Tiden går fortfarande fort. O får se om jag kan cykla fort idag.

 
Varför inte inleda veckans skrivande med detta foto från Animal Life  Give Me A Kiss. Och då tänkte jag på mitt minsta barnbarn Rut som börjat gå .Och det här med snäll som en St Bernarhardshund , en Schweizisk ras. Jaa, det här med ha öppet sinne o kunna asossiera .
 
 
Och från Marie Douglas har man fått detta vackra foto med texten Cygnets at sunset Glaslough. Irland ja .
 
        O när jag tänker på det området o England, Frankrike o Norge så tänks ochså på Golfströmmen nordliga delen, nordatlantiska driften som värmer dessa, områden länder..på vintern . O kusterna mest antagligen.
             O detta leder mig in på måndagens nämnande av kalla platser. Och nu har jag lagt till dessa platser i Sverige. Börjar med dom.  I morse hade Simrishamn + 6 C, Stockholm + 3 , Östersund + 1 o Kiruna- 6 Nämnas kan att både Dansken o Svensken pratar om vinterlikt väder när det pratas om 10 dagar framåt.
Som sagt man har väl varit med förr. Fotobevis finnes.Men alltid kul att prata om att den 6/11 1899 hade Bie i Svealand + 16,0 C o 2/11 1968 hade Ugerup i Götaland + 18,4 C. 
       Så kommer vi då till Arktis o Antarktis o temperaturerna denna måndag. Börjar med Arktis. Barrow i Alaska har -2 C,  Grise Fiord i nordöstra Canada -16 C, Hall Land på nordvästra Grönland - 20 C, Verkhoyansk i Sibirien -17 C . Och då i Antarktis har fortsatt Mc Murdo stn kallt, -24 C. Varför jag säger fortsatt. Upp till var och en att räkna ut. Yttterligheterna, Punta Arenas i södra Chile, fortsatt kyligt + 4 c o Reykjavik + 6 C . 
                Jaa, det här med världens största ö Grönland , Antarktis räknas som kontinent. Jaa, skillnaden på norra o södra Grönland temperaturmässigt o Island inte så långt bort. Är ju inte svårt att förstå med tanke på nordliga golfströmmen bl.a. ?
 
 Tänker cykla till Baske fram och åter idag. Och underställ påtages på överkroppen. Och man blir aldrig för gammal att lära sig saker o ting., även när det gäller länders historia när slåendet för bröstet ständigt upprepas.. Och det kan vara bra att ha när man tittar på nuet o det som varit . Och hur mycket annat är man inte intresserad av på livslinjen frå Rötter o barnbarn. Och på den ingår musikhistorien, vädret o klimatet mm,mm, 
                   Man skall var tacksam att man är som man är. I dessa dagar. Där bl.a. okunskap leder till överdrifter. Och det här med att upptäcka Världen utanför . Är nått självklart för mig. Både i sinnets resor eller dom i verkligheten som gjorts eller hoppas få göras . Och det är därför sinnet o fysiken ständigt uppmuntras.

Jaha, fredag igen. Men det här med fredag hela veckan.

 
Klok som en uggla. Det uttrycket har man ju hört talas om Från Discovery har jag fått detta foto med texten Look at those eyes the great grey owl is one of the largest speicis of owl.
 
Jaa, det foto har jag fått från Visit Slovenia. Vy över Ljubljana. Vem blir inte sugen även att besöka Slovenien. Och vilken historia landet har.
 
 
Och från National Geographic har man fått detta foto med texten  Photo of the day bringing op the rear.
 
 
Och från Life on Earth har jag fått detta foto från Venice pranesh Anardan city vith no ways Vilket vackert foto.
Jaa, sådana här foton från när o fjärran är verkligen fantastiskt att titta på o drömma har man ju alltid rätt att göra o fantisera. 
                  Jaha då har vi jackpot igen på V-75 i morgon .Tävlingarna går på Jägersro.. Och där har man ju varit en del gånger o titta på tävlingar. Men att se dom på Tv går alldeles utmärkt. Och hoppas att blåsandet lättar till morgondagen. Och cykelrundan i stan är inbokad . Efter mönster.
               Sydvästvindar råder nu med mindre kyliga vindar här i södra Sverige . Men kan upplysa om att det på vädersajt sias om en del minus på en 10- dyngsprognos för Kiruna. Det här med ett avlångt land o det här med högtryck o lågtryck lite här o där som bl.a styr o ställer i vår Värld.

Så här innan sång o musik.

 
Det här med att blanda o ge. Igår blåste det inte så mycket, Vantar o mössa o cykelhjälm på och cyklande till Baske tur o retur. Och detta foto är taget mot innanhavet Östersjön även här kallat för Boltic sea. Och över och under detta innanhav rör sig som bekannt bla.olika farkoster från olka makter o Allianser. O flyg Och den psykologiska krigföringen blommar ut och vetskapen finns, oavsett, hur många länder i Världen som har kärnvapen.
 
 
Mitt i allt genomskådande av Välden och dess för o emot o lobbyism o populism. O det ständigt ökande massmediasamhället . Frågan är om Världen eller det är värst.? Och om saker o ting blir demokratiskt bättre o rättvisare. Pg.a. av det ?
  O mitt i allt detta o ständigt ältande " om Jordens undergång " så skadar det inte att visa detta foto från Animal Life . Happyseal. :)
 
 
 Och det här fotot taget från gårdagens cykeltur tycker jag ochså blev lyckat. Den lilla kameran sköter sig.
 
 
Cork, ja var ligger det nu igen ? :) Och detta foto är taget därifrån via Stephanie Morgan....Cork you beuty.
    Jaa det här med en del länder som man skulle vilja besöka i Världen. Och det här med inbjudan att hälsa på i landet från trevlig Irländare på pub i London. I slutet av 1980-talet. Men att titta på Vackra bilder är inte dumt det heller.
                  
 
Och tampas gör dom ju lite här o där. Från Life on Earth  Sparring foxes in Alaska. Och i Alaska sjunker temperaturen och det här med månaderna, november, december, januari, februari t.ex. Och igår talade en man om att de ? utlovat en sträng vinter i Sverige / Europa ?. Likt det som utropades hösten 2014. Och då kyla 2 år i rad o värre snöstormar i januari knappt förekommit i Östra Nordamerika  . Det här med matematiska datoriserade mallar som utropar saker o ting i förskott.
          Säkerligen inte värre än någonsin . Men i morse såg jag snöflingor över delar av Norrland utritade på väderkarta. Och som sagt det här med högsta temperatur sen mätningarna började ? 1968 hade den 2 november Ugerup i Kristianstad kommun i Skåne + 18,4 C . Kallas det för britthöst :)

Jaa, idag åkte cykelhjälmen på igen .

 
Och det cyklades en bit till välkänt ställe o promenerades längs havet . En bit. Och efter regn kommer solsken upplevdes när regnet slutat..Och promeraden gick mot Vårhallarna från parkeringen med skylten Tobisviken på 
 
Och fotona som kommer är tagna många ggr från samma område men idag är idag. Och vinden från nordost var kylig så både mössa o vantar hades på.
 
 
 
 
 O sen cyklades det åter till stan. Hälsade på kompis i närheten av affär det  handlades i. O en liten död fågel tittades på . Troligen med ordet sångare ingåendes och sällsynt sådan, i Sverige.. O som vanligt var det skönt att ha vinden i ryggen när man cykla mot hemmet efter handlandet.
 
Det här fotot fick man idag via Earth Pics ..Corfu Greece Jaa, Jaa, det här med en värld som har över 7 miljarder innevånare inklusive Sverige Och på Rhodos har jag ju varit  
     
Själv är jag ju en optimis o entusiast. Upplever att allt elände som tas ut i förskott . O ständigt ältes inte är nått för mitt bord  Tittar man ordentligt så är det ofta dubbla budskap på allt möjligt . O alla vetenskapsmän drar inte åt samma håll. O själv är man förvånad när det gäller det här med bl.a mathållningen o alla farligheter som åberopas. Hur har vi som är födda på 30-40-50-60- talet kunnat överleva . Är mig en gåta. O som sagt nu finns det dubbelt så många människor på jorden  som ungefär i början på 60-talet. O när en annan föddes 2,3 miljarder. Har maten varit så onyttig egentligen ? 
         Trots krig, naturkatastrofer, omvälvningar i klimatet, pester o annat elände så har det blivit 7,2 miljarder människor på Jorden . Och nu är det ju vårat fel som bl.a lever i dessa dagar. som har ställt till Världens kommande undergång. Jaa, att dom uppfann bl.a kolkraften , förbaskat ochså . För då hade det väl inte funnits så mycket människor på jorden via bättre levnadsförhållanden .

Jaa, måndag igen o man har fortfarande förmånen att få leva.

 
Som den " sportfåne " man är förutom allt annat så såg man ju premiären för damerna i alpint i Sölden. Som körde storslalom . O där blev Mikaela Schiffrin 2 . Bra gjort. Men Lara Gut från Schweiz vann ganska överlägset. Jaa, Schweiz ja,även det ett land som man är intresserad av av olika skäl , en av mormors systrar bl.a har bidragit till det med namnet Brunner..som gift.
 
Och detta foto har man fått från Discover Slovenia  med texten Sveti Tomaz right above the surface of the clouds of vhole different kind of worl exist.
 
 
Antarktis har ni väl hört talas om ? Från Animal Life  Peinguins air.
 
 
Jaa, Sibirien jaa, och en stad som det blir kallare o kallare i ,Yakutsk.
 
    Och då tar vi temperaturer från de platser där temperturen fotsatt lär sjunka.Sibirien Verkhoyansk -24 C, Canada Grise Fiord -14 C o Yukon Crossing-11 C . Antarktis forsatt en del minus på Mc Murdo stn.-24 C .
 Jaa, och det här med ytterligheterna på södra o norra halvklotet i närheten av Antarktis o Arktis, Punta Arenas i södra Chile staden närmast Antarktis o Reykjavik nära Grönland , båda har + 6 C .Jaa, Hall Land på nordvästra Grönland har -19 C.
 
Jaa, så är det . Likaväl som man tycker om varma sköna somrar med bl.a ostvindar så tycker jag om vita, snöiga vintrar. O det har jag alltid gjort. O det här med terapi finns ju bl.a. som innebär att. sitta i ett rum med vita väggar. Har inte själv behövt det men vet det av naturliga skäl via yrket.
Och då kan man ju fundera på vilket. som är bäst för sinnet vita vidder eller ständigt regn o slask o blåst på vintern med sydvästliga vindar..Och nu ser jag att det regnar ute här i Simrishamn . Det visade inte den prognos som tittades på i morse. Hade ju tänkt ut o cykla o sedan handla.Men får se tiden an. O sticker man ut näsan så känns det kyligt oavsett hur mycket pluss det är.
        Och nu skall jag titta på radarbilder i nuet. Vädigt tillförlitliga. Och detsamma gäller under säsongen när blixtnedslag i nuet redovisas. O områdens riktning .

Jaha minsann , det blev ju fredag ochså.

 
Jaa, bilder från Världen och en kontinent. Där det fortsatt är kallt men kommer att bli mildare av naturliga skäl när Arktis får det kallare. Visst är det här plats i Antarktis som visas via Animal Life... Penguin pair.
      Jaa, kyla kan man även känna i Simrishamn idag i fuktig o kall vind. Och i morse på vädersajt nämndes nått om snöflinga över Smålands högland.  Och kyligt väder. V-75 går ju på Romme. och där ritades på en bild både en snöflinga o regndroppe kl 14 imorgon . Konstateras.
             Jaa, då cykla gick bra några regndroppar lite mer när jag cykla hem. Joodå sångövningarna gick bra igår , fick skjuts ner o hem av körkompis. Som vanligt känner jag spänning o entusisam även inför helgen . Och som sagt var det här med farrnor där t.ex. mycket av entusiasmen fick utlopp. Nån skulle kunna varit med mig av yngre generationer så skulle dom förstått .
            Vad ser man nu fram emot. Sport av olika slag o besök hos söner nere i stan. Innan Tv-tittandet börjar i morgon. Mer behövs inte för att få del av den inneboende entusismen. Och även vintersport gillar jag. Jaa, o i helgen är det premiär för årets alpina tävlingar i Sölden som vanligt.
          Och med detta önskas trevlig helg till ochså övriga Världen. Det är väl inget förbud mot att önska detta.Och varför inte prata om majoriteten av dom som är goda  
 

Jaa, hä int mycke mer o säg.

 
Idag blir det sångövningar som vanligt i em. Bara en sån sak. O förra torsdagen uppträddes det ju på ett hem för äldre. Torsdag ja, o solen har visat sig idag men på Dansken läste jag Kölig Weekend med regn og rusk..Som sagt höst.
      Jaa, det som kallas Svenska temperaturrekord o det här med när man kunde mäta temperaturer under mänsklighetens historia.O.i går på Engelska antikrundan pratades om den höga värmen i slutet på 1700-talet i England. Påminner om oktobers värmerekord i Sverige ? i Oskarshamn 1995 på +24,5 C Vi kan ta novembers på samma gång  + 18,4 C i Ugerup 1968. Vafalls kunde det vara så varmt då. :)
          Och nu har vi ju höst,som sagt ! Och följande foto fick man idag från ,Tom McElligott. Med ordet Autumn. 
       Och jaa, 4-0 till Barcelona mot Manchester City Rättvist trots påpekande om otur när det gällde Manchester City. Och hur det kunde gått om inte det eller det inte inträffat.. O ältande om målvakts misstag i det oändliga , typ.:) Jaa, som sagt resultatet talar som det konstaterades av en av bisittarna.

Ju äldre man blir . Desto mer tycker man om foton från anno dazumal.

             Och i väntan på att regnet skall sluta har jag sysslat med detta.
Och jag gläds över detta när jag ser dessa foton. För dom visar min fina tillvaro bl.a då i Stockholm. Och detta är ett foto från Stockholm med min kära mor . Kan det möjligtvis vara i närheten av Gärdet För liten här för att få nån minnesbild. 
 
 
Jaa, det här med varma soliga somrar även på 1940-talet  Stol o vagn o boll kan skönjas Men var vi har slagit oss ner.i Stockholm.Vi bodde ju ett slag innan flyttandet till Örebro i Långängen i Stockholm. Som numera verkar va ett reservat.
.
 
Men det här fotot är taget i Långängen . O Jolly Bob o farfar Jan. Kan man bli annat än glad när man ser bl.a. detta foto.
 
Och givetvis skall min far ochså vara med på bild. Från Långängen .Titta Jan, ett flygplan. O Bromma flygplats låg inte så långt ifrån.
 
 
Och vem har inte hört talas om de snöiga o kalla vintrarna på 1940-talet under krigsåren bl.a. Ochså detta foto från trakterna kring villan i Långängen. 
 
 
Sen återgår vi till det här med fina sommarfoton. Detta är från Stenungssund i mitten på andra världskriget. Dit jag fick åka med min mormor.. Jaa. och blygt få hålla lilla Sonja i handen.Som kanske var här med sin mormor.? 
               Jaa, att ha kvar  sådana här foton och då även ha fotgraferat av dom med egen kamera i nutid. Det är inte så illa det inte. Kanske kan läggas till släkträdet för nästa generationer. 
 
  Och det här med att vara uppväxt på olika platser.. Jaa, finns nog mer att fotografera av. Och ingen som läser detta skall anklaga mig för att inte leva i nuet.! Och vilkas förtjänst är det att man kan leva i nuet. O att dessa foton blev tagna.
         Jaa, det här med uppväxten . Lite foton från Luleå o Kristianstad.o mina eskapader sen skolans slut. Till dess etablerandet som förälder. . 

Jaa, rått, disigt o kyligt . Trots temp på 9 C. O mindre blåst.

Och även idag kom cykeln till heders. Liksom igår. Blåser mindre .Men enligt Norsk väder sajt skall de ihärdiga vindrana från havet, fortsätta. O på fotot kan man ju se att det är disigt.Jaa, Tobisviken är en av mina favoritplatser . O gränsar ju till Vårhallarna .Och här filosoferar jag i nuet o tänker på bl.a rester av skogar på bottnen o istiden. Jaa, det här med nuet innehåller ochså o tänka på bl.a färd till Krakow. O mycket annat. Men utan mina förfäder hade man ju inte existerat o inte heller utan solen. Självklart ?
.
 
På det här fotot kan man ana snäckskal i massor. Kanske av skal av musslor ochså. Och ett otal av dom . Väldiga mängder.
 
 
Jaa, detta foto vidimerar vad jag säger. O kanske dom bl.a har vistats där resterna av forna skogar finns på havsbotten. Och det här med de idoga vindarna från havet.
          Jaa, o mörkret sänker sig, inte när det gäller mig men i lägenheten.O anhöriga har väl återvänt från Cypern. Slå en signal i kväll. Ingen var hemma när jag cyklade förbi huset. 
            Jaa, Fiona i kväll ochså . O den förnämsta antikrundan som finns .O senare kan man se match från Champions League.
O det här med Vikingar utan horn på hjälmen . Sattes på på artonhundratalet av beundrare.. Jaa, det  var hårda pojkar som får i österled o våldförde sig på bl.a. kvinnor o offrade folk o spred skräck.Danskar o norrmän huserade ju bla. i England.Det var ju då det. Jaha folk led  ju ochså på den tiden.Av krig o elände. Oavsett antal.
          Jaa, det här med mänsklighetens historia som ständigt upprepar sig. Men numera har vi ju trots allt över 7 miljarder  människor på jorden. O medelåldern har höjts. Det får man trots allt konstatera. Men massmediasamhället var ju inte lika välutvecklat . Förr.Fick man hålla tillgodo med kurir till häst eller folk som kom hem om t.ex. nått år eller ännu längre tid. 
 
 
 

Måndag igen . Det var väl bra att få uppleva det.

 
Jaa, inleder med detta foto som jag fått från Tom McElligot med namnet Mooning.
 
Jaa, det här med att blanda o ge .Från Life on Earth Beautiful Venice . Oavsett redigerad ?
 
 
Jaa, från Earth Pics  Reine Norway . Fhoto by Christian Bothner. Jaa, det är länge sen jag varit i Norge. Många, många år sen i Mo i Rana och på början av 90-talet praktik i Oslo då jag gick och läste på högskolan i Kristianstad . Ibland skulle man vilja i dessa tider att bo ett år i Norge och få höra på hur resonemanget i det landet går. Och vilja bott i Danmark ett år av samma orsak.
 
 
Och detta foto visas från Israel Fun. Mineral beach Dead Sea Och vem har inte badat både i Röda o Döda havet. 
 
Och det här fotot är taget när jag solade vid Röda havet . På sandstrand vid Eilat. Fina minnen 
 
 
Och det här är från en båtfärd på Röda havet. Bl.a. med kompisen Bengt o Finska Fn-soldater som var på sightseeing. Minnet är bra som sagt.
 
 
Har för mig att detta foto  är taget vid Döda havet. Från rundtur i delar av Israel. Och om jag inte missminner mig så var tjejen på fotot ochså boendes i Simrishamn, Eller nära staden. 
 
     Jaa, och jag tycker ochså om att redovisa kyla på Jorden. Mitt i värmesnacket. Om vi börjar med Simrishamn så är där fortsatt mulet + 9 C o sen början av oktober har kommit vindar från havet av sydostlig, ostlig o nordostlig beskaffenhet o ofta friska o byiga. O mera kläder på har det blivit
 Och idag har,Thule air base -10 C, Grise Fiord -13, Veekhoyansk-12 o på Antarktis Mc Murdo stn.- 21 C . Och Punta Arenas staden i Chile o närmast Antarktis + 4 C och Reykjavik nära Arktis har + 9 C.
 
            Och ikväll skall jag se på en spännande match i Engelska Premier League. Den mellan Liverpool o Manchester United. Och Arsenal ligger just nu tvåa i Premier League.
 

Jaa, morning all. And happy weekend.

 
Joodå Morning all o happy weekend  hälsar Johnny med foto från English Lake district.Har ju egentligen bara åkt buss till London från närliggande flygplats. Men i England/Storbrittanien finns ju ochså många vackra platser. Min mor o kompisar har t.ex. varit i Skottland . Och berömt det vackra kuperade landskapet där med sina hedar .
        Jaa, det här med vackra foton , naturbilder från olika hörn av Världen naturligtvis även från Sverige. O oavsett var man står här i livet så är man en VÄRLDSMEDBORGARE.i en Värld som består av över 7 miljarder människor. Av denna samling är 9,5 miljoner Svenska medborgare. Det går inte att resornera bort oavsett hur jag ser ut eller vilken ögonfärg man har. Och var förfäderna eller en del av dom stannade upp på färden norrut. Sen påminns det om att 94 % av Världens befolkning är brunögd av olika valör. Och det finns ju som sagt även ljusblå och mörkblå ögo. 
          Min vurm för Världen o t.ex. dess klimat genom tiderna o mänsklighetens historia är stor oavsett vilka som sägs vara Världens poliser. O det här med stormakter komma o gå.O det här med att öst är öst o väst är väst o aldrig mötas de två.
 
                     Jaa, det har man att se framemot idag. Lämna in tips på V-75 , titta på V-75 o nån Engelsk fottbollsmatch. O Robin skall ses på ikväll. Bl.a.
          Jaa,vädrets makter . O det här med klimatets naturliga styrning av högtrycks o lågtrycks lägen o vandringar. Det har vi i sydöstra Sverige bl.a.  fått se.via Vindar från ost, nordost, sydost . Enligt min fågeldagbok ända från den 2 oktober. O hårda vindar o solen nästan  ständigt ovan molnen.Och från gräsmattan utanför min terass har bl.a råkorna försvunnit 
              Och det här med det naturliga att det fortsatt är minus på Antarktis. och att det börjar bli minus i stora delar av Arktis, Jaa, och vi får väl se var kalluftsutbrotten visar sig i år  o det här med högtrycks o lågtrycks vandrande o placering., som sagt.
 
                Och som sagt även en annan önskar happy weekend . Till hela Världen .Jaa, och onaturligt eller ej. Alla människor har ju inte förmånen o vara happy. Och har dom någonsin haft den förmånen under Mänsklighetens historia . O det här med fullständig rättvisa o så vidare.Kan inte hitta nått land där man kan påstå att ens förgångare var det forna Atlantis eller är Världens eldorado Och det här med nordligaste Europa  i Världen o var ett land ligger o frånvaron av t.ex. kraftiga jordbävningar. inga orkanbälten  mm.mm.
              Men oavsett ibland längtar jag till en del andra länder här i Världen. För att jag just är en del av den.
      

Nej inte egotrippad. Utan redovisning av hittills bra liv.

 
                            Att få den blicken är väl en bra start här i livet.
 
Jaa, det här med att vara född på franska nationaldagen. O en huvudbonad som man fick senare av kompis när man gick i pension. O det här med påtalandet av Frankrike långt bakåt i tiden.
 
 
             Det här med att vara blyg men en romantiker som tycker om det motsatta könet. Utan att tveka.
 
 
        På väg till skolan . Då i Örebro.Kan det möjligtvis vara första skolåret 
 
 
              Jaa, nu har det flyttats till Luleå. Till Fredsgatan inte så långt ifrån  Gulzaudden.Foto från 1950-51 .
 
 
Åldern. Tror ungefär 18 . I så fall från 1956. Kan vara taget inför körkort . Nää, här sviker minnet.
 
  Sömnig morgon på luckan. Lumpen gjordes på I 6 i Kristianstad. Där det boddes några år efter Luleåvistelsen.
     
 
Och innan och i Simrishamn praktiserades det på olika platser I Sverige  Bl.a två omgångar på en fiskodling som Vattenfall hade i Forsmo utanför Sollefteå. Och ochså bl.a. i södra Lapplandsfjällen, Överuman där jag ochså  praktiserade med lön men från sötvattenslaboratoriet. Skickade bla. prover på öring o röding.O tillsammans med en annan killle som ochså var praktikant lade vi då ut nät och jag provfiskade ochså med kastspö Och lönen när jag praktiserade i Forsmo. Kommer jag ihåg, 600 kr i månaden.
        Tyvärr var man inte så intresserad att fotografera förr i tiden , i unga år .Inga från tiden i södra Lappland har man t.ex.
 
 
 
   . Mycket här i livet är ju en s.k. slump. Hade jag inte träffat mamma Signe så hade inte detta foto från Frostavallen blivit taget.  Med de 3 sönerna o en kompis . 
 
Jaa, det här med ett bra liv. I det ingår ju glädje och även sorg. Men glada foton är det man mest har utan tidsordning. 
 
         Jaa, från en flygstol på väg till Mallorca. Antingen i början eller mitten av 1980-talet.
 
Semester resor har man ju varit på mest med kompisar o barnbarn. Utom till Hjo förståss. Bsöket i Israel får gälla som talesman för resor utomlands . Till Tyskland,Israel, Spanien, London, Rhodos, Turkiet, Österrike bl.a.
 
 
Jaa, nu tar vi ett hopp framåt i tiden . Foto från 2012 . I Askersund . När franska nationaldagen firades i stan. Och är man född den 14 juli är det ju inte så svårt . Och det här med 25 % utländska rötter på livslinjen från Rötter till Barnbarn o en titt på bl.a sin mors utseende. O tänka på vad man fått reda på av nästkusiner. Som man inte visste.
 
 
. Det nyaste  tillskottet av många barnbarn o tillbaks till Simrishamn.. Rut som nu blivit ett år .O Hjo  ochså en plats som präglat farfar Jans liv.
          Massor av mer foton kunde redovisats här . Men livet fortsätter med tagandet av nya . O det här med att få vara nöjd med sitt liv hittils o med mognad o livserfarenhet se fram emot det som kommer. 
      
 
Och har ju varit ute o rest med de äldre barnbarnen ! Måns får vara representant för dom. Foto från när vi hälsade på hos mina kära vänner Cai och Ingrid i Frankenthal. Måns 7 år gammal, ungefär. 
         Och besöket i Berlin för min del 2006. . Med Cais o Ingrids dotter Anke som ciceron O ibland som sällskap. Vid tittande på storbilds-tv o vm-matcher i fotboll.
 
 
       Jaa, det här med fina minnen från många olika platser både i Sverige o t.ex. Tyskland . Undertecknad o Anke i Berlin
               Från minnenas arkiv både i hjärnan o via fotoalbum. En gång till.
  Daas, war dass . Haben sie alle ein schönes tag. 
 
 
 
 

Det här med att spatsera ner till stan.

 
Och använda sig av olika stråk ner till stan.Snedda över vägen  Och cykla är inte särskilt agenämt just nu i blåsandet från nordost . Och då är ju en promenad , spatserande ner i stan o åter med kassar i nävarna bra motion . Även det.
 
 
Och inte längt bort på väg ner ligger Ankedammen vid en lekplats , grönområde. Och här har undetecknad bl.a upplevt varma o kyliga somrar o vintrar kalla o milda med ibland sina barn på t-fat. Och har ju bott i Simrishamn från ungefär slutet på 1950-talet tills nu med undantag av åren i Askersund. Och om man innan slutet av 1950-talet sett många delar av Sverige. Det kan ni räkna med..
 
 
Jaa, det här med foton från Slovenien får jag emellanåt o kan överföra hit. Från Feel Slovenia med texten Slovenia is a land of a rich winegrowing. Får väl gå på systemet o höra efter.
 Jaa, från IG Slovenia, Maribor. Och det här med Maribor o bl.a utförsåkning o vinterstudion t.ex. Och alper i närheten. Vem har inte hört talas om det . Och bl.a. Tina Maze. Och till bla. utförssäsongen är det inte så långt . Men har för mig att den börjar i USA o Canada.. Och det här med värme o kyla även i alperna , inte ovanligt . I nu läget eller under århundrandens klimat.
          Om jag ochså skulle kunna bott i Slovenien absolut . Bl.a är ju där ochså väldigt fin natur. O min Mormors rötter hade jag ju haft nytta av vid besök i kyrkor.
 
O  detta foto från Gareth , nånstans i Irland .. Tilläggas kan att Sverige slog Bulgarien med 3-0 i sin kvalificeringsgrupp till fotbolls-vm . Nästa match borta i november mot Frankrike som har samma antal  poäng. Och våra killar i U-21 laget slog i går Kroatien o är kvalificerade till slutspel i Polen. Jaa, Sverige är ju försvarande mästare.
 
          Vädret jaa, Sånt där hösttråk väder . Mulet regn i luften o hård nordostlig vind . O trots +10 frös man om händerna i den fuktiga vinden. Nää, har ingenting emot att hälsa Kung Bore välkommen senare i t.ex. december och hoppas på bortavaron av så småningom ihärdiga  lågtryck från Norska havet via fjällen till norra ishavet. Då blir det ingen vidare vinter . Och som sagt det här med när man med förvåning upplevde regn på julafton i Luleå på 50-talet. Vad tror ni det berodde på ? 
         
 
Som sagt det här med vad som är en lång tidsperiod . Och upplysningen på nätet o minnet av vintern 2009 -2010 . Så här såg det ut där min syster o svåger bor i närheten av Hjo. Som ligger i Götaland 
          Denna vinter beskrivs som en av de strängaste på många år. Och när jag var på bussresa på Bornholm i våras så pratade även den danske guiden om hur den drabbade Bornholm . Med mycket snö o isolering av Rönne . O son som fick skida till honom i huset i Rönne med mat.
     Jaa, det här med olika kalluftsutbrott . O dom 2 år i sträck i östra Nordameria ända ner i Jacksonville.
            Men det är väl nästan som " att svära i Kyrkan " om man skriver om kyla nu för tiden. Och det här med naturliga klimatförändringar o väderlek från Mänsklighetens begynnelse , bl.a. 
 
 
 

Jaa, ganska kul o konstatera.

Jaa, den svenska politiska ankdammen . Såg inte nån debatt i Agenda. Däremot gick jag in o såg vad kvällstidningarnas undersökningar visade efter den.
   Expressen/ Demoskop hade Jan Björklund som segrare, Aftonbladet/ Inizio hade Stefan Löfvén som segrare. Är det konstigt att man ser framåt mot månadens exemplar av Grönköpings Veckoblad.
       Konstaerar det här med SD . På 4 plats i Expressens mätning o 3 plats i Aftonbladets mätning av då 8 partier. Röstar inte med SD men är alla rasister som gör det ? O det här med dold rasism oavsett vilken kategori av människor det är. O då antisemitismen. Som ökat.
     Jaa, det här med kalla platser och måndag. Börjar dock med Simrishamn som idag trots högtryck har regn o + 9 C . O blåsigt från nordost. O det här med tempen om inte solen visar sig och det här med Oskarshamn den 9/10 1995 som då hade + 24,5 C och i Svealand uppmättes då i Eklången + 22, 8 C. . Kan ju vara bra att veta när lobbyismen härjar som värst. O det här med isarna i Arktis som skrivits om i nuet.
        Jaa, Thule airbase har - 7 C, Grise fiord -12 C o Verkhoyansk -3 C. På Antarktis fortsatt minus på Mc Murdo stn med -21 C . Och ytterligheterna Punta Arenas o Reykjavik har + 7 C . Ytterligheter jaa, närhet till Antarktis o närhet till Arktis.
           Jaa, det blir väl att ta regnrock på sig idag o knalla iväg på stan för att handla. Och när det gäller gårdagens V-75 i Skellefteå så hade ingen i Sverige 7 rätt .. Sist det hände var tydligen i Halmstad 2007.
 
             Och ingen Fiona o Engelska antikrundan idag o inte heller Vem tror du att du är Men det svenska U-21 landslaget spelar Em-kvalmatch mot Kroatien. Det skall jag titta på. 
 
Jaa, igår var farfar o hälsa på hos dessa telningar . Och blev bjuden på middag. Och där var ochså Pelle på besök liksom syster o svåger. 
 
         Och i knät på mig och i närheten satt mitt yngsta barnbarn Rut . Nu över ett år gammal. Men den här gången är hon inte med på bild. Men lär komma på bild här igen åtskilliga ggr. Jaa, äldsta barnbarnet Pelle o hans småbröder Kalle  ,Abbe o Franke. 
             

Vad tiden går fort, o nu blev det fredag igen.

 
  Har man inte egna foton att redovisa går det ju bra att visa andras från vår Värld .Jaa, det här med färgerna o löven som faller. Det här med årstider , vem kommer ifrån dom Och det här med att bo i norra Europa. Men fotot tkan vara taget nån annastans av Best Pictures.
 
         Och den här Vackra bilden har jag fått från Sylvia och var detta foto är taget , ingen aning  Oj, det är nästan som man får svindel.
 
 
Och från Animal Life kan man få bilder av fåglar o andra djur .Det här är en Northen Flickes woodpacker fotat av Jason Paluck.
 
 
          Jaa, det här fotot var fantastiskt . Oavsett på vilket sätt det är redigerat. Och fått det via Mikael Demange med texten Belle Journées le Loulos
         
            Jaa, fredag som sagt. Och.det här med att förse varje dag med tankar med sånt att ochså se fram emot utan att ta nått för givet. Vem tjänar inte på det . Det här med att motionera sinnet o kroppen. Oavsett .
          Jaa, imorgon går ju V-75 långt norröver , på Skelleftetravet. Och där skall bli mellan  +4-7 C när tävlingarna går enl. vädersajt. Och jackpotomgång den här gången ochså med då mer pengar i potten. Men jag tror inte att det blir jackpot den här gången. Inte så många hästar söderifrån. Spännande att titta på tävlingarna blir det hur som helst . Och ikväll spelar Sverige VM-kval i fotboll i Luxemburg. Bör dom vinna. Och i går spelade tungviktarna Italien o Spanien 1-1 i Vm-kvalet. Vilket var bra reultat för Spanien . Kommer Sverige att gå vidare i en grupp där bl.a ochså Frankrike ,Holland o Bulgarien finns ?
 
         Det här med fotboll ! Barnbarnet Viktor 18 år har värvats av klubb som gått upp i division 2 , bara en sån sak. Lycka till Viktor.
                Och trevlig helg önskas !
          
 

Vilket blåsande o varför tog jag inte handskar på mig.

 
Skam den som ger sig men fick tivis leda cykeln norrut i den kyliga starka blåsten från nord/nordost.
Och det är jag ju insatt i sen innan hur det kan växla i temperaturer i det avlånga landet Sverige så här års . Idag  Enhagen Svealand  + 13 C och Karlberg/ Gällivare -10 C .Och varför det blåser t.ex. Och när jag skriver detta lyssnar jag på Rysk/ Romsk folkmusik. Och vill folk vara elaka över det så är det upp till dom.
 
Och vem gick som sagt inte ner till den vindpinade kusten . Och min kamera . Trodde inte det skulle bli så här bra foton av vågskvalpet. Och min nyfikenhet på dagens väder och det som varit .  I alla tider innan dagens indroktinering när det gäller klimatet i förskott.
 
Och det här fotot får ochså folk i olika delar av Världen se på olika sociala sajter. O bloggar..
 Jaa, det här med kyligare väder längre fram och vad t.ex. lågtryck o högtrycks lägen betyder för kalluftsutbrotten . Blir det Europa eller delar av Nordamerika som råkar ut för dom . Har ochså läst om blockerande högtryck över Azorerna , för några år sen. 
 
Och var det nån som trodde att man skulle kunna ta ett sånt här foto  vintern 2010 i Askersund efter allt prat om kung Bores större o större frånvaro.. Jaa, men det är ju så länge sen . Jaha ! 
         Jaa, troligtvis får man ju inte reda på hur  klimatet blir om 50-100  år . Men det här med milt o kallt om vartannat under bl.a mänsklighetens historia. Från några stycken till över 7 miljarder.
            Jaa, har ingenting emot att hälsa kung Bore välkommen denna vinter bl.a för mina små barnbarns skull. Och förra vintern var det snö några veckor i Simrishamn . Inget ovanligt.. 
 
 

Jaa, det här med att ta en dag i taget .

 
Foto från dagens runda . Och gnuggande av nävarna i den kyliga blåsten, oavsett väderprognos.Jaa, vädret ja. Ibland vågar man ju inte skriva om kyla . Med risken för att kallas oseriös av comme il faut-samhället.
 
 
Jaa, visst tar man en dag i sänder. Men min dag förgylls ständigt av tankar på roliga spännandew saker . Och det här med olika länder i Världen o platser där o läsa in sig på dom. Oavsett vad som händer i morgon 
        Följande länder har jag inte varit i oavsett flyg eller buss, O dom är jag intresserad av Om Krakow blir av  blir det ju Polen. Men Italien, Frankrike, Slovenien, Schweiz, Nederländerna o platser där. Jaa, Ryssland St. Petersburg. O det är fråga om bussresor som sagt. Kanske man kan förlänga livet med att ha sådana här tankar i huvet.
 Jaa, det här fotot har jag fått på Twitter idag via Best Pictures . Plats ej angiven.Men oavsett så är Världen full av Vackra platser
 
 
Och den här Vackra Bilden har man fått från Larry Turner. Morning light Custerstatepark.
 
              Det var de hele . O dansken nämnde nått om nattfrost nån dag den här veckan på Jylland.
        

Jaa, det där med höst-o vintermånader.

Jaa, hösten sägs vara september - december och vintern mellan December-o mars. Men det här med att medeltemperaturen per dygn i nån vecka framåt är det som bestämmer vilket.
          Det pratas ju ständigt om värme i nuet o för framtiden  . Men vad är egentligen en lång tidsperiod. Vintermånaderna är ju lättare att komma ihåg för mig. Och gott om minnen finns bakåt i tiden. Och det här med stränga vintrar o mildare under ett sekel .
         
        Egna minnen. Från farmors Björneborg/ Örebro , kylan i Luleå med frusen älv o fruset hav. Minnen från Simrishamn av vintrar av olika slag . Det här med sydligaste Sverige . Överraskad av snöstorm på 60-talet då det var påsk. Och vem har inte minnen från vintern 1978-1979 på Österlen . O även senare . 
 Jaa, nu tar vi perioden i Askersund. Och minnen från norra Vätterns isbelagda vatten. Och då från 2005 isbeläggning varje år så gott som . Har foton från miitt boende där sen 2006 och till 2015 i september.
 Och vintrarna 2008-2012 var inte o leka med. Och ett år tror det var 2014 då var det lite snö men det frös på nätterna en period så utan broddar  på skorna var det till att gå med andan i halsen. O det här med halkolyckor. Men jag har alltid nästan gått med broddar i Askersund när vinter rått.
 
 
 
Från 2007 är den här bilden. En vinterknäpp kom i början av november . Och Torsten o jag gav oss ut i Tiveden för att föreviga detta.
 
Jaa, detta foto är antagligen från december 2007. Men var har det tagits . Skriver aldrig annat än datum på mina foton.Men kring Askersund är det taget. 
     Jag tycker om rejäla vintrar . Med snö , sol om det går. Och hellre då minusgrader dygnet om för bl.a. bilisters skull. Sen har man ochså läst om milda vintrar som inträffade året 1935 t.ex. o det året som jag föddes t.ex. 1938. 
            Jaa, det här med att enbart prata om värme nuförtiden. O höra på det här med så varmt väder vi skall få. Påminner om glaciaärerna som smälte i Härjedalsfjällen runt vikingatiden . Och den perioden drabbade tydligen även alperna. O det här med att det växt palmer i Skåne/ Scania en gång i tiden.  Utan att dom  var i krukor. Och som sagt vad är en lång tidsperiod i bla. mänsklighetens historia . Ett sekel ?
    

Jaa, nu behöver det väl inte varnas för brandfaran.

  Jaa, men igår höll regnet upp tillfälligt när jag tillsammans med barnbarnet Viktors föräldrar såg Viktor göra ett mål o bidra till Ifk Simrimshamns kvarrvarande i Sknåeserien div. 4. Och Viktor gjorde 1 mål av 2 och har bidragit med 8 mål och spelar numera i anfallet. Vet inte riktigt om han syns på bild här.
          Som sagt regnet är säkerligen välkommet om man tänker i det stora. Och följande temperaturer redovisas från platser som är blåfärgade. Arktis : Verkhoyansk - 1 C , Grise Fiord -9 C o Thule Air base - 5 C. 
Och markstationen i Antarktis Mc Murdo stn.har - 23 C. O ytterligheterna. Punta Arenas i södra Chile nu + 8 C o Reykjavik har + 11 C. Jaa, det här med golfström o Grönland . O Islands klimat , aldrig nån rejäl sommar o aldrig nån rejäl vinter på låglandet/  i Reykjavik, verkar det som.. Jaa sen kan man ju fundera på varför EN GÅNG I TIDEN en stor ö fick namnet Greenland o en mindre Iceland .
 
 Jaa, det här med nyfikenhet, spänning , romantik, levnadsglädje. Är ochså nånting som existerar på min livslinje från Rötter till Barnbarn. Musikintresset med lyssnandet på musik med bysnatinska/ grekortodoxa rötter från tidig medelltid lyssnas bl.a. ofta på, som sagt, även på musik från senare medeltid som skrevs med latinsk text.. Följande foto har jag hämta från Feel Slovenia med texten Musik in nature.
 
Och det här fotot från Earth Pics visar jag ochså gärna. The art of Mother Earth.
 
 
Jaa, detta foto har man fått från Israel Fun, Nazareth. Och som sagt vistelsen i Israel, Eilat och rundresan i landet. EN  av mina höjdpunkter här i livet , när det gäller semesterresor . I dagens samhälle kan man ju bli kallad för allt möjligt. Det bryr jag mig inte om.Är tillräckligt inläst på t.ex vad Hamas står  för .Och hur dom tog makten i Gaza.
           Jaa, det här med resor . Nån Stockholmsresa blir det inte nästa år. Andra mål har jag och en kompis som varit många ggr i Stockholm i maj 
 
Och detta mål . Har vi i tankarna . Den Polska staden Krakow vars inre stad  är utnämnt till ett Världsarv. Och denna stad är Polens näst största. . Och det här med historien vingslag kan man ochså tänka på . Även ur Svensk synpunkt. Ni har väl hört talas om den Polske och Svenske kungen Sigismund t.ex o namnet Krakau.
         Jaa, krig o elände är ju inget nytt i Världen.. Oavsett dagens massmediala samhälle eller kurirerna förr på häst. Och vårt förflutna o Världens . Kommer man inte i från.Men det skall inte hindra mig från att besöka intressanta platser .Det är en inriktning som även den förgyller mina dagar. 
           Och så fort regnet upphör . Så cyklas det ner i staden. O det är inte så dumt det heller. 
                  

RSS 2.0