Bra gjort Jystina !

       Nu är det ju skidor som gäller hela veckan ! Idag hyllar jag den polska skidlöperskan Kowalczyk som så nära höll på att slå Björgen. Frågan är om Björgen klarat det om hon inte haft sällskap med italienskan Llonga en bra bit. Inget förbjudet naturligtvis.
                         Nu är jag lite fundersam efter 3 milen och 15 km dubbeljakt och dagens 10 km för damerna. Vad jaf funderar på är om de svenske börjar på att komma i dålig form eller om vallningen på de klassiska skidorna inte är tillfredsställande. Jag tror det sistnämda. och har man dåligt glid utför då är det ju kört. Samma sak upprepas nu som det var på Tour De Skie i en del lopp med klassiska skidor. Nått är det som inte stämmer för valla teamet som försvaras av åkarna med "jag valde fel skidor". Nån erfarenhet måste ju vallateamet ha från tidigare då svenskarna inte kunnat göra sig självt rättvisa p.g.a. dåligt glid !
                         Själv hade jag dåligt glid i dag p.g.a. drobbarna men det var nog tur. Det är fortfarnde minusgrader på mornarna men kommer bara solen fram så lär det bli plusgrader på eftermiddagarna. 
                Håll nu tummarna för "rätt vallat"  i morgon på herrarnas 15 km klassiskt ! Foto Wikimedia Commons

Det är väl skönt att få vara...


... lite "fjantig o levnadsglad" !? Att beskriva något som är spontant i efterhand är ju inte helt lätt egentligen skulle man behöva ha "elektroder på huvet som hanterade knapparna till datorn" när man utförde det hela . Jag måste erkänna det ! Igår dansa jag framför tv-n när Marcus Hellner tog guld i skid-VM.
          Idag efter motionsrundan dansade jag till musiken med denna romskt anknytna orkester mellan lyften av mina hantlar och övningar för höften. Spontaniteten o livsglädjen sprakade ! Det är så skönt att känna något inombords som är en själv, ens egen själ så att säga. Det är skönt att känna en sån glädje, vad skall jag likna den med ? Jo, av många exempel kan jag ta bl.a. när jag "fångade en groda i farmors damm med mina kompisars hjälp" , symbolik o verklighet. Jag har dansat när jag fått reda på att jag blivit far mm, mm,mm,mm, mm,...
           Nått som  känns bra är att ha fått reda på från en kompis att man är en livsnjutare. Det har inte med att "sitta på krogen o bli full" att göra, det har med att hantera vardagen att göra!
              O det skall ni ha klart för er ! När jag ser min mormors mörka anlete till höger på fotot så dansar jag både med "nuet o rötterna". Det är många personligheter på det "dansgolvet" !
                 Trevlig helg och jag hoppas att jag får dansa framför tv:n i helgen ochså ! Det är kanske en klyscha men ju äldre man blir desto mer "kommer man tillbaks till sig själv" om man får glädjen att behålla vitaliteten !

Oj vad häftigt !


               Den här bilden hade jag med när jag skrev om Marcus Hellners framgångar i OS i Vancouver. Och idag är det mig ett sant nöje att åter ha honom som huvudfigur efter sprintloppet som han vann överlägset i dag i VM i Oslo, Holmenkollen. O Emil Jönsson fick ta en VM-medalj( av brons) som han har längtat efter. O Northug blev tvåa ! Två icke specialister kom etta o tvåa.  Vilken början på vm. O Kalla var i bra form men hon är för snäll och otaktisk i röran som blir i sprint. 3 damer var i semi så jag trodde nån av dom skulle ta medalj.
                 Min egen "individuella tävlan" gick bra idag. Det var 22- när jag gick ut, nu vid 19-tiden är det bar 4 -. Det var allt från Oslo, jag menar Askersund, för idag !

Är det inte väl kallt för det ?


     Jag har åtminstone aldrig prövat på det ! Att stryka tvätt utomhus !  Men ingenting förvånar en i den här världen. Det kanske är så att en del svenskar är så lata att dom inte ids köra med de uttjänta grejorna till tippen ?! Jag har sett liknande fall innan dock inte med strykbräden utan annat kasserat ! Det här fotot skulle man nästan kunna göra pengar på !?
          Apropå tippen ja ! Idag var det minus 15 när jag gick ut i det strålande vädret. Det kändes i nästippen !
Nu skall jag snart gå och sjunga med vår lilla kör ! Efter det blir det cafèt. Dass war alles für heute !

Så blev det !


               Här är "guben" på väg ned mot isarna som utlovat. -10 idag och som fotot visar strålande sol ! Dessutom vindstilla. Jaa, då vänder vi på klacken o går vidare.

           Så småningom hamna jag här för att gå ut på isen mot öster ! Och detta med solen i ansiktet. Det märks att den tar lite nu. En skidlöpare var allt jag såg på isen när jag anträdde vandringen över isarna på uppplogade vägar .

        Till slut kom jag till andra sidan österut. Till höger kunde jag se Stjärnsunds slott på någon, några kilometers avstånd. Även Edöområdet ligger till höger och då längs strandkanten med vatten mot Stjärnsund och dess udde !
                 Sen knallade jag mot strandpromenaden igen. Hela isfärden tog väl en 30-40 minuter och när jag kom hem hade jag varit ute i över 2 timmar !
                 Brainstorming blir det naturligtvis för att kunna skriva på Expressenbloggen. Den är som sagt "lagd" på ett annat håll !

Nu börjar det snart !


                    Vadå ? Jo, skid-vm i Holmenkollen ! En försmak fick vi ju i helgen då Daniel Richardsson i sista världscupen innan vm vann 15 km klassiskt o drog med sig Nordhug till tredjeplatsen, då Charlotte blev trea i sprintcup-finalen och Emil Jönsson slog Nordhug i spurten på herrarnas dito ! Det bästa med tävlingarna är för min del att jag själv "hinner tävla" på förmiddagen innan de börjar. På torsdag smäller det. Och vallaproblem vill vi slippa !
                   Körde hårt idag, det räcker med att jag bara tänker på sport o andra roligheter så "släpper jag loss". Sån är jag ! Jag vill dock säga att de allvarliga och tråkiga sakerna i världen o annat kommenterar jag på min Expressenblogg ! Bilden är tagen från hembyggdsgården mot Vättern !

                I morgon då jag inte styrketränar tänker jag gå ut en lång runda på den nu upplogade isen. Den här bänken står nedanför strandpromenaden där man går ut på sjön. Det ser vilsamt ut men då får man nog sätta sig innan man kör hårt o blir svett !?
   Jag gick ut senare än vanligt idag och gladde jag mig åt all skolungdom som åkte skidor eller skridskor och var ute i det fina vädret nu när det är sportlov.  ! Men  nu sitter jag och ljuger ! Det enda jag såg var äldre kvinnor och män som var ute o gick eller körde skidor ! Kommentarer överflödiga !

Har den äran min käre Tåtte !


                  jaa, idag fyller mitt barnbarn nr 7, Tåtte, åtta år.... joo, det måste det vara. O som sagt tack för de fina korten o ditt brev till farfar. Puss o kram!

        Och här sitter Tåtte på ett nytaget foto med sin lillebror Abbe. Han fyller i augusti o blir då 2 år. I slutet av juni beräknas ju barnbarn nummer 9 komma. Och då kom jag att tänka på att det äldsta barnbarnet Pelle då är 23 år äldre för han föddes några månader innan jag blev 50 !  Med bl.a. delar av en sån "klan omkring sig" är det väl inte konstigt att man känner framtidstro och slår hårt mot allt negativiserande gnällande i landet Sverige !

Visst är det viktigt !


          Joo, att sova ordentligt ! Det gör jag för det mesta nästan alltid men när jag gick ut igår efter att somnat sent p.g.a. entusiasmen o spänningen efter den fabulösa matchen mellan Arsenal och Barcelona så var den rundan mycket slitsam o seg ! Idag när man var utsövd som vanligt så var det en mycket mer givande runda, och snabbare ! Vad jag då tänkte på var alla ungdomar i skolan som sitter uppe länge på nätterna vid datorn och sen skall hänga med i skolarbetet. Och vad är det som "trillar in i skallen" på dessa icket fullvuxna ungdomar ?
Fotot ovan är taget mot hembygdsparken(stadsparken). Det var 11,6 grader minus när jag gick ut i denna enl. statistik årets kallaste vecka !

            Sen kom jag ju så småningom ned till strandpromenaden. På en skylt stod det att skridskoåkare få beträda isarna på eget ansvar och det betydde att promenera ej längre var "icke tillåtet". Den lilla traktorn var ute o plogade och några pimplade och andra körde skidor eller gick på isen !
                    I kväll är det hockey på tv igen. Matchen som gäller är Örebros bortamöte mot Västerås i allsvenskan. lokalderby o svår match för Örebro. I helgen är det ju sport med V-75 som gäller. Men på söndag fm. är det ingen sport så då går jag ut en runda !

Ingen skillnad alls !


              Det här är ett foto från 2010 vid ungefär samma datum som nu !

           Här har jag ett kort från samma tid 2009 som nu. 2006 i januari la sig isen tidigt utanför Askersund, det kommer jag ihåg !
Hur skall man tolka detta ? Ja, räkna inte ut kung Bore. Han har säkert inte sagt sista ordet ännu trots alla "domedagspredikningar" med medföljande "palmer" ! Och de amerkanska experterna fick rätt om supervintern som skulle komma nu i  februari i år främst med kyla!
        Och enligt SMHI så är denna veckan statistiskt den kallaste på vintern åtminstone i södra Sverige. Men solen står ju högre o högre upp på himlen och värmer mer o mer. Tyvärr har dock de lobbyister som pratar om växthuseffekten o tror att "palmer" snart skall bre ut sig i Sverige haft högst tonläge och framgång i debatten. Men om man nu vill ha framtidstro så väljer jag hellre den för varken "domedagspredikarna" eller jag kommer att få nått slutgiltigt facit  på hur det kommer att bli här i Sverige t.ex. Och jag har läst att några experter ? i frågan säger att det kan mycket väl bli ännu kallare vintrar!
                  Vilken match i går mellan Arsenal o Barcelona. Den var så spännande så jag hade svårt att somna igår för en gångs skull. Men det var det värt !

Dona nobis pacem...

 .....eller GIV OSS FRID sjöng jag och mina körkompisar, 9st, idag på SPF:s årsmöte med ett 60-tal deltagare. Först alla på en gång sedan med olika start där vi 4 herrar kom in sist. O då dirigera vår körledare oss. Och detta gick väldigt bra. Den här sången passar bra för vi brukar hylla dom som dött under årets gång. I år var det bara en. Parentationen över den döda höll vår körledare Bertil på ett högtidligt o gripande sätt.
               Sen blev "nyval" bl.a. av ordförande. Det tog ett tag. Resan till Göteborg i slutet av maj gicks igenom men då åker undertecknad till Stockholm ! Sen blev det kaffe o lotteridragning. Ingen vinst för min del. Och därefter gick jag o handla jord och en hibiskus. Och när jag ätit middag hemma plantera jag om den jag hade efter att ha klippt den för ca 2 veckor sen! O ikväll skall jag se Arsenal- Barcelona på tv.
         Thats all folks!

För dom med dåligt tålamod o tidsbrist !


                     Om ni inte ser rådjuret eller hjorten nu då ! Skaffa er större tålamod, mer tid och ev. glasögon ! Jag har allt !?

Det blir inte lätt att upptäcka !


                Återkommer till det som är svårt att upptäcka. Idag var det -11,3 när jag gick på min runda. Ingen blåst men mulet o en o annan snöflinga kom dalande. Rundan gick bra o höften är oväntat bra efter hårda utegångar i vinter. Idag gick jag som vanligt vid sidan om skidspåret i hembyggdsparken(stadsparken). Och om mig körde 2 skolflickor i tolv-års åldern. Den ena tappa staven i förskräckelsen och jag gick o överlämna den till henne. Ja, det är väl inte lätt att hastigt stöta på en skäggig äldre gentleman i skogen. Eftersom jag ställde vänliga frågor om hon hade sportlov så lugna hon ner sig . Nä, det var friluftsdag eller sportdag. På frågan när sportlovet skulle inträffa svarade hon att det visste hon inte . Hmm, tänkte jag när hon försvann bakom kröken !
             Ja, fotot ovan ! Där skall finnas ett rådjur eller en hjort på 100 meters håll som jag stod o prata vänligt med ! Stilla stod det och är lätt att se om man förstorar till bildskärmsstorlek. Man kan se det även här ! Titta lodrätt upp från det mörka på närmaste snötäckta sten. Då ser man något med ben som står på annan snöklädd sten mellan 2 trädstammar.
                 När jag skrivit detta skall jag gå och handla. I morgon är det årsmöte för SPF ! Jag skall både sjunga o vara i köket. hur det skall gå ihop vet jag ej ! Det får mina kvinnliga "chefer" i köket avgöra, lugnast så !
                Och tack Tåtte o Abbe för de fina korten. Mer till Tåttes hörna. Och Tåtte vi hörs snart !

Jag låter solens strålar flöda..


      ... över dom jag ärar, älskar o tycker om och hoppas att ochså ett o annat HJÄRTA kan "tina upp " ?
              Vilket väder och igår var det lika fantastiskt ! för då var jag ochså ute beroende på lite sport på förmiddan i TV:n. I går var det minus 18, när jag gick ut idag -16 ! Men solen börjar värma och komma högre på himlen så kan jag inte tänka på ett bättre väder i februari . Som vanligt vid högtrycksväder så var det ingen blåst !

                   Jaa, det är bara o tacka o ta emot o hoppas att skolungdomarnas sportlov blir lika fint. Och jag har faktiskt inget o klaga på, det går runt o jag är frisk o solen lyser både inombords o utombords och jag kan inte vara "bror duktig" o rädda världen " bara hoppas att solen fortsätter att lysa ! Det måste väl vara bäst för alla, oavsett hur vi har det o "gör med våra liv" efter våra förutsättningar o olika öden ?
          I kväll skall jag se på Malmö- Växjö i ishockeyallsvenskan. Så "tittandet in i vårt psyke" får bli på tv-play i morgon !

Fy skäms, kung Bore !


         Sätta i gång en snöstorm i halva februari ! Har du ingen respekt för svenska folket! O var är palmerna ? Frågan är om vi skall kalla det för oväder, extremt eller katastrof ? Vi kan ju höra med folket i Australien t.ex !
               Jaa, i dag blåste och snöade det ute och temperaturen sjönk några grader under minus. Snöat har det väl här i ett dygn ungefär. På min runda i dag som var betydligt skönare än igår p.g.a. att snön "tagit bort" det mesta av halkandet. 1,5 dm har det kommit minst ! Och jag hade för det mesta ryggen mot blåsten där jag pulsa fram.  Fotot är taget från strandpromenaden mot Vättern o dess skär ! Jag mötte endast 2 damer i min ålder som var ute med sina hundar på en bra promenad, mannen på hembyggdsparken och en man från Irak eller nånstans i närheten som liksom jag tyckte att det var bättre underlag att gå i idag än "årets sämsta" igår ! Och som vanligt har inte tågen gått som de skulle här uppe i allafall. Om det är tågens eller vädrets fel...?

Den här figuren skall vi få se en del av ett tag. Men kallt skall det bli ! I natt upp till 15 grader minus här i Närke. Och när jag tittar på Askersund på verdens väder på DMI (Danskt) så skall det bli kallt i åtminstone 9 dagar. Om det är normalt eller inte får "de lärde" tvista om ! För mig är det väsentligaste att solen lyser. Så enkelt är det, tycker jag ! Och som sagt om den inte gjorde det, jaa, då satt väl inte jag här o skrev ! Möjligtvis var jag en "bakterie" nånstans ?             TREVLIG HELG och nu skall jag gå och handla !

Likt en bild för några veckor sen !


      Då ALLT var snötäckt t.ex. på hembyggdsgården. Vad är det idag, jo den 10 februari. Är det så "konstigt" att det snöar då ? Jag tycker det varit "konstigt" om det regnat i stället. Vad är konstigt när det gäller vädret egentligen. Hörde på radion att de inte har haft sån torka i nått område i Kina på 200 år som dom har nu. Tydligen kunde vädret vara "konstigt" då ochså. Australien hade ju inte haft sådana översvämningar sen 70-talet som dom hade nu. För 200 år sen och ca 35 , var det växthus effekten då ochså o.s.v. Ja, jag bara undrar o konstaterar !
               Motionen idag kan sägas gått i snigelfart, så glatt var underlaget. Och inte ens nya broddar gick att lita på ! O detta berodde på att snöandet i det 0-gradiga vädret "oljade" upp det redan på en del ställen isiga områdena och nu såg man ju inte heller var det var isigt. Men jag var ute o fick frisk luft i allafall ! Jag mötte knappt någon enda människa på mina motionsvägar och det var förståligt !
                Jag skulle gått o veckohandlat idag men det skjuter jag upp till imorgon för nu vräker snön ner och det är ingen brådska . Ja, Örebro hockey vann över Bofors igår efter straffar ! Rättvist, nej ! Men dom fick 2 poäng ! I kväll blir det LG-hockey games på SVT. Så antikrundan ses på Play i morgon !

Det är sådana här bilder som...


            .... gör att jag har min levnadstro. Och den innebär att allt är inte bara  svart o vitt här i världen. Solen är min absolut favoritsymbol. Ser jag inte den eller kan ana den över molnen så är det godnatt för "fattig som rik"  i all världens länder !
             Ja det är enkelt men tänkvärt, rakt o utan krussiduller ! Motionsrundan gick utmärkt och underlaget var lite strävare i det fina vädret utan supervår. 
               Ja, nu bär det iväg ! På sång och sedan fika med några SPF-kompisar. I kväll ishockeymatchen i tv mellan Örebro o Bofors, lokalderby. Jaa, man kan alltid hitta något o glädja sig åt så länge solen lyser ! Även det lilla som "spär på " på entusiasmen o livsglädjen ! Behöver det vara svårare än så ?
             

Den kom nån timme i natt, supervåren !


           Ja, jag vakna av att det paddra på fönstret och det regna då förståss. Skönt tänkte jag, nu kom den, supervåren ! Så gick jag ju ut i morse men då hade det frusit på som vanligt och på motionsrundan var det glatt som det varit nu i flera dagar. O isen i hamnen hade ochså "torkat upp" ! Det är som jag sagt innan inte lätt att hålla nån högre fart p.g.a. väglaget just nu. I bland får man nästan tassa trots broddarna!
            Jag roade mig med att se på definitionen ang. vår. Vår är det när medeltemperaturen ligger mellan 0 och plus 10 grader. Det är till att göra det lätt för sig med den definitionen. Då måste väl supervår vara mellan 5 0 15 grader ? Sen gick jag in o titta på DMI:s Verdens väders 9-dygns prognos både på Askersund o Simrishamn. Den visade på minus i medeltemperatur de 6 dagar som kom med början på torsdag för båda orterna ! O nån av dom nätterna var det nere på -12 !

                 O när jag läste detta så åkte cykeln ner i källaren ! Den skall åtminstone ha lite "vårlikt" omkring sig ! O jag konstaterar att jag går ut oavsett vilket och att kvällstidningarna är löjeväckande med alla sina super o extrema o kaosartade rubriker där den ena tidningen skall slå den andra i "katastrofrubriker " o tävla om vem som har störst upplagor !
                    Det var ju hockey igår kväll så nu skall jag se på Vetenskapens Värld på svt-play. O ikväll blir det bl.a. Antique Roadshow på tv 8. Och tv 4 hade en väldigt proffsig utsändning från utförs-vm som börja idag. Och inga reklamavbrott under åken, bara mellan i pauserna. O intervjuerna direkt var även dom proffsiga. Och den kritiserade" mördarbacken" var hur fin som helst !

Olika väglag var ordet sa Bill, ja det var det sa Bull !


            Supervåren har väl varat en vecka nu av två som utlovats . Här i Askersund är det tö på dagarna men på nätterna fryser underlaget till trots plussgrader på morgonen. Utan broddar går inte att gå på min runda iallafall. Kanonhalt på den här vägstreckan.

       Sen blev det till att gå vid sidan av skidspåret i stadsparken innan hembyggdsgården. O det är inga problem för skaren var stenhård. Och här i parken har det blivit fläckar där bl.a. blåbärsriset kommit fram. O det är ju bra för rådjurens skull !

          Sen är det ju en del avsnitt på min runda där man kan gå på grus o asfalt. Rundan gick bra men farten är ju inte som med walkmen skorna. Men den tiden kommer ochså !
             Ja, helgen har ju tillbringats i fåtöljen som mest. Det är härligt det ochså. Och Örebro hockey slog Mora borta efter 3 förlustmatcher. Bra gjort mot formlaget Mora ! O Helner börjar ochså bli en fena på klassiskt o Kalla blir bättre på den stilen hon ochså tycker jag. Och nu är det bara 2 veckor kvar till skidvm i Oslo, Holmenkollen ! Det blir grejor ! I kväll blir det Vetenskapens Värld på tvåan, andra delen ! Nu skall jag gå in och hitta ett program för skidvm, tv-tider o sånt. Sen skall jag se På Spåret på Svt-play. Och rubriken på inlägget är ett omvandlat citat från Pelle Svanslös som min far ofta körde med !

Här kan inte ens "bror duktig" få som han vill !


                 När det gäller vädret nä ! Följande syn mötte mig när jag steg upp idag. Snöfall o blåst o kring 0 grader. Själv var jag ju så optimistisk igår att jag tog ut min cykel från källaren. Nu är det ju ett par plussgrader ute men det är ju faktiskt inte längre kommet än 4 februari.
             Själv är jag "bror duktig" när det gäller att "gissla" dagens journalistik i kvällspressen. Ja inte Ulf Nilsson, Lena Mellin eller några till. Vad är det för löpsedlar och förstasidor man får se nu förtiden. Inte är det mycket positivt och vilka "kaos -och extremrubriker. O den ene tidningen skall slå den andre i sensationsjournalistik i syfte att sälja så mycket tidningar som möjligt o va värst. Nån kvalikativ journalistik är det sannerligen inte fråga om ! Jag undrar om de här unga journalisterna ens vet hur vindarna blåser runt ett högtryck eller lågtryck och hur mycket dom kan om länders historia t.ex. när "pekfingrarna" kommer !
               Det här med vädret då ja ! Jag tar det gärna en gång till. För nån vecka sen läste jag om supervår på en av löpsedlarna. Nån dag efter så stod det supervinter på en annan! Som om det inte räckte så stod det i den ene tidningen att supervintern skulle vara till mars, i den andre stod det till april ! Visserligen hänvisades i dessa fall till norska väderexperter -och amerikanska. Men vi vet ju att ibland stämmer ju inte morgondagens prognos ens.
                 Nån motions runda blev det inte idag, blåste alldeles för mycket! ! Istället blev det städning och styrketräning, plan B 1. Det gäller att inte vara "svarslös" Dessutom lyssnade jag med välbehag på radiomannen Bosse Jadler som hoppar in ibland i programmet Boulevard, Örebro p 4. Det är skönt när han gör det för då slipper man höra en hel förmiddags diskusioner om varför "pojkar inte får ha rosa på sig" eller "hur man undviker att bebisen skall ramla av skötbordet och hur det skall vara placerat för att största trygghet skall uppnås ". Ja, typ sådant!
                I kväll skall jag på Tv se om Örebro hockey kan vända sin negativa förlorartrend borta mot Mora i hockey. På Spåret får jag se på tv-play senare i helgen. Sen kommer kl 21 en min favoriter bland deckare, Kommisarie Frost. Repriser är det ju numera men det skiter jag i ! V-75:an skall ochså gås igenom. Här är ingen risk att hjärnan "multnar" precis !  Trevlig helg !

Vårvindar friska o mammutstorm


                 I dag fick jag fightas med vårvindar eller varför inte nått sorts marsväder. Verkligen fightas med nedborrat huvud o drobbar på kängorna för att unvika falla på isfläckar ! Det var till och med så att vattnet på isen krusa sig lite i blåsten här nere på strandpromenaden. Men jag räknar inte ut supervintern ännu eller då kung Bore.Och jag går ut i alla väder utom storm med slagregn !
              Nu är ett nytt ord myntat apropå "mammutstorm" . Denna storm uppträder tillsammams med snöfall, alltså snöoväder. Och denna storm tilldrar, tilldrog sig och har satt stora spår från New Mexiko till Maine i östra USA i tisdags. Bl.a. fick Chicago 54 cm snö.
              Ja, vargavinter o nu mammutstorm. När det gäller mammuten så levde den jämsides med elefanter i tropiska Afrika i 4 miljoner år betydligt längre än när den var arktisk anpassad har jag läst. När det gäller väder o då vinterväder med blåst finns nu följande uttryck ! Kaos, super, chock, extrem, varga o mammut ! Jag har säkert glömt något. Jag kan tänka mig att våra förfäder på jorden har varit med om minst lika missriktat väder. Men då var vi inte så många o inte så  "bortskämda". Men med facit från jordens 4,5 miljarders historia borde vi förstå "att väder inte bara innebär "sommar, sol o värme på playan o minsta motståndets lag" typ.

Is i magen o drobbar på skorna !


                     Idag var det en plussgrad o solsken ute. Men i natt hade det frusit på vilket gjorde motionerandet väldigt fokuserat. Det gällde o koncentrera sig på underlaget som var väldigt lurigt. Hade jag inte haft drobbar på så hade den rundan som jag går varit omöjlig att beträda vågar jag påstå ! En gång var jag ouppmärksam o då halka jag till på en glansig isfläck.
                   I går spela jag min favoritmusik o ringde upp några människor med min mormors flicknamn. En var bara 20 o visste inte mycket om våra gemensamma rötter. Sen ringde jag upp en dam som jag hitta på nätet som var 10 år yngre än mig. Hon visste lite mer men inte mer än mig men sa att hon skulle ringa upp i helgen. Fick årtal av mig som hon inte hade men om min mormors mors släkt visste hon mindre än jag. Jaa, intressant var det ändå och jag försöker allt i "nuet", sen lär det vara försent !
                 I dag skall jag på Lilla kafeet o fika med mina boulekompisar m.fl. SPF:are. En del av våra samtals ämnen är just våra rötter ! Många pensionärer släktforskar nämligen ! För hur det än är så är man "närmare sina rötter" ju äldre man blir och ställer bl.a. frågan "vem tror du att du är" Och eftersom jag har namn på ett träd med blom så har jag "fräckheten" o påstå att en ek fungerar inte heller utan sina rötter !

Extremt superkaos ? !


               Det får vi väl se om det blir nu i februari enligt experternas utlåtande i tidningarna och media. Alla som läster kvällstidningar på nätet eller i papper kunde väl inte undgå o läsa rubrikerna supervår o supervinter för nån vecka sen ! Av någon anledning så vilade ordet extrem . En anledning var kanske att man började tänka efter på redaktionerna ang. ordet extrem och dess betydelse som storsäljande argument ? Nu förtiden används dessa ord som extrem och kaos t.ex. alldeles för mycket i Sverige om man tittar ut i världen . Syftet är naturligtvis som sagt säljande rubriker, tycker jag . Och dagens yngre journalister ger jag inte mycket för !
               Här har vi ett foto över blåbärsmarker. Här bl.a. har jag varje sensommar sen jag kom till Askersund fyllt mitt kylskåps korgar med blåbär som så gått som räckt ett år. O det efter ett idogt och roligt arbete med naturupplevelser. Och för det mesta är jag ensam på mina ställen, märkligt!

         Sen kom jag ner till Norra Vättern där en unik skärgård börjar, dessutom naturreservat. Här nere vid strandpromenaden har isen blivit vattenbelagd. I Askersund idag var det 2 plussgrader och ett av de sämre väglagen jag varit ute o motionerat på. Asfalt, grus,sand, is snö o vattenpölar. Och att gå utan broddar gjorde sig icke så länge våt glansis uppenbarade sig på en del avsnitt !
                      Idag skall jag spela min musik på datan. Ibland brukar jag "värma mig" när jag kommer hem från rundan med det rumänska kultbandet Fanfare Ciocarlia. Eller så kan det bli det Macedoniska Bioritam eller nått med Budapest klezmer band , ja musik på jiddish. Jaa, t.ex.ochså musik från Armenien, Khazakstan m.fl. länder. Jaa, mitt intresse är världsmusik o det började när fortfarande LP-skivor såldes. Och utveklats har då mest intresset för jiddish/klezmer musik och musik från balkan och f.d. sovjetiska stater som de i sydost. Prata om världsmusik i Asien/europa mest och mellersta östern. Ah ,jag har svårt o räkna upp alla länder ! Turkiet har skickliga sångerskor. Nä, nu slutar jag !  Och patos är bra att ha !

RSS 2.0