Småland, granskogar o stenrikt

346465-259
Ja, Småland är ju utan tvivel ett av de största landskapen i Sverige. Jag själv kommer ihåg landskapet som en genomfart norr o sen söderut igen efter semester hos föräldrarna i Hjo. Ändlösa skogar som bryts av vackra sjöar. Möjligen nått besök på Ikea, rast vid en sjö med uppdukad frukost. Växjö har jag rastat i nån gång och i Jönköping. Bytt tåg i Nässjö har man ju gjort men legat över nånstans har jag inte gjort
 Obs! Vättern är inte  Smålands största sjö. Det är bara en bit av södra delen som tillhör Småland!
 Foto www.danieljohansson.se

Småland, glasriket m.m.

346465-258
                                              Historia
Ett landskaps historia är ju lång men jag försöker alltid börja omkring 1500-1600 talet med deras historia!
                                          Den viktiga järnhanteringen fick ett uppsving under 1500-talet och en bit framåt då utländska smeder lärde ut nya metoder.. 1542-1543 pågick dackefejden, ett uppror lett av Nils Dacke mot kungen Gustav Wasa. som eskalerade till inbördeskrig. Möjligen var detta början till slutet för Smålands självbestämmande. Från 1800-talets mitt trädde träindustrin o glasbruken in i järnbrukens ställe. När industialiseringen kom sökte sig många till fabrikerna, men många behöll torpen för levebrödets skull. Den stora folkökningen med svält och fattigdom i följe, ledde till att många unga torparfamiljer utvandrade till Amerika i mitten av 1800-talet. Småland är ju kännt för sin företagaranda som som etablerades på 1800-talet, den s.k. Gnosjöandan!
                                           Geografi
Småland gränsar i norr mot Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland o Västergötland och har kust mot Östersjön i öster.  Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap. I dalarna och kring sjöarna har åkermark brutits under århundraden av möda. Stengärdsgårdar och rösen är monument över hårt arbete. Äldre tiders landskap var öppnare, granskogen hölls borta genom svedjande och beten. Jordbruket var långt in på 18oo-talet huvudnäringen. särskilt söder om Kalmar. Den steniga moränmarken i de inre delarna av Småland hindrade bönderna från att finna större odlingsytor. Många myrar o mossar torrlades under 1800-talet för att vinna mark.
 Yta                             29 330 km2
Fokmängd                710 000
Högsta punkt           Tomtabacken 377 möh
Största sjö               Bolmen
Landskapsblom.   Linnea
landskapsdjur       Utter
Nationalparker      Stora Mosse
Städer                    Jönköping, Växsjö, Kalmar, Västervik, Värnamo, Oskarshamn, Nässjö, Ljungby, Tranås, Vetlanda, Nybro, Gislaved, Eksjö, Älmhult
Kändisar              Vihelm Moberg, Astrid Lindgren, Carl Von Linne, Abert Engström, Dag Hammarskjöld, Ingvar Camprad,Lennart Hyland ,Mats Wielander, Stefan Edberg, Carolina Klyft, Stefan Edberg, Lena Ph, Ola Salo, m.fl.
Källa Wikipedia bild  hem.passagen.se

Växthuset färdigt!

346465-257
Min svåger Erland o syster Elisabet som bor utanför Hjo har fått sitt nya väzthus färdigt! Det är vekligen o gratulera till detta! Vad det blir i år vet jag ej men i det gamla hade dom gurkor, tomater, ja en massa grönsaker o annat.  Jag kan ochså nämna att  huset i bakgrunden användes som sommarnöje på -40 o -50 talet för familjen innan mina föräldrar vinterbona det o flytta in dit när min far gick i pension. Nu bor systern o svågern där som sagt och huset är totalt upprustat!

Idag blev det fika

Det blev det! Torsten var i stan o skulle serva bilen på Normans, lite ovanför där jag bor. Så Torsten kom förbi och sen gick vi ner till hamnen o fika på... ah vad heter det, det liksom pensionat ochså. All right, jag o mina anhöriga var där o fika efter det dom hjälpt mig med flytten till Askersund.
                                 Nu kommer jag att ta nästa landskap, Småland, i min snabbfärd genom Sverige. Ikväll blir det antingen Chelsie- Liverpool på tv elle bål i Hembyggdsparken. Beror sig lite på vädret!

Varför has det så brått?

                              KRÄVER STOPP FÖR BIOBRÄNSLEPRODUKTION
Mat brist och svält runnt om i världen har förvärrats av ett ökat användande av biobränslen, etanol då. Detta säger FN:s sändebud i matfrågor som kräver ett femårigt stopp för biobränsleproduktion
                             Sändebudet  tycker till och med att med de produktionsmetoder som används idag för att frambringa etanol är ett brott mot delar av mänskligheten! Även livsmedelspriserna ökar oroväckande.
                                  Jag förstår inte varför politiker o andra ska ha så "panikbrått". Är det lobbyisterna? För att efter vad jag förstår så har det väl framkommit för ett bra tag sen  att eldrift o biogas är det mest renliga, ja det bästa för miljön. Ja, till och med diesel är bättre säger en del experter! Fr. Svt text
                                  Ett exempel på ett parti här i Sverige som har gripits av panikbrått är miljöpartiet som i sin iver att vara miljökämpe nr ett har blivit fullständigt fanatiskt o orealistiskt tycker jag!


Fy fanken!

346465-256
HELT INTAKT JÄTTE BLÄCKFISK  FÅNGAD
                             En jättebläckfisk ligger på långsam upptining i Wellington, Nya Zeeland. Det jättelika djuret som väger ett halvt ton och fångades för ett  år sen i Rosshavet och ska nu könbestämmas. Jättebläckfiskar är otroligt sällsynta och kolossen är den sjätte som hittills fångats.
                            I det vilda är djuret en fruktad motståndare som kan bita av en stålvajer  med sin näbbliknande mun,och bli,vad man tror upp till 15 meter!  Källa Svt-text  foto från svt.se-rapport
                            

Halland, sol o bad

346465-255
Vad säger jag om Halland. Kusten är ju världsberömd för sina bad. Hallandsåsen har jag ju varit på en del gånger, men då mest i Båstadstrakten. På trav har jag varit i Halmstad rätt många gånger. Legat över en gång i Halmstad. Hann åtminstone bl.a. med att gå på en pub o dricka öl. Sen har jag på -40 talet varit med min mormor på en badort några dagar eller veckor men vad den hette har jag glömt! Och så har jag ju kört från Skåne genom Halland till Göteborg nån gång! Foto www.aktivpolit.knu

Halland

346465-252
                                  Historia
Även stridigheterna mellan svenskar o danskar i början av  1500-talet kom att påverka Halland. Landet blev permanent svenskt genom freden i Roskilde. 1683 infördes svensk lag. De fredligare förhållandena medförde att utvecklingen i landskapet kunde ta fart igen. Jordbruket effektiveras och är i mitten av 1800-talet ett av landets mest effektiva.. Men det var fortfarande fattigt t.ex i skogsbyggderna.  Erosion och sandhedar m.m. gjorde att även stora delar av kusterna var oattraktiva och emigrationen var påtaglig långt in på 1900-talet.
                               Dock har landskapet genomgått en remarkabel förändring. Från 150.000 innevånare 1945 till över 300.000 2005 och ochså  blivit ett industrialiserat landskap, framför allt då norra delen från vars orter det pendlas till Göteborg. Hallands kuster lockar till sig mängder med turister på somrarna! 
                               Geografi
Halland avgränsas i söder av Hallandsåsen och i öster av det sydsvenska höglandet. I norr går gränsen till Västergötland något söder om Göta älv. Landskapet är omkring 155 km långt i nord-sydlig riktning och bredden varierande mellan 15 och 50 km, ett av våra mindre landskap alltså. Längs kusten ligger städerna, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. De Halländska åarna Viskan,Ätran, Nissan o Lagan är välkända, vem minns inte ramsan om dom från skolan.
Yta                          4.790 km2
Folkmängd           284.700
Högsta punkt       Högalteknall 226 möh
Största sjö           Lygnern
Åar                        Viskan, Ätran, Nissan, Lagan bl.a.
Landskapsblo.   Hårginst
Landskapsdjur  Lax
Nationalparker  Inga
Städer                Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka
Kändisar             Felix Körling, Alf Hambe, Per Gessle, Carl Bildt, Ernst Wigfors, Frerik Ljungberg, Stellan Bengtsson m.fl.
Källa Wikipedia, bild hem.passagen.se

Det här var roligt!

Hörde på radion en man prata om att han ibland satte ut annonser i tidningen eller på anslagtavlor.
Bla, annat hade han satt ut en annons med följande ungefärliga text- ALLA MÄN SOM ÄR TRÖTTA PÅ SINA FRUAR KAN KOMMA MED DOM TILL ODENPLAN I MORGON  MELLAN 10-11 SÅ BYTER VI FRUAR MED VARANN- Tydligen hade en del blivit väldigt ilskna o sagt att så gör man väl inte med sina fruar. Huruvida folk samlades på Odenplan mellan 10-11 förtäljer inte historien! Prata om att driva med en förteelse, Svenskarnas fäbless för anslag o annonser. Den här mannen hade ochså gett ut en bok med alla hans "tokiga" annonser o anslag. Den sålde väldigt bra, så han hade fått tjänstledigt från jobbet o en ny bok kom i höst!

Ja, visst ja...

346465-253
Jag var ju en runda på Borgmästarholmen ochså. Här syns badet på den södra delen av den lilla ön. En sån här varm o fin dag är det inte svårt att fantisera fram en sandstrand med lekande barn och förhoppningsvis avslappade föräldrar o andra vuxna!  Nä nu skall jag ut på balkongen o sola, återkommer!

Första för i år..

346465-254
När jag gick upp i morse titta jag på termometern, 14,3(i skuggan). Solen lyste o när jag kom ut i köket mötte mig denna syn, den första hibiskusblomman för i år. Jag har 2 st hibuskusar och jag räknade till ca 20 knoppar på dom. Förra året blomma dom från nu ungefär till oktober!  
                               Med glädje o sommar i sinnet med desssa kryddor,  Stockholmsresan, emslutspelet i fotboll,  cykelturer, kalas, olympiaden i Peking m.m. smått o gått anträdde jag den nästan dagliga rundan med beslutsamma steg. Uj,uj,uj säger jag bara! 
                               Rundan gick bra utan större känningar i benen. Mötte inte mycket folk. Däremot mötte jag änder o ankor som vanligt o det är inte dåligt det! Nä, det var det hele!

Bara 23 landskap kvar!

Jag har gett mig den på att få in fakta o egna tankar om samtliga landskap i Sverige. Jag tycker det är kul o alltid lär jag mig nått nytt o kanske nån annan ochså. Sen har jag ochså sett mycket  av Sverige så det är väl därför!  Tar ett om dan ungefär så blir jag kanske klar tills jag åker till Stockholm i slutet av maj.
                           Ja, vad har vi idag då, tittat lite på Svt-text. Oljeborrning i Östersjön får stöd. Det finns ett stort stöd för att provborra efter olja i Östersjön utanför Gotland, enligt en genomgång som Ekot har gjort. En majoritet av remissinstanserna som regeringen tillfrågat säger ja. Ja, det hade ju varit förargligt o få fatt i en massa olja till landet nu när den är så dyr o ute eller?
                        Vd-löner i statliga bolag skenar. De statliga bolagens direktörer hade ett mycket gynnsamt år lönemässigt, det visar en granskning som TT gjort. 
Jaa, för några år sen visa det sig ju att Vattenfalls direktör ledde lön o bonusligan före de privata bolagens direktörer, om jag inte minns fel. Hm!
                        V vill satsa på järnvägen. Vänsterpartiet säger i sin budgetmotion nej till regeringens skattesänkningar. Partiet föreslår bl.a. satsningar  på järnväg och sänkta biljettpriser. Avkastningskrav avskaffas och staten ska ta över Arlandabanan. Förslagen ger för de flesta löntagare en skattehöjning, men partiet föreslår ett höjt grundavdrag för de lägst avlönade. Det klart vi skall höja skatten o understryka förstaplatsen vi har i värden i höga skatter. Sicket valfläsk, går nån på det, eller?
                        Våld mot lärare oroande vanligt. Våld o trakasserier mot lärare är vanligt i den svenska skolan, enligt en undersökning som Lärarnas Riksförbund låtit göra. 4,8 % har utsatts för fysiskt våld o 6 % för hot om våld. Metta Fjelkner, ordförande i förbundet skriver i en debattartikel  på DN  att bara en bråkdel av fallen anmäls till polisen eller arbetsmiljöverket
! Ja, det behövs inte ens kommenteras tycker jag!  
                               Sen har jag läst om fallet med den inlåsta o våldtagna dottern i Österrike. Det är så hemskt så det räcker med det som är skrivet.
                               I kväll möter Örebro Norrköping borta i den allsvenska fotbollen. Det blir nog ingen lätt match, Örebro gör för lite mål. På Canal + går Hälsingborg Malmö FF. Spännande match!                       

Blekinge, känd för den fina skärgården

346465-251
Ja, det kan jag skriva under på. Har seglat där med bekannta för många år sen. Närheten till Skåne gör ju att jag varit mest på dagsturer i Blekinge både med motorcykel o bil. I Karlskrona har jag varit mer än över dan vid några tillfällen. Jag har varit på flyguppvisning i Kallinge(Ronneby), inte för så många år sen. Att Blekinge är ett av Sveriges minsta landskap ser man ju när man jämför det med Skåne t.ex. Och 150.000 bor i Blekinge, i Skåne 1 1/2 miljon! Foto www.johan-suzz.com

Blekinge, Sveriges trädgård

346465-250
Ja, Blekinge kallas ofta för Sveriges trädgård. Blekinge ligger i sydöstra delen av Sverige och är faktiskt ett av de mest tätbefolkade landskapen o ett av de minsta.
                                      Historia
Blekinge var under flera hundra år  gränsland mellan Danmark o Sverige. Landskapet var ofta skådeplats  för sammandrabbningar mellan de båda länderna! Om kring år 1000 var hela landskapet under dansk kontroll. Vid freden i Roskilde 1658 övergick Blekinge permanent till Sverige. Under den svenska stormaktstiden upplevde Blekinge en storhetstid. Karlskrona anlades 1680. Även Karlshamn grundades vid dnna tid. Under 1700-talet var landskapet Sveriges mest urbaniserade med en fjärdedel av innevånarna i städerna
                                    Geografi
Från det småländska höglandet vid en höjd 130 till 170 meter över havet sänker sig landskapet mot syd som öst ner mot Östersjön. Norra delen , "skogsbyggden är karg och mager med många berg o kärr med mest barrträd.. "Mellanbyggden" har många små sjöar o vattendrag och "strandbyggden" har bördig jord och bär många lövträd, bl.a. boken. Södra kusten är sönderskuren och omgiven av den berömda skärgården.
Yta                             2 940 km2
Folkmängd              150 325
Högsta punkt           Rävabacken 189,65 möh
Största sjö               Halen
Berömd å                Mörrumsån
Landskapsblom.  Kungsljus
Landskapsdjur     Ekoxe(skalbagge)
Nationalparker     Ingen
Städer                    Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölveborg
Kändisar              Harry Martinsson, Alice Tegner, Ernst Gynther, Per Ragnar, Mi Ridell,, Henrik Schyffert m.fl.
Källa Wikipedia

Tomt på barn idag

346465-249
Men när sommaren kommer o semestrarna börjar då hade det varit barn med på bilden!

Dä skönt o putsa sig

346465-248
Den här ankan håller tillsammans med 2 kompisar till i en damm i hembygdsparken. Dom är betydligt större än dom ankor som håller till vid strandpromenaden. Inga får o getter o kaniner har visat sig i parken ännu.

Varmast i år!

Idag blev det en lång runda i maklig takt. Inte ens den värsta pessimistfundamentalist  kan klaga på vädret. 17,5 grader i skuggan, Som en dag i juni. Jag gick min s.k. långrunda då jag gör avstick till Borgmästarholmen o doppingarnas f.d. paradis(ruvningsplatser) som grävskoporna fördärvat, åtminstone för i år. Nere vid doppingstället träffade jag en dansk man ,bosatt i Askersund, som var lika upprörd över helgerånet som jag. Vi kom överens om att vänta några veckor o se om det blev nått bobygge innan vi skriver insändare på lokalsidan! Ja, sen avsluta jag att gå genom kyrkogården nära mig där minneslunden lystes upp av blommar i marken o i vaser. Därifrån är det bara 3-4 min. väg hem.

Skåne, Stenshuvud i bakgrunden

346465-247
Ja, upplägget om landskapen blir ungefär så här, kort o konsist. eftersträvar o ha ett foto per landskap med egna kommentarer om det finns!
                             Skåne ja, där har jag bott i  45 år ca. Så landskapet känner jag till. jag kan verkligen understryka hur omväxlande landskapet är från Göingeskogarna i norr till slätten i söder, från Simrishamn på Österlen till Ängelholm på västsidan. Jag kom att tänka på att mellan Simrishamn i sydost till Båstad  nordväst(ungefärligt) är det ca 23 mil. Simrishamn som jag bodde i nästan alla år är särskillt numera en riktig turiststad som rekommenderas!
Kortet är taget från Bäckhalladalen, norr S-hamn av Jan Ekblom

Skåne, inte så platt som man tror

346465-246
Skåne är ju Sveriges sydligaste landskap o är en halvö som begränsas av Halland, Småland, Blekinge, Östersjön , Öresund: o Kattegatt.
                                         Historia
Skåne var från 900-talet  en del av ett  Danskt område, erövrat av Harald Blåtand. 1658 gick Skåne permanent över till Sverige
                                      Geografin
Mycket omväxlande o mångskiftande natur. Framträdande är åsarna, som följer en sydost-nordvästlig linje. Större delen av landskapet täcks faktiskt av skog! Jordbruket bedrivs på lerjordar som kan betecknas som bland de bästa i världen! Berggrunden består till stor del av kalk. Skåne har många milslånga sandstränder.
                                      Fakta
Yta                11 027 km2
Folkmängd 1 160 000
Högsta p.    Söderåsen 212 m
Största sjö  Ivösjön  54km2
Åar               Helge å, Rönne å bl.a.
Landskaps bl. Prästkrage
Landskapsdj. Kronhjort
Nationalparker Söderåsen, Dalby Söderskog och Stenshuvud
Städer Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona,Trelleborg, Ängelholm, Häsleholm,, Ystad, Höganäs, Simrishamn, Skanör o Falsterbo. Från Wikipedia
Kändisar  Per-Albin Hansson, Fritiof Nilsson Piraten, Sten Broman, Jan Malmsjö, Siv Malmkvist m.fl
Källa Wikipedia

Ingen sol idag men....

Nä, det var det ju inte men varmt o skönt o ingen blåst!  Kände mig pigg som vanligt får jag säga. När man går så här så tänker man en del, undrar o konstaterar. Jag tänkte på det här med att en del unga o även andra känner så lite till om Sverige. Frågan är hur mycket dom känner till om sin egen hembyggd!  Jag tycker ju att med dagens resurser skulle man ha chance o lära sig mer om landet Sverige o dess geografi o historia. Det är verkligen o leva i nuet tycker jag!
                            Sen konstaterade jag att vår polis är nog inte särskilld proffsig apropå alla metallstölder som sker överallt och som inbringar stora belopp till kriminella ligor. Det har till exempelvis förekommit att ligor hållt på en hel helg o ogenerat lyft på metallskrot på lastbilar o sen försvunnit med en personbil framför sig som har rekat läget på vägen. ja, det är rena Grönköping det är frågan om tycker jag!

                              Jaa, sen är det det här med Jas. Det kanske är på tiden att man börjar tjäna lite pengar på projektet. Det har kostat oss skattebetalare hur mycket pengar som hellst
                             Sen det här med Etanol, det kan bli en riktig "gökunge" för Sverige o världen börjar jag förstå!
Jag tänkte ochså jag ska dra mitt strå till stacken genom att göra en resa genom Sverige o dess landskap på min blogg. Inga stora grejor men alltid kan jag lära mig nått!

Förbluffande...

Ja, att jag inte vann nått på V-75 var väl inte så förbluffande. 7 rätt gav 9 milj  Mer förbluffande är följande som jag läste på Svt text.              ELEVER HAR NOLL KOLL PÅ GEOGRAFI.
En anmärkningsvärd okunnighet i geografi avslöjades när några studenter från Umeå testade närmare 200 elever i 3 årskursen  på gymnasiet
                            Eleverna visste, exempelvis, inte vad Finlands huvudstad heter eller i vilket land Teheran är huvudstad i.
                             Över 68% vet inte var EU har sitt högkvarter och 98% kan inte nämna 2 av Sveriges nationalparker.

Resultatet skickas nu till skolminister Jan Björklund, skriver Västerbottenskuriren!

 Ja ,jag bor ju i Askersund. Jag skulle inte tro ens att 30 % skulle veta att staden låg vid  sjön Vättern i  landskapet Närke o  i Örebro län!

Ja, nu ser jag skillnaden

346465-245
När jag cyklat förbi bron till Borgmästarholmen och stannade lite längre bort på stranpromenaden där jag vet att ankorna o de andra änderna håller hus, så stannade jag till. O vilka kom inte kutande där om inte de 4 ankorna med den vite i spetsen! Nu såg jag att dom har ett lite annat beteende och det syns att dom är mer vana att vara  med människor och så är dom en flock i flocken så att säga. Ja, dom la sig ner alldelaes vid sidan om där jag stod med cykeln. Den vite låg nån meter längre bort. Nu såg jag ochså skillnaden på näbbarnas längd o färg. Och hanen till vänster är mörkbrun på bröstet o huvet o inte så färggrann som andhanen. Tittat lite i datan om ankor. det finns olika sorters ankor med olika storlek men alla ankor härstammar ju från vildanden. Sen kan tydligen ankor para sig med vildänder och det ger upphov till olika färgsammansättningar. Vad jag förstod kunde dock inte t.ex. gravänder para sig med ankor utann det gällde väl gräsanden då. Får läsa vidare om det, intressant tycker jag!
                           Ja nu stänger jag datan för nu ringde svågern! 

Snart är dom i knät

346465-244
Idag blev det besök på spelhålan o sen ner till hamnen.  Köpte min lördagsglass i favoritkiosken, satte mig på favoritbänken bakom, nära vattnet och börja äta på glassen med våffla. Vilka kom inte uppflygande på kajen jo dessa eminenta herrar som snattrande bad om smulor. Dom fick mer än det. Efter måltiden stod dom, halvsovandes alldeles invid mig, då fota jag dom!  Sen cykla jag vidare för att hälsa på deras kusiner, ankorna längre ner på  strandpromenaden.

Domedagen försköts?

                                 RYSARDAGEN BLEV EN SUPERFREDAG
Ja så står det i ett meddelande från Svt text. Der är nämligen så att  3 av Sveriges största bolag o arbetsgivare o folkaktier- Ericsson, Volvo och Telia Sonera alla rapporterade oväntat starka resultat.
                    Det som många  befarade  skulle bli dagen med nya signaler om sämre tider och kanske ytterligare sparpaket blev istället dagen med styrkebesked från 3 av Sveriges främsta bolag.
                                       Kommentar: Grattis ni alla panikslagna aktieägare, domedagsprofeterna fick ännu en gång fel!
                                        


Etanol är inte bra...

Kalle var inställd till tinget. Hans advokat påtalade för vittnet.
-Att Kalle kröp på alla fyra på vägen bevisar inte att han var påverkad av alkohol.
- Det är möjligt men han försökte iallafall rulla ihop den vita mittlinjen!

När pendeln svänger...

Ja, det är en mycket bra rubrik som Helsingborgs Dagblad sätter när det gäller Etanol o den uppblossande debatten. Jag har INTE läst artikeln men förstår åt varthän det kanske barkar o allt är miljöfundamentalisternas(lobbyns) fel tycker jag. Överdrivet, kanske men nånting ligger det i det tycker jag. Kanske paniken , överdrifterna? ang. miljön gjort att vi satsat på fel häst. Det verkar som etanol inte är så mycket bättre än bensin och nu används allt mer o mer av arialer till för att odla grödor  för etanol än för att vara till t.ex fattiga människor som basmat. T ex börjar ris hamstras!
                          Ja, oj,oj, säger jag. Till och med miljöpartiet förordar biogas som ju kan göras av varjehanda ting som sopor, annat avfall m.m.! En del s.k. experter föreslår till och med diesel som det bästa alternativ
                            Ja, för att ses som jordens räddare gör de här s.k. experterna o miljönördarna i panik o rena felbedömningar kanske moder Jord en ren otjänst? Dom borde kanske läsa boken om panikiologi som Kjell Albin Abrahamson rekommenderade?
                             Ja, vad får vi kanske istället, livsmedelsbrist?

Nu kan det kanske lugna ner sig

Läste idag på Svt:s texttv Att  Kina vill ha samtal med Dalai Lama! Efter att Eu-kommisionens ordförande i dag diskuterat med Kinas premiärminister uppgav nyhetsbyrån Nya Kina att regeringsföreträdare ska träffa representanter för Dalai Lama. "Förhoppningen är att Dalai Lamas sida ska vidta nödvändiga mått o steg för att stoppa aktiviteter som syftar att splittra Kina............och försök till sabotage av de olympiska spelen i Peking, skriver nyhetsbyrån. Dalai Lama välkomnar erbjudandet
                              Kommentar: Jag tror faktiskt inte Dalai Lama tyckte särskillt mycket om att Tibetanska ungdomar plundrade Kinesiska affärer i Tibets huvudstad Lahsa t.ex. Dalai Lama har hävdat att han  inte vill lämna det Kinesiska väldet. Han vill att Tibet skall få mer självstyre och att det typiskt Tibetanska i kulturen inte ska försvinna bl.a.. Min förhoppning är att vi med glädje skall få njuta av de olympiska spelen och att dessa och idrottsmännen inte används som politiska redskap i det som förenar världens idrottsmän, de olympiska spelen
                                   Kina har räckt ut handen. Nu hoppas jag ochså att den Tibetanska exilregeringen gör detsamma. Och läser man historien om detta väldiga område i Asien så blir man kanske inte så kategorisk!
 
                                     

Det här med sjuksköterskelönerna

Jag blir lite konfunderad. Jag är ju sjuksköterska o gick ju i pension för 5 år sen vid 65 års ålder. När jag ser uppgifter om en del löner i dagens läge så skulle jag inte fått nån löneförhöjnig alls om jag jobbat i 5 år till! Ja, det finns ju alltid 2 sidor av samma mynt.
                            En insändare i Na idag från "Cicero" Örebro inleds så här-  BARA LÄGSTA LÖNERNA REDOVISAS-
I ett stycke skriver insändaren- Med diverse tillägg är det vanligare med löner upp till 30.000 i månaden än de 20.000 som redovisas i media. Till saken hör ochså att sjuksköterskorna haft en bättre löneutveckling än alla andra inom offentlig sektor sedan mitten av 90-talet. Förra årets lönerörelse gav dem 4,3 % lönelyft- inga småssmulor precis-.
                            Sen avslutas insändaren så här- Sjuksköterskorna utför ett viktigt jobb, inget tal om något annat, men det gör ochså lärare, socialsekreterare, bibliotekarier och journalister, för att nämna några grupper, som ochså har högre utbildning men ungefär samma löner som sjuksköterskorna. Vi gillar och uppskattar er sjuksköterskor, men nu bör ni gå tillbaka till förhandlingsbordet!
                                Kommentar: Ja, jag har funderat lite på det här. Är det så att panikologin som jag skrev om igår även gått in här med överdrifter. Givetvis är det mumma för tidningar o massmedia o skriva om så "usla" löner. Sen har "Cicero" (som verkar mycket bra insatt) helt rätt när det  gäller -90 talet och löneförhöjningarna. Sen finns det ju ochså individella  potter som fördelas,  jag fick mycket bra löneförhöjningar  i början på 2000-talet
                            Kontrasterna kan man ochså se i den artikel  som finns på en annan sida. Där står om en sjuksköterska i Stockholm som jobbat länge o har specialistutbildning. Hon tjänar 29.500 i månaden men tycker hon borde ha uppåt 40.000!
Ja, minsann det skall bli intressant o se hur det här slutar. O hur kommer andra yrkeskategorier att reagera om sjuksköterskorna får mycket stora löneförhöjningar även om det kommer att bli så att man möts på halva vägen i förhandlingarna!
 

Utsikt från balkongen

346465-243
Ja, minsann! Nu sitter jag ju o solar på balkongen på dagarna förutom på nån bänk vid strandpromenaden eller  i hamnen Vädret har ju varit suveränt nu i en vecka kan man nog säga. Rundan idag gick bra o sen blev det Netto o hämtning av v-75 systemet där jag har en andel. Ja, och så balkongen då!

Domedagsprofeterna...

Ja, det kallar jag bl.a dom i tidningar o massmedia som genom att skriva artiklar om katastrofer och annat ,överdriver för att jaa bl.a. tjäna pengar på de o få folk att köpa fler tidningar den dan!. Har berört det innan i något sammanhang!
                                   Idag hörde jag nått i radio Örebro som jag tyckte var så attans bra! Jag tyckte verkligen jag fick vatten på min kvarn. Jo, det var Sveriges radios korrespondent Kjell Alvin Abrahamson som läst en bok som han blivit faschinerad av. Den handlade om panikologin, läran om paniken, skriven av 2 brittiska statistiker.
                                       De skrev bl.a. om vad det var värt att bekymmra sig om. O bekymmrar oss om allt möjligt det gör vi ju verkligen, o massmedia o andra hänger på som sagt!
                                      Just nu är det miljön som leder till miljöhysteri som legitimerar vilka tokuttalanden o överdrifter som hellst av journalister m.fl. menade Abrahamson. Han drog ochså upp exemplen fågelinfluensan, acrylamid, överbefolkningen, mobiltelefonstrålningen, trippelvaccinationen, Saars. Ja, det är väl något av vad vi har bekymrat o bekymrar oss om, i morgon är det väl något nytt   Han menade ochså att journalisterna o andra s.k. experter tar på sig rollen att vara brandmän, men vad förvandlads dom till, jo pyromaner ! Abrahamson avslutade ungefär så här. Ta det lugnt vi klarar det här!
                                         Ja, så här är det ju. All negativism, panik o hysteri förstör folks vardag. Ta det lugnt, hitta en vit and som är en anka, sätt Dig ner på parkbänken, njut o coola ner! Nu skall jag snart gå o njuta av allsvenskt derby i fotboll mellan Djurgården o Aik. Jag kommer att njuta ännu mer om Örebro slår Halmstad på Berns Arena!

Del av Borgmästarholmen

346465-242
Ja, precis som namnet säger så var det en gång i tiden Borgmästarens egna ö!  För hundra år sen hade Askersund en borgmästare som hette Knös. Han gav tillåtelse till att Askersunds Skarpskyttekår fick ha övningar på ön. Så småningom, år 1862, byggdes en skyttepaviljong och en kägelbana som finns kvar än idag. I början av 1900-talet tog IFK Askersund över verksamheten på holmen och hade sina övningar här.
                                Holmen har använts flitigt av Askersundarna. Med en kaffekorg och ett metspö rodde man över hit  för att träffa vänner. Det som holmen är mest känd för är de s.k. Borgmästareholmsfesterna som hölls varje sommar under många år. !939 roddes t.ex. folk över i vedskutor till festen och en biljett kostade 10 öre.
                               1990 fick Borgmästarholmen sin långa träbro. Idag kan man fortfarande njuta av en vacker plats, av utsikten över Vättern(Alsen), Husabergs Udde och Stjernsunds Slott!
                               Holmen kallas även Barnens egen ö. Man kan gå en rundslinga i den lilla skogen, grilla, använda lekplatsen, hoppa i vattnet från badstranden eller bara njuta. O kaffeserveringen är öppen hela sommaren!
                               Ja, jag har gått här många gånger. Ett par gånger har jag haft några av barn-barnen med. Dom liksom jag tycker holmen är en fin plats, det vet jag!
 På fotot kan man skymta bron o södra delen av Askersund med del av strandpromenaden.

Mysteriet löst!

346465-241
På den fortsatta rundan såg jag 2 damer mata änder vid strandpromenaden. Bland änderna damerna matade var även den vita och änderna på fotot. Den ena damen berättade följande för mig. Den vita anden o fåglarna på bilden är ankor som flygit iväg från en gård öster Askersund. Finns en till hona här i närheten. Damen berättade ochså att äggen kläckts av en höna!  O när jag tittade noga så såg jag att ankhonan är faktiskt lite mindre än en andhona och annorlunda brun färg. Ankhanen som står bredvid skiljer sig ochså från en andhane, andra färger(liknande) och damen upplyste ochså om att de 4 ankorna har lite kortare näbb. Ja, visst har dom det!  En artikel om det hela skulle tydligen komma på lokalsidan i Nerikes Allehanda. Albino, pyttsan,  men det stod ju i tidningen i vintras! Men kul o intressant var det o få reda på sanningen om den "vita anden"!

Uppskattar ochså hembyggdsparken.

346465-240
På rundan idag träffade jag på den här katten, njutandes i vårsolen. Rundan visade sig bli intessant då ett mysterium blev löst!

Det här med o blogga

Jag är varken Journalist, politiker, lobbyist eller författare. Ja, kanske det är en fördel rentav, inte vet jag. Jag tycker det roligt o skriva om allt möjligt som jag är intresserad av. Engagerad kan man ochså säga. Jag har ett bra liv, jag mår bra. Jag har inga direkta hatobjekt men jag ogillar en del företeelser, jag försöker "genomskåda" saker o ting på mitt sätt o skriva det på mitt vis. Det finns ingen absolut sanning men jag tycker att man skall sätta sig in i saker o ting innan drevet o förtryckarmentaliteten tar över!

De flesta psykiatrikers o terapeuters gudfader?

346465-239
Ja, den här mannen är jag inte nån diggare av precis. Varför jag kom jag o tänka på den här mannen, Sigmund Freud, är för jag har hört i radio om de olika psykiatriska bedömningarna om pappan i det s.k. Rödebymålet. Ännu ett av psykiatrins dilemman. Det är ju inte bara i det här målet som åsikterna  mellan psykiatiker eller psykologer går isär! Det är ju ett förskräckligt dilemma för domstolar som skall dömma i ett mål!
                               Freud myntade ju teorierna om människans jag, ego o överjag m.m.. Exempelvis är teorierna om att problem i barndomen leder till givna problem i vuxenlivet svåra att föra till bevis För mig är det fullständigt otänkbart att en enda mans TEORIER skall ligga till grund för en psykiatri som i våra dagar fallerar mer o mer.  För mig är kognitiv terapi(ta tag i problemet här och nu) mycket mer jordnära o verkighetsanpassat  än en del flum-flum psykiatikers teoriserande  som man försvarar till varje pris!

Vilken skillnad på miljö!

346465-238
Jaa, då kom jag upp till hembygdsparken. Vädret var precis lika bra där och vad jag visste var att Klockargården var öppen sen ett par veckor. Där gick jag  in, var rätt så mycket folk. Beställde en dagens, skinkstek med ris eller potatis. Hade solglasögonen på, så jag tog fiskpudding ochså, trodde det var gratinerad potatis. men det gick ner de med! Vid bordet satt en man som förklarade att han inte tyckte om sommaren i Askersund, vintern var mycket bättre för då var det mindre folk. Jag höll på att säga att då skulle han varit i Simrishamn på sommaren men var o en får ju tycka som den vill. Med den natur som finns i o runt Askersund så skulle  Kommunen kunna locka hit mycket mer folk på sommaren, det hade alla tjänat på! Sen kom ett par damer o satte sig vid bordet. Den ena damen var förvånad över hur billiga huspriserna var i  kommunen. Jag pratade om att jag tror att  det är dubbelt så dyrt att bo i S-hamn t.ex i en ordinär villa! Sen pratade vi om Angela Merkel men inte om hennes dekoltage. Ja, sen cyklade jag hemåt, stannade o tog fotot från en av de  de högsta punktena(stort stenblock typ) i hembyggdsparken mot sjön o strandpromenaden. Väl hemma behövde jag ju inte tänka på maten utan gick ut på balkongen o sola lite mer!

Vårmarknad i strålande sol

346465-237
Lättstädade o sen begav jag mig ner i centrum. Parkeringsplatserna fulla o mycket bilar. Gick ner i hamnen, ledde cykeln, för att cykla var inte  ingen ide. Gick över bron med dess stånd på båda sidor, vek av till vänsrer och cyklade sen vidare på cykelvägen mot Stjärnsund till dppingstället lite längre bort. Där simmade ett par men inget bo syntes! Sen cyklade jag tillbaks till den lilla kiosken innan bron där båtar bunkrar o där man kan ta sig en kopp kaffe eller en glass. Det blev det sistnämnda. Pratade ochså en stund med innehaverskan innan jag gick vidare till andra sidan av hamnen där jag tog detta foto. Ja, vad säger man, tingel-tangel, livremmar, strumpor, godis, plånböcker, dansbandsmusik, rökt fisk, tee-shirts, kalsonger, tivoli, våfflor, tele2, korv, billiga verktyg, universalmedel. tivoli m.m. + inte minst stressade människor. Försökte  framkalla en inre bild av en marknad på Gustav Vasas tid då byteshandeln av skinn o kreatur var livsnödvändigt! Ja, vad säger man i egentligen!? Nä jag gav attan i marknaden o cykla mor hembyggdsparken via strandpromenaden

Innan lättstädning o marknadsbesök

Satt o läste Nerikes Allehanda vid frukost bordet. På debattsidan läste jag ett inlägg av professor emeritus Bert Ståhlhammar. Jag pratar ju ofta om den svenska ankdammen. Här i landet har vi ju väldiga bekymmer och  tyckande om vad omvärden har för sig o allt som är fel där, exempel: Dags att erkänna folkmordet i Turkiet 1914, Tibetfrågan(ett tusenårigt problem) Kinas miljö o förtryck o frågan om vi skall vara med på inmarchen i OS,  hatobjektet U.s.a., m.m. m.m.
                               Jag kommer att ta några uttdrag ur artikeln som har rubriken FINNS DET NÅGRA MOTKRAFTER?
 Ståhlhammar skriver bl.a.- Det var väl knappast det här folkhemmet våra förfäder drömde om när demokratin slog igenom och de demokratiska grundvärderingarna fastslogs som vårt land skulle bygga på. HITTILLS i år har det begåtts 15 mord i Sverige under årets 3 första månader. Siffrorna är något osäkra, men lär vara i underkant. Som en JÄMFÖRELSE kan nämnas att under samma tid har 6 personer mördats i New York. Man behöver inte vara pessimistiskt lagd för att konstatera att ondskan i närmast religiös mening breder ut sig. Naturligtvis kommer Brottsförebyggande Rådet som vanligt att säga att det var värre förr, men det hjälper väl knappast dem som numera inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Feministerna är som bekannt mer intresserad av deras medsystrar som får bli Vd i börsbolagen än av äldre damer o unga tjejer som är rädda att gå ut efter mörkrets inbrott! Visst är föhållandena i Tibet värda kritik men nog skulle väl Mona Sahlin o en annan av våra ministrar i regeringen kunna ha något att bidra med för att stoppa en samhällsutveckling där man slår ihjäl 3-åringar. För modligen är de flesta människor mer intresserade av sina barns situation än om Vin o Sprit blir franskt!-
                       Som sagt, hela debattinlägget finns att läsa i dagens NA. Jag applåderar artikeln!

Apropå politiker..

346465-236
Den här mannen gillar jag. Frågan är om det inte är min favorit bland partiledarna. Raka rör, inga krussiduller o inget flum-flum.  Om svenska skolan har han uttalat sig i sådana ordalag att jag tror han har en majoritet av svenska folket med sig! Vad han heter, jo Jan Björklund! Dessutom har han idag uttalat sig om pensionärerna som han tycker skall ha en skattesänkning, kanske inte så stor men iallafall!  Dessutom vill han att de sämst ställda pensionärerna ska ha ett extra avdrag. Vilken politiker har föreslagit det seriöst på de sista 50 åren? Det skall bli roligt o se nu hur de andra partierna reagerar. Faran är väl att det blir övebudspolitik eller att tiderna blir så dåliga att förslaget inte går att genomföra! Foto Kristian Pohl

Hoppsan, Angela

346465-233
Angela Merkel har ju ofta betecknats som tråkig o manlig i sin ständiga klädsel,byxor o kavaj. Här kan man säga att hon ger svar på tal under nån tillställning i Oslo, tror jag det var!  Kör ditt race Angela!
Foto Björn Sigurdson Scan Pix

En populär dam, Angela Merkel

346465-235
Ja, Angela Merkel har lyckats med någonting som man trodde var nästan omöjligt, o varför, jo det ska jag förklara.
                                      Tysklands dåliga ekonomiska utveckling hade lett till stora politiska debatter kring landets ekonomi och sociala förhållanden. Den dåliga ekonomin berodde nog mycket på murens fall och då de mycket stora kostnanderna för östra Tysklands återuppbyggnad och även på stora kostnader för de mycket generösa välfärdsystemen, efter vad jag läst tidigare.  Förbundskansler Schröder SPD ville framför allt prioritera sysselsättningen. Han ville ochså genom Agenda 2010 ändra stora delar av välfärdssystemet men möttes av kritik från alla håll!
                                   2005 blev det nyval i Tyskland och till en början såg det ut som CDU/CSU under dess nye ledare Angela Merkel ensamt skulle ta över regeringsmakten. Schröders SPD(socialdemokraterna) skulle dock göra en upphämtning i slutet och resultatet blev en koalitionsregering mellan högern o vänster kan man säga. Och hör och häpna efter flera veckors förhandlingarna enades man hur samarbetet skulle se ut. Angela Merkel blev då ledare för en stor koalition mellan  CDU och SPD.
                                   Idag 22/4-08 håller fortfarande trots tuffa förhandlingar o tuffa beslut denna regering ihop. Ekonomin iTyskland har blivit betydligt bättre o fler har jobb. Folket har finna sig i en del tuffa beslut som sagt men landet har så att säga "överlevt" tack vare detta.
                                   Därför beundrar jag Angela Merkel som har klarat av att leda en regering av detta unika slag!
Kan någon tänka sig att i den svenska ankdammen se Reinfeldt o Sahlin simma tillsammans o ta tuffa beslut? Nä, knappast men bl.a jag och en av mina svågrar tror att det hade varit bra för Sverige!
Från Wikipedia, foto wikipedia commons
                                   
                            

Nu blommar det...

346465-234
På en plats i hembyggdsparken(gården) blommar alltid påsk o pingstliljor vid denna tiden ungefär. Rundan idag blev lite annorlunda! Varför det? Jo, lite ont i v.höft har jag ibland o det stör inget precis men så fick jag kramp i v. vad o när jag masserade den så upptäckte jag att h. vrist o vad var svullen. O vad gjorde då närkingen, jo han la händerna på ryggen, drog ner på tempot o njöt ännu mer av det vackra vädret o den fina naturen. Vad lär man sig av det här, jo att lyssna på sin kropp! Dessutom träffa jag ett gäng trevliga damer som var ute o gick med sina hundar! Ja, det får bli det här receptet, gå långsammare o ät mindre!
                            På fågelfronten dominerade de trivsamma änderna som vanligt. Vid doppingarnas ställe såg jag några par men ingen låg i boet. Kommunens grävskopa har nog förstört häckningsplatsen! Ska se hur det avlöper nån månad. Blir det inga ruvningar så skall jag ringa till kommunens naturansvarige!

Väntade o oväntade resultat

Ja, vi börjar med Kif Örebro som i damallsvenskan vann med 1-0 över Hammarby,Tja väntat nja jag hade nog trott på oavgjort men bra gjort. Jag har för mig att en spelare i Hammarby heter Ekblom, eller är det i Aik? Hur som hellst så vet jag inte om det är en släkting.
                             Malmö vann, kul tycker jag o inte oväntat mot Halmstad. Dessutom rättvist, bra match som jag såg på Canal +.
                            Däremot förvånar det mig, men det gör inget, slog Ljungskile Trelleborg på bortaplan. Ej väntat.
                            Göteborg slog tyvärr Aik, men ganska väntat och Djurgården förmådde inte slå Gais hemma, oväntat. Ja matcherna rullar på. Onsdag är det 2 matcher o sen på torsdag ett par bl.a. möter Örebro Halmstad hemma o i Stockholm är det derby mellan Aik o Djurgården. Där är väl Djurgården favorit. I Örebro ligger nog ett kryss nära tillhands!

Kan det vara bra?

Ibland tänker jag på om det är bra för ett land att vara så att säga dominerat av ett enda parti, att ett parti har regeringsmakten till nittio(uppskattning) % under en lång period eftersom folk klagar så mycket o naturligtvis ibland med rätta. Är det bra att ett land är antingen socialdemokratiserat eller moderatiserat som jag uttrycker det, många år i sträck? Folk blir liksom hjärntvättat o tror att det stora partiets politik är det enda saliggörandet! Andra får liksom inte chansen o får dom det så åker dom ut efter 3 eller 4 år o ingenting är bra för det har lobbyn sagt vare sig det är sant eller inte, folk tittar inte på fakta! Nånting var kanske bra men här skall ingen komma o sticka upp. Det skall vara som det var de senaste 50 åren! Det stora partiet har inte lyckats med allt på 50 år men motparten ska lyckas på 4 år, annars åker dom ut!
                               Jag själv vill gärna tänka efter, bara för man är störst har man inte alltid rätt. Jag gillar inte maktfullkomlighet o den s.k. enda sanningen sen får Partiet heta vad det vill. O lär det alltid som det lever?

Klagar på mycket men...

Ibland undrar jag om vi som klagar på allt möjligt försöker tänka efter vad det är som gör att situationen är som den är. Jag kan nog ochså klaga på något men jag undrar ochså och försöker ta reda på hur det har blivit så här.
Vi tar då pensionen som många klagar på. Då kan vi börja med oss själva. Var det någon som tvingade oss att ta ett visst jobb. Nää, vi lever väl i ett fritt land? Visste vi inte att det jobbet som vi valde var ganska dåligt betalt. Visste vi inte att om jag slutar skolan utan att läsa vidare så är väl chansen mindre att jag skall få bra betalt som alla naturligtvis vill ha.  Detta leder ju till en relativt dålig pension.
                            Om vi nu mot förmodan inte har fattat det ovan beskrivna vem skall vi då skylla på. Samhället, regeringen, oppositionen, chefen, kompisarna, barnen, EU, världen, Amerika, Kina......
                          Några människor vill ju inte jobba liksom en del ungdomar inte vill gå i skolan, det liksom inte roligt har någon uttryckt sig.
                         Människor blir svårt sjuka, drabbas av stora tragedier m.m. Dom skall ha hjälp av samhället för dom valde inte ett sånt liv!  Vi som har haft "tur" att kunna välja själva efter egen förmåga, vi har ju valt att vilja ha det som vi har det.  Jag tycker vi har en j-la förmåga o skylla på allt o alla o inte ta ansvar för våra egna val o handlingar
                       Sjuksköterskorna är dåligt betalda det visste vi väl ochså när vi läste till det. Det vi skulle kunna skylla på där är ju facket som för många år sen skulle försökt få upp lönerna mer unnan för unnan. Nu är det så dax o tro att man kan få tusentals kr mer i månaden. Och så kan man fråga sig hur har facken i Danmark o Norge t.ex burit sig åt för att få upp sjukvårdspersnalens löner till den nivån dom har!
                        Ja, när det gäller att klaga va!  Är det skapligt med jobb så klagar folk på nått annat. En del klagar på höga skatter, andra på låga skatter. man vill liksom ha kakan o äta den på samma gång. Det klagas på allt just nu. Vissa partiers tankesmedjor gnuggar händerna!  Vissa som klagar vänder kappan efter vinden. Den regeringen som sitter nu har inte ens suttit i 2 år. Om det är några som har ett visst ansvar för hur det ser ut med löner och annat är väl dom som har haft makten i en herrans massa år innan!
                      Men framför allt. vi har själva valt vilket liv vi vill ha till stor del, vi har röstat på dom vi  vill ha vid makten, vi har valt att gå med i facket till den nyttan det nu har haft m.m.. Till stor del är vi faktiskt själva ansvariga för hur vi har det!

Det är skönt o putsa sig

346465-232
Efter att ha tittat till doppingarna kom jag ut på bron som går förbi hamnen in till stan. Lite vid sidan om bron vid en båtplats satt en and o putsade sig i solskenet. Änderna är väldigt fina egentligen o då särskillt hannarna med sin fina fjäderdräkt!. Många av  änderna som är i Askersund verkar stationära året om. Skall läsa i fågelboken. Just det, gräsänder är det ju fråga om och dom är både övervintrare o flyttfåglar. När jag bodde i Simrishamn var änderna ochså där året om. Dom får ju alltid mat o då särskillt på vintern vilket gör att dom har det bra. Tama är ju en del nästan ochså. Särskillt nu o frammåt brukar en del flyga upp på kajen o lugnt spatsera runt bland bord o stolar där folk sitter o äter glass o dricker kaffe. Skitar ner gör dom knappt o ibland tror man nästan att dom skall flyga upp i knät på en. Ja, anden är en väldigt sällskaplig o trevlig fågel!  Förra sommaren bruka en pilfink sätta sig på mitt finger o äta av min glass så det är inte bara änderna som är halvtama nere i hamnen.

Avstickare till Barnens egen ö

346465-231
Barnens egen ö eller Borgmästarholmen är en fin plats att göra en avstickare till på rundan. Särskillt på sommaren så klart men även året runt är det fint. Är det isbelagt så kan man ju gå på isen dit. Annars så har vi ju bron som är öppen till 23 året om. Ön ligger väl sådär 200-250 meter ut och att gå en runda på den tar nog inte mer än 5 min. På ön finns dansbana (mest uppträden), lekplats, servering som öppnar i juni tror jag, badplats med sandstrand. Träd o buskar finns det ochså gott om. Just nu finns det som synes gott om vitsippor på ön.

Skönt med sol!

Ja, satt på balkongen en så där 45 min. Har den naturligtvis på södersidan. Inte ett moln på himlen. Satt o lyssna på sportradion o det gör jag nu ochså. Till min glädje tog Örebro ledningen mot Gävle på bortaplan. Haginge gjorde målet! Bara dom nu inte lägger sig för mycket på försvar. Örebro har ju ändrat sitt spel den här säsongen, mer längs marken.  Tränaren ,finnen Sixten Boström verkar tro på det. Hammarby håller när det är 4 min kvar 0-0 mot Kalmar med i princip 9 man. Tilläggstid nu i Gävle, fortfarande 1-0 till Örebro.
                                 Tittat lite på tidningar på nätet, inga stora nyheter idag tycker jag. Det står mycket om sjuksköterskestrejken som träder i kraft i morgon. Det är ju mycket svårt läge, för får sjuksköterskorna mer i % än andra grupper i samhället så vill dom ha mer. Alltså det här med sjuksköterskelönerna är ju dåligt skött sen "tidernas begynnelse". Att förhandla i "Florence Nigthinggale anda" går ju inte om man skall hänga med i utvecklingen. Förr var det ju liksom ett kall för kvinnorna, det har vi sjuksköterskor fått lida för i alla tider o förmodligen andra grupper inom sjukvården. Att nu begära tusentals kronor mer i månaden, det går ju inte det säger sig självt. Ja, gamla "synder"  o kvinnodominerat yrke ligger i fatet o svaga förhandlare naturligtvis! Det är vad jag tycker!
                     Örebro vann med 1-0!! Nä, nu skall jag o se på Man. City - Porthmouth på Canal +!
                  
                            

Är dom inte granna?

346465-229
Det här fotot har inte jag tagit men på skäggdoppingarnas häckningsplats i hamnen vid bona och vassen ser jag dom exakt så här. Jag har sett doppingarnas parningslek o bobygge på nära håll o de mitt i stan kan man säga! O på rundan idag innan hamnen såg jag en dopping på ca 20 meters håll ligga stilla o stint titta på mig när jag kom gåendes!  Foto fr. Wikipedia. Lite fakta om skäggdoppingen innan jag går ut i solen
48-55 cm, 0,8-1,4 kg. Vinterdräkten är annorlunda, grå o vit, utan skägg och nacktofs. Främst näringsrika sjöar med vass, även kustvikar i Östersjön.  Finns i södra o mellersta Sverige upp till Bottenhavets och Bottniska vikens kuster. Vanlig i hela Europa och övriga världen. Fiskätare , även insekter och småkryp. Flyttfågel(främst Medelhavet), sällsynt övervintrare. Fr. Nya Fågelboken 2002

Sol,sol,sol o åter sol!

346465-230
Ja, det synns på den här bilden tagen några hundra meter från hembyggdsparken på slingan innan. Det här som jag understrukit i mitt skrivande om berg, klippor o stenar i Askersund med omnejd understryks  ju på det här fotot. Inget större fågelliv utom det vanliga, o det är ju inte dåligt

Fick igen pengarna, alltid något sa han som......

Jag är med på v-75 tips som vi är mellan 10 o 14 på. Alltså blir det ett stort system. Idag fick vi 5x5 rätt o jag fick alltså igen pengarna! Jag tror att ett sånt system är det enda som man kan gå med + på om man räknar det på ett år. Nu skall jag föra statistik på det o se hur det går!
                     När det gäller Olympiatravet så vann Åke Svanstedt med Torvald Palema o dessutom blev "hans" andra hästar 2 o 3. Prata om storslam!
                    När det gäller annan sport så vann Liverpool o Arsenal o Chelsie i engelska ligan. Just nu spelar Blackburn- Man. United, ja minsann Blackburn leder med 1-0. Ronaldo fick precis en ordentlig tackling som han efter givet mönster förstärkte! Men tyvärr lär väl Man. United vinna ligan även om dom förlorar här men hoppet överger alldrig en Arsenalfan!
                    Veckans applåd får Hv-71 som visade varför dom vann serien och Ljungskile som slog Elfsborg, tack för det! Nä nu får jag gå o se om det blir nån sensation i matchen! Tyvärr Man.United fick in ett mål, 1-1.

Vill höja oljepriset!

Oljepriset slog i dag nytt rekord. Trots det tycker den Iranske presidenten Ahmadinejad(puh) att priset är alldeles för lågt och vill att det skall höjas till den nivå en så viktig o betydelsefull vara förtjänar!
                              Mitt råd till presidenten är att han börjar höja priset på bensin o diesel i sitt eget fattiga land för att se hur det inverkar på landets ekonomi! 
                              Det är synd om befolkningen i Iran att behöva dras med denna islamistiska pajasfigur!
Från text-tv

En tickande bomb? Pensionsbomb hot mot kommunal ekonomi!

Att  alla pensionärer inte har det så bra, särskillt dom som har varit relativt lågavlönade och är ensamma plus då de kvinnor som gått hemma o blivit ensamstående, det är ju ingen hemlighet. Jag har kommit fram till att nu då mitt privata sparande som jag tog ut på 5 år är slut, så har jag alldrig haft så dåligt "betalt" som nu. Men vad attan det bara och rätta mun efter matsäcken. Jag är frisk, jag är stark och jag trivs med tillvaron. Och jag har lärt mig att man blir alldrig för gammal att ändra om sitt liv!
                         Nä vi som är pensionärer nu skall nog inte hoppas på stora skattesänkningar eller "löneförhöjningar" vilken regering som än har makten! Vi är många nu vi pensionärer o fler blir vi när -40-talisterna går i pension. Och så blir vi äldre o äldre.
                           Varför tror jag det här, ja det skall jag tala om.
                  På text-tv i dag stod det idag bl.a. -För att klara av de ökande pensionsutbetalningarna tvingas var 4 kommun till skattehöjningar eller neddragningar när -40-talisterna går i pension Till och med 2015 kommer pensionsutbetalningarna till kommunalanställda öka med 40%!. 4 av 5 kommuner har inte avsatt några tillgångar t för att klara de kommande utbetalningarna!  Kommunernas totala pensionskuld ligger idag på 156 miljarder kronor!-
                           Ja, det är väl inte bara kommunerna som skall betala ut pensioner till sina f.d. anställda.
 Sen vågar man ju knappt räkna ut vad det skulle kosta den svenska staten att höja alla pensioner mer eller mindre eller t.ex ge all vårdpersonal t.ex en tusenlapp mer i månaden, huga!
Från Dagens Industri.
                 

Ödestyngd flygplats snart museeum

346465-228
Hittler, Himmler och resten av Nazitopparna lyfte o landade här. Och här gick Stalins strypsnara av under den s.k. Berlinblockaden 1948-49. Resultatet av ombyggnaden av Tempelhof resulterade 1941 i en 1, 2 km och 6 våningar hög hög bågformad terminalbyggnad. Denna byggnad är kulturminnesmärkt och hur den skall användas är osäkert. En brittisk arkitekt kallade 2004 Tempelhof  för "alla flygplatsers moder".
                         Var 3 minut landade, dag o natt och när trafiken var som intensivast under blockaden, en gång i minuten, landade ett brittiskt eller amerikanskt flygplan på Tempelhof med allt från olja, bensin och kol till mjölkpulver o ost.  Och med sötsaker.  En amerikansk pilot gav upphov till att planen kom att kallas candy bombers. Han gjorde små fallskärmar med  chocklad o tuggummi som han inför landningen kastade ut till de storögda barnen.
                          Den tidens barn kan idag, som pensionärer, göra en halvtimmes nostalgisk från Tempelhof över Berlin i en f.d. Dc-3 candy bomber, vars tyska namn var Rosinenbomber(russinbombare)

                                    Ja, 2006 landade jag och en av mina kompisar Björn  på Tempelhof inför fotbollsvm. Vi flög även därifrån. Det visade sig bli ett minne för livet utan att vi visste det!  Prata om historiens vingslag!
Från DN foto John Mcdougal/apf

Så var det lördag igen....

Cykla ner på stan, lämna tips, köpte papper till skrivaren, tittade till doppingarna och cyklade längs strandpromenaden mot hemmet. Kyligt i luften, tur jag hade tjock jacka o vantar på mig. Men snart kommer värmen står set i tidningarna, så de så.
                     Läst lite i tidningarna på nätet. I alla står det om Stjärnsunds o Arbogamorden.
                     I DN står det bla. : -Ödestyngd flygplats läggs ner - Det återkommer jag till.
                     Ystad Allehanda:- Inbrotts tjuv hölls kvar av boende. Två inbrottstjuvar togs på bar gärning tidigt på lördagsmorgonen på en gård i Vollsjötrakten. När de upptäcktes vi 6-tiden höll de på att ta en moped o en motorsåg från ett förrådsutrymme. De boende lyckades hålla kvar den ene tills polisen kom o tog hand om tjuven Den andre  försvann från platsen, enligt polisen.
                           Ja med allt som händer lär nog allmänheten bli mer o mer viktig för polisen så länge dom ibland är flera mil från brottsplatsen!
                       Nerikes Allehanda skriver lite om vårmarknaden som kommer att vara i Askersund på onsdag.
                       I Askersund finns det både en vår och höstmarknad med anor från Gustav Vasas dagar, ja kanske längre ändå tror jag.
                    Tipset är inlämnat som sagt, i e.m blir det v-75 för hela slanten! i tv 4+. Håll tummarna!Apropå äldre

 Gamle Svensson sitter o filosoferar.

Ack ja! Förr i tiden var det vin, kvinnor o sång. Idag är det bara öl, kärringar o tv!

Pensionärer, som alla andra?

Ja, kanske de. Från DT- Aftonblader:Boulematchen i Malung slutade i slagsmål. Enligt uppgift tappade en pensionär besinningen sedan han förlorat i boule och slog därför ner den vinnande 82-åringen! Han slog till mig så att jag for baklänges och ramlade över ett bord, säger 82-åringen till DT.
                            Från AB: Tanternas plan: Lura och mörda hemlösa. De såg ut som 2 snälla tanter och var 77 resp. 75 år gamla. Men så särskilt snälla var de inte. Deras plan gick ut på att köpa hemförsäkringar till 2 hemlösa, döda dem och ta pengarna.. Och det gjorde dom genom att köra över dom. Sedan kvitterade de ut försäkringspengarna, sammanlagt motsvarand 16,8 milj! Men komplotten avslöjades, och nu har "Hollywoods onda tanter" ,som de döpts till, dömts till 25 års fängelse vardera!
                             Från DN: En 71-årig pensionär i Malmö anhållen för mordbrand. Hon tros stå bakom vågen av anlagda bränder i  Malmö-Rosengård
                          Ja, det var allt från pensionärsavd. för idag, men jag har både öronen o ögonen öppna. Ja även nävarna knutna!

Jag glömde ju den här..

346465-227
Ja i min då målmedvetna och vetenskapligt upplagda inventering av hembyggdsparkens(gårdens) utomhusliga saker glömde jag detta föremål!
                           Det är ett STENHJUL till en gammal barkkvarn från garverierna i Alsundet.

Berg o sten i hembyggdsparken

346465-226
Då blev det en runda idag igen efter gårdagens lättstädning, bloggande o tvtittande. Dom här historierna som är mer eller mindre roliga försöker jag anknyta till det jag skriver om. Hur som hellst, naruren i hembyggdsparken är mycket bergig o stenig o sen sluttar det ner mot sjön. Den här bilden har jag tagit med ryggen mot hembyggdsgården som ligger ca 150 m längre bort. Fågellivet på rundan var bekannt, en gås, änder med den vita i centrum, ett ruvande doppingpar bara, det andra simmade utanför en annan vassrugge (heter det så)+ naturligtvis småfåglar, kajor , kråkor, duvor, fiskmåsar o skrattmåsar!

Det gick dåligt för gnällspikarnas lag

2 sv dom största gnällspikarna i svensk fotboll tycker jag är Anders Svensson och Magnus Wärnblom. Anders Svenssons Elfsborg fick stryk av Ljungskile. Mån tro Svensson har gnällt
Magnus Wärnbloms gnällande bevittnade jag på canal+ som sände matchen Gais Ifk- Göteborg som slutade 0-0. Den matchen borde Gais vunnit med 3-1 ungefär. Magnus Wärnblom är stor o stark, delar ut smällar till höger o vänster. Däremot skulle han själv få nån smäll så kastar han sig på marken o gnäller o gnäller o vädjar till dommaren. Får han då ingen frispark så fortsätter han gnälla på dommaren. Det så tråkigt o se på.
                              När det är såna gnällspikar i ett lag som dessa 2 så blir man ingen supporter till nått av lagen! Dessutom tycker jag särskillt Göteborg spelar tråkig fotboll och den matchen dom spela idag var under all kritik och dom hade tur som fick med sig en poäng tycker jag!


Stora brister inom polisen

F.d. Rikskrimchef kräver ny organisation
                    Ja det gnälls ju på allt möjligt, men undra kan man ju göra och när jag läser Tommy Lindströms förslag blir jag intresserad! För jag upplever att organisationen är ganska bristfällig både inom sjukvården, skolan och då polisen!
                            Tommy Lindströms förslag.
 Ta bort länspolisstationerna och ersätt dom med 100 lokala polisstationer i samarbete med kommunerna. Då kommer polisen närmare allmänheten samtidigt som kraven sänks på de lokala polischeferna.
           Se till att den centrala enheten, Rikskrim, tar sig an alla grova brott såsom mord, sexbrott och gängbrottslighet!
      Så här avslutar Tommy Lindström- Det har skapats en anti-attityd mot polisen som bygger på folks uppgivenhet och bristande respekt för polisen. Det här måste man arbeta med för att motverka Annars finns risken att folk slutar ta hjälp av polisen och köper från andra, ofta kriminella, istället.
               Jag kan inte annat än hålla med honom!
 Från gårdagens Aftonblad

Det är alldrig försent....

Gubben Nilsson hade fyllt 90, men hade trots det fått tag i en 25 årig brud. Efter bröllopsnatten berättade han för de andra gubbarna.
-Vilken natt! En av mina söner lyfte upp mig i sängen på kvällen, och där blev jag kvar hela natten. På morgonen kom 2 av mina söner och lyfte ner mig.
- Men det behövdes ju bara en son på kvällen?
- Ja, men på morgonen gjorde jag motstånd...!

Apropå doktorer

Här har jag behandlat er för gulsot i 3 veckor. Ni kunde väl talat om för mig att ni var kines!

Apropå politiker

Vet du om att Peter Eriksson, han i miljöpartiet gått o gift sig med en nunna!
Nä varför det?
Därför att han ville ha en obesprutad buske!

Fundamentalism, vad har uttrycket för innebörd?

Jag använder det ordet ibland när fanatikerna väsnas. Jag vill sällan ge mig på nån enskild. Dock en fundamentalist tycker jag är en fanatiker som bara tror på att det han tänker o säger är den enda sanningen o han, hon vill genomföra den till varje pris! Inga kompromisser finns i tankevärden, ingen annan förstår eller vet bättre! Nu skall jag ta reda på mer om ordet fundamentalist.
           Fundamentalism var ursprungligen beteckningen på en amerikansk  kristen grupp, men har all mer kommit att få betydelsen bokstavstrogen. Tankeströmmningen hämtar hämtar sitt namn från en samling böcker, the Fundamentals, som gavs ut i början på 1900-talet i Usa. Namnet kommer från att att vissa doktriner är fundamental(grundläggande) för den kristna tron
          Budskapet var konservativt, men knappast att uppfatta som exttremt. Att vara fundamentalist  ansågs allmänt som positivt
          Till sitt ursprung är alltså ordet "fundamentalism" per definition kristet. Och det är genom en sentida betydelseskridning som vi börjat tala om muslimska fundamentalister och politiska fundamentalister. Syftningen är då mer inte bara på tro på grunderna utan även separatismen, en tanke på exklusivitet.
   I denna mening kan fundamentalism syfta på:
 1. Tro på en läras ofelbarhet.
2. En kristen protestantisk riktning som betonar Bibelns ofelbarhet i alla slags frågor
3 Riktning inom Islam som vill skapa ett samhälle efter religiösa principer
 4. Skällsord för rigid och kompromisslös hållning i allmänhet.
                               Ja, så illa på det är jag ju inte så företeelser o grupper som jag ogillar o som är för j-liga  kommer jag att förse med detta tilltal, dock inte i tid o otid!
Med hjälp av Wikipedia.
                      

Enkel matematik..

Trots att Sverige är ett av de länder som har mest läkare per capita får man ständigt höra om läkarbrist o att för lite läkare utbildas! Och vems är felet, ja de som sitter vid makten, regeringens alltså. Ja, som vanligt. Handlar det inte om mördarsniglar så är det nått annat. Skottsalvorna från den revanschhungriga oppositionen skjuts ursinnigt, inget är bra!
                   När det gäller det här med läkarna så är det ju så att en läkarutbildning tar ju ca 6 år! Regeringen har suttit i knappt 2. Så vitt jag vet satt den nuvarande opossitionen i maktens korridorer för mindre än 2 år sen o i 10-15 år dessförinnan.
                         Ja, vems eller vilkas fel är det då att det finns för få läkare o för lite utbildningar som expertisen o m.fl tycker! Till och med en "dement" pensionär som en annan kan räkna ut det!

Drömde jag, eller.....

346465-225
Alltså, när jag vaknade i morse fick jag för mig att jag sett på Svt-text i går kväll att socialdemokraterna anklagade regeringen för att inte ta mördarsniglarna på allvar eller nått liknande!
                                   Om det nu stämmer så undrar jag om socialdemokraternas tankesmedja har tappat luften eller att dom har svårare att hitta fel på sina meningsmotståndare. Förresten jag kunde lika gärna satt det här inlägget under kategorin humor! Ja nu blir det inte mer roligt för nu skall jag gå o se på  hockey. Jag undrar hur roligt det kommer att bli för Hv-71 var ganska överlägset i måndags!

Sista byggnaden.

346465-220
HALLEN, som jag är säker på är den återstående av byggnaderna i hembyggdsparken som jag fotat, är föreningens nybygge efter den år 1989 nedbrunna sjöboden. Huset används som utställningshall o invigdes 1993.

Månadsmöte igen

346465-224
Efter rundan idag blev det sen frukost som vanligt o sen iväg på Spfs månadsmöte på Nto-Iogtlokalen som vi hyr 1 dag i månaden. Ja, vilken renlevnadsmänniska man är!  Idag kom en pensionärskör från Åsbro o hälsa på o underhöll med musik o dikter. Torsten som är reseombud tillsammans med fru Vivi-Ann, berättade lite om vårens o sommarens endagsresor. Den första vi gör går den 27/5 till den charmiga staden Nora i bergslagen

På tapeten

346465-223
MORS LILLA OLLE....    -Strömsund i Jämtland har värdsrekord i antal björnar per hektar. Mer än en tredjedel av landers björnar håller till i Jämtland-. Detta står idag i Aftonbladets nätupplaga.
                                      Ja, nu blir det väl en ny rovdjursdebatt parallellt med den om vargen. Jag hoppas att den inte blir så svart o vit som den om vargen och hatisk. Min önskan är att det förs en nyanserad debatt den här gången!
Foto home.swipnet.se

Har alldrig varit nån vän av åska...

346465-222
Ja, o därför har jag en sån här liten bild! Men jag har öppet erkännt att jag inte tycker om åskan o det tycker jag är mycket "tuffare" än att spela "allan" o dölja det! Min farmor tyckte inte om åskan liksom min far. Ja, det är ångest o räddsla över det! Dock inte så mycket numera för min del, för det är väl så egentligen, man är rädd om livet som man tycker för mycket om för att nån f-bannad blixt ska komma o fördärva det!
                                  Ja varför skriver jag om åska just idag. Jo det är så att jag läste på en åskseit att det åskat väster om Örebro för några dar sen! O sen gick jag in o titta på en "just nu" bild o då såg jag att det åskade i Tyskland o nånstans i närheten av Gotland. Detta var för några timmar sen!
                                Det är rätt konstigt, i lumpen sköt jag med bl.a granatgevär. Dom som har gjort det vet hur högt det smäller. Det bekom mig inte liksom andra mycket höga ljud inte bekommer mig! Konstigt eller inte, att åska börjar uppträda kanske betyder att våren på riktigt är på gång. För åska uppstår ju när kallare o varmare luft möts.

Ålmysteriet löst, men vad liten den var!

346465-221
I Simrishamn på Österlen har jag bott i över 40 år. Där har jag ochså "min" klan som jag kallar den. 7 barn-barn, 3 söner m.fl som jag räknar in, fruar f.d fruar sambos  m.fl. En del vet inte var Simrishamn ligger o en del vet inte var Askersund ligger så det jämnar väl ut sig. Men skämt? o sido Simrishamn ligger på det fagra Österlen i östra Skåne, Askersund ligger vid norra Vättern med dess vackra skärgård.
                                       Brantevik ligger några km söder om Simrishamn på vägen till Ystad. Brantevik är fint o då som vanligt med turistorter mest på sommaren. O i Brantevik finns en brunn som folk påstår har en ål som levt i 150 år! Nu har Brantevik o brunnen besökts av tv-programmet Mitt i Naturen med Martin Emtenäs i spetsen för att utforska om ålen finns o lever. O den levde! Det enda jag är lite förvånad över är att den inte var större men det är kanske så att lever en ål i en brunn så blir den inte så stor. Gick programmet den 1 april, nej jag tror inte det!!
Fr. Ystad Allehanda

Dna är bra tycker jag!

Idag hörde jag på en professor i juridik tror jag det va i radio Örebro . Hon tyckte att det skulle tas dnaprov på alla svenskar för att det var ett bra hjälpmedel för att lösa brott o  och kunna ta dom människor som återfaller snabbt o effektivt o rädda bl.a. människoliv för det är väl det det handlar om!
                                 Jag ställer mig gärna först i kön o dom som hänvisar till den s.k. integritetsprincipen(heter det de? men alla förstår nog vad jag menar) ger jag inte mycket för. Vad har vi att dölja, att spara människors liv är väl det viktigaste. Dom som vägrar o lämna har väl inte rent mjöl i påsen!?

Utsikt från en bro

346465-217
Det här är bron som går in till staden Askersund via riksväg 50. Västra sidan av hamnen syns i bakgrunden och borta bakom träden finns vassen med doppingbona. Innan, vid den vita segelbåten på en liten brygga fick jag syn på gåsen.

Hej du, läget?

346465-219
Ja, idag kom jag nära den, min favoritgås. Stod inte mer än 2 m ifrån den o emellanåt putsade den sig! Jag är nästan säker på att den numera kan flyga igen. Resterna från olyckan eller vad det nu var som orsakade skadan syns bara t.v. uppe vid v. ben, för övrigt har ju vingpennorna vuxit ut igen.
                              Apropå fåglar så är det  nu 2 doppingbon i den glesa vassen. Jag tror nog att vassen växer fort o sprider sig så det blir lite bättre skydd för dom!

Logen

346465-218
Logen stod tidigare vid utfarten mot Vretstorp. Huset används idag som föremålsmagasin för hemmbygdsföreningens omfattande samlingar.

Dom första har anlännt!

346465-216
På min väg genom livet höll jag på att säga, passerade jag i hembyggdsparken dessa tuppar o hönor som  tillsammans med 3 ankor vid sidan om anlännt till barnens förtjusning. Nu väntar vi bara på att getterna o fåren o kaninerna anländer så blir "miniskansen" fyllt!. Vad den här sortens höns o tuppar heter det vet jag inte men nån sorts dvärghöns är det väl.

Alla som stöder Israel är (typ) nazister....

Ja så i princip skriver en ssuombudsman på sin blogg idag. Hon säger ochså att riksdagspolitikern Federly är (typ)  nazist eftersom han stöder Israel.  Ja, även jag tillhör numera nazisterna för jag har alltid vurmat och stött den nästan enda demokratin i  Mellanöstern, staten Israel, och det står jag för!
Från Politikerbloggen

Hammarstocken

346465-215
HAMMARSTOCKEN eller hjulstocken är från Igelbäckens masugn. Stocken har burit ett kraftigt skovelhjul. Vid rörelsen har det lyft smedjans stor, tunga skovelhjul som åstadkommit järnets utformning och önskade storlek. Enligt en annan källa är stocken från Åboholms gamla bruk, kanske har det funnits 2 hjulstockar här?

På kurs med Kurt

346465-214
Jo de stämmer fastän med Torsten. Det är mannen t.v. Vi anlände ganska tidigt och så som synes hade inte alla kommit ännu. Kursen var i Örebro o var nån slags handledarutbildning i ämnet Passion för livet ,en kurs för pensionärer men kan nog annammas av alla. Devisen är -Bästa möjliga liv-hela livet. Syftet med kursen är att ge seniorer kunskap och verktyg för att skapa ett hälsosamt liv. I syftet ingår ochså att stärka seniorerna att själva ta aktivt ansvar för sitt åldrande! Ja, det är som jag brukar säga, fabror staten kan inte ta hand om allt! Kursen var för ombud från Spf i Örebro med omgivningar.
                                 Ja, själv förstod jag att  jag kommit långt i det här med passion för livet redan men ingen blir "fullärd" och jag kan kanske delge mina erfarenheter till fler och nu har jag ju det på papper, en s.k. vägbeskrivning!

Tittade lite på agenda..

Som vanligt var OS o Kina på tapeten. Det som var intressantast var att höra på den kinesiska kvinnan som varit med om protesterna och de fruktansvärda händelserna på Himmelska Fridens torg och som numera bodde i Sverige. Hon måste förstå vad det handlar om o inte de svenska besserwissrar som håller på med debatten.  Hon sa bland annat att det kinesiska FOLKET var väldigt stolta över att Kina hade fått OS och pratade ochså lite om den kinesiska mentaliteten. Hon mena att i ett ett land som ändå gjort så stora framsteg och var på väg och öppna sig ännu mer skulle folket ta det som en stor förolämpning om os ifrågasattes och användes som politiskt slagträ!
                                Dom här fegisarna som vill använda idtrottsmännen i debatten som slagträ för sitt ältande, åk dit själva o argumentera! Det är vad jag tycker!

Fruktansvärt, fruktansvärt!

Läste i en av tidningarna på nätet att flickan Engla i Stjärnsund i Dalarna hittats mördad! Även ett annat mord sen flera år är tydligen löst!

 42-åringen som begått detta har tydligen åkt fast för våldtäkt o våldtäktsförsök innan och suttit i fängelse för detta! Lär sig myndigheterna ingenting!  Psykiatikerna o domstolarna lär sig alldrig läxan. Dom är lika skyldiga tycker jag till att sådana här fruktansvärda händelser återupprepas gång på gång. En del människor är så sjuka att det håller inte att ha en låt gå attityd eller vad jag skall kalla det. Nu är det många anhöriga o andra människor som mår fruktansvärt dåligt. Är det meningen att många ständigt skall lida för vad en sjuk eller brottsling i återfall åstadkommer i samhället!!! 

Idag är det problem!

Ja det är det, med bloggen. Har blivit avbruten i mitt skrivande! Försöka skriva färdigt om fotbollen!

Det ena fick oavgjort det andra förlora!

Jag har ju 2 favoritlag, Örebro Sk o Arsenal. Sen har jag några som jag känner för och det är Stockholmslagen, Barcelona och Malmö FF. Jag är garderad så att säga, så är det!
                              Idag fick Ösk 1 poäng mot Elfsborg, bra gjort! Arsenal gjorde en kämpamatch mot Man. Unitid men förlora med 2-1. Jag tycker Arsenal har ett mycket lovande lag med många spelare under 25 år men Än så länge är Man.Unitid tyngre o effektivare!

Nu skiter vi i partipolitiken!

346465-213
Jag vill ge beröm till vår stadsminister Fredrik Reinfeldt som mer o mer ja just det, blir en stadsminister! Jag berömmer honom för hans rakryggade och öppna uppträdande i mötet med Kinas mäktiga ledare! Ja, det räcker bra för min del, mer behövs inte sägas!
Fr. D:N: foto Ingvar Andersson

Dagens hjälte.....

346465-212
Ja dagens är det ju inte utan gårdagens så att säga. Hjälte är det väl trots att det var dumdristigt egentligen. Men det är lätt att säga efteråt. Hur som hellst så råkade pensionären Valter Törnberg, som mannen på bilden heter, när han kom ut ur banken i Ockelbo, stöta på rånare. Ja, han gick iallfall ut till bilen o tog fram sin digitalkamera och tog med sig ett metallföremål inlindat i en plastpåse. Ja det är en lång historia det här o kontentan av det hela är att han hann ta en bild av en av rånarna, slå ner en och att han blev beskjuten. Hela artikeln finns på nätet. 
                                  Detta hände för 2 månader sen o rånarna är nu gripna. Törnberg själv har jobbat inom kriminalvården på olika fängelser i 30 år. Ja, dagens pensionärer är minsann inget o leka med, kom ihåg det!!!
Fr. Aftonbladet. Foto Tord Westlund

Attan ochså men....

Ja igår ja var det ju v-75. Jag fick ju inte sjäv in nått o så brukar det ju gå. Det är så j-la svårt nu förtiden tycker jag o det skall det ju va egentligen men några femmor kunde jag ju fått så jag fick en insats till nästa lördag! Det klart en hundring på v-75, då skall man ha tur för att få in en storvinst! Min svåger tippar ju ett system där jag o mina systrar är med o de blir ju lite större o han fick in några femmor så att det blev en frirunda i princip
                                    När det gäller fotboll så var det lite pinsamt o se det gamla storlaget Ifk Norrköping bli så utspelat av ifk Göteborg. Nykommlingarna Norrköping, Ljungskile o Sundsvall lär få det svårt att klara sig kvar!

Fårhuset

346465-211
FÅRHUSET kommer liksom Loftboden ochså från Ängens gård. Det används som stall för får o getter i hembyggdsgårdens "miniskansen" som bedrivs varje sommar! 

Hett samtalsämne

346465-126
 I dagens Nerikes Allehanda finns det en artikel via TT skriven av en Roland Johansson som har rubriken SÄLLSYNT HÅRT VARGMOTSTÅND I SVERIGE och så skriver han- trots att vi bara har 180 st vargar i landet-  Kanada har 55.000 och Spanien. Fakta stämmer naturligtvis men det andra, ja det är väl som jag skrivit om innan, ett fåtal? varghatare som förstör för andra jägare o naturälskare? Artikelförfattaren skriver vidare att  vargens ekologiska och evlutionära betydelse har glömts bort.
                         Här är ett avsnitt i artikeln som är tänkvärt tycker jag- Rovdjursforskaren Henrik Andren bl.a.tycker att vargens ekologiska roll borde diskuteras mera i Sverige, inte minst för att vår politik ska bli trovärdig. - Vi kan inte bara prata om hur viktigt det är att bevara geparder o lejon i Afrika.
                                      Är det inte typiskt svenskt det där! Att låta "pekfingervalsen" gå när det gäller andra länders djur men när det gäller vargfrågan i vår egen "ankedamm" då är det en helt annan sak!?

Idag var det annan fart.

I motsatt till i fredags så var det annan fart på rundan i idag!  Annan spänst i stegen. Fotografera som vanligt i Hembyggdsparken. Nere vid strandpromenaden frågade jag ett par om dom visste varför pilen som hade grenarna på marken hde fått  det utseendet som den hade. Dom sa att  pilen hade sett ut så i dom 40 år som dom bott i Askersund men nått annat visste dom inte. Detektivarbetet fortsätter. Doppingparet hade "återtatt" boet men paret verkar ängsligt då boet inte är så skyddat av vass som förra året. O vem simma omkring några meter från boet? Jo, den ensamme kanadagåsen!

I dag tar vi det lugnt

Jajamänsan! Efter att lämnat in det, hoppas jag, välsignade och vinstgivande travtipset  sitter jag här o laddar upp inför dagens begivenheter med trav o allsvensk fotboll!  Vädret behöver vi egentligen inte orda om, 2+ o snöblask. Vad säger du om det överste metreolog Pär Holmgren? Ja, mycket mer har jag inte o prata om. Som vanligt är det bra tycker jag! 

Rakt på sak

Ja, jag ska gå rakt på sak! Rakt på sak är ju ett debattprogram i radio Örebro mellan politiker bl.a. Idag debatterade Sofia Larsen från centerpartiet med Lennart(har glömt efternamnet) från socialdemokraterna om apotekens framtid. Jag upplevde det så att Sofia egentligen debatterade med 2, Lennart o programledaren. Jag trodde en programledare skulle va neutral. Som jag upplevde det fick inte Lennart en enda s.k. skarp fråga från programledaren mens Sofia fick försvara sin ståndpunkt hela tiden.
                           Det är inte första gången jag upplever detta i debatter mellan politiker i Örebro eller länet eller riksdagen! En gång skrev jag till Sveriges Radio ungefär nått så här: Fri oberoende radio o telivision, pyttsan typ.
Vad är inte sponsring annat än reklam o att Sr o Svt är ganska vänstervridet tycker jag lyser igenom!
Debatter skall föras på lika villkor o det är banne mig programledarens sak att så sker annars är hon eller han oproffesionell enl. mitt tycke!  Programlederskans men Sofia Larson, men Sofia Larson, men Sofia Larson klingar fortfarande i öronen på mig!

Verkar trivas med varandra

346465-210
Den här bilden är inzoomad. Ibland hade det varit bra med teleobjektiv. Det är iallafall 2 skrattmåsar o en andhane som njuter tillsammans i solskenet. Längre till vänster gick en katt omkring o banne mig gick inte han ut på en brygga o la sig o njöt förmodar jag om han nu inte var ute på spaning?

Spegelblankt var ordet

346465-209
Från hembyggdsparkens "inventering" ner till strandpromenaden. Där mötte mig vatten i total stillhet. Till vänster längre bort simmade ett gravandspar omkring. Även dom är inte så rädda längre men väldigt vaksamma. Dyker ofta gör dom men dom tillhör ju dykänderna som sagt. 

Redkapsbod o kanske även svinstia

346465-208
Ah, SVINSTIA hörs intressantare. Boden kommer från Marke-bäck. Trots det lilla formatet är den timrad av kraftiga, vridna stockar

Sådär, tycker jag

Idag på rundan var det fint väder, soligt o vindstilla. Men som nån furie utförde jag inte motionsrundan som jag antydde att jag skulle göra i gårdagens blogg. Nä, idag var det ovanligt segt av nån anledning. All right humöret är bra och fina kort tycker jag att jag tog. Dom visar jag senare för nu blir det upphängning av tvätt(har egen tvättmaskin i badrummet, alla tiders!) och handling på Netto och inlösande av lördagens dubbel på spelhålan nord. O imorgon är det banne mig tid för v-75 igen. Attan vad tiden går fort!

Får spela musik av Enya

 För att lugna ner mig! Att Örebro sk förlora mot Kalmar i allsvenskan med 1-0 kan jag smälta. Örebro hade många fina intentioner i sitt spel men saknade självförtroende i avgörande skeden av matchen. Ändå godkännt!
                                 Men oj vad jag är irriterad p å Mif som ledde mot Leksand med 3-0 i kvalserien i ishockey  men förlora med 5-6 i sudden. Nu gick Rögle o Brynäs upp. Malmö har slarvat bort detta, dels mot Västerås hemma, Mora borta och nu Leksand borta! Däremot har dom slagit Brynäs i båda matcherna. Snacka om att ge bort en plats i elitserien! Ofattbart, ofattbart. En ny arena får dom i höst. Nu får dom väl traggla mot Tyringe o såna lag istället skall Percy Nilsson ha sagt enligt text-tv! Ja, jag hade tyckt det var roligt med Malmö i elitserien till hösten särskillt med en sån superarena på gång! Jag kommer o gå som en furie imorgon på min runda!
Ja, Rolf A i Södra Bro vi får ta nya tag!

Apropå politik

Två äldre herrar satt i statsparken och matade duvorna
-När jag sitter här och ser på duvorna så kommer jag att tänka på våra politiker, sa den ene.
-Hur menar du då? Frågade den andre
Jo, politikerna är precis som duvorna. Så länge de sitter vid våra fötter äter de snällt ur handen på oss. Men så fort de har en högre position så skiter de på oss.
Från Humorarkivet

 Gammal men håller i alla väder!

Är det roligt?!

Läste i Nerikes Allehanda att ULVen i SKOGen skall hålla 1 maj tal i Örebro Ja, vad säger man? Ja, jag säger åtminstone, tur att jag bor i Askersund!

Skatterna....

Ja skatterna diskuteras ju ständigt.  2 mer eller mindre seriösa undersökningar visar( inte några vetenskapliga alltså) följande! Samtidigt som den ena pekar på att mer än halva svenska folket vill ha höjda skatter för välfärdens skull bl.a så pekar den andre på att mer än halva folket vill ha skattesänkningar Jaa, vad var det jag skrev för några månader sen, jo det var det här med att ha kakan o äta upp den på samma gång!
                     1995 infördes en skatt som kallades en särskild "värnskatt" som innebar att den statliga skatten för inkomståren 1995-1998 höjdes från 20 till 25 % av den beskattningsbara förvärvsinkomsten över en viss nivå. Värnskatten avskaffades från och med 1999 men ersattes i stället av en ny extra statlig inkomstskatt på 5 % för inkomster över viss nivå. Den lever vi tydligen till vissa delar med än idag efter vad jag förstått!
                        Vi har värdens högsta skatter undantagandes Danmark(ungefär samma) men har det gett oss värdens bästa skola, värdens bästa sjukvård, värdens bästa polisväsende m.m.
                        Nu går ju konjunkturen ner i världen o hos oss. Nu får vi se om svenska folket tycker det är regeringens fel! När socialdemokraterna  hade makten under andra lågkonjunkturer fick dom orättvist bära skotten för detta av svenska folket tycker jag. Det gäller att se relistiskt på saker o ting. Sverige är bara en liten plutt i den stora världen!
Fakta om värnskatten fr. Wikipedia

Tog god tid på sig..

I DN idag stod det: Rånare sprängde sig in bank Svedbanks kontor i Gnesta rånades på förmiddagen. Sprängmedel användes inne i bankens valv Sen kommer det "roliga" -De tog god tid på sig-  säger ett vittne som DN.se pratat med.
                       Ja, oj, oj,oj, jag kan se en man framför mig, som intresserat stödd på en cykel rökandes en ciggaret ,lugnt iaktagande spektaklet!  Jag kan fantisera ännu mer om det hela, men är det inte lite Grönköping över det hela?
                       När det gäller de tragiska Arbogamorden så tycker jag det ochså, tyvärr för de anhöriga, att det verkar va lite Grönköping över det hela i polisens utredningar o samarbete med den tyska polisen!

Skön som vanligt

Ja, då var det rundan igen efter städningen o hockeyn på tv igår. Sport är fint men synd om idrotten skall bära hundhuvudet i "konflikten" med Kina, jag tycker det är fåfängt o dumt att blanda in idrott som politiskt slagverktyg!
Solen lyste idag på rundan o det gör den ofta för mig innombords ochså. Så även om jag engagerar mig i allt möjligt så är det inget jag grubblar på. Konstaterar o säger vad jag tycker!
                             2 par doppingar syntes idag vid vassen i hamnen. Men inga nya bon byggda! Ännu längre in vid Stjärnsundscykelvägen så såg jag på nära håll 2 gravänder. Dom var betydligt skyggare än doppingarna o flög sin väg! Stora är dom!

Enligt undersökning.....

Så har vården gått om arbete som den viktigaste frågan i Sverige just nu. Jag tycker bådadera är lika viktigt, för ju mer folk som arbetar desto mer pengar till vården!

Iran och uran

346465-207
Idag läste jag i D.N o andra tidningar att Iran utmanar med mer urananrikning och att västländerna fruktar att Iran skall använda det anrikade uranet till att framställa kärnvapen. Nu överväger man mer sanktioner från delar av världen o F:N:s atomenergiorgan är ochså kritiskt. 
                          Hata är ju ett mycket starkt ord och jag hatar inga länder men jag ogillar starkt en del länders regimer bl.a. då Irans.
                          Som vanligt vill jag lära mig lite om saker som jag gillar o ogillar.Vad vet jag om Iran? Jo, landets befolkning är inte araber egentligen utan perser, vilket syns på utseendet tycker jag. Shahen blev störtad nån gång på -70-talet av  islamister o det blev en islamistisk republik och att den nuvarande presidenten Ahma... nånting vill utplåna Israel o han har även sagt att Judeutrotningen inte existerat!
                        Fakta om Iran
Huvudstad                               Teheran
språk                                        Persiska
Revulutionens Ledare           Ali Khamenei
President                                 Mahmoud Ahmadinejad (puh)
Yta                                             1.648.000 km 2
Innevånare                               70.473.000
                       Styrelseform
Sen-79 en islamisk republik. Lagarna är  baserade på Sharia(Islams religiösa lagar eller yttre levnadsregler för de troende) med höga straff för vissa handlingar, såsom dödsstraff för Homosexualitet, otrohet och tvång för kvinnor att täcka sitt hår när de går utomhus m.m  Att stenas till döds finns väl ochså med, har jag för mig. Enligt författningen ska det islamistiska väktarrådet granska alla antagna lagar så att de inta avviker från sharia. Jag vet ochså att när det är nått slags val i landet sitter väktarrådet  innan valet o bestämmer företrädare som får väljas eller inte.
                                   Vem kan älska ett sånt styrelseskick. det påminner om Talibanernas, Hamas, Hizpollas m.fl. fundamentalistislamisters intentioner i tolkningarna av Koranen som de flesta mohammedaner inte ställer upp på!
Jag såg föresten ett program för några månader sen om de ungas liv i Iran. Övervakningen verkade vara i Stasis gamla anda från Östtyska tiden Det verkade inte vara något bra liv utan framtidstro! Fakta Wikipedia


 

Hej på er, allt bra?

346465-206
Jaa, idag är det städning som gäller o det är bara kul! Idag har det snöblakat i Askersund o nu regnar det, så städa passar alldeles utmärkt. Har även precis "messingat" med mellansonen Bengt. Vi hade rätt kul! Nä, nu får jag återgå till städningen. När jag städar så småningom i vardagsrummet kommer jag att bli utskälld av parakiten Örnie som varken tycker om när jag städar eller pratar i telefon! Jag brukar säga till honom"du är för attan en riktig surskånk Örnie".

Skolan, var är den på väg?

Förutom att man läst om försämrade kunskaper i matematik o svenska språket  bl.a. i  den svenska skolan( i jämförelse med jämnbördiga länder har vi ju tappat) så läser man detta  i dagens tidningar.

 Från SvD: Var tredje lärarutbildning får icke godkänt.
 
Var tredje lärarutbildning håller för låg nivå för att kunna utexaminera lärare, enligt högskoleverkets nya rapport. I utredningen beskrivs lärarutbildningen som" kravlös och ofullständig" och studenter uppges av utredare kunna slinka igenom utan nödvändiga kunskaper.
                     26 lärosäten har granskats, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion.

Kommentar: Tydligen är kraven för lågt ställda på en del av  eleverna i skolan utan dom är tydligen ochså för lågt ställda på en  del av deras lärare . Det jag numera kallar för flumsamhället upphör icke att förvåna. Vems är skulden för detta. Ja, det måste väl vara våra folkvalda o  då särskillt de som har haft makten längst o blundat för problemen inte bara med skolan tycker jag!  Vi har ju ochså sjukvården o Mcligorna t.ex!
                 Ja, nu har jag sagt vad jag tycker. Så länge man tycker något så är man kanske delaktig i förbättringar, vad vet jag! Nu tycker jag att jag skall gå och se på Liverpool- Arsenal i Champions ligue. Intressant ska det bli. Där blir jag ochså engagerad, alla tiders!

Hyfsa Tibet-debatten!

Kan nog inte annat än hålla med den gamle debbatören o bitvargen Jan Myrdahl som skriver detta i en debattartikel i dagens Aftonblad. Jag var inne på det i min blogg igår faktiskt.
 Historien är jäkligt viktig att känna till i sådana här "uppskruvade" frågor anser jag!
                         Jan Myrdal skriver bl.a.: Tibet har tillhört Kina längre än Nice tillhört Frankrike. Han skriver ochså: Tibet har har varit en del av Kina längre än Baskien kunnat kallas spanskt eller-för att ta europeiska exempel med än kortare stadstillhörighet- sydtyrolen italienskt eller och Korsika(eller nice) franskt.
                     Men liksom det inte finns någon stat som icke erkänner Baskiens, Sydtyrolens, Korsikas folkrättsliga tillhörighet finns nu- till skillnad från vad som det till Kinas gränsande Kashmir- ingen stat som officiellt   ifrågasätter Tibets statstillhörighet.
                        Ja, sen skriver Myrdahl om dåtider in i nutid, bl.a. är både Ryssland o Storbrittanien inblandade politiskt i området på 1800-talet. Men det skall jag själv läsa mer om på nätet!

                    

Gubbar behandlas sämre än fångar!

Så skriver Ulf Nilsson i Expressen och fortsätter: Det värsta skällsord som finns på svenska är gammal!
                          -
Du är en gammal gubbjävel! Ge dig!  Lägg av!-  Ulf Nilsson får många meil av det slaget Men mycket värre är fortsätter han- är att det omskrivna svenska systemet säger samma sak. Äldre människor är värdelösa och borde dö. Det sägs inte i ord men i handling.
                            -Vi har här i landet ett par hundratusen kvinnor som lever på garantipension, lika med existensminimum. Dessa kvinnor har bara en uppgift i samhället: att dö så snart som möjligt och inte belasta "det allmänna".
                           -Äldre män har det oftast  en aning bättre men belastas(liksom kvinnorna) med straffskatt. Det rätta vore givetvis att avskaffa skatten helt för pensionärer- landets omsättning skulle öka och därmed det allmänna väståndet.
                          -Sverige har blivit- sett ur åldersperpektiv- obekvämt o omänskligt. In med åldringarna på långvården där de ofta inte får någon vård alls. brått, brått, brått med matningen, brått, brått med tvättningen och ingen tid alls för en promenad i solen. Kort sagt: ett liv som i fängelset, fast något sämre(att  behandla mördare, tjuvar, våldtäcktsmän som man vårdar gamla vore ju, hm, omänskligt).
                         - Bättre villkor för äldre är inte bara ett önskemål. Det skulle ochså vara klok politik o klok ekonomi. Vi gamla blir ständigt fler, de unga färre. Alltför ofta möter jag den idiotiska repliken att" ni äldre är ingenting att satsa på, ni dör ju snart" Svaret är att de flesta gör en helvetes massa innan de dör. Vi är helt enkelt Sveriges största tillgång.
            Dumt nog förnekad, bortmotad och bortslösad.

Ja så slutar ett av de stycken som jag fäst mig vid  i Ulf Nilsson krönika. Jag har inte tagit med allt som han skrivit! Ibland tänker jag på hur det skall gå för mig om jag hamnar på hemmet eller långvården och vårdas med den brist på respekt och aktning som de yngre och ännu yngre har för de äldre i samhället. I många länder i Europa o världen  värderar och aktar man mycket mer de äldre än i vårt land anser jag.

Rädd är den inte precis!

346465-205
På rundan idag som gick i hög fart utom stoppen i Hembyggdsparken och här vid strandpromenaden där jag kom gåsen nära så att säga. Den har ju v.sida mor kameran o man kan se spår vid den vita fjäderdräkten, lite ljusbruna stumpar som sticker ut. Om det nu är den "ensamma" gåsen, vilket jag tror så har ju skadan reparerats på ett bra sätt, alla tiders! O fet o grann är hon, han!
                  I övrigt inga sensationer. I e.m. styrelsemöte i Spf.

Öknalogen

346465-204
ÖKNALOGEN som är byggd i slutet av 1700-talet tillhörde torpet Ulriksdal och låg på ön mellan Hammarsbroarna vid Prinsakullen. Logen användes till att förvara säd,mat till djuren, ved etc.

 All skrift om hembyggdsparkens hus o stugor är tagen från Örebro Läns museums kulturskrifter, foton Jan i Askersund

Hatobjekt, vem är det bra för?

Ja, jag sitter här o tänker på det där med hatobjekt.  Just nu är det ju Kina ett land som då annekterade Tibet på 50-talet som är utsatt! Visst det är ju inte rätt med annektering, erövring, krig, mord, ja allt elände som finns i världen är ju inte rätt o riktigt. Det är synd om Tibetanerna men det är ochså synd om de de mördade kinesiska affärsmännens anhöriga. Sen kan man ju undra om vi nu bortser från anekteringen och annat om något lands trupper eller polis står o tittar på om demonstrationer övergår i plundring o våld!  Frågan är om det som händer nu hjälper Tibetanernas sak. Dalai Lahma har ju själv uttalat att han inte vill bryta med Kina.  Jag tror att båda folken behöver  varann! Jag säger som jag brukar  om Miljöpartiets miljötänkande, Rom byggdes inte på en dag!

                                  Kina är ju ett land som gjort stora framsteg både ekonomiskt o politiskt. Det är ju inte som på Maos tid då ju bland annat Tibet blev annekterat. Visst kommunismen finns fortfarande i Kina men Mao hade nog tacklat ett liknande problem med betydligt större grymhet! Och så ett gått råd. Läs om historien i detta område där Tibet, Kina o andra länder ligger. Det har varit så mycket krig, svek o förtryck i årtusenden i området att t.ex Kina blev mer eller mindre tvingat att bygga Kinesiska muren för att överleva tror jag!  O förresten hur har det oförvitliga svenska folket burit sig åt under århundradens lopp. O det är ju nästan i nutid om man ser på hur lång världens historia varit!

Lite höstlikt

Solen var ju inte framme o värmde en idag så med en temp på ca 3½ grad så kände det höstlikt. Hackspettarna i o kring hembyggdsparken verkade ännu mer på allerten, konsert med kulsprutor o skrik! Förutom gåsen o den vita anden såg jag en flock på ca 20 gravänder mitt i hamnen. Gick sedan ner på kyrksidan av hamnen o inspekterade doppingboet. Ingen dopping låg där men 2 doppingar simmade omkring en 50-hundra meter därifrån. Har kommunen gjort en "naturtavla" genom att med grävskopa decimera vassen. Jag har ögonen på detta!
 Nä, nu skall jag få in artikeln om J/A 32 Lansen till riff.se

Banne mig var den inte tillbaks!

346465-203
Ja, misann den var tillbaks, den vingskadade o ensamma kanadagåsen som jag hade en "följetong" om i höstas o vintras här på bloggen. Vingen verkade helt utvuxen  förutom att det stack ut några"stumpar" mitt på vänstervingen. O det var samma vinge som var skadad Innan! Jag kan ju inte vara 100% säker naturligtvis men visst mycket talar för att det är samma fågel!

Snutastugan

346465-202
Snutastugan kommer från Markebäck. Detta hus och svinstia var ett av de första som kom till Hembyggdsparken. Här bodde korgmakaren Johan Andersson, "Johan på snuten" med sin hustru o 13 katter Stugan kallades för snutastugan för den låg mitt i en vinkel mellan 2 mötande vägar en s.k. snut.

Inte var det nått o hänga i julgran!

Nä verkligen inte! I allsvenskan  förlora Örebro med 4-1 mot Ifk Göteborg, Norrköping föll med 3-0 mot Gävle, Hälsingborg spela bara 1-1 mot Halmstad o  Trelleborg vann med 3-0 mot Gais. Har just sett en tråkig match i spanska ligan, Barcelona- Getafe 0-0. De enda lag som imponera var Sevilla mot tvåan Villareal, 1-0
                                Då är det mer spännande med kvalserien i ishockey till elitserien. Både Malmö o Brynäs förlora. Det enda laget som inte kan gå upp är Västerås. Jag tror dock att Leksand ochså är avhängt, tyvärr. Jag vill ha Leksand o Malmö till elitserien!
                                Imorgon börjar finalspelet i mellan Hv och Linköping i ishockey. Ovisst. Dessutom spelar  gnällaget Elfsborg med gnällspiken Anders Svensson mot Aik. Måtte Aik vinna!

Föräldrarna kom från Preussen...

346465-201
Ah, ishockeyn börjar inte förrän 15:50. Damen på bilden  är min mormor Maria, född Geuken  Fotot är nog taget i ca 1910 tror jag. Då var mormor i 20-års åldern men det kan vara innan! När föräldrarna varit i Sverige 5 år föddes mormor!.Jag har i min ägo ett papper som visar att och när mormors föräldrar blev svenska medborgare. Landet Preussens historia är mycket intressant tycker jag.
                            Preussen  var(är) namnet på ett tidigare hertigdöme som lydde under det polska kungadömet fram till 1657(motsvarande Ostpreussen) År 1618 ingick hertigdömet en personalunion med Brandenburg och blev ett självständigt  konungarike 1701. Under 1800-talet blev Preussen den ledande tyska staten!  1871 blev Preussens konung även kejsare av Tyska riket  Monarkin störtades 1918 varigenom Tyskland omdanades till Weimarrepubliken. Fristat Preussen var denna stats största delrepublik. Landet kom i stark konflikt med  nazisterna och 1933 inlemmades det i den tyska enhetsstaten, det 3 riket. Officiellt upphörde dock Preussen at existera först den 25 februari 1947 då de allierade förklarade landet för upplöst!
                                    Det här är ju intressant, det skall jag "forska" vidare i!
Källa Wikipedia

Allt möjligt i huvudet....

Så är det ju när jag går rundan. Jag är sugen att skriva lite om Kina här på bloggen. Även om Preussen varifrån min mormors föräldrar kom ifrån. Sen skall jag skriva om A 32 lansen i riff.se. m.m. m.m.
                           På rundan idag var det lite kyligare än det varit den sista tiden. Tog faktiskt pågarnas kängor på mig. Hackspettarnas hackande hördes från alla håll i I hembyggdsparken o dess omgivningar. Det var nästan så jag trodde jag var på repmånad! Har alldrig hört dess like. Fler fågelholkar var ochså uppsatta i området. Fotade smedjan o gick ner mot strandpromenaden. Där var den vita anden med fjälla men de flög till en liten ö 100 m ut ungefär, det kanske där dom slagit upp tältet!. En ensam kanadagås gick o betade. Tyckte faktiskt jag såg nån skada på vingen men såg inte riktigt, kom ej tillräckligt nära. Doppingboet i hamnen var tomt, tyvärr. Håller ögonen på det! Nu blir det snart Mora-Mif i ishockeykvalet på tv 4+ konstikt nog. Håller på Mif som gjorde det onödigt svårt för sig genom att förlora mot Västerås på hemmaplan i fredags!
                       

Smedjan

346465-200
Smedjan är en kopia av en gammal nubb- och spiksmedja i Ladäng, Lerbäck. Den är moderniserad för smide enligt gamla metoder

Ja, nää, inte gick det så bra!

Lite fick jag tillbaks på dagen dubbel. Satsa 50 kr o fick 140 ca. När det gäller de förhoppningsvis större pengarna gick det inte, ingenting på v-75. Varken på svågern Erlands, bolagstipset spelhålan Nord eller mitt eget. All right, skam den som ger sig!
                        När det gäller ett annat spel fotboll, såg jag Djurgården spela bra fotboll mot Malmö FF. Matchen sluta 1-1. Jag får ju säga det att Djurgården hade varit värd en seger! Malmö blir nog ochså bra men oj vad dom blev utspelade i första halvlek trots att dom tog ledningen bara efter några minuter. Jag tror att Djurgården slåss om seriesegern i år, dom verkar ha en bra trupp med många unga lovande spelare!

Egotrippad eller inte!?

346465-199
Ah, vadå! Exakt så här såg jag ut när jag äntrade cykeln o for ner till stan till spelhålan i förvissningen om att i dag blir det pengar. Sparar på växel som jag använder att satsa utöver det vanliga om jag kännner segervittring! P.g.a. lönesänkning(privat pensionsutbetalning upphör efter 5 år) är det dock bara att konstatera att rationaliseringen av penningpolitiken för min del inletts!
                              Allt ordnar sig om det finns en tanke bakom, att klaga ligger inte för mig! På stan mötte jag mina goda vänner Vivi-Ann o Torsten. Vi gick o titta på tomten där det skall byggas ett hyrehus med 9 lägenheter. Dit skall vännerna flytta från sitt hus i Hammar om ca 1 1/2 år om allt går som det ska! Fint läge nära centrum! När jag kom hem ringde telefonen. Det var Torbjörn. Vi på redaktionen på riff.se skall tippa hur herrlagen kommer att klara sig i allsvenskan. Ja, enklast är att gå in o titta på riffs sida, där kommer det att stå!
                             Tittat lite i Nerikes Allehanda idag:- I tisdags bars inventarierna på restaurang Strömpis i Örebro ut, igår bars dom in igen! Tvister mellan ägaren o hyresgästerna gjorde att ägaren med berått mod och med hjälp av vakter lyfte ut inventarierna som sagt men kronofogdemyndigheten godkände inte detta så därför bars inventarierna in igen! Grönköping var namnet!!!
                             I Laxå tycker en del elever i nian att det inte är roligt att plugga. En elev säger" det är så himla tråkigt att gå i skolan, jag tycker det finns så mycket annat o göra"
                            Ja apropå spel o dobbel! Det står ochså i tidningen att Margareta  Winberg utnämnts av regeringen till styrelseordförande i Svenska Spel mens en annan socialdemokrat, arbetsförmedlingens chef Bo Bylund(särbo med muntergöken Berit Andnor, oppositionspolitiker) fått sparken! Ja, regeringen lär sig spelet mer o mer från de rutinerade socialdemokraterna tycker jag!
                           Apropå Socialdemokraterna får dom mycket påskrivet för maktmissbruk i Karlsskoga av  ledare( tidningens) och opposition!
                           Sporten ja!  det har väl inte undgått nån att Ösk slog Trelleborg i premiärmatchen på Berns Arena. En av mina kompisar  Rolf var o såg matchen. Ösk lär ha spelat ganska bra o offensivt. I e.m kommer en fin match på tv 4, Djurgården- Malmö ff!! Tippar  1 garderat med 2! Lite ovisst!
                             Och håll tummarna för mitt spel, ska det äntligen bli nått?!

Varför är det så?

Varför skall alltid en liten grupp "fördärva" för den stora gruppen?

Varför skall feministfundamentalisterna fördärva för feministerna, varför skall islamistfundamentalisterna fördärva för de andra araberna, varför skall rovdjurshatarna(jägarfundamentalisterna) fördärva för jägarna, varför skall veganfundamentalisterna fördärva för veganerna, varför skall alltid fotbollshuliganerna fördärva för den fotbollsälskande delen av publiken  o.sv., o.s v.

De stora grupperna borde vara först att ta itu med sina avarter. Till slut dras ju alla över en kam!?
                           

Boet redan klart!

346465-198
Ja minsann! Doppingparet hade redan byggt bo. Det gör dom ju av vassen och det flyter omkring. I fjol så låg det ju båtar förtöljda ovanför, o dom for ju in o ut men det brydde sig doppingarna inte ett dugg om! Jag räknade förra året till 10 par. Får se hur många det blir i år p.g.a. grävskopans reducering av vassen!
                         Jag kommer o följa doppingparen o särskilt det här eftersom det var först. Rapporter följer!

Vilken klätterställning!

346465-197
Vid stranpromenaden står den "splittrade" pilen vars grenar går åt alla håll längs marken så att säga. Hur den har blivit så här vet jag ej. Frågat några men dom vet ej. Fortsätter undersökandet. Hur som hellst hade flickorna jätteskoj i det fina vårvädret. Dom fick min bloggadress!

Soldatstugan

346465-196
Soldatstugan stod tidigare vid Rude, Stockshammar(infarten till Olshammar). Det var ett torp på Stjernsunds ägor och skänktes till Hembyggdsparken av den siste private ägaren till Stjernsunds slott , Augusta Cassel. Den siste indelte soldaten som bodde där var 117  Stolt som ochså var skomakare.

Nu går vi på pumpen!

346465-195
VATTENPUMPEN på bilden var en av Askersunds 2.  Den här vattenpumpen stod vid Kyrkberget nedanför Sofia Magdalena-kyrkan Vid Kyrkberget fanns en källa som hette Jonsakällan. Brunnarna var öppna 2tim/kväll och husmödrarna kom då för att hämta vatten. Pumpen togs ur bruk 1875 då staden fick vattenledning.

Sicket väder!

Tog en cykeltur ner till hamnen där jag åt årets första glass! O kiosken var ochså öppen för första gången i år! På "min" bänk satt ett par från Östergötland men jag fick ochså plats. Dom liksom jag njöt av Askerunds natur o omgivningar . Vi pratade rätt länge. Sen cykla jag vidare österut på strandpromenaden mot badet. Innan badet satte jag mig på min favoritbänk(uthuggen ekstock?) o sola. Pratade där med en dam som var ute o gick med sin Berner Sennen. Pratade om att en av mina söner ochså haft en Berner Sennen, fast en hane. Vi prisade ochså
 Askersund med omgivning!
                               Tänker på det här med rovdjurshatet. Hata är ju ett starkt ord. Man kan väl säga att det ordet använder jag bara när det gäller självmordsbombare o fundamentalister. Ja, vad är skillnaden på att hata vargar! Ja, det får väl var o en avgöra!
                               Det mäktiga svenska lejonet skall via Reinfeldt ställa obekväma frågor till Turkiets ledare under besök i Sverige läste jag i nån tidning. Ibland undrar jag om vi tagit all världens samvete på oss! Nä, gör som Göran Persson när han besökte Kina för några år sen, prisa det positiva som hänt!
                               När det gäller försvaret tycker jag vi skall skaffa en kraftfull yrkesarme o gå med i Nato där redan Norge o Danmark är med. Tänk o samarbeta med de länderna och hjälpa till ännu mer utomlands i oroliga områden! Nu verkar det vara rena ankdammen i det svenska försvaret o det pratas bara om pengar!
                               Sen är det nån undersökning på nätet(tryck ja eller nej) ang. vilken serie som är bäst o vilka som spelar bäst fotboll, damligan eller herrligan! Jag tänker inte svara på detta för då får jag väl feministfundamentalisterna på mig, huvaligen!
                               I kväll blir det ishockey Timrå- Hv 71 på tv 5. Klarar inte Timrå det så blir det final mellan Linköping o Hv. Ska bli spännande o se!

Gladde mig åt detta!

346465-194
Förra året följde jag skäggdoppingar(10 par ca) som hade sina bon i vassen bara ett fåtal meter från strandpromenaden på kyrksidan av hamnen. I förra veckan var kommunen där med en grävskopa o grävde bland vassen. Frågan om kommunen var medveten om detta unika ställe med de skygga doppingarna så ogenerat nära inpå bebyggelse.

Idag har jag fotograferat årets första skäggdopping, en i ett par. Kommer noga följa häckningen o hoppas det kommer fler par o att inte kommunen satt "myror" i huvet på dom. Då blir det samtal till den naturansvarige på kommunen!

Fortfarande här.

346465-193
Jag läser i min fågelbok att kanadagåsen häckar i sjöar i syd o mellansverige. Jag tycker inte  jag såg några senare på våren o på sommaren förra året. Kanske dom häckar längre ut på öarna? Som jag såg idag var det bara dom här 3 exemplaren längs strandpromenaden.

Bertil Boos efterträdare?

346465-192
Ja, Torbjörn som står i paviljongen skulle säkert kunna sjunga en av Bertil Boos örhängen men jag har alldrig hört honom sjunga annat än Gunnar Wiklunds" Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad" o det är åtskilliga gånger det och i obskyra sammanhang!
Detta är alltså en kopia på BERTIL BOOS PAVILJONG o den byggdes förra året har jag för mig  Kom till användning under tradjazzfestivalen i Askersund.

Lusthuset

346465-191
Det känndes skönt att komma igång igen efter 1 veckas paus. O det verka inte va nått fel på gubben! Vädret strålande, mycket sol.

 Det här är LUSTHUSET o bredvid ligger en damm som brukar vara "inhyrda" ankor i. Dom har inte kommit ännu liksom de andra djuren i parken!

                                LUSTHUSET  härstammar från början av 1800-talet. Det kommer från en trädgård i Askersund o är så att säga "konserverat"

Tråkigt tycker jag...

346465-190
 Den här tjejen, Mona Seilitz, dog idag efter en tids sjukdom som det heter. Varför jag fäster mig vid detta vet jag inte riktigt. Det kan ju bero på att jag själv är i samma ålder, till och med 5 år äldre, det kan bero på att jag har sett henne på tv i nån bra o rolig roll. Det kan ochså bero på att under hennes tuffa o spralliga yta har jag sett en skör person med problem!? Hur som e hellst så tackar jag Mona Seilitz för en del roliga roller  som hon visat i komedier o annat!  Mona hade cancer sen 7 år läste jag senare!
foto fr. Aftonbladet

Överdrifterna fortsätter?!

346465-189
Jag blir ju  bekymmrad o ilsken över fanatikerna i rovdjursdebatten.
                         I Nerikes Allehanda läste jag en insändare som beskrev ett jägarlag söder om Askersund som hjältar för att de skjutit ett lodjur. Skjuta lodjur har man ju rätt till, 5 st i Örebro län. Men när jag sen läser vidare så är andemeningen ungefär så här( har gett tidningen till grannen)- De(jägarna) är hjältar för att de lyckats spara 50 rådjurs liv tack vare att de sköt detta lodjur!  
   Är generna hos jägarna sådana att de ser rovdjuren enbart som konkurrenter om bytet och allt annat är omskrivningar? Hade vi levt på stenåldern så kunde man ju sett det på det viset tycker jag.
 När det gäller vargarna så är det nog ingen större risk att den stammen blir livskraftig i så många årtionden till p.g.a. inaveln bland de norska o svenska vargarna!

 Ja sen är det fanatikerna veganerna o deras gelikar. Dessa människor tror att dom är naturens riddare o  gör t.ex minkarna en tjänst genom att släppa ut dom ur burarna till naturen. Endast ett fåtal klarar sig, resten lider o omkommer i en ovan miljö! O det beror ju på minkarnas gener. dom är numera "programmerade" för livet i burarna tror jag!
                              Sen tror jag att "hatar" man något till den milda grad som dessa grupperingar gör så är det något annat som gått "snett" i ens liv. De bra o ha ett objekt o hata, då för att avlasta sig tror jag!
Foto www,freeways.com

Bra avslutningsbild tycker jag,30/3

346465-188
Sen gick det ju med bra fart hemmåt , söderut. Vi åkte ju igenom många orter o småbyar men uppdraget var ju slutfört, foton o reportage ifrån Bergslags-Dalaområdet var ju huvudsyftet. Vi tog en annan väg hem via bl.a. Avesta o Västerås. I närheten av Avesta fota jag denna välkända dalahäst som jag tyckte skulle bli en bra avslutningsbild från resan. Appropå städer o orter så tycker jag Mora, Leksand o Rättvik är fina sådana och där skulle jag inte ha något emot att bo. Siljanområdet är ju fantastiskt, men det är Askersund- Örebroområdet som finns i nuet ,framtiden o i en del av rötterna! Uj,uj,uj, så är det bara! Och faktum är, det finns gruvområden öster Askersund med Garpa o Västerbo gamla nedlagda gruvor som en annan av mina kompisar, Torsten, vet det mesta om!

Heja Leksand! 30/3

346465-187
På vägen hem körde vi upp mot Leksand. Där körde vi igenom o stannade vid Leksands hemmaarena, Ejendals relativt  unga nybygge .  Ett pampigt bygge  Jag tycker ochså Leksand skall gå upp i elitserien, dom hör liksom hemma där! Just  nu så ligger väl dom till så där i kvalserien.

Cajsa i full aktion, 29/3

346465-186
Det svårt o ta bilder på  folk som rör sig. Cajsa var duktig o spelade mycket rakt. En del av tjejerna höll bollen för länge vilket resulterade i att dom hamnade ner i hörnen o så småningom blev dom av med bollen. På plats träffade vi ochså en relativt känd hockeytränare som var där med ett lag killar från det välkända Balrogs innebandylag. Tyvärr har jag glömt vad han hette. Han skulle börja träna ett lshockeylag i Danmark, så mycket hörde jag.

Det blev att titta på innebandy ochså, 29/3

346465-185
Torbjörn har en dotter Kajsa, 15 år vars lag Holmsund tagit sig till innebandysm  för 3 gången i åldersgruppen. Gångerna innan har det blivit  2  0  3 platser. Den här gången blev dom 3, vackert så, men dom stötte på ett lag från Västerås i semifinalen för andra gången i följd o förlora. Det var riktigt kul att se på innebandy o det var vältränade tjejer! Matcherna spelades i innehall på Lugnets område, känt för bl.a. Svenska skidspelen o hoppbacken. Nämnas kan ochså att Falun är förknippat med systrarna Kallur. Turneringen avslutades på lördag e.m o vi såg även en match på fredag kväll.

Sightseeing i Falun,29/3

346465-184
Falun har jag bara åkt igenom , så det var nått nytt. Falun är ju en sportmetropol det märkte man. Var vi åt nånstans under resans gång, det har jag glömmt. Dock kommer jag ihåg att i Falun åt vi på en sportkrog med  tvapparater överallt! Vi hade ju tur för att  när vi åt  hade vi det stora nöjet o se matchen i hockeykvalet mellan Brynäs o Malmö där jag höll på Malmö! Jag tycker faktiskt att sydsverige skall ha ett lag i elitserien o dessutom får ju Mif en jättearena klar till hösten! Jag har alldrig tyckt om Brynäs, tycker det är en samling gnällspikar med Daniel Widing o Mattias Månsson i spetsen!. Hur det gick i matchen, jodå, Malmö vann med 3-2! Och igår(1/4) vann dom hemma med 7-5!  Jag tror jag kan hälsa Malmö välkommna till elitserien redan nu!
Vad jag tyckte om Falun o Borlänge, nä jag tror inte jag skulle vilja bo i dom städerna!

Det blev en snabbtur från Gillers Klack till Falun, 28/3

346465-183
Ja, äntlgen i Falun, bloggtänkt så att säga. Mörkt o kallt o rått. Här är ett ställe där man kan hämta nyckel till vandrarhemmet vi skulle bo på om man kom sent. Vandrarhemmet var f.d Falu fängelse. Och jag kan säga att vi förde ett fängslande liv där ett slag. Ja alltså, det hade vart kul om nån filmat oss, det hade blivit värdens skrattfest.
Torbjörn kommer att skriva om detta i riff och det avsnittet kommer så småningom. Fotot har vi tagit dan därpå då vi besökte "brottsplatsen" igen! Så småningom hitta vi rätt! vandrarhem, inte så långt därifrån.
Synd att inte nån filma oss, vi kunde blivit världsberömda o föremål för demensundersökningar på köpet!

Ah, nu åker vi mot Kopparberg igen! 28/3

346465-182
I bloggen alltså. Jag börjar nog bli lite trött nu efter helgens bravader. Alltså ovanför Kopparberg innan Dalarna åkte vi upp till ett hotell vid området Gillers Klack, 400 m över havet Där fanns ochså skid o promenadspår, en stugby och det skulle ochså bli en älgpark där så småningom. Personalen var trevlig o Torbjörn intervjuade dom. I området kom det fler o fler tyskar o holländare o semestra! Ja, det var väldigt fint där och det var en ny ägare som ville att hotellet skulle heta Klacken endast. Gonatt! P.s Det är Värmland som syns längst bort på bilden D.s.

Vi återvänder till Grängesberg, 28/3

346465-181
Vi gör väl en liten resa åter till Grängesberg. glömde den här bilden av Skjutborraren som var väldigt imponerande. Det var nog ett mycket hårt jobb att vara gruvarbetare!

En av Sveriges bästa hammondorgelspelare, 28/3

346465-180
Ja, Pierre Svärd som mannen hette och boendes i Borlänge är enligt utsago en av Sveriges , ja rentutav världens färnämsta på hammondorgel. Jag hade aldrig hört talas om honom men oj,oj,oj, som han kunde traktera instrumentet. Han var även lärare på musikhögskolan. Borlänge verkar vara en riktig musikstad, med eget rockgymnasium t.ex.. Pierre hade ochså turnerat med många av Sveriges förnämsta musiker!

På Romme travbana, 28/3

346465-179
Den här söta dalkullan jobba i travtränaren John Byströms stall. Torbjörn kände John sen Umeåtiden men tyvärr var han inte hemma, körde häst i lunchtravet i Gävle tror jag det var. Det var så kallt o rått när vi kom hit, jag kommer ihåg jag frös som attan fastän jag hade bra med kläder på mig! Ja, o blåsigt var det med! Överhuvud taget var det kallt på resan utom sista dagen, sådär 3-4 grader +.

Ska de va en öl? 28/3

346465-178
Åker man igenom gruvsamhället Grängesberg så så är det ju inte bara gruvor som gäller. I slutet på färden genom samhället ser man denna imponerande byggnad som tillhör Spendrups Bryggeri.  Bergsslagen var ju en av de rikaste o välmående områden en viss tid i Sverige p.g.a. gruvindustrin. det kan nog inte Spendrup uppväga i våra dar. men som sagt för mer inf. läs på www.riff.se där det kommer flera reportage från färden. Ja, nu tjatar jag inte om det mer!

Torbjörn i intervjutagen ,28/3

346465-177
Torbjörn skriver en artikelserie för vår  seit,  www. riff.se, om bl.a. gruvsamhällena m.m. i Bergslagen. Undertecknad som ochså tillhör redaktionen står för fotograferingen. På den här bilden håller Torbjörn på att intervjua skolungdomar ang vad dom tycker om framtiden för Grängesberg! Som sagt  är man intresserad av Bergslagen o Dalarna så läs gärna på www.riff.se

Här börja resan, 28/3.

346465-176
Resan börja ju i Askersund men här var "ingången" i Bergslagen. Vädret var kyligt o rått o nån vår i luften var det sannerligen inte. Den mesta snön under resans gång fanns i södra Bergsslagen. I Falun t.ex. fanns det ingenting! Mannen på bilden som pekar ut nån slags färdväg är en av mina kompisar, Torbjörn.

Svårigheterna med bloggen

Jaha gott folk, Tydligen är det så att svårigheter med det nya systemet ställde till problem! Nu är det det gamla systemet igen! Så foton o annat kommer så småningom från Dala-Bergslagsresan!

RSS 2.0