Och ännu kuligare blev det..


.......när jag kasserade de scannade korten och fotograferade orginalen i stället  ! Och här är ett av resultaten ! Jag kan säga så mycket att kortena är tagna i januari 1988 ! Vad jag vill säga är att detta land som det rör sig om är ett av mina favoritländer. Visst jag är katolik men i detta lands huvudstad finns "alla sorts religioner" företrädda ! Bl.a. den koptiska kyrkan. Vilken religion tillhör den ? Där var jag och min kompis Bengt och en del andra semesterfirare på besök !

      Lite suddiga blev korten ändå! Här har vi just min kompis Bengt och den andre mannen umgicks vi en del med ! Han var norrman o väldigt kul ! Hette han inte Rolf, Bengt ?

            Det här är ju undertecknad på utflykt på ? Och på denna båt, som ochså Bengt var med på förståss, hade vi sällskap av ett gäng finska FN-soldater och några andra, bl.a. några kvinnor ! Här måste varit väldigt varmt fastän det var januari som synes !
          Och för att bevisa att " jag inte fabulerar " kommer följande bilder !

              Bengt med civilklädda FN-soldater !

                   Och damerna som var med ombord ! Den här semestern varade i 2 veckor och resmålet är, om jag tänker efter, det bästa och mest intressanta jag vart på !
                  Och jag får säga det att detta är något jag ser på med förtjusning och längtan tillbaks är inte med nostalgistämpel utan av "äventyrslystnad" och när det gäller landets huvudstad skulle jag lika gärna kunna bo i de " östra som västra delarna" och det långt mer än i 2 veckor, långt mer !
                  All raight, landet heter Israel , sjön heter röda havet , badorten heter Eilat, staden heter Jerusalem. Vi besökte på en 3 dagars tur, var det väl, förutom Jerusalem.  närliggande Betlehem. Masadaklippan, döda havet, Jeriko, grekiskt-ortodoxt kloster( låg insprängt i bergen) mellan Jeriko och Jerusalem ! Ja sen var vi ochså vid egyptiska gränsen. Vi tittade från badstranden ut över Aqabaviken  mot Jordanien och staden Aqaba ! På hotelltaken vid vår badstrand stod israeliska soldater o spanade  ut över viken bl.a. efter båtar med eventuella självmordsbombare. Det var nämligen på den tiden ingen fredsuppgörelse med Jordanien, bara Egypten !  Fler kort kommer !                  

Det är kul med gamla kort !


                   Kan ni gissa vilket år som det såg ut så här i tivedenskogarna. Om ni inte vet var tiveden ligger så gå in på google, nån " jäkla ordning får det va" !  Fresten jag läste i min fars dagöcker att  julen -48 inte var vit i Örebro/ Gällersta ! Jag har ju med stor iver följt olika fem-tiodygnsprognoser på datan från olika bolag. I bland är dom alldeles fel ! Än är det si o än så o sen blir det si igen ! Idag hade en av kvällstidningarna en prognos 30 dar framåt . Det lovades värme tyckte jag o säljer bra gör det säkert, sen kommer det väl nått om växthuseffekten ?. Jag brukar säga så här när jag är ironisk " Dom kan ibland inte ens sia rätt i en 3-dygns prognos hur kan dom då döma ut jorden på 100 år vädermässigt" Och glöm inte att vi haft 7  cykler under 600 000 år som växlat mellan värme o kyla, "oavsett bilar o annat otyg" på jorden. Det här med lobbyism o media styr mycket ! Domedagsprofeterna får ju företräde, säljer mest ! Dom andra som är mer positiva göre sig icke besvär !
                         Oj, vad jag njöt igår när Schweinsteiger slog in den avgörande straffen mot Real Madrid ! I lejonets kula. Vad tränaren Mourinho skyllde på den här gången ! Otur! Om det är nåra som hade otur  så var det Barcelona mot Chelsea ! 4 stolpträffar o 2 i ribban !
                      I början av november 2006 fick kung Bore en " lidnersk knäpp" . Torsten, som är på bilden, och undertecknad fotvandrade som sagt i tividenskogarna ! Jag kommer inte ihåg om det blev några domedagspredikningar ang. vädret !?

Idag har jag dragit upp kort i datan..

...jaa, från cd-skivor från tidigare år än 2009. Sen har jag dragit upp kort från en del av mina semesterresor ! Dom är scannade , även dom är på cd-skivor, men dom tar inte bloggen emot tyvärr men jag kan ju se dom bland datans album ! Det finns bl.a. bilder från Israel o Rohdos ! Inte mycket o göra åt !

                        I dag är det vårmarknad i Askersund. En marknad som Gustav Wasa pålade Askersund. Gamla anor alltså ! Det verkade mindre rörigt i år och har man sett en så räcker det i princip. Men det är ju intressant med folklivet ! Och så kan man ju fantisera om hur det såg ut på Gustav Wasas tid.

                 Rundan gick jag idag som vanligt. 2  gäss, var och en för sig, brukar stanna kvar nedanför och på strandpromenaden när flocken har försvunnit . Kanske övervintrare ? Eller kvarsittare ? Motionen gick bra och  idag kom jag överens med höften ! Det är lite olika och nån sommar för några sen var den inte på humör ! Men o sitta hemma o gnälla blir den inte bättre av det är bevisat i mitt fall !
             Alltså ! Inte är jag nöjd med att Barcelona åkte ut mot Chelsea i C.L. Maken till defensivspel av Chelsea har jag aldrig sett ! 8-9 man runt straffområdet ! Jag har räknat ihop att Barcelona träffat stolparna 4 ggr och ribban 2 ggr i dom 2 matcherna. Visst var det spännande ang. resultatet, utgångsvärdet men vilken tråkig match ! I kväll hoppas jag att Bayern München slår ut Real Madrid ! Och oavsett vilket lag som vinner så undrar jag om Chelsea kan ha sån tur i finalen som dom hade mot Barcelona. Det håller nog inte i längden att vara så defensiva ! Och det är väl roligare med 2 lag som bjuder till, inte bara ett !

Första gången i år !


             Jaa, vi trampade banan för att få den lite hårdare o sen spela vi boule ! Fem st. i varje lag ! Herrlaget, förstärkt av en dam, vann säkert. Själv så gick det bättre o bättre ! Nu blir det, om vädret är med oss , spel varje tisdag i princip, på förmiddan ! I dag hade några fika med sig så kaffe drack vi ochså ! O tur med vädret hade vi och utsikten och banans läge är ju inget o klaga på ! Fotot har jag tagit när nästan alla gått hem !
         I går såg jag ett intressant program, Vetenskapens värld gjort av tyskar, ang det svensk-danska sjöslaget vid Rügen 1706 ! Olika versioner har funnits men en tysk historiker fann via arkiv i Stockholm o Köpenhamn att det var svenskarna som fick väldeliga på tafsen ! Programmet finns på Svt-play !
         Jaa, ikväll så hoppas jag att Barcelona " tvålar dit" Chelsea i Champ. l. och tar sig till final ! Vädret sägs ! bli regnigt resten av veckan men jag som tittar på väderseiter varje dag vet hur osäkra prognoserna är. Domedagsprognoser när det gäller vädret "för århundraden framåt är dom " bra på " men o inte att "spå väder" för 10 dar t.ex !  Örebro sk går kräftgång i allsvenskan i fotboll. Ligger väl nästan sist på 3 poäng, oavgjorda matcher ! Dom får se till att skärpa sig tills jag flyttar till staden ! Åker dom ut så får man kanske gå att se på superettan i stället ! Jag satt o tänkte på innan idag när fotbollsem för herrar och sommarolympiaden i London går ! Det går jag innan och tar reda på Google nu !

Hä int dumt hä.....


                 ...Jaa, man har ju haft förmånen att ochså bott i Luleå i sin ungdom, kan komma in på olika dialekter ibland, jo men visst ! Efter allt flyttande och varande på olika platser i Sverige så är väl 45 år på samma plats ganska starkt att ha bott oavsett anhöriga eller ej ! Åtminstone för en "nyfiken själ med äventyrslystnad ". Denna " egenskap"  infann sig redan " vid födseln", källa även Pappas dagböcker, men har till tider " blivit nedtryckt" och det var väl bra till en del och för en del ?
                       Det här fotot tycker jag om ! Det är taget 2009 och här sitter jag ibland på em när det är varmt ute . Det här är strandpromenaden längst bort från hamnen mot öster. Jag tittar ut mot  vattnet Stjärnsunds slott o öarna bl.a. Solar gör jag ! Det skall bli skönt när det blir varmt ! Jaa, tiden går så fort ! Om jag får som jag vill så är det en av de sista somrarna som jag tillbringar i Askersund från nu ! Sen har jag tänkt mig att sitta o sola vid slottet i Örebro, i stadsparken, i Wadköping, vid Svartån, i oset (fågelparadis i närheten av Hjälmaren), på Berhrns Arena, i Gällersta, på stortorget..... you name it...
                            Rundan gick bra idag ! Dock var jag inte " riktigt vän" med vänsterhöften. Vilken som vann " kampen", gissa ! I morgon skall vi om det är bra väder " fräscha upp" boulebanan. Träffas kl 10. Kaffe och klot medtages ! Men idag blir det till att se på vetenskapens värld och senare inför Euro Song kontest . Jag har ju alltid tyckt om låtarna från östeuropa på senare år av förklarliga skäl, länderna har ju inte varit med så länge. Saades tyckte jag om förra året men jag tyckte lika mycket om Azerbajdzjans. Baku är ordet " för dagen" ! Där var fresten 15 grader varmt i morse. Dit skulle jag ochså vilja åka ! Och jag blandar inte ihop politik med sport, musik o turism !
                Var det någon som såg " Världens smartaste blötdjur" på Tv2 för några dar sen som handlade om bläckfisken. Om nån hade " smädat mig" och sagt "din intelligens är inte större än en bläckfisks" så hade jag tagit det som en komplimang. Jag trodde inte mina ögon när jag såg dens beteende att lösa problem. Att skruva upp ett lock efter sondering t.ex. var en barnlek. Locket var fastskruvat på en glasburk och innuti låg en krabba ! Jag skall se om filmen nu snart på Tv play ! Helt fantastisk film och OBS det var olika bläckfiskar som " medverkade" ! Inget inlärt !

En ger sig aldrig...


                  ...Jaa, nån gång förståss men det har jag ju ingenting att bestämma om ! Det retar mig ju lite ! Men att tro på det man gör och sitt eget Carpe Diem kan säkert förlänga livet ! Visste ni fresten att fånga veckan heter nånting sånt som Carpe Septimanam. Inte helt lätt för romarna räknade inte " veckorna" som vi gör enligt lexikon. Även i fall dagarna går väldigt fort så säger jag Carpe Diem med framtidstro, rötter, anhöriga m.fl. " roligheter" !
                      Idag var det ju regnkläder på ! Ibland uppe på höjderna blev det snöblandat och det blev lite vita fläckar i skogen. Temperaturen stiger dock enligt min temometer här hemma, så nån snö i natt blir det väl inte som lovats. Men kalluften kanske sveper ner senare ?
                    Brynäs blev ju svenska mästare till slut men vad Skellefteå missade målchanser i första perioden speciellt. Och när Brynäs fick 1-0 blev jag lite snopen ! Men målet var ju fantastiskt och jag gratulerar Brynäs !
                   I morgon skall jag och andra på uppvaktning till en pensionärskamrat som fyller 80. Tänk att få komma upp i den åldern o vara vital, det är bara o gratulera, sug på den ! Apropå ålder ja! På mannkänguppviningen( pensionärer)  i onsdags på månadsmötet i pensionärsföreningen fick bl.a. en av damerna stora applåder. Hon visade med grace upp olika kläder ! Hur gammal hon  är ? 93 år ! Sug på den !
                                 Mera, ja nu har jag " hejdat" viktuppgången. Så det blir i fortsättningen  fröer o nötter o olivolja i mathushållningen blandat med det vanliga konceptet ! Och jag drog ner lite på portionena !

Det är gått om små och stora öar i...

 
           .....Askersunds arkipelag i norra Vättern som delvis är naturskyddad. Om man åker över stora Hammarsbron nån mil från Askersund på riksväg 50 så ser man ju att det är en stor skärgård. Skärgården är en unik inlands-och sötvattens skärgård med inalles omkring 50 öar och dessutom nästan tusentals kobbar o skär. Åker man väg 49 mot Karlsborg så kan man till att börja med ochså se skärgården bl.a. vid Olshammar ! För en som är intresserad av båtliv så är det här ju en fantastisk skärgård att färdas i !
              Ja, visst finns det pärlor överallt o se. Trots att jag bott på samma ställe i 45 år så har jag fått se olika delar av Sverige innan dess !  Så " himmablind" har jag aldrig blivit och mellansverige är området där jag växte upp ! Och mot slutstationen där är jag på väg ! Där växte jag upp som barn, andra växer upp på andra ställen men " nu är det jag som räknas " ! Mellansverige ja ! Mitt i Sverige är i Östersundstrakten avståndsmässigt men det  är en annan sak !
                Inte är jag särskilt nöjd med att Chelsea slog Barcelona på hemmaplan i den andra av  Championsleages semifinaler. Jag räknade till att Barcelona hade ca 5 heta målchanser, 1 skott i ribban och 2 i stolpen. Med minsta lilla tur så hade Barcelona vunnit matchen. Ibland blir jag inte klok på expertkommentatorerna som kunde komma fram till att Chelsea hade ett 100-procentigt försvarsspel ! Nu skall ju Barcelona o Real Madrid mötas i ligan om några dar. Och sen några dar efter, lagen i semifinal 2. Och Chelsea skall möta Arsenal i en viktig match på lördag. Bayern München kan väl inte vinna ligan och kan väl då lägga fullt fokus på matchen mot Real Madrid på onsdag ?
              Och i kväll håller jag tummarna för Skellefteå i match 6 i finalen mot Brynäs ! Brynäs tog nog ut segern i förskott när de ledde med 3-0 och deras "stöddighet" kan nu vända finalserien mot avgörande bortamatch i Skellefteå !

Tjaa, blandad konfekt...


.....brukar man ju säga ! Efter gårdagens eufori över Bayern Münchens seger över  Real Madrid så " storstädade" jag det sista i lägenheten , vardagsrummet på förmiddan ! Efter blev det lunch och gående till lokalen där pensionärsföreningen hade månadsmöte. Mannekäng uppvisning  av några av pensionärerna inledde det hela ! De visade kläder från stadens affärer. Blev succe och kläderna var verkligt snygga med olika priser som passade alla plånböcker. Damerna var riktigt eleganta liksom de 2 herrarna som mannekängade. Själv har jag vid några tillfällen tidigare varit mannekäng ! Det räckte ! Sen blev det ju kaffe och  information om reser o annat. O sen blev det lottdragning via nummer på träbrickor av det facila priset av 5 kr st. Själv köpte jag 8 men vann inget !
                    Och i kväll hoppas jag att jag får fortsätta att vara euforisk då Barcelona av mig förväntas vinna eller spela oavgjort mot Chelsea på borta. Och i morgon blir det motionsrunda igen ! Försöker hålla på konceptet att motionera 5 dar i veckan. Trots tecken på regn och kanske t.o.m snö i morgon eller i helgen ? Får in o titta på väderseiterna med radarbilder !

Jag tycker det är intressant...

.....och det gör många andra, kändisar som okända ! Vadå då ?  Att ställa frågan " vem tror du att du är" oavsett vilka rötter du har. Och det är ju inte lönt " att fråga barn o barnbarn om detta ", rötterna är liksom inga konkurenter", får man hoppas !? Liksom staden man växte upp i innan dom levde ?

           Idag skall vi uppehålla oss lite mera vid mormors släkt Geuken. Min mormor föddes i Arlöv 2 år efter att hennes föräldrar kommit till Sverige från Preussen. Barnen blev till slut 12 syskon varav några dog i tidig ålder ! Men mormors farfar Johan Heinrich Geuken föddes i Amsterdam i början på 1800-talet ! Och han har sedan då bosatt sig i Preussen ! Min mormors far föddes i Magdeburg vilket tyder på att familjen vistades där  en tid ! Lite fakta till ! På 1860-talet vistades familjen i Stockholm några år, Johan Heinrich jobbade som ledare på en sockerfabrik. Min mormors far Johannes blev direktör på Arlövs sockerbruk, gick i sin fars fotspår.
               Det finns mer fakta men idag är jag  i nuet så att säga. Idag finns det  50 personer i telefonkatalogen i Tyskland med namnet Geuken, och därmed 133 personer med det namnet. Man får ju ochså lägga till de kvinnor som är ingifta ? Nån stor släkt är det sannerligen inte ! Och i Sverige finns det bara 19 st med namnet i telefonkatalogen+ då ingifta o barn . I Nederländerna har jag genom sökande förstått att Geuken är en mycket liten släkt !
            Allright ni ser namnet på bilden, Leer !  Leer är en stad i det historiska landskapet Ostfriesland i distriktet Landskreis Leer i den tyska delstaten Niedersachsen på gränsen till NEDERLÄNDERNA. I denna stad bor de flesta Geukens i Tyskland, över 12 st ! En nederländare, boendes i Sverige, som jag pratade med för nått, några år sen, sade att han trodde släkten Geuken kom från gränstrakterna mot Tyskland i Ostfriesen ! Nån annan har upplyst mig om att Geuken kan betyda tysken  !? Och jag ställer frågan ? Johan Heinrich Geuken föddes ju i Amsterdam, kom kanske föräldrarna från området jag nämnt !?
              Leer är en stad på ca 25 000 innevånare med lång historia, den viktigaste rederistaden efter Hamburg ! Tydligen har staden varit känd redan på 700-talet och det första kristna kapellet byggdes där. Reformationen infördes på 1500-talet  o.s.v.
          Andra Geukens bor som fåtaliga, 3, 4 st i städer som Bremen, Bochum,Bielefeldt m.fl. Endast en med namnet finns t.ex. i region Hannover !  Jaa, tänk vilket turistmål Leer hade varit med sin gamla kultur och anor. Och staden kan ju inte ligga långt från Danmark. Allright, det är "ganska långt" till Danmark från Leer men till Nederländerna är det ett stenkast !
      Väldigt intressant historia som sagt ! I början av 1800-talet tillhörde Leer kungariket Holland genom Napoleonkrigen och i 4 år Frankrike sen blev det lite rörigt bl.a. fick staden stadsrättigheter av Englands konung Georg den IV. Dock blev staden och övriga Ostfriesland åter en del av Preussen 1866 ! Under det nazistiska herraväldet blev 90 % av stadens judiska befolkning mördad och synagogan förstördes ! Ska se om jag kan hitta mer uppgifter om detta på nätet! Hittar inte nått mera men i Tyskland bodde ju många judar sen några århundraden  liksom i östeuropa ! Vem känner till staden Leer ? Som sagt vilket intressant resmål. Det tål att tänka på liksom mycket andra spännande saker ! Källa och bild från Wikipedia !

Den här typen av foton tycker jag om att ta!


                   Blå himmel o spegelblank sjö ! Blir det varmare så lär det väl inte bli omöjligt att se en och annan snok på nån sten ? Förra året såg jag bara 2 döda liggandes på gruset och gräsmattan ! Helgen ? Jaa, nu sen skidsäsongen är över går jag som sagt ut på söndan. Ingen tv på fm. Har från och med idag lagt om kosten lite ! Äter  nötter som mellanmål o förser gröten med linfrö och sesamfrö. Äter ochså lite mindre portioner !
             På sportens område ? Jaa, när det gäller Ösk i allsvenskan i fotboll så får man väl kalla laget för " oavgjorda Örebro " ! Dom har nu spelat oavgjort mot 3 lag i följd, Mjällby, Helsinborg o Ifk Göteborg. Inga dåliga lag precis men dom får nog försöka ta nån 3 poängare ! Och dom har ju ochså en förlust !
                         Fotboll ja ! Arsenal har ju kommit igen starkt i år efter den olycksaliga hösten och ligger nu trea i ligan ! I kväll tänker jag se på när dom slår Wigan hemma ! Men Wigan slog för några dar sen Man.United....
I morgon kommer jag att hålla tummarna för Bayern München mot Real Madrid i Champions leage. Första semin ! O på onsdag för Barcelona mot Chelsea borta ! Det är spännande att " titta sig ut i världen" på olika sätt, även musikaliskt . Vet ni hur många mer människor det finns i världen förutan svenskar ? 6 miljarder 990 miljoner ca ! O hur många svenskar det går på 125 kineser, ah det får ni själva räkna ut den här gången !
               

Om det är nån som försöker bryta sig in....


.....hos mig så kommer han , hon att möta följande gube ! Nä, nu skall jag inte skrämma upp er men jag har slängt " ut en käring"  för ett halvt år sen, nånting. Det har jag beskrivit här på bloggen har jag för mig ! Så så " lättflörtad" är jag inte !
                 Det var till att ta ganska varmt på sig i dag när jag gick ut på motionsrundan. Vill dock påminna om kyliga valborgsmässoaftnar bl.a. i Simrishamn ! För övrigt kan jag påtala att Clyde River i Kanada var det -29 idag, i Tipehuala i Mexiko +24. På båda platserna bor naturligtvis människor. Här i Askersund så var det + 4.
                I eftermiddag har jag " haft köksturen" med parakiten Kalla på axeln bl.a.lekande/ bitande i min mormors radband. Joo, det är så att det kokts linser, fullkornsris och durummakaroner för infrysning i portioner, väldigt enkelt att sen värma upp dom i mikron när det vankas mat ! En behöver inte krångla till det här i livet ! Det gör andra tillräckligt för sig ! Dock vill jag påtala att Kalla för det mesta skäller ut mig när vi ses på mornarna men det brukar lugna ner sig !
               Det verkar som viktuppgången är stoppad, äter inte lika mycket ! Det hela kan ju bero på att jag inte kan hålla riktigt samma tempo längre ? Men tempot är ändå bra ! Har jag något att klaga på, inte ett dugg. Är idag 73 år 3 månader och 13 dar ! Inte konstigt att jag är nöjd ! Och jag kör mitt race och mitt alldeles egna Carpe Deum ! O sen har jag många födelsedagar att hålla reda ! Bara en sån sak !

Den gamle guben var det ja !


               Men en av "sanningarna här i livet" är väl den som jag uttrycker till mina söner när de fyller år ! Nu är ni snart lika gamla som er far ! Uj,uj, uj säger jag bara. Men det är klart, blir jag lika gammal som min fars morfar som blev 94... ? Solen lyser ute och det började den göra så smått under tiden jag cyklandes delade ut post till en del pensionärer som ej har data . Utdelningen har minskat för min del , kanske för att några har skaffat sig dator ! Det skulle bli en kort runda idag så där på en halvtimme men det blev nog en timme till p.g.a. att jag hitta en nytt område i utkanten av Askersund som jag inte sett förut och mycket lämpligt för en fotvandring med matsäck när det blir lite varmare. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig idag men foton kommer så småningom ! Jag har lyssnat på musik i datan ochså ! Allt eftersom hittar jag nya fynd i mitt sökande av musik som passar mig. Häromdagen hitta jag den sovjetiska sångerskan med tysk/nederländska rötter, Anna German. Vilken artist ! Född år 1936 i Kazakstan, dog i  cancer år 1982 i Warszawa. Tyvärr fick hon inte uppleva murens fall 1989 och Sovjets undergång vilket hon nog hälsat med glädje ! Hennes far blev 1937 enl. uppgift wikipedia anklagad för spioneri av Stalins säkerhetstjänst , dåvarande NKVD, och avrättades ! Då var Anna bara 1 år gammal. Under sin karriär, efter gedigen utbildning,  varade  karriären mellan 1960 till 1982 . Blev väldigt populär, främst i osteuropa och sjöng på flera språk. Och youtube är bra att det finns, där har lagts ut mycket av hennes musik i våra dagar och folk kan lyssna på henne igen, nya diggare o gamla !

Från det ena till det andra...


                     Det är bra för " en gammal gube " att ha mycket roligheter i huvet" och via det vara nyfiken på livet i olika perspektiv. Allt från det " praktiska till det teoretiska, tankar o filosofier. I förmiddags tog jag tag i den pågående storstädningen, avslutar i vardagsrummet. Jag tycker det är kul att städa bara det inte går ut över " min personliga touch" och " går till överdrift i perfektionism ", typ. De andra rummen o toaletten är klara sen förra veckan.
                 Vad gör han sen då guben ? Joo, går och sjunger i den lilla kören. Idag sjöng vi bl.a balladen om Fredrik åkare o den söta fröken Cecelia Lind, nu går vi till Maxim, Nu grönskar det ( musik av J.S Bach), flickan hon går i dansen. Ibland i stämmor ! En gång sjöng vi Kalinka på min önskan. Men det är länge sen ! Havah nagilah( israelisk välkänd sång) hade inte varit svår o sjunga . Havah nagilah betyder låt oss fröjdas, hava nerenenah betyder låt oss jubla och t.ex havah nagilah venismechah betyder låt oss fröjdas låt oss glädjas. Jag har hittat en video på youyube där texten står med på videons framsida så det är bara att hänga med orkestern o sångarna/ sångerskorna. Bra sätt att öva sig !
                    Nä ,nu skall jag gå och läsa Nerikes Allehanda, den har jag inte läst ännu!

Vädret skall inte sätta stopp...

.... för motionsrundan. Det är nog bara åska o blixt som gör detta ! Just den här 1 1/2 timmen som motionen tar så är det viktigaste just motionen o inte vädret för min del. Det skall väl bli en regnig period nu verkar det som ? O inte nån särskild värme heller ! Men " vetenskapsmännen" har haft fel förr i sina FÖRUTSÄGELSER ! Det är ju lättare o vara " vetenskapsman/ kvinna om man har" facit o DNA " från förr så att säga.
                    I mitt Carpe Deum ingår " framtidstro, nuet o rötter  inte " ja du, det är så uselt så jag tar bara en dag i sänder ", typ.
                   Rötter ja ! När det gäller dom är det ju en fördel om nån har släktforskat o fått fram datum, namn o platser. Och det har en av mina svågrar gjort. Vad jag som person "kompletterar" med är, hur var det på den tiden nära mina anhöriga levde. Hur var det i Nederländerna, Amsterdam när mormors farfar föddes i början av 1800-talet. Hur var det på gården i Härminge/ Gällersta söder Örebro, när farmors far verkade där på 1800-talet bland sina anställda o oxar o hästar ? M.fl. tider ! Det fantiserar jag om och " känner generna" !
                När det gäller Härminge/ Attersta/ Gällersta-rötterna så är den förste på listan Lars Larsson född 1649 och gården Härminge nämns redan då ! Min farmor föddes på denna gård ! Här är nog mest fråga om bonderötter !
              Farfars anfader längst bak i tiden är Olof Knutsson född 1658 i Frykerud Värmland. Vilket skrå där som överväger ? Fantasin får gälla ! Skogstorpare, kolare, jaa, hemmansägare, ja nämndeman har jag ochså sett  stod det på nån ochså. ! Indelt soldat var en anfader på 1800-talet o då hette släkten Ek ! Antagligen vanligt soldatnamn ! Grava är ochså en plats som återkommer ibland senare.
             Morfars anfader längst bak i tiden som hittats är länsman Bengt Holmström född i Tölö 1698. Ojoj länsman det väcker även det fantasin. Det var nog " hårda bandage " kan man tänka sig. Men dom flesta yrkena som dyker upp i denna släkt har med havet att göra. Sjömän, styrmän sjökaptener, sjöfartsverket... Koffertister prata min mor om. Om man nu har det minsta lilla fantasi så tänker man ju på ostindiska kompaniet ! Tölö, det ligger inte långt från Göteborg !
            Det jag dock koncentrerar mig på och där jag "står o stampar" är släkten på mormors sida. Längre än till 1818 kommer vi ej. Då föddes mormors farfar Johan Heinrich Geuken i Amsterdam ! Min mormors farmor, Maria Anna Bönner föddes 1828 i Köln. Det tredje släktnamnet på min mormors sida är hennes mor Emma Helena Schmidt född i Halle an der Saale 1861.Senare naturligtvis då med efternamnet Geuken !
             Lite grand har jag dock kommit fram till när det gäller " utbredning o antal " på dessa släkter . Schmidts är ju lönlöst att " leta efter " Det finns över 200 000 i Tyskland med detta namn och några tusen så där i Halle an der Saale-området ! Det här tycker jag är spännande men varför fick man reda på så lite framför allt om Bönners o Scmidts !? Återkommer i frågan ! Och som bekant är det inte bara jag här i världen som är intresserad av sina olika rötter av all de slag ! " Vem tror jag att jag är " med alla dessa gener ? Återkommer i frågan !  
                    Och i morgon skall jag sjunga ! Det tillhör ochså nuet liksom självklarheter som anhöriga t.ex. Dom "fantiserar" man ju ochså om i bland och hoppas då framför allt att dom har det bra " efter sin mall " !       

Full av livslust liksom hönsen...


.......som är de första djuren som anlännt till hembyggdsgården för i år. Ungefär samma höns som DU TÅTTE o DU MELISSA tittat på. Ni kommer säkert ihåg att vid sidan om fanns kaninburar o en damm med gäss. O mitt emot fanns ju getter o får. FLER BARN är välkomna till farfar Jan, en i taget , "stora som små"  !

             Idag var det sol och fint väder. Eftersom det är kallt på nätterna så fanns det lite snö och isfläckar på den första skogsrundan. I fredags kom ju en del snö men allt är nästan borta ! Korpskrik o spetthackning följde min väg genom skogen ! O sen smila jag upp mig mot damer som var ute o motionera o det verka dom inte ha något emot den här gången ! Inget " rynkande på näsan eller ångestfylld blick " !

                   Min vägvisare " mellan jorden och himlen " , solen, gick  lite i moln när jag kom till strandpromenaden. Dåligt med änder var det o den vita ankan var inte heller närvarande ! Sjön var som en spegel o isfri trots ett par frostnätter !
                         Vad har vi i vänten idag då ? Joo, för en gångs skull skall jag spela bingolotto i kväll ! Det har jag inte gjort på många år ! Innan dess tänker jag se på matchen mellan Arsenal o Manchester City .Och i bakgrunden lyssnar jag på Beethovens violinconcert på datorns mediaplayer ! Det är minsann en kategori av världsmusik som jag ochså diggar !

Som det kan bli....


..... men att det snöar kring påsk är inte något som betyder att " istiden är i annalkande". För i förmiddags övergick regnandet här i Askersund över till snöblask o snö. Från 3 + till strax över noll ! Jag vill bara påminna om som den realist och optimist som jag är att jorden enligt vetenskaplig uppgift är 4,5 miljarder år. Jag kan ochså tillägga att på 1600-talet tågade Karl den x över Stora bält och anföll Köpenhamn. På 40-talet kunde man gå mellan Simrishamn o Bornholm ! Och under 2 världskriget vid samma tidpunkt frös tyska soldater ihjäl när de skulle tåga mot Moskva och under återtåget. Naturligtvis frös människor av olika slag ihjäl då ochså ! Men 1944 i december skrev min far i sin dagbok att det var regnskurar i Örebro bara nått några år efter isvintern !
                 Sen har jag läst att temperaturhöjningen som pågår i världen kan plana ut på grund av att solen ändrar läge gentemot de båda polerna vilket sänker temperaturen där med flera grader. Detta enl. en del vetenskapsmän ! Och som avslutning vill jag prata om att i slutet av 60-talet åkte jag och min familj i Simrishamn nån mil nån dag innan påsk till Skillinge för att köpa ägg på en gård i närheten. När vi åkte dit var det ca mellan 5-8 grader varmt MEN när vi åkte hem hem till Simrishamn igen var det full snöstorm.
                Som sagt en annan, som har som optimistisk målsättning( framtidstro) att slå min farmors fars familjerekord på 94 år, oroar mig inte särskilt över  jordens undergång och domedagspredikarna.
                         Och fortfarande en god och glad påsk var ni än bor !
                  P.s Undertecknad oroar sig inte heller särskilt över att solen lär slockna ( "energienförbränningen tar slut") om ca 4-5 miljarder år !

På banan igen...

...men att bli för beroende av "teknikens under" är inte bra ! Har man lite fantasi så går det även att föra ett bra liv utan dator. Räkningar t.ex. går ju att betala  via en annans data. Har man bara dosa o kort så ! Hade jag måst välja mellan tv o dator hade jag så hade jag utan tvekan valt tv:n ! !
           Men visst jag är tillfreds med att ha den igen ! Har varit utan den i 14 dagar, nästan var det väl. Men jag har storstädat allt i lägenheten utom vardagsrummet. Det blir nästa vecka !
                 I morgon skall det bli busväder sägs det ! Får in o titta på en radarbild ! Och en GLAD O GOD PÅSK önskar jag alla !

RSS 2.0