Det här med vädret o annat...

Jag gick bakåt o titta i min dagbok till den 28/5! Jag skriver varje dag om det är sol eller mulet eller regnar i denna dagbok som består av små notiser o inga långa haranger. Vad jag kom fram till var att jag skrivit sol 40 dagar av 62 oavsett var jag varit. Naturligtvis är Askersund till 80 % "huvudkällan". I kväll skall det bli regn men att bilden av solen hör hemma på min blogg är inget snack, 64% av 62 dagar har solen visat sig. Men minnet är kort när man skall ta fram det positiva, eller? Fresten som jag skrivit innan, solen finns även ovan molnen. O det har den ochså funnits vid vissa tilfällen i miljarder år.

                       Jag följer med intresse debatten om slösandet med mat. Vi lär i onödan slänga 1/3 av vår mat i onödan, sägs det! För 15 år sen ca, så upplyste en kompis mig om att t.ex mjölk höll sig längre än sista datum om man höll rätt temperatur i kylskåpet. Detta hade en svåger som jobba på en fabrik där mjölk förpackades sagt. Och han sa ochså att lukta på mjölken, det är en bra koll. Det där har undertecknad tagit fasta på. På fotot ovan taget idag visas datumet 23/7. Fortfarande inte den minsta bismak. Har använt den idag. Jag har 5 + i kylskåpet.
                  Jag hoppas nu att svenska folkets "trygghetsnarkonami" i det här med mat tas under övervägande. Vi slänger alltså en tredjedel i genomsnitt av vår mat enl. undersökningar. Hemskt! Bara en sån sak jag hörde i radion idag om det här med att ta mindre portioner när man skulle äta och sedan fylla på om portionen blev för liten än att slänga en del av det man tog upp i "övermod"!
                   Vad jag gjort idag? Plockat blåbär hela e.m ! Det är ju bland det mest nyttiga att äta som sagt. Och i naturen är man. Som vanligt ingen annan i området som jag var. Det förvånar mig mycket!!!                          

"Duktigfarfar" har nått halva målsättningen!


                 Åtminstone den målsättningen att fylla 2 frysfack med blåbär! Att kalla sig för duktig är för mig inte förmätet. Och alla är ju säkert duktiga på nått om man inser att man måste "kröka rygg"!  Efter Hjo-trippen så var det ochså skönt att även vara på hemmaplan igen. Och eftersom solen lyste så hoppa jag över motionsrundan med cykeln och for efter frukost ut till mitt favoritställe för blåbär. Nu var bären ännu större och ännu mer är det! Så jag plockade dubbelt så mycket som jag gjort nån annan dag. Jag hinner nog ut i morgon ochså innan regnet kommer enl. SMHI.
                      I kväll är det en x-tra V-75 omgång som jag skall se kl 19. Den går på Jägersro och i den ingår Hugo Åbergs Memorial med bl.a. Torvald Palema. Min yngste son Martin skall åka dit o titta. En resa på 10 mil får han göra! Jag själv har varit där många ggr. förr i tiden!
                     Jag har filmat en igelkott idag utanför porten. Den var framme o nosa på min sko och jag hann upp och filma den innan den försvann. Den lär ochså hålla till på andra sidan vid huset enl. grannar som stod o tiita på när jag filma. Nått för min "clip-hörna" på Youtube. Det behöver inte vara så j-la märkvärdiga o " sexiga" inslag om jag så uttrycker!  

Axevallatravet regna in, men inte resan...


                 Jaa, till min och svågern Erlands "förskräckelse" regna Stochampionatet på Axevalla in. Ett fruktansvärt regnande satte stopp för besöket. Alldrig hänt att vi fått avstå detta arrangemang under årens lopp som gick av stapeln igår. Men de pengar vi skulle spela för, några hundralappar, satsade vi via ATG i datan. Undertecknad fick igen inte riktigt häften  men en får inte bli rådlös eller brödlös när väderet blir för regnigt o kallt. O ute vill vi sitta o se loppen! Den eleganta damen på bilden är en av mina systrar och besöket hos henne o svåger utaför Hjo blev ju iallafall genomfört som vanligt!

O här sitter svågern o tittar i ett travprogram med katten Bosse i knät. Min syster intar för tillfället en väldigt avslappad o vilsam ställning. Och den överraskande ändringen av "vederleget" gjorde att temperaturen inte bara sjönk ute! Igår såg vi bl.a ochså en bra film från om 2 pojkar i Afganistan som hette Flyga Drake. Min "fighteranda" kom på topp när även perioden med Talibanernas välde i Afganistan för ca 10-12 år sen var med i filmen. Jag blir som "Rambo" när jag ser dessa.....

      Jag glömmer fort talibanerna och visar ett motiv från Vättern och en plats vid Vättern i närheten av Olshammar och rastplats. Fantastisk utsikt mot Vättern och den begynnande skärgården norrut mot Askersund. Svågern hämta mig och körde hem mig. Naturligtvis träffa jag min andra syster o svåger i Hjo som bjöd oss på mat i lördags!! Jag säger bara alla tiders o i morgon börjar cyklandet och blåbärsplockandet igen om vädret tillåter!!!

Ormtjusaren på nygamla äventyr!


Vad gör man inte för att dra till sig nya läsare. Ah, det räcker med dom jag har men fler gör ju inget. Varje dag är egentligen ett nytt äventyr. O ormtjusare, jaa jag har ju utnämnt mig själv till ormsnokare!
Det här blir ju de sista planerade fotona från Snavlundaområdet för den här gången. Men cyklandet fortsätter! Fotot föreställer Snavlunda hembyggdsgård som är bebyggd med gamla hus flera hundra år gamla, ja några kanske ännu äldre, 1500-1600 talet. Det vita huset som skymtar är prästgården som fortsatt är bebodd av traktens kyrkoherde! Sägas skall att på detta fotot visas inte alla hus och en del av dom är ditforslade från andra ställen! En man upplyste mig om att hembyggdsgården nog är 30-40 år gammal efter vad jag kommer ihåg!

På hemvägen blev det ormsnokning på Tjälvestareservatet! Jag kom att tänka på att gummistövlar, lättgående, får jag nog skaffa mig! Det får det bli, åtminstone till nästa år! Nog för jag tror att det är mest snokar här där jag står och tittar ut över Bysjön en av de 4 sjöarna på södra delen av reservatet. Min dröm är ju att få förevisa ett kort här på bloggen av en orm, egenhändigt taget. Här såg jag en bäverhydda för några år sen men den finns inte längre.

Jaa, här är kartan för hela området. Bokstäverna syns dåligt i den här storleken på kartan Men det gråa är Snavlunda by.Vid P:et nedanför ligger kyrkan. Mellan de blåa områdena, Kyrksjön i norr och Bysjön i söder ligger Tjälvesta ängar kan man säga. Snavlunda ängar ligger norr om Kyrksjön.
Nu skall jag ut o plocka blåbär! Det är ett annat av alla små äventyr i tillvaron!!

Vart har alla ormar tagit vägen?


           Samma sköna runda idag med cykeln till Snavlunda. Körde ner för grusvägen som leder till ingången till Tjävesta ängar. Tog en runda på ängarna för att pröva hälsenan, gick bra,  känns bättre! Fundera över varför jag alldrig ser några ormar här. Får nog leta mer o inte tro att jag händelsevis skulle stöta på nån huggorm eller snok. Har sett en liten en här som snabbt ringlade över en bro, det är allt! På många år har jag bara sett en snok vid strandpromenaden, en liten huggorm på en grusväg i Tiveden och så den först nämnde. Det är 3 ormar på en massa år. Forsatt funderande på ormarna cykla jag hem igen, åt frukost och ut igen för att plocka blåbär. I hembyggdsparken verkar inte finnas några ormar trots stenbumlingar, stenrösen o lämplig natur. Det enda jag träffa på var en massa bromsar som stacks på armarna. Får inga svulnader av dessa som jag ibland kan få av myggor! Och faktiskt var det en annan man som ochså plocka blåbär. Det hade han gjort i flera veckor sa han! Och så prata jag med en man som kom gående med en Golden. Han plocka mest lingon när det begav sig!

             All right, hoppas ni inte har några fobier mot ormar. Det här är iallafall en huggorm. Den heter Vipera Berus på latin. Blir som störst ca 76 cm och är ju giftig vilket gjort att det väl är "den Onde" bland svenska ormar! Själv har jag stor erfarenhet av denna orm för det fanns gått om den på Farmors hus terass på 40-talet då jag bodde i Örebro. Kommer ihåg att stövlar skulle jag ha på mig då det var varmt. Det var liksom mycket småingångar på sidorna av terassen( byggda av bl.a kalkstensplattor)  o det tyckte ormarna om och många blev ihjälslagna för på den tiden var de inte fridlysta som nu. Den andra stora erfarenheten av denna orm fick jag på sjön (stora) Röknen i Vättern på 50-talet då jag tillsammans med andra skolelever sommarjobba där med att röja skog bl.a. Det visade sig att det fanns en stor lår med lock vid huset där vi bodde och nån snilleblixt fick för sig att den skall vi samla ormar i!!! Så en kväll av de första så gav vi oss ut på ormjakt. Nån måste haft en håv eller liknande för att vi fick ihop en, jja det länge sen, men minst 5 st så har jag inte tagit i ! Alla stoppades i låren med stenar gräs och dylikt som vi lagt dit och locket las över! När vi sen på morgonen öppnade locket så var varenda orm försvunnen! Dom hade antagligen tagit sig ut via en glipa som vi inte observerat o det var ju bra för ingen av oss han bli biten. Att det var huggormar var inget tvivel för där vi var var mitt på ön, iallafall inte nära stranden.

            Det här är en snok, natrix-natrix, och nog är det lätt att ta fel och "anklaga" den för att vara en huggorm. Den blir ibland upp till en meter och håller till vid strandkanter o annat vatten där den fångar groder o fisk bl.a. Jag själv har sett mycket mindre snok än huggorm o det beror väl på att de håller till vid vattnet och försvinner lättare. Dom är bra simmare. Jag har sett nån simma men det är inte lätt att se dom för det enda som syns är huvet o ibland dyker dom! De gula fläckarna på huvudet gör att det går att skilja snoken från en huggorm men många snoka blev säkert ihjälslagna i onödan. Men alla ormar är idag fridlysta. För några dar sen hörde jag på radion att det verka vara mycket huggormar i år som bl.a. höll till på golfbanor. Några golfare hade blivit bitna!

              Sen har vi den mest sällsynta av Sveriges 3  ormarter, hasselsnoken( kopparormen är en ödla). Jag har mig veterligt alldrig sett en hasselsnok som är minst av aterna! Olika uppgifter på storlek,60 cm ca? Den finns i Bl.a. Skåne o kring Vättern, Östergötland o Blekinge. I tät vegetation  bl.a. Hasselsnoken  ganska lik huggormen men har runda pupiller i stället för sneda. Den torde ochså blivit i hjälslagen i onödan och är mycket sällsynt och kanske hotad. Har inga gaddar. Den lever på kopparödla o andra ödlor men lär ochså ,hör och häpna, äta huggormar vars gift den tydligen är immun mot. Kramar ihjäl sitt byte o håller det i nacken!
                       Skulle jag ha någon favoritorm så är det väl hasselsnoken men att få se nån, ja då skall man ha tur. Jag får kanske börja ägna mig att "snoka" efter ormar. Dom här är ju ganska små och ofarliga trots huggormens gift. Blir man biten av en huggorm skall man givetvis uppsöka lasarettet! Däremot skulle jag inte vilja stå öga mot öga med en kobra. Det är nått helt annat!!!
       Fakta Wikipedia, hasselsnok.se och självupplevt. Foton : Wikipedia Common , Marek Zezcepanek., lena.smuligt.com Ola Jennersten och ngnfoto.blogg.se

Snavlunda, getingstick o blåbär....


          O cykeln var med hela tiden! Det börja med att jag cykla till Snavlunda igen. Kom fram till byn därifrån jag tog följande foto mot Tjälvesta ängar och Kyrksjön. Jag tror även att min favorit stubbe står nånstans innan andra skogsområdet där man anar en öppning. Där är det en stor äng men det syns inte på fotot. Gäller på andra sidan sjön förståss. Runt Kyrksjön kan man gå med början längre ner till höger vid sjön där det ligger några boningshus. Och en grusväg går ner dit.
         Jag stannade till och lättade på trycket inte långt från Snavlunda när jag cykla hem. Plötsligt blev jag överfallen av en geting som stack mig rätt på nästippen. Oj vad det bultade i hela näsan. Men när jag kom hem var den bara lite röd. Getingar behåller för det mesta gadden som väl är! Jag trodde faktiskt att näsan skulle svullna lite mer. Kunde ju blivit ett clownfoto!!
         Sen blev det ju frukost hemma vid 11-tiden och en halvtimme senare cykla jag iväg och plockade blåbär. En herre kom förbi på cykel och sa" är dom mogna nu?". Ja, sa jag o stora är en del o dom mognar i omgångar. Och en dam kom förbi som ochså hade plockat. Hon tyckte ochså att det blir många och stora i år liksom förra året Ja, nog skall jag få ihop till ett helt år igen!

Man blir lite "småkär" i Snavlunda By och....


        ........I dom fina omgivningarna. Som jag nämnt innan så har området få motsvarigheter i Sverige och jag själv har ju beskådat detta i besök på Tjälvesta -och även Snavlunda ängar. Människor har ochså bott i detta område ända sen stenåldern och den blev tidigt uppodlad av våra förfäder men på 1900-talet växte området igen i och med att slåtter och betesdrift upphörde. Men nu är det väl som i gamla tider!
                   Det här är en rolig runda att ta på cykeln och går att förena med en runda på ängarna. Då skall jag ha matsäck med mig! Och min favoritstubbe är det inte långt till härifrån.
                   Och nu används några timmar på e.m. till blåbärsplockning. Till det stället är det bara 4 -5 minuters cykelväg!
                  för övrigt blev det en del regn i går här i Askersund men ingen åska över oss. Ett område med åska gick alldeles öster om oss såg jag på datan. Och svågern fick in en frirunda på V-75.
                 På kvällarna, fredag o lördag, har jag sett på kommisarie Morse i TV. Repriser naturligtvis. Men alla har jag inte sett eller kommer ihåg. Jag såg att det blir , förutom Morden i Midsummer på torsdag, även avsnitt med Agathas Christies Miss Marple både på tisdag o onsdag på 2 olika kanaler. Rena "julafton".
                   I morgon forsätter dagens koncept o nästan hela veckan med nya foton från Snavlunda med omgivningar!

Det här med att byta sadel...


                Det skadar väl inte ibland vare sig man byter från gående till cykling när det gäller motionen eller göra en förändring i sitt liv, särskilt då innan man blir för gammal. Att känna för nånting man längtat efter att göra, svettas en aning och sätta ner foten. Det är mig det gäller, jag har ochså bara ett liv! Det gäller som sagt att våga. Och har man anhöriga,  en "klan" så finns dom där vare sig man bor i Korpilombolo eller Baku. Nä,som sagt att våga ändra sitt liv är att leva i nuet. O ha framtidstro o inte sitta o ångra sig varför man inte tog steget!!
                 Nu har jag Askersund -Snavlunda tur o retur som en runda i motionerandet. O blåbärsplockning på efetrmiddagen. Nu kommer dom som bara den och kart finns det ochså, kommer i omgångar!
                        Snavlunda Kyrka o by ja, trivsam plats nästan exakt mellan Askersund och Vretstorp.  Tjälvesta ängar och Snavlunda ängar går liksom ihop men det är bara Tjälvesta som är naturreservat!
                    Kyrkan är från 1767, liten o vacker tycker jag. Har funnits 2 stenkyrkor innan, varav den första redan byggdes på 1100-talet. katolska tiden. Jag skall gå in i kyrkan nästa gång om det går!

Whiskeyflaskan som försvann!

Det låter väl som dagens scoop. Men så dramatiskt är det inte. Flaskan var av plast och fylld med vatten. Men den var märkt med ett whiskeymärke och denna ädla dryck hade en gång funnits i "plastfaskan". Och mannen som druckit ur denna flaska var säket en av mina svågrar som en gång i tiden givit mig flaskan för att ha vatten i  eller mjölk till kaffet. Nu ligger den väl o gltitrar på vägen nånstans o alltid lurar väl den nån. För idag tilla flaskan av min pakethållare utan jag märkte det. Jag saknar den, den har varit med på färder många gånger. Vilket märke det var. Njaa, jag brukar inte tulla på flaskor! Hi,hi!

 Just nu tycker jag att det är en bra runda ,den på Vretstorpsvägen o åter, ca, en mil. I stor närhet av Askersund ,o längs vägen då, ligger denna  vackra lilla sjö Gårdsjön med hus och badbryggor vid vägen mest. Åretrunthus verkar det som men kanske nån sommarstuga? Idag badade folk här och det var säkert bra varmt i vattnet. Fisk finns det säkert ochså, gädda bl.a. skulle jag kunna tänka mig och en del skräpfisk. Fotot är taget från norr.

                 Från söder är detta foto taget. ett av mina favoritmotiv faktiskt, och här står jag alldeles nära sjön vilket jag inte gjorde på norrsidan som syntes. Går man härifrån och mer in i skogen, mot Askersund till, så kommer man att gå i ett av Askersunds naturreservat. Det andra är Statsparken eller hembyggdsparken som en del säger bl.a jag!
                Tydligen verkar en stuga vara eller har varit till salu här vid sjön. Mycket fina bilder fanns, både av stugan o sjön. Vilket läge som sagt.

Det här med att sopa rent..


                 Så här kan det se ut i vår stad. "Pekfingrarna" är många i vårt "duktigsverige" mot företeelser i andra fattigare länder som inte anses så upplysta om ditten o datten ang.bl.a. miljön! Det här fota jag idag på väg mot Askersunds by. Bråten låg slängd på vägen mot trädgårdsmästeriet en liten bit från rörledningsfirman. Såg detta från cykelvägen. Det är inte första gången jag sett sådant här på mina cykelturer. Ja, just det här med att sopa rent framför egen dörr. Här om något behövs höjas ett "pekfinger" över den som använt detta ställe som avsjälpningsplats! Fy skäms!

"Blåbärskungen" på villovägar....


                Idag tänkte jag att slå 2 flugor på smällen genom att dels cykla relativt långt i motionssyfte och titta efter blåbär. Varje år vid den här tiden så hörs det mest " det blir nog inte mycket i år o dom är torra o små o få" mm uttryck. Står jag o plockar så kan det höras t.ex. "ä dom mogna redan? Det kan dom väl inte va" Under bladen finns sa jag och visade min bunke som var halvfull. Detta har sagts under årens lopp.
              Men nu gäller det i år. Jag cykla in på en skogsväg till höger efter en 5 km:S cykelfärd norrut på Vretstorpsvägen o stannade till på en del ställen. Visst fanns det blåbär men ganska små o torra o en del kart men jag vet att det kan gå fort med mognandet. På ett ställe i skogen brakade det till i närheten och jag tror det var en älg som försvann.

        Efter nån halvtimme eller så så hörde jag billjud ganska tydligt och förstod att jag närmade mig länsväg 50. Brummandet av lastbilar gjorde mig säker på detta. Lite längre fram stod det på en skylt Askersund. Innan jag åkte hem tänkte jag att jag får titta på ett av mina favoritställen här i stan för det finns skog i Askersund. Åkte dit och titta, Jo,jo mänsan, mer än jag sett innan idag. Här skall plockas tänkte jag och åkte hem och fick i mig en bit mat( sen frukost)

                 Sen bar det iväg och här blev resultatet efter 4-5 minuters cykelfärd. Kunde plockat mer men idag fick det duga efter hålligång med cykelfärden på bortåt 2 mil! 4 påsar på ca nån 2 dl blev "fångsten". Jag har fortfarande kvar 10 påsar sen förra året, strävar efter att få ihop nått liknande, d.v.s. 2 frysfack fulla. jag hann fylla dom i fjor innan säsongen var slut så de sista jag plocka åt jag upp med en gång. Inget stoppar en "blåbärskung" som trots allt hade bären "utanför knuten" Dom tar jag först!!
                       

Besök vid Åmmelången o märklig e.m.


            Eftersom jag nu cyklar mycket så blir det mål lite längre från Askersund. I dag blev det en cykeltur till Åmmeberg, Åmmelången o katolska kyrkogården. Där videofilma jag och beundrade den fina utsikten från kyrkogården över Åmmelången. Jag tycker det känns bra att cykla dit några gånger om året. Någon människa möter jag alldrig på kyrkogården, tyvärr. Min ena syster och hennes man har jag visat platsen för något eller några år sen. På bilden ovan står det ju det mesta om kyrkogårdens historia. Jaa, sen cykla jag hemmåt till Askersund via strandpromenaden. en utfärd på 2 mil blev det ungefär tur och retur. När det gäller videofilmandet så har det ju nyhetens behag. Nu blir det ett inslag ungefär en gång i vecka, men naturligtvis negligeras inte spontaninslag!
           Redan i morse såg jag på datan att det skulle bli mycket åska i i södra o mellansverige, särskilt de västra delarna.  Så när jag kom hem titta jag efter o då hade det nått södra Vättern och ett område längre västerut. Över Skövde o Billingen åska det bra ett tag. Och hela Vättern börja bli svart på SMHI:S radarbild på åska. Även Vänertrackern visa "svår" åska , som mest över 300 nedslag i minuten från fyra åskskurar. Sen stängde jag av datorn o drog ur sladden även till tV:n ty jag såg att åskan inte var långt borta. I lokalradion varnade dom och sändningarna från Örebro bröts ständigt ett tag. Men det underliga var att här regna det ymnigt ett tag och några knallar hörde jag men det blev inte mer. Antagligen har ovädret gått precis väster om oss, för jag hörde ju rapporter från västra delarna av länet om övesvämmade källare, nedblåsta träd mm. På SMHI meddelade dom för nån timme sen att områdets riktning var nord-nord ost. Askersund ligger på gränsen mellan västra o östra Svealands södra del. Märkligt det hela så som radarbilden visade det för hela Vättern var täckt av svart(åsknedslag) på deras åskradarbild.  Just nu är det gråa moln ute inte svarta. Men i den här värmen så kan det uppstå ett åskoväder på nån minut eller så!
                         I kväll visar dom Morden i Midsummer del 1, nya avsnitt blir det 5 st. Alla tiders!
                   

Utflykt i skärgården och på cykel till...


                     I går åkte jag med fartyget Wettervik ut till en holme som hette tror jag Skogsholmen. Där är fotot taget. Jag fick en "inbjudan" från min kompis Torsten som är kyrkvärd i Hammars församling att följa med på färden. Vi blev en 60-70 st som följde med och alla var inte från Hammars församling. Några från Askersund(där fartyget avgick ifrån) o Åmmeberg ochså. Hur många vet jag inte. Folk gick även på i Hammar. Sen ställdes kursen mot nämnda holme där kyrkoherde Linderoth höll en predikan i det varma vädret och kantorn och hans fru underhöll på nyckelharpa. Sedan blev det samma väg tillbaka till Askersund. Och jag kom hem i god tid innan VM-finalen i fotboll börja. Bra att Spanien vann!
                    Idag cykla jag till Tjälvesta naturreservat. Tar ungefär en halvtimme norrut på Vretstorpsvägen. Nu är det ju torrt där och inte så fin natur som på våren när allt slår ut. Sen gick jag så försiktigt nån kilometer till min favoritstubbe. 3 filmade avsnitt, 6, 7 o 8, blev det som jag la ut på "signaturen" JAN farfar på youtube. Jag skall filma på våren igen, då är det ännu finare, som sagt.
                      Jag filmar med min lilla kamera inte större än en mobil. Ljudet bli utmärkt o vyerna skapliga. Om det inte blir åska i morgon så cyklar jag till Katolska kyrkogården i Åmmeberg. Där är ochså vacker natur o kyrkogården ligger alldeles vid sjön Åmmelången. O videoclip blir det!

Idag bytte dom bil!


             Fiskmåsungarna tröttnade snabbt på gårdagens bil o flyttade till en ny bil. Anledningen var kanske färgen eller nått! Omväxling förnöjer! Och flyger gör dom ju men sjön har de tydligen inte hittat ännu!? Inte ett dugg rädda var dom heller trots att jag den här gången inte stod mer än 3-4 meter ifrån dom!
            Ja, det är bra att vara ödmjuk. För idag har jag ont i höger hälsena men inte p.g.a. av motionsrundan där jag bara gick. Idag när jag skulle svinga mig upp på cykeln och tog sats med just högerbenet o hoppa framåt med benet och svinga upp vänsterbenet över stång och sadel så fick jag ont. När jag flytta upp hit så fick jag sen på hösten ont i vänster hälsena, vilket gjorde att jag cykla mycket både på motionscykeln och den vanliga. Efter  2 månader ca. var jag av med smärtan och sen dess har jag inte haft ont i den. Så nu vet jag hur jag skall göra med den högra. Att ut o cykla mycket är inte helt fel, där emot på cykeln inne, jättetradigt. All right jag ändrar sättet att motionera. Sist gick det ju bra!
            Vädret är ju varmt o det trivs ju undertecknad med. Nu kan det om man skall tro prognoserna risk för att det blir oroligt i vädret då kalluft och varmluft kan stöta ihop över Sverige vilket kan ge åskväder, blåst o regn. Bara det inte åskar under fotbollsmatcherna i VM som kommer i helgen, matchen om 3 pris i morgon och finalen på söndag. På söndag har jag tänkt åka med fartyget Vettervik som går på sightseeing i den vackra skärgården. Barn-barnen Måns o Emil åkte med mig under deras besök för några år sen.

Visst var det rättvist! O nöjda bilägare?


                Motionen bra! Gick o springa idag ochså men höll igen en aning! Ja, just det igår på rundan blev en man nere på strandpromenaden intresserad av min tröja som det stod Deutschland på. Han var tysk och inte ett dugg intresserad  av fotboll. Men det är alltid roligt att träffa en tysk o öva sig i språket o se att man gör sig bra förstådd!
                Visst var det rättvist att Spanien vann över Tyskland med 1-0. Lite besviken är jag naturligtvis men Spanien var det lag som "fick" slå ut Tyskland för mig! Jag tycker ju ochså att Barcelona är världens bästa klubblag och deras offensiv är skön att skåda liksom Spaniens! Hoppas dom slår Holland i finalen!!
                Det är ju bra o ha kameran med sig var man än går. Skulle slänga lite sorterade sopor i konteinrarna när jag fick syn på dessa nästan fullvuxna måsungar på biltaket. Alla bilägare vet ju att "skiten bränner" så om det blivit något så fanns ju risken i värmen! Jaa, fiskmåsarna och även skrattmåsen har ju etablerat sig även bland bebyggelse och går ofta o tar daggmaskar på gräsmattorna när det regnat o annat. Och måsarna har ju bon på taken. Och ungarna hoppar ju ner från dessa, (att dom inte slår ihjäl sig) och springer omkring i buskagen, ja lite varstans, innan dom är flygfärdiga. Och närmar man sig dom så kommer föräldrarna flygandes o försöker skrämma bort en! Min teori är att om miljoner år så har måsarna inga simfötter längre utan vanliga klor som landfåglarna!?

Så lunka vi så småningom....

Så sjöng ju Bellman på 1700-talet. Idag körde undertecknad ännu hårdare med den tvättade Deutschland-tröjan. Och vad jag gjorde kan nog beskrivas och sjungas med,  nu springa vi så småningom! Jag tror inte jag har sprungit så mycket på rundan sen jag kom hit. Det  är bara o konstatera att framtidstro, jävlar annamma o envishet kommer man långt med oavsett ålder. Givetvis så skall man va ödmjuk i sammanhanget o ha fötterna på jorden o armarna mot himlen som mitt alldeles eget? valspråk lyder. Och damen som är kring 80 och har cancer och som jag möter ibland när hon går med sin rullator kan nämnas i sammanhanget!!!
                   Har nu lagt ut det första videoklippet från min runda på youtube. Jag numrerar dom nu från 1 o.s.v. o "signaturen" är JAN farfar. Jag kanske inte får ut dom som jag skall men ett klipp har setts av 50.
                  I kväll smäller det! Tyskland mot Spanien i VM-fotbollen. Ooo , jag känner redan spänning o entusiasm! Also, ich hoffe dass Deutschland gevinnen kan!!!  Och nu skall jag ut o sola o handla. Wiederhören!!


En dag som vilken annan...

...Är väl ett uttryck som man hör ibland. Tjaa? Även ifall jag nästan dagligdax går samma runda så tycker jag inte det. Det man tänker o känner är ju inte det samma dag för dag o inte vad man ser o hör heller. Och jag möter inte samma människor varje dag. O t.ex idag spelas semifinalen i fotbolls-VM mellan Uruguay och Holland. Det är inte som vilken annan dag som hellst. Kanske man använder frasen om man tycker det är tråkigt!?
                      Motionen ja! Jo, nu kör jag hårt för nått evenemang har det inte varit på några veckor och blir inte förrän om några veckor! Det funkar väldigt bra och värmen har jag inget besvär med. Har tankställen på vägen, o tömställen!
                    Fortfarande blåser det inför i Askersund så ett dopp kanske det blir nån dag?!
Den här bilden får jag alldrig nog av. Min absoluta favoritbild i symbolikens tecken! Oj, jag höll på att glömma! Hur det går i matchen ikväll? 2-0 till Holland!

Det är klart att jag har den på mig...


                   Fattas bara! Jag hade tippat att Tyskland skulle spela mot Brasilien i en final men tyvärr spelas inte finalen mot Spanien i så fall, utan troligtvis mot Holland? Det av experterna utskällda Europa har nu 3 lag i semifinalen, Tyskland, Holland o Spanien! Vi i Europa har faktiskt andra lag som är duktiga förutom flopparna? England, Italien o Frankrike! Nu när Brasilien är borta så hade min önskefinal varit Tyskland o Spanien som sagt. Men på onsdag blir det ju en höjdare. Då får t.o.m. Miss Marple kliva undan för kvällen. För då går nämnda match. Det finns nåt som heter TV-Play, hä bra hä!
                     Nu är ju inte alla inte intresserade av sport o fotboll. En del  som tänker på användandet av tröjan tycker nog vilken "snuskpelle". Använder han bara denna t-shirt om dagarna! Till dessa "renhetens" vänner vill jag säga att jag använder inte tröjan på nätterna och jag tvättar den med omsorg varje kväll, så de så!!
                                Ja, som jag nämnt innan har jag köpt tröjan i Berlin 2006 då fotbolls-VM gick i just Tyskland!               Heja Deutschland! Och skulle Spanien i stället vinna VM så går det an för min del!!

Invigningen av scenen i Garpa gruva.

Ja, innan har varit en invigning av Garpa gruva där bl.a. landshövdingen höll tal. Det är väl snart ett år sen o gällde handikappanpassningen. I går var det åter en invigning då av scenens som byggts. Och det var musik o tal inför en 80-90 besökare. Och min gode vän o kompis, eldsjälen i projektet, Torsten Nilshamre avtackades av kommunen för sin insats av vice orföranden, Siv Ahlstrand! Musik framfördes ochså av en skicklig duo, sångerskan Ingela Svensson o bl.a. klarinettisten o keyboardspelande Nils-Peter Vaggelyr. Undertecknad hjälpte Torsten med parkeringarna efter devisen" någon oårdning tolererar jag men inget kaos". och vänlig försökte jag vara och hälsade folket välkomna och delade ut en del broschyrer om Gruvan

         Det är svårt att få en överblicksbild av Bergakungens sal som jag hoppas kommer att bli benämningen på denna storslagna och vackra plats med en ackustik som lämpad för musik. Nils-Peter spelade på sin klarrinett utan förstärkare och mikrofon inpå. Gick alldeles utmärkt.
                Ja som sagt. Scenen är omgiven av bergväggar och himlen är dess tak. 150 personer får man nog in och nu får vi se om kommunen kan anordna musik o uppträdande i gruvan. Kan bli en succe om arbete på detta nedlägges. Barnteater, teater, ungdomsband o liknande. Med som mest 150? betalande så går det ju inte o hyra in "Lady Gaga" t.ex. Ja, Torsten insats och jobb med detta projekt får inte "slarvas bort"

             Här får Torsten en välförtjänt blombuketta av Siv Ahlstrand.

                Och här har vi publiken.
               Och vill ni höra och se musikerna  så kan ni gå in på Youtube via Garpa gruva som sökord eller Jan farfar. Då för ni ochså lyssna på en duett och se en dans med nämnde "galenpanna" och levnadsglade man!

I väntan på Godot?!

Nä, i väntan på fotbollen! Men när jag väntar på nått spännande o roligt så kommer denna "ramsa" upp efter den svenska titeln på en pjäs av den berömde Samuel Beckett! Det är länge sen jag såg pjäsen på tv och om den var spännande eller rolig har jag inte något minne av! Troligtvis inte! Antagligen är det en djup "psykologiserande" pjäs över människors oro o brister????
              Rundan i Askersund med omnejd var skön i värmen och jag har mina tankningsstationer under vägen! En del människor mår dåligt av värmen! Dricker dom månne för lite vatten. Jag har åtminstone inga besvär och jag gick inte ut förrän vid 11-tiden! Ursäkta Jante!
                   Idag när jag gick genom skogspartierna hörde jag en del ljud. bara 10 m ifrån mig hörde jag en hackspett knacka i en trädstam. Varning, varning! tror ni att jag fick syn på den ? Nä! Sen avlöstes det ljudet av en skogsduvas "hoande", ja liknande. Sen när jag kom ner till strandpromenaden fick jag till min förtjusning syn på en doppinghona med 3 ungar. Även andhonor med ungar syntes! Var papporna befann har jag ingen aning om? Undrar om dom kommit lika långt som vi människor har i jämställdshetsfrågan i Sverige. Upp till kamp "feministfundamentalister" hos simfåglarna!!
              Om en timme börjar det, uppsnacket på TV 1 angående matchen Brasilien -Holland.Får se om jag får rätt i mitt tippande om vem som vinner denna matchen och hela VM! Och jag drar det inte en gång till! Skrev om det igår!                           

Hur kommer det att gå nu då?


                      Så här ser det ut i Askersund nu. Det här fotot har jag tagit för några dar sen och kanske det varit med innan på bloggen. Men jag visar det gärna en gång till!
Idag har jag haft fullständig virusundersökning i datan, tog några timmar och antalet undersökta objekt var nog 350000 ca. Inget virus och naturligtvis har jag bra skydd men jag gör detta nån gång i halvåret liksom att jag defragmenterar datan några gånger om året!
                     Miss Marple löste ju naturligtvis mordgåtan igår. Jag var på rätt spår men miss Marple, ja ni vet! Hon klarar det alltid!
                    Nu har det varit 2 dagars uppehåll i VM-fotbollen. I morgon börjar kvartsfinalspelet med toppmatchen? Brasilien-Holland. Jag tror Brasilien vinner! Sen på kvällen spelar Uruguay- Ghana. Där tror jag att Uruguay vinner. Alltså möts enl mig Brasilien- Uruguay i semin. Där vinner Brasilien! Alltså är dom i final.
                   På den andra halvan möts på lördan först Argentina- Tyskland. Där tror jag och vill att Tyskland skall vinna. Sen möts på kvällen Spanien o Paraguay. Där tror jag Spanien vinner. Alltså möts Spanien o Tyskland i en semifinal. Du milde, men jag tror på Tyskland???!!!!
                     Alltså möts enl. min mening Brasilien och Tyskland i finalen. Och där får det unga lovande Tyskland stryka på foten, Kan inte hjälpas! Och som kanske 90 % av världens fotbollsdiggare tror så vinner Brasilien då finalen!
                     Vinner Tyskland då skall jag beställa en pizza o smaska i mig den dan eller dagen efter!!! För jag håller på dom. Har alltid gjort det efter vad jag kommer ihåg!

RSS 2.0