Vad har hänt i helgen då?


Jaa, jag har inte bloggat någonstans på mina 3 bloggar. Det kan faktiskt vara bra o hålla upp under helgerna. 5 dar i veckan räcker. Svågern fick in 600 kronor på "systertipset" så det blev till 2 "frirundor". Själv fick jag inte in nått på mina 50 kr Harry o 50 kr Jan. Vi tävlar liksom Harry o jag. Det står oavgjort kan man säga. Såg tennisen i lördagskväll då Söderling knappt förlora semifinalen i ATP-slutspelet. Nu går ju travet kl 18 men det såg jag ju ochså förståss. Skriver några julkort varje dag. Tänkte ett tag skicka övervägande i datan i stället men det är svårt att komma ifrån det med att skriva dom. Det blir att posta ca 25 st när den tiden kommer, alltifrån till Karlstad och slutligen Frankenthal.
             I går gick jag en kort runda i det tillfälligt fina vädret och gjorde mitt kroppsyoga program när jag kom hem. Då tog jag detta foto nere vid strandpromenaden. Man skulle kunna kalla bilden för "dimman lättar". Jag har för mig att den framske kompositören Debussy kallat ett verk för just detta! Kanske det var nån annan? Sen såg jag finalen mellan Davydenko o Del Porto i ATP-finalen. Davydenko vann helt rättvist men överraskande? Och sen dagens höjdpunkt, EL CLASICO mellan Barcelona o Real Madrid. Och där fick man se svensk fotbollshistorias skrivas. ZLATAN gjorde 1-0 för Barcelona efter att hoppat in i andra halvlek! Målet gjordes efter att Zlatan varit inne i 4 min och kundes ses av kanske upp mot en miljard tittare, viva Barcelona!!
             I dag gick jag en långrunda i regnet. I god fart o regnstället på. Nema probleme!  Det här med att skriva några julkort varje dag är inte dumt så nu skall jag gå ut o skriva några till!

En fredag som alla andra....


Kanske det? Men det vet jag inte förrän jag går o lägger mig. Idag på rundan "brainstorma" jag inte som jag brukar! Bl.a. brukar jag programmera in "sökord" för mitt bloggande på olika ställen. Försökte istället "koppla bort hjärnan" så gott jag kunde och bara gick o lät benen "styra" på nått vis. O benen hitta hur bra som hellst. Inte så konstigt, jag har gått samma runda minst 900 ggr räkna jag ut här om dan. Men när jag kom närmare stan, centrum, koppla jag på hjärnan igen, för jag skulle gå in på apoteket.
                        Fotot ovan är ju taget för nån månad sen. Lite mer löv har väl ramlat av men rönnbär finns det ännu. Apropå väder och så, så såg jag på SMHIS seit att det kommit några åskknallar i Göteborgtrakten! Nu lyser solen in genom fönstret. Den är lågt nere så det dröjer inte så länge tills det mörknar

Helgen ja! Inför den skall jag snart börja titta på V75 inför morgondagen, som sagt. Det är jackpot!! Jag försöker "låta bli" att blogga på helgerna. Om det inte är nått exceptionellt. I kväll tänkte jag ringa upp min kompis Rolf i Örebro. Hoppas dom är hemma. Vi har alltid mycket att prata om! Sen blir det Viasat History. Otroligt intressant kanal. Och mycket lär man sig om historien o annat!! Jag har ingen aning om det är nån sport i kväll. Vad jag vet är att ett av mina absoluta favoriter Barcelona spelar hemma mot Real Madrid på söndag kväll. El Clasico som det heter. Sen blir det kanske några kapitel i Marco Polos resor i Asien! Och så motion på söndag f.m. som vanligt. Ja, visst ja , Söderling spelar ju mot Davydenko i eftermiddag eller i kväll. Det får jag ta reda på.
                               Trevlig helg, my friends!

Julgran o foderbord.


Här står jag på bandybanan i Askersund. Nån konstis bana är det ju som synes inte. Vintern 2006 var det så pass kallt att det fanns naturis här och ända in i mars. Askersund har ju ett bandylag även numera men inte med sån klass som på 50-60 talet. Och hemmamatcherna får laget spela i Örebro för det mesta! Här uppe bakom ryggen på mig ligger lokaler med omklädningsrum, bastu mm. Dit skall jag gå och vaccinera mig på onsdag. Då lär det finnas vaccin igen. Det är inte ofta jag har tagit nån vaccinspruta. Själv hade jag Asiaten när jag lumpa 1959. Låg på sjukan i några veckor som många andra. Men inte var det sån "hysteri" då som det är om svininfluensan nu! Jag hade ochså Hongkongvarianten på 60-talet. Jag inbillar mig att jag är immun mot den nuvarande varianten. Men allright, jag skall inte vara för kaxig!
                          Till höger här om bandybanan ligger en väg. På den går jag min första skogsrunda, den innan stadsparken. Rundan gick alla tiders idag, liten känning av höften och mycket god fart!

Sen kom jag ju så småningom ner till strandpromenaden. Där hade änderna o ankorna fått bra adventsstämning. Julgran o foderbord hade satts upp. Ja, dom har det bra dom här fåglarna. Här håller även fiskmåsar, kajor, kråkor till o en o annan småfågel till. Längre bort satt en ganska stor fågel på en sten. Nu var det på ganska långt håll men antingen har det varit en skarv, stor dopping eller en storlom. Hållningen på fågeln gör att jag är ganska säker och dessutom flög den ner i vattnet o låg lågt o dök!
                                      Jaa, sen kom jag hem via kyrkogården och ringde upp en av mina söner, Bengt. Invigningssamtal på den nya mobilen. Det var bra med honom!
                                         Jaa, minsann! Tiden går fort, det är tid att börja titta på helgens V75 som går på Jägersro. Dessutom är det jackpot. Skriva julkort skall jag, några st varje dag. Det blir fortfarande många trots datan. Sen är det ju skidor på tv i helgen! Och på söndag veckans höjdpunkt, El Classico, möte mellan Barcelona o Real Madrid. Viva Barcelona, viva Espania. Jag tycker spanska ligan är bäst att titta på! Fullt upp alltså. Livet är härligt på många sätt bl.a. p.g.a. ens egen förmåga att njuta av det!

Helena Geuken/ Schmidts barn-barn, min kära mor!


Jaa, min kära mor! Som var en mycket vacker o ståtlig kvinna. Och omtyckt! Temperament hade hon ochså! Svart hår o bruna ögon. Sydländsk i sitt utseende.  Hennes gener har liksom då min mormors o hennes mors o mina barns mors, som ochså var brunögd, dominerat mina barn o barn-barn åtminstone utseendemässigt trots övervägande blåögda i överskådliga rötter! Ja, mina barn är brunögda o alla åtta barn-barnen är. Och ögonen har olika nyanser av brunt. Min mor är här i 20-års åldern, tippar jag!

 Här vet jag hur gammal min mor är. Hon är 21 år och året är 1936, de året som hon gifte sig. Jag har fotograferat av ett tidningsurklipp som jag har i min ägo! Jag föddes sen på ett katolskt BB i Stockholm 1938. Och min mormor var ochså min gudmor!
                          Nu kommer jag då automatiskt in på min fjärde del av rötterna. Min mormors anor. Min mormor hette Maria Lander född Geuken. föddes i Burlöf 1893. Hennes föräldrar hade då 9 år innan kommit till Sverige med Preussiskt medborgarskap via kort boende i Finland. Familjen blev ganska fort svenska medborgare. Geukens var katoliker vilket gått i "arv" till undertecknad.
                                 När det gäller släkten bakåt så kommer jag inte längre än generation 111. Till Emma Helena Geuken, född  Schmidt, född 1861 i Halle, död 1919 i Burlöf. Gift med Johannes Geuken född i Magdeburg, Sudenburg, 1858. Nederländare i andra generationen i Östra Tyskland, Preussen. Så långt vet jag om Geukens.
Men när det gäller Helena Schmidt vet jag intet från 1861 o bakåt i tiden. Min nederländske anfader var blåögd o ljus. Men var kommer de mörka o brunögda Scmidtska generna ursprungligen ifrån. Detta ger mig både otålighet o spänning att inte veta! Kommer denna del av släkten öster ifrån, söder ifrån? Hur länge bodde dom i Östra Tyskland innan 1861 så att säga.
                      Jag har en tysk kompis som nu hjälper mig att gå vidare i saken. Han har tagit kontakt med berörda myndigheter i Halle. Det är inte helt lätt att "gå in" i arkiv i östra Tyskland. Dels p.g.a. av krig och annat, dels p.g.a. att innan ca 1890(Bismarks enande av Tyskland) bestod ju Tyskland av en hel del små stater o kejsardömen. Sen kostar det pengar,närmare bestämt 15 euro i halvtimmen har min kompis e-mailat till mig. Det är vid sådana här tillfällen man önskar att vara kändis ! Då hade jag kanske åkt omkring i östra Tyskland och kanske fått hjälp, t.ex av Viasat historys programledare i "vem är du" eller svt:s i"vem tror du att du är"!?

Kärkommet besök!


Jaa, verkligen! Idag titta moder Sol fram när jag var ute på min runda. Tydligen är det så att sådant som är viktigt för oss får namnet mor. Det heter ju t.ex även Moder Jord

Det blev som vanligt en runda med schvung och lång dessutom. Någon gång avbruten av samtal med någon förbipasserande. Det har jag ju tid till ! På bilden, som är tagen vid hamnen förståss, syns en båt som tydligen enl. papper på dörren skall användas till sightseeing i sommar eller efter önskemål. Bakom skymtar ju flotten som används som servering. Nä, det var inte alls dumt o sitta där o dricka kaffe i somras!  En holme skymtar ochså på bilden. Det finns det gått om i Askersunds skärgård!
                         Ja, då tar vi rötterna! Vi har nu kommit till min morfar Lennart Landers,född i Stockholm 1888, rötter. Här kommer vi in på rötter från Tölö, i närheten av Kungsbacka och senare "förflyttade" till Göteborg. Yrken, kofferdiester, sjömän, sjökaptener. Amiralitetsvarvsförs dyker ochså upp. Det här med kofferdister pratade min mor med mig om. I slutet  av 1700-talet kan jag se att en från denna släkt, Bengt Hogård, jobbat som kofferdist-kapten. Naturligtvis dyker ordet Ostindiska kompaniet upp i min hjärna, kanske nån av mina "rötter" varit med om en sån resa?! Ja, jag hittade då i generation V111 en man som hette Nils Hög, född i början av 1700-talet, Han var gift med Margareta Pehrsdotter född 1720. Död i Tölö 1760 Visst är det väl ändå faschinerande med alla dessa rötter. Tilläggas kan att min morfars föräldrar flyttade till Stockholm från Göteborg.

Med en åsnas envishet!

Ibland får man nog vara envis som en åsna men förstå att alla inte tänker o filosoferar som en annan. Min musiksmak, jaa likadant där. men för mig känns det rätt. Det här med rötterna t.ex. Det har jag varit intresserad av sen jag var ung. För dom som är intresserad av sina rötter och har Viasat History rekommenderar jag programmet "vem är jag". Det går på söndagar och handlar om människor som söker sina rötter. Även i kväll kommer en nystart av programmet i tv 1 med rubriken"vem tror du att du är?" Först ut att söka sina rötter är Claes Malmberg!
                      Det var märkligt idag när jag skulle gå ut på min runda idag. Regnet stod som spön i backen och jag tog på mig regnkläder därefter. När jag sen kom ut så regnade det inte! Motionen gick bra och när jag kom in genom dörren o tittade ut så regnade det igen, som spön i backen!
                         Ja, då har vi kommit till min farfar, född i Karlstad, Adolf Ekbloms rötter. Dom är från Värmland. Och mestadels Karlstads området. Häraderna Kil o Grava. Även namnet Frykeryd dyker upp. Nu går jag bakåt i ordningen närmare till generation V11. Jag vill nämligen hitta både namn, födelsedatum o ort. Och vad hittar jag? Jo namnet Jonas Andersson född 1711 i Grava, död 1773. Gift med Ingeborg Andersdotter född 1719 i Grava, död 1758. Yrken jag hittat. skräddare, hemmmansägare, indelt soldat och nån handlare har jag för mig! För att ringa in det hela kan vi då avsluta med farfars far som kom "ända" till Karlskoga med sin familj! Ja , du barnbarnet Pelle som bor i Karlstad. Känner du generna "runt" dig?
                    

Idag var det blygrått!

Det var alltså nere vid stranden av Vättern(Alsen) o där som det verkligen var blygrått. Det enda som lyste var Stjärnsunds Slott på några kilometers avstånd åt sydost. Detta blygråa o dystra hindrade inte mig från att gå en runda i god fart. Inte ett dugg, det är ju höst. Saker och ting som gladde mig sen hemkomsten är damernas suveräna lopp i Norge på första världscupen av längdsskidåkningen, dels i gårdagens 10 km i fristil där Kalla blev tvåa o Haag trea. Idag vann dom stafetten tillsammans med Olsson o Lindborg. Alla tiders kört! Herrarna har inte så bred trupp som damerna! Det märktes idag då Helner med ett fantastiskt lopp fick upp laget till sjätte plats efter att dom legat som lag nr 14!! När det gäller sport så har Barcelona det ganska tungt med skador o svininfluensa. Nu är tex Messi ochså skadad. Såg när han fick den tacklingen som förorsakade en lårskada.

I dag har jag mitt inlägg på kategorin rötter. Min svåger Jan har för en del år sen gjort ett s.k. proband där man kan gå tillbaks till generation V111, som mest Ca 1650. Det första i min "resa" bakåt gäller min farmors, Elin Ekbloms,född Andersson, släkt kring Örebro. Häraderna som nämns mest är Gällersta och Eker. Vidare nån enstaka gång Norrbyås, Mosjö. Vad som blev riktigt intressant för mig var bl.a. att läsa att 1649 föddes i Gällersta en Lars Larsson som senare gifte sig med Marit Larsdotter f. 1671. Och han bodde på Attersta/Härminge!! Där föddes min Farmor 1870!!!. Uppgifter om yrken är sporadisk men det är inte svårt att räkna ut att det rör sig mest om hemmansägare o bönder och ochså någon handlare!
                                    Jag kommer ochså att gå igenom mina rötter på min morfars, min farfars o min mormors sida på samma sätt. Sen hoppas jag ju att nån av mina anhöriga tycker detta är intressant. Kanske nån utomstående ochså. Nån säger kanske. Va, lever han inte i nuet, jäkeln vad han tjatar om detta! Det där är ju inget o bry sig om. Då svarar Undertecknad ATT DET ÄR DET VISST!! Är det någon som har hört talas om gener? Dom är väl i allra högsta grad med i nuet!!! För mig betyder dom väldigt mycket. Mina barnbarn t.ex har ju en del av dessa gener från mig och mina förfäder! Kanske något som dom är bra på och har nytta av kommer från mina förfäders gener!?
                         Sen är det ju det här med fantasin! Jag kan göra en härlig god "soppa" av mina anlag(gener). Denna soppa är gjord av barnbarn, barn o förfäder med mm. Det är så spännande och livsbejakande så ni bara visste! Och vilka bilder man kan se framför sig! Om ni bara visste!
                                 1649 var det! Det är lätt att förvandla till 2009. Det är bara att knäppa med fingrarna. Min mobil har gått sönder. En del av mina anhöriga ringer ju hellre på den än min vanliga telefon. SMS:ar ochså naturligtvis. Jag skall gå till affären i stan i morgon och ta mobilen med. I den affären köpte jag bl.a. min kamera.  Eftersom jag har en kamera som inte är större än en mobil så ämnar jag få fatt i en mobil som det räcker att ringa på och skicka sms. Jag har nytta av en mobil när jag är ute eller är bortrest. Annars använder jag den inte mycket!  
                                                  

Alla tiders besök!


Jaa minsann! I tisdags dök 2 av mina kompisar från Simrishamn, sen 80-talet, Bengt o Tomas upp i Askersund. Jag var dock "förvarnad". Senaste gången vi sågs var i Simrishamn i somras. Att ha sina"gamla" kompisar kvar sen man flyttat är inte dumt naturligtvis! Och bra för den sociala biten. Det blir ju mycket pratande om både nuet o "dået". Inte några tråkigheter bara kul! O det verka vara bra med dom, pågarna! Vad vi prata om? Det ryms inte på bloggen! Allt mellan himmel o jord! Kortet är taget  när pågarna anlände!

I onsdags var vi i Örebro. Tomas tycker det är"givande" att åka dit och Bengt har inte varit i Örebro så mycket! Slottet innehöll på 40-talet Länsstyrelsen. Där arbetade min far så där har man varit på en del julgransplundringar mm. Örebro slott har ju anor från 1200-talet. Det är bara att googla om man vill ha reda på mer! Vi hade tur när vi gick omkring lite i Örebro för då var det uppehåll i regnandet!

Givetvis åker man till Wadköping om man vill visa kompisar o anhöriga något intressant. Tomas har varit här förr men inte Bengt. Det första vi gjorde var att äta buffe på servering vid Stora Torget. Sen gick vi ut i den gamla statsdelen. Det går ju o googla om Wadköping. Staden Wadköping är ju fiktiv och förekommer i många av Hjalmar Bergmans berättelser o romaner. Bergmans barndomsstad Örebro utgjorde förebild. Alla har väl nästan sett den populära berättelsen om Markurells i Wadköping i olika form!

Det här är då Stora torget i Wadköping. Iden om Wadköping genomfördes och första etappen var klar 1965 0 den sista? 1994. Det hela gick ut på att samla gamla byggnader i Örebro på söder ända från 1400-talet o framåt till 17-och 1800-talet på ett enda ställe, inte långt från Svartån o stadsparken. Detta är ett fantastiskt ställe att besöka, liksom en liten stadsdel Oj, oj, vad ens fantasi spelar! Kuturhistoriskt är detta ett fint intiativ för våra efterlevande.
                                 I den här lilla stadsdelen i Örebro finns en massa byggnader och bedrivs en massa aktiviteter. Förutom Kajsa Vargs hus, Kronbloms kök o Hjalmar Bergmans museum finns bagerier, smedja, antikvariat, hantverksbod, handelsbod, guld o silversmide, träsvarvning, teaterlokal mm, mm.
             Vi såg ju inte allt men en del titta vi på. Jag själv blir alldrig trött på den här statsdelen anno dazumal. Alla försöker ochså ha gamla tidsenliga kläder på sig som jobbar här.
                            Ja, det kan jag prata om för er att när jag bosätter mig i Örebro så finns det en runda som är helt enastående! Den längs Svartån mot Hjälmaren, ja österut blir det ungefär. Den börjar vid slottet, fortsätter genom stadsparken till Wadköping och sen till Naturens hus i närheten av Hjälmaren. Avslutas med fågelparadiset Oset inte långt däriifrån. Allting "kan gås igenom" på en fantastisk motionsrunda t.ex. O inte långt från Stadsparken ligger Sturegatan! Där jag bodde o växte upp på nr 16. O då såg det inte ut som nu som ni förstår i dessa omgivningar!
                                 När vi  åkte mot Askersund igen så tänkte jag vi skulle åka o ringa på hos någon av mina "gamla" lekkamrater från Gällersta. Vi lekte på 40-talet och dessa kompisar bodde i närheten av min Farmor på jaa, släktgården Björneborg. Byn hette(heter) Attersta. Uj, uj, uj! Detta kommer jag att tjata om tills jag dör.
                              Men det blev inget av med besöken! Det börja regna som spön i backen så vi åkte direkt söder ut till Floragatan!!
                 Foto Stora Torget från Wikipedia.

Idag var vår i luften, var.......


Idag var det närmare 10 grader ute. Tittade i min dagbok på nätet. Brukar vara milda perioder i november. Tror inte det var 10 grader under hela oktober. I dag var det en av de segaste rundor som jag gått på länge. Men jag gav mig inte!! Så är det! Nu blir det "bloggfritt" en del dagar  p.g.a. kompisverksamhet!!!

Linslusen....


Ja, åtminstone för 2 dar. Upp tidigt idag. Ut vid 8-tiden, full fart. Inga sensationer på rundan! Tänkte på att på tisdag kommer 2 kompisar från Simrishamn på besök. Vi kallar oss för de 3 musketörerna. D,Artganan, ja vem är det egentligen. Honom har vi inte utsett! Ja, det får vi ta på mötet! Ja, kul skall det bli! Vi har umgåtts sen 80-talet. Vi får se om vi tar en tur till Örebro, min ögonsten. Kompisar o andra tycker om Örebro, runt slottet, stadsparken, Wadköping mm mm. Nya lägenheter skall det byggas åt ÖBO. 350 i år o 350 nästa år. Ja, bara bygg! Dom har nog hört att jag söker lägenhet så småningom. Hade sen ochså de privata börjat bygga lite. Men dom lägenheterna brukar ju bli dyrare, eller?
Apropå Örebro,  så hörde jag att i länet har älgstammen ökat ganska mycket ,särskilt i söder. Det var märkligt, vargen skulle ju ta så många har det sagts. Det kanske inte är så dumt att ha alla "tusentals" vargar ändå!?
I dag skall jag på styrelsemöte. Sen är det inte så många kvar innan jag avgår! V75 skall tittas på idag. Har några ideer!

Nu o då.


Nu o då! Tja, det kanske inte är nån särskilt upphetsande rubrik. Jag har ju förstått att skall man få många läsare då skall det var rubriker med "sex o våld" i ! Lite överdrivet men det ligger faktiskt något i det. O tidningarna då, det skall vi ju inte tala om, vilket tror ni säljer mest! Jag kallar ju det här för min "familjeblogg" så några "direkta smaskigheter" blir det inte!
                 Hur som hellst! Idag var det torsdag vilket innebar långmotion o den gick alldeles utmärkt. Kortet här är taget nedanför kvarnbacken och bakom skogsområdet bor jag i ett hyreshus. Det är fortfarande en bit hem! På rundan träffa jag en dam som jag stöter på i bland. Vi brukar prata ett tag och idag var inget undantag. Vi pratade bl.a. om att jag tänker flytta till Örebro så småningom. Hon sa att jag skulle även gå in o titta på privata aktörer. Nu skall jag ju inte flytta hux flux utan jag samlar ju poäng på Örebrobostäder. Behöver många, många mer poäng ännu ser jag i datan. Och jag försöker få ihop ett litet kapital som skall "förgylla" tillvaron när min flytt är genomförd. Och det skall inte röras innan dess!

Då ja! I somras fick jag förmånen att vara med på min vän Torstens visning för inblandade "intressenter från bl.a Länsstyrelsen i Örebro o Askersunds kommun av Garpa Gruvas upprustning för att ta emot turister o andra intresserad. Sen har ju Garpa Gruva även blivit handikappsanpassat.
                               Torsten är ju en av eldsjälarna i att göra de unika gruvorna kända och "turistkända" Idag prata jag med Torsten för den här bilden från i somras var med i Nerikes Allehanda på lokalsidan. Han prata då om vilket ochså står i tidningen att det varit över  tusen besökare den här sommaren, bussturister m.fl. Torsten vill nu att det skall byggas en scen i gruvan, som är som en stor sal. Inte som i Dalhalla men en liten som rymmer små grupper med musikarrangemang o dylikt. Vi får hoppas att kommunen nappar på det hela. Han har fått tillstånd av länsstyrelsen och Sveaskog som äger marken!!
                         Mannen till vänster på bilden är undertecknad. Tyvärr står Torsten med ryggen emot!
                   Foto Jessica Uhlin NA, fakta Torsten o undertecknad som varit vid gruvan många gånger.
          Ps. Går det som Torsten önskar så blir det en invigningskoncert den 3 juli  till sommaren!! 

Flygfärdig, sen länge!


Parakiten Kalla(döpt efter Charlotte) blir 2 år i april så flygfärdig är hon sen länge. Jag glömde o koppla in antiredeye så så här "ilsken" är hon inte. Men ibland hjälper faktiskt inte det här med antirödöga har jag märkt. Rödöga eller inte. Kalla är en bestämd dam med ett litet revir runt sig. Hon är dock ganska tam och morgongröten missar hon som sagt inte. vi äter på samma gång o skeden är hon inte rädd för. Hon har det bra Kalla. Hon sitter på en gren nära taket o tittar ner o observerar. Annars sitter hon mest på en gren som går ut från buren o tittar o putsar sig. Buren är hon nästan bara inne i när hon äter!
                   Det är skilnad på dom här parakiterna. För ett par år sen hade jag en annan hona med samma färg. Hon var så tam så jag fick knappt in henne i buren på kvällen. Hon ville alltid sitta på axeln eller under hakan där hon satt o kela. Det gjorde hon med alla.
                         Emellan dess hade jag en hane. Han var inte alls särskilt tam men sa sitt namn(Örnie) o vissla precis som när man (jag?) visslar på en snygg tjej! Exakt lika dant till mångas förtjusning! Det verkar som parakithonor inte härmar så mycket o är tystare! Konstigt när det gäller "fruntimmer"
                               Idag har jag "slappat" men nu skall jag snart gå o sätta på.... potatisen. Slappa o slappa, det gör jag ju för det mesta. Igår var det 83 sidvisningar o 39 besök här på bloggen. Det gläder mig. Jag är nu ochså på facebook. Där kör jag med "min" världsmusik på videos liksom flyguppvisningar! Och det från youtube som har "förbindelse" med facebook. Hur man hittar mig, titta på Jan Ekblo...m. Jag vet inte hur man hittar nån så egentligen? Jag har mest barn-barn o släkten som s.k. vänner men även andra!
                           I morn blir det långrunda!

Vad är det frågan om?


Nu när jag gått in i datan så gick jag först in på Politikerbloggen. Där läste jag om politikern som köpt sex av en ung flicka och varit med i nån slags sexhärva dessutom. Ja, o inte nog med det. han har varit med i Kyrkoförmäktige ochså o jobbat med ungdomar dessutom. Ja det finns ju rötägg både bland politiker o andra människor! Jag tror det finns o har funnits mycket mer "lik" i garderoben hos många människor än vi tror. I Örebro tyckte jag hörde på radio att en 13-årig flicka bjudit ut sina tjänster via internet eller nått likn. och att män nappat på det.
                     Ja, nu pratar vi om nått trevligare. Rundan gick bra o efterföljande yoga. När det gäller det här med min matförning så har jag smör som pålägg o äter ett ägg om dan. Det tror jag är bra när man motionerar så mycket som jag gör. O parakiten Kalla o jag åt gröt på samma gång. Få se om jag kan arrangera nån bildtagning av det hela. Nu kom solen fram precis. O sen funderar jag på om jag skall vaccinera mot grisinfluensan eller inte. Jag tycker gris låter bättre än svin. Jaa, o "svin" kan man ju tänka på när man läser inledningen av dagens inlägg!
                Ja, det glömde jag ju! I dag syns Stjernsunds slott betydligt bättre!

Långmotion med filosofier o framtidstro...


Jaha, då var helgen över. Vad gav den då? Joo då, spänning men inga vinster och gratulationer på fars dag! Det blev en liten paus för posten kom med tidningen Veteranen, SPF:s "husorgan". All right var var jag nu?
                      Vid 8-tiden vakna jag som vanligt o sinnet o kroppen var inprogrammerade på långrunda. En bit banan o en kopp kaffe, sen gav jag mig iväg. Gick den vanliga inledningen av rundan till jag kom mot kyrkogården. Där vek jag av till vänster istället, kom ut på en gång -och cykelbro sm går över riksväg 50, stannade upp och tog detta foto norrut mot Kvarnbacken som skymtar längst bort. Fortsatte mot detta område!
 
Jag vet inte riktigt hur lång tid det tog innan jag kom hit till Kvarnbacken. 20 -till 30 min kanske. Här på vintern åks det skidor o tefat o kälke kanske. Backen är brantare än det ser ut på fotot och det här är väl Askersunds Åreskuta. Sen hade jag nog en 20 min hem. Sammanlagt gick nog långrundan på en och en halv timme. Och sen duscha jag och åt min stadiga frukost. Och numera brukar parakiten Kalla sitta på kanten av grötbunken o låta sig väl smaka på samma gång som jag äter av gröten!!! Jag har haft 3 parakiter o alla har varit roliga på sitt sätt
                 Filosofier o drömmar. För att leva i nuet behöver man, anser jag, både drömmar o planläggning. Nått o se fram emot. Jag har präglats, både omedvetet o medvetet av "återresan" till Örebro. Det är en dröm som går att uppfylla. Ingen dröm att vinna en miljon eller så. Men det är klart, "orealistiska" drömmar kan ochså gå in, det vet vi ju. Går den "orealistiska" drömmen in så blir det ju en "krydda" i tillvaron, men det är ju den realistiska "framtidsdrömmen" man lutar sig mot. Nuet är ju intressantare när man har en "mening" med sin framtid! En del kan jag styra och jag rättar mig efter mitt valspråk " fötterna på jorden o armarna mot himlen". Det finns två sidor av samma mynt så att säga!
                      Det enda som jag inte fick som jag ville i helgen var en v75 vinst. I övrigt fick jag som jag ville! Aik vann cupfinalen, Djurgården blev kvar i allsvenskan genom att skärpa till sig och slå Assyriska med 3-0 efter förlängning, Barcelona vann i serien, Chelsea slog Manchester United, Kif Örebros damer slog mästarna Linköping o Örebro hockey slog Björklöven efter straffar och tog 2 poäng i allsvenskan!

Ser ni Stjernsunds slott i fjärran?


Ja, det gör ni nog i dimman. Om ni tittar rakt fram över stugan, över vattnet  till andra sidan så ser ni nått vitt i det mörka. Det är slottet som skymtar. Stjernsunds slott har ju en lång historia. Det är bara att gå in o läsa om det i datan. Särskilt på sommaren är det härligt att cykla dit o gå i den fina parken o runt slottet. O sen går man på fiket o dricker kaffe o äter deras fenomenalt goda glassbomb! Fotot är taget nära strandpromenadens ostligaste del. Lite längre t.v. ligger ett bad med sandstrand o en holme som man kan gå ut på!
                         Rundan i dag gick skapligt men jag hade mer ont i höften än på länge. Men yogan när jag kom hem "mjuka" nog upp den! Ni ser ju ochså nivåskilnaderna i Askersund. Längre upp t.v. ligger hembyggdsgården o den ligger ännu högre!
                        Jag har ju öppnat mitt konto på Facebook som jag haft "vilande" i, ja minst ett år. Nu håller jag på att "lägga" in släkten i den, barn-barn m.fl. Jag har ju två andra bloggar så så det blir bl.a. musik på den via youtube. Min favoritmusik! Det blir nog "tonvikten"!
                                  Nu är det snart lördag o då blir det ganska bloggfritt för min del. Handla, tippa v75 o se på sport i tv mm.

Då o nu!


I dag på min runda så snöa det så lätt. Men det kommer nog inte o bli så mycket mer för den här gången! Nederbörden skall övergå i regn. O det var inga problem o gå med walkmanskorna. Det är värre när det regnar. O sen när vintern kommer så har jag ju mina exellenta vinterkängor som jag fått av mina söner för en del år sen!

Så här såg det ut i början av november 2006. Jag och min gode vän Torsten var ute o fotvandra i Tivedenskogarna i detta fantastiska vinterväder som plötsligt dök upp. O det varade i 3 dar har jag för mig. Sen blev det inte så mycket vinter i fortsättningen. Men i början av det året, januari-mars var det en rejäl vinter här i Askersund. Vättern frös o det plogades upp vägar att gå på isen mellan holmarna o fastlandet.
                        Rundan, nema problema! Min yngste son Martin o hans familj flög i morse till Egypten. Skall tillbringa 14 dgr vid Röda havet. Fick precis SMS att de landat. Röda havet ja. 1988 var jag på andra sidan närmare bestämt i Eilat i Israel. Röda havet är ett fantastiskt vatten, klart o aldrig under 23 graders värme o med fantastiska fiskarter i olika färger. Vilken kontrast till mina bilder!

Äntligen fick dom tummarna ur!


Vilka då? Jo, Askersunds kommun! När jag går den sista biten på min runda så har jag gått förbi ett område som ligger sydväst, väst om norra kyrkogården och nordost, ost om riksväg 50. Det är ett gammalt koloniområde och det har sett för.... Ja, just det. Förfallet, grisigt! Ja, en skamfläck för kommunen. En enda koloni har brukats av en man . Dom andra totalt förfallna! Det har sett så ut under dom 4 åren jag bott i stan och mycket längre p.g.a. skicket området befunnit sig i! Ja, detta var på tiden! Till höger på bilden börjar kyrkogården 50 meter bort.
                 Rundan gick bra idag. Det är förunderligt vad det går bra både med den o yogan. Tydligen är det så att "kroppens förfall" tar tid om man t.ex. motionerar o gör ansträngande rörelser efteråt. Det är som sagt ingen meditationsyoga jag ägnar mig åt utan kroppsyoga. Ansträngande rörelser som jag lägger armhävningar till. Meditation ägnar jag mig som sagt åt i min inre resa
                  Jag har haft ett konto på Facebok ganska länge men inte ägnat mig åt det! Nu har jag börjat gå in där varje dag. För min del kommer jag bl.a. att lägga ut videos med världsmusik på den. I kväll skall jag ringa till Lena i Simrishamn, 2 av mina barnbarns mor och höra lite mer. Jag har fått ut en video hittils på seiten. Den får ligga där en vecka sen kommer en ny. Jag har massor av härlig världsmusik att ösa av,allt från Ivan Rebroff till Budapest Klezmer Band med Yidl mitn fidl ! O en massa annan för mig härlig världsmusik!!
                     Jaa, ikväll skall jag se kvalmatchen till allsvenskan mellan Djurgården o Assyriska på TV4 Sport. Vet ni fresten vad Assyrier är för något. Jo, det är ett folk med en mycket fascinerande o gammal historia. Gå in på datan o titta!

En får ju va flexibel!


Idag har jag gjort onsdan till tisdag d.v.s. att jag gått på biblioteket o lånat boken med titeln" Marco Polos resor i Asien". Hans egna berättelser översatta till svenska. Spännande! Sen var jag på Askersundsbostäder o berätta att jag nu sagt upp Canal+ kanalerna trots svart i deras ruta. Sa till dom att jag förlorar 1.200 kr på kabeltvbytet eftersom  kontraktet med Canal Digital inte går ut förrän sista februari p.g.a. uppsägningstiden. Tydligen hade dom ochså trott som mig att Canal + abbonemanget fortsatte på Telias kabeltv. Dom skulle ta tag i detta ärende som det heter och trodde att andra drabbats av samma "idioti" som mig. Nu lägger jag detta åt sidan o ser vad som händer! O kan ni tänka er, solen titta fram utanför fönstret ochså!!
Det här med att gå på biblioteket var kul, det var länge sen! Fick lösenord ochså och dom fick min e-mail adress! Ja, då blir det motion i morgon istället!
Guten tag Anke, ob du dieses lesen!? Die sonne scheinst wie du sehst,von innen und eben drausen!

I dag tar vi ett kort från i går!


Det här är en vik från Vättern öster ut, ungefär. Bilden är från första skogsrundan under motionspasset. Askersund har verkligen en vacker och omväxlande natur om nu ingen förstått det efter alla foton.
                       Idag blev det en lång runda på 2 timmar men ingen yoga. Inte efter långrundor! Om rundan gick bra? Jajamänsan!
                       Nått särskilt i tankarna? Ja, jag blev ju glad över att AIK blev svenska mästare i fotboll och att Örebro blev 6 i tabellen! Bra gjort. Nått som jag är ganska irriterad över är det här med  med kabeltv bolagsbytet vilket gjort att Canal Digital( som jag valt till)  försvunnit. Alla skyller på alla från Akersundsbostäder via gamla bolaget Svedsat till det nya, Telia. Jag är så trött på att hålla på o ringa till dom. Ja, o på autogirot fortsätter dragandet från Canal Digital. Jag kommer att ringa till dom i morgon och säga att jag säger upp avtalet, men dom skall få höra saker! Det här innebär en 700 kr rätt i sjön utan bild från Canal +! Annars fungerar det bra med det nya kabeltv:N, Telia, ett par 3 nya kanaler! Om nån undrar så är det så att utbudet av 5 Canal digitalkanaler fanns med i Svedsats Kanalplan Askersund när jag flytta hit och kunde beställas separat på Canal + och naturligtvis kostade det. Ja, så här går det till i dom kretsarna. Ingen upplysning om att canal + försvann i och med kabeltvbytet!!!
                   För övrigt så är det bra trots min irritation! Skickat E-mail till min tyske kompis Cai i Frankenthal, det Frankenthal som inte ligger långt från Mannheim o ca 20-25 mil från Munchen. Sista gången vi träffades var för 8 år sen just i Frankenthal. Ett av mina barnbarn var med, Måns. Sen har jag fått bilder från mina kompisar Rolf o Ann-Marie  Bl.a. en på en groda, jag tyckte jag kände igen den trots att den åldrats men inte i fantasin o minnena förståss!                     

En ny dag i Janus Adolfovic liv!


Jaa, minsann! Vad kan man inte hitta på. Namnet Adolf har jag ärvt från min farfar som tyvärr dog i början av året 1938. Jag föddes sen i juli. Det här är ett faithing face på mannen som aldrig ger sig och som har devisen" fötterna på jorden o armarna mot himlen"
                          Idag "for" jag ut på min runda. Apostlahästarna gick som trumpinnar och vädret var fint. Jag är ju ingen kändis direkt, skriver inte om sex o pornagrafi eller viker ut mig mm. Stolt är jag över mig själv o är tillfreds över mina val här i livet. Skryta o gnälla vill jag hellst inte göra, jag konstaterar o tycker o jantelagen skiter jag i!
                        Rundan ja! Gick bra som för det mesta! Träffa inga kändisar förutom den vita ankan o hans kompisar. Vad jag tänkte på är att den här veckan kan jag gå efter min målsättning, motion 5 dar o yoga 3 dar av dom. Onsdag skall jag på biblioteket o lördagen är som vanligt vikt för sport med bl.a. v75.

Sen kom jag hem då.O då dukar jag upp följande nyttigheter. Gröt med blåbär äpple o granatäpple, ett ägg, en apelsin "kramad" till juice, halvt glas ljummet vatten och en stor kopp grönt te! Det funkar bra för mig att äta denna frukost EFTER motionsrundan o yogan. När jag går ut tar jag en kopp kaffe och en bit banan. Efter denna "urladdning" känner jag mig fortsatt pigg! Sen tror jag utan att förhäva mig, att vill jag "kröka rygg"  o göra det som jag tror på så är mycket vunnet! 
                                 Nu skall jag göra nått som jag inte gjort på länge, lyssna på sportextra på P 4. I kväll blir det spansk fotboll och "vem är du" på Viasat history. Ett program om människor som söker efter sina rötter, dom som är oklara naturligtvis. Jag  säger nu så här! HEJA AIK! Hoppas att ni tar SMguldet!!!                
                         

RSS 2.0