Det här med åska...

Jag är inte särskilt förtjust i åska om den ligger " precis över mig" ! Däremot är det roligt att se åskans väg över Sverige på åskseiter, radarbilder ! I Askersund har det knappt åskat nått i år ! Jag har precis sett att ett område "står o hackar utanför sydkusten i Sverige". Åskvaningar o risk för mycket regn har utfärdats nu minst ett dygn ! Folk är som dom är men en del är " fanatiskt intresserad av åskan " har jag sett på insändare där folk blir nästan " förbannade om det inte åskat kraftigt hos dom som det lovats" . Jag gör ingenting för att dölja att " åska inte är nått för mig ". Vad är o vara tuff här i livet ? Och vågar man inte visa o prata om att man inte tycker om åska ? Jag tycker man är lika " tuff " om man vågar prata om det !

Fantastisk fotboll...

Bara o gratulera Italien även ifall man höll på Tyskland som sagt ! Italien är en stor överraskning och sättet dom spelar på..ja det är bara o gratulera den tränaren dom har sen nått, några år !
                           Jaa ! Grattis Sara ! Ju "fler ställen man har" desto mer gratulerad blir man !

O det blev det banne mig !

Vadå, jo en solig dag. Nu är det ju lite mer moln ute men inge o snacka om ! Skall sola på balkongen har jag tänkt ! Och i går slog Spanien fullt rättvist Portugal på straffar i em-fotbollen ! Portugal " sprang livet av sig " i första halvlek ! Vilket som sagt " straffade sig " !
Ja visst ja, ikväll spelar Tyskland mot Italien i den andra semifinalen ! Lurig historia för Italienarna har imponerat med bra anfallsfotboll. . Men jag håller på Tyskland. Av 2 skäl ! Ungdomligt lag som spelar bra fotboll. Och så " ärar jag" mina 25 procentiga rötter därifrån. Mormors föräldrar var båda födda i Preussen. Hennes farfar var från Nederländerna ! Så enkelt var det, o det har det varit innan ochså !

Fint väder o gott kaffe i Bergakungens sal !

                 Jaa, Garpa Gruva ," Bergakungens sal" har jag ju skrivit om innan ! Så småningom tror jag det blir ett ännu större turistmål ! Allting är nu färdigt ! Kanske den störste eldsjälen i projektet , min kompis Torsten har " lyckats" med att få stöd av både Länsstyrelsen i Örebro Län, kommunen i Askersund  och markägarna Sveaskog ! I dag var Torsten, hans fru och undertecknad ute o inspektera o " städa upp" i gruvan inför nästkommande lördags konsert i gruvan . Trio Lyra skall uppträda liksom förra året med musik från Duke Ellington till Eva Dahlgren. Det här är ju inte alls så stort som Dalhalla i Dalarna men förra året kom det 150 personer. Och musiken blev mycket uppskattad !
               Den här bilden är tagen mot ingången ! Det är Torsten som städar estraden !
                  Och det här fotot är taget åt motsatta håll ! Det är Vivi-Ann som städar ett av borden. Sen drack vi kaffe och hade det trevligt som vanligt ! Men vi kommer att titta till bergasalen dan innan uppträdandet. Och jag skall  som vanligt " tjafsa med otåliga bilister " på parkeringen nedanför ! "Alla tror alltid att dom skall kunna parkera så dom kommer hem först" ! Ganska bra beskrivning faktiskt !

Verkar bli en solig dag !

O det är bra för i fm skall Totsten o undertecknad besöka Garpa gruva för en inspektion o dricka kaffe. O åskan gick förbi i går em mot sydväst, tja ner från Mora mot Halmstad nånting... Det störde inte Morden i Midsummer ! Då hade det tonat av söderöver såg jag på datan innan jag la mig . O boulen i går sluta 1-1 mellan herrarna o damerna !

Nu blir det boule kl 10 !

Efter att ha facebookat vad jag " konstaterar o tycker " så sätter jag mig snart på cykeln för en liten runda innan boulen, om vädret håller sig torrt !

Hä bare o motionera på..

Även om det är ösregn o blåst o kallt för årstiden ! Jag förenar nytta med nöje då jag även går ut av medicinska skäl. Då skiter man i vädret o hoppas att åskan lyser med sin frånvaro !

För er som inte tittar på facebook...

                    ... vill jag inte undanhålla detta ! Jag går ju alltid genom skogarna o längs strandpromenaden i Askersund när jag motionerar. O det gjorde jag även idag för V-75 går i morgon. Då blir det dagobertsmörgåsar ochså som vanligt till begivenheten. Jag brukar alltid ganska ofta säga goddag, goddag, goddag... med vänlig och relativt hög röst när jag går i skogen och vid strandpromenaden för att djuren o fåglarna skall vänja sig vid den ! Här har vi ett resultat. O inte det minsta stressade var djuren när jag sa orden. Nån gång om jag fått syn på rådjur på mycket längre håll så har de stuckit när jag tagit upp kameran !  Jag stod över en minut o bara njöt av det hela. Men då kom några springande, motionärer o då stack dom !
             Och som inte detta räckte så sa jag goddag åt denna skäggdoppingsmamma vid strandpromenaden med unge,ungar? på ryggen ! Dom brukar dyka blixtsnabbt annars ! Vet ni hur en unge ser ut när dom inte är så gamla ! Dom är svart-vit strimmiga. Såg nåra vid bron till Borgmästarholmen för flera år sen. Fotot taget på 20-30 m avstånd ! Med zoom ! Har ingen kamera med teleobjektiv ! Idag har jag haft en väldig tur i mitt " ständiga livsnjutande i vardan" !

Hä bar o kör på !

Jo, men visst ! Idag är det inget v-75 utan i morgon ! så v-75 med " dagobertssmörgåsar" infaller då ! Alltså v.s.b. så blir det idag motionsrunda istället. Och vad som sen händer... det ger sig ! Kanske tvätt i maskinen och seende på tv-play. Sista delen av Kjelles smakresa blir det nog ! Ett fantastiskt program och rörande, handlar inte bara om mat ! ! Det skadar som sagt inte att se sig om i världen och bl.a. förundras över hur folk kan vara så glada i vardagen som har det så mycket sämre än vi i Sverige !

Världens största tårtbit ...

                       Det är klart Kalle skall vara med så här på midsommarafton ochså ! Glad midsommar önskar jag alla !

Grattis Kalle på födelsedagen !

            Jaa, det är klart Kalle skall vara med med farfar här. I dag blr du ju ett år ! Sist vi träffades var du så där 5 månader. Jaaa, tiden går fort o snart ses vi igen. Och farfar är nöjd för varje år han kommer ihåg dig o de andra barnbarnen. Och jag har ju sett foton på dig senare än detta ! O på Facebook är du med ochså med i dag
 ! 
       Och nu börjar EM-fotbollen igen . Den första kvartsfinalen kommer i kväll ! Då är väl Portugal favorit mot Tjeckien ! Men i det här em-et så verkar inget vara riktigt säkert !
          Kalla har efter 3 månader äntligen blivit vän med den då upphängda gungan ! Och axeln uppsöks ganska ofta särskilt när jag står vid vasken. Grötfatet blir uppsökt varje dag ! Och att bita i mormors radband är kul !
             Och de här herrarna fick till sin glädje halva min glasstrut nere vid hamnen där jag satt o sola i em. Själva glassen behöll jag för mig själv men den hade dom ätit upp om dom fått . Efter välförrättat värv lade herrana And sig ner vid mina fötter ! Kanske han köper en till ?

Ibland stöter man på en med samma målsättning...

.........som den här anden. Nää, vi är dock lika förnöjsamma över dagens väder ! Nä, jag träffar ju många personer på mina rundor både en o flera  ggr vare sig dom är unga eller gamla, ljusa eller mörka ! Mannen jag träffade på torget har jag träffat förr ! Han skall flytta till Brickebacken i Örebro efter att ha stått i kö i flera år men visste inte de första åren att man fick anmäla sig och för att få en poäng för varje dag ! Han har haft mer poäng än mig när han fick lägenheten och antagligen har han mer pengar för han hade tittat på en insatslägenhet i Kumla. Varför i Kumla, jo p.g.a. dom fina förbindelserna till Örebro. Känns det igen ? Mannen har en fördel, han är 20 år yngre än jag är !
                                Fotbollen igår ja mellan Sverige o Frankrike ! Alla tiders match, både offensivt o defensivt ! O vilka mål ! 2-0 till Sverige ! Och i går såg jag på första programmet på tv-play, missat i TV, som hette Kjelles smakresa ! Området han besöker i fjärran Östern har sammanlagt över 1 miljard innevånare Kina inräknat ! Vad jag då frågar mig är vad är riktig mat och varför kan man inte äta , skalbaggar, ormar, myror ,grodlår, scorpioner mm., lika gärna som "rutten fisk". Allt är fråga om invand matkultur och dessa länder har väl existerat längre än Sverige gjort. Och det är väl lika grymt " att hugga huvudet av en höna som en orm eller föra slaktdjur mot  den sista vilan i dödsångest eller dra skinnet av en levande fisk efter att först trott sig dödat den genom att så huvudet i relingen". Det gäller faktiskt att se sig om i världen " annars blir man himmablind " !     Nästa program i denna intressanta serie nr 2( varav alla avsnitt finns på TV 3-play) skall jag titta på idag ! Dass var alles ! Och jag tror faktiskt jag skall skaffa mig en svensk-fransk ordbok för att  återskapa den franska som jag glömt sen skoltiden ! Au revoir !

Boule i strålande blåsigt väder...


....och molnen som legat tunga har skingrats !  Det är väl positivt ! Positivt var det dock icke för herrarna i dagens match så resultatet har "skingrat sig" !
         Igår och förgår var det inte långt borta att både Spanien o Tyskland kunde missat kommande slutspelsmatcher i em-fotbollen. Jag är ännu mer osäker om vem som vinner turneringen nu. Kanske rentav England eller Frankrike ? I kväll spelar Sverige sin sista match mot just Frankrike. Klarar dom den utan press eller är dom svenska spelarna " avslagna" ?
               Nått "annat sensationellt" är det inte på undertecknads front. Nöjd som vanligt ! Hoppas det " sprider sig" !?


Så här innan boulen, inte bullen !

Nu kan man skriva snabbinlägg på den " nygamla" bloggen ! Igår såg jag på datan att Österlen bl.a. fick lite känning ? av åskovädret som ändra riktning o gick över Bornholm. Undrar om Blekinge inte fick några smällar ? Idag blir det som sagt boule o den svala sommaren fortsätter. Men dom hade det likadant 1901 i juni " av nån konstig anledning" !?

Det är lite tråkigt o se.....


                   På den här platsen 20 m in i skogen invid min motionsled fanns innan en grillplats ! Den förstördes o slogs sönder förra året ! I år har tydligen några uppsökt den i avsikt av intagande av drycker i all avskildhet ?. Jag tror knappt att det är några i min ålder. Av nån anledning kom jag att tänka på skolavslutningar..... Jaa, det var STARKT gjort av dom o samla ihop dom, flaskorna o burkarna ! Men bildkvaliten verkar ha blivit bättre här, synd att motivet är " uselt " !
 

               I går hade jag ju besvär med bloggen men den ny-gamla är inte alls dum ! Reklamen fortsätter på den för jag vill inte betala vad det kostar utan ! När jag blev otålig så tänkte jag att nu skaffar jag nån annan. Och det gjorde jag. O då blev det 2 i stället för ingen ! Vad gör jag nu tänkte jag ? Jo jag gör en renodlad fotoblogg på den nya. med natur som huvudsak. Den är ochså reklam på, tänker inte betala där heller ! Naturligtvis så hade jag fått mer läsare p.g.a. att kunna lansera dom mer men hä bra som hä ä ! Vad den heter joo,börjar med janekblom , sen får ni leta vidare !
              Ikväll kommer ju 2 spännande fotbollsmatcher i Sveriges grupp . Det börjar med Frankrike-Ukraina sen kommer Sverige -England . Under har hänt förr, men... ?


Nu håller dom på att ändra igen...

....på bloggen. Några bilder får jag inte fram och jag kan inte gå in på bloggen via den som ligger på nätet ! Prova nya bloggen lyder en uppmaning. Min kostar ju inget tack vare att det finns reklam utifrån på den ! Har man ingen reklam på den så kostar det att ha den ! Blir jag irriterad så åker den väck ! Och jag har ju cirka 25 besökare varje dag det är ju inte nått om man jämför sig med Blondinbella precis ! Vi får se vad det blir av det. Räcker kanske med att ha facebook.Nu får vi se om detta funkar ! Nu funkar det nästan ! Tack blogg.se !

Nöjd o glad får man väl va....


...fattas bara trots allt "elände i Sverige o världen" ! Men myntet har både " fram och baksida", så det gäller o vända på det emellanåt för annars är det lätt att bli " fanatiker "  o springa med i " buffelhjordarna. Bäst lobbyist vinner nu förtiden så det gäller att jaa, vända på myntet !
                 Och är allt så klart att det alltid är den "förskräckligt rike som är nöjdare med sitt liv än den förskräckligt fattige " !? Ibland tror jag att "avvunden är den  största sjukan i Sverige" !
                         Det är många lag i fotbolls-em som är bra tycker jag. Matcherna igår var ganska bra tyckte jag. O Tjeckien kom igen mot Grekland o vann ! Ryssland -Polen ingen dum match !
                  Snart kommer det 2 toppmatcher. Danmark- Portugal o Tyskland-Holland ! Det blir spännande !

Två saker i nuet handlar det om....


...............enligt mitt sätt att se det ! Här ser ni en bild  tagen längs med strandpromenaden tagen österut . Boulegänget packar upp innan mötet mellan herrarna o damerna . Dagens fighter slutatde 1-1 ! Vädret ! Uppehåll men molnigt o lite rått så här vid sjön . Barometern här hemma har nu i en vecka , minst stått mellan högt o lågt . Detta gör att vädret inte ändrar sig speciellt utom där det kommer, skurar, åskskurar och det har det knappt inte gjort över Askersund i vår !
                      Gårdagens fotboll ja ! Undertecknad tippade ju oavgjort i båda gårdagens matcher. Men Sverige förlorade med 2-1 . Jag tyckte det var rättvist särskilt med tanke på första halvlek ! Nu tycker jag att folk borde begripa att Ukraina är ett lag som borde vara lika bra som det svenska ! Snabbhet och teknik fanns hos Ukrainas lag ! Sjevsjenko gjorde 2 mål ! Han beskrevs av media som "fördetting o närmast krympling" . Vi som är äldre vet att Sverige förlorar många matcher när dom av svenska media beskrivs som favoriter ! O Ukrainas målvakt skulle varit nr 4 i landet o  därmed " usel" ! ! Ukraina är ett av Europas största länder både till ytan o befolkning ! Dom har bl.a. ett lag som heter Dynamo Kiev och det är nog bättre än våra svenska lag i allsvenskan vågar jag absolut påstå ! Men det skulle inte förvåna mig om Sverige slår England i nästa match nu när dom är underdogs !

               Flyg har jag alltid varit intresserad av utan att ha det som yrke ! Mitt flygintresse danades i unga år ! Kanske det började här när min far och jag tittade upp mot himlen ! Detta foto är taget kring 40-41. Då kan jag räkna ut att vi bodde i en villa på Långängen i Stocksund, Stockholm. Bromma tror jag då, förutom det militära Barkarby, var Stockholms enda civila flygplats . Då är frågan, är det ett militärflygplan eller passgerarplan vi får syn på ?
                      Jaktflyg har jag alltid varit intresserad av, särskilt Sveriges från 40-talet o tills I NUET ! Jag kan räkna upp alla flygplan under den tiden ? Vill inte titta Google utan tar det från huvet ! Vad jag inte kommer ihåg är sifferbeteckningen på alla ! Vi börjar med bombflyg. Det var inte många typer o stora var dom inte. B17, B 18 + nått Italienskt. Jaktflyg utländskt, tar det i den ordning jag tror : J 26 Mustang, Spitfire, Mosquito, Vampire , Hawker Hunter. Sen kommer de svenske : J 21 Tvestjärten, J 22( byggd av Flygförvaltningen, ej Saab), J 29 Tunnan, A 32 Lansen, J 35 Draken, J 37 Viggen och J 39 Jas. Jag skall ochså säga att jag sett , jaa,ungefär 90 % av dessa plan, både "utanför" stugan i Hjo och på flyguppvisningar ! Jag tror faktiskt att de enda jag inte sett är Mosguito och Hawker Hunter och J 22 ! Jag ser forfarande på flyguppvisningar på youtube och jag har fortfarande bilder i huvet från Bigglesböckerna som jag läste med stor iver som barn !
                         Och EM i fotboll är fortfarande intressant trots Sveriges mindre goda inledning ! Det finns ju " fler länder på jorden" som man kan "hålla på i många sammanhang" utan "inblandning av politik " . Musik o sport är enligt min mening ett bra sätt att förena en olik värld !

Det var väl inte konstigt..


.....att man blev klädd på det här viset när man är född den 14 juli på franska nationaldagen ! Oavsett varför den firas !
                    Idag kan jag väl ochså säga att det ibland är nått gott som för ont med sig ! Det finns alltid 2 sidor av samma mynt. Jag företog för en gångs skull min motionsrunda i em, ganska trött . Det brukar jag inte vara. Det var nämligen så att jag åt god fransk fet ost i helgen. Och i entusisamens tecken förtränger jag att gallan inte alltid tål detta. Det har bättrat sig mycket med den. O då tycker man att vadå då o förtränger det hela. Men detta smaskande gjorde att jag i natt fick känning och inte kunde sova på några timmar. Det gick dock ganska fort över sen jag trött steg upp från sängen ! Har hög smärttröskel o tycker inte om starka värktabletter !
                Jaa, nu  börjar Sveriges grupp i em-fotbollen. Eftersom jag på facebook sagt att jag tror på oavgjort i båda matcherna så står jag fast vid detta. Snart sätter tv 4 igång sin bevakning och sändning av England-Frankrike. Sen kommer svt med den andra matchen kl 20 tror jag ! Imorgon hoppas jag att det är fortsatt fint väder då skall det bli boulespel !

Det här vill jag inte förvägra nån.....


                    Att visa kort på mina glada systrar ! Att bli 70 år är väl inga problem om man har det rätta sinnelaget ! Och att då fira detta med bl.a. resa i Tyskland, fotot taget innan Sverige lämnades, o visa svensk sisu, det är väl alla tiders tycker brorsan ! Vi får väl se om det hjälper i morgon i fotbolls-em mot Ukraina ! När det gäller de s.k. experternas tips ang. den så kallade " dödens grupp", Danmark,Tyskland, Portugal o Holland, så visade ju Danmark att allt är möjligt och slog Holland ! Dessutom hade väl ett rättvist resultat mellan Tyskland o Portugal varit oavgjort ? Nu vann ju Tyskland med 1-0 som gläder mig men rätt skall vara rätt enl. min mening. Nederländerna kallar sig ju för Holland , tydligen i sportsammanhang !? Trots detta är Holland en provins i Nederländerna ! Och skall jag gå efter ahnungen som det heter på tyska så hålls det på , förutom Sverige,på Tyskland, numera Holland och Frankrike ! När det gäller ahnungen ang. Frankrike får jag tillägga vielleicht ! Fram med ordboken !
                         När det gäller Tyskland så "hänger man ju upp sig på det förskräckliga autobahn". Men tar man av på mindre vägar så är naturen, sehr schön ! Jag kom en gång farande mot Lübeck så att säga bakifrån på mindre vägar. Glömmer aldrig när vi övernattade på ett tja värdshus. På rummet som jag bodde på kunde man sitta o titta på änder t.ex som simmade inte så långt utanför nästan på samma nivå. Det glömmer jag aldrig ! Tyvärr kan jag inte hitta foton från den resan ! Får gå igenom kistan igen där all möjligt förvaras.Och på kistan står Anna Elerbrockes 1687 ! Det ger ju vissa tankar och fantasier !

Äras den som äras bör...


                I dag fyller min syster Marianne 70 år ! Det firar hon på hemlig ort, åtminstone var det det för henne ! Och nästa år sällar sig även syster Elisabet till 70-åringarna ! Grattis Marianne. Jag kan väl säga att jag minskat mitt avstånd till mina systrar efter många år på 2 sätt !  Både avståndsmässigt o personligt ! Det känns naturligtvis bra ! O ovanstående foto har jag själv fått av henne för nått år sen !

                  Jag måste ju visa min kära syster i lite äldre upplaga ! Ha en bra dag Marianne och även en kram får du av mig på din födelsedag !
                 Och solen hoppas jag även lyser där du befinner dig " någonstans i Sverige " !

Recept på nostalgi !?


                    Nädå , nostalgi och recept ! Jag hittar ju ständigt nya kort i nuet från "1800-tal till just nuet" ! Nuet ja ! Nog tillför det här fotot från början av 40-talet en krydda i mitt Carpe Diem ! Jag lever stundtals i det absoluta nuet men det hade jag inte gjort om denna bild inte existerat om man filosofiskt sig så uttrycker ! ! För att uppleva nuet tycker jag att man skall ta hjälp av " det som varit" ! Kineserna har som  sagts det uttrycket att dom går med " ryggen in i framtiden " alltså dom tar erfarenheterna och minnena med sig ! Och jag känner ända in i hjärteroten en känsla i nuet som är väldigt skön när jag såg kortet ! Jag kan titta på andra kort som är mycket senare i tiden och uppleva samma !
                Recept ja !
  Här kommer ett recept på knäckebröd vars skivor jag provsmakat efter boulespel nån tisdag . Det var väldigt gott !
           4 dl olda ströbröd/ majsmjöl
           2 dl solroskärnor
           1 dl sesamfrö
           1 dl linfrö
           1 tsk salt
           0,5 dl olja
Blanda alla ingredienser i en skål. Häll över 4 dl kokande vatten och rör om .
          Häll ut smeten på en plåt tåckt med bakplåtspapper. Platta ut så att det blir en tunn kaka som täcker hela plåten( använd t.ex. en slickepott) . Skär i lagom stora bitar innan du ställer in plåten i ugnen. Grädda i en timma i 150 grader. Brödet ska vara hårt och lite gulfärgat när det är klart .
                Strö gärna lite flingsalt på, innan du ställer in brödet i ugnen .
            Tyvärr regnar det just nu i Paris vilket gör att damernas grandslam semifinaler i tennis är framskjutna. Annars hade nog inte mina " filosofier" upptagit min tid i detta nu ! Och visst det är min kära mor och jag på fotot. Och det är inget som jag förtränger i mitt Carpe Diem som sagt !
             

O vara friherre är inte dumt...


          ..... då gör man som man vill o tänker på vem man vill ! För närvarande så motionerar jag på förmiddagarna o " spelar tennis på eftermiddagarna ". Och eftersom jag är nöjd med tillvaron så har jag inga svårigheter att genomföra denna spännande målsättning ! O att även hålla reda på alla födelsedagar !

RSS 2.0