Jaa, vad vore man utan sina gener o rötter ? Ett ofullbordat faktum ?.

Det här med mormor, morfar, farfar o farmor . Idag skall sysslas med .min farfars farfar.o mina Värmlandsrötter. 
    Och hans namn var Sven Nilsson EK född 1790 i St Kil o död 1863.Hemmansägare o skräddare. Tjänte med soldatnamnet Ek vid Värmlands fältjägare., varifrån han tog avsked 1826 . Han lär varit en snäll karl, gift 2  gånger med ett par riktiga ragator, PÅSTÅS det. Och han hade 7 barn i vardera giftet, 5 dog i första o 2 i andra så det blev bara sju kvar. Och min farfars far Adil la tilsammans med en av bröderna av 6 syskon till blom. Så det här med folk som heter Ek som man ochså är släkt med.
         Vad tänker jag på om denna man som finns på mitt stamträd. Jaa, det här med indelt soldat o soldattorp.O st. Kils numera Kils socken, norr Karlstad. låg kring Norsälven o nedre Fryken o södra delen av Mellanfryken.jaa. och vem tänkte på detta när jag med SPF Askersund för många år sen bl.a besökte Frykensjöarna.
 Och vem var kung i Sverige när Sven föddes 1790 joo, Gustav 111 och när Sven dog. Karl XV .
                 Fler exempel från mina gener o rötter kommer att skrivas om. Och till hjälp med fakta o hörsägen har jag ett proband som gjorts av en svåger . Så nästa gång vem blir då huvudperson som jag ochså då kan fantisera om.

Jaa, det här med dagens foton.! I skapligt väder.

 
Vi inleder med svanen i småbåtshamnen som fortfarande inte fått nån avkomma.O " gubben " verkar vara ute på vift ? Och finns ett annat rede vid ån som jag skall titta på i morgon. Innan besök hos barnbarn..
 
 
Och den här kanonen av två är riktad ut mot havet. Och den lede fi bör passa sig .
 
  Och nu kommer jag att skriva på engelska. Angel with trumpet sculpture by well known Carl Milles outside St Nikolai church Simrishamn. 
 
Vädrets makter är jag ju intresserad av både i nuet o dået. I förmiddags läste jag på Dmi:s hemsida. följande 
Kraftig regn, lokalt skybrud og tonder/åska kan ramme Danmark torsdag o fredag. Är ju noga med att via åsksajt se vad åskan befinner sig i Europa .Just nu lite blixtar över England o Frankrike och större område nedanför St Petersburg.  o nere i närheten av t.ex. Slovenien..Och jag är noga med att följa åskan o närmar den sig .så rycks sladdar ut både till datorn o tv:n. O mikron.Världens billigaste hemförsäkring. 
      Bl.a musik o sport är ju ochså inrtressen jag har. Wimbledon i tennis börjar den 3 juli Och den här gången visas den av sportkanal jag har. Kul. 

Det här med fortsatt bra minne , både i nuet o från anno dazumal

 
Jaa, det här med minnen från bl.a varma somrar på 1940-talet . Årets sommar har inte inletts särskilt varm och ser man på en av långtidspognosern för Simrishamn så kommer den varmaste dagen inte ligga på mer än 17 C Detta foto är från 1940-talet från sommarstugan .utanför Hjo.Och verandan finns ju inte mer.Och  damen till vänster påminner om min mormors syster Elisabet/ Bettan som var gift med en Schweizare. Med efternamnet Brunner.. Men det kan vara mormor .
 
 
Det här fotot är taget sommaren 1948 ovanför sommarstugan, landsvägen där hö torkats på nån äng.Och det här med varma somrar. Personerna är min kära  mor hunden Diana, var väl namnet, undretecknad till vänster, mina systrar o sen Cai vår tyske vän som bodde ett år hos oss efter kriget. Nått år yngre än mig.
 Jaa, då skall vi ta följande uppmätta temperaturer enligt Smhi från 1947. Följande rekord uppmättes.  Målilla 29/6 38,0 C, 30/6 hade Bromma 35,3 C o Gävle 36,4 C. Och kommer som sagt ihåg somrar på 1940-talet då det badades o badades o ostvindarna sköljde över oss.
 
 Jaadå minne från början av 1940-talet med åldern 4-5 år. Är ju född 1938. O fjällan heter, hette Sonja . O stället jag var på med min mormor var Stenungssund. Vilket sommarfoto. Och det här efter en av de kalla vintrarna i Sverige o Europa .Har svaga minnen av detta . Inte att förakta.
 
Och det här med nuet säger man inte nej till trots bra minne med fina minnen. sen t.ex 40-talet . Ett av mina barnbarn Kalle i ordningen  8 av 11 st.fyllde 6 år häromdagen O det är väl klart att farfar o bl. a..mormor var på besök. 
 Trevlig Midsommar eller Sankt Hans som dansken säger  Olika är ju traditionerna i Världen.
 
 

Jaha minsann, på banan igen. Och det här med att skriva när man får lust.

 
         Det här med barnbarn Dom här pojkarna är de 3 yngsta förutom det senaste barnbarnet Ruth.Som sagt har ju förmånen att ha 11 st i olika åldrar. Från vänster har vi Kalle, Abbe o Franke. Som farfar hälsade på härom dagen. Soligt o varmt var det då . 
 
Och idag företogs en cykeltur runt staden med bl.a inlämning av V-75 tips till midnattstravet i Boden. Det här svanparet är ju välbekant. Och dom är ju vana med liv o rörelse på cykelbanan alldeles inpå Och idag var dom mycket uppvaktade men inga ungar syntes till . Har parningen kommit till senare i år ? Och bröd blev dom matade med därav alla andra fåglar.
 
Det här är ett välkänt motiv från hamnen i Simrishamn vid Östersjön/ Boltic Sea men det här med ett innanhav skall ej glömmas. När man cyklade ut idag kom en kylig regnskur som jag stod och tittade på under regnskydd på mack.Men sen kom solen fram o värmde. Och nu får vi se om det här med högtryck o senare ostvindar slår in i en prognos från vädersajt.
 
Och min vurm för många andra vackra länder håller i sig. Detta vackra foto är retweetat från Discover Slovenia , Bled island. Jaa, Slovenien ochså det ett katolskt land som t.ex. Polen.o Kroatien.
 
             Jaa, dass war alles für heute. Och Tyskland är ju inte så länge sen som jag åkte igenom när jag besökte Polen . Ochså två länder med fin natur.o vackra slott o högsäten .
 

Det här med i fredags o den vita huvudbonaden.

 
Visst har man många barnbarn och dessa barnbarn fira studenten i fredags . Och visst var farfar ochså med på tältpartyt efteråt och även han lät sig väl smaka. Men nu är det dessa två som är huvudpersoner.
 
Och visst kramades det mycket o killen till vänster är ochså ett av barnbarnen. Liksom då killen i studentmössan. Och t.o.m. farfar var uppe på dansgolvet vid tillfälle. 
 
 
Utan att nämna några namn kan jag räkna till fem st från min stora klan. Och när tillställningen var slut för min del var kl. 24 Och hann även med att se på fotboll på kvällen inne i huset. Och det här med Sveriges 2-1 mål mot Frankrike i vm-kvalet . Oj,oj,oj, .
 
              Jaa, nu är ju tennisen i Paris slut. O Nadal vann för tionde gången. Och Simona Halep förlorafe finalen.mot en hårdslående 47 rankad tjej från Lettland , Ostapenko, 20 år gammal. Vad månde bliva ?
 
                 Vädret ja. Läser ofta ordet koeligare på den danska vädersajten . Jaa, svåslaget rekord sen mätningarna började ? Den 29/6 1947 hade Målilla + 38,0 C . Och själv har jag bra minne från varma somrar på 1940-talet utanför Hjo. I familjens sommarstuga o mycket badande i Vättern . Ostvindar . Får hoppas på nått  liknande i sommar i Simrishamn . Som jag ochså varit med om .

Jaa, Nymfparakiten Totte har fått en kompis.

 
Totte sitter till vänster. Och Totte är över 3 år. Men har ju skaffat en stor bur och bestämde då att Totte skall få minst en kompis. Och denna kompis är bara 3 månader men är väldigt kavat. Och om det är en hona eller hane går inte att se ännu. Så dopet får vänta. Och det ser ut som om färgerna är samma. Men som sagt var det är skillnad på o vara 3 år o 3 månader.
 
 Jaa, foto där man mer ser skillnaden just på färgerna . Men de vita prickarna kommer så småningom att försvinna på den yngre fågeln till höger. Och ibland verkar det som den som är 3 månader tagit befälet i buren.Som sagt vi får se om det blir en hona eller hane.
 
Och vi avslutar med detta foto. Totte får hålla sig i bakgrunden.Jaa, uppväxt med fåglar sen barnsben. Min mor hade bl.a undulater när jag jag växte upp .Och sen har jag själv haft undelater . Och nu de senare åren en ensam parakit som även fått flyga ute i vardagsrummet. Och det kommer dessa att få göra när buren städas. Alla behöver vi ju motion. Och då sitter Totte emellnåt på min axel. Nu får man kanske en på varje axel.
 
Jaa, det här med det ständiga blåsandet. Mest från sydväst ,väst. Inget undantag idag . O måste in till centum. Det blir mycket gående med cykeln. Och nån supervärme är inte utropad via braskande löpsedlar på länge. Sådant utrop kom ju på löpsedlar innan påsken. O då blev det snarare tvärsom.
 
Jaa, Sveriges storhetstid när det gäller tennis är försvunnen sen länge Men nu följer jag tennisen i Paris , Franska öppna.. Och igår blev jag bl.a imponerad av Simona Halep som vände på steken efter underläge . Även den unge uppstickaren från Österrike Domenicq Thiem imponerade . Och Stan Wawrinka från Schweiz ochså.Hoppas nån av dom vinner finalen.
            Och damernas semifinaler spelas idag. Det ser jag fram emot liksom t.ex. parakitparets utveckling.
Totte har ju lärt sig följande fras ..Totte duktig med visslande efteråt. Sen har jag visslat Kalinka för honom Och ibland visslar han avsnitt från denna fina sång. O imorgon går 2 av barnbarnen, tvillingarna ut skolan Blir 19 år i sommar. Och dom blir  20 när jag blir 80 nästa.Bara en sån sak.:) O då blir det äldsta barnbarnet 30 år O det minsta 3 år. Av 11 st. Plus 3 bonus.
 

Jaa, det här med att tiden går fort, konstateras.

 
     Jaa, nu har det gått 14 dagar i kväll sen man kom hem från resan till Polen o bland annat till det fantastiska Krakow Och första natten på resan övernattade vi på detta gamla renoverade slott till hotell bl.a, i Kliczkow .Skulle t.ex kunnat bli kvar betydligt längre i Krakow , vilken fantastisk stad med gamla anor.
 
 
Jaa, vy från vardagsrummet där man bor. O visst trivs jag här ochså. Men det här med att ha många fina minnen att tänka på både från norr o söder i Sverige o utomlands. Men det finns ochså länder jag skulle kunnat bott i av olika anledningar .
            Vädret ja, nått rekord slogs ju inte i maj när det gäller värme . Det har fortfarande Kristianstad från år 1892 den 27/5. Sen hur våra förfäder haft det innan termometerns uppfinnande är en annan sak.
       Det är ju mycket torrt i markerna. Och det är gula inslag på gräsmattan utanför min uteplats .Och det är dåligt med fågellivet utanför gentemot förra året. Och även skall vi tänka på kylan i maj uppe i norra Sverige ,inte varit så kallt sen 1968.i fjälltrakterna Enl. Smhi. Och som sagt jag för protokoll  ang. vädrets makter här i Simrishamn varje morgon. Och när det gäller den 2 juni 2016 så har jag antecknat + 15 C o sol o risk för värmeåskväder  Samma temperatur idag, men mest mulet o vind skall gå över mot ost.  Helgen verkar ändå bli fin i Simrishamn , halv sol är ritad på norsk vädersajt. O åskar gör det knappt nånstans i hela Europa. Enligt Blizotnung. 
                   Jaa, det här med vädrets makter nu skall jag titta på värmerekord från juni i Sverige :) Trevlig helg.

RSS 2.0