställde in utemöblerna i natt " ! Kl 03 ! Inte jag iallafall ! När man satte på datorn så var kl 06 i stället för 07 ! Liksom mobilen, liksom satellitväckar kl. ! Men naturligtvis går det ju att flytta  tillbaks visaren på väggklockan innan man lägger sig !  Alltså har man nytta av dagens teknik om man skulle glömma ! Det var det jag skulle komma fram till !
 V-75 nothing ! Lätt omgång ! En skräll o jackpott , på 5 rätt ! O nu tar svågern över svågertipset nästa månad ! Hoppas det går bättre för honom !
      Utförsåkningen på skidor har börjat ! I Sölden i Österrike ! Damerna inledde igår med storslalom ! Såg inte ! Men inga framgångar ! Är tävlingar idag ochså ! Men jag skall själv " tävla " i skogspartierna ! Blåser mycket !
 Arsenal vann mot Sunderland med 2-0 ! 3 bra poäng för laget med ständiga skador, nya som gamla !
 Och Örebro hockey går på i Shl/ elitserien ! Slog Växjö med 5-3 ! Är nu uppe på plats 4 !
        Vädret som alltid upp o ner ! Och kallare i halva landet ! Från Östersund o uppåt ! Inget ovanligt så här års! Helt naturligt !
          
 

Blunda o peka ! :)

Jaa, idag går V-75 på Jägersro ! Och jag som spelat på V-75 sen min kompis Bengt lärt mig grunderna i spelet i början av 1980-talet , tycker att det är det roligaste av alla spel ,fortfarande !
Jaa, det är klart man drömmer om en storvinst ! Men får jag enstaka gång in nån tusenlapp så är jag nöjd ! Jodå, spelar några rader på lotto, onsdag som lördag ! En skall inte ge sig ! O nu gäller ju Bingolotto ochså, på söndagar ! Allt är efter resurserna !
Nu har jag ju kört med småsystem med olika spikar ett tag ! Men det gäller att variera sig efter nån tanke just i dag !
O helst bör man ju ha in spikarna ! Och ha helst 3 som går in ! För att få över till nån skräll, skrällar i andra lopp !
Jaaa, lycka till ! Ge inte upp !

Intressant !

Jaa, den grekiska musiken ! Ett av mina livselexir ! Det finns ju musik på de olika grekiska öarna ! Men vi har ochså rebetiko musiken ! Stadsfolksmusiken ! Och nu lyssnar jag på Manolis Mitsias ! Visst den grekiska musiken har inslag av viss mollkaraktär av Bysantinskt vemod t.ex. Men den är ju så vacker ! O inte går jag ner mig av den ! Gör man det över nått som är vackert ? Har ju lyssnat på den i flera år ! Rebetiko musik var, är det !

En fars utan dess like ! ?

Sökningen efter ubåten/ farkosten avbruten i Stockholms skärgård ! Lämnat området !? Ingen nation utpekas ! Massmedias " levebröd förflyttas nu till nästa spekulerande o spanande " !
Hur kommer de ansvariga att bemöta detta vidare ? Oavsett fanns eller inte ?

Det är man väl ochså nöjd med !

Att det är fredag igen ! Hade jag inte visst det så hade man inte skrivit här o sett att det var väder ute som gladde mig !
  Inre tjänst ja ! Det är verkligen befogat efter gårdagens kraftprov , över rötter, stock o sten ! Men det finns alltid nått att göra ! Dammsugning blir det o några varv på inomhuscykeln till musik ! O tittande på tips till morgondagens V-75 på Jägersro ! Mm !
         Jaa, vädret ja ! Tycker ju om att studera klimatet i Världen utan att ta ut elände i förskott ! Igår var det under det normala i temperatur utom längst i söder i  Sverige! O i Norrland har dom haft under det normala i 14 dagar ! Vem skriver om det ?
        Just nu meddelas via nyhetsflash och av försvaret att det stora sökandet efter ubåtar avbrytes i Stockholms skärgård ! Så nu kan journalisterna dra sig tillbaks efter spanande efter periskop !
        När det gäller ebola så beklagar jag att 2000 människor avlidit i världen hittills men Nigeria t.ex. lär vara fritt från det ! 7 miljarder människor lever i Världen ! Och dubbla budskap kommer ständigt om farligheten av denna sjukdom ! Det varnas bl.a för hysteri ! Jaa det är tur att inte massmedia fanns till när pesten tog livet av t.ex. halva europas folk förr i Världen !
             Det finns ju ett uttryck som heter Tomma tunnor skramla mest ! Det tänker jag på när jag analyserar massmedia ! O vissa regeringar ! Som skaffar sig alibi genom att hänvisa till tomma tunnor ! Inför framtiden ! Genomskådbar tankesmedje lobbyism !
           
 

Krutgubbar på vift !

 
 Idag var gubarna Torsten 79 o Jan 76 återigen på väg mot Mariedammsleden, ett tag sen, för att ta en runda på ca 7 km ! På vägen dit inspekterade vi Garpa gruva ! Går att läsa om gruvan på nätet ! Lite av Bergakungens sal .
O här har vi kommit en bit på  Mariedammsleden efter färd från Garpa gruva ! Och här hade vi vår första kaffepaus, med utsikt mot Östgötagränsen ! Hade  varmt på oss, blåste en del men skogarna på vägen gav oss skydd för den kalla vinden ! 
 Och efter ett tag kom vi fram till sjön Trehörningen ! Där en grillplats finns !
  O här så gör Torsten i ordning inför grillningen av korv som vi hade med oss ! Här finns ved som man får hugga upp ! Jaa, här har vi grillat några ggr innan ! Träffar sällan folk här men för några år sen stötte vi ihop med en tysk familj ! Vilket undertecknad tyckte var kul, så klart !
Undertecknad vill naturligtvis ochså vara med på bild ! Och till vänster om mig kan man sitta under tak o dricka kaffe med vacker utsikt ! Bra iordninggjort för vandrarna ! På denna vackra led !
 Och efter ett stycke på väg mot parkeringsplatsen togs detta foto av sjön Trehörningen ! Jaa, har varit hemma nån timme ! Kroppen o sinnet mår fortsatt bra ! I nöjdhetens tecken ! Fattas bara !
            Lite riktpunkter ! Askersund- Åmmeberg- Zinkgruvan- Mariedamm- Mariedammsleden ! 
 
 
 

Jaa, du milde tid !

Arsenal låg under med 1-0 i Champions League mot Anderlecht när det var en minut kvar av matchen ! Vann med 2-1 ! Hade räknat ut dom naturligtvis ! För dom har ingen bra period i ligan ! Spelar mest oavgjorda och ligger ofta under mot slutet ! Men starkt gjort Gunners !

Motion och sång !

Jaa, oavsett vädret så motionerar jag enligt " plan inomhus " och följande inväntas ! ! Regnrock på, cyklande , sång, regnrock på, cyklande hem ! Märkvärdigare behöver det inte vara hos en som trivs ! O det vågar jag säga för det har jag facit på !

Jaa, nu titta jag efter !

Hukarejakt ! Som en av mina förfäder seglade med ! Huckert, fartyg av Nederländskt ursprung ! Och man har ju Nederländska rötter i sig ochså ! Som det kan bli !

Har ju pratat om koffertisterna på min morfars sida !

 Som min mor ofta pratade om ! Sjömän, styrmän o sjökaptener o Västkusten ,Tölö Kungsbacka bl.a.  Fick idag uppgifter via min svåger om min mf ff mm skepparen Andreas Hög född 1746 ! Han omkom samma år 1772 med hukarejakten Sex Bröder från Medelhavet med  "  San Pedrosalt "  Andreas Hög från Hwarla , låg i Tölö socken,  hade f.ö. tidigare varit i Medelhavet ,utan närmare angiven hamn, med 700 tunnor sill och återvänt med salt !
    Om min mf ff mf Pehr Hogård  f. 1726 går att läsa ur en skeppslista : " år 1766 16 juni P Hogård fr Cagliari m 344 salmer cagliarisalt á 3 1/2 tr " 
          Gamla mått på lasten ! Vad dom står för ? 
           Vad kul att få läsa detta om mina sjöfartsgener ! För det finns det många i morfars släkt ! Och probandet som jag har bevisar ju detta ! 
      Det här gör ju att jag ochså tror att nån av mina gener/ släkt varit på färder med med fartyg från Ostindiska kompaniet ! Mot fjärran östern ! Allas yrken är ju inte bokförda i probandet !
          O i morfars släkt hittade jag i probandet Asmus Johan Fredrich Math BRANDT ! Stolmakare  jaa STOLmakare , som kom till Göteborg, Amiralitetsförsamlingen ! Och denne man var från Travemünde ?, flyttade till Göteborg 1816 ! Dog 1826 ! , fick 6 barn !
Och det här är ett foto som visar en Hukarejakt ! Spännande ! Foto från Wikipedia ! Och det går att läsa om Hukarejakt och Amiralitesförsamling på nätet !

Var vid boulebanan i förmiddags o handlade sen !

 Jaa, handlande är ju nån slags handling mitt i alla andra handlingar ! Men först titta jag till boulebanan ! Regnet hängde i luften så det blev ju inget spel ! Vi får se om det blir fler spel i år ? Banan som den är nu är fortsatt spelbar !
         Vädret ja ! Höst kan man väl det för ! Men det skall det ju vara ända till jul när vintern skall infalla enl. de som begriper sig på det ?
        Och som sagt ha bra kunskap om det mesta innebär ju inte att man vet allt som komma ska ! Kunskapen gäller naturligtvis nuet o det som varit ! På nått vis är det väl spännande att inte veta vilket scenario som väntar ! Vårt öde kommer vi ju ändå inte ifrån ! Men o negativisera ner det som kommer ligger inte för mig ! Ger mig kanske några år till !?

Så fantastiskt bra det går !

Jaa, Örebro Sk vann igår över Djurgården med 3-0 ! O detta var den nionde segern på elva matcher ! Och laget har då tagit 27 inspelade poäng av 33 möjliga ! Vilken höst ! Grattis ! Trots att några matcher är kvar !
   Och KIFs  Örebro damlag blev 2 i högsta serien ! Och gick till Champions League kval !

Eftersom man är en handlandets man....

Så blir det en tur ner till boulebanan ! Varma kläder ! Verkar inte bli nått regn då !? Enligt radarbild ! Men skall handla idag o göra nått annat ärende när jag cyklar hem , vare sig det blir boule eller inte !

Jaa, den har man nytta av...

Livsglädjen ! Liksom att ge utlopp för den i nöjdheten ! Och att kunna ge järnet i att visa var man står ! Och vara påläst , så mycket som möjligt !Och som sagt att trots att det skrivs mycket om det onda i Världen så är det i minoritet men märks mest ! Men det extremistiska våldet i all sin ondska måste bekämpas ! Vare sig det kommer från längst till vänster eller höger eller från de  otaliga oftast sunnimuslimska fundamentalistiska islamisterna !
         Och för några timmar sen avslutades spinnandet o gåendet o dansandet i lägenheten ! Bra med denna fasta cykel jag har ! Och min stridsvilja och sympati för bl.a förföljda minoriteter i världen är obruten ! Och ja,  känner via besök och känsla att Israel är ett land jag skulle vilja bo i bl.a. Och bl.a klezmermusik gillas ochså ! Och sjunger gärna t.ex Havah nagilah och Tumbalalajka ! Jiddsisch ja ! Det innehåller dessutom en del tyska ord ! 
                     Och ibland får jag support ända från USA som Israelvän ! Det behöver jag ! Israel görs ochså till syndabock i Sverige, bland många  ! 
            Och just nu spelar jag musik på datan av det Rumänska kultbandet  Fanfare Ciocarlia ! Och jag dansade ochså till den under motionstimmen !

Jaha, ny vecka igen !

 Foto från gårdagens motionsrunda ! Det är ju höst ! Och inga värmerekord ännu för månaden oktober ! Det är fortfarande från den 9 1995 då Oskarshamn hade + 24,5 C ! Köldrekord fråm Myrheden den 28 då det var- 31,5 C ! Så  oktober 2014 är det ännu  långt till några rekord !
 Med detta dagens måndagsfoto från balkongen ! Har ju utlovat måndagsfoton nu från balkongen ! Tagna på fm ! Och nån motion blir det inte idag utan inre tjänst , med spinning bl.a.
              Sverige är ju ett avlångt land ! Askersund räknas ju till Svealand ! Här har vi regn och +10 C !
Och varje måndag  "tar " jag tempen på följande platser ! Malmö  + 14 C, Östersund 0 C och Kiruna - 4 C !
 Som sagt Sverige är avlångt , mycket avlångt !
           Då kör vi ingång med Antarktis temperaturer ! Punta Arenas , södra Chile  +5 C, Vostok cabo 0 C, Vostok stn  -47 C, Mcmurdo stn. -18 C . Arktis, Prodhue bay -  3 , Grise fiord  - 16 C, Thule - 17 C och Verkhoyansk -15 C !
              Som sagt för mig är det mycket som är intressant i vår Värld ! Som vi i Sverige är beroende av på alla sätt ! Ingen  egen planet som " seglar " omkring i Universum !
         Narurligtvis sjunker nu bitvis tempen i Arktis ! Som ligger i vår närhet ! Och stiger i t,ex Australien o Chile ! O på Antarktis ! Dock ligger Vostok stn ett par tusen meter över havet, så många minusgrader fortsätter där ! Mcmurdo stn ligger ju på södra Antarktis o lågt men har fortfarande bra med minus ! Vostok cabo skall jag titta mer på, var det ligger !
                O misstänkt ubåt/ farkost och misstänkt ebola är nu ett ständigt skrivande om ! Om det stackars landet Syrien läses icke så mycket om ! Kanske rebellerna inte är de hjältar som en del trott !?
 

Ubåtsjakten fortsätter !

La mig 24 o vakna 07 ! Inget o klaga på ! Blir troligtvis motion idag ! Innan begivenheterna  sätter in ! Göra ett litet system , spikharry, till dagens x-tra V-75 ! Jaa, inte ens en femma fick jag in igår ! Men 3 på svågertipset som jag står för denna månad !
   Jaa, Arsenal fortsätter att " rädda sig " med oavgjort i Premier League ! Skadorna oroar ! O Örebro Hockey förlora hemma mot Leksand, svagt !
          Har följande att se fram emot idag på tv ! V-75 då och Bingolotto med Lotta Engberg ! Ingvar Oldsberg har 2 veckors semester !
               U-båtsjakten ! Enligt media ligger en skadad rysk u-båt på botten ! Hört besättningen tala ryska ! Då har ju besättningen avslöjat sig självt ! I desperation ? Och om den nu är skadad så får man ju försöka rädda besättningen ! Jaa, Nu har den ryska regimen inte gjort det lätt för sig ! Men vi avvaktar den slutliga lösningen !
                  Den här månaden efter valet ! För mig som påläst är det den rörigaste måndaden politiskt som jag kan erinra mig !  Med uselhetsförklaringar av riket mm ! Men genomskådbart av denna uselförklaring av ett land som klarat sig bättre i den ekonomiska krisen än många andra ! Uselhetsförklaringen av nuvarande  finansminister ! Garderar sig mot utopiska löften och kommande röra i statens finanser ! Genomskådbart ! Kunna skylla på föregående regering !
       Allka dessa väljarundersökningar ! Enl. dagens tappar S  26,6 % ! Och de 2 andra samarbetspartnerna MP och VP går  upp  istället ! Lika mycket tillsammans som S tapp !
            Bra rubrik i Svensk morgontidning SVD ! " Vem lurade skjortan av vem " !
 
    

Nu har man satt ihop småsystemen !

Helgen inledd ! Och naturligtvis ser jag fram mot V-75 bl.a ! Och imorgon kommer det ett x-tra på Solvalla ! Det blir nån hundring på det ! Och sen har vi ju bingolotto på kvällen !  Mysgrejor i Jahans tillvaro ! Johannes, Jahan förgångare till Jan  ! Var nog min mormors/ gudmors mening att jag skulle heta Jan ! 
           Dagens ja ! Har nu gjort några 50 kronors spikharrys ! Det är dom som lönat sig mest ! Om man ser till min statistik ! Så nu återgår jag till det ! O några är ena riktiga " stollar " ! Ochså skall jag ju tippa svågertipset ! Rings in senare !
        När det gäller vädret så tar nu milda vindar över i hela landet ! Enligt alla olika prognoser Och snön som fallit, ganska tidigt för årstiden i norra Norrland t.ex smälter väl bort då ! Det är bara halva oktober ännu o några dagar till ! Nu är det ju så att vinterperioden i Sverige räknas från jultid till mitten av mars ca ! Skall bli roligt att följa vädret ! Vare sig nu det blir " extremt varmt eller monsterkallt " enligt massmedias svarta rubriker ! Och när vi hade 3 rejäla vintrar för 2-3 år sen , då pratades inte så mycket om växthuseffekten !
                 Jaa, nu jagas ubåtar i Stockholms skärgård, eller vad det är ? Om man tittar på statistik så är det knappt några ubåtars nationer som utpekats i Stockholms skärgård ! O någon gång har det varit nått annat än ubåt, kommer jag ihåg, " utter eller fiskstim " ! Men det är klart har man nu gjort Putin " till världens största bov " ...men man måste ha bevis ! Och är Ryssland, Putin/ Duman så korkat så de skickar ubåtar in i S-holms skärgård så har dom ju gjort bort sig ! Och frågan är vem som har gjort iakttagelsen av U-båten ! På vilket sätt ! Och försvarsivrarna kanske får dukat bord och vatten på sin kvarn ! O det är inte konstigt ! Tycker furir Ekblom !

Motionen gick utmärkt ! Nöjd !

 
 Idag gick man långrundan medsols ! Här har det kommits till närheten av första skogsrundan !
Ja backar upp o ner ! Här närmar jag mig den i folkmun kallad " mördarbacken " !  Jaa, o nu har jag för en tid kunnat gå i full fart på rundorna igen ! Inga vadproblem ! Jaa, det verkar som ju fortare det gås desto bättre mår fysiken ! Har ju vilopuls på ca 50 ! Kanske bra att få upp den otrycket för blodomloppet ? Ah, det är bara o tacka o ta emot !
Och här är man i slutet av skogsrunda 2 ! Som slutar på hembyggdsgården ! Sen är det ju som sagt en bit till strandpromenaden !
     Och här  har jag  kommit ner till strandpromenaden ! Fin bild trots vanligt motiv ! Men ej samma väder !
                Är väldigt tacksam över det liv jag har ! Och stunder av lycka ingår ju i o vara nöjd ! Sitter nu hör på grekisk musik o njuter med Nikos Ekinomopoulus under skrivandet ! Mycket bra musik ! Oj vad jag njuter ! Men nu gick jag över till den turkiska sångerskan Ajda Pekkan !
                    Lördag imorgon ! Med bl.a V-75 ! Vem säger nej till det ! Tror det mycket som vanligt skadedrabbade Arsenal ochså spelar !  Ännu en dag att se fram emot ! Och ser man fram emot saker o ting så kan man kanske tack vare det få nån dag mer här i livet ? 
          Havah nagilah !!!   O Shalom !
                
 

Motion o väder !

Båda sakerna hör ju ihop på något vis ! Mycket regn, åska  o kraftig snöstorm hindrar ju motion ! Men då har man ju sin inomhusspinningcykel ! Det gället att ha en plan o en sån som fungerar efter ens egna omständigheter ! Rutin på nått vis ! Och inte gå med i alla domedagspredikningar o dubbla budskap om hur det skall levas ! Om nått fungerat under lång, lång tid varför bryta det efter årsringarna ! Sen är det det där med sinnets skötsel ! Mår det bra av att ständigt oroa sig över sånt man inte har facit på ?
        Vädret ja ! Har ju bott både i Stockholm, född, Örebro, Kristianstad o Simrishamn ! +  nått år utanför Sollefteå o 7 månader i södra Sameland , kring Överuman,  på båda ställena som praktikant ! Men betalt hade jag ! O sen skall vi inte glömma att man även tillbringat sommalov utanför Hjo från 1945 till skolans slut !
         Idag var jag inne och titta på temperaturerna i Askersund, där jag bor,  Luleå och Simrishamn ! Och vi bor ju i ett avlångt , land ! Tror sjätte störst i Europa till ytan !
        Och i morse hade Simrishamn + 12 C, Askersund + 4 C och Luleå - 4 C ! Och för inte så många vintrar sen var det nån dag med - 25 C i Askersund ! Har upplevt värst snöstormar i Simrishamn under mina levnadsårs minne ! Och sett snöande i Tärnaby en mogon, midsommar- dagen efter övernattande där ! Men inget snötäcke ! Och på  natten där lyssnades på när Ingemar Johansson blev Världsmästare i boxning ! Ledtråd !
            Naturligtvis har jag fötterna På Jorden o armarna Mot Himlen ! Men det hindrar inte min kreavitet och positiva sinnelag ! ! Utan  guru.! Är min egen !
          Idag syftas det till att gå den långa rundan ! Med mycket kläder på sig ! Och jag fattar knappt hur fort tiden går ! I morgon är det ju lördag igen !

Nu börjar klimatkampen !

När det gäller Sverige så är det kallare än normalt just nu i halva Sverige, norra delen ! O varmare i den andra halvan ! Nu räknar jag i mil ungefär ! Varit så några dagar ! Och det här är inte ovanligt ! Det har inte bara gällt 16/10 2014 ! Det kan mycket väl ochså bli brittsommar ännu ! Det har jag varit med om bl.a. för länge sen !
            Och visst är det en kamp ochså mellan polerna ! Nu stiger värmen på sydpolen o sjunker på nordpolen ! Stiger i Antarktis o sjunker i Arktis ! O då beror det på lågtryck o högtryck i Världen hur årets höst o vinter blir ! Bl.a. ! Det är väl inte bara 2000-talet som det varit så ! Mycket långt tillbaks i tiden ! Hade vi inte haft golfströmmen som bl.a. gör vädret varmare i Skandinavien i t.ex.Norge o Sverige , vilkte ständigt gnällande det skulle blivit över kyla ! 
            Jaa, som jag påtalat innan ! För nått år sen påtalade FN:s klimatpanel att dom inte kunde förklara den avstannande värmeökningen på jorden, de senaste 15 åren ! Likaledes så var det något ang. de växande isarna i Antarktis ! Läste att isbjörnen inte tappat individer längre ! Det kan man ju ochså tänka på med posivtivitet !
                   Själv ämnar jag snart ta  närmast vinterkläder på mig med regnrock och kängor !  O gå och handla innan regnet tilltar ! Var bara 4 C i Askersund i morse ! Och en promenad blir det ju ! I god fart !

Jag har åtminstone nytta av det !

O vara påläst om allt möjligt är ju bra för en " amatördebattör " ! Då går det att genomskåda falsarier som att baktala sitt egna fosterland både I Sverige o utomlands ! För att ta politiska poäng ! Vad resulterade detta i ? Den svagaste regering som jag nånsin har upplevt !
Skulle inte förvåna mig om T.ex. vinnarna på detta blir SD , tyvärr ! Och jag är numera medlem i Centerpartiet så det inte blir några missförstånd !
   Vi skall titta lite på Socialdemokraternas tillbakagång i Sverige ! På  60-talet 50 %, på 90-talet 44 och nu ca 30 % ! Faktum är att fortsätter trenden för 3 partier S, M o Sd, Alla får kanske 20 %  ?
         För cirka 1- 2 veckor sen skrev jag på den andra bloggen att jag önskade att USA o Ryssland gick ihop ang, kampen mot det förskräckliga Isis ! Och vad lästes det i förrgår ! Dom har fört samtal om det ! Och då medelades från den Amerikanske utrikesministern att ryska trupper dragits undan från gränsen mot Ukraina , den östra delen då , så klart !
        Nu är det tyvärr så at IsIs är inte ensamt i Världen ! Andra fundamentalistiska extrema muslimska rörelser fördärvar både för muslimerna o andra ! Fn-chefen har inte bara inspekterat Gaza utan ochså tunnelbyggena mot Israel  ! Troligtvis har han ochså fått se på foton var Hamas avfyringsramper varit placerade ! Kanske några  potentater i Sverige ochså kunde vända på myntet i frågan ! Enl. min mening är största faran för Palestinska folket Hamas o Al aqsa-brigaderna ! O inte Israel ! O största handikappet för den muslimska Världen fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! Då skall man ochså tanka på att Saudiarabien är sunnimuslimskt o Iran shiamuslimskt ! Båda länderna har dock hårda Sharialagar verkar det som !
                  Att vara påläst var det ja ! Inte bara om klimatet i förskott ! Det verkar en del ha reda på mer än hur det är eller har varit !

Jag såg på en annan match !

Till att börja med ! Såg ju på tv-programmet att Sveriges U-landslag  som förlorade med 2-0 mot Frankrike förra veckan, skulle spela avgörande match i Halmstad  ! Ang. slutspel  i Tjeckien nästa år ! Vilken spännande match och vilken bragd ! Att vinna med 4-1 o göra det avgörande målet i 90 minuten ! Och vilka påläggskalvar vi har ! O laget saknade några nyckelspelare ! Och detta U-21 Vm kommer ju naturligtvis att sändas i Tv nästa år ! Härligt !
           Och idag har vår lokalförening inom Spf månadsmöte !
          
 Det är väl kul med gamla foton ! Ger positiva tankar ! I nuet och för framtiden ! Från Mallorca eller Israel !
 Men jag tycker ochså om rejäla vintrar med sol o snö om vartannat ! Från den fina vintern 2010 ! Och vi hade några till runt detta årtal ! Som jag kallar vinter ! Vi får se hur det blir i år enligt retoriska mallar, satta av massmedia ! Monsterkyla eller extremvärme ! I Och fortfarande har inte värmeökningen varit påfallande de sista 15 åren ! Och  ozonlagret håller på att laga sig sjävt ! Det tjatar jag hellre om än att ta ut elände i förskott !
  Och åt massmedia kan man ha roligt,, särskilt kvällsblaskorna ! Ang mars nått år , förra året ? hade dom  i prognos framåt , nån månad  löpsedlar med 2 olika svarta rubriker ! Skulle bli kallare än normalt , monsterkyla sa nån , den andra löpsedeln pratade om ovanligt varmt samma månad ! Har för mig jag fotograferade av dom ! Kan kan ha tryckt bort dom såsmåningom ! 
 
 
      

Har man bara varmt på sig så !

 Kaffe mellan boulespelen ! Blev 3 omgångar ! Damerna vann med 2-1 ! Och varma kläder var vår slogan ! Se om vi får chans att spela en tisdag till ! Annars kommer vi att fika tillsammans på tisdagar , i värme !
        Det här med vädret ja !  6, 7 grader C o råkallt var det ! Som sagt jag föredrar - 6,7 grader o sol ! Höst som vinter ! Önska får man ju ! O vitt på vintern !
 En glimt av mitt område ! En glimt som jag trivs med " vare sig varit från Korpilombolo eller Katmando " !
Symbolik ang. min syn om att det här med det globala i nuet ! Jag är Världsmedborgare ! Och lär mig mer och mer om den ! Och om Mänskligheten ! I all sin svaghet o styrka ! Och då får man ochså se den i det förgångna  !  Har inget facit för framtiden ! Inte ens för morgondagen ! Inte ens i vår vildaste fantasi har vi det ! Oavsett vi är vetenskapsmän eller " amatörer " ! 
             Island tycker jag är ett intressant land ! Och tuffa rättframma människor verkar bo där ! Och härdade av ett uselt klimat, trots golfströmmens närhet ! Havtaskiga vintrar o halvtaskiga somrar t.ex. ! Somliga av oss gnäller över vädret här i Sverige ! Tur ni inte bor på Island !
           Och i morse var det -2 C i Reykjavik ! Var nog kyligt för att vara i halva oktober ! Det är så många länder man skulle vilja se ! O insupa deras kultur ! Men man får inte allt ! Inget o sörja över ! Lever ju ! Då är det ju positivt o ha en del drömmar !
                  Och nu spelar jag musik med Haris Alexiou ! En av mina många grekiska sångerskor som jag gillar ! En av dom första jag fick upp ögonen för ! För en del år sen ! Jag älskar deras vackra toner i dur och moll ! Går rätt in i hjärta o själ ! Postivt för min rytm o känsla ! Dom berikar mitt liv !
          Då får vi se om Danskarna klarar Prtugiserna i kvällens em-kval match i Köpenhamn ! Spännande !
 
 

Blir det idag ochså !

Vi  i boulegänget kommer o hålla på så länge som vädret tillåter på tisdagarna ! O hittils i år  har vi inte ställt in spelandet mer än några få ggr på grund av vädret ! Så kl 10 befinner man sig på strandpromenaden !
            Och det är bra att man kan se flera matcher än Sveriges tack vare dom som har hand om visandet av herrarnas Em-kval i fotboll ! Igår såg jag Island besegra Nederländerna med 2-0 !
Och i dag kan man se matchen Danmark-Portugal på en av dessa  kanaler ! Det ses fram emot !
            Det går även att livsnjuta av vad en del kallar för oviktigt ! Bra för sinnet  !
 Och raka rör tycker jag om ! Farfar, sjuksköterska,Alliansare,Centerpartist, kristen, vurmar för minoriteter i Världen som t.ex Judar, Syrianier, Romer m.fl. Israelvänlig !                         Försöker alltid tänka i dessa banor ! Hur hade jag varit som människa om man bott i det eller det landet och hamnat i helt andra omständigheter ! Och mina  "största fiender " är de minoriter som finns längst till vänster eller längst till höger och extrema minoritetsgrupper i världen som plågar både sina landsmän och omgivningen ! Och jag känner som man för Gina Lollobrigida men ser inte ner på andra som valt annorlunda syn ! Kan bara ha svårt att förstå det ! Eftersom mina känslor för kvinnlighet är till 100 % ! Och när jag njuter av musik från t.ex Balkan eller östeuropa så blandar jag inte in politik ! Och tycker om att ständigt försöka vara påläst om Världen, i nutid och bakåt i tiden ! Offrar inte något på att vara påläst utan facit !
                    Åldern gör nog att jag vågar stå för vem jag är ! Det här är ett slags personligt CV som finns på livslinjen från Rötter till Barnbarn !

Det har jag ju lovat !

 Att visa ett foto från min balkong ! Varje måndag till dess att det våras ! Utan att ta ut elände i förskott ! Om nu folk är roade av det så är det upp till dom ! Och av dessa måndagsfoton görs ochså en egen mapp ! Joo, nu ser jag när det jämförs med förra måndan ! Fallit mer löv !

I dag är klimatet så bra att man kan ut o motionera ! :)

Måndag ja ! Temperaturer  på de kalla platserna ! Var och en får ta reda på var de ligger !
     Punta Arenas 0 C , Prudhoe bay -4 C , Grise fiord -2 C Thule  0 C , Verkhojansk - 6 C .
    Vostok - 52 C, Vostok cabo - 19 C, Mc murdo stn -21 !
            Måndagsfotot från balkongen kommer senare ! Används bl.a. som bevis på hur vädret varit tills nästa vår !
                 See you later alligator ! Nu blir det verkligen motion ! Om nån halvtimme !

Jaa, det går ju bra för Örebrolagen !

När det gäller fotbollen så går det ju bra för Örebro Sk o Kif Örebros damlag i allsvenskorna ! Örebro Sk har bäst form av alla allsvenska lag just nu ! O där är väl det bara 3 matcher kvar !
  Och i SHL, vill gärna ochså skriva elitserien, går det bra för Örebro hockey ! Slog Färjestad igår hemma ! Ligger nu på slutspelsplats ! Men det är ju långt kvar ännu av serien !
               Och igår sågs ochså Em- kvalmatchen mellan Polen o Tyskland ! Polen vann för första gången nånsin,med 2-0 ! Mot ett målmissande Tyskt icke ordinarie lag ! Bra att kunna se andra matcher än Sveriges på dom kanaler som har hand om ett !

Jaa, då var det söndag igen !

O man har ju ingen anmälningspiikt på datan ! :)  ! Nää, solen lyser inte ! Och regn närmar sig ! Inre tjänst var ordet ! Och lördagar är alltid motionsfria ! Men motionerar så pass mycket att det finns plats för en x-tra dag med inre tjänst ! 4 dagar blir det minst i naturen via i stan !
      V-75 ? En femma, 48 kr ! Sport o musik ! Kryddor i min tillvaro  ! Mina andra kryddor finns i livslinjen Från Rötter till barnbarn ! Som sagt ! Förgyllningar av tillvaron gör en ännu mer nöjd ! Och i ordet nöjd ingår för mig  tillvaron i stort o smått ! Och att studera Sverige o omvärlden !
         Att kvittra på nätet är kul om man är påläst om det mesta ! Då behöver man inte sticka upp fingret i luften o tro bl.a. att enbart socialism står för humanism ! Och ibland kan man även där stolt visa upp sina barnbarn ! Utan namn o adress !
      Jaa, sporten ja ! I kväll blir det em-kval igen mot Lichtenstein ! En Wta-final i tennis visas innan dess ! Brukar inte gå o se numera ! Dom vanliga alltså ! Sen har vi ochså Binglotto med den genomtrevlige Ingvar Oldsberg innan fotbollen ! Och sen kan jag lyssna på musik från t.ex Balkan på datan när det faller sig !
 Favoritmarkerad och retweetad blir jag ganska ofta på Kvitter ! Alla begriper väl vad jag menar med Kvitter ?
            Jodå ! Som sagt innan, favoritmarkerad av Annie Lööf ! Och häromdagen av författaren av boken Jerusalem biografin Simon Sebag Montefiero  ! Han måste hittat mig nånstans i mediabruset  ! Kanske när jag nämnt honom i något sammanhang ? Följer honom nu, han skriver bl.a. på engelska !
            Har 31 följare ! Följer ca 50 ! O alla vet vad jag står för ! Inga krussiduller eller undanflykter !

Visst blev det även motion idag !

 Här vid denna vackra Asklund brukas det ofta stannas till och mediteras en liten stund under motionsrunderna ! Tänker på dom som fått en stund på jorden o gett liv till dom som nu vandrar omkring !  Fötterna på jorden o armarna mot himlen !
                          Foton upprepar sig men vadå när det blir så fina motiv !
                Taget från strandpromenaden ! En glimt från en härlig motionsrunda !
  Jaa, nu har det kommits till den sista skogsrundan den som från det här hållet avslutas nära bandybanan och fotbollsplanen ! Det här är början på den ! Motsols ! Idag kunde jag gå i snabb takt i nära 5 km , från hemmet som sagt ! Och utan av känning i höft eller vader t.ex. Pulsen låg som vanligt , även i uppförsbackar ! För några veckor sen fick man ju stanna upp p.g.a. vaderna o gå kortare sträckor med cykling som avlastning !
       Men för några dar sen togs stödstrumpor på innan motionen ! Och det gick alldeles utmärkt ! O sen har jag inte behövt några ! Var det venerna som stöttades upp ? Och som vanligt går det mesta mig i händer oavsett mänsklighetens tillkortakommande eller inte ! Det är ju lätt o sitta  på sin piedestal i Sverige o älta om andras tillkortakommanden ! Jag försöker ständigt tänka mig in i hur jag handlat om förfäderna stannat på andra ställen längs vägen hit upp ! Om jag fötts där ! Hur hade du varit som människa om du hade bott i det landet ! ?
                Askersunds höjder o sänkor, berg o stora stenar är ju ett minne från istiden ! Och den sista istiden slutade enligt forskarna för 10.000 år sen ! Rester från människor har hittats från 12 -13 000-talet ! När man läser om jordens uppförande förr i tiden så är jag glad över att leva idag ! Jorden är över 4 miljarder gammal ! Och allt har gått upp och ner tills våra dagar ! Varför räkna ut den på 50-100  år ! Människan har ställts för stora problem förr ! Inga mediciner mot farsoter , inga hjälpmedel , utrotande o erövrande , men ändå överlevt i en värld på gott o ont ! Just för att den är en mänsklighet på gott o ont efter omständigheterna !

Joo då, mötet gick bra !

 Detta är ett foto taget  på väg mot mötet som ägde rum i kaffeterian tillhörande ett ridhus ! Och jag presenterades för mina kretskolleger ! Och sedan presenterade jag mig själv ! Via snabba stolpar om mitt liv och min övertygelse vad jag tror på ! Fick även utrymme för min kunnighet om den politiska perioden mellan bl.a 1989 o tills nu ! Och min önskan om att Alliansen håller ihop ! Och att nått parti inte kommer att gå i S-ledarens ledband ! Och min övertygelse om att hans tankesmedja är ute efter att splittra Alliansen ! På riksplanet ! Och efter genomgångar vad som hände och vad som skall hända o lite data o ganska nöjd över vårt partis valresultat efter massmedias ständiga predikande om , ligger under 4 % ! 
             Det här är  andra gången jag är medlem i ett parti ! För några år sen var jag medlem hos en annan Alliansbroder ! Jaa,sedan bjöds vi på smörgåstårta och kaffe o nån småkaka ! Och sedan blev jag körd hem !
Jaa, hä har vi ett foto från ridhuset som då även har lokal för fester o dylikt ! Som sagt !
Och det här fotot togs från närheten av ridhuset ! Mot Askersund !
          Och jag hann hem och kunde se Em-kvalmatchen mot Ryssland utom halva första halvlek ! Och 1-1 är jag nöjd med ! Sverige har nu i första omgången mött två av de värsta motståndarna o inte förlorat ! Så kan man ochså se det ! Och Sverige är inne i en generationsväxling ! Det drabbar alla länder ! Tänk på sådana namn som Mellberg, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg m. fl.Förutom,Zlatan o Andreas Isaksson, Anders Svensson så är det väl inga kvar från den tiden ? Anders Svensson spelar ju fortfarande i Elfsborg o är expertkommentator , men 38 år gammal väl ?
                     

God förmiddag !

Jaa, kunskap om t.ex vädret, klimatet är rätt bra att ha när det t.ex.år 2014 utropas extremvärme och annat !
        När det gäller vädret idag i Askersund regnar det och är 12 C ! Mildluft västerifrån har övertaget ! Men skulle ett högtryck över t.ex. Ryssland börja påverka oss då blir det kallare !
          I dag skall vi ha lite värden från Oktober, när det gäller värme  ! Hur långt bakåt i tiden vet jag inte man har det med i statistiken !
          Då tar vi värmerekord för Oktober !
Oskarshamn 1995  9 oktober 24,5 C Götaland
Eklången         "        "          22,8 C Svealand
Gävle           1973  5  "          22,6  C Norrland              
      När det gäller kyla överhuvudtaget så vet jag att i Simrishamn var det nån gång på 1980-talet eller 1970-talet varmare på  julafton eller nyårsaftonen än midsommaraftonen följande år !
            Jag har ju tjatat om att det varit ett par kalla vintrar i Askersund för några år sen !Och då kan vi ta år 2010 av dom ! 
            Och vi kan ta Gävle t.ex. Det året var det kallare i januari än år 1985 ! Kalmar hade i december 2010 den kallaste temperaturen sen 1859 ! Men 2014 hade Umeå den 25 september kallare än de 7,3 minusgrader upmätta 1968 ! - 8,4 C !
                 Jag är som kärringen mot strömmen ! Ohumanistisk o egoistisk som ständigt upprepar att inget förskott på elände tas ut för framtiden ! 
            Tur massmedia o dagens vetenskapsmän  t.ex. inte fanns under en längre period i Världen , förr i tiden ! Då skulle vi för länge sen varit skriftligt utplånade ! Men då var det ju andra som stod för domedagspredikningarna !
               Hoppas det upphör att regna ! För sent i eftermiddag skall jag gå till ett möte som äger rum  2 km bort cirka ? Kanske lite längre ? Börjar 18:30 ! Missar Em-kvalet ! Det gäller att kunna prioritera !
           Foton kommer kanske i morgon !?
                
 

Jaa, då var epistlarna avklarade !

Vilka epistlar ? Fredmans så klart ! Några av dom ! Sånger av Bellman ! Vila vid denna källa är bl.a. härlig att sjunga ! Fred Åkerström och Cornelis Wresvijk har nog sjungit in den på skiva , dvd  bl.a.
        Jaa, då sången gick bra , lever på mitt gehör ! Det går alldeles utmärkt ! Noter lärde jag mig när det  spelades klarinett som tonåring ! Men det var lite annorlunda ! Klaffarna var till hjälp !
              Jaa, och nu lyssnar jag på den grekiska sångerskan Dimitra Galani ! Bra musik !
               

Det blev det idag , ochså !

 Visst blev det boule ! Med kaffe mellan spelen ! 1-1 mellan damer o herrar ! Bra för både feminismen o herrarna !
       Det hela genomfördes i en kylig ostvind , en del av oss kom underfund med att för lite kläder påtagits ! Blåsten gjorde naturligtvis sitt till ! Jaa, har förr varit med om brittsommar i slutet av oktober , snöstorm i början av november o till påsk,  i området södra Närke o söder ut  ! Nu beror det i fortsättningen  på vilka som får övertaget  T.EX  högtryck över Ryssland eller lågtryck via England ! När vintern närmar sig ! Förra året var det en mild vinter ! Vasaloppet var ganska nära att bli inställ t.ex.Men på 30-talet var t.ex. svenska skidspelen nära att bli inställt ett år ! Det gäller att ha reda på saker o ting när allt beskrivs som värre än nånsin ! O drivs lågtrycken söder om oss, Skandinavien då blir det t.ex. kalla nordostvindar med snö ! Det där  har man varit med om på t.ex.Österlen !
 År 1776 brann Askersund ner ! Det här lilla röda huset, i närheten av boulebanan ,klarade sig enligt uppgift och 8 andra ! Jaa, visst det var länge sen men människor led väl då ochså !
                  I morgon blir  det tillfälle o förgylla livet med sång !! O  på torsdag kväll hoppas jag att förgyllningen fortsätter ! Men den förgyllningen har inte med em-matchen i fotboll att göra ! Har ju många intressen !
          Jag gillar ju musik med Bysantinsk touche som den grekiska t.ex. O den innehåller ju både moll och durtoner, glidningar emellan ! Och den är oftast så vacker att en annan sannerligen inte blir deprimerad av den ! Vem blir det av vacker sång vare sig den går i dur eller moll, inte jag iallafall !
                    Jaa, o nu lyssnar jag på den musiken när detta skrivs ! Ett bra hjälmedel  för sinnets estetik !
 

Jaa, visst blev det motion igen !

Carpe och crea diem utan fruktan för morgondagen ! Jaa, nu kommer några tagna foton !
                   Boulebanan passerades ! Få se om det blir nån boule imorgon  ?     
                Sen fotade man detta efter ett tag ! Motiv från strandpromenaden detta ochså !
    O efterstrandpromenaden komms det upp till Hembyggdsgården ! O där träffa jag 2 av männen som är här o tar hand om det ! Och dom har man träffat i många år ! Från o till !
 Sen blev det motion i närliggande statspark ! Istiden var det ! Måste vara bra för läraren t.ex. o ha lektion här i naturen ! Hoppas det förekommer ! Kan kanske förekomma nån friluftsdag !?
                    Tiden går så fort ! Är väl för man trivs med livet !? Då får den gärna gå fort ! Och som sagt det är bra att ha kunskap om nuet o det som varit ! Det har man nytta av i dessa dagar då mycket kan genomskådas !

Det glömde jag ju !

 När jag rapporterar om temperaturerna från de kalla plaserna i Världen varje måndag så skulle det ju vara med ett foto från min balkong ochså ! För att se utvecklingen på vädret i höst och inför vintersäsongen ! Bra med bildbevis o temperatur  för Askersund ! Foto taget efter motionen ! Som gick alldeles utmärkt !

Tycker det är intressant !

 Att följa de kalla platsernas utveckling nu när det lackar mot höst och vinter ! Och även ifall temperaturen stiger i Antarktis så är platserna där med ochså intressanta liksom Punta Arenas i södra Chile ! 
             Den här bilden har jag haft med förr ! Är från Grise Fiord i norra Kanada , Arktis !
   I Askersund har vi idag 9 C ! I Antarktis har Vostok - 55 C, Vostok Cabo -1 C , Mc Murdo stn -15 C och då Punta Arenas 4 C .  I Arktis har då från väster till öster Prodhue Bay -2 C , Grise Fiord -8 C, Thule - 12 C och Verkhoyansk -1 C !
           Och påminnas kan att hur VÅR vinter blir beror på bl.a högtrycks o lågtrycks placering ! Och de senaste 5 åren har vi både haft kalla o milda vintrar i t.ex. Sverige 
           Det är ganska bra att titta på jordens kalla klimat ! Så slipper man fixera sig vid utropad extremvärme i nuet o domedagspredikan ! Foto Wikipedia !
 
 
 Istidens härjningar, tillbakagång ,syns tydligt i staden Askersund t.ex. Även Vättern är exempel ! Jaa, tur att man inte var med på den tiden ! Och vad är en lång tidsepok om man ser till bl.a. människans historia !? Eller jordens ? Våra förfäder har säkert på många sätt haft det betydligt sämre än människan har det idag ! Och deras gener, bl.a. vandrargener, har vi bl.a. i oss ! Från bakterie ? Meteorit ? till  homo sapiens, Adam o Eva ? , Neanderthalare !  Dom sistnämnda lär vi ha utrotat på vår väg mot bland annat norr från Afrika !
 

Det är bara o gratulera !

Malmö FF är ju svenska mästare i år igen ! Trots tränarbyte o andra spelare och Rosenberg som pappa i laget !
 Men Örebro SK tvålade dit Elfsborg med 5-1 ej att förglömma  ! Trodde inte mina ögon när jag såg det på text-tv ! Hammarby vann mot Landskrona borta ! Dom vill jag ha upp i allsvenskan ! Spelar fin fotboll !
           Arsenal har mycket skador som vanligt och första nederlaget kom mot Chelsea i ligan ! Och mycket oavgjorda matcher innan  ! Det går inte bra poängmässigt !
              Nu blir det ju uppehåll i ligorna i Europa när det gäller herrarna ! Em-kval väntar !

Jaa, tragik ingår ochså i människors liv !

 
      Idag gav jag mig ut på en cykelfärd mot ett mål som  besökts flera gånger ! Detta foto  är taget från en cykelväg i anslutning till landsväg ! Mot Askersund nånstans  i fjärran ! O cykelfärden går öster ut från Askersund !
                Sen efter ett tag svängde jag till höger in på denna mindre grusväg , söderut !
 Och efter ett tag svängde jag till höger in på en ännu mindre väg som ledde till denna stig ! Ställde cykeln ! Och begav mig iväg till målet ! Nån km bort !?
    Och här har det kommits fram till målet ! En underbar plats med tragiskt eftermäle ! Livet i ett nötskal tragik o härlighet ! Oavsett i  stort eller smått ! Första  gången jag kom hit blev jag riktigt rörd när jag förstod vems monument det var ! Tänkte dock på vägvisarna flygmomument ! O undrade !
 Nu vet jag ju vem det gäller sen länge ! Elsa Andersson Sveriges första kvinnliga aviatris o fallskärmshoppare !
 Jag vet hur jag tänkte första gången när jag satt här vid monumentet ! Stackars lilla Elsa ! När du upptäckte att fallskärmen inte vecklade ut sig när du gjorde din uppvisningshoppning för Askersundare o andra ! Efter att lyckats flera gånger innan både i Sverige o utomlands ! Ni ser själva 1922 22/1 hände det ! Livet är förgängligt på alla vis ! Även av tillfälligheter o snabbt ! Kan drabba alla ! Jag vet att jag skrev om detta på en nu nedlagd sajt i Sverige ! Efter att ha varit här för första gången, 2007 tror jag ?!
  Jaa, den här utsikten finns inte långt från minnesmonumentet !  Och här nedanför nånstans på isarna, januari månad, eller vid strandkanten hände olyckan ! Men platsen för monumentet är ju vacker ! Carpe o Crea diem ! Det  gjorde ju Elsa innan olyckan ! Som stolt föregångare ! Hoppas hennes själ uppskattar platsen !
 Och på vägen mot cykeln o hemfärden vek jag av o tog detta vackra foto , till din ära Elsa !
           Monumentet finns alltså på Edö i Askersunds kommun ! Tar till höger när man cyklar mot Åmmeberg ! Mot Edö som sagt ! Och en liten pil med ordet flygarmonument finns ochså när man svänger in !
        Jaa, ett av många ögonblick för en människa som inte gick som det var tänkt ! Tragiskt men oundvikligt i en värld med över 7 miljarder människor ! Oavsett om det drabbar en eller tusentals ! Och det här är inte sista gången jag hälsar på Elsa ! Garanteras oavsett hur mitt liv blir ! Man har ju henne i tankarna o vill krama om henne bl.a. !
                     Elsa Andersson var ju skånska o en film har ochså gjorts om  hennes liv ! Var det inte Amanda Ooms som spelade rollen som Elsa ? Joo visst ! Har tittat efter vad filmen hette , Vit som en snö !
 
  

Det var bra gjort !

Malmö vann sin match mot Olympiakos med 2-0 o Arsenal mot Galatasaray med 4-1 i går ! Rosenberg gjorde 2 o Welbeck 3 mål ! Tycker det är väldigt kul att Sverige har ett lag i Champions Leauge efter 14 år ! Arsenal är ju alltid med sen länge !

Det är rätts skönt det ochså !

Att ha inre tjänst på luckan ! Inre tjänst på luckan ? Det hade man ibland under värnplikten ! Jaa, värnplikten jaa ! Borde komma åter ! Varit bra för dagens ungdom ! Både morsgrisar o andra !
              Men från det ena till det andra ! I dag lyssnar jag på Ivan Rebroff/ Hans Rolf Rippert ! Hans Rolf tog detta namn Ivan Rebroff som artistnamn o lärde sig ryska ! Denna man är som sagt musikaliskt en av mina stora idoler !
            Och något annat roligt ! På nästa torsdag skall jag på kretsmöte med Centerpartiet ! En blir aldrig för gammal att " inleda en ny karriär " ! Det håller en fotfarande " ung " ! Har bara varit medlem i ett parti innan ! O det i nuvarande alliansen ! Men inom den har det röstats olika ! När jag blev en sån " avfälling " ? Sen mitten av 90-talet ! Jag tror jag är lika god humanist som socialalister ! Röstar varken på dom eller nazister ! Särskilt inte på dom som har suttit o bugat för bl.a. makthavarna i Östtyskland !
            Har ochså motionstränats i lägenheten ! Snabba spinningryck kombinerande med dansande o gående ! Det gäller o ha alternativ o fantasi i livet !
           Såg ochså nu att S-ledaren blivit vald till statsminister ! Skulle inte vilja vara i hans kläder ! Att leda en minoritetsregering ! Men alla har glömt att det gjordes väl ochså efter 2010 ! Men inte av 2 partier, som egentligen står rätt långt ifrån varann i vissa frågor ! Och vem som kommer att förlora mest på samarbetet ? Dom som har 7 % av väljarna ! Dom har ju redan fått gå ifrån löften sen valrörelsen !
 Minnet är kort på folk när det fixeras på extremvärme i nutid o framtid ! Jag tror inte det är mer än 2 år sen det var 3 bistra vintrar i rad ! Med kraftiga kalluftsutbrott ! Nått rekord slogs i Stockholms -och Gävletrakten har jag för mig !  Och en av dessa vintrar låg isen på norra Vättern långt in i april har jag för mig ! Och detta är ett bildbevis från nån av dessa vintrar ! Kanske det kan kyla ner några som har fixerat sig i ältandet om extremvärme ! Och sen vill jag fortfarande påminna pessimisterna om att ozonlagret är på väg att repareras ! Det finns facit på !
            Och det pratades ju om att Sverige är så uselt o håller på att falla samman under valrörelsen !
 Följande läste jag idag på Svt-text !          SVERIGE NÄST BÄST FÖr ÄLDRE
              Bara Norge är bättre än oss av 98 rankade länder ! Och undersökningen las fram igår på FN;s Internationella äldredag av organisationen Help Age International..
 
              Jag själv har aldrig gått på det där då det plockas fram enskilda fall för att visa hur usel t.ex. äldrevården är ! För att ta t.ex. politiska poäng !
             Och följande avslutar inlägget på Text-tv ! En klar majoritet av de äldre i Sverige upplever ochså livet som  meniingsfullt ! Och som sagt Alliansen stod inte för undersökningen ! Och utifrån Världen har mycket mer positivt skrivits om vårt fädernesland än som predikades av de rödgröna under valrörelsen !
                 
 

Visst har jag träningsvärk i dom !

I vaderna ! Men VAD då då ! Allting i en äldre mans liv får ske efter omständigheterna , i dag ! Carpe o crea diem utan gnäll utan med konstaerande ! Det är bara o dra ner på takten, med händerna på ryggen ! Sätta sig ner ,massera vaderna o prata med folket ! Det ena jämnar ut sig med det andra sa han som......! Om det blir lika fint väder i morgon så växlar man om med en cykelfärd ! Kanske till Elsa Anderssons minnesmärke i Edö . Vilken utsikt man har därifrån ! Vilka fina foton det kommer att bli ! Men stackars Elsa ! Tragisk historia !
 Går ju ofta igenom norra kyrkogården ! Vare sig rundan går medsols eller motsols !  O då stannar jag till vid denna vackra asklund där små stenar ligger med graverade namn på en platta ! Jaa, i min ålder känner man väl inte nån fasa över detta ! Gäller att förlika sig med sitt öde !
             Jaa, ganska nära längre bort ligger bl.a. hyreshuset som jag bor i ! Grönt o fint i gräset ännu trots lite frost på mornarna !
 Och detta foto är taget mot riksväg 50 på andra sidan bron ! Till höger mot Örebro, till vänster mot Motala ! Ganska lika avstånd !  Så Askersund ligger ganska nära vad som räknas till södra Sverige ! Nära Götaland ! Vilka landskap ligger vid Vättern ? Det är ju inte svårt o klura ut !
 Och inte långt från bron ligger ju hamnen ! Till vänster ! Men båtar finns ochså uppströms !
 Inte är det svårt att hitta motiv att fota även vid strandpromenaden ! Och idag mötte jag många flyktingar med barn där ! Och det måste vara skönt för dom att slippa höra på kulor o granater ! Jag hälsar dom välkomna ! Stackars människor ! Oavsett att man tycker andra länder i Europa kunde hjälpa till mer !
Sen kom jag upp till hembygdsgården ! Och detta är ett gammalt soldattorp ! Och då associeras det på min ofta vistelse hos farmor i Gällersta socken på 40-talet ! Och inte långt från henne bodde en indelt f.d. husar korpralen Lars August Kleingardt o hans fru Anna i sitt torp ! Född 1859 död 1949 ! Och undertecknad o lekkamrater var ibland hos dom o fick saft o mariekex eller skorpor, nått sånt ! Kan se det gamla paret framför mig ! Har varit en ganska liten gosse när jag först besökte dom,  mellan 5 o 10 år under besöken ! 
           Då har August varit mellan upp mot 90 de sista åren ! Men naturligtvis begrep jag inte då hur ovanligt det var att få träffa en livs levande f.d. korpral o indelt soldat/ husar !  Hur många har gjort det egentligen ! Kan inte vara så många ? Jodå, gubben var av tyskt ursprung ! Och det går att googla på nätet ang namnet ! O mina gamla lekkamrater Rolf o Sven-Arne från Attersta / Gällersta har säkert mer o berätta ! Vi har varit o titta in det bevarade torpet tillsammans o återupplevt gamla minnen , för flera år sen !
             Sådana här minnen o andra dom skall man bevara i sitt sinne ! Bl.a  sådana här unika möten !
                 Och vill man läsa om indelningsverket , I 3 i Örebro o Sanna hed bl.a. så är det upptill var och en att göra det !
 
 

RSS 2.0