Jaha minsann på banan igen !

 
 
Jaa, att  hålla sig ifrån s.k. sociala media i helgen är inget som stör mig ! Ett av medierna är ju "korthugget" så där kan man skriva ibland ! O förvåna sig över hur lite kunskap en del har över saker o ting ! 
          Veckans foto från Fågeldagboken är av en gråhäger ! En fågel som jag ibland stött  på ! Vid en damm i Simrishamn ! Går att läsa mer om den om man är intresserad !
 O här vi dammen i fråga där jag sett gråhägrar ! Tror nästan dom hade boplats här ? Jaa, det är ju då minst 10 år sen som jag upptäckte  de vackra fåglarna här ! Av kända skäl ! Jaa, idag var det kylslaget , tunt istäcke på vattnet här ! Jaa, för de oinvigda kan man prata om att campingen i Simrishamn syns i bakgrunden o här svängdes det ner förbi den på vägen , strandpromenaden , ner söder över mot stadens centrum, hamnen inberäknad !
 
Jaa, "experiment" tog från samma plats foton från mobilen o kameran ! Vill nog påstå att jag underskattat min lilla kamera! Detta foto är taget med den ! Jaa, inte långt från campingen ligger Tobisviksbadet ! Med sina utebassänger , 2 st ! Där några av barnbarnen jobbat sommartid ! Jaa, kanske nån av sönerna , glömt ?
 
 Helgen jaa ! Bra men dessa resultat tycker jag inte om ! V-75 inget o Arsenal förlora mot Man.United o Liverpool ligacupen mot Man.C .Gick till straffläggning ! Men Barcelona vann över Sevilla o  leder nu ligan med några poäng före Atletico Madrid som slog Real Madrid som väl ligger 12-13 poäng efter Barcelona !?
 
 Det här är ett foto taget via tv.n ! Från Seldeu i Andorra som ligger i Pyreneerna !  O där  gick igår damernas kombination bestående av Super-g  o slalom ! Och ältandet om Lindsey Vonn o vädret fortsatte som vanligt ! Och det här var nästan något för Grönköpings Veckoblad ! Tävlingarna fick uppskjutas någon timme p.g.a. snöfall ! Och Lindsey vann trots knäskydd super-g o blev nr 13 sammanlagt ! Och drog ifrån i den totala världscupen och eget ansvar gäller väl ochså utförsåkarna !Jaa,  förväntar man sig alltid perfekta banor vare sig de går i Klippiga bergen, Alperna, Karpaterna eller Pyreneerna. Under alla dom åren en annan sett på Tv har tävlingar inställts, uppskjutits eller flyttats vid vissa tillfällen p.g.a. töväder , för stark ,kyla eller snöstorm ! Jaa, i slutet av November eller i december  fick alpin tävling i Lake Louise i USA eller Canada flyttas fram p.g.a. stark kyla !
  Men det verkar som alla tävlingar kan slutföras inom skidåkningen den här säsongen ! Inräknat då skidskytte.! Jaa, hade man kunnat lösa det här med att få rätt plats o rätt väder vid  just den tidpunkten o på den höjden ! Sen pratades om skador ! Hur mycket fortare går inte allt sen t.ex. Stenmarks tid !
         
            Jaa, det här med att konstaera fakta  nu för tiden när man vänder på myntet i bl.a. flyktingfrågan , inte lätt ! Då kan man bli kallad för allt möjligt ! Förutom kulturkrockar konstaterar jag följande ang. olika bakteriekulturer t.ex. då tuberkulos ! Läste en notis om att tuberkolosen börjat öka oroväckande i landet ! Kan väl varken vara bra för den ene eller andre ! Och fortfarande påpekar jag att jag pratat med flyktingar och att Sverige tagit emot mest flyktingar per capita i EU ! Och bl.a. i vinter pratat med ett par Shiamuslimer som drivits på flykten av Sunnimuslimer !  Och att jag ofta tänker på landet Israel och dess utsatta läge och omgivet av hot om utplåning o utrotning ! Och det är upp till var och en att läsa om de Sunnimuslimska fanatiska grupperna i Mellanöstern, inte bara IS ! Sen har vi ju Boko Harem i Afrika bl.a.  Och alla fanatiska tolkningar av Koranen/ Sharialagar. Jaa, beklagar delar av det Muslimska folket som får leva under dom  .
           Och ett av Världens största problem är bl.a fiendskapen mellan sunni -o shiamuslimska grupperingar o länder ! Inte  är läget preci bra heller i Libyen, Irak eller Afghanistan ! Man kan ju filosofera över vad som hände efter  kriget i Libyen o landets  befriande för ca 5 år sen ! Värre än någonsin för t.ex. folket i Syrien ! Ökade flyktingströmmar, flera skadade  o flera döda ! Var det så vi ville ha det då den Arabiska våren utropades i media bl.a. 

Jaa, det här med utanför fönstren i vardagsrummet !

 
Jaa, den här utsikten har man ju från vardagsrummet via sin uteplats ! O då tittar man ju efter fåglar ! Små som stora ! Vintern är ju inte slut ännu men till våren blir säkert fågellivet större ! När träden o buskar blir gröna o fina . Och det såg jag ju när man flytta in här i september !
 
Och kråkfåglar har man mest lagt märke till utanför ! O det här är en kaja, corvus moredula ! Mest vanlig i södra o mellersta Sverige ! Kan bli 39 cm lång ! Jaa, den ser man väl nästan mest o flockarna som kan vara väldigt stora ! 
 
     Jaa, att skilja den här råkan,Corvus frugilegus, från kajan ! Men synar man näbben t.ex.Råkan är ju en fågel i södra Sverige finns i Skåne o på Öland o Gotland o kan bli 49 cm lång . Jaa, här gäller o hålla korpgluggarna öppna :) när man tittar ut på gräsmattan. Att titta på näbben bl.a.då ju .
 
Vem har inte sett en kråka, Corvus corone utanför fönstren  ! O denna fågel finns i hela landet ! Och dess kraxande går ju inte o ta miste på ! Och den kan bli 52 cm lång !
 
Jaa, vem har inte hört o sett en korp komma flygande o spana över trakten ! Jaa, i Askersunds skogar bl.a.Till och med rekognoserat ett bo i en grantopp ! Korpens skri har ju fängslat folk sen urminnes tider ! Och vingbredden ! Kan bli 67 cm lång ! Man kan tänka på korpens betydelse i folkmun sen urminnes tider !
 
Vem har inte hört talas om Pica pica, skatan ! Och visst har jag sett dom på gröningen utanför terassen ! Den kan bli 53 cm lång ! O den kan man bli riktigt " utskälld " av ! Jaa, min syster o svåger matar skatpar utanför huset med ostrester bl.a. Och dom lär komma flygande ungefär samma tid varje morgon o vänta på godbitar !
 
 Jaadå, nötskrikan ganullus glaudarius hör ochså till kråkfåglar ! Kan bli 36 cm lång. O den lever ju i södra o mellersta Sverige upp mot södra norrland ! O det är en tuff, aggresiv fågel ! Har sett dom bl.a jaga bort skator o andra fåglar som kommit i närheten av deras häckningsplats eller  tillhåll !
 
Och så avslutar vi med lavskrikan,Perisoreus infaustus ! Finns i barrskogar i Norrland . Skall ochså vara en tuff agressiv fågel ! Har aldrig sett den men det står att den ochså liksom nötskrikan kan plundra småfåglars bon t.ex. !
               Jaa, det var det hele ! Tycker om att läsa in mig på allt möjligt ! Och naturligtvis är det upp till var och en att ochså läsa i  fågelboken ! Eller göra egna iaktagelser ! För min del är jag mest intresserad av kråkfåglar, rovfåglar o andfåglar och hackspettar ! Men givetvis kommer man så småningom att se småfåglar utanför terassen bl.a. ! Och i träd o buskar ! O parakiten Totte skall få sitta ute i sin bur när jag själv senare i år kan sitta på terassen o njuta ! Kanske han kan locka några fåglar till sig ? När han visslar på Kalinka ! :)
           Jaa, kors i taket det har ju blivit fredag igen ! Och det innebär att jag som vanligt återkommer på måndag ! Trevlig helg ! A nice weekend ! Och samtliga fågelfoton är från Wikipedia org.!
                
 

Jaa, det här med Nationen som inte kan bli nog god o duktig .

Som t.ex. tar emot mest flyktingar i Eu per capita ! Och om jag kan hitta några fördomar så är det mot dom EXTREMISTER som bl.a. kör med bilbomber o går med bilbälten o spränger bl.a. oskyldiga civilpersoner i luften ! Och även gör det i moskeer där människor som tillhör samma religion håller till !
 
 
Jaa, motionsrunda med hämtning av V-75 program blev det idag ! Oavsett ! Det här fotot togs när man kom ut igenom porten där jag bor ! Jaa, vädret trots en del sol en isande vind kändes när man bl.a drog in luft ! 
 
Jaa, efter ett tag så kom man till denna park och gick norrut ! Jaa grönområden finns det gått om i den lilla staden o 2 kolonier ! Den södra o norra ! Och staden som dagens foton är ifrån är ju Simrishamn ! Där man nu är inne på sitt 48 år ! Kom hit i 20-årsåldern och efter 10 år i Askersund kom jag hit igen i höstas ! Jaa, ibland får jag ju nya läsare o sidvändare från Sverige o utlandet ! Som sagt men namnen får jag inte ! O ibland får jag meddelanden av suspekt art ! Raderas ! Jaa, det här med nätet har sina för o nackdelar !
            Tar ju en dag i sänder och är en livsnjutare även när det gäller det lilla ! Betyg givet av en nära kompis ! O nu spelas det Grekisk musik när jag skriver detta ! Och fötterna går i takt ! Min musiksmak av olika slag från bl.a Europa ger mig ochså stunder att njuta av ! Ibland kan det bli Klezmermusik med sång på Jiddish ! Grekisk-ortodoax kyrkomusik ,som jag tycker är väldigt vacker o har mycket gamla anor ! Och även  Inka-musik frå Sydamerika ! T.ex. Fnns ochså Bo Kaspers orkester som jag tycker om ! O Mike Oldfield ! Kan inte räkna upp dem alla men rysk/romsk folkmusik gillas ochså ! Jaa, Ivan Rebroff ! Är en stor idol när det gäller sång !
 
Och nu är man påväg på  en stig  mot stadens centrum efter att gått en bit norröver  ! O visst sluttar det mot innanhavet som heter Östersjön o här syns ju delar av norra koloniområdet ! O på återvägen mot stan på en grusväg gav jag en kram till en för mig känd person ! Händer ibland så klart när man bott så många år här !
 
Och så avslutar vi detta inlägg med ett foto ganska nära hemmet av den välkända raketen ! Som fortfarande inte lyft sen jag såg den för första gången på 60-talet :) Men som sagt kommunen har verkligen lyckats med att fräscha upp denna plats ! Blev imponerad när jag kom åter !  Här kommer o bli ännu finare när träd o buskar o blommor slår ut !
 

Jaa, det här med att besöka de små av barnbarnen !

 
Och sonen tyckte man passa i denna huvudbonad ! Jaa, kul hade vi och farfar myste o pratade ! O det här med att ta sig själv på för stort allvar ! Det gäller o skilja det ena ifrån det andra i dagens massmediala Värld  !
 
                  Och vem myser inte när man bl.a besöker detta barnbarn Franke ! 
 
                          Och vem myser inte när man bl.a träffar Frankes lillasyster Rut .
 
Jaa, inte minskar livsglädjen när man bl.a. träffar sina barnbarn stora som små ! 
         Och i går sågs ju på 2 matcher  i Champions League ! Jaa, Arsenal gjorde en bra match mot Barcelona men programenligt vann ju Barcelona ! Och Bayern Mûnchen spelade 2-2 mot Juventus i Turin ! Så  både Bayern o Barcelona går troligtvis vidare , inga högre odds på det ! Hoppas dom får mötas i final ! Inte innan !
       Jaa, vilka olika intressen man har på sin livslinje från Rötter till Barnbarn ! Behöver inte räkna upp dem alla men t.ex. Vackra bilder är ett av många ! Nu tänker jag inte på gubben längst upp ! :)
 
            Jaa, det här med olika intressen ! I em. blir det sång o musik med den lilla kören som jag numera tillhör ,  under ledning av Nadja Erikson !
        

Alla tiders bra foto om man får säga det själv !

 
För snart ett år sen i Då föddes denna parakit i Motala ! Och min kompis Torsten i Askersund körde för mig dit när han hämtades där på sensommaren 2015   ! Och jag frågade honom vad vi  skulle skall döpa honom till ! Totte sa han ! Och därför heter fågeln Totte ! Liksom ett av barnbarnen ! Men det var inget som Torsten tänkte på så klart !
          Kommer ochså ihåg att damen i affären som sålde honom först frågade om jag jobbade o var ensamstående ! Bor själv sa jag men är pensionär ! Jaa, Totte fick inte ensam bara sitta inlåst i en bur utan skulle ochså få flyga fritt inomhus ! Men det har många av mina fåglar som hafts förr fått göra ! Även på undulaters tid ! Och när dom blir hungriga uppsöks naturligtvis buren ! Och på natten är han inlåst i buren !
 
 Och hästen han rider på ? Ett pris från en frågesportstävling i Ängelholm för många år sen ! Tillhörde en V-75 klubb där och var med på deras stora tips ! Och fick en en del vinster under dom åren som delades med många andra , främst då Ängelholmare ! Körde då motorcykel dit till våra sammankomster o låg över hos kompisen Björn utanför Ängelholm ! Där han o frun hade hus ! I närheten av Källna kyrka . Detta var alltså ... på 1990-talet ! Bra att ha minnen från det mesta i ens liv ! Tyvärr fotograferade man inte nästan nånting på den tiden men motorcykeln kan man ju visa ! Från inköpsdagen i Olofsström  ! Där jag hade med mig en motorcykel som var en bra avbetalning vid köpet På foto syns den nya. En Yamaha Virago 1100 kubik !
 
 
Och detta är en Vacker bild ! Retweetad från S.M.H. Amsterdam ! Spring in Netherlands/ Holland today ! Joo då har ingen anledning att förneka att Mormors farfar var född i Amsterdam i början på 1800-talet o mina 25 % Tysk/ Nederländska rötter i mig då ? Ochr de kvinnliga innan 1800-talet ? Jag tycker det här med Vem tror du att du är  intressant att fantisera om men är ingen kändis så man har ju inte råd att åka omkring o få reda på Vem man tror man är med hänsyn till dessa 25 % ! Dom andra har man bättre koll på !
       Det här med livsglädje kan ju ofta leda till entusiasm som kan bli tjatig ! Men det bjuder jag på !
     Nuet jaa, städning av fågelbur klar, Totte sitter på min axel när man skriver ! Nu ser man fram mot motion o senare att titta på paralellslalom från Hammarbybacken. o sen att få titta på Champions Leaguematchen mellan Arsenal o Barcelona ! Vem man håller på båda men att dom möts borgar för fin fotboll ! Oavsett resultatet ! Håller Barcelona som favorit till titeln ! Och troligtvis blir Arsenal utslaget i kvarten ....Men ?

Bra med egna foton ochså när man bl a. skall visa fågelbilder !

 
Här har vi veckans fågel via Fågeldagboken ! Skäggdopping, Podiceps Cristatus, . Jaa och det här med vinterskrud att läsa om. Inget som man tänkt på !
 
Det här fotot av skäggdoppingpar som ruvar o stöttar varann ! Och fotot taget i närheten av Landskyrkan i Askersund 2007 ! Där det fanns flera bon i vassen trots närheten av båtar som gick ut o in ! Visar ju skäggdoppingen i sommarskrud ! Tyvärr togs vassen bort nått år senare vilket gjorde att ochså doppingbona försvann !
 
Jaa, och här har vi en annan ruvande dopping foto taget några dar senare ! Bra foto om man får säga det själv !
 
       Jaa, på V-75 i Bollnäs blev det jackpott, ingen utdelning på 5 rätt som sparas till omgången på Halmstadstravet ! Och ingen vinst då ! 
 
Skidor jaa, på längden i Lahtis ingen pallplats o ingen bland de 10 bästa varken på damernas skiatlohn eller herrarnas ! Och en stor norsk defilering ! Nästan som vanligt ! Jaa, resultaten talar om ett förrödande övertag när det gäller de norska längdskidåkarna och deras bredd  ! Nu av går ju återstoden av världscupen i en minitour i Canada i orterna Gatineu, Quebec , Canmore o Lake Louise. Jaa, ligger inte Lake Louise i Alaska ? Och i mars börjar touren ! Och blir de Norska skidlöparna lika överlägsna där ! Och Kalla vilade från Lahtis. Förbättrat formen hemma ?
 
                Och när det gäller alpint så är det 3 tävlingar kvar ! Varav en skall gå i Hammarbybacken i Stockholm i morgon !
 
Och med detta foto från antingen Garmich eller en Italiensk skidort så inväntas nu en motionsrunda.Snöfritt sådan ! Och faktum är väl att alla tävlingar hittils väl är genomförda oavsett ! Både när det gäller skidskytte , längdskidor o alpint ! Ja, ja under olika väderförhållanden men de senaste har det ju visats fina vinterbilder ifrån ! Trots att snöandet då var ett aber ! Tror inte åkarna älter så mycket om vädret ! Bara dom får genomföra tävlingarna !
 
 

Jaha , helgen närmar sig , för vilken gång i ens liv liv ?

 Jaa, naturligtvis går det att räkna ut för vilken fredag i ordningen man har förmånen att öpnna korpgluggarna ! Men inte nu !
  Suddigt foto men vadå. alla har bruna ögon av olika färg ! Barnbarnet Totte fyllde ju 13 år i går ! O på detta foto kan vi se systern Rut i knät på systern Fia tillsammans med en nöjd farfar ! Lilla Rut jaa, 5 månader gammal ! O hennes  äldre syskon o kusiner !  Jaa, mitt äldsta barnbarn blir 28 år om några månader ! Konstateras ! O Rut har blivit 5 månader !
 
O så här ser det ut utanför mitt utanför mina fönster idag ! O kl 8 var det -1 C ! O det märkliga var att då ungefär hade ochså städerna som man bott i under sina år ochså - 1 C. Städerna från början, Stockholm, Örebro, Luleå, Kristianstad , Simrishamn, Askersund jaa åter Simrishamn !  Och även Hjo räknar jag dit , bott 5 km utanför.på somrarna när man växte upp ! Berört detta på facebook  idag  ochså ! Ang. temperaturerna !
       I sammanhanget kan vi nämna att London hade vid 8-tiden  0 C , Paris + 3 C, Berlin + 2 C  och Madrid + 3 C ! Men sydost åt ! Ankara + 13 C !
 
Jaa, det här med att prata i klartext ! Verkar många ha svårt för beroende på att man då kan kallas för rasist eller flyktinghatare och ohumanistisk  !  Jaa, det är ju förskräckligt att människor måste fly från sina hus o hem , o dödas o såras i krig ! Som i Syrien accelererat sen kriget i Libyen upphörde  för ca 5 år. Det är ganska tyst om Libyen , o även om Irak o Afghanistan ! Syrien är ju satt i fokus naturligtvis ! Efter kriget i Libyen så började strider om oljestäder o annat uppträda mellan klaner i landet ! Det har människor glömt ! Jaa i Irak nått bombdåd då och då eller strider mot Is t.ex. Och i Afghanistan inte så lugnt sen utländska trupper lämnat landet ! Häromdagen lästes t.ex något om nått som Sverige var inblandat i som anfallits , konsulat eller nått ? O i Kabul har man  läst om  sprängningar. Jaa, Talibanerna o Al Quida har nog inte slutat visa sina fula trynen ! O gränsområdet mot  Pakistan ! Och hur är det med fientigheterna i Jemen just nu ? I Afrika, Nigeria t.ex. visar ju ochså EXTREMISTER sitt fula tryne vilket bl.a går ut över kvinnor barn o Kristna ! Boko Haram var namnet !
 
Och nu tar vi o pratar om anledningen till sitationen i Världen nu ochså när uppgörelsen o fiendskapen mellan bla. Sunni o Shia leder till både bilbomber o bombbältens sprängning ! O terrorism som kan drabba länder utanför den Muslimska Världens gränser ! ! Som i Frankrike t.ex. Det är väl ingen hemlighet att t.ex. Is har sympatisörer utanför Arabvärldens gränser ! Och vi har ju ochså läst att bilbomber o självmordsbomber använts mot moskeer där Shiamuslimer hållit bön ! I  Irak t.ex. Och vi skall inte glömma att politisk terror även förekommit i Världen !
               Jaa, som sagt inom Islam är Sunni den största grenen ! Flest Muslimer är Sunnimuslimer i Världen ! Och följande "sammanslutningar" är Sunnimuslimska ! Al shabab, Al Quida, Talibaner, Boko Harem, Hamas , Muslimska Brödraskapet m.fl. Jihad är ochså ett namn som bör nämnas ! Jaa, Hamas anses  ju vara frikallat från saker o ting ! Då vill jag påminna på viket sätt de tog makten i Gaza ! Och att folket där lever under Sharialagar , även dom ! Sen kan man ju gå tillbaks i tiden o tänka på massakern av Israeler i München under olympiaden där ! Och varför Arafats trupper blev fördrivna från Jordanien !
 
                 Jaa, bland det tokigaste man hört är att bl.a. klimatförändringar bidaragit tilll terrorismen !
Och med förundran o bedrövelse har jag sett på ett utlagt videoklipp där Palestinska barn leker leken  Knivhugg Judar ! Och vilka som ligger bakom den videon anar jag ! För jag har nämligen för några år sen sett videoklipp från Hamas-tv där barn suttit o sagt hur dom skall behandla Israel o Judar. Och har läst Hamas agenda mot Israel o judar ! Inget för varken vuxna eller barn ! Och mitt ibland detta ligger demokratin Israel som ständigt får mottaga hat från olika länder o sammanslutningar. O görs till slagpåse o syndabock även bland kretsar i Sverige !    Och själv har jag som sagt pratat med flyktingar i våras t.ex. Och även träffat flyktingar  på runda i hamnen  som varit Shiamuslimer  och blivit fördrivna av Sunnimuslimska extremister i Syrien ! Även hört talas om bråk mellan fraktionerna på boenden ! Och Shiamuslimerna som jag träffade förstod ochså o beklagade denna splittring inom Islam !     
           Jaa, det här med att " se snningen i vitögat " o vara påläst o känna till saker o ting o  kunnat prata uppriktigt med flyktingar ! O berättat om att det enda land i Mellanöstern som man varit i är Israel.Och det finns Muslimer som tar avstånd från hatet mot Israel ! Och vill ni kalla mig för Sverigedemokrat, rasist o flyktinghatare t.ex. så  har ni inget för det ! Och politiskt är jag som sagt Alliansare ! 
    Oavsett så önskar jag en trevlig helg till bl.a annat dom som ochså kan se " sanningen i vitögat " ! Utan att kallas för det ena eller andra !
 
 
 
 
 

Äras den som äras bör ! Idet här fallet barnbarnet Totte !

 
Idag blir nummer 7 av mina 11 barnbarn + dom som är bonus för mig, 13 år ! Och detta foto är taget 2010 i Askersund när Totte var o hälsa på farfar en sommar ! Och vi befinner oss på Borgmästarholmen !
 
 
Och här har vi ett foto från ...kommer inte ihåg men Tottes far har vidarebefodrat det till mig för några år sen ! 
Jaa, har ju passat Totte när han bl.a var i 3-års åldern o när vi åt middag så kom min parakit, den första jag hade och satte sig i närheten av Tottes tallrick ! Tror hon tog en smakbit ! O Totte tyckte om fiskbullar vilket till del förvånade omgivningen ! Fina minnen !
 
                      Det här fotot  har jag ochså fått från Tottes far ! Kul foto det ochså !
Och med detta foto så avslutar jag hyllningen ! Men i kväll har jag förmånen att fira Totte på plats, har man inte gjort sen år 2005 ! Kom man att tänka på ! Bara en sån sak !
 
              
 

Inre tjänst o sångövningar var det !

 
Numera bor man ju i Simrishamn men tiden i Närke i 10  år är inget jag ångrar ! Men det här med återkomsten till Skåne är inte heller något man ångrar ! Kör på som vanligt omgiven av de närmast anhöriga som barn o barnbarn m.fl.!
      Det här är ett foto taget den 16/2 2015 i Askersund ! Och vad jag minns är att det var väldigt halt underlag ! Töade på dagarna frös till nattetid ! Emellanåt ! Som sagt bra med bildbevis !
 
Och så här såg det ut den 17/2 2014 när man på motionsrundan kom till hembygdsgården ! I Askersund ! Verkar varit en kall natt . Men som sagts innan den enda vintern som man inte kunde gå på isar som höll var 2015 !
          Jaa, nu har det varit ett par kalla nätter med klart väder i Simrishamn ! Idag var det -4 C i morse ! Men återigen behöver minnet friskas upp via fakta från SMHI ! Den 18/2 1961 hade Västervik + 16,5 C ! Sägs vara högst uppmätta temperatur i Sverige sen mätningarna börja ? Och dessa uppgifter drogs ut från datan 2014  !
Vi får se om vi får nytt rekord imorgon ! :)
 
Ser mig ju om i Världen ! I går på en rapport nämdes kyligt väder i delar av Europa ! Inte sydöstra. ! Och idag har Barcelona + 4 C och Madrid +2 C ! Jaa, kul att se sig om när fakta kan hittas ! Med facit !
 
Sport jaa, Ett av mina intressen förutom en hel del annat ! Som sagt bl.a. sport, Vackra bilder o Vacker musik förgyller mitt liv ! Och igår började kvartsfinalerna i Champions League ! Såg matchen mellan P.s.g. o Chelsea som P.s.g. vann med 2-1 ! Helt rättvist o Zlatan o Cavani gjorde målen för  sitt lag.Och i kväll spelar bl.a.  Roma mot Real Madrid ! Håller på Roma !
 
 Och i e.m. blir det sång ! O nu skall fötter filas o fotbad göras efteråt ! O sen promenad fram och åter mot lokalen där sångövningar skall göras:
 
       

Vilket fantastiskt väder !

 
Jaa, för mig är solen den viktigaste symbolen o realiteten ! Oavsett en Värld på GOTT o  ont ! Solen ritar man bl.a på brev till barnbarn ! Och i natt har det beroende på högtryck varit månljust o kallt ! Detta har genererat ett väldigt vackert väder av nästan  vindstilla slag ! Jaa, skall inte gå in på det här med vindkraft !
 
Och detta resulterade idag i en motionsrunda över 2 timmar i god fart med handlande på hemvägen och då gående med kassar ! Har inte gått mer än fram och tillbaks till hamnen på ett bra slag ! Men grundkonditionen finns där fortsatt, kunde konstateras ! Och hoppas nån såg på Vetenskapens Värld igår ! Där det bl.a pratades om motion , fysik , hjärnan ! Själv tar jag med sinnet ! Som genereras av föregående ! Jaa,mitt koncept ger mig vatten på min kvarn ! Är ett levande bevis på det ! Och livsviljan ger en ju glädjeämnen oavsett när man går sitt öde till mötes ! Hä gäller ha fötterna på Jorden o armarna mot himlen under vandringen längs Livslinjen från Rötter till Barnbarn ! Som sagt ! Joo jag vet att det finns människor som har det sämre än mig på många sätt ! Men även i en Värld där ständigt orättvisor påpekas har man väl en demokratisk rättighet att prata positivt om sig själv ! Trots att man har det så det går runt utan o förfaras ! O håller ordning på sitt liv !
 
 
Har tagit så många foton idag att jag har svårt att välja bland dom ! Ja här har vi ett foto som visar innanhavet en bit bort ! Och visst sluttar det mot vattnet även i Simrishamn ! Det här med inlandsisen har satt sina spår , även här ! Stenshuvud kom jag ochså att tänka på !
 
Jaa, detta foto på hemvägen blir det sista från dagens motionsrunda ! Prata om klarblå himmel ! 
 
Men det första foto som togs från dagens motionsrunda var detta från ankedammen ! Som börjades med , tål visas 2 ggr !  Där man stått här med både fru, barn o barnbarn o tittat. Efter ankor o gäss bl.a.O detta är inte få gånger precis ! Jaa, is hade lagt sig i natt som synes ! Men där vattenstrålen skjuter i höjden kunde änder simma omkring 
 
            Jaa, och nu gnolar jag till Grekisk musik som framföres av den kände skådespelaren o sångaren George Dalares ! Kanske inte känd i Sverige men av fler än dom som bor här  i landet ! Jaa, det här med att förstå att det finns en Värld för övrigt med bl.a. andra sorts tongångar ! O när jag gnolar går det bra, George har inget o klaga på ! Inga falska toner ! :) Jaa, han sjunger o jag gnolar  bl.a till  musik av Mikis Teodorakis ! Det ni !
          
 

Jaha minsann då var det måndag !

Bra helg som vanligt ! Inget på V-75 ! Utdelningen på 7 rätt blev över miljonen ! Och Arsenal slog serieledarna Leicester med 2-1 ! Och i när det gäller längdskidåkningen i  Världscupen i Falun blev det bara en  pallplats, i sprinten genom Stina Nilsson ! Kräftgången fortsätter och verkar inte finnas nån bra generation mellan åkarna upp mot 30 år o över och  de yngre som Stina bl.a.
        Och meddelas kan ochså trots det ständiga ältandet om vädret o banunderlagen så är nu de 8 slalomåken som planerats genomförda för damerna ! 3 återstår inbegripet finalåken ! 
 
 
        Jaa, här har vi Crans- Montana i Schweiz där dagens slalom för  damerna genomfördes ! Och Schiffring gjorde come back och visade var skåpet skall stå ! Verkar klara alla underlag ! Fotot från skärmen när man såg tävlingarna på play! Efter vistelse i  tvättstugan !  ! Vilket vackert vinterlandskap ! Igår inställdes störtloppet p.g.a. att mycket snö föll ! Då kunde jag inte låta bli att dra på munnen ! Alla vet vi att vädret kan vara omväxlande i Alperna ! Joo det här med ordet växthuseffekt är ju så inpräntat hos folk av alla kategorier att man målar den lede på väggen hela tiden som vädret inte är lagom ! Jaa, på nått ställe i Nordamerika där skidskytte gick varnades det ju för stark kyla ! 
 
      Det är väldigt nyttigt att se sig om i Världen o få prata om sträng kyla i allt värmesnack . Idag har Mc Murdo stn på Antarktis  -14 C ! Och när vi har sommar brukar där vara mellan -20 o 30 C ! Och södra Australien t.ex.  får då ochså lägre temperatur ! Just nu har i Arktis  Prudhoe Bay - 20 C, Grise fiord airport- 32 , Thule Airbase C -28 C och Verkhoyansk -46 C. Kan vara bra att titta på dessa siffror när värmen stiger en åt huvudet !
        Finns gått om snö i fjällen och i mitt huvud har jag meddelandet i våras om att snötillgången i fjällen var ovanligt stor ! Som sagt hur skall vi få lagom medeltemperatur i Världen ! 
 
 
April  räknas ju till vårmånad i Sverige ! Lite mindre än en en och en halv månad dit ! Och håll tummarna för att den månaden bl.a inte blir så kylig som förra året ! Och det blev ju även dåligt med sommarvärmen !
         Och denna vackra bild är retweetad från Eycontaktnow och visar en vy från Laheema national park Estonia !
 
 
 Och det här fotot kallar Det Brettemacher för hunde spaziergang ! 
 
                Och snart får man väl Grönköpings Veckoblad i lådan ! Det ser jag fram emot ! Dess klurigheter skadar inte att läsa i det massmediala samhälle som finns idag ! Där skvalpet i ankdammen ständigt ökar !
 
 

Snart 10 år sen ! Härligt o ha bildbevis på fina minnen !

Jaa, tittade i dag in på mitt fotoalbum från 2006 ! O det året var man bl.a i Berlin i början av juni  ! Snart 10 år sen ! Och då pågick ju fotbolls-vm i Tyskland ! Tillsammans med kompisen Björn hyrdes en lägenhet i östra Berlin ! I närheten av ett universitet om jag inte missminner mig och med gångavstånd ca 20-30 minuter ner till området kring Brandenburger Tor ! Och där muren gått , i närheten ! 
 
 
Jaa, gamla Östtyskland, inte långt ifrån där vi bodde togs detta foto med renoverade bostadshus ! Och jag kan bra tyska o det hjälpte oss här i Berlin ! På fråga om det gråa huset fick jag svaret att det skulle bevaras med den färgen som byggnaderna i området hade på den östtyska tiden ! Historiens vingslag !
 
 
Och nån av dagarna i Berlin hade vi en utmärkt guide ! Min tyske vän Cais dotter Anke ! Som guidade oss i bl.a området kring Brandenburger Tor o riksdagshuset om jag inte missminner mig ! Och väldigt bra  foto av Anke som nu är utbildad läkare ! Och till bl.a jul skickar vi hälsningar till varann med foton bl.a. ! Och nu har Anke familj med mannen Eberhard som ochså är läkare !
 
 
 
Men vi återgår till året 2006 ! O det här fotot har Anke tagit ! Och på detta foto kan skådas kompisen Björn, Eberhard och undertecknad ! Jaa, vi hade ingen tur hemma i Sverige när biljetter till matcherna lottades ut ! Och fick nöja oss att bl.a.se matcher på storbilds-tv i bl.a glada Tyskars sällskap ! 
 
Och det här fotot har Björn tagit när jag träffade Anke för första gången ! Bestämde träff utanför där vi bodde Björn o jag ! Ja, och även Ankes far Cai och hans fru Ingrid har jag kontakt med ! Känt varann sen 1947 då Cai var hos oss i Örebro ! 
 
 
Och det här är ett foto från 50-talet på Cai och mig ! Då han och hans familj var på besök hos oss o i Sverige !
 
     
 
Men själv åkte jag 1956 till Köln med tåg från Luleå  en sommar för att träffa Cai och hans familj ! På detta foto ses då undertecknad o Cais syster kallad Püppchen  !
 
Men barnbarnet Måns och undertecknad åkte tåg till Tyskland från Malmö till Frankentahl i närheten av Mannheim år....måste varit kring år 2000 ! Och där bodde då Cai und Ingrid ! Men fotona från då finns inte hos mig men hoppas på att kunna fotografera av dom vid tillfälle  !
 
  Att redogöra för fina minnen från sitt liv ! Och återse saker o ting framför sig ! Väcker ju många känslor av positiv art ! Men ochså en viss längtan av att vilja återse ! Och att få träffa  naturligtvis ! Men man lever ju ochså på gamla minnen heter det ! Och det har jag fördelen av att ha från mitt liv ! Mest av positiv art ! Men ingen undgår att drabbas av några som är tråkiga ! Oförutsedda eller förutsedda !
 
                 Berlin ja o Köln eller München t.ex ! Även det städer  som hade passat mig att bo i ! I Köln föddes ju min mormors farmor ! O i Magdeburg hennes far med Nederländska anor ! O i Halle an der Saale min mormors mor, jaa min mors mormor ! Redogjort för innan ! Och det är 25 % av mina gener Som fortplantat sig vidare !   
      Jaa, är en entusiastisk person ! Och återkommer till förut skrivna saker o påtalade ! Men här på bloggen är det bla. Tyskar som läser/ sidvänder ! Därför drar jag ibland samma visa igen ! 
 
                    Trevlig helg !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bara att gå upp o ner till stan....en bra motionsrunda !

 
På väg ner till  hamnen ! Kan inte räkna alla de ggr som man gått ner för denna gata ! Med barn, med barnbarn o kompisar o själv !
 
 
Och här har vi del av hamnen o för de oinvigda meddelas att stadsbilderna är från Simrishamn, Österlen, Skåne,Götaland, Sverige, Europa, Världen ! Och den gamla fiskebåten som syns ! Där kan man äta mat , högsäsong på sommaren så klart. O där skall  man gå ombord i sommar ! Troligvis flera gånger !
 
Och på hemvägen fota jag denna välkända staty Ängel med trumpet signerad Carl Milles ! 
 
             Och när jag kom hem vem kom inte på kärt besök, sonen Martin ! Och Stina Nillson blev 3 i Slottspritern där de svenska damerna gjorde en bra insats ! När det gäller herrarna är bredden fortsatt usel ! Men bra insats av den lovande  Oskar Svensson !
               Lite stadsbilder ! Kan vara bra att visa ! Och Simrishamn med sitt läge på Österlen ! Vilken sommarstad det är ! Det ser jag fram emot liksom morgondagen ! Jaa Askersund t.ex. ochså fin sommarstad liksom för mig ochså välkända Hjo bl.a. O Örebro har ju Hjälmaren inpå sig ! Och Stockholm där man föddes o Mälaren ! O Luleå norra Östersjön ! Kan säga utan överdrift att " man varit omgiven " av vatten ! Under sitt liv från bebis till nu !
 
 

Jaa, i väntan på Godot

Nää, i väntan på sången ! Jaa, i eftermiddag blir det oavsett vädret till att gå ner i stan o förenas med kören !
 
Jaa, vädret ! Det är ganska intressant som vanligt ! Tittar man på prognos för idag så visar det regn/snö på väg norrut från mitt område ! Men sen visar den ochså nått om att ett område från nordväst förenas med det från syd över södra Norrland/ Svealand ! Och det kommer att bli kallare t.ex. i Falun lagom till skidspelen/ Världscupen där i  helgen ! Hur det blir med Slottssprintern i morgon , jaa, fortsatt plus ! Men nu för tiden verkar dom ju vara duktiga på att få till banorna ,spåren trots tö ! Det är inte många tävlingar som inställts i år Världen över , några har blivit flyttade ! När det gäller t.ex. utförsåkningen ! Och t.ex. i Maribor i Slovenien genomfördes tävlingar o då fick man reda på att förr i tiden kunde dom bli inställda där  p.g.a. blidväder ! Och mycket skidskytte har ju genomförts liksom längdskidåkning och backhoppning som dom visar på Eurosport !
 
 
Är väldigt belåten över att jag kan retweeta Vackra bilder i det här fallet från Pictureireland ! Fotot föreställer Perry Bridge  Dublin ! Ibland blir man ju sugen att åka Världen runt som t.ex. Phileas Fogg gjorde ! Men jag trivs med mig själv o min omgivning men det här med fantasi har jag haft sen barnsben ! O det har aldrig haft med mardrömmar att göra ! Och bra minne är bra att ha ! Ibland kunnde jag som uppväxande barn  sitta på mitt rum o läsa böcker med spänning i ! O med bara en strumpa på ! När det kallades till middag t.ex. Så inne i det var man ! O det här är inga fantasier, har ochså  mig berättats !
 
Jaa, det här fotot är retweetat från Der Brettemache och visar Mandelblüte auf Teneriffa ! Jaa, visst kommer värmen även hit , det står det  ju om varje dag även när gäller om 50-100 år ! Men det är väl inte så dumt o få palmer i Skåne igen ! Nu pratar jag inte om dom i krukor i Trelleborg ! Som sagt var det här med att Carpe et crea Diem med framtidstro med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen längs vägen från Rötter till Barnbarn ! Vare sig man är ateist eller religiös så gäller det att ha ett koncept man tror på !
 

Jaa, det här med Mellanöstern !

Läste just nu om en bilbomb på ett torg i Damuskus !  Hade bl.a tänkt skriva om läget i Syrien !
 
  Jaa, enligt uppgift så är 58 % av befolkningen i Syrien Sunnimuslimer och övriga muslimer 30 % bl.a. Shiiter o Alawiter ! Men finns ochså 12 % Kristna !
 
I Syrien så pågår ju nu sen nästan 5 år , efter då befrielsen av Libyen, ett krig som drabbar CIVILBEFOLKNINGEN  värre än någonsin trots medias utropande av den Arabiska våren sen Libyen befriades ! Jaa, tills nu har en förskräcklig mängd människor dödats ,skadats o tvingats fly från hus och hem ! Och på arenan i Syrien finns nu  minst 3 aktörer !  Regeringstrupperna, revolutionärerna och IS ! Och presidenten Assad är Alawiit, IS Sunnimuslimer som bekant !
        Men då är den stora frågan vad tillhör Revolutionärerna politiskt och religiöst ! Och vilka stöder dom med vapen ! Ryssarna  stödja Assad men som sagt vilka stöder revolutionärerna ! Är det hela som vanligt en uppgörelse mellan Sunni o Shia extremister ! O då skall man ha reda på vilka Iran eller Saudiarabien stöder ! Och var kommer IS in i handlingen ? Och då tänker jag bl.a. på uppgiften om sprängningen på torget i Damaskus !
 
             Och om vi ser oss om i Arabvärlden så går den 600-åriga fiendskapen mellan Sunni-o Shia som en röd tråd genom länderna med Islam ! I sammanhanget skall nämnas  de Muslimer som tillhör Sunni är i stor majoritet !
 
           Jaa, även extrem islamism drabbar ju länder i Afrika , som Nigeria t.ex. o då Boko Harem ! O där är det Kristna som bl.a råkar illa ut. Och när man tänker på även Talibaner o Al Quida m.fl. liknande Sunnimuslimska grupper då tänker ju man bl.a. på kvinnosynen ! En Shiamuslimsk extremistisk grupp kan ochså nämnas det ibland raketskjutande Hizbollah ! I södra Libanon ! 
 
           Jaa, frågan som aldrig besvaras är var står Revolutionärerna politiskt o religiöst ! O då tänker jag bl.a på övervikten av Sunni i Syrien ! Och vilka förser Saudiarbien o Iran med vapen och vilka förser dom ? ! Ej oväsentligt i sammanhanget !
        Och hackkycklingen Israel får vapen  mest från USA bl.a.Och hade dom inte fått det så hade Israel o Judarna i landet varit utrotat utrotade för länge sen ! Om man ser till olika agendor av samma de slag !

Jaa, det här med klimatet !

 
Läste att Askersund i helgen hade haft 8 plusgrader o vår i luften, typ ! Jaa, det här med  bildbevis de senare åren, eget minne o fars dagböcker från 40- 50-talet ! 
     Så här såg det ut i Askersund 8/2 2015 ! Ingen vårknäpp precis men en vinterknäpp ! Sverige är ju ett avlångt land och idag har t.ex. Kvikkjokk - 2 C o Göteborg +  6 C o Falun + 3  C ! Det här med syd o sydvästen ni vet !  Och så fort vinden ändrar sig kommer Kvikkjokk få kallare igen även Falun skulle jag tro ! Så enkelt är det ! O tjafsar fortsatt om lågtrycken från Norska havet över Norsk/Svenska fjällkedjan mot norra Ishavet !
            Nått som är roligt att titta på är motsatserna i Världen , norra-och södra halvklotet Nu skall vi ta södra där t.ex. Och till 100 % tillhör Australien o Antarktis till södra halvklotet liksom en tredjedel av Afrika o delar av Asien ! Och som alla ? vet så har ju t.ex. Australien sommar mellan november o mars o på Antarktis stiger t.ex. temperaturen på forskningsstationen Mc Murdo stn. som nu har - 4 C  ! Och när vi har sommar då kan det bli -30- 40 C på Mc Murdo Stn ! Och på det högt belägna 1000 m över havet, Vostok jaa, rekordet lär vara om jag inte missminner mig -80 C o nått o kallast i Världen !
 
 Jaa, nu skall vi ta Australien ! Där är det kallast just nu i de södra delarna där t.ex. Sydney ligger , sydöstra delen ! Och i de norra delarna har man  tropiskt väder, på vintern där ! När vinter råder i Sverige t.ex.  Med ibland + 40 C ! O just nu har Sydney +  25 C men mycket högre temp  i norra Austaralien ibland + 40 C då ! O som sagt det är ju varmare i södra Afrika än i Antarktis ! O då blir det alltså kallare i södra Austarlien när sommar råder på södra halvklotet dit Antarktis o Australien hör till 100 % !
 
         Och sen när det gäller kalla platser på norra halvklotet så  är det även vinter i Kanada , Alaska, Sibirien o på Grönland med varierande temp. beroende på t.ex. vindriktningen o högtrycks o lågtrycks placering o gång ! Sibirien tillhör ju ochså Arktis ! Häromdan var det upp emot- 50 C i Yakutsk nu ca -40 ! Och Verkoyansk brukar jag ochså referera till !
 
 Sen ibland undrar jag över uttrycket värre än någonsin ! Var går gränsen för värre än någonsin o det som inträffat  tidigare i klimathistorien ! Alla vet ju att ibland får man skriva sen märningarna börja t.e.x  ! Men som jag brukar säga våra förfäder klarade av betydligt större strapatser på jorden , under t.ex. istider med följande avsmältning ! Är det nån som tror att havsytorna sjönk då !
            Förlåt att en amatör lägger sig i men ibland finns det ju sunt förnuft o theclimatescam.se att ägna sig åt ! O bl.a. tänka på temperaturskillnader på jorden som alltid funnits med variation !
 
 
 
 

Jaha , god morgon, good morning Earth / Jorden, Världen

Jaa, har ju ingen stor blogg precis o den andra jag har den på blogger är man inte så mycket o skriver på nuförtiden även om den fungerar igen ! Men där kan man hitta sidvändare från Kina till Ryssland !
 
 
  Jaa, veckans fågel från Fågeldagboken ! Joodå, gråsparven, för mina utländska läsare/sidvändares skull ger jag ochså det latinska namnet som är Passer domesticus ! Förr var gråsparven den vanliaste fågeln i t.ex. Sverige men har för mig att nu är den fågeln som ganska mycket liknar gråsparven pilfinken, Passer montanus vanligare ! Läste detta för en del  år sen o detta har o göra med att hästar försvunnit som ett vanligt inslag på gator  o torg !
 
 
Jaa, här har vi en pilfink !
 
        Som sagt var är ju ingen proffsbloggare eller kändis i " Världen " :) Och  den här veckan som gått har läsare från dessa  länder varit inne på denna blogg ! Naturligtvis flest från Sweden sedan kommer USA med råge o sen Germany och sedan följande länderna Finland, Switzerland, Malta, Austria, Russia ! Och 52 utländska läasare har det varit denna veckan som gått !
 
         Om man får säga det själv så är jag en vetgirig människa med mycket intressant o roligt  att veta i huvudet ! O den välbekanta jantelagen bryr man sig inte om ! Den har jag genomskådat för länge sen ! Det är inte så svårt om man tänker på att det är över 7 miljarder människor på jorden med olika personligheter t.ex. ! 

Jaha, då fick man slå upp de bruna en fredag igen !

 
Jaa, detta foto togs innan man gick ner på stan idag ! Kan det ha varit lite under nollan i natt ? Och det är lika bra att ta sydvästen på sig igen ! Med det menas att de hela tiden övervägande rådande sydvästvindarna råder fortsatt ! Jaa, det här med maktbalansen ! Påpekas kan att det i morse var -26 C  Nikkaloukta och i Yakutsk , jaa, minus 50 C kunde det komma upp i  i idag och i morgon ! Var glad över att den kylan finns för växthusbalsens utropade måste, + - noll medelvärde ! 
 
Och hur vädret blir imorgon på Jägersro under V-75 ! Enligt prognos nu bra men ibland stämmer inte ens en sån prognos !
 
I helgen är det  skidtävlingar i Holmenkollen ! Herrarnas 5 mil i morgon o på söndan damernas 3 mil. Det är väl masstart ! Har förlikat mig i det här med masstart men oj vad det var spännande förr när individuell start förekom alltid !
 
Jaa, då det gör jag ! Stöttar Nordens Ark ! Och har köpt deras almanacka i år ! Och detta är januaris foto med en varg ! Foto taget av Jeanette Liljedahl ! Så nu kommer foton från varje månad under året !
 
 
Här har vi februaris djur från Nordens Arks almanacka ! Tydligen finns det 9 underarter av leoparden ! Snöleoparden har jag hört talas om ! Den blev ju inplanterad i ett naturreservat ovanför området där   Olympiska spelen i Sotji gick, om jag inte missminner mig !
       Det här är en Amurleopard ! Och vill man lära sig mer så gå in på Nordens Ark , både via besök eller google ! Har själv inte varit på besök på Nordens Ark men skulle gärna viljat tillsammans med någon ! Tycker alltid det är kul att ha nån med mig ! Måste ju finnas övernattningssälle i närheten ! Foto taget av Eidar Hauge .
 
           Och skvalpet i den svenska ankdammen fortsätter ! Och ibland verkar det som politikerna tävlar i att vara godast ! Utan att våga ta i den hetaste av potatisen ! Man " kan inte vara vän med hela folket inte heller med alla av dom som är flyktingar var av en del nyinflyttade " ! Jaa, det här med Extemism vare sig den är politisk eller religiös ! 
      20 % av Isis/Dasch sägs vara skadliggjord ! Hur många år tog det ? Men hur många extrema religiösa grupper har vi inte kvar på kartan ! Kan inte räkna upp dem alla från Boko Haram till Al Shabab ! O det här med Jihadister ! O gör man detta konstaterande då kommer väl nån på att det är Israels fel allting !
 
          Och det här med ett måste o bli slav under nått ! Trevligh helg !

Jaa, har bara antagligen ett liv !

 
Jaa, det här med att ta till sig det positiva som ändå finns i dagens Värld det är väl som att svära i Kyrkan ! Kan inte få ut det här men på sociala medier för jag emellanåt en artikel från dn.se med följande rubrik : DÄRFÖR VAR 2015 DET BÄSTA ÅRET I MÄNSKLIGHETENS HISTORIA ! Joodå vet hur det ser ut i Världen när det gäller det negativa men tydligen är det väldigt svårt i lobbyismens tidevarv o påpeka det positiva  ! O inte lika lukrativt !
 
Dessutom har jag studerat en artikel med rubriken DE 10 STÖRSTA GENOMBROTTEN INOM VETENSKAPEN I ÅR ! Bara o googla om man vill läsa de här artiklarna med dessa uppräknade rubriker !
 
Jaa solen ja ! Njut av den oavsett ovan molnen eller ej ! För förutan den hade bara varit mörkt o o en massa minus i Världen ! O det här med växthuseffekt utan den hade vi inte klarat oss oavsett ! Jaa, att pricka in det absolut rätta/perfekta medelvärdet på Jordens medeltemperatur genom tiderna verkar inte ha kunnat gått ! Om man ser rfrån tidernas begynnelse till dags dato ! Och som sagt vi vet vad ett stort vulkanutbrott kan ställa till med ! Även om datoriserade matematiska mallar kan räkna ut när utbrottet kommer med t.ex. sprickbildning ? Hur stoppar man det i så fall ! Ang. en aktivitet som ligger o pyr ? O det här med kontinentalplattornas rörelse är inte heller växthuseffektens fel !
 
               Min optimism är så stor att jag redan nu börjar att titta på lördagens V-75 på Jägersro ! Lycka till som Uno Hedin alltid så  när han redovisade sitt tips i sportradion ! Jaa, och som sagt det här med förfäderna som ibland fick leva på rutten fisk o kornbröd ! Och med klimat som gick upp o ner !
 

En dag med sång o musik o träff med trevligt folk !

Och hem kom jag igår vid 22:30 tiden ! Åkte med Tommy som släppte av mig vid busskuren nära hemmet ! Och det hela rör sig då om sångövningarna o kören Psalvia ! Och travgänget som ibland träffas på Kinakrog ! Och i travgänget ingår bl.a. svågern Hasse ! Jaa, som ju ingår i " min klan " :)
 
Jaa, idag har jag på socialt media tagit in lite positiva uppgifter om t.ex. ozonhålet som det kom uppgifter om för ca ett och ett halvt år sen ! Har ochså lagt ut uppgift om att år 1961 den 13/2 var det i Västervik +16,5 C ! Påminner om att det då bara var hälften så många innevånare på jorden ! Och tänka sig 1990 den 23/2 hade  Söderhamn + 14,3 C ! Och 1990 hade Jorden ca 2 miljarder mindre innevånare än nu ! Alltså flög det mindre människor o mindre bilar fanns mm.  Nu säger väl nån att dom här uppgifterna om temperaturerna i februari är falsarier ! I så fall får ni skälla på Smhi !
 
Jaa, det här vad vulkanutbrott ställt till med och bl.a. temperatursänkningar ! Och sprickor  i jordskorpan. Nu har sprickan i Afrika tagits upp igen ! Och det här med att ett nytt hav kan uppstå ! Men det rör sig om miljoner år ! Och i sammanhanget tänker jag då på att att Austaralien  en gång i tiden skiljdes från Antarktis ! Men hur var klimatet för miljoner år sen då levde ochså människor ! Våra förfäder ! Och dom har ju genererat oss nu levande ochså ! Tar upp det igen ! Vulkanutbrottet på Island som skedde 1783  Det har jag skrivit om innan det nämndes bland de mest 10 största katastroferna, med ond bråd död av gasmolnet o temperatursänkningen på bl.a Island ! Även då levde våra förfäder ! Och hade vi haft otur och  mina förfäder  gått åt ! Hade jag inte sett solen idag ! Och det här med länge sen o värre än någonsin ! Om man tänker på Jordens ålder o människornas tidsålder ! 
              Jaa, Sverige är ett land som består av ca 447 964 kvadratkilometer stort och går mot 10 miljoner innevånare, Indien är 3 288 000 kvadratkilometer stort o har har ca  1,2 miljrder innevånare och Kina är 9 984 670 kvadratkilometer stort o har ca 1, 5 miljarder innevånare ! Och länderna har ochså olika klimat vintertid o sommartid beroende på längden, omfånget o höjder ! Jaa, när jag ser deessa siffror så tänker jag på vilka bannor de här länderna får ang. klimatfrågan från t.ex.Sverige ! Hade de här länderna haft det bättre genom tiderna om dom inte haft bl.a ångkraft,. kolkraft o kärnkraft att tillgå ! Det samma frågar jag mig om övriga Världen !
       Sen har jag tittat på det här med kolkraftens framtid o kol- eller gaseldade kraftverk utrustade med CCS ! O sen står det Sex energikällor- ett energisystem ! Och när jag läser om detta så tänker jag på att människans uppfinningsrikedom är underskattad ! Och de gamla energisystemen uppfanns väl inte av elakhet ! Och så uselt som jorden sägs ha blivit klimatmässigt under 1900-talet o vidare ! Hur har det då kunnat bli över 7 miljarder människor på jorden varav hälften kommit till efter 1960 ca !
 
Ett spel för miljarder när det gäller det här med lobbyismen när det gäller sämst eller bäst elenergigivare ! Men det verkar som en del människor börjar förstå att t.ex. vindkraften inte är den rätta lösningen Det här med att utnyttja klimathotet som säljarargument ! Både politiskt o affärsmässigt  !
 
 Och solen lyser och en annan skall på stan o bla. hämta V-75 program angående tävlingarna på Jägersro på lördag !
 
 
       

Från det ena till det andra !

 
Oavsett att man är bestämd i sitt tyckande o konstaterande så är att det här med barnbarnen ett av mina livselexir ! O här har vi barnbarnet Måns ! Som ligger i sängen med bruten vrist, opererad, i ett hus med andra som jobbar i närheten av Sälen , turistnäringen ! Jaa, det här fotot är taget för en hel del år sen , så klart !
         Jaa, Måns halkade på is ! Jaa, vem vet vad som händer nästa minut här i livet ! Ingen !
 
Och häromdagen fick jag detta foto taget av yngsta barnbarnet Rut , får tänka efter den 13/2 sex veckor ! Och Rut träffade jag bl.a. ju i söndags ! 
 
Jaa, vissa likheter syns tydligt när det gäller hennes bröder ! Dom som är 6 , 4 o 2 år gamla cirka ! Här gäller att ha koll på hjärnkontoret ! Men det här med det äldsta barnbarnet som skall bli 28 i år o det yngsta på bild här som blir 6 månader , snart ! Vem kan skryta med ett sånt omfång ! :)
 
      Joo då ! I kväll spelar Arsenal mot Southampton i Premier league ! Visas på Tv ! Verkar ochså vara många fler lag som spelar i kväll ! Och Erik Hamren säger att han avgår efter EM i Frankrike o nu spekulers det vilt om efterträdaren ! Jaa, borde det inte bli tränaren för det framgångsrika juniorlaget , Håkan Eriksson ! ?
 
 Jaa, vädret jaa, lågtrycksvandringen o sydvästvindarna fortsätter ! Det ovanligt kalla vädret som bl.a rått i norra Sverige är lindrat sen ett tag. ! Och idag såg jag att det var lite plus i t.ex. Falun jaa, nollgränsen går ungefär i halva Sverige men i Luleå t.ex är det - 12 C .
 
             Jaa, en annan o andra mer insatta är ju inne på det att det inte blir en så stor växthuseffekt som det spås om via datoriserade matematiska mallar ! Tyvärr får jag väl aldrig uppleva hur facit blev på det hela ? :)
 
 

Det här med att se verklligheten i vitögat !

Jaa, debatten i Sverige är ganska enkelspårig ! När det gäller radikalism ! Att en minoritet högerextremism gör sig gällande i landet berättigar inte annan extremism i minoritet ! Och allt som har med EXTREMISM o göra vare sig den är politisk eller religiös är ju ett gissel för Världen ! Och ibland gömmer man sig både bakom politiska ideologier o religionen för att ta makten i Världen ! 
 
             Minnet är ganska kort bland folk och de yngre i Sverige hur pålästa är dom av det som timats i världen ! Och det här med integrationen mm. har inte börjat på att diskuterats bara de senaste åren ! Vem kommer inte ihåg diskussionen om de apatiska flyktingbarnen t.ex. ! Och gick flyktingströmmen från det sönderbombade Jugoslavien smärtfritt !  Och vad hände efter murens fall som ju var väldigt positiv men där även visade sig ökande brottslighet i förtryckta länder ! Fråga t.ex. innevånarna i Göteborg  angående det ! Sen har vi Kosovo t.ex.Men där är väl lugnt ? Och i vissa länder ökar väl nationalismen o fascismen ! Och det här med namnet nationalsocialism ! Jaa, det här med anarkism kan man ochså tänka på !
 
             Och än en gång frågar jag debattörerna o journalisterna ! Hur gick det för civilbefolkningen i t.ex. Syrien de här 5 sista åren sen revolutionen o kriget i Libyen avslutades o den Arabiska våren utropades ! Många fler döda o skadade  i landet många fler flyktingar som mist hus o hem när kulorna o raketerna från olika håll slagit till ! Och vilka trädde sen in på arenan i Mellanöstern ! Jo IS ! Och sen har vi Talibanerna, Boko Haram, Al Schabab, Al Quida o Hamas m.fl. Hur tog t.ex. Hamas makten i Gaza ? I ett blodigt krig där Abbas o hans gäng fick stryka på foten ! Jaa, det här med Abbas Fatah som fick stryka på foten ! O när man tänker på Fatah o Arafat o  t.ex. Svarta September ! Vad hände bl.a. i München 1972 ! O sen får ibland Israel skulden för mycket som varit utsatt för självmordsbombare o senare raketbeskjutningar ! O anfall från flera håll i regelrätta krig ! Av länder som på agendan hade att utrota landet o judarna o behandla dom sämre än grisar ! Den s.k ideologin finns kvar !
 
               Jaa, att fly från hus o hem är fruktansvärt ! Men såvitt jag vet så använder sig varken Kristna eller Judar av bilbomber eller självmordsbombare som tänds både i Afrika och i Mellanöstern ! Men civilbefolkningen är dom som alltid får lida mest ! Men det hindrar inte att man måste ta reda på den största orsaken till dagens lidande ! Där det mesta har gått snett ! Sen den Arabiska våren utropades både för Araber o andra för 5 år sen ungefär !
 
               

Jaa, då gick det !

Att hitta in igen på Blogger min andra blogg ! Den på G + !

Som sagt !

Alla vet väl här att man numera bor i Simrishamn o det för ca 46 året ! Men det här med namnen Askersund eller Närke får stå kvar oavsett ! Kluddar inte med det ! Men följande orter har man bott i som sagt ! Stockholm,  Örebro, Luleå , Kristianstad och Simrishamn nu o då o Askersund ! O Hjo/ Björkenäs på sommarloven o även senare när t.ex föräldrar o syster hälsats på ! Jaa, och innan 20-årsålder har man ochså bott utanför Sollefteå / Forsmo ett par omgångar sommartid samt ett halvår i Överuman i södra Lappland ! Bara lite upplysningar !

Jaha , måndag igen ! Och man har förmånen o upptäcka det , igen !

Jaa, det här med att ta allt för givet , vare sig man är yngre,äldre eller gammal ! Hur skall man få en totalt rättvis Värld trots att vetenskapen gått framåt och fattigdomen minskat t.ex. ! Och att vi t.ex.då sluppit ett vulkanutbrott allá det på Island i slutet på 1700-talet i modern tid eller den pest som starkt reducerade jordens befolkning på medeltiden ! Och den s.k. syndafloden verkar ju då vara ett faktum om man ser till de 10 största katastroferna på jorden där även vulkanutbrottet på Island var med ! Jaa, det här med modern tid, läste  i Goda nyheter på dn.se att 2015 var det bästa året på JORDEN ! Oavsett kriget i Syrien m.m. ! Men detta säljer ju inte så mycket i dagens eländesförklaringar som väller ut via t.ex. massmedia ! Ett av mina barn har varit sjuk men är nu hemma o ett barnbarn bröt vristen i en halkolycka upp i norra Dalarna i lördags men har precis pratat med honom och detta fixar dom ! Han skall hem till sitt boende idag där många arbetskamrater bor ! Dom får passa upp honom ! Som vi prata om !
 
Jaa, ny vecka o ny fågel från fågeldagboken som man fått av barnbarn ! Det här med att vara intresserad av allt möjligt utan att vara expert på det eller det ! Men ibland är saker som man är bra påläst ang. viktigt i våra dagar då lobbyism o populism o comme il faut präglar debatten ! " Gud nåde " dig om du pratar om kyla " i dagens stadsfästande av si o så mycket värmeökning ! Bra att man har Stockholmsintiativets sajt att titta på !
 
       Och min kära mor har fått en ny beundrare ! Parakiten Totte som även man har lärt att vissla Kalinka , delar av den ! :)
 
 
Och igår fyllde både barnbarnet Fia o svärdottern Anna år ! Och Fia blev 25 år ! Mitt näst äldsta barnbarn ! Och jag kunde fira dom samtidigt ! Och detta foto på Fia är taget för ca 10 år sen ! För det glömdes att fota igår ! Finns nyare men tycker detta är så bra ochså !
 
Är väldigt intresserad som sagt klimatet/ vädret o hur det varit o och är idag ! Att sia om vädret får andra göra med sina datoriserade matematiska mallar ! Men tio-dygns prognoser tittar jag på t.ex. ! Och då skall man lägga märket till ordet prognos ! Och ibland stämmer inte de här sajterna då heller och är inte ense ! Men hur det blir om 50-100 år verkar dom vara ense om en del av vetenskapsmän / meteorologer ! 
 
      Nu har vi det här läget som inte har varit ovanligt eller är ovanligt ! Det här med djupa lågtryck som vandrar från Norska havet in över Svensk/ Norska fjällen vidare mot Norra ishavet ! Och då blir det ochså milt i Norrland ! Skillnaden mellan vad som händer i bla. Sverige när det blåser t.ex. sydvästvindar eller nordostvindar året om vid t.ex. kusterna är ju inte svårt att komma underfund med ! Samma gäller ochså Nordamerika ! Vi hr väl läst om snöstormarna i östra USA t.ex. 
     Har bra minne från en del av tiden i Luleå på 50-talet som sagt ! Bl.a då en julafton då det regnade ! Vad tror ni det berrodde på ?
 
                  Jag har en blogg som inte jag  kommer åt längre ! Där många från USA sidvänder t.ex.! Men här är ochså läsare/sidvändare från USA t.ex. ! Så vi får nöja oss och koncentrera oss på denna istället !
        Jaa, har läsare/ sidvändare här ochså från olika länder men mest från Sverige o USA ! Sen kommer nog Tyskland ? Kommer redogörelse från en veckas läsare /sidvändare ! 

RSS 2.0