Intressant artikel att läsa .Och skid-vm har inte startat särskilt bra för Sverige

 
I helgen har jag läst en artikel i min helgtidning med rubriken - Schweiz bör ses som föredöme - Och det här med fotot på min mor o hennes kusin Franz taget i början på 1920-talet Från besök där med mormor .Vars syster var gift med en man som hette Brunner i efternamn. Som sagt var det här med intresse för länder där gemensamma gener finns. Inget fel att fantisera om dom i en tillvaro som man trivs med. Och att återkomma till dom , varför inte . Är ju part i målet . :)
 
 
      Jaa, det här med fotobevis . Detta foto ttogs den 26/2 2016. Och nu är vi inne i en period med sydväst vindar o mulet väder o blåst.O plussgrader .Har inte räknat antal soldagar 2016 tills nu . Fakta finns men tänker inte lägga tid på det
 
            Vädrets makter är ochså något som intesserar mig. I nuet o dået., Det här med kall-o varmfronter o lågtrycks dansande o högtrycks lägen. Fortsatt kallt i Arktis o temperaturen sjunker i Antarktis. Där vinter är när vi har sommar. Och Reykjavik titta jag på igår - 6 C , inte så vanligt .
 
Jaa, idag är det vilodag från Vm i skidor i Lahtis.Men i morgon blir det till att bl.a följa 10 km klassiskt för damerna o 15 km för herrarna. Medaljförhoppningar. En bronsmedalj har Sverige endast kunnat uppbringa o då av Charlotte Kalla . Vad som hänt med formen på de övriga ? Ibland pratats det ju om vallningsmissar. Är väl inte hela sanningen. Men skall Charlotte ta en medalj till.?
 
              Idag tas cykeln fram igen. Ingen fara med väglaget . För stativet är det bra för mig att sadla cykeln. o trampa på.

Det här med att ha bra minne men nästan inga foton.

Visst är jag både tillfreds med och glad över mina minnen. O det behöver man ju inte vara nån snyftande nostalgiker för. !
       Av en anledning så fick jag friska upp minnet från Luleå-tiden på 50-talet idag. Kan se framför mig huset på Fredsgatan där vi bodde . Från 1950 till mitten av det årtiondet. Är så mycket som poppar upp.Inte så långt ifrån där vi bodde låg Gûltzaudden. Bara o gå gatan rätt upp och längre ner rann Luleälven . O där fanns badmöjligheter. Och vad mycket jag ochså ser framför mig nu ,.Storgatan, kyrkan , hamnen mm,mm, Och på den tiden gick färja över Luleälven till Kallax . Nu lär det gå en bro över i stället.
      Vi kan ta det här med intresse för flyg som danades vid Vätterns strand. Då plan från F 6 flög över vattnet. På Luleälvens is såg jag  tillsammans med andra åskådare mitt första reaplan som hade uppvisning. En Vampire .Och även uppvisningar på F 21 har setts med bl.a propellerdrivna Mustanger. Varför just dom ? Joo skulle exporteras till Nicaragua. O Sverige hade ju köpt in dom från USA. Och på andra uppvisningar senare i mitt liv har setts Spifire, Mustang o Messeschmitt m.fl. plan.
         Och en av mina kompisar i Luleå hette Frej Lindqvist .Senare känd som skådespelare o regissör , vi gick inte i samma klass men fann varann än då. .Och sista gången jag såg Frej var på kaserngården på I 6 i Kristianstad i slutet av 50-talet . Oväntat möte , trodde inte mina ögon när han kom fram o sa , hej Jan.  Han gick utbildning tiil högre befäl som värnpliktig ,icke yrke och en annan till gruppchef . Och sen har vi en gång bara haft kontakt via email o då bodde Frej i Frankrike.
          Nämnas kan ochså att  att skådespelerskan Lena Granhagen gick i nån annan klass  i skolan. Ingen man umgicks med. Jaa hon är ochså född 1938.
          Nu spelar dom revy framför mig kompisarna , Bengan, Stiernström, Antman , Paananen, Tony Persson. O även kompis som var krigsbarn hos biskopen i Luleå .Namnet glömt men inte var han bodde. Invid kyrkan.
     Har ochså minne av när jag fick följa med min far på en tjänsteresa till Jokkmokk Och fick bl.a se på en renskillning där. Och chaufför var det då på bilarna som gjorde färder i Norrbottens län.Med dom som jobbade på länsstyrelsen.Och även hr jag med min far sett på skidlopp där Moranisse vann.Kan jag ochså se framför mig.
       Och det här med min uppskattning av det motsatta könet danades på biograf i Luleå. Såg filmer där med en som gav mig hjärklappning o känsla för det täcka könet. Nämligen Gina Lollobrigida. Och när vi flyttade söderut igen kom en flicka med en blombukett till mig innan tåget gick.Bara en sån sak :)
         Och även en av min fars bröders familj bodde inte så långt bort , i Öjebyn utanför Piteå O dit åkte vi buss ibland. Och dom hade en sommarstuga vid Piteå havsbad så även där har man badat Och huset där min farbrors familj bodde i i Öjebyn kan jag se framför mig . Och även en mindre byggnad i närheten där han hade sin mottagning med sjuksköterska ingående. Och farbror Leif var nämligen provinsialläkare liksom farfar.
 
               Jaa, det här med bra minne, entusiasm o levnadsglädje . Och haft nytta av att se andra delar av landet en längre tid . Även då med ingående av bl.a vistelse i Överuman i Västerbotten o i Forsmo utanför Sollefteå längs Ångermanälven . Oj vilka vackra ställen, det ochså.
            Vädrets makter ? Påminner om fortsatt kyla i Arktis o påbörjad nedkylning av Antarktis som har vinter när vi har sommar.
      Jaa, det här med att leva i nuet o ha bra minne. Är ochså något som jag är ödmjuk över. Nu är man ju ingen kändis eller kulturpersonlighet. Men mina minnen är värda lika mycket som en annans . Och ingen känner till dom bättre än jag gör oavsett fotobevis eller inte.
 
 
                        Jaa, det här fotot är taget i Luleå har jag för mig. 
             

En helg i vintersportens Värld !

 
Jaa, detta foto har man fått via IGslovenia ..Night and snow , puré makiic Bled . 
         Jaa, där jag bor i sydöstra Sverige är det grönt igen. Och de, övervägande enligt mina dagliga statistik i över 1 år, sydvästliga/västvindarna ylar årer utanför mina fönster. 
       Men snötillgången verkar vara ok i Alperna. Och även i norra Sverige o i fjällen.. Idag har Simrishamn + 4 C o Luleå där man bodde halva 50-talet har - 11 C. Det här med södra o norra Sverige . O värmerekordet från 1961 från Västervik 18/2 på + 16,5 C har ännu inte blivit slaget. Men enligt Smhi skall statistiskt våren göra sitt intåg 22/2 i Malmö. 
         Men vintern har inte släppt sitt grepp i Arktis o på Antarktis sjunker tempen. Nu har McMurdo stn. - 18 C. . Och i Alaska har Prudhoe bay -28 C, , Canada Grise fiord -26 , Grönland Hall land -32, Sibirien Verkhoyansk  -38 C. Jaa, det här med kalluftsutbrott. Vi får se.. Allt har till stor del med lågtrycks gång o högtrycks lägen o göra när det gäller Vädrets makter. 
 
 
Det här med Jordens alla hörn o hur stor yta staten Sverige uppbär. O det här med bergskedjor.Detta foto är från Earth pics och visar Angels Falls in Venezuela. Lägg märke till de snöklädda topparna.
 
Och hur mycket ylar det inte just nu utanför mitt fönster från sydväst..Men det här med vintersporten. Och fornstora dar. när det gäller alpint o skidskytte. Tänker man ju på när man hör bisittarna Magdalena Forsberg o Björn Ferry.. Och även andra f.d. världsstjärnor i Alpint.Inga medaljer i skidskytte o 2 bronsmedaljer i alpint.Konstaterass
 
        Nu börjar ju på torsdag vm på längdskidor i Lahtis.i Finland . Enligt prognos jag titta på är det ingen fara för spåren.. Minus på nätterna bl.a.
     Och oj,oj, oj, vilka förväntningar bl.a. Stina Nilsson o Charlotte Kalla har på sig. Och vilka genrep båda gjorde i Estland i helgen. Men bredden i Svenska laget ? Och på torsdag får jag se sprinten på Play i efterhand . O stänga till öronen :)
 
 

Det här med sydvästens återkomst.

Jaa, ja det här med sydvästen i bland annat södra Sverige som verkligen präglat vädrets makter i denna del av landet. Och mina fakta från övervägande sådana vindar som även var i stor övervikt i somras.. Har jag fakta på.
 
 
Jaa, det här med att leva i nuet men att ha fina minnen på livslinjen Från rötter till barnbarn .Imorgon fyller ett av mina många barnbarn Tåtte 14 år. Och detta foto är taget sommaren 2010 på Borgmästarholmen i Askersund då Tåtte var o hälsa på Farfar.
 
        Jaa, nu stundar en intressant helg i bland annat sportens Värld . Två vm pågår ju. Det alpina o i skidskytte . O nu börjar snart vm i längdskidåkning i Lahtis i Finland.  Bara en sån sak. 
          Livet går vidare o jag har det bra . O som vanligt tycker man att tiden går hiskeligt fort. Kanske beroende av att man har ett intressant liv ? På sin livslinje med fötterna på Jorden o armarna mot solen.
            Och det här med att leva i nuet ha fina minnen o intressanta händelser framåt att tänka på.
 Tråkigt bara med det ökande våldet i Sverige oavsett vilken kategori som står bakom av olika sorts extremism .             Och det går inte bara o fixera sig på fascism vilket ju inte gör saken bättre.
 
                  
 
 

Jaa, det här med St Valentiné`s Day.

 
Det är bra med bevarade minnen som är påfyllda i hjärtat.- Och man samlar ju på sig under årens lopp.. Från Stenungsund sommaren .1943. Där jag var med min mormor o den söta flickan hette Sonja. 
 
 
Jaa, det här med att leva i det fögångna . Det gör man väl inte om man har många  barnbarn o det senaste några månader över ett år . Men när man kommer upp i min ålder tar man även förgående generationer in i sitt hjärta av bl.a släkten.O utan snyft. Och min Farfar fick jag  tyvärr aldrig träffa . Han dog några månader innan jag föddes . Det här är kanske ett förlovningskort.? Av en man med ett intressant liv . O med kompisar som Anders Zorn t.ex. Från tiden i Dalarna .O farfar hette Adolf o farmor Elin. Och han beskrivs som filosof med stort intresse för sång o musik.Jaa, det här med gener ?
 
 Och som beskrivits innan. Minnen från förr i tiden poppar ständigt upp. O ofta  utan vägledning av foton. Det är bara att tacka o ta emot , även i nuet.
 
Jaa, en strålande dag väntar . O denna stjärna visar sig i dag från sin bästa sida på en blå himmel. Och vad hade vi varit utan den även ovan molnen. O sen får vi väl acceptera att den lyser  över både gott o ont.
Och hjärtats slag hade nog inte uppkommit utan stjärnan solen ? Det här med självklarheter som kanske inte är så självklara ? Och nu blir det snart stan i detta strålande väder. Och igår gick det bra att cykla eftersom det inte kommit nån nederbörd som frusit till på nätterna. I mitt område. Ochså gratulerar vi Schweiz till 3 guld i alpina Vm o Slovenien till ett. Hittills. 
 

Jaha minsann god förmiddag. Fredag o en intressant helg i bl.a sportens värld

 
Foto från 8/2 2017. Kan det vra den mesta snön man ser utanför fönstret den här vinter i i Simrishamn där jag bor .Jaa, frågan är ju om sydvästen med mild Atlantluft tar befälet igen. Och påminner återigen om temperaturen i Västervik 18/2 1961 på + 16,5 C . Tänka sig. Och förnärvarande används drobbar på skorna när det bl.a gås ner i stan..Och det är skilnad på hur man gjort rent på trottoarer vid fastigheter i staden.
 
Det här fotot hittade jag för många år sen på nätet o då läste jag in mig på Slovenien o trots inga besök hittills så är intresset stort för OCHSÅ detta land utanför Sveriges gränser. Som gränsar till Italien, Kroatien, Ungern o Österrike. Men nu är det ju Polen o Krakow som ligger inom räckhåll i maj. Ja, ja, ja, ja vet ej ens till 100 % vad som händer i morgon men det här med att plantera in spännande resmål i huvet även för " the old man " 
 
 
Det här fotot har jag visat förr från Igslovenia ...Maribor Drava river. Och som alla vet är vintersport populärt i alplandet . Och utövas o utövats med framgång . Och annat om detta för mig intressanta land får ni själva ta reda på.
 
Sverige ja, För närvarande är ju Malmö bl.a en utsatt stad för våld där det inte hjälper att bara skylla på den eländiga fascismen. Jag har själv bl.a sett AfAungdomar i aktion på Söder i Stockholm med masker för ansiktet o ridande poliser efter sig. Har även hört flyktingar prata om inbördes fientlighet som inte är av majoritet . Men det är ju inte Fascister heller. O det här med Sunni o Shiafientligheten som sprider sig över gränserna. Även till Sverige .Jaa, det här med om t.ex. Afghaner o Syrier tittar snett på varann. O gängbildning.
 
             Joo, hä finns annat o älta om . Det här med favoritmusik , vackra foton o spännande sport. O nu blir det till att titta på slalom efter störtloppet i kombinationen i Vm i St.Moritz I ett annat favoritland Schweiz !

Jaa, det här med bildbevis i nuet o dået.

 
Det här är ett foto taget den 7/1 i år . Och då fick drobbar tas på kängorna några dar framöver. Här i Simrishamn .Och foton finns ochså från några dar framöver.
 
 
Och det här fotot togs för en stund sen. Jaa, drobbar torde naturligtvis påtagas. Måste ut då jag bl.a behöver nya glödlampor till lampan i vardagsrummet. Det här med knäppar o bra minne under årens lopp . Tyvärr togs inget foto i slutet av 1960-talet då jag och min unga familj dan innan påskaftonen körde till gård ovanför Skillinge  för o köpa ägg. O på hemvägen till bostaden dök en oförutsedd snöstorm upp till stor förvåning. Kan vara bra att nämna. Mitt i Alltet.
 
         I väntan på Godot. Nää, men snart skall man se på super-g för damer . Pemiären för Vm i alpint i St Moritz . Och enligt uppgift skulle där nu vara - 8 C o sol där. Undrar vad bisittaren tycker om det ? Blir skugga på tapeten ?
         Jaa, sen får gubben ut . O kämpa på. O glöden är det inget fel på. Finns värre saker o konstatera. Det här med taggtråd, vakter o grindar runt skola i Malmö. Av olika anledningar . Har aldrig läst om sådant någon gång i mitt liv i Sverige Och om olika gäng i Göteborg som slogs med knivar . Usch.

Det här med bra minnen av vädrets makter .

 
Jaadå det gick att cykla idag ochså i regnblandad snö . O det har man varit med om förr här i stan. Men vad jag inte varit med om är att varit i Västervik  18/2 1961 då rekordet på + 16,5 C blev till.Troligtvis var det många plus här i stan ochså . Men just nu kl 15:54 baskar det till med regnblandad snö.. Och barometern står inte särskilt lågt men det här med högtryck i närheten norr, nordost med nordostliga vindar . O det här med snökanoner vem har inte varit med om det. Och en sak till på skall man ochså tänka på när det gäller vädrets makter att vindarna har olika vindriktningar när det gäller runt högtryck eller lågtryck .Motsols eller medsols.
     Skulle tro om siarna har rätt att det inte blir mer cyklande till stan den här veckan. Och ibland är det bra att gå med cykeln som stöd. o lägga maten i cykelkorgen. Som handlats. Och i närheten av där jag bor har vi ju träningslokalen med bl.a cyklar o annat.
         Och i morgon börjar alpina-vm i St Moritz.. Och idag är det -2 C där  och mulet. Men det här med vädrets makter om inte högtryck ligger i området över alperna. Och det här med bisittarna o vädret , när det är soligt klagas det ibland på förekommande skugga. Vi får hoppas att bisittarna behöver slippa klaga på föret o vädret. Och att det kan bli snöstorm i Aperna är inget ovanligt . Och när temperaturer på markplanet kolliderar med kyla kallare uppåt. Inget som är något fenomen oavsett årstid.
 
                  Det här med det sämsta vädret på vintern när det är tö på dan eller regn kommit o det fryser till på natten . Har man varit med om många ggr. Sämre än en rejäl vinter .
 

Jaa, kors fredag igen. Tiden rusar iväg.

 
Jaa, norra Europa har ju knappt fått nån vinterkänsla i södra Sverige. Och kallufts utbrott från Sibirien har ju drabbat Centraleuropa för några veckor sen från Polen till Italien. Och även i t.ex. Marocko. Sådant är Vädrets makter. Men februari är ju en skarp vintermånad där kalluftsutbrott sker lite här o där. I samman hanget kan visas ett foto från Ylliästunturi by Toivo Anttora. från Suomi/ Finland.
  Och Dmi , Dansken skriver Kulde o snebyger på vej fra öst. Men det här med prognoser o koll på lågtrycks " irrande " o högtrycks lägen ? Men fakta finns . I Västervik uppmättes 18/2 1961 + 16,1 C. Värmerekord sen .... Ibland står det mätningarna börja o ibland modern tid. Källan är SMHI .Vi får väl se om detta rekord står sig ?
       I sammanhanget det här med köldrekord i. Götaland . 9/2 1966 i Bredviken - 38,3 C !
   Alltså samma månad värmerekord från 1961 o köldrekord från 1966.i Götaland.
Jaa då fortsatt kallt i Sibirien, på Grönland o i norra Canada . Och på Antarktis sjunker nu temperaturen för att kulminera när vi har sommar.
 
Jaa, titta vad man kunnat retweeta från Mari med orden. Smile it`s friday. Är ju inte varje dag o skriver på denna blogg Och nu blir det reklam på den. Och det får väl mina läsare som inte är så många stå ut med . 
          Och om jag fortsätter med den så blir det ett inlägg när andan faller på .
 Sport är ju bl.a. något som jag uppskattar. Och alltid har gjort . På livslinjen  Från RÖTTER till BARNBARN.
Och det här med ens person . Bl.a. spänningen på 40-talet när grodor fångades i Farmors ankdamm med kompisar. 
  Jaa, som sagt bl.a. V-75 trav , och för närvarande i februari VM.i alpint, skidskytte o inte minst Vm i längdskidåkning i Lahtis , Suomi. Och sen man blev pensionär vid 65 års ålder 2003 har man ju kunnat följa tävlingar oavsett när dom går på dan.Och som sagt finns ju fotboll, friidrott , Ishockey mm att ochså följa i sportens Värld. .
 

RSS 2.0