Så här på kvällskvisten !

 
    Jaa, det blev lite senare i går kväll ! Vindarna ven o Gorm gormade sig ! Men mycket tänt i lägenheterna o nästan inga bilar på genomfarten i min närhet ! Joodå Österlen hade klass 2 varning ! O Dansken pratade om orkanbyar ! Och många blev utan ström ! Men inte jag o husen i närheten, iallafall !
         Men både jag och min son Peter som 1967 var 5 år och undertecknad 29 kommer ihåg oktoberstormen det året ! Och när familjen stod i tv-rummet o såg avblåst tak röra sig längs gatan mot rummet ! Jaa, det var nog högre sekundmeter på den stormen !?
           
          Men i morse var det inte så blåsigt  längre och jag tog följande foto via fönster i vardagsrummet ! Lägg gärna märke till den lilla vita pricken ! Det är månen ! Ochså en viktig planet för oss på jorden ! Det här med dragningskraften ! 
 
 
 
Följande foto togs ochså på insidan av en ruta ! Jaa, blå himmel med lite moln vid horisonten ej synligt på fotot ! Jaa, det här med solens betydelse oavsett ! Även ovan molnen o ljus som mörker ! Är  inte solen det viktigaste som vi har för  klimatet ! Eller det är så självklart ?
 Jaa, nu har klimatmötet inletts ! Och jordens undergång predikas ! Jaa, kolkraften är fortfarande den största elenergigivaren ! Inte bara i länderna Kina eller Indien ! Vi har andra länder att räkna upp ! Och att reducera kolkraften är naturligtvis inget fel ! Men det här med kärnkraften ! Som inga växthusgaser släpper ut ! Några olyckor har ju skett i Världen men att lägga ner den ochså ? Skulle vilja prata med president Obama som för några år sen gav tillstånd att bygga 2 nya kärnkraftverk ! Hur mycket kommer kärnkraften att diskuteras på klimatmötet ! Är alla överens om att lägga ner den ! ? ! Frankrikes elenegibehov täcks till 60 % av kärnkraft! Har aldrig hört talas om nån olycka där ! Jaa, låter bli att räkna upp dom länder som är beroende av bl.a kolkraft ! Några finns i närheten av Östersjön t.ex. ! Tyskland ja, och kärnkraftden och import från Polen när inte elen räcker till ! Läste jag om för  något några år sen. även om protesterna mot vindkraftverk i vacker rnatur !
        Klimatet ja ! Intressant kan vara att veta att för 8000 år sen smälte de flesta glaciärer i fjällen o alperna för att sedan återkomma igen ! Vidare enligt vad man kommit fram till var det varmare på vikingatiden än idag  ! Torde knappast varit t.ex. några kolkraftverk, flyg, bilar på den tiden ! Hur man kom fram till det? Det här med för 8000 år sen ! Rester av ädellövskog har hittats i  dalgångarna i södra delen av den skandinaviska fjällkedjan ! Med dagen teknik går tydligen detta att upptäcka ! Tror hellre på det än matematiska datoriserade mallar som räknar ut framtidens väder !
 
          Och snö finns det fortfarande så det räckte i både Ruka,och på höjderna i Aspen o St Louise ! Och i det sammanhanget vill jag gratulera bl.a Stina Nilsson o Ida Ingemansdotter och Frida Hansdotter till fina insatser i spåren på längden o nerför !
           Och för inte så många minuter sen såg jag den bästa antikrundan enligt min mening, den Engelska !
 Och idag har jag pratat med Peter o Franke i telefon ! Och även med Martin som stannade till och lät mig åka bil till nära hemmet med dagens första inköp för.veckan ! Och imorgon skall man börja skrapa advents kalender ! Skall vi satsa på en resa till Tyskland , Israel o en båttur på floden Volga t.ex. ! Drömmar ! Det har man kanske när man trivs ! Beroende på att man inte står o faller med dom !
 
  Och i morgon skall det köras till stadens tipp ! Överblivet från snickrande o målande innan det flyttades in i denna trivsamma lägenhet !
 
 
 

Hur många ggr ! Har man inte konstaterat det !

Att tiden går väldigt fort ! O inte har den gått långsammare sen man kom ner till Simrishamn igen ! Varför tiden går så fort ! Joo, intressen, trivs med sig själv o livet ! Hur kan du göra det ? Hjälper det nån annan om jag inte gör det !     Jaa, o vad jag bl.a. ser fram emot ! Förutom På spåret ikväll ! Skidor från Kuusamo/ Ruka kl 12 , vintestudion ! Jaa, och även utförsåkning från Nordamerika ! Vädret på dom här vintersportorterna ! Jaa, Ruka har ochså känning bl.a av lågtrycks vandringen från Norska havet via fjälltrakterna mot norra ishavet ! Ger milt väder ! Inget ovanligt scenario ! Men efter helgen skulle det bli kallare där ! Det här med egen erfarenhet av mildscenariot ! Själv upplevt detta scenario på 50-talet i Luleå ! Och eftersom det upplevdes en jul så kommer jag ihåg , utan o vara insatt i varför ! Men innan sporten blir det fredagsstädning !
                V-75 både lördag o söndag ! Jaa, bara en sån sak ! Och dessutom från Jägersro o sen Örebro på söndag ! Och fotboll lördag söndag o fortsatt tävlingar i Ruka o Nordamerika !
 
                        En del tycker kanske att det här är oväsentligheter ! Det tycker inte jag ! Finns mycket som är väsentligt ! Jaa, det här med bl.a.flyktingfrågan ! Pang bom så glömdes i för o emot , förträngdes, att Sverige  o Tyskland är de länder i Europa som tagit emot mest flyktingar PER CAPITA !
                 Ser fram emot helgen utan att oroa mig för sånt jag inte har facit på ! Bl.a oförutsedda händelser och sådana längre fram utan facit ! Vare sig för morgondagen eller om 100 år ! Carpe  o Crea Diem med framtidstro ! På stigen med omfamningar från Barnbarn o rötter, med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen !
              Ha en bra helg ! 
 
                       

Jaa, idag blir det foton från nuet ! Ganska många !

 
              Har nu kommit fram till område där en skön runda togs ! I vackert väder ! Från det här området , platsen har man många fina minnen då man tillbringat tid här med bad o sol med frun,Signe, barn o barnbarn o släkt !  Som sades på FB så känner säkert en del igen sig här ! Jaa, det här med nuet o framtidstro o fina minnen ! Ja visst en annan är nog inte odödlig och dör jag på en motionsrunda med vacker snits , hellre det än att sitta i soffan o gnälla över sånt man inte har facit på ! Fotonaa kommer i tur o ordning ! Framåt marsch !
 
 
 Nu börjar nog fler känna igen sig , här nereifrån sydöstra Skåne ! Jaa, jag kommer ihåg stojet o ansikten från olika åldrar spelar revy ! Och doft av bl.a. mat o dryck kan kännas !
 
 
Sen gicks det en bit norröver ! Mötte okända människor men som vanligt kom jag i slang med dom ! Jaa, ett leende öpnnar bl.a dörrar o hjärtan ! Oavsett !
 
 
 
 Jaa, jag är mycket nöjd med fotona som tagits idag, ochså ! Jaa, Stenshuvud har ni väl höt talas om ! Det är ett mål jag har i vår ! Oj, vilka vackra bilder som kommer att kunna visas därifrån ! Hoppas jag !
 
 
Nästa foto ! Även här skymtas nationalparkens utpost ! Jaa, de här fotona är kul att lägga ut när som ! Eftersom man har utländska besöakare som  får se dessa bilder !  Kanske nån varit här ? Österlen är nog känt över landets gränser ! Konstnärer bl.a. hyllar scenariorna !
 
 
Sen vändes efter ett tag på klacken ! Och detta motiv fastnade man för på vägen mot cykeln !
 
 
 
 
Jaa det här fotot skäms inte för sig ! Mycket lyckat ! Vilket scenario ! 
 
 
 Nää, men tiita min cykel ! Flytta jag på den kanske ! Men srunt samma ! Det här fotot är det heller inget fel på ! Tycker jag !
 
 
Och innan  jag besteg cykeln för hemfärden via ett samhälle som syns här togs då detta foto från denna fantastiska plats , en av många på Österlen  
 
              Jaa, samhället som syns är Baskemölla ! Jaa, som sagt det är även människor  från andra orter i Sverige som följer min blogg ! Och Tjörnedala vandringsstigar ha kanske en del a er vandrat på ! Och kanske även hört talas om Tjörnedalagården !
 
             Yes ! This fotos is taken from the southeast of Sweden, Österlen, ! Simrishamn, Baskemölla, Tjörnedala ,Stenshuvud Natonal garden , words to remember ! 
 
 
 
 All right sen avslutas denna bildsvit med foto över en damm i stan Simrishamn ! Inte så långt från centrum ! O där handlades o hämtades travprogram för lördagens V-75 på  Jägersro !
                Jaa, dass war alles für heute ! Haben sie eines schönes tag !
 

Hihi ! En envis gube ger sig inte så lätt !

 
Detta foto är från början av januari 2011 i Askersund ! Det här med att pulsa i snö när det är vinter är inte dumt för kroppen o knoppen ! Som sagt vitt lyser upp används även vita rum vid terapier !
 
                Och som sagt ! Föredrar vita vintrar, varma somrar , o grönskande vårar ! Hösten ja, den överlevar man ochså. Och efter en del kalla vintrar har växtligheten frodats vår och sommar ! Finns bra minne och bildbevis på detta ! Det här med växter o örter ! En del trivs med snötäcke och det är en fördel för växtkraften på våren ! Rötterna får vila !
 
         November o början av december t.ex. Jaa, gumman Tö o kung Bore kommer inte alltid överens om vem som skalll ha befälet ! Tittat på temperaturen i Aspen o Kuusamo ! Där verkar det märkas men temp nattetid  reder upp ? Vem har inte hört talas" om röd Swix" , även förr i tiden !
 
          Jaa, här i Simrishamn visar rapport från nuet på vädersajt att sol skymtas bland molnen och 2 + ! Så cykel blir det idag på motionsrundan ! Och vinden hörs inte vina utanför fönstren !
 
               Jaa, man får väl inte  berömma sig själv i det här landet ? Men livslusten o tyckandet o konstaterandet oavsett, verkar vara ett bra sätt för knoppen o kroppens välbefinnande .
                
 

Jaa, det här med minnet ! O vad som räknas i närtid !

 
Folk får tycka vad dom vill ! Men jag tycker om att titta i mina fotoalbum på nätet  ! Väcker bra minnen i närtid bl.a för en konstig prick som tycker om vita vidder med bl.a sol ! Vitt är bra för sinnet ! Dom här fotona är från Askersund då ! Och fotot är taget den 18/12 2009 ! Jaa, dom här vintrarna mellan för inte så länge sen har inte heller Smhi glömt ! Pratas om i något fall om mycket kallare o snöigare än på länge bl.a. i Stockholms -och Gävleområdet 
 
 
 
Och det här fotot är från den 7/4 2010 ! Tänka sig ! Och skidor kunde som synes ännu åkas i Askersunds skogar ! Jaa, det här fotot är nog taget i skogsområdet vid bandybanan bl.a. !
 
 
Jaa, det här fotot är från 8/4 2010 ! Och efter de här kalla vintrarna som  kom efter varann har vi sen haft ett par mildare med kortare isläggning o snötäcke ! Men som en del vet så fick vi i t.ex. Askersund några veckor med snö i början på 2015  ! Bla. i anslutning till SM-veckan i Örebro ! Jajamänsan har bildbevis på det ochså ! Även från den kalla våren som kom därefter i april o maj ! Kallare än normalt ? Och frågan är i dagens ältande om klimatet hur mycket man kommit fram till hur klimatet var med 0 eller mycket mindre människor på jorden ! Det kan ju dagens forskare med olika metoder räkna ut ! Det här med växtligheten i fjällen under Vikingatiden  t.ex. Jaa även det här med syndafallet o Noaks ark kan man fundera på ! Nedtecknade berättelser o beskrivningar skrivet på ett visst sätt !
 
            I dag blev det en snabbis i en del regn men inte så blåsigt ! Och lämnade bl.a. in ett papper med anmälan till möte till extrastämma för medlemmar i min  bostadsrättsförening nu i december !  Nää, här vilas inte på hanen ! Och några dar senare blir det julbord med pensionärsföreningen på hotell Svea ! Det ni !
              Dass var alles für heute för en med olika intressanta rötter ! O intressant liv i nuet ! 
 
 
 
 

Jaa, det här med snabbis ja ! O utskåpning !

 Jaa, igår vann ju både Arsenal o Barcelona i Champions League ! Följde mest Barcelona ! Efter utskåpningen av Real Madrid så fortsatte Barcelona på samma spår ! 6-1 mot Roma ! Kunde blivit ännu större siffror ! Och Arsenal har fortfarande chans att gå vidare i sin grupp genom seger mot Dinamo Zagreb med 3-0 ! Och Bayern München gillas ochså skarpt ! Och hoppas på en final mellan Barcelona o Bayern München !  Blir sevärd fotboll ! Mellan 2 lag med spelsinne !
 
        Motion företages ju inte alltid i bra väder ! November är ju både en vinter-o höstmånad ! Och både i alperna eller andra kalla platser kan man råka utför Gumman Tö ! Jaa, i Aspen Colorado är det minus för närvarande ! I Kuusamo är det omkring noll ! Vallaföre till helgen ? O gnällande hos reportrarna, bisittarna  !? I  Bruksvallana nämndes något om mycket kallt o kärvt i spåren ! Nu får vi ochså se hur snötillgången är på höga platser i bl.a. Europa o Usa/ Canada ! När utförsåkningen bl.a. drar igång ! Gäller ju delvis ochså längdskidåkning o skidskytte o backhoppning ! Och jag gläder mig bla. som sagt ochså åt Vinterstudion nu, många månader framåt !

Oj vad tiden går fort ! Men innan idag motion !

 
Cyklade fram och tillbaks i god fart på denna cykel -o gångväg nära havet ! Har haft liknande foton innan här på bloggen ! Blåsigt o oavsett varmare eller kallare kyligt i den sydliga hårda  vinden ! Att sitta vid datorn o göra prognoser en viss skillnad mot för att vara ute i verkligheten ! Typ !
 
         I kväll blir det ju Champions Lague på TV ! Inte dumt och Malmö spelar i morgon ! Dass var alles für heute !
 

Jaa, utan den hade nog varken varit klimat eller mänsklighet !

 
Jaa, trots en massa olika klimattyper på jorden sen dess tillkomst så klarar den o hålla fanan högt ! ! Och vilka hemskheter våra förfäder upplevt när det gäller bl.a klimatet ! Men ovanstående stjärna / planet lyser fortfarande o det är ju tur ! Både för klimatet o mänskligheten ! Jaa, elände verkar ju vara självklart av olika slag under miljarder år ! Jag är  glad över att leva även i detta århundrande ! Och mänskligheten verkar ju övervägande klarat sig bra ! Blivit över 7 miljarder som emellanåt får njuta av solens strålar !
 
 
         Och så småningom på min runda genades det längs ån upp mot bron som leder till norra koloniområdet ! Trodde det skulle vara halt ute men det gick bra att gå en längre runda ! Med lite uppehåll i stan på hemvägen ! Handlade schiafrön bl.a. Som blandas ut i vatten o förvaras i kylskåpet !
 
               Sen la  man märke till en löpsedel som löd ungefär så här nånting För att motverka trötthet ät denna mat ! Och sen var jag inne o läste något i en av kvällstidningarna ! Där stod nåt om hur bra det var att äta ägg ! Massmedia journalistiken, sälja, sälja ! ! Vilar både ankdamm o Grönköpings veckoblad över den. Det måste bl.a.vara en lukrativ business med bl.a alla motsägande vetenskapliga undersökningar o doktorsavhandlingar ! O väljarundersökningar !
 
               Jaa, det här med  lobbyism o populism av olika slag ! Kan man fundera på  ibland ha funderigar över o ha roligt åt dess genomskådbarhet , typ !
 
Jaa, det här med revolutioner för folkets skull ! Hur ser det ut i Syrien t.ex. ! Och varför har flyktingströmmen ökat därifrån ! Sen kriget där inleddes för över 4 år sen !
 
 
 
 
 

Jaa, det är inte konstigt att helgen ochså går fort !

Jaa, en annan minns när man på 40-talet satt med Pappa o lyssnade på bl.a Sven Jerrings referat från bl.a skidtävlingar och då bl.a. Vasaloppet ! Dessutom på 50-talet var jag med pappa o titta på Sm på skidor som gick i närheten av var vi bodde, Luleå ! Och  kommer mest  ihåg  när Moranisse vann ett av loppen ! Glömmer inte hans röda toppluva !
 
          Och i helgen var det ju premiär för skidtävlingar i Sverige i Bruksvallarna ! Så mycket gnällande om vädret blev det ju inte men kyla o sträva spår nämndes ! Oavsett så visade Charlotte Kalla o Stina Nilsson fin form inför helgens premiär i Världscuppen i Kuusamo/ Ruka !
 
   Jaa, i helgen följdes  bl.a.matchen , El Clasico, mellan Real Madrid - Barcelona i Spanska ligan ! Och då njöt jag av ett av mina favortlag Barcelonas utskåpning av Real Madrid ! Tyvärr förlora Arsenal i helgen mot West Bromwich men Liverpool slog Manchester City ! Jaa, nu kommer jag att få njuta av bl.a. fin skidsport i helgerna en lång tid framöver ! Leve entusiasmen o spänningen !
 
       Jaa, förra året inställdes ju inte många skidtävlingar  , oavsett det var på längden, med gevär, eller utför eller i luften ! Numera kan ju konstsnö användas vare sig det är plus eller minus i luften ! Och i Aspen till helgenl,Colorado USA blir det utförsåkning ! Där är det just nu - 6 C !
 
         Och apropå Charlotte Kalla kommer idag veckans rapport från kalla platse. Dock börjar vi med rapport från Simrishamn, Örebro, Luleå platser som man bott o bor på !  Simrishamn +- 0 , Örebro - 6 och Luleå -12 ! Det här med ett avlångt land ! O det här med vintermånader o olika platser kan man fundera över !
 
             Vi börjar med de platser som jämförs ! Punta Arenas o Rejkjavik ! Just nu är temperaturerna + 5 i Punta Arenas o + 4 i Rejkjavik ! Det här med närmast Antarktis eller Arktis !
 
     Och idag har Grise Fiord -32 C, Hall Land - 24 C och Verkhoyansk - 32 C .. Och på Mc Murdo Stn. stiger temperaturen, - 6 C ! Varför ? Får ni själva räkna ut !
 
             Jaa, det här mitt intresse för klimatet i nuet o dået ! I Mars kommer jag då efter Vasaloppet komma att summera hur vintern var här o där ! Och ingen t.ex. vetenskapsman eller metreolog kommer till nästa sekel av naturliga skäl inte komma att uppleva, se om ,vädret blev så förskräckligt som det sias om !
 
                    Nu får vi se vad vardagen erbjuder ! Det här med att vara nöjd ! O känna livsglädje !

Det har man väl rätt att få göra ! Att få glädja sig oavsett !

I vissheten om att mänskligheten alltid varit o är på gott och ont ! Och vilka länder kan slå sig för bröstet när man studerar Mänsklighetens historia och deras Mänskliga o Omänskliga tillkortakommanden ! Och i början på 1800-talet var det 1 miljard människor på Jorden , nu är det över 7 miljarder ! Hur kan det ha blivit så många efter alla pester, vulkanutbrott, jordbävningar , orkaner, vattensänkningar o vattenhöjningar o grymma Världskrig bl.a.
 
     Jag för mn del gläder mig som vanligt även över helgen som kommer ! I kväll börjar på Spåret ! Sen lördag o söndag kan man motionera i soffan o se på längdskidåkning från Bruksvallarna, V-75, Premier League, El Clasico, mm. Kanske även Italiensk fotboll ?
 
                   Jaa, det här med om Världen blir, blivit bättre eller sämre när antalet människor ökat ! Och Mänskligheten har ju ökat p.g.a. positiva saker ! Sjukdomar bekämpas Bättre , många har fått bättre välfärd, fler barn går i skolan o.s.v o .o.s.v
         Jaa, nu ställs ju saker o ting på sin spets ! Det utropas värmeökning o nedläggning av kolkraft o Kärnkraft ! I det fallet tänker jag på Indien o Kina som alla vill skall göra sig av med kolkraft o kärnkraft ! Och hur mycket utgifter det leder till när där bor 2,5 miljarder människor där ! Det är lätt för en del av oss i Sverige o peka finger mot dessa länder ! O det finns många andra länder som är beroende av kolkraft o kärnkraft ! Bl.a. finns dom som pekar finger mot andra som kastar sten i glashuset !
 
Jaa, från 1880  räknas ju medeltemperaturen i Sverige o Världen ! 1934 var det 0,15 grader kallare i Sverige än 2014 ! 1880 var det 0,8 C kallare i Världen än 2014 ! Det här med att vända på myntet o räkna i minusgrader !
 
             Jag tänker o konstaterar hur mycket jag vill ! Och det gör att man kan även glädja sig åt det lilla förutom den stora glädjen med barn o barnbarn ! Och tänker aldrig göra mig till åtlöje för att jag kan njuta av sport , Världsmusik o Vackra bilder ! Mitt i Mänsklighetens historia ! Som ständigt överlever även det onda !
 
                    Nu skall jag återigen ochså njuta av en fin helg ! I Spänningens o Entusiasmens anda , oavsett om grannen är godare eller ondare än jag är ! Ha en bra helg ! 

Jaa, tar inre tjänst idag ! Får på stan imorgon , oavsett !

 
Att jag är förjust i bl.a. varma somrar o kalla vita vintrar har väl inte undgått någon ! Men minnet är kort hos oss människor !  Följande foton är från Askersund ! Det här är taget från balkongen  den 4/12 2008 !
 
 
Detta foto är taget på en promenad  i en av Askersunds skogar 18/12 2009 .
 
 
 Och detta foto är från den 14/3 2010 ! Från en promenad i en av Askersunds skogar .
 
 
 
 Envis gubbe var det ! Det här fotot är från den 7/1 2011 !
 
 
 
O det här fotot är från bandybanan i Askersund den 24 /1 2012 
 
                Jaa, några av dessa vintrar var långvariga även i södra Sverige men det är ändå 55 mil mellan Simrishamn o Askersund ! Tyvärr tillhör jag inte dom som kan visa bilder för framtiden ! :) Så jag nöjer mig med detta !  Och ser med spänning fram emot :den svenska skidpremiären i Bruksvallarna i helgen ! Läste att det fanns 2 dm snö där ! Går o titta på deras hemsida ! Om man vill ! Och nästa helg igen inleds Världscupen ,  i Ruka Finland !
                Jaa, man blir ju en envis gubbe ! När det ständigt  pratas om värmen i framtiden ! Tas ut i förskott o utan facit ! Som sagt !
 
 
 
 
 
 

Jaa, länder som tittat hittills i veckan !

 Det kallar jag för socialt från Världen ! Hittils i veckan har man haft 26 utländska besökare ! Från United States, Germany, Åland islands , Spain o France ! Påminner mig ochså besökare i år från Schweiz, Nederländerna , alla Nordiska länder , Ryssland, o många fler som glömts ! Jaa, Kina vid nått tillfälle ! Det här med mina foton o ibland andras går nog hem ! 
 
    Jaa, vädret ja ! Idag gäller det att komma ut mellan regnskurarna ! Längre uppåt landet t.ex. där Närke ligger o ovanför visas både regndroppar o snöflingor ! Och i helgen behöver bl.a. Charlotte Kalla och vinterstudions reportrar inte oroa sig för vinterföret ! Men vi är ju bara i november ! Och i Aftonbladet såg jag på nätet stog det i oktober att det skulle bli " en hemskans kall vinter sås måningom ! Hade med El Nino att göra som träffade västra USAS:s bergstrakter , om jag inte minns fel !
 
    Jaa, för mig är klimatet en intressant vetenskap och inget gnällobjekt utan facit för framtiden ! Det här med dubbla budskap utan facit o säljande undersökningar via datoriserade matematiska mallar !
 
 Jaa, KONSTATERAS  att nu lyser solen men moln visar sig , inte långt borta ! Väntar till att gå ut i em utan att ha facit för den ! Och erinrar mig hur bl.a.östra USA hade det förra vintern ! Det har vi facit på !

Jaa, visst är det bra för knoppen o kroppen !

 
Skäms inte för att visa upp mig ! Lever som jag lär o trivs med det ! Jaa, idag gav man järnet igen ! Foto taget innan cykelfärd togs mot visst område ! Där cykeln fick vila !
 
 
Och gåendet företogs mot detta område ! Båsigt som vanligt men inget regn ! Jaa, det här med vädret Kung Bore visar sig nu  i mellan Sverige och ännu mera norrut ! Idag sågs att kuststaden  Luleå ochså skulle få minus ! Men alla vet vad som händer när sydvästvindar åter träder in så här års ! Jaa, även vintertid !
 
 
Och här kom jag till en välkänd plats där en del väl kastat med kastspö o andra badat på sommaren ! Visst har man badat här !
 
 
 Jaa, här står man o tittar mot Vårhallen där cykeln parkerades för 2 dar sen ! Och det gicks vidare norrut !
 
 
           Jaa, sen vändes på klacken o det gicks söderut , mot cykeln, stan !
 
 
Och denna skylt kan ju vara till vägledning för en del !  Jaa, åter en skön runda i Jahans liv ! Till fördel för kroppen o knoppen ! 
      Och jag kommer att förse Världen med foton härifrån liksom från Askersund t.ex ! Världen ? Jaa, sidvänds  o läses från länder som Ryssland o USA bl.a. ! Jaa, och USA är det flest ifrån förutom från Sverige som besöker sidan ! Städerna som Mountain View, Redmond o New York förekommer mest ! Tyvärr visas bara landsnamnen från andra länder  ! Men andra länder förekommer vid olika tillfällen ! Under årens lopp ! 
 
 
 

Grattis Sverige ! EM i Frankrike väntar !

Och tack Zlatan, åldern har ingen betydelse ! Men laget var bäst när det gällde ! Kämpade och gav belackarna på tafsen ! Operation EM lyckades ! Tack Erik Hamrén som fått ustå spott o spe ! Ser fram fram ännu mer mot högtidstunder i sommar när Em visas i TV !  En härlig känsla när man skall somna så småningom ! 
           Ja just det Grankvist ! Spelarna står bakom ledarstaben ! 

Vem vill inte ha fred i världen ! Men det här med att se huvudproblemet !

 
Vem vill inte ha fred på Jorden vare sig man gjort lumpen/ militärtjänsten eller ej ! Själv gjorde man lumpen/värnplikten ,  en månad längre,skulle utbildas som gruppchef på infanteriregemente På skyttekompani där man ochså fick lära sig att skjuta med bl.a granatgevär ! Men repmåmånaderna fick man göra på en pbv på stridsvagnskompani ! Regementet hade förvandlats till ett säte för stridsvagnar från i I till P !
              Jaa, foto ja ! En sömnig korpral på väg upp ! Och vissa likheter med barnbarn kan skådas !
 
            Jaa, det här med inbördeskrig ! Har ju förekommit ofta i Mänsklighetens historia ! Där människor bl.a talandes samma språk har slagits ! Och debatten i Sverige t.ex. är väldigt underlig ! I Syrien t.ex. slåss ju dom inbördes som har samma religion ! I andra länder såsom Afghanistan o Irak t.ex. använder man sig ju av självmordsbombare o bilbomber för att nå sina syften ! Jaa, Talibanerna är ju ochså Muslimer liksom ! Och vi kan ju tänka på vad t.ex. rörelsen Boko Harem ställer till ! Hamas ja, vad hände 2006 ! Jo då efter valet i Gaza utbröt ett blodigt krig mellan Hamas o de som nu styr på Västbanken ! Men språket är detsamma !
 
      Har själv läst Hamas agenda mot Judar o Israel ! Bland det värsta jag läst ! Och Israel är verkligen inte dom som driver några flyktingar från Syrien ! Det gör bl.a. den interna fiendskapen mellan Sunni-och Shia ! Och problemet med fiendskapen mellan muslimska grupper, ledare o länder  i den Muslimska världen är upphovet till dagens flyktingströmmar ! Och tyvärr blev dom större o större när den Arabiska våren utropades när Libyen angreps för ca  5 år sen ! Och när IS såsmåningom visade sitt fula tryne !
           Har pratat med flyktingar i våras varannan tisdag ! Och pratat om för dom att det enda landet jag varit i i Mellanöstern är Israel ! Det blev jag inte mobbad för ! Och berättade om mitt besök i Jerusalem ! I olika kvarter bl.a.! O i olika kyrkor /moskeér ! Och i förmodlingen Världens äldsta Synagoga på Masadaklippan !
         Inget land är felfritt här i Världen ! Men hur man ständigt kan hålla på med att göra Israel o judar till syndabockar i Mellanöstern och komma med märkliga uttalanden som svenska politiker o andra gör ! Kan jag inte förstå !
     Jaa, nu tar vi vädret som jag känner till en del om bl.a. av erfarenhet av nuet o fordom  ! Och vi kan ta det här med vad lägtryck från Norska havet via fjällkedjan o mot ishavet betyder ! Och lågtryck bl.a. söder om Skandinavien ! Och när jag kom hit till Simrishamn började man ochså titta på den Danska vädersajten ! Idag lyder prognosen för helgen i Danmark då så här ! Vindar från ost och nordost med inslag av vinterlige byer ! Snöflinga ochså ritad !
 
Jaa, ikväll får vi se vilka som går till EM i Frankrike ! Sverige eller Danmark ! Jaa, synd att Sverige släppte in ett mål mot slutet i matchen i lördags ! Nu räcker det med 1-0 för danskarna att gå vidare ! Vad jag tror ? Eldar som vanligt upp mig o tror på Sverige ! Om dom inte tröttnar som sist !
 
         Och när man skriver detta lyssnas på " en gammal bekant " den Grekiska sångerskan Glykeria !
Om det blev motion idag jaa, cyklande en bit på strandpromenaden i väldig fart ! Därefter handlande o gått med cykeln i lutning uppför med matkassar !

Jaa, livet går ju vidare ! En minoritet onda ska skall inte få ta makten !

 
      Joodå ! Trots sämre o sämre väder med regn o blåst sadlade Gubben cykeln o begav sig till Vårhallen nära Simrishamn ! Här har man gått många gånger till Baskemölla t.ex..
 
 
 
Jaa, det här med bildbevis är bra att ha ! För vi vet ju att Jante kan ge sig till tals ! Jaa, härifrån gicks det norrut nån kilometer , ungefär ! Och en bit på vägen hade jag sällskap med en trevlig dam med hund ! Många vallar sina hundar här ! Och kommer ofta hit o parkerar bilen. ! 
 
 
Jaa, här har vi ett foto från gåendet ! Och efter ett tag så  vändes det på klacken ! Och gicks mot parkeringen där cykeln o några bilar stod i som sagt tilltagande regn o blåst !
 
 
Och det här fotot är då taget mot parkeringen med cykeln ! Jaa, cyklandet hem skedde i motvind men med en del  cyklande i nerförsbacke !
 
             Det här med motion ! Den ger mig mycket oavsett forskare som påstår att det räcker 1 minut i full fart på träningscykel i hemmet ! Tro mig , det är inte så väldigt länge sen jag läste detta ! Alla vet ju det här med alla vetenskapliga undersökningar som publiseras i massmedia o som ofta motsäger varann ! Verkar vara lukrativt att hålla på så . Sälja, sälja !
 
 
 
   Jaa, skryt ? Nää, doktorn jag hade i Askersund har på ett papper skrivit min syreupptagnings förmåga ! Vid 2 tillfällen efter det årliga besöket ! Mellan 98 o 99   % !
 
  Som sagt det här med fakta hur mycket man motionerar t.ex. Och för mig har detta motionerande med stor regelbunden varit bra både för knoppen o kroppen ! Jaa, sen kombinationen med fotgraferandet av natur o t.ex rådjur !
 
Som sagt minnet är kort när det gäller vädret i nuet ! Ovanstående foto är taget den 30/1 2015 ! I Askersund där vi hade några perioder med snö varav en räddade skid-sm i Örebro i början av januari ! Var det väl ?
            Jaa det här med minnet ! Det pratades ju om värmen förra vintern ! Men inte lika mycket om kalluftsutbrotten i bl.a. östra USA. De värsta på länge sas det !
 
             Jaa, som sagt det gäller att vara på hugget ! Det hjälper både knoppen o fysiken ! :)
 
 

Jaa, det här med en Värld på ont o gott !

Återigen har ondskans ansikte visat sig ! Människor har dödats av fundamentalistiska extremister ! Som vanligt uppkommer diskussioner och spekulationer vems fel det är i Världen ! 
 
                  Det här med realistisk humanism ! Mitt i anklagandena från höger till vänster vilkas fel det är ! Felet är det att en del inte vill förstå att avarter av en religion utför dåd av omänsklig art ! Och övertygas av ledare som är ute efter makt i någons namn ! Och vem saknar inte empati för människor som får fly från krig o annat elände !
       Men oavsett så kan man inte bortse från tankarna IBLAND OSS O NÄSLA SIG IN ! Tar även hjälp  av nätet och sprider sin propaganda där ! För mig är minoriteten av politiska o religiösa EXTREMISTER ett jordens eländ och det motsäger icke häller det förgångna ! Men majoriteten av Jordens befolkning vill inte ha dessa fanatiska extremister ! Och naivitet i frågan är inte det samma som humanism !
 
            Jaa, kalla platser men nu gäller det rapportering av fakta angående temperaturer ! Och eftersom vintern närmar sig så tycker jag det är intressant att följa dessa temperaturer ! Där högtrycks o lågtrycks betydelse icke får glömmas ! O det är på måndagar jag gör dessa observationer , som sagt !
      Och idag har Skillinge varmast i Sverige med+ 9 C och Nikkaluokta kallast med - 20 C ! Är det konstigt att " det blåser på månen " :)
 
             Då börjar vi med att jämföra temperaturen för Rejkjavik , nära Grönland o Punta Arenas staden i Chile  som ligger närmast Antarktis i Världen ! Och dom har samma temp i dag + 2 C !
 
 Och idag leder Verkhoyansk ligan i Arktis med - 30 C o tittar man på Nordamerika så har Prudhoe Bay på Alaska -22 C ! Jaa, en plats på nordvästra Grönland hade -22 C !
 
               Och i Antarktis går vi ju på motsatt håll , som alla vet ? Ja Vostok på 1000 meters höjd har ju alltid kallt men markstationen Mc Murdo stn. har nu - 14 grader C !
 
                     Jaa, nu har kriget i Syrien varat i över 4 år ! Har folket där fått det bättre sen revolutionen började ? Och IS plötsligt kom in på banan ! Och följande fråga får man aldrig svar på ! Vilka tillhör revolutionärerna politiskt o religiöst ! Borde man ju få veta ! Jaa, det här med Sunnis o Shias motsättningar som ständigt leder till självmordsbombningar o bilbomber !
'
                Jaa, efter helgens fina sport i soffan så får det cyklas eller gås idag eller bådadera ! Regnkläder påtages !..
 
              
 
           
 
               

Jaa, då var det fredag igen !

 Tiden bara rusar iväg , fortsatt ! Trots att eländesutropandet är värre än jag varit med om så vågar jag säga att man är nöjd med livet ! På nått vis upplever jag att det blivit nån tävlan i vem, vilka som är mest humanistiska ! Själv kallar jag mig för en realistisk humanist som vet att Världen ständigt varit på gott och ont ! Frågan är varför det onda säljer bäst ! Ochså både  när det gällert tv-spel , dokumentärer med krig o elände , liksom krigs-o katastroffilmer  mm, mm !
              Jag är absolut säker på att det är den övervägande goda människan som är i majoritet ! Om det är nånting som är värre än någonsin så är det massmedia ! Flashandet av elände verkar vara en lukrativ business !
 
                 Tur att man inte går ner sig av allt påpekande om elände ! Men hur blir stämmningen i ett land med dagens fixerande i elände utan att nämna det positiva som finns ! Och det finns avarter av människan vare sig man är blåögd eller brunögd ! Och dagens regering i Sverige  ger jag inte mycket för ! Så skall vi inte göra ochså skäller man på ett parti ! O sen nästa dag gör man så !
 
            Men nu skall vi prata om nått roligare ! Följer vädret i Sverige o i Arktis o flera ställen ! På en 10 dygns vädersajt visa dom snö i Askersund den 22 ! Och temperaturen sjunker i området ! Även i Simrishamn men mildare här ! Jaa, det här med vår, sommar, höst och vintermånader ! Olika bud men det här med medeltemperaturen i en del dagar !
Så skulle det bli under en bestämd medeltemperatur nu i November då skulle det kanske kallas för vinter ?
 
        Idag har det tvättats för första gången efter flytten ! Hade bra lager med ren tvätt !
Tvättkällaren ligger bara ca 20 m ifrån där jag bor ! Lägenheten ligger ju i källarplanet så raka spåret ! Och sonen Peter o barnbarnet Kalle hjälpte mig att komma igång med tvätten ! Imponerande maskiner som bl.a. vägde tvätten o räkna ut hur  lång tid det tog !
 
Jaa, vilken helg som väntar ! Med V-75 , skidpremiär i Norge o inte minst första  matchen mellan Sverige o Danmark om vilka som får åka till fotbolls-em i Frankrike i sommar !
        Jaa, ang V-75 !  3 stora favoriter i finalerna på Solvalla ! Jackpot på åtminstone 5 rätt ? 
              Jaa, das var alles ! Ha en bra helg ! 
 

Jaa, det här med motvind ! Vem har inte råkat ut för det !

 
Jaa, det här fotot togs, innan det cyklades iväg, via  altandörrens fönster ! Men det blåste så kraftigt att man stundtals fick leda cykeln ! Och den blev parkerad nere vid affären där det skulle handlas ! Sen gick jag mot havet och en liten runda på cykelvägen norrut  ! Sen gick man o handla o med kassar på cykeln gicks det mot hemmet ! Kraftig blåst var det men molnen hade ju skingrats ! Det var väl bra !
   Jaa, men det här med sydvästläget ! I natt skall det här bli mellan 4-9 C ! Sen skall det tydligen bli regn imorgon enligt reklamfri vädersajt !
 
          Jaa, det här med siandet om klimatet i framtiden verkar sälja mest ! Därför intresserar mig mest klimatet nu och förr !
 
Jaa, det här med stormar o närmast orkaner har funnits både innan 1950-talet o efter ! Efter har vi ju stormen på hösten -77  som redogjorts för ! Jaa, Gudrun o andra har vi ju hör talas om och varit med om ! 
 
   Men den tidigaste angivna är från 1850 o döptes till yrvädersstormen ! Sen har vi en från 1872 som döptes till stormfloden ! Och denna har jag redogjort för innan, den 1902 som döptes till julorkanen ! Källa Wikipedia .
           Och som sagt om jag tittar på Smhi;s statistik så verkar på senare år stormen 1977 o Gudrun 2005 vara starkast av dom efter 1950 ! Då hade man väl bättre mätmetoder än på t.ex. 1800- talet eller början av 1900-talet ?
 
        Som sagt en gång, för 3-4 år sen nått,  pratade jag på ett vandrarhem i Örebro med en svensk man som bodde på Fillipinerna ! Jaa, det här med vädret här o där diskuterade vi bland annat ! Och då kommer jag ihåg att han sa när det gäller stormar  skall du nog vara glad att du bor i Sverige ! Men för övrigt trivdes han bra där och var gift med en kvinna från detta land o trivdes med hennes släkt  ! Tyvärr gjorde man sig av med hans e-mail adress ! Han tyckte jag skulle flytta dit ! Tydligen bodde det en del svenskar där !
 
                  Och i morgon skall man tvätta för första gången här ! Hade mycket ren tvätt med mig hit ! Var ju bortskämd med egen tvättmaskin i Askersund ! Faktum är att det behövs assistans bland alla nya " märkliga " maskiner ! Jaa, alla är ju barn i början ! Håll tummarna !

Joo, då nu är man på gång !

 
Efter dagens cykelfär på cirka 1 mil tur o retur ! Och cyklandet skedde norrut på cykelväg med vacker natur mot havet ! Konstnärer finns det ju gått om stundtals på Österlen ! Nått speciellt med ljuset bl.a. har jag för mig ! O årstiderna ! 
 
 
 
Väg ledning för målet finns här ! Jaa, främst för andra innevånare än i sydöstra Scania  ! Hur många av er har varit i Baskemölla ? Och här besökte jag min kompis Börje ! Trevliga samtal med en kopp kaffe o mazarin o många skratt ! 
 
Jaa, så länge dett går så kommer jag att variera  gåendet med enbart cykelturer ! Att cykla emallanåt verkar   vara bra för stativet ! 
 
 
När jag cyklade hem från Baske togs följande foto mot..............just det Stenshuvud ! Även det ett minne från inlandsisen ! Och där har man varit många ggr ! Ligger 1,5 mil från Simrishamn ! Så cykla går även dit ! Men det får nog bli till våren ! Och  mot hemmet gick det i full fart delvis i medvind o nerförsbacke ! O mörkret smög på o regn smög ochså på !
 
 
Så avslutas med 2 ganska färska foton från Carpahtian Garden ! Här är det första !
 
 
Och här är det andra ! Kommentarer överflödiga ! Även snätäcke med blå himmel en höjdare !
 
 

Jaa, dagarna flyger på , oavsett !

Och i i fjällen kommer snö, i Stockholm var det i förmiddags sol o 7 C i morse men här i Simrishamn regna det och blåste o var 14 C ! Men gubben gick ut vid tolvtiden, då det bara småregna, ner till hamnen  ! Tog en liten runda norrut  Pratade bl.a.med en man från Finland, bosatt här,som man ofta träffar och gick sedan mot hemmet ! Efter att ha handlat ! Jaa, blåste motvind när man gick med kassarna uppför den svaga men sega uppförsbacken som kulminerar vid Preem ! Sen går det nerför mot hemmet !
 
     Jaa, det här med för och emot i debatten som genomsyrar Sverige ! Det här med vett o sans efter resurserna ! Men ibland verkar det som om Sverige har tagit nån slags " humanistisk duktigaste stämpel " på sig ! Och har vi nått " gömt dåligt samvete för nått " Tänkte häromdagen på krigen vi slapp på 1900-talet !
 
                  Jaa, blev ju inget foto taget idag ! Inget måste ! Skall dock leta upp nått !
 
 
Jaa, när det  tittades på almenackan såg jag att yngste sonen Martin har namnsdag ! Jaa, nuförtiden är det nästan en tillfällighet om man får syn på nån anhörigs namnsdag ! Jaa, en del säger att vi är ganska lika varann ! Jaa, det får andra avgöra ! Finns väl drag hos alla sönerna ? O hos barnbarnen ! Joo , finns exempel om man ser till foton från ungefär samma ålder  !
 
 
 
Jaa, det här med likheter ! Kortet på Martin är taget för några år sen  o detta på undertecknad för några år sen !
         Jaa då blev det ju några foton att visa upp ! Och detta tänker jag redan på ! Sveriges match mot Danmark på lördag, av två, som skall ta något av lagen till fotbolls-em i Frankrike !  Vilka rysare ! Och nästa kommer på tisdagen !
 
           

Jaa, regnet upphörde solen visade sig o cykeln sadlades !

 
Och jag begav mig upp mot dalen där denna groda skall förekomma ! O som sagt, har själv sett en för många år sen ! Cykling längs havet o gående upp mot den naturskyddade dalen o den lilla rundan på 1,2 km ! Men sammanlagt med cyklandet o gående uppför med den ! Minst 5 km !
 
 
Här har man kommit en bit på väg ! Och solen visa sig ! Som sagt ! Men när man kom hem mulnade det igen och nu ser det ut som om det skulle kunna regna igen ganska snart !
 
 
Fotona ja, dom kan väl likna varann när det gäller scenariot men dom är ju dagens ! Jaa, det här med inlandsisen , som sagt ! Upp o ner o stenpartier o berghällar o stup ! Som på många andra ställen i Sverige !
 
 
Jaa, detta foto togs på hemvägen ! Ett höstfoto med en del fåglar som drar söderut ! Och här i närheten träffade jag en äldre man från Sundsvall som bosatt sig här , efter vad jag förstod ! Trevligt samtal ! 
 
 
  Det här med höst ja ! Detta foto är från Carpahtian Garden Romania ! Alla vackra Bilder visas ! Utan fördomar mot andra länder ! Frågan är hur hade du resonerat o varit som människa om du bott i det eller det landet ! I det här  landet har vi lätt att komma med pekfingrar mot andra länders folk när vi sitter i vår trygga fåtölj !          

Det här med när slutar hösten o börjar vintern i Sverige ! Varierar !

Det här med värmen ! Vill påminna om att den 24/12 1977var jag med om att Simrishamn hade + 13,7 C ! Och påföljande midsommarafton var det kallare ! Har ochså varit med om att det regnat på julafton i Luleå på 1950-talet ! O allt har med sydvästvindar o göra ! Bl.a via lågtrycks vandringar från Norska havet mot ishavet ! 1933 o  året jag föddes 1938 lär det bara ha varit ca 0,5 grader kallare än år 2014 ! Läste jag nånstans på nätet !
 
           Och idag är det ju måndag och plats för rapporten från de kallare platserna ! Och då börjar vi med motsatserna Punta Arenas , staden i Chile som ligger närmast Antarktis ! Jämförs ofta med Reykjavik som ligger nära Arktis/ Grönland ! Och Punta Arenas har idag + 2 c och Reykjavik + 1 C ! 
           Jaa, Antarktis jaa, där nu temperaturen stiger på de markbundna stationerna ! Mc Murdo stn har - 14 C !
  Och då till det mer och mer kylslagna Arktis ! Där har Verkhoyansk -25 C , Prudhoe Bay -14 C , Grise fiord airport -28 C och Thule airbase -22 C !  Var nånstans i Arktis dessa platser ligger får ni själva ta reda på !
            Och nu blir det motion i friska vårvindar, förlåt höstvindar ! :)  

Det här med fredag hela veckan ! O helgen som kommer !

 
Vadå då linslus o egotrippad ! Det här med jantelagen ! Den kan även en man som blir 78 nästa år råka ut för !
Och är ibland stolt över mig själv när  jag ger järnet o tänker o  tycker, efter eget huvud utan att sticka fingret upp i luften ! Påläst jaa ! Vilket gör att det ibland är ganska lätt att bemöta den s.k. kultureliten som ofta gör sig till Världens humanister ! 
 
          Och när jag ser på detta foto taget i Askersund för en del år sen ! Då tänker jag på barnbarnet Tåtte som gjort denna huvudbona till farfar ! Men var har den blivit av efter flyttningen ? Tur att detta foto finns !
      Jaa, trivs bra här i Simrishamn och med livet om nu inte nån trodde det ! Fattas bara  omgiven av barn o barnbarn bl.a. ! Och det här med motionen orken sviker mig inte , går på som jag gjort de senaste åren sen pensioneringen ! Och det här med att " framhålla sig själv " är inte så svårt om man är nöjd med livet !
 
Jaa, detta skrivs med parakiten Totte på axeln ! Vi lyssnar ochså på Grekisk musik ! Som jag bl.a. tycker så mycket om ! Vem jag lyssnar på ? Litsa Giagkousi !
 
Jaa, för mig är det inte svårt att förstå att det finns länder som man trivts i med den bakgrund o personlighet man har. Ni skulle t.ex. sett mig dansa i bergen på Rhodos för en del år sen. Och när man satt o prata engelska med en del greker vid ett bord o drack nått glas vin ! Fina minnen ! Jaa, även Israel o Italien skulle jag kunnat  bott i ! Jaa, Rom har man tyvärr aldrig varit i ! Och ibland tänker jag på mina rötter i det fallet ! Och minns med tillfredsställelse när jag gick med Mormor i Katolska kyrkan i Stockholm ! Där hon höll mig när jag döptes !
 
Jaa, idag har jag haft städdag ! Jaa, det här med inre tjänst ! Jaa, titta ut genom terassdörren ! Det regnar fortfarande o disigt o råkallt vet jag att det är ! Som sagt innan, 4 dars motion är ochså godkänt !
 
            O nu kommer ju en fanntastisk sporthelg ! Med V-75 , både lördag o söndag ! O med fotboll från Premier L , Italienska o Spanska ligan ! Jaa ishockey ochså ! Karjala cup väl ! Sverige slog Tjeckien igår med 5-2 ! Prata om att komma till dukat bord ! 
 
                
                            O min far äras  mer o mer ju äldre jag blir ! Kram pappa !
 
 
Ett sånt här foto säger mycket ! Taget i närheten av Bromma flygplats ca-1940-41 Titta Jan ett flygplan ! 
 
                  Jaa, det här med att känna efter o känna tacksamhet över sitt liv ! Trevlig helg !
 
            
            
 
 

Inga egna foton idag ! Utom ett från 2010 !

 
Men det här fotot visar jag gärna ! Jaa, det är från Carpahtian Garden Romania ! 
    Såg ju inte så mycket av matchen mellan Bayern München o Arsenal igår ! Men såg en del av andra halvlek . Vilken utskåpning ! Vilket spel av Bayern M, 5-1 !
 
       Jaa igår var man ju o åt 3 rätter på Kinakrog ! Vi var ett glatt gäng som gillar hästsport o eventuella vinster ! Och bl.a. så träffa jag svågern Hasse ! Och vi hade roligt åt hans kommentar som löd... inte trodde jag Martin hade åldrats så ! Jaa, Martin är ju en av  mina söner ! Sen fick jag skjuss hem av Tommy Hahn , han som står för det !
 
Och idag har jag gått i det råkalla vädret med lite regnstänk till hamnen fram och åter ! Med handling på hemvägen !
 
       Idag skall vi ta lite om vädret, klimatet Minnet är ibland kort ! När värmefixeringen slår till !
SMHI: Vintern 2010-2011 . För andra året i rad har det varit en ovanligt kall vinter i Sverige ! 
 
 Har ju pratat innan om t.ex. hur Stockholm o Gävle hade det nått av dom åren med snön o kylan ! Och även isarna frös till duktigt dom vintrarna !
 
Jaa, det här med snötillgång ! Detta är ett foto från Askersund taget i början av 2010 ! Jaa, är så glad över mina bildbevis !
  Och detta läste jag idag på en sajt som ochså vänder på myntet o som jag refererar till på t.ex Twitter !
           Satellitmätningar håller inte med om att det finns nån statistisk signifikativ värmeökning de sista 18 åren !
          Jaa, fotsatt minimal uvstrålning i t.ex. Sverige ! Jaa, det här med ozonhålets reparation , de växande isarna i Arktis o Antarktis , de senaste åren ! Som rapporter kommit om !
 
                               Vi som är pålästa utan att vara värmefixerade vet att det funnits perioder med kyla o värme under miljontals år i Världen ! Värmen på vikingatiden t.ex. eller perioder innan dess ! Och sen pratas det mycket om att vattnet stiger ! Men det här att marknivån sjunker pratas det om ochså , hörde jag av en man jag träffa idag !
            Min tes baserar jag på en insatt man i frågan ! Högtryck, lågtryck , strömmar, solfläckar, magnetstormar mm ! Bestämmer klimatet ! Det här med högtrycks o lågtrycks vandringar o lägen !  Har ni inte läst om det här blockerannde högtrycket över Azorerna !
 
      Som sagt ! 2015-01-10 läste jag följande på DN.se  Rekordkyla i USA ! Arktisk kyla håller delar av östra och centrala Usa , liksom Kanada, i ett järngrepp ! Klimatrekorden ryker i Nordöstra USA o Kanada ! Frostsprängningar ger smällar så karftiga att de upplevs som skalv ! Köldrekord  har satts på en rad orter o snöbyar förekommer ända ned till Jacksonville i Florida ! O skolor o flyg var illa utsatta ! Och källan var AFP ! J                       Jaa, det här med högtryck o lågtryck vilka länder får i år känning av eventuellt kalluftsutbrott !
 
          Och följande lästes på svd.se 2014-9-10 ! Ozonlagret på väg att repareras ! Kan skydda miljontals människor från hudcancer ! Enligt WMO !
                Jaa, mitt i alla eländesförklaringar om klimatet när nästa sekel anländer UTAN FACIT kan det vara bra med positiva uppgifter ! Dessutom så lever väl inte "domedagsprofeterna" vid den tidpunkten o får uppleva om deras sianden stämde ! Har ochså läst om att en ny istid kan börja om 50 år !
       
           
 
 

Vem ändrar på ett framgångsrikt recept !

 
Jaa, det framgångsrika motionerandet som företogs i bland annat i Askersunds olika naturreservat fortsätter även i Simrishamn ! Var och en som är intresserad kan läsa om Bäckhalladalen och dess natur o  växter o djur ! Det här med att cykla fram och tillbaks till reservatet , känns funka mycket bra ! Jaa, o liksom i Askersund o Örebro kan man ta otal foton från Simrishamn med omnejd ! Jaa,  nationalparken Stenshuvud ligger som sagt inte mer än 1,5 mil bort ! Kan redan framför mig  se Vackra bilder därifrån ! O mycket annat runt i kring ! Och som sagt var det här med istiden och kvarlämnade spår !
 
 
 Från beskrivningen av Bäckhalladalen vid motionsspårens början har jag tagit detta foto ! Har inte läst om fågeln ännu i stora drag men sällsynt lär den vara,  rosenfinken ! Men den sällsynta lövgrodan har jag som sagt sett för många år sen ! En häftig upplevelse i trädet !
 
 
Jaa, vad har vi här då ! En söt liten mus ju ! Och det är ju Närkes landskapsdjur ! Och tydligen då finns den även i Bäckhalladalen ! Den skall jag ochså läsa mer om ! Men det är nog inte lätt att heller få syn på detta djur ! Även då fotograferat av från Länsstyrelsens ? beskrivning av Bäckhalladalen !
 
 
Jaa, här har man stått många ggr när  man gått den lilla rundan ! På 1,2 km ! Men som sagt cyklat fram och åter till resarvatet ! Skulle tro nära 2 km fram och tillbaks ! Jaa, får ju ochså gå en lång backe upp till reservatet, med cykeln !
Jaa, Malmö ff var ju chanslöst igår ! Och Paris S.G borde slagit Real Madrid ! Om man ser till första halvlek ! I kväll spelar ju både Arsenal o Barcelona ! Arsenal torde få en svår match mot Bayern München ! Barcelona har betydligt lättare motstånd 
                Och ikväll blir det mat på en Kineskrog ! Med bl.a. Tommy Hahn ! Bara en sån sak ! :)
 
 

Dimmigt, disigt o isig vind ! Men vadådå !

 
Jaa, som sagt var ! Dimmigt, disigt väder och mycket dropp från träden ! Men en fin runda ändå ! Längre än igår ! Jaa, Bäckhalladalen ja ! Det här med istidens härjningar o nivåskilnader o sluttandet mot havet eller sjön ! Ochså Omberg , Askersund  t.ex ! Jaa, istidens härjningaar finns väl minnen från i alla landsdelar !
 
När man går den långa rundan kan man ta av en bit norrut till något som på kartan kallas utkikspunkt ! Gammalt värn ursprungligen ! Här har man varit åtskilliga gånger o fotat mot o anat Stenshuvud ! Men som synes dimman satte stopp ! Men här träffa jag ett trevligt par från Ludvika men numera bosatta i Karlskrona ! Hade hört talas om Bäckhalladalen, bodde på campingen verka det som o var här för första gången ! Var trots det dimmiga vädret mycket imponerade av naturen här ! Och jag stötte ochså på en turistbuss från Bergkvara där jag hade min cykel !
 
 
Jaa, så slutar vi för idag med bloggandet ! Fotot är taget relativt nära utgånspunkten där cykeln stod ! Upp o ner var det ja !
 
Ikväll är det ju Champions League i fotboll igen ! Malmö möter Schaktar Donesk och Real Madrid möter Paris Saint Germain ! Spännande matcher ! Troligtvis hemmasegrar !?
            Jaa, nu tänker jag cykla ner i stan ! Klippa mig o sen handla ! Bara en sån sak !

Jaha då fick man vara med om att det blev måndag igen !

 
 Rötter o grenar ! Idag fyller ett av mina barnbarn Emil år ! O numera är han så gammal att han studerar till tandläkare i Malmö, pendlar ! Hoppas det går bra för honom ! O 24 år blir Emil ! Och nu är jag ju betydligt närmare delar av min stora klan !
 
 
 
 
 Jaa, idag  blev det en cykeltur som uppvärmning Och här kom jag att svänga av till vänster vid kuren ! Gick dock med cykeln upp till naturreservatet Bäckhalladalen 
 
 
Jaa, och där man börjar gå så sitter den här skylten uppsatt ! Jaa, lövgrodor har jag sett här innan men inte hasselmus , varken här eller i Närke !
 
  
Och här har vi utgångspunkten för rundan ! Man kan gå en kortare o längre slinga ! 1, 2 km eller 2,4 ! Gick den långa !
 
 
Jaa, efter ett litet tag kom jag fram till denna sjö, kärr ! Här har man stått många ggr. o kikat  efter grodor, vattenödlor eller dykarbaggar ! Ränderna går aldrig ur farmor ! :)
 
Här har man ochså varit många ggr ! Vek av mot vänster mot utgångsläget ! Träffade ett par trevliga damer på vägen ! På olka ställen ! Och som vanligt började jag att prata utan att blygas ! Och nån av dom kom jag underfund med vem det var ! Hon prata om bl.a. vad hon jobbat med ! Sen cyklade jag iväg mot hemmet igen !
 
 
Jaa och på vägen hem genom stan hälsa jag på detta mitt yngsta barnbarn och hennes familj ! Jaa, nu börjar hon närma sig 2 månader ! Jaa, det här med rötter o grenar ! På ens stamträd ! Hon är ju präglad av på min sida av, om man tittar bakåt en del ,av Hallandsrötter, Värmlandsrötter , Närkesrötter , Tyska rötter o Nederländska . 
 
                 Joodå ! Det här med att cykla en bit inför motionsrunda till fots ! Bra uppvärmning ! Och denna fina runda kommer att företas fler ggr. denna vecka , om man får som man vill ! Och jag vet var en utsiktspunkt finns där man kan ta fina kort mot havet till ! Och inte är det så långt från Simrishamn till Nationalparken Stenshuvud ! 1,5 mil norrut  Om det blir några foton därifrån i år ? Beror på vädret ! Men kanske nån dag med fint väder ! Med matsäck ! 
 
 
 
 
Jaa, det här med kalla platser ! Det här är dagens foto från Carpahtian Garden Romania ! Uppe i bergen skrevs det ju om ymnigt snöfall för några veckor sen ! 
 
            Vi tar 2 platser i Arktis innan dagens inlägg avslutas  ! Idag har Verkhoyansk i Sibirien -25 C och Grise fiord airport i Canada likaledes -25 C ! Årstider har sin charm och som vanligt framhålls att jag tycker om vita kalla vintrar o varma vackra somrar ! Och det gäller ochså att vara medveten om hur vädret växlat under människans o jordens tidsålder, med  eller utan t.ex bilar ! ! Kan ju påminna om t.ex att 1899 hade Bie i Svealand + 16 C ! Och 1953 hade  den  4 december Norrtälje + 13 C ! Källa Smhi !
 
 
 
 
 

RSS 2.0