Ödestyngd flygplats snart museeum

346465-228
Hittler, Himmler och resten av Nazitopparna lyfte o landade här. Och här gick Stalins strypsnara av under den s.k. Berlinblockaden 1948-49. Resultatet av ombyggnaden av Tempelhof resulterade 1941 i en 1, 2 km och 6 våningar hög hög bågformad terminalbyggnad. Denna byggnad är kulturminnesmärkt och hur den skall användas är osäkert. En brittisk arkitekt kallade 2004 Tempelhof  för "alla flygplatsers moder".
                         Var 3 minut landade, dag o natt och när trafiken var som intensivast under blockaden, en gång i minuten, landade ett brittiskt eller amerikanskt flygplan på Tempelhof med allt från olja, bensin och kol till mjölkpulver o ost.  Och med sötsaker.  En amerikansk pilot gav upphov till att planen kom att kallas candy bombers. Han gjorde små fallskärmar med  chocklad o tuggummi som han inför landningen kastade ut till de storögda barnen.
                          Den tidens barn kan idag, som pensionärer, göra en halvtimmes nostalgisk från Tempelhof över Berlin i en f.d. Dc-3 candy bomber, vars tyska namn var Rosinenbomber(russinbombare)

                                    Ja, 2006 landade jag och en av mina kompisar Björn  på Tempelhof inför fotbollsvm. Vi flög även därifrån. Det visade sig bli ett minne för livet utan att vi visste det!  Prata om historiens vingslag!
Från DN foto John Mcdougal/apf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0