"En flaxar o en far"...

Konstigare är det ej !

Jag tycker om det mångkulturella samhället..

.... tycker dock att integrationen kunde skötts bättre ! Jag tycker ochså att minoriteter fördärvar för majoriteter och används som slagträ mot " de som sköter sig " ! Jag har ju gått och klippt mig, sen jag kom till staden jag bor i, hos en syriansk tjej o senare hos hennes syster. Oerhört intressant utbyte. Jaha muslimer då ! Hm, det kvittar vem jag går o klipper mig hos ! Och nu skall vi reda ut begreppen ! En syriansk kvinna eller man är kristna och tillhör en minoritet i arabvärlden, t.ex. i Syrien o andra länder. Ett annat folkslag kan man säga ! O syrianska o syriska är inte samma sak om man ser till det etniska ! Och bl.a. syrianer o judar är folkgrupper som blivit förföljda under århundranden i olika länder i världen !
 Men den syrianska tjejen sålde frisersalongen till mannen på fotot. Han delar ut visitkort med familjen på o andra uppgifter. Jg har gått till honom 2 ggr ! O han är från Libanon ! Ahaa, muslim då ? Det hade kvittat vilket men han är katolik o kristen ! Det finns 40 procent kristna i Libanon ! Jag har en känsla av ibland att debatten blir " avslagen " p.g.a.  "okunskap o fördomar" ! Är det " religionen vi pratar med eller människan ". Och glöm inte att det ofta är en minoritet som fördärvar för en majoritet även i " religionens värld ".
                Det glömde jag ju att säga ! Frisörens fru kommer från Moldavien o är ljus som synes vilket påpekades av frisören ! Kanske "via  svenska vikingar i österled" ??? Vilka spännade gener som barnen fått !!
       Det var ganska svart kring Askersund idag ! Var bergsäker på att det skulle bli åska ! Fotot är taget österut ! För nån timme sen såg jag att det åskade över Danmark, norra Tyskland o norra Polen. Och kanske även lite ? i Skåne. Och söderut kom molnen från sydväst, inte från ost som här längre fram på dan. Beror på lågtryckets placering ! Kan det vara nått intressant på tv ikväll, har inte tittat efter !

Kampen fortsätter...

... mot ryggskottet ! Jag vinner på poäng idag verkar det som. Nån smärtfri kamp är det inte ! Men " eftersom hjärnan låter lura sig" så känns höften av mindre ! Och lite tröttare än vanligt är jag ! Tar inga mediciner, då skall det göra mer ont och jag har bra smärttröskel. Faran när man tar mediciner är att man "överskattar rörligheten" och inte känner när kroppen " säger ifrån " !
             Det här kortet tog jag idag på väg hem på motionsrundan.Skaplig bild. Den här bron som syns i bakgrunden körde man över förr om man skulle till Örebro och fortsatte genom stan. Då fanns ingen riksväg 50 som tar en förbi staden om man inte vill göra ett besök ! Vattnet tillhör Vättern en sista " utlöpa" . En del tror att det är en å ! Kyrkan heter Landskyrkan och är ganska gammal ! Den är en sån där vägkyrka så där är guidningar o besök från när o fjärran ! Mer ? Nää, jag får nog göra några övningar o vila mig lite ?

Idag leder jag på poäng..

Och igår var det oavgjort ! Vadå ? I kampen mellan " Jan o ryggskottet " Man har ju för det mesta positiva fllosofier om sitt liv vilket säkert ochså "kommer andra tillgodo" ?! Jag kör mina 3 övningar nu varje dag enl. video med naprapat.. Cykla gick bättre idag och boulen gick att genomföra med hjälp från kompisar att hämta upp kloten från marken när omgången var klar ! O emellanåt så tog jag mig en runda på strandpromenaden som går förbi banan !
Åska " har dom lovat i området i sydvästra Svealand, i veckor ! Inte ett Åskväder har vi haft i Askersund ! Idag trodde jag det var klippt vid 15-tiden men det blev bara kraftigt regn o muller på avstånd från ett blåsvart moln ! En del " muskelknuttar " är ju besvikna över att det alltid åskar för lite har jag förstått på inlägg. Jag är tuff nog att erkänna att för mig får gärna åskan hålla sig borta ! Åskans gång är jag dock faschinerad o titta på emellanåt. Verkligt fina radarbilder finns nu mera tillhands.
I boulen idag med fint väder, några mörka moln, vann herrarna båda" heaten". Idag var det ochså jämn fördelning, 4 herrar mot 4 damer !
Och på den här bilden tittar jag av någon anledning ! Vi får se om nån kan räkna ut var den är tagen ?

En undrar ju ibland..

...om vi blir " ännu mer i vägen" nu när vi blir äldre o äldre ! O när vi blir riktigt gamla så belastar vi akutvården o landstingen ännu mera !? O på samma gång eftersträvar de som är yngre " evigt liv o noll sjukdomar" !? Det tänkte jag på idag när jag träffa en  man, pensionär och svampexpert m.m., när jag gick förbi stället där jag ochså brukar plocka blåbär ! Denna skogskompis heter Christer och har samma intressen för natur som jag " och tankar om livets positivitet " Sen följde Christer med mig en bit på rundan och visade mig längs vägen på en svamp som heter kantkremla. Snart kommer det ochså mandelkremlor ! I augusti  skall vi ha sällskap ut i skogen o plocka svamp ! O då får jag lära mig ännu mer om dessa. Christer har även bott på Island, nån tid, och förklarat för mig innan varför inte alla isländskor var blonda ! Det berodde på att de isländska vikingarna gärna tog mörka kvinnor med sig hem under sina härjningar ! Sen när vi kom förbi ett ställe stod det en rullator på vägen ! O en liten bit in i skogen stod en dam o plocka blåbär , säkert 10 år äldre än jag ! Jaa, jag ser ju väldigt lite yngre plocka blåbär o svamp m.m. Lite undrar man ju varför !
                 Christer berättade följande för mig som han läst eller hört nånstans ! En pizzeriaägare i Stockholm eller nån annan stad behövde anställa någon. Nån i 20-års åldern utan arbete gick bra. O ge honom chans o gå bredvid nån vecka eller så. Efter 2 dar ville han inte vara där längre ! Varför, det var för jobbigt !
                  Nån som har fightats idag är undertecknad som har " en fight" med ett ryggskott. Om nån tror att det hjälper att " ligga i soffan o dricka öl o äta ett kilo chips o skylla o skälla på Jan Björklund "så tror dom fel ! Det är ingen bra metod, hjälper inte mot det mesta här i livet. Jag har haft ryggskott förr. Man skall röra på sig och använda sig av övningar ! Finns videos på nätet som visar dessa övningar. Idag verkar det stå " oavgjort mellen undertecknad o ryggskottet" ! O undertecknad kommer att vinna, det vet jag ! "Ont krut förgås inte så lätt" ! 
     Jag gå nästanr alltid genom norra kyrkogården när jag går mina motionsrundor som idag gick skapligt som sagt ! Att gå här igenom ger mig en slags känsla ang. "vad livet går ut på, ett slags konstaterande av den verklighet som alla människor borde sätta ner foten angående" Kanske dämpar en del ångest ? Jag själv kommer ju att i Örebro " öka min gemenskap med katolska kyrkan" o det kommer ochså att vara socialt viktigt för mig ! Liksom att sitta o" be och hurra" på Berhn Arena o i ishockeyhallen och att komma närmare " saker som jag aldrig fick fullfölja " ! O kompisar har jag några sen barnsben och fler kommer jag att få bl.a. via kyrkans gemenskap !
                 Det här är från stadsparken i Örebro ! Nästa år SKALL jag hit eller i närheten ! Och jag tar hjälp både "ovanifrån och från jorden" ! 

Vi får väl ta en titt på gårdagen...

...eller hur  ! Kul hade jag och vad mycket jag hade att fira ! Kronprinsessan Viktoria, Franska Nationaldagen o mig själv ! Dessutom i glada vänners lag utanför franska ost-delikatessaffären i Askersund på storgatan . Vi drack kaffe o åt nån småkaka. På torget spelade dom fransk musik via högtalare mm.  Den ende man som var i basker mer än ndertecknadu just då var affärsinnehavaren som dessutom hade en påklistrad jättemustasch. Nog var jag lika " franskfäig" som han var, tycker jag !
    Jaa, sen gick jag hem med min nyköpta ost, fransk förståss, och gjorde macker o titta på v-75, blev inget ! Sen sågs Annika Bengtsson vinna stavtävlingen i junior-vm överlägset. Sen titta jag på kommisarie Frost o sen Morse ! Får aldrig nog av dessa repriser ! Miljöerna ! Och man blev så ihågkommen " från när o fjärran" så det var inte klokt ! 14, tros det ,trisslotter skrapa jag ochså, blev 2 vinster på 25 kr var !
                Jag tror att, vet, jag fått ett " litet ryggskott ! Men då skall man inte tro att det hjälper att " sitta still o gnälla" ! Har varit ute på min runda och rör mig hemma mellan varven. Och i kväll spelar Örebro mot Häcken o det börjar blåsa ute o så varnar dom för åska här i området igen för " femtielvte" gången !

I morgon tänker jag ha kul..

...o på nå vis har jag det  även i vardagen. Är det möjligt tycker nån ? Jaa, då det " kostar inte så mycket" ! För mig är det kul o se ett rådjur eller ollonborre ! Lite roar småbarn säger dom ! Tack o lov för det år 2012 !
                    Och i morgon skall jag ochså hitta på nått kul om inte Tor o mjölner  far fram ! Nu för tiden löser jag korsord i så fall ! Det är ochså kul. Det är ochså kul att dra ut apparaturen då o inte förlora den. Kul, nej bra försäkring !
                        Kul i morgon ? Hur kul det var får ni reda på efteråt ! Det skall bli kul att rapportera det ! Hoppas ni ochså har kul ! Det hade i så fall ochså varit kul ! Nu skall jag titta på mitt V-75, det är ochså kul !
                              Fotot är taget 2006 ! Nu har jag lägre "blodtryck" ! Det tycker jag var kul sagt !?

Nåra knallar o skurar igår..

..jaa, det var allt ! Svarta moln och enligt radarbilder åska som gick i närheten. Men det var så nära så sladdarna drogs ur apparaturen emellanåt ! Nu för tiden löser jag korsord om åskan går ! Och nått ordentligt ? åskväder har vi knappt haft i år i Askersund ! Nu skall jag koka kaffe, äta ett ägg och en halv banan ! Sen går jag ut efter 1-2 timmar ! Sen kommer jag hem efter 1,5 till 2 timmar och lagar en ordentlig frukost ! Så är det i Jans värld ! Där ingen dag är den sig andre lik ! Beroende på fantasi och iaktagelser bl.a. i naturen och pratande med olika människor under " resans lopp " mm,mm, .
Har nu sett på Den stora kustresan på play, avsnitt 5. Norrmännen ja, dom har "gått om oss svenskar" för länge sen , det förstår man när man ser detta program. Det är inte bara oljan det är deras kollosala fiskindustri, alltifrån havsfiske till fiskodlingar o allt som knyts till detta av underleveratörer o turism på " kobbar o skär" !
Dom verkar så aktiva så dom har nog inte tid o " gnälla om allt" !?

Det gick bättre än jag trodde !

           Jag bocka ju mig mycket när jag plocka ihop mina ca 2 liter bär ! Och ryggen blev jag stel i och fick lite ont i ! Men motionsrundan gick skapligt ändå idag trots en viss stelhet o höften hängde med !  Då tryckte jag på " positiva knappen " och kom fram till att har man inte bockat sig på det viset så många gånger  sen förra året det plockades  blåbär så är det naturligtvis träningsverk ! Så var det med det , punkt slut ! Hembyggdsgården, bilden, ligger ju invid natureservatet stadsparken i sydöstra Askersund . Jaa, delar av Askersund är byggt på " rena berget " !
              Idag gick jag omvänd runda beroende att jag handlar när jag närmar mig hemmet ! Här har jag kommit till snett ovan idrottsplats området . Ni ser höjdskillnaderna här ochså !
              Jag har ingen aning om vad det är på tv dag men jag skall snart titta på det norska programmet där man åker längs landets kust tfrån norr till söder, på Play. När jag ser det så tänker jag så här att det är norrmännen som är nordens " största"  nation  numera ! Vilka intiativrika människor, vilket självförtroende o vilka småföretagare  o större fabriker längs kusten ! Fisk är ett av ledorden ett annat olja förståss mm !
                      Idag kom det en knall i Askersund "trots ideliga" varningar om åska i veckor ! Som jag kan komma ihåg så har det bara åskat någe så när rejält här i området nån gång i april eller maj !? Och idag får vi glädja oss för kvällstidningarna " vet precis hur vädret skall bli en månad framåt o när värmen kommer" !? Ibland får jag för mig att jag bara skall ägna mig åt DN på nätet , får se när det  genomförs  !? Papperstidningar köper jag sällan, bara för korsordsupplagans skull och då var fjortonde dag !

Både det ena o andra ...

                        Vi börjar väl med det ena,motionsrundan. Jag går ju alltid genom hembyggdsgården ! Det är inte bara fåren o undertecknad som har det bra ! Även kajor, mest, o andra fåglar ! Går det att som hastigast  tänka ut varför ? Det är väl inte så svårt va ? Djuren har det bra och barnen ochså på hembyggdsgården. Man kan ju åka med traktortåget dit från hamnen ochså ! Och mat, glass o "limonad"  finns ! Sen kom en då hem ! Åt frukost, bara filmjölk o flingor för jag hade annat i görningen !
             O sen det andra ! Som vanligt börja jag med det här stället i stan, 5 min cykelväg från hemmet ! Det brukar alltid vara mest här till att börja med och som vanligt en ensam man , undertecknad ! ! Som gammal van blåbärsplockare så vet jag att det finns kart, halvmogna o mogna till att börja med ! Så nått " önsketänkande om" att man kan plocka alla på en gång  stämmer inte !  Jag fick slita rätt bra men förutsättningen 2 liter höll i det fina vädret ! Fina vädret säger nån, jaa, det har varnats för åska i flera veckor i området ! Här har knappt åskat den här säsongen ännu. Och det trots ständiga varningar för södra, sydvästra Svealand varje dag !  En " vederspåseit" har ju anklagats för att skrämma bort turister från Tyskland med sina prognoser som lovar ibland kraftig åska till 10-20 ? risk Hade det inte varit bättre o skriva INGEN risk för kraftig åska till 80-90 % ? Det här handlar om " typisk svensk negativism" där man vill gardera sig till 110 % !  Sverige är bra att bo i men ibland undrar jag över folket !?  Vare sig dom är "nysvenskar eller gammelsvenskar " !
                Jaa, efter dessa filosofier så avslutar jag med följande ! 2 dl i plastpåsarna, mot frysfacket framåt marsch ! Och kajorna t.ex, njuter naturligtvis av att äta av" alla insekter o kryp " som lockas dit av fåren. Jag har sett kajor som suttit på ryggen på fåren o ätit godsaker nån gång !
 
 
 

Sånt är livet !

                          I förgrunden finns ett tält där folk sussar ! I bakgrunden finns ett slott där folk sussat ! Idag blev det boule trots risk för  åska vid framåt förmiddan. Det har dom varnat för i det här området jag bor " i veckor" ! Vi har haft tur i det här området hitills både när det gäller översvämningar o åska ! Idag har det knappt kommit ett blixtnedslag i Sverige ännu ! Ibland undrar " man om "vederspåmännen" inte ens kan titta på sina egna radarbilder innan dom "siar om " ?! För nu har dom bra radarbilder som" stämmer med verkligheten",  områdena har gått förbi  Vättern ! Och i dagens boule vann herrarna båda matcherna, revansch ! Stundtals tittade vi mot norra Vättern där mörka moln drog ihop sig men av detta blev det inte heller något, som sagt !
                   Sådana här fåglar får vi mer o mer ? vänja oss med i stadsbebyggelsen ! Med " omtänksamma " föräldrar. Mig stör dom inte precis, man börjar på att bli van ! Den här fiskmåsungen verka ganska orädd. Och klarar sig gör en del trots att både t.ex. katter o sparvhökar stryker omkring. Biltaken brukar dom tycka om att sitta på ! Och föräldrarna är väldigt i härdiga o vakta dom men inte den här så mycket som jag trodde. Dom "lita naturligtvis på mig" , jag har ingen lust att döda fiskmåsungar heller !
                              Jaa, nu har det faktiskt åskat i Hjo-området ungefär såg jag precis ! Nu får vi se var det går  åt ! Jag har som sagt bra hjälpmedel. Nu för tiden tänker jag inte heller " bli av med utrustningen" men förr kom åskan " plötsligare" p.g.a inga "hjälpmedel " !

Då var det måndag igen !

O en helg går fort ! Fint väder på Garpa gruva, bra uppträde o skapligt med folk ! O åskan kom på skam ! Lyra Trio som den kallas sjöng o spelade bra ! Trions ledare Waggelyr spelade klarinett till ett stycke. Intressant o väckte minnen ! Annars var det från" Dahlgren till Ellington". Efter koncerten åkte vi som var SPF:are till hembyggdsgården och åt mat på Klockargården vid 17-tiden ! Mums fillibabba o middag behövde en inte göra den dan ! Och det var inte bara SPF:are( pensionärer) på uppträdet !
                   Det var i lördags som vi var i Garpa gruva ! I går såg jag med förtjusning en av mina stora idoler , sportsligt,Roger Federer bli världsetta i tennis igen. Nu är han den bäste genom tiderna, inget snack ! Sen får Nadal kalla sig gruskung bäst han vill. Scweitzaren Roger verkar dessutom vara en trevlig man liksom sin landsman , världens bästa skidlöpare Dario Cologna ! Heja Schwetz ett land som ofta i omvärlden blandas ihop med Sverige ! Jag tror Schweitz är mera känt !?
    Jaa, grattis än en gång till Roger !
                   Jaa, motionsrundan idag, exellent med fart i den härliga värmen ! Mitt över på andra sidan skymtar Borgmästarholmen till vänster. Längst bort ser man Husbergs uddes camping.  Tyvärr om man skall tro " spåmännen på vedertjänsten " så skall det bli kallare o regnigt i veckan ! Få se om det blir nån boule i morgon !?

Jaa, god förmiddag !

Jag sitter här o väntar på att åka till Garpa gruva o vara parkeringsvakt och sedan se Trio Lyra spela i den närliggande gruvan på uppbyggd scen. I Gruvan ? Det är naturligtvis det uppsnyggade dagbrottet det är fråga om med himlen som tak och väggar av berg, 20-30 meter höga ca ! Vilken akustik det blir. Gruvhålet ner till "underjorden" är sen länge, länge vattenfyllt ! Efter evenemanget så kommer vi SPF:are att äta middag kl 17 på hembyggdsgården.
Det är ganska roligt att genomskåda en del saker i samhället som mycke styrs av lobbyister som "snackar för varan ". "Varje dag har aldrig varit så förskräcklig som idag" Idag var återigen månaden juni på tapeten ang. regn o kyla. När man då hör " domedagsrapporten" får man lyssna noga ! För lite försynt kom det efter, " sen decenier tillbaks" ! Det är lika dant med alla väljarundersökningar som flödar över vårt land ! Där kommer ofta lite " försynt efteråt" typ " är inte statistiskt säkerställda ". För min del kommer min ekonomi som ensamboende pensionär inte att förändras vem som än tar makten om 2 år. Det vet jag ! Vill ochså påminna om att innan 7-8 månader innan valet 2010 hade dom i opposition 15 % mer " av dom inte "statistiskt säkerställda väljarundersökningarna " Man skall inte ta nått för givet här i livet " vare sig det kommer någon " som blir dissad eller hyllad" . Det är världen som styr ! Tack för ordet !

Tjaa, Kalla får väl ha lite uppmärksamhet..

                           Absolut skall hon det ! Och hon har ochså kommit med på facebook ! Jaa, som sagt det är en märklig förvandling som har skett det sista året. Hon blir kanske ochså mer nöjd med tillvaron ju äldre hon blir !
                      Inte verkar det bli mycket blåbär i år här i Askersund iallafall ! Hittade ett moget bär på denna buske o det smakade surt o vattnigt ! Jo då, jag har vänt på bladen ! Annars är blåbärsriset väldigt frodigt av nya årsskott ! Men det är så att blåbärsriset blommar som jag sagt innan på fjolårsskotten ! Nästa vecka skalll jag ta mig en riktig runda o kolla ordentligt på " mina ställen " !
              Har vi nått oklaga på idag ? Nädå, vi bara konstaterar, tycker o tänker efter, Kalla o jag !

Vi får se..

Jag brukar alltid titta på olika väderseiter från Europa o Sverige ! Nu ser jag att det åskar över Belgien och Nederländerna. Det har åskat betydligt längre österut de senaste dagarna. Vi får väl hoppas att högtrycket här hemma " tar hand om åskan o kväser den " så t.ex. Österlen o Bornholm " inte får tampas med den igen" ! Varmast i Europa i morse hade Slovakien o delar av södra Polen. En Euroväderseit varnade för hög värme i området , illrött !

En bra dag " på jobbet "!

              I över 2 timmar idag var jag och delade ut post till pensionärer i föreningen, s.k. brevduva och det är vi flera. En lång runda norr ut i det vackra vädret ! Det första jag mötte var en 2-bent varelse som klagade på värmen. Skulle dock ta av sig tröjan !
                 Det här fotot har jag tagit längst bort på rundan. Sjön heter Gårdsjön, är liten o vacker ! Har gått runt den för några år sen !
                    O Kalla, döpt efter Kalla, skiter minsann inte i gröten. Ibland äter vi ur samma tråg, som sagt. Skeden bryr hon sig inte om. Axeln får många besök numera ! Intressantast att titta på är när jag tar på skorna, godast att äta smör i samband med att jag brer mackor och roligast  är att bita i mormors radband och leka med tandpetare på bordet. Surast är Kalla på morgonen och på kvällen galer hon " när hon vill lägga sig". Då hjälper det att dra för persiennerna !

Vilket väder, vilket väder...

" Nä, usch vad varmt det är" ! Hur många dar tar det " tills tålamodet tryter och längtan efter regn o kyla infinner sig" !? Jag trivs ochså i värme ! Idag blev det som sagt boule o herrarna förlora som vanligt ! För o " trösta oss " gick Torsten och jag och åt på Klockargården i hembyggdsparken. Oj, vilket väder, folk satt ute, mest i skuggan men inte jag ! En får passa på liksom !
Och på vägen hem beundrade vi denna frodiga spirea ! Nu har jag spelat musik nån , några timmar på youtube ! På min färd genom världen hamna jag i Sydamerika . Och eftersom jag lyssnade på Inkamusik på 70-talet så har jag spelat den ! Och inte bara El Condor Pasa som INTE Simon and Garfunkel skrivit ! Ikväll blir det Morden i Midsummer och nu Engelska Antikrundan på Play som är vida överlägsen den svenska nuförtiden liksom Antique Rodeshow, amerikansk version ! "Slut i rutan " ! Nä , men det är det ju inte !

Det är möjligt att jag har haft med kortet förr !

                  Det finns 3 saker som jag är stolt över, bl.a. ! Mina  barn-barn, mina rötter o mig själv. Jag vet inte om det är" legitimt i det här landet " att vara stolt över sig själv ?!  Hur som hellst så är det här mitt näst yngsta barn-barn o han heter Abbe ! Är väl ungefär ett år här !?
                   Rundan ja ! Bra runda o prat med okända på strandpromenaden ! Mest om fågellivet ! Tyvärr verkar det vara bara 1 andunge kvar av 8 efter 1 vecka ! Mamma passar ju dom själv och farorna är naturligvis många från fiskmåsar till kattor !
 

Jag gläder mig åt det !

Vadå ! Att bloggen fungerar så bra " tekniskt" och att den blivit försedd med snabbmeddelande och att fotona blir så fina ! Det är mycket att glädja sig åt här i livet " av stort o smått" ! Nu blir det snart motionsrunda ! Och för varje dag som jag , snart 74 år, kommer ut på den så gläder jag mig ! Och det borde andra ochså göra för " då lever jag livet" ," vare sig jag bor i Korpilombolo eller Baku" !

Hur har ni det så här på morgonkvisten !?

Själv har jag det bra ! Och har fått meddelande på bloggen från Amerika av fam. Roth om att där dom bor har man 40 grader i skuggan ! Jag tittar mig ut i världen och ser att det åskar i Österike här i Europa och att vädret här hemma skall bli skapligt ! Att titta sig ut i världen som numera ligger " mycket närmare oss " tycker jag är nödvändigt o spännande och då kommer man snabbt underfund med att när det gäller det mesta så är det " miljarder människor som har det sämre än oss i Sverige vare sig vi är rika eller fattiga, sjuka eller friska" ! Fotbollen ja, viva Espania ! Och hur kunde dom vinna när dom " spelar så tråkig fotboll " ?

RSS 2.0