Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn-330 år.


Igår åkte vi SPFare  till Medevi Brunn för att dricka kaffe o höra på brunnsorkestern. Jag bestämde mig efter att ha pratat med Torsten att cykla till Hammar och därifrån åka med honom o fru Vivi-Ann till Medevi med bil. Cykla ner mot Åmmeberg( där jag stannade och tog fotot  över sjön Åmmelången). Vidare mot vägen till Zinkgruvan o efter en bit på den vägen svängde jag av på en grusväg mot Hammar. Cyklade en bit längs en vik av Vättern. Färden är ca  på 1,7 mil. O efter nån timme anlände jag vid 11:40-tiden till parets villa.. Först drack vi kaffe.

Tyvärr var Vivi-Ann förkyld så att hon kunde inte följa med på dagens begivenhet. Nä, det är ju inte roligt o sitta bland folk o va förkyld o hosta. Efter kaffet gick jag o duscha o bytte om och efter ett tag bjöds jag på matjessill o färskpotatis, hårt tunnbröd. Till efterätt blev det jordgubbar. Jag säger bara, alla tiders!

ja, sen körde vi iväg vid 13-tiden till Medevi som endast låg 2 mil ca från Hammar o mycket nära Närkesgränsen. Medevi ligger ju i Östergötland ca 1,5 mil från Motala. Så det är väg 50 som gäller från Hammar o Askersund. Fotot är från en del av Brunnen. Efter att Torsten visat mig runt på området gick vi in i bland grönskan i parken.

När vi kom in i parken låg det några byggnadet ganska nära varann, Scweizeriet o musikpaviljongen. Ett Schweizeri var alltså 1800-talets cafe  där även alkohol serverades. Jag kunde framför mig se alla vackra damer i stora hattar o plymer sitta med sina punchdrickande män eller lite mer diskret älskare kanske?! Ja, man är väl romantiker!. Jag kan ochså säga att det här med att dricka brunn var mycket vanligt i Tyska staterna på 1700-talet p.g.a. många platsers järnrika vatten.

Den här byggnaden kallas för Högbrunnen och det var den viktigaste byggnaden för här finns den järnrika källan o dess brunn. Som synes på bilden nedan så kunde man få sig en mugg vatten här inne. Naturligtvis serverades vattnet förr ochså på schweizeriet o på lasarettet t.ex. Enl damen som servera muggen så verkade inte källan sina. I  huset fanns ochså en teaterscen där bl.a. stycken av Holberg säkert spelats.
                                            Lite historik om Medevi Brunn
Brunnen grundades1678 och är som sagt Nordens äldsta hälsobrunna. Men redan under stenåldern fanns här en offerkälla, berömd för sitt mirakulösa vatten. Under medeltiden  lydde Medevi källa under Vadstena kloster. Reformationen  på 1500-talet innebar att de gamla hälsobrunnarna stensattes o gömdes. Medevi Källa återupptäcktes så småningom av ägaren till medevi Säteri, Gustav Soop. Den 25 juli 1678 analyserades vattnet för första gången  av Urban Hjärne. Under 17-och 1800-talen fick Medevi Brunn sitt nuvarande utseende. Många dignitärer skaffade sig sommarhus här och många för riket viktiga angelägenheter avhandlades på Medevi Brunn.. 1982 stängdes brunnslasarettet och badhuset. Sedan dess är Medevi Brunn i första hand en turist -och konferensanläggning.

Urban Hjärne tog nog liksom undertecknad en del järn, betydligt mer! För den unge Stockholmsläkaren var den som analyserade vattnet och fann att det var mycket järnrikt. Han flyttade ner till Medevi Brunn och blev dess förste brunnsläkare. Urban Hjärne var en man med många strängar på sin lyra.: han var kenmist, läkare, konstnär o författare. Han blev livläkare till bl.a. Karl X1 och fick 23 barn med 3 hustrur, vattnet? Badvetenskapen och då badandet blev en viktig del i brunnsverksamheten tillsammans med den medicinska behandlingen, vattendrickandet och den andliga vården. Lasaretten var inte bara för de rika o besuttna.  Redan 1679 lades grunden av Gustaf Soop till det första brunnslasarettet för "uslingarna" som de kallades, d.v.s. de som var i störst behov av hjälp. Dock rådde det strikt  åtskillnad mellan de 2 sammhällsklasserna. Det fans en "fattig" sida o en "rik" sida och mittemellan de båda sidorna löpte landsvägen Apoteket som är väl bevarat och har en oerhört vacker inredning från 1700-talet är värt ett besök.  På brunnsteatern spelas det fortfarande några veckor varje sommar stycken av bl.a. Ludvig Holberg.Medevi Brunn kan stoltsera med Sveriges enda fasta brunnsorkester. Ett tjugotal av vårt lands främsta mässingsmusiker återkommer sommar efter sommar för att sprida glans över Brunnen. Den dan vi var här spelade dom kl 15:00. Grötlunken på Medevi Brunn är vida känd och har anor sen  1870-talet. Med brunnsorkestern i täten tågar brunnsgästerna arm i arm, på slaget 21, runt brunnsområdet. Promenaden tar 10-12 min o avslutas med en ceremoni. Hur traditionen uppkom? Jo, det var en brunnsläkare som på 1870-talet ansåg det var nyttigt med en promenad efter kvällsgröten! En del var före sin tid!

Naturligtvis så uppsökte vi våra SPFkompisar. De skulle precis gå o beställa kaffe på Schwezeriet när vi kom. O de gjorde vi alla. Vi hade vädigt trevligt o glatt tycker jag.

Och en 20-30 meter ifrån satte brunnsorkestern igång att spela prick 15:00. Naturligtvis spela dom bra, proffs som dom var. Nånstans när jag fantisera satte jag in ett kompani blåklädda soldater som kom marcherandes. men orkestern spelade ochså ett knippe Edvard Persson melodier o på onsdagarna spelar dom musik av bl.a. Glenn Miller. I timme spela dom. Sen gick en del ner o drack brunn, Torsten o jag följde  ochså med, men vi hade ju druckit av vattnet så vi titta på. Sen skildes vi åt o Torsten o jag for mot Hammar, Och jag cyklade hem såsmåningom.

O då cyklade jag väg 50 hem mot Askersund  över Stora Hammars bron. Kunde inte låta bli o fota fast jag gjort det flera gånger innan. Det är ju en fantastisk skärgård här ochså. Jag har tagit fotot under bron som synes. O vid 18-tiden var jag hemma efter mycket cykling, god mat, gott kaffe o bra gemenskap.
Jag vet att jag varit på Medevi förr i tiden. Men med vilka o i vilket sammanhang, det har jag glömt! Men jag skulle gärna druckit brunn o bott där(dock hellst ej som sjuk, ) på, jaa hellst på1800-talet eller??? Ja, jag får fortsätta o fantisera!
Fakta:Skrift Motala Turistbyrå

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Oj oj va fint!! Och tack för en spännande blogg! Mina förfäder kommer från Askersund.

2010-09-08 @ 17:32:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0