Nu har siarna kommit med en rapport igen !

Det gäller dom som vet bäst IPCC, FN.s klimatpanel ! Jaa,  tror ju bara på det jag ser idag o det som finns facit på, där klimatet lekt katt o råtta utan IPCC;s " domedagspredikningar " ! Nästa sekel pratas det om  o 4 graders höjning ! Inte om  1 .5 graders höjning på 50 år ! I förra rapporten kunde dom inte förklara varför temperaturhöjningen planat ut, t.ex. Jag tror inte dom forskare som har andra åsikter får vara med i denna panel ! Om 86 år gäller den nya rapporten, nästa sekel ! Jaa, då lever inte jag och många med mig på jorden ! Då lär vi knappast få facit på det hela, många av oss ! Det här kanske därför IPCC hela tiden höjer tiden ang. " domedagen " ? IPCC har blivit nån slags politisk organisation där man tar poäng på miljön om 86 år utan facit. I dagens media strömmar denna rapport ut till " kunniga o okunniga "  !  Valet i Sverige närmar sig o t.ex.  Miljöpartiet " gnuggar händerna ". Men jag kommer aldrig att tillåta att  "bli nedtryckt" ang. sånt som inte finns facit på. Inte någon vetenskapsman i Världen har bevis på hur det är om 86 år. O naturligtvis tjänas det pengar på det här när olika energislag slåss för sin vara som skall rädda jorden !  Jorden har varit mer illa ute än den är nu utan bilar o människor, även utan människor ! Men på den tiden fanns det ju inget mediasamhälle som hela tiden " tjänar pengar på sånt dom inte har facit på ". 
                     Och hur går det nu med Putin ? Har han " gett sig på Gotland ännu ".! Jag kan ju meddela att 1954 så hörde Krim till den Ryska delrepubliken. Men Chrustjev gav enligt uppgift Krim till den Ukrainska delrepubliken ! Med majoritet Rysktalande ! Vad bytte han mot, " en flaska Vodka " ? Ibland verkar det för mig som det är den Rysktalande befolkningen som ochså bivit " överkörd " ! Rysshat ? Inget bl.a gammalt kommuniststyre skall få mig att " kalla Putin o Ryssarna " för de " elakaste i Världen " Man ser vad man vill se o inte hela sanningen om Världens utrikespolitiska spel ! 
 Klimat ja ! När jag gick ut i morse var det en isande vind o nån plussgrad ! Höst...Men när dets kom hem då var det vår i luften ! Av den enkla anledningen att solen kom fram ! Och vänd gärna på myntet o titta på Stockholmsintiativet i klimatfrågan ! Deras hemsida !

Måndag, spännande vecka igen !

Så länge en inte har koll på allt o inte oroar sig för det så tycker jag det är spännande för varje vecka som går ! Att nu ha några hållpunkter inbokade för tiden som kommer är ju en förmodad krydda i tillvaron ! Att se fram emot nånting är som sagt ochså spännande, oavsett ! Nä,  ingenting att klaga på för min del ! Konstaterar, tycker o filosoferar !
              Jaa, idag har jag  "tittat mig  runt i världen " när det gäller temperaturer ! I Askersund har vi på moronen ca 0 C, London har 11 , Moskva - 2 , Nairobi 17, Peking 21, Sydney 21, Rio 25 och New York -2 C !
  Kalla platser  . Grise Fiord - 30 C, Thule norra Grönland- 17, Nukk södra Grönland -5, Vekhoyansk - 29. Mc Murdo  stn - 19 och Vostok Stn - 52 C ! 
          Blir ju alltid lite misstänksam när media inte" tjatar om " t.ex värmeökningen på jorden, ozonskiktet mm. som dom " svartmålar sina rubriker med " i vanliga fall ! Smältande isar ? Ibland är det ju så att media tar " enstaka exempel " och basserar framtiden på dessa utan att nämna hur det varit t.ex. !
            I går var det ju ett fantastiskt väder ! Och på eftermiddagen fick man vårkänning ! Vad berodde det ? Jo, att solen lyste ihärdigt ! Men idag är det molnigt o barometern har sjunkit ! Mera kläder på när det gås ut o motioneras !
          Jag kan ochså utropa vår när solen lyser ihärdigt så här års !

Vädret blev så härligt som jag trodde !

Man behöver ju inte vara metereolog, svårt ord, för att räkna ut att lyser solen  o barometern stiger så blir det bl.a varmare i skuggan på eftermiddagen ! Oavsett matematiska uträkningar ang. vårens ankomst !
  
       Jaa, visst var vädret härligt idag ! Även fast än fosterlandet " anses vara uslare o mer orättvist " än någonsin av enskilda insändare o media av olika slag ! Men man får ta vara på det lilla som är positivt ! Och naturligtvis bättrar sig allt i Sverige o Världen efter valet i september ! Men som vanligt innan åtrkommer den ständiga retoriska kampen " mellan fattiga o rika " ! För det mesta kommer vi som är varken eller i bakgrunden. Men vi kan ju glädja oss över solen ! Den lyser ju över alla ! Hur kan den vara så ofartbart orättvis ! Jaa, släcker vi den både från vårt medvetna o den inte funnits så hade vi inte kunnat hela tiden prata om orättvisor, hade det varit rättvist ? Men allvarligt ! För att kunna genomskåda retoriken i inrikes -o utrikespolitik bör man vara väldigt påläst.
                Rikedom ! Annan rikedom än pengar verkar vara undeskattat av svenska folket ! Jag som är  "varken eller " är mycket rik ! På mycket här i livet  " som är underskattat av ett folk ", särskillt innan ett val !
                Jaa, så här såg det ut idag från  platsen där jag sola ett tag på strandpromenaden ! Härligt trots att jag inte " hade en massa pengar i börsen " ! Fortsätter det här nuvarande orättvisa bedömanndet av mitt fosterland så hoppas jag någon tar emot mig från ett annat land som har det  bättre ! Jaa, vilket skulle det vara ? Kanske ett land där folket är mindre bortskämt ? Det är nog däremot inte så svårt att hitta !
           Trevlig helg ! Det tänker jag ha oavsett ! O nu skall jag snart gå bort ! Gå bort ??? Jaa, gå på kalas ! Oroa er inte för allt möjligt !!!!

Så enkelt är det !

Idag blir det motion, sola några minuter , skriva , titta på V-75 systemet, o sen gå bort ! Gå bort ? Blivit bortbjuden så klart ! I ett ständigt oroat svenskt samhälle så får man kanske förklara sig !?
O inte blir oroandet bättre av medias o enskildas ständiga sökande efter sånt som i minoritet inte funkar ! Utan att nämna något av det som i majoritet funkar i vårt egna fädernesland ! Och detta letande med frenesi kommer att ökas till valet ! Det finns nått som heter lobbyism ! I dessa " tankesmedjors vapenarsenal ingår "nämn inte sådant som är positivt innan valet " !
Om man skärskådar olika mediers rubriker ang. positivitet eller negativitet så är det ganska lätt att genomskåda ! Men för att genomskåda detta behöver man vara påläst " och avslöja stenkastningen i glashuset " särskilt innan val närmar sig ! Och naturligtvis tror jag som liberal att nervositeten att förlora ett tredje val i rad kan resultera i sådana här " lättköpta rubriker " som för ett tag sen då en partiledare sades " Ta från de fattiga barnen o ge till de rika " ! Jag är för rättvisa ! Titta bl.a. på 1997 i detta sammanhang ! Desperation kan ochså leda till " att man skriver ner det egna fosterlandet för att kunna ta politiska egna poäng " !
Ingen regering gör enbart bra saker som passar alla ! Och ingen regering, ens i Sverige, kommer nånsin att kunna skapa ett fullständigt rättvist samhälle eller Värld : Oavsett "några hundralappar hit o dit " i en Värld som vi är beroende av , vare sig vi ligger på första eller tredje plats för att ha högst progressiva skatter i Världen !
Och som jag har sagt innan ! Det går inte att få in 9,5 miljoner människor i Sverige i samma fålla ! Det går inte att få in 7 miljarder människor i samma fålla i Världen ! Jag är nöjd med mitt liv och det kommer inte att ändra sig i september ! Jag tycker jag bor i ett vackert land ! Men " att beskriva det som uslare än någonsin för att ta politiska poäng och lova " guld o gröna skogar " det går inte jag på, oavsett vilken regering eller opposition !
Jaa, som sagt " desperationens val " närmar sig och jag tror inte att dom som har makten är dom som är mest desperata. 2 år efter det dom fick makten gick det bakåt i Världens ekonomiska sfär , av två olika anledningar ! Och detta ser man har slagit mot regeringar av olika slag ! Om nu inte någon har förstått det ! Och det har drabbat både " fattiga o rika " mera i många andra länder än i Sverige ! Vem som än får makten i september så är det nog inte bara att knäppa med händerna o utropa,  "Halleluhja " sig som segrare " ! Om man ser det i det stora hela  "så kan det vara den som får ta semester " o  "slicka såren " ! Och detta beror helt  o hållet på vad som händer i Världen, oavsett !
                            Och solen strålar ute, det räcker bra för mig ! Antagligen kommer DEN att lysa oavsett vilka som får makten i september !! Det kanske är det viktigaste !?

Det var spännande o blir spännande !

   Till höger bortanför fotot 100 m ligger boulebanan !  Spännande ja ! Skulle pröva den trilskande vänsterhöften via motionsrunda i lugnt tempo ! Funka bra, gick i 2 timmar ! Återigen så verkar idogt motionerande hålla den i schack ! Men tempot var som sagt reducerat ! Vädret skall bli bra , soligt i helgen ! Det blir nog en glass o solande  ! Har aldrig haft problem med att sola på våren heller ! O D-vitamin via sol, bara en sån sak !
                 Spännande ja ! I kväll får Örebro hockey bekänna färg , möter lokalkonkurrenten Västerås borta ! Nu går det inte " att ge bort en period igen " som den andra mot Rögle " ! Vi håller tummarna !
 

Det är bara att gratulera !

 Min  yngste son Martin som fyller 45 år idag ! Välgång o hälsa Martin ! Vi hörs strax o vi ses snart ! Tiden går ju fort ! Det är inte o göra mycket åt ! Man är väl nöjd med sitt liv efter omständigheterna !,Det är väl därför ? Och jag har ju min symbolik som folk vet men med nya betäckningar ibland ! " Det blir väl inte bättre av att lägga sig i soffan, äta chips o dricka öl o skylla på Regeringen, Putin,grannen o växthuseffekten " Men " den symboliken skall Martin inte lida för " Hi,hi, !
 
          Men jag har väldigt svårt för att tycka illa om enskilda människor ! Det är genomskådbara företeelser som jag skärskådar ! Och när jag skulle ringa o gratulera Martin så svara hans son Viktor i telefonen ! Och jag tog fel på rösterna ! Men då fick jag ju prata med Viktor ochså !
 Jaa, det här fotot får vi ochså ta med. Jag vet inte i vilket sammanhang det är taget ?  Men det är ju flygutrustning från anno dazumal ! Jag tror inte Martin var uppe flög nån Spitfire eller liknande !?

Det här fotot är inte dumt !

                  Taget nån stans i Sverige ! Vad hunden är av för ras ? Har jag glömt !
       Och sjungandet gick det bra med idag ! Nu håller vi till hösten ! Men har ju Ivan Rebroff o andra favoriter att sjunga med på datan !  Går bra  hur bra som hellst ! 
                  O nu blev jag väl inte så långrandig, va ? Det var väl skönt ! Men långrandig eller ej ! Står fortfarande för vad jag tycker ! Mycket är genomskådbart om man vågar vara " Kärringen mot strömmen " !!!

Har aldrig varit med om dess like !

Alldrig ! Vi vet alla att det har varit en stor nedgång i världens ekonomi sen 2008 ! Hoppas det rätar upp sig.! 
        Just nu sponsras oppositionen i Sverige av " mediasamhället " ! Och då går allt ut på att ständigt påpeka de tillkortakommanden som går snett i minoritet ! Det är bara att titta på glädjen över att redovisa detta i " svarta rubriker " Att påpeka sånt som i majoritet fungerar " göre sig icke " ! Då går man emot " kultureliten o andra " som tar poäng på att ständigt " utmåla det utopiska samhället "  ! Där " alla har det lika bra, blir lika sjuka, tjänar lika mycket, ingen arbetslöshet kommer att finnas , ej heller några rika o fattiga " mm.mm.typ !
            Jaa, inte ens när, om, det går upp i Sverige o Världen så kan man inte lova " folk guld o gröna skogar " ! Därför kommer jag att " skärskåda alla politiska löften innan valet " och hoppas sedan få se hur gick det egentligen ! Fick alla  "en Pv 444 " ?
              Det värsta är " stenkastningen i glashuset " från vissa håll ! Tar man reda på fakta i nuet o åren på 90-talet, jaa, från slutet av 80-talet så kan man genomskåda " skvalpet i den svenska ankdammen " både via siffror o retorik " Och lobbyisterna tar noga reda på vad som gick hem i t.ex. valet 2006, hos folk ! Eller misstagen man gjorde 2010 ! Ofta härmar en del partier varann för att " ta politiska poäng " För skillnaden är inte så stor mellan partierna längre förutom de obligatoriska slagorden sen anno dazumal ! Vad beror detta på ! Världen utanför och att vi  fortfarande är mycket beroende av export och annat i världen ! Eftersom avstånden ständigt minskar , inte bara symboliskt sett ! Nu är vi mer beroende av Kina t.ex. !
                 Den största faran för världen är extremism, nationalism, fanatism ! Främlingshat som består från gamla tider ! Och " utopiska löften " som lurar folket ! Som efter ett tag visar sig gå i stå ! Vi kan ta flera exempel på löften som inte hållt bland annat efter revolutioner, vare sig dom är på nätet eller  inte ! Vare sig dom kallat sig för t.ex.Nationalsocialister eller kommunister ! Och Sverige är inte " jordens medelpunkt " vilka som än vinner makten ! Och när en gammal ledare uttrycker en ny ledares tillsättning i ett parti med följande ord " Detta var bra för Sverige Europa o Världen ! Då undrar man vilken självbild det partiet har ?
                 Jag påminner ju ständigt om att Jorden består av  7 miljarder människor som " inte går att få in i samma fålla " ! Detta gäller även om utopiska löften gives i " stormakten Sverige " ! Lika värde ? Jag tycker grannen är lika mycket värd vare sig han har det bättre eller sämre än jag har ! Jag vet att jag inte kommer att få det bättre än en del av mina grannar, ej heller sämre ! O det har inte bara med pengar o göra.! Hur får man ett rättvist samhälle när Jorden består av 7 miljarder människor ! Rättvisa ? Ett progressivt skattesystem är väl om något rättvist ! Och de  "rikas skatteutag är ochså en förutsättning för att välfärdssamhället skall existera " Om jag är rik, långt, långt ifrån ! Men sunt förnuft har jag ! Men rik är jag på bl.a annat barnbarn !
                            Det här blev en lång utredning men det bjuder jag på ! Det är mycket som är ganska genomskådbart, oavsett typ av regering ! Som inte kommer att ge mig sämre eller bättre ekonomiska villkor oavsett valutgång ! Och naturen i Sverige kommer att vara lika dan ! O förutsättningarna inte ändas i det stora hela !

Ibland går det ju emot en !

Det är bara att konstatera ! Nu är det ju inte större motgångar än dessa i sportens värld ! Vem tänker eller oroar sig  för stora motgångar när man närmar sig 76 år ! Har fått leva så länge, med härliga minnen i nuet ! Naturligtvis några mörka men,  dom kan jag inte  "göra nått åt dom heller " ! O då prioriterar jag dom många ljusa ! O då tackar jag bl.a.mina rötter  som jag använder mig av även i nuet, bl.a. !
            Nu var det sport ! Nu har Rögle o Örebro hockey 10 poäng i kvalserien, etta, tvåa ! Men det är halva serien kvar ! Jag tycker Örebro slarvade bort 2 poäng i går i mellanperioden där dom ledde med 2-0 !  Ingenting är heller avgjort , något lag kan man kanske räkna bort ? Men nu har Örebro 2 svåra matcher i följd,lokalderbyt mot Västerås ! Det går nog inte att förlora båda 2 ?, så jämnt som kvalet är !
             Arsenal jaa, detta skadedrabbade lag ! Jag vet inte om dom tappat orken ? Häromdagen förlora dom mot Chelsea med med 6-0 ! I går låg dom under med 1-0 mot Swansea vände till 2-1 men när det var 4 minuter kvar klantade försvaret till det, man trodde inte sina ögon, o gjorde självmål och matchen slutade 2-2 ! Kim Källström kom in mot slutet, gjorde inte bort sig ! 3 av Arsenals spelare var inblandade i självmålet, via fötterna ! Ofrivilliga passningar till varann, typ ! Nu får dom försöka hålla 4-platsen !
       Och idag blir det sång ! Sen har vi som vanligt uppehåll till hösten ! Men jag får " fortsätta att sjunga duett med Ivan Rebroff o andra på datan " ! Ett sätt att öva rösten som är oförbrukad, verkar det som !

Visst är det ochså nått i huvet på Jan !

Men ibland går det ju inte som man vill i Världen. Det hade varit bättre att förhandla i svåra frågor där " vapenskrammel, dimridåer o psykologisk krigföring " förs i stället !
              Och hur har det blivit i Egypten efter " nätrevolutionen " ? Precis likadant som när Mubarak hade makten o trots val som ägde rum ! Vilka var det som gjorde nätrevolutioner egentligen ? Knappast det " fattiga folket " som man i de flesta fall använder som " språngbräda "
          Syrien ? Ja där fortsätter väl det fattiga folket, barn o gamla, att lida i inbördeskriget där man slåss ochså inbördes inom revolutionsarmen ! Folket i Syrien lider väl mer nu än de nånsin gjort ! Helt säkert ! Visste  Obama o andra vilka han skulle hjälpa när " dom hade fingrarna på raketavfyringen " !
        Det skulle varit roligt o lyssna på dom som " utropade den Arabiska våren har o säga nu i vissa av fallen  ! Några rapporter från Algeriet o Tunisien läser man ju sällan ! O på Gaza hur går det nu när Hamas tappat support från Egyptens militärer ! Terrorism finns nära Röda havet, på egyptiskt område ! O en o annan raket avfyras mot Israel ! Och Egyptiska trupper hamnar i eldstrider med dessa terrorister !
         Libyen då ? Med alla sina " olika stammar o olja " Har folket det bättre där ? Hoppas det iallafall ! Men som sagt, man undrar !
         Och journalister ! När skall ni komma " underfund med att  "olika klaner ", fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer är ett av dom största problemen som måste lösas i den muslimska Världen för folkens skull innan " vår utropas " !
             Det verkar faktiskt så " att blir det inte som journalisterna o andra utlovat " så skrivs det inte om det ! Och dessa journalister gör sig ofta " till empatins o humanismens budbärare " men blundar för verkligheten o orkar inte vända på myntet " o då sätter dom fokus på annat som dom inte har facit på " !!!
              Och dagens unga journalister , ofta till vänster , hur mycket är dom insatta i saker o ting innan dom kommer med sina " braskande svarta rubriker " ,i många frågor !
                  Tack för ordet !

" I huvet på Putin " hade jag kunnat döpa en artikel till !

Jaa, jag försöker ju ständigt vända på myntet i dagsläget o avläsa buffelhjordar som delvis beror på schabloner,  o gammalt hat sen det förgångna t.ex. O då skall man vara påläst om nuet men även gångna tider !
Jag får se om jag får ihop en sån artikel/ inlägg. Skulle det gälla " Världens mest utpekade Bad boy, Putin " så bleve väl man kallad både för " förrädare, kommunist o idiot " 
              Jag anser mig vara lika stor humanist som andra som vägrar att vända på myntet ! Vad det nu än gäller ! Men detta är väl inte Comme il faut, om man skall följa samhällets oskrivna regler ! Satta både av okunskap o oförmåga  att utifrån sin piedestal se andras benägenhet i  dennes reala situation ! Och oförmåga att se " andra sidors rätta ansikten " Har ni hört talas om Kosovo t.ex. ? Jaa, för mig är det inte svårt att se dilemmat med Krim t.ex.  Och efter murens fall har det ju inte funnits nån " Htler eller Stalin " .Jaa, vilka får lida mest ! Nu får vi se om det blir hela ryska folket i slutändan som blir straffade , även Ryssarna på Krim eller Ryssarna i Ukraina där nationalistiska strömmar råder !
              Ishockey var det ! Om en och en halv timme börjar matchen i kvalserien mellan ettan o tvåan i kvalserien Örebro o Rögle  ! Går på 10:n ! Jaa, det blir spännande även " för en förrädare som vågar vända på myntet " ! O se saker o ting i sitt sammanhang i hela Världen ! Och hur " rättfärdighetens tentakler gör sig gällande " , långt utifrån andra länders gränser på den goda sidan " !
                    

Ja, det gick bra !

      Med motionen ! Kortare sträcka, längre tid !  Min höft är  "ovän med mig men jag är vän med den " !
         Och man lär sig under årens lopp hur man skall tackla den ! Även om det i lördags kändes som ett plötsligt "knivhugg" i den när jag gick hem den korta biten efter att ha lämnat V-75 tipset ! Där det inte blev nått ! Men skam den som ger sig ! Jag satsar lite mer på lotterier just nu, åtminstone till jul ! Efter mina resurser !
                       O nu har solen visat sig ! Om den kommer att göra det de närmaste dagarna så är det ju inte svårt att utropa att våren är här ! Då stiger ju temperaturen även i skuggan ! Och idag innan var det väldigt rått o kyligt när jag gick min runda ! Då var det ingen vår i luften !
                Tiden går ju väldigt fort ! Men vi får väl " ta det onda med det goda " ! Jag säger till kompisarna , det är väl för att man trivs !
              Jag avslutar med denna fråga ? Tror ni Putin kommer att erövra ovanstående holme ? Nä, där bor inte övervägande ryssar !

O vara " kärringen mot strömmen " ..

Det gäller att fightas mot buffelhjordarna genom att ständigt vända på myntet, även som liberal ! Därför " fixerar " jag mig inte enbart på värmen på Jorden ! O den pratas ju ständigt om hur den kommer att bli i framtiden ! Utan facit på !           Det här har jag facit på ! De kalla områdena på jorden ! Jaa,  man kan säga att kylan dämpas i Sibirien som brukligt är i Arktis när våren o sommaren närmar sig. Men kylan i norra Nordamerika har inte dämpats precis. inte heller på Grönlands nordvästra delar i närheten ! Men på kontinenten Antarktis, vid sydpolen, där sjunker temperaturerna liksom på kontinenten Australien ! 
         Vi börjar väl med Arktis ! Där hade i morse Grise Fiord- 36 C, Thule -20 C och Verkhoyansk -19 c. i sammanhanget kan nämnas att New York hade - 4 C i natt ! I Askersund var det + 1 C i morse !
           Antarktis jaa ! Nu börjar temperaturen sjunka på Mc Murdo stn. - 24 C ! På det högt belägna Vostok Stn var det -57 C !  Skulle nån " journalist skriva om det här så hade han väl räknats som förrädare oempatisk " Typ !
                   Nu skall jag snart ut o pröva höften, efter en rejäl uppvärmning !

Det har varit en bra helg ! För min del !

Efter omständigheterna ! Och vad är ett bra liv efter omständighetrna ! Det har liksom inte o göra endast med " fattiga o rika "  ! Att vara rik eller fattig, det går inte bara ut på att " vara avundsjuk på grannen som har det bättre ekonomiskt " ! Ett rikt liv har inte bara med pengar o göra ! Jag ser för min del " varken ner på fattiga eller rika " jag ser dom som människor "och umgås med båda " ! Tro inte att allt blir " guld o gröna skogar " i september , oavsett vilka som vinner valet ! Det finns en värld utanför våra gränser ochså !
                 Sporten ja ! Jag har haft känningar av höften i helgen ! Men den har ju varit av bra författning efter omständigheterna en lång tid ! Men , vadådå ! Jag fightas vidare , med eller utan hjälp !
                Örebro hockey vann ju i i kvalserien över Djurgården med 5-2 ! Leder kvalet ! I morgon kommer kommer tvåan Rögle på besök till Berhn Arena . Rögle slog Malmö med 5-2 igår ! Blir högtidsstund fram för TV:n igen !
             Arsenal fick stryk i Premier League med 6-0 av Chelsea ! Ett skadedrabbat Arsenal som nog siktar in sig på att behålla fjärdeplatsen i ligan ! För att få spela i Champions League även nästa år !?
                 Jaa, nu skall jag ut o " känna mig för " ! Om ett tag !
           

Känner jag för det så skrivs det även på en söndag !

Och jag är inte deprimerad för att jag ibland lyssnar på Grekisk- Ortodox kyrkomusik sen den tidiga  Bysantinska " medeltiden .Eller från den sena medeltiden typ Orlando Di Lasso eller Alessandro Striggio ! Jag njuter så även av denna musik ! Den ger mig en väldig respons ! I sina i vackra tongångar ovavseende dur eller moll ! Gensvar ! Jag har rekommendera detta innan i dess sammanhang! Att lysna på den fantastiska Serbiska sångerskan Divna Ljubojevic oerhört vackra stämma ! Henne lyssnar jag på idag ! 
          När jag lägger upp musik på nätet som inte de flesta lyssnar så skrivs det alltid " blanda inte in politik med världsmusik " !  Det är många länders innevånare som lyssnar på denna musik ! " Det skall varken dom eller jag straffas för " !!!

" Den onda o den goda världen "

Det finns ju " goda o onda ledare i Världen " ! Så är ju Världen indelad ! Men vilka är förlorarna ! När åtgärder som psykologisk krigföring, sanktioner, handelshinder mm. sätts in mot " ett land o dess ledare som anses vara onda av de goda  " . Jag funderar lite på det här ! I en konflikt så görs på grund av stora politiska intressen ett " land till det goda och ett land till det onda " !
          Detta resulter inte i att det är  "den onde ledaren som lider mest " ! Klarar sig säkert ! Men hur klarar sig folket !  Jaa, jag tänker naturligtvis på Ryssland ! Jag tänker på dom 60 % ryssar på Krim som vill tillhöra Ryssland ! O alltid har velat ! Ryssland består av 144 miljoner innevånare !  Dom kommer att få lida , hur som hellst ! 
        Mens grannlandet i konflikten enbart favoriseras " och görs till den gode " ! Och i vilkas intressen ligger det ? 
           Jag håller ingen under armarna i konflikten ! Men i vilkas intressen ligger det " att gör a det ena landet och dess ledare till den onde och grannlandet och dess ledare till den goda " ?
                   Förlorarna  är i varje konflikt folken som får ta den största smällen , oavsett ! "Ledaren är god eller inte " ! 
     Kommunismen, fascismen o nazismen är ju ingenting att eftersträva. Men ofta ger sådan " obehagliga ytterligheter sig till känna när länder straffas av dom som anses som goda och humanistiska " ! Det har historien visat ! Ännu värre ledare än den som görs till den onde " kan ta befälet " !
               Tjänar " de goda " i längden på att flytta fram sina positioner mot Ryssland, genom att " införliva Ukraina i gemenskapen " ! I Nato ! Återstår att se. Kommer " kommunistiska strömningar att göra come-back i Ryssland "?
             Till dess får " all kulturelit tro att man gör detta enbart för Ukrainas folk " ! Där t.ex nationalistiska strömningar finns ! 
                Ja, ja, ja ! " Jag vet att jag är en ond människa som vänder på myntet och vägrar springa med i populistiska o lobbystiska strömningar där den ena sidan har tagit patent på humanism o godhet ",det är det här med " genomskådbara politiska spel med bestraffning som ochså kan drabba miljoner människor " !
 

Det blir inte lätt för Manchester United !

Dom får möta Bayern München i kvartsfinalen i Champions League i fotboll ! Jaa, o Zlatan får möta Mourinho ! Och Barcelona mot Atletico Madrid ! Och Dormund mot Real Madrid ! Jag tror Bayern München vinner Champions League  !
          Och nu går jag och laddar upp inför hockeyns kvalserie ! Skall se matchen Malmö mot Örebro på TV ! Skall Örebro ta sin tredje 3-poängare ! Själv håller jag helg med den ändringen att jag motionerar på söndagen ! Nu är det ingen vintersport på  förmiddagen längre ! Men V-75 har vi ju i morgon ! O Dagobertssmörgåsar ! Trevlig helg !

Jaa, alla tiders bekantskap ! Mer än några minuter !

 Och idag kallade jag mig för pryo ! Prata om samlingsplats ! Röda Korsets Kupan i Askersund ! Vare sig man är den eller den ! O fynd kan man göra i deras, våran affär ! O Torsten var på hastigt besök ! Och andra på längre eller kortare !  Några som jag kände sen innan utan att vi är nära kompisar ! Ja tystlåten är undertecknad ju inte " på gott o ont " , men vadå då ! Men inga flyktingar träffa jag idag !  En blir aldrig för gammal för nånting " om man har det sinnelaget " !
 
 

Det här med att vända på myntet !

Det försöker undertecknad göra, alltid ! Jag tycker jag är en lika god humanist för det ? En del politiker trodde dom var smarta när dom döpte sitt parti till Nationalsocialisterna ! Vad utmynnade det i ? Och vad har Kommunismen utmynnat i ? Funderar ochså lite på att Ryssland leds ju inte av en Kommunistisk Duma längre ! Och frågar man 153 miljoner Ryssar om dom vill ha tillbaks Kommunismen så tror inte jag det ! Att 6000 protesterar mot Putin tror jag inte ger belägg för det ! Och i val har ju de forna kommunisterna inte haft nån framgång !
            Jaa, Nationalism kan ju användas när man t.ex. krigar mot sina nordiska grannar om landsdelar t.ex. Och man kan ju tänka på att Oslos största gata heter Karl Johan Gate ! Jaa, Norge blev ju på nått vis tilldelat Sverige under nån fredsöverkommelse i Europa, 1830 nånting ! Befolkningen i Skåne o andra delar i Sverige har ju inte heller haft det lätt, när Nationalismen frodats , oavsett om " kulorna kommer från, söder  öster eller väster " !
      Jaa, Nationalism ! Är det nån i t.ex. " det neutrala Sverige " som kan garantera att Rysk minoritetsBEFOLKNING har blivit juste behandlad i ett land ? Apropå Nationalism !!! Vare sig den är " social " eller inte !

Ja det blir det !

Röda Korset kl 10 ! Där möts många människor ! Och sanktionskriget fortsätter, liksom den psykologiska krigföringen ! FOLKEN i t.ex. Irak, Syrien o Afghanistan har det inte lätt ! Människoliv spilles varje dag ! Men det är väl inte lika intressant o skriva om ! ? Men nu har jag gjort det !
Och i kväll blir det till att se den intressanta matchen mellan Malmö och Örebro i hockeykvalet på TV . Sportens gemenskap i VÄRLDEN skall ej föraktas !

Nostalgi eller inte...

För min del som vandrar på livslinjen -Från rötter till barnbarn- så har jag inga problem med nostalgi ! Och jag kan njuta av musik i både dur o moll ! Jag tar ochså hjäp av mina rötter ! Utan dom vore jag ingenting ! 
               Jaa, det här fotot ger ju ochså vibbar, från fordom ! Så skönt vi hade det i sommarstugan utanför Hjo på somrarna ! O den finns kvar ännu ! Min far och mor bodde där efter pensioneringen och efter deras död så övertog en av mina systrar o min svåger den ! Att detta kort är från 1940-talet det ser jag ! 1946 ungefär ! Och det är naturligtvis  min kära mor mina  systrar o undertecknad ! Och damen till vänster ! Jag är säker på att det är min mormors syster Elisabeth kallad Bettan ! Hon flyttade till Schweiz , fick barn där och fick namnet Brunner ! Min mor hade mycket kontakt med sin kusin Frans ! Som sagt innan, min mormor och Bettan hette Geuken som barn ! O hade 9-10 syskon ! Kan ju vara någon som tycker det är intressant att se dessa kort ! Släkting kanske ? På mormors sida ! Man har ju en hel del gener i övriga Europa, har ochså hittat namnet Geuken i Polen, i nått sammanhang ! Men om den grenen är vid liv..., ?  Och i Sverige då ,Tyskland, Nederländerna , Schweiz...
                 Ibland är jag irriterad över att jag inte kan forska mer i dom utländska generna ! Och jag har inga resurser o göra det, bl.a. ekonomiskt ! För det kostar, både o få hjälp med det o forska i utlandet ! Har inga förmåner att åka omkring med nått Tv-bolag o göra det ! Det får bara kändisar ! 
 
 

Det är kul o göra !

Att gå igenom gamla kort ! Och det här kortet blev jag glad att hitta ! Och en liten tår trilla  fram ! Men en våg av tacksamhet sköljde ochså fram ! Vem är inte det när man ser detta kort ! Utan henne hade jag inte varit någonting. Min mor Birgit var en vacker kvinna  ! Hur gammalt kortet är ? Från min tiden kring min 50-års dag 1988 kanske, som jag fira hos henne ! Det tråkiga var att mamma fick en svår sjukdom som  förkortade hennes liv !  Och hon dog 1993 ! Blev 77 år ! Det här rör upp en del känner jag ! Men jag har min livsglädje ochså för hennes skull ! Och nu känner jag hennes armar om mig ! Jag själv tycker om att kramas, så när jag ger någon en kram , så är det ochså bl.a. från mamma !
 
 

Det blev lyckat !

Vadå ? Musik -eftermiddagen med Evert Taube ! Bra med pensionärer, kören uppträdde själv, några sjöng i duo men det mesta blev allsång. O med mitt o andras sjungande gick det, alla tiders ! Det här konceptet kommer vi nog att återkomma med. Jaa, dessutom lästes fakta upp om sångerna o Evert Taubes liv innan en del sjöngs.
               Jag får bra respons av vår körledare Bertil ! Jaa, man har väl vetat att man inte var omusikalisk precis  och jag har bra gehör och  lyssnar fort in dom andra. Blir det falska toner " ryser jag i kroppen " . Man skall inte räkna bort saker o ting här i livet  det går att hitta nya ådror ! I sina gener t.ex. ! Även när det gäller att sjunga ! Klarinett har det ju spelats i ungdomen !
    Fotona jag tog blev suddiga  ! Det här blev godkänt ! Det var några med rutin av oss som sjöng solo, och i duo.!  Men allsången var det som prioriterades ! Och personerna på fotot heter Olle o Karin ! Jaa, Karin vilken ung pensionär ! Jaa, hon har varit till god hjälp när vi övat och under denna Taube-eftermiddag.Sjöng själv ochså några av Taubes visor ! Jag kan ju ge ett " ledord ", Systrarna K, så vet kanske nån vem Karin är ! En härlig kvinna, duktig o väldigt trevlig ! Och visst har hon rutin i uppträdandets konst. 
                       Örebro hockey vann ju igår igen i kvalserien ! Över AIK ! Och är nu det enda obesegrade laget ! Men det är många matcher kvar ! Och vilken rysare man kommer att uppleva ända till den 7 april ! O innan dess kommer ju fotbollsallsvenskan i gång ! Oavsett hur Världen ser ut så har jag mycket att se fram emot. Det  " hjälper inte Världen om jag inte skulle känna det så "  ! 
                   Nu blir det motion och i morgon Röda Korset !
             

Så tycker jag !

Jag har ingenting emot Ryssar eller Ukrainare ! Men att göra deras ledare eller folk " till hjältar eller djävlar " det gör jag inte ! Så enkelt är det inte i Världen ! Och läs gärna på områdets historia !
            Och jag tycker jag är en lika empatisk person som alla dom som inte förmår vända på myntet ! 

Idag blev det en snabbtur i halkan !

             O så här såg det ut när jag kom hem ! Men jag " överlevde " , utan gnäll !
 O så här såg det ut när jag gick ut ! Det blev mer snö liggandes hela tiden ! Men det skall övergå i regn säger " de lärde " o det tror jag på ! Men undertecknad kommer ihåg en snöstorm vid påsk på Österlen ! En av dom ! Och jag erinrar mig ochså när jag vaknade upp i Tärnaby en midsommardag på slutet av 50-talet. Och såg att det blivit vitt på marken ! " Det är alltid dom som varit med om värre , när det sägs att det är värre än någonsin " Det gäller på alla plan !
             Plan ja, jag såg att det var billiga flygresor till Berlin ! Jag har bott i östra Berlin under en vecka ca när det var fotbolls-vm 2006 ! Det var inte alls dumt ! Det är fint med sådana minnen ochså ! O fantisera om nya i området ! Men..det kan gå fortare än ni tror ! Men inte en hel vecka !

Det skall det bli !

Oavsett vilka som vinner valet i höst skall det bli roligt att se om alla vallöften uppfylls under tiden efter ! För då kommer man ju att man att kunna " avsmaka allt valfläsk ", få facit på det ! I en konjunktur som varit bland de värsta ekonomiskt i Världen sen 2008 ! Får jag leva samma innehållsrika liv i några år till, med bra  " hjärnförmåga o minne " så kommer valfläsk obönhörligt att avslöjas !!!

Jaa, jag håller fullständigt med om det !

Många av mina pensionärskompisar tycker tiden går fort, och det hålls det med om som sagt. Ju äldre man blir verkar det som ! Min förklaring är att om man kan vara nöjd med sitt liv efter sina omständigheter så går tiden fortare ! Än att hela tiden " komma på andras o ens egna tillkortakommanden " o lägga sig i soffan o negitivisera tillvaron " ! O inte förstå att vi har det bra i Sverige ! Och det här med eget ansvar " o att allt inte är andras, grannens fel.". det kan man ju fundera på ! Just nu är det " ju en uselhetsförklaring av allt i Sverige i bl.a. media " ! Det fightas jag emot trots att jag får leva efter att hela tiden hålla reda " på min köpkraft " ! O så är det ju om man är en ensamboende pensionnär ! O det har jag själv valt !
          Idag kan man ju inte där jag bor känna nån vår ute ! Det är väl t.o.m. nån snöflinga i luften ! Men det blir motion ändå ! Jaa, jag  "tittar mig ju omkring i världen " både när det gäller vädret, musik, politik kultur o historia " Detta är ett bra sätt när t.ex. den psykologiska krigföringen tilltar i Världen,det är  lätt att avslöja " kålsuparna " bl.a.  När det gäller vädret såg jag att New York o Askersund båda har +1 C. Men vadådå ! Jag har ju den egoistiska synen som gör att jag kallar mig för Världsmedborgare ! Men om det nu är så uselt i Sverige, varför inte emmigrera ? En av mina drömmar när det gäller " att få råd " är att bosätta mig i något annat land nere i Europa halva året.t.ex. o se om dom har det "lika uselt som än oss här hemma " !?
          Och idag/ ikväll så fortsätter kvalet till Elitserien/ SHL i hockeyn. Örebro t.ex.  skall möta Aik hemma !
       Och i efermiddag bjuder  " min " lilla sångkör övriga medlemmar på Taube- eftermiddag. Och då även allsång !
              Om jag har nått att klaga på i Sverige , nää, inte om jag ser saker o ting i det stora hela i Världen ! Men konstatera o tycka o tänka får man göra ! Det tar nog mindre energi " än att lägga sig på soffan o gnälla över allt o alla " ? Utan att vända på myntet ! Typ !
         

Det här med rättvisa ..

..,och att ständigt tala om 0-visioner i Sverige o Världen ! Är naturligtvis en fin tanke men hur realistisk är den. Kan den inte leda till besvikelser när den ständigt inte infrias, och orättvisa bedömningar " där man gör en del till bovar o en del till hjältar " 
             Nu är det ju val om ca , jaa 6 månader ! Jag betraktar det hela " från en ankdamms o Grönköpings veckoblads andas sida " ! Jag vet vilka jag ska rösta på men min personlighet, består oavsett , den som bl.a. innebär att ständigt vända på myntet ! Då går jag inte på utopiska överdrifter " där man svär sig fri från eget ansvar " !
  Vi lever sen 2008 , inte 2006 i en värld som upplevt större nedgång i ekonomin än sen 1920-talet o efter andra världskriget sägs det ! Jag vill ha rättvisa ! Vad hände mellan 1997 o 2002 ? utan dessa 2 nedgångar som hände efter 2008 ? Och om nån inte tror att dessa siffror som Riksförsäkringsverket redovisade inte påverkade tiden innan 2006 ?! Eller efter ?! Rättvisa var ordet !

Jag har inte sett mig om i Världen ännu..

Men jag kan ju bjuda på detta foto ! Från dagens motion ! Det var lite höst/vår över vädret om man nu får uttrycka sig så " för vädersajterna " !? Efter  min sena frukost, som alltid kommer efter motionen, cykla jag till cafeét ! Och hade en fin samvaro med kompisar ! Därefter cykla jag hem igen !
            På vägen hem träffa jag en av mina vardagshjältar, damen med rullatorn ! Frågade henne, hade ingen mössa på,, fryser du inte om huvet ? Nej, log hon tillbaks jag har ju mina sågspån !!!  Och nu spelar jag under tiden musik med sångaren Karel Gott ! Vad hittar man inte när " man reser Världen runt i musikens Värld " Och tänk att spela musik mens man skriver " sina djupsinnigheter " !
              

Jaa, man kan ju betrakta sport ..ochså på Tv !

Apropå min Kategori Jans betraktelser  som nästan används alltid ! Och i går såg jag Aik slå Djurgården i kvalspelet i ishockey ! O lite sågs  på matchen Malmö-Västerås där Malmö vann ! Tyvärr har jag inte möjligheter att se den kanalen som en kvällstidning är inblandad i , 24 nått ! Och då fick jag nöja mig med pausbilder från Örebros match mot Rögle som dom vann ! Och de lag som kommer från SHL var de som fick full pott !
              Jaa, det här blir spännande att följa som sagt !

Håller ingen under armarna !

" Men om ni tror Putin är den ende som vill ha mer makt i världen så är ni naiva "

Det blev oavgjort !

Läste jag ! Vadå ? I partiledardebatten i Tv i går ! En tidning tyckte den ene vann den andre tidningen den andre ! Själv såg jag den inte ! Jag vet vilka schabloner dom använder sig av ända till valet ! Det har deras lobbyister bestämt !!! Här gäller att själv vara påläst !!! Mycket sten kastas i glashuset !
                  Ah, jag vet vilket parti jag skall rösta på, inget av de debatterandes. Såna där debatter är väldigt genomskådbara ! Med " klanger från fordom " ! Mellan huvudmotståndarna !
 

Det är ju ganska lätt..

..som människa o land ! Och det glöms  lätt ! Om man sätter sig på sin piedestal o inte ser ut i Världen utan bara ser Gotland, typ. Symbolik !  Men det gäller att läsa in sig på frågan o ständigt vända på myntet ! O ställa sig frågan , var dom så mycket bättre för några år sen  ? 
                Det lättaste som finns är ju att springa med i de schablonmässiga buffelhjordarna där man t.ex. får det till att t.ex " Ryssar är onda o Ukrainare goda". Dessutom är det ju väldigt lätt att vara åskådare utan att behöva vistas i smeten ! Och jag ställer frågan, var just nu får civilbefolkningen i Världen lida mest ? 

Jaa, om solen lyser stiger ju temperaturen !

 Även om det är minus på nätterna ! Men idag var det kyligt i vinden så i skuggan " blev det inga vårkänslor " ! Men som sagt så länge solen lyser " bättrar den på allt väder " ! Men det tycker nog inte dom som bor i öknen !? Eller har långvarig torka ? Men det har ju inte med oss o göra ! Nää, men tänka får man väl !
   Det här kortet tog jag när hamnen lämnats på vägen hem ! Och mer än en timme tog motionen innan jag kom hem i blåsandet ! Att det blåste är ett konstaterande! Huvudsaken att det levs som det lärs ! Och idag läste jag på svt.se att ihärdig motion var bra för att hålla bl.a influensan borta. Och för mig är det bra på många sätt ! Säger doktorn ! Och det har jag förstått när  jag är lika pigg idag som för 8 år sen i det stora hela !
               Och i kväll kör som sagt kvalet till elitserien/ SHL igång ! Kul !

Jaa, vad säger vi om det allmänna samtalsämnet vädret ?

Vår o vår ? På en löpsedel fär några veckor sen stod det " Våren rusar in " ! Några dar efteråt stod det " Våren varar ända till sommaren " underförstått då kanske  " utan baksmälla " När solen lyser då får man ju alltid nån känsla av vår eftersom dagarna blir längre o längre ! Även om det skulle bli minus på nätterna ! Men det är inget ovanligt att " våren rusar ut " tillfälligt ! Jag själv har varit med om att det varit snöstorm på Österlen i april, påsken ! Slutet av 60-talet !
              Sen läste jag i min tidning att en metereolog skrev att1961 var det lika milt som det varit nu ett tag en längre tid ! Det var ju märkligt ? Men vintersporten fullföljdes ju som vanligt i år, både Vasaloppet o världscupens avslutning längdskidåkning t.ex.
     Idag är det ju måndag ! Då tar jag som jag brukar de kalla platserna på jorden ! Där det nu som vanligt skall bli varmare i Arktis o kallare i Antarktis ! Men vi kan börja med New York ! Där får dom fortfarande emellanåt minusgrader med snö. Idag -4 C !
            Det här med värmeökningen är ju så prioriterat i media så det får ju vara någon som påminner om kylan på jorden ! Arktis ja ! Grise Fiord - 35 C, Thule -26 C Verkhoyansk -35 C ! Antarktis,öster det högt belägna Vostok Stn -60 C, Mc Murdp Stn sydspetsen , markläge -11 C !
                    Jaa, nu är det ju mest halvön Krim det skrivs om ! Där en övervägande Rysktalande befolkning röstat för " tillhörighet " med Ryssland ! Det var märkligt !?

Det har varit en fin helg !

Jaa, med avslutning av världscup i längdskidåkning o alpint ! O inget på V-75, där stort favoritfall bädda för miljoner ! Den raden var svårfunnen med bl.a. en 52-oddsare ! Jaa, nu blir det ju ishockey o fotboll att koncentrera sig på ! 
        När det gäller ishockeyn så har jag den kanalen där jag kan se kvalet till SHL/Elitserien ! Och det kommer ju att bli väldigt spännande med start idag ! Örebro hockey börjar borta mot Rögle som vann kvalet till kvalet ! Vilka lag som är med ! Förutom de 2 nämnda , Västerås, Aik,Malmö o Djurgården.
         Fotboll ja ! Allsvenskan börjar i slutet av månaden ! O där har ju Örebro Sk gått upp igen ! Men den serien kan jag inte se på TV. Däremot kan jag ju se Premier Leauge ! Där Arsenal o Liverpool ligger bland de 4 i topp ! Liksom Chelsea o Manchester City ! Jag tyckte jag läste att det bara var 8 matcher kvar för de flesta lag ! O det stämmer nog ! Jaa, det här med att avsluta på hösten eller våren ?
     

Den tanken slog mig innan sporten !

" Den onde i Syrien skulle ju störtas ! Är dom som skulle göra det så mycket bättre ? Vare sig kulorna kommer från, är tillverkade, i öster eller väster " ? Samma fråga kan man ju ställa angående Egypten ! I omgångar !

Jaa, trevlig helg !

Nu blir det en härlig sporthelg ! Och dagobertsmörgåsar ! Och det psykologiska kriget " mellan den gode och onde " är ganska genomskådbart ! Hur går det, skall vi ha ett kallt krig igen som ochså slår mot civilbefolkningen . Vare sig befolkningen till övervägande del är rysktalande på Krim eller övervägande ukrainsktalande i Ukraina ! Men " den gamla rysskräcken " breder ut sig igen ! Och jag håller ingen av de inblandade " under armarna "! Jag tänker mest på de inblandade MÄNNISKORNA, innevånarna oavsett.. ! Och trevlig helg, som sagt ! Och att vända på myntet när det gäller det mesta skadar inte !

Det hela är ett politiskt spel !

Jag konstarerar att Ukraina har en majoritet Ukrainare och Krimhalvön en majoritet Ryssar ! Om man sen vill göra dom ena till bovar o dom andra till hjältar så är det ju ganska genomskådbart ! Ingen skall inbilla mig att detta politiska spel går ut på att rädda t.ex. Ukrainas folk ! Det är mycket mer komplicerat än så ! Och då med en minoritet Ryssar i Ukraina o en minoritet Ukrainare o Tatarer på Krim !
        Efter murens fall kan man överblicka allting till dags dato ! Då finns det många bovar att hitta , oavsett Väst eller Öst ! Det gäller att se vilka folk, vilken civilbefolkning som fått lida då innan man utnämner sig själv till hjälte o folks beskyddare ! Jag vägrar att se allting som Ett krig där det bara finns bovar på den ena sidan o hjältar på den andra  ! Och civilbefolkningen o folken får lida oavsett !

Vilka som vinner har ingen betydelse för min del !

Nää, det har det inte som ensamboende pensionär med den pension jag har ! Det vet jag ! Men jag har liberala åsikter ! Och då är " man väl en bov " i en dels ögon ! Dessutom kallar jag mig för Världsmedborgare o förstår Världens inverkan på även Sverige ! Och framför allt har jag kommit fram till åsikten att det viktiga i Världen "är folkens väl och ve " dom som kommer i kläm när det " skramlas med vapnen och fingret finns på avtryckaren " I ett politiskt spel mellan Öst o Väst ! Där boven sen länge är utsedd !
               Det svenska valet ja ! Det är bara att vara påläst om nuet o det som varit ! Det kastas "mycket sten i glashuset " ! Och mina aningar om att "smutskastningen " blir värre än nånsin " kommer icke  på skam " ! Och det blir ochså en " fight i vilda västerns anda " ! Där boven " är utsedd sen länge " ! Regeringar gör alltid fel, oppositionen vet alltid bästa ! 
                Därför kommer det att bli ett sant nöje att åse " pajkastningen i ankdammen där den gode och den onde slåss " ! Och en sak är säker ! Den som segrar kommer inte att få lätt att leva upp till " allt valfläsk " !

Är det så enkelt ?

Att " den elake Ryssen skall ha stryk " ? Nu är det psykologisk krigföring och jag förväntar mig en politisk lösning där man tar hänsyn till civilbefolkningens väl och ve !
Om ett tag skall jag cykla till strandpromenaden, sitta o filosofera lite och sedan cykla vidare till kompisar ! " Det kan varken Putin eller Obama hindra mig ifrån " !

Vad skall vi oroa oss för idag då?

" Är det inte det egna landets uselhet så är det väl det andras " ! Det värsta jag vet är när man drar alla  över en kam i ett land på grund av gamla fördomar ! Även i Sverige när man hela tiden " gör de rika till bovar o fattiga till änglar " ! Ständigt samma retorik sen anno da zumal ! I Sverige består den största gruppen av mellaninkomsttagare ! Och det här med proggresiva skatter o annat vet inte alla vad det är ! Att tänka på att de rikas skatt även används till välfärden, nej, nej, glöm det ! 
            Oroa sig ! Jag läste här om dan att många svenskar, ochså jämfört med andra länder, hade svårt att sova på nätterna, fick inte sömn nog ! Är det så uselt i vårt land ?  Om nu inte lågkonjunkturen upphör , hur blir det då i september med allt valfläsk från olika håll !? Och med svenskarnas sömn ?
                  Men oroandet tror jag ochså beror på annat ! För höga förväntningar på politiker ?  Som kommer med ständiga löften om rättvisa o likställdhet ! Även trygghetsberoendet är stort ! Jaa, ingen kan ha garantier mot att dö inte ens i Sverige ! Finns ingen försäkring mot ! Och nått som slår mig är att samma retorik ang. arbetslösheten o en del annat återkommer även nu inför valet 2014 ! Lika mycket som inför valet 2006 ! Lobbyisterna har väl räknat ut att det ger politiska poäng !
                    Jag kommer inte att ora mig för Sveriges " väl och ve " oavsett vilken regering som vinner valet ! Och högt ställda förväntningar kan ochså gå i stå , oavsett utgång ! I ett land som har 9,5 miljoner innevånare av 7 miljarder i världen ! Det verkar en del svenskar glömma ! Även en del politiker !

Det frågar jag mig ständigt !

Va då ? Jag undrar faktiskt om barnen o övriga folket fått det bättre efter revolutioner i nutid o dåtid ! Jag tänker nu främst på barnen o folket i Syrien !  Jaa, stackars människor ! Jag anser att revolutionärerna som även tydligen inte kommer överens inbördes är lika mycket skuld till barnens o den övriga civilbefolkningens lidande ! Kommer såren nånsin att läkas ?
             I 3 år har nu revolutionen pågått, för folkets skull ! Kommer det att bli bättre efter inbördeskrigets slut ! Med grupper av Al Quidafanatiker o andra inblandade ! Skulle dom stöttas av raketanfall utifrån !
            Vilka är det egentligen som en del ledare i väst egentligen stöder ? Och den s.k. " kultureliten " som tagit patent på orden humanism o empati ! Nätrevolutioner !? 
         Nätrevolutioner !? Hur blev det i Egypten efter Moubarak ? Och på Sinaihalvön t.ex.? Folket i Gaza skriver man inte så mycket om längre oavsett vem man gör till syndabock, Är det nån som pratar om att de som styr där inte längre är så populära hos de nya makthavarna i Egypten ! Vilket då som sagt ger avtryck på Sinaihalvön där terrorister o fanatiker verkar !

Då har jag varit o sjungit !

             Och här är 3 av mina sångarkompisar av...ca 13 ! Och Bertil i förgrunden är vår körledare ! Och nästa onsdag skall vi underhålla många i denna lokal ! Med melodier av Taube ! Och där även andra får delta i sjungandet ! Men några melodier sjunger endast kören !
 Och här håller vi till och sjunger ! Denna lokal tillhör Landskyrkan ! Hur många vi är i kören ! Jaa, ca 12 ungefär !
   Och sen cykla jag hem glad i hågen ! Och passade på att ta detta kort över del av hamnen från bron som för trafiken in i stan ! ! Taget söderut !  Man kan säga så här till höger en bit bort ligger kyrkan. Lite längre bort riksväg 50 ! Och till vänster  när bron slutar kommer man in i stadskärnan,till torget bl.a.Vädret är ju super idag ! Som synes !

Inre tjänst o sen sång !

Bara en sån sak ! Vardagen har ochså sin tjusning, kryddad med helg ! 
            Jaa, vilka skall stoppa Bayern München från titeln Champions Leauge mästare ! Arsenal hade egentligen ingen chans mot dom när dom blev utsagna i kvarten igår ! Fick ju stryk på hemmaplan mot dom ! 
                Play off till kvalserien i hockey fortsätter ! I går fick Karlskoga stryk med 5-1 borta mot Karlskrona ! Vilken smäll ! Jaa, just nu ligger Rögle o Karlskrona bäst till för att ta platsen till kvalet till SHL/ elitserien som börjar den 17 ! Och det kan jag ochså se på TV !
             Sen har vi ju slutklämmen för skidor i helgen ! På längden o i alpint ! Bara en sån sak ! O det är inte så lång tid tills fotbollsallsvenskan börjar ! Örebro SK är ju nu i allsvenskan igen !

I morse innan jag gick ut skrev jag på en annan blogg om situationen ...

...i Afghanistan o Irak ! Om våldet där ! Och hur framtiden blir ? Och vad läser jag nu om ? Jo,  att en svensk journalist blivit skjuten i Kabul ! För dom som inte vet det ligger Kabul i Afghanistan ! Och i dessa uppräknade länder drabbas ju många anhöriga inom familjerna av våld ! 
           Det man tänker på är ju journalistens anhöriga ! Och andra anhöriga i områdena ! Och " rent pressetiskt låt journalistens anhöriga vara i fred " !

Braskande rubriker angående vädret var det !

Jag hade kontakt på nätet med en metereolog som sade att han var " överhopad " med samtal från journalister som ville veta hur vädret blir långt i framtiden, om en månad, till vintern eller sommaren mm. " där du bor " t.ex. Han sa att det kan jag egentligen inte svara på hur det blir om en vecka ens !
        Följande har jag läst på kvällspressens löpsedlar och mycket mera ! Vi kan börja något för några år sen ! På en löpsedel stod det -Februari blir varm- . Kan ha varit Mars ochså ! Men efter några dar läste jag på den andra kvällstidningens löpsedel - Februari blir kall- !  Hur det blev kommer jag inte ihåg !
                Nyligen har jag läst föjande . - Våren kommer rusande " Och lite senare- Våren kommer att vara ända till sommaren- !
               Jag bojkottar numera , sen länge kvällspressen ! Läser nästan bara undantagslöst deras V-75 tips på nätet ! Och ibland undrar jag " vad dom  lär sig på journalisthögskolan nu för tiden " ???

Högtryck på gång !

Vädret kan man ju betrakta om man ser till denna min kategori, Jans betraktelser som jag ofta kör med !
      O barometern min står på högt o sol ! Nära 1040 ! Detta kommer att göra att det idag kommer att kännas mer som vår än innan ! Trots minus i natt. Lyser solen på dan då behöver man ju inte vara metereolog för att räkna ut att tempen även stiger i skuggan  ! Men kalluft kan ju sippra ner även så här års ! 
             Här i Askersund har vi haft rått disigt väder med sol ovan molnen  ganska länge med nått undantag ! Med plusgrader dygnet om ! Idag kommer jag att känna mer av våren ! Med solen i ansiktet ! På min motionsrunda ! Och när jag cyklar o fikar i EM. Med kompisar !
 

Jaa, dom har jag inget förtroende för !

Vilka då ? Kvällspressen ! Det är inte alls underligt att svenska folket har minst förtroende för den !
Jag tycker att mycket av journalistiken i våra dagar går ut på " populism o lobbyism ", rubriker , stora svarta som bygger bl.a. på antaganden, påståenden, som bl.a baseras på okunskap !
Om många saker ! O det här med att vända på myntet, det verkar inte existera ! Vi kan ta en sak, situationen i arabländerna , de muslimska länderna ! Har dom någon gång pratat om att det största problemet i den är fiendskapen sen 600 år mellan Sunni-och shiamuslimska ledare, minoriteter som fördärvar situationen !
Jag ser inte ner på något folkslag ! Är dom rädda för att stöta sig med muslimer ! Jag tycker synd om det Arabiska folket ! Se bara hur det går till i Irak o nu lämnas Afghanistan snart till sitt öde !
Och allt ting som säljer i populismens anda hoppar dom på med braskande rubriker ! Bl.a angående vädret !

Jag får väl skriva om det då !

Allt försvann ! Men vi gör ett nytt försök ! Det är ju måndag idag ! Då brukar jag rapportera om världens väder ! Om det som " folk snackar mest om " det i framtiden , tänker jag inte rapportera om ! Varför då ? Jag vet inte hur det blir, det vet inte nån annan heller !!! Men idag vet jag hur det är och hur det varit ! Med många olika istider, t.ex. !
           Askersund o övriga platser söderut i Europa har ungefär samma temperaturer. nästan enda ner mot Turkiet ! Åtminstone i morse !
             Och eftersom jag vill ha balans i tillvaron så rapporterar jag varje vecka från jordens kalla platser, mina utvalda ! Om vi börjar med Arktis i morse, , som ochså går mot varmare väder, så hade Grise Fiord - 37 C, Thule -28  och Verkhoyansk -44 ! Och vet ni inte var dessa platser i Arktis ligger så får ni själva ta reda på det !
              Och i Australien blir det ju nu kallare. Liksom i Antarktis !  I Antarktis hade Vostok Stn. på östra sidan -56 C !  Och Mc Murdo Stn på ,jaa, sydvästra sidan har nu fått -20 C !
              Jaa, apropå klimat o väder fordom som vi har facit på ! Fotot taget i ett av staden Askersund skogsområden ! Nuet ja ! Men för 10000 år sen präglades området av nånting omvälvande , inlandsisens härjingar ! Det är jag betydligt mer intresserad o läsa om än hur vädret skall bli om 100 år via datoriserade mallar !
         Och staden Askersund vilar på detta uppkomna landskap !
 
 
 
 
 
               

Då var den helgen förbi !

Vi börjar väl i sportens Värld ! En intressant helg framför TV ! Med mina dagobertssmörgåsar på lördan ! 
           Det blev inget på V- 75 så resan bl.a. via Sidenvägen eller en båtfärd på floden Volga står fortfarande i vänten ! Richardsson vann 5-milen i Holmenkollen, Aregawi vann 1500 m på VM i friidrott i Polen ! Vilket väl fick media att släppa fokus på hennes skiljsmässa ? Arsenal slog Everton och gick till semi i ligacupen ! 2 svenskor på pallen i slalom i Åre ! O Karlskoga åkte på stryk mot Mora i playoff till kvalserien ! Som inleds den 15 ! Och dessa matcher kan jag se på TV ! Men idag är det jag själv som skall ut o sporta ! Det är ju ny vecka !
        Deckare jaa, En bra deckare som jag sett är Konstapel Dawson som går i avsnitt ! Det är märkligt ! Vi uppger oss vara emot våld o omänsklighet ! Men mord, grymheter, krigsfilmer dataspel med grymheter, det går bra att titta på ! Är det det onda som  "kommer fram ur vårt inre" ! Är den  "ene bättre än den andre " ! Det är kanske omständigheterna som skiljer bara ? 
 Men detta foto har jag begåvats med i helgen ! Det är lille Franke,  3 månader gammal ! Mitt tionde barnbarn ! I min barnaskara som är ännu större i mitt hjärta ! Tillhörighet ! Och Franke har många syskon och 4 kusiner o fler kompisar i  min  klan !
             Och gissa att jag längtar att få krama om Franke ! O så fort som tiden går ,dröjer det inte länge ! Jaa, Franke, ett namn med Nederländska anor bl.a.!
        

Jaa, först detta, sen ses vi på måndag..

.. o det tror jag eftersom jag är en optimistisk o nyanserad människa !
       Som liberal är jag som många andra mycket kritisk till avarterna på Vänster-o Högerkanten. Och naturligtvis försöker dessa minoriteter legitimera sig själva " som humanismens o empatins budbärare " ! Nationalism ja, i Europa ökar ju fascismens "  fula tryne " men på vänstersidans ansikten är  "nog trynena lika fula ", anarkister mm !
              Det finns nyanserade människor i Sverige, pålästa sådana ! Okunskap är ofta upphov till missförstånd  !
       Jag tänker på det här med nationalism vilket leder bl.a. till fascism !  Hur mycket har egentligen Obama o Bildt reda på vad som finns inom Ukrainas gränser förutom 18 % ryssar ! Det finns människor där som tillhör nationalistisk fascistisk grupp ! Hur tänker dom behandla ryssarna  ? Vad ingår i deras agenda ?
                 Och ifall inte parterna kan " hålla fingrarna från avtryckarna  " så är inte den ene bättre än den andre ! En del har tagit " helgongloria " på sig i denna konflikt som om den bryter ut " inte bryr sig om "  om kulorna från vänster eller höger " träffar Civilbefolkningen ! Och är det nån som tror att Gotland skall invaderas så får dom ju tro det !
           Och ibland tänker jag på hur många i Sverige som kallade sig för Kommunister !  Och som sedan " döpte om sig " ! Deras ledare drack för inte så många år sen  "Vodka med t.ex. kamrat Ulbricht " ! Och vilka ser sig numera som " humnismens o empatins  företrädare " ! Prata om kamelionter !
                     Kommunism o fascism ! "  Två onda ansikten i Världen "  Dom tänker jag ständigt bekämpa " vilka kläder dom än tar på sig " ! Och är det som sagt bara Ryssland som har  "blod på fingrarna " , i nutid eller dåtid ?
                    Kommer ni ihåg det där med  "Indianer o vita " vilka som alltid betecknades som dom onda !? 

Jag har tid att konstatera en del till..

..innan jag stänger butiken för helgen ! Mediabutiken ! Och som sagt det är väldigt enkelt att konstatera saker o ting här i Världen om man är påläst ! Då kan man " stå över en del populister o lobbyister, avslöja en del buffelhjordar " !
             Jag tycker t.ex. det varje dag är intressant att titta på Världens väder , som  "konstigt nog" även har betydelse för Sverige !
          Och eftersom jag inte bara fixerar mig vid värmehöjningar utan facit så tittas det  på kylan i världen som inte verkar ändra sig uppåt ! Det jämnar ut det hela, naturligtvis !
    Dagens temperaturer från de kalla områdena ! Fortsatt kallt i Arktis men där blir det ju varmare som brukligt när VI får sommar ! Grise Fiord - 39 C, Thule på Grönland - 23 , Verkhoyansk -39 !
           Sen tar vi Antarktis, där det blir kallare o kallare när VI får sommar ! Vostok Stn -47 C , Mc Murdo Stn - 17 !
      Det här skrivs det väldigt lite om i media ! 
      I Askersund då ! Vädersajterna får ju ha sina uträkningar o tabeller för när våren är kommen ! Men idag gick jag o motionera i snålblåst, + 4 C, regn, isande vind ! Jaa, förra året vid denna tiden eller något senare kändes  våren när jag stod o sola vid en vägg trots att det var kallt på nätterna en tid ! Då var det känslomässigt mycket mera vårkänslor än idag !

Är det inte så egentligen ?

Att den verkliga makten i t.ex. Sverige har media/journalister, kultureliten, statsvetare/väljarundersökningar, buffelhjordar, granskande undersökningar av vetenskaplig typ, populister o lobbyister för allt möjligt mm, mm, !
            Och detta kommer troligtvis avgöra höstens val ?! Och även glorifierandet av något som vi inte har facit på hur det blir ! Sen får vi se om vi får det bra nog i Sverige ?
                 Hur som hellst önskar jag ALLA en bra helg ! Och kanske tillfällig semester från mina " djupsinnigheter " som jag dock gärna bjuder på !

Som vanligt mycket sport i helgen !

O det säger jag inte nej till ! Skidor, fotboll, hockey o V-75 !
Längdskidåkningen har ju flyttat till Holmenkollen och där går långlopp ! Holmenkollens 5-mil i morgon o damernas 3-mil på söndag ! Sen är det bara Falun kvar nästa helg ! Snötillgången ?
V-75 går på Färjestad i Karlstad i morgon ! Ochså en krydda i tillvaron, travet. Gemensamt intresse som gör att man håller bra kontakt med släkt o vänner, typ !
          Jaa, jag inbillar mig att alla intressen jag har på min livslinje  från Rötter till Barnbarn, Världsmusik, sport, Världshistoria,, nyfikenhet på andra länder, dess folk...håller igång " Gubben " ! Både hjärtat o hjärnan ! Om man är lika pigg som t.ex. de senaste 8 åren, orkar med samma saker, känner entusiasm för samma saker ! Vem klagar ?
           Jag letar ju efter sånt som är positivt om Sverige o Världen ! Och detta oavsett vad nu " Putin eller Aregawi hittar på " ! Jag tror ju inte heller att Putin tänker anfalla Gotland ! Att sätta sig in i Ukrainas historia o " förhållande till sitt område " skadar inte !
            Positivt var det !  Enligt World Justice Projecs undersökning så ligger de 3 nordiska länderna Danmark, Norge o Sverige i topp i världen när det gäller rättssäkerhet ! MEN jag kallar ju ibland Sverige för MENlandet ! Det brukar komma ett MEN efter sånt som är positivt ! Hur skall vi få ett perfekt land o ett perfekt folk ? Och hur vi än försöker i detta land så kan vi inte få " få 7 miljarder människor in i samma fålla med  "svenska ögon sett" !
          Och nu blir det snart motion om nån timme ! Det ingår ochså i Livslinjen !
                   Konstaterar att jag är pigg ! Men ibland undrar jag om det är comme in faut att skriva detta ! Allt verkar ju vara så uselt med svenska folket och Sverige ! Jag vet inte riktigt vilken höjd man här i landet har lagt ribban för att vara nöjd ?  Det undar jag som ensamboende pensionär ? Som inser att det ochså finns eget ansvar för en del här i livet ! Och jag tänker inte skylla allt " på grannen som har det bättre eller regeringen " !
                 

Jaa, du Jan !

Ja vad vill du Jante ! Det här med att berömma sig själv, tycka att man kan mycket om Världen, vara lite kaxig , belåten ! Det göre sig inte ! Jaså ! Jaa, du skall inte tro att du är förmer än andra ! Men om jag tycker att jag kan mycket om världen , lever som jag lär utan att förställa mig ? Hm, kom inte här o tro du är nått ! Det gör jag visst det ! Har mina åsikter o springer inte med i alla buffelhjordar ! Då skulle du njutit Jante ! Hö, akta så du inte får journalisterna efter dig ! Dom tar snart in dig i buffelhjorden ! Jaa, du det är bara som du tror , Jante !
                          

Det är ju lite tjatigt !

Att få ständiga påminnelser om alltting ! Tjatigast är dock hela tiden att påminnas om att si och så många dagar har jag för att fortsätta PRO här på sajten !  Nä, det är ingen pensionärsförening det gäller, min heter SPF ! Utan det är något som kostar och skall " förgylla " denna sajt ! Men jag har inte fått fler läsare för det ! Men jag är tillfreds med att några läser den, det räcker !
         Det är ju tur att man är sin egen levnadsexpert ! Det borde man ju vara vid 75 års ålder ! Och då lever man väl ochså som man lär ! Visar vem man är ! 
         Det vimlar  ju av de här levnadsexperterna med sina olika läror ! Fixera dig vid nuet tycker väl några. På den enda sekunden just nu ! Jag lever banne mig i nuet ! Tack vare mina förfäder ! Och mitt nu hade inte varit särskilt kul om jag inte fått tänka på roligheter " i framtiden eller i det förflutna " ! Vad man dock inte skall göra är att grubbla på och oroa sig för det som kommer eller varit ! Jag kan inte ändra mina " tabbar " eller oroa mig för dom ! Jag vill känna mig " lite lössläppt " !  Jaa, på Facebook t.ex. läser jag dagligen " djupsinnigheter " från gurus ! Förnekar inte att en del människor kan ha nytta av det ! Och kan hålla med om en del som är självklarheter för mig, som att var dig själv, bejaka dig själv ! Det är ochså ganska mycket " gulli gullgull " ! Och vem vill inte sig själv o människor väl !
Jaa, idag har jag pinkat in ett nytt revir ! Det ser ut så här ! Men det används inte " för att köra bort andra " !
            " Pinkat in revir " har man ju gjort på olika platser, olika ställen ! Nöden har ingen lag sägs det ju !
                       Och jag skall be att få prata om att det har ochså gjorts i Bäckahalla dalen utanför Simrishamn ! Och på många andra ställen i Välden o fantasin ! Vid sidan om Farmors ankdamm t.ex. ! Vadå då, Farmors ankdamm tillhör väl ochså Världen !
 
                 
                

Ja det är väl en väldans tur !

" Att vi har t.ex. kvällspressens rekorderliga journalister som lär oss vad som är fel o rätt i världen " ! Både i nuet o i framtiden ! Dock måste jag säga att förmågan att ständigt vända på myntet saknas ganska ofta !
Och det verkar som om ett ständigt inpräntande av det negativa i Världen säljer mycket mer än att prata om det som trots allt blivit bättre i Världen ! Och då blundar man för saker i nuet utan tar ut elände i förskott ! Och ibland glömmer man bort att även Sverige tillhör Världen ! Och har tillhört Världen !

Nu skall våren rusa in igen !

Enligt löpsedel i går ! Och vi ska glädja oss åt att den varar ända till sommaren ! Tidig vår har vi ju haft förr ochså ! Men förra året var den ju kallt stundtals och isarna i norra Vättern låg ju längre , med snö på ! Och det flera år innan !
                  Men grönskan när våren kom förra året var makalös !  Har aldrig sett sån grönska sen jag flyttade hit för över 8 år sen ! Och det var inte bara här i Askersunds omgivningar man lade märke till detta !
          Då kan man ju fråga sig ! Om all växtlighet mår bra av en tidig vår ! Snötäcke, långvarigt skall vara bra för träd o växter som då får vila rötterna och inte knoppas för tidigt !
           Solen gör ju mycket ! Blir det högtryck och den lyser mer o mer, dagarna blir längre då känns det ju som vår ! Även om det då kan bli minus på nätterna ! Som förra året ! Och förra året hade vi ju en fin sommar, eller hur ?
              Det är en konstig värld man lever i med " all politisk poängtagning o lobbyism o populism " I Sverige finns det politiska företrädare som tar poäng på Vasaloppet genom att påstå att klimatet hotar detta folkkära nöje !  
       Han har nog inte tittat på fakta med facit på ! Eller ochså tror han folk är lättlurade !? Jag går inte på detta ! Trodde han att det skulle bli inställt ? För det blev det ju inte ! Men 1931 o 1932 blev det bl.a.!
            Denne politiker behöver inte oroa sig ! Men vi kan ju flytta Vasaloppet  till New York, där har dom haft snöstorm " var och varannan dag " i flera veckor !
                Det pratas ju sällan om ozonskiktet nu för tiden ! Vad kan det bero på ! Det prats inte heller så mycket om att temperaturökningen som avstannat på jorden de sista 15 åren ! Detta kunde ju inte FN:s klimatpanel förklara !
                    Och undertecknad undrar ochså över de smältande isarna i Arktis o Antarktis som det skrevs om titt o tätt för några år sen. Och allting brukar jämna ut sig tänker jag när jag dagligen läser om de låga värdena i temperaturer som är i Arktis, Nordamerika, Grönland o Sibirien. ! Dessutom de sjunkande i Antarktis !
    Jaa, våren tillhör ju en av våra 4  årstider ! Den kommer alltid ! Vem gläder sig inte åt det ! Men jag tror inte den hade blivit sämre om vi hade haft snö o is i februari ! Vädret är dock för mig en intressant företeelse , inget gnällobjekt eller nått " jag tar politiska poäng på " ! För mig är det ganska enastående att det kan vara så bra ! Så snabbt som jordens fefolkning ökat och med alla uppfinningar,  av betydelse trots allt ! Och glöm inte att i slutet av 1700-talet var det så varmt i bland annat England så damerna fick " sy upp tunnare kläder " för att klara den ! 
                 

" Jag gör mig inte bättre än vad jag själv är "

" När skall Världen lära sig att Öst o Väst är lika goda kålsupare , både då o nu . Och vilka står ochså o bankar på Ukrainas dörr ? "

Jaa, " nu skall det rustas upp i Världen " !?

Som alla andra är väl Putin en människa " på gott o ont " och han har ju inget vidare " arv att förvalta " med t.ex. en minoritet ryssar i Ukraina o en majoritet ryssar på Krim ! Rustas ja ! Är det nån som tror att " Putin tänker inta Gotland " ! 
            Syndabock eller inte ! Vi behöver ju bara tänka oss tillbaks 10.-15 år tillbaks i tiden så fanns det helt andra syndabockar som utropades väster ut !  Tänk vad Världen glömmer fort ! Och vem " kan frita sig ifrån krig o förödelse i andra områden av världen " ? Har vi västerut " patent på att ta livet av människor ". 
        Jag hoppas för mänsklighetens skull att det inte blir nån blodspillan i Ukraina med omnejd ! Det räcker med det som varit " både när vi blickar väster-o österut " !

Visst är jag intresserad av det !

         Mina rötter ! O andras ! Men givetvis försöker jag forska i min farmors, farfars, mormors o morfars ! Proband har jag på alla fyras förfäder ! Jaa, en del säger kanske ,det är väl inget vi lever ju i nuet ! Jaha, och vilken är anledningen till att vi har förmånen att leva i nuet ? Och om jag ser till intressen så är rötterna en del av dom !
                  Det är ett tag sen jag skrev om mina rötter ! Och min personlighet har dom ju till del medverkat i !
 Så nu tjatar jag om det igen för nytillkomna !
            Jag börjar med min farmor, Elin född Andersdotter ! Jordbrukarrötter, född i Herminge Gällersta socken : Gården hon föddes på nämnd i proband,i slutet från 1600-talet !
                  Farfar , född i Karlstad, hans farfar indelt soldat med namnet Sven Nilsson-EK född i Kil, hemmansägare o skräddare, tjänade i Värmlands fältjägare under soldatnamnet EK, en del av barnen lade till blom, Ekblom !
              Då kommer vi till min morfar, Lennart Lander o hans släkt, där namnet Tölö går som en röd tråd ! Tölö ligger vid västkusten en bit söder om Göteborg. Släkten  var enl. min mor mycket bestående av koffertister, sjömän, styrmän o kaptener ! Vem tänker då inte på Ostindiska Kompaniet ! 
                O mormors släkt då ? Anlände kring 1885 till Ystadområdet som Preussiska medborgare. Min mormor Maria f. Geuken föddes i Burlöv 1893 : Släkten har ochså Nederländska anor ! Mormors farfar flyttade till Preussen, Och gifte sig med min mormors farmor I Elbesfeldt,  Wuppertal ! Och hon föddes i Köln ! Och då kan jag räkna ut att hennes föräldrar några år lydde under Napoleons välde  !
           Och vad jag vet om den Nederländska släkten Geuken är att den kan spåras till 1500-talet  ! Men jag har inga namn o ursprung innan 1800 på min mormors mors kvinnliga släkt,hennes mors o farmors ! Ej heller på släkten Geuken !  Det irriterar mig mycket, delvis beroende på min mors utseende ! O Mormors !
                Och inte lär väl jag få vara med i programmet Vem tror du att du är, o utforska detta !
 Och vi får väl ta med ett foto från dagens motionsrunda ! Taget från strandpromenaden i Askersund ! Och glöm inte att Kineserna har ett talesätt som lyder " att dom går baklänges in i famtiden " , vill säga att dom använder sig av sina rötter i nuet o för framtiden ! Det gör jag ochså ! För jag har dåtidens gener med mig , från " årtusenden " o mer !

Jaa, idag blir det som vanligt motion o Café !

            Jaa, det är ju tisdag ! Och eftersom det är morgon fortfarande så vet jag en sak ! Denna dag blir inte den andre lik ! Inte vet jag exakt vad som händer ! Det tycker jag är spännande o upplyftande ! Och man beöver ju inte " rusa fram genom livet " när man går mot sitt 76 år ! Men att tiden går fort ! Det går inte att göra mycket åt ! Man kan ju se det hela som att det beror på att man inte har ett tråkigt liv !
        Jaa, mänsklighetens historia ! Den får man nog försöka vara insatt i om man skall förstå " dagens historia " !? Jaa, som sagt världen " är väl varken bättre eller sämre än den varit " . Men fler barn går i skolan o mindre barn svälter trots fler människor på jorden ! Enl.Fn-sida ! Och folk lever längre, i genomsnitt !
                  Och sen tänker jag på att för flera tusentals år sen var det länder, områden i Världen som kommit längre i " Humanism o vetenskap " än i området vi bodde, bor i ! Men som sedan det blev  "tvärs om med " ! Errövningar låg t.ex. bakom !
             Och idag har jag, av någon anledning under min dagliga färd när det gäller Världens väder, tittat på temperaturen på Cypern ! + 12 C var det på ön ! Samma som i Los Angeles !
                Jaa, norra Vättern ! Vad kan ni om detta område ? Som bl.a. har en av Sveriges mest unika skärgårdar, dessutom naturskyddat ! Och inte långt från Askersund har vi urskogsområdet Tiveden, naturskyddat ! Norr över 1 mil ca har vi det unika naturreservatet Tjälvesta ängar , isälvsområde ! Söder om Askersund ligger bl.a unika gamla gruvhål, Garpa o -Västerby gruvor ! Går att besöka, Söder om staden ligger i Vättern mitt, emot Edö  där Heliga Birgittas mans släkt ägde mark en gång i tiden, Stjärnholms slott ! Även det området ägdes nog av släkten , har jag för mig !?
                 Jag har ju min stående devis ! Som kallande mig Världsmedborgare ! Och jag hade tillhört Världen vare sig jag bor i  "Korpilombolo eller Catmandou " ! Jag ha bytt ut Baku mot Catmandou !
              
             

Med stigande ålder koncentrerar jag mig på det !

      Visst har jag  kunnat gå en härlig runda idag ochså ! Så här års vid den här tiden brukar det vara is o snö på norra Vättern ! Åtminstone de flesta åren av de åtta som botts här !
               Vad filosofera jag om idag då, koncentrerar mig på ? Joo, att man även skall akta sig för att " sätta sig själv o sitt land på en piedestal " ! Jag har ju min livslinje från Rötter till Barnbarn ! När det gäller rötter ser jag långt tillbaks i tiden filosofiskt ! Mina rötter o gener har även blivit utsatta för krig , lidande o andra förskräckligheter ! Men dom har ochså utsatt andra människor i Europa för detta ! En del brukar ju säga att det var då det ! Led inte dessa människor lika mycket som dom som led av krig o elände " igår " ! Kände dom inte på samma sätt när livet försvann, samma skräck o lidande ! Många vid unga år ! Under samma förskräckligheter idag  men med andra vapen i arsenalen !                  Vi kan gå ungefär 384 år tillbaks i tiden !  Vad hände då ! Under förevändning av att " protestantisera "  hela Tyskland så gick svenska trupper till angrepp mot dessa Tyska småstater söder ut ! Om jag tänker på delar av mina rötter så kan det faktiskt ha varit så att dom råkade ut för den svenska armen ! Eller att delar av mina andra rötter var med om angreppet !
              Sen kan vi ta det här med unionen med Norge och början på 1900-talet då det var nära krig mellan länderna ! Hur kom DEN unionen till 1815 ! Joo, bl.a genom anspråk på Norge beroende på att det skulle bli en ersättning för det förlorade Finland och det till Danmark avträdda Pommern !
              Jag tänker på allt lidande som Sverige ochså utsatt delar av Europa för under den s.k. stormaktstiden som en del hyllar ! Och hyllar inte den s.k. stormaktstiden ! Sen många år tillbaks ! Och vet ni när det s.k. Rasbiologiska Institutet avskaffades i Sverige ? I början på 1950-talet ! Vet ni vad dom sysslade med ? Mätte bl.a.skallar på Samer ,Judar  Romer, vandrarfolk och t.o.m. på Valloner m.fl. ! Men det var ju länge sen !
                   Empati för mänskligt lidande gäller banne mig även för människors lidande förr i tiden ! Och vad är en lång tidsålder !   

Så kan man ju uttrycka det !

Att världen alltid på samma gång har varit o är, är en varm och kall plats  "bildligt o bokstavligt " talat. Tänks det på  innan motionen efter en bra helg ! Jaa, jag vet... men det måste ju få skrivas om man själv har ett bra liv ! O inte " tycka det är orättvist " ! Nu pratar jag inte om pengar !
             Hur som hellst så har jag tittat på Världens temperaturer i dag ! Och  hittade följande platsers temperaturer ! Verkhoyansk Sibirien/ Arktis - 50 C . Vostok Antarktis -50 C . Sydney Australien + 22 C o RIo + 23 C ! Och när det gäller Australien och dess " fordom nammanbundna kontinent Antarktis " så blir det ju där kallare när vi får varmare. Och varmare får ochså Arktis/ Sibirien ! Kan ochså nämna att New York fortfarande har vinter- 8 C !  Kalluftsområdens olika riktning på utbrott ! Söderut ! Nord/ nordost ifrån !
                   Om man ser till nuet och det som varit i Världen så inser man att det alltid i denna värld varit " kallt eller varmt, mänskligt eller omänskligt " ! Och det finns säkert " ryssar och andra i världen som lider av Svenskskräck " om man ser till historien i Europa, ! Den går inte bara o blunda för ! Vi har ju vikingarna som bl.a  "besökte" dagens område som har det besvärligt, Vi har Gustav den andre Adolf som " skrämde slag på södra Tysklands innevånare " Vi har Karl den tolfte som härjade i Europa ! Jag tror nog inte Baltstaterna enbart har " ljusa minnen " av oss svenskar ! Och det är inte länge sen den s.k. unionen mellan Norge o Sverige upplöstes ! Detta ägde rum på 1900-talet ! Det var då det säger nån ! Detta har hänt o civilbefolkningen fick lida då ochså ! Och vad  är en lång tidsålder ? Piedestaler finns det gott om !

Så är det väl ! ?

Naturligtvis är det ett maktpolitiskt spel om Ukraina som äger rum mellan väst o öst ! Och naturligtvis finns det nationalister i Ukraina som vill tillhöra väst och dom som vill tillhöra öst ! Och dessa sidor känner sig hotade av varandra !
Det här med mänskligheten, oavsett ! Inte är det lätt "att föra in den i samma fålla " ! O har aldrig varit någonsin !

Att ta reda på saker o ting !

Är ganska viktigt ! Även när det gäller Ukraina ! Krim är en halvö som är en självständig region i Ukraina ! Mest bebodd av ryssar ! Ungefär som Åland är en region inom Finland ! Som Grönland inom Danmark ! Sen finns det ju en minoritet ryssar i Ukraina ! Hur löser man en sån komplicerad soppa ! Med den historiken ! Och vad förväntar sig dessa ryssar av Putin !  Dessa ryssar som finns i regionen Krim ! O som finns i landet Ukraina !
                   Det gäller att vända på myntet i alla konflikter ! Och att försöka få stopp på kanske " ett blodbad " som drabbar Ukrainas folk oavsett  " tillhörighet " ! Oavsett språk ! Oavsett gammalt groll !
            

Nu är det V-75 som gäller !

Jaa, även sådant intressant får man ha i sin arsenal ! Nu har jag satt ihop mina små system ! Kör hellre med några system för 50 kr än ett enda ! Och min uppfattning om hur jag uppfattar vår värld som baseras på Röda Korsets budskap ändrar inte denna hobby i sportens värld ! Sport o musik förenar mänskligheten !
Apropå på Arsenal så spelar dom mot Stoke idag !

RSS 2.0