O solen bara lyser...


                      Att ta sådana här bilder motsols är en ren njutning när man ser resultatet. Och ovan molnen finns ju solen även i ljus o mörker. Jag tror jag skall gör en mapp med solbilder för jag har många sådana här på datan i andra mappar, bl.a. 2009 -och 2010 års mappar med nästan enbart naturbilder. Det här med mappar ja ! Jag har mappar med avfotograferade kort från mammas släkt, pappas  släkt, kort på djur, fåglar, barn-barn, Tjälvesta ängar,  mm, mm, Och dom skall så småningom på UBS-minnen

         Från strandpromenaden gick jag via träbron ut på Borgmästarholmen (barnens egen ö ) och där gick en man omkring med en vacker hund kopplad, en Leijonberger. Vi pratade en del och "dristade" oss att säga att vädret var kanon ! Sen gick vi tillsammans tillbaks över bron ! Leijonberger ja, en hund som trivs i snö o i alper liksom t.ex. st Bernhards o Berner Sennen. Stora hundar är det ju ochså !
                    Ja, rundan gick bra o bilderna talar för sig självt och jag njöt. Det är liksom inte mycket att göra åt det ! Jag vet att det finns folk som inte njuter. Jag kan inte göra annat än att beklaga det och känna empati. Och saker o ting blir väl inte sämre om det finns folk som "har turen" att få njuta !? O inte behöver man "betala nått" för att få göra det. 
        Ikväll har vi ju "vem tror du att du är" på tv. Den här gången är det Ernst Billgren som söker rötterna ! Rötter ja, tyskarna har ett bra ord för detta Ahnungen, aningar. När min tyske kompis Cai sökte mina rötter i Preussen så använde han sig av detta ord  i vår korrespondans på datan.

Solsken efter njuthelg !

         Jaa, o vilken sport och förväntad bra sådan ! Bara en sån sak som att Federer slog Nadal i AtP-slutspelets final räckte för att njutningen med råge uppfüllde mitt krav. Federer är enligt mig en av idrottsvärldens största profiler både p.g.a. sin njutbara tennis och fantastiskt trevliga person. Sen gör det ju inget att jag har släktingar i Schweiz som heter Brunner så några procent höjer det ju mitt intresse!
               Skidorna, bra svenska insatser, Maria PH vann slalom, Robert Karlsson en stor golftävling, Arsenal vann i fotboll o Örebro i hockey. Morse löste ett knivigt fall mm, mm !

               Tjaa, har man kläder på sig ordentligt så kan man väl sola några minuter. Mår man dåligt av att stolen står där så får man väl sopa av den lätta snön o ta in den. Det är ju mitt val. Om jag märker att det börjar bli plus då få jag ta in den. Få se hur länge stolen får stå där ?

               Mmm , i morse när jag gick upp som vanligt vid halv åtta-tiden så var det -12 ute och solen lyste. På balkongräcket ser ni ju hur mycket snö det kommit hos mig på ett ungefär. Men jag tror nog att det är mer förståss då det blåst o yrt ute i helgen. Börjar att bli drivor ute efter plogandet på vissa ställen. Några som fått mer snö är de som bor åt Hjohållet och andra ställen i Västergötland vid Vänern-Vättern området.
                 Rundan gick bra idag. Många rådjursspår i skogen. Och ett större men inte så stort som varg eller lo ! Här i datan går det ju att gå in och titta på spår från olika djur ! Skall gå in och dra ut nått bra skrivet och med fotografier eller teckningar av olika spår. Blev avbruten av telefonsamtal. Djurspår ja !
                   I kväll spelar Barcelona mot Real Madrid i ligan. Men jag har numera valt att se den engelska på tv. En kan inte ha allt. Det blir för dyrt ! Det gäller att leva efter resurserna !

Haft en bra dag, så långt .


           Det här fotot är taget så långt österut man kan komma i staden. Bakom skogarna börjar strandpromenaden nånstans efter hembyggdsparks rundan ! Skogsrundan innan som börjar vid idrottsplatsen är nu försedd med spår för skidlöpning så där gick jag inte. Så här ifrån gick jag upp och började hembyggdsrundan. Där får man gå !
                   Idag var det -8 när jag gick ut och det snöade lätt men blåsten hade avtagit. Och isarna nere vid stranden börjar att lägga sig!
                  Jag åt min som vanligt sena frukost i vardagsrummet där jag såg på skidsprinten från Kuusamo. Kanske inte så många svenska framgångar men Charlotte Kalla gick till final i den klassiska sprinten. Det syns att hon tränat mycket klassisk teknik i vår och i höst. Hon blev fyra.
                    Nu kommer , som en annan livsnjutare tycker, min "njuthelg" med bl.a. då fortsatta skidlopp i Kuusamo. Ja, just det ! I kväll kommer "På spåret" och Kommisarie Morse. Och såg ni Fredrik Önnevall äta orm i går i Kinas mat ? Ah, orm eller ål ? Och Önnevall hade nog rätt i att satt andra o gjorde det ochså så gick det bättre att "ta tag i biten". Det var ju lika dant när jag skulle äta surströmming för första gången. En "surströmming" eller grillad orm, tjaa traditionerna är olika !
                         Trevlig helg!

Det är bara att gilla läget !


              Särskillt om man inte kan styra det själv ! Nått parti i Konungadömet Sverige tror att om dom bara får makten i detta "jätteland" så ordnar sig allt i världen i miljön till det bättre. Dessa politiker råder undertecknad att börja en rundresa till "lilleputtländerna"  Kina, Indien o USA bl.a., för att studera läget på plats o aggitera. I Sverige finns 9 miljoner innevånare i, de uppräknade ca 2, 5 MILJARDER innevånare. Dessutom har en del länder i världen mycket besvär med sina finanser! Vi kan ju prata om att få ner fötterna på Jorden i det här landet. Vi har kommit längre än de flesta när det gäller omsorg om miljön men, ja jag vet inte om jag räknar rätt, det går ungefär 1/3:dels svensk på 350 av "lilleputtländernas befolkning?!
                 Idag var det snöbyar o 3 - o nordostlig vind när jag gick min runda ! Skulle tippa att det i natt kommit 6-7 cm snö o spätt på snötäcket. Det här vädret påminner lite om det i januari ! Med en stor skillnad, ingen is nere vid Vättern. Men den lär lägga sig snart om jag skall tro prognosen för den närmaste tiden ! Mycket spår i snön men bara av rådjur utom ett som följde vägen. Rådjuren brukar springa rätt över ! Intressant !

                Den här andhanen kom och lade sig vid mina fötter på hamntorget. Låg o vila sig i snön några meter ifrån o la sig igen som synes. Hans kompisar simma nere i sjön. Jag börja fundera på om anden var dålig ?! Men dom är ju väldigt sällskapliga o en del nästan tama..... Dom blir ju rätt gamla. Kanske en som lider av ålderdomssvaghet ?
                             Och så har Melissa kommit hem o blivit av med en dela av sina bandage! O i morgon är det fredag igen ! Är det nån som begriper det så fort som tiden går!?

Gårdagens o dagens hjältar o hjältinnor !


Om undertecknad är nån "hjälte" det får andra bedöma. Men bildens förgrundsfigur, Melissa är defenitivt en hjältinna. Hon har blivit opererad för ett dåligt öra i 5 timmar igår. Så småningom får "reservdelar" insättas i örat  och hoppas att Melissa åtminstone återför en del av hörseln. Det andra örat är det inget fel på !
Enligt uppgift så har Melissa klarat operationen bra och jag fick bilder i min mobil idag både när hon låg i sängen efter operationen och när hon satt o åt frukost i morse. Och kära Melissa , PUSS O KRAM!
Idag har det annars fortsatt och snöat lite och blåser gör det. Jag har faktiskt börjat "gilla" min motionscykel lite bättre och idag cykla jag någon halvtimme på den under hörande av musik från datan innan styrketräningen. Vilken sorts musik ? Zigeunermusik. Det är musik som ger mig "fullt hålligång" t.o.m. på en motionscykel!
O sen då ? Jo först sjungande med den lilla kören, ganska avancerat för oss som är amatörer. Sen gick jag och "boulekompisen" Örjan vidare för fika på Lilla Cafeet. Vi blev bara 3 idag. Örjans fru tillkom!. Sen gick jag o handlade fler julkort o en del mat ochså. O nu skall jag se på Tina Nordström i SVT-play i "Vem tror du att du är". Och snöar gör det fortfarande litet grand. Och systrarna i Hjo verkar fått ännu mer snö än vi här i Askersund ! Dass war alles für heute!

Hur ere med vederleken idag ?


                    Följande bild kan kanske ge någon "vegledning" !  Jaa, ibland drar jag iväg med några Stockholmska ä:n för att "inse" att jag är född där. Och då "inser" jag att jag ochså är döpt i katolska kyrkan där min egen mormor är, var, min gudmor. Det är jag stolt över o det är väl inget att förtränga fastän året nu är 2010 !
         Väderleken var det ! Har precis tittat på en radarbild o den visar att snöområdet norrut precis går vid norra Vättern där Askersund ligger. När jag var ute på min runda så snöa det lätt o var ca 1-. O blåser gör det vilket naturligtvis ställer till det för trafiken. 3 scenarior finnes. Att snöfallet upplöses, att det drar bort åt väster eller går vidare en bit norrut o tilltar. Enligt prognos så kommer det att snöa i Askersund i 2 dagar o sen bli kallare, vilket talar för det sistnämnda. Vindriktningen är nordost vilket talar för prognosen.

            Det är ju inte svårt då att plocka fram vinterbilder från dagens motionsrunda som gick väldigt bra i mjukt o vilsamt underlag. Det är nära en dm snö nu men bara för ca 2 veckor sen var det ju ännu mer innan det tina bort. Rådjursspår idag, inga av lo eller varg. Hundspår ser jag ju men då har ju matte eller husse även lämnat spår. Vildsvinsspår vet jag inte hur dom ser ut. Undrar hur dom klarar sig vildsvinen när det är stränga vintrar.
                Följande djur vet jag att de finns i de små  skogsområdena i Askersund. Ekorre, grävling, rådjur, lodjur, hjort . Lodjursspår har jag sett o de andra djuren i aktion. Garanterat finns det hare och räv. Mård skulle jag kunna tänka mig. Sen tror jag att nån varg skulle kunna dyka upp ? Dom unga kan ju vandra iväg en bit när dom skall "slagit sig lös". Hasselforsreviret södra del ligger några mil bort i tiveden åt väst-nordväst om jag inte missminner mig. Kanske det finns några hermeliner eller vesslor ochså i skogarna o möss?
              Idag blir det tennis kl 15. Federer mot Murray på tv 10. Vem jag håller på, inget snack Roger Federer ! Sen spelar Örebro ishockey mot Leksand hemma, ochså  det tv-sänt liksom Champions leage. Och sen är det ju "vem tror du att du är" ochså på tv. Men det kan jag ju se på tv Play i efterhand. Det här med tv-Play är väldigt bra när det "kör ihop sig" !

Inga "palmer" i sikte !


          Jaa, efter mycket letande så kunde jag inte hitta nån "palm" !  Jaa, hur skall jag uttrycka det. "Palm" använder jag som en symbolik över att se allt i "svart", "domedagspredikan" över klimatet ! Att allt inte är antingen svart eller vitt kan man ju se på det här fotot ! Ibland funderar jag över varför det är så mycket "domedagspredikningar" i en värld som är "mycket bättre" än bara den värld som vi såg efter andra världskrigets härjningar ! Ja,  efter kommunismens o nazismens härjningar  bl.a.
       Sen tänker jag på jordens o universums tillkomst. För att förenkla saken för min egen hjärna i en komplicerad fråga så har jag ju läst att forskare nu  i en "apparat " i Schweiz kommit underfund med att " universum kom till p.g.a. att nånting vann över ingenting!. "Det positiva slog det negativa i kampen om vår tillkomst och universum " Att ta allt för givet o "bara gnälla". Nä, en får vara glad att man får uppleva livet överhuvudtaget på "sånna premisser" , tycker jag !! Sen kan man ju inte avgöra tiden på jorden "hur många trygghetsförsäkringar man än tar"
            Att njuta av tillvaron över saker som inte "kostar nått " eller saker som inte "är så märkvärdiga" det tror jag  att en riktig livsnjutare har förmåga till. Att titta på spår i snön eller "tjata med en ekorre" i en gran, att bli entusiastisk över sport på tv. Ja , tänka på sina anhöriga eller rötter o "känna starkt" av nånting inombords o njuta av det. Jaa, det är inte dumt i en värld som är både "positivt o negativt laddad i tänkandet så att säga". Tänk på att det positiva vann. Annars hade vi varit "ingenting" !
          Sport ja ! Söderling såg trött ut i sin match mot Murrey i ATP-slutspelet i tennis. Men så mycket som han spelat och dessutom varit lite sjuk emellan så var det ju bra att han kunde ställa upp. Sen får han vila. men först skall han slå (antagligen) både Federer  o Ferrer för att gå till semi ! Örebro förlora lokalderbyt mot Bofors i allsvensakan i hockey. trots detta leder dom fortfarande serien. I morgon spelar dom mot Leksand, återigen hemma. Arsenal ledde med 2-0 mot Tottenham i premier liege men förlora med 3-2. Hade dom vunnir så hade dom lett serien. Ja, sen vann ju Stockholmslagen i elitserien i hockey. Och själv satt jag i fåtöljen o "smaskade" helt nöjd med att "nånting"  tog segern i "matchen om universum"
                  Om ni vill ha en helt vetenskaplig förklaring till det här med universums tillkomst så läs nån vetenskaplig artikel på nätet. Det är inte länge sen jag läste om det senaste i tidningen, bara några veckor sen, det här med "kampen" innan det blev som det blev!
                O rundan idag gick bra i snöandet ! Men det verkade som underlaget inte var så halkigt. Det brukar det bli sen traktorerna plogat på trottoarerna bl.a.

Kinas mat, vilket bra tv-program !!!


Jag är ju o letar bland mina gamla fotografier här på bloggen. Då såg jag att jag i något sammanhang haft denna bild med. Antagligen har jag skrivit något om min mathållning !
Kinas mat ja ! Vilka intressanta människor med reportern Fredrik i spetsen. Att hör dessa "självklara" människor, alltid vänliga är som att uppleva ett gott glas vin. Bara o se de unga flickornas mor laga mat i köket ej större än en liten, jaa skrubb, var en upplevelse. Och att träffa flickornas mormor o morfar i en helt annan miljö ("artonhundratals") var faschinerande. Och de gamle såg via utsändning de unga på skärm. Dom hade inte sett varann på 5 år ! Sen förstod jag att chili är nyttigt för kroppen. Och av någon underlig anledning såg jag för några veckor sen en burk med malen chili i skåpet! Så jag har strött chili på maten i flera veckor. En undrar ibland "var man får allt ifrån" apropå infall!? Är det en slump en del som händer ? Det är naturligtvis lättare och "legitimare" att förklara det så ! Jag är väldigt observant "inombords o utombords" . Jag tror inte att allt som händer är slumpartat. O det här med materia o ickemateria. Är det så självklart vad för "strömmningar" som finns i vår värld " i allt som flyger o far genom luften" ?
Idag har jag varit på motionsrunda för femte dagen i sträck. Nu skall jag ägna mig åt "sport i soffan" o deckare mm i helgen.  Jag skall utröna om min fysik klarar "stillasittande" i 2 dagar. Det är skönt att "utforska" saker o ting, både "inombords o utombords". O spännande är det. O nu skall jag gå och handla. Trevlig helg ! O faktiskt så har jag "begåvats" med hälsporre på vänsterfoten. Men höften är skaplig. O hälsporre går bra att gå ut med för smärtan är "värst" för min del när jag går upp. Bättre höft o sämre häl ! Allt jämnar ut sig sa han som.....

Jaa, en gammal bild på en ung påg !


Eftersom jag skrivit ett litet brev på datan idag till denne käre son av 3, så passar sig väl detta kortet.  Det är ett kort från hans arbetsplats som han skickat i datan för ett par år sen, eller till min mobil ?.  Jag har ju många kort sen 2006 i albumet som tillhör bloggen. Ja i mappar i datan för övrigt ochså från anno dazumal till idag ! Jaa, idag ja. Jo, i ett land som ett "negitiviserat folk" som har det bra i, i jämförelse med många andra länder( jag såg ju lasse Bengtsson reportage från Afghanistan och hans beskrivning av hur vänliga o glada folk var där trot eländet), så får vi ju försöka tillfredsställa några med dessa rubriker från SVT-TEXT. OECD SPÅR SNABB TILLVÄXT I SVERIGE. Detta gäller de närmaste åren. I en annan rubrik så står det REKORDÖKNING AV BOSTADSBYGGANDET ! Det är ju inte rubriker som synes i så många länder nu för tiden. När jag såg reportaget från Afghanistan blev jag "djupt indingerad" över allt gnäll i detta land !
Och viss om att jag är en "antignällare" som gnäller på gnällare så gick jag tidigare idag min runda i ett nollgradigt ,disigt Askersund. Och när jag kom hem styrketränade jag.
Idag verkar det inte vara nån sport direkt på mina kanaler men jag brukar ibland se program som jag missat på TV-Play . Idag skall jag se ENGELSKA ANTIKRUNDAN på denna alla tiders programvara. O snart börjar väl PÅ SPÅRET ? O sen ? Nä jag har inte koll på allt....Just nu är det bara just nu !

Olshammarsgården var det....


                   Man är ju en riktig gottegris, åtminstone om man ser det med sina egna värderingar ! Kaffe o kakor igår o go mat o kaffe o  tårta idag. Kl 14:30 började det hela Lite nya SPF-medlemmar presenterade sig och stämmningen var god. O många var vi ! Det här var ju liksom ett månadsmöte o lite information blev det ju. Bl.a om en tänkt resa i vår men då befinner jag mig i Stockholm, på söder som vanligt. Vidare fick vi information om lågenergielampor eftersom de vanliga är på utfasning. Om några år får de  inte användas förstod jag. Men jag har faktiskt bara lågenergielampor utom läslampan.
               Men för att inte "Luther" skulle peka finger åt mig så tog jag en timmes motion i förmiddags . Så jag har liksom garderat mig mot "frosseriet" ! Nu är jag trött. Nu blir det tv-fåtöljen

Lilla Cafet var det..


               Det här är ju torget i Askersund. Går man rakt fram och sedan till höger 150 m så kommer man till kafeet. O där träffades boulegänget och några fler för att umgås nån timme. Och idag blev det som förra gången mycket prat om rötter o släktforskning. Det verkar som om ju äldre man blir desto mer intresserar det folk. Men i programmet "Vem tror du att du är" är det ju även andra åldrar som är intresserad av sina rötter. Min gode vän Torsten har ryska rötter på nån av hans släkts sida, "krigsfångerötter". Hans fru har vallonrötter i sig. O andra pratade ochså om sina rötter. Vi bestämde ochså att träffas på onsdagar  i fortsättningen, fortsatt på em.
                 Jaa, så har jag ju tagit min runda som vanligt, efterföljd av styrketräning. Nästa gång blir det !/2 kilos viktökning på varje hantel ! Och i morgon blir det nått slags julbord på Olshammarsgården, Verner von Heidenstams födelsehem. Hans rum finns bevarat i huset.  Senare flyttade han ju till Övralid mittemot på andra sidan Vättern. Så han såg till att ha ungefärlig utsikt mot sitt fädernehem. Och satt väl och skrev "Jag längtar stenarna...." på äldre dar ? Och på Övralid har jag varit med mina föräldrar o systrar och även med egen familj , på 70-talet nångång!

Alla "goda" ting är tre....


             Ja, då tar vi min motion. Den har företagits både igår och idag. Idag blev det på em och den blev av långvarianten. Jaa, det går upp o ner i det där med "höfteriet" ! Idag gick det alldeles utmärkt med låg smärta. Ganska likt de rundor det sista året då smärtan ej varit stor utom på sistone. Värktabletter ?, nej det tar jag aldrig ! Har bara tillgängligt för gallbesvär och det är länge sen jag hade . Snön har svårt att riktigt lämna skogsområdena så jag blev lite lurad idag. På några ställen såg det ut så här. Kallare på höjderna.

             Det här en mango ! Den är liksom det mesta av frukterna väldigt nyttig. Nån gång i veckan brukar jag köpa den eller nån avocado som lär vara minst lika nyttig. Goda ting var det !

               I går var det ju fars dag ! Min far skulle blivit 105 år i år har jag räknat ut.  Naturligtvis tänkte jag på honom ! Sen tänkte jag ju på mina söner som numera ju är "farsor" allihop sen en del år. 
               Min far ja ! Han hade liksom vi alla positiva o negativa sidor. Han "lärde" mig att lyssna på musik, klassisk sådan ganska tidigt. AIK-fantast var han och sportintresserad. Radion lyssnade vi på då på 40-50 talet. Hyland o Jerring. När det blev spännande släppte han loss o kunde bli "riktigt arg" om det gick dåligt för nån svensk eller Sverige Samma när tv kom in i bilden.
 En av mina många minnesbilder av honom var när han satt i sin fåtölj o lyssnade på en av sina favoriter Sibelius musik. Och Italien reste han ibland ensam till sen han blev pensionär. O sina hundar var han "barnsligt" förtjust i tyckte väl vi andra i familjen. Men all right vi har alla våra "egenheter".
                                             Vilken sporthelg det har varit. Söderling bara o buga o bocka. Arsenal slog Everton borta, Chelsea förlora, Man United fick "bara" oavgjort. Tyvärr så förlora Liverpool . Mitt favoritlag Arsenal ligger nu bara 3 poäng efter Chelsea, Tre Kronor spelade en rolig och kul hockey. Tyvärr så gjorde dom den sista perioden mot Finland dåligt och tappa på det viset segern i Karjala cup. Kalla o Hellner verkar ha bra form i skidåkning o Myhrer blev 2 i slalom. O svågern Erland fick in till en frirunda på V-75. Vi tippar "gratis" en vecka med andra ord !
                         Ja sen har jag gått in i vinterperioden i mitt motionerande. P.g.a. nu även mycket vintersport i helgerna så motioner jag inte lördag som söndag. Det blir 5 dagar i sträck i stället!! Så länge jag orkar o köra den delen av mitt alldeles egna race mot framtiden......

Det var ovanligt lågt !


                Det är ingen som har förolämpat mig eller nått sånt. Det är sällan jag råkar utför ! Och i så fall så kör jag mitt race ändå ! Nä av bilden framgår det ju vad jag menar. Barometern står ju lägre än vad jag sett på länge ! O inte ett dugg blåst ute. Av det kan man förstå att lågtrycket ligger över oss eller i närheten. Vet ni att vindarna  i norra Europa (i alla fall) blåser motsols runt ett lågtryck. Och runt  högtryck medsols då. Det förklarar ju kylan på vintern och värmen på sommaren om vi har högtryck lite öster om oss, särskillt. Ligger vi mitt emellan lågtryck o högtryck , väster o öster om oss får vi sydvindar. Fuktiga, varma o klibbiga på sommaren t.ex. Det finns mycket intressant o lära sig här i livet !
                  Slaskigt o glatt. Inget önskeföre precis på gatorna o trottoaerna i Askersund. Dessutom blötis ! O drobbar gick inte o ha av naturliga skäl! Vad gör "papa" då. Jo, han rekar ut var det är fritt från is och snö och går en runda därefter! O det gjorde jag. Så jag fick min motion i 45 min med avslutning genom kyrkogården som vanligt !
               Helgen närmar sig igen med stormsteg. Och lördagen är ju min "snaskdag" både bokstavligt o sportsligt. Fotboll, hästar, hockey, deckare , tennis i allsköns blandning ! O kanske en halvtimme med "Tusen strålande solar". Har inte kommit långt i boken precis.
                     Ja, är det nått viktigt så är det telefonen som gäller i helgen då datan är på "sparlåga". SMS ja, tradigt o opersonligt tycker jag utom med bilder av evenemang t.ex. MMs heter väl det ?!  Var och en tycker som den vill och gör som den vill. Mobilen är alltid på ute som inne hos mig så ingen tror att jag hårdrar allt till max ! Men jag är inte så förtjust i att sms:a !             

Vad gör man inte för att...


                       ....bespara statskassan pengar o anhöriga o kompisar bekymmer ! Jo, man köper sig ett par broddar. Jag har haft exakt samma modell i 2 år men när jag tittade på de gamla så såg jag att en del av "dom här knapparna med spetsar på " höll på att lossna ! Så nu är jag väl rustad för vintern. Igår glatta jag fram emellanåt på odrobbade kängor. Och oj vad jag var försiktig. Och då förstod jag att nya var ett måste. 
                Ja det gäller o vara rädd om sina anhöriga o bespara staten för läkarvård o inläggnoing. Ett år i början på 80-talet praktisera jag några veckor på akuten i Simrishamn. Då var det väldigt glatt ute några dar. O ni kan tro det kom in äldre och även nån yngre med brutna underarmsben o lårben. O när doktorn "drog rätt" underarmsbenen efter röntgen innan gipsandet! Usch jag ryser när jag tänker på det. Jag tror inte ev. bedövning ? gjorde nån nytta. Det kom in mycket annat de här veckorna som jag praktisera. Men det här har jag starkaste minnet av. P.g.a. antalet antagligen.
          Ja, så i förmiddags var jag på stan o handlade dessa avfotograferade "livräddare" och mat. Och sen styrketränade jag innan frukost. Jaa, just det innan jag styrketränar tar jag alltid  proteinpulver "utspätt" med mjölk, ett halvt glas bla. med 1 msk pulver, stor matsked!
                      Jaha, och så har jag och sonen Peter utväxlat bilder med stor "historisk och nutida spännvidd " på mailen. Oj,oj,oj, säger jag och ler!
                 I kväll blir det ishockey,Sverige-Tjeckien med ny förbundskapten, den verbale Per Mårts. Sen blir det kommisarie Linley och glimtar från tennisen i Paris. Söderling mådde inte bra igår. Doktor fick komma in o titta på honom, hosta o ont i bröstet. ändå slog han en bra fransk spelare i 2 raka !

En knäpp på näsan.....


               Det här är ett foto från Tiveden 2007 i  början av november. Då blev det plötsligt väldigt kallt o mycket snö några dar. Sen blev det inte mycket till vinter den säsongen.

              Idag när jag gick ut så var det ca 1,5 dm snö där det inte blåst. Men mer eller mindre efter läge. Här var det mer! Det är när rundan tar vid i skogen och senare går in i hembyggdsparken. Det blev snöpulsning ett bra stycke i det 0-gradiga vädret. Dock torde inte den här snön bli liggande enl.  SMHI ?
              Knäpp på näsan ja ! kung Bore håller nog inte med  "vissa domedagsprofeter" om "palmernas akuta intagande av Sverige". Än så länge får vi nog se dom som flyttas ut krukförsedda i Trelleborg när det blir varmt. Jag upprepar inte hur gammal vår jord är och vad den varit med om under årens lopp. Ibland skulle man tro att folk tror att vi redan fått "medelhavsklimat " ?! Lika överraskade när dom "ser en snöflinga" ?!
             Rundan tog tid p.g.a. pulsandet. Vi får se hur det är på "banan" imorgon. I kväll är det 2 evenemang på tv som intresserar mig, matchen i hockeyallsvenskan mellan Örebro o Oskarshamn och Manchestar City mot Manchester United i Premier leage. Och så har jag druckit kaffe hos "fågelvakten". Vill inte bara prata med henne när det är tid för passning. För det känns inte bra o inte "artigt" !
             

Omväxlande bilder från i dag !


             Vi börjar med uppvaknandet o lite senare. Snöstorm ute , blåste för mycket för att gå nån runda. Just nu kl 12:30 ca så har det blivit 3 plusgrader men mycket snö har det kommit. Skulle hålla på till i natt säger SMHI  och radarbilden tyder på det men det beror ju en del på lågtryckets väg ! Eftersom jag inte ville gå ut vad gjorde jag då ?

                Jag funderade på detta "tortyrredskap" och upplägg för nån timmes träning inomhus. Jag kom fram till att om jag satte på zigenar-och kletzmer/ jiddischmusik på min data( började med zigenarmusik) så får jag nog upp mitt patos och lyckas bestiga redskapet. Nästa "plan"var att emellanåt avbryta cyklandet och tassa och dansa omkring i lägenheten med jämna mellanrum. Kombination gå o cykla med 4 min (ca) mellanrum. Tack vare musikens "eldiga" inverkan så lyckades jag genomföra detta " spectacle" ! Bara för att belöna mig själv avslutade jag det hela med " bandet som inte hade tid att komma på min 70-års fest ", Bioritam !

               Sen läste jag Nerikes Allehanda under frukosten som åts samma tid som när jag brukar komma hem från mina motionsrundor. Där hittade jag denna härliga bild på ett rådjurskid som plurrat mitt i City i närheten av Örebro slott och räddats av Nerikes brandkår, nedkylt. Efter att värmts upp med filtar släpptes kidet i Karlslund där det genast började äta. Alla tiders historia tycker jag !!
          Källa Nerikes Allehanda/ Birgitta Folenius, foto Kicki Nilsson.
          Och om några timmar skall jag gå o fika o i kväll blir det svenska versionen av "vem tror du att du är" på ettan mm på tv då ! Puss  o (eller) kram för dom som vill ta emot. Har precis borstat tänderna, duschat o "deodorantat mig!!

Tid för nästa drev?


               Ja, kanske men inte mot någon enskilld person ? Men det ligger i luften har jag sett. Men det jag syftar på är ett annat drev, snödrev. För enligt SMHI  så skall det ju bli snö i natt eller i morgon bitti. Lokalprognosen för Askersund visar på snö både i morgon och halva nästa dag. I kvällstidnigarna kan man nu börja läsa "domedagsprognoser" i fallet men det har ju dom om det mesta. Om dom inte är ute med andra  drev !
            Så här har det sett ut idag och i går på mina rundor. Idag gick jag den långe med nedkortat steg och mindre fart . Gick halvbra !
                    Helgen gick ungefär som jag trodde. Insåg dock att nån tur till Tjälvesta på cykel icke var genomförbart p.g.a. för kallt och lätt för att förkyla sig i nedförsbackarna. Annars var den lyckad utom för V-75:s del. Det är hoppöst att  få in en femma ens.
                När det gäller fotboll så gratulerar jag Malmö till guldet och Örebro till att ta lilla sivret. O Malmö har ju 3 Örebrokillar med i sin trupp! Jag gratulerar även Liverpool, som i "trängt läge" och ifrågasatt tränare, slog Chelsea. Dock är jag "bedrövad " över att Arsenal föll på hemmaplanen mot Newcastle. Dom hade ju chansen att knappa in på Chelsea!! 
                 Telefon har det blivit och ringt upp har jag ochså gjort samt sms:at och fått ! Det hela har i huvudsakligen gällt just fotboll. Gäller söner o kompis !
                O Deckarna på tv. Tycker om och se dom trots att de flesta är gamla repriser. Det är miljöerna bl.a. När jag var i London bodde jag nära en gata där många filmavsnitt spelades in  som skulle relatera till äldre miljöer! En deckare som är lite annorlunda och som jag inte sett förr är Dalziel & Pascoe. Jag vet faktiskt inte om det är repriser?!
               Fortsätter att bla. fotografera av gamla 1800-tals kort o början av 1900-tals. Jag ger mig inte och korten blir väldigt bra, tydliga. Det blir många mappar av kort från 1990-talet o bakåt. Och allt skall hamna på UBS-minnen som sagt. Men orginalkorten sparas ! Men att ha dom i mappar innebär ju att man kan se dom i större format ! Lika stora som dataskärmen ca 3,5 x 3 dm
              I morgon blir det kort utegång på förmiddan, kanske i snöfall. På e.m. skall jag o boulegänget träffas o dricka kaffe. Ja, det är vad jag vet. I kväll blir det bl.a Vetenskapens Värld på ettan.

Det jämnar ut sig sa han som.....


                   Vad vad det nu han sa... ? Ah, jag skiter i det ! Jaa, varför det jämnar ut sig var det  ! Ja, det gör det ju om man har lite ont i höften på vänster ben o lite ont i hälsenan på höger ben! Det var inget "vaggande" här inte när jag gick ut på min runda idag. Och bättre än igår gick det ! Halvbra tycker jag  eller halvdåligt, men vad är skillnaden. Halvdåligt är ju bättre än dåligt och halvbra är ju sämre än bra. Men jag tycker halvbra hörs bäst. Liksom halvklart i stället för halvmulet. Är det det som skiljer den missnöjde från den nöjde eller pessimisten från optimisten. Vilket spekulerande ! Ja fotot ja ! Uppe från de här höjderna i bakgrunden kommer jag så småningom ner till strandpromenaden !

                    Och från en nylagd brygga på strandpromenaden har jag tagit ovanstående foto förbi en av öarna mot Sjärnsunds Slott. Ni kan "ana" slottet om ni tittar till vänster udden på ön och snett upp mot molnen! Vinner jag pengar så blir det en kamera med mycket bättre inzoomning. 
                   Nu har jag många vinster att erhålla för jag har ju bokat in en kamera, skall släktforska i östra Tyskland, åka flera veckor till Slovenien, Macedonien, Nepal o Israel, flytta till Örebro o ha årskort på fotboll, Ishockey, bandy ?. Som om inte det räcker så skall jag även ha en lägenhet i Israel , göra den där resan till Paraguay "som inte blev av". Men på sommaren då blir det mina vanliga resor som inte är så dumma o dom har jag ju inom "räckhåll" . Och det är ju det här med framtidstron, ett av mina tre ben. Eftersom jag blir tjatig när jag blir ivrig så är de andra 2 benen bestående av nuet o rötterna.
                När jag såg Aftonbladets löpsedel på håll idag när jag var o handlade lite på Icajouren så trodde jag att 3 världskriget inletts. Men sen när jag tittade efter så var det "bara" kungen som kölhalades. Arkelsten är ju avverkad, kungen är pågående men vem blir den näste som blir utsatt för dreven. Journalistiken har verkligen "utvecklats" i Sverige !
            Vad jag skall göra i helgen ? Inte blogga bara grogga ! Nej,nej jag skall bara smutta på Erlands hembryggda vin som jag aldrig lyckas få slut på ! Fotboll på tv, spännande avslutning på allsvenskan. Dom kunde ju visat nån match på tv 4 av dom allsvenska. Tippa V-75 o där går inte travet direkt längre. Sammandrag senare. Deckare på Tv, Robin, lösa korsord, se på tennis, äta gottis, ev cykla till Tjälvetsa naturreservat på söndag för sista gången i år, äta liten pizza, dammsuga köket, ringa till Rolf i Örebro efter Trelleborgsmatchen. Sen vet jag ju inte vad som händer mer ? Det får stå "öppet" ! O det styr jag inte över !! O ingen annan heller för ingen vet?
                    Rapport över "spekulationerna" kommer på måndag! Trevlig Helg ! O nu skall jag gå o handla "resten" på Netto !

Fotografering o mer foton !


     Jag kallar min blogg här på blogg.se för "familjeblogg" med det menar jag ochså att det kommer en del familjära saker som då gamla foton. Jag håller på att gå igenom gamla foton från nutid till dåtid. Jag gör så att jag helt enkelt fotograferar av dom och gör en mapp i datan av dom med t.ex. namnet MIN MAMMAS SLÄKT. Det här funkar väldans bra och även gamla kort från 1800-talet gör sig bra som heltäckning av dataskärmen ! Så nån vecka så har jag min mormor på helbild på datan efter öpnnandet och nästa vecka kan det vara ett av mina barn-barn. Men just nu har jag en bild på Örebro slott! Dom här korten i mapparna med olika namn tänker jag ladda ner på UbS-minnen för, jaa, för eftervärlden och dom som är intresserade. Det blir med namn o årtal om jag har det . Annars får jag räkna ut det på ett ungefär !
                  Foton ja ! Fotot ovanför är världens äldsta fotografi från 1826. Utsikt från ett fönster i Le Gras står det som vägledning !  Bild Wikipedia commons

            Jaa, och varför gick jag in och titta efter när fotograferandets konst inleddes. Jo, för ovanstående foto  som jag hittat bland många i min kista är från ca mitten av 1860-talet o visar min mormors far Johannes o hennes faster Och fotot är taget hos August Roesler, Drottningatan 23 Stockholm. Va tänkte jag ! Då fick jag forska på det. Och det visade sig att på 1860-talet var mormors farfar anställd på sockerfabriken på söder. Och Johannes, på bilden då, studerade  i Stockholm och återvände till Tyskland/Preussen där han så småningom gifte sig, och kom så småningom med sin familj till Arlöv-Malmö. Sen föddes min mormor 3 år efteråt. Men Johannes far har med sin familj flyttat till Finland efter Stockhomls- perioden. Källa Svensk Kemisk Tidskrift/1910


              Här har vi då Johannes omkring år 1900-1910. Tyvärr dog han i blindtarmsinflammation 1910 endast 50 år  gammal. Då var mormor endast 13 år gammal!


                 Det här är faktiskt inte mormor utan hennes yngre syster Elisabet, kallades för Bettan ! Ca 15 år gammal. Lite sorgsen ser hon ut Men kanske inte så konstigt, hennes far Johannes dog ju ungefär vid den här tiden då fotot togs, Jaa samma år ser jag på baksidan av hennes kort ! Bettan träffade en man från Schweiz och flyttade dit o gifte sig. Så min mor hade ju kusiner i Schweiz o jag o de mina rötter där då ! Nämnas kan att Bettans son Frans flyttade till Paraguay ! Så där vandrar ochså "gener" omkring. Min mor blev ditbjuden nån gång för 30 år sen ungefär men tackade nej. När jag träffade henne o hörde det så sa jag, du kunde väl sagt till mig! Och jag träffade Bettan flera gånger när hon var på Sverige besök !
                Jag såg i tidningen att programmets svenska version av VEM TROR DU ATT DU ÄR skall visas i 5 avsnitt med början tisdag. Förste man ut att "leta" sina rötter blir Christer Sjögren ! Varför hjälps bara kändisar med detta av media. Ja, så är det ! En annan får använda en del fakta o fantasi, men.... Ja det kan jag prata om att vinner jag en större summa pengar så kommer jag att åka omkring i gamla Preussen o forska efter familjens Schmidts ursprung. Tyska kan jag så det räcker att "ta sig fram" !

Jaa ! Då var man på banan igen !


                Eftergårdagens uppehåll i motionen gick jag idag min korta runda som avslutades med styrketräning hemma. Figuren på bilden är en mötande stavmotionär. Idag hade jag vissa besvär med vänsterhöften. Suttit för mycket igår ? men styrketräningen gick "hårt åt" höften . Det brukar hjälpa. Något som jag märkt är att benstyrkan har ökat tack vare höftböjningar med mina hantlar. Om några veckor är det tid att öka vikten på hantlarna för alla övningar.
              Efter den sena frukosten så fixar jag till kvällsmaten. O dom dagarna jag styrketränar äter jag ett till ägg på kvällen ! I kväll ? Mitt i naturen o kommisarie Linley o korsord ! 
                Kortet blev väldigt mörkt av nån anledning . Kl var 9 vid tidpunkten, ca.

Musik o bilder o rötter...


                Jag tycker det är spännande det här med rötter o musik. Och jag frågar mig ibland varför en man med katolska rötter tycker så mycket om kletzmer-jiddischmusik, att läsa om judarnas historia o landet Israel. Även om områdena i mellersta östern o dess historia tillbaks till Sumerernas välde o sen Assyriska riket. Jag håller på att ta ut fakta o historia från datan o gör mappar på det.
               Jag tycker det här är spännandet men blir frustrerad av att veta så lite o fått reda på så lite om släkten Schmidt som min mammas mormor hette som flicka. Jag vet var mina rötter kommer ifrån långt bak i tiden på farmors, farfars o morfars sida. Även på min mors morfars sida. Dom kom från Amsterdam och flyttade  till Preussen på tidigt 1800-tal där sen Helena Schmidt och mammas morfar Johannes Geuken träffades. Men som jag "tjatat" om tidigare så vet jag inget om Schmidts innan 1860 då mammas mormor föddes i Halle an der Saale. Jag kan ochså säga att Geukens inte alls var så mörka som ovanstående rötter från Scmidts.
                      Här har jag radat upp nya foton och ett som jag visat innan av min mamma. Flickan på de översta 3 bilderna är min mormor Maria, som var född 1893. Hon är 4, 6 och 16 år på bilderna. På den bilden med kompis ? eller syster är hon flickan till vänster. Sen har vi ju min mor som är i 12-års åldern.
                      Jag prata med min älsta syster när hon och hennes man var på besök innan dom åkte på semester bl.a. om varför vi aldrig hörde nått om familjen Schmidts "öden o äventyr". O varför fråga jag inte min mor när jag blev äldre så intresserad som jag alltid varit av mina rötter o haft dom med mig, både medvetet o undermedvetet. Och var både familjen Geukens o Schmidts katoliker från början. Det finns ju nått som heter konvertering.
                All right dessa kort utan färg, men än dock, skulle jag kunna "placera" ut i tja, mellaneuropa eller sydosteuropa utan att nån tänkte på utseendet så att säga. För oinvigda så var min mormor o mamma mörkhåriga o brunögda.
               Jag fortsätter att forska o komma nån vart. Hittils har det inte gått. Ringa kan jag ju göra till nån äldre "Geukare". Det finns en del i landet i mellansverige. Familjen Geuken- Schmidt invandrade till Sverige på 1880-talet.  Min mormor föddes när familjen bott här några år men hade äldre syskon och yngre.
                     Jaa, det är inte bara undertecknad som är intresserad av sina rötter. Och dom är viktiga även i nuet. Titta bara på programmen som kommer med jämna mellanrum från allt till Viasat History(har ej längre) till SVT med namnet "vem tror du att du är" ! Härom dan såg jag ett program där han som sökte gjorde DNA-test på rötterna(generna). Han hade till över 80 % afrikanska rötter, resten delades mellan europeiska och indianska rötter. Jaa, jag har tittat efter vad en sån omfattande test går på. 2 000 spänn !  Är man en man går det att få reda både från manligt och kvinnligt håll p.g.a. att vi har både x och y kromosomer. Oj, vad spännande det här är !
           Och glöm inte att blåögda och ljusa blivit det i länderna kring Östersjön. Finland, Sverige , jaa, nordeuropa ! Alla har varit mörka från början. Det är mörkret o mindre sol o värme som såsmåningom skapat mindre pigment o då ochså ljusare hy julängre norrut man kommit. Utvandring har ochså spridit de blonda och blåögda ut i världen har jag läst! Det hela är inte helt enkelt men man kan säga så här att enligt uppgift så visar forskning att folken runt Östersjön, germaner, balter, slaver och Östersjöfinnar utgör jordens blonda befolkningsgrupp ?. Sen är dom enligt uppgift  genetiska skillnaderna mellan t.ex olika. Tyskar o britter är mer lika varandra än svenskar o finnar t.ex.
                      Men  vad jag har förstått så har vi alla härstamning från Afrika en gång i tiden. Sen börja vandringarna bl.a. norrut därifrån ? Enligt artikel i Svenska dagbladet från 2008/ Carl-Johan Bilkenroth NORDBOR GENETISKT OLIKA så  har forskare tittat på 250 000 ! platser i den genetiska koden där skillnader uppkommer. Ju färre avvikelser mellan proven desto närmare släkt är individerna!
                      Nu går det runt i huvet på mig! Men det är bara bra för demensen o livslusten!

Det är bara o gilla läget!


            

              Jaa, idag har jag klassiska biverkningar efter vaccineringen mot årets influensa. Trötthet, frysningar, huvudvärk. Så det blir ingen utegång i regnrusket. Vad gör jag då. Jag har fått bort "stopp i vasken" efter avvändande av propplösare efter alla konstens regler. Det blev värre o värre. Skönt o få bort "skitet" ! Fortsätta läsa TUSEN STRÅLANDE SOLAR, underhålla Kalla, blogga. Jaa, rätt som det är så är det kväll ! Fotot är taget för flera år sen !

          Jag läste idag i expressen.se där jag ochså bloggat över denna tvåbarnsmor iranskan Sakineh som då enligt uppgift fått sitt straff stening förvandlat till hängning. Jag har bloggat om detta innan. Min avsky för sådana ledare som i Iran är stor. Och kvinnoförtrycket där är så stort att männens talan nästan bara räknas i sådana fall som Sakinehs, påstådd otrohet ! Vi får hoppas att det blir nån manifestation i frågan
              Jaa, tiden går så fort, idag är det onsdag igen. o då är det trav på Solvalla ! Jag och en av mina kompisar Lars tippar varannan onsdag ,eller i veckan, en dubbel. Eventuella vinster går till uppehället i S-holm under elitloppshelgen i slutet av maj. Men vi får nästan alldrig ihop vad vi lägger ut. Men o den andra sidan så pratar vi med varandra varje vecka !
      Foto från expressen.se

Från årets sista boule till vaccination !


             Först o främst gratulerar jag även här ett av mina goa barnbarn, Emil på födelsedagen ! Kram o puss på  kinden ! Pappa heter Bengt o mamma heter Lena. Det är inte såå längesen som Bengt var och hälsa på mig !

       Jaa, det här är årets sista bild från boulegänget på banan. Men i stället skall vi träffas varje tisdag på ett av fiken i stan o snacka o spåna. Idag var vi 3 damer och 3 herrar som spela mot varann. Första matchen vann damerna, andra herrarna ! Så salomonisk rättvisa skipades. Ett barnbarn till 2 av deltagarna förde protokol !
             Ja, sen var jag hemma dammsög lite grann i köket. Vid halvtvå-tiden cykla jag, i regnet som precis kommit, till vårdcentralen för att få en spruta mot årets influensa. Det är andra gången på 10- 15 år som jag tar en spruta mot influensa. Förra året var det mot svininfluensan !
     Vidare i dag då ? Fortsätta läsa i TUSEN STRÅLANDE SOLAR, se på programmet VEM TROR DU ATT DU ÄR och sen blir det Köpenhamn- Barcelona i Champions Leage. De ni!

Jaa nu börjar snart skidsäsongen !


 Vad har det med den här parakiten o göra ? Joo då, hon är döpt till Kalla ,efter Charlotte Kalla. Och då tänker jag ju på att snart kör skidtävlingarna i gång, både på skidskyttesidan o längdskidsidan. Höjdpunkter i år blir ju Tour De Ski och VM i Oslo. Ochså världscuptävlingar förståss. Om det är nått VM på skidskyttesidan , det vet jag ej! Och sen får vi ju se hur det går för Anja o hennes kompisar. Dom har redan kört en tävling men det gick inte bra för någon svensk! Speciellt Kalla o Haag o Helner, ja hela längdåkningsgänget skall bli spännande o följa!
                        Det här kortet av Kalla tog jag igår. Det är länge sen jag skrev nått om henne har jag för mig. Det är bara bra med henne och hon är på alerten. Ibland spänner hon ut vingarna o skall "skrämmas". Då gör jag lika dant med armarna ! Då blir Kalla liksom snopen! Sen äter hon gröt från mitt fat, sätter sig på axeln när jag är vid vasken o brer mackor för hon gillar smör. Inte alltid men nästan !
        O "husse" själv då. Inget på V-75 i helgen. Men fin sport. Clajsters slog Wosniacki i WTA finalen o en av mina stora favoriter genom åren Elena Dementieva hade avskedsföreställning. Skulle bl.a. börja läsa journalistik på universitetet i Moskva. Mycket trevlig människa som skulle vara klippt o skuren till att referrera tennis eller vara med i WTA-organisationen. De kvinnor som jag nu skall följa speciellt är den 21-åriga vitryskan Azarenka som jag tror blir riktigt bra om hon får vara utan större skador som i år, brutit 4 tävlingar. Sen så håller jag ochså på Sharapova som ju inte heller är så gammal fast hon varit med så länge. Det är klart visst håller jag ochså lite på danskan Wosniacki.
           Örebro sk går till kval till europacup spel o Kif Örebro vann damernas cupfinal i fotboll. Inte dåligt !
   Och så har jag gått min långrunda idag på em. O ikväll skall jag se på Vetenskapens värld på tvåan bl.a. O sen blir det nog senare Seinfeldt som vanligt på åttan. Jaa, jag hoppas att Malmö FF tar guldet i allsvenskan nu när Örebro inte kan ta det och sen är jag glad över att AIK blir kvar i allsvenskan o nu äre slut!!

RSS 2.0