Det tar på täcket!


                 Jaa, nån intressantare rubrik än denna kunde jag inte hitta på idag. Men när det gällde motion o styrketräning var jag som vanligt, på topp. Inte lider jag just nu av några ålderskrämpor och tänker göra allt i min makt för att köra mitt race o behålla min framtidstro. Även om mot förmodan framtiden bara varar till i morgon, typ!!
            Jaa, nu börjar snötäcket minska äveni hembygdsparken men fortfarande är det för mycket snö på gångvägarna. Men snart är det tid att beträda dom igen!!
                         Fastän jag tar det lugnt om dagarna så går tiden väldigt fort. Snart är det påsk o april. Påsken tillbringar jag hemma men sen är det mycket i vänten. Och resurser att resa omkring överallt har jag inte. Och inte behov heller! Det räcker så bra med det vanliga programmet för året!
                     I augusti brukar jag ju åka till Örebro och hälsa på "björneborgskompisarna". Bl.a. brukar vi gå och se ÖSK i fotboll. När jag tittar på spelprogrammet så ser jag att ÖSK möter MFF den 8/8. Den matchen hade varit intressant att se.
                ÖSK verkar inte klara trycket att bli ännu bättre som experter o andra tror. Men förra året börja det väl inte så bra heller, har jag för mig!
                              Forfarande inga ankor i sikte. Nu skall jag se om jag hittar några tidningsankor!

Inga ankor i sikte!


              Så här ser dom ut de försvunna? ankorna. Vem som är ledaren är inte svårt att se! "Undersåtarna" med den andre hanen i mitten ser ochså avslappade ut. Ankhanen i mitten har svart huvud så han är lätt att urskilja från andhanarna. Honorna är lite mindre, lite ljusare och mer spolformad kropp och har klumpigare gång än sina kusiner andhonorna! Nu har ni signalement om ni väl hjälpa mig att hitta dom. Fotot taget förra året på våren eller sommaren!
                  Dom här fyra ankorna är mycket uppmärksammade och folk har förstått att den vita inte är en albinoand! Dessutom vet jag m.fl. att dom rymmt från en gård utanför Askersund!!
                        Sökandet fortsätter!
       Idag såg jag återigen att det inte gick att gå i hembyggdsparken p.g.a. den myckna snön. Töandet går långsamt där men det är ju frågan om mycket snö från början. Idag körde jag lite intervaller för att få upp pulsen. Ökade farten när det gick uppför eller efter ett tag. Angenämt problem eftersom jag orkar!
                              Volvo blev ju sålt i helgen. Kina är nu den näst största handelsmakten efter USA som ochså är beroende av lån från Kina. Kina har trots allt gått framåt på alla områden bara på några årtionden! Jag gratulerar de som jobbar på Volvo och alla underleverantörer som det nog ochså öppnar sig en ny marknad för! Politiska vänsterfloskler i "ankdammen" Sverige tror jag de som jobbar på Volvo skiter i! När det gäller Kina gäller som allt annat "Rom byggdes inte på en dag". Och jag hade aldrig för 20-30 år sen i min vildaste fantasi kunnat tro att ett kinesiskt företag skulle rädda Volvo Personvagnar. Jag tycker det är positivt och jag vet ochså att det går 1 svensk på 110 kineser ca! Vilken möjlighet för vårt lilla land, gnällspikar!!

Jakten på den vita... ankan!


                          Jakten på våren fortsätter ochså. Den här bilden är tagen mot skogen innan statsparken längre höger ut, söder ut. Går fortfarande inte att gå inne i skogen ! Måste töa mer. Idag var det +2,5 c när jag gick ut! Utan sol ingen vårvärme. Och rått var det ochså, konstaterar jag!

Så småningom kom jag ner till strandpromenaden. Där fanns några änder och gravänder i en liten flock. Gravänderna brukar komma till våren, nån kan man se på vintern. Gravänderna försvinner sen innan sommaren i motsats till de många stationära änderna. Men just nu är på spaning efter den vita ankan och hans 3 ankvänner. Inga spår efter dom den senaste veckan!! Som synes på fotot så ligger det mesta av sjön nere vid strandpromenade isbelagd eller sörjbelagd. Vad jag nu längtar efter i detta sammanhang är att få gå i statsparken(hembygdsparken) och höra hackspettarna börja vårtrumma o skrika. Och att i detta sammanhang cykla till Tjälvesta naturreservat norr Askersund där hackspettarna ochså trummar och det unika landskapet är fullständigt fanatstiskt när det börjar grönska. Detta naturomvårdsområde är unikt i Sverige, bara så ni vet det. Och nästan alldeles okänt!!!
                 I dag var det full fart på rundan! Mycket full fart. Jag har väldigt låg vilopuls,  under 50 och ibland ner mot 40, därför måste jag ha upp den tycker jag. Jag kan gå mycket fort uppför backar o dylikt och jag får vara glad om jag får upp den till hundra trots att jag har "femmans växel" i ! Höften är just nu nästan smärtfri i det "lättare" gåendet med träningsskorna. Jag skulle nog kunna springa men jag vill inte att höften "skall gå upp"! Det är förbaskat skönt att kunna gå i full fart utan att förtröttas. Men jag har ochså jobbat o "krökt rygg" för att uppnå denna kondition. Så att börja köra på o öka takten efter 65(jag är snart 72)är inga problem. Man kan börja med 10 min om dan eller nått sånt. Men som sagt viljan o systematiken är a och o. Och nåra genvägar finns inte. Och man kan det göra efter egen förmåga.Till exempel gå ut med rullatorn 5 min om dan. Och jäkligt envis måste man va!!!! Och "jantelagarna" skiter man i ! Och för mig är det mera all right att dö under en runda i naturen än o ligga o dö i en soffa o gnälla o "äta chips" o tycka synd om sig själv o skylla på allt o alla!! Eller? Själv kommer jag nu om en stund att sätta mig i soffan o njuta efter en härlig motionsrunda. Om jag skall "äta chips"? Nä jag skall se på hockey på femman!!

Nu har dom det lättare!


                          Lång runda idag i bra fart! Nere vid hamnen var isen borta och änderna o andra fåglar kunde simma omkring som vanligt. Men så många som när det var is var det inte! En del hade väl flygit iväg(icke stationära) och de andra var splittrade i mindre grupper. De 4 ankorna såg jag inte till! Till sommaren är det väl fjärde året sen dom rymde. Dom kan ju vara ganska gamla vid det här laget. Jag gick in och titta på google. Högsta ålder som "uppmätts" på en and var 29 år! Jag skulle tro att en "vanlig" and kan bli en 15 år kanske? Anka(med storlek som and) nått liknande kanske?
                    Jag hoppas att jag får se den vita ankan o hans broder? och systrar? på strandpromenaden eller i hamnen i sommar ochså!
                  Fredag var det ochså! Titta på V75 här i datan och i kväll är det ishockey igen. Det växlar ju i TV mellan finalspelet i elitserien o kvalet till denna. I går såg jag på Södertälje-Leksand. Bra match om Södertälje vann med 3-2. Dom har nu full pott efter 3 matcher. I kväll blir det Linköping-Frölunda! Vinner Frölunda så är dom i semi. Nått annat?Jo, solen börja lysa ute. Bara en sån sak!!!

Det är rubrikerna som gör det!


                 Ja, verkligen! Har jag t.ex. en rubrik som "mera Benny Hill i TV" så stiger läsarna med 50% upp mot 30-40 st. Det är klart skulle jag skriva, mot förmodan, "snaskiga" kommentarer om en del händelser i mitt liv, kärlek,passion o.s.v. så hade jag väl fått hundra läsare. Men det är inte bara för att tillfredställa läsarna jag skriver i min blogg, det är en sorts dagbok. Både för mig och anhöriga o kompisar. Dessutom för dom som är intresserad av natur o lite "brainstorming".
                      Jag har sett på min blogg på Expressen under kategorin politik att ca 150 i veckan gått in o tittat på bloggen som inte bara handlar om politik. Naturligtvis är det ofta samma personer men ändå. För det mesta brukar jag ligga bland de 3-5 mest lästa om dan i den kategorin. det är jag mycket nöjd med!!!
                      Jag skriver där precis vad jag tänker o tycker o försöker låta bli o ta intryck av "stjärnjournalisternas" alster men "uppslag" kan man ju få o skriva vidare. Och vet man var man står i vissa frågor o inte för mycket "går på" populister o lobbyister o vänder kappan efter vinden eller "buffelhjorden" så är det inte svårt o skriva vad JAG tycker i frågan. Jag har ochså datan till hjälp att hitta fakta och tabeller som "avslöjar" vissa saker!
                           Idag gick jag en snabb runda i det lite råkalla och disiga vädret. Isen ligger fortfarande utanför strandpromenaden med blöt snö över sig! Om ni tittar efter noga så ser ni en prick vänster om holmen. Det är en pimplare som sitter där. Fångsten består nog av mycket abborre!

Snart blir det så här!


            Detta är det allra första fotot jag tog av hembyggdsgården 2006 med min då nya kamera, på hösten tror jag det var. Så när sen våren o sommaren kommer så blir det lummigare.
               Det ända som återstår så det skall bli som vanligt efter vintern är att snön i statsparken, som gränsar till hembyggdsgården, skall försvinna så jag kan ta mina rundor där igen. Det har ju varit väldigt mycket snö i vinter så det tar nog nån vecka ännu om det inte blir kallt på nätterna.
                         Idag har jag varit o premiärsjungit med 6-7 SPF-kolleger under ledning av en pensionerad sånglärare, ochså SPF:are. Det är första gången jag gjort detta i mitt liv, alltså att sjunga i grupp. Det gick bra men när jag sjöng Kalinka Kalinka Kalinka min vän o lite till så var det nog uppskattat men jag har nog inte samma sorts musiksmak som de övriga som nog lutar mer åt t.ex. Vem kan segla förutan vind och liknande men det är bara att anpassa sig!! Nästa gång blir om 3 veckor. Kul!
                         Innan detta evenemang så var jag ute o gick i en och en halv timme enl. mitt upplägg. I kväll möter Djurgården Brynäs i hockeyn och Barcelona spelar i spanska ligan. Det blir nog att zappa lite! Apropå sport så förlora Örebro Sport mot Malmö FF i allsvenskan i fotboll med 3-0. Det var inget att snacka om, helt rättvist!

Kändes härligt att ta på dom!


             Jaha nu undrar folk, jaa, det brukar det ju va! Att ta på dom! Men det är ju som sagt, snuskgubbar, härligt att för första gången sen slutet av december ta walkmanskorna på sig igen!
                    Rundan idag gick i bra fart i regn o blåst men på isfria och snöfria promenadstråk. Skitigt var det på icke asfaltvägar vad gjorde det. Lätt på foten kände jag mig men inga erbjudande fick jag! Konstigt! Inläggen som synes på fotot la jag i förra året då jag hade känning av hälsporre.
                         Mera då! Beställt tågbiljetter både till Stockholm och Simrishamn och åter. Jag fick ju en vinter som jag ville ha den. Men nu är det annat och inte mer än 2 månader tills dess jag åker till Stockholm. Då har vi en annan årstid. Och jag har ju önskat mig varmt o skönt väder från maj till september. Min önskan om en rejäl vinter slog ju in. Nu får vi se om önskan om värme ochså slår in!
              I kväll går matchen från kvalserien i ishockey, Leksand- Växjö på Viasat. På samma gång får jag höra på radion hur det går mellan MFF och ÖSK i allsvenskan i fotboll. Har en sån där liten en som jag kan "stoppa" i öronen!

Mera Benny Hill på tv!!!


                  På mina kanaler kan jag inte hitta nån Benny Hill! Däremot Seinfeldt o Mash o andra program i ständig repris! Seinfeldt tycker jag om! Deras humor är naturligtvis mycket inspirerad av en  judisk sort av humor som jag tycker om!! Mash kan jag snart utantill, det kvittar vilken överste som har befälet. Henry som är med i begynnelsen är ju kollosalt virrigt rolig o serien kult men som sagt..
                      Idag var det -5 c ute när jag vakna men solen lyste när jag begav mig till rådhuset för att vara med på KPR( Kommunala Pensionärsrådet) som ersättare för SPF:s ordinarie medlem. Styrelsen i SPF är jag ej med i längre, avsa mig i år. Men på onsdag skall jag m.fl. SPF:re bilda en sångkör, det är jag mer intresserad av!
                    När mötet var slut gick jag o klippte mig och sedan gick jag en rekognoseringsrunda hem! Jag ville se var fienden höll hus men såg inga. Nä allvarligt talat så tittade jag efter vilka vägar som var is-och snöfria för att kunna gå med mina walkmanskor. Det finns och istället för att gå en särskild runda med givet avstånd kommer jag nu att gå på tid istället, kort runda 1 timme, lång 1.5. Så imorgon blir det kort med mera styrketräning o nästa dag tvärtom! Det går alltid o få till det om man är villig att kröka rygg o köra sitt race utan gnäll!
                       När det gäller att se ishockey på Tv så har jag eldorado nu. För 9:an och 5.an visar ochså slutspelet i elitserien o Viasat visar kvalserien till elitserien. Frågan när det gäller den är ju alltid, går Leksand upp i elitserien? I går fick dom ju stryk av Almtuna så man kan undra. När det gäller allsvenskan i ishockey så var ju Örebro en överraskning o MIF en stor besvikelse. Dålig skridskoåkning och deras s.k. stora stjärna Carl Söderberg en stor diva, inget annat, tycker jag!!

Lite fågelskådning kanske?


          Jag sitter här och laddar upp innan skidorna, hockeyn o fotbollen idag. Då tänkte jag på mina parakiter när jag stod o duscha Kalla! Hoppsan "snuskhumrar" min senaste fågel heter det ochså!
                  Den på bilden hette Putta och var så tam att det nästan var jobbigt. En hona då förståss. Obs feminister jag menar namnet! Tyvärr så var Putta så tam och jag var så van att hon satt på axeln så jag knappt kände av det! Detta gjorde att jag öppnade balkongdörren en nyårsafton och vem tror ni flög ut i det -10 c kalla vädret. Jag letade ute jag spanade o jag bönade men inget hjälpte! Inge vidare!

            All right, livet gick vidare. Efter nån vecka ringde jag till min kompis Sven-Arne i S:a Bro i Örebro och han hämtade mig. Då gick vi omkring i Örebro o spanade och hittade detta exemplar, som jag döpte till Örnie. det var som natt o dag. En ganska vresig fågel vars bur ochså stod i Tv-rummet. Han flög dock ut i bland o satte sig på gardinstången. Sen hade han ett speciellt landningsvarv när han skulle tillbaks till buren. först till ett skåp o sen in i buren. Jag lärde honom att säga Örnie och att vissla ungefär som man visslar efter en snygg donna, ni vet? Så jag hade roligt med Örnie ochså. Men ve o fasa! Sommaren 2007, tror jag det var hade jag besök av en kompis som ochså huserade i Tv-rummet. Sov där. Jag hade som vanligt "nattat" Örnie, lagt en filt över buren, endast en lucka var lite öppen under filten! Balkongdörren var lite, lite öppen och kompisen låg i sin "enorma" uppblåsbara säng. sen gick jag o la mig i sängkammaren som vanligt. På morgonen gick jag in o hälsade godmorgon o  tog av filten på buren. Ingen fågel!! Jag sa till Lars, men han var ju här i går kväll. Vi vände upp och ner på hela lägenheten men ingen fågel. Jaa, i gryningen hade Örnie tagit sig ur buren, tagit sig förbi den "enorma" sängen och tryckt sig ut genom springan i balkongen utan att vissla eller säga Örnie! Vi satte buren på balkongen , letade ute, frågade folk! Nä, putz väck!
  
               Men Ekblom ger sig inte! Efter några dars deppande o ångest o självransakan så körde jag o kompisen till Örebro i annat ärende men jag fick återfall, bad en bön och köpte Kalla. Buren står numera i köket där Kalla få flyga fritt o har det jäkligt bra! Hon flyger ofta upp på en gren som jag förankrat på gardinstången. Hon sprätter ju lite frö men vadå! Skiten hamnar på strategiskt utlagda tidningar och i buren är hon nästan bara när hon äter. Men nu när hon blivit fullvuxen i hjärnkapacitet har Kalla stt sig på axeln några gånger när jag diskat , farit ner på bordet och satt sig på min matskål o ätit av min mat!!! Liksom Putta säger hon inte ett knyst mer än "kvittrar". men det påstås att honor har svårare för att prata. För mig verkar det obegripligt men.....
                               3 parakiter men olika personligheter. Det är roliga fåglar parakiterna och dom klarar att vara ensamma men inte längre tider. Därför har dom barnvakt när jag är borta mer än en dag. Jag har innan parakiter haft undulater och en amazonpapegoja och en annan sort när barnen var små. Bra sällskap och djur är djur men nån 3 gången gillt skall det inte bli! Däför håller Kalla till i köket och vilken stor bur hon har, hela köket med egen matvrå! Vem kan ha det bättre, joo jag kanske jag har hela lägenheten!!!
                       

Vem kan det här vara?!


          Med rötter i Gällersta, och med denne "anfader" ca 90-år gammal, huggande grenar och ris på sin gård Herminge omkring 1920 så kan jag med anor från 1600-talet i området stolt meddela att det är min farmors, Elin Ekblom född Andersdotters(Andersson) far Anders Karlsson. Gällersta socken hette det ju när jag växte upp i Örebro på 40-talet. Min farmor är född på Herminge då, och när min farfar Adolf Ekblom byggde köpte och renoverade ett hus, gård, i närheten, som kallades Björneborg så låg detta i Attersta by. Nu tillhör ju allt Örebro kommun! Gällersta ligger ca 1 mil söder Örebro
                        Mitt smultronställe är Björneborg ty där vistades jag ofta under min uppväxt och jag har fantastiska minnen från denna tid! Med sådana minnen och andra övervägande positiva under mitt ganska långa liv så behöver man inte precis "springa omkring" o ha ångest o oro för allt möjligt i nuet. Det tänker jag på ibland när jag efter en viss undersökning i media , tidningar, radio, tv kommit fram till att 90 % är pessimism, oro, svartmålande och domedagspredikan. Det som "säljer mest" verkar ochså vara mord, brott o lobbyister från partiernas "skandalsmedjor" som genomsöker varje mm för att hitta "skit" o överdrifter om sina politiska motståndare i ångest över att förlora valet!
                    Idag var jag och handla efter att ha haft höftträning och cyklat på min träningscykel här inne. Och apropå cykel så hade jag den ute i dag. Den har stått i källaren ända sen i Januari månad. Men den åkte ner i källaren igen för det regnade ute för första gången på mycket länge.
                    Nu börjar det att närma sig "walkmanskoväder" konstatera jag när jag var ute. Och för första gången i år hade jag min ÖSK-keps på mig. Detta såg en man som jag mötte. Han avslöjade för mig att han på mobilen fått ett meddelande om att Paulinho, brassen som spelat med örgryte och Hammarby, skulle spela i ÖSK. Får gå in och titta på tidningarna på nätet! 
                              Efter vad jag vet så har ingen i modern tid o kanske inte innan heller blivit 90 år i Gällerstasläkten. Jag strävar absolut efter att tangera eller slå rekordet. Försöka duger, fattas bara!!

Det blir till att zappa lite!

I dag var det en långrunda på programmet. När jag inte har så mycket höftträning o yogaträning så tar jag en lång runda. Nu är det slaskigt , isigt, lerigt, grusigt och dessutom tjällossning så smått!. Om jag gnäller, nej jag KONSTATERAR, det är betydligt mer givande. Vad attan kan jag göra åt vädret och andra makter! Konstatera får man inte ont i magen av och blir mindre komplicerat, TYCKER jag! O tycka har alla rätt till. Men gnällarna skyller ofta på mycket annat o andra när det går dom emot, ANSER jag!
                   Om rundan gick bra, jajamänsan! Och tiden rusar på och om några månader gnäller säkert en del över att det är för varmt, TROR jag.
               I kväll blir det som sagt lite zappande! Mellan Viasat hockey och kanal 9. För det går en match på Viasat mellan Almtuna o MIF i playof till kvalet till Elitserien och en på 9:n mellan HV och Timrå i slutspelet. O på Canal + går Djurgården- Brynäs! Den matchen skulle jag gärna sett men Canal+ har jag inte!
                         Jaa, i morgon är det fredag igen, Då blir det kortrunda! Och på vägen hem handlar jag, svettig o dan! Men det bjuder jag på! Varför inte slå 2 flugor på smällen!?

Borde vara mer uppmärksammat av Askersunds kommun!


                      Det här kortet är bland de första jag tog av Hembyggdsgården och Askersunds stadspark när jag flyttat hit för snart 5 år sen!!  Detta område ligger ju i staden och är väldigt lättillgängligt. En livaktig hembyggdsförening håller ochså till här. Jag har aldrig sett ett liknande område i dom städer jag bott o besökt! O djur finns det ju inhyrda här vår till höst o promenadstråk och gamla byggnader som soldattorp mm.Och ett mat o kaffeställe som heter Klockargården.
                      Det görs reklam för Tiveden o dess skönhet med Fagertärn, båtstaden Askersund, skärgården, vår o höstmarknader o jazzfestivaler m mm. Jag tänkte när jag flyttat hit att en sån här vacker liten stad måste ju vara välkänd i turistsverige o bland folk man känner från olika orter.  Men många vet inte i andra delar av Sverige var Askersund ligger. Några gissar vid Vänern o andra nån helt annan stans. De flesta vet inte att Fagertärn ligger I Askersunds kommun t.ex. och som jag uppfattar det så är Hjo mycket mer välkänt!
                   Vad man borde börja med är att inse detta på kommunen! Och vad man då borde börja med är att beskriva det i sammanhanget styvmoderligt drabbade Statsparksområdet och med Hembyggdsgården som ligger i staden och är lättillgängligt på gåavstånd för övernattande turister även båtfolk och andra.
                             Jag vet själv att det är många som äter på Klockargården vår till höst men det är ju mest Askersundare som jag uppfattat det! Nä, skärpning de turistansvariga i Askersund. Ni har ju en pärla mitt i stan!!!

Idag var det väldigt glatt!


                      I dom här trakterna bodde eller bor Ishipel, flickan med potatisen. Det är faktiskt ingen sol på bilden utan reflex av blixten när jag fota bilden på datan! Men det duger!
                     Reportaget från byn Sking kommer jag alldrig att glömma och innevånarnas förnöjsamhet med sin tillvaro trots enkelheten och deras jordnära sätt att se på livet!
                     Jag brukar vara rätt glad och nöjd över min tillvaro som ochså är enkel numera. Jag har sagt det innan! Har jag mat på bordet, en säng att sova i, frisk o ett socialt närverk vare sig människorna bor här eller där så är jag nöjd. Annat som jag p.g.a. enkelt leverne kan unna mig är bonus men vissa grejer får jag dra in på för att nå målsättningen att flytta till mina drömmars och barndoms stad. Bl.a. det "kröker jag rygg för"
                I dag skulle kanske folk som jag mötte på min runda tro att jag var deprimerad o grubblande för jag tittade i backen hela tiden! Men detta berodde på att det var otroligt glatt på vissa ställen på promenaden. Det hade nämligen kommit nån cm snö i natt och detta hade "smörjt" upp vissa sträckor så det var otroligt glatt!! Mina drobbar hjälpte knappt!
              När jag kom hem körde jag ett ganska hårt pass med övningar för höften. Även med inslag av kroppsyoga!

Inte som i Himalaya vintertid, antagligen!?


                 Nä,  naturligtvis! Byn där reportaget bl.a. om flickan Ishipel gjordes heter Sking och ligger på 4000 m, låg som sagt i området Zanskar i Himalayas norra del av Indien. Folkslag? Påminde dom inte litet om folket i Nepal? Förutom mina barn-barn så har Ishipel för mig blivit en stor "idol"!! På vintern lär dom ha det betydligt hårdare än vi har! Lever på korn, mjölk o youghirt gör dom nog och kreturen på höet(gräset) som de skördat på våren! Och mycket isolerat. jag tänkte skriva något men det gör jag inte. Men tänker gör jag!!!
                     Jag vet inte hur många gånger jag sagt, vilket väder!! Inget undantag idag som synes. Skaren höll idag ochså men inga skidlöpare syntes! Och idag såg jag ett "välgött" rådjur, tydligen utfodrat i vinter. Kraftiga språng! Fortfarande vädigt tyst och inga gående heller. Men det gjorde inget ! Ibland är det skönt med tystnad! För ett tag! Men på hembyggdsgården träffa jag vaktmästaren. Vi pratade bland annat om att man kunde göra saker trots att man har lite ont. 
     
                  Jaa, så här har det sett ut det mesta av vintern. Någon eller några pimplare på säkra ställen på isen. Jaa, jag undrar om jag någonsin tagit så många fina vinterbilder som i år. Och så många med sol. O det här är ju ändå södra Sverige. Resten av Sverige är ju 3/4-delar så stort!
                         I kväll skall jag se Malmö IF i fortsatt hockey play-off på Viasat. O senare Seinfeldt på tv 8 Och i morgon går jag ut igen och klagar jag över något så tänker jag på "flickan med potatissäcken", en av mina numera stora idoler och förbilder!!

Flickan och potatisen!


                   Nä jag var tvungen och ha med några bilder av den lilla charmiga och gladlynta 13-åriga flickan som jobba som en hel karl i Himalayas berg i norra Indien! Området hette Zanskar!

                     Här var jag på väg inni tv:n för att hjälpa henne. Och även innan dess när hon kämpade med att få upp potissäcken på ryggen.

                      Jag blir rörd när jag ser programmet o bilderna. Det är sådana här saker som går in i hjärteroten och man skulle kunna slå alla som gnäller över hur jäkligt dom har det på.....
                     Jag har ju förståss även tagit ner videon av programmet och har det på favoriter. Det är ju även väldigt vackra naturbilder på den. Även andra barn och kvinnor, gamla som unga. Vad som slår en är att människorna i filmen är så gladlynta och sig själv. Flickan, min hjältinna hade nästan inte gått i skolan men hade en bok på engelska som hon läste i efter potatisbärningen. Bl.a ordet spoon. Hela tiden i den här delen av filmen talar hon med filmens regissör o upphovsman en kvinna runt 30 och från Frankrike. Men med rötter i trakterna.
                 Det går ju turistresor till vissa delar av Himalaya. Men jag skulle velat gjort som regissören bott på plats och hjälpt till bl.a. att bära potatissäcken. Och vilka erfarenheter av livet och dess mening man skaffat sig bland dessa jordnära människor som visste vad som gällde i livet, att kröka rygg o sällan gnälla. Finna sig i sitt liv, insikten om det och minst ett lika framgångsrikt som vårat fast på ett helt annat plan!!
        
                 Lite förtydligande. Flickan heter Ishipel och är vallflicka sen 7 års ålder. Hennes far är död och hennes mor nån annanstans. Har äldre systrar o bröder ochså nån annan stans. Ishipels lön från byborna är MAT. Byn där hon verkar heter Sking och ligger som sagt i distriktet Zanskar i Himalayas norra del på Indiens sida.


Glatt, soligt, härligt!


                Ungefär som vanligt alltså! Glatt var det idag, både humöret o underlaget. Beroende på att det skiftar så från grus, asfalt, is o snö. Det märks på broddarna som fått på... men jag kan inte vara utan dom!
                  Glatt var det dock inte här där jag började att gå favoritrundan i anslutning till nästa skogsrunda i hembyggdsparken. Här hade blivit sån skare i snön att trots bra snödjup bar det. Det gick alldeles utmärkt bra att gå min vanliga runda! Sjönk inte ner ett dugg trots 4-5 decimeters snödjup! Och det var första gången sen halva januari jag kunde gå denna runda igen!! Rådjur såg jag inga men massor av spår från djur. Och ovanligt tyst var det!

                 Den här bilden är då tagen på hembyggdsparks rundan. Det är inte mycket som det har töat men nånstans har jag sett att det skulle kunna regna här i södra Sverige till helgen. Och det dröjer nog ett tag till innan jag kan använda walkman skorna!
                          Mera då? Ja, bättre med höften trots att jag var ute o motionerade 6 dar i veckan som gått och idag ochså så klart! Inget på V75 och Aik spela oavgjort mot Mjällby som nog har ett bra lag. I kväll spelar Örebro SK mot en annan nykomling, Åtvidaberg. Det borde ÖSK klara. Skidsäsongen lider mot sitt slut. sista tävlingarna äger rum i Falun i helgen!
                     I kväll kommer ett fantastiskt program på Kunskapskanalen som heter Himalayas Kvinnor, repris men jag skall se det igen! Det handlar om kvinnor och barn som har hand om jordbruk  mm och som jobbar som slavar mens männen driver hjordar omkring på annan mark. I 3 månader är männen borta. Särskilt stark är skildringen av en späd 13-årig flicka som jobbar som en vuxen och får hjälpa till med allt! När hon fnissande och med gått humör efter om och men lyckas få en säck potatis på ryggen och krökandes rygg bär in denna i ett förråd så tror jag inte mina ögon!
                    Om dom är Buddister vet jag inte men människornas filosofi är glasklar! " Vi föds för att dö, vi möts för att skiljas! Ägodelarna och "rikedomarna" har vi ingen nytta av när vi dör" Glasklart, det är så det är.
          Programmet rekommenderas! Går kl 21 i kväll på Kunskapskanalen. Oroar sig för döden verkar dom inte göra. Nää, det är ju ingen mening med det. O inte o oroa sig för allt möjligt o sprida ångest över sig själv o andra!!! O vilka naturbilder!

Rom byggdes inte på en dag!


Nä. jag tänkte på det idag när jag såg lastbil efter lastbil "dra ett tungt lass" för Sverige! I Sverige gör vi ju mycket för miljön mycket mer än många andra länder, bäst på att sopsortera bl.a.. I Europa ligger vi bland det främsta i miljötänkande och åtgärder enl. OECD! Ändå tycks inte en del tycka det är nog och ger Sverige "stryk" för att inte Köpenhamnsmötet lyckades!!  Dessa "gnällspikar" tycks inte veta att det var FN o Danska regeringen som var ansvariga för mötet där över 100 länder deltog. Länder som USA, Indien, Kina, Brasilien Australien m.fl. mer eller mindre nonchalerade intiativen som kom!! Ibland tänker jag på om "allas idol" Maria Wetterstrand kunnat ändra på förloppet. Det vet jag att hon inte kunnat men är man idol så är man! Obama hade ungefär samma förväntningar på sig som Maria W har men som vi sett så behövs inte så mycket för att "glorian skall falla på sned"
Jag tycker för min del att det görs väldigt mycket för miljön. Men hur fort realistiskt kan en hel värld göra i dåliga ekonomiska tider och i en värld med fattiga länder som försöker nå välstånd o kämpar för detta!
V i Sverige talar ju gärna om hur duktiga vi är när det gäller miljötänkande och åker jorden runt o pratar om för fattiga länder hur dom ska göra för att bli lika duktiga som oss. Behöver dom inte bygga upp sitt välstånd för att klara detta och hur bar vi oss själva åt för 20-40 år sen i DDT-tider mm med ett välstånd långt över dessa länders! Vad jag ogillar mycket är "duktigsveriges" pekfingervalsande mot andra länder!!!
Ångest o oro präglar vårt land, nån som hört talas om prestationsångest som ger utbrändhet??

Jaha, nu är det ju fredag igen och så här ser det fortfarande ut på hembyggdsgården. Vad som nu oroar en del svenskar är tjällossning o översvämningar. Gnällandet över landet Sverige och dess regering hjälper väl tillfälligt dessa svartmålares aggretioner. Jag säger bara så här! Se er om i världen. Men antagligen blir ett land som förskonats från terrordåd, stora jordbävningar, krig på mycket länge o andra hemskheter ett land med ett gnällande folk, bortskämt folk.  Ja, ursäkta mig vi har ju haft en fruktansvärd vinter, svininfluensa mm värre än pesten. Nordkoreanerna bl.a. skulle nog klaga om de hade det så uselt som oss här i landet.
Det här med lastbilar, ja ! Långsamt blir de modernare lastbilarna mer miljövänliga, en del släpper ut mindre koldioxid än bensinbilar. Etanol nja, var det inte ett felbeslut. Det hade säkert varit bättre att satsa på biogas - och miljödiesel o el-bilar efter vad jag förstår så är etanol inte mycket bättre än bensin och det går mer åt när man kör. Dessutom försvinner odlingsmark för mat och ersätts av etanol växtodlande. Det påstås av vissa forskare att framställningen av etanol ökar växthuseffekten!?
Jag tittar på solen och har "fötterna på jorden" som funnits i miljarder år!! Svartmålningar o domedagspredikningar tror jag inte på! Vill folk göra det o få "magsår" så gärna för mig. Det är deras val!
Jaa, nu skall jag titta på V75-tipset o senare se på Mif-Bofors i kvalserien och på "på spåret" Imorgon är det premiärmatch i Allsvenskan! Visas i tv 4. Dessutom 5-milen i Holmenkollen och då ochså V75 direkt från Momarken med både norska och svenska hästar! Vad kul det skall bli, men det är säket de som gnäller över det ochså. Ut o rör på er istället då i det fina vädret som skall bli o släng en blick mot solen!!!!

Jag riktigt njöt, heja Barcelona!!!

Ja, det roligt att ta ställning här i livet både när det bl.a. gäller sport o politik. Man behöver inte vela  och livet blir inte så komplicerat, inget o grubbla på!
                 I går njöt jag i fulla drag av att se divorna i hopplocket, världens dyraste lag, Real Madrid åka på en riktig snyting av Lyon, Kim Källströms klubb! Lyon slog Real Madrid på hemmaplan med 1-0 och resultatet i Madrid blev 1-1. Reultatet kunde lika gärna slutat 3-2 till Lyon efter deras fina andra halvlek! Real Madrid åkte återigen ut i åttondelsfinalen i Europacupen
                      Barcelona har jag alltid gillat och många av spelarna i laget kommer ju från Spanien, en del från provinsen Katalonien. 
                    Kim Källström fick mycket beröm av experterna när han kom in och tog hand om mittfältet på planen och Real madrids mittfält slutade fungera. Ronaldo for omkring som en "duracellkanin" på utgång!! Ibland hjälper inte miljarder. Laget har väl värvat för betydligt mer pengar än Barcelona. Zlatan är väl nästan bara det enda nyförvärvet i Barcelona som dessutom fick en del pengar för Eto!
                       I e.m. skall jag gå ock dricka kaffe hos mina kompisar Torsten o Vivi-Ann. Rundan gick skapligt idag och jag korta ner stegen för att spara höften. Och underlaget är som sagt väldigt växlande!

Att vissla en trudelutt o va nöjd!


                     Ja, det är väl inte så svårt om man lever i Norden o Sverige! Islänningarna har ju inte så roligt förståss just nu men chansen att överleva i Norden är väl bra mycket större än i andra verkligt fattiga länder. Det är väl ingen som svälter ihjäl i våra länder trots "stupstocks -o ättestupsretoriken"!!
                    Skilnaden mellan konstatera, tycka, o gnälla är ganska stor. Gnällarna är som gråterskorna ofta "inhyrda" och utvalda. Tjänar ett bestämt syfte. Svartmålning o snyftande, tycker jag. Så här hade det inte vart om vi hade haft makten. Då hade allt varit perfekt tycker dessa svartmålare!
                            Svenska samhället har några ben som det vilar på! Freud, Marx o Luther! Genererar ångest, jantelag o pekfingervals. Jag själv tror inte på nån av dessa herrar. Tack o lov! Det är kanske därför jag kan komma på mig att vissla o var nöjd. Usch så hemskt att göra o känna det i detta av en del politiker utmålade "förskräckliga" samhälle. Skall man gnälla så får man åtminstone ochså ha reda på fakta även om känslan o övertygelsen styr!! Och att inte allt bara är svart ELLER vitt!
                      Idag KONSTATERAR jag att det fanns vissa svårigheter med underlaget och vänsterhöften. Det är ju dagsmeja om dagarna i solskenet och jag kan säga att följande underlag fanns idag. Snö,is, asfalt, grus o gräs. Men det är så halt på vissa ställen så att drobbar måste finnas på kängorna. Höften ja, jag har inte haft så ont på länge. Antagligen underlaget och att jag nu gått med kängor ett längre tag på isigt o plumsigt underlag ända sen december!
                  Men när jag kom hem körde jag min kroppsyoga med övningar för höften bl.a.

              Den här cykel o gångvägen gjorde kommunen i höstas. Den går parallelt med Vretstorpsvägen norrut. Uppe vid skogsbrynet viker jag av till höger och går förbi Kvarnbacken. Sen har jag en tjugo-tjugofem minuter hem. Och i morgon skall jag gå ut igen. O på fredag för jag tror o vet till en del att det är mycket sport på Tv i helgen. Det är nått att glädja sig åt det ochså. Jag har en känsla av att fem-milen i Holmenkollen går på lördag eller söndag. Där har jag varit men inte vintertid. Utsikten över Oslo var magnifik. Ett minne som andra, övervägande positiva jag har. Det Oslobesöket ingick i mina studier i början av, ja omkring -90!

Snö i Barcelona!


                Ja, tänka sig. En halv meter enligt uppgift. Har inte hänt på 25 år! Undrar om dom gnäller lika mycket som en del här i vinterlandet Sverige. Än har vi inte palmer här! Dock lär det vara större chans till "exotiska" växter i Spanien, även norra. Men som sagt var! Att tro att vintrarna är slut p.g.a. "miljökatastrofen?" är väl ganska naivt!
                      Vad är jag nöjd med idag då? Att jag är frisk, kan äta själv, kan gå utan stöd och att jag varken är deprimerad eller dement! Missnöjd, nä va då, jag lever ju och hade jag varit död så hade jag inte varit missnöjd då heller. Så det behöver jag inte oroa mig över. I det "överpsykoligiserade" och "trygghetsnarkomaniserade" Sverige behövs det inte mycket för att oro o ångest uppstår. Det är därför det gnälls på allting mellan himmel o jord. För hård vinter är inte bra, för mycket regn inte bra, inte heller för varmt på sommaren. Allt ska vara lagom o inget skall drabba mig personligen. Och domedagspredikande och svartmålning hängs det upp på o dom som står för detta blir närmast hjältar!  O eget ansvar, det kan man fundera över. Skall jag hårddra det så tänker jag ibland att svenskarna skulle gärna vilja ha en försäkring mot döden. Men den kan man inte skydda sig emot vare sig man är frisk eller sjuk. Inte i Afganistan, Sverige eller något annat land.
                        Och så avundsjuka! Vare sig man är skuld till sin egen situation eller inte så är man alltid avundsjuk på någon. För det mesta har det med pengar o göra. Är det det här med att alla ska ha det lika bra vare sig "man kröker rygg eller inte"? En inproggamering som lett till pacifisering o likgiltighet!
                    Jag själv då! Jodå om ingen har förstått det så "kröker jag rygg" varenda dag  i mitt anletes svett! Det är mitt eget val för att behålla vitaliteten och se positivt på tillvaron ! Nån annan kan inte göra det jobbet för mig, vill jag må bra och vara nöjd så är det värt det. Och jag vet att det inte finns nån försäkring mot döden. En kan inte gardera sig mot allt i gnällandets symfoni!

                      Ja, jag undrar över varför vårt land utpekas av vissa politiker som "eländigare än på statartiden" Och att man vinner politiska poäng på detta. Men det är kanske inte så svårt i ett så "ångestfyllt" och "trygghetsnarkomaniserat" land som Sverige! Eländes, elände präglar svenska sinnen så fort "stekta sparvar inte flyger in i munnen" jämt o ständigt. Har vi det så bra att vi inte kan ta sämre tider som varken den ene eller andre kan rå för. Eller har vi blivit invaggade i "folkhemssyndromet" för alla tider o evigheter?

Den förnöjsamme Närkingen!


Så kallade jag den här bilden, hösten 2006 eller 2007! Tjaa, kunde varit Örebroarn ochså! Missnöjd med tillvaron har man väl varit ibland men det kommer man snart ifrån om man relaterar det till att det inte är andras fel och inser att det är jag som styr min tillvaro till mycket stor del. Gör fel gör väl alla men vad är fel, kanske det är så att man kunde gjort det på annat sätt. Att jag har klarat mig bra i tillvaron kan jag mycket relatera till min optimistiska syn och entusiasm för allt möjligt, förmågan att känna så och min lyckliga barndom, särskilt Örebrotiden! Nedslagen i skoskaften har jag som alla andra varit nån gång men det är förmågan att komma igen som betyder mycket. Att liksom vakna på morgonen och känna entusiasm för en fotbollmatch som skall gå i TV eller göra en bilfärd med en kompis, träffa barn-barn, passa barn-barn. Att åka utomlands o se sånt som man läst om, mm mm!
                           Att genomföra en dröm på sin ålders höst och ge efter för en längtan man haft i många år det tyder på styrka o positiv syn. Det har jag nästan genomfört. Det är att sluta cirkeln i staden jag växte upp, mina drömmars stad Örebro!! Och även jag har ett smultronställe. Gällersta, Attersta, Björneborg. Därifrån går att relatera rötter till 1600-talet på min farmors sida o där lekte jag med kompisar som jag träffar även idag!!
                     Den här styrkan har jag alltid använt mig av och nu tillåter jag mig att köra ett eget race o ha fortsatt framtidstro. Fattas bara när man skall bli 72 år i år!!
                            Motionen gick bra idag och vädret är lika strålande som vanligt. Mitt favoritmotiv både synligt och symbliskt, solen värmde och några människor stod och solade när jag gick förbi! Och dagarna ljusnar ju allteftersom! ALLA TIDERS!!

Det väcker ju minnen!


Ja idag gick ju Vasaloppet! Som jag nämnde igår så har jag gått halva Vasaloppssträckan då jag var 69 år och min kompis Torsten som då var lite över 70 år. Det är många som ochså går hela Vasaloppsspåret när det är barmark. Många utlänningar, tyskar o Holländare bl.a. Vi gick alltså mellan Eldris o Mora. Bilen lämna vi i Mora och tog buss upp till Eldris. Och på vägen finns övernattningsstugor med nån mils avstånd. Ingen elektricitet, inget vatten men bäckar o brunnar i närheten. Maten fick vi laga under brinnande eld

             Man går ju inte exakt där skidspåren är dragna. Här satt vi och drack kaffe på Hökberget. Dit var rätt högt o gå upp och utsikten var vidunderlig mot Orsasjön i bakgrunden. Jag har som sagt varit på många ställen i Sverige men det här är bland det vackraste jag sett! Vasaloppslöparna åker ju genom byn Hökberg o inte upp här naturligtvis! Byn gick vi igenom bl.a förbi Moranisses sommarstuga! Man gick ju förbi många andra vackra ställen, dalakyrkor o hemman. Allt rödmålat! Vi gick i september o då var det inte så många vi mötte o nån av stugorna hade vi alldeles för oss själva!

              När det gäller "utflykter" är det här bland det häftigaste jag gjort och visst kände jag igen vissa ställen idag när jag såg på Vasaloppet i TV. Särskilt byarna där intervjuerna gjordes o där löparna skidade igenom! På bilden går jag i mål efter väl förrättat värv. I närheten här ligger Vasaloppsmuseet. Det är ochså värt ett besök liksom som Mora självt. Åt  gjorde vi här i Mora både innan fotvandringen o efter. Låg över gjorde vi i stugorna så nått vandrahem eller hotell behövde vi ej nyttja. Men det är en fysisk och psykisk utmaning med ganska tung packning särskilt till att börja med! Och aldeles otränad skall man nog ej vara! Jäkta behöver man ej! Jag tror att vi nyttjade 3 övernattningsstugar! Som sagt en av mina häftigaste upplevelser! Det är snart 3 år sen jag gick denna fotvandring. Jag tror jag skulle kunna gjort det idag ochså men man kunde ju kortat turen t.ex. mellan Hökberg o Mora! Nån som vill hänga med vid lämpligt tillfälle!?

Nu är det vår, bara så ni vet!


 Ugh, ugh, den store hövdingen har talat. För mig är det absolut våren som gör sitt antåg den här helgen. Sen får det gärna vara -17 som det var nu i morse. Det blir snabbt ljusare o ljusare, idag lyser solen och snön lyser upp ännu mer.Men idag börjar ochså svensk fotboll ta planerna i besittning. Idag är det nån slags premiär, inte allsvensk, men Ifk Göteborg och AIK möts i den s.k. supercupen på "nya" Ullevi. Inte nog med det. Direktsändning av V75 har sin årspremiär. I morgon går Vasaloppet under perfekta förhållanden. Där kommer jag att känna igen vissa sekvenser för jag och en kompis gick halva Vasaloppsspåret en höst för några år sen. Inte exakt samma sträckning som skidspåret men bl.a. gick vi förbi eller igenom Oxberg, Hökberg, Eldris m.fl ännu mindre platser. Vi var uppe på Hökbergets högsta ställe och ett av dom absolut största minnena och naturupplevelserna var att sitta och beundra utsikten över Orsasjön under vårt kaffedrickande. Maken till vacker utsikt, jag har sett mycket, men på fem i topp hamnar upplevelsen!!
                  När Vasaloppet går så börjar ju skidsäsongen gå mot sitt slut. För mig är det början på våren som sagt. Vem kommer inte ihåg Farbror Svens(Jerrings) fenomenala referat i Sveriges Radio o senare Sven Plex.
                        Jaa,det är mycket man kan glädja sig åt här i livet, smått som stort! Men det gäller att ha en viss "förmåga" att göra det. Bl.a. att vara optimistisk. Domedagsprofeter o svartmålare göre sig inget besvär i min värld, tack o lov!!!   Bild evenemangsbloggen.wordpress.com

Lugn Maria Wetterstrand.....


              Jag som är optimist tror att jorden och solen i symbios är betydligt smartare än vad du tror. Var det "människornas fel" att det var istider, vulkanutbrott, temperaturhöjningar, landhöjningar o landsänknigar förr i tiden. Jag tror inte moder jord o herr sol bryr sig så mycket om dina och en del andras svartmålningar. Att ozonhålet minskat över Antarktis det har nästan inte nämnts och att temperatursänkningen planat ut de sista 10 åren nämns knappast. Sån är "domedagslobbyismen". Idag nämndes i "negativistradion" P1 att det började strömma ut metangas ur havet vid Sibirien, nånstans. Dock nämdes till slut att det var en naturlig process! Naturligtvis så var ett men med mot slutet! Metangasen kunde förena sig med övriga utsläpp o påskynda temperaturhöjningen. Sista ordet, ja, då njöt många negativister!!! Jag för min del tar svartmålandet överhuvudtaget med ro. Kan svartmålarna ge mig facit på hur det kommer att gå!? Och varför har jorden inte gått under innan med de stora skilnader i dess natur och struktur som varit under miljarder år?
                   Titta på ovanstående foto. Att gnälla över miljön o svartmåla Sverige är snart nånting som en del människor måste göra för att trivas. Positiva saker gör att folk "tappar fotfästet" och gnäller ännu mer! Det är dom undertecknad aldrig kommer att sluta gnälla på. Lever ni, har ni mat för dagen. Har ni tak över huvudet. I alla samhällen finns det människor som kommer i kläm, vilken politik som än förs. Men ni som har det bra, ja, fortsätt o gnäll. Det verkar vara en ganska stor andel av svenska folket  Jag tycker ni skall se er om i världen!!
                             Varför folk gnäller. Har man i årtionden lovats guld o gröna skogar o ett "bekymmerslöst liv" där farbror staten skall ta hand om det mesta och bestämma det mesta och verkligheten visar att det håller inte varken ekonomiskt eller ideologiskt, då tappar folk fotfästet. Människor blir pacificerade i systemen och tiderna har ändrats i världen. Vad verkligheten visar i dåliga och andra tider är att övertron på en stor offentlig sektor inte håller! Ingen stat i världen klarar en för stor offentlig sektor. Kommunisterna trodde det men det gick inte alls. Människors besvikelse över denna utopi o  "Shang Rila" har resulterat i socialismens tillbakagång I Europa och i världen. I Europa är det endast 6 stater som styrs av socialister av 26. För inte så många år sen var det tvärtom. Portugal o Spanien styrs av socialdemokrater liksom Grekland ! I dessa länder har makten växlat och båda blocken har lovat "guld och gröna skogar" i överbudspolitik för att få makten.
                                        Det går ju att rycka på axlarna åt allt. Det skulle jag kunna göra för mitt liv och min pension kommer inte att ändras särskilt mycket vilka som än får makten i Sverige. Men ideologiskt ger jag inte mycket för socialismen och det står jag för!!! Inte numera i varje fall. Den gjorde nytta när statarsamhället fanns. Om det sen var utvecklingen i världen efter andra världskriget som t.ex. gav Sverige försprång i välfärdsutvecklingen, ja säg det!?
                        Men solen lyser in genom fönstret, oj vad den värmer!!!  Gnällarna gör sig inget besvär hos mig! Snart är det sommar! Då kommer det säkert att gnällas över värmen eller regnet. Men solen finns som sagt även då!!!
              

Hönshus o kaninburar!


             Ja, det låter väl "poetiskt" va?! Ännu mer "poetiskt" blir det när man kan tänka sig o vet hur det ser ut när dess innevånare anländer i maj, ja början av sommarn. Tilläggas kan att det inhägnade området brukar det vara en damm, bosatt av ankor. Ankdamm ja, det assosierar till vissa egenheter..... Naturligtvis är bilderna tagna på hembyggdsgården där jag stannade upp och konserverade, ah konverserade, med gamla bekanta i det fina vädret!
                     Det var det hele! Idag är det ju torsdag o då "storhandlas" det. Ja det gäller faktiskt att vara om sig o kring sig och titta på priserna, "kröka rygg" även i det fallet. Allt är upp till var och en. Lite här o lite där!! Bara man inte skyller ifrån sig på allt o alla!!! Jag kämpar på och gläder mig åt de "korvören" jag kan spara. För jag har ju mina roliga och livsbejakande planer för i år och framtiden. Resor till Stockholm o Simrishamn, cykelturer(resor) till Hjo och Örebro och innan 2013 flytt till Örebro. Dit ska jag om jag så skall "krypa"!!!

Tacka.... för att man är nöjd!


Nöjd eller förnöjsam, välj vilket. Jag är hellre optimistisk än negativ även om man inte alltid får som man vill eller yttre omständigheter sätter käppar i hjulet!  Nån dålig dag har vi väl alla men i mitt fall så är jag inställd på att livet är positivt och en gåva, har ständigt positiva bilder o ta fram. Lycka ja ! Det är t.ex. när jag får ett brev av, som igår, mitt barn-barn Tåtte som pratar om hur glad han blev, tack snälla farfar, över sin trisslott som gav honom 50 kr som åkte i sparbössan. Han har hjälp med att skriva o berätta om vad han fick till födelsedagen o vad för slags mat det var på kalaset. Men sen skriver han själv som avslutning "Pos o kra Farfar fron Tåtte".
              Ja nöjd var ordet. Att få längta efter barnbarn o andra är ochså positivt, att glädja sig åt att träffa sina anhöriga o kompisar. Det är en fin känsla som uppleves starkt om man bor långt ifrån varandra.
                           Ja, ibland undrar man hur det är ställt med samhället när många människor som bor bra, äter bra, har fin natur mm, mm gnäller o mår dåligt i vårt "folkhem?" Många fler än "stupstocksexemplen"
                  I Grekland t.ex. skall nu pensionerna frysas. Jag vill inte tänka på om detta hände i Sverige! Jag säger vad jag tycker! Sverige är ett jäkligt "bortskämt" land där eget ansvar för ekonomi o annat läggs över på staten. Det är nog slut på den tiden när "stekta sparvar flög in i munnen" och att bara vi gör si och så så har vi blivit inbillade att nått slags Schangri La skall uppstå i Sverige. I Grekland har grekerna vid val blivit lovade så många förmåner i valtaktiskt syfte bl.a. i offentlig sektor att landet blivit närmast konkursmässigt!! Tävlan mellan 2 politiska block!! Att ständigt lova folk guld o gröna skogar i val slår tillbaks mot partierna själva. Och att inbilla folk att stupstockar alldrig uppstår om vi vinner valet är ren lögn. Nått sånt land finns inte!!

                   Man kan ju inte bli något annat än nöjd när man varje dag , nästan, går ut i ett väder som i vinter sett ut så här den mesta av tiden. O nu dröjer det inte så länge förrän det blir vår o sen sommar! Kanske det blir en sån där fin sommar som jag vill ha med många andra. Men solen lyser alltid över oss med eller utan moln!

Det sjunde och det åttonde och?


Vem är inte stolt över sina barn-barn. Undertecknad är en stolt farfar Dom andra 6 har jag haft på bild, kanske även nått på nr 7!?
                Men på bilden har vi det senaste född för 7 månader sen. Han heter Abbe och blev brunögd som alla de andra verkar det som. Båda föräldrarna är inte brunögda. Det hade varit kul att få nån som var båögd, men so what! I juni kommer jag att se Abbe in live. Nånting att se framåt emot.

                   Här har vi de 2 yngsta, Tåtte o Abbe då. 6 av mina barn-barn är pojkar o 2 flickor! Sorry, jämliksträvande feminister!! Svälj förtreten, sånt är livet! En kan inte få allt!

En vandring i solen....


 Ja, verkligen ! Både bokstavligt och symboliskt! Jag vägrar att ställa mig i svartmålarnas o domedagsprofeternas led. Och bekämpa dessa negativister kommer jag att göra hela mitt liv!!!
                        Den här vintern har det ju hittils varit många sådana här fina dar, betydligt fler än snöstormiga. Det töade ju några dar i veckan men inte så mycket som man skulle tro och någon decimeter har snötäcket höjts genom gårdagens snöfall Det är klart att jag som är 71 år spånar efter hur det var på 40-talet med raserade tak och frusna vattenledningar. Hur fungerade värmen och hur fungerade annat i matkupongernas "tidevarv"??
                        Det var ju vintrar som var bl.a. kallare än denna och även i Europa. Det gick o gå till Bornholm o Visingsö o andra öar på isen. Isarna lade sig från syd till nord! Sjöfarten fungera dåligt både tack vare kriget o vädret! En kan undra!?

  Håll till godo! Kommentarer överflödiga! För mig som ochså bott i Luleå på 50-talet känns scenariot verkligen igen. Även att solen börjar värma och det känns i mitt ansikte idag! Och min tro på att jorden och solen klarar av klimatproblemen liksom i miljarder år står fast. Gubben Vinter har visat sin styrka och visar att han finns med i resonemanget!!
                    

Visst blev det de!


Jaa, det blev den 11 medaljen i OS och då genom Johan Olsson som själv tog sin 3 !  Jaa, snö är bra  ibland, bara den håller sig borta här i landet och endast finns i fjällen eller när Vasaloppet går. Kommer den inte som vi vill så verkar det här i landet bli som en jordbävning i det stackars Chile eller på Haiti!!
Vi får ju tacka våra skidlöpare som tog 8 av de 11 medaljerna. De andra tog ju Anja Persson, Andre Myhrer och damernas curlinggäng. Floppar, skidskyttedamerna och ishockeyn, både damer och herrar. Där säger undertecknad, mindre rinkar i Sverige och skridsko-och fysträning hos damerna!
Även "brädseglarna" gjorde dåligt ifrån sig. Jag kan inte hålla reda på alla dom grenarna!
Grattis Sverige till 11 medaljer i OS, näst bäst genom tiderna. Det som irriterar mig mest är att Teichman från Tyskland inte kunde slå Nordhug i spurten på 5-milen. Men det var nära!!

Apropå snö så töade det ju några dar i veckan men idag har vi här i Askersund fått tillbaks minst lika mycket som det som försvann. Dags för nytt gnällande? Åk till Chile istället o se oss omkring! Det är väl det enda som kanske kan få propoptioner i tillvaron här hemma!?
Om jag gnäller själv? Ja då på Talibaner m.fl. extrema organisationer, domedagsprofeter o politiker som svartmålar Sverige när dom inte har makten o det i en världskris i ekonomin utan dess like!
Idag blev det ingen utgång. Det blåste o snöade för mycket. Satt o mös här inne i stället o tänkte faktiskt på Chiles folk som blivit mycket hårt drabbat av en andra jordbävnig i världen på relativt kort tid. Sen reta jag upp mig på alla som gnäller i Sverige ang. snön! Hemskt!!!!

RSS 2.0