Oj,vilken härlig runda !

  O precis så härlig som jag tänkt mig ! Som sagt , töat har det men snötäcke är kvar ! Och räknade ut via väderprognos, Norsk, att här i Sydnärke kunde komma upp mot 3 dm snö t.o.m. onsdag ! Men sista dagen av 10 var rödfärgad ! Jaa, dom ändrar sig varenda dag dessa prognoser ! Nån sorts underhållning med ett leende  ! När det gäller det här med att spå vädret för framtiden ! Facit har man ju på både kallare än normalt o varmare än normalt ! Fotona kommer i ordning ! Här börjar skogsrundan vid idrottsplatsen ! Det är från den skogsrundan fotona tagits !
                   Jaa, trots töväder i några dar ser det ut så här på Askersunds höjder !
                                Jaa, skidspåren är ochså bevarade ! Och nu har vi haft snötäcke i en vecka ! Minst ! Men några dar kring den 12 ochså ! Bra o ha bildbevis ! Kommer du ihåg när vi inte hade nån snö i januari !!
         Ha, folk kommer inte ens ihåg att vintern 2009-2010 var kallare än normalt ! O värmeprofeterna förtränger det väl ? !
  Jag mötte inte en enda människa på denna skogsrundan , men se vad jag mötte , rådjur ! :)
     Jaa,  lever mitt liv liksom rådjuren ! Vandrar lite som man vill här i livet ! Med fighteranda ! Jaa, kanske vi jagas var och en på sitt sätt ! Jag av Jante :) o dom av vargen o lodjuren ! Apropå lodjur så såg jag att stammen halverats ! Tråkigt !  Det kan man inte skylla på vargen för !
          Som sagt en spännande helg blir det ! Både vädermässigt o sportsligt !
 
 

Fredag igen !

 Jaa, är man pensionär så tycker jag  att det är fredag alla dar i veckan ! Det är klart att allt går upp o ner ! I Världen ! Men som den person man är så  så tänker inte jag ge upp min målsättning sen j bl.a flytten hit till Askersund ! Jaa,  vet att man ochså kan drabbas av negativa händelser o saker ! Men nu är man ju inte den person som tar ut elände i förskott ! I mitt positiva tänkande ,oavsett hur grannnen har det, ingår satsning för det nya året ! Även om det inte blir efter mina förhoppningar så har jag åtminstone planterat in optimism i hjärnan ! Hur gör man detta ! Dagligen kan jag köra med detta uttryck t.ex. , typ , oj vad hjärtat slår fint idag ! Vad det här kommer att bli spännande o titta på ! Vad tar man hjälp mer av ! Titta på foton av barnbarn t.ex. och tänka på när man enligt plan skall träffa dom i sommar ! Musiken från t.ex. Balkan förgyller ochså mitt liv ! 
            Nuet ! Är en person som bl.a lever på bl.a spänningsmoment ! Och det här med barnet i sig ! Härrör från 1940-talet då man bl.a. fångade grodor i farmors damm ! Tack farmor , tant Greta o kompisar m.fl. för den tiden ! Och Örebro-tiden formade till del den person som man är idag ! Kompisar, kontakt även idag !
           Jaa, att lära sig t.ex. om vädret i nuet o hur det varit är ochså spännade ! Och när jag i dag tittat på den nyaste norska 10-dygns prognosen så kommer dom nog som fixerar sig vid " varmare än någonsin "  bli avkylda ! Men prognos är prognos ! Jaa, mot slutet av denna prognos nämndes -21 C för Askersund !
     Jaa, som blivande 77-åring borde man väl oroa sig för allt ? Kanske det är tvärsom om man har fått leva så pass länge som en annan ! Dessutom bör man vara inläst på mänsklighetens o Jordens historia ! Och komma underfund med att förr i tiden fanns inte samma massmedia pådrag som idag !
          Helgen ja ! Förra veckan vann jag ju en liten slant på V-75 via spontanköp av ett system som var för 10 personer ! Så nu ses det fram emot morgondagens V-75 från Axevalla ! Långt upplopp, o kanske snöande ?
               Och oavsett hur det går här i livet ! Carpe diem, crea diem med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Jaa, i min tankevärld ingår både tankar på rötter o de idag levande ! 
           
                 Det här med Tysklandsresan 3 dar i maj ! Fick syn på annonsen ! Passade min börs ! Ringde på minuten ! Det kommer ochså att bli spännande ! Positiva tankar !
          Och det är inte bara kändisar som äger rätt att prata om sin person och tankar ! Det har en annan ochså ! :)
             

Ett jäkla tjatande om vädret !

 Jag är som sagt intresserad av det som vetenskap o inte som gnällobjekt ! Och är man påläst sen   " urminnes " tider om det och ser det i nuet ! Då kan man genomskåda en del ! När ivern att skylla det mesta på växthuseffekten finns av bl.a miljöpolitiska skäl ! Både i nuet o 50-100 år framåt i tiden !
            Fotot här är taget för 5 minuter sen ! Och det kommer regnblandad snö ute ! Syns ! Och enligt dagens väderprognos i morgontidningen så skulle det inte komma nån nederbörd varken idag eller i kväll för Sydnärke !
          Jaa, det som syns längst bort på bilden är det gamla vattentornet i Askersund, så klart !
          Nu skall jag räkna upp vad jag är intresserad av ! Från rötter till barnbarn , Världsmusik, mest från Balkan o östeuropa , sport, politik, historia, motion, , etniska minoriteter, och hålla mig uppdaterad på vad som händer även utanför det trygghetsnarkomaniserade Sverige ! Där en del verkar utropa sig till humanismens stora välgörare utan att se till fakta om sin egen historia !

Tänk vad okunskap o fördomar kan ställa till det !

                              Det här fotot tog undertecknad av sig sjäv för några år sen ! Som sagt vad hade denna bild sänt för signaler om den visats på 1920-30-talet t.ex eller idag !
        Nu skall vi ta det från början ! De första människorna som bosatte sig kring Östersjön o i Sverige kom ju till dels söderifrån ! Under tiden invandringen mot Sverige skedde t.ex. blev det kallare, mörkare , mindre sol , mera kläder på ! Detta gjorde att de pigment som skyddade mot solen t.ex. försvann ! Människor blev ljusa o blåögda ! Senare invandringar har ju spätt på vårt land  av , brunögda människor bl.a. ! Fortfarande idag är dock merparten ljusa o blåögda  !
 Flickan till vänster är min kära mor som föddes 1915 ! Och hon tillbringade sin skolgång i Franska skolan i Stockholm bl.a beroende på att hon var katolik ! Slapp kanske därför att bli mobbad t.ex. ?
Vad hände 1922 i Sverige ! Påtalat det innan, rasbiologiska institutet bildades då ! Synen på olika rasers underlägsenhet gentemot den sk. ariska rasens, blåögda o ljushårigas bl.a. överlägsenhet skulle fastslås via olika mätningar !
             Nu kom min Mormors släkt från Preussen till Sverige  ca 1885 ! Min mormors farfar var ledare för nått sockerbruk i Finland ! Precis som sonen Johannes, min mormors far blev för Arövs sockerbruk ! Båda hade utbidning i detta , i Preussen !
        Har pratat om det innan ! Det mörka i min släkt har kommit från mormors kvinnliga sida , som sagts innan ! Och innan tiden i Preussen, 1800-talet ? Var kommer dessa gener ifrån ? 
            Och som avslutning ! Fördomar o rasism kan ställa till det av ren o skär okunskap !
            

Nu skall vi spexa lite !

  Ljus o blåögd kan man väl inte kalla sig för ! Var hamnar jag på för lista ? Tillhör man dom underlägsna ! Enligt vissas lagar ! Vare sig jag har mormors radband på mig eller inte ! :)

Det bebådar ju kallare väder !

Utan att man behöver titta på någon väderprognos ! Joo, min barometer står väldigt lågt, lägre än på länge ! Djupt lågtryck och när det rör sig bort , förmodligen öster ut ? så betyder det kallare väder ! Så här års ! 
           Skall kolla på den norske ! Då den kommer med ny prognos vid 8-tiden ! I går visade den att om 9 dagar skulle Askersund ha -17 C ! 
               För dom som " har värme i huvet " påminnes om kallare än normalt vintern 2010-2011 ! Källa Smhi ! Och om  "värmen" året 1933 ! Ganska bra i klass med året 2014 !
        Vi skall nog vara glada över att vi har kalla platser på jorden ! För  klimatets jämvikts skull ! Kallt kring sydpolen när vi har sommar och och tvärsom kring nordpolen ! 
           Eftersom vår del av Världen har vinter nu så redovisas temperaturer i Arktis ! På Alaska har Prudhoe bay -33 C. I norra Kanada Grise fiord -34, på Grönland har Thule -33 och i Sibirien har Verkhoyansk - 43 C !
 Som sagt kylan från bl.a östra Europa , Sibirien får vi ingen känning av när lågtrycken håller på uppe vid Island på norska havet ! Och drar in milda vindar över fjällkedjan o övriga landet ! Och högtrycken ligger söder om Sverige !
            Men som sagt klura ut t.ex vilka vindar som skall blåsa mot  ostkusten i Sverige om vi skall få högsommar o varmt i vattnet i t.ex Simrishamn o Piteå havsbad ! ! Och det här om polarjetströmmar har jag påmint om innan ! 
                Att läsa på om klimatet nu och då och varför , ger mig mer än att tro mig veta hur morgondagens väder blir om 50-100 år ! Och till exempel om man har 40 C i medelvärde på en plats på sommaren och ett visst medelvärde på jordens temperatur ! Kan någon,några grader hit o dit då " Fördärva klimatet o männskligheten " ?
             7 miljarder människor på jorden , bilar , uppvärmda hus när det är kallt, flyg mm ! Ändå så har jorden haft det mycket värre vid tidigare tilfällen , stora vulkanutbrott mm. För länge sen sen kunde man paddla till Grönland t.ex. ! Och istider kom o gick liksom mycket varma perioder ! Och ni har väl hört talas om 1700-talets värme ? Då fanns det mycket mindre människor på jorden ! Inga bilar, inga kolkraftverk mm. 
              Idag skall jag vara brevduva ! Om det inte regnar för mycket ! Fortfarande nån plusgrad i Askersund ! Brevduva har du fått nytt jobb ? Nää, skall dela ut post till några av mina pensionärskolleger ! :)
          Har sett att man har 11 % av sin trafik till denna blogg från andra länder ! Idag var det noterat läsare från Usa, Norge , Finland, Tyskland ! Och från andra länder ochså ibland ! Nån gång från Kina !
                   Och nu har man kollat den norska vädersajten ! Fr.och med i morgon kallare och blåfärgade dagar ! Och den 7/2 sias det om som mest -14 C i Askersund !
 

Sången avslutad sen nån timme !

 Det här fotot togs på hemvägen ! Plusgrader o rått i dag, konstateras ! Vem har inte sett blötsnö förr ! Minnet är som sagt kort när man blir fixerad vid värme ! 2010-2011 var det kallare än normalt i Sverige ! För dom som förträngt det , källa Smhi ! Och februari är i annalkande ! Det räknas som den kallaste vintermånaden !
        Det var kul att sjunga igen ! På det nya året ! Vi sjöng i stämmor o bl.a. den vackra sången Dona nobis pacem/ Ge oss fred,, latinsk koral, hymn ! 
                Det är ju inte bara Hamas som kan skjuta raketer ! Idag har det Iran-stödda Hizbollah ochså gjort det ! Och landet Israel tänker jag fortsätta att stötta o gilla ! Är ju kristen men vadå ! Både kristna kyrkor o moskeer o Synagogor finns ju i Jerusalem ! Men det är inte någon särskild fredlig omgivning Israel är omgivet av.! Ordet utplåna finns på mångas agendor !
          Såg att Charlotte Kalla vunnit dagens sm-lopp ! Hoppas jag kan se tävlingen på play ! 
           Das var das meine herrschaft !
 
           

Jaa, till och med det tycker jag är spännande !

Att göra en budget för året ! Och det har man gjort ! Allt har ju gått upp och ner här i livet med pengar ! Av olika orsaker ! Nu som ensamboende pensionnär med halvskaplig pension från landstinget så är det spännande ! Att få det till att går runt, innehållande trevligheter ! Har det ju bra på det viset att man kan bo hos släkten i Sverige när man  är bortrest men vill inte framstå som nån snålis för det ! O detta är bland mina viktigaste kryddor i tillvaron !
    Men det här med kryddor ! En är det årliga besöket i Stockholm under elitloppshelgen , sista söndan i maj ! Och till det behövs sparas pengar ! Och till bensinpengar-och tågbiljett ! t.ex. o mm !
            Har ju varit i Stockholm 20 år i streck ! På elitloppshelgen ! Min kompis som medföljer har varit där 18 år i streck ! Men i år blir det inget av ! Lars skall på ett viktigt bröllop som kolliderar ! Och då har jag istället beställt en resa till Tyskland i maj, på 3 dagar ! Med buss ! Spännande ! Och tyska kommer det då att pratas, var så säker ! Och bl.a. skall det stannas i Lübeck ! Och utgifterna blir ungefär dom samma som till Stockholmsresan ! Har man räknat ut ! Att förgylla livet med spel o dobbel efter resurser o välbekanta o obekanta resor ! Spännande ! Även ifall dom upprepas ! O spelar man inte efter resurserna så kan man ju aldrig vinna nån x-tra slant ! 
                Är ju inte nån snålis ! Men tyvärr kan man inte strö pengar omkring sig ! Men även små kryddor här i livet förgyller tillvaron  ! Bland annat att få träffa dom o dom ! På min livslinje !
              Det går faktiskt att vara nöjd efter omständigheterna ! Och eget ansvar ingår ochså i den biten !
              Jaa, plussgrader ute ! Men halkskydd på om nån timme ! Ner till sångövningarna !

Vad har vi på menyn idag då !

Jaa, vädret ja! Det är underhållning att titta på dom här 10-dygnsprognoserna ! Det utlovades ju kyla i natt ! Kanske det var nån minusgrad ? Men här i Askersund är det + 2 C utanför mitt fönster ! Nån snöstorm i New York o tala om ? verkade det inte ha blivit ! Det här med vädret/klimatet om 50-100 år ! Antagligen :) lever man inte då så facit kommer man aldrig att få ! På vad Jorden hittat på ! Och för dom här siarna/ domedagspredikarna så är det då ju väldigt lätta att vara kategorisk utan facit !
           Klimatet jaa, det pekas ju ständigt finger mot kolkraften ! Miljöpolitik ! Jag undrar hur mänskligheten haft det om inte detta energislag funnits ? Peka finger mot våra genarationer som medelst detta energislag skapade arbete åt många människor ! Fabriker kom igång t.ex.  tack vare  ång-och kolkraften ! Bostäder värmdes upp och så vidare ! Jaa, "duktigsverige"  pekar finger mot andra länder som har många miljoner, miljarder människor att generera el till ! Och det har ju visat sig att länder fortfarande , trots nya energikällor som kommit fram är tvugna att även bygga nya kolkraftverk ! Jaa, gå in och titta på nätet vilka länder som inte klarar sig utan kolkraft !
              Och idag skall jag gå ner i stan och sjunga tillsammans med  kören ! Nystart för i år !

Öga för öga, tand för tand ! ?

Det jag tänker mest på när det gäller krig o förödelse o  andra grymheter under mänsklighetens historia det är på barnen ! Dom barn som aldrig får växa upp ! Som dör av olika skäl , oavsett vilket landet är !
         Vi kan ochså prata om de tysktalande  barn o kvinnor t.ex. som blev fördrivna efter 2 Världskrigets slut ! Från västra Polen bl.a. Där  dom hade sina hem ! Allt som allt så uppskattas de fördrivna tyskarna till ca 20 miljoner ! Och antalet  som dog under dessa fördrivningar var mest kvinnor o barn, uppskattningsvis i intervallet  500. 000 - 2 000 000 ! Männen befann sig till största delen i fängelser o arbetsläger !
       Men själv är en tysk kompis ett exempel på vad som hände när Sovjetiska trupper jagade tysk befolkning vidare västerut från sina hem i västra Polen mot Tyskland under 2 Världskrigets slut ! Dom blev av med allt dom ägde ! Hus o hem ! Min kompis var ca 5 år hans bror ännu mindre ! Lillasystern var nog inte född ? Och med nöd och näppe lyckades t.ex. denna familj komma in där Amerikanarna fanns !  Och de tyska kvinnorna  blev väldigt brutalt behandlade av de sovjetiska trupperna om dom fick tag i dom !
                Min tyske kompis har aldrig kunnat , orkat besök platsen i Polen där de bodde, där han föddes  , för än för några år sen ! Hans far fick efter kriget jobb som tjänsteman i Bonn , som då var Tysklands huvudstad ! Familjen bodde i Köln ! Och 1946 tog vi hand om ett tyskt krigsbarn ett år i Örebro o det blev då min kompis Cai ! Tyska krigsbarn anlände till stationen i Örebro och min mor fick välja ut någon av dom ! Och det blev Cai, som sagt ! Och vi har kontakt ännu ! Innan min mor dog så var det hon som hade kontakten mest !
          Ca 10 år senare 1955 besökte jag Cai och hans familj i Köln , ett par månader på sommaren ! Och Cai har skrivit att det året han fick tillbringa hos oss i Örebro , det är han oändligt tacksam för ! Och  för cirka 13 år sen var jag och barnbarnet Måns o besökte Cai och hans fru Ingrid i Frankenthal , i närheten av Mannheim ! Och jag fick inte köpa nånting till Måns , varken glass eller nått annat, det betalade Cai !
 Det här är ett foto från mitt besök i Köln sommaren 1955-56 ! Flickan är Cais lillasyster med smeknamnet Püppchen ! Då åtminstone ! 
 Och detta foto är taget vid Cais familjs besök vid vår sommarstuga i Hjo nån gång något , några år senare ! Jodå  undertecknad är till vänster ! Fakta ang.fördrivningen av tyskar Wikipedia ! Berättelsen om flykten från Polen , min kompis Cai ! Som sagt barnen få alltid komma i kläm när vuxna ställer till det  ! Cai och hans familj hade tur som klara sig !
           

Härligt att kunna spela boule inomhus !

 I väntan på vårens tider ! Vare sig den blir försenad eller ej ! O Torsten , min fotvandrar kompis bl.a  o undertecknad vann våra matcher !
 Jaa, idag gick jag med halkskydd ! Från och till strandpromenaden där lokalen ligger !  På is ,slask bl.a. ! Väldigt halt på sina ställen ! Och nu skall det ju klarna upp ! O det innebär ännu halare i morgon ! Men det här är inte det värsta någonsin ! Man har väl varit med förr !
   All right ! Idag är det 70 år sen Auschwitz befriades av Sovjet trupper ! Apropå det här med mätning av skallar o rasism ! Jaa, vi får inte heller glömma Sovjetregimens behandling av Judar ! Före o efter 1945 ! Fråga Stalin så får ni höra ! Även Romer, förståndshandikappade m.fl.underlägsna , hamnade ju i dom här lägrena !
         Har inte besökt några av lägren men besökt Israel ! O Jerusalem bl.a. ! Och där besöktes Förintelsemuseet med bl.a. min kompis Bengt ! När man gick in på museet så kunde man till.vänster. se ljus som brann för varje läger ! Jaa, när jag tänker på detta besök får jag tårar i ögonen än idag ! Det här fotot är nästan sorgligare o titta på än högar av läderskor, plånböcker o benknotor ! Jaa, bl.a. mörka o brunögda barn är det ju !
                    Mänskligheten har alltid varit på gott ont ! Och det var sannerligen inte bättre förr än idag ! Men.. är det till nån tröst ! ? Som mänsklig enskild varelse kan man mest känna sorg i sitt hjärta ! Hoppas att det går hem hos dom jag fäller mina tårar för !?   Foto från www.mirror.co.uk .
 

Då blir det till att knalla ner till strandpromenaden !

Till gamla varmbadhuset ! Där vi börjar årets boulespel kl 10 ! Hade vi inte haft denna lokal att spela i då hade det fått anstå några månader, så klart ! Som sagt vi spelar med mjuka runda klot ! Gjorda för boule inomhus !
          På fötterna får det vara kängor med broddar ! Sånt är väglaget ! Mellan tö o kyla ! Om det blir klart på nätterna så blir det ju under 0 ! Prognoserna ? Ja, från fredag kallare ! Solar är ochså ritade ! Men som sagt ! Har lärt mig att även med radarbilder o datoriserade matematiska mallar så verkar det svårt att ha koll på det hela ! Ingen vet ju ens hur morgondagen blir ! Oväntade händelser ! Och siande är det ochså om stort vulkanutbrott på Island såg jag på Vetenskapens värld i TV innan sista delen om Stonhenge !
 
   Oj, vad intressant med det här kring Stonehenge ! Det var då det ! Men människorna , våra förfäder ! Vad dom fick kämpa ! Tänk när dom bl.a. fick dra de tunga stenarna flera kilometer till Stonehenge ! Och handeln som utvecklades mellan olika områden ! Mycket intressant , som sagt ! Nää, konstaterar att jag inte tänker gnälla över min situation ! Konstaterar att kunskap gör att man kommer underfund med det !
 
 
 Handbollen . Jaa, svenska laget blev utslaget av Polen i åttondels-finalen ! Orutin, skador, dåligt spel ! Jaa, matchen var ingen höjdare att titta på ! 
     Joodå, visst blir det till att titta på sport idag ochså ! Slalom för herrar i Schladming 17:30 ! Och nu är det ju inte lång tid kvar tills Vm i alpint börjar i Beaver Creek ! 
                  Gubben Jahan håller trycket uppe ! Johannes, Jahan, Jan ! Olika tidseror beträffande namnen !
    
    
            

Äntligen lades det fram på bordet !

Jag har skrivit om det rasbiologiska institutet innan ! Försökt göra omvärlden, Sverige påmind om detta förskräckliga som hände i vårt land ! Mätning av skallar o tvångssteriliseringar ! Det här med att slå sig för bröstet o göra sig till " Humanismens fäste " ! Och om nån tror att rasismen i Sverige är utrotad sen dess !?
   Många i min familj, klan, är brunögda o mörkhåriga ! Både via svärfars o min mors sida ! Hur jag fick reda på detta som aldrig får hamna i nån förlåtande glömska allá det var då det ! Var inne o titta på en samisk hemsida för flera år sen ! Finska typer, lapska typer, sv valloner , sv judar ! Även romers/ resandefolkets skallar mättes ! Och allt skedde för att " rädda rädda ett folk " ! Den svenska och germanska rasen ! Blögda o ljushåriga ! 
   Rasbiologiska institutet bildades efter en motion av socialdemokraten Alfred Petrén , bondeförbundaren nils Wohlin med flera ! Allt tyder på att motionen var författad av Herman Lundborg , institutets förste chef !
          Hoppas ni såg programmet om honom o rasbiologiska institutet i tv-programmet " Hur gör man för att rädda ett folk " !? Och nationalsocilisterna i Tyskland var inte sena att stötta Lundborg i hans syn på de underlägsna raserna ! Vi vet vad detta ledde till !
                 Vad är en lång period i ett lands historia ! Rasbiologiska Institutet bildades 1922 och upphörde 1958 ! Tvångssteriliseringar höll på nästan lika länge ! Har jag för mig ! Och inga politiker från den tiden skall komma undan detta ! Efter tv-programmet o innan det skulle sändas tog ochså tidningarna upp detta ! 
              Och undrtecknad vet att i början på 1900-talet , jaa, även på 40-talet så var det många i Sverige som såg ner på t.ex. judar o mörkhyade ! Det vet jag ! Och skolundervisningen på den tiden ?
                   Det här skall aldrig glömmas ! Och det finns annat i vår historia som går att klandra ! Har inte varit ett dugg bättre än andra länders ! Även om en del förgyller stormaktstiiden ! Människor led väl även då ! Av svenskars ondska o våld ! Fråga Balterna t.ex. !
                  Och det är ganska konstigt egentligen ! Människor fördömer våld o grymhet ! Men vad är det som drar mycket på tv o datan ! Krig, elände, mord o katastroffilmer ! T.ex.! O krigsspel med Vikingar mm ! Döda så många som möjligt ! ! Och vill man läsa mer om Rasbiologiska institutet kan man gå in på Wikipedia !
              
 

Jaa, visst blev det !

        Jaa, visst blev det det motion, med handling, på 2 ställen ! Gjort för minst en vecka framåt ! Snöblask i luften ! Jaa, nu får vi se hur det går med det kallare vädret , utlovat från torsdag ? Frågetecken ja ! Det kan vara ändrat om några timmar !
           Jaa, ang vädret så såg jag att borgmästaren i New York varnat för ,kanske den västa snöstormen i mannaminne , på östkusten ! Naturligt rusar där ibland kalluft ner från norra  Kanada mot Grönland ost på!  Det är ju ungefär som vi får känning av Sibiriens kyla ! 
              Kung Bore är nog ochså med och reglerar temperaturen på jorden ! Han kan säkert ta överhand för det scenariot har ingen heller facit på !
               

Ny vecka väntar ! Bonus att vakna upp till den !

Att man är realist innebär inte att man är negativist ! Men - Fötterna på jorden o armarna mot Himlen - ! Och har man fått komma upp i min ålder så skall man inte klaga ! Och idag blir det motion utomhus ! Kör mitt race som hittils varit framgångsrikt ! Oavsett om det bos i Korpilombolo eller Katmando ! Kan inte styra 7 miljarder människor in i båset , men mig själv kan jag styra , o köra på samma sätt så länge jag orkar , har fysiken o sinnet oförändrat ! Brukar uppmuntra mig själv med följande ord ! Kom igen Jan !! :)
             Vädret jaa, kollar ju 10-dygns-prognoser dagligen ! Och dom 2 som jag " bokför" , svensk o norsk, är eniga om regn eller snö några dagar men övervägande efter mitten av veckan minusgrader ! Utan snöfall o med olika vindriktningar ! Jag tycker ju ochså om att titta på Världens väder ! Men det har man inte gjort ännu !
           Jaa, V-75 gick ju igår ochså ! Och rapporter från Paris tävlingar kom ochså ! Vilken travhelg det varit, varvat med annan sport ! Och själv hade jag tur igår när det gällde spelet ! Var med på en tiondel på ett system som kosta 100 kr per man/ kvinna ! Och detta system fick in 7:an och gav mig 600 kr ! Som ensamboende pensionär är man nöjd med sådant !
        Idag är det ingen sport på tv ! Men kan påminna om att sm-vecka med bl.a Sm på skidor går i Örebro ! Skidor i Ånnaboda ! Norr Örebro ! Där kommer vi att får svar på formen hos en del ! Är ju ungefär en månad till Vm i Falun ! Jaa, nu hör jag att vinden friskar i ute ! Men handla måste jag hur som hellst ! Och spinning inomhus är ju ett alternativ , alltid ! 
 
            Jaa, tiden går ju fort ! Väldigt fort när man blir äldre , tycker jag ! En snöig vinter tycker jag om ! Men ochså varma somrar ! 
       

Jaa, idag blir det en x-tra V-75 !

Med bl.a. grand Prix D ámerique ! Lång sändning ! Spännande ! Och i går fick jag in 25 kr ! Var med på en 10 -personers ! Inte så mycket spel idag ! Men något blir det ! Bara för att spänningen ytterligare skall ökas ! :)

Jaa, ett av mina intressen är att följa vädret ! I Världen ..

 
...o i Askersund ! Det här  är ett foto från igår ! Då snöade det bra ! Blev nog ett påslag med , mellan 5 o 10 cm !
 .. Och det här fotot togs vid 11-tiden igår då ! Innan V-75 tipset inlämnades ! Jag  jämför dagligen en svensk reklamfri vädersajt med en norsk ! Skiljer sig ibland när det gäller 10 dygns prognoser  ! Bl.a. , nån säger snö, nån annan regn, vindriktnigarna o utlovat kallare väder ändras ! Tittade nu ! En hade ritat regndroppar för morgondagen den andra snöflingor ! Men den prognosen kan ändra sig om några timmar igen ! Och som det ser ut nu skall det bli kallare väder mot helgen ! O väst - o nordvästvindar ! Ett tag körde dessa sajter med nord-o nordost vindar o mycket kallare ! Mot slutet av perioden ! Jaa, på min termometer är nån +-grad nu ! Men klarnar det upp till natten eller kvällen ! Då blir det ju kanonhalt igen !
  Tittar man sig ut i Världen ! Så är det som vanligt ! Varmt i t.ex. Australien o kallt i Nordamerika, norra Kanada, på Grönland  och i östra Ryssland/ Sibirien ! 
                 Jaa, som sagt det verkar inte hjälpa o ha radarbilder, o matematiska datoriserade mallar , inte ens för en 10-dagarsprognos !

Intressant att titta på ! Så här innan skidskyttet !

Det här med växthueffekten vars värmeökning t.ex. inte är fastställt av naturliga skäl ! Kan man fastställa nått utan att ha facit på det ? Har tittat på temperaturen 1934-1938 ! 
        Tittar man då efter på statistik, kurvor, så är skillnaden mellan år  1934 och 2014 + 0,2 C ! 0.2 C på 80 år ! Förstår ju mycket väl att detta inte nämns i tidningarna ! Eller av miljöpolitikerna ! Nämnas kan ochså att det svenska värmerekordet härrör från 1930-talet ! 38 C i juli i Ulltuna !
              

Så ligger det ju till !

 Jaa, meningarna är ju delade ang, vintern i Sverige ! En del längtar efter snö o andra till Thailand t.ex. En del tycker det är en tjusning det här med 4 årstider ! Andra vill hellst ha vår o sommar året om ! Även om jag bor i den sydligaste tredjedelen av Sverige så innebär ju det att man även  bor i norra Europa ! Och föredrar denna bild i januari, vintertid, än att höra regn o blåst piska fönstret i,flera graders värme !
           Och det här är fotot togs för 5 minuter sen ! Nu blir det skidor från Ryssland igen, världscupen ! 

Som vanligt väntar en härlig sporthelg i soffan !

Och att man har snöpulsat, motionerat i veckan känns ju ochså bra ! När man sitter still o tittar med spänning  på skidspåren Ryssland, var det väl,, o tennisbanan i Melbourne ! Zappande kan det bli ! V-75 förberedes och inlämnas i morgon ! Och sportandet i soffan börjar nu på förmiddan ! Men mellan varven kan inomhuscykeln beträdas ! Och så avslutar vi med ett foto från Charparthian Garden ! Och vintern verkar fortsätta även hos mig !
  Som sagt vem säger nej till trollska o vackra vintervyer ! 
 

Jaa, nu behöver jag inte åka till Charpatherna !

 Nää, nu kan jag ochså njuta av ett bra snötäcke i Askersund ! Nää, jag har aldrig varit i Karpaterna men jag är väldigt faschinerad av fotona från Charpathian Garden som jag får varje dag ! Som sagt vilket väder ! Frost på träden o mycket snö på skogsvägarna ! Och den undeliggande glansisen kom inte kängorna med broddarna ner till ! Det här fotot är från uppgången till hembygdsgården Och närliggande stadspark, första skogsområdet !
 Och här är man på väg in i första skogsområdet där nu skidspår gjorts ! Dom gick man naturligtvis inte i !
 O här har vi ett foto taget i skogsparti ! Det andra tror  jag ! Och då är man   på väg mot idrottsplatsen , fotbollsplan ! Såg lite djurspår i snön både av klövar och tassar ! Hundspår var det inte för ingen husse hade gjort några avtryck ! Lodjursspår ? Men inte mycket spår av rådjur ! Var mer spår förr tycker jag ! 
 Och här är man på slutet av den andra skogsrundan ! Och här borta ligger bl.a. fotbollsplanen ! Till höger snett upp bandybanan o där var is gjord ! Och jag går då rakt fram längs staketet Och efter en liten stund så kommer man till ett villaområde som heter lingon o blåbär ! O därifrån är det en kvart hem !
     O idag gicks den vanligaste o längsta av mina rundor ! Med snöpulsning ! Och inga problem med fysiken ! O sinnet är tacksam över att kroppen klarar detta ! 
           Och innan detta skrevs så såg jag Sverige få oavgjort mot Egypten i handbolls-vm ! Var säker på att Sverige skulle förlora ! Men laget lyckades ta upp ett ganska långvarigt fyramålsläge o få oavgjort , 25-25 ! Bra kämpat ! För Egypten var svårspelat o skickligt ! Sverige körde fast ganska ofta !
       Då har vi haft en räcka vinterbilder ! Från Karpaterna och Askersund ! Fler lär komma ! Prognoserna har ju varit hit o dit ! Men det pratades om lågtryck som gick över sydsverige öster ut nästa vecka ! Kommer det som beräknat om nån vecka , då dras kallare luft ner över Sverige !
 

Idag blev jag väckt lite tidigare !

Av en snöplog ! Märkligt ! :) Fantastiskt vinterlandskap i mina omgivningar ! O motion blir det !
           Jaa, jag är intresserad av t.ex. länderna på Balkan ! O idag skall vi prata om Rumänien, Romania ! Och då kan vi tänka på Romania ! Jaa, det finns lämningar från Romartiden även i Rumänien !
          Vi i Sverige har ibland lätt att peka finger mot andra länder ! Ang. tiggarna t.ex. Och visst ! Romer behandlas inte så bra i andra länder , heller ! Men när revs muren ! ? 1989 ! Hur hade det kommuniststyrda Rumänien letts innan ! ? Av den grymme presidenten Ceausescu ! Och som lydstat inom Sovjetunionen !
             Vi i Sverige har aldrig levt under kommunistiskt vänsterstyre ! Men en del politiker i Sverige har haft Östtyskland som förebild o  suttit o skålat med Ulbricht t.ex. !
             Hur hade vi svenskar uppfört oss om vi levt länge under kommunistiskt styre ! Och är vårt land humanismens " välgörare " genom alla tider ! ? Vi kan ju tänka på varför Oslos största gata heter Karl Johann ! Vet ochså varför den s.k. unionen mot Norge kom till ! Vi lämnade överhöghet i Baltikum , som utbyte !
              Proppen ur ! Rumänien blev fritt ! Naturligtvis mycket mest på gott ! Men naurligtvis ledde det till minoriteter som utnyttjade situationen ! Suspekta individer ! 
 Det här är ett foto från Rumänska Karpaterna ! Överfört detta foto från Charparthian Garden ! Som jag gjort tummen upp för på socialt media ! Och jag viste inte mycket om karpaterna innan ! Bergskedjan går igenom många länder ! Och snö på vintern är det gott om ! Detta foto är ganska färskt ! Och det är säkert väldigt fint här på sommaren ochså ! Vilka vandringsleder !
 Jaa, det vimlar av fantastiska bilder från Charpathian Garden från Karpaterna ! Och det kommer att komma många fler på min blogg !
          Men även fantastiska bilder från Askersunds vinterlandskap kommer att visas nån gång idag efter motionsrundan ! Javisst ! Tycker om att titta på vinterbilder såväl som på sommarbilder ! Och hoppas inte det här siandet om en framflyttad vår infrias !
              

Det här med att få vatten på sin kvarn !

Fotograferade av detta på hemvägen från månadsmötet !  Det är ju så att oavsett bilar eller människor så har ju värme o kyla avlöst varann på jorden ! I år har det ju bl.a. snöat i öknen och varit kyligt söder över i Europa ! Och man har sett andra  foton där man undrat över , va kan det snöa där ! Och när det skrevs ett inlägg på en vädersajt så togs det bort, skrev bl a. om värmen i Sverige 1934 o 1938 ! Nu är det ju inte alla vetenskapsmän som är emot mig när jag skriver om sånt som finns facit på  ! Värmerekord o köldrekord  för dagen och månader verkar inte ha slagits ännu !
                 Detta konstaterar jag som vet att t.ex. det här med t.ex. extremvärme säljer mest ! Utan facit !
     Man kan ochså tänka på det där ...än någonsin ! Hur långt tillbaks går den tidseran ! ?

Så låg det till då !

 Här har jag då överfört ett foto från den 21/1 2009 !  Har stått på isen o fotograferat utanför strandpromenaden ! Men sen nån dag efter såg jag på ett foto att det blivit blidväder ! Om än tillfälligt !
          När det gäller vädret så är det kanske så enkelt att vädrets makter styr temperaturerna ! I Jaa, pratade som sagt med en man igår på min runda ! Som stod o tog bort snö på gatan utanför huset ! Det hade varit nån diskussion i Tv eller radio ang. värmen på 1700-talet ! Och där kom följande fråga upp , sa han ! Hur kunde det vara så varmt då utan bilar ! Känns ordvalet igen ? Och som sagt kalla perioder har kommit o gått när det gäller klimathistorien ! Kanske vi om några år , elller dom som efterträder oss, får läsa om kallaste året hittills ! ! 
     Nu är inte alla forskare som sagt överrens om det här med temperaturhöjningen inte heller om vad nån, några graders eventuella höjning kan betyda  ! Och då väljer jag dom som inte är så negativa att luta mig emot ! Vad väljer ni ? 
       Vädret, klimatet förr ! Såg ni tv- programmet om Stonehenge i England i måndags? 
 Oerhört  intressant ! Inte bara när det gällde vädret då ! Vad forskarna nu kommit fram till ! Under tiden 7000  till 1700 hundra år före Kristus ! Och då verka inte klimatet varit särskillt nådigt vid tillfällen ! Och människora som levde då ! Under 5300 år ! Lång tidsera ! Ur människans synvinkel ! Och operera ut splitter ur hjärnan kunde dom ! Jaa, allting går igen ! Grymhet , maktkamper , mm,mm ! Vad har vi inte i våra gener/ Dna ! Sen vi börja på o slåss med vargen om bytet , typ ! 
            Nuet ! Mänsklighetens historia ! Naturligtvis har den betydelse för nuet ! Betydligt mer än det som det sias om !  Jaa, här finns mycket som man kan läsa in sig på för att förstå nuet ! O egna minnen ! Oerhört intressant ! Foto Wikipedia .
 Socialt var det jaa ! Månadsmöte i pensionärsföreningen idag ! Och nu kommer ochså sången o boulespelet igång ! Vi spelar som omtalats innan boule inomhus ! Innan våren kommer !
               Syndafloden näms ju i Bibeln ! Kan det ochså anspela på en stor naturkatastrof som inträffat före Kristi födelse ?
             Och nu blir det lite motion inomhus , duchande och ätande innan månadsmötet ! I väder med snöfall !
   Jaa, det här med nuet ! Det  här fotot togs för 5 minuter sen ! Från min balkong ! Nån kommer kanske o se på det i framtiden ! ?  Titta vad lite snö dom hade på den tiden ! :)
            

Jaa, vilken bra runda ! Om än krävande !

       Jaa, det foto togs idag på väg mot hembygdsgården ! Vitt i jämförelse med fotot som visats på förra inlägget ! Från 2008 21/1 ! Jaa, idag fick man gå på asfalt i stan o snöigt underlag i t.ex. ett av skogsområdena
som det gicks i !
 Jaa, här fick man bita ihop o vara försiktig ! Väldigt glatta isfläckar, ej synliga under snön ! Men vad då ! Här gäller att våga för att se vackra vyer ! 
        Jaa, nu får vi se om det varslade mildvädret om 4-5 dagar slår in ! Men vädersajterna ändrar sig t.o.m. vid olika tider på dan om det skall målas rött eller blått på dagarna i mitt område ! Har det hängt upp sig med de datoriserade matematiska mallarna o annat ? Dom som är så säkra på hur vädret blir om 50-100 år ! 
        Jaa, när jag var ute o motionera träffa jag en man som på tv sett eller radio hört hur varmt det var på 1700-talet ! Och då hade tydligen dessa ord fallit ! Hur kunde det vara så varmt då när inga bilar fanns ! Det uttrycket vet jag ochså en annan som myntat ! :)
                  Är alltså intresserad om vädret som vetenskap ! Varför att det blir så o varför ! I nuet o dået ! Och vad är en lång tidsera på jorden ? Gäller det bara en generation bakåt eller framåt ? Och jag har förstått att det även kan vänta kallare väder i framtiden ! Oavsett vad matematiska datoriserade mallar säger utan facit ! Ibland stämmer ju inte ens prognosen för morgondagen !
             Det här ideliga negativiserande av vädert i förskott ! Tyvärr säljer ju det mest ! Människan verkar vara ganska destruktiv i sitt tänkande ! När det gäller att svälja elände i förskott ! Men som sagt alla forskare är det inte eniga ! Och om man filosoferar lite vad hade människan mest klarat extremvärme eller monsterkyla ? Numera bevingade ord i media ! Lagom väder ! Vad är det om man frågar runt ! O hur får man det ?
          Jag har levt 76 år med gifter o med mat i unga år o därefter som ansetts som diskutabel o äta idag !
                 O det där pratade vi pensionärer som spelar boule om nån dag för ett tag sen !
 Ja nu skall det det bli intressant att se om det är blåfärgat eller rödfärgat på vädersajterna och om dom är ense om det ?

Det är bra med bildbevis o vad man skrev om !

Har ju haft den här bloggen sen oktober 2007 och den är fullständigt intakt sen dess ! Med bl.a. massor av olika foton ! Från bl.a. motionsrundorna ! Så här såg det ut i Hembygdsgården i Askersund 21/ 1 2008 !
 Fotot är alltså taget i i hembygdsgården ! Ligger ju ganska högt ! Intet spår av snö ! Men när jag tittar på hela månaden var det  både grönt o vitt ! Vissa dagar !
 Det här fotot är från den 29/12 2007 !  Jaa, ingen kommer o kunna slå en annan på fingrarna när det gäller vintrarna i Askersund sen 2008 ! Att man inte har  tänkt på det här innan ! Jag som vill ha fakta i nuet o från det som varit !
        Idag kan jag säga att det är ganska lika temperaturer i delar av Europa ! Från  Madrid o norrut ! I morse hade Madrid -2 C , Milano + 2, Bukarest -2 , Budapest +2, Paris +2, London -1, Berlin + 1 och Stockholm 0 C !  Och för närvarande så snöar det lite i Askersund, +1, och det sias om mer till kvällen ! 
           Jaa, det blir motion ! Med handlande på återvägen ! Så är denna veckas inköp avklarade !
       Som sagt blogg som dagbok ! Alla tiders när minnet blir kort och icke sanningsenligt , typ ! Och bloggen går ju att hitta på nätet om det skulle hända nått med datorn !

Jaa, visst blev det det !

 En ganska lång motionsrunda ! Efter ärenda på torget ! Jaa, det tar väl även nån kvart att gå dit !?
 Jaa, det här med uträknande av datoriserade matematiska mallar ang. framtidens väder ! Tittar ju varje dag med intresse på 10-dagars prognoser ! På en igår spåddes för mitt område att  de 3 sista dagarna får flera minusgrader 5-8 minus kommer jag i håg ! Idag spår samma sajt att det de 3 sista dagarna skall bli över noll , rödfärgat, o nån av dagarna var ditsatt en regndroppe ! Men hur vädret skall bli om 50-100 år ! Det är dom säkra på ?! :)
       Jaa, idag börjar ju Australian Open i tennis ! En av de 4 största tuneringarna om året ! Och som sagt innan en del matcher kan jag se ! Men dom går ju sent i en del fall , svensk tid ! För sent ! Vilka som man hoppas vinner ! Viktoria Azarenka och Roger Federer ! Hoppas Azarenka är alldeles skadefri ! 
          Och sen är det ett intressant program ikväll om Stonehedge ! En av världens mest kända lämningar från stenåldern ! Liggande i sydvästra England ! För 8000 år sen ca var stenåldern !  Undrar vad dom hade för väder då ! Och vad är egentligen en lång tidsperiod när det gäller klimatet ! Jag ser det nog direkt oavsett att idrottsgalan går på ettan ! 
               Hur många drömyrken har man inte missat ! Men vem visste i tonåren vad man passade bäst för eller var intresserad av. Yrken för mig : Utrikeskorrespondent, musikhistoriker, historiker,reseledare, språklärare t.ex. ...men jag lever ju ! Viktigast ! Och är nöjd !

Jaa, det gäller o vara tacksam..

 
..mitt i alla sanningar med negativiseringar ! Det här med mänsklighetens historia ! Den har gått upp o ner liksom klimatet ! 
   Skrev i somras om att isarna i Antarktis i juni, 2014, var mer utbredda än någonsin ! Och nu kommer återigen uttalanden om att isarna både i Arktis o Antarktis växte 2014 ! Det finns ju facit på !
        I alperna under tävlingar på skidor för några dar sen , nån vecka kanske , pratades det om vårvindar ! Jaa, nu om för mycket snö ! Och så har det varit förr ! Vi kan ju titta på Karpaterna ! Därifrån har undertecknad sett på snöklädda berg länge , via vackra bilder ! Varför inte ta på sig sånt som är positivt i den politiskt färgade miljödebatten , där elände i förskott tas ut !
          Temperaturer i Europa , här o där ! Askersund 0 C, Skillinge + 3,5 , London + 1 , Glasgow -5 , London + 1, Paris + 2, Milano 0, Florenz- 2 C , Berlin -2 C  Bukarest + 1 och Kiruna - 18 C ! 
       Motion har man ju haft i soffan mest under denna härliga sporthelg ! Innan jag börjar veckans motionerande så skall det gå ner o tittas på underlaget ! Men ner i stan skall jag gå ! Oavsett motion inomhus eller utomhus !
                 Och jag är fortsatt tacksam över att man fick slå upp sina ögon idag ochså o se att det var väder ute ! Oavsett " vad grannen hittar eller hittat på " ! 
          Fotot är från 2010 ! Men inte har mycket ändrat sig på gubben ! Han kör på ! Vikten är den samma , höften inte sämre , kunskapen om det mesta ännu högre ! Och entusiasmen o livsglädjen den samma ! Nöjd med andra ord ! 
         

Härlig sporthelg har det varit !

För dom som inte är intresserade av sport så kan man ju titta på nått annat än detta inlägg  !  Jaa, det gladde  mig att våra damer i teamsprinten slog norskorna o blev etta ! Även att i herrarnas teamsprint fick norrmännen stryk av ryssarna ! Lägg namnet Stina Nilsson på minnet !
          Sen hackas ju det på Justina Kovalzuk o hennes skidåkning o form o.s.v. Teknik och så vidare o att hon inte är bra längre ! Såvitt jag vet så har haft skador sen nått år tillbaks , minst ! Men idag gav hon svar på tal ! Hon och hennes teamkamrat höll på o slå norskorna i teamsprinten ! I fristil t.o.m. ! 
       Det är ochså rätt kul att se på de här nya grenarna sen flera år ! X-games halfpipe o allt vad det heter !
                 Sen är jag ju väldigt förtjust över att Arsenal slog Manchester City borta med 2-0, vilket försvarsspel ! ! Arsenal börjar nu få tilllbaks skadade spelare ! Några är fortfarande skadade dock , Wilchere o Arteta t.ex. ! O Sverige fortsätter o vinna i handbolls-vm !
                   Jaa, nu inleds ju en ny vecka imorgon ! Och jag är intresserad av så mycket så veckorna bara rusar iväg ! Motion i morgon ? Väglaget bestämmer ! Men ner i stan skall jag !

Jaa , god morning alle zusammen !

Vilken sporthelg ! O den är ju inte slut ! Full fart idag ochså ! V-75, en vinst på 32 kr på 6 rätt ! Många bäckar må kan ge nån öl i Stockholm ! Ett av mina slagord för framtida roligheter, oavsett !  Det är väl kul att ha sina återkommande kryddor i tillvaron att glädja sig åt ! ! Hellre det än att sänka sig ner i negavitetens tecken ! Hjälper det mänskligheten om man gör det ? Hur mycket jag än försöker så kan man inte få in 7 miljarder människor i samma fålla ! O det har ingen kunnat sen människor o vargar börja slåss om samma byte !
                Det är så mycket sport så dom som är intresserade kan ju läsa i tidningar eller på nätet ! Men Örebro hockey spelar alltid sämre mot Leksand o Färjestad verkar det som, o slår topplag !
       Konstaterar om vädret, klimatet ! O fortsätter lära mig mer om det ! NU OCH DÅ ! Det bjuds det på ! Kan inleda med en fråga ? Kan " vedertjänsten " upplysa svenska folket om hur varma åren 1933 0 1938 var i Sverige t.ex. ! Själv tittar jag på hela världen via utmärkta sajter på nätet ! Dom spår ju inte alltid rätt ! Skiftar just nu mycket ang. vindriktningar i Sverige ! Nån visar på mycket snö i februari ! O en del ochså tills dess ! Men...! Jaa, o kallt i början av mars !?
     Och tittar man sig ut i världen så ser man att platser nu har kallare än man trodde dom skulle ha  ! Men samma mönster som alltid varit ! Kallt i Sibiren , Kanada, norra som vanligt, kallt på Grönland ! O varmt i Australien t.ex. Särskillt i återkommande områden på denna stora kontinent som Antarktis bröt sig ut ifrån ! Golfströmmen ja ! Den skall vi vara glada över ! Oj, vilket gnällande det skulle varit över kyla annars ! Men idag har faktiskt Rejkjavik - 9 C ! O har ni lärt er nått om polarjetströmmar ännu ?
          Hoppas ochså att väglaget blir bättre i nästa vecka ! Men när kung Bore o gumman Tö slåss så kan det ju bli så här glatt som varit ett tag ! Bl.a. när det klarnar upp på nätterna ! Bingolotto ? Jaa, kolliderar med bra sport ! Får kolla lotten i morgon i affären ! Vill inte förhäva mig ! Men Carpe och Crea Diem med framtidstro på det du har inom räckhåll !?

Jaa, vi börjar väl med vädret !

Jaa, tittat på den norske vädersajten ! Enligt den skall den befarade kylan lindras men snö kommer vi att få vissa  dagar enligt prognosen !
 Det här fotot togs från balkongen för en kvart sen då V-75 program hämtats på spelhålan o pizzerian i närheten ! Som synes har isen inte tinat bort på vissa gångbanor ! Men den vägen jag gick på var nästan allt bortsmält ! Och det är väl bra om det gör det på andra ställen innan snön kommer nästa vecka ?
       Jaa, i dag börjar Vm i handboll för herrarna ! Och matchen spelas mot Island ! Islänningarna är tuffa gossar ! Blir svår match ! Här är så mycket godis för en sportfåne o titta på ! Förutom skidor o V-75 o Engelsk  fotboll o handboll ! Nu börjar ju snart Australian open i tennis ochså ! Men motion på förmiddagar blir det som vanligt, på vardagarna ! Via spinning eller motion utomhus ! Och mellan spinningen går det bra att gå fram o tillbaks i lägenheten under lyssnandet på som jag tycker härlig musik !
 Jaa, och idag har jag ringt o gratulerat min gamle lekkamrat o nuvarande, Rolf, som fyller år i dag ! Är ett år äldre än mig ! Jaa, 5 månader  läggs till ! Och vi lekte på 1940-talet ! Ofta när jag besökte farmor i Gällersta ! Rolf bodde bara ett stenkast ifrån farmor ! Det är väl bra att prata om bl.a. gamla tider o om Örebros framgångar i hockey o fotboll ! O grodorna i dammen ! :) Jaa, detta foto är taget när jag hälsa på Ann-Marie o Rolf i början av december ! Hej Rolf , nu är du med på bild ! Men det har du o Ann-Mari varit med om förr ! Bra foto !
            Jaa, när var det handbollen börja ? Jag tror kl 19 !? Håll tummarna ! Och handbollen går i Qatar , såg jag !
 

Tycker det är väldigt intressant !

 Att ta reda på saker o ting ! Läsa in mig på det ! Det kan ofta befria en ifrån att ta ut elände i förskott ! Därför har jag läst in mig på jordens klimathistoria, cyklerna utan bl.a. bilar " o annat otyg " ! Att ta reda på varför vädret varit eller är si eller så är ochså " ångestdämpande " ! Om jag har ångest ,nej  ! Det räcker med att man har bildbevis och minnen från vintrarna i Askersund sen 2006 till dags dato ! Detta bildbevis är från februari 2010 !
    Under denna period i Askersund har även myntats ordet monsterkyla i massmedia ! Eget minne skall försöka leta upp ett foto från åren 2009-2011 då jag en period gick på isarna på norra Vättern i -25 C och strålande solsken ! Det är ju ganska grundt utanför strandoromenaden ! Och  tror att jag gått vid långa eller korta tillfällen på isen varje vinter ! 
      Vad det ochså har lästs om är att under denna period på 9 år skrevs det om att snömängden i t.ex. Stockholm o Gävle någon vinter var större än på väldigt många år !
        Och med ålderns rätt så har man ju minnen av vintrar förr och nu ! Dom ifrågasätter jag inte !
           
Jaa, det har ju regnat o blåst mycket i natt !  Det målar jag inte den lede på väggen för ! Därför att detta beror på som jag sagt innan, på lågtryckenas  "fjantande " på norska havet mellan Island o nordnorge ! Och högtryck söder om oss ! O som det förstås ochså på polarjetströmmar ! Och det har ju funnits även högtryck, lågtryck,golfström, polarjetströmmar, sydpol, nordpol förr i tiden !
                Följande temperaturer rådde i morse ! Apropå högtryck, kall natt ! Bukarest -7 C, Sofia -5 , Rom + 3, Tessanoliki 0 , Ankara 0, Limassol + 7 C ! Och det har inte ändrat sig ang. fortsatt kallt på Grönland, i Sibirien o Nordamerika ! Som det brukar va ! Och i går uttalade sig väderkvinnan på svt följande ! Kan komma en meter snö i alperna i Schweiz och hon nämde ochså rysk kyla ! Apropå Sm i skidor i Ånnaboda ! 
               Sen har man en vädersajt som man kan se på som siar om resten av januari och hela februari !  Ordet snöfall kan man se ganska många ggr !
                Tänker aldrig måla den lede på väggen ang klimatet ! Kunskap är ett ord som bl.a hindrar detta ! Kunskap i nuet och ang, det som varit ! I en jords långa klimathistoria !
          Och jag kan avsluta med följande uppmätta grader ! Högsta temperatur i januari uppmätt i Sverige Allgunen 1973 + 12,4 C ! Lägsta uppmätta temperaturr i Sverige Karesuando 1999 - 49 C ! Källa Smhi ! Hur kunde det vara så varmt då o hur kunde det vara så kallt då ?
               Jaa, som sagt ! Kunskap kan ge mer ljus över vardagen i nuet  ! Och förstånd !

Det är väl bara att erkänna det !

Att Sverige inte är så framgångsrikt som en gång i tiden ! Vi kan ju börja med hastighetsåkning på skridskor där vi tampades med de bästa ! Namn Åke Seyfarth, Sigge Eriksson , Höglin Johnny Nillson , Tomas Gustavsson ! Finns säkert fler ! Det här är från mitt minne ! Jaa, det är en Örebroare vars namn man lagt märke till de sista åren !
 Backhoppning ! Där fanns en del men kommer bara ihåg Sven Selånger o Boklöv !
         Jag såg ju på skidskytte idag ! Just nu är det ju bara en som är nått, Fredrik Lindström ! Behöver inte räkna upp alla namn som slutat inom 15 år ! Verkar inte finnas nån generationsväxling ! Varken bland herrar o damer ! Magdalena Forsberg är väl den man tänker på i första hand !
 
       Längdskidåkning ! Jaa, det gick ju bra i Sotji ! Men hur kommer det att gå i VM i Falun ! Hur många har vi i nuvarande läge som kan slåss om medalj ? Återväxten ! Stina Nilsson är den som är på gång o några fler damer !
        När det gäller skidor o skridskor så är det nog så mycket annat som drar i stället i ungdomars värld ! Överdrivet " men vem vill inte bli proffs i fotboll " ?!
          Bandy ! Jaa, där tillhör vi ju de 2 bästa ! Ganska enformigt det här med Ryssland o Sverige ständigt i final !
 
Utförsåkning ! Bra bredd men bara nån guldkandidat !?
 
 Ishockey ! Där håller vi väl en bra nivå o där är fler länder som kommit till ! Damerna är väl lite sämre igen !?
 
            Norrmännen ja ! Dom är ju skyhögt mycket bättre i längdskidåkning även när det gäller bredden  ! Utförsåkningen börjar på att komma igen i men har inte Sveriges bredd ! Backhoppning, vill jag inte tänka på ! Jaa, mycket bättre i skidskytte ochså ! Skridsko inte så bra längre men bättre än Sverige !
     Det är väl bandy o Ishockey som Sverige är bättre i !
 
               Nu närmar sig ju SM på skidor o några världscuptävlingar ! Jaa, blir intressant att se hur formen är på Kalla t.ex.! Snart är det ju 1,5 månad kvar till Vm i Falun, nått ! Och när det gäller Vm i Beaver Creek för utförsåkningen så börjar dom 3 februari !
               Men det skall bli spännande att se tävlingarna på TV ! Och ljusglimtar o oväntade segrare ! Har hänt förr !

Joo, det skall jag se på ! Herrarnas skidskyttestafett som kommer snart !

 Så här såg det ut för några timmar sen ! Utanför min balkong ! Inget i luften ! Men nu 13:15 så börjar det komma något i luften, snö, snöblandat eller regn , det är frågan ! 
        Visst är en del arragörer bl.a. beroende av vädret ! Skall det nu bli kallare om några dar som det spås då blir ju arrangörerna av skid Sm glada ! Tävlingarna börjar den 28 i Ånnaboda norr om Örebro, i Kilsbergen ! 
         Jag hoppas ju det blir kallare dag o natt så väglaget blir bättre ! Ochså för mins skull !
   Håller koll på om dom här prognoserna står sig eller ändras ! 10-dagars prognoser har inte varit alltid pålitliga ! Blåfärgade dagar , minus, har ibland plockats bort ! 
         Som sagt oavsett prognoser uträknade via datoriserade matematiska mallar så styrs i nuet o i fortsättningen klimatet av högtryck, lågtryck, golfström, poalarjetströmmar t.ex mer än vetenskapsmän/ metereologer o miljöpolitiker ! Tyvärr får jag o andra, även vetenskapsmän, på båda sidor, inte reda på hur vädret, klimatet egentligen blev ! Ögon har bara sett klimatet då och idag !

Och skrivandet funkar igen som sagt !

 Flera vädersajter upplyser om nordostvindar över Askersund med omnejd från söndag eller måndag ! Men nu idag verkar det som vi i delar av Sverige skall få snö nu snart ! Detta skall  övergå i snöblandat o regn längre fram på dan ! Så milt väder över helgen ! ? Att ha förmånen att få leva idag gör att det  inte målas f-n på väggen ! Vare sig det regnar eller snöar ! Ständigt negativiserande tar ju livskraft av folk ! För mig är det intressant att lära mig om väder o klimat oberoende av datoriserade matematiska mallar för framtiden ! Dom kan ju inte ens komma fram till rätt diagnos om 10 dagar ibland. Bereoende på polarjetströmmar bl.a. ! Att titta mig ut i världen via datorn på vädret o annat ger mig mycket spänning i tillvaron ! Sen kan man ju fråga sig hur man skall få in mänskligheten i samma bås ? Hittils verkar det inte ha lyckats från människans uppdykande i Världen !
         Jaa, spännande på hemmet i framtiden ? Beror nog på om hjärnan får behålla sin vitalitet !? Har tas inte ut elände i förskott !
         Har ju förstått att alla inte är överens om klimatet i framtiden ! Vilken sida väljer man då ? Om man vill vända på myntet så rekommenderas som sagt Stockholms intiativet, www.klimatupplysningen.se 
       Motion, en annan del av livsnerven ! Det är som sagt skönt att ha alternativ ! Spinnandet inomhus ! För det hala väglaget kommer att bestå , under snön o även om det blir regn , antagligen ! ?

Nån gång kan det ju hänga upp sig !

Allting funka här utom när jag skulle skriva inlägg ! Men efter kontakt med dom som har har hann um ett så blev det fixat efter ett par timmar ! Jaa, det var bra ! Det här skrivandet ingår ju ochså i min livsstil som en krydda !
 Jaa,  tog ju en tur till en av mina inköpsställen ! Och det var lika halt som igår ! Och halkan var ett samtalsämne bland folk ! Och det har visat sig ochså på t.ex. på länets akutmottagningar att det händer många olyckor  ! Har en känsla av att det här med att broddar nonchaleras av t.ex. människor som är yngre ! Har själv halkat med broddar nån gång ! Låg raklång i luften men hade tur som klarade mig ! Det händer blixtsnabbt !
       Vädret ja ! Har tittat på en norsk vädersajt ! Där spås kallare väder om 3-4 dar ! O blir det då mer regn innan som ochså siats  om ! Oj,oj !
            Och nu börjar väl snart Austalien Open i tennis ! Tittade efter ,19/1 ! Och det kan jag se i en europeisk sportkanal ! Som har behållt visandet av ochså  Us Open , Paris Open ! Resten av tennisen har dom fölorat till tv-bolag som jag inte har ! Och vem vill inte se- Mats set o match- mellan matcherna eller efter ! Wilander var efternamnet !
          Ja visst ! Körde konceptet spinning efter hemkomsten från affären !
        

Jaa, bra gjort Frida Hansdotter !

 Vann den sista slalomen för damer i Flachau, Österrike innan vm i Beever Creek, Usa som går i början av februari ! Sånt gläder vi sportfånar oss  åt ! Nää, sportfåne är man kanske om man bara har det som guldkorn i tillvaron !
           Nått annat som jag "tjatar om" är vädret bl.a. ! Men det är ochså något som man tycker är intressant att skriva om ! O varje dag tittar jag mig ut i Världen varje morgon via en utmärkt karta där man kan se om det är klart eller mulet och vilka temperaturer som många städer har ! O sen har man ju lärt sig saker o ting , om polarjetströmmar mm. Om högtrycks o lågtrycks placering inbördes o så vidare !
  När det gäller att redovisa temperaturer så är det ju tidsavstånd ! Vi kan ta några temperaturer idag ! Söder om oss ! Oavsett det är högtryck eller lågtryck där platserna ligger ! Jaa, Punta Arenas i södra Chile tas först , + 5 C ! På den platsen verkar kyligt året om ! Har med Antarktis att göra ! ?
    Jaa, Budapest har idag -1 C , Bukarest- 5 ! O Bagdad + 1 o Tel aviv + 5 ! O tittar vi på Arktis så är det som vanligt låga temperaturer ! Verkohyansk hade häromdan över - 50 C !
           Och i Askersund har vi idag + 1 C ! Och samma väglag med lite snö o hårdfrusna isfläckar , lite överallt ! Igår var det väldigt jobbigt att gå ut i ! Stumt, hårt, för benen ! Lömskt ! Jaa, även då att t.ex.att gå på asfalt med broddarna ! Eller hårdfruset grus , blandat med is ! Men som sagt var jag kan motionera på träningscykeln inomhus ! Och ta en kortis ute, till affären !
 Och igår fick jag detta härliga foto av mitt yngsta av 10 barnbarn, Franke ! Som är lite över 1 år gammal !
 Och det här är ett foto av Frankes farbror Bengt ! Min mellerste son ! Honom gratulera jag i måndags ! Foto taget i Wadköping Örebro för några år sen ! Nää, här finns inget o klaga över ! Det är bara o njuta i vardag som fest ! Om man har den förmågan !
            
 

Jag är så glad att jag har dom ! När det gäller min musik !

Mina :) grekiska sångerskor ! Och skickliga är dom ochså ! O deras sång går ända in i hjätat o rytmen passar mig ! Liksom glidandet mellan dur o moll ! Mycket vackert ! O livsbejakande !
      O folk tror ju att det är unga damer ! Men Dispina Vandi är 45 år, Glykeria 61, Haris Alexiou 64, Hrispa,33, Eleni Vitali 61 o Elli Kokkinou 45 ! Dom har nog inget emot att jag avslöjar deras ålder ! Det här är väl mina favoriter ! Men det finns många fler som är bra ! Joo, man lysnnar på manliga sångare ochså men ovannämnda går bäst hem !
       Den grekiska musiken har ju en del gamla anor från den Bysantinska tiden , har jag berört innan ! O på öarna är det olika stilar ! Och stilen som har kommit till i städerna !
                  Det här en av mina kryddor i livet ! Som det sagts innan ! Jodå, jag lyssnar ochså på annan musik men...!

Utan broddar hade det inte gått !

 Och trots broddar på fick man ha 110 % koll ! Balansakt ! Hur det var i innerstaden vet jag ej , men man skall ta sig dit ochså ! Det gjordes inte ! Dessutom verkade det frysa till lite trots plussgrader ! Och en del husägare skall vara glada över att man inte fotade trottoarerna utnför husen !  Om jag tyckte det var värre än någonsin ! Med ålderns rätt svaras det nej ! Namnet någonsin har man på de sista åren läst till förbannelse !  O det här fotot är från en kyrkogård i Askersund ! 
 Sen kom man en bit vidare ! Till denna backe ! O där gick jag ner via snön bredvid ! Sen veks det av till vänster uppför en backe några hundra meter fram ! Och sedan väntade om ett tag hemmet ! O sedan lite trampande på inomhuscykeln !
  Och nu när jag sitter framför datorn lyssnas det ochså på musik från den ! Sång av den Grekiska sångerskan Hrispa ! O hitta nya musikaliska brudar är kul ! Och sen använder man sig bland annat av Grekisk musik för att elda upp sig innan motionen påbörjas ! Vilket bra sätt att få  igång livsandarna o glöden på !  För mig åtminstone !
 

Det här med jetströmmar , ja !

När jag titta ut genom balkongfönstret idag så syntes det i mörkret en del snö men det mesta verkar ha smält bort ! 
    I går på Tv nämdes ju det här med jetströmmar ! Och tydligen hade en sån påverkat vädret för nån dag sen ! Och det här med jetströmmar har tydligen diskuterats sen 1800-talet, läste jag ! O polarjetströmmen som rör våra trakter då kan ha stor betydelse för vädret i Europa ! Och uppstår då i möte mellan kall polarluft o varma luftmassor ! Går på ca 10 km höjd o rör sig från väster till öster ! Och luftströmmarnas maximum är vintertid !
            Jaa, intressant ! Och då bildas väl ochså lågtryck i samband med denna jetströms framfart , så klart !
      Var och en kan ju läsa om det här på nätet innan man skyller på det ena o andra ! Källor SMHI och Wikipedia !
           Jaa, det här med ochså det växlande vädret i t.ex alperna o på Balkan kanske ochså har med dessa strömmar att göra ! Och vi har ju ochså sett att varit eller är mycket snö i Karpaterna ! Och hur kallt det stuntals har varit i bl.a. Bukarest !  Jaa, det har inträffat i nuet o förr i tiden ! Hur det kommer att bli i morgon eller om 50 eller 100 år , det kan vi ju spekulera om !
             Och forfarande ändrar sig de prognoser som siar om resten av januari och februari nästan dag för dag ! Kanske det är jetströmmarna som ställer till det ?
        Motion blir det om det inte börjar ösregna ! Huvudfrågan är vad man skall ha på fötterna !? Kommer jag underfund med när det ljusnat ordentligt !

Stora skillnader !

Jaa, idag har Kalle i Spången i Skåne haft + 8 C ! Och Övre Sapporo -38 C ! Om det har hänt förr ! Jajamänsan ! Och att Sibirien kan ha - 40 C och Australien + 40 C som skillnad i temp ! Även förr i tiden ! Jajamänsan ! Och idag har Verkohoyansk - 43 o nått ställe i Australien + 37 C !

Jaa, jag är intresserad av klimatet i nuet o bakåt i tiden !

  Jaa, med detta foto från dagens långa motionsrunda med drobbar, dobbar,dubbar ?, ställer jag följande fråga till dagens miljöpolitiker ! Hade världen varit bättre om inte ångkraft, kolkraft och motorkraft tagits fram ! Jaa, det var ju synd att vi kom fram till hjulet o propellern ochså ! Synd att inte miljöpolitikerna var med på den tiden !
         Vad jag ochså tänker på när domedagspredikningarna ständigt hörs utan facit på är hur människor levde förr i tiden ! Och vad egentligen lång tid är i klimathistorien ! O då tänks det på de människor som paddlade till Grönland ! På dom som tog sig från Sibirien till Grönland, före eller efter, ! På dom som tog sig från Grönland till Sydamerika via Nordamerika ! Jaa, det är ju väldigt lätt att sitta i koja o slott o ta ut elände i förskott !
 När det koms  till strandpromenaden togs detta foto av denna hängivne pimplare som trotsade vädrets makter !
 Det här en ögonblicksbild  från nuet ! Tagen från hemkomsten för nån timme sen ! Från balkongen ! Och snöandet övergick i regn ! Vindarna vred mot sydväst ! Ett sådant scenario har Världen varit med om förr ! Oavsett om det predikas om elände i framtiden utan facit ! Och i Sibirien fortsätter kylan o i Austaralien forsätter värmen ! Det har Världen varit med om förr ! O i Nordamerika är det fortsatt kallt ! O på Antarktis är det många minusgrader på höjderna ! Men på marken stiger värmen så här års ! När vi hade sommar i Sverige hade Mc murdo stn. -30 C ! När nu vi har vinter, oavsett regn eller snö, har Mc murdo stn - 6 C ! Inget nytt under solen ! Det är lika viktigt minst att ha kunskap om nuet o det som varit än att ta ut elände i förskott 50- 100 år framåt ! Och jag kommer väl aldrig kunna kolla upp om domedags predikningarna stämmer ! Jag vet bara att ozonhålet håller på att reparera sig självt ! Att  isarna i Arktis o Antarktis tagit sig 2014 ! O att isbjörnarna inte gått ner i antal de senaste 8 åren !  Och att Fn:s klimatpanel inte kunnat förklara en avstannade värmehöjning de sista 18 åren !
              Varför jag predikar själv ? Har med posivitet o livslust att göra !

Det är ju en viktig del i min livsstil !

Motion bl.a. Nu får vi se idag om jag hinner ut innan gumman Tö med aviserat  regn senare tågar in ! Just nu har vi i Askersund flera minusgrader i natt sedan lågtrycket passerat ! Men nu är ett nytt på väg , barometern min, sjunker igen ! Men kung Bore återkommer nog !  Kan inte göra mycket åt det ! Motarbetar bara det här med värre än någonsin ! I Nordamerika var det ju rekordkyla häromdagen ! Allt jämnar ut sig sa han som.....!
          Jaa, mycket handlar ju nu om extremismhotet i världen ! Andra länder än Frankrike har ju råkat ut för det sen många, många år tillbaks ! I Stockholm gick det väl omkring en självmordsbombare för ett par år sen ! I Frankrike har ju Al Quiaida tagit på sig skulden ! Sen är det ju väldigt lätt att kalla folk för islamofober som är rädda o skrämda ! Och  i dessa extrema islamistiska gruppers hat finns även ett ständigt hat mot Israel o judar !
      Och skor, kängor med dobbar, behövs när jag inleder veckans motionsrundor !

Nu är det många minusgrader ute !

Men enl. vädersajt skall det bli snö övergående i regn i morgon ! Här i Askersund ! Gumman Tö och kung Bore fightas på ! Får se om man kan motionera innan regnet kommer ! Behöver handla på hemvägen !
      Sport,sport, sport ! Om vi tar Tour de ski o skidtävlingarna i Falun i helgen med T.ex Kalla så  undrar man hur stor den norska dominansen kommer o bli i Vm i Falun som börjrar den 18 februari ! Och Kalla verkar vara ur form o på dåligt humör ! O hon är ju den enda svenska som kan vara i klass med norskorna ! Utom i sprint där Stina Nilsson o Ida Ingmarsdotter bl.a kanske kan strida om medaljer ! Och Justina Kowlaszuk håller ju inte samma klass som hon hade innan skadan i knät eller foten ! Det är nästan pinsamt så överlägsna norskorna är alla deltagare från andra länder ! Och sprintherrarna var har vi dom ! O just nu är det väl bara Kalle Halvarsson som har bra form !
         Sen har vi då utförsåkningen ! Vm i Beaver Creek börjar i början av februari ! Där är ochså lite frågetecken ? Men Sverige har bra bredd ! Men medaljer ? Jaa, men det är spännande tävlingar att se hur som hellst i Beever Creek o Falun ! 
            Och Arsenal slog Stoke med 3-0 o Manchester United fick stryk hemma av Southhampton ! O jag vann inget på bingolotto ! Men var lite i gasen ! Hade kryssat 4 nummer på en bilvinst ! Numret som var kvar var 34 ! O när sista numret drogs kom 35 upp ! Snacka om otur ! Men ....,sånt i livet ! 

Godmorgon, en ny härlig sportdag väntar !

Får man vara så entusistisk när allt " är värre än någonsin " ! Och om detta  genererar pengar att uttrycka ! Var så säker ! Det verkar som människan är  väldigt destuktriv ! Vad tycker vi t.ex. om att se mycket på TV . ! Krigsfilmer, katastroffilmer, mord o annat elände ! Och Tv-spelen ! Där man skall " Döda o vinna " ! Och glorifiering av gamla tider förekommer när t.ex. Vikingarna, Gustav den V1 Adolf o Karl den X11 härja som värst
    Vädret ja ! Räknar ju Askersund till södra Sverige ! Om jag ser till Sveriges längd ! Har man då bott i sydlga Sverige en lång tid så vet man att det kan regna den ena dan o snöa den andra ! Och att övervägande gröna vintrar förekommer där ! Särskilt i Skåne , t.ex Något som ochså kan förkomma är att alperna har mer eller mindre snö på vintern periodvis ! I går såg vi exempel på att det blåste hård nordostlig vind i Askersund , och mycket snö kom ! Sen på kvällen regna det ! Idag är det minusgrader igen och det har snöat med vind norr ifrån ! Nämnas kan ochså att i Reykiavik är det - 6 C ! Man måste vara påläst om nuet och klimathistorien om för att inte göra " allt värre än någonsin " När då någonsin ? Har ni t.ex. hört talas om ett blockerande högtryck över Azorerna ?
        V-75 ! Ingenting ! Hä, bara o kämpa på ! 
      Tour de ski avslutas ju idag ! Tyvärr så fick bl.a Emma Wikén slita på felvallade skidor i gårdagens masstart ! Och var ledsen när hon kom i mål ! Försvann som en blixt från målområdet ! Vallateamet erkände ochså sitt misstag ! För mycket klister på ! ?  Och " Vårvindar" i alperna kan förekomma liksom " vårvindar " i Svenska fjällen ! Och det var bara störtloppet som blev inställt i går ! 
 Slalom inleder dagens tv-sport ! Ett långlopp började visas tidigare i morse ! Ses inte !
     Jaa, och gläder mig mycket över Örebros hockeys framgångar ! Ligger nu på 3 plats i Shl/ elitserien !
         Och idag kan  ochså tittas på matchen mellan Arsenal och Stoke !
           Och i kväll spelas det o ses på bingolotto ! Lite " roar småbarn " ? :) 
       

Intressant dag kommer ! Ang, sporten !

10:30 börjar ju sportdagen på tv med storslalom ! Varvat med Tourde ski ! Och dessutom så går ju V-75 på Romme ! Och där kommer snö o kyla att uppträda ! Hög utdelning ? Sen får vi se om snönfallet övergår i regn i Askersund ?
 Ang. vädret ! Igår tog Svt-text bort ett inlägg som pratade om rekordkyla i östra USA ! Hade dom gjort det om det stått rekordvärme ?
Källa dn.se : Rekordkyla i östra USA ! Arktis kyla håller delar av Usa o Kanada i ett järngrepp ! Köldrekord har satts på ett flertal orter o snöbyar förekommer ända ner i Jacksonville i Florida ! Vad skall man nu skylla på ? Jag har predikat innan om de kalla områdena på jorden som inte bryr sig om nånn växthuseffekt ! Utan gör framstötar söderut ! Och i Sibirien är det kallt som vanligt ! Det får vi här i Sverige kanske känna av! Om inte i vinter så nån annan vinter ! Ost o nordost ! Tänk när folk får växthuseffekten på huvet utan att se nuet ! Eller det som varit !
            Jaa, sen kan vi ta det här med att folk kallas för Islamafober i vissa kretsa bland, politiker, kultureliten eller massmedia i Sverige ! Inom en vecka har folk fått läsa om grymheter från följande extrema grupper ! Al shabad, Al Quida, Boko harem, o Isis vet vi ju var vi har o även Hamas skall inte komma undan !
       När " vanligt " folk läser om dessa grymheter så känner dom naturligtvis oro o rädsla ! Det behöver man inte vara psykolog för att begripa !

På väg mot spelhålan !

 För nån timme sen ! Det har börjat klarna upp så trottoaren var halkig ! O gatan ! Nu får vi se om Harry boyen slår till ! Hoppet lever som alltid ! O spänning är inget dumt att uppleva ! Det har man inte svårt för precis !
       Jaa, att mänskligheten alltid varit på gott och ont, det hjälper ju inte dom som så tragiskt blivit skjutna i Paris ! Det här drar skam över Världens muslimer ! Som till mycket stor del lever fredligt  ! Och själv har jag pratat med Syrier som flytt Isis ! Men hatet mot judar är ju en av ledstjärnorna för dessa militanta grupper ! Tydligen har några tagits som gisslan i en affär ?! 
   I morgon är det ju intressanta masstarts-lopp i Tour de ski ! O annan sport förutom då ochså V-75 ! Fullt upp med dagobertssmörgåsar o goa kakor ! Är så nöjd med att ha denna livsgnista utan oro för framtiden ! Med roliga saker att tänka på som man har möjlighet att uppleva ! Världen på gott o ont skall inte sätta krokben för mig ! Och jag vill framhålla det goda i Världen ! Men det säljer ju inte så mycket !
             
     
           

Har jag svårt för ! Att se negativt på tillvaron !

Jaa, visst det finns människor som har det sämre än jag har och dom som har det bättre  ! Om man råknar pengar o bedömer människor efter det !  Har haft mer pengar o har mindre pengar ! Hade råd o köpa en ny motorcykel på 90-talet ! Nu har man inte råd med nått motorfordon ! När det väljs , valts, kompisar då har det inte med hur mycket pengar dom har ! Är det säkert att dom som är s.k. rika är mer nöjda än dom som får det till att går runt ? Men det är klart nån dröm behövs påfyllning för ! Spännande att tänka på !
             När en annan stiger upp på morgonen så känner man ingen olust ! Bara tanken på att jag verkar orka motionera idag ochså, verkar värma upp livsandarna ! Och bara en sån sak som att bl.a. höra på den musik som går in i hjäterötterna , den Grekiska t.ex. ! Och det sociala kontaktnätet, hit o dit, känns ju bra från rötter till barnbarn ! Visst det finns ochså elände i Världen ! Är det humant mot sig själv att hela tiden tänka på det ! Försöker göra det bästa möjliga efter mina förutsättningar i nuet ! 
           Och att mänskligheten är på gott och ont ! Det är väl inget nytt ! Och hur skall man få 7 miljarder människor in i samma bås o få detta bås fullständigt rättvist ! O leva lika länge vara lika lite sjuka o tjäna lika mycket pengar mm. Oavsett välfärden ! Och statliga o kommunala insatser !
             Vädret ! Ett av mina ämnen som jag försöker läsa in mig på ! Sunt förnuft ! Är det ett högtryck i mellan Europa  ner mot Turkiet ! Då blir det kallt på nätterna ! Idag har Istanbul - 6 C  o Bukarest har -12 C !
          När vi får vinter i Sverige till största delar ! Då råder vindar från ost och nordost ! Och då måste lågtryckena gå söder om Sverige  och inte hålla på o jäklas vid Island t.ex.
          Jaa, idag blir det inre tjänst ! Med spinning till musik ! Ingen svårighet med det datan o spinningcykeln i sängkammaren ! O sen bad i kar ! O Sen blir det brunch ! 
    I morgon är det så mycket spännande sport på tv ! T.ex. Tour de ski o trav ! Och därför går jag och spelar på Harry boy i em ! Så behöver man inte gå till spelhålan i morgon fm ! Och vad har vi att se fram emot i kväll ! På Spåret ! Bl.a.
           

Jaa, så här innan Tour de ski börjar !

 Så här såg det ut utanför min balkong idag ! All snö borta över en natt ! Men  tänker inte summera nån vinter för än den 15 mars ! Och inget " extremväder " för än den 31 december ! Det hjälper väl ingen men folk, våra rötter, led väl lika mycket av stormen , en av de värsta någonsin i Sverige, som inträffade i början av 1900-talet !?
            Kl 12  börjar ju Tour de ski ! Undras hur det går förbl.a. Calle Halvarsson och Emma Wiken !
 Tack vare jag lever som jag lär o har skrift o fotobevis på detta sen många år så har man inte svårt för att sticka ut hakan , kött på benen ! Men visst svävar därför den ofta förkommande Jante omkring i luften omkring ibland !  Men det skits det fullständigt i ! Tror ni inte jag lever som jag lär o inte står för det så är ni välkomna hem ! Så skall ni bland annat få följa med på många av mina motionsrundor ! 

Jaa, gott folk, gumman tö återvände !

Men kung Bore ger sig nog inte så lätt ! Det här med att skaffa sig kunskap om saker och ting är bättre än o sitta ondgöra sig om saker o ting !
          1938 när jag föddes lär ha varit nästan lika varmt som 2014 ! Sen vet vi ju vilka kalla vintrar som trots det följde på början av 1940-talet ! !943 t.ex.
          Häromdagen läste jag på den norska vädersajten att högtryck söder om oss,nere i Europa och lågtrycksvandring vid Island och då  sydost åt genererar dessa varma vindar från norska havet in över oss via Norge ! Detta scenario är inte ovanligt ! Har funnits förr innan ordet växthuseffekt uppfunnits !
 
 Har ju bott i Simrishamn på Österlen i många år ! Nu skall vi ta upp scenariot med  högtryck som genererar ost/ nordostvindar över Sverige ! Om detta händer när det är sommar då blir det ju t.ex. rena rivieran längs kusten av Hanöbukten ! Över 20 C i vattnet ! Men vad händer på vintern ? Snökanoner kan uppopträda , ihållande snöstormar kan uppträda ! Här har ni ett ögonvittne till detta ! Och samma scenario på sommaren i Pite havsbad , rivierastuk ! Här har ni ett ögonvittne till detta ! Har ochså varit med om att det regnat i Luleå nån julafton ! Varma vindar via fjälltrakterna ! När det gäller Örebro på senare 40-tal ! Besvikelse över att inte kunna åka skridskor på farmors damm ! Och ingen färd kunnat gå till julottan i Gällersta kyrka p.g.a. dålig snötillgång, tö ! Källa ! Fars dagbok o mig själv !
       
 Det tråkiga är när det gäller nuvarande väder är bl.a. när det fryser till på natten o är vädigt halt på morgonen ! Vägarna blir ju ochså lömska för traffiken !
              Konstaterar att rejäla somrar med ostvindar o rejäla vintrar med ost/nordostvindar är mitt önskemål ! Men jag har ju överlevt ändå :)

Nää, tycker inte det är konstigt !

När man läser om det här i Paris , dödandet av människor på en tidning ! Oavsett vad man röstar på så måste politiker förstå att gemene man börjar känna oro,ångest, rädsla för Islamistisk extremism ! Det ena dådet efter det andra får man läsa om ! Jaa, nu har vi ju rörelsen Al Shabab ochså ! Som drar skam över majoriteten muslimer ! Har ingenting emot majoriteten av muslimer ! Men nu får ni ha empati för många människors rädsla när det gäller de här vansinnesdåden ! Extremism över huvud taget är naturligtvis avskyvärd ! Vare sig den är  politisk eller religiös ! Och i sammanhanget hoppas jag att Hamas brigader kan hålla fingrarna från avtryckaren på bl.a raketer/missiler !

Så kom kung Bore igen ! Antagligen tillfälligt ?

       Jaa, så här såg det ut när jag gick ut på minmotionsrunda ! Just nu slåss ju kung Bore o gumman Tö och med det väderscenariot som är nu så är det inget ovanligt !
           Jaa, det här med katastroftänkande ! Har väl i alla tider präglat mänskligheten ! Men den o jorden består ännu ! Så jag köper inte katastroftänkandet ! Men tänk vad massmedia tjänar på det ! Och tänk vad t.ex.katastroffilmer säljer ! I tv o på bio ! 
 Sen har det ju utropats det varmaste året någonsin ! Jag kräver en förklaring vad någonsin egentligen innebär ! På 1700 talet,  var det ju varmt vissa år , skrivs det ju om ! Var det ochså varmare någonsin ? 
                Såg precis på avslutningen av damernas lopp i klassiskt 5 km i Tour de ski ! Hur kan någon bli så fruktansvärt överlägsen som Björgen ! Vad är hon gjord av ? Men Emma Vikén blev 4 ! Var nära att spränga den norska trion ! Nån sekund efter Weng bara !
                 O Kalle Halvarsson blev 4 på herrarnas 10 km ! Men där van kazaken Poltaranin före ryssen Belov ! Och 3 blev Sundby ! Tack för det Poltaranin o Belov ! Fina lopp gjorde ni !

Dan blev som förväntad, enligt konceptet !

 Som planerat inleddes denna sportdag med det egna sportande ! Norrut ! I I gångbart väder som ju det är för det mesta ! Oavsett snö eller ej ! Under vägen mötte jag först en tysk man som bott länge i Sverige ! Och nån gång när vi möts så pratar vi tyska ! Jag övar mig och han tycker det är givande ! Nån gång pratar vi om dom platser som mormors anförvanter föddes på ! Och sen mötte man fysikern igen , mannen som vet mycket om t.ex. klimatet o vad som styr det ! O sen mötte jag en dam med hund och vi pratade om motion och det som är bra med det ! Och hennes far går ut mycket ! Och han är 89 år gammal !
          Visar ju mycket foton från mina rundor ! Motion ett viktigt inslag i min livsstil ! Och den ökades när jag gick i pension som sagt ! Det kanske är roligt att följa med på mina rundor ! Även ifall motiven kan upprepa sig ibland !
 Jaa, härifrån har man  inte så lång väg till hemmet ! Går över en bro som går över riksväg 50 sen upp till norra kyrkogården ! Sen är det nog bara 5 minuter till hemmet ! Jaa, kanske här har varit dans kring granen ?!
           Och visst blev det en fin eftermiddag framför tv:n ! Tour de ski,  backhoppning o slalom ! Halfvarsson ligger bra till forfarande i Tour de ski ! Men tröttnade i sprintfinalen o blev 6 ! Hoppas det var tillfäligt ! Sparade sig kanske inför morgondagens 10 km ? Klassiskt väl ? Fick ju ihop bra poäng via finalplatsen !
       Herrarnas slalom ! Hade inte Hargin gjort en miss hade han hamnat på pallen ! Blev 4 ! 
           Jaa, vädret ! Stora rubriker kvällsblaska ! -Här slår snökaoset ! Stormen drar in från Island !- Nu får vi se hur lågtrycken rör sig in över Sverige ! Vilken bana tar dom ? Och det område jag bor i ? Snö o regn sägs det bli ! Som sagt prognoserna ändrar sig ! Lågtrycken styrs ju inte av meterologerna ! Det klarar dom själva av ! Och dom har alltid varit lite lynniga ! Tittat på den norske vädersajten ang. Askersund, som ochså ändrar sig hit o dit,men det blir det en vecka framåt övervägande plussgrader ! 2 dagar snö , nån dag med regn ! Hur det blev ?   Jag har skrivit ut prognosen ! Så nu får vi se om den stämde !

Nää, det var ingen bra match !

Den om 3 plats mellan Sveriges juniorkronor o Slovakien i Toronto ! Slovakierna var värda att vinna ! O de svenska killarna verkade ha kört slut på bensinen. Trots att dom haft längre vilopaus mellan matcherna än Slovakerna ! Nu har man inte läst några tidningar på nätet mer än resultatet mellan Kanada o Ryssland i guldfinalen som Kanada vann med ett mål ! Den matchen gick för sent för att tittas på ! Mitt i natten !
          Jag lyssnade på  vad förbundskaptenen för seniorkronorna Per Mårts sa i periodpausen ! Ang. svenskarnas väldigt unga lag och deras fysik ! O detta la man märke till i dom 2 avgörande matcherna den mot Ryssland i semin o den mot Slovakien ! Krafterna verka slut på nått vis !
          Men idag har man både Tour de ski o backhoppning att titta på ! Undrar om det inte var slalom ochså ? Jo då, tittade efter , det är det ! För herrarna ! 
               För övrigt så tänkte jag ta en timmes runda ! Innan Tour de ski sätter igång ! Det behöver fysiken efter allt sittande i fåtöljen framför TV:n ! Men vem missar bl.a. fin vintersport ! På första parkett ! 
         Vädret är jag ju intresserad av, i nuet o med facit på ! Inte som gnällobjekt ang. framtiden ! Jaa, kommer kanske februari o bli årets vintermånad värd namnet ! Hoppas det för längdskidåkningens Vm i Falun börjar den 18/2 ! Och Vm i utförsåkning börjar i Wail/ Beever Creek/ i Usa  den 2/2 ! Vilken tur att man numera inte behöver jobba  i sådana här idrottsliga sammanhang ! Tycker en glad pensionär sen 11 år ! Då man fyllde 65 ! Och att man har haft tur att få vara  frisk även dessa 11 år ! Tacksam var ordet ! Så för mig är det huvudsaken att jag ser att det är väder ute ! För då har man ju fått en dag till, o vara tacksam över ! Som sagt !

Det är rätt kul att följa vädret i Nordamerika !

Kyla o värme avlöser varandra ! Nu pratar jag inte om nordliga Kanada nära Arktis ! Utan om gränstrakterna mellan Usa o Södra Kanada ! Just när är det t.ex. -17 C i Chicago ! Och kring dom Stora sjöarna ! Ibland kan det vara en del + t.ex. i Winnipeg  o sen kan det slå om till en hel del minus ! Är det konstigt att det stormar där  o blir våldsamma snöstormar emellan åt  !?
           När jag tittar på 10 dags prognoser när det gäller mitt område så pendlar det hela tiden mellan det blå-och rödfärgade ! Och när det tittas på en prognos för januari , gör det det samma ! Inga övriga kommentarer om detta o prognoser om 50-till 100 år !
         Nu är det ju minus i Askersund ! Och som sagt en stor del till osäkra prognoser är högtrycks o lågtrycks rörelse o placering ! Och när man då kan hitta minus på t.ex. Balkan så har det ju med högtryck o göra ! Kallt på nätterna ! Och jag tror som sagt det var idag som Istanbul bara hade 3 + ! 
 
 Jaa, på fotot syns en pimplare ! Blev något förvånad när jag såg honom ! Häromdagen var det av naturliga skäl  ingen is på sjön ! Och vi har ju fått minusgrader i natt efter milda dagar ! Jaa, man undrar ! Nu är det inte så djupt men ..? Kanske isen blev tjockare än man skulle kunna tro ? Efter de milda dagarna  !
           

Vem vill inte vara på solsidan !

          Vad är det egentligen som är viktigast för överlevnaden ? Det vet åtminstone jag ! Mitt i allt  "domedagspredikande utan facit " som verkar vara väldigt populärt o säljande ! Så lutar jag mig ständigt mot Solen. Denna gula stjärna som är centrum av vårt solsystems 8 planeter ! För mig är solen det viktigaste som finns som sagt ! För Jordens överlevnad ! Utan den hade vi inte varit någonting ! Oavsett utropande av elände av olika slag framåt i tiden !
            Jaa, och den finns ochså ovan molnen när vädret spökar till sig oavsett via monsterkyla eller extremvärme ! O det har den gjort i miljarder år ! Utan att förtröttas !  Solen har ju skickat sina strålar  över mänskligheten i miljontals år ! Och över planeten Tellus, Jorden, i miljarder år ! Oavsett kalla eller varma perioder ! Ni får gärna dömma ut jorden på 100 år ! Men Solen har säkert sett betydligt värre scenarior än dom som det spås om !
 
Läste idag om att regnskogarna verkar öka ! Men, det kommer säkert ett men efteråt ! Sånt får väl inte förekomma ! När eländespredikningarna styr Världen !
  Joo, då dessa foton är tagna idag ! Längs vägen på den långa av mina motionsrundor ! Tack för att du finns Herr Sol !

Inget o klaga på tycker jag !

Nää, juniorkronorna var ju inte precis favoriter efter träningsmatcherna innan Vm ! Där dom släppte in många mål !
    Och det har gått väldigt bra hittills tills igår ! Då var ryssarna ganska överlägsna ! Och vann välförtänt ! Och dom slog ju USA i  kvartsfinalen ! Så formen var i stigande ! Tyvärr går matchen om guldet sent i natt, mellan Kanada o Ryssland  !
         Men Sveriges match mot Slovakien om bronsmedaljer börjar idag kl 22 !
         I dag håller Tour de ski paus ! Förflyttning till annan ort ! Och tävlingarna som inleds imorgon med sprint ! Börjar liksom dom andra tävlingarna i veckan efter 12 ! Så då blir det motion innan om jag får bestämma ! Med framtidstro ! Utan att ta ut elände i förskott !

Det tycker jag ochså om att titta på !

Backhoppning ! Men liksom skridsko är det ju en vintersport som försvunnit på den svenska kartan ! Men som väl är finns det en kanal som sänder backhoppning ! Och därför har man kunnat se tävlingen i Insbruck i dag som ingår i Tysk-Österikiska backhopparveckan ! Och en tysk vann före en Österikare ! Och treor på samma poäng blev Scheizaren Ammann och Japanen Kasai ! Ammann är som sagt min favorit och verkar ha kommit igång igen ! Säkert en av de främsta backhopparna genom tiderna ! Vem beundrar inte Kasai, 42 år gammal ! Hoppat i stora sammanhang i 25 år !
         Halfvarsson o Hellner o Richardsson gjorde bra ifrån sig idag i Tour de ski ! I 15 km klassiskt ! Ligger bra till i sammandraget ! Halfvarsson ligger 3 ! Damerna gjorede väl ochså bätter ifrån sig ! Och unga Stina Nillson blev 4 efter de överlägsna norskorna ! Men hon kör bara sprinten på tisdag ! Vill inte bränna ut sig genom att köra fler etapper ! Förståndigt !
                Nu ladder han um ! Inför bingolotto och ishockeyn ! Leve entusiasmen !

Tänka sig, det blev söndag ochså !

En härlig sportdag i soffan blir det ! Nu tänker jag inte bara på svenska framgångar ! Kul att titta på oavsett ! Slalom, Tour de ski, hockey. Kryddat med bingolotto ! Det går ju inte ett sträck ! Hockeyn börjar 22 ! Om nu Sverige skulle ta sig till final ,så går den tydligen kl 02:00 på natten till tisdag ? ! Illa !
 Tour de ski ! Går inte i morgon ! Då är det förflyttning ! Men de andra vardagarna i veckan hinner jag motionera innan, ochså ! Då kör man sitt egna race, är det tänkt !
      Vädret ja ! Har lästa denna vecka om snöfall i Jerusalem och i en av öknarna ! Med bilder av barn som gjorde snögubbar ! Men huvudsaken är ju att massmedia i Sverige får skriva om ett varmare 2014 än någonsin !? Skulle gärna vilja fråga meterologerna/ journalisterna om det här uttrycket VARMARE ÄN NÅGONSIN !
      1700-talet var ju enligt uppgift varmt i Europa ! Världen hade då ca i miljard innevånare , inga bilar och inga kolkraftverk ,inga stora städer, o.s.v. Kanske det på 1700-talet var ett sånt läge på t.ex. vintern då sydväst och sydvindar övervägde ? Sen vet vi väl  att på sommaren ger ostvindar o högtryck rivieraväder i Sverige ! Ända upp till Piteå havsbad ! Har själv njutit av bad där på 1950-talet ! När familjen bodde i Luleå o vi hälsa på en av mina fars bröder som bodde i Öjebyn ! Dagens journalister som myntar orden extremvärme o monsterkyla skulle jag gärna vilja ta ett snack med ang klimathistorien ! Dom verkar mest vara pålästa om framtidens klimat utan facit ! Säljer tydligen mest !
               Men dom får hålla på bäst dom vill ! Själv vet jag inte ens hur morgondagen blir ! O tänker inte oroa mig över den ! Och har positiva tankar om detta året ! När det gäller mig själv och inhemskt resande !
            Det är inte mycket positivt tänkande dagens massmedia ägnar sig åt ! Går en sak 1 av 10 snett så blir det stora rubriker ! Delar av svenska folket drar alla över en kam ! Bär sig en minoritet av muslimer hemskt åt så dras alla över en kam ! Och tiggare som sitter o fryser hånas av människor som inte ens kan tänka på hur dom agerat om dom varit i samma situation ! Och även t.ex. Romer o Judar hånas av en del oavsett ! Det är bra att Säpo tar sig en titt på sociala medier ! Och dom som sätter sig på sin pidestal , drar alla över en kam !

Jaa, inga vinster som vanligt !

Jaa, V-75 har det gått troll i ! ibland blir det ju sådana perioder ! Men förtröttas ej du tappra hop ! I kväll är det ju lottodragning ! Har ju några rader där !
          Däremot kan man glädja sig åt att Calle Hjalmarsson blev 2 i Tour de skis inledning ! Och Marcus Hellner 5 ! Och vann gjorde en av mina idoler Dario Cologna, tydligen helt kvitt sina skador ! Peter Nordhug blev 3 !
         Damerna då ! Utan Kalla verkar vi inte ha några i världsklass ! Om man ser till denna tävling ! Med många lopp innan den berömda slutklättringen !
        Men det finns annat att titta på i kväll ! Bl.a. Unge  kommisarie Morse ! Bra serie ! 

O då blev det lördag igen !

Bara en sån sak ! Och vi som har varit med förr vet vad sydväst-och västvindar betyder för vintern i Sverige , särskilt då i syd-och mellansverige ! Detta har inte ett dugg med väntad eller oväntad växtthuseffekt att göra !
         Jag som inte blandar ihop politik med sport gratulerar bl.a. Sverige och Ryssland till vidare avancemang till semi i junior-vm i ishockey ! Som ju går Kanada ! Och dessa lag möts i morgon i semin ! Spännande ! Kanada gick ju ochså vidare mot Danmark 8-0, och möter Slovakien som lite överaskande vann över Tjeckien med 3-0 !
         Jaa, och idag börjar Tour de ski ! Det kommer ochså att bli spännande ! Tyvärr är inte Kalla med t.ex. ! Har lagt upp säsongen, mest inriktad på Vm i Falun ! Men Björgen skall försöka vinna denna tävling för första gången ! Klara hon Johaug ?
      Och nu blir det sista finslipningen på V-75 systemet ! Som lämnas in efter damernas inledning av Tour de ski !
         Jaa, det är tur att det bl.a. finns sport o musik som förenar människor ! I Det ökande verbala hatet i Sverige, speciellt från Vänster o- Högerkrafter är inget som jag diggar ! Håller mig i mitten ! Dessutom när det gäller konflikten runt Ukraina ! När det gäller att flytta fram gränser ! Är man påläst så kan man fundera på detta i genomskådande anda ! O Säpo är på twitter ! Det tackar jag för ! Så kanske der värsta näthatet försvinner ! Där man drar alla över en kam ! 

Så här innan tittandet på V-75 tips o hockeyn !

Det här med växthuseffekten säljer tydligen mer både än nuet o det som varit ! Det man inte har facit på  skall man kunna vrida o vända på o ha olika åsikter om ! En av kunskaperna i nuet är att om vi i Sverige skall få övervägande vinter då skall vi ha ett högtryck nordost på och lågtryck som går söder om oss. Just nu råder motsatt läge i Europa ! Högtryck söder om oss o lågtrycken går norr på ! Och detta scenario har inte ett dugg med växthuseffekt att göra ! För det här scenariot har funnits långt innan ordet växthuseffekt myntades ! Hur kunde det annars vara så kallt på 1300-talet o så varmt på 1700-talet t.ex. Man får sticka ut hakan så mycket man vill utan att ta utelände i förskott utan facit !
        Politikerna i Sverige jaa ! Det här med att fiska röster o göra sig " till världens humanister " ! Typ ! Vem vill inte ta emot människor i nöd som flytt från död o elände ! Det skall vi göra ! Men vi läser dagligen i tidningarna om Isis o andra extremism rörelsers handlingar ! Politiker , kan ni tänka in er i den rädsla o ångest som sprider sig i ett samhälle när det omvandlas och när minoriteter av extremister finns o kommer in i landet ! Och åker utomlands o slåss med Isis support ! Och hur mycket är politikerna pålästa om fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimska ledare ! Jaa, det här med integrationen den måste funka o följas för allas skull ! Både " gammelsvenskar o nysvenskar " !
            Sverige-Finland i juniorhockeyn i Kanada ! Tydligen börjar den matchen kl 21 ! Innan dess kan man se matchen USA-Ryssland ! Börjar kl 19 !
 
 

Uj, vad det blåser i träa i dag !

   Jaa, hur hade dom det , mina förfäder ! När der gälde vädret t.ex. En av de värsta stormar som drabbat våra förfäder i Sverige på 1900-talet var den 1902 ! Och det är ju inte så länge sen !  Bl.a.min farfar föddes 1867  !
        Vad man kan tänka på är ju hur klara sig bostäderna då , gårdarna, husen, på sjön ! Folk led väl lika mycket då ? Och varningarna innan ?
    
                O när det gäller dagens braskande rubriker t.ex. allá varmare än någonsin ! Vad innebär namnet någonsin ! ? I tidsperspektivet ! 
 
          Inre tjänst ja ! Det passar bra idag ! Spinning , bad i karet, lyssna på musik,  "reta upp folk på nätet " se på spännnande kvartsfinaler i ishockey-vm för Juniorer i Kanada i tv , bl.a. då Sverige -Finland, titta på V-75-tipset som går på Jägersro i Malmö i morgon ! Dessutom inleds Tor de skie i morgon ! Hoppas vintern består där nere ! Touren  genomföres från Obersdorf i Tyskland till Val di fiemme i Italien !
           Mycket att se fram emot för en livsnjutare ! Jaa, igår fick Chelsea stryk av Tottenham ! Tyvärr åkte Arsenal dit mot Southhampton ! Alla lag har ju skador ! Men Arsenal är som vanligt väldigt drabbat ! Kan säkert räkna upp ett halvt startlag !
                    Jaa, nu går jag inför att njuta av helgen ! Det är inte svårt att göra om man har många intressen, som förgyller tillvaron ! Oavsett... ! På sin livslinje !

Jaa, då blev det den första motionsrundan på det nya året !

 Kängorna med dobbarna byttes idag ochså ut mot de vanliga walkman-skorna ! Jaa, sådana här omsvängningar i vädret är inget nytt i klimathistorien ! Vare sig dom är långa eller korta ! Och nere i Europa verkar dom fått riktig vinter ! Såg på Nyårsbackhoppningen ! Och jag vet ochså att det är vinter i Rumänien ! Bukarest har - 10 C idag ! O Budapest -2 C ! Inget nytt i klimat-historien !
         Och på rundan i dag mötte jag  en man som var utbildad fysiker som även bott i Amerika ! Numera pensionär ! När det gällde klimatet då och nu var han väldigt kunnig ! Och han sade att ville man ta ut elände i förskott ang. det så  kunde man tänka på hur vädret blev efter ett kraftigt vulkanutbrott t.ex. ! Han kände ochså till det här scenariot med fönvindar från norska havet, bla in över svenska fjällen vintertid ! Inget nytt fenomen ! Och jag fick faktiskt mycket vatten på min kvarn när jag pratatde med honom !!! Och han sade att dagens journalister med hull och hår köpte elände om klimatet utan facit ! Var okunniga om klimathistorien !
            Det är ju ochså 2 traditioner nyårsdagen ! Nyårskoncerten från Wien o därefter backhoppningen ! Detta såg jag på tv ! Gladde mig åt att Simon Ammann, Schweiz , denna en av världens genom tiderna bästa backhoppare, blev 2 idag i I Garmich-Partenkirchen i Tyskland ! Där fint vinterväder rådde !
             Såg att det talades om regn i morgon ! Men jag behöver gå ner i stan ! O utföra ärenden ! Inför helgen som kommer ! Det är ju fredag i morgon !
  

Då fick man skriva 2015 ochså !

Baara en sån sak ! Har ni gett några nyårslöften ? Mitt är ganska enkelt ! Att försöka vara samma människa, på gott och ont , som förra året ! D.v.s. mig själv !
            Och att ständigt vända på myntet o inte dra alla över en kam ! Och vara påläst om nuet och det som varit ! Och inte måla ... inte oroa mig för nått som jag inte har facit på ! O tro på mitt koncept ! O kunna vara nöjd o tacksam över mitt liv ! Eftersom man är inne på sitt 77 år ! Som ju då är nått att vara tacksam över ! O nu är det ju så i mänskliughetens historia att alla blir inte lika gamla ! Fullständig rättvisa hur uppnår man det ? 
          Nu är det ju milt ute ! Och det slås på stora domedagstrumman. Jaa, det här med varmaste året någonsin ! 
Det kom ju en blänkare om år som 1933 o 1938 ! Då det var nästan lika varmt ! Dessutom kan jag ge följande data ! Allgunnen hade den 5/1 1973 + 12,4 C ! Simrishamn hade 24/12 1977 + 13,7 C ! Kan vara bra att veta !
        Skall kämpa i år ochså mot fördomar och okunskap ! Mot den säljande negativismen ! Som slås mynt av ! 
    Och det politiska scenariot i bl.a. Sverige skall bli intressant att följa ! Mycket ! I raggandet av röster ! I en legal riksdag ! Samarbete hit o samarbete dit !? Det är väl lika bra o få en enpartistat ! Så vi kan få fullständig rättvisa i Sverige !?  !? Och än en en gång ! Rasister finns i alla partier ! Sen får politikerna säga vad dom vill ! Snacka går ju ! Dom har väl inte intervjuat alla väljare i sina partier ! Men det är skönt att få tala om att jag inte är det !
        Blev ju sent igår ochså ! Spännande ishockeymatcher med raketskjutande o väldiga smällar utanför fönstret ! Det var så rutorna skallra nästan ! Och Sverige vann igen, mot Schweiz Och vann gruppen ! O Kanada vann mot Usa ! Och vann sin grupp !
            Jaa, såg efter ! Sverige får möta Finland i kvartsfinal  i morgon ! Oj,oj,oj ! Spännande ! 
         Motionen blir utan dobbar idag ! Och i stans skogsområden ! Då slipper jag det myckna blåsandet ! O blåst o 3 plusgrader ! Det känns kallt det ochså ! O ohälsosammare ! I den fuktiga luften !
           Sport är ju som sagt en av många kryddor i mitt liv !  Och idag är det klassisk nyårsbackhoppning från Gamich partenkirchen ! Om det inte blir för blåsigt !  Har hänt ! Och matcher i den Engelska ligan i fotboll
, enligt tradition ! Alla tiders ! Och hinner motionera innan !

RSS 2.0