Gott nytt år . Önskar jag som medborgare i Världen.

 
Och vädret för närvarande hindrar mig inte från arr cykla. O igår blev det en lite längre runda med cykeln. Jaa, det är the Boltic sea som skymtar . När man tänker på året som gått. Så är jag nöjd med det egna livet. Men tyvärr så har bombdåd och andra förskräckliga våldshandlingar drabbat många människor i bl.a krigsdrabbade områden och även t.ex. i Europa.
 
Och detta foto togs ochså igår och dessa svanar är ingen sällsynthet i hamnen.. Och särskillt skygga är dom inte . Så nån svårighet o ta en närbild var det inte. Jaa, kanske dom som man fotade som nykläckta  i våras ?
 
 
Och vem besökte man bl.a. inte på hemvägen . Bl.a. minsta barnbarnet Rut på väg ut . Med mamma.Anna.
  Och Rut ser ju nöjd ut när farfar fotade.
 
 
Tycker ju om att visa foton från övriga delar av Världen. Jaa det här fotot som S.M. H.Amsterdam retweetat från Wether foto med texten Best of 2016.. Sunset Zeeland får representera mina foton from outside Sweden.
           
 Jaa, vädret i Sverige fortsätter  att bestämmas av lågtrycken på rad som går via Norska havet via fjällkedjan i norr mot norra Ishavet. Men vi har januari, februari och även mars kvar innan våren kommer.. Och finns platser med minus i Världen o då Arktis o Sibirien, Och i vanlig ordning har bl.a Verkhoyansk i Sibirien ca - 40 C. Och bl.a. Alaska o norra Canada . Minus så klart.
         Jaa, sen påminner jag om platsen Allgunden i Götaland som 5/1 1973 hade + 12,7 C  O ett värde  från Norrland o Bredbyn som den 11/1 1971 hade + 12,2 C . 
 
Jaa, kan inte göra så mycket åt vädret . Tycker det är intressant att lära sig det här med bl.a. lågtrycks gång o högtrycks lägen. O andra naturliga förklaringar till varför. Och påminner om positiva artiklar som är glömda.om Ozonlagret  på väg att repareras o  att koldioxidutsläppens utplanande .ochså nämnts . Jaa, det här med som säljer mest i dagens massmediala samhälle ?
       Jaa Gott nytt år, Happy New Year ,Glücklicher Neues Jahr, Bonne Annee, Felice Anno Nuovo. And so on to the  World. wide .

Bra foto tycker jag,

Jaa, den här ankedammen i Simrishamn har man gått förbi många , många ggr med  barn o barnbarn sen 1962 Och det tänkte jag på idag när det vandrades mot hemmet förbi den gåendes med cykeln. Efter besök inne i staden.

Det här med ett intressant o spännande liv.

 
Jaa, foto från juldagen med besök hos Abbe o hans bröder, O lillasyster, O på julafton hos de större barnbarnen. 
 
 
O denna fina gran beskådades på julaftonen. Och julklappsspel spelades o lotter skrapades. Spännande även för en farfar.
 
 
Och detta foto togs när man närmade sig  hemmet o portingången  julaftons kväll. Alla tiders foto om man får säga det själv.
 
 
Jaa, nu är det ju vardagar innan nyårsafton. Det har handlats o cyklats ner i stan . Och på hemvägen togs detta foto när en lekplats o damm passerades gående med cykeln på grusväg.
 
         Blev ju ingen vit jul här i Simrishamn . Och gröna överväger ju i detta område enl. statistik.Och i sammanhanget kan påpekas mitt i värmeältandet att Allgunnen har  enl. Smhi värmerekordet i Januari på + 12, 4 C  den 5/1 1973. Och i februari har Västvrvik rekordet från den 18/2 1961 på + 16,5 C . Det här med minnet är kort. Men vädret har ju i alla tider varit upp o ner.
 
         O det här med att kunna känna entusiam även när det gäller sport . Inte svårt nu . Fin vintersport på tv med t.ex utförsåkning , Tour de Skie som börjar nyåsafton och J-vm i ishockey som pågår . Och dom som gillar trav kan se det varje dag till och med nyårsafton då intressant omgång kommer från Mantorp.
 
          Och idag kan man cykla ner i stan o titta på den hittills gröna vintern. Och intressant skall det bli att bevaka rekordet, i värme när det gäller januari från 1973 .
 
     Vi hade för nån dag sen en storm som hette Urd som ställde till problem. I sammanhanget erinrar jag mig orkanen Lena från oktober 1967 som ställde till stora problem i sydöstra Sverige . Och då jag och min familj med små barn fick beskåda nedblåsta hustak på tvärgatan mot vårt hyreshus. Som rörde på sig längs gatan mot oss.. Och i ett hyreshus längre ned på gatan störtade gaveln in .Som sagt det här med minnen som bitit sig fast. Och som vanligt försöker jag leva som jag lär . Hittills sluppit influensa o svårare förkylning . 
       Och det politiska spelet o lobbyismen o populismen just nu i staten Sverige är intressant o förbryllande att studera . Tur man har Grönköpings Veckoblad att se fram emot varje månad. Bl.a. 
 
           Och just nu snö o blåst ställer till problem när det gäller damernas storslalom i Semmering i Österrike. Jaa, det här med  hur vi skall skräddarsy vädret ?
       
           

Ett fint foto efter firande av julafton . Hos en av sönerna .

 
Och så här såg granen ut där man firade julafton. tillsammand med son svärdotter o barnbarn.  Och farfar njöt av det hela . Så klart . Andra julen som firas i Simrishamn sen återkomsten.
 
 
Och så här såg det ut när jag närmade mig hemmet efter att ha ätit god mat i härlig samvaro . Och idag skall jag om några timmar gå ner i stan igen o fira jul hos en annan son o hans fru bland annat  med de små barnbarnen. Det blir ochså härligt. Det här med att även nu vara nöjd med sin tillvaro. 

Dan före dopparedan o det här med vädrets makter.

 
Det här med olika platser på vår jord o vädrets makter. Detta foto har jag fått från Earth pics med texten An incredibel sunset in Milfound sound . Foto by Samdeutchrass.
 
 
                          Och detta foto har man fått från Life Is Beautiful 
 
 
Och detta foto retweetade jag häromdagen in till mitt album från Daily Mail On Line med texten. Villagers stunned in snow falls in Sahara for the first time in 37 Yeras.
 
Jaa, i Arktis är det naturligtvis minusgrader.. Och nu på hela Grönland. som ju är världens största ö . Som alla vet ? räknas  Antarktis som en Världsdel. O där är det fortfarande några minusgrader på markstationen Mc Murdo stn.
 Och om det blir några kalluftsutbrott över Europa eller Nordamerika från nu till och med februari ? Mars ibland.
 
       Här där jag bor i Simrishamn , Scania, Sweden near Bottic sea är det fortsatt grönt med evinnerliga sydväst / väst vindar med isiga plusgrader o blåst.Inget ovanligt läge här i sydöstra Sverige där gröna jular överväger. Och varför. Jo lågtrycks riktning och högtrycks placering som genererar milda vindar i motsatt till nordost/ ostliga när  t.ex. lågtrycksbanan går söder om Sverige.o drar ner kalluft.
 
Jaa, min blogg har ju som huvudrubrik Allt möjligt.Och att vara intresserad av allt möjligt o kalla mig för Världsmedborgare är ett av mina signum. 
 
           Och med detta önskar jag, God jul , Merry Christmas, Jooex Noel, Vrollijk Kerst Feest, Buon Natale, Feliz Navidad , Mo `adim Lesimaha, o förlåt om det stavas fel. Pozdrawlyayus s prazdinikom Rozhdestva. 
 Och nu ser jag fram mot julfirande i staden där jag bor med kort avstånd till söner o barnbarn. 
 
           

Det här med Jihadismens fasor. Som även drabbar de som flyr ,flytt.

 
Och det här är min tyske kompis Cais o hans frus Ingrids dotter Anke som bor i Berlin numera sen länge . Var guide åt mig o en kompis som besökte Berlin 2006.Och numera är hon läkare o har barn o är gift med en läkare. Och på facebock meddelade hon att allt var väl men att hon var liksom många traurig över det som hänt i Berlin.När skall denna fanatism sluta att drabba människor på olika håll i Världen . Och det här med att ha en diger lista på alla terrordåd som drabbat Världen 2016. Via bl.a.bomber som även bl.a.Kopterna i Egypten råkat ut för. Och folks rädsla i Tyskland o andra länder. Kan ochså driva folk in i politisk extremism.Tyvärr . 
  Och det här med empati o tänka på den Ryske ambassadörens familj och offer o anhöriga i Berlin . Och på en julmarknad vistas ju ochså barn o även äldre.
                   Och när det händer sådant här verkar det ibland vara så att man tar till ordet Fascism . Som sagt den ene fanatikern föder den andre. Och rädsla kan driva folk mot saker o ting som inte är nått att hålla i handen. Men för mig är det inte svårt att se vilket problem som är störst i dagens värld . Och det här med att gå o frukta terroristattentat . Leder till oro o ångest. för många.
 
 
Jaa, i söndags sjöng 3 körer inför fullsatt kyrka i Simrishamn. Och då kören jag är med i , Psalvia. Och applåder uttdelades o beröm .Igår blev det en kortare cykelfärd med efterföljande handling. Och då togs detta foto.
      Känner man folk som man kramat om och har haft kontakt med sen barndomen som min mor hade med Cai och sen Cai med mig mera sen mamma dog. . Då går naturligt tankarna till Anke o hennes familj i Berlin.
           Märkligt vore det annars.
 
        

Jaa, kors fredag igen. Tiden rusar iväg.

 
Jaa, den här stjärnan gör sig bra i fönstret hos mig. Om jag får säga det själv.
 
 
   Jaa, vilken vacker bild. Via Earth pics ...Neuschwainwarstein castle in the snow  
 
O det här fotots har fåtts via Israel Fun ....Nir David. 
 
 
 Från Earth pics för några minuter sen. ...Could sit all winter . Photo from Quin at columbia river Gorge.
 
 
 Roliga foton kan man retweeta ibland. Bl.a. från Animal Life ...Like father like son.
       Jaa veckan har gått fort o varit bra som vanligt .Och mycket glädjande efter att saker o ting som väntats på länge utföll bra. Och Fiona har tagit julledigt :)  Och ikväll spelas semifinalerna i damernas handbolls Em . Nederländerna mot Danmark o Frankrike mot Norge. Tyvärr gick det inte bra för världlandet Sverige.
        Men vem håller inte på Nederländerna . Med deras unga lag o snabba handboll.. 
              Och på söndag blir det sånguppträde i kyrkan o innan dess mat på välkänt hotell i Simrishamn. Och som sagt innan dess mycket sport att titta på på Tv.
                         Trevlig helg önskas.
 

Jaa, det här med hur ofta man bloggar .

 
Jaa, det blir ju inte så mycket långcyklande eller gående så här års . Och jaa, det här med vitt på marken som lyser upp.Istället för de evinnerliga sydväst/väst vindar med blåst .Påminner om att i södra Sverige är gröna jular mest förekommande. Foto från gårdagens cyklande i stans närhet på väg till barnbarnet Franke som fyllde 3 år.
 
 
Jaa, det här med bildbevis på när snön kom förra vintern i Simrishamn. Den 5/1 2016. 
 
 
22/1 2016 togs detta foto.Men sen hittar jag inte mer vita foton.Några veckors vinter blev det alltså då t.ex. broddar fick has på kängorna..
 
   Det här med klimat o väder i nuet o bakåt i tiden. Egen erfarenhet julafton 1977 + 13,7 C i Simrishamn. Jaa, sen har jag ochså läst om milda vintrar på 30- och 50-talet., Och varit med om när det regnat i Luleå en julafton på 50-talet . Och det här med när sydvästen har övertag i Sverige och Europa t.ex.
 
           Jaa, idag har Simrishamn + 3 C , Stockholm -1 , Östersund -2 o Kiruna - 7 .
Kalla platser ja. Prudhoe bay - 13 C, Yukon Crossing - 30, Grise fiord -  26, Thule air Base -10 o Verkhoyansk -44 C Mc Murdo stn fortfarande minus . -2 C. Ytterligheterna Punta Arenas + 3 C och Reykjavik + 6 C
 
   
 
Det här med att det finns snö lite här o var i Världen. På höjder o lågland Fotot från Hearther.
                Och det här med månaderna januari o februari. O bl.a. kalluftsutbrottet över östra Nordamerika i januari 2015 .Med snö ända ner i Florida. Och faktum är att många jag pratat med föredrar vita vidder vintertid O det här med att vitt lyser upp. 
           Och i eftermiddag blir det årets första julbord, med pensionärsföreningen . På hotell i staden. 
         
 
 

Så här innan sången ...

 
Jaa, det här med övervägande gröna jular Men tankar på vita vidder i Januari, Februari, Detta foto fick man i morse retweetat av Life on Earth som retweetade Marie.
               Och eftersom facit inte finns på hur det blir i dessa månader nästa år kan man ju erinra sig vintern 2009-2010 i Sverige o Europa..Och varmare o kallare perioder/ vintrar sen mätningarna börja.
 
 
Jaa, det här fotot har jag alltid tyckt om som bl.a. bevis Från Askersund januari 2010. O nästan 7 år sen är väl ingen längre tidsålder.
 
            Mer blir det inte idag. 0m 2 timmar ungefär blir det sång o musik o uppträdande på Äldreboende . O dessa uppträden brukar uppskattas.. Och dammsugande och torkning av golv.har hunnits med , med Totte på axeln. O mer blir det inte idag. O klarar Sverige Serbien ?
 
 

Vilka foton man fick till i dag o delar till andra som delar till mig. .

 
Joodå blev en cykelfärd idag ochså. Och nere i hamnen vad fick man inte syn på som kom simmande mot en.Kanske en bekant från i somras . Då jag tog många foton på svanar även liggandes på ägg.  Jaa, det här fotot  taget på ett par meters avsånd. Jaa, det här med att alltid ha kameran i högsta.hugg. Och min lilla kamera verkar duga i alla väder.
 
Jaa, och på vägen hem i motvinden så fick jag för mig att ta detta foto utanför den gamla anrika kyrkan i Simrishamn.Och det här med att få fina vibbar oavsett vad folk tycker. När man ser statyn med namnet Ängel med trumpet. Gjord av den berömde skulptören Carl Milles. 
 
 
Och vad fick man inte syn på när man kom hem . Detta foto från Life is Beautiful. O det är  väl inte o häda att det finns saker o ting som är vackra här i livet. mitt i all  lobbyism o populism. o säljande svarta rubriker.
 
 
 Och så avslutar jag med detta foto som retweetats från Ambassadeur de Suede. Och lägg märke till att även mörkhåriga personer är med på fotot.
 
 

Det här med vackra bilder o få ge o ta från följare o dom man följer.

 
Och visst blev det en cykelfärd igår ochså med promenad i Vårhallarna Som ligger norr om Simrishamn som ligger vid sydostkusten i Sverige. Och det här med t.ex. istidens härjningar Och det här med sydväst/västvindar o det här med klimatet. O tänka på golfströmmens inverkan på västra Irland, England o Frankrike, inget nytt fenomen. O Irland har ju haft nattfrost emellanåt men idag har Dublin + 12 C Och så vill jag påminna om värmerekordet för Sverige från 1977 24/12 i Simrishamn på + 12,7 C. O vad tror ni vindarna kom från då. Inte nord,nordost eller ost.Men vi har ju januari o februari där det är störst chans för oss i sydsverige att titta på det upplyftandet vita.
 
 
 Följer ju Life is Beautiful. bl.a. O det här är ju en Vacker bild. Och det anges inte från denna sajt vilken plats fotona/ bilderna kommer ifrån. Men vi är väl Världsmedborgare ! 
 
 
Jaa, det här med kontraster i Världen.Foto från Israel Revealed  När jag i januari var i Israel i slutet av 1980-talet så gick det att bada i Röda havet . Var som en varm svensk sommardag. Snö ja, kan ganska ofta läsa om den i Jerusalem som ligger högt men har ochså för mig att jag läst om snö på Golanhöjderna där det idag är lika varmt som i Dublin.! 
 
 
Jaa, detta foto retweetas från Iwona Grabowska via Astrid Van Langeraad en Nederländska som blivit intresserad av mina egna foton .O som tydligen i sin tur retweetar dom.
 
              Jaa, cykelfärd idag . Om inte halka råder.. Men +3 C sägs råda 
 
Jaa, Em-handbollen Sveriges damer vann ju över Spanien Men förlorade mot det nederlagstippade Slovenien. Och såg ju ochså när Serbien slog Spanien. Innan. Och det här med att skriva ner Slovenien som gjorde en jämn match mot Serbien. Vilka kantspelare Slovenien har .. 
 
 
Det här med höjder i Israel. Detta foto hittades från besöket i Israel. Foto taget från en bussresa,  etapp från Jericho till Jerusalem. Och under färden mot Jerusalem besöktes ett Grekiskt-Ortodoxt kloster . Det här med fina minnen. Tror klostret låg här i närheten ?
 

Det blev en tur i eftermiddag..efter 12 .

 
Men vi börjar med detta foto taget i Simrishamn i fredags O det här med traditionen. O det här med Ljusets drottning o det här med att en flicka bär  ljuskronan. Kan inte tänka mig nått annat än en flicka/ kvinna som avbildas med den.
 
 
Och färden på cykel som inleddes efer 12 gick till detta välkända ställe. Och en liten promenad längs kusten blev det. 
 
 
Och den här svanen zoomade jag in o den var inte så långt ute från stranden.
    Och i kväll blir det bla. antikrundor o Vem vet mest  på tv o i play . Ingen sport . Men en del i veckan. Bl.a. handboll i morgon . Sveriges damer spelar 2 matchen i em-handbollen mot Slovenien.
 
 
Och som sagt egen motion är ochså mycket värd . cykelhlälmen i korgen o gubben tagit en selfie via spegel på ett ställe där han stanna till.  När en nödvändighet kändes. 
 
 
   
Och den 3/12 1915 föddes min kära mor . O vilken början på den lille gossen Jans liv I sin mammas varma famn. O det här med förmånen att även fått bli en gubbe.som känner av värmen.       

Jaha, ännu en bra helg .

 
Jaa det här med alper i Slovenien t.ex. Detta foto retweetat från Tina Maze såg jag i morse.. Men ochså sett en film om snöfall i Planica.. Och i helgen mycket fina vita vidder med bra spår o backar både från längdskidåkning, skidskytte o utförsåkning . O det här med att vintermånaderna Januari o Februari som återstår med bl.a. Vm på skidor i Lahtis.i slutet av februari.. Och lovande upptakt för längdskidor o skidskytte o det här med föryngringar. Men bl.a Markus Hellners fina lopp i både fristil o klassiskt. O Stina Nilssons 1O km klassiskt. Vilken uppkörning från 27 plats till 5 .O sen har vi de svenska damernas fina insats i handbolls-em i Sverige med segern över gruppfavoriten Spanien i första matchen. Som jag naturligtvis såg även det på tv. Och mitt i allt detta pågår ju även Premier League o Champions League 
 
Jaa, det här med högtrycks o lågtrycks lägen o vandringar. o längden från norr till söder när det gäller t.ex. Sverige , Canada o Grönland. O skillnaden på temperaturer . Och var t.ex. kalluftsområden slår till i t.ex.Januari, Februari. Har ju nämnt östra Usa ang. 2015 o -16.i början på januari .
 
 Jaa, det här med måndagens temperaturer  i Sverige . O då skall man tänka på om sol eller moln är ritad innan siffran. Simrishamn moln + 5 C , Stockholm +6 sol, Östersund + 1 sol o Kiruna -13 moln.
 
      Så börjar vi med Antarktis . Mc Murdo stn - 9 C. Och det här med o veta skillnaden på Antarktis o Arktis. 
Jaa, idag har Prudhoe Bay - 32 C, Yokon Crossing - 31 C , Grise fiord - 17 , Hall Land - 27 C o Verkhoyansk.-44 C. O ytterligheterna Punta Arenas o Reykjavik har + 7 C o + 6 .
 
Och idag verkar det som innan handlandet det går att ta en cykeltur. . O det behövs inte på motionscykeln i förrådet.  Och vindriktningen är idag västlig i Simrishamn o enl uppgift ca 10 m/s.
            
           
 
         
 
       
           
           
         

Det här med att tiden går så fort .

 
Och det här med att titta sig omkring i Världen via foton o skrift o lära sig ännu mer om Jorden.
       Från Best of Galaxies . Antarktis from space . Och nu är det ju så att temperaturen stiger på Antarktis o sjunker i Arktis .O varför det är en självklarhet . Jaa, Vostok är en forskningsstn som ligger på 3.500 meters höjd.i Antarktis Och har rekord när det gäller minusgrader i Världen , sägs det. Och vi har ju markstatioen Mc Murdo stn som jag bl.a refererar till på måndagar . Men där  äe det bara -10 nu 
 
 
Jaa, det här fotot är hämtat från Wikipedia.org. Vilket sagoslott. O platsen är Schwerin i Tyskland o Schwerin palace. Vem vill inte visa ett sådan här vacker bild.Och det här med Deutsche ahnen från min mors mormor som var född i Halle an der Saale o min mormors farmor som var född i Köln. Och jag är nöjd med att hittils fått se så mycket av Tyskland som gjorts Men det här med dessa kvinnors ahnen innan 1800-talet. ej uppgifter på .
 
 
Och tittar man söder över från Tyskland så kan man erhålla denna Vackra bild från igslovenia A perfekt photo from från Pokljuka plateau. Jaa, Slovenien var det som sagt.
 
Och snart kommer " guben" att titta på vinterstudion o sprinten från Lillehammer i Norge . O heja på Stina Nilsson o kompani Spännande. O sen iblir det stan via cykel eller gång. och sen börjar årets upplaga av På spåret i kväll. Jaa det här med spänning o entusism mitt i Alltet som danades i bl.a annat letande efter grodor i Farmors ankdamm. .Trevlig helg.
 

RSS 2.0