Ännu lite grönare, tycker jag!


Idag har jag cyklat omkring o kompletterat utdelningen av papper till SPF-folk som inte var på månadsmötet. Vädret var lite kyligt till att börja med men solen kom fram o det blev skönt o behaglikt. I em skall jag klippa mig hos "min" asyrianska på Klipphörnan vid torget. För övrigt har jag tiitat efter mina kläder inför morgondagens begravning av min kusin Gunnar i Gällersta kyrka utanför Örebro. Detta gör mig naturligtvis en aning dämpad men jag är tillfreds med att gå tillsammans med mina "lekamrater" från Attersta. Dom bodde alldeles i närheten av Björneborg när jag var o hälsa på farmor på 40-talet. O numera bodde Gunnar och hans fru på Björneborg. O jag skall bo över hos en av mina kompisar o hans fru. O det känns ochså bra!
                               Ikväll går ju en intressant  fotbollsmatch på Viasat fotboll, första semifinalen mellan Barcelona och Chelsea i Champ-L. Det blir en match mellan två stilar på nått vis, spansk finess mot engelsk fysik. Chelsea är ju ett bra lag men naturligtvis håller jag på ett av mina favoritlag, Barcelona. Imorgon spelar Arsenal mot Man. United i den andra semifinalen. Ja, jag håller på Arsenal!

Äntligen!


Det här ser ju ut som mina vanliga bilder av naturen i Askersund, men det finns en skillnad. På bilden finns faktiskt ett rådjur! Det syns tydligt på bilden när jag fyller upp data-skärmen men på den här bilden får man anstränga sig. Längst ner på bilden där vägen ljusnar o sluttar neråt står ett rådjur alldeles till höger om vägen o framför en sten! Den vita spegeln ser man ju på ändalykten. Tyvärr han jag alldrig zomma in. Det hade ju gjort skillnad! Jag har ju sett många rådjur här uppe få förstarundan men aldrig hunnit få upp kameran

Det här blev ju inte mycket bättre till bild men det här är årets första kanin på hembyggdsgården! Bara en sån sak!
                            Nere vid strandpromenaden fanns 2 ankor o 2 änder. Inte alls det stora antal som brukar finnas. Nere vid hamnen är det inte heller så många. Jag får hålla ögonen på det här. Va ere frågan om?
                    Rundan gick bra och årets varmaste dag blev det i e.m. så nu går jag ut på balkongen. Den har söderläge!

Idag blir det bara fågelbilder, men...


Dom här änderna fotograferade jag nere i hamnen när jag tog min "obligatoriska" lördagsglass. Dom är så tama o dom är så vackra. Ja, det är inte långt ifrån att dom hoppar upp i knät på mig. Det är fråga om 2 änder men dom såg exakt lika dana ut. Honan var lite avvaktande så det blev ingen närbild. Sen efter fotograferingen så la dom sig vid mina fötter o tog sig en lur! Änder är ju så vanliga men vilka trevliga fåglar!Sen cykla jag via bron till den västra sidan av hamnen. O där i vassen såg jag den första doppingen!  Han eller hon(dom har likadan fjädertdräkt) krrrrade hela tiden men jag såg ingen annan. Det är lätt att lära sig det här ljudet så jag fick svar när jag gjorde likadant. Men jag tänker banne mig inte bygga nått bo, där går gränsen. Sen lägger dom bona inne i vassen o då kan jag fotografera dom på 3-4 meters avstånd. Mycket intressant är det!
                           När jag inte har "pippi på huvudet" så ser jag fram emot v-75 och framför allt matchen i kväll mellan Valencia o Barcelona. Valencia har kommit i form så det blir ingen lätt match för Barcelona! Adios amigos!

Sommar direkt?


Ja, vad säger man efter en sån här dag! Helt fantastiskt o helgen skall bli lika fin o början av veckan(minst) verkar det som.. Jag har säket tagit foton från den  här platsen innan på hembyggdsgården. Men vadå! Här ser man en del av hembyggdsgården, bebyggelsen o Vättern. O nivåskilnaderna!


Ingen skillnad, samma runda som vanligt. Men vad gör det när rundorna bjuder på så mycket olika motiv. Idag var  en förskola ute i det vackra vädret. Trädet här kallar jag för den "splittrade pilen" o här har barnen det jätteroligt o det är ju lätt för dom att klättra i det annolunda trädet. Lite mer änder var det ochså här idag och några barn matade dessa en liten bit längre ner vid stranden.

Här har jag kommit till hamnen. Fotot är taget åt sydväst. Eftersom jag såg ett doppingpar ute på sjön längre bort så skall jag förutom att ta min lördagsglass i morgon ochså uppsöka vassområdet vid det röda huset. Där brukar doppingarna bygga sina bon. Det är väldigt intressant o titta på när de bygger bona. Dom dyker gärna till botten o kommer upp med pinnar o annat som dom har som material. förutom vass förståss. Den här gången skall jag filma dom har jag tänkt. Det blir ju inte så bra som med en riktig filmkamera, men det duger. Nu får vi hoppas att inte kommunens gubbar kommer o river upp vassen för det gjorde dom förra året, så det hann bara bli 2 bon, försenade! Annars brukar man kunna se ett tio-tal bon. Jag upptäckte att doppingarna häckade där för 3 år sen. Verkade inte vara nån som kände till det. Jag sa till den dåvarande lokalreporten . O nästa dag var han där och tog kort som kom i tidningen dan därpå. Är det sånt som kallas för att bli hemmablind?!  O som sagt så vackra dessa fåglar är när man ser dom på nära håll.

Idag gjorde jag som Erik den fjortonde....


Men jag överlevde! Som vanligt cykla jag till Hembyggdsgården på torsdan o åt ärtsoppa o pannkakor. Detta var vid 13-tiden o nu är kl 17:30 o jag lever som ni förstår ännu!. Lite börjar det att grönska för idag var det 16 grader ute o till helgen ska det bli lika varmt!

Det var så varmt o skönt i solskenet så jag satt ute o åt för första gången i år. O jag tog god tid på mig. Vad jag glömde var att jag kunde ju tagit ett kort av mig själv men ni får  ana min närvaro. Kaffe o goda kakor ingick i det hela och man får ta om om man vill men det gjorde jag inte idag!

Sen cykla jag strandpromenaden hem via hamnen. Här på standpromenaden är det fortfarande väldigt tom på änder. Det är nog förstärkningen med stenarna längs stranden som gjort att dom inte känner igen sig, ja, jag vet faktiskt inte. Fågeln på bilden är en vanlig mås men ovanligt stor tyckte jag. Jag vet inte om det finns trutar här i Askersund. Fågeln bara satt där o "pöste" i värmen. Det var knappt han titta på mig.

Skrattande måsar m.m.


Idag är det ju onsdag o då får jag visa hur långt våren kommit genom mina foton. Inte är det så långt, står liksom lite still. det har varit rätt kyligt nån vecka nu. Faktum är ochså att det  inte kommit något regn I Askersund ännu! Inget blött sen snön försvann. Så det är torrt i markerna och det varnas för bränder i gräs o mark!
                      Det som nu händer iallafall här på Hembyggdsgården är att det rustas för djurens ankommst i maj. Kaninburarna skall byggas  om, ankdammen skall "utvidgas lite så ankorna får lite mer mark att gå på längs dammen om jag förstått det rätt. Några hackspettar hör jag inte. Det enda jag ser och hör här i parken är några skator o kajor.

Längs strandpromenaden var det inte mycket mer heller. Det enda jag såg där förutan måsar o kråkfåglar var ett av ankparen( det med den vita hanen) som låg o sov på gräset. O nere i hamnen var det likadant. Roligt är dock att se att det är ganska mycket skrattmåsar. Vi får se om andfåglarna återvänder igen. Imorgon skall jag ner bakom kyrkan o se om doppingarna har kommit till vassen o börjat bygga bon!

Sen kom jag hem och tog mitt "vårkort" från ballkongen. Gräset har väl växt en aning o blivit lite grönare. Motionsrundan u.a.

En eftertänksamhetens dag!

I förrgår fick jag reda på att min kusin Gunnar avlidit efter en längre tids sjukdom. Och idag kom dödsannonsen i Nerikes Allehanda. Tittade efter i tidningen innan jag gick ut på min motionsrunda. Sista gången jag träffade Gunnar var som hastigast i november då jag tittade in  där han bodde utanför Örebro,i Gällersta närmare bestämt
                           Det är klart man funderar över livet vid såna här tillfällen. Sen börjar tankar komma. Den o den har jag ju inte ringt på länge. Varför har jag inte ringt tll kusin Åke t.ex. Han som bor i Kumla. O han bor ju ännu närmare än Gunnar gjorde.
                               Ja, det är inte helt lätt det här. Själv är man frisk o går i en obekymrad värd på nått vis. Man har sitt sociala nätverk men visst fick jag mig en tankeställare o "vakna" till idag. Visserligen har jag tagit kontakt med mina kusiner här i Närke o en kusin i S-holm. Vi skickar julkort till varann. Men idag har jag ringt till kusinen i S-holm o skall ringa kusinen i Kumla. Som väl är har jag   besökt Gunnar och hans fru en del gånger sen jag flytta upp hit till Askersund O jag o mina kusiners gemensamma nämnare är min farmor o farfars gård, Björneborg, där jag o kusinerna vistades emellanåt som barn. O där bodde Gunnar i många år och där fick han sluta sina dagar. Visst väcker det ens tankar!
                             

"Der alte" kam wieder aus!


Jaaa, vilken känsla o gå motionsrundan efter 9 dagars "karantän". Lite kyligt i vinden var det, så vantarna var på. Tycker inte om att frysa om händerna! Fotot är taget på Hembyggdsgården o visar den stora scenen. Där kommer tradjazzband att spela om ca 2 månader, helgen innan midsommar. För då är det tradjazzfestival i Askersund,  o här spelar dom på söndan. Festivalen är faktiskt ganska välkänd. Förra årets favorit var för mig det bandet som Eddie Bruner spelade i . Bruner är ju mest känd för Sveriges Jazzband tilsammans med Gösta Linderholm. Men det var många år sen. Men Eddie är en kändis i jazzkretsar o han lär uppträda i hela Europa(ja, även Amerika) med olika uppsättningar av tradjazzband! Trumpet spelar han(kornett). Linderholm brukade ju spela klarinett! Annars var det inga sensationer i hembyggdsparken! På torsdag blir det äter m. fläsk o pannkakor här igen! Mums!

Det är väldigt lite änder vid strandpromenaden där de brukar hålla till! Jag funderar på om det inte är kullerstenarna som kommunen lagt ut där som strandskydd som "fördärvat" deras miljö. Dom kommer liksom inte upp till promenaden. jag får hålla ögonen på det där. Inga ankor syntes till heller!
                               Efter detta konstaterande med teori kom jag till hamnen. Som synes förstärker kommunen o gör om även där. Här nere syntes inte heller nästan några änder!. Sen gena jag genom stan förbi torget o hem. Lite lugnt fick jag ju ta det!

Karantänen släppt!


Ja, det är den. Prova pulsen i morse, 48 låg den på. Då har jag väl inte nån infektion i kroppen längre! Så dr Ekblom ordinera snabb cykelrunda med uppehåll i hamnen för imundigande av en glass. Sen blev det full fart på cykeln via strandpromenaden, där all is givetvis var borta, förbi hembygdsparken och hit vid avslutningen av första skogsrundan. Jag cykla på motsatt håll motför det jag brukar gå på min motionsrunda. Sen förbi idrottsplatsen till vänster och mot hemmet. Rundan inlleds till fots i morgon. Över en vecka har gått sen förra rundan
                               Ja, det här med puls. På den tiden jag rökte hade jag alldrig över 65 i vilopuls. Numera har jag omkring 50 i vilopuls. Det är ju alldeles utmärkt, inget snack om saken!
                              I e.m. blir det v-75 och bl.a. spansk fotboll på tv. Såg att både Barcelona och Real Madrid skulle spela ikväll. Barcelona kl 20 o Real Madrid 22. En som är intresserad av sport har ju alldrig tråkigt. O ägnar man sig själv o motion nästan varenda dag så är ju det ännu roligare. Kan man sen se lyssna på världsmusik o se på flyguppvisninar på youtube o skriva på 2 egna  bloggar, så försämmrar det ju inte livskvaliten.. Prata om att hänga med men utan stress! Och hjärnan behöver ochså lite "gympa" !

Fortsatt karantän!


Det låter nästan farligt men det är bara undertecknad som tar det lugnt ännu. Det vekar just nu läge för att börja gå mina rundor igen ganska snart. Idag har jag hört mycket på min favoritmusik på youtube o sett på flyguppvisningar där ochså. Det här med yuotube är väldigt bra att ha när man är "satt i karantän" Men jag har ochså hunnit handla  o lämna in V-75 i eftermiddag
                           Gräsmattorna har blivit lite grönare sen sist jag fota tycker jag. Det är hemskt vad tiden går fort. Det verkar som alla som är lite äldre tycker det samma. Nä, nu får jag gå o lägga mig, natti, natti!

Rolig teaterföreställning!


Tyvärr vill inte viruset? lämna kroppen  så det är bara att ta det lugnt.. Det vill liksom inte bryta ut. Det klart att jag gör det bästa av situationen, inte lönt o klaga. I går var jag iallafall på månadsmöte med SPF-kompisarna. Det verkar vara nått som går det här med mina symtom.
                        Nåra pensionärskompisar hade gjort en pjäs om bussresor som ju är vanligt förkommen bland pensionärsföreningarna. Pjäsen hette Sol o vårresa till Gröthyttan. Den parodierade pensionärer på en resa och var ganska rolig! På bilden syns 2 av de 6 "skådespelarna". Lokalreportern Jessica var där o tog bilder o såg pjäsen. Så redan idag var det ett reportage på Nerikes Allehanda. O eftersom  namnet Gröthyttan ingick i pjäsens namn så serverades vi risgrynsgröt med korvsmörgåsar o kaffe efter skådespelets utförande.
                       Ah, det här är ju inte roligt för en som ä van att vara ute i friska luften o motionera. Visst, jag kan cykla ut en runda på stan. Men det saknas ju inte grejer o syssla med hemma. Jag har ju datan där det är mycket att läsa om och begrunda, och lära sig. O parakiten Kalla är ju mer sällskaplig nu än tidigare. Hon tigger när jag äter. Hon har vant sig vid att äta ost o morot så det får jag plocka fram en liten bit av varje. Sen äter hon från min hand!
                      Ja, o i kväll är det både ishockey o fotboll på tv.  Sverige- Tjeckien o Elfsborg- Kalmar. Även Örebro spelar mot Örgryte! Nu får vi hoppas att Örebro tar sina första poäng i årets allsvenska!
                          Ja, nu är klockan 22:30 ca o Kalmar fick 1-1 mot Elfsborg. rättvist, njäää!  Örebro vann till min stora glädje med 1-0. jag håller på 3 lag i allsvenskan, AIK, Örebro o Malmö! Tja, varför kan man inte få ha 3 favoritlag.
 Ishockeyn förlorades med 1-2. Men VM börjar inte för en om en vecka ungefär!

En jäkla påsk, men allt har sin ände!

 
   Jaa, som det kan bli! Det som jag var säker på var att jag skulle vara hemma i Askersund i påsk o ut o cykla i vårvädret, bl.a. till Tjälvesta naturreservat. Om jag är frisk o kry o nästan tror jag är Stålmannen så kom jag ner på jorden. Ibland är han ju i himlen ochså men där går väl gränsen för min förmåga!?
   Det är nämligen så att jag "blev sjuk så in i vassen"! Det jag klara av i påsken det gjorde jag på påskaftons förmiddag. Då var jag nere o åt glass i hamnen o tog o gicköver på den andra sidan där landskyrkan ligger o titta efter doppingar som brukar söka sig hit o bygga sina bon. Men inga var anlända ännu. Kanske lite tidigt. Här kan jag stå o se på 3-5 meters avstånd när doppingarna parar sig, bygger bon o ruvar äggen. Ganska faschinerande för doppingar är ju så skygga i vanliga fall!
                     När jag cykla ner till hamnen så tyckte jag att det svindla liksom! Sen när jag cykla hem i värmen börja jag frysa som attan. Sen när jag kom hem så fick jag ont i huvet, fick feber, ont i lederna o frös o svettades om vartannat. Natten till söndagen var svettandes o kissandets natt. Sen på söndan var jag, appropå stålmannen, Fantomen i egenskap av en vålnad, absolut inget annat. Jag var så trött så jag orka inte gå o lägga mig utan satt o halvsov i fåtöljen o strötitta på sport, vilken, jaa? Finns det nått som heter snabbvirus?
                   Idag är jag mycket bättre. Brukar skryta med att jag har bra motståndskraft. Det är nog inte bara skryt för jag är ytterst sällan sjuk. Senast jag var sjuk(räknar inte lite småförkyld) det var för ca 2 år sen då jag fick ett gallstensanfall!
                                         Blir det nått "uteliv" den här veckan så blir det promenader med händerna på ryggen!
         Jag har faktiskt börjat(lära mig) ta små videofilmer med kameran. Har tagit på papegojan, dom blev bra. Sen kan man videofilma sig själv. Har spelat in en födelsedagshälsning som jag skall skicka i morgon via e-mail!
                    

Långfredag, nä, tiden har ju gått hur fort som hellst!


Här, sitter jag ganska ofta på våren o sommaren o tittar ut över Vättern som ligger rakt söderut. Jag kommer ju förbi här ofta och jag har banne mig inte sett nån annan sitta här ännu, lustigt! Inte på 3 år alltså! Det har ju varit en fin vinter med snö o is men nu kommer ju årets bästa månader! 

Jaa, det är faktiskt is som ligger ännu men porös är den ju. Sjön har varit bra frusen i vinter så isen har varit mycket tjock!
Idag såg jag båda ankparen en liten bit ifrån varann. En del änder fanns det ochså. Jäklar, hörde just att Elfsborg gjorde 1-0 på Örebro. Inte bra Rolf  o Ann-Marie. Jag ringer nån dag så får vi ha taktiksnack, Rolf!

Sen kom jag ner till hamnen. Inte mycket liv o rörelse!  Men i morgon f.m. kommer undertecknad att sitt här nere o äta glass. Då blir det mycket folk!
                                       GLAD PÅSK ÖNSKAR JAN!

Uj,uj,uj vad jag är mätt!


Ja, då blev det cykelfärd mot Hembyggdsgården o målet var Klockargården. Här cyklar jag in på stigen från västra delen av parken. Hembyggdsgården ligger ca 200 m. upp till höger.

När jag  vänder mig om o tittar sydväst ut så syns en del av strandpromenaden. Både norr om, väster om och söder om hembyggdsparken är det bebyggelse.

Det här är baksidan på Klockargården och här kommer jag gående nästan varje dag. Hembyggdsgården är den sista delen jag går igenom innan jag fortsätter t.v. ner mot stranden.

Men idag var jag ute i annat ärende. Idag var jag ute efter dagens rätt som bestod av årtsoppa o pannkakor med grädde o sylt. Jag hade inte varit här o ätit sen i höstas. Här är gott om plats o äta ute när värmen kommer. O vilken omgivning sen, djur o gamla byggnader o vacker natur!

MM, det här har jag längtat efter i flera dar! Dom har väl inte ätit upp maten? Nä, ingen fara, här kollas upp!

Innan jag gick o tog mat gick jag upp på ovanvåningen. Här kommer sällskap o dricker kaffe o äter kakor mm när det våras o bli sommar. Även matgästerna kan gå upp här o sätta sig så klart!

Ja, och vid et här bordet satt jag och så småningom fick jag sällskap av dessa herrar. Tillåt mig presentera dom! Mannen till vänster en glad Färjestadsupporter. mannen mitt emot 92-årig krutgubbe, mannen vid fönstret jobbar på Hembyggdsgården. Honom träffar jag ofta när jag går här ikring!

Jag vet inte vad som hände men "fotografen glömde blixten"?! Men vadå då, här njuter vi av maten o konverserar om allt möjligt från jakt till ishockey. Jag måste erkänna att jag tog en gång till av pannkakorna o grädden. Attan vad det var gott. För dom som inte ville ha ärtsoppa fanns det hjärpar eller nått sånt. Det kunde jag ochså tagit av men där gick gränsen!   Sen cykla jag hem via strandpromenaden o hamnen. Där var en av glasskioskerna öppen för första gången i år men nått särskilt mycket folk säg jag inte till. Om jag tog nån glass, nä icke!
                                  Nu sitter jag ju här o skriver men  det känns nästan som jag skulle behöva vila mig lite. Ja, varför iinte? En kan bli trött av o äta god mat ochså, märker jag!            

Den vita ankan funnen!


Ja, bilderna kom in i lite fel ordning. Vi börjar med ankan hans hona. Tydligen har dom delat upp sig 2 o 2, ankorna. Hur som hellst så frågade jag honom, var har du varit? Då titta han på mig o sa lite, ja nästan överlägset, du vet väl att jag kan flyga! Ja, visst, visst. Paret hade väl varit på kärlekssemester, därav knapphändigheten i svaret!? Jag påträffade dom på strandpromenaden  precis på samma ställe som det andra ankparet för några dar sen.

 En stund efter jag kom hem tog jag det här kortet från balkongen. Det har väl blivit lite grönare sen förra onsdan men annars ingen skillnad. Dock regnar det ute så kortet är lite mörkare. Apropå regn så titta jag i min väderdagbok och det har inte regnat "riktigt" sen den 12 december i Askersund! Det är 7 grader ute ungefär just nu vid 14:30-tiden.

Sen får vi vända på kuttingen o gå tillbaks till Hembygdsgården. Samma ungefär som förra onsdan. Det dröjer ju innan det börjar grönska riktigt. "Gubbarna" skall bygga större burar till kaninerna o utvidga ankdammen. Jag tror dom skulle bygga om hönshuset ochså. Dom leasar ju sina djur som kommer i maj. Och i och med folk kommer hit o tittar så räknas det som en djurpark och då är det särskilda bestämmelser ang storlek på burar mm. Dom ska få hit en annan sorts ankor mot för förra året och några getter med killingar. Dom är ju pigga som attan
                           Apropå hembyggdsgården så skall jag äta dagens här i morgon på Klockargården, ärtor o fläsk o pannkakor! jag har ju "städ o pysseldag" som jag kallar det på torsdagarna. Pyssel är ju allt möjligt. Det är verkligen o "pyssla" om sig o gå o äta ärtor o fläsk, eller hur?
    P.s. Det har ju åskat för första gången i Sverige i år. Såg det på åskseiten. O det var naturligt nog i Skåne. En del smällar hade det kommit!! D.s

Inte mycket kvar!


På första skogsrundan ovan idrottsplatsen ligger denna ansenliga snödriva. Det är förhoppningsvis den sista snön man får se för säsongen. April kan ju vara lite lurig. Annars tycker jag att vi haft en fin ordentlig vinter här i Askersund med is intill strandpromenaden o en bra bit ut. Jag har sett pimplare, skidåkare o skridskoåkare o sådana som likt en annan gått stora rundor på isen. Hembyggdsparken har för det mesta liknat ett julkort. O jag har fått slita när jag varit ute på mina rundor. Men i desto finare skick är jag nu o snabbare går det
                                 Nu kommer ju det en härlig tid. På torsdag skall jag gå o äta dagens för första gången på Klockargården i hembyggdsparken i år. Det är ett populärt ställe! Sen blir det cykelturer till Tiveden, Tjälvesta Ängar, Stjärnsunds slott mm. I sommar hoppas jag kunna cykla till Örebro o till Hjo. Fina turer om man tar det lugnt. I slutet av maj blir det  bussfärd en dag med SPF till Billingenområdet(inte långt från Hjo). Stockholm 4 dar alldeles i slutet av maj. Simrishamnarna (klanen, kompisar) får ochså besök i sommar!. Sen kommer ju alltid sånt som inte är planerat. Sen i juli o augusti blir det mycket blåbärsplockning på eftermiddagarna. Äter forfarande av dom jag plocka förra säsongen. Ochså rundorna förståss. Men på sommaren är dom inte  riktigt så strukturerade som övriga årstider. Men tänk vilken kondis jag skaffar mig till sommaren. Hä bara o njuta! Njuta, ja! Jag tänker på när jag sitter på Medborgarplatsen på söder i Stockholm med en av mina Skånekompisar Lars o röker(endast feströkare) o dricker öl o snackar med folk. O vilket härligt hotell vi bor på i närheten av Klara kyrka, Columbus. Vi har bott där så många år så vi blir varmt välkomnade av den trevliga personalen när vi kommer på vårt årliga besök. Tiden går så j-la fort! Jag kan inte fatta att det är nästa månad. Annars får man väl säga som de förnuftiga, Carpe Deum. Men vad vore livet utan förväntningar o förhoppningar!
                                     De fyra ankorna är fortfarande försvunna, inte mycket änder heller. Rundan gick bra. Vardagen är heller inget fel på!

Varmt o skönt!


Jaa, vekligen! Ingen halsduk, ingen mössa o inga vantar.  8 grader i skuggan var det när jag gick ut o solen flödade. Inte en människa o inte ett djur såg jag på rundan men däremot hörde jag hackspettarna trumma o de andra fåglarna sjunga! Nere vid strandpromenadenn syntes nästan ingen fågel. O nere vid hamnen var andflocken försvunnen o några ankor såg jag inte heller till! Isen ligger fortfarande o i natt skall det bli frost, så den "segar" sig väl kvar några dygn till!

Nere vid hamnen fotografera jag wärdshuset som ligger på den södra infarten o utfarten. Tar man till vänster kommer man förbi landskyrkan o hotell Norra Vättern o sen kommer man ju ut på riksväg 50 mot Motala eller Örebro. Tar man till höger så kommer man snart upp på torget. En kiosk är faktiskt öppen här nere i hamnen. Det är grillkiosken där dom även säljer kvällstidningar. Kvällstidningar ja! Det var väl förr man kunde kalla Expressen o Aftonbladet för det!

Kalla är en riktig linslus. Inte ett dugg rädd när jag fotograferar henne på ca en halv meters avstånd. Det blir ju oftast med blixt. Det bryr hon sig inte ett dugg om. Nu är det ju snart påsk, så Kalla "vikarierar" som påskkyckling. Ja, med den färgen är det ju inga problem!
                Ja man vet ju alldrig om det kommer nån ny "tittare" på bloggen. Det är Askersund det är frågan om!

Som en kalv på grönbete!


Idag kan jag säga att jag kände en stor "lättnad" när jag gick ut på rundan. Walkmanskorna på för första gånngen på 5 månader! Inte konstigt att jag kände mig som en, just det, en kalv på grönbete!

Det här var väl det som återstod på rundan av is o snö. Men som sagt, en fick passa sig o försöka gå på det gröna!

Trots mildväder även på natten så har inte isen gett med sig nere vid strandpromenaden, som synes

Jag är ju ochså på spaning efter den vita ankan och hans 3 kompisar. Här har vi iallafall 2 av ankorna. Skillnaden mellan kusinen änderna har jag ju lärt mig att se. Ankhonorna är lite mindre o rundare, lite blekare i färgen. Storleken på den här ankhanen skiljer sig inte från ändernas men färgerna. Huvudet är svart o inte smaragdgrönt som hos andhanarna. Även färgen på bröstet skiljer sig liksom vingarna. Ett enkelt sätt att skilja änderna mot den ankrasen som finns här är näbbarna. Ankornas är kortare o rödare! Andfåglar, rovfåglar, kråkfåglar o hackspettar är min melodi. Dom raserna försöker jag lära mig nått om! Ja, lommar, doppingar ochså, sjöfåglar helt enkelt!

På motsatta sidan vid hamnen, som synes, kommer jag alltid gåendes på väg hem på rundan. Här på den västra sidan  går jag ochså när det våras. Då tittar jag till doppingbona längre bort till "höger" i vassen. Unikt, jag kan stå 4-5 m ifrån bona o titta på den ruvande fågeln. O så vackra dom är när dom fått sina tofsar o vackra dräkt! Återkommer naturligtvis med bilder när det blir aktuellt!
                                Rundan gick ju bra på lätta fötter. Inte mycket smärta i höften!

En snabbis!


I går var jag med 4 SPF-kompisar på länets styrelsemöte i Örebro
                           När jag kom idag lyste årets första hibiskusblomma i köket. Den här växten(ja, trädet, busken) är 2 år. jag har ytterligare 2 som är 3 år. Dom har jag klippt o planterat om i år. Dom kommer att blomma lite senare, men dom växer så det knakar!

På rundan innan hembyggdsparken var det isfritt i den så kallade "mördarbacken". Lång o sugande!

Nere i hamnen såg jag olika sim-och dykänder alldeles in till kajen. Detta är en småskrakhona. Det bruna huvudet vägledde mig till det!

Det här blev ett bra foto! Synd att jag inte kan zooma in mer än detta. Här har vi i tur o ordning, en and, en gravand och småskrakhona

Och när jag kom hem, vem satt inte på sin nya favoritplats o tittade, jo Kalla. Ja, detta var en av snabbisarna i Jans liv. Nu blir det till att cykla o handla o lämna in v-75 systemet. Innan dess åt jag en god frukost med läsnig av Nerikes Allehanda. Jag äter sen frukost. Dricker kaffe o äter bara en kiwi innan jag går ut på rundan. Tack för idag. I kväll hoppas jag HV slår Färjestad borta. Matchen går på femman!

Visst är det skillnad!


På hur motför det såg ut förra onsdan på kategorin vårbilder. Men likväl... ... så har det varit lite frost i natt vilket gjort att några delar av promenadvägen var isbelagda och där var j-ligt glatt. Det är ju mest fråga om de avsnitten som ligger i skugga.. Och sjön har inte gått upp ännu. Nere vid strandpromenaden hade p.g.a. isläget inte den stora andflocken och de 4 ankorna anlänt ännu. Gravanden o hans 2 doppingkompisar hade försvunnit. När jag gick genom hembyggdsparken så hörde jag en hackspett trumma på för fulla muggar. Närma mig sakta och ställde mig blixt stilla. och då fick jag syn på den. O det var en liten hackspett. Men trumma så det hörs långväga, det kan dom ochså!

 Ja, sen plaska jag mig vidare på strandpromenaden mot hemmet. Och där tog jag då detta kort från balkongen. Till nästa onsdag har det nog inte ändrat sig så mycket.
                     Idag är det ju 1 april. Jag har inte sett i tidningarna på nätet ännu men däremot har jag läst min morgontidning, Nerikes Allehanda o där står det att vår försvarsminister Tolgfors(som är Örebroare) börjat på att utbilda sig inom hemvärnet! Det var bild o allt på det hela. Men inte gick väl nån på det. Arne Holmberg på radio p4 Örebro, verkade vara lite tveksam. Men det förvånade inte mig!
                              E- mailen har jag haft besvär med. Telia skall ju göra den säkrare med början 20 april men det går att ändra den redan nu efetr istruktion. Jag har både Outlock Express och Windows Live Mail som jag tycker är mycket bättre, så den använder jag nu!  Problemet var numret på utgående post som ju måste vara samma på båda sorterna, där hade jag missat o ändra  på Windows. Men nu går båda. Outlock Express är förståss vilande!

RSS 2.0