En snabbis var det !

Jag har ju sett båda semifinalerna i confederations cup i Braslilien ! Och idag tänker jag se matchen om 3 pris kl 18 i tv. Och sen blir det nattmangling med finalen mellan Spanien o Brasilien kl 24 svensk tid och det bangar jag inte för ! Vilka som vinner ? Det blir en väldigt rolig match att se med mycket tekniskt kunnande ! Förlängning o straffar ? Som Spanien vinner !

Tur jag inte cyklade !

 Det hade ju blivit lite jobbigt ! Ibland kan man hitta roligheter o " asossiera " över dom !
   Att det är stenar, klippblock o klippor, bergigt o nivåskillnader i Askersund med omgivningar, det är inget nytt för mig ! Och jag vet varför ! Det vet väl ni ochså för detta gäller inte bara i Askersund !
 Här är fler exempel. Och de här fotona på sten- o klippblocken är tagna i stadsparken !
                Ja, sådna här stenblock finns det gott om stora som små ! Och givetvis har detta med inlandsisen att göra och dess försvinnande ! För övrigt så var det fint väder idag på rundan !

Det är ingen dålig vandring det heller !

Jaa, den vandring som jag ger mig ut på, 4-5 dar i veckan ! Den i Askersunds vackra stad. Innehållande bl.a. strandpromenaden ! Och även i vardagligheten får man nya intryck ! Det är inte dåligt det heller ! Och vädret ser ut att bli fint ! Bara en sån sak !

Det blev en liten vinst !

Jaa, på dagens V-75 :a på Eskilstuna ! 6 x 5 rätt gav 300 kr ! Så nu blev det till 2 nya omgångar i detta roliga spel !

Då tar vi fler naturbilder från Tiveden !

  Det är ett väldigt kuperat o skiftande landskap i Tivedenskogarna. Och vackraste scenariorna, tycker jag, är utsikten över småsjöarna som i det här fallet Långsjön !
                                                    Här ett smakprov !
 
 
 
                                                                 
                                                            Och ytterliggare ett !
                                                      Den här bilden duger ochså !
 
                      Och några ormar eller annat utom fåglar såg vi ej från djurvärlden ! Ja men det är ju en orm på fotot ! Inte alls det är en ödla, en kopparödla ! Eller omslå som den ochså kallas ! Slut från naturrutan !
 

Det är nästan löjeväckande !

  Jag har haft kontakt med en meterolog som vägra att uttala sig för journalister som ständigt ringer för att få matreal till " smaskiga säljande rubriker " liknande den ovanstående löpsedeln ! Den här rubriksättningen är löjeväckande om man tänker på att ibland stämmer inte ens en prognos för nästkommande dag ! Vad gör man inte för att få upp upplagan ! Och vänta bara ! Om nån dag kommer det en löpsedel från nån annan tidning " där det står att sommaren skall regna bort " !
              I vintras, tror jag det var, kunde man på en löpsedel läsa att mars skulle bli ovanligt kall, på en anna att  månaden skulle bli varmare än normalt ! Ja, du milde !

Jaa, det var en bra insats i bra väder !

 Vi får väl börja med huvudpersonerna som har som längst gått halva Vasaloppsspåret tillsammans för en del år sen. Nu är det sträckor på nån mil några ggr i månaden när det bär sig ! Här har vi då undertecknad !
 Och här har vi kompisen Torsten, en vital man och bra kompis 78 år gammal. Själv är jag ju 3 år yngre !
   Och det vi genomförde igår var att gå längs långsjöleden i Tivedenområdet. Som finns på gränsen mellan Svealand och Götaland, på gränsen mellan Västergötland o Närke ! T.ex.ligger Tivedstorp i Västergötland o sjön Fagertärn i Närke !  Sjön med de röda näckrosorna ! Och som sagt var, fler naturfoton kommer !
 

Ja, det är vad det kommer att handla om idag !

En fotvandring i nationalparken Tiveden i trollskogsnatur ! 10 km ungefär kommer att avverkas ! Hoppas vi får se nån varg eller lo eller nått annat djur ! Och det är som vanligt min kompis Torsten som följer med ! Och vi tar bil till utgångsläget för vandringsleden, nån mil väster, sydväst, Askersund ! O vädret verkar bli utmärkt o kl 9 åker vi iväg ! Naturbilder visas i helgen, nån gång !

Ein schönes vormittag mitt schönes wetter angrenzend die Vätternsee !

        Jaa, lite tyska får jag svänga mig med ! 25 procent av mig har ju det språket i generna,  med lite Nederländsk touche  !  Tyska läste jag ju i skolan men min mor och mormor pratade det hemma ibland. ! Därför behärskar jag tyska rätt bra ! Och det har jag haft nytta av när jag besökt Tyskland o Österrike ! Och träffar jag tyska turister t.ex. i Askersund så pratar jag ofta med dom ! O då lyser dom upp när jag nämner städer i Tyskland där jag varit eller där gener, ahnen, vandrar, vandrat !
              Rundan gick bra idag som sagt ! Bra fart o mycke prat ! Och dessa foton är tagna på andra på den andra sidan av hamnen i Askersund ! Västerut ! I närheten av Landskyrkan !
     Och det här fotot är taget från bron som går över till andra sidan av hamnen ! Och Askersund är en riktig pärla vid Norra Vätterns strand, spets ! 
 
 

Jaa ! I dag blir det den härliga motionsrundan igen !

Det är ju att föredra framför " spinnandet " på motionscykeln ! Och över 300 sidvändningar hade jag igår på min internationella blogg. Många länder men USA, Ryssland o Sverige i topp i nämnd ordning !
Vackra naturbilder går hem i världen, b.la. och även musiken som jag lägger ut på bloggen ! Och i morgon, det vet jag om vädret står sig, så blir det fotvandring i det vackra Tiveden, nationalpark inte långt från Askersund. Då blir det tagna foton som " går hem i världen " !
             Jaa, Örebro SK vann igen i superettan i fotboll och leder serien före sommauppehållet. Vann med ett 1-0 mot Ljungskile !

Man får aldrig bli fotfallen, handfallen menar jag !

            Ibland kallar jag detta för mitt " tortyrredskap " ! Men vadå, tror ni jag ger upp för att det står som spön i backen  ! Här blev det en halvtimmes spinning i förmiddags ! Till grekisk musik på datan. Har utmärkta högtalare till den ! Det behöver man om man är världsmusiklover ! Oj,oj, vad dom rytmerna passar mig, dom grekiska och dom från andra länder. Jaa, t.ex länderna runt Kaukasus ! Oj, nu kom det precis en tidning från rovdjursföreningen i brevlådan ! 
  Och idag har jag och journalisten Johanna Hildebrandt kommit underfund med att vi har samma uppfattning i en fråga ! Vilken får ni själva komma underund med !
             Och hur har ni det själva med fighterandan ? Skall " Den gamla guben Jahan ständigt föregå med gott exempel o inte gnälla på ditt o datt utan o ta eget ansvar " ? Och var finns kunskapen om den övriga världen " mitt i gnällandet " ?
 
 

Tankar var det !

" Vad är det för självändamål att ständigt jaga andras fel o brister, andras mänskliga o omänskliga tillkortakommanden ? Är det för att kunna sätta dig själv på en piedestal o tro att du står över alla andra " ?

Va ! Det regnar ute !

Ja va då då ! Det är väl inte konstigare än att solen lyser ute ! O fresten så lyser den även ovan molnen och lyser gör den alltid ! Annars hade du inte sett att det regnar ute !

Och i kväll skall jag njuta framför tv:n !

Först av nytt avsnitt om Mänsklighetens historia, sedan av Morden i Midsomer ! Deckare är ju spännande och jag gillar  de engelska speciellt ! Men oftast är det ju ond bråd död, mord o annat som fängslar oss och höjer upp spänningen. Humanister vill vi kalla oss som skall se till att sånt inte förkommer i världen ! Men på tv går det an ! Lite av dubbla budskap som visar människans natur allà bara det inte drabbar mig ! Och numera är det kusinen John Barnaby som är poliskommisarie ! Och mannen som spelar John Barnaby, Neil Dudgeon, gör ochså en bra rollprestation på ett annorlunda sätt o med en annan personlighet än John Nettles som spelade Tom Barnaby ! Och jag tycker inte serien har försämrats med kusinbytet !

Det blev en härlig förmiddag i solens sken !

   Ja verkligen ! Och denna boulebana ligger 10 m ca, från Vätterns strand. Och den här delen av Vättern utanför Askersund kallas ochså för Alsen ! Jag har sagt det innan, här är fantasktiskt fina vyer när man tittar ut över vattnet här ifrån ! 
Och det börjar på att verka som om mer och mer turister börjar upptäcka norra Vättern, Askersund och stadens andra omgivningar !  T.ex.Stjärnsunds slott, nationalparken Tiveden ! Och även att komma med båt hit o segla i den unika , naturskyddade vackra skärgården ! Och en hel del turister från Europa visar sig här ! Och jag får användning för min engelska o tyska !
 Det är ingen svårighet att ta fina naturbilder här vid strandpromenaden o från boulebanan. Jag har visat många men dom här är dagsfärska ! Själva boulespelandet utfördes som vanligt, i 2 omgångar med kafferast emellan. Det tog ungefär 2 timmar. Och som vanligt, på sistone, så vann damlaget med 2-0 ! Om det svider o erkänna det ? Njaa, men nu får vi herrar rycka upp oss ! Och vi som spelar är för det mesta ca 10 pensionärer, alltifrån 65 till 85 års ålder ungefär ! 

Idag blir det boule i ett strålande väder !

Detta är en rubrik som jag har ståendes ! Och den passar verkligen idag ! Kl 10 börjar vi pensionärer spela på boulebanan nere vid strandpromenaden. Och vi herrar får skärpa till oss, damerna vinner oftast ! Och några foton tänker jag ta från dagens övningar ! Det gjorde jag inte sist !

Det var kul !

Jag tycker ju om deckare ,särskilt de engelska ! Och såg att Morden i Midsomer skall visas i 4 nya avsnitt med början på tisdag ! Och jag tycker bra om den nya kommisarien Barnaby, kusinen som heter John Barnaby !
             Det är miljöerna i de engelska deckarna som gör att dom är så populära antar jag !  Från " Hercule Poirot till John Barnaby " Och kommisarie Frost, honom gillar jag ochså, lika mycket som Morse !

Jadå, det blev 5 km idag ochså !

 Och i dom 5 km ingår ankomst till hamnen o vidare färd på strandpromenaden, vänster ut ! Mot hembyggdsgården o stadsparken. O i bland går jag rundan i motsatt riktning ! 
 Och det är ju inte dåligt o ha en övärld " utanför knuten ", skärgård ! Jag tänkte gå ut på bron till Borgmästarholmen / Barnens egen ö nån dag o fota ! Ett tag sen jag var där ! O kanske ta en kopp kaffe eller en glass för fiket har öppnat sen nån månad ,nästan ! Och på Borgmästarholmen finns ochså en populär badstrand !
             Jaa, då får vi se om jag kan hitta nått positivt i tidningarna idag ? Hade det varit nått negativt jag letat efter så hade det inte varit svårt !

Det är måndag morgon...

... o mitt huvud känns så tungt... ! Nej, nej, nej, jag bara skojar !! Sprit är jag inte begiven på det har jag sagt, ett glas vin nån gång går bra ! Och för min egen del har jag ingen anledning  att utträda ur Positiva klubben . Vad andra människor hittar på i veckan, här o där,  det kan jag inte göra nått åt, vare sig det är " positivt eller negativt " ! Mer än att jag bejakar det positiva ! Och så kör jag mitt eget positiva race som har funkat länge ! 
             Det är väl positivt att komma ut i naturen o motionera ! Och min egen tillvaro kan jag styra med eget ansvar " utan o skylla på andra " ! Och efter motionen o " brunchen "skall jag titta efter positiva saker i media ! " Det blir ingen lätt uppgift " ! Och det verkar som " det onda faschinerar mest " !.Men titta på varldskoll.se ! Och vänd på myntet för rättvisans skull !

Jackpot på femmorna igen !

Int blev det nått på V.75 spelet ! Inte en krona ! O så är det ju med spel o dobbel ! Men fina tävlingar var det under fina förhållanden i Kalmar. Sen titta jag på lite friidrott och därefter fotboll, Spanien -Nigeria i Konfederations Cup i Brasilien ! Där vann Spanien med 3-0. ! Och Spanien är ju både världsmästare o Europamästare ! Det blir man nog inte av en slump ! Spanien håller ju mycket bollen inom laget och tröttar ut sina motståndare. En del säger det är tråkig fotboll ! Då är det väl till motståndarna att ta bollen ifrån dom då ? Och en del lag lägger sig bara på försvar mot Spanien för att kontra ! Det är väl i så fall lika tråkig fotboll ? Och idag spelade Spanien även fin överaskande djupledsfotboll emellanåt ! Och Nigeria hade ochså fina anfall emellanåt  men brände dom !
               Nu blir det 2 fina semifinaler på onsdag o torsdag ! Först Brasilien mot Uruguay och sen Spanien mot Italien !  Det blir två fina matcher , ett sydamerikanskt möte o ett europeiskt, Tänk vad mycket fin sport tv kan ge en ! Var det än är i världen o dessutom direkt !

Då var det dax igen !

           Det känns nästan som lördag idag ! Varför det ?  Joo för v-75 går idag ! Och idag går travloppen på Kalmar ! Och det är tradition ! Och har naturligtvis med att göra att det var midsommardagen igår ! Då behövde svenska folket  "vila upp sig " ! Det är ju inget roligt o sitta o " hangover o titta på tv eller vistas på banan då " !? Skämt åsido men lite sanning ligger det ju i det !
                Nu har jag satt ihop mitt system och dessutom brukar jag alltid spela en harry boy för en 50-lapp ! 150 kr spelars det sammanlagt för ! Överkomligt för " min kassa " ! Och jag kör då ochså en spikharry för 100. Mina spikar är idag nr nr 5 i lopp 2, nr 4 i lopp 3 och nr 15 i lopp 6 ! Och jag fortsätter envist med att köra spikharry för på en sådan har jag vunnit en summa som är något att tala om ! Och småvinster brukar det bli på 50 kr harry boyen ! O det är inte så ofta !
               Vi får väl hålla tummarna o fotot har jag hämtat från Commons Wikimedia !
 

Och så blev det motion i dag, utan hangover ! Skönt !

   Och på rundan idag så stötte jag på dessa fåglar . Men det var inga kanadagäss , det såg jag ! I närheten av dessa gick det ett par av sorten Kanadagås ! Nu skall vi se vad det var för sort ! Jag kan inte påminna mig att ha sett den här sorten innan !
            Här har vi en kanadagås ! Mycket vanlig i Sverige ! För vanlig tycker en del !
Foto Commons Wikimedia
 Och så här såg den ut som jag själv fotograferade ovan ! Och detta visade sig vara en vitkindad gås ! Och den var inte riktigt lika stor som kanadagåsen såg jag ! Såvitt jag förstår så är kanadagåsen vanligare än den vitkindade ! Men grågåsen måste ju vara vanligast ?!
 foto Commons wikimedia
 
 

Hur har ni det med hangovern idag ?

  Jag har ingen hangover, baksmälla idag ! Har under årens lopp kommit underfund med att jag " är lika trevlig utan att hälla i mig en massa sprit " ! Ett glas vin av svågerns hembryggda unnar jag mig ibland, är ingen absolutist och ingen " moralpredikant ".
                  Men när jag läser i media om att det som vanligt varit fylleri o bråk på midsommarafton i Sverige, t.o.m. misstänkt skottlossning då undrar jag lite över " det här med att kunna släppa loss o bli social  med  överkonsumtion ". Sen kommer " agressivitet o storhetsvansinne " in i bilden , på nått vis ! Som väl är har jag aldrig haft dåligt ölsinne själv men har kunnat förvåna mig över hur folk " har kunnat gå från dr Jekyll till mr Hyde ". typ !  Jag håller numera på det här med att ett par glas vin eller nån öl är fullt tillräckligt !
         Och själv firade jag midsommarafton med några pensionärskompisar på Åmmebergs idrottsplats några timmar ! Och lyssnade på bra musik efter de sedvanliga ritualerna med resning av stången o dansandet ! Och eftermiddagens höjdpunkt var att få lyssna på den duktige sångaren Tom Nordahl från Askersund !
 Jag bjuder på den här bilden ochså.  Och nån " ständigt utlovad åska " blev det inte, trots varningar " i flera dar " ! Inte i detta området iallafall !
 

Som det kan bli !

 
                  Ja visst fick Kalle de lika smaskigt på födelsedagen i år som förra året ! " Budbärarna " färdas fort !

Nää, jag får nog tänka om igen !

När det gäller det här med kategorier o taggar ! Kategori väder , tagg blixt o dunder. Kategori fotboll, taggar superettan, Örebro Sk !
                  Vädret jaa ! I  väntan på att åka till midsommarfirandet så har jag tid att sitta här o skriva ! Jaa, vädret är jag intresserad av som vetenskap, fenomen, inte bara som gnällobjekt ! Nu tittar jag på radarbilder och det enda åskvädret för ett tag sen rörde sig mot Blekinge o ostkusten ! Jag tittar mycket på en tysk väderseit som även visar   lägesrapporter upp till norra Svealand. Och dom visar åskvädrets framfart varje kvart ! 

Jag tittar mycket på en tysk vädersajt !

Och enligt den åskar det just nu, 9:50 endast vid Bornholm !

Midsommarafton var det ja !

Här i Askersund lyser solen och prognoserna för vädret har hattat fram och tillbaks ! Men nu kan man ju se på radarbilder i nuet o det åskar ingen stans i Sverige just nu ! Här uppe är inte säkert att det blir nån alls enligt vissa vädersajter ! Men fortsatt finns varningen kvar för åskan i sydliga Sverige. Jag följer med intresse förloppet. Och själv skall jag åka 1 mil österut med några pensionärskompisar o se närmajstången reses. O det blir vid 13-tiden som jag blir hämtad ! Glad midsommarafton o hoppas vädret inte blir så dåligt som det " siats om " !

Naturligtvis skall vi gratulera födelsedagsbarnet !

               Jaa, mitt yngsta barnbarn Kalle fyller år idag. Det här fotot togs förra året men farfar hoppas att du får en lika härlig upplevelse och lika stor bakelse som då ! O om farfar inte virrar till det så torde du fylla 2 år ! Grattis o kram Kalle !
   O det här fotot togs lite senare, i juli ! O då var farfar på plats ! Grattis o kram Kalle ! 
 

Vi får väl se hur det blir !?

Nu har Smhi ju klass 1 varning för åska i södra Sveige, Skåne o västkusten o längre upp i morgon ! I mitt område, södra Svealand kommer det kanske åska mot kvällen. När jag tittar på radarbild så befinner sig området i norra Tyskland just nu. Och fotrfarande är det väl lite ovisst angående intensiteten ! Skall bli kul att se på radarbilder i morgon var åskan o regnet befinner sig ! För midsommaraftonens o firarnas skull hoppas jag området med åska försvagas !

Att leta i fotoarkivet är kul !

 Eller vad säger du Melissa ! Kram !

Kalles klätterträd var det !

Jaa, den här splittrade pilen är ett populärt utflyktsmål för bl.a. dagisbarn i Askersund ! Och jag går förbi den var och varannan dag. Och av nån underlig anledning har jag döpt det till Kalles klätterträd. Hur kan det vara ? Svar kommer imorgon om ni inte kan klura ut det !
  Strandpromenaden ingår nästan alltid i mina motionsrundor ! Och via hamnen så börjar den här. Om jag går rundan motsols ! Annars så börjar den några hundra meter från hembyggdsgården !
 

Ibland tittar jag efter sånt som är positivt..

..i media ! Jag som är nöjd med mitt liv o vet att det finns mycket positivt som hänt i världen långsiktigt, för allt går ju upp o ner ! O det visar ju den utmärkta serien på tv, Mänskighetens historia ! Men i dagens moderna samhälle och dess  mediavärld existerar mycket lobbyism, populism t.ex på stubinen så att säga ! Och då gäller det verkligen att vända på myntet ! Skulle man göra en undersökning på det negativa eller positivas omfattning i dagens mediautbud så skulle nog utslaget bli en stor övervikt för det negativa. Det  är väl människans destruktivitet det handlar om ! Faiblessen för att " späka sig i negativitet " ? Som sagt , glöm inte att vända på myntet för att få rättvisa. Titta gärna på sajten varldskoll.se eller theclimatescam.se t.ex.  !  

Just nu åskar det på 2 ställen i södra Sverige !

Ett nere i Danmark/ Skåne och ett i linje ungefärligt  mellan  Göteborg o Jönköping ! Och det är det jag med intresse följer. Och ni känner väl till världens bästa försäkring som inget kostar ! Att i god tid dra ut alla kontakter !
                     Men båda åskvädren dog ut verkar det som !?

Det här med att ha en blogg !

Den här bloggen är det ju inte så mycket sidvändningar o läsare på ! Men några är från utlandet ! Jag strävar inte efter att bli nån kändis utan funderar på vad som intresserar folk ? Skall man provocera mer när man skriver och jaga enskilda människor med " blåslampa ". Skall man hånfullt uttala sig om andra människor. Det här är en demokratisk blogg som " inte ser ner på andra vare sig dom är fattiga eller rika, vare sig dom är moderater eller socialdemokrater " ! Själv är jag liberal ! O står för det ! Jag " diggar mina rötter o jag diggar mina anhöriga, var jag än bor " ! Och nån nationalist kommer jag aldrig att bli ! Är alldeles för  intresserad av " mina medmänniskor i övriga världen " för det !
            Rådet jag får av blogg.se är att ställa fler frågor och påståenden på min blogg. Och min blogg läses mest på kvällen och sen på förmiddagen, säger dom. Jaa, jag skriver om Allt möjligt, har inte " specialiserat mig ". Och eftersom jag " törs säga " att jag är liberal så vet man var jag står i den frågan.Och vad man röstar på är upp till var och en ! Men jag tror inte att det bara är att  " knäppa med fingrarna så blir allt bättre i Sverige ".  Det finns en värld utanför oss ochså som styr det mesta ! Därför är kallar jag mig för världsmedborgare ! 

Det varnar danskarna för !

Jag tittar ju ofta på vädersajter o tycker att vädret är ett intressant fenomen ! Och dessutom ett av världens vanligaste samtalsämnen ! Och sen bär det ju sig åt utan " att fråga oss " ! O en del gillar inte kyla, inte värme,inte regn, inte blåst, inte snö, inte halka, inte dimma o o.s.v, o.s.v. O " lagom " kommer det nog aldrig att bli ! Och som sagt vädret gör som det vill ! O använder sig av högtryck o lågtryck !
Den danska vädersajten säger att vädret de närmaste 5 dagarna kan bli våldsamt i Danmark ! Och att prognoserna är osäkra om hur mycket ! Och det hela beror på att mycket varm luft närmar sig landet och kan stöta på kyligare luft norrifrån ! Vi får se vad det blir av det ? Till midsommaraftonen spår vädersajter, 5 st som jag tittat att vädret blir regnigt o ostabilt även i södra Sverige o Mellansverige ! Det blir som en boxningsmatch mellan kallt o varmt ! Typ .

Det var ju bara o tacka o ta emot !

 Jaa, härligt med värme ! Men det går ju inte o få det så det passar alla så om några dar ondgör sig kanske dom över värmen som även klaga på kylan i vintras ? 
 Och att spela boule var naturligtvis härligt ! Tyvärr vann damerna med 1-0. Men det får en man stå ut med ! Fotot är taget för en vecka sen o då var det kyligare, blåste mer har jag för mig ! Fick aldrig upp kameran idag för att fota !
           Men  kameran fick jag upp när jag cykla hem ! I det här området bor jag, o det har jag inget emot ! 5 minuters cykelväg till centrum o nån minut mer till boulebanan !

Idag blir det boule i ett strålande väder !

Jaa,bara en sån sak ! I min positiva klubb letas det efter positiva saker ! För oss som ochså förstår att " det bor människor även i övriga världen " så kan jag prata om att enligt TT så minskar fattigdomen snabbt i Kina ! 680 miljoner människor berörs ! Kan påminna om att i Sverige bor det 9,5 miljoner ! Jag kan ju ochså meddela att fler lever längre trots att dom har cancer, Ochså det enl. TT.
           Positivt eller inte !? Enligt institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap, Uppsala universitet så visar sig diabetes vara ett skydd mot prostatacancer ! Jaa, vad säger man ! ? Det är inte konstigt att det " går runt i huvet på svenska folket " p.g.a. alla s.k. vetenskapliga undersökningar som ofta är " motsägelsefulla " ! och ständigt florerar i media ! Media ja ! " Allting går att sälja , kom o köp, kom o köp konserverad gröt ! "
 

Jaa, för såg man många fler !?

                   Ibland får man ju återkomma med gamla foton ! Jag gick idag o spanade efter ormar längs strandpromenaden i Askersund i det soliga vädret. Och jag har lockat besökande barn-barn med ormsafari när dom varit  här ! Jaa, under mina 7 år i Askersund har jag bara sett en enda orm  och ett par ihjälslagna eller dödade av nått annat djur,fågel ? Det här fotot tog jag inte långt från en mindre sjö i närheten av Askersund. O det var rena tillfälligheten ! På 40-talet när jag ofta hälsade på min farmor utanför Örebro såg jag väldigt många huggormar i närheten av huset o på dess terass. På somrarna när det var varmt så fick jag ta gummistövlar på mig ibland och ibland slog de vuxna ihjäl en och annan orm ! Då var dom inte fridlysta ! Det är klart att det finns platser som är alldeles nästan utan orm och platser som det finns många på ! ?
 Så här ser det ut invid strandpromenaden sen några år ! Stenar har lagts dit för att hindra vattnet att komma upp på land vid högt vattenstånd och jag tittar efter ormar på stenarna eller i närheten när det är varmt o soligt ! Man skulle ju kunna tänka sig att det skulle finnas gott om vattensnokar här ! Men snoken lägger ju ägg i motsats till huggormen o hasselsnoken. Och är tydligen beroende av att lägga dom i  bl.a. gödselstackar. Och det finns det ju inte så många nuförtiden. Är det bara jag som fått för mig att ormbestånden i Sverige minskat ? Är det därför ormar och ödlor blev fridlysta för en del år sen ? Vad tycker mina läsare ?
 

Vad väntar bortom kröken ?

           Jaa, det kan vi ju fråga oss ! O hur blir vägen dit ? Det har vi inte facit på ! O är det då lönt att oroa oss för allt möjligt ? Jag tänker behålla min positiva livsinställning med fötterna på jorden och med livslinjen " från rötter till barnbarn " ! Fattas bara ! Och samtidigt är jag tacksam över att gå mot mitt 75 år ! Det är inte alla förunnat säger jag i all ödmjukhet !

Ja, då var det måndag !

Med detta " hurtfriska " utrop baserat på " att det var väder ute även idag " går jag och bl.a. ni som läser detta en ny vecka till mötes ! Den politiska retoriken i Sverige har jag genomskådat sen länge " men lite bättre än folket i Nordkorea har vi väl iallafall ? "
Det är skillnad på hur det är i världen o Sverige när det är nedgångar i t.ex världens ekonomi det kan jag neutralt konstatera ! Motion blir det naturligtvis ochså, jag har ju konstaterat att det är väder ute. Ganska fint dessutom ! Och fortfarande är jag nöjd med mitt liv och tänker inte " negativisera mig ner i nån avgrund " och oroa mig för allt det negativa som ständigt framhålles för att det säljer bäst i bl.a. okunskapens namn " ! Det gäller att kunna vända på myntet " och inte bara fixera sig vid ordet uselt ", typ !
Och idag tänkte jag ta några foton i Askersunds fina hembyggdsgård !

Joo då, det blev en motionsrunda idag !

            Idag gick jag motsols på rundan ! Jag bora ju nära norra kyrkogården och man kan säga att där slutar eller börjar jag motionsrundan. Hemmet ligger nära inpå !  Här har jag kommit en liten bit på väg !
 Och här har jag precis gått förbi hamnen och inlett rundan på strandpromenaden. Lite längre bort ligger boulebanan !
           O här viker jag snart upp mot det första skogsområdet, stadsparken, där hembyggdsgården ligger. Jaa, som sagt, stadsparken är numera ett naturreservat !
 O  i skogarna  i Askersunds stad finns mycket stenar o klippblock i kuperad terräng. Ett minne från inlandsisens framfart och tillbakadragande ! Och här trivs blåbären på kalkrik mark som jag anar att det är !
 Och här har jag väl en 20 minuter till hemmet ! Blev molnigt och man kunde ana åska ! Och det dröjde inte länge förrän det hördes muller på avstånd när jag kommit hem. Och ljuset fladdrade men åskan kom aldrig över oss ! Och det har den inte gjort hittils än i år !
 
 

Vilken utdelning !

Jaa, miljonen ja, den kan vi glömma ! Jag och många andra hade 7 rätt på v-75. O dom gav 80 kr ! Bland de lägsta utdelningar som varit väl ? Alla 7 favoriter gick in ingen av dom var direkt hotad ! Jag spelade en 50 kr harry boy och en spikharry för 50 ! Min vinst blev alltså 60 kr ! Det är bara o ta nya tag ! Jag vet ju att man kan få in en skaplig slant även på småspel som mina ! Och att spela på hästar, det är ett bra och spännande spel !  Nästa gång går v-75 på Kalmartravet ! Nästa söndag av tradition !

" Vägen mot miljonen " !?

Jag bor nära området som visas ! Och på denna cykelväg  vandrar  jag mot pizzerian där man även kan spela på t.ex v-75 o fotboll. O vill man så kan man ju äta en pizza när man lämnat in tipset ! Och det är folk vars ursprungsland är Libanon som äger pizzerian !
            Jaa, en vandring mot miljonen ! Även fastän man är nöjd som man har det så säger man vill inte nej till en stor tipsvinst. Skall jag genomföra " alla resor jag vill " så behövs det men några små har jag resurser att göra ! O spänningen är inte helt fel o känna  när man ser på loppen på V-75 på TV ! I dag går tävlingarna som sagt inte förrän 20:00 o på Bodentravet går dom !  Så får vi hoppas att dom har skapligt väder i Boden. Och har ni fresten vait i Boden ? Har man bott i Luleå så har man garanterat varit där och då ochså i samband med tågresor till och från Luleå  !

Då har jag satt ihop den !

V-75:an ! I dag går lördagens travlopp på Bodentravet ! Och eftersom tävlingarna inte börjar förrän 20:00, går direkt i TV, så kallas detta evenemang  för midnattstravet ! Själv vill jag gärna chansa på min spikharry så jag väljer 5 Beepoop Lady som spik i lopp 4,  5 Järboharry som spik i lopp 5 samt 4 Nautical som spik i lopp 6 ! Idiotiskt tycker nån kanske men hästarna tävlar ju i mest i norr, längst upp, det är tanken ! Nää, den här gången gör jag inte som " alla andra tycker " ! Utgångshästarna i de andra loppen tittar jag ochså på var de tävlat mest ! Idag faller jag hellre med flaggan i topp än att " mesa med ". Jag satsar inte så mycket och spelar bara själv på v-75 och nån tvilling eller dubbel där !
 Det är ju inte så länge sen jag var på en travbana o då var det Solvallas ! Elitloppshelgen  ! Nästa evenemang blir stochampionatet på Axevalla ! Och där har jag och en av mina svågrar varit många år, långt över 10 ! O det här är ett foto från nått av åren, kanske förra året rent av ? O det är svågerns eminenta nacke som syns !

Jaa, dom vann igen !

Vilka då ? Ju Örebro Sk i superettan i Super ettan. Näst högsta serien i det svenska seriesystemet i fotboll. Och ÖSK är ett av mina favoritlag i Sverige ! Och såg matcher med dom redan på 40-talet när jag bodde i Örebro. Ett namn från den tiden är Herold Wolfbrandt ! Han spel centerhalv som det hette på den tiden. Och hans bror Lars- Erik var en av Sveriges bästa 400-meterslöpare och blev hjälte i nån landskamp har jag för mig. Jaa, Olle Sääv spela med på den tiden och han var ochså duktig i bandy 
           Gårdagens match gick i TV och var ingen höjdarmatch ! Men Ösk vann med 2-0 över Örgryte, Öis. Och det var huvudsaken. Eftersom laget ligger i topp i serien så kommer dom möta lag på hemmaplan som spelar defensivt o kontrar o är ute efter en poäng ! Men Örebro spela upp sig i andra halvlek ! Och för några dar sen slog laget Landskrona Bois på bortaplan. Det var bra gjort !  Eller hur Rolf A ? Jaa, det har vi ju pratat om men inte gårdagens match !

Jag har alltid bott vid vatten !

 Och då vid Östersjön, Mälaren, Vättern o Hjämaren ! Och då har jag givetvis sett många småbåtar och som mest tror jag i Simrishamn men i Askersund vimlar det ochså av småbåtar. Och det går att nå Vättern från havet via kanalsystem i södra Sverige. Jaa, i Askersund är det en väldans båttrafik när det är högsäsong, in o ut ! Jaa, naturligtvis såg jag mycket småbåtar i Hjo när jag bodde nära staden på somrarna ! Men jag har aldrig blivit nån båtmänniska, roddbåt duger ! Och när jag kommer till Simrishamn i sommar då skall jag fota bl.a. hamnen och staden o anhöriga o omgivningarna, nya fräscha bilder som " jag ochså kablar ut till övriga världen  " !
  Mera båtar, allt jag visar här är fotograferat från strandpromenaden i Askersund under dagens motionsrunda i skapligt väder !
 Och här har jag kommit till hamnen ! Och när semestrarna börjar vimlar det av folk här. Askersund har varit lite bortglömt, kommunens fel ? för de andra småstäderna runt sjön verkar vara mer kända ! Jönköping ligger vid "sydspetsen" på Vättern och är den största staden. Och Askersund ligger som sagt "på nordspetsen" av sjön !
                 Och i kväll kan jag se matchen i superettan mellan Örebro sk och Örgryte på TV ! Och Örebro leder denna serie ! Heja ÖSK !!!!
  

Jaa, godmorgon på er !

Sverige har ju nu råkat in i ett vanligt väderläge så här års, regn från sydväst ! Men vädret är som det är , och jag har ju plan A o plan B när det gäller min motion ! Utomhusmotion o inomhusmotion, man får aldrig bli " handfallen " ! Typ !
Mina foton från t.ex vacker natur verkar tilltala människor från en hel del länder på båda mina bloggar ! Från nästan alla världsdelar via sidvändningar, besök ! Ja, det är bara Oceanien o Antarktis som jag inte haft sidvändningar eller besök ifrån ! Detta innebär inte att jag har några " kändisbloggar ", då hade jag fått utveckla dom ytterligare o tlll det har jag icke kunnande nog ! Det räcker så bra som det är ! 
       Sen kommer jag att göra fler cykelutfärder o ochså " åka på semester " , så mer foton från olika områden kommer att visas !
       Och när jag tittar ut så vet jag icke om det blir plan A eller B ! Regnskurar kan ochså ändra planerna !

Så avslutar jag dagens bloggande med dessa foton !

 Jaa, från gådagen fotvandring i natureservatet. Ett fantastiskt foto i naturens gröna skrud !
   Jag har kanske haft det här med innan ! Men det dugar att se en gång till ! Have a nice evening !

Det var bara det !

Jaa, jag ser en fantastisk serie på tv just nu. Som världsmedborgare med gemensamt DNA med alla raser o folkslag på jorden, så leder det till en hel del aha-upplevelser ! En del visste jag annat visste jag inte ! På nått vis ger den kännedom om " varför vi är som vi är " ! Seriens namn är MÄNSKLIGHETENS HISTORIA ! Missa inte den ! Och har man missat nått avsnitt så finns ju play !

Det hade varit intressant att veta !

Vilka som anser sig tillhöra den positiva eller negativa klubben i Sverige ! Skall man gå efter media o insändare skulle man kunna tro att det negativa leder med stor övervikt ! Men vissa media väljer säkert att inte vända på myntet i " populismens o lobbyismens namn ". Även en viss okunnighet om nuet o dået i Sverige och världen spelar roll , enligt min mening ! Hos dagens unga journalister lyser detta igenom enl. min mening ! " Vad lär dom sig på journalisthögskolan idag ? Att bara sätta braskande säljande rubriker allá Så blir vädret i augusti där du bor " o många fler i säljande syfte !
Idag tillgrep jag plan B ! Gick o handla först, gick hem igen ! Och nu kommer jag att " spinna inomhus" på min motionscykel till världsmusik minst en halvtimme ! Och idag har folk, någon, från Sydkorea o Indonesien sidvänt på min andra blogg ! Amusing som jag har som en av mina etiketter på den bloggen. Det är bara tacka o ta emot för en världsmedborgare !

Idag regnar det i Askersund, my hometown.

Jaa, nu bor jag ju här ! Men är inte uppväxt här ! När jag summerar mitt liv hittills så är jag glad att jag bott på olika platser, i olika delar av Sverige ! Oavsett detta så är barn o barnbarn naturligtvis det bästa som hänt mig i livet ! Men vi har inte samma erfarenheter av olika miljöer och uppväxten !
Jaa, regnar gör det ! Men det är bara åskan som hindrar mig från att gå ut o motionera o handla på hemvägen ! Och just nu åskar det inte någonstans i Sverige enligt en av mina åsktrackers ! O fortfarande är det andra länders innevånare som ochså tittar på bloggen ! Just den här veckan, enl. bloggsumering, USA mest, Frankrike, Ryska Federationen, Tyskland o Jemen ! O på min andra blogg hade jag nån från Malaysia som sidvänt. Jag har ju inte alls hundratals som läser min bloggar men en från Malaysia eller Jemen räcker gott för att vara nöjd, så att säga !

Även om det inte är Frankrikes nationaldag ännu...

 ..så måste jag påpeka att jag fyller år på Frankrikes nationaldag. För det är franska läsare som hittat hit till min lilla blogg ! Kanske bara en ? men vadå ! Bonjour mon ami !

Rapport från mitt besök på reservatet !

     Jaa, jag kom hem för nån timme sen från cykelrundan med naturreservatet Tjälvesta Ängar som krydda ! Där vandra jag kring, mest runt Kyrksjön ! Och foton därifrån kommer ochså i fler inlägg än detta ! 
                  Här börja färden mot Kyrksjön ! Jag har varit här  på reservatet o vandrat säkert 10-15ggr men så här grönt o lummigt har jag aldrig upplevt det ! Som sagt var, här finns bl.a. sällsynta o fridlysta växter o örter/blommor. På ett reservat liksom nationalpark får man inte ändra på nått eller förstöra ! Och förresten 2 nationalparker minst har jag varit på, Stenshuvuds och Tivedens. Troligtvis nån mer " utan att veta om det " !
          Här har jag kommit en liten bit på väg mot mitt mål, Kyrksjön .
    På vägen dit passera jag Bysjön , norra delen !
 Och här har vi Kyrksjön. Som sagt vindfällen får inte röras. Och det är bra för insekter o fåglar bl.a gröngörlingen o andra hackspettar att dom får ligga kvar, de av naturen/vädret fällda träden !
 Vid sjön såg jag detta för mig inte obekanta " bokmärke ". Det är inte bara vindarna som fäller träd ! Och fler inlägg kommer som sagt !
 
 

Innan jag duschar !

Jaa, då måste jag prata om att det varit människor från Yemen, Frankrike, Tyskland o Ryska federationen o tittat på DENNA BLOGG ! Jaa, kallar man sig för världsmedborgare så är ju det alla tiders för bl.a äventyrslystnaden o livsglädjen och livslinjen " från rötter till barnbarn " !

Det var ju synd...

Dom, väderseiterna, hade lovat sol hela dan idag men nu är det molnigt ! Men jag genomför ändå min cykeltur norrut till naturreservatet Tjälvesta ängar ! Äter en rejäl frukost sen ger jag mig iväg om ett tag ! O hoppas att solen visar sig men det är inget måste !

Världens vackrast belägna boulebana ?!

           Jaa, det är ju ett påstående som det kanske finns grund till ! Om det är nån som hittar en annan boulebana med detta " vågade epitet " så kan dom ju höra av sig i frågan !
               Herrarna hade en svår dag idag, förlora båda matcherna ! 2-0 till damerna ! Med överlägsna siffror !
     O vädret kunde inte bli mycket bättre idag ! Och i morgon cyklar jag iväg en mil och går omkring på Tjälvesta ängars naturreservat ! Kanske jag har tur o ser nån snok eller bäver. Och det skall bli intressant att se om gröngölingarna har hackat sönder min favoritstubbe ännu mer än förra våren/ sommaren ! Det blir ytterliggare en njutningens dag i Jahans liv, förmodar jag !
 

Så här på morgonkvisten !

I media överväger det negativa ! O programmeras mer o mer in i folks medvetande ! Och det är inget tvivel om att det säljer mest ! Om något positivt kommer fram nämns det sällan ! Att titta på FN-förbundets seit varldskoll.se skulle nog inte skada en del. Jag som ochså tittar mig ut i världen ser att vi i Skandinavien är förskonade från mycket elände överhuvudtaget ! O hur kan man leva på att ständigt " racka ner på sitt fosterlands uselhet " utan att upptäcka resten av världen ? Är jag en "naiv dumstrut " ! Nää, världen har alltid varit på gott och ont liksom människan ! För att se detta bör man " ständigt vända på myntet o även ta åt sig det positiva " ! Och "bli vän med sig själv o världens folk" Jag är snart 75 år ! Skulle aldrig falla mig in att " självplåga mig med t.ex ett mer och mer negativiserat fosterland där man har det bättre än de flesta  " !
                Ibland undrar jag om man får ta fram något positivt i det här landet ! Och gör man det så kommer "alltid ett men efter " ! Media har ett stort ansvar i denna fråga !
     Vädret ser ut att bli strålande idag ! Och det är alla tiders ! För snart cyklar jag ner till strandpromenaden och spelar boule med mina pensionärsvänner. Ah, det är väl inget o glädja sig åt " så uselt som vi har det " ! Och i morgon tänker jag cykla till det unika isälvsområdet, naturreservatet Tjälvesta ängar, sitta på min favoritstubbe o njuta och fotografera en del ! Ah, det var väl inget o komma med ! " Håll käften Jante " ! Mig skall du inte negativisera !

Vilken jäkla smäll !

Jaa, och sedan titta jag efter på seit som visar blixtnedslag varje minut. Inget noterbart kring Askersund. Kanske nån Jas som gick genom ljudvallen ? Sprängning i stan kanske ? Jaa, smällen var väldigt " skarp o kortvarig " . Kanske inom en sekunds tid ? Kom så oväntat mitt i skrivandet o spelande av musik med Ivan Rebroff i datan ! Han tyckte inte om att bli avbruten !  Jag stängde datan blixtsnabbt !
     
            Jaa, det här fotot är taget inne i stan på min runda. Och inte långt här ifrån ligger Hembyggdsgården i nära anslutning till naturreservatet stadsparken ! 
 Och det här fotot tog jag på hembyggdsgården ! Det är nog " herren på täppan " som ligger o bevakar händelserna o kanske sina, sin fru ?!
 Det här fotot är taget idag ! Från strandpromenaden ! Och vissa motiv blir " återupprepade " men det gör inget, dom tas ju i nuet ! Och de vackra motiven är många oavsett ! Men håller sig vädret så kommer foton från naturreservatet Tjälvesta ängar snart.! Ett ganska unikt isälvsområde där jag varit många ggr. Ligger 1 mil norrut på vägen mot Vretstorp. O jag har haft foton många gånger med här på bloggen ! Men vadå, nu blir dom till i nuet och jag undviker att se på de gamla ! På onsdag är det inte omöjligt att det cyklas dit !
 

Tror ni dom anställer rörmokare över 70 ?

                           
 

Opraktisk eller inte !?

             Det här med att vara praktisk ? Kanske det har en del med intresse o göra ! Är man intresserad av något så är man kanske praktisk om man är ointresserad av o " meka o skruva " t.ex då betecknas man väl av andra o sig själv som opraktisk ? Igår em fick jag totalstopp i vasken. Det fixar jag väl med lite propplösare, tänkte jag och gick o köpte det ! Det var väl bara o göra som det stod på bruksanvisningen o det gjordes !  Men icke ,fullständigt stopp ! Vad gör jag nu ? Jaa, opraktiske Jan skruva o koppla av plastsystemet, rören till ett större rör som det hela rinner iväg i . Skruva här o kränga där i smådelar ! ! Till slut fick jag av skiten ! Nää, dom var det inte stopp i ! Utan i nästa förbindelse ! Det stora röret som sagt ! Där stod fullt med vatten som inte ville rinna av i systemet, ända upp till stället där jag kopplar i plastsystemet. Jaa, plasten i smådelar o stopp i utflödet ! Men tänkte jag , jag avvaktar till imorgon, idag alltså , och tar tjuren i hornnen ! Kl var 24 ca !
          Jaa, halv sju satte jag igång igen.i morse ! Jaa, jag använder propplösaren i stora röret ! O det gjorde jag ! Men inget hände. Men plötsligt efter en bra stund sa det " slurp " o vattnet rann iväg.! Men nu kom det värsta för en opraktisk ? gammal svettig man som skulle koppla ihop delarna o skruva fast 2 under vasken  ! Hur såg det ut när jag tog av rörsystemet ?  Och jag donade o mekade o fick inte ihop det. Temperament har jag ju så hade någon " besservisser " dykt upp så hade hon, han åkt ut med en väldans fart ! Lugna ner dig, Jan, tänk praktiskt sa jag till mig själv ! Och efter många om och men fick jag ihop skiten, som synes ! O allt fungerar, det porlar så härligt i rören ! Kom aldrig o kalla mig för opraktisk mer ! Idag var jag min egen vaktmästare ! Vilken triumfh o slippa ringa efter " den som har hann um ett " ! Men mörbultad är jag efter allt krypande o skruvande ovan o under vasken !!! Och snacka om " fihting spirit " ! Jaa, jag torkade köksgolvet efteråt och om nån timme ger jag mig ut på en härlig motionsrunda i det soliga vädret !!!

Ett litet inlägg så här på kvällskvisten !

Jag såg den inte ens ! Finalen i Franska öppna mellan Nadal o Ferrer. Visste hur det skulle gå. Otur att Nadal o Jokovic skulle mötas i semi ! Joo, det var ju x-tra v-75 idag från Köpenhamn. Och där vann Åke Svanstedt med Mr Piccolit som slog ett koppel mer rutinerade och bra hästar i Copenhagen Cup ! ! Ny storstjärna på gång !? Och jag satte ihop ett system, men inget idag heller. Men det går nya tåg ! Och på lördag går V-75 i Boden ! Bättre tur då kanske ?

Nä det blev ingen lätt match !

Inte när det gällde att få in nån vinst på v-75, ingenting ! Och det blev kanske inte så lätt för Serena Williams mot Maria Sharapova heller, 6-4 6-4 !
         Och vädret är bra ute ! Hoppas det blir det i morgon förmiddag ochså ! För då skall jag motionera igen ! Och det  går faktiskt en x-tra v-75 i morgon i samband med Copenhagen Cup i morgon ! Och då skall jag spela ett system o lämna in på hemvägen Den summa som är något att tala om hittils i mitt liv har jag vunnit på en x-tra V-75 ! Det är den ordinära, skapliga summan som jag är ute efter att slå ! Men viljan att göra detta hade nog inte varit så stor om jag inte motionerat o njutit av tillvaron i vardagen ! Energie och livsglädje tillförning !

Inte var det nått vidare !

                  Nää, det tyckte varken parakiten Kalla eller jag ! Vadå ? Jo, att Sverige förlora mot Österike i Vm-kvalet i fotboll ! Jaa, jag skulle nog vilja ha in Per Nilsson, som spelar i Bundesliga, i mittförsvaret ! Det är lätt o vara " besservisser ", svårare o vara förbundskapten ! Är det kört ? Vinner Sverige mot Färöarna så har dom samma poäng som Irland o Österike ! Men för att få den eftertraktade 2-platsen i gruppen, efter Tyskland, så måste nog Sverige vinna sina återstående matcher o slå t,ex Österike hemma o Irland borta ! ? Förr när jag var yngre blev jag nästan deppad nån dag efter att Sverige, i olika bollsporter, förlorat en match ! Det blir jag inte nu, även om Sverige missar ett slutspel, sporten övelever ju !
          Med jämmod, heter det så ?, så konstaterar jag att Jokovic förlora mot Nadal  i semin i Franska Öppna i tennis ! Jag trodde Jokovic hade matchen när han ledde med 4-2 i sista set ! Och nu får Nadal möta Ferrer i finalen ! Lätt match för Nadal ? Och idag spelas damfinalen ! Lätt match för Serena Williams mot Maria Sharapova ? Men Maria, åstakom ett under !
          Och om ett tag skall jag gå o lämna in mitt V-75 system ! Lätt match för Jan Ekblom ? 
 

Oj,oj,oj , vilken match !

Den mellan Nadal o Jokovic i Paris Öppna i tennis ! Nadal vann med 3-2 i set ! Idrott när den är som bäst ! Kredit till båda spelarna. Och sen kommer väl en rysare till ? Vm-kvalmatchen mellan Österike o Sverige i Wien ! Jag skall se på en radarbild hur vädret blir där ! Har varit inne o tittat. Österike  är befriat från åska o regn utom vid gränsen till Ungern och det åskar som vanligt mycket i centraleuropa  !  Och Prag vet vi ju hur det är drabbat !
                   Hur det går ? Svår match tror på oavgjort mot ett bra Österike ! Vad tror ni ?

Det är ju inte bara tennis idag !

Nää, det är ju ochså Vm-kval mellan Österike o Sveriges herrar i fotboll i kväll ! Och det blir en svår match som nog Sverige måste vinna för att ha chans att nå Vm i Brasilien nästa år ! Detta blir en nagelbitare ! Heja Sverige !

I rättvisans namn..

                 Det pratas mycket om rättvisa ! Jag tycker ochså att " man skall låta bli att kasta sten i glashus o  göra sig bättre än vad man är och var " ! Jag  är liberal och det är sista gången jag visar de här kurvorna ! Så här var det i Sverige i betydligt bättre tider än nu ! Det gäller att vara påläst ! Är " det nån som tror att folk inte trilla mellan stolarna då " ? Jag är påläst om " tiderna som varit " och jag sa ju O häromdagen, därfär säger jag A idag ! Jag kan anföra mer som påtalar att nuvarande regering anklagas för sådant som inte var bättre innan 2006 ! Och alla vet ? vad som hände redan 2008 med världens ekonomi och sen ytterligare nått år efter ! Ekonomiska nedgångar utan dess like i modern tid ! Som sagt var ! Rättvisa gäller ochså när det gäller politiska bedömningar oavsett regim ! Ja ! Även i en demokrati ! Och som sagt var, "slut med politiken i denna ruta ". Jag själv " förgås inte " oavsett vilken regim som har eller får makten i Sverige !

Det artar sig bra...

          Jaa, tillhör man sin egen utnämda Positiva Klubben så inte minskas positiviteten när man ser ut genom fönstret, precis ! Motionsrundan företar jag ju nästan alltid minst 4 dagar i veckan, överdriver inte, men på vintern föredrar jag en solig snöig och på sommaren en varm solig ! Men även ifall man valt det positiva att överväga i sinnet så får man " räkna med en viss spännvidd " !
                Efter denna utläggning så kommer jag  att  gå ut på en solig runda på bl.a. strandpromenaden, frottera mig med folk o sola på en bänk en stund innan  jag kommer hem, äter huvudfrukost och ser herrarnas semifinaler i Franska Öppna i tennis i Paris. Enl. tysk väderseit får dom skapligt väder ! Och så gratulerar jag min kompis Bengt i Simrishamn som fyller år idag !

Det är ju ochså en aktivitet..

.....att skriva på en blogg ! Och den här bloggen har jag idag " graderat upp " vilket gör att jag bl.a. kan se var besökarna o sidvändarna kommer ifrån ! Jag bara räknar upp var läsarna kommer ifrån inte var dom är flest ! Läsarna kommer från Norrbotten, Gävleborg, Stockholm, Jönköpings län Västragötalands län och Skånelän med flera olika städer då ! Och utländska läsare kommer från United States, Canada, Norway, France och United Kingdom ! Och detta är i nuet ! Jaa, amerikanarna är flitigast att läsa av de utländska ! Och det här var ju kul att få reda på ! Jag avbryter tillfälligt !
Jaa, jag fick se färdigt matchen mellan Sharapova o Azarenka ! Och Sharapova vann med 2-1. Jag tror Maria S har störst chance att slå Serena Williams i en påtänkt final. Men kom igen Viktoria, du är bara 23 år ännu ! Men ledsen var Viktoria A. när hon lämna banan o feelingen mellan dessa 2 amasoner är inte precis på topp.
       Jag vill gärna komma med foton på den här bloggen ! Från naturen, barnbarnen, rötterna mm,mm ! Och politik vill jag helst ej beröra ! Dock vill jag säga att jag är påläst om detta från slutet av 1980-talet tills nu ! Och då ser man att " det kastas mycket sten i glashus " ! D.v.s. det som den andra sidan anklagas för har hänt även innan i betydligt bättre tider när det gäller vissa saker ! Där är okunnigheten hos många , särskilt yngre ganska påtaglig !
           Ovanstående foto togs i förmiddags, när jag firade nationaldagen på strandpromenaden : Och min relativt goda tyska fick jag användning för när jag  upplyste en tyska om Askersund. Hon satt på trappen på en husbil. Och utsikten fann hon bedårande ut över Vättern o dess holmar !
 
            Och över den här bron till Borgmästarholmen/ Barnens egen ö har en del av mina barnbarn, övrig släkt och kompisar vandrat. Och här går strandpromenaden förbi . Wellcome too Askersund, friends off all kinds !

Det är klart att jag skall fira denna dag !

                 Jaa, idag firar en av Världens 246 länder Sverige sin Nationaldag ! Det tänker jag fira på en bänk nere på strandpromenaden, titta ut över vattnet och glädja mig över denna del av vår Värld !

Den bestämmer mer än alla vetenskapsmän i världen !

                 Det här fotot vill man ju inte bespara nån ! Och jag tror betydligt mer på solens inverkan både när det gäller  kyla o värme än " domedagspredikande vetenskapsmän ! Om solen visar sig på sommaren från klarblå himmel så blir det riktigt varmt ! Visar den sig på vintern från klarblå himmel så blir det riktigt kallt. Och det här med datoriserade klimatmodeller, det vimlar det av men nått facit har dom inte, inte ens för morgondagen !

Vilken kämpe du är Maria !

            Jaa, liksom många har jag ju Maria Sharapova som en av mina favoriter i damtennisen liksom många andras ! Idag precis" nu nästan", vann hon mot Jankovic i 3 set efter att ha tappat första med 0-6 ! Och den här kvinnan verkar vara lika tänd ännu på tennis trots att hon tjänat massor av pengar på reklam o vinster ! O trevlig o ödmjuk verkar hon vara ! Aldrig verkat fått nåt " vansinnesutbrott " under matcherna, inte vad jag sett.! Och hon har varit i världstoppen ända sen 15-års åldern, hon är väl bara 25 nu ! Och i semin får hon möta en annan av mina 2 favoriter, Viktoria Azarenka !  Vem skall jag tro på,tro på, tro på ........
          Men för några år sen digga jag denna kvinna starkt ! Elena Dementieva ! Hon var ochså ryska o en riktig fighter ! Och var med i många år ! Jaa, tänker jag på tennis så kommer ofta hennes namn fram ! O person ! Jättetrevlig var hon när hon intervjuades !
         Nu är det 4 herrar som gör upp om 2 semifinaler ! Matchen mellan Jokovic och pånyttfödde Tommy Haas visas !

Så här mellan tennisgamen..

           Oj,oj,oj vilket fint väder idag, ochså ! Olika falla ödets lotter som sagt men idag verkar det som Polen får mest dåligt väder av de i central -o osteuropa och Tyskland. Tittat på radarbild ! Jag konstaterar bara att vi i Sverige är ganska förskonade  från sådant väder som kräver människoliv o evakueringar ! " Men klagar o gnäller gör vi ständigt när inte rätt parti har makten ".
                     När det gäller tennisen så förlora Maria Sharapova första set med 6-0 ! i matchen mot Jankovic. Men har nu vänt på kuttingen !
         I media meddela dom för några veckor sen att det blir ett dåligt blåbärsår. Det motsäger det myckna blommandet av blåbärsriset i Askersunds skogar. Och det här är väl inte lika luckrativt att skriva om ! Och media lär väl inte veta i förväg om det blir några frostnätter som fördärvar blomningen ? Och en del media är ganska genomskådbara när de gör Sverige uslare o uslare ju mer valet närmar sig , tänkte jag på häromdan. " Tänk att baktala sitt land o göra det sämre än någonsin för att ta politiska poäng " Nån förmåga att se sig om i världen verkar inte finnas !

Samma huvudkoncept som innan ...

... i veckan blir det idag ! Motion o tennis ! Ett bra mixat koncept, tycker jag " som är min egen chef " numera, sen länge ! Jaa, strålande väder väntar mig ute och mitt område i Svealand. Men det är inte alla som alltid har så bra väder som vi bortskämda svenskar som bor i ett av dom länder som har det " mest skadefria vädret ". Ända betecknas vårt väder ibland som uselt ! No komments !
Tennisen jaa ! Jag vet att "mina tjejer" Sharapova o Azarenka spelar var sin kvartsfinal idag liksom Jokovizc o Nadal. På herrsidan är en av mina favoriter, ochså som person, Jokovizc. Den andre Federer är ju tyvärr utslagen ! Och nu snart startar en härlig motionsrunda " med nya spännande möten av alla de slag " i " äventyrlighetens o livsviljans namn " ! Thats all for now folks !

Det är väl kul att få frågor längs motionsrundan !

           Ja den här hittade jag invid strandpromenaden i förmiddags på motionsrundan ! Hur den hamna där i gräset ? Kanske kommit flygande nån stans ifrån eller varit uppsatt i nått träd i närheten som en fråga bland många längs en sträcka. Fråga till skolbarn en nån naturförening ? Jag kan ju svaret  och det kan väl de flesta ? 
                     Jaa, idag har jag sett på mycket tennis från franska öppna. Inga sensationer och kvartsfinalerna börjar i morgon. Favoriter till titlarna är ju Nadal o Serena Williams ! Men det jag har sett av dom är ju inte så imponerande som jag trodde ! Nu kommer många hårda matcher o man vet inte vad som kommer att hända ! Mina 2 favoriter som spelare är hos damerna  Viki Azarenka o Maria Sharapova ! Och bland herrarna Roger Federer och Novak Jokovizc . Jag ser ochs lite till personligheterna o auran ! O det många med mig ! Sen får Williams o Nadal vara favoriter bäst de vill !
                I morgon blir det en väldigt intressant match ! Skall Federer klara av Tsonga, den siste franske deltagaren i turneringen. Sen har Williams den tuffa Kuznetsova att möta ! Ochså en intressant match ! Och sen är det ytterligare 2 matcher. O sen 4 kvartsfinaler på onsdag !
                Ytterliggare en vy från strandpromenaden , tagen idag !

O hitta vackra naturbilder där man bor just nu är inte svårt !

           Här har vi en ! Tagen från strandpromenaden i Askersund under dagens motion ! Jag har bott på och växt upp på många vackra platser i Sverige, kortare eller längre tider. Men nu bor jag här " o det ingenting att bli avundsjuk på ". Som väl är gör man sina egna val här i livet oavsett man är farfar eller inte ! Och " kasserar därför varken barnbarn eller rötter " ! Kan man inte skilja på detta så är det upp till var och en ! Min personlighet har danats innan jag " lärde känna barn o barnbarn ! !
          Vi tar ett dagens foto till innan tennisen ! Och Kohlschreiber, hörde jag, leder över Jokovitz med 1-0 hörde jag från Maria Strandlund- Tomsvik !

Nu blir det snart motion igen !

Och hoppas återkomma med nya naturbilder eller annat som intresserar mig och kanske er ?

Vad hände egentligen ?

          Jaa, Federer ramlade lite otäckt i sin match mot Simon i Franska öppna. Innan dess hade han spelat ut Simon i första set men förorade 2 set i rad och såg ut som en slagen man. Men sen skärpte han till sig och vann matchen med 3-2 ! Simon är absolut ingen dålig spelare, legat på 6 plats i rankingen men besvärats av skador de sista åren, och Roger har haft besvär med honom innan.
           Måhända finns det några spelare som nu är bättre än Federer men för mig är han  världens största  tennisspelare genom tiderna ! Hans elegans och spelsinne är fenomenalt ! Och han håller sig forfarande i toppen, ligger på 3 plats i rankingen. Han håller nog på ett par år till ! Men det blir ingen lätt match mot Tsonga om nån dag ! Det blir nått att se det !
 Sen vill jag bara påminna om att Barcelona vann spanska ligan och tangerade rekordet på 100 inspelade  poäng. För mig är ju Real Madrid en stor besvikelse om man ser till vilka spelare dom har ! Dom vann varken ligan, Champions Leage eller inhemska cupen ! O Manchester  United vann bara engelska ligan, inget annat ! O Örebro sk knallar på i ullstrumporna, leder superettan ! O tennisen blir intressant nu när det närmar sig kvartsfinaler ! God night !
                  

En lite cykeltur blev det efter tipsinlämningen !

              Och då cyklade jag i det soliga vädret mot backen som syns på avstånd mellan skogspmrådena. Kvarnbacken heter den och i närheter börjar och ligger ett naturreservat, det andra i staden ! Och grönskan är fortsatt vidunderlig som synes ! Fotot är taget från en bro som går över riksväg 50 som går mot Örebro o längre norrut. Och riksväg 50 börjar i Motala ! Men var slutar den nånstans ?
          Och här syns kvarnbackens börja till höger. Och här satte jag mig o sola innan det cyklades hem så småningom. Och nu är kl 17:30 , V-75 loppen har gått o det blev inte en krona ! Och hög utdelning blev det, omkring 700000 ! Men det går fler lopp för hästarna och det hoppas jag att det gör för mig ochså ! God afton ! Auf wiederhören !

Nu är det snart V-75 på Tv !

Från Mantorp ! Snart blir det till att bänka sig ! Håll tummarna !

RSS 2.0