Tur att vi bor i Sverige, "gnällspikar"!


                Det är inte ankorna jag menar med "gottegrisen" ankhanen i mitten. Jag har inte kommit på ännu vilken av fruarna han "favoriserar"? Dom verkar inte särskilt gnälliga ty dom vet att det finns ankor i andra länder som har det betydligt sämre än de har, kvackar dom!!  Ankdammen har ju moderniserats sen förra året och lägenheter har dom. Semesterö ochså som synes. Mat för dagen o egen playa!
              Jag hörde precis på radion att situationen är svår för grekerna. Det är ju inget nytt! Inte heller att Spanien har 20 procents arbetslöshet o dåliga finanser liksom Portugal. England verkar ochså ha problem. Ofta verkar det vara för stor offentlig sektor som är problemet. Grekland är ju ett exempel på detta. Ibland verkar det som om trygghet blivit synonymt med att andra tar hand om dig?!
             Annat exempel askmolnet och vinter. Va, kan det drabba Sverige!!! Konstigt!!!!? Island ja, tänk om vi hade haft deras problem med ekonomin och vulkaner? Ibland skulle jag vilja bo i ett annat land där individens egen fömåga att kämpa o ta eget ansvar var en positiv drivkraft o där det inte ytterligheter ställdes mot varann såsom grupperna "fattiga o rika". Jag skulle tro att dom grupperna går alldrig att komma ifrån och att dom är i minoritet i samhället. Att ständigt sätta dessa grupper mot varandra o predika arbete åt alla, välfärd åt alla o makt till folket är en lika stor utopi som att jag skulle motionera på månen imorgon. Och jag vill inte ta upp dom länderna där detta gick i "uppfyllelse". För nitti % av dom länderna finns inte längre och dom som finns kvar är bland de fattigaste i världen!!
           Rundan idag snabb! Städar o pysslar! Titta på V75:n som går i Örebro i morgon, direkt i TV. Ikväll Frost o Daglish på tv 9, spännande deckare! Kommer absolut inte att gå i något tåg i morgon där devisen och Marxismens tankar,  arbete och välfärd åt alla, makt åt folket upprepas i ett ständigt 150-årigt mantra. Inte med det facit jag har av socialismen på senare år och kommunismen i alla tider!! Absolut inte!!!

Det lukta vår!


              Det kan jag absolut säga för det hade regnat i natt och regna litet när jag gick ut! Men det slutade halvvägs. Allting hade blivit mycket grönare o blåbärsbuskarna t.ex. började på att visa bladen. Ja, det luktade vår!  
            Det här fotot är taget på naturreservatet Tjälvesta ängar för några år sen, kanske någon, några, veckor senare än nu. Dit kommer jag att cykla snart o uppsöka min favoritstubbe och höra på hackspettarnas trummande bl.a.. Se en o annan orm och kolla om bäverhyddan är kvar. Det är ganska stort naturreservatet, nää, egentligen inte om man jämför med andra.

                   Här är min favoritstubbe minsann! Det är bra med arkiv. Stubben har, hadde, haft besök av gröngölingar. Det syns. myror o andra insekter, har nog smakat mumma.. Jag har varit här själv då flera gånger, med kompisar o systrar o svågrar! Har sett väldigt lite andra människor. Enligt uppgift Naturvårdsverket är detta ett unikt område i Sverige. Området är småkuperat och sjörikt, uppbyggt av kalkrikt isälvsmaterial för 10 000 år sen. Unik flora finns. Området heter Tjälvesta- Snavlunda och ligger längs vägen mellan Askersund och Vretstorp och är alldeles för litet känt hos gemene man, tycker jag!
                  Jaa, Barcelona åkte dit mot Inter i C. L. Dom vann ju allt förra året. Ett sånt år går ju inte o återupprepa. Det är ändå världens bästa lag för mig. Nu håller jag på Bayern-München mot Inter i finanalen om ca. 3 veckor. Örebro SK nämner jag knappt idag, väldigt ojämna!
                 I ikväll blir det hockey men kl 21 skall jag se det första programmet om Sveriges historia på tv 4 gjort av Martin Timell o historieprofessorn Dick Harrison. Jag har en känsla av att människor är ganska litet intresserade av vår egen historia nu för tiden. Jag tycker den ingår i nuet. Sen är ju frågan, var anfäderna med från början? Många svenskar skulle bli förvånade över hur mycket invandrarblod vi egentligen har i oss!

Marknader o marknader...


              Idag på min långa motionsrunda kom jag förbi hamnen där vårmarknaden ägde rum. Askersund har ju tradition av vår-och höstmarknad sen Gustav Vasas tid. Jag tycker ju marknaderna bara har blivit mer och mer "ointressanta" sen min barndom. Då var det liksom en annan själ i dom. Jag tänker på Hindersmarknaden i Örebro t.ex, ochså en marknad med gamla traditioner sen minst medeltiden. Men som sagt var, tiderna förändras!

                 Den här bilden föreställer en medeltida marknad. Det är mycket lättare o fantisera över en sån här bild, mer spännande, tycker jag. Även om den är konstruerad. Det närmaste jag kan komma i känslan av medeltid o marknader var när jag och 2 av mina barn-barn var på Gotland under medeltidsveckan för ca 5 år sen. Då var många, åtminstone gotlänningar klädda i medeltida kläder och marknaderna i Visby, med tornerspel o annat var inte så "plastiga". Alla som stod i stånden var klädda i medeltidskläder, och smycken mat mm var präglade av medeltiden.
                   På en medeltida marknad byttes o såldes ju varor som smör,ägg bröd, ostar, hönor ,får, oxar, rökta varor, fisk hudar,  mm., en helt annorlunda prägel naturligt nog. Hindersmarknaden i Örebro(ingår i Hindersmässan) bedrevs ju från början som marknad bl.a. av järn o skinn efter vad jag förstår.
                  När jag tänker på marknad så tänker jag på narrrar, riddare, bönder o fiskare. På grisar, får, getter, kor, hästar,oxar, pilbågar, rustningar, byteshandel, en och annan fredlös, bärstenssmycken, silver o guld, jungfrur, fattiga mm, mm. Det är bara att sluta ögonen. Och det gör jag i nuet! Och nuet hade varit vädigt tråkigt om man inte kände av rötter o företeelser sen förr i tiden. Lika spännande som att inte veta hur framtiden ter sig med positiva förtecken!!!   Bild historiska.se

Bland fåglar o ankdammar o undringar


            Tjaa, häromdan gick jag förbi ankdammen på hembyggdsgården och där hade 2 änder slagit sig ner. Inga utleasade ankor hade anlänt ännu. Troligtvis var det här bara ett tillfälligt besök, trodde jag.

               När jag kom förbi ankdammen idag var änderna borta men precis någon minut innan jag anlände så hade 3 ankor blivit utplacerade, 2 honor och en hane. Det är till att ha det förspänt!? Men frågan är kommer båda honorna o få ungar och hur kommer rangordningen dom emellan att bli, intressant. Jag tänkte på om jag skulle haft 2 fruar på en gång när det begav sig. Jag både ler o blir "förskräckt" när jag tänker på det. Hade fruarna tagit livet av varann i svartsjukans tecken eller hade dom tagit livet av mig, både fysiskt o psykiskt!?
                    Helgen ja, spännande som vanligt med spel o fotboll o hockey. När det gäller spel blev det inget varken på lotto eller V75, ja 30 kr på mitt eget för en 6:a!  Igår var det KPR(kommunala pensionärsrådet) som hade möte på kommunhuset. Sen var jag o skicka 40 euro via datan på banken till min tyske kompis för hans utgifter ang. släktforskning av mina preussiska rötter. Vi delade på kostnaden och vi kom inte längre bakåt i tiden än till min mormors mors födelseår 1850 som var givet innan. Arkiven kan ju vara sönderbombade och så vidare. Och !850 var ju inte ens Tyskland enat. Det kan vara roligt att veta för anhöriga? m.fl. att  Preussen var ett tidigt hertigdöme som lydde under polska kungadömet fram till 1657( motsvarande ostpreussen). 1618 union med Brandenburg, självständigt kungarike( Königreich Pressen) 1701. Ledande Tysk stat under 1800-talet. Preussen besegrade militärt Österrike 1866, 1871 blev Preussens konung även kejsare av tyska riket o.s.v. Det går att läsa om Tysklands historia på bl.a. wikipedia för dom som är intresserade. För mig åtminstone är det väldigt intressant och jag har gjort ett häfte om Preussen!!
                            Rundan idag gick bra och jag tänkte på att jag forfarande inte vet var ursprungligen mina pressiska rötter kom ifrån. Öster ifrån eller..?  Gränsen österut sträckte sig nästan till Ryssland och Preussen gränsa till nån av eller flera av de baltiska staterna. Namnet Schmidt går inte heller att få nån vägledning av. Det heter bl.a. många judar. Hur som hellst var min mor, mormor och hennes mors släkt mörka o brunögda! Spännande!
                           En del människor har ju via tvprogram, Viasat history, SVT, Tv 4 t.ex fått hjälp med att söka en del av sina rötter långt bak i tiden. Ett sånt program hade passat mig som entusiast och vän av mina rötter att vara med i!

Minsann! Idag joggade jag en bit!!


                              Inte här dock! Detta är en bild från den s.k. Långsjöleden som följdaktligen går runt sjön med det namnet! Här har jag och min kompis Torsten fotvandrat ca 5-6 tim  2 ggr! Det är ett tag sen. Långsjön ligger väl precis i början av  Tiveden kan man säga och 1,5-2 mil från Askersund sydväst åt! Närke har otroligt många vackra platser. Och den mest kända leden är väl Bergslagsleden som jag tror även går in i Västergötland
                      Joggade ja! Idag joggade jag en bra bit på gräset vid strandpromenaden och senare ochså, 3-400 m ca. Det gick alldeles utmärkt och när jag skriver detta känner jag inga "bivekningar"!
                   När jag sen badade efter maten och övningarna för höften så ringde min son Martin! Fick gå upp ur badet, svara, hämta den rörliga telefonen och sätta mig i badet igen o fortsätta samtalet! Vad han ville? Det skulle ni allt vilja veta. 
                   Igår åkte Djurgården dit i sudden mot HV och sejouren I Jönköping sluta 1-1. Nu är det match i morgon i Stockholm igen. Vinner Djurgården så blir det en avgörande match i Jönköping! Det hoppas jag!
               Nu skall jag titta på veckans V75-tips! Håll tummarna!!

Det var tur jag gick fort!


                    Men det hjälpte knappt för det var väldigt vasst i vinden. Påminde litet om de isande vindar som ibland drabbar Österlen på vårarna. Men solen lyste som synes iallafall!
                    Här har jag hunnit till hembyggdsgården. Rakt fram är en av de 2 scenerna på gården. Används ibland på sommaren och kanske som mest under Tradjazzfestivalen i juni och då på söndan. Serveringen Klockargården har bytt ägare o öppnar omkring den 15/5. Öppet som vanligt när lunchbyffen serveras och naturligtvis kaffe o kakor längre tid. Det lär ochså bli uppträde på ovanvåningen nån kväll eller kvällar i veckan för de nya ägarna var visst musiker, hörde jag! Klockargården ligger en liten bit till höger!
                     Djurgården slog ju HV i sudden igår och kvittera till 2-2. Ikväll är det dags igen i Jönköping och chansen att det blir 7 matcher är inte liten! Spännande!!!
                     Idag har jag veckohandlat igen, tiden går fort! Skall börja titta på helgens V75:a. Lite mer strukturerat än vad jag brukar göra. Det har gått ovanligt dåligt i vår och i vintras, jag behöver lite extra money inför sommaren!! Håll tummarna!!

Den här bilden är inte sista gången ni ser på min blogg!

Nää, verkligen inte. Symboliskt min absoluta favoritbild. Idag passar den särskilt bra för optimister som vet att bakom blaskmolnen döljer sig solen, jaa vilket väder det än är!
                     Ja, det är mycket att glädja sig åt! För Islänningarnas skull att vulkanutbrottets askutsläpp minskar. att Sifo tror att det kan komma många nya jobb under våren, att det skall bli 15 grader i helgen, att undertecknad skall gå på SPF:s månadsmöte i EM, att jag avsa mig styrelseuppdraget som jag ej tyckte om att ha, att jag åker till min födelsestad Stockholm om nån månad, likaså till klanen i Skåne någon vecka därefter mm, mm.
                              Rundan gick bra idag i snöblasket o solen lyser alltid om den syns eller inte som sagt!
                        Dass war alles von der zufridene europe som bor i ett land där dess regering har koll på rikets ekonomi vilket är till nytta för fattig och rik, för gnällare och nöjda!

Jag välkomnar er till strandpromenaden!


Jaa, det gör jag gärna. Ankorna o deras kompisar änderna( året runt delen) finns i Askersund året om men när vinter eller senhösten anländer så befinner dom sig mest i hamnområdet. 2 av ankorna hälsa på mig och en andkompis, främst på bilden. 2 av ankorna(en annan hane med icke vit färg och likadan hona) syntes inte till. Det är fjärde året i sträck jag ser de här förymda ankorna!
Idag körde jag min långrunda på bortåt 2 timmar. Jag vill påstå att jag har bättre kondis än för 10 år sen, ja det är ett faktum. Vikten 10 kg lättare. Nu är den största utmaningen att försöka bibehålla den fysiska statusen för jag har mycket att se fram emot o mycket roligheter från annodazumal att tänka på vilket har ett spektra från då till nu!
Jag har 3 lag som jag håller på i allsvenskan i herrarnas fotboll. Det är Örebro SK, AIK och Malmö FF. Malmö går det bra för, Örebro vinner många bortamatcher och Aik vann sin första match igår. Ikväll spelar Barcelona borta mot Inter i Champions Ligue. Djurgården förlora igår i hockeyn, det var inte bra men HV är nog trots allt ett snäpp vassare. Det är hög klass på uppgörelserna och mycket jämna resultat. I morgon är det dax för match igen!

Sicken j-la morgon!


      Så tänkte jag när jag satt o filosofera på min favoritbänk vid strandpromenadens början. Här sitter jag ofta när det blir varmare. Brukar då ibland cykla hit på eftermiddagarna o njuta!
            Jo, jag brukar ju sova bra och vaknar mellan 7-8. Lägger mig nästan alldrig innan 24 men timmarna räcker. Men idag skrek kajorna mer än vanligt när dom vakna i sin stora alm 150 m från huset vid 5-tiden ca. Ja då somna jag igen ganska fort men sen kom bilen som tömmer conteinrarna med sorterade sopor, dundrade o "skramlade" vid 6-tiden. Jag somna rätt fort om men vid 7-tiden börja mobilen varna för dåligt batteri. Sen var det kört!!

               Så här såg utsikten ut idag från favoritbänken. Kan ni förstå hur härligt det är att sitta här o sola när det är varmt o skönt. Jag tycker om när det är varmt, det skall vara minst 25 grader i skuggan o bad finns det i närheten så klart
               Rundan idag gick alla tiders o jag har knappt känning av höften. När jag gör mina höftövningar hemma märker jag dock att högerhöften är mer rörlig. Om jag lägger t.ex. höger vrist över vänster knä och tvärsom så märks skilnaden i rörlighet. Nä, det går bra och fort med promenerandet!
                 Ikväll hoppas jag Djurgården slår HV i hockeyn och att Örebro slår Gävle i fotboll. Barcelona såg jag ha fullt schå med Espanyol i lördags, spela oavgjort och ligger  bara 1 poäng före Real Madrid. Och Malmö FF går som tåget i Allsvenskan. Det är bra för svensk fotboll tycker jag som inte är särskilt slagkraftig nu för tiden! Tråkigt!

Det är inte bara Anja Pärson som kör med sälen!


                   Jag håller ju på att städa i min kista för femtielfte gången. Fotograferar av gamla kort som jag gör olika mappar av i datan. Sen kan man föra över dom på UBS-minnen(heter det väl)? Jag för över vanliga foton, natur o.s.v. på dvd-skivor men folk säger att det är bättre o göra det dom på dom här minnena.
                     Vad har jag gjort för fynd idag då! Jo, då det är av mig själv ,närmare bestämt, 5 månader gammal ca, december 1938. Det var mitt första boende som jag delade med mina föräldrar och det låg på Erik Dahlbergs väg på Gärdet i S-holm!
                                   På baksidan av kortet har min kära mor skrivit, HEMSKT DÅLIGT KORT!! Vad förväntade hon sig av en säl egentligen? Men det verkade inte gå nån nöd på....mig!

Är värd en bild till!


                      Ju äldre man blir desto mer positiv bild av sina föräldrar får jag och desto mer "lär jag känna dom" och akta dom. Det här är min far i 20-års åldern. På den tiden verkar det som man mognade fortare i slutet av tonåren och långsammare i början av tonåren. På nått vis fick man vara barn längre?! Många mammor gick ju hemma längre med sina barn! Bland mina kompisar i Örebro på 40-talet var det ingen mamma, obeaktat vad deras pappor hade för jobb, som jag kommer ihåg var och jobba. Och som t.ex. på lantbruken var ju mamman ständigt hemma. Allting tycker inte jag är bättre idag
  
                   Alla är ju värda bilder. Även undertecknad o Sonja. Den här bilden är tagen av min mormor, jag tror sommaren -42 i Stenungssund, där jag då vistades med Mormor Maria. Som ni ser så blommade "kärleken" även anno dazumal. Den blyge gentlemannen med sin förtjusta "fjälla" ! Jaa, tycker man inte man har haft ett härligt liv när man ser den här bilden, då är man en gammal stofil! Kunde det "börja bättre" ?

                       Idag har jag och min kompis Torsten varit o "inspekterat" Garpa gruva i södra Närke, ja mellan Askersund och Zinkgruvan ungefär. Gruvan är uppfräschad och här är nu visningar o hit går nu bussresor och annan turism. Här skall nu en scen byggas( till vänster utanför bilden) och den 3 juli kommer det första musikuppträdandet att äga rum. Man tror att här skall vara plats till 150 personer. Kommunen i Askersund och Länsstyrelsen i Örebro stöder numera det genomförda projektet( intressant gruvhistoria, nedre Bergslagen) och Torsten har stor delaktighet från början i detta! Gjort ett fantastiskt arbete och forskande liksom Axel Hildor som nu är bortgången!
                    Som ni ser råder det ännu vinter vid gruvan. Bergsväggarna håller kylan kvar och mycket regn har det inte kommit i vår. men den 3 juli och dess förinnan blir det andra bullar! Välkommna till Garpa Gruva! Läs om den via Google!
                

Vandring i solen 2.


                     Det var det alltså idag, en vandring i solen! Och äntligen var snön och isen borta även på första skogsrundan innan statsparksrundan. Så nu kommer motionsrundan bli något längre igen, den kortare alltså. Ibland går jag ju ochså förbi Kvarnbacken norröver hem. Det är min längsta runda.

           Sen kom jag ju ner till sjön och där var isen putz veck. Även det en signal om vad som komma skall efter en vinter som jag uppskattade! Jag sprang lite mer idag och tänkte på fotnedsättningen. Det gäller att gå in för det man gör och pröva om det "håller". Det måste finnas anda o optimism o realism. Även människor som är svårt sjuka o ännu äldre än mig kan ha nytta av detta. Och jag har exempel på det, mina 2 kusiner som dog för inte så länge sen. Visst hade dom det besvärligt men.....
                        Det går inte o ge en kollektiv lösning på allt.  Vi människor tacklar livet så individuellt annorlunda. Apropå "stupstockar" o liknande uttryck!!!
                             I går vann Djurgården över HV i första matchen av ev. sju i finalspelet i hockey. Då blev jag ochså nöjd. Ny match i morgon. I morgon går ochså som vanligt V75, den här gången på Åby med Åbys Stora Pris i V75 4 tror jag. Åbys bana är relativt kort och består av 2 openstrech spår vilket försvårar tippandet. Jag får titta närmare på det!               TREVLIG HELG! Det tänker jag ha om jag får råda!!

En vandring i solen!


               Jaa,boken, berättelsen en vandring i solen är väl skriven av SLAS tror jag. Han fick ju en del alster framförda i TV har jag för mig, bl.a. en skildring där Loffe Carlsson var alldeles lysande som huvudperson. 70-80 talet kanske!?     Mannen på bilden är min far, som man givetvis ochså tänker på ibland, tecknad 1921 av sin gode vän och skolkamrat Peder (Gösta) Sjögren, journalist i DN och ochså förförfattare. Han deltog i både Spanska inbördeskriget och Finska vinterkriget. 1944 gav debuterade Peder Sjögren som författare och blev hyllad för sina första romaner med bl.a. namnen Kärlekens bröd och Svarta palmkronor. Tyvärr tog hans tungsinta läggning överhand, (populariteten försvann, romanerna blev "svårlästa") och han tog sitt liv 1966. Min far kommer jag ihåg nämnde Peder Sjögren och några av hans romaner fanns i bokhyllan.
                          Min mor har jag ju hyllat här på bloggen innan! Nu var det dags att hylla min far Nils som även han gett mig många bra gener, bl.a. sångröst och musikalitet har jag förstått! Hans lyssnade mest på klassisk musik. Det gör jag ochså men jag har ett "bredare register" som folkmusik och sådan med moderna influenser. Ja allt från Kalinka till klezmermusik!!! En av mina stora favoriter är folkmusikgruppen Biotram från Macedonien. Vilket hålligång och vilken spelglädje! Jag ville hyra dom till mitt 70-års kalas för snart nästan 2 år sen men dom hade inte tid. Nä, skämt åtsido men för mig perfekt musik av glädje, rytm o bra musikalitet!!

Det blir en "snabbis" idag!


               Jaa, nu förtiden hade väl inte undertecknad vågat sig på en snabbis, en sådan som läsarna kanske tänker på. Dessutom har jag alldrig gillat snabbisar! Nä, vad det är frågan om är att bloggen blir en snabbis
                              Snabb lång runda idag med fortsatt koncentration att med större tyngd gå på "framfoten". Bilden visar bron som går in till Askersund i väst-östlig riktning från riksväg 50.

 Vid Kvarnbacken gjorde jag mig av med lite vätska och fick då inne i skogen syn på denna ganska nya myrstack där ett idogt arbete förekom. Myrorna var rätt små för att vara skogsmyror, tyckte jag. Sen kom jag hem o sen åt jag frukost o sen gick jag och veckohandla!
                               I kväll spelar Djurgården mot HV i finalserien i hockeyn. Heja Djurgården säger undertecknad. Så tycker säkert sonen Peters Anna ochså!!

Min symbolfavorit!

Verkligen! I "negativistlandet" Sverige kunde kanske denna symbol och livsviktiga planet bli en vägledare. Svartmålning domdagspredikan verkar snart vara ett behov för att människor skall "trivas" om nån förstår vad jag menar. Ett studiebesök i Nordkorea, på Cuba eller Haiti och Chile skulle kanske inte skada delar av svenska folket!?
                             Idag försökte jag gå mera med tyngd på framfötterna! Inte helt lätt att ställa om men jag tyckte att det verka som knäna och höfterna bl.a. mår bra av det. Sprang t.o.m. några meter med den lite ändrade kroppställningen. Det här är intressant att pröva. Jag tror det blir bra!
                 I em, snart, skall vi sjunga igen som bildade en liten grupp för någon månad sen. Och som sagt, i dag skiner solen verkligen ute ochså!!!

Det här med att få tomt i tanken!


                  Rundan gick bra idag ochså liksom igår. Vädret var fantastiskt och fotot är taget från bron in till Askersund från riksväg 50. Kyrkan ligger precis intill höger så fotot är taget söderut. Idag träffa jag i början på rundan 3 motionerande damer som jag känner.
                   Jag tror det var häromdagen som jag hörde i P 1 att hjärnans biologiska status inte har ändrat sig  mycket på hundratals miljoner år. Men däremot har ju mycket ändrat sig i samhället och betendet. Alltså finns forfarande naturligheten i hjärnan o generna att ströva omkring , gå långa sträckor o  söka efter byten mm. Mannen var väl ute o jaga o barnens mor var antagligen hemma och såg till barnen o laga mat o plocka runt grottan. Praktiskt ordnat utan tanke på antifeminism! Det har ju ändrat sig sen en annan var barn på 40-talet, ja även sen senare årtionden. För vad gjorde man när man kom hem. Ja, ev. efter läxorna o mat. Jo ut i skogen eller i parken. Ja , rörde sig ute! använde fantasin. Jag vet nånting som vi ofta gjorde när jag var liten. Vi använde sådana runda pappersskivor som tårtor stod på i kartongerna som freesbeen, vi täljde pilbågar, byggde hyddor cykla  eller gick till varann. mm, mm. Rasade ut på dagarna, sov ordentligt på nätterna. O dricka brännvin när man var femton eller öl, det fanns inte på kartan. Inte heller att skolka eller ...... All right, allt är inte bättre idag, banne mig!
                     Tomt i tanken var det ja! Att man måste äta ordentligt när man motionerar nästan varje dag, åtminstone i den takten jag gör, det fick jag lära mig o det vet jag ju egentligen! I lördags var det ju mycket sport och jag åt inte som jag brukar, bara nåra mackor o lite flingor på morron. Sen gick jag ut som vanligt på söndagen. O tanken tog slut innan jag kom hem. jag var så trött, svettades o frös, ja det kändes som jag var sjuk nästan. Men sen igår var jag ju tankad som vanligt o då kände jag inte ett dugg utan var hur uthållig som helst!!

Ja, hur blev helgen?


             Vi tar det här först! Motionen i fint vårväder efter en natt där det varit frost! Nu är rundan i statsparken inga problem p.g.a. is o snö på underlaget. Men fortfarande finns problemet kvar på den rundan som jag går innan som börjar vid idrottsplatsen. På hembyggdsgården träffa jag några "gubbar" som jag känner. Innan jag "höll hov" med dessa gentlemän träffa jag en man som ochså är gåendes mycket. Vi kom överens om att vi "alldrig ger oss" i denna fantastiska förutsättning att befrämja hälsan!!
                       Nere vid stranden fanns, förutom en del kajor, kråkor, fiskmåsar o skrttmåsar mm, dessa 2 änder som knytit hymens band? Dom hade egen svimmingpool bestående av en damm som bildats vid sidan av promenadvägen. Snösmältning! Dom var inte ett dugg rädda, och när jag "quacka" som hälsning så såg dom enbart intresserade ut. Även honan som dock vände ändan till när jag tog fotot!
                           Helgen ja! Vilken helg sportsligt sätt. Redan innan hade ju Djurgården kvalificerat sig till final i slutspelet i hockey. Och vilket som är bra för hockeyn i S-holm o Sverige var att AIK igår kvalificerade sig till elitserien. Nu är det bara MIF och Leksand som borde vara där. Hoppas dom går upp nästa år i en serie som utökas då med 2 lag o inga åker ut!! Så skulle jag vilja ha det! Sen kan nuvarande system börja om som vanligt med även 2 lag mer i allsvenskan!!
                          Jaa, sen "klädde" Barcelona av Real Madrid i El Clasico. Vann med 2-0 ! Dom jämför Ronaldo med Messi ! För mig råder det ingen tvekan! Messi är som person och fotbollsspelare på en helt annan nivå. Ronaldo sprang omkring som en vilsen höna o bara skaka på huvudet. Och Barcelonas Piquet var han oförmögen  att springa ifrån på en långlöpning. Barcelona har i princip bara värvat Zlatan i år och sålde Eto till Inter. Real Madrid har inte samma ungdomsutbildning som Barcelona utan försöker värva ihop ett lag med "divor", tycker jag
                       Något som inte går bra är V75 tipset vare sig mitt eget eller annat. Behöver ha in "cash" nu när jag snart skall till S-holm. Förra året kom det in några vinster några månader innan innan så hoppet lever!!
                        Nu skall jag ut och städa på balkongen! Det passar bra i det fina vädret!

Vilka framtidsutsikter!

Jaa, minsann! Både inför helgen och om någon-några månader! Idag var det grått o disigt ute, Inte ens halvklart! Den här spjuveraktige "gubben" på bilden är en av mina absoluta favoriter. Han finns alltid nånstans även när det är mörkt eller grått eller bakom molnen. Han finns till för alla man som kvinna, barn som gamla. Och han har funnits i miljarder år och har nog inte gjort sitt ännu eller vad säger ni som är svartmålare o domedagsprofeter. Han har funnits när det var varmare på jorden, kallare på jorden under vulkanutbrott, jordbävningar o andra naturkatastrofer, kärnvapenprov och atombombssprängningar, istider mm. Jaa, till och med under meteoritnedslag!

                Det här är ett kort jag tagit på våren för några år sen i Tjälvesta unika naturreservat. Det ligger nån mil norr Askersund på vägen till Vretstorp. Ovanligt lite känt för allmänheten. Hit brukar jag cykla några ggr om året, främst vår och sommar! Har kaffe och smörgåsar med mig och sitter på min favoritstubbe och filosoferar o njuter! Här finns flera små sjöar och hackspettarna har ett eldorado här och många andra fåglar. I en av sjöarna har bävern sitt tillhåll. Om nån månad kommer jag att cykla hit igen, jag guidar gärna!! Mer om Tjälvesta Naturreservat går att hitta på Google.
                    Helgen ja! Då är det sport som gäller! Jag säger bara El Clasico, matchen mellan Real Madrid och Barcelona i Spanska ligan. Sen kommer jag förhoppningsvis att se AIK följa med Södertälje upp i Elitserien! Och varför inte uppleva en vinst på V75 eller lotto. V75 är jättekul att se direkt på tv.Banan är Mantorp och upploppet är kort där. Bäddar för framspårshästar. O Maharadja gör årsdebut. Ha en bra helg!!!

Då var det torsdag! Bara en sån sak!


                Ja, då har jag klarat en dag till! Om vadå? Jo, utan ångest över vad jag kunde gjort annorlunda eller oro för framtiden. Hur det en går i framtiden så har jag framtidstro och planer och det enda jag är säker på är att jag blir äldre än jag är nu och att cirkeln sluts!. Ja, nu är jag äldre än jag var för 5 sek. sen! Vet ni fresten hur jag definierar en optimist eller pessimist. Joo, så här! En optimist säger halvklart om en viss vädertyp, en pessimist halvmulet!!
                        Så här ser det ut nere vid strandpromenaden. Fortfarande is på sjön och kommunen fortsätter att förstärka strandremsan med sten. Träffa en man lite senare som hade unghund Leijonberger, fantastisk vacker. Ja, det här med hund o djur. Läste häromdagen att det var bra för pensionärer. Ibland blir jag sugen att skaffa hund men det är det inte råd med! Tipsvinst  kanske klarar det, man vet alldrig! Sen säger de kloke så här, då kommer du ju ingen stans. Nä, då får väl folk komma hit då! Det är ju mig det gäller, jag är ju inte precis nån ungdom längre. Men en hund kan man lämna bort eller ta med sig. Det är kul att spåna om allt och jag har inte sagt att jag tänker köpa hund!  Kan bli sugen ibland!!!
                      Nä, nu skall jag gå o handla! Brukar göra det på torsdagar. Och i kväll gläder jag mig åt att se Djurgården-Linköping i hockeysemifinalen på Globen. I går vann Djurgården med 2-1 i en spännande match. Vinner dom ikväll så är dom i final!! Ja, och Bayern München slog ut Man.United ur CH.L. Jag trodde inte mina ögon. 2 matcher gick min väg!!!                                    

Nu gjorde jag slag i saken!


              Vilken lockande rubrik!? Det är inte så dramatiskt som det verkar. Jag gick med mina träningskor in på rundan innan den i statsparken. Jag brukar ta båda slingorna när underlaget är att gå på ner mot strandpromenaden. Som ni förstår så blev jag ganska blöt i skorna och det går sakta med tinandet trots åtskilliga plussgrader. Men nu är "isen" bruten. Nu kommer jag att ta båda slingorna!!!
                         Fåglarna börjar nu sjunga en del men några skrik eller trummande från hackspettar har jag inte hört ännu. Här finns både spillkråka, gröngöling och mindre hackspett men dom är så skygga o snabba så jag hinner alldrig fotografera dom!! Andra djur finns det ochså bl.a. grävlingar, ekorrar, rådjur o dovhjort och flera arter som jag inte sett, mård, räv  t.ex.. Troligtvis ochså lodjur?! Det jag ser mest är rådjuren.
                            Jag tänkte att en morgon när det dagas o blir lite varmare skulle jag gå ut o ta kikaren med mig o sätta mig på ett bra ställe o spana!
                                 Fortfarande har inte isen lättat helt nere vid strandpromenaden. Bara lite vid stränerna. Men ganska lös är den. Och motionen gick bra. Och när jag var nere i stan passade jag på att köpa ett sånt lås som man låser runt framhjulet o cykelstället. Mitt förra gick sönder och det var inte det lättaste att klippa upp, tro mig. Bra komplement till det vanliga låset. För hur det än är så är det ju bara o lyfta iväg cykeln om bara det ordinarie används. Detta har jag råkat ut för!
                     I kväll blir det ochså spännande!  Djurgården spelar mot Linköping på kanal 9 o Man. United o  Bayern München på Viasat. Det blir till att zappa litet mot slutet av ishockeyn!!!

Tiden den går, det gäller att blanda allt i sitt inre!


Ja, och utan nån "snyftideologi" utan med stolthet o ömhet o glädje! I går så jag ju på filmen Okänd soldat som handlar om finska krig nr 2 mot Sovjet och återtagandet av Karelen och tillbakadragandet därifrån mellan 41-och 45. Då var jag mellan 3 och 7 år. Mitt barn-barn Abbe finns ju på förra inlägget, ca 8 månader gammal. På det här gamla fotot av mig och min kära mor så är hon ca 23 och jag( frågan är om det är höst eller vår) allt mellan 4 o 8 månader!? Det måste vara våren -39!!
Kortet är taget i S-holm och ca -42 flytta vi till Örebro. Om jag kom ihåg nått av kriget o dom åren? Inte mycket så klart. Att vi drog för gardinerna på kvällen kommer jag ihåg, att mamma hade lappar(kuponger) med sig när vi var och handla kommer jag ihåg, att jag storögt titta på det rinnande vattnet på fönstret i fiskaffären, slottet o dess omgivningar samt farmors Björneborg i Gällersta där jag ofta var. Visst minnes bilder kommer fram när man rådbråkar hjärnan så det knakar! Och så fick jag 2 systrar, 43 -o 1944.
Vad jag tänker på nu när jag såg Okänd Soldat igen efter många år! Att våra nordiska grannar och dess folk hade det fruktansvärt under de här åren och att vi verkligen kom lindrigt undan här i Sverige. Inte konstigt att vi kom före med allt när kriget  tog slut. Bortskämda blev vi svenskar! Det är väl därför vi gnäller så..... Jaa, och sen tänker jag ochså på att dom som var med i kriget, och överlevde, numera till stor del är döda. Jaa, som sagt var, tiden den går!!!

Idag motionerade jag bl.a. i statsparken där det fortfarande inte är snöfritt på slingorna. Den slingan som börjar vid idrottsplatsen har jag inte kunnat gå med träningsskorna ännu! Men om nån eller några dar så!!
Örebro vann igår över Aik i fotbollsallsvenskan. Men Aik? Kan en man som Obolo, som flyttat vidare, göra så mycket. O damerna i allsvenskan vann ochså. Kif Örebro slog Aik med 4-1. I kväll blir det kvalhockey o Barcelona -Arsenal på tv. Idrott är ochså entusiasmerande!

Vilken tuffing, lik sin farfar?


                       Jaa, god fortsättning på er! Mitt yngsta barn-barn heter Abbe och blir 1 år i augusti och jag kommer att hälsa på honom i juni! Bara en sån sak!!! Tuff o tuff, det finns andra egenskaper som är viktigare men att "ta för sig" får man nog lära sig att göra! Det ser lovande ut med Abbe, med eller utan solglasögon. Ansiktsuttrycket tycker jag om.
                       Idag blev det ingen motionsrunda! När jag titta ut o såg snöblasket o lite snö på bilarnas rutor så gjorde jag helt om. Kanske jag cyklar lite på träningscykeln o gör några höftövningar, vi får se! Jag har precis pratat med min ena syster ochh för henne prata jag om att jag skulle se en video jag har, Okänd Soldat. Det passar bra för det är 70 år sen ungefär sen våra grannländers folk råkade ut för, det vi undslapp, ockupation o krig! Finnarna förlora ju många soldater och civila p.g.a. det och många av deras barn fick "undkomma" till grannen Sverige. Stora tragedier!!
                        Sen blir det ju ishockey i kväll, Skellefteå-HV i kanal 9. I går såg jag en spännande match i kvalserien där Leksand slog AIK med 3-2. Gjorde segermålet när 1 minut återstod av matchen!
                            Ja just det! Häromdagen dök de 4 ankorna upp! Efterlysningen skippas!!

Goddag på er!


                         Färgen på Kalla passar ju x-tra bra nu när det är påsk. Det är bra med Kalla och bra har hon det ochså. tänk o ta ett helt kök i besittning. Jag har ju varit med o planerat så lite har jag ju att säga till om.
                        Vad vi skall göra i påsk? Joo, köra vårt vanliga race. Dock har jag köpt påskgodis att ha till lördag då V75 går. Mycket ishockey blir det ochså på TV. Och jag går ut mina rundor som vanligt! Ja, goa mackor skall jag ochså göra på lördag. O jag har mycket att se fram emot men då får inte Kalla följa med! Nån måtta får det va! 
                        Vistelser kommer att företas med början i slutet av maj i Stockholm, i juni i Simrishamn, juli i Hjo och då i augusti i Örebro. Jätteroligt att ha i vänten! Uj,uj, uj säger en gammal Örebroare.
                      Från det ena till det andra. Mina hibiskus har ju klarat sig nu i flera år o klippta blev dom i februari. Och dom växer så. göder dom en gång i veckan nu. Och dom brukar blomma så in i... Och jag tror det kan komma blommor ganska snart, om nån månad eller så. Sen håller dom på till oktober, mer eller mindre!
                         En trevlig påsk på er önskar undertecknad och "kycklingen" Kalla!
                 Fresten vet ni det att posten skall ta nya grepp i syfte att spara pengar. Specilautbildad personal skall få öppna brev och  i stället för att dela ut dom skicka dom vidare via emejl! Ett försöksdistrikt skall väljas ut och de som inte har dator skall få gratis utbildning och förväntas köpa en sådan! Jaa utvecklingen går framåt minst sagt!

RSS 2.0