O regnet bara öser ner !


Det skiter jag i ! Jag tar min motionsrunda ändå, utom i blixt o dunder ! När man pratar med folk om vädret så speglar det, tycker jag, folks negativism och det här med att man aldrig är nöjd ! Är det inte för varmt så är det för kallt. Regnar det för lite är inte det bra o regnar det för mycket är inte det bra. snöar det för mycket på vintern är inte det bra men regnar det så är inte det bra o.s.v., o.s.v. Jag undrar ibland hur det hade låtit om vi bott i ett land som har det som t.ex. Amerika eller Japan, Australien eller Kina m.fl. länder ?
I väntan på Godot finns det ju en pjäs som heter. Jag väntar på att gå på SPF.s månadsmöte. Om vädret blir skapligt skall vi gå på stadsvandring ! Och sen blir det kaffe och lotterier o gemenskap ! Och i kväll spelar Leksand o Örebro match i hockeyallsvenskan. Och matchen går i TV ! Om jag skall se den..... onödig fråga !

Vad gör man en sån här dag ?


Det här fotot är ett av de allra första som togs 2006 med min då nya kamera. Det var datastefan som tog det om jag inte minns fel. Kortet döptes  då till " den förnöjsamme närkingen" och det stämmer ännu som väl förstås .
Innan regnet kom så hann vi spela boule mellan 11 o 12. När jag kom ut o skulle cykla iväg vid 10:45-tiden så var det punka på cykelns bakdäck. Så det blev en hastig promenad ner till boulebanan. Hem, lämna cykeln på lagning o veckohandlade.
Nu skall jag titta på Vetenskapens Värld o Sveriges Historia på Play här i datan. För i går såg jag på när Malmö besegrade Bofors i hockeyallsvenskan ! 5-0 ! Jag håller på Malmö och Örebro i den serien!
Sen i kväll skall jag titta på "Vem tror du att du är"på tv 1 och Antikues Roadtrip på  tv 8 !
O i eftermiddag blir det ochså "inre tjänst" och i morgon eftermiddag månadsmöte med SPF och motion på förmiddagen förståss !  

Hjärn och-hjärtmotion..


Idag blev det en motionsrunda i regnet. Men det var inte bara jag som motionerade. Skolungdomar sådär en 12-13 år fick minsann ochså röra på benen i regnet och ha orientering i stadsparken. Undrar vad föräldrarna tyckte om det ? OBS, ironi ! Föräldrarna torde vara födda på 70-talet vilket jag funderade över .

Sen blev det ju strandpromenaden o där finns dom här skyltarna uppsatta över Vättern o bestämmelser för norra delen. I morgon skall jag titta lite mer noggrant på fiskarterna. Vilka jag kan ? Ål, lake, röding, sik, siklöja, laxöring,...aborre, gädda. Det är inte alla på bilden för det är 12 st.

Den här backen som är på andra sidan bron norrut är ganska brant. Här ger jag järnet ! Det var det här med hjärtmotion !

Och här är mitt nya fynd ! En lampa som ger fenomenalt koncentrerat ljus när jag läser tidning eller löser korsord mm. Lampan ska hålla i tjugo år och behöver inte bytas ! Det blir väl o köpa en ny när jag blir 93 ! Det får jag ta upp i min ekonomiska långtidsprognos ! Nu börjar det att röra sig i hjärnan. Då blir den älste sonen 69 o det äldsta barn-barnet 43 ! Bara så ni vet så blev min farmors far , Anders över 90 år ! Här gäller o se positivt på tillvaron ! Det kan nog ge en några år extra ! Ja, hjärngymnastik var det. Man blir aldrig för gammal att lära sig något nytt eller ändra åsikt i "indoktrinerade o det är klart du skall tänka så saker ".  Det finns massor man kan lära sig och förstå för att förstå att Sverige inte är " jordens medelpunkt " ! Ett enkelt sätt är att räkna ut hur många svenskar det går på ca 110 kineser. Det går 1 ! Det Sumeriska riket är t.ex. inte helt fel att läsa om liksom då mellersta österns historia ! Hjärngynmnastik var det och vyer !

Här har jag varit ...


Och här är staden Köln i västra Tyskland inte så långt från Belgiska gränsen. Ej heller så hemskt långt från Franska gränsen. Kyrkan på bilden är ju den berömda Kölnerdomen Jag har nu på min resa till min mormors rötter kommit till hennes farmors födelsestad. Själv var jag på besök här 1955 eller -56. Vad jag kommer ihåg förutom naturligtvis besöket hos familjen Von Rumohr var Kölnerdomen som jag gick runt( tyckte den var stor som ett "kvarter")och inne i den var jag ochså så klart. Bomplanen och deras besättningar under kriget hade gjort allt för att spara kyrkan och det hade dom nästan lyckats med. Apropå Belgien så patrullerade fortfarande trupper från landet i staden liksom franska. Och visst kommer jag ihåg Rehn och borgarna längs den ! Och vad visste jag då om att här var min mormors farmor född !
Köln idag har 1 miljon innevånare och fungerar som huvudort i det adminastrativa området Regierungsbezirk Köln där även bl.a. den forna huvudstaden i Västtyskland Bonn är beläget. Området består av 4,4 miljoner innevånare.
Vad är Köln känt för ? Jo, staden förknippas framförallt med ett 2000-årigt kulturarv, den gotiska katedralen Kölnerdomen, Eau de Cologne och sin internationella konst-och galleriscen. Även så är staden bl.a. en handelsmetropol och mediastad. Eau de Cologne betyder fresten vatten från Köln. Ölet Kölsch är ochså känt.
Här föddes alltså  min mors mors  fars mor Maria Anna Geuken född Bönner 1826. Så väldigt länge sen tycker inte jag det är som är född 1938. Min födelse ägde ju rum endast 112 år efteråt.  Vad är det i ett perspektiv ! Men på den tiden när Maria Anna föddes var det bara ca. 56 000 innevånare i staden men staden växte snabbt. 1794 tågade den franska republikens trupper in i staden och Köln blev en del av den franska republiken. År 1814 efter drygt 20 års franskt herravälde tågade den preussiska hären in i staden. I det här området mot Frankrike var det ju ständiga krig mellan fransmän och tyskar. Området Elzas- Lohtringen var ju hårt drabbat. Detta innebär ju att Maria Annas föräldrar har, kan, varit under franskt styre åren mellan 1784 0 1814  innan dottern föddes. Ja det är inte svårt att låta fantasin spela i denna verklighet !
Ja, nu är vi i nuet ! Efter forskande på nätet( tyska telefonkatalogen) så har jag förstått att släkten Bönner är en mycket liten släkt ! Endast bestående av ett par hundra personer med namnet förutom de ingifta så klart. Namnet Bönner i Köln har bara 2 familjer verkar det som. Detta gör att jag undrar om det är så säkert att denna släkt varit i Köln så många år innan 1800-talet. Kan den t.ex. ha nått slags franskt ursprung med tanke på alla krig i t.ex. området Elzas-Lohtringen ?  Bönner är ju ett ovanligt namn i Tyskland och om man tänker sig det att Tyskland består av 70 miljoner människor så är ju släkten väldigt liten.
Av dessa mina rötter på mormors sida så kommer jag att koncentrera mig på släkten Bönner. Inte ens tyskar jag frågar har en susning om denna släkt !

Den här bilden har jag visat innan av Maria Anna Bönner. Som jag ser det är likheten med min mormor påfallande. Både Johannes Geuken, mormors far och hennes farfar Johan Heirich, Maria Annas man, var ljusa. Kan tänka mig att det här fotot är taget 1850-1860 ?  Kläderna , jaa så såg folk ut för en 150 år sen. Jag tycker det är ett tjusigt kort med stil. Gener o rötter o " vem  tror du att du är" . Den här damens släkt skall jag jobba vidare med . Dess litenhet underlättar !
fakta Wikipedia, bild Wikimedia


Ett kärt återseende !


..men nån abstinens har jag inte haft. O bli "beroende" är ingen höjdare, varken av det ena eller andra. Tänk om man bara hade en dator som intresse ? Vad gör man utan dator ? Läser en bok , köper en korsordstidning motionerar som vanligt och filosoferar över allt möjligt och är glad över att man lever !
Just nu packar jag upp ett stort high speed usb-minne. Jag har ju mycket bilder på olika mappar i datan på bl.a släkt anno dazumal och senare som jag fotograferat av med min utmärkta kamera.
För övrigt så hjälpte mig igen min gode vän Torsten med transporten av datan, tur och retur ! För den är tung ! Eftersom jag bytt hårddisk ganska nyligen så blir det ingen lapptopp för närvarande ! Och en 8 dagar var jag utan dator ! Nu kom jag på vad jag saknat som mest. Att spela " min" världsmusik på youtube o sjunga o gnola till den !

O regnet det bara öser ner...


Det syns ju inte mycket på denna nytagna bild men det måste ha regnat mycket i natt o det regnar ännu nu vid 9:tiden. jag har tittat på radarbild och ser att det dröjer ett tag innan det slutar. Sen blir det motion !
Vad gör man så länge , jo tvättar, har tvättmaskin i badrummet, "leker" med datan. Vi skall ha lite gissningstävling idag, mest för släkten .

Här har vi ett barn-barn !

Och här ett annat ! Dom är bröder och heter Abbe o Kalle. Två års skillnad o lite mer är det mellan dom ! Och likheten är påtaglig som synes ! Jag fixa inte att säga vem som är vem och jag kan säga att någon annan närstående gjorde det inte heller ! Mycket närstående ! Ja, pojkar, farfar kommer nån gång i höst !

Jag har ju "tjatat" mycket om min mors rötter på mormors sida. och tycker naturligtvis det är intressant att utfosrka med tanke på "brun och mörkheten". Det här är min mor och hennes kusin. Både min mor och hennes syster, mor till "grabben bredvid" var mörka. Men här finns ju inte mycken likhet mellan barnen ! Det bästa sättet är att ta ett DNA-prov för att se på gener längre bak. Som man är det lättare för då får man svar från båda föräldrarna har jag läst. En kvinna får visst bara svar från moderns eller faderns, nånting sånt var det , har jag för mig ?!  Som sagt kan man hitta "Neanderthal gener så kan man väl hitta...romska/sydländska gener t.ex ".Skall prata med min doktor i frågan ! Skall dit om en månad ca för årlig provtagning.
Nu verkar regnet lätta ! Nu blir det inte mer "tjatande" för idag, god förmiddag !

En kortis !

Vaknat, ätit frukost, spelat boule, tippat "Solvalla tips"(sparsätt med spänning inför Elitloppet i maj, socialt), handlat, pratat med sonen Peter, klippt mig hos syrianskan ( har trevligt), handlat igen, hem, fått fel dammsugarpåsar, skickat mail om detta, tittat på vädret och nu skall jag se Vetenskapens Värld på Play. Kl är 15:57 !

Borgmästarholmen i sikte, o morötter är bra att ha !


... och vi som bor i Askersund, åtminstone, vet att det går en träbro mellan strandpromenaden o holmen, anlagd för inte så hemskt länge sen ! Idag tog jag rundan i motsatta håll, det gick ochså bra. Några skolungdomar var ute " o rörde på sig" !?
idag har jag haft möte " med mig själv" ! Det är liksom lite halvtid på mitt poängsamlande i lägenhetskön till Örebro. Man får en poäng för varje dag. Jag är väl uppe i cirka 700 poäng och behöver nog minst lika många för att kunna "slåss" om en lägenhet. Det "uppdrag" jag gett mig som kan kallas "hemkomsten" fullföljs till punkt o pricka vare sig "positiva eller negativa händelser" uppträder, beroende då på poängsamlandet ! "Uppdrag sparande"  kvarstår ochså ! En brasklapp finnes ! Om jag skulle bli sjuk och få "nedsatt rörelseförmåga" t.ex. så kommer jag att söka mig över kommungränsen till Örebro kommun för att bo på ett äldreboende där ! Kan vara bra för "kreti o pleti" att veta detta !
Det gäller att veta vad man vill ! "Uppdraget" står fast ! Rundan idag gick bra i fint väder. Men enligt radarbild så börjar det snart regna i Askersund !

Mariedammsleden, vår favoritrunda...


Här är vi en bit på väg på den 1 mil långa rundan som min gode vän Torsten har gått åtskilliga gånger mer än undertecknad beroende på att han bott mycket längre i Askersund !

Beskrivning av rundan har jag gjort innan idag blir det mer bildkoulage .

Sjön heter som sagt Trehörningen vilket fler sjöar heter i Sverige .

Torsten njuter av utsikten.

Här måste finnas många grodor till snokarnas förnöjelse ?

Det är gott o grilla korv med glödande ved. Mina var Ungerska ! Kvällen till ära ! Nu har vi bara några kilometer kvar till utgångspunkten ! Dass war alles für diese woche !

Passion o patos...

.... är bra bränsle för en som jag. Att man sen kan bli tjatig o återupprepa sig det skiter jag i ! Jag har fötterna på jorden o det är jag som "bestämmer" vilka känslor jag har inombords o vad jag är intresserad av och står för !

Det här är min plattform. Den ger mig kraft ! Till höger får det senaste barn-barnet Kalle representera mina kära barn-barn. Nedan för mitt foto är en bild på mina kära pojkar. Ovan mitt foto är en bild på mina kära föräldrar. Till vänster en bild av mina kära rötter som representeras av min mormors släkt, den som jag vet minst om ! Resprektive är ochså med i bilden, naturligtvis liksom andra jag känner. Denna blandning av mänsklighet har jag inom mig ständigt. Är det konstigt att man trivs med sig själv !
Jag går ju alltid förbi norra kyrkogården när jag motionerar, ställer mig framför minneslunden och ber en bön för "min mänskliga blandning". Då tänker jag mycket  på mormor p.g.a. hennes religiösa patos och att hon är min gudmor sen den dagen jag blev döpt i katolska kyrkan. Dom "generna" mår jag bra av !

Idag var det fint väder ute som synes. Jag får inte nog av att ta sådana här bilder. Tar ut dom på facebook ochså. Rundan gick bra( jag vet inte hur många gånger jag skrivit detta på bloggen sen jag kom hit) och det tänker jag skriva så länge den gör det ! Det är inte " många bakslag" jag haft. För 2 somrar sen hade jag mycket mer besvär med höften t.ex. Idag tog jag pulsen efter cykling, träningscykeln, och gående med uppmjukning i lägenheten. Tog den direkt efteråt, sittande . Den var 52. Sen gick jag ut !
I morgon blir det kanske Mariedammsrundan med Torsten, sen kommer helgen med spännande sport o trav. Andra framtidsplaner med "carpe diemstuk" är att i nästa vecka cykla till den katolska kyrkogården i Åmmeberg. Även tankar på att cykla till Tjälvesta naturreservat och se om bäverhyddan finns kvar. Ormsnokandet har hittils gett 1 levande snok och 2 döda, ihjälslagna ? !

RSS 2.0