Jaa, nu beger oss vi till kontinenten Antarktis !

  Jaa, och till Mc Murdo stn, som är den största forskningsstationen där ! Och i sommar här där varit 20-40 minus där ! Och det är för Antarktis ligger i sydpolen ! Och häromdagen var temperaturen nere i -3 C !
              Jaa, nu har jag ju tagit med er till 4 kalla platser på jorden !  Och vilka var det nu då ? Joo,även Grise Fiord på Alaska, Nuuk på södra Grönland och Verkhoyansk i Sibirien ! Skall med intresse titta på deras hemsidor och följa temperaturerna och isarnas vidare äventyr även i fortsättningen på måndagarna ! Foto Commons Wikimedia........Och ha en trevlig helg !
                      Och nu blir det mycket roligt i helgen i sportens värld framför tv:n 

Det gladde mig !

 Det här fotot är taget för några år sen av en min stora favoriter, polskan Justyna Kowalscyk ! Och jag är faschinerad av hennes kamp mot de många norskorna t.ex. ! Jag håller ju ochså på de svenske men en annan av mina favoriter är ochså Scweizaren Dario Cologna, tyvärr skadad !
           Jaa, och Justyna får ofta som sagt ensam kämpa med flera norskor i täten på loppen ! O det gör hon bra och idag knöt hon upp svansen på norskorna o vann prologen sprint i klassiskt i Kuusamo i Finland ! Öppningen av årets världscup ! O tävlingarna fortsätter i helgen !
                Hur det gick för svenskarna idag ? Theodor Pettersson blev 3 i finalen och Ida Ingemansson  6 i sin !
 Ni kan tro att jag kommer att heja på Justyna hela säsongen i hennes kamp mot norskorna ! Kalla då ? Åkte ut i kvarten, det är ju det här med den klassiska åkningen ! Men hon fick ju någon poäng med sig inför de längre loppen i helgen i denna minitour ! O Björgen åkte ochså ut i kvarten ! Foto Commons wikimedia

Det är ganska märkligt !

Jaa, Arktis tillhör nordpolen o Antarktis, en egen kontinent, sydpolen. Så när det är sommar i vårt land så är det kallt i Antarktis o Australien t.ex. O tvärsom  !
               Det märkliga är att i klimatdebatten ang uppvärmningen av jorden som planat ut och växthuseffekten så nämns ingenting om att isarna i både Arktis o Antarktis har växt ! Media håller tyst om detta i stor utsträckning ! Vi får se hur det går i fortsättningen med isarna. Det är dåligt av politiker att bara jamsa med i teorier utan facit ! Utan att se på nuet eller det som varit ang. jordens klimat !

Ingenting är väl mer givet !

 Än att vi alla kommer att dö någon gång !  Vad som inte är givet " hur mycket man än försäkrar sig i det svenska samhället " t.ex,är när ! En del får leva ett långt liv andra dör unga, mycket unga ! Jaa, det här med att dö det gör vi alla men att just vi föddes var inte självklart !
             Dagens samhälle tampas ju med detta ! Varje dag som man går upp ur sängen , gammal som ung är ju en bonus ! Sen är ju föruttsättningarna att ha förmånen att överleva större i Sverige än i en del andra länder ! Skillnaden mellan Sverige o en del av övriga världen är " dom i många länder får umgås mer med döden " och att dom får lära sig att ta hand om de döda på ett mer naturligt sätt " än här i Sverige t.ex. Detta klarade vi bättre förr i det gamla samhället där folk dog i t.ex. svåra farsoter som hemsökte även grannarna,och tog livet av både unga o gamla ! I stort antal !
           Jaa, det är ju så tråkigt när anhöriga eller andra dör, o  ledsamt ! Men det hjäper inte att  "vända ryggen mot döden o förskjuta den " ! Man kan ochså undra lite över det svenska samhället ? Till en del tror jag att " oförmågan att umgås med döden o tankar om den " kan leda till att negativisera mycket för framtiden i i stället för att använda sig av rötter o leva i nuet och ändå ha framtidstro !  Varje dag som man får leva är ju  en sorts bonus som sagt ! Och ser man positivt på framtiden trots allt, är det ett bättre sätt än att negitivasera, lägga ett ok på sig,ang. det som är mest naturligt här i livet !
                   Jag tackar Svt för deras programserie om Döden, döden, döden ! Och igår blev jag jag väldigt tagen av avsnittet som visade barns död, oväntat o väntat ! Det blev en o annan tår ! Jag hoppas att det var många människor som såg detta avsnitt och följer serien ! 
               Vad jag kan bidra med ? Att innerligt krama om den som mist någon ! Det känns rätt för mig !
Och hur jag själv tacklar min väg mot det oundvikliga ! Använder mig av " fötterna på jorden o armarna mot himlen " ! Peppar upp mig med fina minnen och lever i  nuet o med rötterna ! Och känner av bladen och grenarna som växa på min " livsek " ! Tänker på dom  som för mig vidare i generna ! Dessutom inplanterar jag förhoppningen om " att jag skall bli minst lika gammal som farmors far Anders som blev 93 år gammal " Och som tydligen enl. foton var ganska vital för sin ålder ! Och så tänker jag på det positiva  jag varit med om som sagt och positivt om det som jag kanske har FÖRMÅNEN att få uppleva ännu ! Och att jag har religiositet i generna är för den jag är till hjälp !
              Och vad ser jag fram emot just nu ? Joo, att jag om några timmar kan se världscup-premiären i längdskidåkning i Koosamo i TV !  Och nu skall jag ta en kortare motionsrunda !
 

Det här står jag för ! Och det kommer jag fortsatt att göra !

               Det här fotot tog jag i förmiddags från strandpromenaden ! Och det har jag verkligen facit på !
 
"Så här BLIR vädret  där du bor om 2 månader ! Hmm, det enda jag  vet med bestämdhet  är hur vädret VAR för 2 månader sen . "
 
 "Så här BLIR vädret där du bor i vinter.. HMM, det enda jag vet med bestämdhet är hur vintern VAR förra året ".
 
 " Så här BLIR  värmeökningen på Jorden om 15 år . HMM det enda jag vet med bestämdhet är hur varmt det VARIT de senaste 15 åren . "
                     Jaa, gott folk ! En metereolog har för mig förklarat att han inte pratar om för ivrigt ringande journalister ens hur vädret blir om 2 veckor !

Jag "återsåg" henne på nätet !

Den persiska sångerskan ! Shakila heter hon, inte Shakira ! Det är flera år sen jag lyssna på henne ! Vad jag har för mig är att hon i unga år åkte till USA för att vidare studera sång där ! Blev väl där antagligen ? Och jaa, det är många liknande glidningar i den Grekiska sången som i den Persiska ! Ett Bysantinskt arv ! Och kyrkligt ortodoxt ! Nånting så !

Jag har ju skrivit om Grise Fiord o Nuuk innan !

Och jag har 2 av mina kalla platser kvar att redovisa ! Jag är som " kärringen mot strömmen " när folk pratar om värmehöjning på vår planet så redovisar jag många minusgrader !
 Och nu har vi begivit oss till en av de kallaste platserna i Sibirien, Verkhoyansk ! Och i juni och juli o augusti kan det vara ganska varmt på denna plats ! Omkring+ 20 C :
           Men nu är det ju november och i måndags har jag för mig att det var -38 C i Vekhyansk ! Finns redovisat här på bloggen ! Har ju måndagsrapporter från mina 4 utvalda platser ! Om jag inte missminner mig så är det uppmätt -64 C ! Och det har varit något år i januari förståss !
                 Och tydligen kan man resa dit om man vill på semester ! Och Sibiriens och Alaskas klimat på vintern påverkar ibland vädret  här hemma ! Vindar därifrån med kan ge oss mycket kallt väder ! Från  Nord, nordost o ost t.ex. Och om ett högtryck ligger ostnordost om oss ! Och sen har jag för mig att jag läst att Kosacker vandrade hit till detta området en gång i tiden ?! Foto Commons wikimedia
           

Man gör sina fynd på nätet !

Och min livsglädje förstörs inte av att spela vacker musik som går i moll ! Farid Farjad upptäckte jag på nätet idag !
          Han är en skolad violinist , född i Iran men sen många år boende i USA !  Jag förstod på klangerna ungefär vilket område han kom ifrån o det stämde ! För några år sen lyssna jag på persisk musik . Jaa, jag föredrar att kalla Iran för Persien, då tänker jag mera på Tusen och en natt !
                Jaa, det var bl.a. en sångerska från landet som jag tyckte sjöng bra ! Försöka hitta henne på nätet igen !
     Det här med att upptäcka musik från övriga världen som går hem hos mig som person ! Prata om respons från mitt inre !
 

Alla förändringar inom felmarginalen !

Sen läste jag inte mer ! Låt dom hålla på !

Tur att man inte är slav under datan !

Sen i morse och till nu har jag och flera hundra andra Askersundsbor haft fel på server till internet : Även affärer har drabbats ! Och för min del innebär det att förutom datan fungerade inte telefonen och bredbands-tv:n.. Ingenting kan vara perfekt inte ens i Sverige. Och själv är jag mycket nöjd med mitt fasta bredband även det mobila ! Eftersom det har fungerat till 99 % ! Konstaterar jag ! Och ibland undrar jag vad det är för land jag lever i !? Vars folk hela tiden verkar oförmögna "att upptäcka det som för det mesta fungerar " !!!

Ja visst är det härligt med musik !

Ibland ryser jag i hela kroppen av vällust när jag lyssnar på den ! Och just nu när jag skriver detta så lyssnar jag på den grekiske sångaren Pashalis Terzis ! Och med musikens hjälp tar jag mig ochså " ut i världen " ! Jaa, musik ger så mycket !
  Och på denna lite suddiga bild ses vår körledare Bertil ! Och, jaa, jag är med och sjunger o övar i en liten kör som vi har i pensionärsföreningen ! Och idag har vi övat på Taube-sånger, många ! Meningen är att vi så småningom  skall ha en Evert Taube afton . O då sjunga för människor som ochså får delta i allsång med oss !
Lite i stämmor sjöng vi ochså ! Herrarna o 2 gäng av damerna. 3 stämmigt !  Jaa, det är aldrig försent att börja med nått nytt ! Det är väl 3 året vi håller på ! Och  innan dess har jag sjungit  "bara sjungit i badrummet ". Och en del här, de flesta, är eller har väl varit med i etablerade större körer ! Men jag hänger bra med , Har bra öra !
            Jaa, glömde ju att ta en bild på gänget ! Men här nere vid pianot sitter vi o övar. O Bertil spelar  o vägleder oss ! Men om vi uppträder står vi naturligtvis upp ! 
               Och själv övar jag upp rösten hemma genom att sjunga med musiker på datan ! Men då blir det annat än Taube !
 
 
 
 

Det är vi väl alla , världsmedborgare !

Det här med namnsdagar ! Jag tycker det är kul,intressant att läsa om namns historia ! Och namnen har ju ibland utländskt ursprung ! Som Jan t.ex ! som kan härledas till bl.a. tyska Jahan och bibliska Johannes ! Och då använder jag mig av namnsdagar på dom jag känner, kompisar o anhöriga ! Jag kallar dom min klan.Och om någon annan som jag ochså känner ! Och nu har jag fixat en fotomapp i datan. Där jag nu lagrar dessa foton jag tagit med då min kamera !
                 Och kanske det är till nytta för nån att se ursprungsbetydelsen av namnet ! Jag tycker jag har hittat på en bra grej som jag lägger till mina andra grejer som jag trivs med !
                 Eller hur Astrid ?
 Mitt liv består av " många roligheter " Och i eftermiddag blir det till att cykla ner på stan och sjunga med  min lilla sångkör ! Och vi övar oss för tillfället nu med att sjunga Evert Taube melodier !
                 Och dom här texterna på namn hämtar jag från Nerikes Allehandas familjesida  !

Jag tror mer på solen än " skräckpropaganda " !

Utan facit ! För att nyansera det hela så vänder jag på myntet o läser bland annat artiklar på klimatupplysningen.se ! Och jag tar ochså reda på fakta i nuet o dået ! Och en viss desperation hos vissa politiker kan anas sen Fn:s klimatpanel,IPCC, inte kunde ge nån vettig förklaring till att temperaturhöjningen på jorden planat ut de senaste ca 15 åren ! 
           Den här kategoriska andan som spridit sig ang. klimatförsämringen är svårförklarig ! Jag säger fortfarande detta i symbolisk anda ! " Jag är nöjd med att bo på jorden vid denna eras tidpunkt  när jag förstår hur mycket sämre klimatet varit i peroder bakåt i tiden "  Och detta höll en fysiker med mig om som jag träffade på strandpromenaden idag !
            Jag tycker inte om 2 saker just nu ! Att vissa partier tar politiska poäng på skräckpropaganda ang. klimatet och att media " tjänar pengar " på den !
 Och idag har jag läst om solfläckars betydelse ! Det borde nog en del politiker ochså göra som ochså kommer med rena felaktigheter när det gäller jämförelser stormar, tyfoner, orkaner mm i nutid kontra dåtid ! Och vilken storm tror ni tagit mest människoliv i Sverige ? Förutom de svenskar som omkom när Estonia gick under ?
                   Phillipinernas 80 miljoners folk är djupt att beklaga ! För dom lever i ett område som ständigt lever under hot från tyfoner ! Området där och t.ex. Kina lever i ett område som ständigt,ja varje år drabbas av stormar o tyfoner ! Och säkerligen har gjort detta under en lång tid bakåt i historien . Styrkan på dom varierar ! Men naturligvis kommer man lättast undan om man " skyller allt på temperaturhöjningen o koldioxidutsläppen " !
            Men folket verkar ständigt komma igen ! Liksom Japans folk som ofta drabbas av jordbävningar !
 

Positivt var det ja !

Detta var väl positivt ! Enl.rubrik svt-text så är det få långtidsarbetslösa i Sverige ! Sverige är ett av de tre länder som har lägst andel långtidsarbetslösa jämfört med Eu-snittet ! 
         Det här med att allt är värre än nånsin i klimatet ? När det gäller november månad i Sverige så var 2010 nästan kallare än normalt varje dag . 2011 nästan varmare än normalt varje dag ! Och hittills har det varit fler varma dagar i november 2012 än november 2013 ! Man kan ju inte heller räkna november som nån vintermånad statistiskt ! Källa SMHI temperaturer !
 
   Klimatmöten hit o dit ! Dom här sammanfattningarna verkar bli lite vagare !? Det finns ju saker o ting som motsäger " de här domedagspredikningarna " ang. vädret i framtiden ! Alla vetenskapsmän är inte överens i frågan ! 
 Det är väl nästan ett faktum att värrmeökningen har planat ut de sista 15 åren ! Sen har vi ju det här med isarna i Antarktis o Arktis, smälter dom så mycket som befarat ? Och återigen !  "Normalt väder om man ser till uppgångar o nedgångar de sista 600 000 åren märks kanske mer när det är 7 miljarder på jorden o massor av bilar  än när det är mycket mindre människor och inga bilar " ?? Och vi har som sagt var inte ens facit på morgondagen !!
 
 Motion blir det idag igen , oavsett " domedagspredikningar eller inte " ! 
 
   Sen blir det fika med kompisarna på stan ! Mina pensionärskompisar !
 
 Och sen i kväll blir det champions Leauge på tv ! Arsenal spelar t.ex. mot Marseille och Dortmund mot Napoli !
 
               Och innan dess skall jag försöka hitta positiva saker på nätet, så uselt som det sägs vara i Sverige så är det inte lätt " Men jag gör vad jag kan ! Allting är inte värre än någonsin men ingenting kan vara perfekt , inte ens i Sverige !
 
       
 

Det verkar som forskarna förtränger det ?

Jag försöker ju sätta mig in i hur vädret var förr i tiden !  Jag har ju läst om att värme o kyla avlöste varann under 600 000 år ! På medeltiden så var det i vissa områden på jorden lika höga eller högre än nuvarande medeltemperatur.
Områden som nämns var åtminstone Europa, Grönland, Japan , Kina o Nya Zeeland ! Och det kan nämnas att mellan cirka år 980 och 1250  var det mer än 2 grader C varmare än nu !
     Jaa, är det nån som läst om lilla istiden ! Som varade mellan cirka1350 och 1860 !  Källa Wikipedia
           Det jag vet i allafall var att under dom  tidsperioderna var det väldigt mycket mindre människor på jorden och
inga bilar !  Och jag har nämnt det innan ! Vulkanutbrott t.ex kan utlösa väderförändringar som ingen forskare har aning om i framtiden !  Jaa, jag hade inte varit så kategoriskt säker om vädret i framtiden om jag varit vetenskapsman med en svans av politiker efter sig som " sväljer" det hela ! Men det kan dom väl göra för ingen kan få reda på hur det egentligen gick med alla teorier för framtiden ? ! Och tyvärr inte jag heller !

Nää, det kommer jag aldrig att be om ursäkt för !

           Att jag har sådan livslust fastän det är " så uselt med klimatet i framtiden och så uselt i Sverige o världen  just nu " ! Och jag trivs med  "min"världsmusik vare sig den går i dur o moll "! Vare sig jag hör på Georgisk körmusik, som finns på listan för Unescos kulturarv, Grekiska sångerskor eller Bo Kaspers orkester m.fl, m.fl..!
          Jag vet att allt inte är så uselt som " en del vill ha det till i världen o Sverige " ! Vurmen för att göra enskilda mänskliga eller omänskliga tillkortakommanden till " fel på allt " , att blunda för det som funkar, är stor i lobbyismens , populismens o politikens namn ! Och kan någon garantera när han eller hon sätter sig på sin piedestal att dom inte gjort samma misstag om dom vore i samma situation eller haft samma bakgrund som den som begår felstegen ?? Titta mig i ögonen o svara på det ! 
                   Och visa mig nått land där allt är perfekt o " människorna enbart är goda " ! O inte gör mänskliga o omänskliga tillkortakommanden ! Och det här med invandrarfientlighet finns tyvärr hos en del människor vilket parti dom än tillhör ! Men hur integrationen bland annat på 90-talet lyckats är en annan sak !
             Och för mig är det glasklart att det är minoriteter som fördärvar för majoriteter vad än det är !
   Men tyvärr i ett av de 5 bästa länderna i världen verkar det vara en majoritet som verkar negativa ! Dom andra kommer inte heller till tals , dom som kan hitta det positiva ! Säljer inte ! O det får bland annat media ta på sig !
         
 

O vilken härlig motionsrunda det blev !

                   Och på denna härliga motionsrunda tog jag detta foto från Askersunds höjder ! Från hembyggdsgården ! Och ni kan skymta Vättern på fotot ! Och inlandsisen har gett Askersunds stad denna kuperade terräng ! Både i och utanför stadskärnan !
             Och till att prata med kända o okända blir det nästan alltid ! Och jag har ingen svårighet med detta om dom kommer " innifrån eller utifrån " men usch vad kallt fick jag höra en o annan gång i dag ! Det här med o vara nöjd ! Men  "vädret blir säkert bättre om vi får ny regering " !?
        Amusing ja ! Dagens mediavärld är inte så svåra o genomskåda ! Följande rubrik möttes jag av i affären på framsidan av Aftonblaskan, förlåt Aftonbladet - SÅ HÄR BLIR VÄDRET INNAN JUL- Oj, oj, oj, jag vet inte ens hur vädret blir i morgon ! 
        Jaa, jag har ju skrivit om metreologen som förklarade för mig att han inte besvarade journalisternas ihärdiga ringande om hur vädret blir längre fram,  inte ens om en vecka ! Andra rubriker från " blaskorna " ! Så här blir vädret hos dig i juli ! Skrivet i maj t.ex. !
               Dagens journalism , urusel ! Tyvärr är dom och populister o lobbyister de nya makthavarna ! Och de yngre journalisternas kunskap om Sverige o övriga Världen verkar inte vara så stor ibland ! Kunskapen om att sätta rubriker som säljer verkar vara huvudsaken !
             Som sagt det gäller att som human being läsa in sig på Sverige o övriga Världen ! I Mediaskvalpet !
 
             Men var och en får tycka vad dom vill ! Det är bara synd att det onda och negativa säljs mest ! För det goda och positiva " ger inte lika stor inkomst " varken i pengar eller mänskligt " ! Men jag vet att det goda o positiva ochså finns i Världen lika mycket ! Det skrivs det alldeles för lite om ! Men människan är väl i sig självt destruktiv ? Lite av en självplågare ?

Då var det måndag igen !

Och det är jag nöjd med ! Fattas bara !  Men ibland kan man ju undra " om man trampar folk på tårna om man vågar sticka ut hakan o säga att man är nöjd "  ! Jaa, valet närmar sig och " felsökandet i fäderneslandet ökar " ! Och " allting är sämre än någonsin " Sånt där genomskådar man ju !
           Jaa, och eftersom det skrivs och sias om temperaturhöjningar som det råder delade meningar om. Ibland skall temperaturen höjas med 4, 1 C , ibland med 1,1 C på 50-100 år ! Märkligt över sånt man inte har facit på !
                   I går såg jag och hörde på naturprogrammet Väldens Natur om Donau ! Där sas det att i områden runt Donau hade det inte varit  sån kall vinter på 40 år ! Ni kan ju själva se se avsnitt 2 om ni inte tror mig !
              Och ang. kyla så har jag mina utvalda platser o kommer med rapport på måndagar ! Intressant och som sagt när det gäller vintrar så börjar dom vid olika tidpunkt och framstötar kommer vid olika tidpunkter ! O kallaste månaderna brukar ju vara januari och februari. Och jag har bildbevis på när vintern kommit på allvar de 3 senaste vintrarna  här i Askersund !
                  Idag hade Grise Fiord - 32 C mulet, Verkoyansk - 35 mulet, Nuuk 0 snöfall och Mc Murdo stn - 3 sol !
              Jaa, det skall bli intressant att se om kung Bore så småningom etablerar sig ! Men han kan komma innan jul, efter jul , innan nyår, efter nyår ! Och jag vet att jag som barn och vuxen blivit  irriterad över att det regnat på julafton både i norra Sverige, mellanSverige o södra Sverige ! Och på 70-talet nån gång var det varmare på nyårsaftonen än det var på den kommande midsommaraftonen i Simrishamn ! 
               Jaa, det skall bli intressant o se om kung Bore tar hjälp av kylan från t.ex. Sibirien även i år ! Men när kallutbrotten kommer är olika ! Men ni ser ju hur kallt det är i Alaska och Sibirien just nu !
               O nu blir det motion ! Om en halv timme !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är ju inte roligt !

Just nu ser jag på matchen mellan Manchester City o Tottenham i Premier Leauge ! Det är ingen rolig upplevelse ! Efter några minuter i andra halvlek står det 4-0 till Manchester city ! Nån spänning får det ju vara ! Uruselt försvarsspel från Tottenham.
Jaa, Charlotte Kalla vann ochså sprinten i Bruksvallarna ! Och visar fin form ! Och Theodor Pettersson vanna herrarnas sprint ! Visade högklassig form ! Och i damernas sprint i Norge kom Marit Björgen bara på fjärde plats efter 1 Amerikanska o 2 Slovenskor. Kickan Randall vann !

Vilken säsongsöppning !

          Av denna dam ! Charlotte Kalla ! I Bruksvallarna ! Överlägsen både på 5 km klassiskt o 10 km fritt ! Och i Norge vann Therese Jouhaag båda sträckorna !
                      Jaa,men hur är formen på de andra tjejerna ? För efter Kalla kom på 10 km fritt kom Brita Norgren, långt efter o sen några  fransyskor ! 
                    Och Markus Hellner såg jag inte till bland herrarna i Bruksvallarna ! Och nu vet jag varför, han körde en tävling i Gällivare  i stället ! Calle Halvarsson o   Daniel Richardsson, som kommit tlllbaks efter svår bilolycka, var dom som var   "jämnast" bland herrarna ! Och Tiio Söderhielm,tillbaks utan skador, vann 15 km fritt på ett imponerande sätt !
                Jag undrar lite över vilka som kom efter alla dessa etablerade åkare, hur återväxten är på de längre sträckorna  ? Det verkar som den är bättre på sprint ! Och sprinttävlingar är det idag i Bruksvallarna ! Börjar kl 11 !
                  Jaa, nu när skidsäsongen har börjat har jag " inre tjänst " både lördag o söndag. Motionerar ändå  4-5 dar i veckan ! Och ser både på skidor utför o på tvären !
                    Jaa, Arsenal vann igen i Premier Leauge, slog ett annat lag i toppen Southhamton med 2-0. Leder ligan med 4 poäng ! Och verkar ha mindre skador i truppen o det är viktigt inför fortsättningen !
           Och när det gäller V-75 så gav den inte mer än 600 kr för en sjua ! Dubbel jackpot på Jägersro på lördag ! Och en tvilling var allt jag fick in  i  pengar ! Spelade en för 50 kr och fick 80 tillbaks ! 
               Jaa, det här med pengar ? Det är inte bara det som har betydelse ! Jag gillar ochså sporten o titta på travloppen .o spänningen innan o under loppen kan ingen ta ifrån en !
           Det behövs inte mycket för att roa en livsnjutare ! Och jag njuter ochså nu av att lyssna på 1500-tals musik av Allessandro Striggio ! Otroligt vacker musik ! O det gör jag under tiden jag skriver detta ! Har mycket bra högtalare till datorn !  Jag " gräver inom mig, jag gräver utom mig ", har inget att klaga på och oroar mig inte för det jag inte har facit på !  Fötterna på jorden o armarna mot himlen !

Jaa, lite tid fick jag över !

För datan förutom o titta på v-75- tips !Det är ju så mycket roligheter på lördan ! V-75, fotboll o nu kommer längdskidåkningen i gång ochså med tävlingar i Bruksvallarna ! Jaa, det finns mycket roligheter i livslustens tecken ! Med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! O den trygga symboliken räcker för mig och förenas ochså med framtidstro.
Ha en bra dag !

Bra gjort !

Örebro hockey slog Modo borta efter 12 matchers nederlag i Shl !

Den serien är bra att den visas !

  Den som heter Döden, döden ! Tack SVT ! Jaa, det är ju tråkigt när den uppenbarar sig o den leder till många tragedier för människor o anhöriga ! Hur tacklar dagens samhälle denna realitet som är det säkraste som finns ! Som ingen undgår ! Enskilda drabbas o många människor på samma gång ! Och döden uppsöker oss ochså slumpmässigt och tar inte alltid hänsyn till ålder !
         Farsoter har ju drabbat världen bl.a Spanska sjukan ! Min mor föddes 1915, hon var 3 år när den utbröt ! Och I Sverige dog ca 37 000 människor av den, utomlands massor naturligtvis !
                    Förr i tiden umgicks väl människor mer naturligt " med " döden. Människor dog yngre, och ofta fick  den döde ligga kvar på gården innan den hämtades och grannar o andra kom och tog farväl i miljön ! Sen blev det naturligtvis begravning i kyrkan !
                 Att se en död människa på den tiden var naturligtvis vanligare o mer naturligt ! Nuförtiden har jag förstått att det inte hör till vanligheten att se en död människa ! Själv har jag gjort det många ggr tack vare bl.a.jobbet, mest gamla men även yngre !
               Jaa, det finns inga försäkringar mot döden " inte ens i Sverige ". Ja, ibland tänker jag lite på det här med  "trygghet o inget får hända ". Kan inte detta leda till " otrygghet " Att slå sanningen ifrån sig !
          Det är väldigt ledsamt när  någon dör, särskilt barn ! Men inte ens dom går säkra !
                  Man kan ha vackra minnen från någon som dött när man varit närvarande. När min mor dog lyste solen in genom fönstret och hon vände på huvudet ditåt !
              Själv går jag genom denna kyrkogård varje gång jag är ute o motionerar ! Ibland ber jag en bön vid minneslunden ! O då tänker jag på så många jag kan " både på dom på jorden och dom i himlen ".
           Sen tacklar jag det hela på annat vis " både genom symbolik o realitet "  ! Kan se fram emot saker o ting men även lyssna på vacker musik som för mig  " mot tusen och en natt " .Jag längtar ut i världen på nått vis ! Därför använder jag mig av symbolik som " att färdas på floden Volga " t.ex. ! Livslust på vägen .....!
            Sen brukar jag ju säga till folk , jag tänker slå min farmors far Anders rekord ! Han dog 1922, 92 år gammal ! Jag tror att positiva tankar kan förlänga livet...även år 2013 !

Gick ju alldeles utmärkt !

                Och det var lugnt o stilla ute o nån plusgrad ! Och jag får säga det att det var bra fart på benen ! Ibland förkortar jag stegen och går med snabbare frekvens . Får upp min låga puls ! O hjärtat spinner som en katt ! Jag tar några foton till !
 Jag brukar inte klaga över mitt liv, fattas bara ! Och klagar inte över det här fotot heller ! Och jag blir inte klok på svenska folket ibland !  Det verkar som om vårt land aldrig är bra nog ! Och sökandet efter sånt som inte fungerar verkar ha högsta prioritet ! Istället för att framhålla det som i majoritet fungerar ! Även i Sverige så är vi människor o inte robotar ! O begår misstag, o gör bra saker !
 Jaa, jag tog med det här fotot ochså ! Jaa, visserligen har jag inte sett  "några badstränder med palmer" men den här vyn är sannerligen inget fel på ! Vad ligger bakom det här " ständiga felsökandet " i ett land som har det bättre än de flesta länder ! O media är till bra hjälp i detta sökandet ! Det är som brevbäraren sa " delas det ut  100 brev o 99 kommer fram så skrivs det bara om det som inte kom fram o anledningen till detta älts om och om igen " !
          Jag träffade ochså på min runda en välkänd journalist som spelat bandy i Askersund då det begav sig  ! Han berättade att på 50-talet fick man ibland ställa in matcher p.g.a. töväder !  Kan det vara möjligt ?
 

Det här med vädret ja !

Vädret går ju inte undvika var man än bor på jorden ! O det har väl funnits väder sen " tidernas begynnelse " ! O hade det inte funnits så hade väl inte heller mänskligheten funnits ! Och " mänskligheten o vädret är på både gott och ont " ! Och en del vill ha  "snöiga vintrar o varma somrar o andra milda vintrar o svala somrar " !
             Jag för min del tycker om när det är snöiga vintrar o varma somrar ! Vår o höst då ! Dom "får bli som dom blir " ! Och jag konstaterar att jag hur som hellst är belåten att jag ser att det är väder ute när jag tittar ut genom fönstret ! Svårare behöver man kanske inte göra det för sig ?
           Idag är det nån plusgrad i Askersund ! Och igår var det i Sverige under normal temperatur i landet ! Enl.data temperaturavvikelse för varje dag ! Och innan har det varit flera dagar över normal tempertatur ! Och ser jag på förra årets november så har det ochså växlat i temperaturen ! Det kan ju vara bra o titta på data som man har facit på innan man tror " det är värre än nånsin " ! Närmast sanningen kommer man väl när man säger " att media är värre än nånsin " ! Vi har ju lärt oss vad som säljer bäst, " domedagspredikningar om allt möjligt utan facit " 
            Fredag igen , kul ! O motion blir det idag, nästan som vanligt, innan helgens begivenheter ! Skidsäsongen inleds i Sverige i Bruksvallarna ! O V-75 går på Gävletravet o Arsenal spelar mot Southshampton i Premier Leauge !
                  Och jag fortsätter att konsaterar  att jag har ett bra liv och är tacksam över att ha blivit 75 år i somras !

Ja, så tänker o känner jag !

" Orkar jag inte heller med det vackra  i mollmusiken så orkar jag inte heller leva " ! Glasklart för mig eftersom jag även njuter så av denna musik utan att "själplåga eller självplåga " mig ! Och jag förblir samma optimist ! Annars hade jag väl inte skrivit vad jag tycker ?
                     Jaa, den Grekiska musiken har många vackra förtecken med ochså romska o arabiska toninslag ! Hör mycket på Eleni Vitali ochså som sagt !

Jag njuter så..

Vare sig musiken går i moll o dur ! Eller moll eller dur !
O den känslan kan ingen ta ifrån mig ! När jag lyssnar på min världsmusik !

Det vänsterextrema våldet får inte underskattas...

Skrev Aftonbladet för nån dag sen ! Det har jag själv skrivit om för en del år sen ! Fixeringen vid högerextremism har väl delvis varit av politiska skäl !? Hur som hellst så tycker jag lika illa om bådadera ! Jag har själv sett Afa-ungdomar i aktion i Stockholm för några år sen med ridande polis efter sig ! Sen har vi ju den Revolutionära fronten  som utmärkt sig i dagarna ! Och dessa gäng drar sig inte för våld ! O säkerligen finns andra gäng ?
              Och vänsterextremism finns i hela världen liksom högerextremism, även i Arabvärlden ! Och ibland kan man via en del media i Sverige få den uppfattningen att vänsterextremism inte existerar !
           Anarkister har man väl hört talas om !? Hoppas jag ! Utan herrar eller utan häskare ! O den har inte bara med socialism o göra ! Syndikalister då ? Är inte dom " lite vänstervridna " ?
                      Man kan väl säga så här ? Både höger-o vänsterextremisterna " behöver varandra för att nå sina syften " o rättfärdiga sig själva " !? 
 Och i " rättvisans namn  " meddelar jag här att både vänster-o högerextremism finns i världen !!!!

Vad är det som händer !

Med Örebro hockey ! Gick så bra i början ! O nu parkead på sista plats i Shl ! Visst man blev ju överraskad men glad över den fina inledningen men som det ser ut nu så blir det hockeyallsvenskan , för hur vänder man på en sån här trend ?   6-0 i baken mot nästjumbon AIK !  Men som jag har sagt innan ! Skulle dom hamna i hockeyallsvenskan igen så är det ingen katastrof. Lagets medelålder är väl ochså ganska hög ?
           Jag är ju ingen fanatiker, njuter av sport som sådan och har mina favoritlag i fotboll o hockey , som sagt !
Det jag tycker är tråkigt är när jag inte kan se Shl, allsvenskan i fotboll , spanska ligan eller tennis på tv:n ! Har inte råd o ha den kanalen som visar det ! Men jag kan se Engelska ligan, skidor, hockeyallsvenskan och superettan ! 
                      Nu räknar jag inte med evenemang som OS, VM o EM. Där skiftar ju det år från år på nått vis ! O det kan det göra ibland ochså när det gäller de uppräknade  sändningarna av olika sporter ! Det är ju konkurrens om det hela ! Det är ingen kanal som har patent på alla sporter vare sig dom har sponsring/ reklam eller kallar sig för publik Service-kanal med sponsring o Tv-avgift ! O fri och oberoende !
           Och jag suger på att Örebro Sk är tillbaka i allsvenskan i fotboll men är förundrad över Örebros hockeys störtdykning i SHL !

O vad har jag gjort sen då ?

 Jodå, blev hämtad för färd till Askersunds by för att åka på höstbuffé i lokal  ! Men i andra kläder !
                O god mat o trevlig samvaro blev det verkligen ! För våran pensionärsförening !
 Det var jag som tog fotona , så ni kan kanske kan räkna ut var jag satt ! Och efter  maten  sjöng jag och 3   "gubbar" tillhörande Askersunds manskör en julsång för församlingen ! Och när jag skriver detta spelar jag musik med den grekiska sångerskan Anna Vissi ! En lever som en lär , oj vad jag njuter ! Leve livet , leve världsmusiken !

Jag " älskar mina grekiska sångerskor " !

 Och innan idag på förmiddagen lyssnade jag på Eleni Vitali ! Och jag har så bra högtalare till min dator att jag kunde lyssna på henne när jag städade fågelburen ute i köket ! Parakiten Kalla ser ni till vänster på bordet !  Jaa, vad har han för sig, var har grenen tagit vägen ! Var är maten ? Vad hon tycker om min musiksmak ? Jaa, hon lägger iallafall inte fjädertofsen bakåt !  Men det är det kanske andra som gör ! Smaken är som baken, delad ! Och nu när jag skriver detta  spelar jag musik av Mikis Theodirakis sjungen av Maria Farantouri !
            Grekiska sångerskor ja ! det finns mycket o skriva om deras sång bl.a. baserad på Bysantinsk tradition ! O olika stilar kopplade till staden eller öarna t.ex. ! Men det får ni själva läsa om ! Och jag känner sån vällust i sinnet när jag hör deras ibland blandade melodier i dur och moll med glidningar mellan " dur o moll " O dansa vill jag ! O det gör jag ibland ! Utan svårighet ! O gnolar till ! Leve livet !

Under kan inte ske alltid !

Nej ! Visst var jag besviken att Sverige inte greppade chansen när dom hade 2-1 i matchen mot Portugal ! Men Portugal var bäst och Ronaldo, betydligt på bättre humör, sprang enkelt ifrån det svenska försvaret när laget pressade uppåt för att göra 3-1 ! Och gjorde 3 mål imatchen + det i Lissabon ! O Zlatan gjorde gjorde 2 ! Och nu kommer väl " ramaskrik " om Hamréns avgång ! Kunde nån annan gjort det bättre med de spelare som finns att tillgå ! Om man går igenom Sveriges o Portugals spelare, en och en, så finns det ju, undantaget Zlatan, klasskillnad på nästan alla platser ! Och vilka passningar Ronaldo fick !
         Jag frågar då " svenska folket o sportjournalisterna " vad har egentligen Hamrén att tillgå för spelare som skulle skulle stabilisera upp försvaret där det brister som mest ! 
            Jaa, nu ropas det på försvarsspel som " det var förr i tiden " ! Har vi spelare som klarar det nu ? Och anfallsspelet skulle ju utvecklas ! Det är väl bara Zlatan som håller toppklass i anfallet !
         Sanningen är den med det material som Sverige har så klarar man lag som Österrike, Irland m.fl ! Dom som håller  "samma klass och har samma problem " ! Och och så hemskt  många ggr har Sverige inte tagit medalj på Vm o Em ? Och hur många ggr har dom gått till semifinal i nått Vm elle Em ! Om man ser bakåt i tiden ! Men Sverige gick faktiskt till slutspelet i Em förra året ochså. Inte bara på Lagerbäcks tid !
                   Jag själv ser hur som hellst fram emot att se på VM i Brasilien nästa år ! Det blir en högtidsstund ! Oavsett , utan Sverige !
                   Här gäller att sätta ner foten ! Den nordiska fotbollen är inte av nån större klass nu när det gäller herrarna ! O Island tog det ochså stopp för !
                         O alla som inte har den svåra posten som Hamrén har vet ju precis hur Sverige skulle gjort för att vinna  !? Men nu fick " ju folket nått mer o gnälla om "  Jag tycker det var bra att bli 2 i sin grupp o gå till play-off !
                 

Jaa, nu har jag fikat med kompisarna !

              Vi var fler men det kortet blev misslyckat ! O Vivi -Ann blev naggad i kanten på det här kortet ! Men vi ses i morgon igen på höstbuffén ! Då skall jag ta bättre kort !
            Just nu känner jag lika stor förväntan som när jag besökte farmors ankdamm ! Och fångade vattenödlor o grodor ! Jag lever mycket på förnöjsamma och spännande ögonblick ingående i min livslinje  " från rötter till barnbarn " o   "grabben lever i mig " ! Och naturligtvis hänsyftar jag till kommande match i kväll mellan Sverige o Portugal på Friends Arena i Stockholm ! Spänningen är stor , måtte bollen " glida in i målet " ! O låta det bli 1-1 !
                 O det här är Friends Arena i Stockholm med taket på ! Här kommer o vara fullsatt i  kväll ! Ungefär 50 000 ! Och det är tur att man får se matchen i TV oberoende vilken kanal det är, " gnällspikar " !

Vem känner inte Elisabet !

 
                                                                     Kram från brorsan ! Och det är inte Elisabet Höglund det är frågan om !

Gud bevare mig för sådana debattörer !

Jag är som sagt liberal till min inställning ! Känner ingen av partiledarna i Sverige ! Vet inte hur dom är som människor oavsett vilka partier dom leder !
              Därför blir jag väldigt irriterad när jag kan läsa i inlägg hur man uttrycker sig ! I en insändare läste jag bl.a. följande för ett  tag sen -Reinfeldt är en diktator präglad av folkhemmet han växte upp i visserligen, men full av hat...-      Jaa, hat var det ja ! Frågan är vem som hatar mest, om inte insändaren !
                

Det kommer ju inte jag att få reda på ! O inte många andra heller !

En del forskare tror ju  t.ex. att solen har stor betydelse för vårt klimat ! Solens kommande ? vilofas kan göra att det kan bli kallare på jorden och havsvattennivån kan sjunka  . Detta läste jag för några månader sen ! Har för mig att jag ochså läst att solens placering gentemot polerna har betydelse ?
                Det här med värmehöjningen på jorden har ju blivit ett mantra som ingen får motsäga ! Det har ju gått prestige i det hela. Och den lär ju ha planat av de sista 15-30 åren har jag ochså läst på nätet ! Jaa, det som motsäger " domedagspredikanterna ang. värmen " får inte mycket plats i mediasamhället som ochså tagit ställning till 100 % ang värmehöjningen på jorden ! Och dom lär knappast ha nått facit på hur det går dom heller !
            Sen kan man ju undra vad har människan mest nytta av  "värmehöjning eller nedkylning " Men som sagt vem som får rätt i teserna får kommer ingen av oss få reda på i min generation ! Inte tror jag heller att allting " vänds upp o ner inom en snar framtid " Jorden är många miljarder år och snurrar ännu trots långa olika skeden i klimatet !
           50 år hit eller dit ? Och koldioxidhaltens inverkan är man inte heller överens om när man " håller på med sina datoriserade matematiska mallar " på en planet som bara är ett knappnålshuvud i universum " !
Jag tror mer på solens kraft o betydelse  för klimatet på jorden ! Och allt med klimatet har ju med " sianden utan facit att göra " !  Ozonskiktet var det länge sen man läste något om, men det är ju mindre o större ibland i perioder ! Forskarna har väl alltid varit oense i olika frågor ! Och nu " har dom väl bra betalt för att vara det ochså " ! O olika energislag " slåss mot varandra med vetenskapsmännens hjälp  " !  Detta gäller miljarder och åter miljarder !

Så går det till ! Hatet är obeskrivligt !

 Själv är jag med i Svenska rovdjursföreningen ! Jaa, det här med varghatet ! Det har ju naturligtvis o göra med konkurrensen sen urminnes tider om bytesdjuren ! För det finns betydligt farligare djur för människan än vargen ! Frågan är om människan inte är ett betydligt farligare djur än andra djur ? Och nuförtiden har man väl betydligt mer att ta till för att skydda sina betesdjur mot vargen ! O farligaste djuret i Sverige är väl " Nallebjörnen " ?
                 i dag läste jag på Svt-text att illegala fällor hittats i vargrevir i västra Värmland ! Jag hoppas att dom  som hittat på detta får sina straff ! 
          Jaa, att tjuvjakt på varg förekommer det är väl ingen hemlighet och den hålls väl vid liv " vissa kretsar ", typ solidaritet ! Tjuvjakt har ju ochså skett med scooter, det vet vi ju ! 
                Det är ju inte lätt att hitta skyldiga som begått dessa lagbrott ! Men tydligen pågår flera utredningar och några har erkänt !
          Om dom här människorna fått råda skulle dom väl vilja utrota alla rovdjur i Sverige !  Och hade inte vargen funnits så hade väl vi inte haft våra husdjur hundarna !  Bild Wikimedia Commons
 

Det är väl härligt med lite spänning !

Och det går att hitta i vardagen ! Inte bara när det gäller sport ! Det ovissa, allt som man inte har facit på är  väl ochså ett spänningsmoment ! Och i kväll smäller det ! Då avgörs om Sveriges herrar går till fotbolls-vm 2014 ! I Brasilien !
                  Det blir ju inte en lätt uppgift mot Portugal i kväll ! Eftersom dom leder med 1-0 så får Sverige inte släppa in nått mer mål !  Jaa, det här blir en grannlaga uppgift ! Vi får vara optimister ! Och så hoppas jag att Ronaldo blir utbuad ! Det är han värd sen förra matchen ! Med sina stämplingar, filmande o hånleenden o grimaser ! 
                      Och idag får inte heller några vattenkranar öppnas efter 08 ! Systemet spolas även idag ! Har tappat upp vatten förståss ! O i eftermiddag blir det fika med kompisar !
 

Ska det verkligen vara så ?

Att man " baktalar sitt land o bara letar efter fel för att ta politiska poäng " ?

Skulle aldrig falla mig in !

O vara invandrarfientlig ! Pratar o " fäktar med armarna " med alla människor ! För jag vet att det är minoriteter av invandrare som fördärvar för majoriteter, liksom dom som bott här längre, sen istidens upphörande , typ  ! Och det är ett mönster som " går igenom världen " ! Att hänga upp sig enbart på minoriteterna o sen få allt annat till o vara " skit " ! Och alla är vi väl "invandrare i Sverige  hur  vi än vänder o vrider på det " ! Det är bara det  att en del hann före  och brunögda invandrare har det kommit förr, genom århundraden  !
                  Det är ju ganska lätt att komma ifrån de invandrarfientliga i de egna leden o fixera sig på ett parti ! Det kan man säga även som liberal ! Det tänkte jag på idag när jag läste detta på en rubrik på SVT-text ! - SD NÄST STÖRST BLAND Lo-medlemmar-  ! Nu kommer ju statsvetarna att tolka detta o sen skyller dom på allt möjligt, ofta beroende på partitillhörighet !
              
              Det kom jag att tänka på när det gäller vädret, det här med minoritet ! Det  "blåser ju inte storm varenda dag på jordklotet "  ! Och kan nån säga om klimatet hade varit bättre om det inte funnits människor ? Jag tänker på hur dinosaurerna fick det !

Idag kom dom som ett skott, när dom fick syn på mig !

 Jaa, dom fullkomligen sprang emot mig ! Jaa, vilken syn ! Fullständigt orädda ! Naturligtvis gäller det inte bara undertecknad ! Dom är mångas favoriter o matas året om av några ! Och dom stod o åt av gräset där de sista i flocken syns ! Vilket välkomnande !
     Jaha, säger ni det ! Att det skall bli kallare ! ? Jaa, vädret skiftar även i Sverige ! Nää, det är inte mycket o klaga på vårt väder, det håller jag med om ! Jaa, jo det förstår jag ! Att ni håller på o äter upp er inför vintern !
            Saknar ni honom ännu , den vite tamankan som var er ledare  o åts upp av en katt för några år sen ? Jaa, det förstår jag !  Men ni har väl en ny ledare ? Hur som hellst, ha en bra dag ! Vi ses i morgon !

Vi känner väl Moa !

                                                         Kram från farfar !

Tack för att du finns till, Ivan Rebroff !

          Finns till ! Ja, Ivan finns ju i etern ! Och jag spelar ofta hans musik på datorn ! Ofta ochså när jag skriver på bloggen t.ex.Och jag lyssnar på honom nu ochså ! Jaa, anser ju mig vara en världsmedborgare o då lyssnar jag ochså på världsmusik ! Och jag gnolar gärna med ! Och det skär sig inte ! Rytmen passar mig liksom tonernas glidning ! Förutom Ivan så lyssnar jag på annan rysk musik med liknande prägling  ! Ibland på Donkosackerna eller andra ! Och ryska sångerskor som sjunger t.ex. Lys.lys min stjärna o andra folksånger ! Svarta ögon t.ex. Och grekiska sångerskor gillar jag, turkiska, Georgisk  körmusik , Kletzmer/ jiddish, musik från Kaukasus, Romsk, ......mm, mm, mm !
              Den här musiken känns så skön inombords, jag njuter. Och Havah nagilah klarar jag lätt att sjunga t.ex. med Hebreisk text. Men tittar på den svenska så jag vet vad jag sjunger om !!!
           Den här musiken förgyller ytterligare min vardag !!!
        Jag vet, Ivan Rebroff dog 2008 ! Men det " struntar både han och jag i  Vi lyssnar ofta på varann " !
                  Och vill ni veta mer om Ivan Rebroff o hans bakgrund  så är det bara att googla !

Idag gäller det att hålla tungan rätt i munnen !

Joo, idag skall det spolas vattenledningar i hyrehuset där jag bor ! Och då får inga kranar öppnas o toaletter spolas förränn kl 17 i kväll. Men jag har gjort ett   "förråd"med upptappat vatten ! så jag skall kunna " göra både det ena o andra " !
            Och idag är det ju måndag och då kommer jag med rapporter från kalla platser på jorden ! Där några kommer att bli kallare o nån bli varmare ! Beroende på polerna, arktis eller antarktis !
            Och då hade idag Grise Fiord -26 C moln, Nukk 1 sol, Verkhoyansk - 36 moln och Mc Murdostn - 6 sol !
                  Det är inga " vetenskapsmän , meterologer, eller media eller datoriserade mallar med matematiska uträkningar " som styr klimatet ! Det gör temperaturskillnaderna mellan jordens olika delar, havstemperaturer, temperaturen i högre luftlager mm ! Så har det alltid varit " med eller utan människor, med eller utan bilar  " !
          Och för mig är detta betydligt mer intressant än att " följa prestigefyllda domedagsprognoser " !
                Tror ni dom höll på så här förr i tiden i media ? Allt säljer, " kom o köp konserverad gröt "  ! Och journalisterna får tillfälle att komma med " svarta rubriker " ! Alla " värre än nogonsin " !
        Idag blir det motion igen ! Och jag kommer att ha fötterna på jorden, titta mot solen o månen !  Dessa planeter bestämmer vädret ! Med eller utan vetenskapsmän, med eller utan människor ! Med eller utan bilar !
                 Jag är glad att jag bor på jorden just nu om jag ser på dess klimathistoria ! Och framtiden ? Ingen kan ens med bestämdhet veta vad som händer i morgon ! Och nu levande ? Hur mycket kommer vi att veta om morgondagen, hur den blir om 50-100 år ! Men det " gör vetenskapsmännen o media " ! Och dom som inte håller med  "dessa tidens makthavare  sägs närmast vara inhumana " !  

Det är ganska märkligt, tycker jag !

Jag antar att Norge är en demokrati liksom Sverige ! Jag tycker inte om när man drar alla över en kam ! Islamofobi existerar ju i världen liksom antiseminismen ! Men man kommer billigt undan i debatten när man vrider det mot partier som har valts på demokratiskt vis ! Vi vet mycket väl att detta existerar även hos andra partier, både hos socialdemokratiska o- moderatväljare t.ex.! 
                       Och då sitter " noblessen o kultureliten "  o pekar finger åt respektive land ! O gör t.ex. vänstern till  " änglarna o humanisterna i frågan " ! I O man ser till hur många flyktingar Norge tar emot så har inte dessa problem kommit 2013 ! Så den socaldemokratiska regeringen i Norge har väl inte varit nått föredöme i frågan !?
                        Både den socialdemokratiske och moderate ledaren i Sverige vet att några av deras väljare gått över till sverigedemokraterna sen dom bildades ! Det visar undersökningar !
                    Sen kommer vi åter till frågan om demokrati ! Man stämplar partier utan att fråga deras väljare om dom rösta på dom enbart för att dom " är främlingsfientliga " ! Jag är liberal och jag anser att debatten i Sverige är genomskådbar där man gör sina egna partier till änglar utan att erkänna att det finns både islamofobi o antisemitism bland några av deras  egna väljare  !
                       Jag är för ett mångkulturellt samhälle och det finns rötägg bland alla majoriter av olika slag ! Minoriteter som fördärvar för majoriteter ! Och Sverige har en viss förmåga " att peka finger mot andra länder utan att rannsaka sig självt i vissa frågor " !!!
             

Är man mer humanistisk..

..om man övervägande lägger vikt på det negativa oavsett kunskap eller inte !?
Jag vet att det finns människor som begår mänskliga-o omänskliga tillkortakommanden ! Just därför att vi är människor ! O en del sätter sig på piedestaler o säger " så skulle jag aldrig kunnat gjort " Om det är något som är ytterst ohumanistiskt så är det att framhålla detta ! Ibland är detta ochså med " politiska förtecken " !
Vet du till hundra procent hur du skulle gjort om du var i den andres kläder o hade dennes bakgrund när du retar upp dig på andras tillkortakommanden.
Och ideologier ja ! Det finns väl inte nån ideologi i världen som historiskt är antingen vit eller svart ! Och utan att känna människor så gör man om dom efter eget huvud, ofta p.g.a. förutfattade meningar. Om man är " rik så är man en bov om man är fattig så är man en hjälte mänskligt sett ", utan att känna personen ! Det värsta är när man tar politiska poäng på det, tycker jag ! Vet du vad dom här människorna uträttar ? På gott o ont !
                     Och vad vinner du på " att ständigt baktala ditt eget fädernesland " Utan o känna till alla sanningar ! Och vad är " politiska inlärningar utan kunskap " ?

Det var inte så tokigt !

När det gäller herrarnas slalom i Levi ! Hargin blev delad femma men Mührer åkte ut i första åket och Beck i andra ! Byggmark är ju skadad !
              Jag har ju förmåga att glädja mig åt sånt som kommer, i närtid o längre bort ! Och nu har jag varit inne o tittat på tv-sändningarna framåt när det gäller världscupen i alpint o längdskidor. Och världscupen har ju startat i alpint men när det gäller längdskidor så kommer första världcup-tävlingarna i Kuusamo 29/11. Inför den helgen ser jag tyvärr på nätet att t.ex. Charlotte Kalla o Johan Olsson inte ställer upp p.gr. av förkylningar ! Går tydligen i truppen ! Några andra tävlingar har nog gått redan utan VC-karaktär och 22 kommer tydligen nationella tävlingar i Bruksvallarna !
            Sen har jag plockat fram OS-programmet ochså och lagt till mina favoriter !
    Jaa, sport o musik är några av mina positivitets-höjare men det finns mycket annat ! Nästan varje dag, bagateller för nån kanske ! Men jag väljer vid 75 års ålder att lägga " gnällandet om Sveriges o övriga världens uselhet åt sidan För jag vet att den inte är  uslare än någonsin , varken när det gäller klimat o annat !
           Och fotbollen, Sverige- Portugal ser vi fram emot till på tisdag o sen mommer ju Engelska ligan o Champions Leauge i gång igen ! Ja, ja, jag vet att det är människor som har det sämre än jag i världen liksom dom som har det bättre ! Men jag tror inte nån av dom mår sämre om jag är positiv !  Men om ni mår bra av att gnälla över allt o hitta fel på så mycket som möjligt så är det upp till er ! Jag konstaterar o tycker hellre i positiv anda !
 

Det finns många insatta i klimatet !

Och för det mesta är det ju " domdagspredikningarna " som råder på ang. framtidens klimat ! Och journalisterna i frågan skulle väl " få sparken om de vände på myntet " ! Och skulle man vända på myntet o ifrågasätta datoriserade   negativa mallar för framtiden så är man ju " ohumanistisk " !
                 Värme o kyla har det ju alltid funnits på jorden som " konfrontrerat och avlöst varann " med eller utan bilar ! Med eller utan  "dinosaurier eller människor " ," isfritt och mycket is " !
                 Vad dom här vetenskapsmännen som siar om framtiden inte kan veta är  "vad jorden o solen kan hitta på " som dom inte vet !  Det finns " datoriserade mallar som inte håller med dom andra datoriserade mallarna ". Och mycket av det hela har med  "miljöpolitik o pengar " o göra ! Bildas grupper med politiker o vetenskapsmän som pratar för sin vara !
              Vi har ju det här med etanol " som pratades fram " ! Lobbyism ! Pengar inblandade i miljardklass ! Mark för grödor byttes ut mot  "sockerrör o energieskog" ! Nu håller vindkraften enligt min mening på att bli " en annan gökunge i boet " ! Även här är " miljarder inblandade på vinst o förlust " ! 
                   Och så säger man att man gör det här " för kommande generationer i humanismens namn " ! Och " miljöjournalisterna mesar med " !
                     Och skulle det komma upp något som motsäger de " datoriserade mallarna " som tar ut " elände i förskott " så skrivs det ingenting om detta !  Men jag hittar sådant i allafall ! För jag har förmåga att vända på myntet ! Och min devis är " att jag är glad att jag lever på Jorden just nu om jag ser till jordens klimathistoria ! Med eller utan människor eller dinosaurier " ! Men det är upp till var och en att " ta ut elände i förskott " Det gör inte jag ! Och stormar, tornados , orkaner, tyfoner mm är inget som  "uppfunnits idag " ! Och andra katastrofer som jordbävningar med tsunamis. liksom vulkanutbrott o skogsbränder mm. 
                 Och att måla världen ständigt i svart verkar vara  "en lukrativ källa för media o miljöpolitiker " m.fl . ! 
         Så dum är jag o ohumanistisk men jag tänker varken negativisera ner mitt eller jordens liv ang. elände för framtiden som jag inte har facit på  !

Det är nästan skrattretande !

Det är lite mindre än 1 år kvar till valet till riksdagen ! O dessa väljarundersökningar som dimper ner titt o tätt ! Måste vara en " lukrativ " inkomstkälla för instituten ! Och vad står det efter " djupsinnigheterna " ! Som baseras på några tusen människors uttalanden ! Alla förändringa INOM FELMARGINALEN ! Vilka tjänar på det tror ni ? Att göra en stor rubrik ang. att nått parti tappar nån halv procent !
                   Förbjud dom här väljarundesökningarna till nån månad innan valet ! Och sortera bland " byket" ! Det vimlar ju av dom ! Det hela är  ju bara en lekstuga för media och instituten med siffror inom felmarginalen ! Och dom svarta rubrikerna kommer man ju inte undan trots att man skiter i siffrorna inom felmarginalen !

I går var det ju slalom i Levi !

         O Levi ligger i Finska lappmarken och är en  "stor " vinterskidort ! I går körde damerna slalom i världscupen o för de svenska gick det väl sådär ! Bästa på åttonde ! Idag är det herrarna som strax kör igång !
            Och det går på tv förståss ! Vi kan ju inte ha sommar året om ! Jag själv tycker om vita vintrar ! Och jag tycker om att titta på skidsport, vare sig den går på " tvären eller längden ! Så nu kommer många högtidsstunder med kulmen under vinter-os i Sotji ! foto Commons wikimedia
 

Än finns det hopp !

Det tycker jag om att skriva ! Så här innan jag koncentrerar mig på dagens V-75 o annat !
          Första halvleken i går mot Portugal var superb från det svenska laget ! Bra taktik, men jobbig, det visa sig i andra halvlek där dom inte orkade  kontra ! För i första hade dom rejälare chanser än portugiserna ! 1-0 hade det varit värt ! Nu blev det ju i 82 minuten 0-1 ! Men på tisdag, vänta bara ! Ingen omöjlighet att Sverige vänder !
            Och Ronaldo har jag aldrig gillat som human being ! Hans grimaser, gester, trampande på Isakssons vrist, småskallande av Hurtig o protesterande o slående av bollen i mål efter avblåsning... han skulle blivit utvisad ! Jag har aldrig gillat den mannen ! Heja Messi o Zlatan !  Thats all for today, i think ! ?

Spännande kväll och helg !

Det kan man verkligen säga ! Vi kan ju börja med kvällens match ! Den i  fotboll, play-off till Vm i Brasilien mellan Portugal o Sverige ! Returmöte på tisdag i Stockholm ! Redan nu börjar jag känna en viss förväntan o spänning inför matchen som börjar 20:45  ! Jag hoppas att resultatet blir jämnt så matchen i Stockholm blir avgörande ! Och matchen i matchen mellan Ronaldo o Zlatan blir ytterst intressant !
        I morgon är det ju inte mycket fotboll i tv beroende på de här play-off matcherna i Europa ! Men V-75 går som vanligt ! På Solvalla i Stockholm ! Förra veckan gick spelet på loppen uruselt men det är ändå kul att se loppen, intressant sport : Få se om jag har bättre tur imorgon med spelet !
          Och imorgon börjar vc i slalom, går i Levi i Finland ! Hoppas vädret är bra och banorna håller ! Förra året i världscupen i skidåkning, utför o på längden, kunde tävlingar ställas in både på grund av för mycket kyla eller värme men det flöt ändå på bra tycker jag ! Och detta visas ochså i TV, damerna i morgon o herrarna på söndag var det väl !  Vintersport är ochså roligt att titta på !
                   Och i morgon blir det inte " mycket tittande i datan ", om inget sensationellt inträffar i vår värld !
           O nu håller vi tummarna för Sverige ! Och jag skall gå o laga ärtsoppa ! Går fort !  
                                                                                                                                                              

Så var gubbarna på vift igen !

 Inte ger vi oss inte, Torsten o undertecknad ! I dag har vi fotvandrat på Mariedammsleden i 7 km ! Inte hela alltså men vackert ändå ! Och 1,5 mil österut ungefär ligger Östgötagränsen ! Och själva befinner vi oss fortsatt i Närke ! 
            Vilka vyer, o välkända sen många fotvandringar i området ! 
  Och här vid sjön Trehörningen rastade vi o drack kaffe ! Och samtalade om allt mellan " himmel o jord " och nöjda med våra liv är vi båda !
 Det här fotot tog jag ochså ifrån där vi rastade ! Och som sagt ännu en bra dag i våra liv !
                             Jaa, Torsten och jag har fotvandrat i olika områden varje år sen, jaa 2006 är det nog ! Bl.a har vi vandrat längs halva Vasaloppsspåret från Evertsberg till Mora, en fantastisk upplevelse !

Nu blir det folkvandring till Lomma kommun !

Varför det ? Joo, folket där har det tryggast i landet ! Vilka styr där egentligen ? Men ,oavsett, var hittar man den absoluta tryggheten i världen ?

Vad har vi på gång idag då !

Det får ni reda på i eftermiddag !

Idag skall jag visa lite naturbilder från första skogsrundan...

 Och här, inte så långt hemifrån, är jag på väg mot det första skogsområdet invid idrottsplatsen i Askersund. Och alla bilder som visas här är ifrån Askersunds stad ! O området med husen kallas för Lingon o Blåbär !
O det gås det igenom !
  Här är början på denna skogsrunda som ingår i motionsrundan ! Och till vänster ligger tennisbanor o o lite längre ovanför bandybanan ! Jaa, det är inte mycket djur man ser nu, fåglarna är ganska tysta, nån hackspett kan hacka  ! Korpen har jag inte hört eller sett på ett tag ! O rådjur ,inte ett ! Men på vintern kan jag se dom ofta och många intressanta spår !
   Jaa, här skymtar Vättern och jag har gått in lite från grusvägen ! Rakt fram mot vattnet, österut !
Jaa, vad har jag sett för djur under årens lopp i skogarna ! Många rådjur, en dovhjort, 2 grävlingar, ekorrar, spår av lodjur, många fåglar förståss ! Är mest intresserad av kråkfåglar, hackspettar, rovfåglar o andfåglar ! Flera kopparödlor har jag sett men inga ormar ! Och numera har ju vargar etablerat sig lite närmare Askersund, en sån hoppas jag få se ! Jaa, en räv har jag ochså sett !
 jaa, här är jag nära slutet på denna skogsrunda som ingår i motionen ! Hur lång tid motionsrundan tar ? Jaa, mellan en och en halv timme till två timmar ! Det är väldigt kuperat i Askersund, minne från istiden ! Här har jag precis gått uppför den s.k. mördarbacken o nu går det nedför igen !
 Och här uppifrån kom jag och nu skall jag snart gå in i nästa skogsparti, stadsparken som är ett naturreservat ! Men från det skogspartiet kommer det foton någon annan dag ! 
              Dagens motionsrunda gick alldeles utmärkt i god fart ! Och härifrån har jag nog halva rundan kvar innan jag kommer hemma ! Vädret då ? Såg varken vita sandstränder eller palmer ! Men vadå, jag var ute för att motionera och  det var prioritet nummer ett. Med eller utan palmer !!!!
 

Vad är det jag läser !

                Joo, Frankrike är på dekis enl. OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling !
           Jaa, i en värld som är som den är nu angående ekonomin så kommer inga regimer undan ! 
           Allt är ju så uselt i Sverige läser man ju om !
           Jag har ju sett mig om i världen, med eller utan basker, efter ett land där man inte gör mänskliga o omänskliga tillkortakommanden, där sjukvården fungerar  perfekt, där alla äldreboenden sköts perfekt,där inga är fattiga eller rika, där fullständig rättvisa o jämlikhet existerar, där inget kan hänga upp sig..där alla är  "lika goda som jag "....har inte hittat något !.
                 I Sverige är det lite så här ! Posten delar ut 100 brev ! 1 blir försenat ! Alltså är Posten usel !

O vem har inte namnsdag i dag då ?

F
   Flitig o artig ! Vad säger du om det Aemilius ?

Det är inte dumt o inleda dagen med den här bilden !

         Tagen igår .Och här går jag praktiskt taget alltid på mina motionsrundor ! Och på vintern om snön o isarna ligger så kan motionen bli lika fin ,naturmässigt. Och då kan det även gås ut på isarna ! Där en del sitter o pimplar emellanåt. Och en vit vinter föredrar en annan, det blir så ljust o fint ! O luften blir hälsosammare , antar jag !
                 Det är ju november ! Här i Askersund har vi haft 3 vintrar med snö Och dom har börjat vid olika datum ! Och  fotografier i mappar finnes från varje år ! Med datum ! Så jag vet vad jag pratar om !
                   Tar inte fram nån av mina många vinterbilder här, då kanske  en del blir deprimerade ? Ser själv  fram emot en vinter med snö, som sagt. 
         Om det blir motion idag ! Det kan ni räkna med! Här ändras inte på ett hittills vinnande koncept !

Du milde tid !

Löfvén tycker att Reinfeldt " taktiserar " ! Snacka om att kasta " sten i glashus " !

Jaha, vet alla vilken som är Sveriges 4 största sjö, utan att googla ?

                   Nu pratar vi om nått annat ! Om de sällskapliga änderna som springer en till mötes på strandpromenaden i Askersund o tigger mat, bröd ! Jag brukar säga till dom att ni får inte bröd av mig innan gräset " försvinner " ! Ni  "kallar" väl er inte för gräsänder utan anledning ? 
               Vi har ju änder som stannar året om i Askersund t.ex. Och en del rastar tillfälligt här ! Och dom flyger iväg ut i vattnet när man närmar sig ! Dom här är ju på gränsen till tama o väldigt sociala ! På vintern håller dom till nere i hamnen, och simmar ibland runt där det är öppet ! Och det går ingen nöd på dom ! Kommunens " gubbar " o andra människor matar dom . Och några går upp över gatan till baksidan på ett hus eller flera ! Och där får dom bröd förståss !

Jaa, vet alla i Sverige var Askersund ligger ?

Jag har ju bott nu här i 8 år ! Men jag är förvånad att Askersund är mindre känt om man jämför med andra mindre städer kring Vättern som Gränna; Vadstena och Hjo ! Här finns ju väldigt fina omgivningar förutom naturen i själva stan ! Bl.a. Tivedens nationalpark, Stjärnsunds slott och en fantastisk strandpromenad med en fantastisk skärgård om " knuten " ,unik i Sverige ! Och i kommunen finns ju ochså gruvindustri ! Både de nedlagda gruvorna Västerby-och Garpa gruvor som en kompis till mig Torsten, lagt ner mycket arbete på att få kända och forskat kring ! O fått besökare till !
 Det här fotot har jag tagit i dag nere i hamnen i Askersund ! Lägg märke till malmblocket !
  Här kan ni läsa lite om Askersund o Zinkgruvan ! Och en del av er, Askersund ligger som sagt inte vid Vänern utan vid norra Vättern ! Och Vättern är Sveriges näst största sjö efter Vänern just ! Och jag är ganska glad över att jag både bott i norra, mellersta o södra Sverige ! Under olika lång tid ! Och jag föddes i Stockholm som sagt, det har jag inget emot ! Och vad som hänt om jag bott kvar där har jag ingen aning om ! Men alla flyttar ju inte ifrån sin födelsestad ! Så vyerna blir ju lite olika ! O alla flyttar  "inte runt " 3 ggr innan 18-års åldern !
            Och Hjo ja,! Där en liten bit, 4 km ca, åt norr växte jag upp på somrarna på halva 40-talet o halva 50-talet, 50 m från Vätterns strand ! ! Både när jag bodde i Örebro o Luleå ! Och föräldrarna bodde i sommarhuset året om när min far blev pensionär ! O nu bor en av mina systrar där sen länge och den andre systern bor inne i Hjo ! Så jag är ganska bevandrad när det gäller den västra sidan av Vättern mellan Askersund o Jönköping ! O alla har sitt smultronställe oavsett om man bott där i hela sitt liv eller inte ! O mitt ligger vid Sveriges 4 största sjö och i dess omgivningar ! Som sagt !
                       
              
 

Jaa, en annan blir ju ochså en rot en gång !

   Tänkte jag när jag hittade detta kort bland mapparna ! Och här har man ju precis inlett " gången på livslinjen  eller färden på floden ". Kring 1941 , kanske rent av när jag blev 3 år den 14 juli ! Och som synes så firade jag med basker då ochså ! Om nån undrar så är den 14 juli ochså Frankrikes nationaldag. Vad det det mina föräldrar tänkte på !
 Jaa, jag småler ochså när jag ser detta foto, taget förra året, och jag är så nöjd med mitt liv ! Och vilken " vandring jag gjort" sen jag föddes i Stockholm 1938 ! På livslinjen, på floden !

Jag tittar ju på text-tv på morgnarna !

För att se det senaste. Det är ju mest negativa texter !
              Vi kan ju ta den positiva först  från Kina ! Jag tänker på hur det såg ut i Kina på Maos tid och en del år efter ! Och hur mycket öppnare det är nu ! Program om Kina, resor i Kina, intervjuer med medborgare ! Och landet har faktiskt 1,3 miljarder innevånare som skall " hållas ihop " !
            Idag läste jag då denna rubrik på Svt- text. ! STÖRRE ROLL FÖR MARKNADEN I KINA.
    Skatte reformer skall genomföras, budgetarbetet förbättras, socialförsäkringssystemet och inkomstfördelningen reformeras, skall bli nån typ av jordreform för bönder och en enhetlig marknad för markägare skall etableras.
               Häromdagen läste ochså om att tillväxten ökade i Kina !  " Dynastier komma o gå o maktcentra ändrar platser på jorden " ! Övriga världen skall nog vara glada över att det går uppåt i Kina för dess folks och världens skull !?
                  President Obama har det inte lätt just nu ! " Världen utnämde ju honom som räddare när han valdes första gången " i nån slags euforisk överdrift " ! Presidenten är ochså bara en människa !
      Följande rubrik på text-tv mötte mig FÖRTROENDET FÖR OBAMA REKORDLÅGT. President Obama har aldrig varit mindre populär hos amerikanska folket än nu, enligt en mätning från Quinnipiac University .
                   
                        Vad säger man ? Det kan väl inte ha med budgetarbetet o göra ? Kan det ha med Syrirn o göra " o velandet hit o dit " enlig min mening ! Och vilka hade Obama hjälpt mest om han skickat missiler mot Syrien " Al Quida eller El Assad "  ! Och är siffrorna " statistiskt säkerställda i mätningen " ?
                Och motion blir det om nån timme i en annan del av Världen  !

Jaa, det är klart man myser !

  Som farfar när det kommer en sån här bild på nätet från södern ! Vare sig man bor i" Korpilombolo eller Baku " ! Södern, ah jag bor själv nära södra Sverige ! Nära Götalandsgränsen ! Alla 3 är pojkar och dom heter fr.v. Abbe, Kalle o Tåtte ! Är yngst av 9 barnbarn hittills ! Och när man inte ser dom så ofta som man gjort med dom äldre kusinerna så lägger man mer märke till hur de växer ! Och kramar kan man ge via tankar !
 

Så är det !

Världsmusiken, bl.a den grekiska passar bra in i min livslinje -från rötter till barnbarn- . " På min färd längs floden i min farkost står människor o vinkar till mig och musik från världen ljuder ständigt över vattnet ! "

Då var jag hemma igen !

Efter eftermiddags-kaffet med kompisarna ! Och har återupptaget mitt spelande av grekisk musik ! Just lyssnar jag på Eleni Vitali och njuter av fulla drag ! Jag har flera grekiska sångerskor  vars musik jag njuter av ! Haris Alexiou, Maria Farantouri, Elli Kokkinou, Anna Vissi m.fl. Det här är ju musik som grundar sig bl.a från ett Bysantinskt arv, österländskt arv ! Rytmen, glidningarna mellan dur o moll, musikaliteten passar mig perfekt ! Mitt hjärta fylls av nån slags salighet, tycker musiken är så vacker !
         Det är ju inte bara grekisk musik jag gillar !  I morgon kan det lyssnas på Georgisk körsång, kulturellt världsarv bl.a. Nästa dag musik från Armenien, Jaa, från Kaukasus, Ryssland folkmusik,, romsk musik,kletzmer , you name it ! Don kosackerna, Ivan Rebroff .....
               Den här musiken går in " genom öronen, in i hjärnan, ner i hjärtat o ner i benen  " ! Jag känner nån " världslig livsglädje " ! Musiken är ett hjälpmedel till ett "mänskligt  kännande som världsmedborgare " ! Jag livsnjuter !   Och varför jag har lätt att ta in den här musiken " kan bero på en lång historia " !!!???
                

Har läst lite om Sotji idag !

           Jag tycker om att " se mig om i världen " och med mina resurser så får man ju oftast göra det på nätet !
 Och den ryska Os-taden Sotji ligger vid Svarta havet i och den har subtropiskt klimat med lång badsäsong men är då givetvis ochså en populär stad med skidanläggningar i bergen ! Och dom ser vi ju ochså på bilden ! Vilket eldorado,Sotji ! långa badstränder med bad i många månader o sen kan man idka vintersporter på vintern !
           Jaa, jag brukar ju ha min slogan vid rejäl tipsvinst !  "Att få åka från Moskva på floden Volga till Kaspiska havet ".! Kanske man kan åka på floden Don till Svarta havet ? ?!
             Det ingår i min livsstil att " fantisera om roligheter " ! Hellre det än att " gnälla om allt möjligt " ! O några har jag fått uppleva med fötterna på livslinjen, från rötter till barnbarn., o det behöver inte bara vara fråga om långa resor ! Och det kan ochså vara återkommande resor varje år till samma ställe !!!
               Foto Wikimedia Commons !       
        
 

Ras för S ...

...såg jag på nätet ! Det är väl då sen våren 2010 tänkte jag ! Men det gällde i dag ! Enligt en väljarundersökning ! Och nyheten stod kvällstidningarna för såg jag på google ! Jag tänkte jag får se på Svt-text, dom brukar vara snabba med att få ut sådant när det gäller andra partier ! Nähä, inte den minsta rubrik ! Det där med deras slogan, fri och oberoende det tror inte jag mycket på ! Hade det varit ett annat parti så hade det varit stora rubriker ! Dom får tid på sig till i morgon, men oavsett så har jag genomskådat den koncernen sen länge !

Så gick det ju till då !

Som sagt det här med växthuseffekten " hur länge skall en del politiker rida på den " ! Hur mycket kan man lita på datoriserade mallar med komplicerade uträkningar mm. Och nu verkar det hela tonats ner sen   "isarna slutat o töa o växthuseffekten planat ut " enligt beräkningar i nuet ! Det skall bli intressant o se om katastrofen på Filippinerna kommer att skyllas på siandet om växthuseffekten !
          Japan drabbades av ju av en katastrof 2011 då en jordbävning och tsunami drabbade detta land ! 20 000 människor omkom ! Vad läste jag efter några dar i tidningar o hörde i media. Man fokuserade på kärnkraftsfrågan och " tog poäng på den " Även ifall det blev problem med verkena vid kusten så var det ju inte dom som tog livet av alla människorna !
        Nu skall vi se om det  "tas poäng på växthuseffekten " när det gäller tyfonen på Filippinerna ! Men tyfoner har funnits förr i området innan  "siandet om växthuseffekten " !

Intressant tycker jag !

Under 1 vecka, räknas veckovis, har jag haft 18 utländska besök på min blogg här ! För " storfräsarna " räknas det väl som ingenting men jag tycker det är spännande ! Och från följande länder har det varit den här gången ! Canada, U.S, Norway,,Iceland, Hungary, Denmark and Columbia ! Såvitt jag kommer ihåg så är besökarna mest från U.s, och Russia ! Och minst 20 länder, vill inte ta i för mycket, har jag haft besök från bl.a China och Indonesien ! China tillhör nog topp 3 , tror jag !

Jag undrar lite ibland över svenska folket !

 Funderade över det när jag gick längs strandpromenaden ! Det här är t.ex faktorer som vi får räkna med som människor tillhörande världen ! Livet o döden, värmen o kylan, ondheten o godheten ! Men omständigheterna, graden i olika delar av världen växlar ju ! Men ingenting av detta kan ingen i hela världen ändra på ! O ingen skall inbilla mig att allt är " värre än nånsin " ! Men om vi tittar oss omkring i Sverige så skall vi nog vara glada över att våra invandrande förfäder tog sig ända hit upp ! Trots att vi föds o dör, trots att vi har värme o kyla, trots att vi är onda o goda !
                                Jag är väldigt tacksam över att bo i Sverige men jag är trött på dess folks " gnällande o trygghetsnarkomani "  oavsett regeringar ! Så skulle jag få för mig o emmigrera så har det inte med det vackra Sverige o göra utan dess folk som har " vädigt låg ribba för sitt gnällande " !!
 

Det är ju måndag, som sagt !

Och då rapporterrar jag ju från utvalda kalla platser på vårt klot ! Jaa, i området där Filippinerna ligger där  är ju inte precis kallt men i det området drabbas man tyvärr ganska ofta av tyfoner ! O kraftiga sådana ! Vi tänker naturligtvis på alla som omkommit och jag har fräckheten att fråga " svenska folket vad dåligt väder egentligen är " ?
                        Jaa, idag hade Grise Fiord - 21 C moln, Nukk - 11 C sol, Verkhoyansk - 33 C moln och Mc Murdo Stn.-16 C snöfall ! Jaa, det skall bli intressant att se vilket som tar befälet över Sverige/ Skandinavien i årets kallare säsong, "värme eller kyla " ! Man kan väl säga att Kung Bore haft befälet de 3 senaste säsongerna där jag bor på gränsen till södra Sverige ! Nån gång har han dykt upp vid juletid, nån gång vid nyår !
              Jaa, vi får se om kalluften från Arktis rör sig ner över Skandinavien periodvis eller mer kontinuerligt ? I Sibirien/ Verkhojansk verkar det ju vara rätt kallt nu ! Och vilka platser som tillhär Arktis eller Antarktis får ni själva ta reda på !

Det ante mig ....

,,när jag hörde att Mertesacker och Rosicky i Arsenal blivit magsjuka ! Detta plus skador sen innan gjorde att jag undrade om dom kunde slå ett uppåtgående Manchester United borta i ligan ! Nää, det kunde dom inte, förlora med 1-0 . Dom saknade Rosickys snabba framstötar t.ex. Och Cazorla som spelade med från start verka lite halvskadad ! Och Arteta som spelade med var ett frågetecken innan start ! En släng av magsjukan ! Och Flamini verka inte sig lik !
                  Men nu får vi hoppas att under uppehållet som kommer nu p.g.a. kvalmatcherna till Vm i Brasilien gör att laget får vila upp sig, tunn trupp ! ! Och Arsenal leder ligan ännu, det får vi inte glömma ! 

Det hinner jag !

Innan begivenheterna i sportens värld  ! Jag tycker ju om att " resa till " de kalla platserna i världen, en gång i veckan ! 4 utvalda och tittar på temperaturerna på måndagarna ! Men jag håller ju på att presentera platserna ! För några dar sen presentera jag ju Grise Fiord i Kanada, Arktis ! Idag blir det Nuuk på Grönland ! Och Nuuk ligger på den södra delen av Grönland ! Och är inte den kallaste platsen på ön !
                 Det här är en sommarbild på Nuuk men det gör väl inget. Och Nuuk har 14000 ca innevånare, Inuiter o etniska danskar ( 2007) och Grönland är världens största ö !
  Och naturligtvis är vintrarna kalla, bara lite plussgrader på sommaren !
                 Jaa, och nästa plats jag kommer att presentera är Verkhojansk !  Och som sagt det är bara att googla på om ni vill veta mer om platserna !
               källa Wikipedia, foto Commons wikimedia .

Idag blir det flera intressanta matcher !

I engelska liga !  3 st efter varann !  Med den intressantaste vid 17-tiden,Manchester United mot Arsenal !. Och dom kan ochså ses på en kanal som kan ses av nästan ? alla svenskar ! Och en kanal som då ochså tillsammans med ett bolags andra visar vinter-os i Sotji nästa år !
          Jaa, visst  jag håller på Arsenal ! Hoppas dom ger mig en bra  "farsdags present " !
    Gårdagen ja, det var en bra dag men spelmässigt en usel ! Men man är väl luttrad ! Det går fler tåg ! 
             Jaa, just det ! Sveriges Tre kronor möter Finland i Karjala cup i turneringens sista match i dag. Den matchen kan ju vara intressant att titta, går innan matchen mellan Man. U. o Arsenal !

Jaa, härligt var ordet !

 Jaa, med detta foto från en av Askersunds stads skogar från dagens runda med Vättern i bakgrunden, önskar jag er en trevlig lördag ! För det tänker undertecknad nämligen ha som vanligt, i fotbollens, dagobertsmörgåsarnas och travets sken ! Och datan används bara till V-75 tipset !

Vilken bragd !

Jaa, verkligen ! Sveriges U-17 landslag slog Argentina med 4-1 i bronsmatchen i Vm i Förenade Arabemiraten. Och matchen gick i Abu Dhabi ! Vad månde bliva ! Jag blev nog mest imponerad av tekniken o taktiken ! Om jag skall nämna nått namn, Jaa,  Engvall, Berisha o många fler ! Jaa, jag hoppas ni följt med dom här matcherna som Sverige spelat ! Grattis till bronset !

Regera över blockgränserna !?

Såg på nätet att Socialdemokraternas partiledare med partisekreterare är beredda att regera över blockgränserna om de vinner valet !?  Hur vinner man valet som enskillt parti ? All right ! Ett sånt här utspel, vad tyder det på ? Att gardera sig " på alla håll o kanter " ! Att man är desperat eller vill manövrera bort moderaterna som ju fortfarande är huvudmotståndarna och " som fortfarande anses som den elaka högern som vill alla fattiga ont " ! Jaa, detta är ju uträkning i ett Sverige där skillnaderna inte är så stora längre mellan de största partierna nuförtiden ! Dom tar ju till och med ideer från varandra ! Att prioritera Arbetslinjen t.ex. Genomskådbart sätt att ta politiska poäng på, socialdemokratiska ledare ! ! Desperation ? Sverigedemokraterna skall uteslutas från denna blockpolitik ! Nu får vi se vad dom får för % vid nästa väljarundersökning som inte är statistiskt säkerställd !  Och nu kommer allla statsvetare som för det mesta är åt vänster " att slå sina kloka huvuden ihop " ! O naturligtvis alla politiska redaktörer i media !
                   Och jag själv tittar som liberal med ett leende på detta ! Genomskådbart utspel ! Och som påläst pensionär vet jag att BROMSEN fungerar vilka som än  får makten ! Och min egen ideologi rubbar jag inte på !

Det tänker jag göra, "som kärringen mot strömmen" !

                   Jag vänder ju på myntet alltid ! Därför intresserar jag mig mitt i alla  "värmeökningar o havshöjningar" utan facit för utvalda kalla platser på jorden ! 4 st, och det finns platser som kan vara ännu kallare men jag har själv valt ut 4 st !
        Det här fotot är från Grise Fiord i norra Kanada, på södra sidan av Ellesmere Island ! I regionen Quikiqiqtaluk i Nunavutteritterritoriet ! Ni kan väl inuitiska ? 
           Vi kan väl ta medeltemperaturen för november, den ligger på -22 C !  Högsta rekordet -2 C och  lägsta -47 C i november då  Jaa, här bor väldigt lite människor,141 st 2006, men nån slags uppgift har dom naturligtvis människorna !?  Såvitt jag kan se så har den högsta temperaturen + 22 C varit 1922 och den lägsta -52 C varit 1962 ! Hur som helst så går det ju o googla på Grise Fiord för dom som " inte bara är fixerade av varma platser "
Och nästa plats av mina 4  " hållpunkter " blir Nuuk  !  Och varje måndag rapporterar jag temperaturen från platserna, året runt när jag kan ! Och för mig är " inte bara vita sandstränder o palmer " av intresse !
             Källa Wikipedia foto Commons wikipedia 
 

Hur gick det med den arabiska våren ?

Ah, vad dum jag är, det är ju höst !

Tårtan är i allas munnar !

Häromdagen var finasminister Borgs kapade hästsvans " dagens samtalsämne " bland de övervägande negativa artiklarna om alla uselheter ! Ja nu har vi fått ett nytt samtalsämne , tårtan i huvet på Svergedemokraternas ledare Åkesson !  Det här är ju lite allvarligare än en avklippt hästsvans ! Vi lever i en demokrati, och de partier som finns " stadsfästa " har folk rätt att rösta på ! Även hot och misshandel  har förekommit mot andra politiker, inte bara mot Sverigedemokraterna !
                     Hade jag röstat på sverigedemokraterna så hade jag stått för det ! Men nu är jag ju liberal sen flera år ! Men det kan jag säkert få skäll för, för jag är EU-.vän t.ex. ! Även om jag inte tycker att sverigedemokraterna är nått för mig så respekterar jag dom som röstar på dom ! Och jag kan garantera att det inte bara finns invandrar fientliga i sverigedemokraterna. Nää, så enkelt är det inte !  Men det där blundar både media o en del partiledare för ! Jag själv skulle inte kunna vara det av personliga o humana skäl ! Men ibland undrar jag om inte vårt lilla land, innevånarmässigt tar på oss för mycket " av duktighet " vilket gör att integrationen blir svårstyrd ! Andra länder kunde hjälp till mycket mer förutom Sverige o Tyskland !
  Och som vanligt fick jag uppleva en fin runda i fin natur ! Och för mig är det inte svårt att vara nöjd med livet ! Och det skall varken " goda eller onda " hindra mig ifrån ! 

Jag känner mig nästan som en förrädare !

 Varför det ? Jo jag går ju o känner mig nöjd i ett land som enligt en del " är uslare än någonsin" ! Men vad inbillar sig en del av landet innevånare sig egentligen. Att Sverige skall vara ett  "jordens Shangri La som flyter av myrra o honung ". Att alla ska   "överleva, vara goda , ha arbete , inte bli sjuka, alldrig göra mänskliga o omänskliga tillkortakommanden, varken vara fattiga eller rika, leva lika länge i rättvisans namn.........?
                   Men största anledninge till negativiseringen av landet i media och hos en del av allmänheten är väl det kommande valet ! ? Om jag tänker emmigrera så gör jag det till ett land där man kan se glädje över att få spela med en skänkt fotboll eller där man är glad över att" få gå i skolan o inte för att sluta den " !
                                 " Skänk mig livets
                                   överflöd och jag
                                   kan undvara det
                                   nödvändigaste . "
                                  Oskar Wilde
 
            Och " ju bättre ett land har det desto mer verkar dess folk gnälla " !  O media utnyttjar detta !

Det var bra gjort !

Det är bara att gratulera Arsenal ! Det är inte många som slår Borussia Dortmund på deras hemmaplan ! Och dessutom i Champ. L. ! Jag har inte läst matchresentionerna i tidningarna utan sammanfattar de 2 matcherna så här. Det var på nått sätt rättvist att lagen fick var sin 3-poängare ! Men Arsenals spel efter Borussias press i andra halvlek, att gå upp o göra mål o sen spela bättre o skaffa sig fler chanser, där var dom nära att göra 2-0 ! Visst Borussia brände några fler chanser ! Men 1-0 är ett noll i baken ! 
           Jag trodde aldrig Arsenal skulle orka detta ! För dom har flera bra spelare på skadelistan ! Jag kommer på dessa ! Podolski, Flamini,  Walcott, Wilshare ! Vi får hoppas att de skadade återkommer snart så att nyckelpelare kan vila sig nån gång, som Ramsey t.ex. Försvaret är stabilt och det är bra att Vermalen är skadefri igen ! Bra att ha att sätta in om Mertesacker eller Koscielny skulle bli skadade eller nån av backarna ! 
         Nä utan en bred trupp klarar man inte att vinna Engelska ligan t.ex. ! Får Arsenal tillbaks sina skadade spelare så får dom en fin bänk ! Och Van Pesie fick ju säljas till Manchester United men laget klarar sig utan honom ! 
          Och på söndag möter Arsenal just Manchester United borta ! Vilken match ! Den ser jag fram emot jag som har framtidstro !
 

Naturprogram är ju ochså alla tiders att se !

Har precis sett Mitt i naturen på play. Från Costa Rica med Martin Emtenäs. Det finns så mycket intressant att se på Tv ! Saker som man  annars inte själv kunnat uppleva  Nää, det är bra att se saker o ting som man är intresserad av ! Det är kryddor i tillvaron ! Världen har krympt, och jag kallar ju mig för världsmedborgare ! Och att vara det distanserar en " från gnället i den svenska ankdammen " ! Konstaterar jag ! Och tycker jag !

Ja det skall jag !

Snart kommer jag gå iväg för att sjunga tillsammans med några pensionärskompisar ! Och idag skall vi sjunga Taube-melodier ! Och solen skiter i negativisterna o lyser för fullt ! I nuet !

Uppgifter i nuet..

...är väl lika mycket värda som sianden om framtiden ?
           Idag i klimatupplysningen.se hittar jag följande rubriker o tabeller!
17 år utan global uppvärmning enl. Rss.
        Och sen har jag tittat på en tabell som heter Global see ice area. Där kommer man fram till att - mängderna havsis i Arktis o Antarktis är de största på 20 år -
   Som sagt var det är bara att gå in och titta på klimatupplysningen.se där man har uppgifter o tabeller även från nuet som inte baserar sig på " sianden om framtiden " ! Titta även på kommentarer ! Där finns uppgifter på fler källor som börjar på www......
              Och enl. en del bestämmer solen mer än vi tror !
 

Det blir en hård vecka !

För Arsenal ! Först dagens match mot Borussia Dortmund borta i Champ. L och sen på söndag, 10/11,match mot ManchesterUnited borta ! Laget leder ju ligan  med 5 poäng trots skador i truppen på bra spelare som Flamini, Wilshare o Walcott t.ex. Jaa, Arsenal har flera spelare som är unga och utvecklingsbara men för många skador sliter ju på nyckelspelare ! Och gruppen som Arsenal är med i Camp. L. är ju stenhård. 3 lag slåss ju om avancemang, Arsenal, Dortmund o Napoli ! Jag tror Dortmund avancerar vidare ! Och att det blir stenhårt mellan Arsenal och Napoli !

Så förbålt korkad är jag !

Vad menar du, JahAN ? Jo , att jag inte tar " ut elände i förskott med hjälp av matematiska datoriserade mallar " !   Naiv som jag är väljer jag att ha framtidstro på det jag inte har facit på !
Och vi hade precis så trevligt som jag förväntat mig på vår kaffestund mina pensionärskompisar o jag !
 

Följande rubrik mötte mig i dag på Nerikes allehandas insändarsida !

VI MÅSTE BLI MER POSITIVA ! Inlägget handlade om klimatet och skulle kunna vara skrivet av mig själv !
           Inlägget är skrivet av 16- årige Alexander Johansson i Hallsberg och sammanfattningen är denna !
               Och tack för din fina artikel och mogna åsikter Alexander !
      Och vädret har varit fint idag på min motionsrunda ! Och jag gick en lång runda ! Det var väl positivt ! Och nu skall jag snart åka och fika med en del pensionärskompisar ! Det är väl ochså positivt !

Jaa, det var intressant !

Det är ju inte bara jag som undrar " vem jag tror att jag är " ! Det gör även Mårten Palme ! Och vilka anor han hade ! O en del verka han ha hört talas ! Men inte om dom som kom till Ystad på 1600-talet ! Anfadern på manliga sidan hette ju Palme i förnamn o kom från Nederländerna verka det som ! Sen togs ju namnet Palme som efternamn.
           O tänk o vara släkt med alla dom här kändisarna på sin mors sida ! Gusav Vasa , Johan den 111 o så vidare. 
            Ja, var sista avsnittet för den här gången ! Och som jag har sagt till en man på Svt i telefon ,kan inte nån "ickekändis" få vara med om att upptäcka  "vem han tror han är ? Han svarade då att " det vet man aldrig , programserien  blir mer och mer populär " . Nått sånt svara han ! 
             Jaa, det här fotot har jag nyligen fotograferat av ! Det föreställer min mor 12 år gammal ! Skrivet på baksidan av henne själv !  Årtalet blir då 1927 ! Och hon fick aldrig se sin morfar. Johannes Geuken som dog redan 1910 !
    Jaa, det här är Johannes ! Och som sagt så mycket vet jag att hans far kom från Nederländerna men emmigrerade till Preussen ! Men det är som sagt rötterna på min mormors kvinnliga sida som är " dolt i mörker " ! Både ang. hennes mor och farmor. Det finns " bara " födelseorter i Preussen att hänvisa till ! Och årtal när de föddes o dog !! Inga namn o inga årtal innan 1800-talet ! Jaa, det finns ju inte heller på Johannes Geukens sida men jag vet att släkten funnits i Nederländerna långt bakåt i tiden !
                    Jaa, det verkar vara omöjligt att  " lösa upp den här  gordiska knuten "  Och min mors mormor var född i Halle an der Saale och  mormors farmor i Köln. 
                   Det här har jag tjafsat om innan men intresset avtar precis inte med åldern ! Det kommer ni själva att märka ! Kineserna har ett ordspråk nånting om "att dom går baklänges in i framtiden " ! Använder sig av sina rötter vårdar dom ? Nånting sånt väl !
 
                    

Glöm inte det !

I morgon kl 17 spelar Sverige semifinal i fotbolls-Vm för U-17 mot Nigeria ! O det går på en sportkanal på Tv !

Nää, jag skriver av det i stället !

Fick ju " ont i ögonen " av o se fotot !
                                        Dagens citat
                   "BARA DET ATT GLÄDJE FINNES ÄR 
                    NOG KÄLLA TILL
                    GLÄDJE "
          Hjalmar Bergman
          Författare, 1883-1931
       Jaa, så här såg författaren ut ! Örebrosonen Hjalmar Bergman ! Biografin går ju att läsa på nätet ! Men många vet ju att han skrev pjäsen Markurells i Wadköping och ännu mer känd ? blev författaren när det gjordes en tv-serie av denna pjäs där Edvin Adolphsson spela Markurell ! Blev verkligen en succe ! Kan det ha varit på 70-talet som serien gick ? Och i Örebro ligger en stadsdel numera sen en del år som heter Wadköping ! Och där finns många gamla hus ditflyttade ! Och i ett av dom ligger Hjalmar Bergman museet ! Och där har jag varit en del gånger nu sen jag flyttade upp till Askersund !
                 Det här fotot togs 2007 ! Av undertecknad ! Och det visar en kompis som  var med mig i Wadköping bl.a. på museet ! Och i den här länsstolen satt Hjalmar Bergman när det begav sig ! Möblerna är bevarade för eftervärlden och då även detta arrangerade foto  !
            Jaa,jag rekommenderar ett besök i stadsdelen Wadköpning i Örebro. Går man från slottet längs svartån genom stadsparken så är man snart där ! Och om man sen går vidare så kommer man till Naturens hus ! Och går sen vidare så kommer man till fågelparadiset Oset ! En mycket givande promenad eller cykelfärd ! Och stadsparken har fått några priser som vackrast i Sverige ! 
 

Jajamän, då var det måndag igen !

Och då brukar jag alltid besöka olika platser på jorden för att kolla temperaturer svensk tid nu på morgonen. På den här bloggen ägnar vi oss åt de kalla platserna ! Dom har jag tagit ut själv ! Kan finnas dom som är ännu kallare ! Men jag håller mig till samma ! Och i dag har, nu på morgonen Grise Fiord -23 C snöfall, Verkhojansk 19 C snöfall, Nuuk - 10 C sol och Mc Murdo stn. -13 C. Ni får själva leta upp dom här platserna ! 3 ligger i Arktis o 1 i Antarktis !
                  Jag tycker det här med att bokföra temperaturerna är väldigt intressant, ännu mera om man kan göra det för en längre tid 1 gång i veckan !  Jag kan ju ochså upplysa om att , enligt uppgift på nätet, isarna i Antarktis är rekordstora liksom att ozonhålet där är litet ! Jaa, det här med att isen smälter i Arktis, enligt uppgift håller den på att växa tillbaks !  
             Och en person på en vädersajt där man kan kommentera metereologens inlägg skriver att det var varmare på medeltiden , vikingatiden, -30 talet trots mindre koldioxid-utsläpp ! Han avslutar sitt inlägg med att " Få huvudet ur CO2-lådan, se upp till solen istället, där har du din klimatförändring " !
                 Jag har skrivit inna att hela den här klimatdebatten beror på prestige, ekonomi o miljöpolitik ! Energislag som slåss om " gunsten " ! Och kommer det nått positivt i frågan så kommer det alltid ett men efteråt !
             Och i mina egna observationer hittils i livet  ingår konstaterandet att ha sett snöfall i början av november, regn på julafton i Örebro på 40-talet, sett vintrar som börjat i december, innan jul, sett vintrar,som börjat först i januari ! Mm, mm, ! O milda o kalla vintrar ! Och de 3 sista kan man kalla och snörika i Askersund med olika början ! Vi får se om vi får nått kalluftsutbrott i vinter som  motsätter siandet om att den skall bli mild ?
          Och jag tycker det här med klimatet o vädret är intressant ! Sia om framtiden ! Dom som är kategoriska om försämringen får stå för det ! Prestige var ordet !
  
           

V-75 är ju ochså en spännade sport.. !

...att titta på ! Gårdagens V-75 på Eskilstuna! var som vanligt intressant att titta på i tv ! Men några pengar gav det inte ! Men en idag går en x-tra v-75- omgång i Eskilstuna ! Och den tänker jag spela på för nån hundring ! Går ochså direkt på Tv ! Jag har ju inte " vunnit stora pengar" på trav eller annat men det mesta jag vunnit är för några år sen just på en x-tra V-75 -omgång !
          Och innan jag lämnar in tipset blir det nån haltimmes spinning på innomhus-cykeln ! Ett bra alternativ för mig till världsmusik ! Har jag förstått !

Det är klart jag är glad !

Örebro sk är i allsvenskan igen ! O då blir det ju till att gå på Berhn Arena o se på allsvensk fotboll nästa år med Rolf o grabbarna, svågrarna ! ! Efter ett år i superettan ! Och Falkenberg ! Vilken sensation ! Lilla Falkenberg i allsvenskan ! Och dessutom vann dom superettan ! Och kvala får Sundsvall göra ! Mot Halmstad tror jag det var !
Och nu leder Arsenal Premier league  med  5 poäng ! Slog Liverpool med 2-0 hemma i går ! Och visst ,jag håller på Arsenal men jag blir mer tillfreds om dom slår Machester United borta nästa helg ! Men det blir inte lätt ! Arsenal ja ! Det är precis inte nått ålderstiget lag ! Och den utmärkte målvakten t.ex. Wojciech Szczesny är inte mer än 23 år ! O Ersene Wenger som inte tappar tålamodet med sina unga spelare utan får upp dom på landslagsnivå som Wilshare 21 år och Aaron Ramsey 22 ¨år ! Imponerande  !
              Jaa, Örebro hockey är ju inte särskillt imponerande just nu i Shl/ elitserien ! Är snart ? sist i serien ! Fick stryk av Växjö med 7-0 ! Det är ju inte roligt att läsa men jag vidhåller att dom gjorde en stor prestation när dom tog sig upp i elitserien ! Så här skall " inte slås på dom som ligger " ! Det är långt kvar av serien !
       
 

Den devisen passar idag !

Från rötter till barn-barn ! Det är en bra livslinje att  "stå på o stå för" !
 
 
          O då börjar vi med ett av mina barnbarn Emil som fyller år idag ! Och över 20 år har han kommit ett par t.o.m. Grattis Emil !
 Idag är det ju Alla Helgons Dag ochså och då ärar åtminstone jag mina rötter ! Och jag använder mig som sagt ochså av dom på min livslinje ! Det här är min kära mor Birgit ! Och mamma födde ju mig till världen ! Och ju äldre jag blir desto mer desto mer ärar jag mina rötter. Och min mamma han se Emil innan hon dog 1993 ! Hann se 3 av mina 9 barnbarn !
                       Det är en bra känsla när man är den som jag är att kunna krama sina rötter och barnbarn !
                 Och nu blir det inte mer skrivet idag ! Datan får vila på lördagar !

Jag tycker ju om musik från övriga världen !

Och det har jag inte börjat med nu ! Georgiansk, musik från Kaukasus , Romsk musik, kletzmer, Jiddish, rysk folkmusik, you name it ! Rytmerna o känslan passar mig som " handsken i en ask " !
              Och den grekiska tycker jag mycket om ! Den har rötter i det antika Grekland, Bysantinsk touch, Arabisk touch ? Jag vet att Bouzokin inte var med förr i tiden, längre tillbaks ! Vill man lära sig mer om den grekiska musiken o dess historia så märker man att det finns en massa musikgenrer o musikstilar/ danser som existerar ! Har jag förstått när jag läst på nätet ! Och det går ochså igenom i dagens musik ! Jag skulle kunna " dansa natten lång " till den grekiska musiken ! Och jag kan åtminstone gnola med i sångerna !
                   Hade jag varit " stålmannen hade jag flugit runt bland dessa länder o insupit det hela på plats " !

Det är väl en sorts gemenskap !

Även mellan Sverige o Schweiz, inga stora länder när det gäller innevånarantal ! Men visst är det många olikheter, i Schweiz t.ex pratar man 4 språk ! Tyska, franska, italienska o rätoromanska ! Och själv är jag  intresserad  av Schweiz ! Ochså ett resmål bland många ! En del av mitt intresse beror på att en av min mormors systrar gifte sig med en schweizare ! Och som barn har jag bl.a. träffat min mors kusin Frans ! Tyvärr inte när han hälsade på min mor när jag var vuxen  ! Och efternamnet var Brunner  ! Så tyskspråkiga var dom ! Senare flyttade Frans till Paraguay, träffade en paraguayanska som var konstnär ! En annan historia !
       Varför tänker jag på Schweiz idag ? Jo länderna Sverige o Schweiz blandas ofta  samman utomlands, det vet jag sen innan ! Till vems fördel vet jag inte ? I dagens Nerikes Allehanda/TT berättas om hur svårt bl.a. kineserna har att skilja på länderna. På kinesiska heter Schweiz Ruishi, Sverige Ruidian. vi kan ta ryska ochså, Sverige Svetsija Schweitz Sjvetsarija ! Och i sociala media försöker man råda bot på detta i Kina !
      Sverige illustreras  på en bild med bl.a. en pappa med barn i bärsele,  en älg, köttbullar och ett homosexuellt par ! Schweiz med  bilder på pengar, ostffondue och tennisstjärnan Roger Federer !
                Men hur mycket vet vi svenskar om andra länder t.ex. Schweiz mer än ang.choklad o klockor... ?
 Vad heter huvudstaden o vad är Geneve känt för !
 
        Nu tar jag namn ur huvet ! Wilhelm Tell, Henri Dunant, Roger Federer , Dario Cologna...Wavrinka, Hingis,,,,,..Jag förknippar Charlie Chaplin med Schweitz ochså......?      

Nää, det går jag inte med !

" Att man baktalar sitt land o får det att se sämre ut än det är för att ta politiska poäng " !!!

Nää, det blir ingen utegång !

Jag har ju en tagg som heter inre tjänst o det kommer jag att ha idag ! Handlat har det gjorts för helgen ! Inre tjänst var det ! I den ingår idag spinning på motionscykeln, tvätt, dammsugning, spelande av världsmusik på datan, skriva här, titta efter nått som är positivt här på nätet, titta i mina resekataloger o fortsätta titta på morgondagens v-75 ! Kanske jag kan hitta nått som jag missat på tv o se det på Play ! Detta verkar ochså bli en amusing dag !
           

Då var det förste november !

Och man hänger med ännu ! Som sagt jag är glad för varje dag jag kan se att det är väder ute ! Jaa, idag är det upphåll än så länge i Askersundsområdet ! Men jag  ser på radarbild att det åskar över nordsjön mot sydnorge o norra västkusten ! Och enligt den gamla bondepraktikan så betyder det en sträng vinter, har laddat ner den och har den bland favoriter ! Och att det åskat i november 2013 behöver inte betyda " jordens undergång " !
                    Det verkar som om jag hinner motionera innan regnskurarna kommer ! Och skulle jag bara hinna gå uten halv timme så är det bra nog ! Enligt nån undersökning räcker det att " tokcykla/spinna "  nån minut på träningscykeln inomhus, så har man fått vad man behöver " : Men min cykel för utomhusbruk då ? Då borde man ju kunna " tokcykla " på den på ettans växel ? Jaa, men det här med naturupplvelser då ? Nää, dom byter jag inte bort !
          V-75 tipset skall jag börja titta på ! Det är en av kryddorna på lördagen när man kan se det direkt på tv ! Och dom här kryddorna man kan " hitta lite överallt " förgyller upp tillvaron ! Vare sig man bor " i Korpilombolo eller Baku "  !
           

RSS 2.0