Nää, jag har inte hittat det..

Vadå ? Det jordens Shangri La där orättvisor, fattiga o rika inte finns ! Är det så " att turistreklamen inte håller " !?

Det var glädjande.

Örebro hockey ligger nu 3 i hockeyallsvenskan. Slog Tingsryd igår. Men det är jämt i toppen men inte i botten ! När det gäller fotboll så hoppas jag Malmö FF vinner allsvenskan, Häcken o Elfsborg håller jag inte på ! AIK håller jag ochså på jämte ÖSK som får starta i superettan nästa år ! Läste nånstans igår att Arsenal legat under mot Wigan med 4-0 efter en halvtimme, så nått, men utjämnat till 4-4 !
Ja, sen går ju vi mot härliga tider när det gäller skidor ! Utförsåkarna har ju börjat men när börjar Kalla o kompani ? Får in och titta på längdskidåkning, världscupen !
Själv har jag som vanligt sportat idag, bl.a. längs strandpromenaden. I Askersund vid norra Vättern !

Cykloner och orkaner..

Om man är intresserad så kan man ju googla för att se skillnad på dessa förödande oväder ! Cykloner drabbar ofta fattiga folk i syd-sydostasien som Bangladesh, indien, Kina m.fl. Det rör sig om otroliga katastrofer o otroliga mängder av människor som fått sätta livet till under årens lopp ! Men fråga är om det är lika " journalistiskt gångbart " som det som inträffat i just nu i andra delar av världen ! ?

Jaa, jag tycker om att vända på myntet..

..så blir man inte fanatisk. Jag vägrar att " tro att jorden går under på 3 generationer" ! Jag tycker det är fantastiskt att den klarat sig i 4,5 miljarder år med eller utan människor ! Och jag tar inte ut " domedagen i förskott " ! Har inget facit !
Och vet ni om att det finns ett parti i Sverige " som går upp o ner i väljarstöd efter hur stort ozonhålet är " ! Och det partiet borde ut o " jaga kolkraftverk i stället " . Den sortens kraftverk som tagit livet av flest människor under årens lopp ! " Både " under o ovan jord" !
Och jag konstaterar att Örebro hockey van över Tingsryd hemma ! Ligger nu 3 i hockeyallsvenskan som är väldigt jämn o oviss utom kanske i botten ?

Tyskland blir jag inte riktigt klok på !

I Tyskland togs ju ett beslut efter tsunamin i Japan att fasa ut kärnkraften till 2022 ! Nånstans läste jag att Vattenfall skulle bygga ett nytt kolkraftverk i landet. Enligt Miljöaktuellt.idg.se 1/ 6 2011 så svarade då kolkraften för 42 procent för av energieproduktionen, kärnkraften för 23, o andra, förnybar energie för 17 och naturgas för 14 procent ! Jag har ochså läst nånstans att vintern 2012 i februari, fick el importeras från Österike ! Naturgas får ju ochså importeras ! Och meningarna är delade i Tyskland och andra länder. Bl. annat investeringsbanken Barclays Capital har uppskattat att den tyska kärnkraftsutvecklingen kommer att öka utsläppen med 40 miljoner ton per år. Deutsche Bank gör ungefär samma uppskattning juni 2011.
Jag skall med intresse följa Frankrike o Tysklands energiepolitik ! Och återkommer mera i frågan !

Allt verkar så enkelt...

När man bara betraktar och fixerar sig på en sida av myntet ! Avveckla allt ! Nu skall jag ta upp Frankrike när det gäller det här med kärnkraften. Enligt uppgift Klotet Sverigesradio.se så finns i landet 58 kärnkraftsreaktorer som genererar ca 75 % av elbehovet till landets industrier o innevånare ! Och efter vad jag vet ? så har ingen allvarlig olycka inträffat i Frankrike ! En del vill utveckla den andra vill " stänga av den ". Att stänga av den är ju " populärt så fort det är val " men är det det förnuftigaste ? I Frankrike forskas det mycket för att göra kärnkraften ännu mer modern o säkrare ! Och hur vi än förhåller oss i frågan så är koldioxidutsläpp 0 från kärnkraft !

Det är sig likt !

Vadå ? Att " politisera" svåra katastrofer med rubriker som Aftonbladets rubrik " orkanen orsakas av USA;s farliga politik ". Jag glömmer inte när kärnkraftsmotståndarnas lobbyister ganska snart satte fokus på "kärnkraftens farlighet" genom att nästan " få det att se ut som den var skuld tilll jordbävningen och tsunamin i Japan ". och att 20 000 människor omkom och många fick hem och hus förstörda kom liksom i skymundan ! Nu är det ju så att jag ständigt " vänder på myntet" i kärnkraftsfrågan och ser fördelar med den ! Det gör även president Obama i USA ! Han har gått med på utbyggnad av kärnkraft, 4 nya tror jag det var ?! Jag återkommer i frågan !

Jag tänker på dom...

Absolut ! På människorna på Nord-Amerikas östkust ! Monsterstorm är det berättigade ordet ! Fasor och bedrövlse ! Evakueringar , sönderslagna hem, döda människor mm. ! Men även andra delar av världen råkar ut för, cykloner, tromber, orkaner, tornados , jordbävningar , översvämningar/ tsunamis, vulkanutbrott årligen , you name it ! När t.ex. orkaner gjorde sitt intåg på jorden, verkar vara svårt att få grepp om, men inte var det idag ! 
           Och vad filosoferar man nu om när man vaknar upp o tittar ut o ser solen skina ? Det är  upp till var och en ! Jag vet vad jag tänker som världsmedborgare ! Och tyvärr kommer " domedagspredikarna" att säga " var var det vi sa " ! Som sagt , detta har hänt förr och drabbat mänskligheten svårt ! Men det tröstar inte folket på USA:s östkust !
                  Jaa, nu skall jag gå ut på min runda ! Och jag gör det med stor ödmjukhet !

Det är inte lätt !

Vadå ? Jo at det här med Palestiniernas, Arabernas , Israelernas, Judarnas rättigheter till Jerusalem o Palestina historiskt o religiöst sett !. Min åsikt är att folken har jag inget emot, varken araber eller Israeler men de fundamentalistiska fanatikerna diggar jag inte. Jag är mest intresserad av Israels o Jerusalems historia o judarnas !.
Frågan är ju förståss om man ser det historiskt om det finns en" folkgrupp som hetat palestinier" för historiskt sett har Palestina bebotts o ockuperats av "olika makter" . Jerusalem har ochså haft många härskare ! Staten Israel är ju sanktionerad av FN och är en demokrati. Och än så länge  erkänner inte fundamentalistiska fanatiker och t.ex. Iran o andra arabstater staten Israel ! Numera har dock  Israel diplomatiska förbindelser med Egypten och Jordanien , Men när jag var på semester i landet 1988 så var det bara Egypten som " gränserna öppnats emot " Men det som talar för fortsatta svårigheter är den " stora fiendskapen " mellan Iran och Israel . 
          Och förföljda minoriteter sen många århundranden tillbaks som Judar, Romer o Assyrier/ Syrianer m.fl. " vurmar " jag för ! 

Vad skall man göra åt allt ?

O varför har man inte gjort nånting åt det, sen den sista ? pusselbiten Homo Sapiens " blev till " för ca ( olika uppfattningar) 350 000 år sen ? Ja, hur det ser ut i världen " vare sig det har varit " oxvagnar eller är bilar ". Var den "bättre eller sämre förr" ? Hela tiden är allt " väldigt motsägelsefullt och försett med dubbla budskap " ?! Vem har inte empati " för alla som har det sämre vare säg t.ex. det är barn som "står utanför o inte har samma rättigheter som alla" eller andra orättvisor. Empati ja ! Det är väldigt lätt att "svänga sig med det ordet" i " tid o otid " o visa vilken "god människa o humanist man är " ! För mig har det mycket med människans "egenskaper o gener" att göra att det inte blir " ett jordens Shangri La". Med människans olikheter att göra ! Hur vi skall få ett kollektiv av 7 miljarder människor " som tänker lika dant o inga onda uppsåt har " det ...ja ,för mig är det inte konstigt att världen är som den är. Och ser man tillbaks " ynka 2000 år bakåt tills nu " så har vi svenskar ingenting att " yvas över " ! Men att konstatera detta " skall inte förgifta mitt enda liv ? " ! Och jag går " på som vanligt " !

Olika falla ödets lotter...

Olika faller ödets lotter, ja ! Det tänkte jag när jag stod o tittade o fotade från portingången efter dagens motionsrunda. Jag konstaterade att vädret var "det sämsta för motion" enligt mitt tycke ! Halv storm, 2 plusgrader o kallt regn !
Men jag erinrade mig att människorna vid USA:s atlantkust som kanske drabbas av en av de största stormarna i amerikansk historia kommer att få det BETYDLIGT VÄRRE ÄN jag ! Empati kan man ha för mycket, även i Sverige för det finns alltid dom som " har det värre " än vad jag har ! Både med " vädret o annat" !
Men jag kommer aldrig att ge avkall på min princip att " man kan känna ännu MER empati för hur många länder o människor har det "utanför Sveriges gränser " så att säga !!! Och för att ha den principen så fodras " att man är världsmedborgare" , tycker jag o tar reda på " verkligheten ". Den verklighet som berättar om hur mycket bättre vi har det i Sverige än i många länder ! På otroligt många områden, " från barnfattigdom till väder "

God morgon på er !

Det är kul o koncentrera sig mest på ett ställe som på den här bloggen !
Vädret i dag i Askersund + 3 grader efter kall natt, regn i sikte, snö i de norra delarna av länet till att börja med ? De senaste 4 dagarna har det varit kallare än normalt enl statistik i nästan hela Sverige ! Andra temperaturer på jorden , tänkte ta det på måndagar ! Repulse Bay Kanada -18, Lubljana + 1, Baku + 19, Jerusalem + 19 och Colonia Menno i Paraguay + 28 .
Idag blir det nog till att knalla ut i regn ! Men som undertecknad säger " man får vara glad att man ser att det är väder ute och solen lyser även ovan molnen " ! Och när jag nu ser mig ut i världen, vädermässigt, så begriper inte jag att " det ständigt gnälls över vädret i Sverige " !

All right, när övergav jag dom--

Jaa, de sociala demokraterna eller demokratiska socialisterna ! I mitten på 90-talet då jag märkte att mycket av " målandet av löften flagnade " ! Statsskulden steg o " det bockades" för " finansvalparna i New York " ! Plötsligt blev världens friskaste folk det mest sjukskrivna. Unga o gamla förtidspensionerades en massé för det blev billigare för statskassan än långtidsarbetslösa eller långtidssjuka ! Sen pratade nån om för mig att nån del av fackföreningsavgiften gick till S:s valrörelse ! Arbetslöshets siffror " förskönades " och räknades annorlunda än ute i Europa. Görs inte längre. I slutet på 90-talet fick jag ochså reda på att S sänkte skatten för de med allra rikaste förmögenheter( rädda för att de skulle föras utomlands )! Men som sagt var jag pratade öppet om detta med mina kompisar. Och som fritt tänkande " och ta reda på fakta människa " så är det inte svårt att genomskåda " maktens korridorer o dubbla budskap " ! Det har andra ochså gjort, vilket väljarsiffrorna visar, inga 45 % längre ! Det var det och nån " politisk seit " kommer inte bloggen att vara, detta var bara en " varudeklaration " nu när det blir min " huvudspalt " !

Sån är sporten..

Allt går inte som man vill ! Sharapova förlora mot Williams, ganska väntat dock ! Chelsea har spelat upp sig mot Manchester United men får en horribel utvisning på Torres, utvisning innan, o får spela med 9 man. Strax efter tar Manchester ledningen med 3-2 ! Då går jag besviken in till datan där jag sitter nu !
I går slog dock Arsenal Queens Park med 1-0 0ch idag vann Örebro hockey över Asplöven i Haparanda med 5-4 !

Vem vinner ?

Om en kvart börjar finalen i WTA-slutspelet i tennis ! Finalen går mellan Sharapova och Williams, Serena. Vem jag håller på ? Sharapova ! Men Serena Williams är ingen lätt nöt att knäcka ! Hur som hellst blir det spännande !

En vandring i solen...

          Och idag skall jag peppra er med solbilder ! Om det gör nån nytta ? Jag för min del är nöjd med mitt liv och och väldigt tacksam för att jag är så frisk ! Det är så att undertecknad är en icke- socialistisk konstaterare och anti-gnällare. Fördelen med att vara konstaterare är att man vänder på myntet ! De som ständigt gnäller tror jag bara fixerar sig vid den ena sidan av detsamma.! Vad jag vänder mig emot t.ex är att så fort " rätt parti" inte har makten så kommer ständigt följande slagord upp allá " en tredjedel kommer inte med tåget och de rika tar från de fattiga ! I så fall är jag enligt procenträkning tillhörande tredjedelen som inte kommer med tåget och en av dom som de rika tar ifrån ! Jag undrar hur många som hela tiden " går på " dessa slagord vet vad Marginalskatter är för nått. Sverige har högst sådana i världen. Jag rekommenderar att bl.a. de yngre tar reda på detta !
          Jag som försöker ta reda på fakta vill påminna " svenska folket" att det har även innan 2006 funnits " fattiga o rika". Både i nedgångar o uppgångar ! Om nån tror att folk t.ex. inte " trilla mellan stolarna " innan 2006 så bedrar dom sig Och det är lätt att " slå sig för bröstet o komma med utopiska löften " när det bara gick uppåt i världen " och löften " om folkhemmet " haglade ! Och när Sverige kom igång med industriproduktion i stor skala innan de sönderbombade länderna gjorde det !
                Sen är det en sak till ! En del människor i Sverige tycker jag är dåligt pålästa om hur andra länder har det i världen ! Det verkar vara en helt annan sak ! Det tycker inte jag för jag är en " människa även utanför Sverige ", världsmedborgare ! Fattigdom i Sverige tas det ofta politiska poäng på i Sverige ! Jag vill påminna om att det finns betydligt " eländigare " fattigdom i många andra länder oavsett styre ! Det får man knappt påminna om " för de liksom hör inte till saken ".  Nått annat som ibland "underförstått " sägs är att är man inte åt vänster så är man ingen humanist ! O så kommer " skrämselpropagandan" mot den " elaka högern " ! Eller " elake Reinfeldt eller elake Björklund ", typ. Undertecknad är ingen " diggare av dom längst till vänster eller höger " ! Stalin o Hitler var lika grymma som ledare. För min del håller jag mig i "mittfåran " Dock röstar jag icke med parti som " går upp o ner i väljarsiffror beroende på ozonhålets storlek " !
              Jaa, jag går inte på " politisk populism " som går ut på att " allt elände " börja efter 2006 ! Nån jäkla rättvisa får det vara och att den kraftiga nedgången i världen givetvis gör att ingen kan regera o rätta till allt " som ständigt andra säger sig kunna " För mig räcker det att titta på 90-talet o se att det är falsarier ! Rätt skall vara rätt !

Vilket väder ...

Nu på morgonen var det -7,3 grader i Askersund ! Och sol ! Usch huvaligen så kallt, så kallt. Jag "emigrerar" ! Och imorgon säger " vädersiarna " att det skall bli snö o regn o mildare ". Då " emigrerar väl en del för det " !? Undrar undertecknad ?
Nu skall jag snart gå ut o motionera " o lida över vädret i Sverige som är vida sämre än nån annanstans ". Nämnas kan att det ochså varit kallare för årstiden i några dar, det är knappt jag vågar nämna det ! Tänk på " palmerna" som skall komma ! Och i Sölden i Österike var det världscuppremiär för utförsåkning i går. Där var det väldigt kallt och en snöstorm väntades, " inga palmer i sikte där heller " ! Och nu på morgonen är det -24 grader i Ese-Kahaya i Sibirien eller dess närhet ! " Stackars människor, hur kan dom överleva där " ? Och om några månader så kommer det att vara -40 till- 50 grader i  det området som då tävlar med Kanada och Alaska om att ha kallast i världen ! Kan man inte påstå att vi  i Sverige har " väldigt stor gnällkofficient ", typ Och insikten om  hur andra människor har det i världen,  konstaterar jag som världsmedborgare, är usel !!!

Expert var det ja !

Jaa, mitt tips om att Sharapova skulle slå Azarenka i en av semifinalerna i Wta-slutspelet var inte fel ! Azarenka är trött just nu och servar för dåligt men världsetta är hon ! Williams besegrade ochså en trött Radvanska mycket lätt . I morgondagens final mellan Sharapova o Williams håller jag på Sharapova och hoppas att hon vinner !
Någon expert på V-75 är jag inte , blev inget. Lite lotto är det över det ! Det är en hel del tur med om man skall vinna. Och ofta faller man på spikarna ! Och ofta är man lite feg o tror på experterna när man sätter ihop systemen, jag kör med 3 små. Borde göra ett chanssystem på nått av dom ! Och idag vann bara en av de stora favoriterna !

Det blev " de betrodda " i semifinalerna !

En liten " blänkare" blir det idag om " värdsliga " ting ! Jag tycker idrott och musik " förenar" en värld " som är som den är " ! Styrd av " jorden och människor " på gott och ont !
Det gäller att ta vara på " vardagens aptithöjare " ! De 4 damer som har bäst ranking, gick till semifinal i Wta-slutspelet i Istanbull ! Williams möter Radwanska och Maria Sharapova möter sedan Viki Azarenka. Jag tror att Williams och Sharapova möts i final. Och även då ifall Azarenka förlorar, som jag tror, så blir Vika Azarenka årets världsetta !
Samtidigt så går V-75 ochså direkt i tv ! Förra veckan skulle enligt experterna bli svårt , då blev det en lätt omgång ! Idag tror dom att det skall bli en lätt omgång ! Det gäller att chansa lite på sina 3 50 kronorssystem. Oftast av spikharry-typ !
Och s.k. snabbinlägg blir det numera på helgerna !

Hä va då de...

Mitt senaste motorfordon ! Köpt i början på 90-talet, såld ca 2000 ! Och jag har klarat mig ändå efter det ! Vad för märke ?.... Virago 1100 kubik. Och på fotot hämtar jag ut den i Olofström ! Och snyggare än en Harley !? Och var 20-30000 billigare som ny då det begav sig än en Harley ! O roligt var det o glida !

Dagens foto..

Brukar ta foton på mina motionsrundor. Inte svårt med Askersunds fina natur ! Och solen har jag som bokmärke, ritar solar på brev till barnbarn bla. eller på kort. Alltid .... för den finns även ovan molnen när det är "mulet o kulet" !

Så här på morgonkvisten ...

...Ja innan motionen ! Det är klart att jag var nöjd med att det är väder idag ochså, för varje dag jag konstaterar detta ! O det gör ju att jag kan skriva här även idag !
Jag är VÄLDIGT ÖDMJUK över detta vare sig det bos " i Korpilombolo eller Baku ". Är ochså VÄLDIGT ÖDMJUK över att man är så frisk ännu ! Är ochså MEDVETEN om att det är människor som har det sämre än jag !
Har ochså väldigt svårt att kalla mig ensamstående. Ensamboende är ordet vare sig det bos i " Korpilombolo eller Baku ". Har gott om barnbarn , 3 söner , 2 systrar och de knytna därtill ! O kompisar ! Och intressen ! Har väldigt svårt för " gnällandet " i Sverige, ett land som har det bättre än de flesta oavsett regim ! Trivs bra med landet Sverige men är intresserad av omvärlden och kallar mig världsmedborgare p.g.a. av musiksmak och intresse för bl.a. minoritetsfolk och andra länders historia o kultur !
Med andra ord ! Jag är nöjd med livet o det räcker för mig " utan grubblerier o trygghetsnarkomani ". Och "entusiasm o vurm " har jag kvar sen barnsben !
Och för mig är datan ett viktigt instrument när det gäller att ha kontakt med Världen !
Är ni nöjda med ert vare sig ni " är fattig eller rik " ? Och jag blandar inte ihop " fattigdom och rikedom" med mänskliga egenskaper !
Så här är det och det skall bli spännande att se vad " dagen har i sitt sköte " ?! Och förutom att konstatera o tycka så är känseln för vad jag skrivit " lika uppenbar " !!!

Ah, lite som jag trodde..

Jaa, matchen är nu slut mellan Azarenka o Williams i gruppspelet i Wta-slutspelet i Istanbull. Azarenka såg trött ut o serva uruselt. Williams vann på att hon fick in fler servar ! Dålig o konstig match... ingen nerv ! Azarenka får spela bättre mot Li Na i morgon om hon vill gå vidare ? Även seten räknas om det vunnits lika många matcher ! Avslagen match helt enkelt, dålig underhållning ! Så tycker undertecknad !

Så tror jag !

Med tanke på gårdagens match så tror jag att inte Viktoria Azarenka "gör allt" för att slå Serena Williams i dagens match i WTA-slutspelet utan siktar på att slå henne i en eventuell final ? För detta behöver hon först slå Li Na i morgon och vinna semifinal mot då troligtvis Sharapova !? Får se om min teori " slår in" !

Väldigt kul...

Fick ett kort i måndags från Simrishamn som " nästan hela klanen skrivit på" från "Barn-barn till Hjobor" Det tycker jag var fint ! Skryter alltid över mina barnbarn " det gör alla pensionärer ". I sammanhanget kom jag att tänka på att " endast en av de allra närmaste" har bott längre i Simrishamn än undertecknad " oavsett om guben numera bor i " Korpilombolo eller Baku " !
Nu är det tennis igen ! WTA-slutspelet pågår ju i Istanbul ! Igår kämpade verkligen " mina flickor" Sharapova o Azarenka till sig sina segrar. Idag möts bl.a. Serena Williams o Viktoria.. Azarenka ! Svår uppgift för Azarenka som dock tillsammans med redan klara Williams torde vara den som går till semifinal .
Vädret var bra idag men " om det var lagom för alla " vet jag ej. Nån tyckte det var kyligt ! Hå hå ja ja, aldrig kan det vara bra !

Mycket viktigt ?!

Ja, vi har mycket viktigt att diskutera i Sverige ! Vadå ? I " vissa delar " av landet pågår en diskussion ang om man skall säga hej till dom man inte känner när man t.ex möter folk   ! Det här skall jag göra en undersökning om när jag är ute o motionerar t.ex. "Kroppspråket o tystnad " säger väl allt om hur den som" blir anfallen " av detta ord reagerar eller tvärsom ? Jag tror att" integriteten själv är sin största fiende " i Sverige !?

Dagens foto..

Taget vid strandpromenaden öster på vid Hagabadet för de insatta. Att det är nivåskillnader i Askersund har jag påtalat innan o då bl.a. mot Vättern.

Jaa, så är det..

Jag tycker det är kul att följa WTA-slutspelet i tennis. Får se varenda match. Så är det o vara "friherre". Kan man sen motionera på förmiddan o sedan utöva sång med kolleger innan tennisen så är det inte fel ! Jaa, det är även väder idag + 6 grader o disigt.
Tennisen ja ! Serena Williams o Sharapova har imponerat liksom Radwanska. O idag är det Azarenkas tur spela sim match i en av de 2 grupperna som består av de 8 högst rankade spelarna i världen !
          Örebro hockey har kommit in i en downperiod ! Igår förlora dom hemma mot Malmö i sudden ! Och snart " sportar" en annan ut !

Medeltemperatur var ordet...

Oavsett " brittsommar" i sydsverige den 20 oktober så finns det även medeltemperaturer för månader att titta på från tidigare och idag ! Det gäller o " vända på myntet " ! För att ständigt " hyfsa överdrifterna " ! För att göra detta får man med intresse " förlänga näsan" ett stycke. Det finns numera " lobbyism för det ena och andra " när det gäller " för eller emot ". Det gäller att ha intresse av " att vända på myntet ". Då kan man undvika ständig " svartmålning" som kan ha " politiska och affärsmässiga" inslag !
Idag på f.m. hade Cionburry i Australien +40 grader,Yamburg Ryssland - 21, Askersund + 2, Paris + 15 och Baku + 20 ! Sug på den ! Och glöm inte att de sista 600 000 åren har det funnits varma o kalla perioder i cykler utan att bilar och " annat otyg " befolkat jorden ! Typ ! 

Det blir det !

För utom motion, sång o prat på kafé så blir det mycket tennis i veckan ! WTA-slutspelet spelas i Turkiet och matcherna visas i TV. Det är damernas tennis det är fråga om. Hoppas inte mina favoriter Sharapova o Azarenka hamnar i samma grupp ! Om det är några jag inte tycker om ? Ja Stousur o Wosniacki !

God eftermiddag !

              Med denna  höstbild kan vi ju inviga denna vecka ! Helgen har varit bra,bl.a. lyssnat på min härliga världsmusik o fått 62 kr på V-75, mitt lilla eget ! Ja det klart, bita i det sura äpplet har jag fått göra ! Örebro sk hamnar definitivt i superettan nästa år , Sofia Arvidrsson fick stryk mot Wosniacki i tennis, Arsenal förlora och Örebro hockey fick stryk av Karskoga ! Trots detta kom jag på mig att vissla på min motionsrunda ! " Usch dumma gube  hur kan du vissla när du bor i ett så uschligt land enligt en del " tänkte jag men fortsatte med detta till " fåglarnas förtjusning " ?!
                För " femtielfte gången " kom det en undersökning om vad som är bäst för kroppen när det gäller motion. Den skall vara lagom, motionen ! Passar väl bra i Sverige ? Härom veckan räckte det med " 3 minuter på träningscykel i superfart " ! Som väl är så motionerar undertecknad som han vill och det konstateras, tycks o tänks efter eget huvud !
                    Och jag gör allt för att hålla " positiva klubben levandes" men det är inte helt lätt ! Allt skall nog vara till "110 % tryggt i Sverige och utopiska löften vara uppfyllda innan nån positivitet uppenbarar sig " ? Och titta sig ut i världen o komma underfund med att många har det sämre " det hör liksom inte hit, det får man på skallen för" !
           Det är många kanadagäss som finns i vattnet nedanför strandpromenaden. Dom flyttar ju vidare söderut snart beroende på vädrets art. I går när jag titta på " vederspåmännens " seiter så verkade som det skulle bli kallare senare i veckan ! Vi får väl se, vi har inget facit på det ännu !
 

Det tycker jag...

Jag har bildat " den positiva klubben". Hoppas att det inte är en " enmansföreställning ". Enligt min mening är " världen varken sämre eller bättre än vad den har varit " . Mycket som får den att verka sämre beror på " det massmediala bombardemanget och det lobbyistiska negativitetsjagandet av mänskliga o omänskliga företeelser " Om vi " fantiserar om att dessa etablisemang funnos på medeltiden"... , oj,oj,oj, säger jag bara !

Har vi nått positivt idag ...

Ja trots alla konstateranden av " mänskliga o omänskliga tillkortakommanden " så vill jag meddela detta ! Enl SMHI så är ÅRETS OZONHÅL ÖVER ANTARKTIS REKORDLITET ! Sug på den " i gnällandets tidevarv " !

Man kan ju vända på allt...

Värmerekord kan slås till helgen i landets södra delar, Senast det var så varmt var 17 oktober 1949 !
Redan 17 oktober 1949 var det lika varmt som det kan bli till helgen !
Va , kunde det vara så varmt då !

Vad vurmar ni för ?

Jag tror det är rätt bra att vurma för nått. Nu räknar jag bort " självklarheten klanen" som jag vurmar för varje dag ! Att vurma för nått är nog lika bra som att " reta upp sig för att lätta på trycket " enligt min åsikt !
Det är mest " när man ser sig om i världen "som jag får in vurmkänslan ! Jag har i många år vurmat för bl.a. judar, romer, syrier/ assyrier m.fl förföljda folkgrupper helt enkelt ! I Sverige är det väl bättre på den fronten ? Det måste vara litet djup i vurmandet, tycker jag. Inte vurmar jag för politik t.ex. Vurma för sport ? Nää, men sport är spännande att se på och ger entusiasm !
I Örebro träffa jag en Iranier som informerade om Föreningen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter i Iran ! För Irans förtryckta FOLK har jag vurmat i många år. Irans regim är en av de värsta i världen enligt min o andras mening !
Och av nån anledning träffa jag 2 Iranskor/ Persiskor när jag var och handla idag. Den yngste kunde ingen svenska verkade det som och den äldre perfekt sådan. Du föstår ju att vi inte stöttar regimen sa damen , annars hade vi inte varit här ! Och det kändes bra att berätta om att jag stöttade Föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran ! Det kan man ochså göra med nån hundralapp när man känner för det !
 Iran och Irak blandas ju ihop ibland ! När det gäller länderna så är Shiamuslimer den största gruppen och regimen i Iran är shiamuslimsk. Men 60 % ca av befolkningen i Iran är etniskt perser o inte araber. Perserna tillhör de indoeurpeeiska folken. Det går att se skillnaden på utseendet mellan araber o perser, tycker jag. 
              Vi får väl ha en höstbild idag ! Den är tagen på hembygdsgården ! Vädret ja ! I Sverige har vi ju 4 årstider ! Det får vi ju dras med vare sig vi vill eller inte ! Och hur kan det vara att vi bor här uppe ? Jaha , det var värmen som gjorde att inlandsisen försvann och att våra förfäder kunde bosätta sig här ! Tål kanske att tänka på i dessa " domdagstider " ? O detta bestämde vår JORD och ingen annan " vare sig apa , människa eller automobil " !

Det är bra med radarbilder !

Det är det ! Visar " rätt väder i nuet, framåt o bakåt " Idag såg jag att Det kommit några åskknallar i Oslofjorden vid 7:30-tiden ! Vädret ja ! Jag tycker det är ett " intressant fenomen " och "kommit på " att 10-dygns prognoser inte är att lita på ! Då brukar jag säga så här " om dom inte får rätt 10 dar framåt hur kan dom då säga hur vädret blir i framtiden " , typ ! Och de sista 600 000 åren har vädret varit "varmt o kallt " i perioder oavsett " bilar eller inte" sägs det !
Väder ja ! Idag skall jag ut i detta som vanligt ! Motionsrunda med handlande mot slutet. Får fylla på matförrådet ! En har ju fått pension idag ! O det är bara att rätta sig efter att numera har man bara 60-65 % av sin forna lön ! Men levnadsglad får man vara än då ! Det finns mycket som inte kostar något att glädja sig över ! Som att motionera i vacker natur t.ex. !

Egotrippad eller inte...

..så visar jag gärna ett nytaget foto av mig själv, alldeles dagsfärskt ! Det tog lite längre tid att somna igår p.g.a. den spännande matchen. Vilken match ? Den mellan Tyskland o Sverige i fotboll så klart. Men är det så klart för alla människor ? När vi ändå är inne på sport så spelar Örebro hemma idag mot Västerås i hockeyallsvenskan . Örebro har tappat mot slutet o det skulle vara bra om dom börjar vinna igen tycker jag. Men serien är lång ! Jag kan se matchen på tv !
Pensionäsrmötet i dag var välbesökt och vi hade en kunnig och rolig föreläsare i den i Närke välkända Ann-Marie Hellström som kåserade om sin mors släkt förr i tiden och om orterna Hallsberg o Örebro bl.a. Det var sega o ihärdiga personer förr i tiden och uttrycket nånting liknande " det kunde väret mycket värre " användes tydligen ofta ! Och undertecknad fick ju naturligtvis se " att det var väder ute " idag ochså ! Ett konstaterande som kanske borde göras lite oftare i bl.a. det svenska samhället, tycker jag !

O inte mig själv heller !

Vadå ? Räkna ut ! Jaa, det finns ingen anledning till det ! O sådana här otroliga saker sportsligt som hände igår är ju " bra för blodomloppet" och ett spänningsmoment i livet !. Det är bara o "ge järnet " efter egen förmåga o inte " räkna ut nått " så länge vi inte har facit !
Idag blir det motion i det kulna vädret och månadsmöte för pensinärsföreningen i em . O i huvet på " en gammal gube snurrar allt möjligt intressant , från världsmusik till att se sig om i världen " Och " fåfäng som jag är " kan jag bjuda på mig själv ochså !

O under, mirakel blev det !

4-4 ! Fortfarande nyper jag mig i armen o tror att det inte är sant ! Skall " aldrig räkna ut nått mer " !

Undret i Berlin ?

Jaa, nu är det 4-3 till Tyskland ! Jaa, bollen är rund heter det ju ! 5 minuter kvar ! Den här utvecklingen hade jag och ingen annan " expert " trott !

Det är är ju hemskt...

Vilken överkörning ! Påminner om tidigare matcher mot Tyskland där mål trillat in den första kvarten. Det är inte slut ännu men....!
Vad jag skriver om ? VM-kval matchen i fotboll för herrar mellan Tyskland o Sverige i Berlin ! Själv var jag i Berlin på fotbolls-vm 2006. Jag vet inte om det hjälper men min Mormors föräldrar kom från Preussen !

O i kväll smäller det som sagt !

Va ! Skall det bli åska ? Nää, inte vad jag vet ! Men det åska faktiskt nån dag förra veckan längs Östersjökusten i havet ! Nä, det är fotbollsmatchen mot Tyskland jag tänker på ! O innan dess spelar U-21 laget en viktig match mot Italien här hemma ! Spännande , spännande ! O skall Sverige i något av fallen överraska. "Vi " brukar ju spela bra när vi är underdogs !

Vederleken !

Jaa, väderleken ja ! Hur skall man få ett " lagom väder så det passar alla " ?. När man tittade på väderseiterna i helgen så verkade det som det skulle bli en del sol i veckan i mitt område ! Nu har det ändrat sig till en del regn i en " viss samstämmighet " ! Efter solsken kommer regn lyder ju en, eller tvärsom,, " gammal klyscha" ! Brittsommar till helgen hörde jag nämnas om på årets sista boule idag . Det ser jag fram emot !
Och boulen ja ! Den började i solsken o avbröts i andra omgången i regn ! Nu är årets bolespel till ända ! Nu blir det fikaträffar på kafè i stället och jag hoppas att få spela boule till våren igen, liksom alla andra pensionärer i olika åldrar ! Kan ju bli på något annat ställe än i Askersund för min del ! Den som lever får se ! Foto från början av juni !

Hur har helgen varit då ?

Joo då ! Efter mina omständigheter bra ! Ingen vinst på V-75 ! O Örebro förlora i hockeyn mot Leksand o Södertälje slog Malmö ! Kif Örebros damer förlora mot Piteå i damallsvenskan o ligger trea från slutet. Svenska fotbolls landslaget fick skäll över att dom spelat dåligt mot Färöarna ! Vann dom ? Jaa ! Alla lag som möter Färöarna på Färöarna brukar ha det svårt ! Men vadå då ! Här finns " gnällspikar nock " !
Festat på en grillad kyckling i helgen. Köttet inrullat i Libanesiskt bröd ! Gott ! Azarenka vann WTA-turneringen i Linz ! Var ligger nu Linz nånstans o vad är WTA för nått ? ? Googla ! Sen går det ju en" massa bra " deckare på helgerna och några naturprogram ! + nått annat som jag glömt !
Motionen då ? Joo då ! Varit ute mellan regnen i går, söndag !
Om jag känner mig nöjd ? Jaa då ! " Så länge jag ser att det är väder ute och kulorna inte visslar runt huvet på mig ". Och " utopiska löften om hur vi skall få i ett trygghetsnarkomaniserat o överbeskyddat Sverige går jag inte på " !
Och nån bostad i Örebro söker jag inte förrän 2013 . Har inte lust att flytta i början av året  ! Och jag har som riktmärke att ge mig tid i 2 år ! Ingen panik ! Kul o ha ett realistiskt mål utan stress !
 

Vilket väder, vilket väder...

Jaa, det kan man verkligen säga ! Och så var det fredag igen ! Och en antagligen bloggfri helg som jag brukar ha ! Mera ? Ja håller " reda" på Sofia Arvidsson som spelar kvartsfinal mot Goerges i Linz i ATP-turnering i tennis, ser mer tennis sedan med bl.a. Viki Azarenka. Någon titt på V-75 men tippar i morgon ! Örebro hockeys match hemma mot Leksand kan jag se på tv i kväll. Och jag är fortsatt nöjd och " fridfull "och förvånar mig över ett " gnälligt samhälle i Sverige som aldrig tycks vara bra nog " ! Som väl är " orkar jag vända på myntet "
 och se mig om i världen, både när det gäller vädret o annat !

Vilken härlig utflykt..

Jaa, verkligen ! 6-7 km lång, stundtals vackra vyer. Möte med älgjägare o sommarstugeägare. Såg inga skrämda älgar eller andra djur. Fika under vägen. Som vanligt givande samarbete o samspråk . Inga stråtrövare på " de gamla stigarna " . Och vi kom hem vid full vigör och ytterligare en givande förmiddag till " sin livslinje " !
Fotot är taget mot Kvarnsjön där sommarstugeägaren hade en vidunderlig utsikt !

Så är det !

Om en timma ger sig Torsten och jag ut på en långrunda i det fina vädret ! Nu i morse var det minus på termometern, nån grad.
Och Örebro fick en poäng borta mot Djurgården i hockeyallsvenskan ! Bra gjort ! Men Malmö förlora mot Karlskoga/ Bofors hemma ! Det var inte bra !

Idag blir det mest gång o sång o....

Tjaa, vi får väl se ! O i Askersund är det - 1 grad o synliga vindkraftverk står stilla till fåglarnas förnöjelse ?

Jaa, vet ni vad ..

Jag har sett på VEM TROR DU ATT DU ÄR med Mark Levengood där han söker sina rötter på sin fars sida ! Tänk om jag hade fått reda på varifrån min mors o mormors kvinnliga rötter, mor, farmor, ursprungligen kom ifrån ända in på 1600-talet ! Då skulle jag liksom andra som inte har koll på delar av sina gener o rötter bli tillfreds ! Min mormors fars rötter har jag någon koll på den manliga sidan, Nederländerna, Preussen. Även min farmors och farfars och morfars rötter till 1600-talets slut !
Det är ju inte bara jag som är intresserad av att veta VEM TROR DU ATT DU är ! Det finns även andra eldsjälar i det fallet som synes som tycker det är spännande ! Och jag kommer att " fortsätta tjata om det " till " the bitter end " !

Här har vi en dagens..

Tog detta foto precis. Men kameran ljuger en del ! så här blåa är dom inte, snarare jaa, purpurblå eller nått sånt ? Jag tänkte jag får ha ett kort från idag ochså !

Så här såg dom ut i maj ochså !

Vilka dom ! Jo mina saint-paulor ! Och som sagt var, lika dant idag. Jag har 2 blå o 2 skära o dom blommar " om vartannat " kan man nästan säga !
                  Idag fick jag cykla inomhus på min motionscykel !  Det regna i förmiddags , stora kalla droppar för det var bara 5,5 grader ! Men nu lyser solen mer o mer ! Får hoppas att den gör det några dar som förutspåtts i går !Nä nu skall jag se på Vem tror du att du är på play ! För igår var det samtidigt Vetenskapens Värld och innan dess Världens hårdaste jobb och Gamla brott ! Väldigt intressanta och tankegivande program ! Hoppas att många såg dom och tänkte efter !
            Ikväll då ? Damtennis från Linz och hockey !

Höst var ordet...

.. o lång motion var det idag. Jaa, att jag håller mig själv " flytande" i alla "domedagsprofetiornas" årtionden! beror på att jag är nöjd och känner frid och har min alldeles egna ? plattform att stå på. Igår när det gicks genom kyrkogården och stannades till vid minneslunden kom min bön/tankar angående dom " som är på jorden och i himlen" väl till pass. Ingen av dom jag tänker på i sammanhanget är " uträknad " !
Helgen ja ! Inget på v-75, Barcelona o Real Madrid spela oavgjort, Barcelona leder fortfarande med 8 poäng ! Arsenal vann över West Ham och Örebro spela oavgjort mot Sundsvall, tog tag i halmstrået, och Malmö vann ! Det här är naturligtvis lag som jag håller på. Ett annat lag som jag håller på är Örebro hockey ! Men dom förlorade hemma mot ett annat topplag, Oskarshamn !
Mina 2 favoriter i damtennisen, Azarenka o Sharapova möttes i finalen i den stora turneringen i Beijing ! Världsettan Azarenka vann ganska lätt ! Till min förskräckelse läste jag att " jätten glufs glufs" kanal C-more skall ta över nästan all damtennis från Eurosport ! Så där gick man miste om detta 2013 !  
 
                       Höst ja, vackra färger o kallare o kallare ... På vissa delar av jorden har dom ju varmt året om enligt vårt sätt att se det ! Skall vi uppnå samma status får vi nog hoppas på växthuseffekten ?

Jag kan inte fatta det...

Vadå ? Att det är en vecka sen jag kom hem ! Ja, fotot är från 2008 om nån tycker jag " föryngrats" ! Har jag nått o klaga på ? Nää. Jag är fortfarande frisk, har fortfarande 9 barn-barn oavsett jag bor i " Korpilombolo, Baku eller New York " , har bra socialt nätverk och får verkligen vara mig själv, den jag är ! Och fortsätter fortfarande att ha en " livskraftig plattform att stå på ". Jag "vågar åter ochså tillstå" att jag nästan varje dag står framför minneslunden på Norra kyrkogården i Askersund ( urnlunden i Gällersta kommer jag ju inte så ofta till ) och ber för mina anhöriga o kompisar både dom " i himlen o på jorden " som jag uttrycker det. Naivt säger nån, trams säger nån annan" ?! Har ni "bevis för att det är det " ?
Idag var det strålande sol när jag gick en lång motionsrunda. Bara en sån sak ! Tiden går fort om man är lycklig säger dom ! För mig gäller detta även som nöjd ! Crea Diem o tänk på dina anhöriga o rötter ! Kämpa för din framtid, oroa dig inte för det som varit o det som det inte finns facit på! Så här tänker jag ! Om nån vill tänka det samma så är det upp till dom !

Nu kommer sista biten...

Jaa, den gick då mot Oset o Rynningeviken. Rynningeviken hänger ihop med Oset söder om Svartån o bildar ett natureservat ! Och som jag har sagt innan så var på min tid på 40-talet området en soptipp, industriområde o militärt övningsfält. Och nu är det ett härligt landskap där man kan gå upp i utkikstorn o fågelskåda o motionera t.ex.
           Men innan dess smet jag in på Naturens Hus och tog en kopp kaffe. Och sen vidare mot Oset alldeles i närheten med alla dess gångstigar/ motionsspår.
      Jaa, nu är jag framme vid Oset ! Det här är ju ett fågelparadis som sagt med bl.a betande kor o får som  håller " reda på " naturen o står för " underhållet" ! Längs dom här vägarna gick jag ganska länge så det blev en lång motionsrunda tur o retur !
 
       Och den enda gången som det regna på dan under Örebrobesöket var när jag var på Allsvensk fotboll på Berhns Arena. Norrköping vann med 1-0 och faktumet att ÖSK åker ner i Superettan var väl just ett faktum !
                   
             Örebrobesöket var lyckat o nu vet jag ännu mer avstånden från olika ställen till centrum. Och när det gäller att söka lägenhet så börjar det nästa år ! Och jag kommer noga att överväga det som jag erbjuds och syftar till att inte komma allför långt från centrum ! Syftar var ordet ! Och nån panik att komma " in på stubinen " är det inte ". 2013 eller 2014 gör inget men jag behöver ju inte  bli 80 innan jag flyttar in till Örebro. Ingen panik nää för vi vet alla " att vi kan dö imorgon eller bli 100 år". Jag tar det lugnt men organiserat och in till hemstaden skall jag. Det kände jag ännu mer efter mina dagar där ! Och ett område som jag tittar särskilt noga på är Brickebacken i södra Örebro ! Inte långt från Gällersta/ Björneborg heller liksom centrum. Spännande är detta i min nöjdhet utan desperation !
           
 

Nu gör vi ett besök i Wadköping..

På min vandring längs Svartån passerades ju stadsdelen Wadköping ! Denna stadsdel är uppbyggd av gamla hus i Örebro som fraktats dit ! Alla som läst eller sett Markurells i Wadköping på tv t.ex. förstår då att namnet har myntats av den berömde författaren Hjalmar Bergman som var Örebroare ! Några som läser detta har kanske besökt Wadköping och ett besök rekommenderas eller hur ?
         I Wadköping finn det ett Hjalmar Bergman museeum. Här har jag varit flera ggr och i den här fåtöljen satt författaren o rökte sina cigarrer ! Bergman hade ett ganska tragiskt livsöde och vill man veta mer om honom så är det bara att googla !
                   Och jag hälsade på även " en annan gammal god vän"
                  Kronblom har ni väl hört talas om ? Han är ochså Örebroare !  O varenda gång jag går in i rummet så börjar han snarka ! Det är sant ! O svärmor sitter där o ser måttligt road ut ! Frun Malin då ? Jo hon står vid spisen längre till vänster o donar som vanligt ! Men det verkar som hon är ganska nöjd med tillvaron !
 
                All right ! Man kan ochså besöka en madame som var född I Örebro. Cajsa Warg berömd för sin kokbok ! O den skrevs på 1700-talet ! Men på detta foto " vilar hennes anda " !
            Så såg det ut ungefär i Kajsa Wargs kök från anno dazumal ! Det här ett foto från 2007 men det förändrar inte saken. Jag var inne o hälsa på även nu !  Ja som sagt ! Hälsa på i Wadköping om ni kommer till Örebro !
                      Det finns ju åtskilliga kändisar som bott eller är födda i Örebro ! Förutom  undertecknad, hi,hi, o de 3 ovan så har vi bl.a.dessa ! Pernilla Månsson-Colt, Martin Stenmark, Torsten Ehrenmark, Orvar Bergmark, Hasse Borg, Katarina Taikon, Ulla Billkvist, Ronnie Peterson, Stig Blomkvist, Erik Rosenberg, Fredrik Ekblom ( inte släkt), harald forss. Jag kommer inte på fler men det är många mer ! Mannen på fotot är " kändis" från Umeå !
                   

Då var det gjort..

Vadå ? Jo att jag har skrivit en intresseanmälan för bostad på seniorboende i Örebro med början 2013. Det är inte det enda bostadsföretaget jag är anmäld till. På den här ansökan så gäller det att man inte får vara ÄLDRE än 82 år när man flyttar in ! Snacka om framförhållning ! Hyran är ganska hög och min gräns går vid en etta men dessa lägenheter är på hela 50,2 kvm och är enligt dam jag pratat med jättefina !
Jaa som jag har sagt innan, min plattform Crea Diem består bl.a. av " framtidstro med spänningsmoment, daglig nyfikenhet på nuet o rötter ". Spänningsmoment ja ! "Tågresor nån gång om året till anhöriga i södern, sport , världsmusik o vägen mot Örebro" är några exempel ! Jaa," Ekbloms blandning " behöver inte vara så märkvärdig" o den står jag för. O oroar mig för framtiden gör jag inte o inte för det som hänt tills nu ! Typ !
Rundan idag gick bra tycker jag ! O vikten har gått ner som skrivits innan. Detta verkar " stativet" må väldigt bra av ! O i kväll visar dom Mora-Örebro i hockey och sen blir det Champ.L.!
Nått negativt ? Nää, sorry ! Jag är nöjd med mitt liv och " ger järnet " efter den tro jag har ! O vem hjälper det om " det skulle jagas tillkortakommanden " , egna eller andras o förpesta sitt liv med !?

Han sitter fortfarande kvar !

I den ännu delvis blommande stadsparken gick jag ochså på min väg mot fågelparadiset Oset. Denna kille med " bergssprängare", eller vad det kallas för, har undertecknad stött på åtskilliga ggr i parken. Och mina barn-barn Måns o Emil har ochså sett den vid besök i Örebro dit vi åkte med buss från Askersund ! Flera snabbisar kommer....

Bild från Svartåns omgivningar !

Just det ! Många vackra vyer finnes längs Svartån som ju mynnar i Hjälmaren ! Och ang. vädret så regnade det mest nattetid i Örebro utom när vi såg på fotbollsmatchen Örebro - Norrköping i onsdags. Örebro är nu i superettan efter förlust även mot Elfsborg igår ! Nu blir det Engelska antikrundan på Tv !

Jaha, på banan igen !

Man får väl säga det att jag gav järnet i Örebro ! Till 110 % ! Har " mätt upp på kartor att jag gick, minst 1,5 mil i staden ! Längs Svartån och till bostadsbolag. Träffade på vandrarhemmet somalier, italien/ slovenenska skolflickor, tyskar, en svensk som hade familj på Philiphinerna m.fl. Hade väldigt utbyte av kompisarna Rolf o Ann-Marie som hade tid med mig 2 av dagarna trots flyttbestyr in till Örebro ! Flyttar nu i veckan ! Åt pizzor och snackade med många okända människor, ingen som jag upplevde negativt ! Har nu nya bostadsbolags hemsidor uppradade bland favoriter på datan ! Och det var länge sen jag var så trött som när jag kom hem i fredags. Men det har redan rätat upp sig !

RSS 2.0