Det är tur att man har sin egen tro!


                           Det funkar inte idag heller med bloggen när jag skall in direkt från hemsidan 
All right, visserligen är jag katolik men det är inte den tron jag menar. Det är tron och övertygelsen om att sätta ner foten o inte tro på allt vad folk säger utan ha en egen uppfattning om saker o ting!
                           När jag gick på rundan idag bl.a. här nere i hamnen tänkte jag på att ozonskiktet minskat vilket gladde mig. Men då kom en forskare och sa i radio att det inte alls var bra.
                          Igår på text-tv läste jag att dom som var lite småfeta levde längst. Jaha så var det med de.
                     Sen läste jag att president Obama inte tänkte höja några skatter för en enda amerikan. Han har tvärtom sänkt skatten för 95 % av amerikanska folket. Vafalls är det frågan om. Hur kan han vara så enfaldig o elak?

Jag säger så här! Vilken härlig vinter vi har! O solen lyste idag. Det egendomliga är att nu står barometern lika lågt som högt innan den sista snön kom. O vintern är obruten. O idag, trots lågt tryck, är det lika fin luft!
                          Det här fotot är taget från Kvarnbacken. Landskyrkan syns längst bort. Alltså har jag tagit en långrunda. Och jag hade inga större krämpor trots hård kroppsyoga igår då höften "fick på tafsen"
                       När jag kom hem prata jag med en äldre dam som har cancer i skelettet. Hon skulle gå och slänga sopor. Hade sin rullator med sig. Häromdan när jag prata med henne så mötte jag henne på väg från netto. trots att hon har ont tyckte hon det var bra o nyttigt att gå ut o då handla t.ex. När jag pratat med henne tänkte jag på en släkting som trots svår cancer skötte en stor trädgård så gott han kunde!!! Även i sådana lägen beror det på en själv hur man tacklar livet!

Liksom en fotoblogg!


Det är en del fel på bloggens teknik idag! Jag kan inte komma in på den som vanligt, Antagligen inte läsarna heller. Här fungerar det iallafall! Och så här såg det ut i morse när jag gick ut!

Här har jag kommit upp till hembyggdsgården. Så mycket snö har jag inte sett sen jag kom till Askersund 2005 i november. Jag njuter när jag ser det här, detär ju vinter för fasen(för en gångs skull en rejäl sådan).

På isen gick det inte att gå. Icke upplogat o lite försåtligt, för jag såg att vatten kommit in över de snöiga vägarna liksom här om dagen. Så är det när det snöade för nån månad sen och frös på samma gång, som sagt!

Jaa, sen kom jag  till platsen där jag fotograferade istapparna här om dan! Som synes så var allt här nu "blockerat" på trottoarerna efter ganska lång tid som gått. Inte för jag tror att  mitt inlägg om denna dödsfälla har haft nån större betydelse men antagligen har andra ochså reagerat på istapparna som hängandes är rena dödsfällorna.
Nu får vi se vad som händer när jag trycker på spara o publicera!

Snöstorm, vadå?


                 I dag är jag väl "ute o cyklar" om jag påstår att har man inte bott i Skåne så vet man inte vad en riktig snöstorm är. All right, jag får väl "cykla vidare"!

Det beror på lågtrycket!


                    Lågtrycket i ekonomin verkar bättra sig men lågtrycket över Sverige med snö o blåst, vilken väg tar det på sin färd söder eller sydost eller ost åt.  O hur snabbt går det? Barometern som igår stod högt är nu på väg mot läge lågt. I Askersund med omnejd snöar det stundtals intensivt o stundtals mindre. Temperaturen är nu(12:44) -1,8 c . O det blåser rätt bra för en gångs skull. Och det är väl det stora problemet! Vädret intresserar mig mycket som en hel del annat. Jag tycker det är faschinerande!
                    Det blev mys o pysseldag idag istället. Då blir det motion imorgon i stället. Man får väl vara lite flexibel! 
                2 saker tänker jag på idag, Saab o Förintelsen. Jag tycker det är glädjande för alla som jobbar inom SAABkoncernen att dom äntligen fick ett positivt besked. Dom har ju vandrat i ett"kaos" av spekulationer, svartmålningar, överdrifter o sensationsmakeri! Har idag på nätet sett att svartmålningarna börjat igen från olika "besserwisser"håll. Det är väl bra att SAAB fått en chanse. Svartmåla inte ett koncept innan man vet hur det går!
                    När det gäller Förintelsen så har jag alltid tänkt på dess offer. Och mitt besök på Förintelsemuseet i Jerusalem för 20 år sen gjorde mig inte mindre engagerad. Det är nämligen så att den 27 januari för 65 år sen befriades koncentrationslägret Auschwitz och ett av de allra mest avskyvärda avsnitten i mänsklighetens historia blev uppenbart och synligt för världen. Mitt besök på Förintelsemuseet gjorde mig ännu mer medveten om detta fruktansvärda. När jag kom in i museet hördes Hitlers röst hela tiden. Bilder,  röster, gråt från säkerligen många anhöriga till offren. När jag kom ut i friska luften igen hade jag inte långt till tårarna.
                                Jag vet att det finns människor som har det svårt i ett välfärdssamhälle, men gnällspikar som har det ganska bra, mat för dagen, ett boende mm skulle jag gärna "rekommendera" att besöka förintelsemuseet i Jerusalem. 7 miljoner judar fick sätta livet till och även romer o andra "ickearer" Vi som läser detta just nu, vi lever åtminstone!! Låt oss be en bön för alla förintelsens offer!!!! Och jag ber gärna en bön för att det skall gå bra för Saab ochså!! Låt er inte slås ner av alla "domedagsprofeter"!!!

"Halva livet räddat"!


                    Ja, så kan man uttrycka det! För idag hade ett av husens trottoar försetts med hinder för att ingen skulle gå där. Men på det här husets trottoar fanns det inga hinder. Så faran kvarstår! O folk går på trottoaren, det syns i snön för den är inte skottad!!

Fotot här är precis taget när jag återvänt till strandpromenaden efter motionen på isen. Det kommer upp lite mer vatten på isvägarna. Enl. mannen från kommunen så beror detta på att "djupfrysningen" av sjön inte blev så stor då det snöade på samma gång som det frös för då nån månad sen. Och även snön tynger vid sidorna av vägarna som är upplogade. Så han har ögonen på det och stänger av om läget försämras särskilt nu när det skall bli mer snö enl. metreologerna!
                         Tiden går så fort, var det nått mer. Joo, igår hade jag blodkorv till middag för första gången på länge! Mums fillibabba! Jag skall ha det idag ochså, blev över. En burk lingon får jag köpa nu när jag blivit sugen på rätten igen!! Nu hörde jag på vädret precis, sjörapporten! Blåst o snö. Det underliga är att min barometer har inte stått så högt på länge. Kraftigt lågtryck på gång men då borde ju barometern sjunka nu?

Med livet som insats!                     Här går jag förbi varje dag på min hemväg från motionsrundan! Jag aktar mig noga att gå på trottoaren. En del människor gör det inte antagligen  som ser de försåtliga istapparna! Men jag kan tänka mig att en del struntar i det o andra tänker inte på de försåtliga dödsfällorna! Jag tänkte när jag går förbi på gatan att måtte inte nån ramla ner o träffa något barn eller vuxen. O träffar nån istapp så får man ju hoppas att den träffar axeln, armen eller foten. Det är illa nog. Träffar den i huvudet så är det kört, antagligen!  När det ser ut så här brukar ju fastighetsägarna sätta ut hinder för att gå på trottoaren eller ringa efter nån firma som tar bort istapparna. Prata med en man utanför om det men om han var boende i husen vet jag ej.  Kommunens folk som tog bort snödrivor i närheten, såg när jag fotografera istapparna!

Mmmm! Det blev en fin motionsrunda på isen. Det var -8,6 c när jag gick hemifrån vid 9-tiden och strålande väder!  Ja, kommunens gubbar var ute och tog bort snöanhopningar o drivor. När jag gick på isen så kom traktorn farandes  Mannen som körde sa att på onsdag o torsdag skulle det bli mycket snö, o blåst, mildare o kallare igen. Då förstår jag det idoga uppsamlandet av snö från kommunens sida!'
                  Helgen har varit bra med motion även igår som vanligt. Inget på V75! Men jag är nog ganska säker på att det blir en del mindre vinster i år ochså som ger frirundor och x-tra i börsen! Ja, nu börjar jag på att räkna ner till vinterOS som börjar den 12/2. Därför var det väldigt roligt att se Kallas lopp på skate 10 km i SM. Världsklass! Slog Anna Haag med 40 sek o trean Britta Norgren med, hör och häpna, 2 minuter.
                       I morse var jag lite lat o inspirerad. men då hade jag ett samtal med mig själv. För...Jan.  Det finns inga genvägar o inga "bortförklaringar". Ut o "krök rygg" o kämpa på! Det dröjde inte längre än tills jag kom ut föränn det blev fart i gubben igen. Grunden finns ju! Hä bara o köra på så länge det går. Ja, och när man ser att man orkar o ställa upp mål o förväntnigar o ha realistiska drömmar i min ålder, ja hä bar o kör på, Jan!!

Budgeten klar liksom dagens motion!


Ja just det! Nu sitter jag här och skriver igen. Det är ju fredag så efter inlägg åtminstone ochså på Expressbloggen så blir det ju sysselsättning med det som jag inte räknat in i min budget, V75. Så det gäller att förstärka budgeten med pengar från spel o dobbel. Det är spännande att se hur det går. Förra året blev det ett par tusenlappar x-tra!
Det är alltid något spännande man kan ha för sig, både i teorin o praktiken!
                        Det blev en färd på isen igen som sagt. Nått som jag tänkte på när jag gick var om det som sitter på kängorna heter dubbar eller drobbar. När jag vände om på isen och gick mot stan igen tog jag detta foto mot Husabyudde, Askersunds camping! Det är en fin stor camping, tycker jag, med nära till vattnet o bad. Många småstugor finns det och naturligtvis stugor som rymmer en familj. Affär finns, naturligtvis inte för allt, och fint hus med dusch mm. Jag vet det för jag och en kompis hyrde en liten stuga där för natten vid säsongens slut, september 2005. Det var då jag var och tittade på lägenheter i Askersund. När det blir vår o sommar brukar jag cykla genom campingen, för grusvägen till Stjersunds slott går därigenom längs Vätterns strand! Fin cykelfärd!
Jaa, naturligtvis när jag är ute och motionerar "brainstormar" jag om vad jag skall skriva på Expressenbloggen!

Handla behöver man ju!


Att handla betyder ju ochså att kröka rygg o köra sitt race! O ha en plan o framtidstro. Det kan man ha även om man tar en dag i sänder. Idag har jag( det är ju mys o pysdag) har jag gjort en budget för månaden och detta året efter mina förutsättningar! Det skall bli spännande att se om den håller. Tipsvinster är inte inräknade. Min långsiktiga plan rör sig om 2-2,5  år. De året när jag blir 74 passar det mig bra att flytta till MIN stad Örebro. Men vem vet vad som händer. Att flytta till Örebro kommer jag att göra om jag så skall "krypa" dit! Men det gäller att ha is i magen o samla mer poäng! O då får man ha en plan A. Jag tycker det är spännande o ha en plan! O stimulerande o kreativt!
                Handlade mat var jag och gjorde idag, ochså. Det brukar bli på ovanstående affär. Men det finns ochså Ica o Coop i närheten. Som ni ser så är det bra med snö. Det börjar nu närma sig en månad sen den första snön som blev liggandes kom!
                I morgon blir det isen igen. Det är så fint att motionera på den. Jag var sugen på att gå ut även idag men budgetarbetet kallade. Jag vill ha sunda statsfinanser precis som statsministern!!

Lite snö då och då idag ochså!


        Jaa, minsann. Vad vår släkting apan tycker om miljöförstörning kontra normal vinter vet jag inte. Troligtvis tar han en dag i sänder och njuter av en banan då och då och motionerar med hjälp av en lian t.ex. Han(hon) har nog kommit på att motion är väldigt nyttigt och behövs för vällevnad. Och han behöver knappast få ett recept på det för att komma igång!?  Ja, skall man tro de jag kallar för "miljöfanatikerna" så dröjer det nog inte så många år förrän aporna hoppar omkring i palmer i vårt land. I Trelleborg har dom ju redan palmer så vi kan väl börja skola in dom redan nu!?
          Idag blev det isarna igen i snöandet och i -1 c. Det är så j-dra skönt att motionera på isen. Jämnt o bra! O v-höften håller bra trots tyngre kängor än träningsskorna! Känningar har jag nästan alltid men dom är alltid på hanterbar nivå och hämmar mig inte! Och nån värk när jag gått till sängs har jag alldrig!
          Idag har jag hört på partiledardebatten bl.a. under min motion. Nu hindrar inte regeringens EU-ordförandeskap den ifrån att gå in i en rejäl debatt!!
                     Den här bilden på apan tycker jag är högst charmerande. En av mina absoluta favoriter, hittad på nätet!!

Snöskyffel, vad är det?


En gammal hederlig snöskyffel verkar inte vara gångbar längre. Kanske är dom undanlagda i "klimatkrisens" spår. Eller ochså är dom inlämnade på skroten. Kanske är det för jobbigt o skotta o skyffla nu för tiden. Men kommunen har faktiskt inte skyldighet o göra rent framför privata bostäder och egna villor.

                           I dag gick jag åter min härliga runda på isen. I natt har det snöat ganska mycket och även lite i f.m. Just nu, vid 13-tiden är det lite snö i luften och omkring 0 c. Jag " mätte" hur mycket snö det kommit och ca 7 cm har vi fått ovan det innan frusna och komna snötäcket. Ja, ute på isen var det inte plogat på isvägarna. Men jag hade inte gått mer än ett par hundra meter förrän kommunens lilla traktor kom körandes och ploga upp för mig. När jag kom ner till hamnen så såg det ut som ovan.

                  Och längst till höger nära bron på kyrksidan håller "åretrunt" änderna med de 4 ankorna i kölvattnet  till! Vattnet vid bron är ju lite livligare och är inte isbelagt. Därför är det bra för flocken. Dom matas ochså  av folk och ser pigga ut. Nu är det ju mildare ute ochså.
                   Jag är ju mycket intresserad av sport, men går det på förmiddan så ser jag inte på något utom på lördagen. Dom andra dagarna sportar jag själv!
                   Häromdagen  drog jag ut programmet för OS i Vancouver som börjar om 3 veckor ungefär, närmare bestämt den 12/2 med backhoppning. Skidskytte o skidor går vid 21- 22 tiden svensk tid. Tyvärr går en del ishockeymatcher mitt i natten liksom en del andra kvällsgrenar som rodel, curling, konståkning med mm. Ja, nu har jag programmet utdraget. TV-tider kan man ju titta på dag efter dag!
                   I kväll börjar EM i handboll. Handboll är ochså kul att se på. Ja, för mig har sporten den betydelsen att den är livsbejakande, spännande och engagerande. Sen det här med engagemang det behövs nog för det mesta om man skall trivas. Dessutom behöver man en plattform för detta. Att ha åsikter o veta vad man vill o inte vända kappan efter vinden!!                

Isen igen!


Ja, det är alla tiders att gå på isen. Med rundan via hamnen o hemåt så blir det ungefär 1,5 timmes motion. Motionsveckan börjades i går då denna bild togs. Sen kör jag tills "mys o pys" dagen på torsdag. Det är den dan jag "vilar" med motionen förutom ochså lördan! I dag var det -0,7 c när jag gick ut på rundan och det duggregnade faktiskt! Sen sen gick det över till snö. Det måste ha varit väldigt halt på vägarna, åtminstone här i Askersunds trakten. När jag kom hem nu i eftermiddag efter ett styrelsemöte så var det -1,2 c ute.
                                 Inget på V75 i helgen. Det höll ju på att bli en väldigt låg utdelning men en högoddsare i lopp 6  fick ju upp utdelningen till några tusenlappar. En sån högoddsare har man ju aldrig med. Antagligen är det väl dom som har råd att ta med alla hästarna i ett sånt lopp som tar hem sjuan!?
                                 Vad jag gladde mig åt i helgen var de duktiga svenska skidlöparna och Andre Myhrer i slalom. O så skidskyttet förståss, dock inte herrarnas!
                             Egentligen skall jag ju inte föra nån politisk diskussion på den här bloggen. men nu tog jag ju upp det här med pensionerna som alla gnäller om! Signaturen Moutaineer svarade dock på mitt inlägg. Det tyckte jag var bra trots att vi inte har samma åsikter. Men jag hänvisar han eller henne till min Expressenblogg! Här blir ingen mer politik här. Blev ett litet snesteg "något över mitten". Numera tillhör jag nog en minoritet eftersom jag är nöjd med tillvaron!

Dimman lättar!


Ja visst gjorde den det! O Dimman Lättar är ochså ett stycke för harpa o flöjt av den världsberömde danske kompositören Carl Nielsen! Nu när jag ändå är inne på musik så har Norge sin Edvard Grieg och Finland sin Jean Sibelius. Dessa 3 kompositörer av klassisk musik är som sagt världsberömda! I Sverige har vi ingen klassisk kompositör med den rangen och kändisskapet.
                           Idag gick jag på isen igen som synes! Det här fotot är taget mot Stjernsunds Slott som skymtar i mitten av bilden i det mörka. Idag var det inte mer än nån minusgrad ute. Så nu får folk hitta nya gnällobjekt! Halka är kanske nästa gnällobjekt. Egentligen behöver man ju inte leta efter objekt o gnälla över, allt är ju regeringens fel. Regeringen är det minsta jag gnäller på, tar det för vad det är! Lobbyistisk valpropaganda!
               Ja, vi pensionärer fick ju ochså skattesänkning! Det gjorde att mitt netto(vad man får över efter skatt) kom att hamna på" hemska"- 23 kr. Jaa, hur jag skall klara mig det begriper jag inte?! Kanske Thomas Östros kan ge mig nått råd!? Han är ju liksom Anders Borg utbildad ekonom! Ja, för att avsluta det hela så är jag pensionär sen 7 år tillbaks(nästan). Det gör att jag har fått pension under båda regeringarna. Under min tid har aldrig några pensionärer fått skattesänkning! Och pensionerna har gått upp och ner efter riktlinjer som de borgerliga och socialdemokraterna kom överens om i den NYA PENSIONSÖVERENSKOMMELSEN FÖR EN DEL ÅR SEN!!! När det gäller dom som jag kallar gnällarna så undrar jag ibland vad dom egentligen vet om saker och ting. Att gnälla är viktigare än att ha kunskap!!! O oppositionen gnuggar händerna!! Det gäller o sätta sig in i saker o ting. Ser man facit från tiden innan 2006 så låter man sig inte medryckas av gnällarna!! Inte jag i varje fall!!
                      Ja, nu har vi ju valår!! Jag vet med det läge jag har med min pension så har det ingen större betydelse vem som regerar. Det är ekonomin för landet som bestämmer! Och har man som pensionär bostadstillägg så har det noll betydelse. Får jag + i nettot så minskar bidraget! Får jag - i nettot så ökar det Mina politiska åsikter är av ideologiska skäl !
                         Ja, nu är det slut med "politisk propaganda" från mitt håll ! Ett gått råd till "gnällspikarna". Sätt er in i saker o ting så slipper ni gnälla o "gå på" vad lobbyistiska företrädare för vissa politiska partier kommer på för "gnällobjekt"

När jag var ute på isarna idag så stötte jag på denna man från kommunen och hans traktor som var ute och inspekterade det uppplogade. Han måtte istäckets tjocklek ochså. Naturligtvis var det inga problem. Men han pratade om något som jag hört innan men som gärna kunde upprepas. Dom ställena som var farliga att gå på trots kylan. Det var närmare Stjernsunds slott och gattet mellan Borgmästarholmen o kampingen. Varför det? Jo bl.a. rinner det ut åar där på sina ställen! Mycket förädiskt och människor har under åren lopp omkommit på dessa ställen!
                       Jaa, nu närmar sig helgen! Skidor, fotboll o hästar på TV. Och jag skall sätta ihop mitt V75-system o svågern Erland skall sätta ihop systemet där jag är med! Det har gått med  vinst under årens lopp men vi väntar på den riktiga fullträffen! Det här är som sagt ingen politisk blogg! Men det är aldrig fel att prata om vad man själv står för. Så mer "politisk propaganda blir det ytterst sparsamt med. Men som sagt! Det gäller att ta reda på fakta innan man gnäller. O tänk på att tidningarna "tullar" på sanningen p.g.a. att kunna sälja så mycket som möjligt. Men det finns tabeller o fakta att titta på i datan om varför det blev så, var så o har varit så.
                          Det här med att vi nu har världens högsta skatter igen var ganska intressant faktiskt!! Och för min del är bloggandet "bannlyst" i helgen. Antagligen till glädje o fromma för en del, o en del tycker kanske det är synd. Sånt är livet!
            

Mys,pys o dis!


Det här kortet är taget från min balkong i förmiddags! Silverträd var ordet! O det är dimman o diset o den höga luftfuktigheten som gör att det ser ut så här. Väldigt vackert! I morse var det inte mer än -3,5 c. Så varmt har det inte varit på några veckor här i Askersund. Måtte det nu inte bli tö bara. Det är ingen fördel för bilister o fotgängare, särskilt om det pendlar kring noll.
                       Städa gör jag som sagt på torsdagarna o det känns bra. Jag är ingen pedant men för min trevnads skull så tycker jag om att ha rent o snyggt. Idag är det ju ochså veckohandel på Netto. Läste i Nerikes Allehanda att sen Netto kommit till stan så har omsättningen stigit t.ex. på ICA. Det skall alltid målas fan på väggen. Nu verkar det som Askersundarna handlar mer i stan än att åka o handla på köpcentrum o.s.v.
                     I kväll kommer ju Antikrundan tillbaks igen efter 1 års uppehåll med inspelningar. Det tycker jag är alla tiders, bra program!
                      Nu är vi världsbäst igen! Vad då på? Jo, trots de kritiserade skattesänkningarna så vill jag gratulera svenska folket till att ha ett land som åter har världens högsta skattetryck. Det läste jag om redan innan jul ! Jag bara undrar en sak hur det kommer att bli om det byts regering i år! Frågan är fri och undrar gör åtminstone jag som är "intresserad" av det mesta, även politik! Skåningarna t.ex. får jag väl gratulera? Där vill socialdemokraterna i Region Skåne höja skatten med 60 öre om de får makten! OBS! Detta är ett konstaterande, ingen illvillig valpropaganda. "Alla" vet min uppfattning i frågan! Jag tycker skatterna skall höjas ännu mera. Det är alltid kul att med råge vara "världsbäst", eller hur? OBS!! IRONI!

Vi har det ju bra trots gnällandet.....


Idag gick jag en lång runda. Jag gick åt motsatta hållet för jag skulle dela ut post till SPF-pensionärer. Har ett villaområde som "brevduva". Det var ca -8 c ! Men väldigt dimmigt i dag ochså! Alla träd såg nästan ut som dom var "försilvrade". Väldigt vacker syn. Jag kunde tagit ett mycket vackrare foto än detta men batteriet höll på att ta slut i kameran märkte jag! Jaa, så småningom, efter utdelandet, kom jag ner till hamnen där änderna levde sitt lv på snön o isen och i sin lilla damm!
                         I dag tänkte jag på hur bra vi har det i Sverige trots att gnällandet pågår om hur uselt samhället blivit och om nån eller  hundralappar hit eller dit i pension. Själv ser jag som ensamstående pensionär till att få det gå ihop o sätta undan en mindre slant. Står man o faller med en hundralapp, är det statens fel? Var går vårt eget ansvar nånstans. Jag kan ge mig attan på att det är inte vi med ganska dålig pension som gnäller utan dom med högre som dragit på sig för mycket skulder t. ex. Som alltid tror att ekonomin går uppåt och drar på sig höga utgifter.
                                      Varför tänkte jag på detta. Det är bara o titta ut i världen. Det finns säkert hundra länder som har det sämre än vi har det. Tänk på landet Haiti t.ex. Ett av jordens fattigaste länder som idag dessutom drabbats av en stor jordbävning. Ja och tycker alla gnällare om pensioner o skattesänkningar för de som jobbar, att det hela är så förskräckligt!? Då kan dom ju se sig om i världen i stället för att "gå på" svartmålningen av landet Sverige som plötsligt blivit en "bananrepublik" i valpropaganda som går ut på att gnälla o skrämma! Jag har mat för dagen, en lägenhet att bo i och är frisk. Är det inte något att vara nöjd över till att börja med, gnällspikar!! O är jag inte frisk så får jag hjälp ganska fort, har jag inte mat för dagen så kan jag gå på socialen, osv., osv.
                                 Själv gnäller jag på makthavare som så fort dom inte har makten, "svartmålar" ett land som dom själva varit med att bygga upp i populismens och valtaktikens tecken. Och så på Talibaner m.fl. fundamentalistiska islamister o makthavare. I ekot hörde jag precis att Grekland måste sanera sin ekonomi! Det landet skulle alla bortskämda gnällare skickas till. Då hade dom hade nog gnällt ihjäl sig.

Dimma, dimma och åter dimma!


Det här fotot av änderna har jag tagit för några år sen nere vid hamnen, vår eller sommar. Glömde att titta efter vilket datum kortet var taget. Jag går ju här förbi varenda dag men nu ser det ju helt annorlunda ut. Änderna har det nog inte så lätt. Dom vistas på andra sidan nedanför kyrkan och har lite vatten att simma i, som en liten damm i isen. Det är många änder + de 4 ankorna som håller till i den lilla öppningen. Dom kanske gemensamt hlälps åt att hålla en liten bit isfri?! 
                   Några foton blev det inte tagna idag vilket rubriken antyder. Och någon motion på isen blev det inte heller. Då får det vara sol eller bra sikt. Så det blev en runda via Kvarnbacken i stället. Den tog väl lite mer än en timme för att nu går jag inte genom hembyggdsparken. Det är lite för mycket snö att gå i. Men nån dag kan det ju vara bra att snöpulsa!
                   För övrigt är det ju inte så mycket sport på tv den här veckan förrän till helgen. Jag tror det är damernas slalom i dag dock. Får se om jag ser det. Nått som är roligt är ju att Anja Pärson kommit i form, åtminstone i  störtlopp o super-g. Journalisterna borde vid det här laget lärt sig att Anja skall man alldrig räkna bort. Jag undrar vilka tider OS går på i Vancouver, skall in och titta här på nätet
                         Jaa, just det! Min mellanson Bengt fyller år idag. Ja, jag har ringt till honom! Han blir...oj 44 år !
Nu är alla mina söner över 40 år, den yngste blir 41 i mars o den älste närmar sig 50. Ja du milde, snart är dom lika gamla som undertecknad! Det brukar jag säga till dom ochså vilket utlöser munterhet hos dom och omgivningen! 
                 

Ånyo en fantastisk dag på Alsens is!


Mot solen gick jag mot den andra sidan. - 10 c o alldeles vindstilla! Både snöpulsat o gått på upplogade vägar. Vem bryr sig om domedagspredikningar o överdrifter! Om man lyssnar på en del politiska befattningshavare så skulle man ju tro att Sverige var på väg mot katastrof. Men sådana överdrifter ger jag mig trots allt på med bl.a. fakta och frenesi!

Ja, sen kom jag då till den andra sidan. Idag hade jag ingen matsäck med mig men här nån stans kommer jag att sätta mig och fika i veckan. Skall ochså ha en plastpåse med en handuk i och sitta på nån trädstam eller sten när jag gör det. Och jag får beställa dagens väder av vår kära sol och moder jord.
                              Det var ju en fin helg ochså! Var ute en runda i går med! Dagens runda tog 2 timmar. Det är så vilsamt att gå på isen så det blir minst 2 timmar om dagarna när jag går ut! Inga pimplare såg jag men 3 andra personer var ochså ute och gick på isen, en med hund.
                                Inga pengar på V75 eller lotto i helgen. Men skam den som ger sig. Men jag njöt av Bauers seger i Tour De Skie. Och det gladde mig att han gjorde "slarvsylta" av "medhängaren" Nordhugh. Stina K vann ju damernas lopp och då hela T.D S. liksom Bauer. Petra Majdich blev 2 men såg som vanligt lika glad ut för det. Stina ser man sällan sur heller. Heder åt dom damerna!
                           Förutom sport såg jag ju annat på tv ochså bl.a. om Farah Diba, den nu 70-åriga f.d. kejsarinnan av Persien (Iran). Och all heder till filmens upphov dokumentärfilmaren, även hon persiska, Nahid Persson! Det var fantastisk att uppleva hur vänskapen mellan dessa 2 ytterligheter fördjupades. Nahid var kommunist och var med om att bekämpa Shahen, Farah Dibas man. Men det blev ju inte som Nahid trodde det skulle bli när mullorna tog makten så båda damerna längtar efter demokrati i Iran och att få besöka sitt hemland. Fantastisk film och vilka kvinnor. Två verkliga motsatser men med samma tragik och sorgsenhet över det nuvarande Irans situation!!

Den lägsta temperaturen sen 50-talet för min del?


Jag brukar ju inte blogga på helgerna men idag blir det en liten notis. För i morse var det -23,7 c där jag bor i Askersund bland hyreshusen. Troligen mer - i hembyggdsparken. Såvitt jag kan erinra mig så har jag inte varit med om kallare sen jag bodde i Luleå på 50-talet. Möjligtvis, eftersom jag är född -38, så kan det ha varit kallare i början på 40-talet då jag bodde i Örebro!
                   En brasklapp. Jag bodde ju i Skåne i 45 år. Kanske ,kanske har det varit någon dag där under årens lopp som varit kallare?!

Jag vägrar att gå med domedagsprofeterna!


Ja, det gör jag på de flesta områden. Det är mycket enklare att gå med i poppulistiska domedagshjordar o gömma sig o "jamsa" med!!
                        Särskilt en sån här dag vidhåller jag utan att vara klimatexpert att speciellt Moder Jord och Herr sol  med benäget bistånd av  oss människor klarar biffen. Det kan ingen av oss nu levande motsäga, expert eller icke, för vi kommer inte att leva på långa vägar så länge för att se hur det blir med alla domedagspredikningar.
              Sen är det ju det här med klimatskiftningarna under miljoner o årtusendens lopp. Bl.a så var ju t.ex. 1600-talet mycket kallt mens 1700-talet var mildare. Jaa, i vårt land o i norden är det ju golfströmmen som håller upp värmen. Skulle den ändra riktning o inte gå så nära Norge t.ex. så hade vi fått det betydligt kallare. Sen undrar jag lite över oss människor. Domedagspredikningar o domedagsskriverier verkar få oss att "dregla" av lust och inlevelse. Positivitet o framtidstro är liksom inte i ropet o "säljer" inte så mycket!

Idag gick jag en lång motionsrunda på Alsens(norra Vättern) is. En härlig upplevelse i den 20-gradiga kylan med sol och åter sol från en klarblå himmel! Jag gick i snabb takt så att frysa var inte att tänka på! Och solens strålar värmde faktiskt lite!
              Nästa vecka har jag tänkt mig att packa en matsäck o gå en mycket lång runda på isen och "luncha" på motsatta sida åt Edö-hållet till, på den sidan alltså. Ni får gärna följa med men nått större hopp har jag inte. Förutan mig var det en, säger 1, människa som gick på isen så långt ögat nådde!
                  ja, nu blir det organiserad genomgång av morgondagens V75 som går på Kalmartravet. Sen blir det På Spåret och Morden i Midsummer. Det skall inte några domedagsprofeter ändra på. Låt dom sitta o "domedaga" o gnälla bäst f-n dom vill! Mig rår dom inte på!!!                  

Tjaa, mys o pyssel var ordet!


Fotot är från gårdagen. Det visar bron som går över riksväg 50. Innan där viker jag och går via bron min långa runda som bl.a går förbi kvarnbacken. Foto är taget nära kyrkogården(den norra) som jag går igenom på den korta rundan!
                   Jaa, mys o pyssel. Vad har det inneburit. Tittat på skidor från Tour De Skie där vi fick en kanske oväntad segrare på herrarnas 10 km klassiskt, Daniel Richardsson. Glädjande. Första världscupsegern för honom! Även tittat på damernas 5 km klassiskt där svenskorna inte gjorde så dumt ifrån sig. 3 bland de 20 bästa trots frånvaro av de 4 bästa som är hemma o tränar istället liksom en del andra skidlöpare. Man vill nog inte bränna ut sig innnan OS om en dryg månad. Skilnad på upplägg! Ja, dom som är hemma o tränar i stället är ju Charlotte Kalla, Anna Haag, Lina Andersson och Anna Olsson!
                           Sen har jag pratat länge i telefonen med min kompis Rolf i Örebro och där efter med min son Bengt. Börjat tittat på helgens V75. Dragit ut loppprogram från datan som är mer upplysande än de vanliga ang. t.ex. skor eller inte. Nu går det ju inte o köra hästarna barfota runt om så man får kolla favoriterna noga! Sen har jag handlat på Netto. O nu sitter jag vid datan och har ingen aning om vad det är på tv i kväll.  Och temperaturen i kväll är -12,3 c. Och i morgon blir det motion igen! Lång runda tror jag!?                

-18 c, nema problemas!


Jaa, uttrycket nema problemas används ju mycket nu för tiden. Det är väl polska tror jag. men som sagt inga problem att motionera i kylan! En tröja till . o understället på så klart! 
                Jag har ju mobilen och den fodralförsedda kameran med mig. Mobilen lägger jag innerst i innerfickan på jackan och kameran utanpå mobilen. Jag träffade en man som jag känner häromdagen som påstod att det inte var någon fara för apparaturen i kylan. Och när man kom hem skulle man lägga apparaterna i plastpåsar för att motverka fukten!? Det verkar funka. Men det är nog sant för det är väl fukten och inte kylan som är värst för kameror och mobiler. Och i och med att jag har dom i innerfickan så blir dom ju inte så kalla! Särskilt mobilen behöver man ju ha med sig när man motionerar, särskilt i skogen, om man skulle trilla o bryta benet t.ex. det är ju inte säkert att det är någon i närheten då. Ja, 112 ni vet.
               Jag försökte hålla igång idag utan avbrott. Det gick bra! Kunde hålla mig tills jag kom hem!
          Att det var trettonafton i dag kom som en överraskning för mig! Trodde det var i morgon. Uj, vad tiden går fort.
          Jag såg en bra åtgärd i dag på datan. En ny myndighet har bildats, Pensionsmyndigheten! så Försäkringskassan behöver inte hålla på med pensionsfrågor längre såsom den allmänna pensionen. Egen myndighet för detta, bra!!!
          I kväll spelar juniorkronorna match mot Schweitz om bronset borta i Canada. 22 går matchen i tv 24. kl 2 i natt går finalen mellan Canada o Usa. Jag hoppas Usa vinner. Den matchen kommer jag inte att se! Jaa, just det innan Sveriges match i ishockeyn spelar Sveriges handbollsherrar mot Norge. Sista matchen innan EM börjar. Går på TV 4 Sport!
             

Det blev en hård natt!


Ja, verkligen. Men jag var inte ute på galej!
             I går kväll koka jag en termos kaffe gjorde en tallrik müssli för energien och satt o titta på allt möjligt på, läste ut 10 små negerpojkar(aha, så gick det ju till!)och höll mig vaken till 3 då matchen mellan Sverige och USA började i juniorvm i ishockey i Canada Jag såg nog ut lite så här efter matchen som tog slut vid 5-tiden. Sen sov jag till 10.
             Stor besvikelse, Sverige förlora med 5-2, och låg under med 1-0 efter en minut. Man kan väl säga för att sammanfatta det hela att farhågorna för hur backarna skulle klara det hela slog in. Individuella misstag av dom bädda för förlusten och laget gjorde sin sämsta match i turneringen. Nyckelspelarna tog inte tag i det som då t.ex. förstakedjan!
             Jag tänkte då att när det gäller viktiga matcher för Sverige så funkar det ofta inte för svenska lag, typ damerna i handboll, svenska A-landslaget i fotboll, herrarna i handboll numera. Det är en sak att vinna kvalserier men sen verkar det ofta bli stopp. Klubblagen i svensk fotboll skall vi inte tala om! Vad är det mentalt som vi saknar? Även individuellt i man-man situationer vid vissa tillfällen!
            Jaa, o just det här o hundraprocentigt gå på mål! Det sakna jag hos det svenska hockeylaget i går!!!
Ja visst, Sverige är ett litet land, vi spelar svenskt mm mm bortförklaringar. Det är ju lustigt för i NHL visar ju svenskarna en väldig kamp o "kröka rygg" förmåga. Omgivningen beror det nog på, annat tankesätt kanske?!
                        För övrigt idag då!  Ca 2 - men kallare skall det bli igen! Jag skall gå och handla på Netto idag. Det blir den enda motionen. sen blir det 4 dar i sträck. Ja, sen är det ju lördag igen!!!
 Jaa, apropå lördag, svågern fick in 8 femmor på V75:n. Så det blev en frirunda för oss igen!                            
            

Jag kunde inte låta bli!


Att jag motionerar på söndagar efter att ha sportdag framför tv:n på lördagar är ju inget nytt. Men jag brukar inte heller blogga på på helgerna. Men i dag kan jag inte hålla mig, flexibel som man är?! Ett sånt fortsatt fantastiskt vinterväder!! Dom här motiven kan jag återge hur många gånger som hellst med solljus i bakgrunden. Från första skogsrundan taget mot Vättern sydost åt!

Det här fotot har jag tagit från hembyggdsgården söder ut(ungefär).Vättern skymtar i bakgrunden och även bebyggelse. Solljuset anas!
                           När jag är med om såna här vintrar för en gångs skull så påminner jag mig bl.a annat fyrtitalets vintrar i Örebro och då tänker jag på min gamle skolkamrat Jan-Erik Elander vars far hade vinterbonad stuga i Kilsbergen nånstans. Vi umgicks kan man säga  andra halvan på då fyrtitalet. Jag hade förmånen tillbringa en del helger eller kortare skollov med Jan-Erik och hans far i denna stuga. O det är ju fina minnen från dessa vackra trakter. Men var den låg i Kilsbergen har jag ingen aning om!
                         Jag träffade alldrig Jan-Erik, som var enda barnet i familjen Elander mer, sen jag flyttade ifrån Örebro. På 60-talet fick jag reda på att Jan-Erik kört  ihjäl sig på motorcykel som en annan lekkamrat Claes Carlen ägde. Jag fick reda på det av Claes själv som gjorde ett tillfälligt besök hos mig och min familj i Skåne vid den tidpunkten. En sorglig historia! Men sånt är livet. Jag kan se Jan-Erik framför mig och tänker då på hur fint vi hade det bl.a. i Kilsbergen! Nämnas kan ochså att jag hade Jan-Eriks faster som lärarinna i småskolan!
                        Claes Carlens namn har jag titta efter på nätet, inget napp. Jag har ochså titta efter namnet Montgomery, glömt förnamn, och Lennart Brodin vars far hade skofabrik i Örebro, inga napp. Men jag har ju mina Gällerstakompisar som bodde i närheten av farmor. Kompisar som jag hittat på nätet är från Luleå, bl.a. skådespelaren Frej Lindkvist vilken jag utbytte e-mail med. Heikki Pananen  har jag ochså hittat adress på men har inte ringt upp honom ännu. Så vitt jag kunnat se har en av mina kompisar där, Sven Antman avlidit.
                       Det sista här handlar om femti-talet. Hoppas att jag tar steget att ringa upp Heikki. Fler namn dyker ochså upp. Spännande och lite nostalgiskt så klart! 

Fin början på det nya året!


Det är klart man fick ta en runda på det nya året. -8 c och lätt snöfall. Det gör det nu ochså, snöar så lätt. Dom här dubbarna är ju bra att ha på det stundtals isiga underlaget. Idag gick jag bara igenom hembyggdsgården ner mot strandpromenaden där det gick en del människor. Sen kom jag till hamnen där änderna o ankorna stod tätt tillsammans. inget vatten synligt, allt fruset! Fortsatte sen norrut och kom till denna gång och cykelbro över riksväg 50. Fotot är taget söderut.

Ja, sen närma jag mig hemmet så småningom efter att ha gått förbi kvarnbacken. Det här fotot är taget i närheten av Närlundaskolan, inte långt ifrån där jag bor. Nu har det som sagt  mulnat igen sen jag kom hem. Jag skulle kunna tänka mig att det kommit några cm snö till i natt. Fjäderlätt snö!
                    Nu börjar snart Tour De Skie på tv. Sen blir det På Spåret o sen Kommisarie Frost på tv 9, en av de bästa deckarserierna tycker jag. O sen skall jag titta på V75:an som går på Axevalla i morgon!
                       GOD FORTSÄTTNING på ett spännande 2010!

RSS 2.0