Halland

346465-252
                                  Historia
Även stridigheterna mellan svenskar o danskar i början av  1500-talet kom att påverka Halland. Landet blev permanent svenskt genom freden i Roskilde. 1683 infördes svensk lag. De fredligare förhållandena medförde att utvecklingen i landskapet kunde ta fart igen. Jordbruket effektiveras och är i mitten av 1800-talet ett av landets mest effektiva.. Men det var fortfarande fattigt t.ex i skogsbyggderna.  Erosion och sandhedar m.m. gjorde att även stora delar av kusterna var oattraktiva och emigrationen var påtaglig långt in på 1900-talet.
                               Dock har landskapet genomgått en remarkabel förändring. Från 150.000 innevånare 1945 till över 300.000 2005 och ochså  blivit ett industrialiserat landskap, framför allt då norra delen från vars orter det pendlas till Göteborg. Hallands kuster lockar till sig mängder med turister på somrarna! 
                               Geografi
Halland avgränsas i söder av Hallandsåsen och i öster av det sydsvenska höglandet. I norr går gränsen till Västergötland något söder om Göta älv. Landskapet är omkring 155 km långt i nord-sydlig riktning och bredden varierande mellan 15 och 50 km, ett av våra mindre landskap alltså. Längs kusten ligger städerna, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. De Halländska åarna Viskan,Ätran, Nissan o Lagan är välkända, vem minns inte ramsan om dom från skolan.
Yta                          4.790 km2
Folkmängd           284.700
Högsta punkt       Högalteknall 226 möh
Största sjö           Lygnern
Åar                        Viskan, Ätran, Nissan, Lagan bl.a.
Landskapsblo.   Hårginst
Landskapsdjur  Lax
Nationalparker  Inga
Städer                Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka
Kändisar             Felix Körling, Alf Hambe, Per Gessle, Carl Bildt, Ernst Wigfors, Frerik Ljungberg, Stellan Bengtsson m.fl.
Källa Wikipedia, bild hem.passagen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0