Jaa, man lever som man lär .

Både här o där ! Och nu är där Simrishamn . Och idag så blev det cykling norrut igen ! På cykelvägen. O på den körde jag förbi ett par som ropade till sina framförvarande barn , det kommer en bakom.O då kunde man inte hålla sig utan man utbrast till allmän munterhet följande , pass upp här kommer en som är bakom !
 
Suddigt foto ! Har kanske med ljuset att göra . Men nära Baske vek jag av på denna stig  mot havet som jag känner till sen innan ! Cykeln leddes och nånting som är viktigt nu när man går i skogen eller gräset är att dra upp strumporna över träningsbyxorna och träningsbyxorna över tröjan, teeshirten. Och detta beror då på det här med fästingar !
 
Jaa, och så kom man ner mot havet ! Och det ser nästan ut som en målning ! Och har kollat nu ! Inget fel på kameran .
 
Och här gick man upp mot  vägen igen ! Man kan ju se den lilla stigen som jag kom ifrån ! Om man tittar noga ! Jaa, cykeln hämtades ju igår hos Simon ! Och vad jag njuter av det nästan dagliga cyklandet igen Och detta mitt koncept håller ångan uppe ! Och snart kan man ta träningsskorna på sig i stället för sandaler ! När motion utförs gåendes när cykel parkerats !
 
 Jaa, det här med att ha en spegel som sällskap ! Och Totte har blivit mer och mer förtjust i att sitta o titta på spegelbilden ! Lite mysko tyckte han det var i början ! Och minne har fåglar ochså ! Hade den ståendes i köket på bordet då han fick syn på den ! Sen plocka jag väck den o då flög han o leta efter den ! Så nu plockar jag fram den emellanåt o sätter den på bordet i Tv-rummet ! Och han kan sitta vid spegeln långa stunder.!
 

Har man inte egna så kan man ju visa andras foton.

 
Som sagt ! Jaa, det här med aptitretare på livslinjen Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen oavsett man bor i Korpilombolo eller Kathmandu. jaa, en livsfilosofi så bra som någon !
       Och mina aptitretare är då bl.a. Vackra bilder, Vacker musik o spännande sport.Och det här med min musiksmak ! O det här med smaken är som baken delad ! Och det här med att studera Världen utanför 9,5 miljoner landet med över 7 miljarder innevånare utanför !
          Jaa, detta foto som jag fastnade för kommer från Earth Pics Fly me to the moon lyder texten till .
 
Från Sming 7655 med texten  China Sanjiang. Jaa, det här med natur oavsett all negativisering i våra dagar så verkar det finnas vacker natur här o där i Världen. O då naturligtvis ochså inpå knutarna .
 
Titta vilket foto ! Från Kieran med texten Nova Scotia Cabot Trail ! Och det här är foton som retweetas till följare Världen över , även då till mig. Och dessa som jag följer, följer ochså mig för det mesta. 
 
 
 Jaa, även Life on Earth får jag foton ifrån ! Bla. bilder av djur. Och det här är alltså Snow Leopards . Som verkar gå uppåt i antal igen. Kommer bl.a. ihåg att dom blev utplanterade i ett naturreservat ovanför Sotji ! Påtalades i tv under olympiaden där ! Bra med bra minne ! Och det här att inte skryta i media om vad man stöder ! Men Naturens Ark är bl.a. nått som jag stöder !
             Spännande sport bland annat. O det här med entusiasm o fantasi o vara nöjd med sig själv bl.a. Oavsett hur gammal man är o vad andra tycker. Att oroa sig för morgondagen är  inget för mig som gör allt för att förlänga livet ! Och entusiasm , nyfikenhet o spännande saker. Ränderna går aldrig ur ! Som väl är !
          Och ikväll inleds den första kvartsfinalen i fotbolls-Em i Frankrike ! Den mellan Polen och Portugal ! Tror Polen vinner ! Håller på dom ! Och detta har inte ett dugg med att jag skulle se ner på Portugiser ! Det här med att man håller på ett lag ! Det är ju fråga om en tävling ! O där säkert en del håller på Portugal.O har dom som favoriter  Jaa, det här med olika temperaturhöjare i ens liv i stort o smått efter eget kynne ! Nu blir det snart att utföra uppdrag i stan.
         Jaa, vädret ja ! Det går upp o ner som det gjort sen urminnes tider ! Och det här med istider, små o stora  o varma  perioder, och orkaner , tornados, jordbävningar, vulkanutbrott mm. som även förr gjorde sig gällande ! Oavsett !

Ibland har man bättre tid att vara här ! På denna blog .

 
Jaa, uppskattar Vackra foton av t.ex. natur o djur från olika hör av Världen . Utan att blanda in annat så är mitt intresse för övriga Världen när det  gäller musik, kultur o historia stort ! O då har man bra nytta av nätet förutom dom länder man varit i !
       Idag retweetar jag bl.a detta foto från Picture Ireland  Conor pass, Dingle, Kerry !
 
Jaa, här har man ju aldrig varit men vackra foton är ju ochså givande att titta på oavsett vilket land man hamnade i när en del av förfäderna vandrade norrut mot nordeuropa ! Även senare invandring kan ju skådas !
         O det här  fotot är retweetat från Life On Earth ! A very Fiji sunset ! Jaa, Life On Earth , man är ju en del av livet på jorden ! Liksom landet man bor i ! Sen det här med vissa länders självinsikt efter dess omständigheter ? Och vad vårt land har sluppit sen år 1808 ! Trots förlorad mark utrikes ! Och sen en s.k. union med Norge ! Där paradgatan i Oslo forfarande heter Carl Johann !
         Jaa, vädret ja ! Så här säger Dansken idag i väderutblicken ! Fronter på snor traecker våde spor  O härom dagen paratades om en vanlig Dansk sommer igen !
          Och jag kan nu garantera att värmerekordet, det svenska, från 1947 29/6 i Målilla på +38,0 C icke kommer att slås ! Hur kunde det vara så varmt på den tiden ! O efter krigsvintrarna !
 
Och idag på klimatupplysningen.så undras det Om vi går mot ett nytt stort solminimum ?
 Och det här med det intressanta genom tiderna med El Nino o La Nina funderar jag på i bl.a. ! Som sagt inget nytt under solen.! Dum som man är undrar man ochså hur man kan komma fram till att ett medelvärde för värmen på jorden skall räknas från just si o så många graders temperatur ! Är det dom här datoriserade matematiska mallarna som räknar ut det ? 
         Joodå ! Har idag åter tagit en promenad fram och åter ner i stan. ! O det är motion det ochså ! I tilltagande regn !

Pyspunka på cykeln o därefter en stadsvandring med glass o prat.

 
Jaa, vi kan väl inleda med detta foto från staden Simrishamn Österlen ,Scania Sweden, World. Ja det är den ålderdomliga kyrkan som ses till vänser och en styty av Milles skymtas . Systrarna  heter den .
 
Jaa, sen drog man sig via rast på bänk vid torget ner till hamnen , köpte en glass o satte sig på de nya bänkarna i närheten av seglarpaviljongen ! Och tycker det blivit väldigt fint det som gjorts  om mellan hamnkiosken o seglarpaviljongen !
 
Sedan drog man sig upp via gränderna till Brunnsparken ! Där man satte sig o njöt i stundtals varmt o soligt väder ! Jaa, vem har inte bott i städer med många parker ! Stora som små !
 
Och dom här var ens enda sällskap .Jaa, vadå , olika sällskap är givande ! Bland änder har man haft många betkantskaper . En del av dom flyttar ju inte utan stannar på plats.
 
Jaa, o när  jag rest mig o tagit adjö av änderna tog jag detta foto norrut  gick  vidare med en annan plats i sikte.
 
Och efter ett tag kom man till denna plats som fräschats upp av staden . Och har nämnt det innan..På 60-talet sattes denna staty kallad Raketen upp ! Och då bodde jag och min familj på Backgatan i lägenhet nära denna plats ! Och nu bor man inte långt härifrån heller ! Och foton ljuger ju inte ! Att sitta här o filosofera bland de vackra växterna ! Toppen.
 
 
Jaa, detta foto  togs från annat ingångshåll ! Och som vanligt kom man i slang med folk ! Denna gång med en dam om gångna tider i Simrishamn ! Och att fräcscha upp denna raket var då ochså ett slags konststycke ! Har jag förstått .
       Jaa, en del händer ju om man varit på annan plats i 11 år !
       Jaa, och vackra parker o olika städer o dess närhet ! Är väl en förmån att få upplevt på plats ! Under ens liv.. Föddes ju i Stockholm. Några minnen finns men besökte ju staden när mormor bodde på Skeppargatan ! Och nu varje maj de sista 20 åren . Örebro blev nästa anhalt på 40-talet ! Foton finns en del från den tiden. Bl.a. från smultronstället där farmor bodde i Gällersta socken. Och numera finns fler bilder från besök i staden Örebro t.ex. Sedan blev det Luleå på 50-talet ! Lite foton därifrån, tyvärr ! Och inte visste jag att en av kompisarna Frej Lindkvist skulle bli en känd skådespelare ! Sen blev det Kristianstad där skolgången avslutades o sen efter några år Simrishamn i jaa, 46 år . Sedan Askersund i snart 11 år ! Och då börjades det tas bl.a annat naturfoton och andra på allvar. Även då i Örebro ca 4 mil norrut ! Sen skall vi inte glömma åren i från början förädrarnas sommarstuga utanför Hjo som sedan bebotts av syster o svåger , året om . Sommarlov o senare besök. Nästan varje år måste det vara !
            Det här med att en längre tid kunnat bo på olika ställen flera år ! O av olika längd ! Inget som jag kan se som negativt ! Har ju t.ex. erfarenhet från Götaland, Svealand och Norrland !
              Detta .är naturligtvis foton tagna igår ! O nu skall man snart ut på stan. O regn är utlovat. Hoppas man hinner hem innan dess ! Och cykeln får jag reda på när den är klar !
             
 

Yes ! Say hallo to a new day !

 
Yes ! Good morning everyone ! And say hallo to a new day ! Jaa, som sagt det är med att återigen vakna upp utsövd o med nyfikenhet på dagen. Det här med carpe et crea diem med en plan ! Och nu får man se om punkan på cykeln var ett " pojkstreck" efter att luft fyllts i ! Retweetat från S.M.H. Amsterdam.
 
Jaa, detta foto retweetas ochså Från Sming 7655 ..Amigo mia. Jaa, oavsett ! När man ser sådana här foton blir åtminstone jag ödmjuk o försöker njuta av varje dag som går ! Och idag om cykeldäcket behållt luften så skall man försöka ta egna foton. Annars har man ju gammalt förråd att ösa ur ! Och sittandet i lägenheten är förbättrat med fåtölj o fotpall som går att flytta !
        Fotbolls-em i Frankrike ! Åttondels-finalerna är nu slut ! Och kvartsfinalerna inleds på torsdag ! Jaa, det här med Island ! O Glenn Strömberg hade rätt i sitt tänkande om matchen Island- England . Var det så givet att England skulle vinna ! Nej, det var ju inte det ! Grattis Island ! Och nu är det Frankrike som skall möta Island i kvarten ! Jaa, och de andra kvartsfinalerna ser man ju ochså fram emot. Jaa, Tyskland -Italien, vilken match ! Jaa, Italien slog ju Spanien rättvist ! Det från början uträknade Italien, inga stjärnor o.s.v. !
       Jaa, sen har vi ju matchen mellan Polen o Portugal o den mellan Belgien o Wales !
        Tror att Belgien är en given semifinalist !
       Jaa i morgon har vi ett värmerekord satt den 29/6 i Sverige ! 1947 hade Målilla i Småland +38,0 C . Vilka rubriker var det i massmedia på den tiden ! Och några år innan hade vi ju ett par svåra vintrar under kriget ! 
 
Och det här fotot är taget sommaren -1942 eller -43  av min mormor ! Som jag tillsammans med besökte Stenungssund ! Jaa, inte verkar det vara nån kylig bild ! Efter då en kall vinter ! Jaa, det här med trupper som frös ihjäl ! Jaa, och uppgiften ang. temperaturen i Målilla 29/6 1947. Källa Smhi !!!
    Och det här med att hålla handen ! Roligt att se för en romantiker med inbyggt intresse för det motsatta könet ! Men att krama någon oavsett , inga problem !
       Jaa, det här med att vara ödmjuk ! Om jag ser tillbaks på de 11 åren i Askersund så har det varit prima med hälsan ! Och stödstrumpor har även använts i Askersund ! Bra hjälmedel för äldre. Men fotpall hjälper ochså när det ses mycket på Tv . Som nu under fotbollen märkte jag ! Och finns inget garantibevis på att någon skall undgå besvärligheter . Men att slimma dagen efter behov, kunskap och erfarenhet är även det ett bra recept ! O oroa sig för framtiden. Lär inte förlänga livet ! 

Jaa, det här med Demokrati .

Jaa, finns ju ord som direktdemokrati eller då direkt demokrati ! När det gäller folkomröstningar i en demokrati ! Tänker inte låta det här med brexit gå mig på huvudet ! Värre saker har hänt i Världen genom tiderna ! Och nu kommer Statsvetarna o tankesmedjorna  med olika politiska inriktningar att ha gyllene tider ! O t.ex. partier i Sverige på ytterkanterna fick ju lök på laxen ? 
         Och uppe i norr nånstans hade ju för inte så länges sen en kommun en folkomröstning ang. byggande av vindkraftspark. Och det sades nej till den. Och tydligen repekterades detta ! 
          Jaa, idag håller man sig inomhus ! Och åska verkar varit i närheten av Simrishamn i natt men på andra ställen i Skåne har åskan gjort sig gällande ! Som det kan tydas nu så kommer vädret att bli svalare i början av veckan ? Och idag är det ju inte V-75 utan i morgon i Kalmar ! Men nu börjar åttondelsfinalerna i fotbolls-em i Frankrike 3 st i rad. Ovsett Sveriges sorti så är det ju mänga intressanta matcher som kommer nu ! Idag bl.a Kroatien- Portugal .
 
Jaa, o igår var det ju misommarafton o den firades med både små o större barnbarn ! Kan nämna att åldersskilnaden är nästan 28 år mellan den äldste o den yngsta ! O här har vi det näst yngsta barnbarnet , Franke !
 
O här har vi det yngsta , lilla Rut ! Och farfar Jan firade tillsammans med son o svärdotter o. 6 av barnbarnen !
 
Och i värmen som var väldigt tryckande åkte farfar, sonen och 5 av barnbarnen till den välkända badplatsen i Baskemölla ! Nää, jag badade inte , höll mig i skuggan ! Men dom andra bada i det 17-gradiga vattnet.
 
Och innan sonen körde hem mig så hann man med att ta detta foto norrut där nationalparken Stenshuvud visar sig i profil ! Jaa, det var varmt o tryckande igår ! Men som sagt ! Hur hade inte dom det i Målilla 1947 den 29/6 då rekordet ? hittills i Sverige uppmättes ! + 38,0 grader Och man kan ju uttrycka det så här ,sen det börjades att kunna mätas ! Så det här med varmast nånsin här o där i Världen ? Som är miljarder år gammal ! Oavsett djurl-o växtlivet med då människan högst i stamträdet ! Sen miljoner år ! Nått. 
           Och igår köptes nya sandaler ! Som är bra att gå i med tanke på tån som rehabiliteras !
                 Och sen hoppas jag att inte Tor o hans hammare kommer o stör mig ! Varken idag eller i morgon ! 
     God fortsättning på helgen ! PEOPLE in the world, from USA to Russia ! O vem vill inte ha fred på Jorden !
 

Jaa, vackra bilder ! O hoppas på en vacker midsommar !

 
Jaa, det är möligt att man haft den här Vackra bilden med för med texten Cumbria n.v. England  Men den tål visas flera gånger.
 
Det här är ett foto som jag ochså tycker mycket om ! Det behövs inga ord för att beskriva det. Och det är retweetat från Marie Nassar ! 
 
Jaa, det här med vackra bilder ! Nytaget foto. Men oavsett så kom den här hatten bra till pass idag i det varma sköna vädret ! Och nere vid hamnen träffade jag Melissa som bjöd på glass o vi pratade länge o hade trevligt ! Vilken skara man har runt sig ! Och träffade en kompis o en man som jag inte sett på länge !
            Sen knallade man mot affären för att  handla o plockade på gatan upp en barnsko som ett par cyklister tappat ! Och dom såg när jag plockade upp den o stannade upp o pratade med mig ! O tänka sig paret var från Italien och kunde bra engelska ! O vi pratade om ditt o datt ! Och dom tyckte absolut att jag skulle hälsa på Påven.! 
 Italienska ja. O dessa ord, fraser !  Ciao, buongiorno,  mi chiano Jan, sono svedese.. Men med ett smajl o vänligt sätt kommer man längt oavsett ! Buona sera på er.och en trevlig midsommar ! Och hoppas inte några fronter kolliderar över delar av landet när utelivet tar sin början ! Här hos mig på  Österlen spås risken för åska o rikligt regn vara störst på söndag ! Vi får väl se hur det blir med det ! O glöm inte mitt i värmesnacket att 1947 den 29/ 6 hade Målilla i Småland + 38,0 C . Och det är varmast hittils i juni månad . Men det här med varmare hittils. eller än någonsin. Och hur varmt eller kallt det var innan mätningarna börja i Sverige/ Världen !

Från gårdagens rekognosering norrut på cykel !

 
Jaa, var är man nu på väg ! Kan prata om att om ett tag börjar en gång  och cykelväg igen ! Rekognosering var namnet men inte ända bort till målet ! Och fotona som följer kunde tagits även för många år sen !
 
Så småningom vek jag av ner mot kusten utan att besöka hamnen utan vände nosen mot söder igen ! Jodå det är nationalparken Stenshuvud som skymtar norröver ! O dit tänker jag bege mig senare i sommar , ensam eller med sällskap ! 
 
Sen gick jag ner o satte mig bland klipporna o sola o fota ! Och cykeln ställdes längre upp vid en gångväg, går även o cykla till stora delar som sagt mot söder med havet nära inpå !
 
Jaa, solen är ju en planet som ingen kan undvara oavsett hur vädret är ! Utan den o så vidare...oavsett ! Och från plats på klippan togs detta foto !
 
Jaa, och nu har kosan ställts söderut ! En del sand o stenar gjorde att man stundtals fick leda cykeln. Men kan avslöja att jag fordom gått denna väg mellan 2 byar . Ochså med kompis, kompisar t.ex. 
 
Jaa, nu är ju hemligheten icke förborgad för de som känner till platsen o bor i staden Simrishamn  eller i  t.ex.byarna norrut ! 
 
Nu är man på väg mot det andra samhället ! Joo naturligvis är det då Baskemölla ! O därifrån har man då gått många gånger till Vik fram och åter ! Men den här gången cykla jag igenom Baskemölla o nådde på det viset Vik !
 
.Varför inte ett foto av havet nära Baskemölla. Havet ja ! Trots namnet Östersjön så är detta ett s.k. innanhav. ! Därav namnet Kaspiska havet t.ex. Och mer om detta  o varför går att läsa på nätet !
 
Och innan man cyklade hem från Baskemölla gjordes strandhugg hos en kompis sen många år som satt o sola i trädgården och fick oväntat besök ! ! Och han bjöd på kaffe o trevligt umgänge !
          Jaa, Em i Frankrike i fotboll för herrar ! Sverige är nu utslaget ! Förlora med 1-0 mot Belgien ! O gjorde en bra match trots allt.Den första mot Irland var det absoluta bottennappet ! Jaa, o de 3 andra lagen i gruppen gick då vidare eftersom Irland slog Italien 
         Jaa, det här med generationsväxlingar. Och det här med kullar som burit upp Sverige ! Via spelare som Zlatan, Thern, Schwarz, Mellberg, Henrik Larsson, Dahlin, Kenneth Andersson, Ljungberg, Edman, Roland Nilsson , Ingesson, Brolin.m.fl. Och vilket material har vi haft de senaste åren oavsett vad vi tycker om Hamrén t.ex. Och nu får vi se om en ny förbundskapten kan få fram en ny kull av de yngre spelarna som kan ge Sverige en kick uppåt på rankingen !
            Midsommarafton ! Får se hur vädret blir i morgon ! Och på söndag börjar åttondelsfinalerna spelas. Och den stora sensationen för mig var att Ungern vann sin grupp ! Grattis Puskas som kanske sett allting ovanifrån  ! Finns ju inte bland oss mer ! Dog 2006 ! Föddes 1927 ! En stor favorit för många inte bara för mig när det begav sig ! 
 Yes this is pictures from the Southeast coast of Scania, Sweden near the town Simrishamn ! Between the villiges of Baskemölla and Vik ! And my tripp was from Simrishamn to Vik and to Simrishamn again ! With bicycle and some walking with it !
 

Äras den som äras bör .

 
Jaa, idag fyller nummer nio i raden av mina barnbarn Kalle år ! Och detta foto som är några år gammalt passar väldigt bra att återigen visa ! Det kommer Kalle att få se många ggr ! Finns ju i mitt album Barnbarn !
 
Joo, det här med nallebjörnar ! Det här fotot är retweetat frånn Andrei Att det kanske är ryska björnar, so what !
Jaa, björnar ja ! Det här fotot har man visat förr, men so what !  Vilken rofylld bild mitt i alltet. Jaa, oavsett har väldigt svårt att deka ner mig ! När jag tänker på mitt egna liv o det runt ikring ! O det tror jag Kalle har nytta av !
 
Varför inte detta  foto från Earth Pics !  Visar en gepard , ett kattdjur känt för sin snabbhet ! Kan kanske Kalle ochså tycker är roligt att titta på !
               Om Kalle tittar på Em i fotboll ? I går gick ju Wales som Sverige slog med 3-0 i träningsmatch till åttondelsfinal tillsammans med England . ! Kanske även Slovakien gör det ? 0-0 mot England igår ! Och idag går 4 matcher på tv . Bl.a Nordirland -Tyskland o Kroatien-Spanien. Och i em. beger jag mig iväg på stan med bl.a kuvert !

Oj, vilken härlig cykelfärd , där paus gjordes !

 
    Jaa, vilket härligt väder ! Joo, visst blåste det ! Men det här med vanans makt ! Cykelturen idag var över 1 mil fram o tillbaks ! Med då sandaler på fötterna ! Så kan det bli ibland ! Och strandhugg gjordes ! Med prat o kaffe !
 
Och var då, en förborgad hemlighet men någon känner nog igen stället när dessa foton visas ! 
 
Vad fint det var i trädgården ! Lika fint som vädret !
 
Så avslutar vi med detta foto ! Som ochså är till vägledning för ,nån några ?
         Jaa , det här med Em i Frankrike Och i kväll avslutas gruppen där England ingår ! En lite klurig grupp men England går väl bl.a.vidare 
        Återigen en fin dag i Jahans liv. Jaha , nånstans läste jag att det var fjantigt det här med att skriva Carpe Diem ! Ibland undras vad för land man bor i men låt dom hålla på surdegarna ! 

Har jag tänkt mig ! En cykelfärd !

 
Jaa och innan dess kan man ju visa detta foto från Life On Earth/ Jeff Carlson med texten White sandy beeches and torquise water in Lofoten Norway !
         Norge jaa, staden Oslo har jag bott i nån månad ! Och Mo i Rana har man besökt tillfälligt några gånger när man befann sig i området kring Storuman/ Överuman ! O arbetade där några månader o bl.a bodde nån vecka i stuga tillhörande en familj vid namnet Bals ! Vilka minnen av bl.a syskonen Bals ! O det här med märgben o renkött som man bjöds på ! Jaa, det här med att ha sett sig omkring ! Tyvärr saknas foton fån detta . Var inte lika intresserad av att ta foton då ! Jaa, några från lumpen finns ! O nått där fisk matas på fiskodling ! Men inga naturfoton ! Illa ! 

Jaa, varför inte ! Svanar är ju vackra o välkända fåglar .

 
Jaa, fick för mig att visa bilder av dessa vackra fåglar ! Foto  via Leonardo .
 
O här har vi ett foto signerat undertecknad taget för några månader sen i hamnen i Simrishamn !
 
Jaa detta foto retweetades från S.M.H  Amsterdam igår ! Jaa,  med texten Every lake belongs to the quieress desired by the swans . Vilken närbild ! Nää skall inte klaga på min lilla kamera ! Den tar ochså bra foton !
           Jaa, det här med Em-fotbollen. Tyvärr förlora ju Sverige mot Italien. Inte oväntat ! Trots bättre spel än mot irland .Men att inte haft ett enda skott inom målramen ännu ! Nu skall vi inte gnälla men konstaterar detta.! Igår slog ju Belgien Irland med 3-0 ! Vilket inte var nån överraskning ! Jaa, realism o det här med Sveriges kvarstående match mot Belgien ! Och det bästa laget hittils när det gäller spelet ! Spanien mot Turkiet ! Jaa, t.ex. Iniesta , vilken lirare ! Ikväll ser man fram emot matchen mellan Frankrike o Schweiz  !
          Jaa, realistiskt så finns väl segraren i Em bland följande lag. Spanien, Frankrike , England , Tyskland ! Men med Belgien kanske som outsider ? O nån jag prata med varna lite för Polen . Om nått annat lag vinner ! Högoddsare ! Jaa, själv begriper jag mig på fotboll ! Och  håller  med experterna om det mesta.
                Jaa, tyvärr knallskott, facklor o bråk mellan supporters inget nytt men det här med infiltreringen bland majoriteten  åskådarna av suspekta individer som troligtvis inte är några älskare av fotboll utan är ute efter att synas o bråka av olika anledningar ! Och vi i Sverige råkar ju ochså ut för dessa element .
    Och det här med terrorister som är förslagna o känner till olika knep o nästlar sig in lite varstans ! Kan man fundera över ! Jaa, det här med dom i Belgien som man trodde var på väg mot Frankrike . Som avslöjades !
          O som vanligt blåser det mycket ute ! På den fronten har man inte haft det lugnt på länge , där jag bor !
                   

Jaha då var det fredag igen ! Men jag har ju fridag alltid !

 
     Jaa, några Vackra bilder i nuet har ju inte kunnat tas sen Karlskrona p.g.a. bl.a. vädret ! Men man har ju andras i nuet att visa ! O detta foto är retweetat från Earth Pics . Grand Canyon sunrise .
           Vädret ja här i southeast of Scania near the Boltic Sea Tittat på radarbild i morse och enligt den o rapporter skall det bli regn i em så det är inre tjänst som gäller ! Med Em-fotboll som gäller ! Matchen mellan Sverige o Italien ! Som man bävar inför men under har ju skett när det gäller underdogs ! Igår jaa, Polen o Tyskland spela oavgjort i en " sån såndär match " .
 
Och här har vi radarbilden man titta på i morse ! Och det verkar nu då som ett område går österut längs kusten o ett som sagt mot oss i södra Sverige ! Jaa titta ut genom fönstret nu 11.56 o det är igenmulet men inget regn ! Jaa, det här vilket väder olika länder har , Island t.ex. + 9 C ! Och i det landet är väl aldrig riktiga vintrar eller sommrar ? Har jag förstått ! Närheten av Grönland men ochså det här med golfströmmen , väl.
 
Jaa, det här fotot retweetat från life On Earth med texten This is a hornet mouth which happens to do a exellent jobb of looking like a mouth ! Kul foto o det här med att likna för att skrämma !? O omvandling via ..
 
Joodå, Slovenien är ett av 4-5 länder som intresserar mig förutom Sverige.  Holidayautos visar bild från  Maribour !
 
Och Stephanie Horgan önskar Happy Friday med foto från harbour of Cork ! Och var Cork ligger ? Det är bara att ta reda på via nätet !
           Och så  håller vi tummarna för Sverige idag mot Italien i fotbolls-em i Frankrike ! Även fast Italien är ett av dom länder man skulle tänka sig kunnat bo i ! Och som sagt Happy Friday !
 

Idag regn o rusk men igår lyste solen !

 
Jaa, detta foto togs igår ! Men varför inte visa det idag ! Men ingenting ont som har nått gott med sig ! Regn har verkligen behövts för bl.a torra gräsmattor ! Tänker inte klaga över vädret ! Är nämligen född 1938 och har bl.a bra minne, foton, statistik o dagbok att luta mig emot !
 Det här fotot retweetades igår från David Karlsen. Around St.Davis head yesterday a collapsed cromlech .Cromlech ? Fel stavat ? Av mig .
 
Kul foto ! Retweetat från Animal Life ! Owl mid-flight ! Fantastiskt foto ! Snabbfoto eller redigerat ! So what !
 
Vissa foton tycker jag väldigt mycket om ! Visar gärna i repris ! Från Earth and Nature ! Lugano var det ! 
        Har själv tagit vackra foton från mitt land ! Men nån nationalist blir jag aldrig . Nånting inom mig genererar bl.a känslan av Världsmusik o Världsbilder ! O det är man tacksam över !
 
      Jaa, Em-fotbollen ! Och med egna tankar oavsett t.ex. bra bisittare i båda kanalerna som visar ! Oavsett sponsring eller annan reklam ! Igår tänkte man så här ! Oavsett slutresultatet 2-0 i sista minuten till Frankrike ! Hade Sverige klarat t.ex. Schweiz, Albanien eller Rumänien ! Och Ungern slog ju Österrike för nån några dar sen ! Och det här med att Engelsmän ochså uppför sig illa ! Och heder åt Sverige och Nordirland o andra länders supportrar som sköter sig ! Och som vanligt här i Världen är det få som fördärvar för många ! 
          Idag blir det inre tjänst, sämre väder som sagt! Och vadå ! Em-fotbollen börjar sändas kl 14 , med försnack ! Bara o tacka o ta emot ! Och Tor skall få om han visar sig med sin hammare  ! :)
      Och vad tiden går fort ! Som vanligt ! Konstateras utan oroande ! 

Jaa, igår regnade väldigt kraftigt när det cyklades till stan !

Några foton från nuet, igår, blir det inte ! Tittade ut genom rutan innan det cyklades till stan såg det mulna o förstod att regn var på gång. Och när jag cyklat några hundra meter så öppnade sig himlens portar o regnet vräkte ner o det blev kyligt ! Men handlades ganska genomblöt gjordes ändå !
 
 
Men att retweeta foton från bl.a Discover Slovenia o visa dom forsättes med ! Från gårdagen . The church of ST Oswald in Unise .
 
Kul foto ! Retweetat igår från Vladimer Antonov/ Andrei .Whatever you are looking for all my life closer than you think ! Det här med ochså sådana här bilder med djur !
 
Jaa, det här med foton i mappar ! Det här är från 2009. Jaa, tordyvel eller ollonborre ? Och detta blev ett lyckat foto , taget i slutet av juni ! Jaa, som sagt här finns mycket att ta av ! O detta foto är  taget från en blåbärsrunda i natureservatet Statsparken i Askersund ! Där man gått otaliga rundor i 11 år .
 
Jaa, det här med blåbärstillgången i år eller 2009 ! I Askersund plockade jag  mycket blåbär utom 2015 ! Vi vet ju alla ? att det var en kylig vår o sommar förra året i Sverige ! Trots braskande rubriker om motsatsen på löpsedlar ! Plockade så mycket blåbär nästan varje år i Askersund som då frystes in o räckte till att ha på filen nästan hela året !   
         Dessa foton bjudes på idag ! Och förrådet av gamla foton är stort att ta till då vädrets makter gör sig gällande i nuet. Och sen har man ju dom man får från följare utomlands eller dom man bara följer själv !
        Jaa, igår slog ju Ungern senstionellt Österrike i Em-fotbollen ! Kontrade ut Österrike ! Liksom Italien gjorde mot Belgien häromdan ! Rättvis seger ,jaa, hade ochså en del av spelet emellanåt,
           Och Island spelade 1-1 mot Portugal igår ! Lyfte sig i andra halvlek. O Ronaldo sprang mest o flinade åt domslut o  bl.a log o försökte se obesvärad ut ! Och kollegan i anfallet.Nani var bättre än Ronaldo !
          Idag blir det sång och innan dess cyklas till järnaffären i närheten av bostaden ! Thats all folks !

Några foton o det här med Em i fotboll !

 
     Från mina följare på nätet får jag Vackra bilder o ger ! Idag har jag lagt upp detta foto ! Taget i juni 2013 ! Platsen ligger ca. i mil norr Askersund och  är ett naturreservat , isälvsområde och unikt i Sverige har jag läst på nätet ! Namnet är Tjälvesta Ängar ! Och där har man fotvandrat åtskilliga ggr ! Ett par småsjöar finns här o detta är Kyrksjön ! Och mer går att läsa på nätet !
 
 Jaa, det här med klok som en uggla ! Nu skall man inte förhäva sig. Men fotot är retweetat från Vladimer Antonov och är från Nya Zeeland, New Zealand ! 
              Jaa, är inte imponerad av Sveriges spel igår mot Irland ! Kunde legat under med t.ex. 2-0 i halvtid ! Jaa, det här med upphåsning ! Visste att i em-kvalgruppen hade Irland slagit Tyskland. Och att en del spelare finns i Premier legue ! Visst blev det bättre i andra halvlek men målvakten Isaksson var Sveriges bästa spelare ! Hur många skott hade Sverige mot Irlands mål inom ramen ! Knappt man vill prata om det.
          Och Belgien skulle ju enligt experterna slå Italien ! O enligt en del av dom skulle väl Sverige ochså slå Irland. Men Italien vann över Belgien med 2-0 , vilka kontringar. Nu kommer Sverige att bli underdog mot Belgien o Italien ! Är bra ! Skräll i nån av matcherna ?
           Och kvällens för mig intressanta match i fotbolls-em ! Portugal mot Island. 
        Och idag blir det till att handla ! Med cykel som färddon. Och det pratas om regn denna vecka o det är kyligare ute ! 

Jaa, vilket party bland nära o kära ! Från söder till norr !

 
        Vi kan väl börja med foto från rummet jag sov över i ! I sällskap med en av sönerna ! Och många andra låg över hos världparet. En av sönerna o hans fru.! Jaa, det här med att ha " en stor klan " brukar man ofta prata om ! Och är den näst äldste i den ! Om man ser det  på mitt sätt ! Och detta härliga party o släktträff var ytterligare en händelse längs livslinjen Från rötter tiil barnbarn !
 
 Och detta foto visar en del av " min stora klan "  Kan säga att anledningen till festen sitter längst till höger ! En av sönerna !
 
Och nu blir det naturbilder från i närheten av havet i Karlskrona, i närheten av där man låg över o partajade ! Äldsta barnbarnet syns på bild ! Och för dom utomlands ifrån som tittar på bloggen kan nämnas att havet/ innanhavet som det är fråga om är the Boltic sea. !
 
Vi fortsätter med bilder från stranden ! Och här syns ett av barnbarnen ! Själv har jag tagit foton här för flera år sen och det var kring nyår ! Och nu var det ju betydligt lummigare !
 
Jaa, här blir en radda naturbilder, som sagt ! Och dom skickas även ut till övriga Världen, då. via media ! Där jag ochså får tillbaks från delar av Världen , vilket ibland visas här. Platsen jaa, är alltså Karlskrona, Blekinge , Sverige ! Blekinge är väl Sveriges minsta landskap och kallas Sveriges trädgård/garden ! Och  gränsar till Scania, Småland ! Alltså ligger Karlskrona i södra delen av Sverige !  Detta skrives beroende på att jag har utländska besökare på denna blogg !
 
 
 
Att detta är 3 av mina barnbarn är ingen hemlighet ! Och ett sådant här foto, vem vill inte visa det ! Och det äldsta barnbarnet är med här ochså ! Åldern ? Han föddes samma år som en annan blev 50 ! Alltså är han 28 år !
 
Även i Karlskrona med omnejd kan man se härjningar från istidens tillbakagång. ! Jaa, det kan man ju tänka på när man står o njuter här vid kusten. Vad våra förfäder fick gå igenom oavsett få till antalet i jämförelse med idag ! O idag är vi  över sju miljarder på Jorden !
 
           Jaa, tagg Em i Frankrike ! Jaa, det här med bråkande supporters som fördärvar för fotbollen ! Där majoriteten vill njuta av sporten o inte av genomtänkta ? huliganers sammandrabbningar ! Idag tror jag att en minoritet supporters från Irland o Sverige inte brakar ihop ! Brukar dom inte göra ! Spännande blir matchen i varje fall. Och vilka högtidsstunder nu framför tV:n några veckor. ! Och att en del  "kultursnobbar " inte tycker sport är " Comme il Faut " bryr man sig inte om ! Och terrorister uppenbarar sig var man minst anar ibland. Oväntat var det än gäller tyvärr ! O spränger bl.a. människor i luften ! En realitet som inte verkar upphöra !?
 
 
 
 

Kul foto att visa innan helgen börjar !

f
 
       Jaa, brukar ju hålla upp med bloggen på  helgerna ! Och som sagt det här att bli slav under saker o ting,,,. Jaa, den här helgen ser man som vanligt fram emot av olika orsaker !
              Och detta roliga  foto retweetas från Der Brettemacher . Och han skriver Endlich freitag, finaly friday, finalmente vienes ! Och undertecknad önskar alla en trevlig helg o det tänker jag gå in för ! 
 

Jaa, i kväll är det friidrott från Bislet !

 
       Vi börjar väl med detta foto från Life On Earth . Hitachi seaside part Japan.
 
Och idag företogs motionsrundan via cyklande till Baskemölla och åter. Det är en välsignelse med dessa  cykelleder ! Och slippa trafiken o inte så sällan hörande o seende ambulanser på landsvägen vid sidan om !
 
Och vid framkomsten i Baskemölla togs detta foto på en av Sveriges nationalparker ! Intressant ställe o vandra på o blicka ut över havet ! Och det här med inlandsisen kan man ju ochså tänka på i sammanhanget ! Vilka krafter som skred till verket ! Oavsett
        Jaa, nu börjar ju snart fotbolls-Em till glädje för många o tandagnisslan för en del ! Men i kväll blir det till att titta på friidrott från Bislet !
 
 

Varför inte börja dagen med detta foto/bild.

 
Jaa, Världen består ju av många olika länder, med olika liv, natur o klimat ! Och i Världen är det över 7 miljarder människor ! Tänk att det kunnat bli så många som det skiftat på alla plan under Världens o sen människans tillkomst som högst på stegen !
           Och som sagt att följa o ha följare från olika håll ! Som förser en med foton/bilder !
       Dagens bild har jag fört vidare från Life on Earth . Worlds largest treehouse , Crossville, Tennessee !
    Jaa, det här med ideer o uppfinningsrikedom Vad hade Världen varit utan t.ex. ångkraft, olja, kolkraft o kärnkraft när den satte fart på utvecklingen ! Sen går det ju att vara efterklok ! O hytta med fingrarna mot förfäderna vars uppfinngar o upptäckter fört Världen framåt. Sen har en del länder hamnat i framkanten av olika skäl !
              Och i dag blir det motion norröver mest på cykel ! Och Dansken pratar om kyligare väder och regn så småningom ! Så värmerekordet ? från Målilla 1947 27/6 på 38,0 C , får vi se om det står sig ! Och på Stockholmsintiativets hemsida har det pratats om att La Nina nu kanske kommer att kyla ner Världen efter El Ninos värme ! Jaa, det  här med att kunna vända på myntet när ordet växthuseffekt ständigt progammeras in i den mänskliga hjärnan ! O hur hade Jorden sett ut utan växthuseffekt oavsett plus 2 eller minus 2 grader av det beräknade medelvärdet ! Vi kan ju ta ett växthus o hur dom får blomning och t.ex. antalet tomater att öka !

Jaa, vilket foto att inleda dagen med !

 
Från S.M.H  Amsterdam ! Med texten :Good morning everyone, open your eyes and say hallo to a new day !
          Vem tycker inte det om man bl.a. uppnått min ålder oavsett var jag befinner mig . Och man har ju fighteranda oavsett ! Och så länge man kan bl.a. vara sin egen lyckas smed o stå pall för det ena o det andra så har ju även omgivningen nytta av det oavsett !
       Joo då Zeeland står det på fotot ! Men foto erinrar ju även om den kusten som ligger nära där jag bor , för närvarande o vara nöjd med det OCHSÅ ! !  Man har ju blickat ut över bl.a.Överuman, Vättern, Mälaren ,Hjälmaren o olika delar av innanhavet Östersjön , The Boltic see. Från Simrishamn till Luleå ! Det har nog inte alla som läser det här ! Jaa, det här med att ha en plattform att stå på via bl.a kunskap o erfarenhet på livslinjen Från Rötter till Barnbarn ! O njuta av en del minnen o nuet utan att hetsa upp sig över morgondagen som ingen vet hur den blir varken i morgon eller framåt i tiden. Och allt som slutar på bl.a Ism är ju inget att hålla i handen ! Vare sig det är fråga om politik eller religion !
 
 
Jaa, det här med cykelfärderna o gåendet dess emellan ! Är en av min levnad i nuets höjdare ! Här har vi ett foto från gårdagens cykelfärd söderöver ! Det här med gröna fält, gula rapsfält o blått hav !  Det är man väl inte ensam om att uppleva Världen över ! O då tänker jag på hur långt andra länder som legat efter oss ochså kommit !
         Och igår solades det även en hel del mellan varven.Och färgen i ansiktet , rödbrun sen brunar det till sig ! Och följande kan sägas som det inte skrivs så mycket om ! I Simrishamn t.ex. är UV-strålningen måttlig för närvarande ! Sånt som är positivt föträngs ju när värre än någonsin ständigt ropas ut. 2014 9/10 lästes följande på SVD Nyheter . OZONLAGRET PÅ VÄG ATT REPARERAS !  
           Och med spänning ser jag fram emot om värmerekordet, varmare än någonsin ?  från Målilla 29/6 1947  på +38,0 C kommer att slås den här månaden ! Och om nån tror jag fabulerar så kan dom gå in o titta på statistik från SMHI ! 
 
Veckans fågel var det ! Och den har jag aldrig hört talas om . Namnet är Gräshoppssångare , Coustella naevia. Enligt uppgift på nätet finns den i Sverige i dom södra o mellersta delarna och längs Norrlandskusten. Mer går att läsa om den på nätet. Jaa, fåglar ! För min del ser jag mest råkor på gräsmattan utanför terassen ! Men lite småfåglar ! Enligt uppgift så trivs inte småfåglarna om det finns råkor i närheten !?
 
Vem ser inte fram emot det ! Fotbolls- Em i Frankrike för herrar ! Första matchen 10/6 på kvällen mellan värdnationen Frankrike o Rumänien .Sverige spelar sin första match mot Irland den 13/6 ! Nyckelmatch. 
för oss ! 
        Mina favoriter ! Nått av följande lag som även andra tror på !? Utan turordning . Frankrike ,Tyskland, England, Spanien . Outsider ? Kanske Belgien ? Men England tror jag blir farligt ! ?
              Det här med att vara intresserad av allt möjligt ! O tycka, tänka o konstatera.! Är ett koncept som jag följer så länge ork och motivation finns ! Och så länge hjärna o kropp ställer upp på det !

Jaa, Svenska Nationaldagen var det ! Som blivit helgdag !

 Konstateras !Jaa, Sverige är ju ett bra land att bo i jämfört med en del andra länder ! Om man ser till död o förintelse o naturkatastrofer ! Men nån storsvensk kommer jag aldrig att kalla mig ! 
         Det  här med Nationalsånger ! Jag tycker texten till våran inte är bra ! Sverige är ju ett namn på en nation men  nämns inte i sången ! Oavsett om man nu är lika mycket intresserad av övriga Världen ! Jaa, Norden nämns liksom fornstora dar.då ärat ditt namn flög över jorden ! Jaa, det här med död o förintelse ! 
           Men namnet Sverige nämns faktiskt i den Polska Nationalsången. Del av text översatt . -Efter den Svenska ockupationen kommer vi tillbaka till sjöss för att rädda vårt hemland   - Varför har Polackerna detta med ?
 
 
Jaa, det här med att få foton från vackra platser i bl.a Europa ! Detta är ett foto retweetat från Joe Craig/ Picture Ireland via Marie Douglas ! 
 
 
Jaa, det här med ett koncept som man försöker följa så länge krafterna o sinnet står en bi ! Med foton o skrift ! Och att leva som man lär utan att hata men inte alltid vara förtjust över ! Och igår cyklade man hit och fortsatte en bit till fots och som vanligt slängdes det käft med en del kända o okända ! Och är man vänlig o börjar med ett hej så är detta inga svårigheter oavsett utseende ! När det gäller mig eller motparten ! 
 
 
 Motiven återkommer ! Cyklar ganska ofta hit och går som sagt var en bit norrut ! Blir en bra runda men norrut kommer att bli ännu längre nån gång när man känner för det ! Eller cyklande till Baskemölla o gående norrut därifrån. Jaa och möjligheterna äro många för motion o foton !
 
Jaa, här är man på väg tillbaks till cykeln ! Som nu fungerar på alla 3 växlarna efter påseende o service hos Simon ! Vilket gör cyklandet ännu trevligare ! Och får man fortsätta o vara kry o ha anamma ! O tro på det ! Spännande tid väntas !
        Och för en sportfåne , som en del kallas så hägrar fotbolls-em i Frankrike ! O Sveriges första match går om en vecka mot Irland ! Jaa, en del  Vm-atmosfär har man ju varit med om på plats i Berlin  i början av juni 2006 !
 
Detta foto togs av Anke ! Och personerna på bilden äro Björn, Eberhard och Jan ! Nämnas kan att Björn och undretecknad inte hade tur när det gällde utlottningen av biljetter från Svenska fotbollsförbundet :Utan vi fick då bl.a. tillsammans med andra människor från olika delar av världen bl.a. titta på storbilds-tv vilket gick alldeles utmärkt .
                 Jaa, Berlin fantastisk stad att vistas i ! Liksom andra städer man kunnat bo i ! Utomlands !
        Oavsett Nationaldag eller inte !
                   Och idag har jag tänkt mig en cykelrunda söder över ! Oavsett Nationaldag eller ej !
 
 
 
  Jaa, det här retweetades för ett litet tag sen via World Love Flowers ! Jaa många vill ju mixa blått med rött i Sverige ! Och lobbyismen och siffror när det gäller blockpolitikens vara eller icke vara fortsätter ! I Sverige !  
            Jaa, snillen spekulerar ! O lobbyismen flödar i frågan ! Frågan är när detta inträffar och hur man t.ex. förenar rött med blått för att få absolut stor majoritet ! Som sagt det här med för och emot ! Snillen spekulerar ! Frågan är hur det skulle gå till i verkligheten ! Om man nånsin får facit på frågan !?  Och hur kommer väljarkåren att reagera när val kommer ! Och var hamnar det 3 största partiet SD ! Konstateras utan att rösta på partiet !        
                   Jaa, bilder från cykelturen söderut ! Nått för morgondagen att redovisa ?

Hoppsan...så var det helg igen !

 
Det här med att visa Vackra bilder från dom som man följer ! O som ochså följer en annan ! Och dom har bl.a fått se mina Vackra bilder från Observatorielunden i Stockholm ! 
      Och denna bild har jag retweetat från Royal Coulors ! Skall vara nån utställning i London !
 
Och detta fantastiska foto har retweetats från Shatz/ Der Brettemacher ! Var fotot är taget ? Vet ej.!
 
           Det här med sporten. I TV och via egna fötter ! Motion blir det ! Nu är det tennisen från Paris som jag mest ser på ! Och icke att förglömma är morgondagens V-75 på Mantorp ! Dessutom jackpotomgång ! Och stora favoriter finns. Kan man fälla nån av dom ? Det här med koncept . Skriver alltid ett av systemen , spikharry med de 3 största favoriterna enligt streckandet av spelarna, favoritskap i % . Litet system ! Och faktum är att för 6-7 år sen vanns  en ganska stor summa med ett sådant system.. Dom är slut ,oroa er inte ! Så mycket var det inte ! Men man spela ju gratis ett tag ! Bl.a.
          Och som vanligt håller jag upp med att komma med skrift under helgen, till största del. ! Men naturligtvis följs med uppmärksamhet vad som händer i Sverige o övriga Världen ! Nu för tiden kan man ju inte sitta o vänta på nyheter från ridande kurirer ! Och det här med massmediasamhället o den 3 statsmakten ! Tål att fundera på ! Trots att den slår ifrån sig när folk kallar den för det ! Trevlig helg !
           

Så här innan stämman luftas !

 Kan man väl bjuda på följande foton ! Detta är via Marie Douglas Ireland o namnet är  Donegal !
 
Och det här är retweetat från Fredrick Bancale o visar hamnen i Dublin ! Ireland var det !
 
Avslutar med detta foto från Stockholmsresan ! Tror att jag tog det inte så hemskt långt från Norra Real ! Där min far gick i skola på 1920-talet ! Inneboende nån stans ? Studentrum ? Jaa, har en teckning av honom  med texten Popplarna  Stockhom 1923 ! Det var det hele , gott folk !

RSS 2.0