Varför är det så?

Jag  är mycket intresserad av varför ett parti kan vara så mycket större än andra partier just i Sverige som det Socialdemokratiska. Socialdemokraterna har gjort mycket gott för Sverige och behövdes i den perioden då många människor var fattiga i landet. Nu är det ju en betydligt större grupp som tillhör medelklassen och många av den s.k. arbetarklassen har  både  villa o bil m.m. Vad som förvånar mig som numera inte har så stort förtroende för socialdemokraterna längre är att samma gamla slagord mot politiska motståndare går hem i dagens samhälle som för 50 år sen(minst). Ta t.ex ordet orättvisor som sociald. både här o där använder i debatterna. Som jag ser det så borde ju dom använda det mot sig själva för det är ju dom som har haft makten till 9/10 under de sista 50 åren.
                                        Om man ser till hur det är ute i Europa så borde socialdemokraterna vara lite betänksamma. Samarbete över blockgränserna blir vanligare, socialdemokraterna går tillbaks i en del länder( exempel England, Tyskland, Österrike, kanske ochså fler)

                                 Kommentar av SVT:s  Bo Inge Andersson på text.tv i dag: Uttdrag ur artikeln som handlar om (S)-KRIS I WIEN- och i Berlin: Regerigskrisen i Österrike har med svaga socialdemokrater att göra. De sitter ien s.k. "stor" koalition med kristdemokraterna. Så är läget även Tyskland där socialdemokraterna(spd) regerar med kristdemokraterna. Och sanningen att säga finns det det stora likheter mellan länderna. Nämligen att i båda länderna befinner sig  socialdemokraterna i en djup kris med svaga ledare och UTAN EN POLITIK SOM GÅR HEM.  Det är för tidigt att säga "Tyskland" nästa men Österrike visar på socialdemokraternas problem på kontinenten.
                   
Jag(undertecknad) vill ochså påpeka att socialdemokraterna gått katastrofalt tillbaks i de Tyska delstatsvalen!
Bo Inge A. skriver vidare: Det är som sagt lätt att dra paralleler  mellan Österrike o Tyskland där den svaga SPD(sociald.) ordföranden vid en mätning lyckats dra ner partiet till 20 procentenheter. I båda fallen samarbetar två partigrupperingar som är ganska lika i sin politik. Och i båda fallen är det socialdemokraterna som drar det kortaste strået!
                   
Ja, vad skall man tro. I Norge t.ex där socialdemokratin varit lika stark som i Sverige är den inte det längre. I  Finland, har jag för mig, är inte socialdemokraterna ens med i en koalitionsregering, i Island är socialdemokraterna i koalition med ett mindre parti, i Danmark är det en icke-socialistisk regering sen en del år. Då kan man fråga sig, har danskarna det sämre än I Sverige, nä, tvärsom. Norrmännen har det ju ochså  bättre än vi svenskar men dom har problem där, socialdemokraterna.
                         Nä, jag tror att bryts inte trenden i Europa så kommer socialdemokratin att få problem även i Sverige. Valet 2006 var  en tankeställare Nu är Mona Sahlin partiledare. Göran Perssons "maktfullkomlighet" tröttna en del S-väljare på men jag undrar om Mona Sahlin är den rätta personen. Få se nu om socialdemokraterna tänker om i en del frågor som hon har sagt. Jag tror att många socialdemokrater kommer att längta efter Göran Persson. Kanske kommer han att få ta tjänstledigt från siit uppdrag på Sveaskog bl.a. Jag saknar honom i politiken, man visste åtminstone var man hade honom. Han kanske går över till ett annat parti nu när han har Maud Olofsson som chef! För de visste ni väl?!  
                      Ja, varför har socialdemokraterna sån makt i Sverige, eller rättare sagt hur kan partiet vara så stort, unikt i världen nästan. Är det trygghetssyndromet hos oss svenskar som gör att  inget annat godkänns, ska det vara som det alltid har vart. Har socialdemokraterna med stor skicklighet byggt upp en apparat som gjort dom närmast "ofelbara" i folks ögon. Eller är det så enkelt att det enklast att rösta på dom för att det har alltid far gjort, eller grannarna eller så skall det vara för annars är man en "svikare" Men tro mig, inga träd växer tiil himlen,. det kan vända snabbt, vi svenskar lever inte på en ö för oss själva. Och en sak till. Nu skall Slovakien införa euron o gå med i valutaunionen i EU. När skall vi svenskar börja förstå, prata om en öde ö snart. där kan vi sitta o skramla med våra kronor. Antagligen tror vi väl i vår lilla ankedamm att alla länder skall skaffa sig den Svenska kronan istället. Då får vi nog vänta länge!       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0