Visst är det kul med friidrott !

O idag pratar vi om finnkampen ! Redan 1925 börja dom förr herrar och 1953 för damerna ! Och då ochså regelbundet ! O så småningom kom ochså ungdomslandskamper ! Och vartannat år i länderna ! Och då måste man ju suttit o hört dom i radio med sin far som ochså var sportintresserad ! På Sven Jerring o Hyland t.ex. Och då måste jag ochså ha sett massor av kamper i tv. I dag blev det ju väldigt spännande , mest i damkampen ! Vann den med 2 poäng ! Herrarna med mer ! Men det var ochså ganska spännande in i det sista !
       Sån spännande idrott säger man inte heller nej till !
    En förtjänst med Engelska ligan är ju att det är lite jämnare i denna liga mellan lagen ! Leicester är ju nykomling men har börjat bra me  svåra lag ! Fick idag en ny poäng mot Arsenal hemma ! Men Arsenal får nog komma igång lite bättre om dom skall vara med i toppen ! O andra sidan fick ju Manchester city sryk av Stoke igår ! Liverpool blir farliga i år igen ! Chelsea verkar ochså starka ! Men serien har ju precis börjat ! Nu har Arsenal skador o fortfarande skadade spelare sen förra året ! Det är inte bra när dom som vanligt ochså har Champions League att tänka på ! 
           Och nu skall det ses på tennis o sen Hercule Poirot !

Om man ser sig om i Världen, vad är inte intressant !

V-75 t.ex. ! En hundring blev det igår ! 6 rätt ! O jackpot på 5 rätt igen ! Inga  pengar till släktforskning eller resa på floden Volga t.ex.  I dag har vi Finnkampen att se fram emot och Arsenal spelar i em. O Ösk tog en 3-poängare igen mot Bp ! Spänning, entusiasm, nyfikenhet ! En gåva jag fått ! På min livslinje ! Sen barnsben ! 
     Det blir intressant ! I morgon är 1 september ju ! Och då inleds mina tittande på Arktis o Antarktis bl.a. Och redovisning av temperaturer från områdena ! Varje måndag ! Är det  nått att hålla på med ? Joo, vädret i Arktis, kommer o ha betydelse för höst o vinterväder i Sverige ! Och lågtrycks o högtrycks placering ! I Antarktis kommer ju vädret att bli mildare i stället ! Inte så mycket på de högsta områdena men på t.ex Mc Murdo Stn i södra delen av denna Världsdel , som Australien hängt samman med i mycket gamla tider ! Sen kommer ju ochså temperaturen stiga i sydligaste Chile o Australien t.ex.!
                  Om nån tror att fantasi, kunnighet o spänning är bra för en åldrande hjärna så  har ni alldeles rätt oavsett allt negativt som pumpas fram o åter ang Världen ! Realistisk humanism ! Det behövs ! Ha fötterna på " Jorden o armarna mot himlen " ! Vad förväntar man sig av 7 miljarder människor på gott o ont ! Att alla skall vara lika goda " som du och jag är " ? Så " goda har väl aldrig några kunnat bli sen vi kom till " ? Det här med pidestaler ! Om man skall ta något som mest behövs just nu ! Det är bekämpningen  av de i minoritet extrema grupper av olika slag som sprider samma ondska över Världen , vad de än heter ! Islamistiska staten t.ex. ! 
              I flera år har jag pratat om fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! Hur den präglar Arabvärlden, de Muslimska staterna ! I Syrien ? Vilka tillhör egentligen revolutionärerna ? Och vilka tänker ledarna i västvärlden stötta , för det Syriska folkets skull ? Som aldrig haft det så förskräckligt sen revolutionen började ! Som väl hållit på i 4-5 år ! O folket i Irak ! Libyen ! Hur gick det med revolutionen i Egypten när Muslimska brödraskapet kom till makten ? Och Hamas är bundet till Muslimska brödraskapet ! Lär knappast gå några tunnlar mellan Egypten o Gaza längre !
 

Ja visst ! Det är ju fredag idag ! Igen !

Jaa, ibland tycker en annan att man har fredag hela veckan ! Så är livet för en nöjd pensionär ! Utan att han har nån större mängd pengar att räkna ! Räknar hellre barnbarn som finns på alla mina fingrar ! Är man inte når rik människa  på pengar, behöver man ju inte reta upp sig " när man inte kan ta dom med sig upp i himlen " eller var man hamnar ! En del skulle säkert önska att man drar dit pepparn växer !
    Har ju jobbat till jag blev 65 inom sjukvården till 80 % ungefär allt från att vara sjukvårdsbiträde till sjuksköterska inom psykiatrin ! För dom som inte känner till det ! Och till att börja med var det till att jobba varannan helg ! Men då var man fri fredan innan och måndan efter ! Så småningom blev det var 3 helg ! men detta har det inte måtts dåligt av ! Och på nätter har man bara hoppat in , inte så många ggr ! O nu är det ju fredag varje dag i  veckan i " frihetens tecken " som sagt !
   Efter detta konstaterande så går vi in på morgondagens V-75 på Bergsåker, Sundsvall ! Spännande skall man vinna pengar till resa eller ochså till släktforskning på plats ! Alla har chans tills hästarna " galopperat " ! Så är det ! Den verkligheten är den vanligaste !
    Tennisen i Us-open forsätter ! Och jag kan se en del matcher ! Tycker nästan det är roligast o se damtennisen ! Mer o mer vältränade ! Favoriter ! Jaa, förr i tiden tyckte jag mycket om Ryskan Dementieva som tillhörde de 10 bästa ! Jaaa, jag vet ! Men har ingen Rysskräck ! Nu  tycker jag bl.a. om ryskan Sharapova,vitryskan Azarenka, rumänskan Halep, tyskan Petkovic, Tjeckiskan Kvitova ! Och min store favorit hos herrarna är Roger Federer , stll going strong !
  O ikväll spelar Örebro sk mot BP borta ! Hoppas på 3 nya poäng ! Och på söndag spelar Arsenal borta mot , tror det var mot  Leicester !? 
                  O det här med att flytta fram gränser ! Det kan man ständigt fundera på ! Vilka som gör mest ! 
 Och vi tar väl några stadsbilder från dagens motionsrunda !  I Askersund är det inga svårigheter med det  ! Höjder ,skogar o strandpromenad !
 Jaa, det här är taget med mobilen ! Fint väder idag ! Nått mörkt moln men det gav sig inte till känna !
 Sen avslutar vi med denna frodiga bild ! O då tänkte jag så här ! Hur skall vi få lagom blött eller tort, lagom varmt eller kallt ! Än har ingen lyckats med detta ! Lär inte göra det för framtiden heller ! Oavsett !
     

Jodå, man får bjuda på sig själv !

 Oavavsett vad man tycker här i livet , oavsett en del inte håller med om en del ! Att bjuda på sig själv blir lättare ju äldre man/ jag blir ! Detta foto av en själv är taget i år ! Med denna bild skickar jag en hälsning och en kram till dom som värdesätter uttrycket VEM TROR DU ATT DU ÄR ? För det är så att mina gener har jag att tacka livet för, oavsett .. och i mitt liv ingår ochså att "umgås med gener o rötter " ! Det är ochså bra för sinnet om man är en entusiast ! O har livsglädje ! O en del " jävlar annamma " ! O inte kommer jag att glömma att min egna mormor höll mig i Katolska kyrkan i Stockholm när jag döptes ! Ingår i min livslinje " Från rötter till barnbarn " Bara så ni vet !

Om man är intresserad av sina rötter !

Är man som jag  glad o tacksam över sina rötter ! O dom gener jag fått ! Då blir det en bonus när någon " uppenbarar" sig på min blogg och är glad över min vetskap om dom ! Och idag handlar det om syskonen Carl August Geuken och min mormor Maria ! Hans 7 år äldre syster ! Detta uppsöker mina känslor på ett positivt sätt !
                     Familjen Geuken etablerade sig ju i Burlöv omkring 1880 ! 
  Johannes Geuken blev , syskonens far, chef för Arlövs sockerbruk . Han och hans far utbildades inom sockernäringen, industrin ! Var väl en bransch på uppgång !
 Det här  är ett foto av , inte urfadern naturligtvis men den man som jag har uppgifter på tidigast när det gäller släkten Geuken som då är Nederländsk från början ! Detta foto föreställer då Johan Heinrich Geuken född i Amsterdam 1818 01-04 Nånstans har jag hört att släkten Geuken kan spåras till 1500-talet ! Möjligtvis är släkten mest härrörande från nordöstra Nederländerna i närheten av Tyska gränsen ! Och någon har sagt eller skrivit att Geuken betyder tysken ? Som synes är det ljusa drag hos Johan Heinrich !
       Detta är alltså syskonen Marias Augusta Hermines och Cark August Ansgars Geukens farfar ! Och han kom alltså till Preussen och gifte sig då med Mari Anna Bönner, född i Köln år  i 1826 -11- 15, i Elbesfeldt Wuppertal 1848 ! Som sagt människor med namnet Geuken o Bönner är inte många i Tyskland !
 Här har vi då Johannes Geuken, syskonens far ! Och på min mormors ord om honom har jag förstått hur mycket hon älskade honom ! Han lär ochså varit omtyckt av personalen på sockerbruket ! Tyvärr dog han 1910 av sviterna från en blindtarmsinflammation , har jag hört ! Naturligtvis ett hårt slag för familjen ! Maria var bara 17 år när han dog och Carl August 10 ! Och Helena barnens mor, ensam med så många barn ! Varav ett, det yngsta Anna Maria bara var 6 år !
 Farfar  Carl Heinrich var med sin familj, 1860 -70-talet en period i Stockholm. Anställd som chef på ett sockerbruk har jag förstått ! Och här har vi ett foto på Johannes och hans syster, från den tiden, antagligen ! Som sagt årtal vet ej exakt !
 Här har vi en del av syskonen Geuken ! Flickan med hjärtat är min mormor Maria ! Och flickan till höger systern Elisabet ! Frågan är om Carl August var född när fotot togs ! Och jag tror att möjligtvis heter den största pojken på fotot Johan Heinrich född 1898 ? Jaa, 12 syskon, inte lätt ! Och ålderskillnaden mellan barnen var hela 22 år ! Helena , deras mor måste varit en fantastisk kvinna ! Och några av barnen dog i ganska unga år ! 
 Livet o döden ! Här har undertecknad varit många ggr ! På mellersta kyrkogården i Malmö . katolska delen ! Detta storslagna monument tillhör släkten Geukens familjegrav ! Alla är inte begravna där av familjen ! Men min mormor är bl.a. ! Det här tillhör ju ochså en släkts historia men deras gener bär en del av oss vidare i livet ! Hoppas någon av några kan reda ut hela historien bakåt i tiden, innan 1800-talet av bl.a. då släkterna Geuken, Bönner o Schmidt  o.s.v. ! Det finns ju otaliga med namnet Schmidt i Tyskland, årtal o födelsedag finnes dock på Helena ! Men de andra släkterna är ju små i Tyskland ! En tysk kompis har försökt via telefon o brev .även då ifråga om de katolska rötterna ! Jag har via mejl haft kontakt med en Bönner i Köln ! Visste inget i princip ! 
       Jaa, kanske nån får råd o tid åka o släktforska , främst då i Tyskland ! Kostar mycket att släktforska i Tyskland ! Därför fick min Tyske kompis höra upp med sökandet ! Vinner jag stora pengar blir det inget snack om saken ! Nån följer säkert med o hjälper mig ! Eller tar själv tag i det ?
 
            
 
 
 

Idag var jag o besökte alliansens valstuga !

   Och jag hjäpte ju till 2006 ! O idag träffade jag ju några som deltog då ! Och det bjöds på kaffe o en kram fick jag ! Och denna stuga innehåller 4 partier som sammarbetar, o är vana med det ! ! Det kan man ju tänka på ! Som sagt  tycker om att sätta ned foten o stå för vad jag tycker ! Och innan dess var det  besök på Röda Korset ! Jag är ju medlem där ! Och motionera en del hanns ochså med !
 
       Jaa, sen gav jag mig iväg mot hemmet via Askersunds höjder ! Och tänkte på att man har ett bra liv på många sätt ! Och är nöjd med tillvaron " vare sig jag bor i Korpilombolo eller Katmando " 
               Malmö o Arsenal hamna ju inte i samma grupp i Champions League ! Ingen av grupperna är lätt ! Malmö fick bl.a. Atletico Madrid !
 

Ja det gör jag för intresserade !

  Som sagt min mormors 2 år yngre syster hette  Elisabet, kallades Bettan ! Henne har jag träffat i unga år ! Gifte ju sig med en Schweizare och hennes son Frans hade mycket god kontakt med min mor ! Och en intressent till har uppenbarat sig på min blogg ! Och är glad över allt jag vet ang. släkten Geuken !
              Dass war alles ! Für dieses tage !

Ja, det får vi verkligen göra !

Gratulera Malmö FF till att vara det första svenska lag på 14 år  som går till Champions League ! 3-0 över Salzburg ! Och ju mer referenterna älter om Red Bull , desto mer reklam får dom ! Man anar lite politik bakom det hela !?  Det är andra tider nu med inkomster o stöttning av t.ex. sportkedjor o reklam för annat ! Jag tycker den fotboll som spelas nu är ochså underhållande , huvudsaken för mig ! Och att följa Champions League blir ju nästan ännu roligare nu ! Lottning idag ! Malmös målvakt, är det en toppmålvakt som håller mot Europas bästa lag ? Verkar lite vilsen !
     Arsenal bra försvarsspel ,nu för tiden ! Men nu har dom skadade spelare igen, kaptenen Arteta o Girou ! Och Ramsey var ju avstängd ! Cazorla , Wilshare o Ramsey, duktiga spelare i Arsenal hittills ! Och sen har dom 3 bra mittbackar ! Chambers, Mertesacker o Koscelny ! O målvakten , ung, Szeczney går inte av för hacker !
            O Örebro SK har klättrat uppför i tabellen på sistone ! Ej att förglömma eller hur Rolf i Örebro !
        Det gör jag inte ! Läser inga rescentioner efter SEDDA matcher ! O ibland håller jag med referenterna, ibland inte !  Jaa, sport o musik ! Kryddor i tillvaron som inte skall underskattas ! Bra för sinnet ! Det ochså !
        Vädret fortsätter att vara soligt på dan o kyligt på natten ! Naturligtvis när inga moln täcker himlen ! Och det finns något som heter dygnsmedeltemperatur ! Och inga temperaturavläsningar i solen när man pratar om extremvärme !
         Apropå sport ! Us-open i tennis som kan ses ! Där såg jag innan fotbollen Johanna Larsson göra en utmärkt match o gå vidare i turneringen ! 
          Är ju inte intresserad av alla sporter i världen ! Följande sporter blir det ! Fotboll, ishockey, friidrott, skidor, tennis, handboll o simning ! Jaa, boxning ochså ! Det får man väl tacka Joe Louis ,Olle Tandberg, Ingemar Johansson, Stig Sjölin, Bosse Högberg för t.ex. ! Hittade dom i minnet !

Jaa, nu är jag i toppform igen !

 Yrseln o frysandet är över ! Toppform , det är väl o ta i men nivån är tillbaks ! Genomförde en lång runda idag !
    I det vackra vädret  ! Från strandpromenaden är det här fotot taget ! O där träffa jag på ett par, tänkte o kände när jag såg dom att dom är nog från Tyskland ! Apropå morgonens skrivande om tyska rötter ! O det stämde o vi pratade ett bra tag ! Visst har jag nytta av min ganska goda Tyska ! Och jag nämde knutpunkterna i denna släkt , Magdeburg, Halle an der Saale o Köln ! Dom blev riktigt förtjusta över att prata med mig !  Glömde dock att fråga var dom var ifrån !
 Det här fotot är taget från hembygdsgården som  passerades innan strandpromenaden !
 
 
 Jaa, ikväll är det ju Champions League kval med matcherna Malmö ff - Saltsburg och Arsenal-Besiktas ! Det blir spännande ! Blir väl o zappa lite , mellan kanalerna ! Hoppas på vinst för hemmalagen !
 

Det här fotot tar jag ochså gärna med !

  Föreställer min mormor i 15 års åldern ! Hon hade 11- 12 syskon, nån, några dog som unga,o bebisar ! Och Mormor föddes 4 år efter ca sen föräldrarna o äldre syskon kom till Sverige ! Jaa, jag har inget emot att ställa frågan till henne Vem tror du att du är !  Och vad har du berättat och inte berättat innan du dog när jag var 24 år gammal ? Hennes Katolska bakgrund känner jag ju bl.a till ! Var min gudmor när jag döptes i Katolska kyrkan ! Har pratat om det här innan , men vill hålla hjärnan allert o känna ett fortsatt intresse för dessa till del ouppklarade rötter ! Därför skiter jag i ifall jag blir tjatig ang.detta ! Gener är underskattade  i dagens samhälle !
                Och Örjan Ramberg verkade väldigt rörd o intresserad av att delvis få veta vem han var !

Dom programmen tycker jag mycket om !

Tv-programmet Vem tror du att du är ! För min del o många andras är det känslomässigt intressant, troligtvis ju äldre man är att spåna efter sina gener ! Och att påstå att det är oväsentligt i nuet, det håller inte jag med om ! Det är ju våra gener o dna, arvet o miljön, som bestämt personligheten hos oss ! Jag tycker det är väldigt intressant o spännande o se de här programmen ! Som väl inleddes med kändisar utomlands ifrån en gång i tiden !
          Igår såg jag årets säsonginledning med skådespelaren Örjan Ramberg ! Och var hamna han till slut ? Joo, i Tyskland med året 1550 nånting som slutet på färden ! Det går  faktiskt att färdas bakåt i tiden både med fakta o fantasi  ! Jaa, Ramberg hade ochså en del franska rötter ! O allt detta  hade han ingen aning om !
       Om ni inte sett programmet så går det att se på tv-play ! Om det intresserar er ! Går inte in i handlingen !
                Jaa, det har jag " gaggat " om innan om mina egna gener ! Har årtal o platser på de 3 svenska släkterna ! Bortåt , slutet av mitten i 1600-talet ! O 2 av dom kan man dela in i yrken ! Jordbruksrötter, sjöfartsrötter ! Min moder använde ochså uttrycket koffertister ! Ang sjöfartsrötterna har jag hittat ett tyskt namn i Sverige ! Skomakare tror jag det var ! Har så kallade proband som min svåger Jan gjort !
         Ja, ja ! Eftersom 1 av mina släkter kom från Preussen till Sverige på 1880-talet och jag inte vet nånting ang dom innan 1800-talet så känns det lite " ofullbordat " om nån förstår vad jag menar ? Att kunna åka omkring som Örjan Ramberg med hjälp här o där, det kan man glömma om man  inte vinner nån stor summa pengar ! Och som sagt det är inte bara Tyska rötter i den Preussiska släkten ! Gör det hela mer intressant ! Nederländska har jag koll på men.....ett stort men om jag skall rätta mig efter min mormor o mors utseenden !
 Så visar jag ett foto på min mormors farmor Maria Anna Geuken, född Bönner, Boenner ? i Köln 1826  ! Likheterna med min MORMOR Maria är stora , mycket stora ! Denna lilla släkt kommer man inte nån stans bakåt med ! Jag har tittat i Tyska telefonkatalogen på Bönner ! Mycket liten släkt även i våra dagar !
                  Vad jag kan räkna ut är att om föräldrarna Bönner vuxit upp i Köln, levt där ,är att dom levt några år under Napoleons välde ! Och undertecknad har åtminstone gått runt Kölnerdomen !
  Så här såg min kära mormor ut på lite äldre dar, 50-60 års åldern ! Ett foto kan säga så mycket ! När det gäller likheter !
 Ochså har vi med min mor Birgit ! Och ochså mörk o brunögd ! Som den kvinnliga delen av min mors släkt !
 Här har vi en vägledning till ! Min mormors mor ! Helena Geuken, född Schmidt ! I Halle an der Saale, östra Tyskland 1861 ! Schmidt jaa, ett väldigt vanligt namn i Tyskland, naturligtvis men....det är ochså ett namn som togs av olika skäl för att bli mer anonym ! Och Helena födde 12 barn, varav ett var min mormor ! Men hennes man Johannes har jag förstått var ljus, blåögd ! Och hade då Nederländska anor !
                    Intressant, ja för mig åtminstone ! Vill då ochså påpeka det Katolska arvet ! Dess ursprung ?
 Det här är inte bara en vägledning för mig själv ! Även för dom som en gång  kan lägga mig till SINA rötter ! Så enkelt är det !
  Just det !  Här är ett av mina favoritkort ang. det som varit o gener ! Undertecknad med sin kära mor ! Underskatta oss inte ! Som närvarande , oavsett ! Tidsera !
                      

Har haft med denna vackra bild förr !

Är ju väldigt intresserad av andra länders kultur o historia ! Som Världsmedborgare o diggande av viss Världsmusik !  Skullle kunna resa runt i många länder i Världen ! O bo i dom med deras förtecken ! Det är lätt " att peka finger mot andra länder och dess folk " utan o vara i deras situation eller o ha deras mångtusenåriga kultur ! Och nu pratar jag om FOLKET som bor där o bl.a. har sina rötter där, deras musik, dans o annan kultur ! ! Så nån Rysskräck kommer jag aldrig att ha t.ex. Och det här med att flytta fram gränser är lätt att genomskåda ! Vare sig det görs åt väster eller öster ! Men oavsett detta så är det så att fanatsiska extremister i minoritet fördärvar för folket eller tvingar dom leva under deras villkor ! Det här fotot har jag haft med förr ! Det är från Slovenien ! Vad vet ni om Slovenien egentligen ?   Oavsett hur mycket dom vet om Sverige som bor där ? Hur som hellst tillhör båda ländernas folk världen !  Och är som alla i Världen ursprungligen släkt med varann ! Via Chimpanser o någon inblandnig  Neanderthalare ? ! Livets ursprung, ingen har koll ! Bara på tillväxten ! Från ursprunget ! Teorier ! Och sen funderar jag på utan att grubbla " hur Världen kommit till från ingenting " ! Låt oss därför fröjdas åt dom vackra bilderna i nuet utan " att ta ut elände i förskott " ! Men med framtidstro ! Vad väljer du ? Och Slovenien är ingen diktatur, en demokrati ! Men om " dom är lika duktiga o humanistiska " som vi svenskar ? Säkert, efter deras omständigheter !

Är ju inte van vid det !

Att frysa o känna lite yrsel ! Men vadå då ! Är på bra humör än då ! Är väl ingen robot som nån tagit patent på ! Och uteaktiviteten i dag går i handlingens namn ! Att gå att handla alltså ! I lugnt tempo ! Har annars mycket kul att hålla på med t.ex. " kvittra o reta upp folk med mina sanningar som jag står för " Med erfarenhet av det förflutna o nuet o inte " av elände för framtiden utan facit " !
        Det som varit tillhör ju ochså min livslinje, Från rötter till barnbarn ! Och när man hittar sådana här foton t.ex. så har man väl inget o klaga på här i nuet ! Synen av detta foto ger ochså en fast grund i tillvaron, Vare sig jag " bor i Korpilombolo eller Katmando " !
 
 Här har vi ett foto från Skånes Djurpark eller närheten därav ! Joodå det är undertecknad med sina 3 söner och  äldste sonens kompis ! Längst bak ! Och i ordning från vänster heter mina söner Bengt , Peter o Martin ! 
       Årtal,foto taget i början av 70-talet ! Jaa, alla råkar vi ut för negativa saker ! Och alla kommer vi att bli äldre, oavsett födelseår ! Och har man fått bli 76 år så är detta foto ett av det mycket övervägande positiva hittills i ens liv ! Fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Stabil grund att stå på mot och i verkligheten !

Vädret är som sagt intressant att titta på.....

Och jag kommer att följa vissa orter i Världen i år ochså ! Temperaturerna på Antarktis o på Arktis ! Dom har betydelse för Sverige ochså , via kalluftsutbrott eller mida vindar söderifrån ? Och högtryckens o lågtryckens placering betyder mycket när det gäller vädret till hösten o vintern ! Dessa tryck hjälps bl.a. åt att bestämma riktningen på vindarna !
            O på måndagarna kommer det att bli ! Idag nöjer jag mig med Punta Arenas + 2 C och Thule + 3 C !
       De här orterna, ställena besöktes i höstas o vintras ! Börjar snart igen ! Grise Fiord, Thule, Verkhojansk och statonerna Mc murdo o Vostok ! 
                 Nu skall det ju bli varmare i Sverige , solen skall visa sig mer om några dar ! Det betyder ochså att det kan fortsätta vara kyligt på nätterna ! O det räknas ju in i medeltemperaturen ! Och igår var det ytterligare en blåfärgad dag ! Under det normala i temperatur ! Och de blåfärgade dagarna är nu lika många som de rödfärgade i Augusti ! Vem trodde det skulle bli så efter allt uropande om extremväder ?
                

Ibland dyker dom upp som man så väl känner till !

Jussi Björling är ju den mest välkände tenoren i Sverige o övriga världen  ! Men Nikolai Gedda känner jag ochså väl till ! Och han är ochså välkänd i världen ! Och idag fick jag "kontakt" med Gedda igen, via musikkanal ! Vilken röst ! Min far var ju nästan bara intresserad av klassisk musik , så det var t.ex. en del Björling o Gedda i hemmet ! Nått jag kommit underfund med är att Gedda har mjukare röst ! Som sagt vilka sångare/ sångerskor vi haft  vi har haft även när det gäller klssisk musik ! Inte att förglömma ! Och det går ju o googla på Nicolai Gedda !
           Joo då, det har jag vetat att Gedda har en del ryska gener i sig ! Det skall han " väl inte lida för " !!!
     Foto från Wikipedia.

Det är inte bara Benny som skall var med på bild !

 Nä så är det ju hans samarbetspartner Farfar Jan får ju ochså vara med !  O han kör ju sitt race ! Utan o förtröttas !
 Som sagt förkylning via avskylning ? Den här lilla förkylningen stoppar boule imorgon o resa till Örebro i veckan ! En del kallar det kanske bakslag men det gör inte jag ! Liksom det här med Pragresan ! Nej det går nya tåg om man är optimistiskt lagd ! O utan det måste ske bums ! 
              Det är kyligt ute ! Inget snack ! Det ändrar sig kanske , ingen som vet men kan bli ett faktum med facit !
               Jaa, det blev en kort promenad innan handlandet, både utlovat och i affären ! Och man kan säga att den promenaden även HELGA ändamålen !

Jag såg att det var väder ute idag ochså, Hallelujah !

 Tycker det är intressant med  vädret ! Ett av Världens mest diskuterade ämnen ! Och tittar på olika ställen i Världen när det gäller det ! O ser hur det varit och är i nuet ! Domedagspredikningar " får dom som förstår sig på det "  ägna sig åt ! Och domedagspredikningar har folk ägnat sig åt i alla tider, både i politiskt o religiöst syfte ! Och vad jag förstår så har klimatet på jorden gått från värme o kyla o från kyla till värme ! Fråga "dinosaurerna o mammutarna " så skall ni få höra ! Fråga ochså dom som kunde paddla till Grönland och dom som kunde korsa Stora Bält på 1600-talet ! Fråga damerna i England som fick skaffa sig ny uppsättning kläder på grund av värmen i slutet på 1700-talet ! O.s.v. !
 
" Både Benny o jag " tycker vi har det kyligt just nu i Askersund ! Både ute o inne ! Är högst 10 C på mornarna ! Denna temperatur är väl för hög för att sätta igång elementen ! Så mer kläder på sig inomhus och utomhus !
       Nu har enligt sånt vi har facit på extrem kylighet tagit över från den utropade  extremvärmen ! Fler blåa dagar i augusti än röda ! Alltså fler under det normala för månaden !
            Det här med att titta sig omkring i Världen ! Idag har Thule + 1 C och Punta Arenas + 3 C ! Och hur kommer utvecklingen bli där nu ? Jodå, på det ena stället kommer temperaturen att sjunka på det andra att stiga ! Varför ? Får ni själva ta reda på !
       När det gäller åskan  enligt sannolikhetsprincipen utan facit ! Så har det i Europa kommit några smällar söder om Vänern  vid denna tidpunkt , när detta skrives ! Och sannolikheten för åska är idag 25 % i Askersund enligt en vädersajt som kör med dessa " datoriserade matematiska mallars" utfästande ! Över Askersund har det inte varit nått längre åskväder i år ! Bara några smällar ! Har snnolikheten kommit idag till Askersund ?
       Handlande med lite gång blir det idag ! Innan Tor kommer ? Jaa, Benny hälsar förresten ! Har stor nytta av denne kompis ! För att få rätt inställning till livet !
 

Jaa, snart börjar Em i simning..

..och därefter kan Diamond Leauge ses , friidrott! Och en toppmatch i superettan kommer att visas ! Hammarby mot Ljungskile ! Få se om jag kan få ihop det ! Lite zapp kanske ? Det nyser vi på !!

En halvtimme är bättre än ingenting alls !

 Ja, verkligen ! Lite förkyld är jag ! Förkylning av nedskylning ! Men inte värre därann än att det kundes gås ut i en halvtimme i Moderat takt ! Trots att jag är liberal ! Men en Allians är Allians man vet vad man haver ! Jaa, Taggen Innan valet finns nu ! Men nu var det motionen !
 Titta ! Ser ni himlen ? Och solen lyste till stor del under den lilla motionsrundan ! Nu 13:53 tornar molnen upp sig mer ! Men det är en annan sak ! Elände i förskott togs inte ut ! Har ju som sagt var lite runder att välja på, efter behov !
 Jaa, fortfarande prisar jag min mobils fantastiska foton ! Och grönskan skall man ju inte klaga på ! " Det är mycket vi har att tacka växthuseffekten för " !?
 Blå himmel ja ! Trots moln så finns den o solen fortfarande ! Oavsett extrem värme eller monsterkyla !
 Hur bra är det att oroa sig för sånt man inte har facit på ? Kan nog köra ett " folk ner i botten " trots bra omständigheter !

Kommer jag aldrig att göra !

Att ta ut elände i förskott ! Beroende bl.a. på att jag har facit på det som varit, Mänsklighetens historia o klimatet t.ex. Motgångar har vi alla i NUET vare sig vi sitter i rullstol, går med  käpp eller med rullator ! Vare sig vi bor i Korpilombolo eller Katmando ! Vare sig vi är fattiga eller rika, vare sig grannen har det bättre eller sämre !
          MÄNSKLIGHETEN var det ! Den är numera över sju miljarder innevånare ! Det här med att få in alla i samma fålla ? Ta politiska poäng på det i humanismens tecken ! Hur realistiskt är det ?
          En relistisk humanist ! Behöver man vara en domedagspredikant för att vara det ! Nää ! Kan man se saker i sitt stora sammanhang kommer man snabbt underfund med att MÄNSKLIGHETEN består och har bestått både av mänsklighet o omänsklighet ! 
            Men Världen förvånar mig ibland i nuet när man utser syndabockar som Putin utan att förstå  att ett av de största största problemen för MÄNSKLIGHETEN har varit och är t.ex  fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! Som bl.a annat drivit fram de extremistiska fundamentalistiska rörelserna ! "Världspolisen" griper nu in mot rörelserna, mest mot Islamistiska staten ! Men tar man inte hand om de andra så kvarstår problemet !
 Och att man gör Israel till  världens bov är ett väldigt billigt sätt att komma ifrån det hela ! Men vill vissa Arabstater själva och Muslimerna hjälpa till med det här problemet med de extrema rörelserna ?
 

Ja godmorgon ! Det här var Allt möjligt !

Vi börjar väl med vädret ! Det är  uppe i 11 dagar under det normala för årstiden nu ! Om det kallas för extremt kyligt  ? Det görs det inte så stor affär av det iallafall !  Jaa, augusti brukar ju ibland vara den månad som bad o solande lämpar sig mest för, vid högtryck o uppvärmt vatten !  Utan att vara metreolog eller vetenskapsman så är det inte svårt att utläsa att det gått prestige i klimatdebatten ! Det man har facit på förträngs o allt tolkas som värre än någonsin, ochså för framtiden
! Det märkliga är att man räkna ut jorden för framtiden via datoriserade matematiska mallar ! Dessa mallar verkar inte hjälpa ens för nästa dag , ganska ofta ! Jaa, det är iallafall väder ute idag ! Det är jag tacksam över att konstatera ! Och utropad sannolikhet i % för åska över Askersund har ej infriats vare sig den varit 1 eller 98 % ! Vilket trams !
  Arsenal låg ju illa till mor Everton igår i Premier Leauge ! Låg under i 84 matchminuten med 2-0 ! Men mål i 90 minuten fastställde resultatet till 2-2 ! Nu har ju Arsenal många spelare att välja på ! Tyskarna har kommit tillbaks och 2 av dom användes igår ! På onsdag sperlar dom den avgörande matchen mot Besiktas till Champions Leauge ! Då kommer nog t.ex. Cazorla in ! O Girou från start ?
    V-75 ! Blev en favoritomgång ! Ingen utdelning på 5 rätt ! Några sexor blev det till svågertipset o en till mig själv ! Det är många extraomgångar på V-75 i år ! En kommer på tisdag på Jägersro ! Då läggs det in en hundring ! En skall aldrig ge sig !
          En liten runda blir det idag ! O nån kortärmad tröja blir det sannerligen inte ! Kommer att vara klädd som  om hösten !
         

Den frågan har jag fått svar på ! Via The Telegraph !

Så här innan sporten ! Frågan är varifrån får t.ex. Hamas alla sina resurser att få pengar till att kunna skjuta raketer o bygga tunnlar ifrån ! ! Massor av raketer har ju svlossats mot Israel under årens lopp ! O att befolkningen får lida när Israel slår tillbaka , verkar inte bekymra dom ! Dom offras för ideologin ! Och jag har ju förstått via läsandet av Islamistiska frontens avskyvärdheter att Hamas agenda är nått liknande bl.a mot Israel o Judar ! Islamistiska fronten slår ju ochså till mot kristna o andra.
                 Enligt uppgifter så  ingår då i dödliga attacker mot och  i Israel ,att underminera säkerheten o stabiliteten i regionen och i det länga loppet störta den palestinska myndigheten för att få kontroll på Västbanken. 
             Abbas  Plo fick ju duktigt med stryk för några år sen i Gaza och fördrevs i blodiga sammanstötningar ! Vad står du i denna fråga Abbas , du som numera samarbetar med Hamas ! 
 Jaa, det här med tunnlar lär nog inte längre Hamas kunna bygga mot Egypten ! Hamas har ju ursprung i Muslimska broderskapet ! Hur det gick för dom i Egypten vet vi ! Och Både Hamas och Muslimska broderskapet är Sunnimuslimer liksom Islamistiska fronten !
                    Det är ganska oroande med en del svenskars okunskap i dessa frågor ! Liksom en del politikers ställningstagande ! Bl.a dom på vänsterkanten ! Och har inte Hamas ochså ansvar för att Gazas folk lider ! Genom att hela tiden avlossa sina raketer mot Israel ! Ibland kan ochså en o annan raket avlossas från södra Libanon ! Och hur tror ni Israel klarat sig utan stöd utifrån ? Och hur påverkar det en nation när den ständigt får höra Hamas agenda om att utrota Israel o judar, behandla dom värre än grisar , som det heter bl.a. ! ?

O kanske ochså lite simning ?

lördagar är ju för mig en plats i länsstolen ! Med högtidsstuner i sportens värld ! O i entusiasmens tecken ! Och som sagt Världsmusik många dar i veckan ! O det är tur att sådant här finns för sinnet o ögonen o hörseln ! Mitt i alla eländesförklaringar innan ett val t.ex. Tänk att det egna fäderneslandet utmålas som " sämre än nogonsin " för att få makten ! Synnerligen orättvist ! Tur man är påläst !
    Idag har Arsenal en svår bortamatch mot Everton ! Kommer på kvällen efter V-75 !  Jaa, V-75 går idag på Romme-travet ! Med 2 stora favoriter ! I 3 o 6 loppet ! Jaa, jag har ju svågertipset den här månaden ! Man måste ju han några spikar att luta sig emot, sen ta nån skräll i några andra lopp ! Har svårt att tippa emot mig själv ! Därför väljs en Harry Boy i dag för eget bruk !
     Jaa, Sarah Sjöström fick silver igår i 100 meter fjärilsim ! Det är jag nöjd med ! Om man ser till hennes 3 guldmedaljer !
        Vädret ja, ! Skurgumman har verkligen kommit till heders ! O kyligt väder har hon med sig ! 8-10 dagar är nu under det normala i temperatur i landet ! Allt jämnar ut sig sa han som sket i vasken ! Tänk" att svenska folket o kvällsblaskorna  inte kan lära sig detta " ! I min ålder så har man förstått det " sen barnsben " ! Ett område med regn är nu på väg mot Vättern och då mot Askersund o Svealand ! Gulfärgat enligt radarbild ! Mycket skurer eller samman hängande regn ! Kommer det att påverka vädret på Romme travbana ? Skall titta på hur vädret sägs bli där !  Intressant dag väntar ! Utan Tor hoppas jag ! Han verkar mest hålla till i Östersjön just nu ! Över Askersund har han knappt visat sig i sommar ! Nån enstaka knall ! Har mullrat i fjärran  !

Sånt är livet !

Min resa till Prag är inställd ! Eftersom jag sett att den fortfarande 16 dagar innan avfärd inte var fullbokad,så kom det inte direkt som nån överaskning ! Men Prag är ju ett omtyckt resmål ! 11 personer var anmälda ! Vad är det som skrämt bort folk ? Bussbolagets representant var undrande ! Och jag anmälde mig , i januari redan ser jag nu ! Kan väl inte ha skrämt bort folk ? Skojar bara !
                    Vad innebär det här ? Jaa, att man naturligtvis får pengarna tillbaks ! Får fundera lite ! På senvåren är det ju Stockholmsresan som gäller ! Den drar pengar ! Jag hade ju utsett hösten som resårstid ! Sommaren vill jag vara hemma på ! Och bussresor vill jag hellst göra ! Sen har man ju en budget som  måste hållas som ensamboende pensionär ! Flygresa ? Det här är inget som sätter ner humöret på mig ! Har ett kreativt och spännande sinnelag ! Vi får se utan stress !
     

Lyssnar just nu på Don kosackernas kör !

Jaa, hur kan man  vara en sån avfälling ! Men då säger jag så här ! Blanda inte ihop politik med sport o musik ! Vi kan ju fundera på det här med att flytta fram gränser ! O vilka sanktionerna drabbar ! Folket i landet så klart ! Detta kan driva ett land till att få, enligt vissas uppfattning,  ett ännu sämre styre !
               Nu har vi ju IS, Hamas, Boko haram, al Quida, Talibanerna m.fl. Världen borde gå samman och stoppa deras framfart ! Men även de Muslimska länderna måste medverka till detta ! Hur det nu skall gå när fiendskapen är så stor mellan olika riktningar ! Den första frågan man kan ställa sig är ? Varifrån får de alla pengar till sina vapen o kampanjer ifrån ! 
 Jaa, visst blev det motion idag " oavsett värre kyla eller värre värme ", än någonsin . Men grönskan verkar inte bry sig om det ! Lika grönt som förra året ! Idag gick jag igenom 2 skogsområden innan man kom till Hembygdsgården o sen till strandpromenaden ! Den långa rundan är det ! Sen är det ju en bit hem från hamnen, via Norra kyrkogården  till hemmet ! Här har man inte så långt till den s.k.mördarbacken ! Och den klarade jag ju ! Annars hade jag nog inte skrivit detta !
 Och nu är jag snart på väg till att gå in i skogsområde nr 2 , Stadsparken ! Sen när jag gått igenom den så kom man till Hembygdsgården ! Där jag växla några ord med vaktmästaren ! 
  Sen avslutar vi med detta foto från strandpromenaden ! Och man lever som man lär, foton o text bekräftar detta ! Och det är bra att ha en grund att stå på ! Att som sagt våga  tycka, konstatera o känna efter ens egen mänskliga person !
 

Även gråmulet idag !

Men som Benny och jag kommit överens om ! Oavsett detta så är det tur att solen skiner även ovan molnen ! Tänk " vilket gnällande det skulle blivit annars " !
          Jaa, du milde ! Gråmulet ja ! Inte hos mig ! Även om man får utstå skit för man tar Israel i försvar  ! Detta betyder inte att jag inte förstår hur svårt Gazas befolkning har ! Och dom kan ju inte stoppa det ideliga skjutandet av raketer mot Israel ! Det största problemet för befolkningen i Gaza är inte Israel utan Hamas !
           Israel o Judar har ständigt hotats med från extremister, bl.a. Hamas, i den Muslimska världen att " släpas i smutsen o behandlas värre än grisar " ! Och jag skriver inte om den värsta "andemeningen" i sammanhanget !
                   Hur tror ni en befolkning blir när dom ständigt har ett hot om förgörelse liggande över sig ! Och varit på väg att förintas i ett av krigen ! Menar inte bara krig i det förgångna ! Sen staten Israel etablerades ! Via beslut ! Ett sånt land måste ständigt värja sig mot dessa dödshot ! Och skall landet t.ex dess barn o gamla sitta med armarna i kors och höra på raketers ylande o nedslag o utsättas för dödshot i städiga retoriska uttalanden  ! Hade vi gjort det i Sverige ? Det kan vi ju t.ex  fråga " kultureliten " i Sverige ! 
               Jag fightas på både i spåret och med att tycka, känna o konstatera ! Och  nu är det fighteranda i spåret som gäller ! Oavsett vad " kultureliten " säger ! Och  spelar den Världsmusik jag vill utan o blanda in politik med sport o musik ! Och fortsätter med att inte sticka upp fingret i luften för att se åt vilket håll " kulturelitens " vindar blåser i andemeningen vad Comme il faut är ! Detta Comme il faut har ochså vissa politiska förtecken !

Nåå, Benny vad tycker du om klimatdebatten ?

 Tjaa, du Jan ! Huvudsaken är väl att solen är skinande ! Så sant som det var sagt Benny !

Ja det är väl inte så dumt !

Vadå ? Jo att när man har en mobil som tar så fina foton redovisa motionen ibland med ett flertal foton ! O försöka få dom i ordning ! Oavsett hur långt man kommit på rundan ! 
 Jaa, tycker jag börjar känna mig lättare ! Får väga mig ! Har  ju under de senaste 11 åren pendlat mellan 89 o 83 kilo ! En del tycker man ser för mager ut när man väger 83 ! Men jag är 1,83 m lång ! En del av de otaliga motsägande vetenskapliga undersökningarna påstår att vi äldre behöver lite mer fett på oss !
  Det här var nästa steg ! Är i närheten av Väderkvarnsbacken ! Vad tänks det på mer ? Att ikväll är det först Em i simning på tv o sen DN-galan för friidrotten ! Jaa, jag säger det en gång till ! Även sport o Världsmusik förgyller ens tillvaro !
 Här blev det lite mörkt plötsligt ! När jag tog detta foto i närheten av Väderkvarnsbacken ! Men inget regn ! Som synes luckor i molnen !
 Nu har jag inte så långt kvar till en av broarna över riksväg 50 . O sen är det inte långt till Norra kyrkogården i närheten av hemmet ! Här befinner jag mig i närheten av ett växthus !
 Och här går jag alltid förbi  Asklunden ! Och när man fota här så  kom solen fram ! Varför inte ! Jaa, man går ju på olika vägar här i livet på livets färd ! Men knutpunkten/ slutpunkten närmar man sig oavsett ! Att veta det gör inte mig deprimerad ! Ger tankar om att köra vidare så gott  man kan efter förmåga o livskoncept ! Vare sig jag bor i Korpilombolo eller Katmando !

Tycka , tänka, konstatera .

Jaa, o sticka fingrarna upp i luften för att se vartåt populismens o lobbyismens vindar blåser, tänker jag aldrig förnedra min egen person med att göra ! Så lätt tänker jag inte komma undan ! Bla. beror detta på att inhämta kunskap om det mesta , särskilt det som finns facit på ! O då t.ex inte bara efter 2006 ! Vi har väl hört talas om " att kasta sten i glashus " ! Detta gäller bl.a. de förtida  pensioneringarna ! Och en hel del annat !
          Som sagt vi tar de här kurvorna igen ! Kanske dom ledde till de 640.000 förtida pensioneringarna innan 2006 .
 

Jaha, då hade man förmånen att vakna ännu en morgon !

Och  då vara nöjd med att se att det är väder ute, bl.a. ! Jaa, vädret ja ! I mitt område har det nu varit 8 dagar med blåfärgat väder ! D.v.s. under medeltemperatur för årstiden ! O detta finns det facit på ! Åska lovas ganska ofta även  över Askersund men det har åskat mycket litet hittills i år ! Men  jag tittar på flera vädersajter och upplever att variationen är ganska stor  i frågan ! Jaa, det där att inte ha facit på nått ! För nån vecka sen utropa nån kvällsblaska en mild höst ! Är det den som har börjat nu ! ?  Och skulle man hitta nått som motsäger eländesförklaringarna om framtidens väder , så är det ochså växthuseffektens fel ! Solen har ju stor betydelse för klimatet ! Den tror jag mer på än matematiska datoriserade mallars eländesförklaringar ! Ibland verkar det som dom inte ens har rätt för 5 dar framåt ! Det har helt enkelt gått prestige i frågan ! Och dom som inte tror på de matematiska datoriserade mallarnas eländesförklaringar , uttagande av elände i förskott, räknas som " förrädare och inhumana " ! Och vi som orkar vända på myntet läser på Stockholmsintiativets sajt !
          Jaa, det är ju skurgumman som bestämmer vädret just ! Men här gäller att vara flexibel ! Finns alltid nått att göra, även inomhus ! Men faktum är att det börjar bli rått i lägenheten ! Det är ju inte mer än 10 C på mornarna o det går ju inte termostaterna igång på ! Dom ute alltså !
        Nää, man skall inte dra alla Muslimer över en kam ! P.g.a. av Islamistiska Statens grymma framfart ! Men tyvärr finns det fler extremistiska muslimska grupperingar ! Som bl.a. har på agendan att utrota Israel o Judar ! Sen tänker jag ochså på hur det gick till när Hamas tog makten i Gaza i uppgörelse med PLO ! Minnet är kort hos människorna när dom inte vill vända på myntet ! Och tiden mellan 1996 o 2001 i Afghanistan ? Jaa, då hade talibanerna sin skoningslösa period i landet ! Jag drar inte upp alla grymheter här ! 
                     Ja Talibanerna existerar fortfarande, Al Quida ochså, Hamas , Hizbollah, Boko Haram som t.ex kidnappat skolflickor i Nigeria, o så vidare ! Det är som sagt inte bara Islamistiska Staten som drar skam över Muslimerna !
                  

Det är ju intressant ! Åtminstone för mig !

Vet att min farfar Adolf Ekblom var bl.a god vän med konstnären Anders Zorn ! Antagligen har dom träffats i Dalarna ! Min farfar o hans familj bodde i Nås ! Ett antal år ! Min far växte bl.a. upp där då ! Har hittat anteckning av farfar bl.a angående att han o Zorn träffats på Edö vid nått tillfälle 1907 ! 
                 Jag vet ju att Edö ligger i bl.a. Askersunds kommun mitt emot Stjärnsund slott, på östra sidan av Vättern ! Ett Edö finns ochså i Stockholms skärgård ! Finns det något Edö i Dalarna ? Kanske det ? 
            Jeremias i Tröstlösa , Levi Rickson var ju en känd författare född i Örebro Mosjön ! Under Örebrotiden, boendet i Gällersta socken, Attersta, Björneborg , tillhörde även bl.a. han Farfars umgänge ! 
                      Men jag fick aldrig träffa min Farfar ! Han dog några månader innan jag föddes ! På Björneborg !
                                             Farfar o Farmor ! På yngre dar !
 
                                                     Farmor o Farfar på äldre dar !

Ja, det är bara att gratulera !

Sarah Sjöström ! En simmerska av världsklass ! Till sitt andra Em-guld ! Hon är bara 21 år men är ju väldigt rutinerad o verkar bli bara bättre o bättre ! Simning är ju en stor sport , i många länder !

Vad innebär att ha lagom klimat egentligen ?

Att allt skall vara lagom varmt eller kallt, lagom regnigt eller torrt, lagom båsigt mm.mm. 
                Det hjälper ju inte dom I Sverige som råkat ut för skogsbränder o översvämningar eller att förstå saker o ting ang. ordet lagom ! Men att skylla på allt i nutiden som boven det göre sig icke ! Människorna förr led lika mycket  av svåra översvämningar, skogsbränder, stormar, jordbävningar, farsoter mm, mm ! Från  nu till männiksans uppkomst ! 
                     I Sverige "uppför" sig ju vädret betydligt bättre än på många andra ställen i Världen ! Men nån gång kan vårt land ochså råka illa ut , men inte så ofta ! Därför alla ord som extremvärme o monsterkyla m.fl.?
                     Vad förväntar vi oss av en värld där t.ex. lågtryck o högtryck slåss om makten ! Hur skall Världen uppföra sig så den blir lagom för alla ? Jaa, o hur skall vi få lagom människor ?

Är det en sorts nya korståg ?

 Joo, då det blev boule ! Nästan en omgång innan skurgumman uppenbarade sig  ! Men jag begav mig upp till torget ! Och klippte mig ! Och som vanligt hade jag och min frisör , med utländska gener, kristna från Libanon, väldigt givande samtal ! Han är ochså väldigt påläst om det mesta !
        Det här med Isis,Is, Isla, Islamistiska statens framfart i bl.a.Irak o Syrien är ju otäckt ! Och dom och andra extrema fundamentalistiska organisationer ger ju ingen bra reklam för den Islamistiska världen, Arabvärlden ! Dessutom måste dom ju ha stöd nånstans ifrån för att ha råd med sin fruktansvärda krigföring !
                  Nu är det ju så att Sunnimuslimerna är störst i den Muslimska Världen ! Och vilka har  då Isis bakom sig ? Så är dom tydligen i konflikt med Al Quida o kanske andra extrema organisationer ? Vad tycker t.ex Hamas om dom ? Att konstatera detta betyder inte att man drar alla Muslimer över en kam. Men det är många frågor som behöver svar här ! Bl.a. deras inblandning i revolutionen i Syrien ! Ur askan i elden ? Och som sagt var ! Vilka stöder Isis i de Muslimska länderna ! Och vilka av muslimerna i andra länder ?

Vi får se om det blir boule idag !

Det här med skurarna o åskprognoserna stämmer ju ibland inte alls lokalt ! O på en vädersajt så har man åskrisken i %-satser, som sagt lokalt ! Allt från 2 % till 98 har jag noterat ! Vad är det för trams det här med %-satserna !?
          Det här med teknikens under o utlämnande av telefonnummer för sekretessens skull ! Ibland blir man lite rädd för att göra det ! Idag gjorde jag det på ett ställe ! Och fick meddelande om att via siffror bekräfta att det var jag ! Så nu är det gjort ! Här gäller det att hänga med ! Men det är ju nya tider, det bör jag och oppositionen i Sverige tänka på bl.a. annat ! Och nu tycker jag att V och MP har gjort bort sig i en del uttalande !
           Kommer att cykla ner i stan ! Och kommer skurarna så går jag o klipper mig ! Och pratar med min gode vän, frisören ! Vi har väldigt mycket roligt att snacka om, och han har erfarenheter o rötter från ett annat land !

My Gipsy swallov bird !

Denna zigenska sång sjungs av Maria Katinari ! Går o se på nätet, googla in ! Oj, vad jag tycker om den ! Och dansar kring i lägenheten efter förmåga ! Och livsandarna går i topp ! O det känns härligt ! Är så nöjd att jag kan ta in denna musik o annan från Balkan mm. Det är bara att hänga med ! O vara tacksam över att man förmår att glädja sig över denna musik ! Även i fall den inte diggas av andra ! Som sagt det är bara o tacka o ta emot denna gåva jag fått ! O inte hjälper väl det andra som inte känner så här om jag deppar ner mig !? 
            Och Örebro Sk slog topplaget AIK på Behrn Arena ! Det gläder jag mig ochså åt ! Nått annat jag gläder mig åt ? Jaa, att jag är frisk ! Och att det finns så mycket härligheter på min livslinje Från rötter till Barnbarn !
                
              
      

En av mina byggstenar är ju motionen !

 Jaa, verkligen ! Efter egen förmåga ! Vare sig man går med käpp, rullator eller utan ! Och fördelen med att kunna gå längre sträckor är de vackra vyer man ser ! Bra för sinnet !
 Skurgumman idag visade sig runt i kring ! Men inget regn över Askersund ! Men blåsandet tilltar ser jag när jag tittar ut genom fönstret ! Nu 14:32 !
 O vad har vi inte här i bakgrunden ! Joo det av mig döpta Kalles klätterträd ! Här håller bl.a. dagisbarn till i bland ! Ja visst Kalle heter ett av mina barnbarn !
 Är faktiskt imponerad av mobilens foton ! Hoppas ni ochså är det ! Men motiven är ju inte svåra o hitta i Askersunds stad !
  Ja visst , Skurgumman glodde lite snett på mig ! Men hon höll sig undan ! Men hur länge gör hon det ? 

Nu är det inte ens en månad kvar !

Till valet 14 september ! Vet ju var jag står och verkar till mosats mot oppositionen ha reda på att det fortfarande är en världskris i ekonomin sen 2008 ! Och det gäller även att titta på fakta innan dess !
         Väldigt ovisst är det ! Oavsett vilket block som är störst ! Och nu för tiden är ju inget parti som har 45 % av väljarna ! Miljöpartiet o Sverigedomkraterna är ständigt störst efter S och M ! Bara en sån sak gör ju det hela väldigt komplicerat ! Nu är det mer intressant att titta på väljarundersökningarna ! Så här nära valet !
       Vi börjar som sagt med den senaste ! Idag ! En från en tidning som är sammankopplad med ett institut ! Nu är det bara 7,6 % som skiljer mellan blocken ! Har inte läst mer om den ! Ännu !
          Den senaste , för några dar sen, av annat institut,  är baserad på 1.254 röster ! Och det störSta  partiet i Sverige står o stampar på 30 % ! Och 13 % röstar antagligen blankt eller vet ej vilka de skall rösta på ! 
                     Röror snackas det om ! Oavsett, så blir det spännande den 14/ 9 ! löften ja ! Lätt att ge om man inte har makten ! 
                 Vi kan ju titta lite på Norge o Danmark ! I Norge har vi ju en ny regering, borgerlig sådan ! I Danmark är det val 2015 ! Där ligger väl den nuvarande regeringen inte så bra till ! ? Kanske det blir en borgerlig regering igen ?
             Är det några regeringar som ligger bra till i Europa ? Världskrisen i ekonomin tar ingen hänsyn till en regerings färg !?

Så snabbt har jag aldrig redovisat något, här !

Hittils har jag levt upp till det som lärts ! Ända sen 2003 då man gick i pension ! Motionerat innan dess , men betydligt mindre ! Vem glömmer inte runder till Baske eller Bäckhalladalen ! Och sedan har motionen fortsatts enl. koncept tills för en kvart sen ! 45 minuterskonceptet norrut o tillbaks ! I snabb takt ! Och med regn inte långt borta ! Jaa, det verkar börja nu ! Det är ganska lätt för mig att borsta avvund, Jante, av axeln för jag har bildbevis på nästan allt, även från andra platser, oavsett motion !
        O här är man väldigt nära hemmet ! Rundan börjar ! Skolbyggnad synes ! Nää, Benny Hill var inte med ! Det är så skönt " att ha Benny Hill som mentor, kompis " ! Då får man distans till " den svenska ankdammen " och alla " eländesförklaringar " ! Och har förmåga att se sig om i Världen !
 
Här har man kommit en bit på väg ! Precis gått över en liten bro som går över riksväg 50 ! Bra fart o knäna håller ! Dom har inte tyckt om att jag motionerat mindre den här veckan ! Men där ser man hur betydelsefull träning är ! Även för en i min ålder ! Oavsett rullator, käpp eller inte !
   Här har det då kommits på andra sidan av en bäck ! Är på väg mot kvarnbacken ! Oj vad det rgnar ute nu , kl 11:47 !
 Och här tittar vi upp mot Kvarnbacken ! Här har jag suttit o solat ibland ! Pratat med folk ! Idag skulle man kunna tro att det är september ! Och enligt vädersiarna lär det inte bli nån varm vecka, som kommer ! Innehållande regn o åska , enligt då prognos !
 Och här styrs kosan söderut igen, längs Vretstorps vägen ! Jaa,  bra underlag o gå på ! Ingen asfalt ! Men även mycke asfalt har knäna klarat under årens lopp , liksom vänsterhöften !
  Och inte långt från hemmet, på Norra Kyrkogården ligger denna Asklund ! Har har jag inget emot och filosofera ! Allt finns inte att trygghetsförsäkra sig emot , inte ens i Sverige ! Asklund jaa, det är Gällerstas som gäller ! Om jag får som jag vill ! Jag som heter Jan, Jahan, Johannes ! Och denna man har verkligen devisen Från Rötter till Barnbarn, inom sig ! Och denna man är nöjd med sitt liv " vare sig han bor i Korpilombolo eller Katmando " trots att han inte tillhör de besuttna ! Men har förmågan " att se sig om i Världen ".! O inte göra Sverige " till uslast i Världen " bara för det är ett val. Undrar lite över Svenska folket, inte över landet Sverige !
                Håller sig Tor borta så blir det friidrott o fotboll på TV !  Vackra bilder ? Jaa, eftersom jag tycker jag har " ett vackert liv "  !

Då får vi se om man kommer ut på någon motionsrunda idag !

Har varit dåligt med det den här veckan ! Så fort jag skall gå ut så visar " skurgumman sig " Och en del blixtnedslag  noteras ! I närheten ! Och då dras kontakterna ut ! Hellre att var  för försiktig  än att åka på en ekonomisk smäll ! 
    Och igår höll Tor på i närheten, ej över ! Så under V-75 så sågs inte allt ! Men mitt system som jag gjorde till svågertipset gav en frirunda ! 3 sexor ! Jaa, svågertipset ! Vi är 5 som är med ! Undertecknad , systrarna, en av svågrarna och svågerns son  ! Och den här månaden är det jag som står för tippandet, nästa månad svågern !
         Och Arsenal vann med 2-1 mot Chrystal Palace i premiären av Premier Leauge ! Manchester United fick stryk hemma av Swansea ! Överraskande ? Några matcher går idag ! Får se om Tor  håller sig borta ?
        Det är tur att vi har våra invandrande damer i friidrotts-em ! Då  är dom bra att ha ! Och ger oss medaljer av gyllene valör ! Jaa, titta på många andra länder ! Är man medborgare i landet så är man ! Och gläds som nation !
I dag, avslutningsdagen, hoppas vi väl på en medalj på 3000 m hinder för damer ! Höjdhoppet för damer o längdhoppet för  herrar ? Hoppas kann man ju !
           Håll nu tummarna för att jag kan komma ut på en runda ! Räcker med 30 min. 

Jaa, skall man kalla det för extremkyla nu då ?

Det är utropat 13 C o regn o eventuell åska idag ! I mitt område men inte bara där ! I i norra Lappland var det lite vitt här om dagen ! Och väderkatorna, med facit, övergår nu i blått, under normala temperaturer, efter extremvärmens röda ! Och inga värmerekord slogs ! Finns sen flera år tillbaks ! O nästan halva Augustii är kvar ! Allting jämnar ut sig sa han som sket i vasken ! Jaa, du milde ! Har inte " kvällsblaskorna " kommit underfund med ännu att klimatet gått upp o ner sen jordens födelse,med eller utan bilar, människor, dinosaurier eller mammutar ! Under mer än 4 miljarder år ! Att allting ständigt görs värre , elände tas ut i förskott ! Vem tjänar mest på det ? Kvällsblaskorna, politiker, lobbyister o populister ! O vindkraft eller solceller eller kärnkraft eller kolkraft ! Här står miljarder på spel ! Det är tur att man är som man är så man inte går på allt i dagens " massmediala storm " !
                    Och glöm inte att isarna i Antarktis är mer utbredda än vanligt , just nu ! Och att bl.a.lågtryck och högtryck ständigt styr jordens klimat o inte frågar efter en del av vetenskapsmäns domedagspredikningar ! Uttag av elände i förskott !

Det här med att tiden går fort..

Jaa, det gör den ! Det konstaterar många av oss äldre, inte bara en annan ! Brukar svara när det konstateras att det är nog för man trivs med livet ! Och ingen regering, vilken än, kommer att ändra på denna min inställningen ! Men önskemål kan man ju ha, mitt i de utopiska löftena !
               Jaa, i morgon är det banne mig lördag igen ! O V-75 på Äby ! Och Premier Leauge sätter igång för säsongen som sagt !  Oj,oj, oj, vad spännande det skall bli ! Lika spännande som när jag fånga grodor i Farmors damm ! Det gäller o ha barnasinnet kvar ! O inte göra livet sämre än det förjänar, vare sig man " bor i Korpilombolo eller Katmando "  ! Ja det här med att vara sig själv är viktigt ! Och stå för vad man tycker o känner ! Hade jag inte gjort det såå......hade livet varit svårare ! Oavsett !
               Och det är klart att jag tillåter andra att kommentera ! Hade glömt o bocka för ! 

Visst är det bra att ha Benny Hill, som " kompis o alter ego " !

 O lätta upp ens sinne ännu mer ! Och i dessa tider då Sverige " skrivs ner värre än någonsin " O dom som gör det skall ge oss ett eldorado ! Typ ! O  " välkomna Tage Erlander tillbaka " ! Har inget emot Tage Erlander, har t.o.m. träffat honom som barn ! På middag hos oss på 40-talet ! Och jag kommer ihåg ännu att jag sa till min mor , den här soppan var inte särskilt god ! Och  kan höra Erlander säga ,  o jo det tycker jag visst det !
              Igår var det 200 år sen Sverige var med i nått krig ! Det är 206 år sen ungefär  sen en del av Sverige hade besök av utländsk trupp ! I några veckor ! 
               Apropå Tage Erlander så gick det då  uppåt mycket för den svenska ekonomin efter kriget ! Vi hade inga sönderbombade fabriker eller infrastruktur ! Mycket kom igång snabbare än i övriga Europa ! Men tiderna är inte lika dana nu ! Delar av övriga världen har kommit ifatt och lågkonjunkturer infunnit sig ! Och ett stort parti lär knappast få 45 % av rösterna numera ! Det går inte o leva på gamla meriter längre o lova " en PV 444 åt alla ". Det går inte att drömma i rosenrött ! Men om vi nu är rättvisa så har vi i Sverige det bättre än i många andra länder, oavsett regering ! Jaa, lobbyism o populism ! Det går ju o lova " att vara bäst i världen " innan ett val ! Men hur tungt fallar man inte om löftena inte går in !?
                  Landet Sverige ja ! O Svenska folket ! Vi kom ju lindrigt undan ! Slapp vara med i 1900-talets 2 största krig ! Ändå så beskrivs landet " som uslare än någonsin just nu " ! Det ständigt återkommande budskapet från 1880-talet om  fullständig jämlikhet, rättvisa o lika värde återkommer ! Som sagt inte ens revolutioner i folkets namn har hjälpt ! Ingen regering är felfri i Världen ! Och Sverige kommer inte att bli felfritt oavsett vilken regering ! Det är Världen som styr hur det går i Sverige numera  ! O ingen regering ,oavsett vilka löften dom ger ! Samarbete över blockgränsen hade varit bäst för Sverige ! Se bara på Tyskland t.ex. !
                 

Det gäller o hålla reda på fakta..

 
 
 
Jaa, jag o mitt " alter ego " , Benny Hill  tycker detta ! Röran o sanningarna innan valet  o åsikterna är nästan ett sammelsurium ! Har aldrig varit med om dess like ! I bl.a. massmedia . Kanske det hade varit bättre o ¤ prenumerera på Grönköpings Veckoblad " Är ju bara 1 månad kvar till valet, nästan , och de  " lobbyistiska o populistiska " sanningarna kommer att avlösa varann ! Här gäller det att hålla reda på , verkligheten i nuet och det som finns facit på ! När stenkastningen i glashuset är som värst ! Utopiska löften , vad är realistiskt eller inte ? Vi kan aldrig " få tillbaks Tage Erlander "  !
   Om man genomskådar saker o ting i den svenska politiska debatten, genom att bl.a. annat var påläst...Blev avbruten av ett 046 nr från Augsburg på mobilen ! Vad vågar man svara på i dagens samhälle när okända nummer ringer upp ! Tog bort samtalet ! Men har koll på alla  försäljare för allt möjligt som ringer, via nummerpresentatör o bandspelare, inspelat ! Och när den går igång läggs det på i den andra ändan !
                    Jaa, det  är rätt kul att ha Benny Hill som "alter ego" ! Kan vara en bra motvikt mot alla " sanningar "som aldrig är så sanna som innan ett val "  ! Benny Hill o jag " går inte under " oavsett vilka som vinner valet !
               Detta är den ultimata sanningen om man är en ensamboende pensionär vars inkomst icke kommer att påverkas, bl.a. ! Bereoende på just att jag är en ensamboende pensionär , där hyran är den största utgiften !
         Som sagt var att vara påläst om det mesta , lönar sig i dagens" massmediala kaos , där populister o lobbyister styr den politiska debatten " tillsammans med massmedia !
 

Så går det när man vänder ryggen till !

Satt ju o skrev här om att gå ut o motioner bl.a. ! Och solen lyste ute ! Dock syntes ett litet mörkt moln " vid horisonten ! Plötsligt började det regna som attan ! O det håller fortfarande på ! Har det blivit ett regnområde av det hela ? Åskar går vid Gotland men inte här ! Får studera lite på vädersajterna vad som hände ! Kan det blir en dag med inre tjänst o lite spinning ? Finns alltid nått att göra !

Så länge jag orkar o fightas..

Så kommer jag att stå för mina åsikter o stå för mitt koncept i helheten ! Inget snack ! I konceptet ingår ochså som sagt att inte ta ut " elände i förskott  för morgondagen  eller för år 2100 " ! Kallar detta  för en devis ! En annan devis är den " vare sig det bos i Korpilombolo eller Katmando " ! Jaa, denna devis går ut på hur mycket bra socialt liv jag än har så är jag via gener o dna en alldeles egen personlighet, även om man är farfar ! Men personligheten o fighterandan stärks av att jag är farfar ! Man har liksom säkrat nått på stamträdet !
                       Har pratat om det innan ! Min förtjusning över att jag kan ta in Världsmusik i sinne o hjärta i konceptet ! Känner både " vingslagen från fordom och i nuet " ! Typ ! 
                      Tycker att man har ett väldigt berikande liv med stor hjälp av " Allt möjligt " , som  has som huvudkategori ! Vare sig det bos " i Korpilombolo eller Katmando " !
          Och en del i konceptet heter motion ! Med t.ex vackra vyer o roliga möten ! Så motion blir det nu !  I ett väder som jag är nöjd med ! Och särskillt nöjd är man över att åter fått vakna upp till en ny dag med bl.a. väder  !
             Jo då i konceptet ingår ochså sportupplevelser ! Just nu har vi ju Em i friidrott ! Inga svenska medaljer ännu ! Kanske kommer !
 
I
 
 

Det här med motion ja !

En del påstår att man lika gärna kan motionera, spinna på träningscykel i en minut ! Eller tjurrusa några minuter ! Men vad dom glömmer bort är naturupplevelserna som man HINNER titta på när man motioner längre utomhus !
 Det här massmediala samhället med sina sanningar som ändras var och varannan vecka , är inte det sämre än någonsin konstaterar o tycker undertecknad. Och när dom får allt till att vara värre än någonsin ! Och tar hjälp för detta genom att sia om framtiden och förtränger att titta efter i facit !
  Jaa, taggen Vackra bilder ja ! Dom finns ständigt vare sig dom återupprepas eller inte ! O är bra för sinnet o en krydda i motionerandet ! Jaa, motioner ja ! När jag har hållit upp några dar är jag stel och har lite ont ! Men när jag har motionerat blir nästan allt bra ! Det måste ju vara bättre o göra detta än o lägga sig i soffan " o skylla på regeringen o grannen " ?
 Jaa, den här bilden är ju vacker på sitt sätt med övervaknde fader o vilande moder ! Myskankor är det ! Fadern heter Kalle ! Och kommer alltid sättande  när man kallar på honom ! Skrockar o viftar på  sjärtfjädrarna ! Rumpan rör sig i ett ! Och fotot är taget på Hembyggdsgården !
 Och även på hemvägen kan man hitta vackra bilder ! Och när jag tittar på dom just nu spelar jag Grekisk med Filoppos Nikolaou ! Det gör inte det hela mindre vackert ! Och alla bilder är tagna i Askersunds stad !
        
 
 

Allt jämnar ut sig !

Undertecknad är ju varken vetenskapsman eller metereolog ! Men att det är prestige och miljarder som står på spel i klimatdebatten tycker undertecknad att det inte är svårt att förstå ! Enegislag slåss mot varann t.ex. Eftersom allt baserar sig på saker o ting som inträffar , om 50-75 år ! Uträknat med datoriserade mallar ! Domedagspredikningar på gissningar ! Och massmedia säljer ju naturligtvis bäst på domedagspredikningar och får nuet att se ut som värre än någonsin ! Det här är min filosofiska åsikt !
       Det pratas ju mycket om isarna i Arktis som i juli låg nästan 20 % under den normala nivån under genomsnittet mellan 1981 och 2010 ! Men nu går det ju mot vinter där ! 
           Men äntligen togs det ochså upp ! Isarna i Antarktis ! Som inte bryr sig om alla domedagspredikningar ! Den antarktisa havsisen sträckte sig över ett område, största som uppmätts någonsin i juli månad ! Och detta kan man ju inte underskatta ! Idag hade Punta Arenas i sydligaste Chile + 2 C !
              Man kan ju börja med att undra , vad är modern tid ? Så mycket vet jag att värme o kyla avlöst varann på vår jord hittills så länge den existerat ? ! med eller utan människor eller bilar ! Se bara på vintrarna i Sverige för några år sen ! Då slogs några slags rekord i Stockholm o Sundsvall , tror jag det var ! Och nån av vintrarna vara länge ! Och när det gäller Askersund har jag foton med stora snömängder , drivor ! Det där har folk redan glömt verkar det som ! 
           Och nu har t.ex Fn:s klimatpanel fått nått nytt att grubbla på ! Förutom den avstannande värmeökningen , sen 17 år, som dom hade svårt att förklara ! Nu skall dom och andra förklara det här med Antarktis ochså ! Som jag visste innan men som inte är så intressant att prata om !
      Källa SVt-text 12 / 8 ! Funderingar undertecknad !
               
   

Svarta moln närmade sig men...

 ..men dom syns inte på fotot var sydväst åt ! Svarta som synden, i krokarna ! Såg ut o gå förbi, såg ut o närma sig ! Men vi hann med en hel omgång innan vi avbröt nästa o gick hem/ cykla ! Själv handlades det som sagt innan det komms hem ! Men i  morse varnades för åska på nån sajt så jag  hade dragit ut kontakterna !
 Och det här fotot togs från balkongen när jag kom hem ! Men som sagt, regnskurarna kom av sig ! Och även eventuell åska !
                 Och nu när jag skriver detta lyssnas det på Ivan Rebroff ! Sjungande bl.a. ryska folkvisor ! Det " gäller  att våga här i livet o gå emot kultureliten " !   
                Tänker inte se Em-fridrotten på förmiddagarna ! Men på kvällstid börjar sändningarna , kl 17 ! Då sitter man klistrad ! Tack för att det finns även Världsidrott o Världsmusik i mitt liv ! Det hjälper ochså livsandarna att hålla igång ! Och att få vara nöjd ! Med spänning o entusism i tillvaron ! Oavsett " elake Putin  eller elaka Israel "  Vad Världen borde koncentrera sig på är ochså t.ex misslyckandet i Irak o Syrien och oförmågan att se svårigheterna där med de sunnimuslimska extremistiska rörelserna ! Nu griper de s.k. Västmakterna in ! Dom som tror dom alltid är " humanismens väktare " ! Är man det om man överger en civilbefolkning som får lida så !  Och oförmågan att se vad som hände i Syrien när " revolutionärernas godhet "utropades ! Hur kan man vara så godtrogna ! Har ständigt varnat för " Revolutioner som utropas till civilbefolkningens fördel " ! Och man undrar faktiskt ang.en del journalisternas kunnighet ! Som " ofta sticker upp fingret i luften " o ser vartåt vinden blåser utan o sätta sig in i saker o ting ! 
                     Jag känner inte president Obama personligen men hur kommer hans eftermäle att gå till Världen ! Den stackars mannen " utropades mer eller mindre till helgon " , när han valdes första gången ! Han är säkerligen lika noga med att " göra USA till fortsatt världsmakt " ! 
 

Spela boule, handla o Em i friidrott !

Jaa, boule är ju ochså en sport ! Och regnskurar lovas i eftermiddag ! Så boulen hinns väl med ! Hoppas ochså handlandet ! Jaa, man är ju en handlingens man ! Det brukar gå som en vill ! Utom på V-75 o lotto !
      Jaa , vädret ja . Inte särskillt varmt i morse ! Vart kyligt i natt ! Ser att det åskar vid kusten mellan Blekinge o Småland ! När det tittas på 5-dygns prognoser " så kommer det nog att gnällas över att vädret är kyligt o tidningarna skriva kyligast  i modern tid o så säljer dom lite mer exempler " typ !
 Jaa, såg att Robin Williams var död ! 63 år gammal ! Troligt självmord ! Det här med att vara skådespelare ! Att spela en annan roll , hit o dit , verkar inte garantera något stabilt liv i vissa fall ! Knark, sprit, vidlyftigt leverne mm. Självdestruktivt ! Här gäller det att vara sig  själv !  O inte spela nån roll "  o göra sig bättre eller sämre än man är "  ! O stå för vad man tycker o tänker ! Vare sig man bor i " Korpilombolo eller Catmando " !
   Och sen idag börjar ju Em i  friidrott ! Var skall det gå egentligen ? Får se efter ! Jo , i Schweiz , Zürich ! Hoppas dom får fint väder ! Kommer att se evenemanget på kvällarna ! Det är ochså ett land som jag gärna kunde bott i ! O faktum är att i övriga Världen blandas Sverige o Schweiz ihop ibland ! Påminner i uttalandet om varann i vissa språk ! Efter vad jag förstår ! Joodå i Schweiz pratas Italienska,,tyska, franska o retroromanska nånting ! Hur många vet det i Sverige ? Ibland undrar man hur kunskapen är om andra länder  i vårt land ? Sämre än man skulle kunna tro ? Det är nog kanske "  badorterna " som är intressantast ?
               Dass var alles, aber nicht für heute ! Wiederhören ! 

Bara en liten notis !

Nu åskar det från Slovakien till Litauen ! Nästan i rak linje ! Hemma? Väst Vänern !

Efter regn kommer solsken !

 O mörker övergår i ljus ! Det tycker både parakiten Kalla och undertecknad ! Carpe o crea diem med framtidstro ! Det väljer undertecknad ! Hellre än att ta ut elände i förskott !

Jaa, du milde tid !

Alla dessa väljarundersökningar ! En heter United Minds o är väl  "Aftonblaskans  hustomte " ! Enligt TT/ HD så är det ras i opinionen för M ! Det trycks det på särskillt ! Härom dan gick det upp för M , i en annan mätning ! Och nu går det uppför för folkpartiet med 2,5 % , bra,  , och Centern med 0,4 ! Socialdemokraterna ökar till 29,6 ! Siifror som dom nog inte är nöjda med ! Och både Miljöpartiet o Vänsterpartiet tappar väljare ! Och Sverigedemokraterna ökar med 1,6 % till 11,6 !  
            Ett stort " parti " är ju ochså dom som  inte vet vad dom skall rösta på ! Verkligen ! Och det här med statistiskt säkerställda då ! ?
            Jaa, det gäller o vara påläst om det mesta innan valet ! För nu tas det politiska, populistiska o lobbyistiska poäng på varje " nyans " till fördel för !
          Och en sak är säker efter valet ! Vilken man eller kvinna som än blir regeringschef så kommer dom att få en grannlaga uppgift ! Kanske det ochså är slut i Sverige med vad som kallas stabila regeringar ? O hur skall oppositionen få ihop det ? Blir det en minoritetsrgering ? På 29, 6 % ? Knappast troligt
 
 Har ju lovat gamla foton ! Detta foto är från 2007 ! Filosofen kallade jag mannen ! Självportrrätt av " linslusen " !  Med " fötterna på jorden o armarna mot himlen " !!

Imponerande på min ära !

Ja det var den Arsenals seger över Manchester City ! Vilka snabba kontringar o vilket kortpassningsspel  ! Hur skall Özil, Mertesacker o Podolski platsa i laget? ! Jaa, det gör dom, ingår i en bra trupp ! Som jag hoppas inte är så skadebenägen som förra året ! O nu får vi ? hoppas att dom kvalificerar sig till Champions League ! Blev ju 4 i serien ! Och som sagt, vilken fart i kontringarna ! Liverpool följer jag ochså x-tra ! Var mitt favoritlag under tipsextra-tiden !
           Örebro vann mot Mjällby borta med 1-0 ! Välbehövlig seger i bottenstriden ! Nu har man inte möjlighet att se allsvenskan på tv men håller den inte dålig klass? ! Mff håller väl nogurlunda ! ? Och när jag har sett Örebro på Behrns Arena , matcher sen en del år tillbaks när jag flytta till regionen, klassen nu ?
          I Superettan hålls det på Hammarby ! Med sin stora publik o målvakten Johannes Hopf ! Som jag vet vem det är sen Simrishamns-tiden ! O träffat av kända skäl ! När han var yngre ! Igår tog ju Sundsvall ledningen med 2-0 ! I toppenmötet på söder !  Då trodde man det  var kört ! Men Hammarby kom igen o utjämna till 2-2 ! O leder serien knappt ! Blir spännande avslutning där i höst ! O superettan kan ses på TV men inte alltid i ett kanalbolags " snåriga " utbud ! 
     Vädret ja ! Regnat mycket i natt ! O regnar fortfarande nu kl 8:25 ! Viss åskrisk när det kommer regnskurar efteråt ? Åskar just nu vid Gotland och i mitten av Småland ! Rakt söder Jönköping !
          Och tack vare min fasta cykel i sängkammaren, kan det spinnas på den om vädret inte tillåter motion ute ! Sådana alternativ har en annan ! Det är jag nöjd med ! Nöjd !? Verkar vara ett ord som saknas i dagens Sverige !?

Allt möjligt ! Var det !

Kan ju inte förneka att man är intresserad av "det mesta " ! Här i Världen ! Och dessutom påläst som Världsmedborgare ! På det viset kan man ochså genomskåda den svenska debatten och dess s.k." kulturelit " ! Nått finger upp i luften o känna efter åt vilket håll vinden kommer ifrån,nej ! När man gör politik av skogsbranden då har man gått för långt ! Så här innan valet verkar ju allt gå ut på " att allt är sämre än någonsin i landet " ! Det är nån slags debatt om jobben idag i Tv ! Kommer inte att se på den ! Den ena flanken kommer att säga att arbetslösheten är förskräckligt hög , den andra att fler människor är i jobb ! Och innan valet 2006 så pratades ju ochså om hög arbetslöshet ! Även  de många förtida pensioneringarna togs upp ! Och naturligtvis kommer ingen hänsyn tagas till lågkonjunkturen, Amerikanska husaffärerna och Grekkrisen kom ju efter varann ! Med början 2008 , omkring ! Vi kan avsluta med de här kurvorna  ! Den bilden visar jag gärna , i rättvisans namn !
 Med det kanalutbudet det has så börjar nu högtidsstunder när det gäller fotbollen , Engelska ligorna och Champions League kan ses via bredbandet ! Superettan kan jag ochså se ibland ! Tysk o Fransk fotboll ochså ! Via kanaler på bostadsbolagets kabeltv-utbud ! På lördag börjar Premier League ! Men divisionen nedanför har börjat ! Och idag kan det ses följande matcher ! Liverpool -Dortmund träningsmatch, Arsenal-Manchester City, cupmästare mot ligasegrare, Community Shield och Hammarby- Gif Sundsvall ! Alla tiders ! Och Premier League tycker jag är fantastiskt roligt att se ! Heja Arsenal och.... Liverpool i andra hand ! Och Örebro vann i allsvenskan igår mot Mjällby ! Viktig seger !
            V-75 ! Ingenting ! Inte ens en liten femma ! Men på lördag tas det nya tag !
 

Igår var jag ute o cyklade !

Jaha, det är säkert några som tycker jag gör det alltid :) ! Cyklade, motionerade i Askersunds norra utkanter !
     Vi kan väl börja med den här skylten ! Torde ha en del år på nacken ! 
          Här har vi ett Mobilfoto till ! Kvaliten här på bloggen är suverän !
    Sen avslutar vi med det här fotot ! Taget av Gårdsjön ! Och sjön ser man hela  vägen om man cyklar på vägen mot Vretstorp ! Men detta foto är taget från öster ! Vid  villaområde i norra Askersund  ! Ja,  vädret var bra o kroppen höll på den ganska trögtrampade cykeln , till börja med, utan växlar ! Men jag njuter av att sitta på mormorscykeln !
              Jaa, nu skall det tittas på V-75 tipset på Dannero ! Med 2 kallblodslopp bl.a. ! Dannero, Kramfors ? Tror jag ! Förra veckan fick jag ju in en hundring ! Och några femmor på "Svågertipset " ! Som jag står för denna månaden !  Tycker V-75 är ett roligt spel ! Och min kompis Bengt i Simrishamn fick mig intresserad av det i början på 80-talet ! Sen dess har jag knappt tippat fotbollssystem ! Håll tummarna ! Man vet inte, kanske det kan bli till nån mer resa ! 
             Min blogg har ju huvudrubriken Allt möjlgt ! Skall pröva att ha det ochså som kategori ! Med olika taggar !

Jaa, Ofra Haza var det !

Det var länge sen det lyssnades på henne ! Ett tag lyssna jag mycket på denna Israeliska sångerska ! Född utanför Tel Aviv med föräldrar från Jemen ! O som jag sagt innan , blanda inte ihop politik med Världsmusik ! Och även Mellersta Östern har betydelse för den Bysantinska touchen , även då norr över !
           Och som sagt, spelar även musik från Libanon ! Om jag garderar upp mig !? Nää, jag står för att jag skulle kunna bo i Israel ! Och där hade jag pratat med både Araber o Judar, kanske även har pratat ! Har ju varit i Israel !
 Jag pratar ju med Araber på strandpromenaden ibland ! Men jag vill inte ha med Hamas, Isis, Boko Haram, Al Quida, Talibanerna mfl.extrema fundamentalister att göra ! Dessa är till förfång för Arabvärlden , Israel o övriga världen !  Och  jag tyckte jag läste  , meddelande på mobilen, att amerikansk flyg anföll ISIS-fästen i norra Irak !
              Jag tycker de fundamentalistiska sunimuslimska extemisterna ökar hela tiden ! Se bara på Nigeria, Irak, Syrien, Libyien ! Och i Egypten tog ju Militärerna makten igen ! Och Hamas står inte längre i så hög kurs där som innan ! 
             Jaa, jag spelar musik med Ofra Haza på datorn just nu ! Vill folk " se ner på mig för det ", så får dom gärna göra det ! Har varit Israelvänlig i många år ! O blev det  ännu mer  efter  de 2 sista krigen ! Sexdagars kriget o senare  oktoberkriget , Yom Kippur 7 år senare ! Hade inte Israeliska underrättelsetjänsten fått reda på anfallet från Egypten, Syrien o Jordanien samma dag vet i katten om landet inte " blivit utplånat " ? 
           Styrkeförhållande ! Israel är ju omgiven av många ickedemokratiska länder ! Landet är 35 mil långt o 15 mil brett ! Innevånarantalet kanske ca 8 miljoner ! En liten plätt omgiven av länder med , kanske hundra miljoner innevånare ?  Det går ju o  ta reda på ! Hade Israel haft sin överlägsna krigsmakt  som avskräckning o till försvar så hade som sagt landet troligen varit utplånat för länge sen ! Jaa, bli anfallet från 3 håll ja ! Ett under att landet klara sig.
                      Om jag fick välja ut ett land i mellersta Östern så blev det ju Israel ! Och det innebär inte att jag ser ner på Araber ! Men jag ser ner på de sunnimuslimska extremistiska grupperna som bl.a. använder bilbomber o sjävmordsbombare som vapen ! O civila som sköldar har det visat sig ! Och det värsta jag hört är på ett videoklipp från Hamas-tv där små barn säger att dom vill mörda Judar ! Det o andra förskräckligheter från Hamas-tv har funnits på nätet länge ! Och agendan ang, hur man skall bära sig åt mot Judar o Israel  existerar fortfarande ! Hade svenska folket läst den så...hade det inte skadat !
            
               

Jag är Världsmedborgare !

Och kan inte " låsa in mig " i Sverige ! Även om jag trivs med tillvaron här ! Så finns det ju så mycket övrig MÄNSKLIGHET i VÄRLDEN, på gott och ont ! Nu letar jag inte speciellt efter ondskan utan MÄNSKLIGHETEN ! Skulle tro att de flesta i Världen av FOLKEN skulle vilja ha det som vi i Sverige ! Men jag skulle lika gärna kunna bo i ett land som inte hade det lika bra som vi i Sverige ! Och bland annat ta reda på vad dom har " o beklaga sig över efter deras omständigheter " Hade blivit " stöttad " av barn o barnbarn ändå, förhoppningsvis ! Därför har jag min slogan " vare sig jag bor i Korpilombola eller Katmando " !
         Det är klart att hade en haft resurser så hade man satsat på resor som jag känner för, än klarar fysiken o sinnet detta ! Det därför jag ibland tänker på en båtfärd på floden Volga, var vänlig släpp rysskräcken, en resa i Marko Polos fotspår, resa runt på de Grekiska öarna o lyssna på musiken där , med rötter från bl.a. den Bysantinska tiden ! Men bl.a.  "fantasi som går o ta på " , oavsett " vidare öden o äventyr " på livets stig, är för mitt sinne till stor glädje ! Och då är inte heller en resa att förakta till t.ex Örebro, Stockholm, Simrishamn eller Hjo ! Enda stället som jag växt upp på som inte återsetts är Luleå ! 
 Det här med att resa ut ! På nätet bl.a. Den här staden heter Punta Arenas ! Är världens sydligaste stad och ligger i Chile ! I morse var det + 5 C här ! Va, kan det vara möjligt ! Tänk på hur extremt varmt vi har ! Jo då det finns 2 poler ! Nord och syd ! Antarktis ligger ju på södra halvklotet !  O denna stad ligger inte så långt från Antarktis !  Jag undrar hur mycket innevånarna här " gnäller " ! Efter omständigheterna ! 
                 När vi får höst och vinter så sjunker temperaturen igen i ARKTIS bl.a i Sibirien ! O på Grönland o norra Kanada ! När vi har vår o sommar då är det kalllare på Antarktis o närliggande områden i Såsom då södra Chile , Australien o södra Afrika kanske o Nya Zeeland ? Inte så dom har vintertemperaturer efter våra mått mätt,  men kallare har dom än vi på sommaren. Vi avslutar med dagens temperaturer på ANTARKTIS ! Högt belägna Vostok stn - 68 C ! Lägre belägna Mc murdo stn. - 18 C o snöfall !
            Det här med övriga Världens betydelse ! Tar min gamla "käpphäst"  ! Vet ni hur många svenskar det går på 110 kineser ? 1 svensk ! Bild från Wikipedia !
 

Vilket härligt väder det är idag !

Naturligtvis passar det inte alla och är inte heller härligt överallt i Sverige eller Världen ! Men i Askersund är det härligt ! " Skall man skämmas för det " ? Nä, som vanligt skall man prata om vad man  ser o känner, tycker o tänker !
 Jaa, jag tycker faktiskt det är ganska hemskt när man baktalar sitt fädernesland som vissa gör just nu ! För att ta politiska poäng ! Återkommer i frågan ! Man gör t.o.m. politik av bränderna ! Vem hinner, hann först till området av potentaterna ! Och som vanligt kunde allt gjorts bättre ! Var det lika dant ballo när skogsbranden härja i Bodens kommun 2006 i nästan en hel månad !?
 Skenet bedrar ! Backen kallas i folkmun för " Mördarbacken " ! Och den tas ofta ! Och idag nåddes ochså toppen ! Skulle aldrig fallit mig in ifall jag inte heller nått den att ta ut elände i förskott , varken för i morgon eller 2100 ! Om jag inte upplevt toppen, hade jag mått bättre innan av att oroa mig för allt ? Jaa, vilken enastående motionsrunda , det har man varit med om många kan ni tro, vinter som sommar !
 Sen kom man så småningom till Hembyggdsgården ! Och för första gången fick jag se myskankornas ungar ! Lär vara 10 st ! Och innan, åren innan dom varit där, har jag inte sett några som dom fått ! Kalle heter deras far och han viftar på sjärten när man snackar med honom ! Och skrockar !
 Sen komms det ner mot strandpromenaden ! Som synes överdrev jag inte om vädret ! Och i stan stannades upp på  torget för att köpa Chiafrön bl.a. Som skall vara väldigt nyttigt ! lärde känna fröet hos min son som jag bodde hos i Simrishamn, på min härliga utflykt till söder ! O hans fru Anna köpte ett paket till mig ! Och det går att röra ner dom i vatten !  1 del frön på 9 delar vatten. Och sen blir det som gele över natten ! Och jag tar 2 matskedar i müsslin varje dag !
                 Och nu spelar jag musik från Grekland ! Jaa, den går rätt in, och många sångare o sångerskor har jag att välja på ! Jag har haft en bra dag hittils ! Det hoppas jag att även en majoritet av svenska folket ochså haft !!!
 

Just nu är det väl så i det usla Sverige !

Att man mer eller mindre utnämns som förrädare om man hittar " nått som är positvt " just nu ! Fast efter omständigheterna finns mycket som är det ! Kunskap om det egna landet o andra länder vidimerar detta !
                 Kunskapen om andra länder, o ibland om det egna, hur är den egentligen hos svenska folket ? Ibland blir jag ganska förbryllad när jag läser insändare ! Och hur är kunskapen hos dagens journalister som mest verkar ha lärt sig att sätta stora svarta rubriker !?
              Att ha kunskaper om det mesta är även viktigt innan ett val ! För att kanske genomskåda valfläsket !? Och genomskåda kastandet i glashuset !
             Som sagt hur många vet att Svenskarna även nu  tillhör dom länder som betalar mest när det gäller olika skatter ! Och dessutom tillhör dom som har störst marginalskatter ! Och att det varit en ekonomisk kris, i närheten den från 20-talet  i  Världen från 2 håll efter 2008, verkar fullständigt förträngas ! Och man verkar göra saker o ting i minoritet som inte ser bra ut till en majoritet ! T.ex. när man skärskådar äldreboenden !
                Och jag kommer att köra med den här till valets slut ! Ständigt påminna om den ! Kurvorna är väl inte så svårtolkade ! Vad hände egentligen, som sagt !
  Som sagt ! Förträng inte året 2002 !
                 

Det blir en ny tagg !

Gamla foton ! Har ju register att plocka in från ! En kategori jag har är ju vackra foton, naturfoton t.ex. ! Gamla foton får stå under kategorin från Rötter till barnbarn ! Och dom kommer inte via nån rangordning ! 
 Är ju väldigt stolt över mina barnbarn ! Det här fotot är av mitt näst äldsta barnbarn Fia, taget år 2006 ! Mycket bra ! Åldern kan en del räkna ut ! Men ,man skall ju inte avslöja en dams ålder ! När man ser det här fotot, kan man vara annat än nöjd med livet ! När man till exempel vet att farfars gener förs vidare, i en sån  "förpackning " ! Och i då " 10-faldiga fall " , hittills ! Frånsett barnen förståss ! Pågarna ! 
             Gamla foton ? Jaa dom kan ju vara från 1800-talet tills för nån månad sen ! Har fotograferat av foton från 1800-talet t.ex. ! Så här kan bli en salig blandning ! Även foton som återupprepar sig !

Det här med teknikens under !

Har ju foton i album på datan sen 2006. Då jag skaffade mig min lilla kamera som det fotas med ännu ! Och det lustiga är att dessa gamla foton äver även kommit över på min nya mobil ! Och dom nya som jag tagit har kategorin kamera o dom andra då album ! 
          Vem trodde för 20-30 år sen att sådana här " teknikens underverk " skulle uppstå nu ! Sen kan man räkna bakåt i tiden ! Ända till  " hjulet uppfanns eller annat " Modern tid , uppfinningen ångmaskinen ! Elen mm,mm, mm, ! Jaa, just nu räknas allt ju ut via datoriserade mallar hur framtiden skall bli ! Tas ut i domedagspredikningar och politiska poäng ! Enligt " min ringa person, ej vetenskapsman " styrs t.ex klimatet av jorden, havsströmmar, havsdljup, poler, atmosfär, månen, solen , lågtryck, högtryck ! Varken skogsbränder, stormar, cykloner, tornados, sunamis är väl nått nytt på jorden ! Och skogsbränder kan ju uppstå av oförsiktighet eller kan vara anlagda ! I både nutid o dåtid ! Höjdskillnader som i alperna t.ex. kan ge svåra oväder ! Säkerligen inget nytt ! Golfströmmen styr bl.a vårat klimat i norden , inget nytt ! Hur har vi det med ozonskiktet egentligen ! Läser i en del vädersajter om det ! Har länge bara läst ordet ringa , liten !
                   Vem vet vad som har hänt, uppfunnits o upptäckts om 20-30 år ! Inte ens vetenskapsmän eller metereologer ! Kan ju inte garantera att jag lever då ! Inte ens via datoriserade mallar " som räknar ut framtiden " ! Men om man hade levt då , hade man varit lika förundrad då om utvecklingen i vår värld !? Säkerligen ! Och  tänker inte  t.ex.massmedia låta styra min Värld via t.ex säljande svarta rubriker, elände i förskott, ang. sånt som inte finns facit på ! Har hunnit bli 76 år ! Tänker varken oroa mig för morgondagen eller det nya datumet för jordens undergång, 2100 ! Det här med 4 graders värmehöjning ! En värmehöjning som sägs ha planat ut via facit !
                       Jaa, tycker om att tänka igenom saker o ting på mitt vis ! Är inte skapt för att ständigt oroa mig för saker o ting utan facit ! Och detta kommer jag underfund med ju äldre jag blir ! Och jag lever som jag lär ! Det finns det facit på !
 

Jaa, jag ser fram emot det med spänning ! Valet 14 september !

Det lär ju bli ny regering ! Fäderneslandet är ju aldrig så  uselt som innan ett val. Och i år verkar det vara uslare än någonsin  ! Har aldrig varit med om en liknande propaganda för ny regering någonsin i massmedia o bland kultureliten ! Som ju ofta är till vänster ! liksom statsvetare o andra förståsigpåare !
              Sällan har en regering varit så uträknad ! Men vad kommer vi att få ? Regeringen har ju ändå hållt ihop som en enhet under 8 år ! Inget får man reda på nästan bara innan en månad före valet ! Höjda skatter lär det ju bli av olika slag men med hur mycket ? 
                Jaa, alliansen vet man vad man har, men var har man oppositionen ! Kommer det största partiet att flirta med centern eller folkpartiet ? Och hur mycket % får Sverigedemokraterna ? O får socialdemokraterna de 40 % som dom drömmer om ? Förr hade ju dom siffror mellan 40 o 50 % ibland !
              Vinner nu oppositionen valet så blir det mest intressant o se hur samarbetet går ! Och om alla vallöften uppfylles ! Och vilka kommer mest att förlora på samarbetet ! Och få rucka på sina hjärtefrågor ? 
              Det kommer jag att lägga noga vikt med att observera ! Återkommer säkerligen i frågan ! Igen !

Foton från rundan är inget att undanhålla !

Motionen är ett härligt inslag i min vardag ! Och det är väl bara åska o störtregn som stoppar mina motionsrundor ! O varför ändra på ett vinnande koncept ! Och ingen kan ta ifrån mig att jag lever som jag lär ! Och kroppen bara tål o tål ! Och har den gjort under mitt koncept i många år ! Med relativt små krämpor som inte blir bättre av att lägga sig i soffan o gnälla på " regeringen eller grannen " , typ !
 Har själv räknat ut att man gått ca 1000 mil sen jag kom till Askersund ! O då är inte cykelfärder o annat inräknat ! Bara motionsrundor ! O här befinner man sig på strandpromenaden !
 Det här är ju ett motiv som en inte får nog av ! Att fotografera holmarna utanför strandpromenaden ! 
 Så småningom hamna jag uppe på Hembyggdsgården !  Där det bl.a. meddelades att myskankorna fått 10 ungar ! Men dom visa sig inte i dammen ! Ja och tåget som synes går hit från hamnen ! Askersunds enda järnvägslinje !
  Och det här är ett foto taget mot motsatta håll ! Där jag kom ifrån !
 Och sen gick man ut på den första skogsrunan ! Som finns i naturreservatet Stadsparken !  Och vad väntar bakom kröken ? Ah det har dets ju facit på nu ! 
 
            Jaa, inte långt borta, vid idrottsplatsen ! Ligger den andra skogspartiet på min runda ! Som börjar här ! Där man bl.a går en sträcka längs Vättern ! Som man ser längre ner, sluttar ! Mycket vackra vyer ! Borde tagit ett foto där ochså !
                  Dagens runda blev lång ! Mer än 5 km, skulle jag tro ! Och bara för att jäklas med Jante så ökade jag tempot ungefär dom sista 500 meterna. Obs alla foton är tagen i staden !

Det går nog inte ens att få allt att bli lagom i Sverige !

 Nää, har förgäves letat efter ett land där allt är lagom bra ! Kan inte hitta nått ! Inte ens ett undantag som bekräftar regeln !
                 I morse var det 14 C kallare i Askersund , ungefär ! Och det stämmer verkligen om man ser till värden bara för nån dag sen ! Då det var nära 30 C ! Tempen när jag vaknade i regnet i morse var 14 C ! Jaa, allting går upp o ner här i Världen ! Solen , livet o t.ex. vädret !
                Skogsbranden ! Naturligtvis tragiskt för de inblandade ! Men det är inte första gången som det hänt i Sverige ! Och är mycket förkommande t.ex. i Australien ! Och där bor ju ochså människor !
            Och skogsbränder , svedjebruk hade man användning förr i gamla tider för att odla upp åkermark t.ex ! Som sagt skogsbränder förnyar naturen men är naturligtvis väldigt tragisk för dom som bor där !
               Som sagt, inte ens i Sverige är det ett nytt fenomen.! Innan man gör allt  "värre en någonsin" i massmedia vill jag t.ex. påminna om Gotlandsbranden 1992 och branden  i Bodaträskfors, tills 2010 betydande tätort i Bodens kommun, härjade en skogsbrand 2006 mellan 11 augusti och 8 september ! 29 dagar ! Och naturligtvis har det varit ännu fler skogsbränder i Sverige !  Som sagt vare sig det är i nuet eller i det förgångna så drabbas mänskliga varelser o annat levande ! Hur många som " faschineras " av dagens massmedia visste det här ! Det gäller att ta reda på fakta så man inte blir indoktrinerad ! Och det är dagens massmedia bra på i säljande syfte !
                  Fakta Skogsstyrelsen/ Skogseko ! När det gäller skogsbränder i Sverige !

Jag får väl ta fram den igen !

Statistiken från Riksförsäkringsverket ! Obs sista årtalet ! Så här i valtider gäller det o ha bra minne när det kastas sten i glashus ! Och det har jag av bl a. från slutet av 80-talet, hela 90-talet och till 2006 ! Och efter 2008 kom det 2 händelser i rad som gjorde att ekonomin i Världen gick utför, nästan utan dess like ! Det pratas mycket om rättvisa här i landet ! Den rättvisan existerar bara inom oppositionen när man gör allt för att vinna ett val ! Och någon är väl aldrig nånsin så bra som oppositionen är innan ett val ! Men svinhugg kan gå igen !
         Glömmer aldrig när arbetsmarknadsminister Hans Karlsson röd i ansiktet skulle förklara dessa siffror och de otaliga förtidspensioneringar av unga o gamla som  gjordes ! I en lågkonjunktur som inte var en susning av dagens ! Och lågkonjunkturen då utlöstes av den höga inflationen som fanns i slutet av 80-talet i vårt land ! Och löneförhöjningen åts upp ! Det är jag själv vittne till, när det gällde min egen !
                Efter all smutskastning av nuvarande regering i massmedia så får den regering, troligtvis av nuvarande oppositionen,  som tar makten i september inte lätt att leva upp till sina löften ! Har väldiga förväntningar på sig ! Bl.a. skall vi om några år bli det land i Europa som har lägst arbetslöshet ! Tror ni vi hade lägst arbetslöshet år 2005 ? Jaa, och skatten skall ju sänkas för pensionärer med 50 kr i månaden ! Vill påminna om att nuvarande regering sänkt skatten 3 ggr med 50 kr o 1 gång med 100 ! Bromsen finns nått som heter, den bestämdes innan 2006 !
               Nu är det nån valfilm ang. älderevården som går på tv ! Och då frågar jag mig om det partiet har besökt alla äldreboenden i landet ! Och det är KOMMUNERNA som har hand om äldrevården ! Och fullmäktige där leds av partier med olika politiska färg och mixningar av dom som i Örebro kommun ! 
                      Inga regeringar är fullkomliga ! Men dom skall ses med rättvis bedömningar och hur situationen är i övriga Världen ! Det  mest intressanta för mig efter valet är att se hur den nya regeringen sköter sig ! Hur mycket av valfläsket kan stekas ! Orättvisa ! Visa mig ett land där det inte finns mer eller mindre orättvisa ? Vilken färg den en har ! Skulle tro att socialisten Marx inte alls är nöjd ! Trots alla revolutioner i folkets namn !
                   Sen kan jag ju fråga Folket en sak ? När myntades uttrycket UTBRÄND ! Jodå, på 90-talet ! Och det var svårt för doktorerna ibland att göra en diagnos av detta ! 

Lite stadsbilder kan man ju visa !

           24/8 alltså ! Här är jag på väg längs med stranden innan bron vid hamnen ! Men innan dess vek jag upp mot torget ! För att bl.a hämta ut en liten vinst på V-75 för hundra kronor ! 
 Sen vek  jag av norrut igen ! Upp mot en av Askersunds bergshöjder ! Finns fler i stan som vilar på minnen från istiden ! Här är jag i närheten av Sofia Magdalena kyrka ! Och som synes finns det små bebodda röda hus här uppe ! Kanske en och annan sommarstuga ? Och inte långt härifrån ligger Norra Bergens äldreboende ! 
 Och nära hemmet togs den här vägen ! I närheten av norra kyrkogården ! Öster om. Var hemma om ca. 5- 10 minuter ! Det här med Askersunds kuperade terräng ! Ganska faschinerande ! Innehåller dessutom 2 skogsområden, varav ett naturreservat  ! Som ochså ligger högt ! Och ett norr staden , Väderkvarnsbacken !
                    Motionsrundor ? Det får man aldrig nog av i denna stad !
 
 

Det mullrade runt ikring o välkommet regn kom nog !

     Jaa, i Askersund har det regnat väldigt lite ! Åskskurar o frontåska drabbar ju områden olika ! Den här åsksajten brukar jag titta på , bl.a. Läget här fotograferades innan motionsrundan vid 10-tiden ! Sen blev det mer och mer ! När jag kom hem så åskade det betydligt mera och åskan över västsverige rörde sig mot bl.a.Vänern ! Men senare blev ochså bl.a. åska brevid och över Vättern ! Men inte alldeles över Askersund ! Men muller hördes och regn föll ! Givetvis drogs det ut kontakter till apparaturen ! Den bästa försäkring som finns ! Kostar inget heller !
                    Om vi nu tror att det bara är Sverige som drabbas av mycket åska så rekommenderar jag att det tittas på övriga Europa ! Där åska redan började uppträda i våras !

Se upp för Arsenal i år !

Jag tror dom blir farliga ! Verkar få en väldigt förnäm trupp ! Tyckte dom jag läste att dom slog Benfica med 5-1 ! Jadå det stämmer o Sanogo gjorde 4 mål ! Jodå jag är Arsenalfan och gillar även Liverpool ! Jag blev Arsenalfan 1988 då jag som dom spela mot Chrystal Palace på Highbury ! Och Arsene Wenger gillar jag skarpt men han var ju inte tränare då ! Han har ju tagit fram många talanger både engelska o utländska ! Men i år verkar klubben ha värvat mer än vad dom gjort innan på några år ! Vi får inte glömma Ljungberg , Henry , Bergkamp Vieria, Pires, Kanu ! Fanns fler under Wengers tid ! Jaa, David Platt kanske ? Vi kan väl ta Jens Lehman ochså ! 
              Arsene värvades till Arsenal 1996 ! 18 år sen ! Fantastisk tränare ! Har alltid stor press på sig men kommer alltid igen ! Och jag håller tummarna för Arsenal o Wenger i år ochså ! Och dom blev faktiskt 4 förra året ! Trots många skador o försäljning av t.ex.Van Persie o Nasri ! Men i höst har dom verkligen nått på gång ! Och snart börjar som sagt Premier League ! Och den kan jag se via mitt bredband ! Och jag tycker det är den bästa ligan att titta på ! Genom åren !

Är ju ett sätt att tackla det hela !

Att ta reda på saker o ting ang. sånt som pågått på vår Jord sen den föddes !? Åskan, t.ex. o följa den ! Just nu pratas det om en "åskklump " i en tidning på nätet ! Denna klump befinner sig nu norr om Vänern ! Den enda som befinner sig i Sverige, just nu ! Men våra bröder o systrar i Tjeckien har det just nu värre om man skall se till antalet åsknedslag, blixtar ! Mycket värre ! O i Tyskland åskar det som vanligt ! Tyskarna bl.a. har drabbats av otroligt mycket åska hittils den här säsongen ! Det gäller att se sig om i världen " o inte bara tycka synd om sig själv " när det gäller vädret !

Man kan ju tackla det här med åska på olika sätt !

Och då ochså vara medveten om att nån statistik över dess härjande finns inte innan 2002 ! Inte i Sverige iallafall !
          Och mina minnen från " otäcka " åskväder är innan 2002 ! Har bott i Askersund i snart 9 år ! Under den tiden har det inte varit så våldsamma åskväder här ! Vi här har klarat oss väldigt bra tills nu ! Att jag har respekt för åskan och tycker att smällandet o blixtrandet är obehagligt har med minnen utan statistik o göra ! Bl.a. via upplevelser på 40-talet 
                 Även ifall  man numera försöker få allt o vara värre än någonsin i Sverige så tror jag att vi har det bättre när det gäller åska o oväder än på många andra ställen i Världen ! Afrika t.ex. Även när det gäller Balkan m.fl. områden i Världen !
           Vi har dock klarat oss lindrigt undan i Askersund hittils i år ! Dagens område gick förbi norra Vättern igen, nuddade kan man säga !! Och gick norrut mot området kring Vänern ! Billingen o Kinnekulle verkar t.ex. dra åt sig åskan !
              Tyvärr ser inte prognoserna för Askersund o bl.a. Mellansverige särskilt bra ut för måndag o tisdag ! Det skall börja åska i morgon eftermiddag och pågå även under tisdagen !
            Vi kan ta en norsks vädersajts prognos just nu ! Börja åska 16 i morgon ! Upphöra på förmiddagen på tisdag ! Och mycket regn kommer att falla !
           Vi tar en svensk ! Risken för åska imorgon är 75 % ! På tisdag 42 % ! Andra sajter, som t.ex. en som vi har haft i " alla tider " varnar ochså för åska , måndag, tisdag ! 
        Men jag är väldigt nöjd med de sajter jag har som visar åskans gång i det exakta nuet, på minuten eller nästan sekunden ! ! Helt fenomenala är dom ! Och min utrustning dras ut när åskan kommer ganska nära ! Även min telefonopertör har skickat sms när dom tycker att utrustningen skall skyddas genom utdrag av kontakt !
             OBS ! Prognoserna gäller Askersund !

I natt väckte han mig , Tor !

Men mullrandet kom snabbt av sig ! Men idag åskar  det precis ovan för Vänern, Karlstad ! Även mellan Vänern o Vättern ! Även några smällar ovan Jönköping, i Vättern ! Inte så långt från Hjo ! Billingen o Kinnekulle verkar vara attraktivt för Tor ! Vi får se om vi klarar oss vi som bor vid norra Vättern ?
         Hur det varit i övriga Sverige i natt vet jag inte !  Men åskområdena kommer ju söderifrån ! Stockholmsområdet har ochså haft i morse !
          V-75 ? En hundring på mitt eget, så lite inkomst blev det ! På svågertipset kom det in 3 femmor alla 54 kronor ! Alltid något ! Nästa vecka går V-75 på Dannero ! Ochså det ser jag fram emot ! Som motioner, om Tor tillåter ! Nån " Kamikazepilot " tänker jag aldrig bli ! Åskar det så är det inomhus som gäller !
                  Tyvärr verkar åskan ochså röra sig norrut över Vättern ! Åska befinner sig nu över Hjo området , ungefär !

Vem vet vad helgen har i sitt sköte ?

Bara en sån sak är ju spännande ! Det skulle väl vara tråkigt om allt vore utstakat och bl.a elände togs ut i förskott !
                 Det verkar som om det utländska planet som flög in över Gotland, svenskt luftrum, var från Usa !? Oj vilket ramaskri det skulle blivit om  planet var Ryskt ! 
          Och oavsett Israel, judar o bosättare så verkar Hamas vara populärast i Sverige ! Undrar om ISIS, talibanerna , Al Quida , Boku haram, Hizbollah m.fl. ochså är det ! Alla här uppräknade står ju på terroristlistan ! För min del anser jag dessa fundamistiska extrema organisationer vara ett större hot för muslimska folket än Israel som om dom inte fått hjälp av USA hade varit förintat för länge sen !
         Nu är det ju bara nästan en månad kvar till svenska valet ! Försöker man läsa in sig på fakta så begriper inte jag hur oppositionen skall få ihop det ! Men en gammal politiker har ju uttryckt när den nuvarande största partiets ledare blev vald att det var bra för Sverige, Europa o Världen ! Är det sånt som kallas för självinsikt ? Vi har ju en potentat som sa " att det kändes som en statskupp " när den dåvarande regeringen förlorade valet 2006 ! Det där hörde jag i radion ! Långt regeringsinnnehav kan tydligen leda till nån slags " maktfullkomlighet " Det var ju lätt o regera när det bara gick uppåt för Sverige o senare delar av världen efter kriget !
   I morgon går ju V-75 på Rättvik ! Och jag själv skall avlösa svågern en månad på Hjo-tipset som jag kallar det ! O då blir det ju ett större tips att sätta ihop ! Inte så små som jag själv gör !
           O vi avslutar med några vackra bilder från dagens motionsrunda ! Dom är inte svåra att hitta i Askersund o tål gärna att upprepas !
 
 
 
 
  Det här fotot är taget från hamnen ! Och som det sagts innan så är lilla Askersund en båtstad ! Och båtarna finns på andra ställen ochså !
       

Då var det fredag igen !

Jaa,  det är väl positivt att man slår upp ögonen även fredagen den 1/8 -14 ! Jag gläder mig åt att jag skall gå ut o motionera ! Att kroppen o sinnet känns bra ! Att det  levs i nuet o finns framtidstro ! Och att jag kommit underfund med för länge sen att tillhör man en MÄNSKLIGHET så ingår i den sen urminnes tider att då  består den av både mänskliga o Omänskliga individer, ofta beroende på omständigheterna ! Och man kan då uppfattas även som omänsklig om man försvarar sig med samma medel !
Och idag föddes min far 1904 ! Och blev 77 år ! Och blev far för första gången då jag föddes ! 34 år gammal  ! Naturligtvis hyllar jag honom ! Gjorde aldrig mig nått ont efter vad man kan minnas ! En enda örfil har man fått av honom ! O då var den säkert den berättigad ! 
     Student Norra latin S-holm ! Men född i Fellingsbro, uppväxt i Nås ! Mor från Herminge , Gällersta socken och far från Karlstad. Och föräldrarna, min farmor o farfar bodde som pensionärer i Gällersta ! Och min familj bodde då i Örebro mellan 1942 till 1950 ! Så hos min farmor  var jag ofta under Örebro-tiden ! O lekte med bl.a. Rolf o Sven-Arne ! 
                Nu har man fars dagböcker att läsa i från Örebrotiden ! Det är vädigt lärorikt ! Att lära mig  om hur han var och hur han såg på mig ! En beskrivning det fastnats för är " Jan pratar med alla på gott och ont " Och full fart var det nog på hans gosse även under dom åren ! Och jag minns hur vi tillsammans lyssnade på Sven Jerrings sportreferat i radion ! Men respekt hades för min far ! Det skall man väl ha för dom som är äldre o har mera livserfarenhet !
 Det här kortet tycker jag mycket  om ! Vi bodde några år bara, i Stocksund, Stockholm ! Långängen kallades området ! Och kanske är det ett flygplan på väg, från eller till Bromma som vi tittar på ! Kanske fanns det  nån militär flygbas i närheten ! Det här fotot är ju taget under senaste världskriget ! Och följande militära flygbaser har jag hittat ! F 2 Hägernäs, F 8 Barkarby och F 18 Tullinge ! Men vilka som var igång då ? Bara en bifråga !

RSS 2.0