Idag har jag spånat lite...


                I morse  när jag gick ut på motionsrundan så var det lite mildare, omkring 2 minus. Dock så var det det i Allakaket i USA - 49 och i Malakäl , nånting, i Sudan + 38 ! Idag hade jag länge sällskap med en herre som jag mötte tidigt på rundan. Han och jag brukar ses när vi plockar blåbär på samma ställe som vi oftast är först på ! Sen är han en fena på svamp och har bott på Island och har rötter sen 1500-talet från Finland. Hans förfäder röjde upp i Tiveden ! Dessutom prata han om att på Island har dom väldig koll på sina rötter.. Tydligen har det var väldigt noga med att föra detta vidare !
            Idag var jag inne o spana på datan angående hur många Geuken det var i Holland ! Det är knappt man tror sina ögon. 45 hette Geuken, 96 Geukens, 7 Geuker och 51 Geukers. Dessutom var det rena slumpen att jag  möjligtvis hittade anfadern. Nån hade lagt ut en uppgift på en man från 1500-talet som hette Geuken De.. nånting i efternamn. Då kom jag att tänka på att någon av min mormors syskons barnbarn som jag pratat med sa att någon hade sagt att vi kom från en " finare släkt" som spårats till just 1500-talet.
                             Ja, det är konstigt på nått vis. Det är inte mer än 115 som heter Geuken i hela Tyskland. Sen får man ju lägga till dom som gift sig och fått annat namn. Det är lika dant med namnet Bönner, mormors farmor !  313 personer i Tyskland + ingifta då ! Ja,  sen har jag sett nånstans att folk utvandrat till andra länder som mormors föräldrar. Men vilka små släkter ! 28 heter Geuken i Sverige + ingifta ! Bönner heter ingen av släkten men en jordbrukarsläkt har tatt sig detta namn i Sverige för att dom är "bönner helt enkelt".Ringde upp nån som hette det för ett tag sen ! Nån stans har jag ochså läst att Geuken möjligtvis betyder tysken på nederländska !
                                Jaa, jag skall försöka få kontakt med folk i Tyskland som heter Geuken och Bönner ! Spånar man vidare så vet man att det inte fanns nån Geuken innan mormors farfar anlände från Amsterdam. Det samma måste ju gälla familjen Bönner så få som dom är i nuet ! Kanske nån har tatt sig namnet. Men bonde heter bauer på tyska. Jag skall ta itu med det här utan stress men metodiskt !

Det är inget som motsäger mina filosofier !


                    Det finns rum för sådana här tankar ochså ! Följande stod på kort jag fick med posten ! 
Överlämna gårdagen åt Guds nåd
 Dagen åt hans kärlek
Och framtiden åt hans omsorg

               Det går och få in i min Carpe Deum- filosofi ! Tillsammans med annat som passar mig som människa i " arvet o nuet"  En härlig dag har det varit och jag njöt av det fina vädret på rundan. Det var -10,7 i morse och i Chalkunisik i USA var det - 49,0, i Laureles i Paraguay + 27. Ett högtryck täcker nordeuropa, mäktigare än på 40år. Var vindstilla ute. Vi får väl " koppla kärnkraftsel till vindkraftverken" ? Skall ringa Löfvén om det!
                   O Azarenka slog Sharapova " efter noter". O båda 2 är fortfarande mina  favoriter, nu har jag även Sharapovas hemsida ! O Jokovic verkar vara den ende som rår på Nadal ! Men Federer är min favorit och han har svårt för Nadal ! Skall jag gardera med Federer så blir det Jokovic ! Båda står för synnerligen elegant tennis !
                 Nu skall jag städa i sängkammaren ! Där står både datan o den stationära träningscykeln o " samlar damm".

Var står man här i livet...


                   Och vad står man för ? En människa utvecklas ju ständigt och under årens lopp ändrar man åsikt i vissa frågor. Det är inte fel och skulle man gå o " förställa sig" så hade det blivit så jobbigt att " man hade tagit kål på sig själv i förtid" ! För min del är jag numera en liberalist som " känner en humanistisk anda av judisk/ kristen idétradition och ett värde i uttrycket eget ansvar" ! Lite omodernare än det svenska folkpatiets liknande politiska förklaring !?
Mina rötter är ochså inblandade med nuet/ anhöriga eller tvärsom " i en kärleksfull blandning ! Eftersom vi har  demokrati i Sverge så respekterar jag andras åsikter om dom respekterar mina. Dessutom kan jag bara tänka på o önska att de mina har det bra efter bästa förmåga och att oroa sig ständigt över dom hjälper varken dom eller mig ! Men som sagt var eget ansvar ingår ochså i en demokrati ! En sak som är viktig för mig är att inte "   vädera människor efter " rik - eller fattigsyndromet". Jag värderar människor efter, ja just det, hur dom är som människor !

               Bl.a.det ovanstående tänktes  på när jag anlände till baksidan av hembyggdsparken under min motionsrunda ! Lite snö, nån mm kanske, har spätt på snötäcket. Och till min glädje såg jag idag vid hemkomsten att  vikten hålles !. Nått annat att glädja sig åt ! Jaa, all världsmusik som spelas emellanåt, t.ex, som går rätt in i hjärtat !.
 Tyvärr har det försvunnit på väderseiten som visar kallast o varmast i världen just för dan. Men
då sökte jag efter kallaste platsen på jorden överhuvud. Det är Jakutsk i östra Sibirien med ett medeltal under vintern på över minus 40 grader. Men i juli kan där bli över 30 grader varmt och medelvärdet för temperaturskillnaden blir då ofattbara 60 grader. Det ni svenskar !
                   Roger Federer är en av mina stora idoler i idrottsvärlden ! Tyvärr fick han stryk i Australian Open i semin av Nadal i en fantastisk match som jag såg innan jag gick ut igår ! Nadal var i det närmaste oslagbar ! Men i damernas final kommer mina 2 favoriter, Sharapova och Azarenka, att mötas ! Båda 2 riktiga amazoner ! Men jag måste sätta ner foten ! Jag håller på Sharapova. Den som vinner blir ny världsetta !
                                Trevlig helg !

Det är ganska märkligt !?


                  Jo, att ingen är så bra som "när man blir vald till partiordförande eller när man dör" ! Tycker en som varken är det ena eller andra ! På fotot ser ni ju att det är lite snö i luften, disigt och fortsatt minus ? Det är lite mjukare o gå nu för att snötäcket växer med några mm varje dag ! Brukar ju titta  på olika tio-dygns prognoser. Nu är dom lite vacklande hit o dit om några dar, eller efter helgen då. Och i Noigsuti USA var det i morse - 47 och i Kakura Sierra Lione var det + 27 !
                        I går var det ju en bra dag för en som höll på Örebro och Barcelona ! Och idag blir det till att titta på Antikrundan bl.a.

Inga palmer i sikte...?


                       Nää, minsann ! Snarare skulle man kunna tro att man skulle möta en långhårig mammut som klarade istiderna för endast ca 300 000 tusen år sen ! För nu skall det bli lite istid om man får tro en del 10-dygns prognoser. Det har kommit lite mer snö i Askersund och fotot är från hembyggdsgården. Bra runda idag men jag hann inte besöka Vanavara( låter finskt ) i Ryssland där det var - 41 ! Ej heller Bousso i Chad där det var + 38. Varför inte det då ! Jo för kl 13:30 inleddes sångövningar i lokalen vid landskyrkan. Med många damer o lite mindre herrar. Och stämmor sjöng vi i ! Sen var jag o fika där redan en del icke sjungande kompisar  inväntade Örjan och undertecknad !
                   Jaa, i kväll blir som sagt fin sport på tv. Först spelar Örebro mot Leksand i hockeyallsvenskan, sen Barcelona returmöte mot Real Madrid ! Uj uj uj , säger jag bara ! Och jag undrar om nån ny.... ah !

Tiden går fort o goda ideer "kommer ständigt"...

..i smått o gott ! Idag har jag bestämt mig för att nån gång till sommaren mot hösten hyra in mig nån vecka på vandrarhem i Örebro. Inne i stan på norr !  Då kommer jag att cykla ? o gå runt i staden och dess omgivningar. Även motionera på fina stråk jag känner till ! Jag kommer att besöka de 2 bostadsbolagens lokaler, där jag står i kö, o de som " har hand um ett" och prata med dom ! För tiden går väldigt fort. Jag kommer att gå i katolska kyrkan, på fotboll o ut o äta dagens. O träffa mina kompisar förståss ! Och jag vet och tänker på att i år nollar 2 personer i min omgivning !

                      Enligt olika 10-dygns prognoser på nätet så kommer det nu att bli blått i 10 dagar, d.v.s. under noll ! Bandybanan är spolad sen nån vecka och sen ytterligare naturligtvis. Så nu kan skolbarnen åka skridskor på fritiden och under gymnastiktimmarna eller nån heldag kanske .

                   På det här fotot ser man nu att isen ligger med ett tunt lager snö på sig. Här har jag zoomat in så mycket jag kan med kameran. På håll kan man se Stjärnsunds slott ! Om man tittar noga !
                 Vädret ja ! I morse var det 3,5 minus i Askersund, minus 38 i Vitim Ryssland och nånstans i sydamerika plus 28 !
                  Örebro förlora mot Västerås i hockeyallsvenskan. Motivation slog klass och Örebro slarva bort en 2-0 ledning ! Men kanske dom tänkte på att dom i morgon redan möter trean Leksand hemma i Behn Arena
                  Mera roligt, jo i kväll kommer jag som vanligt att se på Antique Road show med Mark Wahlberg som programledare. Skådespelare med en del svenska rötter har jag för mig ?

En skön helg ! Och hoppas att vardagen ochså blir lika bra !


                   Ja, det började bra åtminstone ! För  min symbol, solen , visade sig från sin bästa sida på motionsrundan efter det att ha vilat sig " på en kudde " bland molnen !  Bron leder till Borgmästarholmen( barnens egen ö) söder om strandpromenaden. Nu har isarna lagt sig över hela nordligaste delen av norra Vättern !
                 Det här med symboler ! Jag använder mig gärna av symboler o förebilder. Min mormor är en ! Hennes tro  gav henne en inre styrka. Och hon träffade ochså människor med olika nationaliteter genom katolska kyrkan ! Och via min fars dagböcker vet jag att hon ganska ofta kom till Örebro o  passade oss barn när föräldrarna var på semester eller annat inträffade. Tyvärr har jag i något sammanhang kallat henne för kärring, enl dagboken, men antagligen hörde hon inte detta !? ! Besökte henne en del ggr på 40-talet i S-holm ( skrivit om detta innan) . Att varenda morgon gå med henne i katolska kyrkan var enbart spännande och intressant och att jag sen fick gå själv på Skansen " så mycket jag ville " gjorde inte saken sämre. Det är de här 2 sakerna som mest finns kvar i minnet från dessa besök förutom. Gatan vet jag var den ligger liksom ingången och vägen till Skansen kan jag utantill !  Och eftersom mormor var, är, min gudmor så är även undertecknad katolik ! 
               Sen har jag en till " symbol o mentor" ! Det är Kung Salomon, känd från historien och skriven om i Gamla Testamentet . Namnet lär betyda fred eller frid och Kung Salomon var ju känd för sin vishet ! Och eftersom jag numera av "ålder blivit visare" så kan jag inte ha nått bättre " alias" !
                    Och i kväll spelar  Örebro borta mot Västerås i hockeyallsvenskan ! Men det är nog inte mormor o Kung Salomon särskilt intresserade av !?
                               Och mitt Carpe Diem har inte det minsta emot" symboler o mentorer o förebilder". Dom tillhör ochså Carpe Diem precis lika mycket som " anhöriga o rötter" i framtidstro ! Och i förmiddags hade Sunian i Ryssland -41 grader och Giohar i Somalia +27 !

Lite självinsikt får man ju ha..


.........o se sig lite själv med humor, eller hur Benny ?   Men de största humoristerna har ibland visat sig vara de av ångest o dålig självkänsla sköraste människorna ! Så det gäller o ha fötterna på jorden o inte " skämta  bort allt " !
                  Efter dessa "djupsinnigheter" konstaterar jag att även idag var det glatt ute ! För igår regna det ju o var plusgrader, idag var det 2,5 minus o uppehåll i Askersund. Det jobbigaste är att jag stundtals " tvingas" gå på även asfalt med broddarna för isfläckar finnes !
         Nu kommer det att vara "tyst" på datan i helgen ! Som för det mesta under helgerna. För min tid kommer att tillbringas i fåtöljen " med ett glas vin ( svågerns) och dagobertsmörgåsar " i entusiastisk sportbevakning ! Det gäller att variera motionen ! Och vikten är status quo sen...?, 88kg ! Och jag läste att det skadar inte folk som är äldre att ha några kilos övervikt när de motionerar ! Det gäller att ta tillvara positiva signaler här i livet !
                      Och eftersom inte allt är antingen " grönt eller vitt " här i livet så meddelar jag att just är minus 47 grader i Watson Lake Kanada och plus 30 grader i Porverin i Uruguay !

Det finns alltid två sidor av myntet.......


             Idag blev det dubbar drobbar, dobbar......BRODDAR på ! Trots plus 2 grader o lite regn var det försåtligt halt på sina ställen. Här syns det ju att det kan vara glatt men den " osynliga " halkan både i stan och på motionsvägarna, jaa, broddar nödvändigt !

                    Och det här är ett skogsparti vid rundans väg !
       I går njöt jag av fulla drag när Barcelona vann i Madrid över Real Madrid i spanska cupen med 2-1 , helt rättvist. Två riktiga målchanser hade Real Madrid under hela matchen och dom blev fullsändigt utspelade i andra halvlek ! Dessutom hade Real Madrid matchens fulaste och största filmare av spelarna, Pepe som borde blivit utvisad. Det är tur det finns repriser att se på i ultra rapid !
            Och det här med två sidor av samma mynt !  Idag hade Tura i Ryssland -43 grader och Formosa i Argentina + 30 grader !

Gumman Tö och kung Bore kommer inte överens...


              .... hur vädret skall bli som pendlar omkring noll. Så här såg det ut i början på motionsrundan idag ! Och på andra småvägar särskilt på skogshöjderna !

            Nån natt mot slutet har det varit nån minusgrad. Det har räckt för att tunn is har beklätt sjön bl.a. vid strandpromenaden ! Och bra runda nästan som vanligt nu för tiden. Höften är ovanligt bra !
                        Jag är väldigt  intresserad av metreologi och vädret och vet jag inte kan göra nått åt det " hur mycket jag än sopsorterar " och hur det än är ! ! 10-dygnsprognosen pekar mot kallare men ... den ändrar sig dag från dag. Som det nu ser ut kommer vi att få snötäcke mot helgen ? Och när det gäller egna erfarenheter av vädret påminner jag mig att nån dag innan påskafton på slutet av 60-talet for  med familjen, för att hämta o köpa ägg, till ovanför Skillinge nån mil från Simrishamn. Det var +-grader i luften men när vi åkte hem var det full snöstorm och senare koas på vägarna ! Så kan det vara ,gott folk !  
                       Idag har det även varit månadsmöte för pensionärsföreningen. Bland endagarsresor till våren finns en till Linköping och där beskåda flygvapenmuseet ! Gissa vem som tänker följa med på den ?  På vårt lotteri van  jag ochså en fransk ost, typ ? Det klart man gör sådana kap när man är född den 14 juli och andra " rykten florerar " i frågan ! Men dom skall  försöka redas ut !
                      Och sport ja, detta ett av livets och entusiasmens elexir ! Har för nån timme sett sammandrag från nattens viktigaste matcher i Australian Open. Och i kväll ämnar jag se Real-Madrid mot Barcelona i spanska cupen på tv4 sport ! Vilken match ! 
                     På vissa platser i Austalien just är det varmast på klotet ! Och staden Belusouka i Kazakstan är bland de kallaste platserna på klotet idag, -40 grader  

Det är glatt lite över allt !


                   Men som jag sagt innan så går det att ta "genvägar" i skogen. Och på vissa ställen " sandpapper" på nått vis ! Och syftet är fortfarande till att motionera utom på lördagar o söndagar. Då sportar jag med samma entusiasm i länsstolen. Sport ja, det är underskattat av en del " kulturknuttar " . Hoppas att en del hörde på skådespelarens Marie Göransson uttalanden o kåserande på idrottsgalan igår på TV 1. Var och en får tycka vad den vill men min egen person mår bra av den spänning, samhörighet och skådespel som idrotten ger mig ! O det här med att hålla på lag o personer ! Ja det är nästan lika spännande som att " träffa Gina Lolobrigida" !

            Den här bandyplanen går jag förbi på min runda. Det är ingen konstis. Trots ibland några plusgrader som mest på dagen så har någon minusgrad hållit den fräsch på dan som synes. Bandy var en " stor sport" i Askersund på 50-60 talet Dom låg i allsvenskan o fightades med bl.a. Örebro sk. Dom har fortfarande ett lag i Askersund , men det är en " spillra av sitt forna jag, lag".
                    Nu på eftermiddagarna ser jag repriser på tv från Australian Open i tennis. Sen är det handboll ochså, Sverige -Tjeckien. Den får dom nog vinna om dom skall gå vidare i em. Förlåt...... , det gäller alltså herrarna ! Det gör bandyn ochså ! Tennisen gäller båda könen ! Ja, en får akta sig i " feminismens tidevarv" !?
                  Vädret ja ! Vi får som sagt se om tio-dygns prognoserna stämmer om kallare väder. Jag tycker att det ändrat sig lite redan i " prognosmakandet " . Men detta stämmer ! I morse hade Watson Lake i Kanada - 46 grader och Noordem Paarl i Sydafrika + 26 grader. Kallast o varmast i världen. O solen lyser fortfarande på jorden ! Och gjorde den inte det så satt jag nog inte här o skrev !

Och idag var jag postman !


                  Jaa, det var jag ! För SPF . Dock utan de erfarenheter och upplevelser som Jack Nicholson fick i den utmärkta filmen " The postman always rings twice". Jag fick  jobba efter följande devis " The postman never rings twice" han stoppar DEN direkt i lådan" . Posten alltså ! Det gjorde som sagt inte Jack !
                 Det blev en lång runda åt norr, ungefär, och i den rundan ingick 2 villaområden ! Det är inte helt lätt att hitta rätt adresser i myllret av smågator och memorera dom. Ibland vet inte ens folk som bott där länge var gatorna ligger !

          Här är jag på väg hem via kyrkogården som jag alltid går igenom ! Och "mediterar! i och känner ödmjukhet o förnöjsamhet däri ! Och idag småregna det i cirka nollgradigt väder. Men på grund av detta blev väglaget strävt på lite is o snö som det bestod av ! Och kommunen har gjort ett bra jobb med grusning i Askersund ! Rundan tog omkring 2 timmar i lugn takt o försiktighet. Och tyvärr såg jag ingen Jessica Lange !
              Väder o vind ja ! Enligt flera 10-dygns prognoser skall det bli kallare om några dar ! Men dessa prognoser stämmer oftast inte alltid ! Men " spå vädret för hundratals år framåt", det tror dom sig kunna ?! Och hade inte golfströmmen gått utanför Norges kust så hade " nog chansen att se palmer i Sydsverige" varit obefintlig !? Och i Fort Yukon i USA( Alaska) var det -44 grader och i Pornululu nationalpark var det +37 grader. Och i Austalien pågår Australian Open. Och från det skall jag se repriser i e.m. Och Rolf i Örebro fyller år idag och han har en svärson som är på uppdrag i Alaska. Temperaturen stämmer ! Bara så ni vet !

Idag mötte jag en syrier !


                      Ja, det gjorde jag ! Och han hade varit i Sverige i 2 månader. För mig som har känsla för världen, via musik o intresse för folkgrupper, bl.a. små förföljda, så var det väldigt intressant. Samtalet fördes på engelska men inte flytande ! Situationen i Syrien berörde vi men omständigheterna till asylsökandet i Sverige ej !
Vi pratade om allt möjligt annat. Mannen , 20-25 år, var mycket glad över att han och föräldrarna blivit väl mottagna i Sverige, vilket gladde mig,  och han tyckte det var vackert att titta ut från strandpromenaden mot Vätter o de små öarna !
                              Lite fakta som jag inprogrammerat ang. Syriens storlek innevånare mm är följande. Landet har 23 miljoner innevånare ! 90 % av dom är muslimer men det finns små andra folkgrupper i landet som bl.a. Syrianer/ Assyrier och Armenier . Dessa grupper är kristna och utgör 10 % tillsammans . En liten judisk befolkning finns ochså i landet men en del har emmigrerat till Israel. Jag har skrivit om dom här grupperna innan bl.a. p.g.a. att min frisörska är syrianska, hennes släkt kommer från just Syrien. Och det är ingen hemlighet att de här etniska minoriteterna blivit förföljda under historiens gång ! 
                             När jag pratade med mannen så framgick det att han var kristen ! Vi berörde inte detta mer utan skulle titta efter varandra när vi var ute på nya motionsrunder. Och utseendet , längden skiljde sig inte särskilt mycket från  ett av mina barn-barns !
 
                         Och så här var väglaget idag på skogsrundan !

                 Och solen lyste även över Askersund och enligt norsk väderseit, 10-dygnsprognos, jag titta på i morse,skall det bli väldigt kallt så småningom ! Men det var i morse det ! Det kan ändra sig kvickt har jag märkt ! Och kallast var det i Ryssland, - 51 grader och varmast i Brasilien,  + 25 grader ! Men " inga palmer i sikte " !  Trevlig helg !      

Jag vill ha den här tänd året om...


   .....på kvällarna ! Stjärnor lyser ju året om ! Min stjärna är " liksom en liten sol inomhus " ! Dessutom är den "sjutaggad"  Och visst passar den till läsning av Jerusalems historia även om den är synnerligen " blodig" !? Från "alla håll och vädersträck" ! Och detta foto är taget utan "blixt o dunder " ! Och idag regnar det bra och då lämpar sig dan bra till " myspys med världsmusik o läsning" !

Det är väl härligt med omväxling !


               Idag när jag gick upp var det grönt o plus 5 grader ! I går var dessa gräsmattor klädda med ca 5 cm snö och det var 2 minus ! För oss som vill lära oss lite om jordens historia då bl.a. om vädret ser vi att denna växling har även funnits men då bl.a  inom de  senaste 70 miljonerna år ! Man kan ju fundera på vad "nutid" är för något som är 4,5 miljarder år som Moder Jord ?! Jag har en devis : Facit på det som varit är kanske lätt att ha men att ha facit via "domedagspredikan" för framtiden är nog inte lika lätt ?
                Idag var det sång, roligt som vanligt ! Enl. vår ledare går det att träna sig till att både sjunga högt och lågt. Jag trivs med att vara baryton men kan sjunga högt ochså !
                Roligt var det sannerligen inte att se Örebro spela uselt igår mot Mora på bortaplan i hockeyallsvenskan ! Förlora med 4-1.  Det går inte o koppla av för tidigt när man leder med många poäng mot för dom under sträcket som Mora. O andra sidan så kommer topplagen ochså in i dåliga perioder ! Ikväll spelar Bofors borta mot Leksand. Intressant match !

Ibland kan det bli några minuters prat på rundan !


                      Idag var det mer snö i Askersund, som synes. När hembygdsgården är klädd med snö så här års verkar det mest naturligt, åtminstone för mig !  Skall vi gissa på att det var ca en 5 cm ?
              Apropå väder så brukar jag ibland se på bl.a. en norsk tio-dygns prognos. Om man känner till att plus är rött o blått minus så övervägde minus men nån dag, kanske det var imorgon, skulle det bli 3-4 plus !
                       Nånting jag fundera på ang. just vädret ! Jodå, jag tänkte på alla uttryck som funnits de sista 3 åren när vädret visat sig olika. Monsterväder, monsterlågtryck, monstervindar, monstervärme. Hade det bara varit ordet monster med i beskrivningen men det har varit åtskilliga mer " överdrifter i journalistiskt domedagspredikande " . Jag skickade ett mail för någon månad sen till en journalist som använt sig av dylika ordval om vädret i Sverige. Jag undrade om han " inte såg sig omkring i världen " för nästan samtidigt var det översvämningar i Sri Lanka som krävde tusentals dödsoffer ! Trots alla "domeagspredikningar" om de svenska "ovädren" så kan jag inte komma på att det dött någon i landet ?
           På Facebook kallar jag mig för en " kognitiv terapiare". Och det stämmer om man tänker på vad jag jobbat med ! Jag föredrar att ta tag i saker i nuet o inte oroa mig för det som varit eller komma skall ! Men det är klart att jag skulle oroa mig om nån jag känner " just nu" t.ex. skulle bli allvarligt sjuk ! Men den känslan tillägnar jag just nuet i så fall ! Det är väl då man har mest nytta av empati o känsla ! Men det är ingenting jag hoppas på skall inträffa men fötterna på jorden !
                Behöver man krångla till livet mer än nödvändigt för sig själv o andra o vem har i så fall nytta av det ? Och just nu lägger jag min empati för fattiga barn i 3 världen och folket i Iran och förföljda " folkgrupper" i världen !

                Och idag hade isen lagt sig på Vättern och även då snö ! Jaa, jag pratar inte bara med mig själv på mina runder. Idag träffa jag en trevlig dam som jag stöter på nån gång. Visade kort på barn-barn jag träffat till jul ! Och hon tyckte att han var lik mig ! Utomstående som ser kort ser nog sådant som en annan inte ser. Eller andra i släkten ? Och så fick jag stolt prata om att jag i juni fick mitt 9:e barn-barn. Och sen har jag ju 3 som " ser mig som Jan farfar" ! Hä int dåligt hä !
                     Det är väldigt kul att filosofera om allt möjligt ! Och mina rötter tänker jag på ibland som sagt ! Spännande och dom har jag med mig i nuet ! Har ni hört talas om gener ?
                   Och idag, i morse hade Longcreach i Australien + 41 grader och Churapoha i Ryssland -48 grader. Det kan ni ju filosofera över !

Fantastiskt väder !


                       Jaa, det var det ! Sol, ingen blåst, -10 o vitt ! Någon, några cm bara. Rundan gick med bra fart och var lite dämpande p.g.a. snön.

                     Halt kunde det naturligtvis vara på några ställen men då fick jag gå sidan om detta ! Solen är som sagt min ledstjärna, både "utombords o inombords" ! Utan den hade vi inte levat ! Jaa, nu är det slut på begivenheterna Tour De Skie o juniorvm i ishockey ! Men redan imorgon har jag för mig att Mora o Örebro spelar i hockeyallsvenskan och att det visas i tv. Sen börjar antikrundan på torsdag mm, mm !
                          Ett program som jag tyckte var bra i helgerna var Carleinar Häckners show ! Fantastiskt skicklig trollkarl o estradör ! Jag har sett programmet flera år i sträck. Inte konstigt att han bl.a. var populär när han var i Berlin t.ex. Och han har ju varit med i 20 år minst ? som underhållare !

                          I dag var det nästan för första gången i vinter lite is på Vättern. Metreologi ja ! Ett av dom yrken jag skulle kunna tänkt mig ! Men det är nog ett otacksamt yrke för ibland får dom ju skäll för " vädret passar ju inte alla " Men ibland har dom svårt att t.o.m. pricka in 10-dygns prognoser ! Vet ni fresten att vindarna här uppe i norr blåser motsatt kring högtryck o lågtryck ? Medsols kring högtryck o motsols kring lågtryck ! Annorlunda på södra jordklotet ! Det första visste jag, inte det andra. Ang. vindarnas riktning o styrka så påverkar naturligtvis detta även oss i Sverige. O temperaturen !
                     Det är mycket som är intressant att veta här i livet. Och jag vet att i morse hade Winton i Australien + 42 grader i skuggan och Dzehbarika i Ryssland -47 i skuggan. Temperaturer som skall bokföras på rätt sätt mätes alltid i skuggan ! Av förklarliga skäl ! Jag har ju min termometer på sydsidan för jag har inga fönster norrut. Så på eftermiddan är det ju helt fel att läsa av den om det är solsken !
                    Och min tyske kompis Cai har lyckats hitta ett flygfoto över "stugan i Hjo" på Google. Men inte var det så bra som dom man kan hitta i städer t.ex. !  
                  

"Olja har dom o skryter gör dom" men ....

... idag hjälpte det inte att ens att "olja" skidorna och Tour De Skie kan dom inte vinna ! Vilka pratar jag om ? Jo, norrmännen så klart som väl har väldens bästa resurser när det gäller att stödja längdskidåkning. Idag fick storfavoriterna Björgen o Nordhug på moppo av Kowalczyk repektive Cologna ! Dessutom fick Nordhug stryk av Markus Hellner som kom tvåa !  Mina favoritskidåkare är som jag sagt innan, Kowalzcyk, Kalla, Cologna och Hellner !  Det enda som är  lite tråkigt är att Kalla inte orkade riktigt ! Men hon är bara 24 år och kommer att  bli ännu bättre och Björgen är väl en 6-7 år äldre ! Nu skall jag se om Justina o Dario har några hemsidor ! Och jag fick dom segrare som jag ville förutom Hellner o Kalla då !

Dystert men soligt !


               Det är inte jag som är dyster ! Men dessa spritflaskor i pissoiren, inte långt från strandpromenaden kanske dracks upp av dom som sedan knivskar o knivskars i en trappuppgång i natt i Askersund, i närheten kan man nästan säga ! 2 är anhållna för mordförsök ! Och sprit hade alltså druckits !
                        Det här med missbruk av alkohol o droger ? Tyvärr verkar det vara något som inte går att stoppa. Vi som nöjer oss med ett gott glas vin nån gång eller en whisky tycker ju detta är tråkigt liksom naturligvis dom som inte nyttjar sprit eller droger ! Sen är det ju det här med att "tåla". Undertecknad blev liksom inte " mer aggresiv" av att få för mycket i sig dom gånger man varit på kanelen. Sista gången jag var" riktigt på kanelen" var på min 70-årsdag. Och den " fnissande och glade mannen " borde nog ha filmats !

                 Nu tar vi nått roligare ! Vem blir inte glad över att se en sån här bild. Ett stabilt träd som solen slösar sina strålar över. Taget vid strandpromenaden ! Och solens strålar låter jag ochså flöda över juniorlandslaget i ishockey som i natt vann junior-vm i Kanada över Ryssland med 1-0. Och som sagt , orka man inte sitta uppe så finns nått som heter Play på datan ! 
                Och i går i damernas Tour De Skie i går så åkte Kowlczyk o Björgen " dött lopp" ! Björgen leder nu med ett par sekunder. Vilken avslutning det kommer att bli i morgon och på söndag. Givetvis har jag bokat in mig o "motionerar i soffan " . Och kl 16 idag spelar Örebro mot Malmö i hockeyallsvenskan. Så soffan nyttjas redan om en timme !

Fortsatt förädisk halka ....


                   ...Och idag är väl inte precis bilisternas önskeföre. Nån bil kör ju inte på den här bron som leder till en av öarna inte långt från strandpromenaden. Men jag kan tänka mig att här varit mycket halt ! Idag var det dimmigt o disigt ! Och försåtligt väglag även för en motionär ! Iskogen var det fortsatt isfläckar och gick man in i skogen vid sidan om för att undvika dom så knastrade av frosten som lagt sig på underlaget. Vi får se hur det blir dagarna framåt med vädret !

                Sen kom jag till hamnen ! Och där var även isigt på plattor o asfalt . Det gäller o ha sinnena på helspänn !

                 Eftersom jag tycker o vet att allt inte är antingen svart eller vitt visar jag denna bild från förra årets vinter, en av 2 snörika i rad. Och idag var det -50 grader på en plats i Sibirien o + 40 på en plats i sydamerika.
                              Och när man ser snö så tänker man just nu mest på Tour De Skie ! Och där lura min favoritskidåkare, Dario Cologna från Schweiz,  skjortan av Peter Nordhug ! Lät honom komma ifatt i den 35 km långa jaktstarten och drog ifrån honom i uppförsbackarna o vann loppet med över 1 minut före 5 åkare varav  3 åkt upp Nordhug o Leikov ! Och bland dessa fanns min "favoritsvenske" löpare Markus Hellner som gjorde ett fantasiskt lopp och nu är med och slåss om en pallplats ! Och nu ser jag fram emot duellen mellan polskan, min favoritskidåkerska, Justina Kowalczyk o norskan Marit Björgen. Jag beundrar Justina som hela tiden får slåss mot en massa norskor i första hand. Och ibland ochså mot min svenska favorit, Charlotte Kalla ! Som nu ligger 5 i touren men som kanske kan avancera nån plats i dagens jaktstart för damer !
                           I natt spelar ju juniorkronorna mot Ryssland i finalen vm ! Men jag orkar inte sitta uppe så sent ! Och att lägga sig tidigt hjälper inte när man skall upp kl 2, rytmen rubbas för mycke ändå ! Jag känner fortfarande av " natten mot Finland" !

Oj,oj, oj , vilken rysare !

Idag vakna jag 9:30 ca ! Det gjorde jag gärna efter nattens rysare mellan Sverige o Finland i junior-hockey-vm ! Men ork att se Ryssland o Kanada hade jag ej ! Och där vann ju Ryssland med 6-5 efter att ha lett med 6-1 ! Så Sverige o Ryssland möts i final som ochså går sent !
          Ja, Sverige, Tre Kronor gjorde det igen,  vann på straffar efter att ha kvitterat till 2-2 i " sista minuten" ! Det är starkt och var rättvist !
               I dag har jag så kallat " inre tjänst". Ämnar dock gå att handla i em. I blåsten ! Vädret ja ! Som jag såg det på en tio-dygns prognos skall det väl bli kallare ?  Hur som hellst så är det idag -45 grader i Galena, Usa ! I La Rioja, Argentina var det + 28 ! Är det så konstigt att det " stormar i världen" ? O i Askersund är det +2,3 blåsigt som sagt och regn. Och idag får vi hoppas att valla-teamet hittat rätt med vallan i Tour De Skie för snart drar sprinten i gång !

Det är inte konstigt man undrar !


                     Jag har ju sparat det här med dagens Tour De Skie tills nu. När jag idag har sett svenskarna o svenskorna  skidåkning undrar jag varför dom ganska ofta har sämre glid än andra nationers åkare. Hellners skidor var ju t.ex en katastrof och inte var de andra svenskarnas o svenskornas glid särskilt bra heller. Inte ens Anders Blomkvist på SVT kunde låta bli o ifrågasätta  detta faktum. Lojalitet med vallateamet skall inte dras in absurdum. Jag vet att andra nationer misslyckas nån enstaka gång ibland, men det svenska vallateamet har misslyckats för mycket ! Ruggade skidor är ju viktigt att få rätt med när väderleken är som den är ! Här konstaterar jag att det svenska vallateamet har misslyckats ! Misslyckas man " en gång på jobbet är en sak" men att misslyckas flera ggr. under t.ex. Tour De Skie är inte bra ! Löparna förlorar både pengar o poäng o självförtroende, anser jag ! Och snälla Charlotte Kalla ! Din omsorg om vallachefen Poroma är beundransvärld men genomskådbar. Ryt till o säg vad du tycker !

I dag blev det full fart !


                    Det här problemet löste jag genom att knalla in i skogen vid sidan o gå vidare på rundan. Trots flera plusgrader, även i morse så ligger fortfarande glansis kvar på några sträckor ! Full fart var det ja ! Ville testa och få upp den låga pulsen. Allting ok ! Och även  vänsterhöften hängde med . I Idag hörde jag inte ett enda fågelljud i skogarna. Först när jag kom ner till strandpromenaden blev jag " utskälld" av en skata !

                   När jag kom ner till området kring strandpromenaden så syntes det inga änder o ingen vit anka. När jag senare anlände till hamnbassängen så fanns dom där i vattnet mellan kioskerna o landskyrkan. Vad berodde tystnaden i skogen på o varför bytte änderna plats ?  Skall det bli kallare och kommer det ett nytt "fruktansvärt monsteroväder " !  Jaa, här om dan, i någon av tidningarna, var det en rubrik vars like jag ej skådat ang. just kommande väder, oväder ! Undrar om de " sensations sökande  journalisterna " sett sig om i världen " ?
                       Sen kom jag ju hem vid 11-tiden efter att bland annat tagit en brant backe i staden i full fart ! Efter 10 minuter hemma provade jag pulsen. Då var den på 69. Jag vet att när jag går fort så har jag väldigt svårt att få upp pulsen till 100. All right, efter ytterliggare 5 minuter var pulsen nere i 61 ! Och nu efter ätande och lite stillasittande är pulsen 50 ! Då kan det ju förstås vad den ligger på när jag vaknar på morgonen, jaa 40- 45 ca !
                I kväll blir det först Antique Roadshow ( Amerikanskt gamla prylar program) och sedan vid 23-tiden VM-semifinal i junior-hockeyn från Kanada mellan Sverige o Finland, en höjdare ?!. Detta innebär att det blir sovmorgon i morgon ! 5-6 dar räcker att motionera i veckan ! Innan dess idag blir det bl.a. läsning i boken om Jerusalems historia. Den är precis så bra som jag väntade och berör perioden från Jerusalems förstörelse år 70 efter Kristus tills 6-dagars kriget på 1970-talet ! Jerusalems historia är som världens i övrigt, ganska förskräcklig på nått vis en strid mellan ont o gott, överdrifter o skrönor och religionerna, judendomen, kristendomen och islam, lika mycket på gott o ont ! O lite " tusen o en natt" över det hela. O hur många ggr staden blivit erövrad kommer jag att ta reda på nu !
             Och enligt Varldens historia på nätet har Jerusalem på 3000 år attackerats 52 ggr, erövrats 44 ggr belägrats 23 ggr och jämnats med marken 2 ggr då bl.a. år 70 efter Kristus ! Och jag har som sagt varit i Jerusalem och skulle gärna åka dit fler gånger men det är en senare fråga. Har annat i vänten först !

I dag blev det ingen brainstorming !


                      På det här fotot från motionsrundan ser det ju ut att vara fint "väglag" ! Men ack vad man bedrog sig ! Här gällde o ha sinnena på helspänn ! För bara några hundra meter bort så var det rena isgatan ! O så växlade det, särskilt i början av rundan. Igår snöa det mycket i Askersund och snön föll på frusen yta. Idag regnade det ! Mycket förädiskt väglag, utom i stan. Nu hoppas jag att isen i spåren töar bort innan nästa frostknäpp kommer. Det bästa på vintern för en motionär är snö och minus men allt går !
                    Idag är det ju ingen sport förrän i kväll då Fulham möter Arsenal. Så det blir inte svårt att uppfylla löftet om att läsa en timme ca ! Och då både i boken om Jerusalem och min fars dagbok ! Och "kroppen och sinnet" sa till mig idag att vad skönt att få motionera nu regelbundet ända till Stockholmsresan i maj ! Tiden går väldigt fort. Och Carpe Diem var det ! Och " rädda världen" kan jag inte men den "lilla världen runt mig" kan jag kanske befrämja genom att tänka på den och som person vara nöjd !?

God förmiddag ! Kl är nu 11:19 den 1/1 2012


          Det här fotot av undertecknad är taget någon av juldagarna i Karlskrona ! Prata om att gotta sig !

             Så här såg det ut hos mig i går på nyårsafton. Fotot är taget utan blixt vid 23-tiden ungefär. Utanför hade redan några raketer visat sig utanför fönstret där det rådde minusgrader. Just när fotot togs tittade jag på ishockey. Senare tittade jag på tv 2 och där visades en film om Europes spelningar i nutid bl.a. i England inför stor publik. Och prata om att The Final Countdown passade in för kvällen ! Gick inte o la mig förrän efter kl 01.
                 Det här med nyårslöften. Det är inte svårt för min del. Att köra på som förra året o ha framtidstro " med fötterna på jorden ". Inte oroa mig i år heller, varken för "framtiden eller det förgågna" ! Jag är ochså tacksam över att jag inlett mitt 74:e år ! Carpe Diem med blandning av nuet, rötter o framtidstro under " inblandning" av både hjärna o hjärta ! Just det ! En timme ca om dan läses det i boken om Jerusalem och månadsvis i min fars dagböcker !

               Och så här såg det ut för nån timme sen på foto taget från balkongen. Lite vintrigt men tendensen är mildare och övergång i regn ! För en annan som bott i sydsverige, Skåne, i ca 45 år så är inte övervägande gröna vintrar något undantag från regeln, snarare tvärtom ! Man har ju sina önskemål, men för mig får vädret vara som det blir ! Så har det varit i 4,5 miljarder år !
                       Jaa, lite sifferexercis ! I Askersund börjar det närma sig noll grader men snön lägger sig just nu ! Ordet blask är väl förestående ! Däremot så är det -48 i Debin i Ryssland och + 33 i Aranos i Namibia. Jorden "styr o ställer oberoende av domedagsprofetior o en del kategoriska vetenskapsmän i lobbyistisk yra "
                     Vi hoppas som sagt på ett spännande 2012 " där man får vara glad för varje dag som man lever" ! O nu är det bara en timme till Tour De Skie o nyårsbackhoppningen ! 

RSS 2.0