Garpa gruva, en framtida klenod?


Igår den 4/7 besökte jag Västerbo o Garpa gruvor. Man kan säga att Torsten Nilshamre o Axel Hildor har gjort en strålande insats för att göra dessa gruvor mer kända för allmänheten och att rusta upp o fräscha upp kring gruvorna. Skyltat har det blivit med historia o andra fakta kring dessa gruvor nån mil från Zinkgruvan i sydöstra Närke. Västerbo gruva är bl.a. känd för den hemska gruvolyckan 1768. Området har ochså frächats upp vad som gäller väg, mötesplatser o parkeringar  Huvudintresset i dagens"återinvigning" tilldrog sig vid Garpa gruva. Där hade  förutom undertecknad samlats Askersunds lokaljournalist,  representant från Askersunds kommun, 2 från Länsmuseet i Örebro, en från Sveaskog o en från skogsvårdsstyrelsen. Och så då huvudpersonerna Torsten och Axel!  Mannen med ansiktet mot kameran är Torsten. Jag själv cyklade hit o hem, cirka 4 mil tur o retur.

De viktigaste gruvorna i området var : Västerby, Garpa, Åmme o Nyhytte Jag kommer att skriva lite om Garpa gruva
                                Garpa gruva bröts liksom Västerby gruva redan på medeltiden. Namnet tyder på att Tyskar(Garpar) har varit med från början.. Bergsmännen i Hammar hade på 1600-talet tvister med brukspatron Anton von Boij om gruvrättigheterna i Garpa.
                                 Den omgivande leptiten var rik på zinkblände o blyglans. I en skräpning uppgavs ZN-halten vara 9% o blyhalten vara 6%. Med dagens metallpriser skulle den kunna vara brytvärd. Någon brytning av annat än järnmalm har ej förekommit i Garpa gruva
                                 Brytningen har skett i gruvan i olika omgångar under århundraderna, för att upphöra 1877. Gruvan levererade malm till Masungnarna i Dalby, Forsa, Rönne, Dammen (mariedam), Släte o Västra Å. Dagöppningen ligger på 30 m djup. Ett sänke(schakt)  går ner till ytterligare 24 m djup. Man kan komma 20 m innanför i dagöppningen på bilden.

Här är då en del av den stora området runnt Garpa gruva. Det är en fantastisk plats att vara på och skulle säkerligen lämpa sig för både teater o musik och meditation. De omgivande bergen är 20-30 meter höga. I förgrunden mannen som satte igång den viktiga forskningen runnt detta i Närke sydliga gruvområde, Axel Hildor från Åmmeberg.
                                          Man började med enkel gruvdrift och järnframställning i trakten av Åmmelången i södra Närke för mer än 1000 år sen. kanske redan för 2000 år sen. På 11-1200 talet började man bryta malm ur fast berg.
                                         Jag tycker det är alldeles fantastiskt det som herrarna Torsten o Axel gjort för att göra även malm o gruvhanteringen i södra Närke mera känd. Deras hängivna arbete för bygden o hela Närkes gruvhistoria är beundransvärt, för detta område har ju alltid kommit i skymundan för området i Bergslagen Att sen kommunen i Askersund så småningom insåg betydelsen av detta, ja vad säger man, bättre sent än alldrig. Att Länsmuseet i Örebro  är inblandat är ochså bra. Vi får hoppas att turister söker sig till detta  område i södra Närke. Området kring Garpa gruva är ju ochså som klippt o skuret för teater o musik o andra aktiviteter tycker jag och andra som var på denna "återinvigning". Nu beror det mycket på Askersunds kommun hur dom vill ta hand om detta område o sätta igång med att  marknadsföra det i full skala. Så mycket idiellt arbete som är nedlagt på projektet, ja kommunen borde skämmas om dom inte gör det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0