Härlig utegång med rådjur på språng !


                 Javisst ! På 25-30 meters håll fick jag syn på detta rådjur, kraftigt o nyfiket. Genom att stå blixt stilla, prata vänligt, jaa faktiskt, så hann jag få upp kameran o fota. Jag tror att den lätta snön gör att djuren kommer åt en del av blåbärsriset t.ex. men längre bort vid vägen såg jag ett utfodringsställe med morötter. Min kamera är alla tiders, bl.a. att ta naturbilder med, men när det gäller o ta på djur ganska nära o längre bort är inzoomningen alldeles för dålig. Vid större vinst inköpes systemkamera med stor inzoomningsförmåga, det lovar jag. Avbetalningar på kameror mm undvikes noggrant !
              I dag var det -6 och dimmigt. Som jag förstår så är "vederleget" ändrat en del. Ost och nordost vindar har försvunnit och lågtrycken dyker upp från väster vilket kanske förebådar mildare väder med tö, åtminstone i södra Sverige nån, några dar ? O det är ju inte bra om det fryser igen varken för människor eller djur, glatt o snön blir tyngre. Det är mina teorier !

               Så här har änderna o ankorna det nere i hamnen. Den vite ankan fick jag syn på idag. O matade blir dom det vet jag. Av folk o kommunen. Och vattnet är i rörelse p.g.a. att vatten tillföres från ett rör eller gummislang längst bort i vänstra hörnet vid bryggan !
                  Snart skall jag gå och handla på Netto. Sen skall jag ringa upp de 2 barn-barn jag ej pratat med i helgen. Och sen blir naturrutan, Kinas mat o hockey, J-vm, allt på TV 1. Hä mycke att se fram emot.
               I morgon beror det på vädret vad jag gör kl 24 ! Att ringa upp anhöriga eller sms:a kl 24 är nästan omöjligt så det blir till att ringa innan på kvällen men i morgon blir det inget bloggskrivande( bloggen vilar nog i helgen) så hur som hellst GOTT NYTT ÅR PÅ ER ! INGEN NÄMND OCH INGEN GLÖMD !

Inget o klaga på, eller hur !?


                     Nä, jag tycker det är bättre att konstatera o tycka. I morse tog jag pulsen efter några minuter efter uppvaknandet. Den låg på 50 ! Sen efter besteg jag motioncykeln och cyklade snabbt, 35km/timmen ca, i 3 minuter. Kolla sen pulsen och den var uppe i 83. Gick omkring i lägenheten några minuter och mätte pulsen igen. Då var den nere i 6o ! Och nu efter motionsrunda och styrketräning o frukost är den nere i 50 !
                       Rundan ja ! Så småningom kom jag till hembyggdsgården som ser ut som nått sagolandskap för "tomtar o troll" Jaa, det är nästan så man kan fantisera fram en massa djur som går där, bl.a annat en renhjord
                       Här har jag kommit(för dom som känner till Askersund) till backen ner mot Hagagatan sen viker jag sv till höger, går hundra meter tills jag viker av till vänster och går till höger igen efter 50 m nedför en liten backe och sen är jag nere på strandpromenaden och går väster ut mot hamnen !
                      I hamnen har änderna och ankorna en liten bit öppet vatten med hjälp av upprörning av detta med vatten rinnande från en slang tyckte jag att jag såg.
                      Jaa, nu skall jag gå till stan handla lite och det är min tur att tippa Solvalla-dubbeln eller tvillingen. Det är kompisen Lars och mitt sätt att spara till den årliga resan till S-holm i slutet av maj. för det mesta går det ej ihop sig men vi brukar få ihop till hotellrummet för 4 dar iallafall. Och så pratar vi ju då varenda vecka i telefon då vi överlämnar tipset !
                                O ikväll visar dom ett avsnitt i tv 3 från 2002 av morden i Midsummer. Inte säkert jag har sett !?

Så här skall det se ut på vintern !


                  För mig är det ju inget snack ! Vi säger att en vinter varar 2-2,5 månader . Hur många dar av dom 60 är det en snöstorm och kommer dom alltid under jul o nyår. Det går säkert att hitta statistik på detta men jag skulle kunna tänka mig att 90 % av dagarna är ganska lugna då högtryck brukar vara en stor förutsättning för vinter. Ett sådant är det idag, barometern står ganska högt. Det här fotot är taget mot Vättern  på hembyggdsgården. Ett väldigt bra foto om jag får säga det själv, ett förnöjsamt foto med sol i sinnet !

             Det här fotot är taget från strandpromenaden taget mot bron till Borgmästarholmen o riksväg 50 . Lastbil syns ! Isarna är luriga och skylten förbud att gå på banan står kvar. Dock har jag sett pimplare varav en syns på bilden framför vänstra holmen som då är Borgmästarholmen. Snabb runda idag, det var som jag "sväva ovanpå" och jag gjorde allt för att få upp min låga puls. Och rådjuren lär enligt uppgift ligga ganska stilla framför huset där de iaktagits !
                     Jaa, sen igår så vann ju Arsenal över Chelsea med 3-1, helt rättvist. Och idag på förmiddan sa den utmärkte programledaren Bosse Jadler på radio P 4 Örebro under min motionsrunda att den 89-årige Hugh Heffner förlovat sig med en 24-årig kvinna ! Än finns det hopp för mänskligheten o åldersdiskrimineringen. Sug på den !! O ikväll kommer kommisarie Lewis på kanal 5. Avsnitt frå 2010 !

En glömmer fort....


              Den 9/2 2010 såg det ut så här i närheten av hembyggdsparken. Då började ju vintern i slutet av december 2009, en månad drygt senare än i år. Ja visst glömmer man fort ! Det här är mer snö än nu och än vet vi inte vad det slutar. Det är kanske så att våren kommer en månad tidigare i år ? I Nerikes Allhanda fanns det en bild från en plats 2009 annandagen och en från samma plats annandagen i år. Det såg faktiskt värre ut på platsen 2009 än igår när det gällde snöfallet ! Det gäller att friska upp minnet ibland och lägsta tempen i Askersund är fortfarande från början av året 2010 !

                      Rundan idag gick bra genom hembyggdsparken nån meter från skidspåret ! Jaa, massa rimfrost på träden men tempen var bara 5- och lätt snöfall. Skulle tippa att det kommit några cm till i helgen ! Idag försökte jag rycka litet i gåendet. Snabba "indiangående" intervaller och lägre tempo o.s.v. Indiangående, ja, snabba tassande steg lätt framåtlutad. Så har jag uppfattat det !
                    I kväll kommer jag naturligtvis att titta på matchen Arsenal- Chelsea som börjar på tv 10 vid 21-tiden. Man. United går ju som tåget nu (hm) och Arsenal och Chelsea måste ta full poäng för att hänga med i svängarna. Vilket lag jag håller på ? Arsenal så klart ! Och änteligen fick jag en liten vinst på V-75 ! På en Harry Boy för 50 kr fick jag 12 femmor som gav ca 300 kr. Sjuan gav 48.000 men jag är lite o nosar ! Kanske nånting ligger i luften så jag kan flytta lite fortare till Örebro. Men inget jäkt ! Jag trivs i Askesund men Örebro går inte staden upp emot!

Mot spelhålan framåt marsch !


                En ger sig aldrig och för en livsnjutare som undertecknad så ingår lite spel o dobbel. För det mesta gäller V-75 spelet och stående lotto. Naturligtvis önskar jag mina anhöriga o andra god fortsättning och hoppas att ni alla överlevt vintervädret där liksom snö och blåst ingår inte bara i Sverige. Jag som tror att moder jord och herr sol fullständigt struntar i alla "vetenskapsmän" roade mig med att tänka efter hur gammal  jorden är . Den är ca. 5 miljarder år och den består av olika geologiska  tidsperioder som inneburit vädiga omskiftningar, med eller utan växthuseffekter antar jag.
             Det gäller o leva i nuet med gener o rötter o framtidstro. Det klarar jag mig bra på så länge livet varar ! O håll tummarna för mitt lilla V-75 system. I går var jag ju o nosade på 5000 kr på en penninglott. Jag tror att det nått på gång det närmaste året ! O som sagt tack för hälsningen A-K o jag hälsar givetvis tillbaks i samma anda !


Vad skönt det var !


                 Jaa, både julsftonsfirandet o dagens motionsrunda. På julafton fick jag en del samtal av nära o kära, åt julmat, drack julmust, knäckte nötter o åt dadlar  så jag "sprack" ! Men lite ? otur hade jag på min skrapfest av lotter. På en av lotterna, penninglott, var jag endast en siffra ifrån att vinna både tusen kronor o femtusen. På det ena numret som var för femtusen kronor hade jag 8379, vinstnumret 8380. På 1000 kr hade jag liknande otur ! Jag tar den här oturen som "antydningar" angående högre vinster !
               Jaa, rundan var bra idag ! Det tyckte hela min lekamen från hjärna till tå. det är bra med fin kondis när man ger sig på både bordets läckerheter o motionsrundan. Den här granen har jag flera vinterkort på. Ett från januari-februari 2006, ett från januari 2010 och detta från december 2010. Det har varit några bra vintrar sen jag flytta hit till Askersund. Är det vinter skall det vara vinter lika väl som varmt på sommaren ! Jag kallar inte en regnig vinter för vinter ! O mina anhöriga i Skåne o i Blekinge har kommit "undan med livet i behåll" men kunde inte förtaga resor som de skulle gjort !
                             I kväll blir det fortsatt "snaskande"( har mycket kvar) o Kommisarie Lewis på tv bl.a.

En olidlig spänning ...

Jaa, det känner jag just nu för när jag skrivit detta julaftonsinlägg så skall jag skrapa en hel drös lotter. Det har blivit en tradition sen jag flyttade upp hit till Askersund på förmiddan, för jag kan inte hålla mig längre. Till mig själv har jag ochså köpt några i julklapp !

              När jag tittade ut från balkongen i morse så uppenbarade månen sig i en väldig tydlighet i det 15 gradiga kalla vädret. Nu var det lite halvmörkt när jag tog bilden så blixten slog på. För ute var det lite disigt o det singlade ner några snöflingor. Men månens yta syntes tydligt för mina ögon! Och det som ser ut som ett moln är snö som hänger ner från taket ovan balkongen. Fantastisk likhet med ett moln ! Riktigt konstnärligt blev det !

                Min "köksmästarinna eller "kökets härskarinna" Kalla är en dam med skinn på näsan, förlåt näbben ! Men min axel sätter hon sig numera på när jag står vid vasken och för det mesta kommer hon trippandes över bordet, hoppar opp på kanten av grötskålen och låter sig väl smaka. Man kan kalla henne för en dam med stil ! En cool sådan!

               När det är julafton så tänker man givetvis ännu mer på sina anhöriga som man älskar! ! Men för mig som har framtidstro o hålligång både i "hjärta o hjärna" så är det inget som får mig att känna mig "ensam o snyftande". Jag har som sagt så många fina minnen av egna jular som barn och med barn o barnbarn m.fl.
Att fira jul själv betyder inte för mig en "olidlig ensamhet".
                   Fotot är från mitt hittils yngsta barnbarn Abbe ! Han får symbolisera min känsla av icke ensamhet !
      Ja, just det ! Nu blir det ju julskrap och eftersom jag hade lite smaktest av julmaten igår kväll, under V-75 loppen (blev inget) bl.a, så känner jag mig lite däst och har ätit en klen frukost ! Så nåna goa julmackor o annat "snask"( nötter mm) blir det inte förrän till Kalle Ankas jul o sen blir det ju hela det invanda köret på tv. Men jag kommer att se "Tomten är far till alla barnen" på fyran som jag tycker är väldigt rolig av nån anledning. Det får bli min nya jultradition !  Ja, god jul o kram på er från alldeles just nu i nuet !!!

Klass 2-varning var ordet !


              Så här ser min utsikt från balkongen ut idag ! Vädret är disigt med -14 grader och lugnt. Men det är så mycket snö så skulle blåsten tillta så får vi problem även här och det har vi ju haft med tåg och trafik i hela landet. Och är det egentligen så konstigt?
              För Österlen, Bornholm(DMI), Blekinge o närgränsande områden är det idag utfärdat en klass 2-varning. Jag tittade på en radarbild för en stund sen och då var snöfallet uppe även mot Småland o inte bara kusten där ! 1 till 2 dm snö skall det komma enligt SMHI.
             Jaa, i går skrev jag ju om det här med att jag upplevt de värsta snöstormarna på Österlen när jag bodde där i Simrishamn. Jag kommer ihåg flera bl.a. en till påsken på slutet? av 60-talet som slog till väldigt hastigt o utan förvarning !
           Den jag kommer ihåg mest var i februari 1979 då bl.a. Österlen o Söderslätt var mer eller mindre isolerat i nästan en vecka. Trelleborg var fullständigt isolerat och bandvagnar fick sättas in i dom här områdena för att bryta isoleringen till dom som blev sjuka eller skulle in till BB. Drivorna var flera meter höga och den sista snön försvann inte för än i maj har jag för mig. Om folk hade lika dålig förståelse för vädrets makter då det vet jag inte men inte gnälldes det som det gör nu, inte som jag kommer ihåg?!
             Idag skall jag gå och handla det sista o tippa till uppesittar- V-75:an i kväll som går på TV 4 sport. Resten av dan blir det lite dammsugning o myspys. Vi hörs som hastigast i morgon, gott folk !

Där vet man vad vinter är...


              På Bornholm o det närliggande Österlen ! Särskillt om det blåser nordostan med snöbyar. Nu är det ju inte så ofta men jag som bott i Simrishamn har inte sett nått liknande till snöstormar i mellansverige eller Norrland. Inte vad jag kan komma ihåg. Vårarna kan vara väldigt kalla i området om det blåser nordostliga vindar från Hanöbukten. Men liksom på Hjo-sidan av Vättern kan det bli rena "Mallorcavädret" om nordosten o ostan håller i sig på sommaren. Och så är det ju här i livet, allting är inte ANTINGEN svart eller vitt!
                       Fotot är taget på storgatan mot solen och då följdaktligen söderut. När jag kommit så här långt på rundan så är jag nära norra kyrkogården o har väl en 10 minuter till hemmet!
            Rundan gick bra i det vackra vädret. Och som enskild kan man ju inte göra mycket åt vädrets inverkan i Sverige och Europa. Folk får väl prata med "Moder jord" som har fräckheten att inte begripa att "palmerna kommer och vintrarna är förbi" eller att allt skall vara "lagom" !?

En slump eller ....


                 Barometern har jag ju visat innan och så lågt står den inte idag, betydligt mer  mot sol och det är det ju idag. Det märkliga var att när jag titta på min inne-och ute termometer i morse så visa den samma siffror, 21,3. Jaa, så varmt var det i sovrummet o så kallt var det ute ! Härlig motion i solskenet var det och att mula sig själv i ansiktet verkar vara effektivt mot frysskador.
                          I går såg jag på vetenskapens värld på SVT 2.  Där pratades om matematiska formler som väldigt viktiga i vetenskapens tjänst. Led ord är: ordning som blir kaos, fjärilseffekt , litet vingslag kan ge stor effekt på ordningen eller kaoset som betyder lika mycket ordning eller tvärsom. O enkelhet kan vara komplicerad o det komplicerade kan vara enkelt....  Nu går det runt i hjärnan på "guben". 
                       Men så här menar jag om man ser till vädret o metereologin t.ex. så skulle jag inte vara så kategorisk o "dömma ut jorden" . Vi ser ju att mycket kan ändra sig som inte metereologerna har väntat sig ! Ett litet "vingslag från en fjäril " kan förändra en del !? Hoppas att det blir i positiv riktning i såfall !!

Rådjuren har sina stråk !


                      Ja, verkligen, precis som undertecknad. Nu har det snöat så nätt några dar i Askersund så snötäcket har nog spätts på med en 3-5 cm. I dag var det -6 , lätt snöfall då och lite blåst. Och rundan gick utan problem och skönt var det att komma ut i naturen igen efter njuthelgen med "orgier" i sport och goa mackor ! Handbollsdamerna skall ha en eloge o herrarnas stafettlag på skidor blev jag besviken på. O Nordhugg fick stryk i en spurt. Var på tiden !
               Idag har jag börjat o julstädat. Köket städa jag först. Sen kommer de andra ställena innan fredag. Jag tycker om att ha rent o snyggt i min värld utan pedanteri ! Julmat har jag börjat köpa och jag vill på bordet ha, skinka, sill, ägg, senap, vörtbröd, risgrönsgröt, rödkål, dadlar, fikon ,hasselnötter . Leverpastej ochså, ja en ostbit med . Sen kan jag tänka mig att äta en ostkaka på juldagen efter julmaten som inte lär vara slut innan dess.
                          Och sonen Bengt har jag precis pratat med. Det verkade bra med honom ! Det var liksom "grädden på moset" när vi nu pratar mat !!

Snöfall i dis o snöpulsning över bro !


Det syns inte på fotot mot strandpromenaden att det snöade och var disigt. En grad minus var det och måttligt snöfall och lugnt ! Rundan gick bra och i god fart och för närvarande är höften väldigt ok. Min gymnastik som är för dess "välbefinnande" funkar bra tydligen. Jag skulle tro att det kommit ca en halv decimeter till med snö de senaste dagarna. I går var det ju lite över plus i temperaturen men det varade bara nån timme !

På min runda kom jag ju så småningom till bron som går ut till Borgmästarholmen. På den var det mycket snö som bildat drivor. Den pulsa jag fram och åter på, ca 400-600 m. Innan gick jag även bredvid skidspåret i hembyggdsparken. Det blev även en del snöpulsning där !
Nu är det ju helg igen med mycken sport allt från V75 till skidor på tvären, längden o med gevär. Ja, även fotboll o ishockeyturnering.
Nästa vecka tänker jag bl.a skriva om vad jag skall ha för mat på julafton o tankar om julen som jag endast firat själv 4 år av 72!  Vi hörs o nu skall jag gå att handla norrut !

Från 10 minus till 0,6 plus !

Jaa, i går vid 23-tiden var det 10 grader kallt o stjärnklart, idag, nu 14.45, är det plus 0,6 grader ! Dock påstås det att kylan kommer tillbaks och även snöandet. För i fm var det ett rejält snöande o rykande med inslag av regn o blötsnö. Vi får se när det går under 0 igen. Det är svårt för metreologerna att pricka in prognoserna lokalt naturligtvis. Den norska som brukar ha ganska rätt visade inte något snöfall i fm t.ex.
                     Ja, idag fick motionen utföras inomhus, för en gångs skull så blåste det som attan ute !. Gående omväxlande med cykling på motionscykeln. Ungeför lika lång tid tog det som utegåendet. O sen styrketräning ochså. Allt till musik , idag med det rumänska "kultbandet" Fanfare Ciocarlia. Sen gick jag o handla på jouren i närheten. Ja, ja jag duscha o åt frukost innan !

          Igår var det ju lucia på SPF:S månadsmöte. Och efter kaffedrickning så underhöll undertecknad med sångarkompisar med några julvisor inför 50 medlemmar, ca. Det gick bra och blev uppskattat liksom luciatåget !
               I kväll är det hockey mellan Ryssland o Sverige och Kinas mat. Och i morgon blir det en runda och handling i annan butik och sen är det njuthelg igen !

Jag blir lika rörd varenda gång !

Jaa ! Att bli rörd av något är bra för sinnet o ens livsvilja. O då kommer det med stor kraft ! I går såg jag för andra gången ett program med Jerry Springer i serien "vem tror du att du är". Jag hoppas att mina läsare o andra såg detta program. Att förtränga saker av avskyvärd dimension är inte bra. Man kan känna för en enskild människa starkt liksom för  grupper som t.ex. judarna.
                       Det är många människor som råkat utför det som Jerry Springer med sina judiska rötter fick uppleva. Men terrorism o folkmord har ju inte blivit nått nytt här i världen precis och det är bara att "ta tjuren vid hornen" o inse detta. Jag har sedan länge intresserat mig för judarnas historia. Och besöket i Jerusalem för 22 år sen, med min kompis Bengt på Förintelsemuseet sitter kvar som då. O då känner man ochså för andra liknande folkmord o terroristdåd. Och vad jag då kommer underfund med är att min livsvilja blir ännu starkare ! O det är ju inte så konstigt o man har ju bara ett liv och i det ingår att vördnatdsfullt ära och hylla de människor som suddats ut i tidig o sen ålder ! Som aldrig fick uppleva sin uppväxt eller fick leva färdigt sina liv !
                Nu i em skall jag, som jag nämnt innan gå på SPF:s luciamöte där jag tillsammans med några andra skall sjunga julvisor. Hur är det man säger ? Från det ena till det andra! O det går ju för jag har förmånen att leva!

Nä du, det går jag inte på !


I morse vakna jag lite dåsig och snorig. Skall jag bli hemma o låta bli o gå min runda. Men så tänkte jag på mina förfäder långt tillbaks i tiden om dom gav upp så lätt ! Dom som varje dag fick ge sig ut på lång vandring o jaga för att få föda o överleva. O dom hade fötterna inlindade i djurhud o hade djurhudar på kroppen vare sig det var vinter eller vår. Det var dom som långsamt drog sig norrut mot det iskalla skandinavien. Någon hittades väl i alperna nånstans infrusen, ismannen eller nått sånt kallades han väl för. Skulle dom ge upp för lite snor? Nä ! Visst har vi detta i generna.
Jag tog det bra lugnt idag ändå men gick en bra runda på isen. Där träffa jag ochså mannen som bedömer isens hållbarhet och plogar vägar. Nu gick det bra att gå men han varnade för att torsdagens mildare väder med ev. tung snö kunde sätta stop för isgåendet ! Så blev det förra vintern i januari ochså beroende på att isen i januari lade sig på samma gång som det snöa och inte fick frysa mot botten som den skulle och allt snöande tyngde ner isen så den gick upp på vissa ställen och bedömdes  för farlig att gå på !

Och här är jag på väg upp mot statsparken och förbi den till vänster för nu skulle jag ut på isen istället nere vid strandpromenaden ! Vädret idag, ja det syns ju, helt fantastiskt ! -9 sol o stilla!
Jaa, tyvärr så hade Arsenal en "off day " igår. Ibland blir det så här för det unga laget. Ideliga felpass, ingen udd, tvåa på bollen... o tröttkört verka det. O mot slutet som dom brukar vara så bra så gick allt i baklås. knappt ett enda farligt inlägg. O serieledningen blev de av med men mitt favoritlag i engelska ligan är dom fortfarande ! Här gäller att inte vända kappan efter vinden !
I kväll blir det handboll och "vem tror du att du är". Huvudpersonen är Jerry Springer ! I morgon är det luciafirande med SPF. Då skall jag och vår lilla sånggrupp sjunga 3 julsånger. Helst skulle jag vilja sjunga sången Tum-bala, tum-bala, tum-balalaika för att få hundraprocentig inspiration men det är ingen julsång.
I datan har jag dragit ut engelsk version från Wikipedia med sångens text med hebreiska bokstäver, jiddish text som jag försöker sjunga på utan att förstå den så klart(trots en del tyskinfluerade ord). Men det finns även en engelsk sångtext till melodien.  Första versen

A young lad stands, and he
thinks
Thinks and thinks a whole
night
Whom to take and not to
shame
Whom to take and not to
shame

Jiddish är ju ett språk som uppstod i de judiska gettona i östeuropa o även Tyskland ( Preussen m.fl. andra stater öster ut) på 1700-och 1800-talet . Språket består av tyska ord o hebreiska, kanske även lite "öststatsord" ?
Här har vi orginaltexten på jiddish med vår skrivstil 
Shteyt a a bokher, un er trakht
Trakht un trakht a gantse nakht
Vemen tzu nemen un nisht farshemen
Vemen tzu nemen un nisht farshemen
En del tyskliknande ord kan man som sagt ju höra lik farshamen, nisht, nemen o.sv.  
Refrängen är  liknande för alla språk
Tumbala,Tumbala
Tumbalalaika
Tumbala, tumbala,
Tumbalalaika, shpil balalaika   engelska strum balalaika
Tumbalalaika, freylekh zol sein     "       tumbalalaika, may we be happy.
Det är tur att man inte bara njuter av det !


              Ja,av att sitta i fåtöljen o ha njuthelg. För att sen gå ut på en hård motionsrunda med strålande väder o vackra vyer är ju även det njutfyllt. Det ena ger liksom det andra på nått vis !
                 Jag börjar redan bli lite "uppdragen" av kvällens stormatch i fotboll ! När ni ser enblemet förstår ju ni sportintresserade att det rör sig om matchen Manchester United- Arsenal som börjar kl 21. Arsenal är mina favoriter sen jag såg dom på Highburry för drygt 20 år sen. Då spelade dom mot Queens Park och jag kommer ihåg att bl.a. David Seaman stod i mål och att Tony Adams spela centerhalv och Ian Wright ? spela center. Och vad hette de berömda backarna. Dixon och.. och ? Och jag har som sagt 4 sportkanaler på mitt bredband som visar bl.a. fotboll. Matchen Tottenham- Chelsea i går var ju väldigt underhållande ! O två världscup segrar fick vi i vintersport, skidskytte o skidor. Men efter Kalla o Haag finns det "luckor" tycker jag. Båda var sjuka i helgen. O Björgen är omänsklig o Nordhugg "under isen" !

                     Och på dagens runda var det så bra sikt att Stjärnsunds slott syns borta i horisonten t.v. om holmen . Och i morgon blir det långfärd på isen ! På upplogade stråk ! Och nu tänker jag se Robin och Engelska Antikrundan på Play !


Idag känner jag mig lite slutkörd , banne mig !

Detta är ett konstaterande och det är inte så konstigt efter fem dagar med motionsrundor o annat gående i stan och gående fram och tillbaks till Netto idag, ca 800 m. Men imorgon är det njuthelg igen ! Och på måndag är det en toppmatch i engelska ligan, Man United - Arsenal kan man vara annat än nöjd med sådana russin i kakan. O apropå kakor så var det kakfest hos Torsten o Viviann i går em för jag hade kakor med mig o värdparet hade ochså ! Smaskens ! Och jag tänkte på min kära mor som alltid var nervös över sin son när han följde med på kafferep hos damerna i stan( Örebro) på 40-talet. Ränderna går aldrig ur och till och med har hon brevledes till min far (bortrest) klagat på " den lille ponkens" vurm för kakor" !!  I det här brevet stod ochså att jag uttryckt" men mamma förstår väl att man skall äta mycket kakor när man är borta, det är ju artigt" !? Nånting sånt var det !!

            Idag var det härligt ute. Här såg jag att det var mycket rådjursspår upp o ner bland stenarna. 10- minus var det idag och strålande sol !

                Solkort får jag aldrig nog av ! Så här såg det ut nere vid strandpromenaden öster ut.Och där vid badet tar den slut. Så jag vände mig om och gick på det andra hållet mot hamnen och hem.
              I morgon är det ju njuthelg igen som sagt. Tyvärr så är Jonas Olsson, Anna Haag och Kalla förkylda så dom skall ej vara med på skidtävlingarna. Jaa, sen är det London-derby mellan Tottenham o Chelsea såg jag ! Intressant match det ochså !             Trevlig helg på er !

Det är klart att jag strävar uppåt !

     Ja visst ! Med ett eget ordspråk som lyder "fötterna på jorden o armarna mot himlen" och dessutom en sol som "bokmärke" så är det väl klart att man strävar "uppåt"

             Men symbolik o tro är en sak ! Här har jag nämligen strävat uppför en backe som statsparken( hembyggdsparken) börjar med när jag kommer från idrottsplatsen. Och här i parken går jag vid sidan av skidspåret o pulsar för att inte förstöra detta. Några backar går jag uppför även fast dom brantaste finns på skogsrundan innan som jag inte går för närvarande. Den är helt och hållet för skidlöparna ! Det är bra med backar för min vilopuls ligger vid ca 50 och den behöver höjas under motionen.
             Spår som vanligt i massor, kommit nån cm snö till. Inga djur i sikte. Tempen -3,1 o halvklart men just nu lyser solen och det har blivit kallare !  Och kallt skall det bli enl. 10-dagars prognos för Askersund och ingen snö !

            Nu har det plogats en liten väg mot Borgmästarholmen till såg jag här vid strandpromenaden. Den får jag pröva en annan dag. Och rundan gick bra och jag träffade ett glatt "tjejgäng" på vägen. I em skall jag gå och hälsa på Torsten o Viviann tänkte jag. Är dom inte hemma lägger jag en lapp i brevlådan som det står "Kilroy was here " på . Brukar leda till allmän munterhet från dom som råkar ut för detta har jag förstått !
                 Allting gick mig i händerna igår ! Örebro vann över Växjö i ishockey och Arsenal gick som tredje Londonlag vidare i Champions Leage ! O ikväll är det "naturrutan", Kinas mat o kommisarie Linley som gäller på TV. Och så Seinfeldt förståss ! Och Masch ! För "femtielfte" gången liksom Seinfeldt !

Nu är jag på gång !


                         Det är jag väl alltid om jag får uttrycka mig så. Och så kör jag mitt race o det tror jag stenhårt på ! Men faktum är att om nån halvtimme så skall jag ner till stan och gå till en lokal nära landskyrkan där jag och några SPF-kompisar skall sjunga tillsammans. Efter det blir det kaffe på fiket med boule-kompisarna. Efter det så blir det att handla på torghallen. Efter det så blir det middag hemma. Sen blir det sport hela kvällen med bl.a. handboll och matchen mellan Örebro och Växjö i ishockeyallsvenskan som ochså visas på tv mm, mm.
 Rundan gick bra ! På bilden svänger jag snart till vänster för att komma ner på strandpromenaden.
                     Dass war alles für heute, meine freunden !

Tar en dag i sänder o den ene är den andre sig lik ?


                    Nä, absolut inte för min del åtminstone ! Det är enligt min mening att "tråkförklara" tillvaron o inte se olikheter o sakna framtidstro ! O även fantasi . Jag fortsätter så länge jag kan att köra "mitt eget race" o åka stadigt framåt i min "roddbåt med människor, vinkandes, ståendes vid åkanten från nuet och annodazumal, som supporters " !
                 Idag var det -4,3 lugnt o mulet. fullt med spår i snön av hare, räv o rådjur, som vanligt ! Men jag såg en hare, brun så det var väl en tyskhare. Sen är det väl en sort som blir vit på vintern. Ska googla sen om det ! På bilden syns smedjan på hembyggdsgården.

              Och nu är det isbelagt med snö vid strandpromenaden. Nått år har det ju frusit till nån vecka innan snön kommit. Det här med att det snöat på samma gång som det frusit till gör att det är riskabelt att gå ut på den. Jag går inte ut förrän det är upplogade promenadstråk. Jag har inte sett nån på isen heller, inte ens nån pimplare !
                 I kväll blir det handboll på fyran, vem tror du att du är på ettan, champ.l. på telia viasat sport o kanal 10 kanske samt Antique roadshow på åttan liksom Seinfeldt. Ibland tittar jag på Mash. Vet ni vilken som är min favorit i Mash. Den förste chefen, han med fiskdrag i hatten, Colonel Henry Blake !!! Vilken härlig typ!!!

Från Frankenthal till Sigtuna..

                 Dom städerna är skrivna  på mina julkort som jag håller på att skriva några st varje dag. Och givetvis har jag varit i båda i något sammanhang.  Googla o se var dom ligger om ni inte vet det!
               Det här med julkort ja ! Jag har försökt ändra mitt beteende o skicka fler via datan men nä det blir inte så. När jag har skrivit färdigt så kommer jag upp i ca 30 + några i datan ! I år var det roligare o skriva korten beroeende på att jag skriver några få om dan. Mer eftertanke o tankar på dom jag skriver till!!
              Det blev en ny njuthelg med fin sport mm på tv:n. O Arsenal leder ligan o det gör väl Barcelona ochså ! Dock så har Man United en match mindre spelad ! O Morse löste mordgåtan ! På V-75 inget dock !

                       Så här såg det ut på rundan. -2 , mulet o lugnt. Såg massor med spår men inga djur. Dock berätta en av "gubarna" på hembyggdsgården att framför hans hus i närheten brukar 6-7 rådjur hålla till när det är ljust. Dom är säkert trygga där beroende på lodjur t.ex. O blåbärsriset t.ex. kommer dom åt ännu. Snön är lätt!
                    Ja, nu blir det 5 dagars motion ! O tiden går förbaskat fort ! Men det är inget o göra åt för det går inte o stoppa. Men hellre att den går fort än den går långsamt p.g.a. tråkighet o inget att hitta på eller filosofera om !!
                  

Vy från un toilette !


                I skolan för länge sen läste jag franska men det är nästan puts väck ! Läste 4 språk, engelska, tyska , franska o latin. De 2 sistnämnda språken är "förträngda" och tyska klarar jag bäst av de 2 övriga som jag kan göra mig förstådd med, tyska då ganska bra som sagt. Och det språket har jag tränat mest under årens lopp!
                       Jaa, ofta besöker jag hembyggdsparkens toilette där jag har en liten rast, tankar o gör mig av med. Rundan idag gick med stor fart och temperaturen var 8-, lite snöfall och lugnt.
                      Nu kommer mina 2 "sötesbrödsdagar" så träffande döpta till njuthelgen o det ordet har med sport o spel o "smaska o fåtöljsitta" o göra som jag beskrivit innan helgen innan. O njuthelg leder till njutmotion eller tvärs om !
                                        Nu skall jag gå och handla!  O sköt om er !

Äras den som äras bör !


                 I idag föddes min kära mor Birgit ! Mamma föddes 1915 i Malmö men flyttade ganska omgående till Stockholm. Där gick hon så småningom i franska skolan som efter vad jag förstår var en flickskola på den tiden ! Och helt katolsk möjligtvis ännu. Min mor var dock och de allra flesta skulle jag tro. Min mamma jobbade på nått departement som sekreterare och där i krokarna träffade hon min far som jag hört. Stenografera kunde hon, det vet jag och det var ju nödvändigt på en tiden.

             Sen som det blev så föddes jag och då slutade mamma som så många andra att jobba. Som ni ser så var det snö på den tiden ochså, riktiga vargavintrar ! Kortet torde vara från 1940-41. Jag omkring 2 1/2 år och mamma 25. Hunden var en skotsk nånting och hette Jolly- Bob. Och jag ser på detta kort med stor glädje och anser att det tillhör alltet i nuet !

Dimman lättar o moroten bättrar...


                     Efter denna fantastiska rubrik? med rim så reder vi ut det hela. Vi börjar med dimman! När jag gick ut idag så var det -18,3 0 disigt. Så det bet mer idag i ansiktet och det var råare. Diset lättade när jag kom ner mot sjön men hade ett mellanspel när jag kom hem men nu är den borta men moln syns i sydost. Som sagt när det är så här är det full fart som gäller för att hålla värmen. Om jag har ordentligt med kläder på mig. Jadå, flera lager som börjar med ett "sexigt" underställ ! Jag har förstått att om man skriver ord med sex så får man fler läsare. Ordet prioriterar jag dock ej nu för tiden men... vad gör man ? Och läsare, ska inte klaga hade 50 här om dagen ! I går var det 30 ! När jag ser dimmor lätta så assosierar jag alltid till den berömde danska kompositören Carl Nielsen. Skriv Carl Nielsen på youtube så kan ni lyssna på musikstycket !

              Sen har vi ju det andra sökordet morot. Ett tag efter jag kom upp till Askersund så började jag nästan alltid ha en morot i middagsmaten, uppvärmd i mikron. Till min glädje läste jag här om dagen hur nyttig en morot var. En studie gjord på 15 000 amerikaner tror jag det var visade att karotenet i moroten förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Men det är nog inte den enda undersökningen. Morot innehåller ämnen som sänker bltr o minskar risken för hjärt-flimmer liksom för hjärtinfakter. A-vitamin finns det ochså i moroten o kalium. Det förebygger grå starr o åldersförändringar på näthinnan. Förbättrar enligt uppgift mörkerseende. O för huden skall morotsextrakt vara bra. Hä bare o tacke o ta emot. O en påse med 8-10 morötter, ganska stora, kan jag ibland köpa för max en tia. O i morn är det fredag igen ! Det är nästan så det går runt i huvet på "en gammal gube" !

Lite för kalenderbitare kanske ?


                     Jaa, vädret var superbt idag ochså ! -20 , strålande sol o vindstilla ! Eftersom jag har en väderdagbok med lite andra småanteckningar så gick jag in och titta i den. Den 1/12 2009 var det +1 grad och sol. Den 9/1 2010 var det -23,7 och sol ! Det var rekord för den vintern i Askersund . Jag minns ochså att som grabb i Luleå på 50-talet cyklade jag till skolan en gång när det var -27 grader. Naturligtvis var det högtrycksväder. Ingen blåst och i Luleå t.ex. kunde man stå o sola i sånt här kallt väder där det var lä ! Och som inte detta var nog av siffror så sa dom precis på lokalradion att det skulle bli - 25 i natt !

                     Och soliga bilder får jag inte nog av. Här har vi en tagen från en brygga på strandpromenaden !  Nedanför Moder sol ligger Stjärnsunds slott "i den mörka randen" som är stranden. Det blev ju rim !
                   Idag gick jag samma runda igen. Inte en person mötte jag på den! Vill man inte få problem med fruset ansikte så skall man gnugga det med snö enligt "dom som vet vad dom talar om" ! Och det gäller att hålla i gång och inte stanna upp för länge o prata med folk. Men idag var det ju ingen risk som sagt ! O bra fart höll jag i mina "riktiga" vinterkängor som jag ochså försett med broddar .
               I em skall jag gå och fika o handla. På fiket har dom knäckebrö som bl.a. innehåller bark. Det är så gott så det blir ett nytt paket att ta med hem. O sen skall jag handla julklappar som jag hoppas generera "stora pengar". Det blr många men de är inte så skrymmande. Julkort skriver jag 3 om dan. Varje år "slåss" datan med vanliga julkort om uppmärksamheten De vanliga julkorten vinner alltid med bred marginal ! Så är det.
               Viva Barcelona fresten ! Vilken utskåpning av Real Madrid , eller vad säger du Rolf i örebro. Och idag skall jag ochså hinna med att se "vem tror du att du är" med Ernst Billgren på SVT-play. Ishockeyn Leksand -Rögle kom ivägen igår!

RSS 2.0