Oj vad tiden går fort, fredag igen.

 
Jaa, det här med att vi går mot höst även om brittsommar kan inträffa . Earth Pics keep walking. Jaa, det tänker jag fortsätta med så länge jag orkar, Emellan cyklandet.Och om jag tittar på Arktis och Antarktis så är det nu blåfärgat där på de flesta ställen d.v.s. minus. Och i mitt minne finns land annat kalluftsutbrotten över östra Nordamerika janurari 2 år i sträck. Och 2014 har jag för mig utlovades på hösten vargavinter i Europa.
           Och Syrien är ju på tapeten. Jaa, och man kan ju undra över hur det kan gå för ett land när externa krafter lägger sin hand över det. Som inträffade för 5.-6 år sen o det här med flyktingströmmar, död o förintelse.
 
 
Jaa, för nån dag sen erhöll jag denna Vackra bild från Der Brettemacher, med texten Guten morgen und ein superstart. Och här hos mig tittar nu solen fram.Så ut en runda sen handlande o inhämtande av V-75 program. Travet går denna vecka på Färjestad/Karlstad. Jaa, det här med lördagar som även förgyller med trav o Engelsk fotboll t.ex. O som väntat vann Canada World Cup i ishockey.
                 Och nu skall jag klista frimärke på ett brev till min lillasyster som fyller år på måndag. Och hoppas på att ni får en trevlig helg ni som tittar in här oavsett vilket land ni tillhör. Och det här med det politiska spelet som förkommer över era huvuden. I en hel del fall. O det här med den psykologiska krigföringen .
          Ser att nån, några från Moskva tittat in på min blogg . Här är ingen mänsklig varelse portförbjuden som har rent mjöl i påsen.

Här liggs inte på latsidan.

 
Jaa, det här med de olika istidern o växlingarna i klimatet O den senaste som drabbade norra Europa, Innan våra förfäders ankomst till bla. Skandinavien o områdena kring Östersjön. Som sagt det som man påpekat innan ang.spår av skogar på Östersjöns botten.
 
Jaa, och igår bestämde jag att nu skall det intressanta naturreservatet Bäckhalladalen besökas igen. Har inte gjorts sen det plockades blåbär. Och som vanigt parkerades cykeln där motionsspåren börjar.
 
Efter ett tag kom man fram till denna vackra lilla göl som man fotat många ggr.
 
Vad kan ha gömt sig här i nutid eller dåtid . Och som sagt det här med spår av saker o ting . Även innan människan börja vandra här .
 
Men här vandrade en människa just idag utan att möta nån annan. Skall man se några djur här så torde det vara bäst att göra i gryningen.O vildsvin är väl mest verksamma på natten.
 
Jaa, o sen kom jag upp till den stora parkeringsplatsen . Gick ännu längre västerut o fotade detta . Och området här ovanför vandrades det på.
 
   
    Och den här vyn kan man ha där det finns barmark.Har tänkt mig att gå några rundor här. Länge sen sist
 
Och här kan man ochså vandra längre om man vill. Ungefär mot norr. Och har för mig att ha gått här förr.
 
 
 Sen gick jag tillbaks samma väg som jag kom ifrån. Till den parkerade cykeln vid utgångsläget med den intressanta skylten med mycket intressant att läsa om Bäckhalladalen.Och alldeles i närheten finns denna göl.
 
   Sen bar det av mot hemmet igen. Och det här med samma motiv men annan ingångsvinkel från den gamla bron. Och när den här dammen kom till ?                                                                                                   Är ju inte rädd för att ta i men när man gör en hastig rörelse kan jag få känning i en ljumske . Och cykeln leddes hem i den skarpa västliga motvinden. Och det gick bra. Och inte så långt från hemmet stötte jag på barnbarnet Totte vid en bilfirma . Iklädd cykelhjälm. O samma trevliga kille som vanligt. Glömde fota. 
                 Jaa, det här med  mänsklighetens historia o klimathistorien. Där dom inte kunde sitta i nån ombonad lägenhet o få reda på hur uselt det skulle bli.. Det här med när vi tänker på våra förfäders historia.Växlingarna i klimatet På alla pester som uppsökte dom. Jordbävningar, vulkanutbrott , översvämningar, o krig.Mm.  Tack skall ni ha för att jag finns till.. O kan ta härliga foton i Bäckhalladalen. Det här med att tänka längre än näsan räcker ! Och det här med att ni t.ex kunde överleva i en grotta. :) 
 

Om det blev motion . Visst blev det det. O vilket väder.

 
Jaa, vilket väder ! O det här med Kinnekulle . Och vem som besökte kyrkor o annat där innan romanen om Arn blev till ?
 
Jaa, hur jag vet att författaren till Arn forskade runt på Kinnekulle. Pratade en man om för oss när vi blev guidade i Husaby kyrka , var det nog.
      Och  idag tänkte jag på att det här med att man under sitt liv stannat till kortare o längre tid på olika ställen från Lappland till Skåne. 
 
              Jaa, gick förbi minigolfbanan till stranden och tog detta foto mot norr. 
 
Sen blev det småbåtshamnen o gässen. Det här med att koppla av o stoppa huvet under vingen o inte störas av min närvaro ett dugg. Och det här med att dra söderöver . Det är nog inte på gång.
 
Dethär med att själv koppla av emellanåt. Här sitter jag på bänk på plats mellan seglarpaviljongen o hamnkiosken . Populärt ställe att sitta på efter nyordningen. Jaa, det här med att ändra det gamla. Inte var det fel.
 
Och även i Simrishamn finns en del parker . Och den här cyklades igenom .
 
            Ikväll blir det till att som vanligt titta på den väna Fiona Bruce och gamla intressanta föremål. Och den Engelska Antikrundan är vida överlägsen den svenska. Tycker jag och en del andra. Vem vet mest , alltid lär man sig nått nytt. O sen skall  det tittas på  matchen Bourrussia Dortmund och Real Madrid i Champions League. Och håller på Dortmund. Och Barcelona tycker jag bättre om än Real Madrid . Inget nytt.

Vilket intressant program .

 
Och vad jag tänker på. Det här med Stefan Holm som i programmet Vem tror du att du är fick reda på att han var släkt på långt håll med Olof Skötkonung.
       Jag har själv rest med buss via pensionärsföreningen runt på Kinnekulle. Och besökte då bl.a Husaby kyrka . Jaa, det här med riddarna på Kinnekulle . Och den då katolska tiden bl.a. Och är irriterad över att jag inte hittar egna foton från denna intressanta bussresa.Foto från Wikipedia.
 
Jaa, det här med rötterna , även långt bak i tiden o som Stefan få prova en riddarutrustning på Läckö slott.
 
Och här har vi Husaby källa . Där enligt folktraditionen Olof Skötkonung blev döpt. Och här har jag själv varit på besök, som sagt. . 
 
       Jaa, Kinnekulle och dess omgivningar o Sveriges historia . O de fina kyrkorna. Och sägas kan att i de program som spelats in under årens lopp. Så har ingen kommit så långt bak i tiden till sina anfäder som Stefan Holm , en av de främsta höjdhopparna , för inte så många år sen.
     Jaa, det här med allt från svetsare till riddare i sina anor. Foto från Riksarkivet.
 
                 Har ju fått en del uppgifter som även späder på  mina tankar om de egna anorna Och det har jag inget emot. Tillhör ju livslinjen Från Rötter till barnbarn. Svårare behöver det inte vara. Spännande.
 
               

För mig kommer det aldrig att vara oväsentligt att tänka på...

..För mig kommer det aldrig vara oväsentligt att tänka på mina förfäder oavsett dom kom hit till Sverige då eller då. Tänkte jag på när jag gick o satte mig på denna bänk idag i strålande väder.
 
 
O vände blickarna mot dessa lämningar från senaste istiden i Sverige då isarna drog sig norrut. Och sen tänktes det ochså på rester av skog på havsbotten som finns här utanför .
 Jaa, tänker på de första människorna som beträdde dessa klippor. Sen isen drog vidare norrut.
 
Och på många andra platser har vi spår från istidens härjningar . Bl.a från naturreservatet Statsparken på Askersunds höjder . Enligt uppgift så brukar lärare ha gå hit med elever o visat härjningarna. Ja Vättern i bakgrunden . O hur skapades den tror ni ?
 
 
Och denna utsikt har jag zoomat in från bänken man satt på. O det här med att filosofera o tänka efter vilka man härstammar ifrån utan grubbel utan med fötterna på Jorden o armarna mot himlen . Känns väldigt bra. Och i kväll kommer ju Vem tror du att du är på TV med Stefan Holm. Tro inte bara att det är en annan som är intresserad av sina rötter . Även om kändisar har företräde till detta program. :)
 
Sen avslutar vi med detta foto från bänken i ett ljuvligt väder. Bara o tacka o ta emot som sagt utan " att måla den lede på väggen " .
         Och när det skrives lyssnas på datans utmärkta högtalare. På en av  mina många favoriter av sångare o sångerskor.. George Dalaras från Grekland. Som även är en fena på att sjunga sånger från Latinamerika. 
          Hä bara o njuta av sitt liv oavsett eländesförklaringar i förskott eller inte. Kommer vi någonsin att få det så kämpigt som våra förfäder haft det ?.Under mänsklighetens historia ?
 
 

Det är måndag morgon..

 
Men mitt huvud känns inte alls tungt, Povel Ramel. Joodå , ett foto från gårdagens snabbrunda via Tobisviken o hamnen.Strålande väder på min ära. Jaa, det här med temperaturen när solen lyser från nästan klarblå himmel.. Det är bara o tacka o ta emot. Kanske vi får en brittsommar i början av oktober ? Vilket inte varit nån ovanlighet förr i tiden heller.  Pratade ochså med en man som badat här vid kusten i varmt vatten 1 0ktober i sin ungdom.
       Och det här med kalla o så småningom varmare platser. Och det här med 2 poler. Och måndag. 
       Jaa, Grise fiord har idag -1 C, Thule airbase 0 C , O Verkhoyansk -2 C.   Mc Murdo stn -24 C o ytterligheterna Punta Arenas + 8 C o Reykjavik + 9 C.
 
Jaha ja. Foto från Life on Earth...Devetashka cave Loveck Bulgaria. Jaa, det här med över 7 miljarder människor mer i Världen än det är i Sverige.. O olka natur o sevädheter i olika länder/stater som är över 200.
        Jaa, bland nya resmål i huvet via buss. Krakov i Polen.. Oavsett jag kommer hit eller dit. Roligt att berika hjärnan med ! O det här med att sitta bland andra nationers människor på ett kafe t.ex.
     
          Jaa, det här med World cup i ishockey.Sverige gick inte till final mot Canada . Jaa, förlora mot ett lag bestående av Europeer från olika nationer och med spelare av stor dignitet. Men Sverige förlora en träningsmatch mot dom innan turneringen och spelade inte bra heller den här matchen. Förlora i sudden. Pang sa det bara efter en bra passning. Jaa, jag som hade sett fram emot den här finalserien.. Nu får vi väl hålla på  Europa men Canada är säkerligen alldeles för svårt och slog dom i förra mötet i grundserien.
    Men Arsenal o Liverpol ligger bra till i Premierleague. O nu i veckan blir det Campions League att titta på. plus annat intressant som Vem tror du att du är t.ex.
         Joodå det blir det visst det mycket cykling med gående inräknat den här veckan o sånguppträde på torsdag. Hä bare o kör på .
 . 

Jaa, en intressant sporthelg väntar , som vanligt .

 
 Autumn i tourist Kranjska Gora., Slovenien  Och då kan vi ju ochså tänka på vintersport vi som är intresserade av olika slags sport. Härliga vyer i ett av mina favoritländer som hittils bara besökts i fantasin. Men vadå då ! 
 
 
Från Life on Earth . Switzerland by Senna relax. Jaa, Schweiz ja . Intressant för mig av kända skäl via min mormors syster som gifte sig där och fick efternamnet Brunner.. Jaa, so ist es Tyska är ett av 4 språk i Schweiz. Och vilket fantastiskt foto, 
         Jaa, igår uppträdde jag och mina körkompisar i kören Psalvia inför publik under Nadja Erikssons ledning  och framförde då bl.a. Evert Taube melodier .Och iklädd basker var man när vi sjöng Fritiof o Carmencita . Och fick både beröm o applåder för vårt framförande . O sen blev vi bjudna på kaffe o tårta.
      Och nu kommer som sagt en härlig sporthelg framför tv:n. I den ingår World cup i i ishockey , Premier League i fotboll och trav, V-75. Mycket sittande i skön fåtölj med fotpall. Men nästa vecka blir det som vanligt träning via cykling o gående ev en tur i naturreservatet Bäckhalladalen.
        Här gäller o hålla på med allt möjligt till fördel för sinnet o fysiken. As usual ! Trevlig helg. Haben sie ein schönes weekend. :)
 

Jaha, en tur till Baskemölla idag.

 
Och i god fart både dit o hem. Och en kopp kaffe hos kompisen Börje blev det. Joodå i fjärran, men på cykelavstånd kan vi urskilja Stenshuvud National park. Jaa, det här med minnen från istiden . O läsa sig in på dess olika skeden. Jaa, Stenshuvud är inte längre bort att man kan cykla dit innan det blir för kyligt. Än är det inte försent o fysiken är verkligen godtagbar. Sinnet även.
 
Jaa, skärpan Men så småningom blev det hemfärd och denna väg som ledde mot norra koloniområdet togs via en liten bro längre bort. O sedan in mot centrum o handla i livsmedelaffär.Jaa, förbi kyrkogården o via suckarnas gång. Och vad såg jag inte här i närheten nära stigen längre bort en stor hög med bajs garanterat inte hundbajs. Jaa, det här med vilda djur som kan ta sig hit. O det här med vandring på nätterna..Längs ån t.ex. 
 
 
En björn  ? Nää, detta är ett foto från en tidning . Och man stödjer en hel del olika saker här i livet. Och det är ingen hemlighet. Men är inte den som behöver stoltsera med det.
 
               Jaa, World Cup i Canada.. I går slog Sverige Finland med 2-0 och det kan dom tacka Henrik Lundkvist för . Finnarna var stundtals bättre än Sverige . O vann skottstatistiken. Och läste att USA förlora mot Canada i natt. Och i kväll blir det ingen lätt nöt att knäcka för Sverige. Möter det ungdomliga Nordamerika o tydligen behövs en poäng för att vara riktigt säkra på semifinal.Som jag fattade det.
         Och Fiona får jag titta på o lyssna på innan dess.Och det här med hur mycket bättre den Engelska förlagan är än den svenska versionen. Är man inte ensam om att tycka.
           Och både torsdag o fredag eftermiddag blir det sång Jaa, det här med ens olika intressen. Håller gåendet igång på livslinjen Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen.
          Jaa, det här med rötter o Vem tror du att du är. O i morse tittande på programmet på play med Eva Röse. Intressant som vanligt . O det här med ens egen nyfikenhet o det här med att få göra en liknande resa som Eva.I rötternas spår.  Lite avundsjuk blir man på kändisarna som får den förmånen.
  Ett program från England som jag fäste mig mycket vid var det för några år sen med David Suchet, mannen som bl.a. spelat Poirot. Han forska bl.a. i sina sjöfartsrötter I England och sina judiska i nån av Baltstaterna. Sen var det nån amerikansk skådespelerska som upptäckte rötter från det Franska hovet på 1500-1600- talet. Ochså väldigt intressant. M.fl. program som dyker upp i minnet.
      
            
 

Jaa, alla bilder är väl inte vackra . Men dom är meningsfulla.

 
Det här med att leva som man lär. Här snackas inte bara. Och detta är en vy som togs på väg norrut. Iförd långarmad tröja över t-shirten med tunn sportjacka över.. Och för den ibland stela ryggen med ibland lite haltande så är det här cyklande mumma. Och man har ju en fast träningscykel i källaren. Om väglaget inte är gångbart när vintern kommer.
 
 
Och så småningom på återcyklandet så satte jag mig på denna bänk o den långarmade tröjan las i cykelkorgen när sollen behaga titta fram ett tag. Innan det fortsattes mot livsmedelsbutik. Jaa, det här med att hålla sig till regler o trafikvett. När man satt på bänken så kom en ung mopedist i full fart så ssmåstenen spruta.. Jaa, hur han såg ut. Har det nån betydelse. Överträdelser är överträdelser. Oavsett den ena eller den andra tillhörigheten.
       Och sen när jag var på väg att cykla över vägen mot kyrkogården och suckarnas gränd vid norra koloniområdets utfart så kom plötsligt på kolonivägen nån jeep av nått slag i full fart  gjorde en sladd o höll på o krocka mot en bil på gatan. O sen for den iväg i full fart mot Kristianstadvägen. Otäckt.
       Och det här med hastighetsbegränsningar i staden o dess utkanter där t.ex. en annan bor. Garanterat sett många överträdelser,
 
Detta foto av Larry Turner fick jag syn på idag. Inget nytaget antar jag. Men tiden går fort och det här med intresse för väder o klimat. O tankar om hur vintern blir. O jag tror inte kung Bore gett upp . Och som sagt under 11 år i Askersund har isar legat på norra Vättern/Alsen ett längre tag utom ett år.
 
O det här fotot från vintern 2013 i Askersund visar jag gärna ! Och vistats på Vätterns isar i strålande sol . Det har man gjort otaliga ggr. O det finns bildbevis på oavsett över eller under det normala. 
            Och jag får titta på den väna Fiona o Engelska antikrundan i kväll ochså o sen Vem vet mest o sen Sverige mot Finland i World Cup i ishockey ! O Nordamerika som verkar ha ett jättebra lag med unga spelare möter Ryssland. Men då sover jag. 
          

Så här innan dagens..motionsrunda.

 
Tänker jag på ibland o konstaterar . Att efter andra världskriget 1950 var det 2,5 miljarder människor på Jorden o nu är det över 7 miljarder. O nån ättestupa är väl ingen som vill ha som i forna tider.Jaa, o det här med det myntade uttrycket i Sverige köttberget ang. 40-talisterna.. Det här  med 9,5 miljoner landet Sverige . Som ett " knappnålshuvud" i det hela . 
         Jaa, det här med att det finns numera över 200 stater/ länder i Världen . Varav en del haft mycket mera naturkatastrofer t.ex. än oss här i Norden. Under s.k. modärn tid.
                Jaa, vem gillar inte detta foto som gillar att se sig om här i Världen bildligt o bokstavligt.
       Från Earth Pics ..Exploring the wonders of Peru.. Det här med en svensk ankdamm kan ibland ha sina sanningar. Och pratet om den svenska modellen. Det var väl ganska lätt o ta fram en svensk modell efter andra världskriget när  många länder låg i ruiner o blev beroende av svensk export.
 
Det här med att kunna koppla av. I en Värld på gott o ont . Som den varit även med mindre människor på Jorden. Tål att tänka på 1850 var det ca. 1,3 miljoner människor på Jorden . 1950 var det som sagt 2,5 miljarder på Jorden.Och i sammanhanget kan man tänka på den  ång-och kolkraftens betydelse för Världens välfärd o utveckling.
             Jaa, detta foto är retweetat från Richard Shucksmith och texten till är Sleeping Shetland otter.
    Som sagt att koppla av all populism o lobbyism o läsa på hur det var. O sen koppla av i förnöjsamhet.! :)
              I morse var det varmt på elementena. Men inte konstigt var 8 C i morse . Men solen så här  års o det här med brittsommar som  kan förekomma i oktober.
            Joodå motion skall företagas i vnlig ordning . Och i kväll hoppas jag att Sverige vinner över Finland i Worldcup i Ishockey.
 
 

Jaa, det här med den riktigt avslöjande journalistiken .

Jaa, idag fick jag Grönköpings Veckoblad i lådan efter sommaruppehållet. Och med vilka sensationella uppgifter 
Jaaa, vetenskapen går framåt .Det meddelas att en apparat uppfunnits som kan suga fett i förväg. 
       Och sen skall ochså dras igång en stor undersökning och ingående sociaologisk studie av Grönköpingsbornas t-l-ttvanor. Socialchefskan säger att det finns en skriande kunskapslagun( lucka) som i hög grad försvårar samhällsplaneringen.O det här med förbrukningen utan nödiga data av papper , vatten mm.och o det här med vådan av att kanske gammaldags d-ss  används., 
         O det här med spionage ! Under fältjägarecorpsens stora höstmanöver upptäcktes en misstänkt undervattensverksamhet i form av utländska kräftor som troligen sänt signaler till främmande makt.
        
            Och det här med lantpolis Fröblom som skulle hålla uppsikt över bla. den Bergska plagen .och fick syn på en dam i synnerligen minimal bikini.som spanades på innan ingripandet och som visade sig vara en semestrande polis från Hjo. Vilka förvecklingar !
 Och det här med Alternativ klantfysik. Sjukdomar onödiga. . 
 
                   Jaa, det här med GRÖNKÖPINGS VECKOBLAD som källa. Mitt i massmedias alla sanningar .Rekommenderas.
 
 
 
 
         
 
 

Jaha ja god förmiddag var det.

 
Jaa, andras bilder/ foton är bra att ha när man själv inte fotat i helgen eller annars. Och den här bilden har jag fått från Earth Pics och den visar Sorrento Back Beach Australia. Jaa, när jag tänker på den delen av Världen så lockar mig Nya Zeeland ännu mer. Men detta  foto är ju intressant om man tänker på Världens danande .T.ex. Och har ingenting emot Australiens folk.
 
Ochså från Earth Pics . The Georgius Icelandic . Iceland/Island . Fantastiskt foto. Och det här med klimatet trots närheten till Grönland o det här med golfströmmen . På nått vis kan man säga att rejäla vintrar eller somrar saknas på Island. Men intressant land är det. Om man tänker även bakåt i tiden.
 
Jaa, är väldigt intresserad av bl.a landet Slovenien. Med alper vackra dalgångar o fina sjöar som det verkar. Jaa, kanske ett mål att tänka på för bussfärd. Kul att berika sin entusiasm o fantasi med , oavsett.
    Och detta foto är då från följaren Discover Slovenia. Lake Bled just another beautiful day at Lake Bled . So peaceful and tranquil P Miilovan Kovacevic.
 
 Jaa, måndag igen. Då börjar vi med temperaturer på ställen som jag följer. Thule air base - 6 c , Grise Fiord - 2 C o Verkhoyansk +5 C . Det här gäller alltså ställen i nordöstra Canada, på Grönland o i Sibirien. 
     Antarktis ja, Mc. Murdo stn. - 28 C. Sen har vi ytterligheterna Punta Arenas, staden i södra Chile som ligger närmast Antarktis som har + 7 C och då den andra ytterligheten nära Arktis Reykjavik som har + 9 c..
 
Jaa, det här med att följa vädrets o klimatets makter i nuet o dået . För mig intressant.
 
Och när det gäller annat så är ju sport, bl.a. ishockey som jag tycker är intressant på min livslinje Från Rötter till Barnbarn. Och  igår slog ju Sveriges Tre Kronor Ryssland i World cup i ishockey Ryssland med 2-1 , bra gjort . O på tisdag kväll möter vi Finland . Det blir spännande.
  Jaa, det här med " skvalpet i Världens damm " . Blandar inte in politik i bland vackra naturbilder, Vacker musik eller sport. Hur folk än resonerar o det här med lobbyism o populism o dagens massmediasamhälle . Oavsett så är jag en Världsmedborgare som råkade hamna i den " höga nord " . Via bl.a människor som vandrade hit på sin långa färd. O inte stannade upp t.ex. söderöver. Hur många av mina gener som kom söderifrån ? En del har man ju fått via invandring på 1800-talet t.ex.
       Jaa, det är kul att fantisera, spekulera , sätta sig in i o motionera t.ex. :)

Jaa, visst blev det det..

 
En cykelfärd idag med avbrott för en del gående i vårhallen , en bit från innanhavet Boltic sea . I härligt väder med hör o häpna i ostlig vind..
 
 
Och på  en äng ovanför som gränsar till landsvägen låg kor o bliga på mig. Vita kor ,fjällkor har man ju sett o hört talas om men ...nää.
 
 Och zoomar man in så blev det detta foto . Jaa, det här med olika vyer från samma plats och då Vårhallarna o Tobisviken.. Jaa, det här med att vara omgiven av fin natur på dom platser man bott. Oavsett längd.
 
 
Jaa, varför inte avsluta med detta foto via Life on Earth ....A gorgeus scene in Lauterbrunnen Schwizerland foto by Scott Hafer.
         Jaa, i Schweiz har man kanske nästkusiner som går omkring. Via min mors kusin/ kusiner.. Har träffat mormors moster för många, många år sen och en till i Stockholm . Inga fler. 
          Men foton har jag dock från min mor och mormors besök i Schweiz . 
 
Jaa, det här fotot är visat förr . Och det är taget i Schweiz och det är min mor med sin kusin Franz med efternamnet Brunner. Vanligt namn i Schweiz. Årtal omkring 1925 .
 
Och här har vi bl.a mormor längst fram. På besök i alperna, Grünenwald. O tyckte jag såg på en karta att Lauterbrunnen låg i närheten eller i samma område.
             
            Men det här med att hitta nästkusiner .Har aldrig blivit av trots min mors kontakt med kusinen Franz ochså via brev under årens lopp .
      Jaa, nu börjar en ny helg igen.Och förutom den vanliga sporten som V-75 o fotboll så börjar i helgen World Cup i Canada i ishockey . Sverige möter på söndag kväll Ryssland. Men inget vidare genrep mot team Europa läste jag. . Jaa, förutom de stora länderna deltar team Europa o team Nordamerica  Verkar vara en del yngre spelare i dom lagen.
                    Jaa, trevlig  helg önskas.
 

Jaa, foto från igår o idag.

 
Jaa, foto på barnbarnet Rut från gårdagens födelsedag. är väl en bra början på dagens inlägg.
 
Jaa, Tobisviken med sina klippor o fina stränder . är ofta ett mål för mig. O Vårhallen ligger ju inte långt ifrån.
 
 
                              O  pulsa en bit på stranden är bra för stativet o sinnet . Jaa, att njuta var det.
 
Och så småningom cyklades mot hamnen o hemmet. Och söderut  togs detta foto foto  från en sandstrand med badhytter som är närmast hamnen . Och som har mycket badgäster på sommaren . Lätt att nå för stadsborna.
 
Och det här med den sen länge rådande torkan avspeglar sig i Tommarpsån.. Vet ju att sådant kan inträffa men har inte sett så lite vatten på länge.o det här med lukten som en dam påpekade. 
 
            Och sen kom jag ner till småbåtshamnen o där fotades detta .Inväntar dom hösten eller ? 
 
 
   Detta har man fått från Earth Pics med texten...Keep walking until you reach your destination. Yes :) 
 
Fint foto från Life on Earth. Sometimes is good to just take some time to reflect. Photo by  Olivier Wong in Colmar Alsace.
                       Jaa, det här med vad vackra o fina o intressanta platser det finns på vår jord. Vem skulle inte kunna bott här bl.a. 

Äras den som äras bör.

 
Idag blir det besök hos det minsta barnbarnet Rut som fyller ett år o det gör kan man säga farfar ochså som nu varit ett år i Simrishamn.. Och det här med att ha förmånen att fira många barnbarn och andra därtill på köpet.
 O vädret fortsätter att vara fint för årstiden. Skulle dock tro att folk här i sydöstra Skåne suktar efter dagsregn. Väldigt tort åtminstone i mitt område.
 
 Jaa, det läste jag idag via en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature/svt-text . Jorden krossad innan månen tillkom. Det har visat sig ? att Jorden krockade med en annan planet återkom o fick en måne på köpet..
            Det går ju att filosofera över det här och med att vi har haft tur oavsett när mänsklighten uppenbarade sig. Och det här med hur mycket som vetenskapligt finns att konstatera från förr. Och det här med vad som oförutsett kan inträffa. Och det här med att ta allt för självklart. Vad hade hänt om inte jorden återupprättats o det bara blivit en måne eller bara att Jorden blev till, för en andra gång. Solsystemet kan man ju ochså fundera på. Inget grubblande här inte men intressanta vyer har man rätt att tänka på. Och det här med att ha förmånen o hälsa på Rut t.ex. Och att vi trots allt är över 7 miljarder människor på Jorden och att det här med ont o gott i en salig röra. Inget nytt.  
 

Måndag igen tiden går som sagt fort .

 
Jaa, Tobisviken nära stan . Är ju det en plats där många badar o solar på. Och vilka många sådana här ställen finns det inte längs ostkusten i Skåne.. Och vädret idag, ochså fantastisk med pålandsvind.
 
Jaa, hä bare o njut . Av the Boltic sea. Och Tobisviken o Vårhallen i närheten . Här gör jag ofta nedslag.O pulsar i sanden. Vatten ja, i Luleå, i anslutning till Örebro. i  Hjo, I Stockholm, o i Simrishamn ..
.
 
Jaa, hur våra förfäder hade det med klimatet under otaliga sekel under deras historia,På olika platser i Världen o under vandringarna hit o härjandet i österled t.ex. O där det blev till att stanna efter istidens tillbakadragande.Eller där dom stannade upp innan.på olika ställen under vandringens gång norrut.
    Jaa, det är nuet som gäller men vi skall först o främst tacka bl.a. solen att vi finns till och sen våra förfäder.
     Och det här med ett talessätt som Kineserna har . Det här med att gå baklänges in i framtiden.
 
 
O som vanligt får man Vackra bilder utomlands ifrån. Detta har man fått från Israel Fun. ...Nir David .
 
           Jaa, segrarna i årets Us-Opens singelmatcher blev. Angeliqe Kerber o Stan Wawrinka..mEn matchen mellan Wawrinka o Djokovic såg jag inte . Och där med jag inte nånting om hur axelskadan besvärade Djokovic.Men oavsett grattis Angi o Stan.
 
Idag är det ju måndag  och då kommer rapporter om temperaturer som sagt . Oavsett dom sjunker eller stiger. 
 Grise Fiord har idag - 3 C Thule air base -1 C  Vekoyansk + 10 C och Reykjavik + 10 . Och Mc Murdo stn -36 C o Punta Arenas + 5 C och Simrishamn hade i morse + 16 C.
 
 

Uj,uj,uj, vad tiden går fort. Fredag igen.

 
Och igår på förmiddan innan eftermiddagens sång cyklade jag till nturresrvatet Bäckhalladalen i god fart via Gröstorp. Och tog en del foton på vägen.
 .
 
Och detta foto togs då österåt under cyklandet . Och the Baltic see kan skymtas 
 
 
 Och här närmar jag mig  naturreservate  Från ett annat håll än som är brukligt . Där motionsspåren börjar .
 
 
Och här är jag riktigt nära ett öppet område .Där bl.a bilparkering o bord o bänkar finns . O förr i tiden fanns det ochså en grillplats i närheten. Finns kanske nu ochså ?
 
 
                    Och detta foto är taget från parkeringsplatsen . 
 
 
Och här befinner man sig med cykeln på motionsslingan ner till utgångsläget för dom , den korta o den långa..Som går alldeles förbi den förut nämnda parkeringsplatsen. Och här gick jag o cyklade delvis . Och så småningom beträdde jag vägen ner mot Kristianstadvägen . O cyklade via stranpromenaden vidare mot hemmet. Och så småningom blev det sångövningar i Kyrkans hus . Där även Katolska församlingen i Ystad ordnar gudstjänster i bönerummet på söndagar. Vintertid. 
           Us-Open i tennis var det. o damerna. Har vi fått en ny världsstärna i Karolina Pliskova från Tjeckien . Och hon lyckades slå ut båda systrana Williams . Varav Serena i semin. Nää, såg inte matchen direkt . Och Karolina är en lång dam . O fysiskt stark.
     O den styrkan behövs nog . För hon får möta tyskan  Angelique Kerber i finalen. Som nu är världsetta i rankingen. Och kommer det att bli Wawrinka från Schweiz som i herrarnas final kommer att möta favoriten Djokovic .
                   Jaa, herrar ja. Idag kommer man nog att ha sällskap med ett par mindre herrar på stan .
 
 
           Men nån cirkus blir det inte ! :)
            
 
 
 

Vilket varmt o skönt väder . Men inget nytt under solen i början av september .

 
Jaa, inte långt från havet ligger rastplatsen Vårhallen . Idag gick jag in i område norr om och på detta område har tidigare kreatur gått o betat.Och då har man gått nedanför stenmuren i stället.
 
 
Bra vy ! Och det här med att det sluttar mot havet. Jaa, här har man vandrat omkring lite överallt under årens lopp även  med hund ,anhöriga o kompisar .
 
 
Jaa, denna vy är fotad väster på och biltrafik kan tydligt höras .Jaa, är  fortfarande tort i markerna och på några träd fanns fullt med gula löv.! Såg jag under cykelfärden.Torkan ?
 
 
Och härifrån så gick ju rundan idag . Och längre bort finns ju rastplatsen Vårhallen. Och här satt man o sola ett tag innan det cyklades hem.
 
          Jaa, det här med entusiasm o allt möjligt som förgyller tillvaron. Ikväll kommer det att ses på kvartsfinalen mellan Simona Halep o Serena Williams i Us-open. Kommer Simona att bli en svår nöt att knäcka för Serena. Hoppas det . Och Simona är inte så gammal och har framtiden för sig . Och Fiona Bruce o Engelska antikrundan får ses senare på play
 
 
 Och här har vi ett foto av Simona Halep.Och tyvärr så verkar en annan av mina favoriter Viktoria Azarenka vara skadad igen.Och för i tiden var det bl.a en som jag beundrade  som var en riktig kämpe , Namnet är Elena Dementieva.. Hon har lagt av för några år sen men vann bl.a guldmedalj i OS i Peking 2008 .
      Och tyvärr är min store idol Roger Federer skadad men såg att han lovade komma tillbaks nästa år i US-Open . Men Novak Djokovic tycker jag ochså om och han blir nog svårstoppad i årets turnering.
            Jaa det här med sport, Vackra bilder o Vacker musik på livlinjen Från  Rötter till Barnbarn. Prata om aptitretare. !
       
 

Jaha först blev det cykling sen en promenad i trollskogen .

 
Jaa, i början av cykelfärden fick jag syn på denna fina barncykel slängd alldeles vid cykelvägen. Med Discovery skrivet på ramen. Varför slängd här och av vilken anledning ?
 
Och så småningom cykla jag över vägen mot Kristianstad o gav mig upp bland många stugor o nära där jag fick parkera cykeln hos husägare togs detta foto . Blev bra va ?
 
Och när detta foto togs var man på igång i skogsområde med ännu fler stugor. . Vädret med sydvästliga vindar, ganska lugnt o soligt..
 
Solen är inte bara en symbol för mig eller för andra under mänsklighetens historia. Fotot taget i som jag kallar trollskogen Jaa, för min del tycker jag Solen är undervärderad mitt i all lobbyism o populism. Vad hade vi varit utan den på Jorden.
           Och nu inväntar jag min favorit som programledare när det gäller Antikrundor  Engelskan Fiona Bruce. Och därefter blir det till att titta på försnacket o sen Vm-kvalmatchen i fotboll för herrar mellan Sverige och Nederländerna.  Och besök innan jag kom hem var det hos barnbarnen på Stenbocksgatan..
             . 
 

Jaha brittsommar , nej.

 
Nää brittsommar räknas i oktober . Har själv minne av en sådan i oktober då jag gjorde repmånad i Rinkaby 1965..i oktober. Kommer ihåg det för vi behövde inte elda på natten i tältet . Och har minnesbild av att gå så tunnklädd man fick på dan. När vi marscherade mot den lede fi, var det väl :)
         Det här är en intressant plats att filosofera på ! Från dagens utflykt När det gäller bl.a. klimatet under mänsklighetens historia . Spår av t.ex. istiden är ju vanlig inte bara här ! Och på höjderna i Askersund hade lärarna elever med sig för att föreläsa om den hörde jag.Och det här med landhöjningar o havshöjninga . Någon har för mig berättat att spår av skog finns på havsbotten.
          Förfäderna ja. Om man har gener från dom som anlände till Sverige när den drog sig norrut.Jaa, folk får gärna lägga ner energi ang hur uselt klimatet blir nästa sekel.O det här med medeltemperaturen . Hur var det med den på istiden ? Eller Vikingatiden eller Medeltiden. ?
 
 
Foto från samma ställe  men en annan vy.Och det här är minsann inga retuscherade foton. Och vinden i dag hör o häpna nordostlig.  Och frisk. 
 
Och en annan vy från samma ställe . och går man här mot norr så kommer man ju till Vårhallen. Som inte är långt borta. Och sen kan man gå längs kusten till Baskemölla nån ting som ämnas göra när man känner för det.
 Och nu tittar jag åt det hållet  där cykeln parkerats för färd till stan igen o handlande blev det och cyklande utan motvind mot hemmet . Och kl 18 blir det till att bli vägledd av Fiona på Engelska antikrundan , därefter titta på Uefa-kvalet U-21 för herrar. Spelas mot Spanien o sen titta på Vem tror du att du är . Det blir från början.Missar jag inte nått av !

Jaha, minsann då fick man ta åt sig ordet God morgon igen.

 
Jaa, det här med livsglädje o ödmjukhet för en man född 1938 ! Och det här fotot har man fått via IRELANDBEFOREYOUDIE Have you been too Inshower yet ? It is a beautful part , dicover Donegal Ireland.
          Jaa, det närmaste man kommit Ireland är att lyssna på musik därifrån o ochså o pratat med en man därifrån en längre stund när London besöktes i slutet på 1980-talet . Den gröna ön är ju epitetet .
 
O det här fotot ett av många fina som man fått o retweetat. Jaa, det är från Discover Sovenia . Karawanks is a mountine range at the border between Austria and Slovenia. Foto taget av Piotr Skrzpiec. Jaa, vem kan annat än få positiva tankar när man ser detta framför sig. På livslinjen Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen.
 
 
Jaa, det här med närområdet ! Inte dumt det heller ! Igår var jag och plocka vinbär i en av mina söners o hans frus trädgård . Nära där jag bor i staden Simrishamn . Gick en runda inne i huset guidades av sonen . Om nån vecka så börjar väl inflyttningen.
      Jaa, nu är det september och det här med vädret o klimatet . O följa de sjunkande temperaturerna kring nordpolen. o även de stigande vid sydpolen i Antarktis. 
            Vi börjar med Grise Fiord i norra Canada . - 3 C o snöfall. På nordliga Grönland har Thule air base  - 2 C o i Vekhoyansk i Sibirien är det + 16 C men garanterat inom de närmsta veckorna sjunkande temperaturer där
       Mc Murdo Stn på Antarktis har -36 C . Men där kommer tempen att stiga.
        Det här med Greenland . Man kan fundera på varför ön kallades för Grön land  när den upptäcktes bebodd. . Och varför Iceland kallades för Is land.
         Jaa, island ja o närheten till Grönland. Och det här med öst Grönländska strömmen o Nordatlantiska strömmen . O den alltid naturliga påverkan . Så småningom kommer jag att jämföra Punta Atrenas staden närmast Antarktis o Reykjavik staden nära Arktis/ Grönland.temperaturmässigt. O när det av naturliga orsaker sjunker på det ena stället o stiger på det andra. I sammanhanget kan vi ju ochså prata om El Nino o La Nina !
 
            För 2 år sen utropades i media att Europa skulle få en vinter kallare än på länge . Och det här med var kalluftsutbrotten hamnar från olika håll i Arktis. Med östra Nordamerika i minnet i januari de senaste 2 åren !
         Jaa, det är angeläget att även titta i nuet o dået i dagens lobbyistiska utbud. När uttryck som supervärme o monsterkyla t.ex. har setts under årens lopp ! Och det här med när mätningarna börja o värre än någonsin ?
       O numera har man ju nytta av att vetenskapen gått framåt o tiil ex upptäckt att glaciärerna smälte på vikingatiden i Jämtlandsfjällen o även i Alperna vid tillfälle. Jaa, det här med fynd av pollen o fröer  Jaa, sen har vi ju kol-14 metoden som experterna verkar vara oense om.
           Nu blir det motion o sen skall man handla en del. O så där förskräckligt mycket regn blev det inte här o ingen åska heller . På datan såg man dock blixtar sydväst om Bornholm o i t.ex. Tyskland . Jaa, det här med fronter o lågtryck o högtryck. O andra naturliga förklaringar som strömmar i luften o i havet. Mm.mm.
 
 

Så här på fredagskvällen mellan tennisen

 
Jaa, det här med Vacker musik o Vackra bilder Världen runt.Det här fotot är retweetat från Larry Tyler med texten New river Gorge West Virginia . Fantastiskt foto. 
 
 
Jaa, det här är retweetat från Life on Earth ...County Cork Ireland   Inget dumt foto det heller..
 
Och här har vi två som inte har det så dumt här i livet. Motionerat idag med att storstädat i lägenheten. Blev lyckat o parakiten Totte bskådade det hela bl.a. från axeln. Han ser ju riktigt förnäm ut. Nu har vi en helg framför oss .ser ut bli intressant o spännande som vanligt.
           Nånting som jag fick syn på text-tv nyss Att astmaprojekt pågått i decennier i Norge, Under 25 år har friska skidåkare fått astmamedicin. Jaa, det norska skidförbundet är ju starkt internationellt . Nu får vi se hur detta förklaras bort.
           Jaa, V-75 följs ju i morgon som vanligt .Går på Jägersro även på söndag. Nån Engelsk eller annan fotboll blir det ju inte i helgen. VM-kval lägger hinder i vägen. Sverige möter Nederländerna på tisdag. 
 
        

Jaa, en rapport från dagens motion med sandpulsning .

 
           O ner till havet blev det och sedan fortsatt pulsning i den längre upp torra sanden. 
 
                                Vilken vacker färg på innanhavet. 
 
                                        Jaa, det här med fina vyer. bl.a söderut.mot staden.
 
                           Jaa, sen efter ett tag mot den parkerade  cykeln igen. Jaa, det  här med att låsa cykeln o pratat med innevånare . Verkar inte hjälpa . Och cykelstölderna på 90-talet har man ju varit med om . Hade bl.a.  besök av en sons kompis son som  köpt ny cykel o låst  den utanför min portingång på Simrisvägen 1 en tvärgata till Storgatan. När han gick ner sen på ljusan dag så var cykeln borta .Jaa, jag ställer nu in cykeln på nätterna i cykelförådet.. Och en dam som köpt en elcykel berättade att någon gett sig på den o bl.a förstört batteriet. Har mer exempel men  går ju inte o frågar folk om dom fått cyklarna stulna 
 
 Jaa, sen begavs det tillbaks mot centrum igen. O nere vid småbåtshamnen togs detta foto. La märke till mer svanar igen med bla. yngre exemplar fortfarande inte vita . Men inte just här . Även en del gäss syntes.
              Och i morgon blir det inre tjänst och och lite "småspring"  ute med sopor bl.a.O ikväll väna o trevliga Fiona på Engelska Antikrundan o senare till att titta på tennis från US-open. . Men på nätterna sitter man inte uppe. Thats all folks , dass war alles für heute. meine freunden. 
 
 
 

Håller ångan uppe o njuter av tillvaron.

 
Foton från gådagens cykeltur söder över via cykelväg längs kusten. av innanhavet Boltic sea ! Varför Östersjön kallas för innanhav ? Upp till var och en att ta reda på.
 
Så här såg det ju inte ut i juli t.ex.. Men på en annan rastplats pratade jag med ett Tyskt par som verkade vara på en delvis cykelsemester. Jaa, paret som var från Berlin uppskattade att få prata med mig . Har aldrig blivit bortkörd av några som jag presenterat mig för ! Oavsett vilket land dom kommer ifrån. Det här med att säga , Jag kommer från Sverige vilket land kommer ni ifrån. På engelska eller då ibland tyska.
       1 september idag ! Men att utropa höst. Utan att titta på dygnsmedeltemperaturen, nej.
 
Jaa, foton i ordning söderöver. Jaa, det här med att hitta nya motiv. Längs kusten.
 
 
Jaa, när jag tittar på detta foto så tänker man på klimatförändringarna o bl.a. dom under mänsklighetens historia . För inte så länge sen så lästes om att vattenhöjningen i södra Östersjön t.ex. inte ökade.
 Har man ju ochså läst om, att på bottnen här utanför finns rester av skogar. Eller nånstans längs kusten.
 
 
Sen vändes det åter mot staden Simrishamn. Och då i närheten av en backe uppför där jag leder cykeln .
 Inget dumt foto om jag får säga det själv.
  Jaa, det här med att kunna njuta av veckorna oavsett vilken årstid det är . Men ibland tänker jag på mina förfäder bl.a långt bort i tiden vilket klimat som dom fick stå ut med.. Oavsett mindre antal o utan t.ex. kolkraft eller bilar. Det var då det säger nån. Vlka har vi att tacka för att vi ser dagens ljus ?
          Och på vägen hem stoppade  jag foton i en postlåda , och kompisen Rolf kände för en liten biltur tillsammans. Sen uppsöktes ett ställe på Stenbocksgatan o snart kan man på Museigatan uppsöka en annan sons hem.
  Och ännu en bra dag i Jans, Jahans, Johannes liv.Och i dag blir det cyklande norrut . Sen får vi se vilka foton jag känner att ta , vyerna från kända platser kan bli annorlunda.
 
Jaa, det här med att retweeta o bli retweetad . Idag fick jag detta via Marie Douglas som retweetat Happy Homebird (Sam) med denna hennes text  "Direktion is so much more important than speed , many are going nowhere . Jaa, att man t.ex. motionerar var o varannan dag utan rasande tempo är bra för både sinne o själ..
     O fortsatt är det svenskar amerikaner o tyskar som mest tittar in på min blogg . Men men många andra länder kan det vara nån enstaka eller få ifrån.. Nu har jag ju igen även statistik på detta.. 
             Och detta är en liten blogg om man ser till kändisars , men vadådå !

RSS 2.0